Home > Documents > Subiecte colocviu 2013

Subiecte colocviu 2013

Date post: 08-Aug-2015
Category:
Author: pangica-ariadna
View: 267 times
Download: 11 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)
of 45 /45
1: SUBIECTE COLOCVIU – FEBRUARIE 2013 Pregatirea pacientului pentru colecistografie Opacifierea veziculei biliare pe cale orală (colecistografia) materiale necesare - prânz compus din ouă, smântână şi unt cu pâine sau 50 g ciocolată -cărbune animal -triferment -substanţă opacă (Razebil sau acid iopanoic) -Antihistaminice Materialele pregătite se transportă lângă pacient. psihic-se anunţă pacientul şi i se explică necesitatea efectuării tehniciifizic- se administrează pacientului cu 2-3 zile înaintea examinării, cărbune animal de 3 x / zi, câte 2tablete şi regim hiperprotidic - cu 1-2 zile înaintea efectuării colecistografiei se administrează pacientului un regim dietetic uşor digerabil, evitând alimentele cu conţinut bogat în celuloză şi hidrocarbonate concentrate - în ziua precedentă examenului, la orele 12, se administrează pacientului un prânz compus dinouă, smântână şi unt cu pâine (provoacă contracţii puternice şi golirea vezicii biliare); dacă -acest prânz provoacă accese dureroase, el poate fi înlocuit cu 50 g ciocolată sau cu un sondajevacuator -după masă se efectuează pacientului o clismă evacuatoare cu ser fiziologic sau ceai de muşeţel călduţ, pentru evacuarea gazelor din colon -se testează toleranţa la Razebil: -după masă, la orele 16, se administrează pacientului o tabletăcare se dizolvă pe limbă; se supraveghează pacientul pentru a se observa dacă nu arehiper sensibilitate la ioda. dacă apar roşeaţă , senzaţie de arsuri, furnicături, tahicardie, greţuri, urticarie, ameţeli, stare de răugeneral, pacientul are hipersensibilitate la iod şi se întrerupe administrarea b. dacă pacientul suportă bine iodul (nu apar simptomele de intoleranţă),
Transcript

1

:

SUBIECTE COLOCVIU FEBRUARIE 2013Pregatirea pacientului pentru colecistografie Opacifierea veziculei biliare pe cale oral (colecistografia) materiale necesare - prnz compus din ou, smntn i unt cu pine sau 50 g ciocolat -crbune animal -triferment -substan opac (Razebil sau acid iopanoic) -Antihistaminice Materialele pregtite se transport lng pacient. psihic-se anun pacientul i i se explic necesitatea efecturii tehniciifizic- se administreaz pacientului cu 2-3 zile naintea examinrii, crbune animal de 3 x / zi, cte 2tablete i regim hiperprotidic - cu 1-2 zile naintea efecturii colecistografiei se administreaz pacientului un regim dietetic uor digerabil, evitnd alimentele cu coninut bogat n celuloz i hidrocarbonate concentrate - n ziua precedent examenului, la orele 12, se administreaz pacientului un prnz compus dinou, smntn i unt cu pine (provoac contracii puternice i golirea vezicii biliare); dac-acest prnz prov oac accese dureroase, el poate fi nlocuit cu 50 g ciocolat sau cu un sondajevacuator -dup mas se efectueaz pacientului o clism evacuatoare cu ser fiziologic sau ceai de mueel cldu, pentru evacuarea gazelor din colon -se testeaz tolerana la Razebil: -dup mas, la orele 16, se administreaz pacientului o tabletcare se dizolv pe limb; se supravegheaz pacientul pentru a se observa dac nu arehipersensibilitat e la ioda. dac apar roea , senzaie de arsuri, furnicturi, tahicardie, greuri, urticarie, ameeli, stare de rugeneral, pacientul are hipersensibilitate la iod i se ntrerupe administrarea b. dac pacientul suport bine iodul (nu apar simptomele d e intoleran), -la 20-30 minute seadministreaz celelalte trei tablete Razebil, n decurs de 5 minute - se aaza pacientul n decubit lateral drept, timp de 30-60 de minute - nainte de a se efectua radiografia se efectueaz pacientului nc o clism evacuatoare - pacientul este condus la serviciul de radiologie (dup 14-16 ore i respectiv 1014 ore, cnd vezicula biliar se umple cu substana de contrast. -pacientul va fi ajutat s se dezbrace i s se aeze pe masa de examinare. n cazul n care vezicula biliar nu s-a umplut cu substan opac, se mai administreaz 4 tablete de Razebil (sau 6 tablete deacid iopanoic), iar examinarea se repet a 3-a zise administreaz prnzul Boyden (2 glbenuuri de ou frecate cu 30g zahr sau 50g ciocolat) -se efectueaz radiografii n serie, la interval de 30-60-90 de minute ngrijirea pacientului dup efectuarea tehnicii -pacientul va fi ajutat s se mbrace i va fi condus la pat-se noteaz examenul n f.o.

2

:

Atenie!Dac se folosete acid iopanoic, ntre orele 16-20 se administreaz 4-6 tablete acidiopanoic, cte una din 10 n 10 minute, cu puin ap, fr a le sfrma, dup care bolnavul va fiaezat n decubit lateral drept, timp de 30-60 minute. De la administrarea substanei de contrast pn la terminarea examinrii, pacientul nu va primi mncare, butur, medicamente sau purgativei nu va fuma. Accidente si incidente in cazul injectiei intravenoase. Injectarea solutiei in tesutul perivenos manifestata prin tumefierea tesuturilor durere.Flebagie produsa prin injectarea rapida a solutiei sau a unor substante iritante,valuri de caldura senzatie de uscaciune in faringe,hematom prin strapungerea venei,ameteli,lipotimie,colaps Testarea sensibilitatii la penicilina (flacon de 400.000 UI)

3

:

Pregatirea pacientului pentru radiografie la bazin.

4

:

Injectia subcutanata (Executie) Asistenta se spala pe maini,dezinfecteaza locul injectiei,pt injectia pe partea externa a bratului,pozitia pacientului este sezand cu bratul sprijinit in sold,se prinde seringa pregatita ca pe un creion in mana dreapta se face o cuta intre indexul si policele mainii stangi,care se ridica dupa planurile profunde.Se patrunde brusc cu o forta la baza cutei ,longitudinal 2-4 cm.Se verifica pozitia acului prin retragerea pistonului,daca nu s-a patruns intr-o vena.Se injecteaza lent solutia medicamentoasa.Se retrage brusc acul,se dezinfecteaza locul,masandu-se usor pt a favoriza absortia si favorizarea circulatiei. Instilatia. (Executie) Asistenta : se spala pe maini ,inchide ferestrele,introduce in vasul inhalatorului cu apa clocotita o lingurita inhalant 1-2 l apa,aseaza pacientul pregatit in fatza palniei inhalatorului,il acopera cu cortul sau pelerine,mentine la o distanta de 30-80 cm fata de palnie,invita pacientul sa inspire pe gura,sa expire pen as,supravegheaza pacientul,durata unei sedinte 15-20 min. Administratia chimioterapicelor(reguli de respectat) Interventiile asistentei Recolteaz produsele biologice sau patologice pentru examenul bacteriologic n vederea identificrii agentului patogen i a determinrii sensibilitii lui la antibiotic - antibiograma. -verific termenul de valabilitate al produsului. - administreaz antibioticul prescris, respectnd: -prevenirea reaciilor alergice prin anamnez corect pentru depistarea persoanelor cu terenalergic i prin testarea sensibilitii organismului(testul intradermic sau prin scarificare cu diluii100 u/ml sau 1000 u/ml pentru antibioticelemsurate n uniti sau 0,001 g/ml, pentruantibioticele msurate n grame; -doza pe 24 de ore i doza unic; se exprim nuniti (ex. penicilina) sau n grame (ex,ampicilina, oxacilin, tetraciclin); -dizolvarea corect a pulberilor de antibioticen ser fiziologic, injectarea fcndu-se imediat.Cnd nu sunt la dispoziie flacoane monodoz,dizolvarea se face pentru mai multe prize; -concentraia soluiei obinut pentru peni-cilin poate fi de 50.000-200.000 u/ml; -evitarea asocierii n aceeai sering a maimultor antibiotice sau a antibioticelor cu altemedicamente;

5

:

-ritmul de administrare se respect pentru amenine concentraia eficient n snge aantibioticului - poate fi de 3-4-6-12-24 de ore; -calea de administrare se respect, ea putnd fi oral, intramuscular, intravenoas,intrarahidian, perfuzie intravenoas. Penicilina V se administreaz pe cale oral, cu 30 de minutenaintea meselor.-administreaz sulfamidele cu o cantitatesuficient de ap pentru a asigura o diurez de1.500 ml/24 de ore, evitnd precipitarea renal -evit sensibilizarea sa fa de antibiotice, prinfolosirea mnuilor de cauciuc n timpul dizolvri si manipularii antibioticelor B.Injectia intravenoasa(executie) Injectia intravenoasa (executie) Asistenta se spala pe maini ,allege locul punctiei,dezinfecteaza,executa punctia venoasa,controleaza daca acul este in vena, se indeparteaza staza venoasa prin desfacerea garoului,se injecteaza lent ,tinand seringa in mana stanga iar cu policele mainii drepte apasa pe piston,se verifica periodic daca acul este in vena,se retrage brusc acul cand injectarea s a terminat,la locul punctiei se aplica un tampon cu alcool compresiv. Injectia intradermica (executie) Asistenta se spala pe maini,dezinfecteaza locul injectiei ,se intinde si imobiliseaza pielea cu policele si indexul mainii stangi,ia seringa si patrunde cu bizoul in sus in grosimea dermului.se obs la locul de injectare formarea unei papulecu aspect de coaja de portocala,se retrage acul si nu se tamponeaza locul injectiei.

Pregatirea pacientului pentru colangiografie

6

:

7

:

Pregatirea pacientului pentru radiografie pulmonara

Injectia intramusculara. Scopul :terapeutic Locul:muschi voluminosi lipsiti de trunchiuri mari de nase si nervi,regiunea superoexterna a fesei,fata externa a coapsei,in treimea mijlocie,fata externa a bratului,muschiul deltoid Asistenta se spala pe maini ,dezinfecteaza locul punctiei,se intinde pielea cu policele mainii stangi si se inteapa cu rapiditate si siguranta cu acul montat in seringa.se verifica pozitia acului prin aspirare,se injecteaza lent Solutia ,se retrage brusc acul cu seringa si se dezinfecteaza locul,se maseaza usor locul pentru a favoriza absortia. Accidente ,incidente si de stiut in cazul injectiilor intramusculare. Durere vie prin atingerea nervului sciatic sau a unor ramuri ale sale,Paralizia sau lezarea nervului sciatic,hematom sau lezarea unui vas,ruperea acului,supuratia aseptica.Embolie prin injectarea accidental intr-un vas a substantelor uleioasa. De stiut:Injectia se poate executa cu acul detasat de seringa,respectand masurile de asepsie.Pozitia acului se controleaza in cazul sol.colorate,prin detasarea seringii de la ac,dupa introducerea acului in masa muscular.Infiltratia dureroasa a muschilor se previne prin alternarea locurilor injectiilor.

Pregatirea pacientului pentru operatie pe tubul digestiv.

8

:

Accidentele transfuziei de sange. -incompatibilitatea de grup n sistemul OAB, manifestat sub forma ocului hemolitic - se ntrerupe transfuzia la apariia semnelor precoce (frison, tahicardie, dispnee, cianoz,stare general alterat, dureri lombare, retrosternale) - transfuzarea unui snge alterat infectat cu germeni viruleni care provoac frisoane puternice la 1-2 ore dup transfuzie; senclzete pacientul cu pturi, buiote i se administreaz buturi calde, se ncepe antibioterapie masiv, dup antibiograma sngelui infectat infectat cu virusul hepatitei epidemice, cu plasmodiul malariei, spirochete sau brucele -manifestrile apar dup trecerea perioadei respective de incubaieprezena substanelor piretogene provoac frison, cefalee, febra- embolie pulmonar * cu cheaguri, manifestat prin agitaie, cianoz, dureri toracice, tusechinuitoare, hemoptizie, febr cu aer, manifestat prin alterarea brusc a strii generale, cianoz,dispnee, tensiunea arterial sczut, puls filiform; se iau msuri antioc de ctre medical anestezistreanimator - transfuzia sngelui nenclzit poate provoca hemoliza intravascular cu blocaj renal, oc posttransfuzional, acidoz metabolic, stop cardiac prin hipotermie Incidente in transfuzia de sange. Incidente-nfundarea aparatului cu cheag - se schimb aparatul-sngele poate conine cheaguri sau pelicule de fibrin ce se depun pe filtru - seschimb flaconul i perfuzorul-ieirea acului din ven-perforarea venei-coagularea sngelui venos refulat n ac - se schimb acu Pregatirea pacientului pentru operatie in urgente chirurgicale.

9

:

Locul injectiei intravenoase. Locul- venele de la dorsal plica cotului,antebratului,fata dorsala a mainii,maleolare interne,epicraniene Pregatirea pacientului pentru punctie pleurala

10

:

Pregatirea pacientului pentru punctie abdominala.

11

:

Recoltarea sangelui pentru examene hematologice.(sange capilar pentru .T.S,T.C,sange venos pentru VSH,HLG) 1.Recoltarea sangelui capilar pentru examene hematologice : hemoleocograma (HLG) hemoglobina (HB) timp de sangerare (TS) timp de coagulare (TC) grup sanguin Pregatire Materiale de protectie :- manusi de cauciuc sterile : - ace tampoane de vata ,seruri test nesterile: - tava medicala curata,camera umeda,lame uscate,curate,degresate,slefuite.pipete Potain,solutii dezinfectante alcool de 90 de grade. Pacient Pregatire psihica: - se anunta sa nu manance,i se explica neccesitatea efectuarii tehnicii. Pregatire fizica:- se aseaza in pozitie senzand cu mana sprijinita Executie -se aseptizeaza pielea degetului inelar sau mediu cu un tampon cu alcool de 90 grade.; se evita congestionarea printr o frecare puternica si prelungita ;se asteapta evaporarea alcoolului.; cu o miscare brusca se inteapa pielea pulpei degetului in partea lateral a extremitatii,perpendicular cu straturile cutanate.; se sterge cu un tampon prima picatura,se lasa sa se formeze o alta picatura de sange din care se recolteaza cu pipeta sau lama ;se sterge cu un tampon de alcool.

12

:

Pregatirea produsului pentru laborator si efectuarea frontiului -la extremitatea unei lame se pune o picatura de 3-4 mm diametru ; se aseaza o lamela cu marginile slefuite in unghi de 45 de grade cu lama ; lamela se trage catre partea libera a lamei,pastrand aceeasi inclinatie si antrenand toata picatura fara sa o fragmentize ;se agita lamela pentru uscare ; se eticheteaza si se trimite la laborator Recoltatea sangelui venos pentru examene hematologice : VSH recoltare clasica recoltare vacutainer Sedimentarea : asezarea progresiva a elementelor figurate spre fundul eprubetei din sangele necoagulabil lasat in repaus. VSH Viteza de sidementare a hematiilor -rapiditatea cu care se produce depunerea lor. Pregatirea de VSH Materiale: Sterile - seringa de 1 ml uscata,solutie de citrat de natriu 3,8%,ace pentru punctia venoasa Nesterile stativ si pipete Westergreen,pernuta,musama,eprubete,tavita renala,garou,vata -solutii dezinfectante 70% Pacient -Pregatire psihica: - I se explica cu 24H inainte,neccesitatea efectuarii examinarii -Pregatire fizica Sa nu manance,sa pastreze repaus fizic Executie -Asistenta se spala pe maini cu apa si sapun;imbraca manusi de cauciuc sterile; aspira in seringa 0,4 ml citrat de na 3,8%, punctioneaza vena fara garou si aspira pana la 2 ml; retrage acul si aplica un tampon cu alcool; scurge amestecul sange citrat in eprubeta si omogenizeaza lent;aseaza eprubeta in stativ Pregatirea produsului pentru laborator -se completeaza buletinul ; se eticheteaza produsul ;se aspira cu pipeta Westergreen pana la gradatia 200 si se aseaza in stativ pe dopul de cauciuc Hematrocrit(VET) se face prin punctie venoasa,se recolteaza 2 ml de sange pe cristale de EDTA Rezistenta globulara -se recolteaza sange pentru obtinerea globulelor rosii (5-6ml) -se evita hemoliza si coagularea sangelui - sangele recoltat se trece imediat intr un balon Erlenmayer de 100 ml unde s-au pus 5-10 perle de sticla. -se agita usor balonul timp de 5-10 min cu miscari circulare -sangele se defibrineaza si nu se mai coaguleaza -se trimite imediat la laborator De stiut!!! -un frotiu bun este fara goluri,cu un strat regulat si se face numai cu sange proaspat -recoltarea VSH-ului se face numai cu seringa si cu ace uscate deoarece apa produce liza hemtaiilor si numai cu seringa de 2 ml -pentru examenul in picatura groasa sangele se recolteaza sub forma de picatura groasa -se recolteaza pe fiecare extremitate a lamei cate 2-3 picaturi cat mai apropiate intre ele

13

:

-cu coltul lamei slefuite se amesteca picaturile formand o pata circulara cu diamentru de aprox 1 cm -se continua amestecare picaturilor pana se formeaza un cheag mic semnul unei defibrinari complete. -uscarea frotiului se face prin agitarea lamei. -numele si nr bolnavului se scriu direct pe lamela cu dermatograf Recoltarea sangelui pentru examene biochimice. Recoltarea sangelui pentru examenele biochimice pentru a determina: -uree 5-10ml -acid uric -creatinina -bilirubina -colesterol -lipemie -teste de disproteinemie -fosfalaza alcalina -transaminaza -amilaza -electroforez -calcemie -sideremie ac de platina in eprubeta -rezerva alcanina 5-10 ml -ionograma sanguina -glicemia 2 ml -fibrinogen 4.5ml -timp de protombina. 4.5 ml -se efectuaza prin punctie venoasa,dimineata,bolnavul fiind a jeune -se recolteaza 5-10 ml de sange simpluse recolteaza in eprubete cu dop rosu

se recolteaza in eprubete cu dop albastru

Pregatirea pacientului pentru operatie in salon(camera)

Pregatirea pacientului pentru operatie in sala de anestezie

14

:

Recoltarea sangelui pentru examen bacteriologic(hemocultura) Definitie Hemocultura inseamna introducerea sangelui pe un mediu de cultura pentru examenul bacteriologic. Scop : Descoperirea bacteriilor atunci cand se suspecteaza: o septicemia cu stafilococ,meningococ,bacil Koch (TBC),la bacteriemie febra tifoida Pregatire - Materiale: de protectie masca de tifon,manusi sterile sterile seringa de 20cm cubi,ace pentru punctia venoasa,casoleta de pense,tampoane si comprese,camp,apa si sapun,medii de cultura 2 recipiente cu bulion citrat,geloza semilichida nesterile - lampa de spirt,chibrituri solutii dezinfectante - alcool iodat,tincture de iod,eter Pacient pregatire psihica : - se anunta si se explica neccesitatea tehnicii pregatire fizica: -se spala regiunea plicii cotului,se degreseaza cu eter,se aseptizeaza cu alcool Executie Asistenta I -imbraca manusile sterile -aseaza campul steril -aseptizeaza regiunea cu iod -aplica garoul de la 10-12 cm de locul punctiei -aprinde lampa de spirt -imbraca manusi sterile -serveste seringa in conditii aseptic -ia seringa si efectuaza punctia venoasa -aspira 20 ml de sange -desface garoul -retrage seringa -aseptizeaza locul punctiei -flambeaza dopul de la gura balonului -insamanteaza -2ml in eprubeta cu geloza Asistenta II -spala degreseaza si dezinfecteaza regiunea

15

:

-10 ml in bulionul citrate - flambeaza din nou gura balonului,dopul si inchide eprubeta -omogenizeaza prin miscari de inclinare si redresare. Pregatirea produsului pentru laborator -se eticheteaza cu data,ora si temperatura -se trimit imediat la laborator si se pun in termostat la 37 de grade -se noteaza in F.O data si numele persoanei care a recoltat -Reorganizarea locului de munca De stiut!!! -pentru insamantarea germenilor anaerobi,epubetra cu geloza semilichida se incalzeste la bain-marie timp de 30 min. -in timpul insamantarii balonul sau eprubeta se pastreaza inclinate -flambarea se face fara a incalzii mediul de cultura -materialele neccesare se sterilizeaza la pupinel -insamantarea se face imediat pentru a evita coagularea sangelui -hemocultura se efectuaza la debutul bolii si inainte de administrarea antibioticelor -hemocultura poate fi completata cu coprocultuta,urocultura etc. Recoltarea exsudatului faringian Definitie este un lichid rezultat din urma unui preces inflamator faringian Scop : explorator pt depistarea germenilor patogeni de la nivelul faringelui in vederea tratamentului. -depistarea persoanelor sanatoase purtatoare de germeni Pregatirea - Materiale : de protectie : - masca de tifon sterile: - spatula linguala,eprubeta cu tampon faringian sau ansa de platina,eprubete medii de cultura,ser fiziologic sau glicerina 15% nesterile: - tavita renala,stativ,lampa de spirt,chibrituri Pacient -pregatire psihica : - se anunta si i se explica tehnica -pregatire fizica: - se anunta sa nu manance sa nu bea apa,sa nu instileze solutii dezinfectante in nas sau sa nu faca gargara,se aseaza pacientul pe scaun. Executie: -se recolteaza inainte de administrarea antibioticelor sau sulfamidelor; asistenta se spala pe maini si se dezinfecteaza cu alcool; isi pune masca de protectie; invita pacientul sa deschida gura si inspecteaza fundul de gat ;deschide eprubeta si tamponul faringian; flambeaza gatul eprubetei si o inchide cu un dop steril; apasa limba cu spatula lingual; cu tamponul faringian sterge depozitul de pe faringe amigdale,dezlipeste o parte din falsele membrane(daca este cazul); flambeaza gura eprubetei si introduce tamponul faringian in eprubeta la care se inchide cu dopul flambat; la indicatia medicului,intinde produsul obtinut pe lamele de sticla pt frotiuri colorate sau insamanteaza imediat pe medii de cultura; se spala pe maini cu apa si sapun Pregatirea produsului pentru laborator

16

:

-se transporta produsul la laborator evitand infectarea ,daca nu este posibila insamantarea la patul bolnavului,tamponul se umezeste in prealabil cu ser fiziologic sau glicerina 15% Reorganizarea locului de munca Notarea in foaia de observatie -se noteaza data recoltarii numele persoanei care a recoltat,daca s-au facut insamantari sau nu. De stiut!!! -timpul scurs de la recoltare sa nu depaseasca5-6 ore -inainte de recoltare se inspecteaza regiunile de unde urmeaza sa se recolteze. De evitat!!! -imbibarea tamponului in saliva -atingerea dintilor Spalatura oculara(Executie) Executie -participa 2 asistente:una supravegheaza pacientul si il mentine in pozitia aleasa ,cealalta efectueaza tehnica,se spala pe maini se dezinfecteaza,,verfica temperature lichidului de spalatura,:37 grade (temperatura mai joasa declanseaza efectul de inchidere al pleoapei,se seaza pe cele 2 pleoape cate o compresa imbibata in solutie antiseptic de spalare,se deschide fanta palpebrala cu degetele mainii stangi si se toarna incet lichidul din udina in sacul conjuctival,evitand corneea,solicita pacientul sa miste ochiul in toate directiile;repeat tehnica la nevoie si verifica prezenta corpilor straini in lichidul de spalatura daca este cazul.,indeparteaza tavita renala. Ingrijirea ulterioara a pacientului -usuca fata pacientului,aspira lichidul nazal ramas in unghiul ochiului,indeparteaza compresa de pe ochiul protejat,aseaza pacientul in pozitie comoda. Reorganizarea locului de munca Notarea in foaia de observatie se noteaza tehnica si prenumele persoanei care a efectuat tehnica ,se mai noteaza aspectul lichidului de spalatura. De stiut!!! Ciocul undinei va fi tinut la distanta de 6-7 cm de ochiul pacientului pt ca eventualele miscari sau reflexe produse de aceasta,sau gesture gresite ale asistentei sa nu traumatizeze ochiul cu varful recipientului. De evitat!!! Infectarea ochiului sanatos prin lichidul de spalatura de la ochiul bolnav. Recoltarea secretiei nazale.(Executie) Executia -recoltarea se face dimineata dupa trezirea pacientului -este asezat in pozitie semisezand,cu capul in extensie fortata -se injecteaza in fosele nazale o solutie izotonica de NaCl sterila,cu ajutorul unei seringice se prelungeste cu un tub de cauciuc de 2-4 cm -capatul liber al tubului taiat oblic se introduce intr-una din fosele nazale si se injecteaza solutia de spalatura -pacientul apleaca imediat capul inainte si lasa sa se scurga lichidul intr-o cutie Petri sterila -se trece imediat lichidul in eprubete etichetate si se trimite la laborator

17

:

-daca se intarzie la laborator atunci produsul va fi asezat la gheata. Executia inhalatiei. Asistenta : se spala pe maini ,inchide ferestrele,introduce in vasul inhalatorului cu apa clocotita o lingurita inhalant 1-2 l apa,aseaza pacientul pregatit in fatza palniei inhalatorului,il acopera cu cortul sau pelerine,mentine la o distanta de 30-80 cm fata de palnie,invita pacientul sa inspire pe gura,sa expire pen as,supravegheaza pacientul,durata unei sedinte 15-20 min. B.Reguli de respectat in administrarea cortizonului Respecta de doza,ritm,de adm,orarul-pe cale orala prednisonul adm dim intre 6-8 cand secretia corticosuprarenalei este maxima ,invata pacientul sa si adm. pe cale respiratorie rep.nr de pufuri,respecta masurile de igiena,asigura regimul alimentar,care este desodat,hipoglucidic,hiperproteic, cu suplimente de calciu potasiu si fosfor,supravegheaza si noteaza zilnic in F.T- T.A,greutatea corporala,raportul de ingestie/excretie ,recolteaza sange pentru dozarea glicemiei la recomandarea medicului,sesizeaza efecte secundare prezentate de pacient,informeaza medical,dureri epigastrice.Se agita fiolele,flacoanele cu suspensie in vederea administrarii Recoltarea secretiei otice.Executie -se face cu tamponul,sub control vizual,din conductul auditiv extern -flora normala a pavilionului urechii si a conductului auditiv extern este reprezentata de bacteriile ce se intalnesc pe piele unde se pot intalnii stafilococi,streptococi,haemophylus. -la noi nascuti se intalnesc: Ecoli,stafilococ Reguli de administrare a medicamentelor. Respecta medicamentul prescris,identifica medicamentul dupa eticheta,prezentare,culoare,miros,persistenta. Verifica calitate,culoarea,sedimentare,tulburare,,respecta caile de adm.prescrise de medic,respecta orar,ritmicitate ,respecta doza de medicament,somnul fiziologic al pacientului organizeaza adm.medicamentelor inafara orelor de somn,evita imcompatibilitatile medicamentoase dat.asocierilor unor sol.medicamentoase. in aceiasi seringa,in acelasi pahar.respecta urm.succesiune in adm medicamentelor:pe cale orala solide,lichide,injectii,ovule vaginale,supozitoare.informeaza pacientul.asupra medicamentelor prescrise in ceea ce priveste obiectul urmarit si efecte secundare,anunta medical daca s-au produs greseli in adm medicamentelor legate de doza,cale de adm si tehnica de adm.,administreaza imediat sol.injectabile aspirate din fiole,flacoane,respecta masurile de asepsie,igiena pt.a prevenii infectiile intraspitalicesti. Recoltarea secretiei oculare(Executie) Infectiile oculare care neccesita un examen bacteriologic sunt: -Cele care infecteaza invelisul pleoapei(blefaritele) -Conjuctivita -Cornee,irisul si umoarea camerei anterioare,canalul si sacul lacrimal,cristalinul si coroida sau retina, Secretia din conjuctivite si dacriocistite se recolteaza cu tampon steril Colectiile purulente ale pleoapelor cu seringa si ace sterile Din umoarea a camerei anterioare,cu seringa si ace sterile.

18

:

-portiuni din iris indepartate prin iridectomie sunt puse direct pe medii de imbogatire pentru pneumoccoci si sterptococi -in cazul de exsudate bogate este indicate o spalare anterioara cu ser fiziologic steril -se face anestezia ochiului prin instilatielocala cu solutie de cocaine 4% apoi se poate sterge conjunctivita sau corneea cu o spatula de platina sau tampon steril -se fac frotiuri de cultura pe o geloza simpla ,bulion de glucozat 2% ,mediu Loffler Administrarea antidiabeticelor(reguli de respectat) Respecta prescriptiile medicului doza,cale,ritm de administrare,verifica valabilitatea si aspectul acestora,pastreaza flacoanele de insulina in frigider(2-8 grade),pregateste pacientul in vederea administrarii (insulinele rapide se administreaza inainte de masa cu 15-30 min.).Pregatirea materialelor si instrumentelor pentru adm. prin injectie subcutanata intramusc,intravemoasa in urgent.Injectare insulinei se face dupa tehnicile cunoscute,respectand locurile de elective si regurile de asepsie..Asistenta in continuare supravegheaza pacientul si sesizeaza aparitia unor complicatii,recolteaza sange si urina a jeune si postprandial ,pt monotorizarea glicemiei si glicozuriei. Administrarea anticoagulantelor(orale si injectabile)

19

:

Pregatirea pacientului pentru urografie (executie) Pregatirea pacientului pentru urografie

20

:

Def.metod curent de examinare morfofuncional a rinichilor i cilor urinare, utilizndu-sesubstane iodate hidrosolubile administrate intravenos. Pregtirea pacientului Psihic -se anun pacientul i i se explic importana tehnicii pentru stabilirea diagnosticului- se explic pacientului tehnica investigaiei i regimul alimentar necesar pentru reuita acesteiaAlimentar-cu 2-3 zile naintea examinrii, pacientul va consuma un regim fr alimente care conin celulozi dau reziduuri multe (fructe, legume i zarzavaturi, paste finoase, pine) i ape gazoasen ziua precedent examenului, pacientul va consuma un regim hidric (supe,limonade,ceai,apnegazoas)n seara precedent, pacientul va consuma o can cu ceai i pine prjit-naintea examenului pacientul nu mnnc i nu consum lichide. Dup examen, bolnavul poate consuma regimul su obinuitmedicamentoas -cu dou zile naintea examinrii, se administreaz crbune animal i triferment cte 2 tablete de 3x /zi- n seara precedent zilei de radiografie, se administreaz dou linguri ulei de ricinfizic203 - se reduce cantitatea de lichide din regimul cunoscut, iar n ziua examinrii bolnavul nu mai mannci nu mai bea (pentru reducerea volumului urinei)- se efectueaz clisme evacuatoare naintea injectrii substanei de contrast Administrarea citostaticelor si reactii adverse Au efect citotoxice asupra celulelor cu proliferare intense .Inhiba celulele normale care se multiplica active.Favorizeaza dezv.infectiilor prin deprimarea mecanismelor de aparare a corpului Efecte adverse: greturi ,varsaturi,anorexie ,diaree,alopecie reversibila(caderea parului),pigmentarea pielii fenomene neuro si ototoxice Pregatirea pacientului pentru o radiografie renala simpla. Radiografia renal simpl: explorare radiologic fr substan de contrast care poate evideniaconturul i poziia rinichilor, calculii renali, ureterali sau vezicali radioopaci (care conin sruri decalciu) Pregtirea materialelor necesare :crbune animal; ulei de ricin; materiale necesare efecturii unei clisme evacuatorii Pregtirea psihica a pacientului :se anun pacientul i i se explic importanla tehnicii pentrustabilirea diagnosticului- se explic pacientului tehnica investigaiei i regimul alimentar necesar pentru reuita acesteia Pregtirea alimentar a pacientului : cu 2-3 zile inaintea examinrii, pacientul va consuma unregim fr alimente care conin celuloz i dau reziduuri multe (fructe, legume i zarzavaturi, pastefinoase, pine) i ape gazoase- n ziua precedent examenului, pacientul va consuma un regim hidric (supe, limonade, ceai, apnegazoaz)- n seara precedent, pacientul va consuma o can cu ceai i pine prjit- naintea examenului pacientul nu mnnc i nu consum lichide. Dup examen, bolnavul poate consuma regimul su obinuit Pregtirea medicamentoas a pacientului cu dou zile naintea examinrii, se administreazcrbune animal i triferment cte dou tablete de 3 ori pe zi- n seara precedent zilei de radiografie, se administreaz dou linguri de ulei de ricin Atenie! - n dimineaa zilei examinrii, se efectueaz o clism cu ap cald. Aerul din tubulirigatorului trebuie complet evacuat pentru a nu fi introdus n colon. naintea executrii radiografiei pacientul i va goli vezica urinar (sau i se efectueaz un sondaj) i se controleaz radioscopicdac mai exist aer n intestin. Participarea la examen pacientul este condos la serviciul de radiologie

21

:

- va fi ajutat s sedezbrace i s se aeze n decubit dorsal pe masa radiologic ngrijirea pacientului dup tehnic dup efectuarea radiografiei, este ajutat s se mbrace, s sentoarc n salon, unde va fi instalat comod n pat- se noteaz examenul n foaia de observaie NOT: in caz de urgen, radiografia se poate executa fr pregtire prealabil a pacientului, dar reuita este ndoielnic. Administrarea cortizonului (actiune,reactii adverse)

Pregatirea pacientului pentru radiografie la bazin.

22

:

Recoltarea sputei prin frotiu faringian si laringian Definitie totalitatea secretiilor ce se expulzeaza din caile respiratoii print use. Scop explorator pt examninari macroscopice,citologice,bacteriologice,parazitologice in vederea stabilirii diagnosticului Pregatire materiale sterile : - cutie Petri,pahar conic,scuipatoare speciala materiale nesterile : - pahar cu apa,servetele de unica folosinta Pacient -psihic : - se anunta si se explica neccesitate executarii , se spune sa nu inghita sputa ,sa nu imprastie sputa,sa expectoreze numai in vasul dat,sa nu introduca in vas si saliva. Executie i se ofera paharul cu apa sa-si clateasca gura si faringele i se ofera vasul de colectare,in functie de examenul cerut se solicita pacientul sa expectoreze printr-un efort de tuse se colecteaza sputa matinala sau adunata din 24H Recoltatea sputei prin frotiu faringian si laringian -se umezeste tamponul de vata cu apa distilata sterila -se spala limba cu spatula -se introduce tamponul in faringe cerand pacientului sa tuseasca -sputa eliminata se prinde pe tamponul de vata care se introduce imediat in eprubeta sterila -apasa limba cu spatula -se introduce tamponul in faringe si cere pacientului sa tuseasca -sputa eliminata se prinde pe tamponul de vata care se introduce imediat in eprubeta sterila -frotiul faringian se recolteaza de medic patrunzand cu tamponul in laringe sub control laringoscopic. Pregatirea pacientului pentru irigoscopie(executie)

23

:

Recoltatea sputei prin spalatura gastrica -se introduce sonda Einhorn sau Faucher ,in stomac dimineata pe nemancate

24

:

-se introduc prin sonda 200 ml de apa distilata,bicarbonata calduta,care este evacuata sau extrasa imediat cu seringa -lichidul recoltat se trimite imediat la laborator deoarece germenii cautati pot fi distrusi de continutul gastric -daca recoltarea se face pentru insamantare si lichidul trebuie trimis la alt laborator,sucul obtinut poate fi neutralizat cu bicarbonat de Na Sondajul vezical la femei.(tehnica) sondajul se efectuaza in conditii de perfecta asepsie -asistenta imbraca manusile sterile,evidentiaza meatul urinar,dezinfecteaza cu oxicianura de mercur orificiul uretral de sus in jos, -scoate sonda cu o pensa si o prinde intre degetele mediu si inelar ale mainile drepte -lubrifiaza sonda cu ulei steril, -orientata ucu vardul in sus,sonda se introduce in uretra 4-5 cm -pararel cu inaintarea sondei extremitatea acestea va fi coborata printr o miscare in forma de arc pt a-I usura trecerea in vezica. -primele picaturi se lasa sa se scurga in tavita renala ,apoi in recipientele pregatite,in functie de scop(urocultura ,examene biochimice)sa intr-un recipient de colectare. -extragerea sondei se face dupa pensarea orificiului extern prin aceleasi miscari,in sens invers. Recoltarea materiilor fecale pentru oua si paraziti Se poate face si prin raclare de os sau cu o bagheta de lemn plata bine lustruita,inmuiata in glicerina cu apa in parti egale. Metoda consta in raclarea pielii din vecinatate orificiului anal in special pentru oxiuri,care sa depun in aceasta regiune. Raclarea se face dupa 2-3 ore dupa culcare sau dimineata devreme. Dupa raclare bagheta va fi introdusa intr-o eprubeta curate si se trimite imediat la laborator. Pregatirea pacientului pentru spalatura auriculara Definitie Prin spalatura auriculara se intelege spalarea conductului auditiv extern prin introducerea unui curent de lichid. Scop Terapeutic Indepartarea secretiilor sau cerumen,indepartarea corpilor straini ajunsi in ureche fie voluntar sau involuntar.,tratamentul otitelor cornice. Pregatiri Materiale Protectie 2 sorturi de cauciuc,musama,prosop,aleza Sterile seringa Guyon,vata,lichid de spalatura la 37 de grade,solutie medicamentoasa prescrisa,solutie de bicarbonate de sodium 1%*, Nesterile masa de tratamente,tavita renala,scaun Pacient Psihic se anunta si si se explica tehnica Fizic in cazul dopului de cerumen,cu 24H inainte se instileaza in conductul auditiv extern de 3x pe zi solutie de bicarbonat de Na in glicerina 1/20.

25

:

-in cazul dopului epidermic se instileaza solutie de acid salicilic 1% in ulei de vaselina. -In capul corpilor straini hidrofili(boabe de legume si cereale),se instileaza alcool -Incazul insectelor vii se fac instilatii cu ulei de vaselina,glicerina sau se aplica un tampon de alcool cu effect narcotizant. -Pacientul se aseaza pe scaun sezand,se protejeaza cu prosop si sort,se aseaza sub urechea pacientului tavita renala,pacientul va tine capul incliner spre tavita. Executie -asistenta se spala pe maini si imbraca sortul de cauciuc,verifica temperatura lichidului de spalatura si incarca seringa Guyon,solicita pacientului sa deschida gura(conductul auditiv se largeste si continutul pathologic se indeparteaza mai usor,trage pavilionul urechii in sus si inapoi cu mana stanga ,iar cu dreapta injecteaza lichidul de spalatura spre peretele postero-superior si asteapta evacuarea.,operatia se repeta la nevoie,se usuca conductul auditiv extern,medical controleaza rezultatul spalaturii prin otoscopie,se introduce un tampon de vata in conduct,se aseaza pacientul in decubit dorsal 1/2H,se examineaza lichidul de spalatura. Reorganizarea locului de munca Notarea in F.O Se noteaza tehnica si rezutatul spalaturi De stiut!!! Pot aparea accidente ca varsaturi,ameteli lipotemie,ameteli,dureri,traumatizarea timpanului datoreaza presiunii prea mari sau temperaturii scazute sau crescute al lichidului de spalatura. Sondajul duodenal. Executia Executia Introducerea sondei -asistenta se spala pe maini -imbraca manusile sterile -prinde sonda umezita cat mai aproape de olive si o introduce cu blandete in cavitatea bucala sau nazala,cere pacientului sa respire adanc apoi invitand pacientul in inghita cu gura deschisa de cateva ori pana cand olive trece in stomac -cu miscari blande inainteaza sonda pana la marcajul 45 cm la arcada dentara,moment in care aceasta a trecut de cardia si a ajuns in stomac,se aseaza pacientul in decubit laternal drept cu trunchiul usor ridicat si capul mai jos,coapsele flectate spre bazin -se introduce perna cilindrica in zona hepatica - impinge sonda usor spre pilor pana la marcajul 60 cm -se continua introducea sondei cu rabdare si atentie concomitant cu actiunea de inghitire a ei de catre pacient(1-2 cm la 3-5 min) -cand diviziunea 75 cm se afla la arcada dentara olive sondei a ajuns in duoden. Verificare pozitiei sondei -daca nu se scurge bila sau lichidul scurs nu are aspectul bilei ,se verifica daca sonda a ajuns in duoden sau daca aceasta s a incolacit in stomac -se insufla 60 ml de aer prin sonda cu seringa si dupa un minut se aspira.Daca sonda a ajuns in duoden se recupereaza mai putin de 20 ml

26

:

-se introduce 10 ml de lapte care nu mai poata fi extrasa daca sonda a ajuns in duoden,dar poate fi extras daca aceasta este in stomac.. -se face control radiologic,sonda urmarindu-se sub ecran ea fiind vizibila datorita impregnarii cu saruri de plumb. Captare bilei -dupa 1h jum 2 de la patrunderea sondei in stomac ,la capatul liber al sondei apare bila A ,coledociana,de culoare galben aurie,se colecteaza intr-o eprubeta. -se verifica reactia sucului duodenal cu hartie de turmesol. -se introduce prin sonda 40 ml solutie sulfat de magneziu 33%sterila,incalzita la temperatura camerei pt a favoriza drenarea bilei veziculare. -se inchide extremitatea libera a sondei prin inodarea sau inchiderea cu o pensa hemostatica -dupa 15-30 de minute se deschide sonda si se colecteaza 30-40ml bila vascoasa de culoare castanie-bila B veziculara -la indicatia medicului se pot recolta 3-5 ml bila B intr-o eprubeta sterile pe medii de cultura pt examen bacteriologic. -dupa evacuarea bilei C bila hepatica aceasta fiind intr un continut mai mare se va colecta intr un recipient corespunzator -extragerea sondei se face dup ace se insufla cativa ml de aer si se inchide la capatul liber cu o pensa. -extremitatea sondei se va tine sub nivelul stomacului pacientului pt a impiedica scurgerea continutului ei in faringe sau cavitatea bucala. -se goleste continutul sondei in tavita renala. Recoltarea glicemiei a jeune 3.Recoltarea sangelui pentru examenele biochimice pentru a determina: -uree 5-10ml -acid uric -creatinina -bilirubina -colesterol -lipemie -teste de disproteinemie -fosfalaza alcalina -transaminaza -amilaza -electroforez -calcemie -sideremie ac de platina in eprubeta -rezerva alcanina 5-10 ml -ionograma sanguina -glicemia 2 ml -fibrinogen 4.5ml -timp de protombina. 4.5 ml se recolteaza in eprubete -se efectuaza prin punctie venoasa,dimineata,bolnavul fiind a jeunedop albastru cu -se recolteaza 5-10 ml de sange simplu Spalatura gastrica (executie) Executiese recolteaza in eprubete cu dop rosu

27

:

Asistenta se spala pe maini,imbraca manusile sterile si sortul de cauciuc,umezeste sonda si se aseaza in dreapta pacientului si ii fixeaza capul intre mana si torace,cere pacientului sa deschida gura,sa respire adanc,introduce capatul sondei pana la paretele posterior al faringelui cat mai aproape de radacina limbii invitand pacientul sa inghita,prin deglutitie sonda patrunde in esofag si prin miscari blande de impingere sonda ajunge in stomac la marcajul 40-45cm la arcada dentara,la capatul liber al sondei se adapteaza palnia si se adduce la nivelul toracelui pacientului,se verifica temepratura lichidului de spalatura si se umple palnia,se ridica palnia deasupra capului pacientului,inainte sa se goleasca complet se coboara cu 30-40cm sub nivelul epigastrului in pozitie vertical pt a aduna in ea lichidul stomacal.Se goleste continutul in vasul colector,se repeat operatia pana cand lichidul este curat si limpede,fara resturi alimentare sau substante straine.Se indeparteaza palnia si se penseaza cu pensa hemostatica capatul liber al sondei dupa care se extrage cu atentie,pt a se impiedica scurgerea continutului ei in faringe,de und ear putea fi aspirat de pacient.

Perfuzia (executie)

28

:

Supravegherea operatului in momentul trezirii. In momentul trezirii si pana la aceasta,asistenta medicala va supraveghea permanent pt a impiedica eventualeleincidente si urmarilor lor. -varsaturile- a.m va aseza operatul cu capul intr-o parte ,fara perna ,pt evitarea trecerii in caile aerine. -agitatia- asistenta medicala va supraveghea permanent deoarece in stare de inconstienta a pacientului acesta tinde sat raga de pansamente,drenuri sau sonde. -imprudente posibile sa coboare din pat,sa bea apa(a.m ii va da doar 1 ,2 liguri de apa dupa trezire,daca operatul nu a vomit in ultimile 2 ore)

29

:

Administrarea interferonului(reguli de respectat) Reguli de respectat in administrarea interferonului Respecta prescriptiile medicului doza,cale,ritm de administrare,verifica valabilitatea.pregateste instrumentele si materialele pt. adm. produsului.Pregatirea produsului se face cu o seringa de 2 ml in care se aspira 1.2 ml solvent ce se introduce in sticluta pulbere si se agita puternic,pana se face o solutie limpede care se aspira in seringa si apoi este injectat,prin injectie subcutanata.,sUupravegheza pacientu,monotorizeaza TA,recolteaza produse biologice pt.laborator,invata pacientul sa si adm singur sis a si prepare Solutia..Betaferonul se pastreaza la frigider,nu se ingheata,Solutia preparata se injecteaza imediat,daca la prepararea sol apar grunji nu se adm. Recoltarea uroculturii(executie) Executie -urocultura stabileste prezenta bacteriilor in urina -se recolteaza urina de dimineata in absenti unui tratament de perfuzii -inainte de inceperea tratamentului cu antiobiotice,se spala mainile cu atentie si se usuca cu un prosop curat. -prima cantitate de urina emisa aprox 50 ml,se elimina la toaleta sau basinet,apoi fara sa se intrerupa jetul unrinar,se recolteaza aproximativ 5ml intr o eprubeta sterile - se flambeaza gura eprubetei inainte si dupa recoltare. -se astupa repede cu dopul. -se transporta la laborator sau se insamanteaza direct pe mediul de cultura si se introduce la termostat Pansamentul(conditiile unui bun pansament) Conditiile unui bun pansament: Sa fie facut in conditii aseptice Sa fie absorbant Sa fie protector Sa nu fie dureros Sa fie schimbat la timp Clisma uleioasa(executie) -se folosesc uleuri vegetale (floarea soarelui,masline)incalzite la 38 de grade baie de apa. -introducerea in rect se face cu ajutorul unui irigator la care rezervorul este inlocuit cu o palnie sau cu ajutorul unei seringi,se introduce la o presiune joasa; aproximativ 200 ml se introduc in 15-20 min; se mentine in rect 6-12 ore,se indica in constipatii cornice,fecalom. Sondajul vezical la barbat (executie) Executie -asistenta imbraca manusile sterile -alege sonda si o lubrifiaza -dezinfecteaza meatul urinar cu ser fiziologic si oxicianura de mercur -intre degetele inelar si mic al mainii dreapte prinde extremitatea libera a sondei si cu ajutorul unei pense sterile ,tinuta in aceasi mana ,apuca sonda in imediata vecinatate a varfului.

30

:

-introduce varful sondei in meat si impinge usor cu pensa in timp ce cu mana stanga intinde penisul cat mai bine pt a disparea cutele transversal ale mucoasei uretrale care ar putea impiedica patrunderea sondei in vezica urinara -daca pe parcursul inaintarii sondei apar obstacole anatomice sau functionale,spasme,asistenta retrage sonda si pregateste alta de calibru mai mic (Mercier sau Thiemann) -patrunderea sondei in vezica semnaleaza prin scurgerea urinei in sonda , -se fixeaza sonda pana se evacueaza urina -se recolt.urina in eprubete sau recipiente special pregatite in functie de examen.de laborator. -restul urine se capteaza in tavita renala sau alt recipient - indepartarea sondei se face cu ajutorul pensei dup ace extremitatea libera a fost inchisa prin comprimare Ingrijirile ulterioare ale pacientului -se efectueaza toaleta si se imbraca,se schimba lenjeria in caz daca s a patat cu urina. Recoltarea varsaturilor(executie) -se indeparteaza proteza dentara daca este cazul - I se ofera tavita renala sau o sustine asistenta -sprijuna fruntea bolnavului -daca varsa dupa interventii chirurgicale intraabdominale,va fi sfatuit sa comprime usor cu palma plaga operatorie -dupa varsatura se indeparteaza tavita -I se ofera paharul de apa sa-si clateasca gura si arunca in alta tavita. Foaia de temperatura(notarea T.A,P,T,diureza,scaun) PULS - numararea pulsatiilor timp de 1 minut.consemnarea val.obtinute printr-un punct pe F.T(foaia de temperatura)tinad cont ca fiecare linie orizontala rep.4 pulsatii. RESPIRATIE - consemnarea val.obtinute printr-un punct pe F.T(foaia de temperatura)tinad cont ca fiecare linie orizontala rep.2 respiratii. T.A Se noteaza cu o linie orizontala de cul.rosiesocotind pt fiecare linie a foii o unitate coloana de mercur.se unesc liniile verticale cu cele orizontale si se hasureaza. Temperatura- se noteaza cu un punct pe verticala corespunzand datei din timpul zilei socotind pt fiecare diviziune a foii 2 diviziuni de grad,se unesc valoarea prezenta cu ce anterioara pt obtinerea curbei termice. Diureza hasurarea patratelelor corespunzatoare,cantitatii de urina si a zilei respective,spatiul dintre cele 2 linii orizontale a foii de T corespunde 100 ml urina.cantitate de urina pe 24 h este de aprox 1500 ml

31

:

Escarele(definitie,metode de prevenire,tip de escare) Definitie.Escarele sunt regiuni ale tegumentele interpuse intre 2 planuri (os si pat) Cauzele pot fi: a)generate sau determinate paralizii ale membrelor,stari de subnutritie,obezitate,varsta,bolnavi adinamici de ateroscleroza b)locale sau favorizante ,in evitarea carora intrvine asistenta medicalamentinerea indelungata in aceeasi pozitie,cute ale lenjerii de pat si de corp,firimituri,ingiena defectuasa. Regiuni expuse escarelor a)decubit dorsal regiunea occipital,omoplati,coate,regiunea sacrococigiana,calcaie b)decubit lateralumar,regiuneatrohanteriana,fetele laterale ale genunchilor,maleole c)decubit ventraltample,umeri,creasta iliaca,genunchi,degetele picioarelor Mijloace de prevenire a escarelor Schimbarea pozitiei se evita imobilitatea,se face cu 2 sau 3 ore la nevoie chiar mai des,este neccesara foaia de supraveghere a escarelorin care e noteaza ora de schimbare si pozitia(14-DD,18DLS etc),aspect cutanat,zonele de masaj Asigurarea confortului si mentinerea acestuia intr-o stare de igiena perfecta se evita :cutele de lenjerie,renuntarea la lenjeria de corp,spalarea zilnica cu apa si sapun si ungerea zonelor expuse umezelii,scuturarea patului de cate ori este nevoie. Folosirea materialelor complementare ,neccesare pt prevenirea escarelor. saltele special(blana de o oaie),perne de diverse dimensiuni si forme,forme de cauciuc,pt ungerea pielii oxid de zinc cu vitamina A+D2,talc de panza. Alimentatie si hidratare echilibrata.Alimentatia trebuie sa fie bogata in proteine pt a favoriza cicatrizarea hidratarea cu 1,5-2 l apa pe zi Favorizarea vascularizatiei in zonele comprimate prin masaj si prin utilizarea alternative de cald si frig Tratament stadiu 1 masaj,unguente,violet de gentian stadiul 2 cald si frig ,pansamente cu gras(zahar) stadiul 3 pansamente. Administrarea medicamentelor pe cale parenterala(aspiratia continutului fiolelor)

32

:

-se goleste lichidul din varful fiolelor prin miscari de rotatie -se dezinfecteaza gatul fiolelor prin flambare sau stergere cu tampon si alcool -se flambeaza pila de otel si se taie gatul fiolei -se deschide fiola astfel:se tine cu mana stanga iar cu policele mainii drepte protejate cu o compresa se deschida gatul fiolei. -se trece gatul fiolei deschise deasupra flacarii -se introduce acul in fiola deschisa ,se aspira solutia din fiola ,se indeparteaza aerul din seringa cu acul indreptat in sus pana la aparitia primei picaturi de sol. -se schimba acul de aspirat cu acul de folosire al injectiei care se face Administrarea medicamentelor pe cale parenterala(dizolvarea pulberilor) -se aspira solventul in seringa -se indeparteaza capacelul metalic al flaconului ,se dezinfecteaza dopul de cauciuc se asteapta evaporarea alcoolului -se introduce acul prin dopul de cauciuc,si se introduce cantitatea de solvent prescrisa - se scoate acul din flacon si se agira complet pana la dizolvare Aspirarea solutiei din flaconul inchis cu dop de cauciuc -se dezinfecteaza dopul de cauciuc se asteapta evaporarea alcoolului -se incarca seringa cu o cantitate de aer egala cu cea din flacon,se introduce acul in dopul de cauciuc si se goleste seringa de aer. -se retrage pistonul sau se lasa sa se goleasca singur continutul flaconului in seringa sub presiunea din flacon. Acul cu care s-a perforat dopul de cauciuc se schimba cu acul pt injectie. Punctia venoasa .(executie) Asistenta imbraca manusile sterile si se aseaza vizavi de pacient; se fixeaza vena cu policele mainii stangi,la4-5-cm de locul punctiei,exercitand o usoara compresiune si tractiune in jos asupra tesuturilor vecine,se fixeaza seringa cu gradatiile in sus ,acul asezat cu bizoul in sus,intre police si restul degetelor.Se patrunde acul traversand in ordine tegumentul in directie oblica in unghi de 30 de grade ,apoi peretele venos invingand o rezistenta elastica ,pana cand acul va inainta in gol.Se schimba directia acului 1-2 cm in lumenul venei.Se controleaza patrunderea acului in vena prin aspiratie cu seringa,se continua tehnica in functie de scopul punctiei venoase:injectarea medicamentelor,recoltarea sangelui,perfuzie.se aplica tamponul imbibat in alcool si se retage brusc acul,se comprima locul punctiei 1-3 minute,bratul fiind in pozitie vertical.


Recommended