+ All Categories
Home > Documents > Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

Date post: 27-Mar-2016
Category:
Upload: medien-holding
View: 254 times
Download: 8 times
Share this document with a friend
Description:
Supliment Acoperisuri iulie-august 2012
32
un produs iulie - august 2012 se distribuie gratuit împreună cu revistele Casa Mea, Planul Casei Mele, Căminul și Domus ACOPERIȘURI
Transcript
Page 1: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

un produsun produs

iulie - august 2012se distribuie gratuit împreună cu revistele Casa Mea, Planul Casei Mele, Căminul și Domus

iulie - august 2012iulie - august 2012

ACOPERIȘURI

COPERTA acoperisuri 2012 buna.indd 1 6/26/2012 12:26:24 PM

Page 2: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

2 SOLUŢII CONSTRUCTIVE | IUNIE 2012

002.indd 2 6/22/2012 12:40:07 PM

Page 3: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

3ACOPERIȘURI | IULIE - AUGUST 2012

Lasă-te inspirat în alegerea acoperişului!

În prezent, pentru realizarea acoperişului, proprietarii şi specialiştii pot alege dintr-o multitudine de materiale şi forme, în funcţie de preferinţe, de cadrul în care este integrată construcţia, de stilul arhitectural al reşedinţei şi, nu în ultimul rând, de buget şi de recomandările specialiştilor. Materialele din care este fabricat un acoperiş pot varia, de la componente naturale (pentru construcţiile tradiţionale) până la ţigle realizate după tehnologii moderne, care dau în acelaşi timp un plus de frumuseţe construcţiei. Indiferent de modelul de acoperiş pe care îl vei alege trebuie să fi i conştient de faptul că rezistenţa lui este extrem de importantă pentru a nu avea bătăi de cap ulterioare.

Ia în calcul faptul că acoperişul este partea cea mai puţin accesibilă a unei clădiri, în cazul reparaţiilor şi renovărilor, acest procedeu având costuri ridicate. În plus, un acoperiş de proastă calitate sau montat necorespunzător poate duce la slăbirea structurii de rezistenţă a casei prin apariţia infi ltraţiilor. În paginile care urmează, vom încerca să te ajutăm să faci cea mai bună alegere în ceea ce priveşte acoperişul, atât ca structură, cât şi în ceea ce priveşte accesoriile necesare unei bune funcţionări defensive a acestuia în faţa intemperiilor. În plus, vei avea ocazia să te pui la curent cu cele mai noi produse şi tehnologii pentru un acoperiş frumos şi sănătos.

PublisherViorica IORGULESCURedactoriSimona POPADesign grafi cIulian FILACHEPrelucrare de imagineDaniel DRAGOMIRCorecturăMarius IANCUFotografi i

ShutterstockPublicitateMihaela BALABAN (0727.089.273)Daniel CHIVU (0724.377.228)Şerban I. CORTISO (0723.677.353)Adrian DINU (0722.250.070)Bogdan TOMA (0723.358.877)Marketing ManagerCătălin BINDEADirector de publicitateRadu GĂVRUŞ (0722.354.115)

Tra� c ManagerClaudia IONIŢĂDirector de producţieMihai VOIVODCorespondenţăO.P.33, C.P.52, Bucureşti

Date de contactNerva Traian nr. 3,Bl. M 101, et. 5, sector 3, Bucureşti

021-20.28.270 (t)021-20.28.269 (f)

TiparRadin Print prin reprezentantul pentru Romania 4 Colourswww.4colours.roGhidurile HRL sunt marcă înregistrată ISSN 2285 – 0899 ISSN-L = 2285 – 0899

Dacă fundaţia este cea care asigură trăinicia unei case, acoperişul este cel care o protejează împotriva intemperiilor, asigurând în acelaşi timp o izolare termică şi fonică a interiorului de tot ce se întâmplă afară. În timp, odată cu evoluţia arhitecturii, acoperişul a devenit mai mult decât un paravan pentru locuinţe, fi ind o componentă determinantă a stilului, căpătând rapid şi o valenţă estetică de necontestat.

intro cas edit 1pag.indd 3 6/21/2012 3:05:22 PM

Page 4: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

4 ACOPERIȘURI | IULIE - AUGUST 2012

Alegeţi acoperişul în funcţie de arhitectura casei

Privind o casă per ansamblu, acoperişul nu este o componentă izolată, ci o parte a unui tot unitar care dictează curentul arhitectural în care se înscrie construcţia respectivă. Aşa se face că acoperişul este indicat să fie ales şi proiectat în cel mai mic detaliu, încă de la început, din momentul în care casa se află în stadiu de proiect, pentru a se armoniza acestuia cu faţada şi cu restul elementelor exterioare.

Arhitectura rustică este dictată de simplitate şi de linii drepte, aşa că dacă vă doriţi o casă cu inspiraţie tradiţională, alegeţi un acoperiş într-o singură apă. În ceea ce priveşte tipul acestuia, gama de opţiuni este destul de largă, însă cu o singură condiţie: să aveţi ca sursă de inspiraţie natura. Astfel, pentru o casă tradiţională alegeți şindrila, şindrila bituminoasă sau acoperită cu piatră ori cu rocă vulcanică. În plus, pentru o notă de autenticitate vă puteţi acoperi casa cu stuf. În acest caz este potrivit şi un acoperiş de ţiglă ceramică, obţinuită din argilă arsă.

Arhitectura modernă este aleasă de persoanele nonconformiste care doresc o casă ieşită din tipare, care să atragă atenţia. Fiind vorba de construcţii cu multă sticlă şi cu forme cubice, avangardiste, cel mai potrivit pentru un astfel de proiect este acoperişul terasat, care are nevoie în primul rând de o izolaţie realizată cu mare atenţie şi de finisaje de cea mai bună calitate.

Arhitectura mediteraneană este cea care ne îmbie la vacanţă şi care ne aminteşte de mare şi de soarele ce scaldă cu multă generozitate ţărmurile Mării Mediterane. Acest stil poate fi adoptat de către cei care vor o casă călduroasă, plină de personalitate şi în care să se simtă perfect în orice zi. Acoperişul specific stilului mediteranean este terasat sau cu una-două ape, dar cu pante line care să permită soarelui să îl „mângâie” pe toată suprafaţa. Este acoperit cu ţigle ceramice în nuanţe calde, deschise, inspirate din natură. Pe piaţă există însă şi ţiglă metalică, acoperită cu un strat de rocă ce reproduce fidel forma şi aspectul olanelor.

Arhitectura clasică poate fi caracterizată prin punerea în evidenţă a structurii clădirilor prin ritm şi culoare, prin utilizarea volumelor simple şi clare şi a unor reguli de compoziţie bazate pe ordine, echilibru şi pe disciplinarea imaginaţiei. Clădirea clasică poate fi din cărămizi, cu o imagine sobră, îmbogăţită numai cu câteva elemente ornamentale. În acest caz, acoperişul este realizat după linii simple, în una sau mai multe ape, în funcţie de dimensiunile clădirilor, cu pante abrupte, din materiale şi culori care să nu iasă prea mult în evidenţă încât să nu eclipseze faţadele.

alegere acoperis arhitectura 1pag.indd 4 6/21/2012 4:28:29 PM

Page 5: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

5SOLUŢII CONSTRUCTIVE | IUNIE 2012

005.indd 5 6/22/2012 12:46:46 PM

Page 6: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

6 ACOPERIȘURI | IULIE - AUGUST 2012

Ce acoperiş vi se potriveşte?

Acoperişul este unul dintre elementele de bază ale unei case și are rol atât funcţional, cât şi estetic. Este cel care poate defini stilul arhitectural al unei case şi, totodată, asigură izolarea locuinţei.

Ceea ce trebuie să ştiţi este că acoperişul nu este doar ce se vede din exterior, el fiind format din mai multe elemente care îi asigură stabilitatea, eficienţa şi durabilitatea. În ceea ce priveşte aspectul, în funcţie de stilul în care este construită casa este ales şi acoperişul. El poate avea un contur continuu sau poate fi în două sau mai multe ape. Denumirea de „ape” este dată de versanţii acoperișului, care pot fi cu suprafeţe plane, curbe sau mixte.

Şarpanta este structura de rezistenţă a acoperişului şi poate fi din lemn, metal sau beton armat, în funcţie de materialul din care sunt construiţi pereţii, de deschiderea acoperişului şi de tipul de învelitoare ales, respectiv de greutatea acesteia. În plus, alte elemente ale unui acoperiş – care deşi nu se văd, sunt foarte importante – sunt cele care termo şi hidroizolează, ce pot fi

aplicate sub sau deasupra căpriorilor şi sunt realizate din vată de sticlă sau polistiren expandat (care se poate dubla cu o barieră de vapori, mai precis o folie anticondens). În funcţie de buget, de preferinţe şi, mai cu seamă, de stilul arhitectural al construcţiei puteţi opta pentru un acoperiş realizat din ţiglă ceramică, ţiglă metalică, ţiglă de beton, plăci ondulate din azbociment, şindrilă, stuf sau vegetaţie.

Ţigla ceramică este cel mai răspândit material de învelitoare, având un aspect estetic şi o durată de viaţă între 80 şi 100 de ani. Nu trebuie omisă nici rezistenţa mecanică mare şi rezistenţa la acizi şi baze. De asemenea, materialul de construcţie (fiind 100% natural) nu se decolorează, este termorezistent-ignifug, are o capacitate de uscare rapidă şi o aerisire bună, fiind permeabil la vaporii de apă.

tipuri de invelitori 2pag.indd 6 6/22/2012 10:51:13 AM

Page 7: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

7ACOPERIȘURI | IULIE - AUGUST 2012

Ţigla din beton însumează mai multe avantaje greu de contestat. În primul rând, acest tip de învelitoare este foarte rezistent, e impermeabil, are o suprafaţă netedă şi culoare omogenă, asigură protecţie sporită împotriva intemperiilor şi este realizată din componente naturale (apă, nisip şi piatră). În plus, ţigla din beton are o precizie dimensională mare şi este uşor de montat. Datorită densităţii mari, betonul canalizează complet apa pluvială, aşa că nu pătrunde în pori, asigurând rezistenţă faţă de ciclurile de îngheţ/dezgheţ.

Ţigla metalică se montează uşor şi rapid, este rezistentă la ger, la acţiunea directă a soarelui, la grindină şi furtună, fiind 100% etanşă datorită scurgerii laterale a fiecărei plăci. Această învelitoare nu generează cheltuieli de întreţinere, se autocurăţă, nu permite formarea mușchilor şi are o durată mare de viaţă datorită utilizării oţelului de calitate cu acoperire multistrat.

Şindrila este alegerea tradiţională pentru o amenajare modernă şi este folosită pentru clădiri noi sau renovări, atât pentru acoperiş, cât şi pentru pereţi. Acest tip de acoperiş este realizat cel mai des din lemn de brad, dar şi din alte esenţe mai tari. Acoperişul are o greutate scăzută, aşa că structura de rezistenţă a construcţiei nu mai este nevoie să fie „fortificată”.

Şindrila din lemn este rezistentă la condiţii climatice variate, oferă protecţie împotriva umezelii – apa se scurge paralel cu şindrila – şi este ecologică. Pentru o durată de viaţă mai mare este recomandat să se folosească produse pentru protecţia lemnului.

Şindrila bituminoasă se poate racorda la toate tipurile de acoperiş, având o greutate redusă. Gama largă de culori şi forme vă oferă posibilitatea de a gândi un proiect în funcţie de propriile preferinţe, fără a fi constrânşi de nimic. Manevrarea, aşezarea şi fixarea şindrilei bituminoase sunt operațiuni simplu de realizat – doi oameni pot acoperi într-o zi chiar şi 150 mp de suprafaţă.

Acoperişul de stuf este un excelent izolator termic, iarna păstrând căldura, iar vara protejând de razele arzătoare ale soarelui. Acoperişul din vegetale uscate este uşor (maximum 35 kg/mp, la stuf ), aşa că este foarte puţin solicitant pentru structura casei. Constructorii oferă garanții până la 50 de ani, în condiţiile unei întreţineri corecte de către proprietari. Realizarea unui astfel de acoperiş solicită pante abrupte, de minimum 35 de grade, pentru a asigura atât scurgerea rapidă a apelor, cât şi alunecarea zăpezilor.

tipuri de invelitori 2pag.indd 7 6/22/2012 10:51:20 AM

Page 8: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

8 ACOPERIȘURI | IULIE - AUGUST 2012

Plăcile Hardrock Energy – o soluţie pentru termoizolarea acoperișurilor înclinate

Hardrock Energy sunt plăci rigide de vată bazaltică ”dual density” pentru izolarea în unul sau două straturi a acoperişurilor de tip terasă și a acoperişurilor înclinate. Sunt realizate din vată bazaltică cu liant de răşină organică, fiind hidrofobizate în masă.

Proprietăţile vatei bazaltice Rockwool - termoizolează; - protejează la foc;- protejează fonic.Plăcile sunt permeabile la vapori, stabile dimensional şi rezistente la mediul alcalin. Sunt produse minerale, rezistente la acţiunea dăunătorilor și inofensive pentru sănătate. Plăcile Hardrock Energy sunt ambalate în folie de polietilenă termocontrolabilă, marcată cu numele producătorului.

Izolarea acoperişurilor înclinate din lemnSoluţia tehnică este constituită din utilizarea plăcilor Hardrock Energy atât ca material termoizolator, cât și ca strat suport pentru învelitoare. Izolația termică se montează de data aceasta peste astereală, având o grosime egală pe toată suprafața, limitând apariția punților termice și a pierderilor de căldură. Creșterea spațiului interior la mansardă, precum și utilizarea elementelor din lemn ale acoperișului ca finisaj interior sunt un plus al soluției cu Hardrock Energy. Aceste plăci de vată bazaltică „dual density” sunt capabile să suporte direct sarcina transmisă de elementele de susținere ale învelitorii. Este necesară montarea unei bariere de vapori în strat continuu peste astereală, sub plăcile de vată bazaltică. Rolul ei este de a limita volumul de vapori care trece prin vata bazaltică și care poate condensa pe elementele învelitorii. Montajul plăcilor termoizolatoare se realizează rapid și usor, iar peste ele se aplică o folie de difuzie sau anticondens care permite

1. Detaliu de montaj. Acoperiș înclinat

2. Încărcarea punctuală vată „dual density”

3. Încărcarea punctuală vată monodensitate

migrația vaporilor de apă spre exterior și împiedică infiltrațiile de apă spre interior. Șipcile și contrașipcile sunt montate direct pe vata bazaltică şi trebuie să fie bine ancorate în structura principală din lemn (căpriori) cu organe de asamblare speciale. Această soluție asigură crearea spațiilor de ventilație neceare tuturor tipurilor de învelitoare. Aplicatia este folosită în mod special la clădirile

rezidențiale, fie că este vorba despre o construcţie nouă, fie despre refacerea mansardei deja existente.

Focus pe dubla densitate Hardrock Energy este produs cu tehnologia „dual density” prin care fiecare placă de vată are două densități diferite, care împreuna asigură o rezistență mai mare la tasare și o izolație

adv rookwool 2pag.indd 8 6/26/2012 11:27:30 AM

Page 9: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

9ACOPERIȘURI | IULIE - AUGUST 2012

termică mai bună. Cu privire la comportamentul sub sarcină, stratul izolator este caracterizat prin două proprietăţi: rezistenţă la comprimare 10% (calculată în situaţiile în care panoul se afl ă sub sarcină pe toată suprafaţa sa) şi rezistenţă la încărcarea concentrată sau punctuală (evaluată în situaţiile de aplicare a unei sarcini pe o zonă circulară cu o suprafaţă egală cu 50 cm2 – diametru de aproximativ 8 cm). Panourile din vată bazaltică cu densitate dublă sunt caracterizate printr-o mai bună rezistenţă la încărcarea punctuală faţă de produsele cu monodensitate, asigurând astfel o rezistență la călcare mai bună în faza de punere în aplicare.

Acustica acoperişurilorDin punct de vedere acustic, dacă un acoperiş din lemn nu este proiectat şi construit corespunzător, nu va asigura protecția fonică necesară. Nefi ind un element continuu, din punct de vedere acustic învelitoarea nu participă în mod semnifi cativ la protecţia acustică a acoperişului, asigurată în cea mai mare parte de izolaţie. Vata bazaltică Rockwool este caracterizată printr-o structură din fi bre care au capacitatea de a absorbi și disipa zgomotul în masa ei. În momentul trecerii sunetului, moleculele de aer (care se mişcă înainte şi înapoi cu aceeaşi frecvenţă) se lovesc de fi bre provocând “fricţiune”, care transformă sunetul în căldură. În mod special, comportamentul panourilor din vată minerală asigură o absorbţie ridicată a frecvenţelor medii şi joase.

Protecţia împotriva incendiilorVata minerală bazaltică este un produs obținut din

rocă bazaltică și care se topește la peste 1000 °C, fi ind astfel, în mod evident, un element de protecție împotriva focului, a propagării incendiului și a reducerii considerabile a pierderilor. Acest lucru conferă pompierilor posibilitatea de a lucra în condiţii de siguranţă mai mare şi vizibilitate.

Rockwool România SRLStr. Ocna Sibiului 46-48, Sector 1, BucureștiTel.: +40 21 233 44 40Fax: +40 21 233 44 41Mobil: +40 731 731 220 www.rockwool.ro

World No.1 stone wool insulation? Naturally Rockwool!

adv rookwool 2pag.indd 9 6/26/2012 11:05:16 AM

Page 10: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

10 ACOPERIȘURI | IULIE - AUGUST 2012

Întreţinerea corectă a acoperişului

Indiferent de tipul acoperişului pe care îl alegeţi pentru casa dumneavoastră, puteţi sta liniştit mai bine de 20 de ani – perioada minimă pentru care producătorii acordă garanţie pentru ţigle. În acest interval de timp, cu siguranţă nu va trebui să investiţi bani mulţi şi nici timp pentru a remedia probleme majore ale acoperişului. Cu toate acestea, el are nevoie de o întreţinere constantă şi de mici reparaţii, care să îi asigure trăinicia chiar şi după încheierea perioadei de garanţie şi care vă vor scuti de eventualele reparaţii capitale datorate fisurilor sau deteriorărilor.

Verificarea şi curăţarea acoperişului este indicat să se facă de două ori pe an, la sfârşitul iernii şi la începutul toamnei. În primul caz, vă asiguraţi că gerurile şi zăpada nu au provocat daune, iar în cel de al doilea faceţi „o revizie” înainte de începerea sezonului ploios, când ar putea apărea şi primele infiltraţii din cauza unor fisuri. În plus, toamna măturaţi jgheaburile de frunze uscate şi îndepărtaţi bucăţile de muşchi care şi-ar putea găsi culcuş pe acoperiş. Iarna, dacă zăpada adunată pe acoperiş este mare şi ameninţă structura de rezistenţă a casei (din cauza greutăţii), este indicat să o îndepărtați. Sfatul specialiştilor este să lăsați un strat de 5-10 centimetri de nea pe acoperiş pentru a-l proteja de îngheţ şi de acţiunea vântului puternic.

Dacă detectați pete pe acoperiş, acestea se pot îndepărta cu jet de apă şi detergent special pe care îl găsiți la magazinele de

specialitate. În plus, în cazul ţiglelor metalice puteţi aplica un strat de vopsea de protecţie la intervale regulate de timp. Eventualele fisuri pot fi detectate cu uşurinţă doar privind acoperişul din pod, într-o zi cu mult soare. În plus, tot de aici se examinează cu multă atenţie și şarpanta, care ar putea fi „invadată” de cari sau de alţi dăunători ai lemnului. Dacă detectați o fisură în acoperiş, nu intrați în panică, pentru că se poate astupa cu uşurinţă cu ajutorul substanţelor speciale. În cazul în care fisura are o dimensiune mai mare, este indicat să înlocuiți bucata respectivă de ţiglă, operaţiunea nefiind una care să ridice prea multe probleme de îndemânare, aşa că o puteţi face chiar şi în regie proprie cu ajutorul unei pene. Dacă detectați fisuri la hornuri, situaţia se complică, aşa că este indicat să apelați la serviciile unui specialist, pentru că o lucrare de proastă calitate ar pune siguranţa familiei dumneavoastră în pericol.

intretinerea acoperisului 1pag.indd 10 6/21/2012 3:32:39 PM

Page 11: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

11SOLUŢII CONSTRUCTIVE | IUNIE 2012

011.indd 11 6/21/2012 3:41:00 PM

Page 12: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

12 ACOPERIȘURI | IULIE - AUGUST 2012

Lucraţi doar cu specialişti! Montarea corectă a acoperişului

Pentru ca un acoperiş să fie trainic, estetic şi funcţional trebuie să fie în primul rând bine montat de o echipă de specialişti. O învelitoare solidă trebuie să aibă o structură de rezistenţă realizată ca la carte. După caz, ea poate fi din metal, lemn sau beton armat. În funcţie de buget şi de tipul construcţiei, este recomandat să faceţi această alegere în urma unei discuţii cu specialiştii.

Trebuie să ştiţi că proiectarea structurii de rezistenţă este direct influenţată de deschiderea acoperişului, de tipul de învelitoare ales şi de greutatea acesteia. Dacă doriţi ca mansarda să fie un spaţiu locuibil, perfect amenajat, aerisit şi sigur, această decizie trebuie luată încă din momentul realizării planurilor de construcţie. Pe de altă parte, dacă doriţi să transformaţi un pod destinat depozitării într-unul destinat locuirii, este important să vă sfătuiţi cu un arhitect sau cu un constructor pentru a stabili dacă structura de rezistenţă trebuie întărită. După ce v-aţi asigurat că acoperişul va sta pe o structură solidă, puteţi trece la următoarea etapă, care este la fel de importantă: realizarea izolaţiei. Este bine să ştiţi că grosimea

termoizolaţiei este foarte importantă pentru un confort sporit şi că se calculează în funcţie de tipul ţiglelor şi de alcătuirea acoperişului. Poate fi aplicată sub sau deasupra căpriorilor şi este realizată din vată de sticlă sau din polistiren expandat. Acest strat trebuie dublat de o barieră de vapori, mai precis de o folie anticondens. Montarea învelitorii (care poate fi din beton, ţiglă ceramică, tablă etc.) şi montarea doliilor şi a ferestrelor de mansardă sunt următoarele operaţiuni pe listă. Nu trebuie uitate nici jgheaburile, burlanele sau accesoriile din tablă de oţel, de cupru sau din PVC. Pentru siguranţa dumneavoastră şi pentru preîntâmpinarea accidentelor în timpul iernii este

etape montare acoperis 2pag.indd 12 6/21/2012 3:29:15 PM

Page 13: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

13ACOPERIȘURI | IULIE - AUGUST 2012

preferabil să montaţi un sistem anti-îngheţ şi unul de scurgere a apelor pluviale. Tot pentru a nu avea neplăceri în timpul anotimpului rece este indicat să izolaţi corect coşurile de fum, să lăsaţi loc pentru guri de aerisire sau antene TV. Înainte de a semna devizul pentru aceste operaţiuni, solicitaţi o testare a acoperişului şi fişa sa tehnică.

Etapele corecte ale montării acoperişului1. Pe placa de beton care separă podul casei de spaţiul locuibil se fixează suporţi din fier de care se prind grinzile. Grinzile între ele se prind în scoabe. După acest moment aveţi gata patul de fixare a acoperişului. 2. De grinzi se prind popii verticali peste care se montează coamele centrale şi laterale. Înălţimea popilor dictează panta acoperişului. 3. Căpriorii se montează pe coame, iar peste ei se bate astereala (căptuşeala de scânduri aşezată pe un schelet de lemn, pentru a susţine învelitoarea unui acoperiş).4. Montaţi folia anticondens peste astereală, apoi fixați riglele pe direcţia căpriorilor, pentru a permite apei rezultate din condens să se scurgă. Astfel se realizează şi ventilarea acoperişului. 5. Perpendicular pe rigle se fixează suporţii învelitorii formate din ţigle.

6. Montaţi ţiglele şi apoi cârligele pentru jgheaburi.

Cele mai frecvente greşeli în montarea acoperişului1. Necorelarea şarpantei cu tipul ţiglelor şi mai ales cu greutatea acestora. 2. Alegerea materialelor de proastă calitate sau nepotrivite pentru termoizolare sau calcularea greşită a stratului de vată de sticlă sau de polistiren expandat. Cele mai multe pierderi de căldură au loc la nivelul acoperişului, aşa că această greşeală vă va costa foarte mult în timp.3. Alegerea unui lemn încă ud sau netratat corespunzător pentru şarpantă. Acesta îşi poate schimba forma în timp, periclitând stabilitatea construcţiei. 4. Nu lăsaţi acoperişul pe mâna amatorilor, pentru că vă va costa timp şi bani! Muncitorii neprofesionişti irosesc materiale de construcţie, execută lucrări de proastă calitate pentru îndreptarea cărora veţi cheltui mai mult. Alegeţi echipa de muncitori în baza unei recomandări primite de la rude sau prieteni. În caz contrar, cereţi-le un portofoliu de lucrări pentru a vă asigura că nu îşi fac practica pe casa dumneavoastră. 5. Cumpăraţi numai materiale de construcţie cu certificat de garanţie de la producători renumiţi. De asemenea, solicitaţi o perioadă de garanţie şi de la cei care execută acoperişul.

etape montare acoperis 2pag.indd 13 6/21/2012 3:29:27 PM

Page 14: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

14 ACOPERIȘURI | IULIE - AUGUST 2012

Izolarea acoperişului înclinat, pas cu pas

Izolarea acoperişurilor înclinate se poate face în două moduri: între şi sub căpriori sau deasupra căpriorilor. În momentul în care începeţi izolarea acoperişului aveţi grijă să lăsaţi un strat de ventilare cuprins între 40 şi 80 de mm care să comunice cu streaşina. În plus, acordaţi o atenţie deosebită protejării stratului de termoizolaţie împotriva apei pluviale, a condensului şi a umidităţii. Acest lucru se poate face simplu prin montarea unei bariere contra vaporilor, la interior şi la exterior, a unei membrane hidroizolante permeabile la vapori.

Etapele hidroizolării acoperişului1. Aplicarea şi fixarea prin capsare a membranei hidroizolante deasupra căpriorilor sau pe şarpantă.2. Aşezarea membranei hidroizolante şi îmbinarea perfectă a acesteia prin suprapunerea marginii foliei.3. Montarea termoizolaţiei între căpriori prin menţinerea unui spaţiu de ventilaţie. Plăcile de termoizolaţie vor fi mai late cu 2 cm decât spaţiul dintre căpriori, pentru a obţine o bună etanşeizare în jurul lor. Montarea unei plăci de dimensiuni mai mari va putea fi realizată între căpriori datorită propriei elasticităţi. Sprijiniţi placa de unul dintre căpriori, coprimaţi-o prin apăsare şi fixaţi-o în locul dorit. Într-o secundă aceasta va reveni la starea iniţială şi va umple perfect spaţiul dintre căpriori. 4. Montarea barierei contra vaporilor, suprapunând perfect foliile. Lipiţi-le între ele cu bandă dublu adezivă, iar cu ajutorul unor şipci-de căpriori sau de pereţi.

5. Finisarea suprafeţelor şi verificarea lor. Nu trebuie să existe probleme cu benzile adevize şi cu îmbinările. În cazul în care aveţi pod şi un buget ceva mai mic destinat izolării acoperişului casei, puteţi opta doar pentru aplicarea unui strat protector pentru pardoseala podului, lucrare care este mult mai simplu de realizat şi mai puţin costisitoare, întrucât avem de-a face cu o suprafaţă plană. În prima fază, aplicaţi şi lipiţi, cu un adeziv special, o folie de aluminiu, polietilenă sau orice altă membrană care acţionează ca o barieră pentru vapori. Astfel sunteţi siguri de faptul că umiditatea care poate ajunge în mod accidental în pod nu va pătrunde în tavanul casei. Odată ce aţi marcat această etapă, puteţi trece la executarea termoizolaţiei cu ajutorul vatei minerale, al polistirenului extrudat sau expandat sau al poliuretanului. Peste acest strat este recomandat să realizaţi o placare cu gips-carton, care vă va permite să circulaţi fără probleme prin podul casei.

De ce avem nevoie ?- material termoizolant;- membrană hidroizolantă permeabilă la vapori;- membrană împotriva vaporilor;- bandă dublu adezivă şi bandă izolantă prin comprimare;- cuie şi şuruburi;- cuţit pentru tăierea izolaţiei; - o scândură dreaptă pentru tăierea izolaţiei;- metru;- capsator;- foarfecă;- ciocan;- cleşte.

izolarea acoperisului 1pag.indd 14 6/21/2012 3:30:37 PM

Page 15: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

15SOLUŢII CONSTRUCTIVE | IUNIE 2012

015.indd 15 6/22/2012 5:28:55 PM

Page 16: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

16 ACOPERIȘURI | IULIE - AUGUST 2012

- prima ţiglă metalică în panouri mici produsă în România

Final Distribution, importatorul exclusiv în România al brandurilor Gerard şi Delta şi producătorul sistemului de jgheaburi şi burlane Novatik, a deschis o nouă linie de producţie în Băicoi, Prahova. Astfel, începând cu luna iunie, compania a demarat producţia ţiglei NOVATIK – prima ţiglă metalică în panouri mici produsă în România.

Avantajele unui sistem modern Sistemul de învelitori Novatik, produs în România, prezintă o serie de avantaje care îl recomandă atât pentru construcţii noi, cât şi pentru renovări. Ţiglele Novatik sunt produse din oţel cu acoperire Colofer® (finisaj mat rugos, 30 microni) – marcă înregistrată a Voest Alpine – are grosimea de 0,5 mm şi acoperire de ZnMg de 120 grame pe ambele feţe. Profilul distinct al modulelor Novatik asigură o mare stabilitate întregului acoperiş, iar tonurile de culoare sunt perfect armonizate. Culorile disponibile sunt Brown Matt (maro) şi Brick Matt (cărămiziu).

Informaţii tehnice: Dimensiuni utile modul 1260 x 370 mmNr. de panouri/mp 2,15 modulePantă acoperiş min. 12°Materie primă Oţel 0,5mmStrat de protecţie ZnMg 120 gr/mp pe ambele feţeAcoperire Colofer mat rugos – 30 microniGreutate/mp 5,14 kg / mp

Profil clasic şi distinctDesignul ţiglei Novatik a fost creat astfel încât să asigure aspectul unei ţigle ceramice, dar într-o formă originală. Dimensiunile au fost alese special pentru a crea o serie de avantaje:• Manipulare şi depozitare facilă;• Spaţiu redus de depozitare; • Mijloace de transport de gabarit redus (acces facil în mediul urban);• Diminuarea pierderilor tehnologice în special la acoperişurile cu o arhitectură complexă.

Greutate redusăFuncţia de siguranţă a acoperişului şi buna funcţionare a acestuia sunt garantate de designul optim al ţiglelor Novatik şi de greutatea redusă (5,14 kg/mp). Dacă se ţine cont de acest lucru încă din stadiul de proiect, se pot realiza economii considerabile la şarpantă şi la structura de rezistenţă a casei.

Sistem de fixare solid şi montaj facilSuprapunerile perfecte ale modulelor şi sistemul de fixare fac din acoperişul Novatik unul dintre cele mai sigure sisteme de învelitori de pe piaţă. Fixarea modulelor Novatik se realizează prin cuie sau şuruburi în plan orizontal. Montajul modulelor Novatik este unul facil, iar datorită modelului simetric este permisă suprapunerea modulelor în ambele sensuri (de la stânga la dreapta sau de la dreapta la stânga), reducându-se timpul de instalare.

Program complet de accesorii Novatik oferă un program complet de accesorii pentru acoperişuri. Utilizarea corectă a accesoriilor asigură acoperişului o ventilare şi o etanşeitate perfectă şi completează totodată şi aspectul estetic al acestuia.

Garanţia siguranţei Protecţia oferită de acoperirea de ZnMg asigură un înalt grad de rezistență la coroziune şi performanţe superioare faţă de oţelul galvanizat în diferite climate de exploatare. În condiţiile unui montaj corect, producătorul Final Distribution oferă o garanţie de 30 de ani a sistemului.

Mai multe informaţii pe: www.novatik.ro, blog www.DespreAcoperisuri.ro sau pe pagina de Facebook Final Distribution.

final distribution velux si reclama 2pag.indd 16 6/26/2012 11:27:03 AM

Page 17: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

17ACOPERIȘURI | IULIE - AUGUST 2012

final distribution velux si reclama 2pag.indd 17 6/22/2012 12:32:21 PM

Page 18: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

18 ACOPERIȘURI | IULIE - AUGUST 2012

O casă se construieşte pentru o viaţă, aşa că trebuie să acorzi o atenţie deosebită calităţii materialelor pe care le alegi. În magazinele de specialitate vei găsi cele mai revoluţionare materiale şi unelte care să garanteze trăinicia locuinţei tale.

Cu ce construieşti inteligent?

2

1. Tiglă metalica Metigla, disponibilă într-o gamă largă de culori (20), în variante lucioase ori mate; Preţ între 5,59 şi 6,92 euro/mp. Coilprofil2. Ruukki Classic Premium respectă modelul tablei tradiţionale fălţuite, dar înglobează şi ultimele tehnologii, oferind în acelaşi timp un stil unic şi modern. Este singurul acoperiş metalic din piaţă care nu permite zgomotului de

ploaie să vă deranjeze; Preţ recomandat: 87 lei/mp. 3. Rulouri exterioare parasolare VELUX, model MHL. Acţionează ca un scut împotriva căldurii solare, reduc căldura cu până la 90%; Preţuri începând de la 47 euro (TVA inclus), în funcţie de dimensiunea ferestrei.Disponibile și în varianta electrică sau cu baterie solară. 4. Tiglă metalică Metigla, obţinută prin profilarea tablei cu grosime

între 0,47 şi 0,63 mm din oţel zincat la cald, cu un conţinut de zinc de cel puţin 275 g/m2; Preţ între 5,59 şi 6,92 euro/mp. Coilprofil5. Ţiglă metalică Ecoline 40. Preţ: 19,99 lei /mp. Praktiker6. Ruukki Adamante reflectă fidel forma ţiglei ceramice, oferind însă avantajele unui material modern. Lungimea plăcilor este variabilă şi se ajustează în funcţie

de proiectul fiecărui acoperiş în parte; Preţ recomandat: 52 lei/mp. 7. Sindrilă Roofbond Shingle, solzi 3 mp/pachet. Preţ: de la 29,99 lei /mp. Praktiker8. Ruukki Finnera oferă cel mai avantajos raport calitate-preţ şi poate fi montat în sistem do it yourself. Este recomandat mai ales pentru case de vacanţă în zonele montane; Preţ recomandat: 34 lei/ mp

3 4 5

8

6

7

1

shopping supliment acoperisuri.indd 18 6/25/2012 5:44:20 PM

Page 19: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

19 promo util.indd 18 6/25/2012 5:45:26 PM

Page 20: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

20 ACOPERIȘURI | IULIE - AUGUST 2012

Acoperişul verde te înscrie în curentul ECO

Acoperişurile verzi câştigă tot mai mult teren în arhitectura modernă, şi nu sunt doar o tendinţă estetică, prezentând în acelaşi timp avantaje economice şi ecologice de necontestat. “Sperăm ca şi România să ajungă în cel mai scurt timp în rândul ţărilor ce adoptă acoperişurile verzi, alăturându-se astfel tendinţei mondiale privind folosirea eficientă a resurselor de apă”, afirmă Aurelian Pascale, Business Unit Manager Contractors Sika România. Acesta a mai adăugat că acoperişurile verzi nu presupun costuri foarte mari, un metru pătrat ajungând la 18-25 de euro, în funcţie de plantele alese sau de costul de montaj.

Fie că sunt plane sau înclinate, cu plante mici sau de mari dimensiuni, acoperişurile verzi sunt o metodă de a folosi eficient resursele de apă, de a reduce poluarea din oraşe, dar şi costurile de încălzire şi răcire a locuinţelor. Spre deosebire de cele clasice, un acoperiş verde este alcătuit din partea propriu-zisă hidroizolatoare şi partea vegetală, care poate avea diferite adaptări în funcţie de designul dorit. Pentru crearea unui astfel de acoperiş trebuie ţinut cont de mai mulţi factori, însă cea mai întâlnită structură este formată dintr-un strat de suport, o barieră de vapori, un strat de termoizolare şi hidroizolare, urmat de unul de protecţie şi unul de drenaj. Peste toate acestea se poate planta vegetaţie, aleasă în funcţie de suprafaţa acoperişului sau de înclinaţie. Potrivit specialiştilor Sika, acoperişurile verzi se împart în două mari categorii: intensive şi extensive. “Cele extensive sunt destinate plantelor de mici dimensiuni şi, implicit, cu o grosime mică de strat vegetal, în timp ce acoperişurile intensive pot fi montate pentru cultivarea plantelor de dimensiuni mari, precum arbuşti, copaci de talie mică, spaţii de relaxare, grădini verzi”, a mai adăugat Aurelian Pascale.Acoperişurile verzi nu sunt doar un trend, alegerea unui astfel de sistem venind cu o serie de avantaje în detrimentul acoperişurilor convenţionale. Unul dintre cele mai importante atuuri de care ţin cont proprietarii de locuinţe este, fără îndoială, eficienţa energetică. Acoperişurile verzi asigură o bună izolare termică pe parcursul întregului an, reducând costurile cu încălzirea sau răcirea locuinţelor cu până la 26%. Un alt avantaj este dat de capacitatea plantelor de a

absorbi poluarea din aer şi de a diminua cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă, efectul de seră fiind, de asemenea, redus. În plus, poluarea fonică este şi ea micşorată considerabil.Nu trebuie neglijat nici aspectul legat de protejarea resurselor de apă. Dacă în cazul unui acoperiş convenţional 75% din apa provenită de la ploi este evacuată prin sistemele de canalizare, prin montarea unui acoperiş verde ea este reţinută de plante, oprind astfel irosirea acesteia.Avantajele estetice sunt şi ele foarte importante când vine vorba de acoperişurile verzi. “Esteticul contribuie la confortul zilnic al fiecăruia dintre noi, în condiţiile în care spaţiile verzi sunt total absente în anumite zone urbane. În plus, acoperişurile verzi pot deveni adevărate spaţii de recreere şi relaxare în mijlocul oraşelor”, este de părere reprezentantul Sika România. Acesta a subliniat faptul că, pe piaţa locală, Sika susţine folosirea eficientă a resurselor de apă şi furnizează soluţii necesare construirii de acoperişuri verzi, având în portofoliu bariere de vapori, membrane, materiale pentru straturile de protecţie, separare, drenaj

şi filtrare.

acoperisul verde 1pag.indd 20 6/26/2012 11:28:33 AM

Page 21: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

21SOLUŢII CONSTRUCTIVE | IUNIE 2012

021.indd 21 6/21/2012 3:38:07 PM

Page 22: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

22 ACOPERIȘURI | IULIE - AUGUST 2012

Terasa de pe acoperiş Relaxează-te la înălţime

Acoperişul nu este doar funcţional şi estetic, ci poate deveni şi un loc de relaxare la înălţime de care puteţi profita împreună cu prietenii. Dacă îl proiectaţi corespunzător, acesta se poate transforma într-un loc pentru plajă, pentru servitul mesei sau chiar pentru organizarea unor petreceri în aer liber.

În acest fel, obţineţi un loc suplimentar pentru a vă petrece timpul în mod plăcut, vara, în nenumărate moduri, beneficiind de intimitate, fără a-i deranja pe ceilalţi din casă sau pe vecini. Pentru a vă bucura de toate aceste avantaje trebuie să vă asiguraţi că acoperişul tip terasă este realizat corespunzător, după un proiect semnat de un specialist şi, mai cu seamă, că este dotat cu sisteme performante de hidroizolaţie şi de scurgere a apelor pluviale. Proiectele de acoperişuri trebuie să includă detalii exacte despre materialele şi tehnologia utilizate, despre tipul de structură şi condiţiile de funcţionare. Cu alte cuvinte, în momentul în care vi-l proiectează, structuristul şi arhitectul trebuie să ştie clar cum intenţionaţi să folosiţi acest spaţiu şi câte persoane se vor bucura de priveliştea de pe terasa de la înălţime. Specialiştii sunt cei care vă proiectează rosturile de dilataţie şi dispozitivele de fixare, iar odată cu proiectul ar trebui să vă înmâneze și instrucţiunile de operare şi întreţinere.Acoperişurile plate tip terasă au o înclinaţie mai mică de 5°. Înclinaţia minimă trebuie să fie de 2% pe suprafaţa

totală a acoperişului şi de 1% la dolie – unghiul format la intersecţia a doi versanți de acoperiş. În primul rând, un acoperiş tip terasă trebuie să reziste la tensiuni dinamice – acţiuni mecanice şi de impact. În plus, hidroizolaţia lui trebuie să împiedice pătrunderea umidităţii în structura de rezistenţă a acoperişului şi în interiorul casei. Nu uitaţi să vă gândiţi şi la o modalitate facilă de acces pe acoperişul terasat, în funcţie de felul în care intenţionaţi să utilizaţi acest spaţiu. De îndată ce v-aţi asigurat că a fost executat după toate normele tehnice în vigoare vă puteţi gândi şi la modul de amenajare a acestui spaţiu. Ţinând cont că va fi supus (pe parcursul întregii zile) acţiunii directe a razelor soarelui, dacă vreţi să vă bucuraţi de acest spaţiu pentru plajă şi pentru servit masa este indicat să amenajaţi o zonă umbrită unde să vă puteţi refugia, pentru că aici, cu siguranţă, va fi mai cald decât la sol. Pentru plajă ar fi util şi un duş în aer liber care să vă răcorească ori de câte ori simţiţi nevoia.

terasa de pe acoperis 1pag.indd 22 6/22/2012 10:36:36 AM

Page 23: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

21SOLUŢII CONSTRUCTIVE | IUNIE 2012

ACOPERIŞURIPROIECTATE PENTRU O VIAŢĂ LIPSITĂ DE GRIJIAşa au fost gândite profilele de tablă pentru acoperiş de la compania Ruukki. Profilul este embosat cu striaţii design care, pe lângă aspectul elegant determină perfecţiunea suprafeţei şi senzaţia de finisaj impecabil. În plus, acesta include un strat de pâslă tratată, care contribuie la izolaţia fonică. Classic Premium, o inovaţie Ruukki, se instalează uşor pe principiul suprafeţelor ventilate, ceea ce îmbunatăţeşte izolaţia termică. Astfel acoperişul va fi extrem de simplu de întreţinut şi va veni cu o garanţie de 50 de ani. Puteţi să analizaţi calitatea şi designul profilului Classic Premium solicitând o mostră gratuită de la Ruukki. Accesaţi www.ruukkiacoperis.ro, secţiunea Asistenţă. Trimiteţi o nouă întrebare, trimiteţi-ne un mail şi veţi primi prin poştă mostra de tablă a profilului Classic Premium.Pentru mai multe informaţii despre instalare

www.ruukki.com

021.indd 21 6/26/2012 11:51:51 AM

Page 24: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

24 ACOPERIȘURI | IULIE - AUGUST 2012

1. Sigilant bituminos Sika BlackSeal-1 - monocomponent pentru reparaţii la acoperișuri. Acesta se foloseşte pentru sigilarea fi surilor şi găurilor din hidroizolaţia cu membrane bituminoase a acoperișurilor, dar şi pentru reparaţii la acoperișuri, coșuri de fum şi luminatoare. Preţ: 12 lei.

2. Accesoriile şi elementele de ventilaţie Ruukki sunt realizate din aceleaşi aliaje ca şi acoperişul şi sunt extrem de uşor de montat. Profi lele permit circulaţia aerului în spaţiul care se creează între folie şi tabla tip ţiglă; Preţ: la cerere.3. Fereastră cu clapetă de ventilare Velux. Tocul şi cerceveaua sunt din lemn

de pin superior, stratifi cat, lăcuit, care nu îşi modifi că forma şi asigură închiderea perfectă a ferestrei în timp; Preţ de la 275 euro (TVA inclus). În perioada 15 iunie – 15 august 2012, primiţi cadou 100 de lei pentru fi ecare fereastră!4. Opritor de zăpadă şi sfârtecător de zăpadă – ajută la evitarea accidentelor

generate de căderile de falii masive de zăpadă sau gheaţă de pe acoperiş; Preţ: la cerere. Ruukki5. Membrană hidroizolantă lichidă - Sikalastic-450 este un produs uşor de aplicat, pentru formarea acoperirilor elastice, cu proprietăţi de acoperire a fi surilor; Preţ recomandat: 615,80 lei/

1

35

Un acoperiş nu este complet dacă nu este dotat şi cu accesorii corespunzătoare. Producătorii specializaţi vă pun la dispoziţie cele mai noi şi mai inovatoare produse, care vor face din acoperişul dvs. unul sigur şi plin de personalitate.

Cu ce accesorizezi acoperişul!

2

4

shopping accesorii acop.indd 24 6/25/2012 5:46:45 PM

Page 25: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

25ACOPERIȘURI | IULIE - AUGUST 2012

găleata de 21 kg (cantitate necesară pentru circa 30 mp)6. Rulouri opace Velux, model DKL – împiedică pătrunderea luminii, având efect de întunecare. Sunt perfecte pentru siesta de după-amiază sau pentru nopţile scurte de vară; Preţuri începând de la 66 euro (TVA inclus). 7. Elemente şi accesorii Ruukki – disponibile pentru fiecare model de acoperiş în parte: Adamante, Monterrey,

Finnera şi Classic Premium. Astfel, atât modelul, cât şi paleta coloristică sunt perfect compatibile cu acoperişul; Preţ: la cerere.8. Sistemul solar Bramac care se potriveşte pentru orice tip de acoperiş, putând fi achiziţionat cu reducere de 20% în perioada 2.07-31.08.2012. Acest sistem complet aduce un plus de eleganţă casei tale. 10 ani garanţie! Preţ, la cerere9. Jgheab cu diametru

120 mm, 3 m. Preţ: 23,99 lei. Burlan cu diametru 80 mm, 3 m. Culoarea bordeaux. Preţ: 26,99 lei. Praktiker10. Suporturile de podeţ, de acces pe acoperiş şi scările Ruukki sunt realizate din aliaje rezistente, cu sau fără straturi de protecţie, şi devin indispensabile în momentul în care este nevoie să se intervină asupra acoperişului; Preţ: la cerere. 11. Fereastră standard de mansardă Velux

– dispune de o fantă de aerisire integrată în cercevea care face posibilă aerisirea camerei chiar şi cu fereastra închisă. Preţ: de la 195 euro (TVA inclus). În perioada 15 iunie – 15 august 2012 primiţi cadou 100 de lei pentru fiecare fereastră!12. Sika Multiseal este o bandă sigilantă autoadezivă pe bază de bitum şi cauciuc modificat, laminată pe o parte cu folie de aluminiu. Preţ recomandat: 58,70 lei/rola 3 m

10

8

12

7

11

6

98

shopping accesorii acop.indd 25 6/25/2012 5:47:24 PM

Page 26: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

26 ACOPERIȘURI | IULIE - AUGUST 2012

Soluţii constructive pentru mansarde

Tipul şi caracteristicile unei clădiri, amplasarea ei faţă de punctele cardinale şi vecinătăţi, arhitectura, calitatea materialelor de construcţie folosite, modul în care se execută izolarea, personalitatea proprietarului, toate se reflectă în forma finală a unui proiect.

De aceea, pentru cele mai avantajoase decizii vă prezentăm cele mai importante criterii care trebuie să stea la baza alegerii unui proiect de casă cu mansardă:

Aveţi în vedere orientarea casei faţă de punctele cardinale.Pentru a maximiza cantitatea de lumină adusă de ferestrele de mansardă VELUX din planul acoperişului, acestea trebuie poziţionate pe cât posibil pe panta sudică – fiind cea mai însorită.

Optaţi pentru mai multe ferestre de mansardă VELUX care aduc mai multă lumină naturală în fiecare încăpere din mansardă. Nu există reglementări care să limiteze cantitatea maximă de lumină naturală de care avem nevoie în interior: cu cât beneficiem de mai multă lumină naturală, cu atât suntem mai eficienţi în tot ce facem şi ne bucurăm de sănătate pe termen lung. Standardele internaţionale recomandă ca suprafaţa vitrată să reprezinte minimum 10-15% din suprafaţa podelei încăperii, pentru un interior iluminat corect.

Dintre soluţiile propuse, alegeţi varianta potrivită conform exemplelor de mai jos:

1. În cazul unui planşeu orizontal, fereastra de mansardă VELUX montată în planul acoperişului va aduce lumină în spaţiul interior asemenea unui luminator. Înainte de trasarea golului, este important să ştiţi că puteţi alege direcţia luminii naturale în funcţie de zona care trebuie iluminată (fig. 1). 2. În cazul unui tavan înclinat care preia panta acoperișului, există numeroase posibilităţi de iluminare a camerelor. Trebuie doar să vă decideţi asupra tipului de ferestre de mansardă VELUX (cu articulare mediană sau superioară) şi a locului unde doriţi să le amplasaţi (fig. 2).3. În cazul unui acoperiş terasă, cea mai simplă soluţie constă în montarea unei ferestre VELUX create special pentru acest tip de acoperiş (fig. 3). A doua variantă ar fi montarea ferestrei pentru acoperiş înclinat împreună cu rama de supraînălţare necesară pentru formarea pantei minime de instalare de 15 grade (fig. 4).4. Pentru holuri, băi, dressinguri, scări interioare sau colţuri întunecate, încăperi în care accesul luminii naturale pare imposibil, tunelul solar VELUX este ideal. Captează şi aduce lumina naturală în cele mai întunecate spaţii fără pereţi exteriori. (fig. 5). Dincolo de aceste recomandări, inspiraţia şi stilul personal sunt ingredientele necesare pentru amenajarea unei mansarde de excepţie.

1

2

3

4

5

adv velux si reclama 2pag.indd 26 6/21/2012 4:30:15 PM

Page 27: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

27ACOPERIȘURI | IULIE - AUGUST 2012

adv velux si reclama 2pag.indd 27 6/21/2012 3:39:09 PM

Page 28: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

28 ACOPERIȘURI | IULIE - AUGUST 2012

Sisteme de securitate pentru acoperiş

Acoperişul ferește casa de intemperii, dar la rândul său are nevoie de sisteme de protecţie, întrucât datorită înălţimii sale este expus fenomenelor meteo extreme. Lucrul la înălţime creşte considerabil riscurile de accidentare și de aceea trebuie luate măsuri suplimentare de protecţie, în cazul în care este necesar să vă urcaţi pe acoperiş.

Majoritatea producătorilor de ţigle, indiferent de tip, au dezvoltat game speciale de accesorii de securitate pentru acoperiş: paratrăsnet, parazăpezi şi scări de acces. Aceste elemente de securitate moderne au greutate redusă, se manipulează şi se montează simplu şi rapid şi sunt garantate până la 20 de ani.

Paratrăsnetul este un element de siguranţă căruia trebuie să îi acordaţi importanţa cuvenită, el montându-se pe acoperiş pentru a preveni accidentele nedorite. Sistemul complet de protecţie la trăsnet este format din: reţeaua de captare, instalată pe acoperişul clădirii, sistemul de coborâre a conductorului spre priza de pământ, priza de pământ şi protecţia la supratensiuni. Paratrăsnetul captează descărcările electrice, protejând suprafaţa acoperişului. El trebuie să depăşească în înălţime casa şi anexele gospodăreşti.

Scările de acces pe acoperiş şi podeţele sunt accesorii esenţiale în cazul unei situaţii de urgenţă (de tip incendiu), dar se dovedesc extrem de necesare şi pentru urcările periodice pe acoperiş în vederea verificării stării ţiglelor sau pentru remedierea unor avarii. Scările şi podeţele pot fi instalate pe orice tip de învelitoare, fie ea metalică, ceramică, de beton sau bituminoasă. Cel mai des, aceste elemente de securitate sunt realizate din oţel galvanizat sau oţel cu strat de protecţie colorat, în perfectă armonie cu acoperişul.

Parazăpada sau sfârtecătorul de zăpadă Accesoriile de acoperiş pentru zăpadă şi cele de siguranţă sunt mult mai importante decât par la prima vedere. Pentru un acoperiş nou sau pentru unul deja existent pe care doriţi să-l îmbunătăţiţi, Ruukki vă recomandă o gamă de produse şi sisteme specializate pentru oprirea zăpezii, în funcţie de suprafaţa acoperişului, înălţime, înclinaţia pantei şi zona de precipitaţii în care este încadrată construcţia. Elemente precum parazăpada şi sfârtecătorul de zăpadă ajută la evitarea accidentelor generate de căderile de falii masive de zăpadă sau gheaţă de pe acoperiş, dar şi la o mai bună izolare

sisteme de siguranta 2pag.indd 28 6/22/2012 9:52:43 AM

Page 29: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

29ACOPERIȘURI | IULIE - AUGUST 2012

naturală a casei. Parazăpezile (elemente care menţin masa de zăpadă pe acoperiş) sunt recomandate pentru casele situate în zonele de deal şi de şes, în timp ce sfârtecătoarele de zăpadă (elemente care sparg blocurile de zăpadă şi gheaţă formate) sunt mai potrivite pentru casele cu acoperiş înalt şi abrupt din zonele montane. Parazăpada menţine zăpada pe casă şi nu o lasă să cadă, evitând astfel accidentele şi – foarte important! – ajută la izolarea termică, ştiut fiind faptul că zăpada este un izolator natural extrem de bun. Prin menţinerea ei pe un acoperiş bine montat sau renovat, care nu permite infiltraţii de apă, se va pierde mult mai puţină căldură prin acoperiş.Sfârtecătoarele de zăpadă ajută la zdrobirea blocurilor de gheaţă şi zăpadă care se pot forma pe acoperişul caselor cu acoperiş abrupt, specifice zonelor montane. Între stratul de zăpadă şi

acoperiş se formează un strat de gheaţă, deoarece căldura pe care o emană casa topeşte un pic zăpada. Seara, când mai scade temperatura exterioară, apa formată pe timpul zilei îngheaţă, făcând ca zăpada de pe acoperiş să se desprindă şi să cadă. Sfârtecătoarele "taie" blocurile de zăpadă în dimensiuni mai mici, în timp ce acestea alunecă de pe casă, astfel încât să nu se producă accidente. Ca şi accesoriile pentru zăpadă, suporturile de podeţ, cele de acces pe acoperiş sau scările sunt realizate din aliaje speciale de oţel. De curând, Ruukki a lansat RUUKKI SMART ROOF – un sistem inteligent pentru acoperișurile Ruukki din tablă fălțuită care detectează acumulările de zăpadă și transmite informația în sistem wireless și unde radio către furnizorul de mentenanță. În baza avertismentelor, echipa de mentenanță vizitează locațiile care au trimis alerta și îndepărtează surplusul de zăpadă. Acest sistem a fost implementat deja în țările nordice și este destinat clădirilor publice, de tipul aeroporturilor sau arenelor sportive, dar și centrelor comerciale și de logistică. Mai mult, permite și monitorizarea temperaturii și a umidității de pe acoperiș. Serviciul poate fi însă implementat numai în cazul în care beneficiarul final are un contract de mentenanță cu o companie specializată sau poate fi accesat de dezvoltatorii care doresc să își protejeze clădirile aflate în proprietate.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.ruukkiacoperis.ro/Accesorii-de-siguranta-pe-acoperis.

sisteme de siguranta 2pag.indd 29 6/26/2012 11:30:43 AM

Page 30: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

30 ACOPERIȘURI | IULIE - AUGUST 2012

Cum obţii un sistem pluvial performant?

Un acoperiş nu este complet fără un sistem pluvial realizat ca la carte de către specialişti, din cele mai bune materiale. Studiile au arătat că valoarea sistemelor integrate de jgheaburi şi burlane reprezintă aproximativ 25% din costul total al acoperişului, dar sfatul nostru este să nu faceţi economie în acest caz, cumpărând materiale de proastă calitate, sau să le montaţi singuri, dacă nu vă pricepeţi. O lucrare de proastă calitate va fi foarte puţin eficientă, se va înfunda la prima ploaie sau va avea scurgeri, provocând pagube estetice la nivelul faţadelor sau chiar infiltraţii în pereţi şi acoperiş.

Sistemele pluviale moderne sunt rezultatul unor cercetări îndelungate (fiind protejate de patente şi brevete), sunt uşor de montat, adaptabile în orice climat şi pentru orice tip de acoperiş. Totodată, sunt disponibile într-o gamă variată de forme şi culori, potrivite pentru orice tip de arhitectură.Sfatul specialiştilor este să achiziţionaţi sistemul de jgheaburi, burlane şi accesorii de la acelaşi producător de la care aţi cumpărat şi ţiglele, pentru că astfel veţi obţine o armonie perfectă a stilului şi o funcţionalitate maximă. Sub nicio formă nu trebuie să trataţi sistemul pluvial ca pe un accesoriu al acoperişului pe care să îl lăsaţi pe mâna meşterilor tinichigii, care să îl realizeze din tablă. Mizaţi pe calitate, pentru că întreţinerea

în timp este minimă, beneficiaţi de garanţie şi de eficienţă sporită. În plus, un sistem pluvial nepotrivit poate strica armonia arhitecturală a exteriorului. Dacă optaţi pentru soluţia profesională, aveţi posibilitatea să vă achiziţionaţi un sistem pluvial aproape invizibil, în perfectă armonie cu acoperişul.Dacă este corect montat, un sistem pluvial profesional garantează scurgerea rapidă şi sigură a apei de ploaie de pe acoperiş. Elementele sale sunt foarte rezistente şi se menţin compacte, pe poziţii, în cele mai vitrege condiţii meteorologice. Un astfel de sistem de jgheaburi şi burlane nu se deformează din pricina greutăţii apei acumulate, a zăpezii sau a sloiurilor de gheaţă care se formează la streaşină în timpul iernii.

Componentele sistemului pluvial convenţional:

1. Cârligele – se montează primele pe locuri marcate în urma unor măsurători. Se montează primul şi ultimul cârlig şi se întinde o sfoară între ele, urmând ca celelalte să �e prinse la nivelul sforii. Distanţa dintre cârlige depinde de distanţa dintre căpriori; 2. Racord jgheab-burlan;3. Capac universal prevăzut cu garnituri de cauciuc; 4. Jgheaburi şi brăţări speci�ce;5. Burlane şi brăţări speci�ce;6. Rami�caţie burlan; 7. Cot burlan – porţiunea curbată din burlan; 8. Cot evacuare – se montează în partea inferioară a sistemului de scurgere prin care are loc evacuarea apei.

sistem pluvial 1pag.indd 30 6/21/2012 3:21:18 PM

Page 31: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

31SOLUŢII CONSTRUCTIVE | IUNIE 2012

031.indd 31 6/22/2012 10:52:17 AM

Page 32: Supliment Acoperisuri iulie-august 2012

Ascultă-l pe bauMax:

„NU DA PAGINA PE FURIŞ

LA CASĂ ÎŢI TREBUIE ACOPERIŞ!”LA CASĂ ÎŢI TREBUIE ACOPERIŞ!”

Noul sortiment de jgheaburi şi burlane disponibil la bauMax este destinat persoanelor care caută un sistem pluvial cu aspect discret, tradiţional. Forma semicirculară a acestei game, precum şi paleta de culori în tonuri naturale, respectă arhitectura oricărei faţade fără a o încărca.Avantaje: - 20 de ani garanţie- Sistem confi gurabil- Rezistenţă mare la coroziune- Montaj simplu şi uşor de realizat

Din luna iulie la bauMax vei găsi sisteme de acoperiş complete cu 40 de ani garanție. Performanţa deosebită a produselor din noul sortiment de acoperişuri este dată de tratamentul aplicat suprafeţei, mai exact stratul de lac protector aplicat ca strat fi nal. Design-ul nou şi inovator al ţiglei metalice este dat de marginea frontală revoluţionară curbată şi dublu fălţuită care maximizează rezistenţa la condiţiile meteorologice şi asigură un fi nisaj admirabil de acoperiş din tablă tip ţiglă şi cu format modular. www.bauMax.ro

LA CASĂ ÎŢI TREBUIE ACOPERIŞ!”

sisteme pluviale

sisteme pluvialeîn bauMax

Din luna iulie la bauMax vei găsi sisteme Din luna iulie la bauMax vei găsi sisteme

la comandă!la comandă!

disponibile

la comandă! disponibilesisteme de acoperiș

disponibilesisteme de acoperiș

sisteme de acoperiș

sisteme de acoperiș

sisteme de acoperișîn bauMax

Macheta Baumax.indd 32 6/21/2012 3:36:11 PM


Recommended