Home >Documents >Prepararea Vaccinurilor Inactivate

Prepararea Vaccinurilor Inactivate

Date post:04-Mar-2016
Category:
View:7 times
Download:0 times
Share this document with a friend
Description:
vaccinur inactivate
Transcript:
 • Prepararea vaccinurilor inactivate

 • Vaccinuri preparate din germeni inactivatiSunt constituite din germeni care in urma tratarii prin diferite procedee, chimice sau fizice isi pierd capacitatea de multiplicare sau de replicare (in cazul virusurilor) in organismul vaccinat avand conservata antigenitatea.Scopul principal al inactivarii consta, pe de o parte, in anihilarea in totalitate a patogenitatii tulpinii bacteriene utilizate la preparare vaccinului, iar pe de alta parte, in mentinerea intacta a structurilor antigenice (polizaharide, proteine, nucleoproteine, etc.), responsabile de inducerea raspunsului imun.

 • Vaccinuri preparate din germeni inactivatiObtinerea unui raspuns imun eficient cu astfel de vaccinuri se realizeaza prin utilizarea unor culturi vaccinale cu concentratii mari de masa antigenica asociata de obicei cu diferiti adjuvanti.Vacinurile obtinute din suspensii bacteriene inactivate poarta denumirea de (bacteriene).

 • Vaccinuri preparate din germeni inactivatiInactivare prin procedee chimice. Se bazeaza pe utilizarea in decursul timpului a diverse substante: antiseptice (formol, fenol, acetona, cloroform, merthiolat de sodiu, etc.); coloranti (albastru de metilen, albastru de toluidina, cristal violet); compusi organici (betapropiolactona) si derivatii etilendiaminici (etilendiamina,hidroxilamina), thiomersal, etc.

 • Vaccinuri preparate din germeni inactivatiProcedeele clasice de inactivare, cu formol, fenol, mertiolat, etc, desi foarte utile in practica, au fost aplicate fara o baza stiintifica riguroasa.In prezent (substantele inactivante) utilizate actioneaza direct asupra materialului genetic, ex.: betapropiolactona, hidroxilamina sau unele imine.Cu toate acestea formolul are inca o larga intrebuintare, fiind activ fata de bacterii, secretii bacteriene si virusuri. El conserva si pastreaza un timp indelungat structurile imunogene. Aceasta explica rarele accidente determinate de formaldehida, decurgand din cinetica neliniara de inactivare si din incapacitatea sa de a neutraliza patogenitatea unor virusuri.

 • Vaccinuri preparate din germeni inactivatiSubstantele inactivante pot forma cu constituentii din produsul inactivat complexe,care pot dobandi proprietati antigenice noi, fiind in masura sa determine unele efecte nocive sau sensibilizari ale organismelor vaccinate. In cazul revaccinarilor se pot declansa reactii alergice sau reactii de tip autoimun.Suspiciuni la vaccinurile de uz uman: antipoliomielita.

 • Vaccinuri preparate din germeni inactivatiInactivarea prin procedee fizice. Se realizeaza prin mai multe mijloace ca, caldura, ultrasunetele, radiatiile gama. Aceste procedee se pot combina uneori cu cele chimice.Caldura a fost si este si in prezent utilizata ca factor inactivant ajutator, la prepararea majoritatii vaccinurilor inactivate pe cale chimica.Temperaturile ridicate, mai mari de 37 C, care sunt active prin actiunea lor proprie, sunt ineficiente la prepararea vaccinurilor, din cauza distrugerii structurilor antigenice ale microorganismelor.In acest sens s-a demonstrat ca,incalzirea la 56 C timp de o ora a suspensiilor bacteriene sau virale, duce la scaderea evidenta sau chiar la distrugerea totala a proprietatilor lor imunizante.

 • Vaccinuri preparate din germeni inactivatiUltrasunetele, razele UV si radiatiile ionizate, a caror actiune se poate doza corespunzator, isi gasesc aplicabilitate cand metodele curente de inactivare nu conserva structurile antigenice imunogene. Produsele obtinute prin aceste metode de inactivare au o buna toleranta, imunogenitate si conservabilitate.

 • Vaccinuri preparate din germeni inactivatiVaccinurile obtinute din germeni inactivati prezinta o serie de avantaje si dezavantaje. Ca avantaje se pot mentiona:eliminarea riscului de reversie si a pericolului creerii purtatorilor de germeni;se pot obtine din agentii etiologici ai unor boli la care procedeele de atenuare nu sunt posibile(ex. :virusul febrei aftoase);pot fi utilizate cu atenti si la animale debile, cu boli intercurente sau foarte sensibile.

 • Vaccinuri preparate din germeni inactivatiDintre dezavantaje mentionam:lipsa capacitatii de multiplicare sau replicare in organism;necesita concentratii mai mari de substante antigenice si administrarea in doze mai mari pentru o imunizare corespunzatoare;au un continut mai ridicat de substante imunologic inactive (de balast) care pot genera fenomene secundare (durere, reactie locala, hipersensibilitate) si chiar inhibarea raspunsului imun;capacitate imunogena redusa ca urmare a efectului slab asupra imunitatii mediate celular;Imunitatea conferita este mai putin stabila si de durata mai scurta, in general cuprinsa intre 3-6 luni;

 • Vaccinuri preparate din germeni inactivatiabsenta stimularii proceselor imunitare locale, la nivelul mucoaselor, cu insuficienta sintezei de IgA, ceea ce creeaza riscul ca indivizii vaccinati sa inregistreze colonizarea mucoaselor, replicarea locala a virusurilor si transmiterea lor; Structura antigenica a tulpinii vaccinale poate fi modificata prin tratamentele aplicate in cursul prepararii, in sensul pierderii unor epitopi esentiali;instalarea imunitatii are loc mai tardiv (10 14 zile in medie), iar pentru consolidarea acesteia se impun vaccinari de rapel; structura antigenica a tulpinii vaccinale poate fi modificata prin tratamentele aplicate in cursul prepararii, in sensul pierderii unor epitopi esentiali; dificultati legate de producerea unei cantitati mari de microorganisme, mai ales in cazul agentilor microbieni care nu se cultiva sau se cultiva cu dificultate; dificultati in asigurarea constanta a unei valori biologice riguros egala a seriilor succesive de vaccin.

 • Vaccinuri preparate din germeni inactivatiVaccinuri inactivate serie aparte autovaccinurile.Preparate din tulpini izolate din focarele de boala se utilizeaza numai la animalele din fermele respective.La baza utilizarii lor sta premisa ca tulpinile de focar prin particularitatile lor antigenice si de patogenitate confera o imunitate mai ridicata decat cele de colectie.Autovaccinurile sunt constituite de obicei din culturi bacteriene sau virale inactivate (formol, sonicare), din triturate de organe provenite de la animale moarte sau sacrificate.Exemple: autovaccinul anticolibacilar, spirochetoza pasarilor, pasteureloza, etc.

 • NORME TEHNICEDE PREPARARE A VACCINULUI INACTIVAT SI CU ADJUVANT HIDROXID DE ALUMINIU CONTRA HOLEREI AVIAREHOLEPAL 1. CARACTERISTICILE PRODUSULUI1.1. Vaccinul inactivat contra holerei palmipedelor este un produs biologic obtinut prin cultivarea tulpinilor de Pasteurella multocida (Clemson University-CU si trei tulpini izolate din Romania Ar, Or, Mh) in sistem static sau pe fermentor. Vaccinul este reprezentat de amestecul culturilor celor patru tulpini de Pasteurella multocida, avand o concentratie de minimum 1 x 109 germeni/ml. Culturile sunt inactivate cu formaldehida si adsorbite pe hidroxid de aluminiu.

 • 1.2. Denumirea comerciala a vaccinului inactivat contra holerei la palmipede este HOLEPAL.1.3. Vaccinul se livreaza in flacoane care contin 50, 100 sau 250 ml, respectiv 25, 50, sau 125 de doze.1.4. Vaccinul se prezinta sub forma unui lichid galbui, usor tulbure cu sediment bogat alb-cenusiu care prin agitare moderata se uniformizeaza.

 • 2. COMPOZITIA PRODUSULUI2.1. Vaccinul HOLEPAL contine 80% culturi inactivate de P. multocida si 20% hidroxid de aluminiu.2.2. Inactivarea culturii adsorbite pe gel de hidroxid de aluminiu se realizeaza prin adaugarea de aldehida formica de 40% in proportie de 3 si mentinerea timp de 72 ore la temperatura de 370C

 • 3. MATERIALE3.1. Tulpini de Pasteurella multocida (CU, Ar, Or, Mh). 3.1.1.Caracteristicile morfologice, culturale, intretinerea si controlul tulpinilor sunt descrise in Normele tehnice pentru tulpini.3.2. Medii de cultura.3.2.1. Pentru obtinerea culturilor se folosesc mediile descrise in Tehnica 1 privind prepararea mediilor de cultura.3.2.2. Tulpina de lucru (TL) de virus Cl/90 de La Sota, se prepara, conserva si utilizeaza conform ,,Normelor tehnice de preparare si control ale acesteia.

 • 3.3. Adjuvanti.3.3.1. Hidroxidul de aluminiu se prezinta sub forma de gel. Dupa omogenizare prin agitare are aspectul unui lichid alb-laptos.3.3.2. Hidroxidul de aluminiu se sterilizeaza prin autoclavare o ora la 1150C.3.4. Inactivant.3.4.1. Se utilizeaza formaldehida in concentratie finala de 3

 • 4. MODUL DE PREPARARE4.1. Prepararea inoculului. Tulpinile de lucru se paseaza in mediul lichid, descris in Tehnica , in proportie de 1 2 % din volumul mediului de cultura si se incubeaza la 370C, timp de 18 20 ore. Cultura astfel obtinuta constituie inoculul pentru prepararea vaccinului.4.1.1. Din cultura-inocul se recolteaza o proba de 5 10 ml pentru controlul bacteriologic si fungic conform cerintelor din Tehnica 3.4.1.2. Inoculul trebuie sa fie pur din punct de vedere bacterioscopic si bacteriologic si steril fungic.4.2. Prepararea culturilor se realizeaza in sistem static sau fermentor folosind cultura inocul si respectand parametrii de crestere, conform Tehnicii 2.4.3. Culturile ajunse la sfarsitul fazei de multiplicare logaritmica se recolteaza in recipienti pe care se noteaza simbolul tulpinii, data obtinerii culturii, cantitatea recoltata.

 • 4.4. Din fiecare cultura se recolteaza o proba de 5 - 10 ml care se controleaza din punct de vedere bacterioscopic, bacteriologic si fungic (conform Tehnicii 3) si al titrului (conform Tehnicii 4).4.4.1. Culturilecare corespund controalelor efectuate conform pct. 4.4. sunt adsorbite pe gel de hidroxid de aluminiu steril, cu pH-ul ajustat la valoarea 7,2 7,4. Proportia de cultura-gel de hidroxid de aluminiu este de 1/5.4.5. Inactivarea culturilor se realizeaza prin adaugarea de formol (cu co

Embed Size (px)
Recommended