+ All Categories
Home > Documents > Supliment Acoperisuri

Supliment Acoperisuri

Date post: 24-Mar-2016
Category:
Upload: casamearo
View: 319 times
Download: 14 times
Share this document with a friend
Description:
Supliment Acoperisuri
48
ACOPERIȘURI se distribuie gratuit împreună cu revistele Căminul, Casa Mea, Planul Casei Mele și Domus iulie-august 2011 marcă înregistrată
Transcript
Page 1: Supliment Acoperisuri

ACOPERIȘURIse distribuie gratuit împreună cu revistele

Căminul, Casa Mea, Planul Casei Mele și Domus

iulie-august 2011

marcăînregistrată

Page 2: Supliment Acoperisuri
Page 3: Supliment Acoperisuri
Page 4: Supliment Acoperisuri

iulie - august 2011| acoperișuri

Acoperiş ideal pentru fiecare casă

4

O casă este trainică atunci când toate elementele salecomponente sunt rezistente, perfect armonizateîntre ele. Unul dintre cele mai importante astfel deelemente este acoperişul. Tocmai de aceea, amcreat acest supliment legat de tot ceea ceînseamnă conceperea, montarea şi întreţinerealui. Veţi afla care sunt cele mai indicate materialepentru tipul de acoperiş pe care îl doriţi, caresunt avantajele şi dezavantajele acestora. Nu amuitat cât de importantă este montareacorespunzătoare a acoperişului, aşa că am stat devorbă cu specialiştii şi am aflat care sunt etapelece trebuie parcurse, cum semontează acesta şi accesoriile careîl completează. Este foarteimportant ca acoperişul să fiemontat de specialişti. Lucrareava beneficia de garanţie, va fitrainică, iar preţul plătit va fiamortizat datoritădurabilităţii în timp aprodusului final. Sfatulnostru este că, indiferent delucrările pe care le efectuaţila casă, să lucraţi numai cupersoane specializate peacel tip de operaţiuni. Noi vă urăm spor laconstruit!

Page 5: Supliment Acoperisuri
Page 6: Supliment Acoperisuri

Ce tip de învelitoare alegem?

Sub nicio formă nu se poate să alegeţi învelitoarea dupăce a fost demarată construcţia locuinţei. Indicat este săvă sfătuiţi cu arhitectul şi proiectantul viitoarei case, să îidescrieţi cum vreţi să arate construcţia şi să fiţi deschişila sugestiile lor legate de acoperiş deoarece greutateaacestuia este un factor extrem de important în ceea cepriveşte durabilitatea imobilului. Mai mult, în funcţie degreutatea învelitorii este proiectată structura derezistenţă a casei. Pe lângă acest aspect de ordin tehnic,mai există şi alte motive pentru care alegerea învelitoriipotrivite pentru acoperişul dumneavoastră nu este deloco operaţiune simplă. De exemplu, aspectul fizic alconstrucţiei finale este influenţat de tipul de învelitoareales. De asemenea, în funcţie de amenajarea podului -

care poate fi spaţiu de depozitare sau spaţiu locuibil - seva alege şi învelitoarea potrivită. Pe de altă parte, alegereagreşită a acesteia va face ca planul dumneavoastră iniţialsă nu poată fi îndeplinit. Există numeroase tipuri deînvelitori, dar cele mai utilizate la noi în ţară suntşindrila bituminoasă, cea cu fibră de sticlă, şindrila delemn, ţigla ceramică, cea metalică şi din beton. Deasemenea, există învelitori din rulouri de tablă şi, nu înultimul rând, din stuf. Trebuie să ştiţi toate avantajele şidezavantajele acestor tipuri de învelitori pentru a nu dagreş atunci când vă decideţi să vă construiţi o casă. Văvom prezenta câteva tipuri de învelitori, încercând sărealizăm o analiză corectă a plusurilor şi minusurilorfiecăruia dintre acestea.

Este o decizie importantă, care trebuie luată încă din momentul în care v-aţi decis săconstruiţi o casă.

iulie - august 2011| acoperișuri6

Page 7: Supliment Acoperisuri
Page 8: Supliment Acoperisuri

Aceasta este considerată o soluţie modernă şi poate fiutilizată atât pentru renovarea celor afectate de trecereatimpului sau de intemperii, cât şi pentru noileacoperişuri. Este o şindrilă compusă dintr-o armătură dinfibre de sticlă, un strat bituminos şi din granuleceramizate, care protejează bitumul de radiaţiileultraviolete. Din acest motiv, putem să considerămşindrila bituminoasă o învelitoare care asigură o bunăizolare termică. Aceasta este foarte utilizată în ultimaperioadă la noi în ţară întrucât este o învelitoare foarteuşoară. Greutatea scăzută a şindrilei bituminoase face catransportul ei să fie foarte uşor de realizat, iar montareadestul de facilă. Mai mult, poate fi utilizată şi pentruconstrucţiile care nu au un sistem de susţinere rezistent.Un alt avantaj este acela că poate fi aplicată pe orice tipde acoperiş şi poate lua orice formă. Astfel, arhitecţii potsă dea frâu liber imaginaţiei şi să creeze orice tip deacoperiş fără a se teme că nu va fi rezistent. Indiferent decâte unghiuri are şi de cât de înclinată este panta şar pan -tei, şindrila bituminoasă se pretează. Este extrem derezis tentă la intemperii şi are o durabilitate mare în timp.

Este, cu siguranţă, o alegere inedită, fiind o metodăveche de a înveli un acoperiş, dar se pretează excelent şipentru construcţiile moderne, reuşind cu uşurinţă săconfere un aer aparte oricărei construcţii. Are ogreutate mică şi este fabricată, de cele mai multe ori,din brad. Tocmai datorită greutăţii scăzute, structura derezistenţă a casei nu trebuie fortificată şi esterecomandată construcţiilor din zone cu risc seismicridicat. Este rezistentă la temperaturi scăzute şi laintemperii. Specialiştii sunt de părere că şindrila dinlemn va fi mai rezistentă cu cât panta şarpantei estemai înclinată, deoarece apa şi zăpada se vor scurge curapiditate şi lemnul nu va fi distrus.

Șindrila bituminoasă Șindrila din lemn

iulie - august 2011| acoperișuri8

Page 9: Supliment Acoperisuri
Page 10: Supliment Acoperisuri

Este o învelitoare care şi-a demonstrat calităţile de-alungul timpului. Ţigla este fabricată dintr-un materialextrem de accesibil: argilă. Este rezistentă la ploi, zăpezi,grindină, foc și nu plesneşte din cauza temperaturilorscăzute. Întrucât montarea ţiglelor ceramice se face dupăprincipiul ´fiecare piesă este petrecută peste cealaltă´, seformează un gol de aer între acestea şi este asiguratăaerisirea locuinţei prin evaporarea apei rezultate dincondens. Un alt avantaj al acestui material este caracterulsău 100% eco. Când se deteriorează un acoperiş din ţiglăceramică, nu este nevoie de reparaţii complicate, doartrebuie înlocuite ţiglele stricate. Ţigla ceramică estedisponibilă în numeroase nuanţe. Este un materialoptim pentru reconstrucţii, fiind deosebit de practic lareparaţii. Se pretează pentru toate zonele climatice şipentru toate tipurile de acoperişuri cu pante de peste 15grade la ţiglele profilate şi 25 de grade în cazul ţiglelorcu solzi (dacă se foloseşte astereală şi hidroizolaţie). Semontează pe şipci. Greutatea specifică variază între 2,35şi 4,7kg/buc., în funcţie de modelul ţiglei. Printre dezavantaje se numără greutatea mare şievacuarea mai lentă a apei de ploaie. Gama largă deaccesorii - de la ţigle de bază, coama pentru scurgereaapei, ţigle speciale pentru gura de aerisire sau antenă,până la elementele de fixare a ţiglei, benzi de ventilaţie,precum şi formele şi culorile diversificate ale ţigleipermit realizarea unui acoperiş funcţional.

Acest tip de învelitoare este varianta modernă a celeiceramice. Din punct de vedere estetic, cele douăînvelitori arată aproximativ la fel. Ţigla metalică estefabricată din oţel zincat la cald. Materialul acesta areo grosime cuprinsă între 0,4 şi 0,6 mm şi pe ambelefeţe are un sistem multistrat de protecţie împotrivacoroziunii, iar pe partea superioară e aplicat un stratde protecţie a pigmentului de culoare la acţiunearazelor ultraviolete. Ţigla ceramică este cea mai binevândută învelitoare. Un avantaj îl constituie faptul căeste foarte uşoară în comparaţie cu ţigla ceramică.Acest lucru înseamnă scăderea costurilor în ceea cepriveşte realizarea structurii de rezistenţă a casei. Deasemenea, acoperişul din ţiglă metalică este multmai bine etanşeizat decât cel din ceramică.Întreţinerea este foarte simplă, fiind nevoie doar deo verificare periodică. La capitolul dezavantajetrebuie menţionat faptul că nu are o durabilitate lafel de mare ca şi ţigla ceramică, iar procesul defabricaţie nu este deloc ecologic.

Ţigla ceramică Ţigla metalică

iulie - august 2011| acoperișuri10

Page 11: Supliment Acoperisuri
Page 12: Supliment Acoperisuri

Este un material utilizat de foarte multă vreme caînvelitoare pentru acoperiş, dar care revine în forţă şi întendinţe în ultima perioadă. Pe lângă aspectul deosebitoferit locuinţei, stuful conferă o bună izolaţie termică şifonică. Stuful românesc aproape că e mai scump decâtcel din străinătate, însă este de o calitate superioară. Unacoperiş din stuf se construieşte de la bază, din partea dejos, unde se aşază doi snopi. Odată cu înaintarea înînălţime se pun mai mulţi snopi, în jur de 4-6. Snopii aucam 30-40, chiar şi 50 de centimetri grosime. La final,stuful se leagă la mijloc, iar vârfurile se lasă pe părţi. Înpartea de sus se pune lemn, care împiedică aceste vârfurisă se ridice din cauza vântului. Ultima etapă esteraşchetarea şi modelarea. Principala temere a celor carevăd un astfel de acoperiş este că ploaia va pătrundenestingherită în casă. Constructorii contrazic acest lucru.Ploaia udă doar primele straturi de stuf, nu are cum săintre în casă. Snopii se montează peste gips-carton, careeste fixat cu sârmă pe nişte grinzi, neavând de suferit dincauza vânturilor puternice. Acoperişul trebuie să aibă oanumită pantă, iar între stuf şi tavan există un gol de aercare nu permite infiltrarea apei.

Stuful

Page 13: Supliment Acoperisuri
Page 14: Supliment Acoperisuri

iulie - august 2011| acoperișuri

Izolația corectă face diferențaKnauf Insulation, lider mondial pe piaţa de soluţii izolatoare, are ca preocupare de bazăgăsirea şi implementarea celor mai avantajoase soluţii tehnice, atât din punct de vederetehnic, cât şi al economisirii de energie.

14

Ce trebuie să ştie Cumpărătoruldespre produsele şi soluţiileKnauf insulation:

avantaje• Obținerea valorilor solicitate, precumși a celor recomandate, pentrucoeficientul de transfer al căldurii.• Soluții eficiente din punct de vedereenergetic, cu un interval de prețrezonabil, ce generează nu numaieconomii semnificative de căldură, ci șiun confort termic mai mare și o staregenerală de bine.• Recuperarea investițiilor după operioadă foarte scurtă prin utilizareaunei izolații cu o calitate mai ridicată;creșterea standardelor determinărecuperarea rapidă a investițiilor.• Utilizarea materialelor recomandate,cu rigiditate sporită, va determina ceamai lungă durată de viață pentruîntreaga structură.• Toate materialele de la companiaKnauf Insulation sunt ignifuge -clasificare la foc A1.• Toate materialele de la companiaKnauf Insulation au o absorbție asunetului ridicată – până la absorbțiasunetului clasa A.acoperișurile înclinate – o realitate a

peisajelor rurale și urbane:Acoperișurile înclinate au fost și suntcea mai obișnuită soluție pentruacoperșurile de orice fel ale clădirilorrezidențiale. Totuși, acestea pot fiutilizate și pentru clădirinerezidențiale. Acoperișul înclinat esteși va continua să fie una dintre tradițiilearhitecturale actuale, fie în peisajulrural, fie în cel urban.Gama largă de soluții posibile, cucerințe relativ scăzute în ceea ceprivește întreținerea, este completată deun aspect exterior estetic ce poateîntregi semnificativ atractivitateafinisajului exterior al clădirii. Cerințele actuale pentru performanța

termică a clădirilor, stabilitate pentrucondiții de iarnă/vară, siguranță la focși protecție la zgomot, obligă la oproiectare și instalare corectă a izolațieiîn acoperișurile înclinate, ceea cecontribuie, în mare măsură, la ocreștere a standardului de utilizare și laun mediu interior ideal – conforttermic.avantajele termice ale soluțiilor Knaufinsulation pentru acoperișurileînclinate:Cererea sau necesarul de energie alunei clădiri este un indicator importantal nivelului de izolație termică alînvelitorii externe a clădirii. Cu câtacest nivel este mai ridicat, cu atât estemai scăzută cererea de energie a clădiriiși cu atât este mai scăzut și costul deexploatare a acestei clădiri, din punctde vedere al căldurii.Un indicator grafic al necesarului deenergie pentru exploatarea clădirii este

certificatul energetic. Certificatulenergetic clasifică clădirile în șaptecategorii – A, B, C, D, E, F, G – de lafoarte eficient (A) la extrem de risipitor(G). Clădirile din categoriile A, B sauC sunt considerate satisfăcătoare.Certificatul energetic este considerat înprezent ca un beneficiu normal pentruagenții imobiliari, dezvoltatori șicompaniile de construcții. Certificatulenergetic al clădirii include informațiiimportante privind eficiența energieiutilizate de clădire și reprezintă uncriteriu la selectarea sa.Termoizolarea corectă reprezintă oeconomie de energie dacă resurselesunt investite adecvat. Izolația termicăa acoperișurilor înclinate poateconduce la o reducere eficientă șisemnificativă a necesarului de energiepentru buna funcționare a clădirii.Acest efect este observat clar în caselecu două etaje.

Page 15: Supliment Acoperisuri

iulie - august 2011 | acoperișuri 15

Page 16: Supliment Acoperisuri

iulie - august 2011| acoperișuri

Renovarea şi înlocuirea învelitorilorAcoperişul trebuie schimbat din câteva motive: este învechit şi deteriorat, a fost montat greşitsau aţi renovat faţada locuinţei şi culoarea învelitorilor nu mai este în armonie cu pereţii casei.

16

Durata medie de viaţă a unui acoperiş este de 50 de ani, iardupă această perioadă trebuie să vă gândiţi serios larenovarea lui. Cea mai indicată perioadă pentru a efectualucrările de renovare este de la începutul primăverii pânăspre sfârşitul toamnei. Prima operaţiune care trebuieefectuată o constituie inspectarea acoperişului existent. Înaceastă etapă se va constata care este starea părţilor dedulgherie, a învelitorii existente şi care sunt elementele caretrebuie reparate sau înlocuite. Procedura de înlocuire aînvelitorii presupune decopertarea acoperişului vechi şimontarea celui nou. Este foarte important ca echipa careefectuează această lucrare să fie una specializată deoarecelucrul la înălţime implică riscuri multiple. Prin urmare,trebuie să fie acordată o atenţie specială dotării cuechipamente de protecţie, cum ar fi corzile fixe, căştile şimănuşile. O lucrare de calitate nu poate fi executată fărăschelele modulare. Acestea au o înălţime corespunzătoare,care poate fi reglată în funcţie de tipul casei. Dacă doriţi săînlocuiţi vechea învelitoare cu ţiglă metalică, cea din urmăeste ridicată pe acoperiş cu ajutorul unor corzi foarterezistente. De cele mai multe ori, montarea acesteia serealizează de la dreapta la stânga, astfel încât marginea desuprapunere să rămână la vedere. Se montează fâşii completede la streaşină spre coamă. Specialiştii susţin că cel maiindicat este ca panourile să fie dispuse perpendicular pe liniade streaşină, iar cota de montaj trebuie să se menţină aceeaşi.Ţiglele se vor monta cu ajutorul şuruburilor autoforante.

Este foarte important ca aşchiile şi resturile rezultate dupăaceste operaţiuni să fie îndepărtate deoarece pot deterioranoul acoperiş. Mai mult, petele de murdărie vor fiînlăturate cu ajutorul detergenţilor uşori. Sistemul decolectare a apelor pluviale trebuie verificat periodic, iar încazul în care se vor aduna frunze uscate sau alteimpurităţi, trebuie curăţat. Este indicat să achiziţionaţiînvelitoarea şi să apelaţi doar la firme specializate pentrumontajul acesteia întrucât, de cele mai multe ori, suntoferite garanţii. Mai mult, serviciile profesioniste demontaj pot contribui la creşterea duratei medii de viaţă asistemului de acoperiş.

Page 17: Supliment Acoperisuri
Page 18: Supliment Acoperisuri
Page 19: Supliment Acoperisuri
Page 20: Supliment Acoperisuri

iulie - august 2011| acoperișuri

Acoperişul fălţuit, mereu la modăTabla plană fălţuită impresionează prin potenţialul estetic, durabilitate, costurile scăzutede întreţinere şi uşurinţa în prelucrare.

Falţurile, bordurile şi jgheaburilecreează un rezultat perfect atât încazul clădirilor vechi, cuarhitectură tradiţională, renovatesau restaurate, cât şi în cazulclădirilor noi, moderne. Serecomandă pentru realizareaînvelitorilor, a solzilor şiornamentelor, dar şi pentruplacarea pereţilor. Indiferent dedimensiunile acoperişului şi deagresivitatea mediului în careacesta este amplasat, rezultatulobţinut este o atractivitate fărăvârstă, dată de formă şi culoare.

Cum aleg culoarea potrivită?Lindab pune la dispoziţie o gamăde 15 culori cu acoperire lucioasăsau mată, în diverse variante deacoperire. Nuanţele coloristicesunt potrivite pentru oricepreferinţe - de la cele clasice,precum gri, roşu, cărămiziu saumaro, până la cele moderne, cumar fi albastru marin sau galbenauriu. Pentru a vedea cum sepotrivesc diversele nuanţe cufaţada casei, poţi încerca diversecombinaţii folosind configuratorulde culori de pe www.lindab.ro.

Protecţia anticorozivă înseamnărezistenţă în timpTabla plană Lindab a fost specialdezvoltată pentru lucrări detinichigerie, având un grad ridicat delucrabilitate. Astfel, tabla de oţelzincat la cald are o excelentă protecţieanticorozivă. Stratul exterior final deHigh Build Poliester asigură protecţiesporită la intemperii şi coroziune. Înconcluzie, acoperişul din tablă planăfălţuită are toate calităţile necesareunei durate de viaţă estimate de 50 deani, fără ca trăsăturile acoperişului săse modifice în timp!

20

Page 21: Supliment Acoperisuri

iulie - august 2011 | acoperișuri

Ce trebuie să ştim despre montaj? Tabla plană în fâşii se monteazăfoarte uşor, faţă de alte tipuri deînvelitori de acoperiş. Însă pentruun rezultat impecabil, trebuiefixată, lucrată şi manevratăcorespunzător. De aceea, trebuiesă avem la îndemână o gamăcompletă de accesorii: clipsuri,scule de mână, căruciorul pentrurolă şi utilajele de prefălţuit şifălţuit. În plus, recomandareaLindab este să se apelezeîntotdeauna la meşterispecializaţi.

Ai grijă la garanţie! Fii sigur că aicumpărat originalul! Garanţia acordată de Lindabacoperă riscul apariţiei coroziuniidatorate defectelor de materie primăşi este valabilă pe o perioada de 30de ani. Este important să te asigurică ai achiziţionat un produs marcaLindab şi nu o copie de o calitateîndoielnică. Pe lângă Certificatul deGaranţie, care însoţeşte întotdeaunaun produs original Lindab, tablaplană Lindab Artline este uşor derecunoscut după inscripţionarea pepartea interioară cu logoul Lindab şi

date privind lotul de fabricaţie. Aşadar, tabla plană de la Lindab esteadaptabilă la orice situaţie şideschide noi posibilităţi pentruobţinerea unei expresii arhitecturaleplăcute, combinată cu economicul,sub aspectul costurilor scăzute deîntreţinere şi a duratei îndelungatede viaţă.Pentru a identifica cel mai apropiatdintre cei 200 de parteneri Lindabdin toată ţara şi pentru a primiconsultanţă în privinţa viitorului tăuacoperiş fălţuit, intră pewww.lindab.ro.

21

Page 22: Supliment Acoperisuri

Avantajele acoperişului verdeTrăim într-un mediu sufocat de poluare, dar avem şansa de a scăpa de efectele nocive aleacesteia cu ajutorul unui acoperiş verde.

Rustic sau sofisticat, o simplă peluză sau un adevăratloc de plimbare şi joacă, acoperişul verde este un spaţiurecâştigat din ghearele urbanizării. Unde altundeva înmarile oraşe se mai pot crea noi spaţii verzi atât deuşor? Studiile arată că un acoperiş clasic absoarbecăldura soarelui şi o emite înapoi, astfel că temperaturadin metropole este cu cel puţin 4°C mai ridicată decâtîn localităţile din împrejurimi, ceea ce explică „lipsa deaer” resimţită uneori pe străzi. Specialiştii susţin căfolosirea acoperişurilor verzi diminuează considerabilacest efect. Sistemele de acoperişuri cu vegetaţieBauder reprezintă o variantă ecologică de recuperare asuprafeţei verzi pierdute prin ridicarea clădirilor. Sepretează atât acoperişurilor terasă, cât şi acoperişurilorşarpantă şi pot fi aplicabile pe orice strat suport cucondiţia respectării normelor de încărcare aacoperişului. Sistemele Bauder pentru acoperişuricu vegetaţie sunt sisteme inteligente, completconfigurate pentru orice condiţii climaterice sauvariante de plantare. Ca atare, la Bauder se găsesc toatecomponentele, începând cu bariera de vapori şiterminând cu accesoriile. Termoizolaţia şi hidroizolaţiaacoperişului trebuie făcute în sistem clasic, cu condiţiaintroducerii în sistem a unei hidroizolaţii rezistente lastrăpungerea rădăcinilor. Hidroizolaţia poate fibituminoasă - BauderPLANT E, din mase plastice pebază de PVC-BauderTHERMOFOL U, sau pe bazăde FPOBauderTHERMOPLAN T. Acestemembrane, care nu cedează la străpungerea rădăcinilor,oferă o planşă largă de rezistenţă la temperaturiextreme, între -40°C flexibilitate la îndoirea la rece şi+120°C. De asemenea, au stabilitate la cald, nu

putrezesc şi au o rezistenţă la rupere ridicată conferităde stratul suport din poliester. Structura părţii cuvegetaţie poate fi configurată diferit, în funcţie deamplasamentul acoperişului verde, de condiţiileclimaterice, de tipul acoperişului, de buget etc.,incluzându-se, în general, straturi de separare, deprotecţie, de drenaj şi reţinere a apei, de filtrare şi,bineînţeles, pământ sau substrat şi plante.Acoperişurile verzi au multiple calităţi, printre care senumără caracterul fono şi termoizolant.

Economia se simte la facturăUn acoperiş clasic se încălzeşte rapid şi difuzează apoicăldura înspre clădire, ceea ce poate transforma unspaţiu plăcut într-o adevărată saună. Dar cuacoperişurile verzi, clădirile necesită mai puţin aercondiţionat vara. Acelaşi lucru e valabil şi iarna:acoperişul verde este şi un izolant termic ce reducepierderile de căldură, ceea ce permite un consum redusde energie. Specialiştii din Statele Unite consideră căscăderea consumului este de 50% pentru spaţiul aflatimediat sub planşeul ultimului nivel.

Ascultă liniștea!Atunci când avem un proiect important la birou,liniştea este esenţială pentru a ne concentra. Şi ce poatefi mai plăcut decât un scurt răgaz de relaxare acasă,departe de zgomotele zilei? Acoperişurile verzi suntfoarte bune izolatoare fonice şi reduc nivelul decibelilorcare pătrund în locuinţe şi birouri. Cei care locuiesclângă aeroporturi sau lucrează în zone industriale vor fiprimii care vor simţi diferenţa!

iulie - august 2011| acoperișuri22

Page 23: Supliment Acoperisuri

iulie - august 2011 | acoperișuri 23

Structura părții cu vegetațievegetație

vegetație recomandată Bauder sau strat Bauder cu plante perene

Strat Suport pentru vegetație

Substrat pentru Bauder extensiv

Strat de filtrare

voal de filtrare Bauder

Strat de dren și reținere a apei

element de drenaj și reținere Bauder dSe 20

Strat de protecție

plasă de protecție Bauder W 300

Strat Separatorfolie de separație Bauder pe 02

Structura acoperișuluiMeMBrană hidroizolantă

Superioară

Bauderplant e

priMul Strat de hidroizolație

Baudertec KSa duo

terMoizolație

Bauderpir fa

Bariera de vapori

BaudertherM dS 2

Strat de grund

Burkolit v

Structură portantă

Poluarea și praful se reduc!Ştim cu toţii că plantele ne dauoxigenul de care avem nevoie. Darun acoperiş verde aduce acestbeneficiu acolo unde el contează celmai mult: în inima oraşului. Plantelereţin nu doar apă, ci şi particulele depraf şi elementele fine din aer.

Furtunile? O apă de ploaie!Un acoperiş verde corect instalatreduce sau chiar elimină problemacolectării apelor pluviale în cazul unorfurtuni sau cantităţi mari deprecipitaţii. Plantele au sistemul lornatural de colectare şi reţinere a apei,astfel încât cantitatea care ajunge însistemele clasice de scurgere este maimică. Acoperişurile verzi produc undecalaj între momentul începeriiprecipitaţiilor şi cel în care apa ajungeîn sistemul de colectare, ceea cepermite acestuia să preia treptat apa.Întreţinerea acoperişului nu este delocun proces complicat! Este nevoie doarde un program de întreţinere agrădinii şi o curăţare anuală acăminelor de control. Acestea suntsingurele operaţiuni de care e nevoiepentru ca locatarii să se bucure deaceastă oază inovativă, care transformăapa pluvială în operă de artă.

30 €/m2

Page 24: Supliment Acoperisuri

iulie - august 2011| acoperișuri

Indiferent de lucrările pe care le avem de efectuat în casă, este indicat să apelăm laajutorul specialiştilor. Nu numai că în acest fel ştiţi că defecţiunea a fost reparată corect,ci primiţi şi garanţie pentru această lucrare.

1. Ce înseamnă A.N.M.A.R.?A.N.M.A.R este o organizaţie non-profit careapără şi susţine interesele de breaslă alemontatorilor de acoperişuri, şarpante, învelitori şiterase. Asigură un montaj de calitate, conform cuspecificaţiile tehnice ale producătorilor.A.N.M.A.R organizează campanii de conştientizareşi educare a beneficiarilor în vederea utilizăriisistemelor complete de învelitori pentru obţinereaunor lucrări de calitate.

2. Există, în România, o lege care să specificefaptul că montarea acoperişului ar trebui efectuatădoar de specialişti?Nu este vorba de o lege neapărat, ci este vorba denişte reguli pe care cu toţii le ştim, nişte reguli carespun că doar specialiştii pot asigura o montare decalitate. Din păcate, în România nu se mai faccursuri pentru calificarea în această meserie. Ceicare au cursuri în acest domeniu sunt în vârstă,mulţi dintre ei nu mai pot practica montarea deacoperişuri. Noi, ca asociaţie, vrem să readucem înactivitate această breaslă. Este adevărat, firmele carecomercializează acoperişuri fac o serie de cursuri de

informare în ceea ce priveşte montarea acoperişului,dar numai în ceea ce priveşte produsele lor. Unmontator trebuie să ştie să monteze orice fel deacoperiş, indiferent care este firma de provenienţă. 3. Care sunt criteriile după care trebuie să neghidăm atunci când alegem un montator?Principalele calităţi trebuie să fie:• profesionalismul• experienţa în domeniu• dotarea tehnică• acordarea de garanţii la montaj

4. Care sunt riscurile care apar în cazul montăriiacoperişului cu un montator amator, în locul unuiaprofesionist?În cazul în care montarea se face cu un amator aparo serie de riscuri. Unul dintre acestea ar fi costulfoarte mare la care se ajunge în final. Mai precis,plecând de la un cost al manoperei mai mic, seajunge de cele mai multe ori la nişte costuri foartemari deoarece montatorul amator nu cunoaştefoarte bine produsele şi tehnologia de montaj.Tocmai de aceea, acoperişul va fi montat cu defecteşi în foarte scurt timp lucrarea va trebui refăcută,

24

Importanţa montatoruluiautorizat de acoperiş

Page 25: Supliment Acoperisuri

deci costurile vor creşte şi mai mult. Diferenţamajoră dintre un montator amator şi unul autorizateste că cel din urmă oferă garanţie lucrărilor sale.

Material realizat cu sprijinul dlui SilviuDumitrescu, membru al A.N.M.A.Rwww.anmar.com.ro

iulie - august 2011 | acoperișuri 25

Page 26: Supliment Acoperisuri

Montarea corectă a acoperişuluiUn acoperiş este o structură completă formată dintr-o multitudine de elementestructurale şi nestructurale. Există numeroase modalităţi de montare a acestuia, însă estebine să cunoaşteţi secretele unei lucrări corecte pentru a fi siguri că vă veţi bucura de unacoperiş trainic.

În funcţie de stilul în care a fost construită casa este ales şiacoperişul. Acesta poate avea un contur continuu sau poate fiîn două sau mai multe „ape”. Denumirea acestor „ape” estedată de versanţi, care pot fi cu suprafeţe plane, curbe saumixte.ŞarpantaUn acoperiş trainic trebuie să aibă o bună structură derezistenţă. După caz, aceasta poate fi din metal, lemn saubeton armat. Se optează pentru un anumit tip de şarpantă,în funcţie de tipul de construcţie. Trebuie să ştiţi căalcătuirea structurii de rezistenţă este direct influenţată de

deschiderea acoperişului, de tipul de învelitoare ales şi degreutatea acesteia. În cazul în care este vorba de o structurăde lemn, sunt necesare diferite piese speciale de prinderecare au rolul de a spori rezistenţa în timp a structurii. Dacădoriţi ca mansarda să fie un spaţiu locuibil, perfect amenajat,aerisit şi sigur, trebuie să ştiţi că această decizie trebuie luatăîncă din momentul realizării planurilor de construcţie. Pe dealtă parte, dacă doriţi să transformaţi un pod destinatdepozitării într-un loc destinat traiului, este important să văsfătuiţi cu un arhitect sau un constructor pentru a stabilidacă structura de rezistenţă trebuie întărită.

iulie - august 2011| acoperișuri26

Page 27: Supliment Acoperisuri
Page 28: Supliment Acoperisuri

Izolarea acoperişuluiCui îi place să îi intre apă în casă atunci când plouă? Ei bine, pentru a preveni astfel de situaţii, este indicat sătermoizolaţi şi să hidroizolaţi corect acoperişul. Este binesă ştiţi că grosimea termoizolaţiei este foarte importantăşi că se calculează în funcţie de alcătuirea acoperişului.Poate fi aplicată sub sau deasupra căpriorilor şi este

realizată din vată de sticlă sau din polistiren expandat.Constructorii ne dezvăluie un secret: dacă locuiţi lamansardă, este indicată o barieră de vapori, mai precis ofolie anticondens. Un alt tips constă în aplicarea şipcilorpentru fixarea învelitorii direct peste căpriori, iar subacestea sau deasupra scândurilor de astereală se monteazăo folie de hidroizolare.

Montarea suporţilor de susţinere a jgheaburilor şisistemul de ventilareApa de ploaie se scurge de pe acoperiş la sol prinintermediul jgheaburilor, care trebuie montate cumare grijă. Este necesar ca acestea să fie rezistente şisolide. Sunt fixate de pazie cu ajutorul şuruburilor. Încazul în care veţi prefera ca învelitoarea să fie dinţiglă, trebuie să ţineţi cont de faptul că sub aceasta seformează un spaţiu liber, ce trebuie ventilatcorespunzător. De aceea, pe şipca de streaşină semontează un element de ventilare.

Ferestrele de mansardăSunt dificil de montat, iar operaţiunea trebuie făcutănumai de către firme specializate. Mai mult, dacă aţiamenajat o mansardă sub forma unui apartament, încazul băilor, holurilor şi dressingurilor puteţi opta pentrutuneluri solare. Este o soluţie nouă, perfectă pentruzonele în care accesul luminii naturale este limitat sauinexistent. Pentru a avea încăperi luminatecorespunzător, confortabile, se recomandă ca suprafaţavitrată a ferestrelor să reprezinte cel puţin 10% dinsuprafaţa totală a încăperii.

iulie - august 2011| acoperișuri28

Page 29: Supliment Acoperisuri
Page 30: Supliment Acoperisuri

Acoperiş plat sau înclinat?Pe lângă importantul său rol estetic, acoperişul are sarcina de a proteja casa de apa cauzatăde ploi şi a spaţiului de dedesubt de frig, fiind şi un element structural principal. Dacă însituaţia blocurilor, soluţia cea mai obişnuită este cea a acoperişului plat, cu terasehidroizolate, în cazul caselor, acoperişul înclinat este mai sigur la ploi.

Forma acoperişului casei este rezultatul diverselor tradiţiiconstructive locale şi regionale, iar înclinaţia acestuiadetermină materialul care va fi folosit la acoperire. Din punct de vedere arhitectural, acoperişul înclinat sepotriveşte cu o diversitate de stiluri, de la cel clasic sau rusticla cel modern, în care deseori se întâlnesc acoperişuri foartedinamice cu înclinaţii extrem de spectaculoase. Poateprezenta diferite forme, inclusiv cea de turn, poate acoperieficient şi terasele sau gardurile şi permite deschideri vitratedeosebit de interesante: ferestre de mansardă, lucarne (înfoto: lucarne lenticulare tip „ochii Sibiului”). Acest acoperiş,care se acoperă cu materiale în format mic şi cu solzi, esteextrem de familiar în zonele de munte, unde precipitaţiilesunt mai abundente, asigurând o scurgere naturală şi rapidăa acestora. În cazul acoperişurilor cu înclinaţie mai mare,drenajul se face prin evacuarea peste materialele elementarede acoperire, nefiind necesară etanşarea între ele. Acoperişulînclinat se construieşte în general ca unul cu căpriori, ometodă de acoperire des folosită fiind cea cu ţigle ceramice,acestea asigurând acoperişului un design special, precum şi odurată de viaţă foarte mare (patru generaţii).Acoperişul plat este reprezentativ zonelor mediteraneene,precum şi la unele case moderne (cubiste, de exemplu), fiindfolosit în special la casele de la oraş, edificate pe terenuriînguste şi mici, care nu permit extinderile de spaţiu datorateacoperişului înclinat. Acoperişul plat se acoperă cu materialeomogene îmbinate, este executat hidrofug, iar datorităformei, suprafaţa de acoperit este mai mică.

Acoperişul înclinat: un tampon termicSe ştie că un procent foarte mare al pierderilor decăldură se produce prin acoperiş. De aceea, izolareaacestuia este deosebit de importantă. Avantajul deosebital acoperişurilor înclinate este că asigură în mod naturalun tampon termic, în timp ce pentru acoperişurile cuînclinaţia sub 25 de grade izolaţia este necesară. Un avantaj important al acoperişurilor înclinate constăîn valorificarea superioară a spaţiului de dedesubt,mansardele sau podurile constituind premisa celor maiîndrăgite amenajări ale casei. În plus, Tondach oferă prin ţiglele ceramice de mărimemare XXL - Tango Plus, Rumba, Twist şi Bolero -soluţii extrem de economice de acoperire pentruînclinaţii ale acoperişului de minim 15 grade (începândde la 8,8 piese pe mp).

iulie - august 2011| acoperișuri30

Page 31: Supliment Acoperisuri
Page 32: Supliment Acoperisuri

iulie - august 2011| acoperișuri

Cum întreţinem acoperişul?Odată ce aţi decis ce învelitoare se potriveşte cel mai bine casei, trebuie să ştiţi cum s-oîngrijiţi, pentru a vă bucura de ea un timp cât mai îndelungat.

O primă operaţiune constă în verificarea anuală aacoperişului. Trebuie să observaţi dacă se schimbă cevala culoare, în calitatea materialului din care este făcut şidacă au apărut fisuri în zonele în care învelitoarea estestrăpunsă de cabluri electrice, coşuri de fum etc. Încazul în care aveţi foarte aproape de casă copaci ale

căror frunze, seminţe sau fructe ar putea blocajgheaburile, trebuie să verificaţi starea acoperişului latrecerea de la un sezon la altul. O atenţie deosebitătrebuie acordată ţiglei. De aceea este nevoie săachiziţionaţi sisteme şi accesorii de protecţie şisiguranţă pentru acoperişurile din ţiglă ceramică.

Unul dintre aceste accesorii este folia armată. Estefolosită în mod obligatoriu la acoperişurile mansardate,precum şi la cele nemansardate. Rolul acesteia este săîmpiedice pătrunderea vaporilor de apă în stratul determoizolaţie. Secţiunea de ventilare dintre ţiglă şi folie (ventilată lacoamă şi streaşină) împiedică încălzirea excesivă aacoperişului pe timp de vară, în timp ce secţiunea deventilare dintre folie şi stratul de termoizolaţie eliminăcondensul care a pătruns prin termoizolaţie. Atenţie,însă! Folia odată aşezată nu se va expune intemperiilormai mult de patru sau cinci săptămâni. La acoperişurile cu termoizolaţie este foarteimportantă protecţia acesteia împotriva pătrunderiicondensului din interior sau a umidităţii din exterior.Totodată, trebuie asigurată şi ventilarea termoizolaţiei,iar acestea pot fi satisfăcute prin utilizarea foliei

anticondens.Printre avantajele utilizării acesteia se pot enumeramontarea direct pe termoizolaţie, astereală, faptul că nueste necesară existenţa secţiunii de aerisire între folie şitermoizolaţie, posibilitatea măririi grosimiitermoizolaţiei. Mai mult, la coamele orizontale sauoblice, la dolii poate fi trecută fără întrerupere pe un altplan al acoperişului, iar realizarea structurii este simplă,posibilitatea erorii fiind foarte redusă.Un alt accesoriu necesar pentru întreţinerea acoperişuluieste banda adezivă universală. Are o lungime de 25 m şio capacitate de lipire foarte bună. Poate fi utilizată laîmbinarea sau repararea tipurilor de folie, poate fiutilizată la îmbinările hidrofuge, pentru etanşareaîmbinării dintre căpriori şi contraşipci. Există şi benzi deetanşare horn/perete cu ajutorul cărora pot fi realizateuşor îmbinările dintre acoperiş şi horn sau perete.

32

Page 33: Supliment Acoperisuri

iulie - august 2011 | acoperișuri 33

În ceea ce priveşte sistemele şi accesoriile de siguranţă şiparazăpadă, există următoarele soluţii: tăietoare dezăpadă metalice aşezate pe acoperiş, care împiedicăalunecările de zăpadă de pe învelitoare, garnituri grilajparazăpadă care împiedică alunecările de zăpadă de peacoperiş de-a lungul streşinii, garnituri de susţinere grilaj

parazăpadă, trepte de siguranţă şi suport treaptă careasigură accesul uşor şi sigur pe acoperiş etc. Deasemenea, există o serie întreagă de accesorii care cresccalitatea utilizării şi întreţinerii acoperişurilor, cum suntţigla plexi, care asigură iluminatul podului, precum şielementele de ventilare.

Page 34: Supliment Acoperisuri

Sistemele pluviale şi acoperişul

Apa de ploaie sau cea rezultată din topirea zăpezii trebuie să sescurgă către sol prin intermediul jgheaburilor şi al burlanelor. Defapt, aceste două componente sunt parte integrantă a sistemuluipluvial al unei locuinţe.

www.jgheaburilindab.ro

Alegețisiste

mul d

ecolecta

reaapelorpluviale

Lindab

iulie - august 2011| acoperișuri34

Sistemul pluvial performant nu trebuiecumpărat pe bucăţi, ci din contră, trebuiesă fie unul complet pentru ca acţiuneaacestuia să fie una eficientă. În cazul încare veţi prefera să cumpăraţi un sistempluvial pe bucăţi, de la diferiţi producători,este posibil ca iniţial să achitaţi o sumămai mică decât dacă aţi cumpăra unulcomplet, însă în momentul montării veţiconstata că nu există nicio compatibilitatedin punct de vedere tehnic întrecomponente, dar nici între sistemul pluvialşi acoperiş. Este şi lesne de înțeles de ce!Învelitorile sunt variate şi fiecărui tip i sepotriveşte un anumit sistem de scurgere şicolectare a apei de ploaie. Pe lângă toateaceste aspecte de ordin tehnic, există şi

unul estetic, extrem de important. Unsistem complet va asigura, cu certitudine,un aspect unitar din punct de vedereestetic deoarece va exista o compatibilitatestilistică între acesta, acoperiş şi restulelementelor casei. Este foarte important ca paşii montăriiacestui sistem de colectare a apelorpluviale să fie respectaţi cu stricteţe.

Montarea jgheaburilor şi aburlanelor

Prima etapă o constituie montareacârligelor de susţinere. Deşi pare a fi unamănunt insignifiant, de corecta realizare aacestei etape depinde întreaga lucrare.

Page 35: Supliment Acoperisuri

www.jgheaburilindab.ro

Aceste cârlige au rolul să asigure panta descurgere a apei. O pantă bună este cuprinsăîntre 2.5 şi 5 mm la metrul de jgheab.Când se montează aceste cârlige, trebuiesă-i vedeţi pe meşteri cum întind sforipentru aliniere în trei puncte: la interiorul,la baza şi pe muchia exterioară ajgheabului. Atenţie, însă! Este obligatoriusă se monteze câte un cârlig în dreptulfiecărui căprior, la o distanţă de maximum90 de cm unul de celălalt. Cu siguranţă vafi nevoie de îmbinarea a două jgheaburi.Această operaţiune este puţin maicomplicată deoarece se montează douăcârlige de susţinere, lipite exact în locul încare se întâmplă îmbinarea. Cele douăcomponente formează un ansamblu peste

care se pune piesa de îmbinare, având grijăsă fie poziţionată egal pe ambele jgheaburi.Clapeta de fixare se agaţă pe margineaexterioară, piesa de îmbinare se preseazăpeste jgheaburi, apoi se închide clapeta şise asigură cu siguranţa din dotare, care seînchide deasupra. Piesa de îmbinare are ogarnitură de cauciuc care etanşează perfectşi e durabilă în timp. La capetele fiecăruijgheab se montează câte un capac. După ceau fost puse jgheaburile, trebuie montateburlanele. Se face un decupaj în jgheab, iarîn acest orificiu se montează parteainterioară a pâlniei colectoare, iar clema defixare se presează peste margineaexterioară, rotunjită. Ultima operaţiuneeste cea de montare a scurgerilor verticale.

Alegețisiste

mulde

colectare

aa

pelorpluviale

Li ndab

iulie - August 2011 | Acoperișuri 35

Page 36: Supliment Acoperisuri

iulie - august 2011| acoperișuri

Hidroizolaţia este foarte importantă pentru confortul dumneavoastră, iar pe piaţăapar tot felul de soluţii inovatoare. De exemplu, de curând, pe piaţă a apărut omembrană care este, de fapt, o componentă poliuretanică fluidă, de o vâscozitateredusă, care se întăreşte la contactul cu umiditatea din atmosferă.

Hyperdesmo-LV produce o membrană foarte elastică, ce areo puternică aderenţă la multe tipuri de suprafeţe. Conţine ocantitate mică de solvent (xilolit), prin urmare nu mainecesită diluare. Produsul este pe bază de răşinăpoliuretanică elastomeră hidrofobă pură, plus filtreanorganice speciale care se regăsesc în excelentele rezultatemecanice, chimice, termice, în proprietăţile de rezistenţă UVşi la intemperii ale naturii.

Produsul este recomandat pentru hidroizolarea şi protecţia:• ţiglelor;• gipsului şi cofrajelor din beton;• spumei poliuretanice de izolare;• băilor;• verandelor şi balcoanelor;• acoperişurilor;• materialelor pentru acoperit casa din metal sau cimentfibros;• membranelor de asfalt;• cazanelor;• parcărilor auto şi stadioanelor;• platformelor de poduri;• canalelor de irigare.Atenţie, există şi o serie de limitări!

Nu se recomandă pentru:• Suprafeţe imperfecte.• Hidroizolarea suprafeţelor piscinelor în contact cu apatratată chimic.• Expunere la raze UV în cazul culorilor închise, de exempluroşu, verde, albastru etc.

Avantaje:• este un sistem continuu;• în cazul eventualelor înţepări, apa nu poate migra subaceastă membrană;• nu sunt necesare operaţiuni de sudare, lipire sau îmbinări,ca în cazul membranelor clasice.

Caracteristici și beneficii:• Aderenţă excelentă la aproape orice fel de suprafaţă, cu saufără utilizarea unei amorse speciale.• Nu necesită niciun fel de diluare.• Excelentă rezistenţă la intemperii şi raze ultraviolete. Albulreflectă mult din energia solară şi astfel reduce considerabiltemperatura internă a clădirilor.• Excelentă rezistenţă termică - produsul nu se înmoaieniciodată. Temperatura maximă de rezistenţă este 80°C,temperatura maximă de şoc -200°C.

36

Avantajele membranei lichide poliuretanice

Page 37: Supliment Acoperisuri

iulie - august 2011 | acoperișuri

• Rezistenţa la rece: stratul rămâne elastic chiar şi până la-40°C.• Excelente proprietăţi mecanice, alungire ridicată şirezistenţă la rupere, rezistenţă ridicată la abraziune.• Bună rezistenţă chimică.• Non-toxic după uscare.• Transmitere de vapori de apă: stratul respiră astfel încâtnu există acumulare de umiditate sub înveliş.• Amorse speciale disponibile pentru aproape orice fel desuprafaţă.• Datorită elasticităţii preia eventualele fisuri care apar însuport.• Hidroizolaţia se aplică peste şapă, fapt care nu estepermis de materialele clasice.

Materialul poate fi aplicat cu succes pe beton, cimentfibros, mozaic, ţigle de ciment, acrilic vechi şi suprafeţede asfalt, lemn, metal corodat sau oţel galvanizat. Pentruo bună aplicare este indicată curăţarea suprafeţei folosindjetul de apă dacă e posibil. Trebuie îndepărtateimpurităţile uleioase, ceroase şi grăsimile. Laptele deciment, particulele detaşate, agenţii de demulare,membranele întărite trebuie îndepărtate. Se umpluimperfecţiunile cu produsul adecvat. Acesta se aplică cu

pensula sau trafaletul în cel puţin două straturi. Deoarececonţine solvenţi volatili inflamabili, trebuie aplicat înzone bine aerisite, departe de flăcări deschise.

37

Page 38: Supliment Acoperisuri

iulie - august 2011| acoperișuri38

Page 39: Supliment Acoperisuri
Page 40: Supliment Acoperisuri

iulie - august 2011| acoperișuri

Lumină naturală şi confort termicCu toţii ştim cât de plăcut este filtrată lumina într-o încăpere de mansardă. Tocmai deaceea este foarte important ca acestea să fie poziţionate corect.

Lumina naturală este vitală, aşa că este esenţial ca înfiecare încăpere aceasta să pătrundă nestingherită. Fărăun iluminat natural corespunzător, calitatea traiuluiîntr-o casă scade. Ferestrele de mansardă trebuie să aibădimensiunea perfectă pentru fiecare cameră, iar aceastaeste dictată de distanţa dintre căpriori, înălţimeaparapetului obişnuit de fereastră cuprinsă între 0.90 şi

1.10 m şi cota superioară, obligatoriu peste 1,80 m faţăde cota de călcare.Înălţimea ferestrelor va depinde direct de pantaacoperişului deoarece fereastra va fi cu atât mai înaltăcu cât panta acoperişului este mai mică. Principalulavantaj al ferestrelor de mansardă este că primesc maimultă lumină decât cele verticale.

Cum alegem ferestrele de mansardă?Atunci când ne gândim ce tip de fereastră este potrivitfiecărei încăperi, trebuie să ţinem cont de destinaţiaacesteia, de dimensiunea şi de configuraţia ei. Specialiştiisusţin că pentru mansardele cu tavan înclinat suntindicate ferestrele cu articulare mediană sau superioară.Dacă este vorba, însă, de o mansardă cu parapet, serecomandă elementele verticale. În cazul celor care au şi balcon, trebuie să vă orientaţispre ferestre care permit accesul fizic în afara mansardei.

Pentru a vă bucura de un confort termic sporit, trebuiesă optaţi pentru o fereastră de mansardă cu jaluzeaintegrată. Avantajul acesteia este dat de faptul că nu sedeteriorează în timp. Este situată între două foi de geamşi nu necesită întreţinere. Are proprietatea de a reflectacăldura din exterior, sporind confortul termic în timpulverii. Această jaluzea este acţionată cu ajutorul unui mânermagnetic.

40

Page 41: Supliment Acoperisuri
Page 42: Supliment Acoperisuri

Tipuri de ferestreFerestrele din lemn sunt uşor de integrat oricărui tipde mansardă. Ramele sunt tratate împotrivaciupercilor şi mucegaiului. Lemnul este protejat la suprafaţă de mai multestraturi de lac pe bază de apă pentru un finisaj decalitate.Nu trebuie să neglijaţi întreţinerea ferestrelor pentru a

vă bucura de un aspect frumos cât mai mult timp. Ferestrele din lemn îmbrăcat în poliuretan suntrecomandate în băi şi bucătării, în încăperile cu undesign interior modern. Tocul şi cerceveaua ferestreisunt confecţionate din lemn laminat îmbrăcat înpoliuretan, cu o suprafaţă fină şi uniformă, care nupermite pătrunderea umezelii în lemn. Poliuretanulconferă ferestrei rezistenţă şi durabilitate maximă.

Accesorii pentru ferestrele de mansardăUnul dintre cele mai cunoscute accesorii pentruferestrele de mansardă sunt rulourile. Acesteafiltrează lumina şi contribuie la crearea uneiatmosfere aparte. Din punct de vedere cromatic, cusiguranţă nu veţi întâmpina greutăţi în găsirea celorperfecte pentru casa dumneavoastră, deoarece suntdisponibile într-o gamă variată de culori. Rulourile

sunt interioare şi exterioare. Un alt tip de accesoriu îlreprezintă plasele de ţânţari. Acestea sunt realizatedin fibră de sticlă şi sunt montate pe un scheletmetalic. Alte accesorii care pot însoţi ferestrele demansardă sunt lacătele de blocare, limitatoarele dedeschidere, sisteme de adaptare, senzori de ploaie şifum, tije telescopice pentrtu acţionarea ferestrelor şi ajaluzelelor integrate între foile de geam.

iulie - august 2011| acoperișuri42

Page 43: Supliment Acoperisuri
Page 44: Supliment Acoperisuri

iulie - august 2011| acoperișuri

Sisteme moderne de coşuri de fumCoşurile de fum sunt componente importante ale unei instalaţii de încălzire, având rolulde a evacua, în deplină siguranţă, deasupra acoperişurilor construcţiilor, fumul şi gazelede ardere toxice provenite din diferite surse de căldură.

Ca urmare a solicitărilor intense la care sunt supusecoşurile de fum (temperaturi ridicate ale gazelor de ardere,şocuri termice cauzate de aprinderea accidentală afuninginii, condens acid, îngheţ-dezgheţ, vânt, cutremur),acestea trebuie să corespundă unor condiţii foarte severe defuncţionalitate şi durabilitate. Nerespectarea acestorcondiţii cauzează deteriorarea coşurilor de fum, numeroaseincendii şi intoxicări cu monoxid de carbon, soldate cu

pagube materiale importante şi pierderi de vieţi omeneşti.Având în vedere importanţa evacuării eficiente a gazelorarse, proiectarea, executarea şi mentenanţa acestorelemente de construcţii se vor realiza numai de cătrespecialişti, iar materialele folosite trebuie să fie de calitatecorespunzătoare, adică să dispună de declaraţie deconformitate, din care să rezulte că sunt adecvate utilizăriiîn acest scop.

44

Page 45: Supliment Acoperisuri

iulie - august 2011 | acoperișuri

Compania Schiedel, fondată în anul 1946 şi făcând partedin grupul de firme Monier, este cel mai importantproducător şi distribuitor de sisteme de coşuri de fumdin Europa, oferind soluţii sigure şi fiabile de evacuare agazelor arse. Aceste tipuri de coşuri de fum reprezintă,atât din punct de vedere conceptual, cât şi al materialelorutilizate, un nivel ridicat de performanţă şi corespundîntocmai celor mai exigente norme tehnice europene.Ca o consecinţă a activităţii continue de dezvoltare,paleta de produse Schiedel cuprinde sisteme de coşuri defum pretabile la toate tipurile de surse de căldură (cuarzător atmosferic – sobe, centrale termice pentrulocuinţe unifamiliale, şemineuri; cu cameră de ardere însuprapresiune; cazane de ultimă generaţie – centraletermice de apartament „turbo”, cazane cu condensare).Din punctul de vedere al materialelor din care serealizează pereţii canalului de fum, coşurile de fumSchiedel se împart în sisteme cu tubulatură de şamotă şisisteme din oţel inoxidabil, aplicabile atât pentruconstrucţii noi, cât şi pentru reabilitarea coşurilor de fumexistente degradate.Prin prevederea unui sistem de coş de fum Schiedel,proprietarii construcţiilor vor beneficia de multipleleavantaje ale acestora. Astfel, tirajul optim asigurat înseamnă funcţionarea surseide căldură la randamentul maxim şi, implicit, un consummai redus de combustibil, respectiv costuri mai micipentru confortul termic şi prepararea apei calde. Anumitetipuri de coşuri de fum pot asigura, prin canale distincte,inclusiv alimentarea cu aer din exterior a aparatelortermice, aerul rece necesar arderilor nepătrunzând în

nicio încăpere a casei.Prin rezistenţa la şoc termicşi etanşeitateacorespunzătoare la gazele deardere, coşul de fum vafuncţiona în deplinăsiguranţă, fiind eliminatriscul incendiilor şiintoxicărilor cu monoxid decarbon.Calitatea superioară amaterialelor conferăsistemelor de coşuri de fumrezistenţă la atacul acid alcondensului. Ca urmare adurabilităţii coşului,necesitatea reparaţiilorulterioare montajului afost complet eliminată.Accesoriile disponibile şi diferitele variante de cap de coşasigură o funcţionare ireproşabilă a sistemului deevacuare şi un aspect estetic superior.Datorită prefabricării elementelor componente, montajulcoşului de fum a devenit facil, consumul de manoperă şitimpul alocat punerii în operă fiind reduse. În condiţiile optării pentru un sistem complet de coş defum Schiedel, întreaga familie va beneficia, pe termenlung, de confortul termic şi siguranţa căminului,producătorul acordând o garanţie de 30 de ani pentrucoşurile de fum cu tubulatura de şamotă şi 10 ani pentrucoşurile de fum executate din oţel inoxidabil.

45

Page 46: Supliment Acoperisuri

iulie - august 2011| acoperișuri

Bramac

Bramac lansează acum suprafeţele NOVO şi Montero, care se alătură suprafeţeiProtector cu cei cinci factori de protecţie, pentru a consolida procesul de inovare asuprafeţelor acoperişurilor.

Eleganţă. Filozofia Bramac de a fiîntotdeauna cu un pas înainte seconcretizează prin gamadiversificată în ceea ce priveştetextura şi cromatica elegantă asuprafeţelor, susţinândcreativitatea în domeniulconstrucţiilor.

Calitate. Păstrând caracteristicilede siguranţă şi de calitate aleţiglei, Bramac îşi continuămisiunea de a inova. Noiletehnologii NOVO şi Montero aurezultat în urma a ani de cercetareşi de efectuare de teste complexe şide lungă durată.

Durabilitate. Cu un grad ridicat alrezistenţei structurii şi culorii,

produsele Bramac sunt specialelaborate pentru a face faţă cu briotestului timpului. În același timp, reuşesc cu acelaşisucces să îşi păstreze intacteaspectul elegant şi cromaticanonconformistă.

NOVOSuprafaţa NOVO este noulstandard BRAMAC şi se remarcă prin:• rezistenţa mai îndelungată întimp a culorii; • suprafaţa elegantă; • gradul ridicat de protecţieîmpotriva depunerii de praf şi reziduuri.

MONTEROMONTERO este o ţiglă cu osuprafaţă cu granule de nisipîncorporate în pigment, avândurmătoarele caracteristici:• grad ridicat de rezistenţă – depeste 3000 Newton (cu cel puţin50% mai mult decât cerinţelenormelor pentru ţigla de beton -EN 490);• ideală în cazul condiţiilorclimatice extreme (zone montane),împiedicând alunecările masive şibruşte de zăpadă de pe acoperiş.

Frumuseţea dură a ţigleiMONTERO va atrage o gamă declienţi care vor dori să se

deosebească de vecini prin esteticadeosebită a acoperişului, în ceea cepriveşte textura şi coloristica, şiprin nonconformism, păstrând înacelaşi timp calitatea BRAMAC.

Despre BramacPrezenţa Bramac în România aînceput din anul 1995 prinînfiinţarea filialei „Bramac Sisteme de Învelitori”, desfăşurândo activitate de import şi distribuţiea produselor Bramac pe piaţaromânească.În septembrie 2004, Bramac ainaugurat, la Sibiu, prima safabrică din România, destinatăproducţiei de ţigle şi sistemecomplete de accesorii lastandardele internaţionale Bramac,procesul de producţie respectândnormele în vigoare de protecţie amediului înconjurător.Din perspectiva firmei, abordareaînvelitorii ca sistem presupunepreocuparea continuă pentrustudierea solicitărilor şi cerinţelorlegate de acoperişuri, concomitentcu realizarea pieselor şiaccesoriilor care să asigurecreşterea gradului defuncţionalitate al învelitorii,precum şi sporirea siguranţeiacesteia din punctul de vedere alimpermeabilităţii şi stabilităţii.

www.bramac.ro

46

Page 47: Supliment Acoperisuri
Page 48: Supliment Acoperisuri

Recommended