+ All Categories
Home > Documents > marketing 2003

marketing 2003

Date post: 28-Jun-2015
Category:
Upload: negru-adi-elena
View: 335 times
Download: 2 times
Share this document with a friend
30
1 Proiect Marketing “Lansarea unui produs nou pe piata romaneasca” Grupa formata din: Lansarea unui produs nou pe piata romaneasca
Transcript
Page 1: marketing 2003

1

Proiect Marketing

“Lansarea unui

produs nou

pe piata

romaneasca”

Grupa formata din:

*Moise GeorgianaLansarea unui produs nou pe piata romaneasca

Page 2: marketing 2003

1

*Negru Adi-Elena

Cuprins 1.Scurta prezentare..........................................................................................3

2.Lansarea pe piata a unui nou produs....................................................4

3.Stabilirea perioadei de lansare................................................................5

4.Fixarea zonei teritoriale.............................................................................6

5.Alegerea canalelor de distributiei..........................................................7

6.Pregatirea pietei.........................................................................................10

6.1.Continutul produsului...........................................................11

Lansarea unui produs nou pe piata romaneasca

Page 3: marketing 2003

1

6.2.Ambalajul.................................................................................12

6.3.Publicitatea.............................................................................13

7.Alegerea modalitatilor de comercializare si pregatirea fortelor de vanzare.............................................................................................................158.Promovarea vanzarilor............................................................................179.Controlul lansarii noului produs..........................................................2010.Urmarirea comportamentului produsului in utilizare...................21

1.Scurta prezentare

Lansarea unui produs nou pe piata romaneasca

Page 4: marketing 2003

1

Giusto este o companie privata infiintata in 1990 , cu sediul in Bacau. Managementul firmei este asigurat de doi asociati cu indelungata experienta in domeniul bauturilor racoritoare.

Fabrica de bauturi racoritoare Giusto este situate in localitatea Busteni, judetul Prahova. Bauturile racoritoare se adreseaza consumatorului dornic sa isi satisfaca setea si sa se bucure de savoarea naturala a fructelor.

Giusto confera prospetime, energie si dinamisc deoarece imbina sucul naturak de fruct cu apa pura de munte provenita din regiunea Azuga,o zona protejata natural, departe de orice factor de poluare.Ele sunt o adevarata atractie atat pentru tineri cat si pentru adulti,fiind disponibile in 5 categorii de produse:Puterea Fructelor, Fun, Cola, Natura si Natura Plus. Astfel, fiecare isi poate allege aroma preferata, fie ca este clasica, moderata sau chiar inovatoare.

Gama de băuturi răcoritoare a fost lansată sub marca Giusto, produs care îmbină apa pură de munte şi sucul natural de fructe. Avantajele evidente ale acestui produs în raport cu alte mărci de băuturi răcoritoare se referă la calitate, varietate şi design.

Pe lângă aromele inovatoare, cum ar fi: Cola Caffe, Bitter lemon green, Giusto prezintă şi arome speciale precum Soc lămâie, Portocale roşii, Grapefruit roz, încercând să se adapteze cerinţelor consumatorilor, păstrând totuşi şi aromele produselor clasice, consacrate pe piaţa românească: Cola &Cola, Portocale, Fructe tropicale, Struguri roşii, Piersici.

O notă aparte o constituie gama Giusto Natura, băuturile răcoritoare plate de înaltă calitate şi cu foarte mare succes pe piaţă. Consumatorii au descoperit cu încântare gustul şi aromele naturale de portocale, grapefruit, vişine, ananas, fructe tropicale, banane-căpşuni, pere şi piersici.

Începând cu anul 2008, Giusto Natura devine liderul, în volum, al pieţei de still drinks. În luna aprilie a anului 2007 a fost lansată gama de băuturi răcoritoare necarbonatate Giusto Natura Plus, cu Lansarea unui produs nou pe piata romaneasca

Page 5: marketing 2003

1

un conţinut de suc de fruct de 12% şi arome incitante precum: coacăze negre, portocale, portocale-nectarine, fructe exotice, lămâie, portocale-lămâie-morcovi.

În aceaşi perioadă a fost extinsă şi gama de băuturi răcoritoare Giusto, pe segmentul ice-tea. Noile băuturi răcoritoare necarbogazoase cu extract de ceai şi suc natural Giusto Ice-Tea au fost lansate pe piaţă în trei sortimente răcoritoare: lămâie, ceai verde şi piersici, perfecte pentru zilele călduroase de vară.

2.Lansarea pe piata a unui nou produs

LINIA JOJADI

Prezentul proiect analizeaza obiectivele firmei Giusto de producere a bauturilor racoritoare, privind lansarea unui nou produs, sucul JOJADI, pe piata romaneasca.

Lansarea unui produs nou pe piata romaneasca

Page 6: marketing 2003

1

Un prim obiectiv urmarit este acela de a gasi un echilibru intre ceea ce ne propunem noi si ceea ce cauta consumatorul. Pentru aceasta va fi nevoie de o cercetare riguroasa a pietii. Vrem sa oferim consumatorilor bunuri de cea mai buna valoare posibila, sa ne atragem cat mai multi clienti.

Ne propunem ca in primul an de producere a noului sortiment de suc sa ne creem o clientela stabila, sa ocupam un loc in frunte in ceea ce priveste cota de piata si sa realizam o cifra de afaceri lunara de cca 100mil. lei si un profit brut de 50mil. lei pe luna. De asemenea, firma urmareste ca in timp sa devina liderul incontestabil al pietii bauturilor racoritoare natural si carbogazoase.

Sucul natural cu aroma de cocos, portocale si fructul stea. Disponibil in varianta “suc natural cu pulpa”, sucul Jojadi iti ofera un plus de energie si vitalitate. Noul tip de bautura racoritoare este un produs revolutionar, capabil sa surclaseze marcile concurente si sa ocupe locul intai in cerintele consumatorilor. Calitǎtile sale speciale ii asigurǎ o pozitionare de top pe piata de specialitate.

3.Stabilirea perioadei de lansare

Firma Giusto isi propune sa lanseze gama de sucuri naturale “Jojadi” cu aroma naturala de cocos, portocale si fructul stea, in perioada lunilor mai-iunie.

Am ales aceasta perioada, deoarece sucul contine cele 3 fructe bogate in vitamina C, care ii confera un gust racoritor, dulce-acrisor, special creat pentru noptile toride de vara.

Lansarea unui produs nou pe piata romaneasca

Page 7: marketing 2003

1

Vom plasa produsul pe rafturile hypermarket-urilor si a supermarket-urilor la inceputul lunii mai, iar pana la sfarsitul lunii iunie, acesta se va afla in frigiderul din orice magazin alimentar, terasa sau bar din Romania.

4.Fixarea zonei teritoriale

Transilvania,regiunea de vest a României are avantajul

apropierii de tari occidentale si de aceea investitiile din tarile vestice

sunt mai consistente. În aceste regiuni, industrializarea mai puternica

si ca o consecinta puterea de

cumparare mai mare.

Partea de sud (Muntenia) si

de est (Moldova) sunt mai

importante pentru agricultura.

Veniturile în aceste regiuni sunt mai

mici,lucru care afecteaza puterea

de cumparare a consumatorilor. Supermarketurile si

hipermarketurile au devenit mai importante datorita cresterii

numarului acestor tipuri de magazine în România si a popularitatii

intense a cumparaturilor multiple într-o singura vizita. S-a înregistrat

de asemenea un numar de magazine si magazine

alimentare transformate în supermarketuri, în special în mediul

urban în marile orase, dar si în orasele mai mici. Supermarketurile

au cunoscut o îmbunatatire a gamei de produse prin introducerea

sectoarelor specializate de bauturi alcoolice cu vânzari de produse Lansarea unui produs nou pe piata romaneasca

Page 8: marketing 2003

1

premium, dar si a marcilor mai ieftine. Odata cu stilul de viata mai

aglomerat al consumatorilor, românii au început sa iasa la

cumparaturi mai rar, lucru ce a fost benefic pentru supermarketuri.

Dar veniturile mici disponibile au împiedicat cresterea

cumparaturilor multiple într-o singura vizita, deoarece consumatorii

pur si simplu nu-si permiteau sa-si faca cumparaturile lunar sau

saptamânal.

5.Alegerea canalelor de distributiei

Firma “Giusto” isi propune sa distribuie produsele din linia Jojadi, sucul natural cu aroma de cocos, portocale si fructul stea, prin canale de distributie lungi: Producator-Engrosist-Detailist.În ciuda enormelor schimbari ale trecerii României la economia de piata si la privatizare, infrastructura în comert a ramas nedezvoltata în perioada de referinta, cu majoritatea vânzarilor înca facuta prin “celelalte” canale (chioscuri, curti, garaje, tarabe pe strada si în piata, mici magazine unde se desfaceau si tutun, etc.).

Puterea scazuta de cumparare a fost principalul factor determinant pentru cresterea rapida a acestor “alte” canale care si-au mentinut suprematia în perioada de referinta. Pietele de desfacere în aer liber au cea mai mare contributie în aceste “alte” canale.

Lansarea unui produs nou pe piata romaneasca

Page 9: marketing 2003

1

Chioscurile si tarabele de pe strada si piata au fost cele mai importante dintre acestea. În regiunile rurale, vânzarile de bauturi racoritoare sunt importante în magazinele generale si alimentare.

Magazinele alimentare reprezentate de statii de benzina sunt importante în vânzarile de bauturi functionale, în special energizante (29,0%) si ceai gata de baut (RTD – 3,0%), dar preturile mai mari ale acestora le fac mai putin vandabile si practic necunoscute majoritatii consumatorilor.

Magazinele alimentare independente au continuat sa fie cel de-al doilea canal ca importanta si sunt importante pentru vânzarile de sucuri de fructe si legume (39,0%) care sunt considerate ca produse de prima clasa comparate cu alte bauturi racoritoare. Au ramas de asemenea

importante pentru vânzarile de carbogazoase (38,0%) si apa minerala (31,0%), pe tot parcursul perioadei de referinta, datorita loialitatii consumatorilor pentru acest canal si perceptiei ca pune la dispozitia consumatorilor produse de calitate la preturi avantajoase.

Masinile automate pentru vânzarea bauturilor racoritoare foarte populare pentru vânzarile de

Lansarea unui produs nou pe piata romaneasca

Page 10: marketing 2003

1

carbogazoase au fost scoase de pe piata pâna în 2001. Erau confruntate cu o crescuta competitie din partea carbogazoaselor îmbuteliate, de o calitate mai buna si cu un pret mai mic ,marci bine cunoscute cu retele de distributie puternice si disponibilitatea produsului în formate mici.

Supermarketurile sunt localizate în principal în marile regiuni urbane si in trecut supermarketurile vindeau în principal produse de prima calitate si importate; aceste magazine au început sa tina seama de nivelulvânzarilor în timpul recesiunii puternice din România si deci au început sa vânda cu succes produsele fabricate local. Lanturile de supermarketuri: La Fourmi, Mega Image, Nic, Univers’all si Billa s-au dovedit cu mare succes, dar prezenta lor este limitata la Bucuresti si câteva mari orase.

Lansarea unui produs nou pe piata romaneasca

Page 11: marketing 2003

1

Hipermarketurile au aparut deasemenea în Bucuresti cu Gima, Carrefour si Cora, în ultimii ani ai perioadei de referinta. Bucurestiul a continuat sa aiba cea mai mare densitate a pietei de desfacere. Prezenta institutiilor de stat si ale guvernului, birourile straine, concentrarea industriala si veniturile mai mari comparativ cu alte regiuni, au fost stimulii importanti în cresterea consumului.

6.Pregatirea pietei

Linia de sucuri naturale, cu aroma de cocos, portocale si fructul stea se adreseaza mai multor categorii de consumatori. Bauturile racoritoare carbogazoase se adreseaza în special tinerilor, iar cele necarbogazoase în special adultilor. Dar aceasta targetare nu înseamna ca nu exista consumatori de toate vârstele pentru fiecare brand în parte. Dorim sa oferim consumatorilor o varietate de produse care sa vina în întâmpinarea nevoilor lor si stilului lor de viata. Ne propunem misiunea de a ne racori consumatorii oriunde în lume, de a le inspira momente de optimism, de a crea valoare si a face diferente. Consumatorul de produse necarbogazoase sau de nectaruri provine, în general, din mediul urban, este dinamic, modern. Aceste produse îi vizeaza în egala masura pe acestia, dar si pe copii sau varstnici.

Lansarea unui produs nou pe piata romaneasca

Page 12: marketing 2003

1

Consumatorul de produse light face parte din categoria "image achievers" ce cuprinde persoane carora le pasa in mod deosebit de imaginea lor si, prin urmare, acorda atentie produselor consumate, alegerea lor tinand cont atat de brand cat si de beneficiul adus. In schimb, consumatorul de sucuri naturale este tanar, modern, deschis catre experiente noi, cu o viata dinamica si care isi doreste o cariera. Vorbim despre persoane educate, preocupate mai mult de sanatatea lor, cu venituri medii si peste medie, oameni activi, cu un loc de munca foarte solicitant, cu un stil de viata dinamic, carora le place sa incerce lucruri noi. Linia JOJADI a fost special creata pentru acest gen de consumatori, combinand mai multe arome , cu un continut foarte redus de zahar, un suc natural cu pulpa.

6.1.Cotinutul produsului

Efectul de energie este asigurat de combinatia de cocos, portocale si fructul stea, mai exact de extractele lor naturale, si din pulpa lasata intentionat in compozitia sucului, pentru un plus de vitalitate si proteine.

Nuca de cocos este o sursa importanta de vitamine,fibre , calciu, fosfor,fier, magneziu, potasiu si lista poate sa continue. Sucul de portocale, are de asemenea, numeroase beneficii, cum ar fi : ajuta pentru ameliorarea febrei, trateaza boli ale oaselor si dintilor ,trateaza boli ale copiilor: previne scorbutul si rahitismul si ajuta la crestere, trateaza boli ale inimii. Fructul stea este o sursa bogata de vitamina C, iar 50 de grame din acest fruct contin o cantitate echitabila de vitamina B si vitamina Lansarea unui produs nou pe piata romaneasca

Page 13: marketing 2003

1

A. Este, de asemenea, si o sursa buna de fibre alimentare si de aceea poate contribui la reducerea tensiunii arteriale si a colesterolului. sunt si o sursa bogata de antioxidanti.

6.2.Ambalajul

Ambalajul îndeplineşte o funcţie vitală pentru majoritatea

produselor. El protejează bunurile, ajută la menţinerea proprietăţilor

produselor .

Ambalajul va contine:

Menţiunile: "A SE PĂSTRA LA LOC CURAT ŞI RĂCOROS", "A se fo-

losi de preferinţă până la..…"

Greutatea netă;

Ingredientele

Producator SC Giusto SRL

Lansarea unui produs nou pe piata romaneasca

Page 14: marketing 2003

1

6.3.Publicitatea

Deoarece produsul se află în faza de lansare, sucul JOJADI va

utiliza publicitatea, urmărind să construiască cererea primară şi să

informeze utlizatorii asupra avantajelor pe care le pot

obţine.Publicitatea reprezintă unul din mijloacele cele mai utilizate în

activităţile de piaţă.

Prin acţiunile publicitare, compania Giusto urmăreşte să asigure

o cuprinzătoare informare a publicului în legătură cu lansarea noului

produs – sucul JOJADI, să-l convingă şi să-l determine în efectuarea

actului de cumpărare.

Astfel, prin publicitatea de informare, voi urmări stimularea

cererii potenţiale prin informarea publicului în legătură cu apariţia şi

prezenţa pe piaţă a sucului JOJADI.

Vom face publicitate şi la televiziune – care reprezintă suportul

publicitar care a cunoscut expansiunea cea mai rapidă în zilele

noastre, fiind unul din cele mai recente media de publicitate.

Publicitatea de la televiziune asigură o combinaţie unică a

sunetului, imaginii şi mişcării – combinaţie ce nu poate fi realizată de

alte suporturi. Impresia de contact cu destinatarul mesajului,

flexibilitatea satisfăcătoare, posibilitatea unei difuzări repetată la ore

de maximă audienţă se numără printre avantajele publicităţii

efectuate prin televiziune.

Lansarea unui produs nou pe piata romaneasca

Page 15: marketing 2003

1

O altă formă de publicitate pe care o vom utiliza sunt panourile

de publicitate plasate în locurile cele mai aglomerate ale oraşelor.

Aceste panouri nu numai că lărgesc conţinutul informaţional-

promoţional al mesajului publicitar transmis, dar prin elementele

specifice anunţului publicitar – ilustraţie, text, slogan – redate cu

mijloace tipografice specifice şi originale, urmăresc să stimuleze

interesul consumatorilor sa-l incerce.

Sloganul firmei “Giusto” a fost de-a lungul anilor “Giusto: Pentru armonie in familie”. Acum, odata cu lansarea noului produs pe piata romaneasca, avem un slogan imbunatatit, si anume:

“JOJADI- Delicios si fara calorii”.

Datorita faptului ca Linia JOJADI se vrea a fi o linie independenta fata de firma mama-Giusto, am creat o noua emblema pentru aceasta, facandu-se usor tranzitia, pastrandu-i forma ovala:

la

Aceasta va fi obiectul va face obiectul tuturor anunturilor publicitate, facand parte de asemenea si din eticheta produsului.

Lansarea unui produs nou pe piata romaneasca

Page 16: marketing 2003

1

jojak mic: Emblema va fi imprimanta intr-un colt al etichetei produsului avand rolul de a garanta calitatea produsului asigurata de firma Giusto.

7.Alegerea modalitatilor de comercializare si pregatirea fortelor de

vanzare

Sucul JOJADI va fi lansat intr-o editie speciala, in mai multe transe, ce vor avea loc pe perioada verii. De asemenea, comercializarea produselor va avea loc in aceasi perioada a anului, pe parcursul promotiei, adica pe parcursul lunilor mai-iunie-iulie-august. Ne propunem sa lansam produsul prima oara in Hypermarket-urile Carrefour, deoarece acolo este o forta de vanzare foarte bine dezvoltata, si magazinul este amplasat in capitala intr-o zona centrala, in acelasi timp reprezentand o zona comerciala de mare influenta. Pentru a fi siguri ca produsul nostru ajunge la cumparatori care stiu deja despre ce este vorba, inainte de lansarea sa pe piata, am realizat un seminar ( in perioada 15-30 aprilie) pentru angajatii Hypermarket-ului Carrefour, pentru a ii instrui despre concentratia naturala de fructe din produsul nostru, si beneficiile pe care acestea le poseda.

Lansarea unui produs nou pe piata romaneasca

Page 17: marketing 2003

1

De asemenea, in primele 2 saptamani de la lansare, sucurile JOJADI vor sta pe raft la intrarea in Hypermerket, pentru a atrage atentia consumatorilor, si va fi amplasat la o inaltime la care sa poata ajunge oricine, pentru a nu depunde efort la procurare. Se stie din studii efectuate in trecut, ca un produs trebuie sa treaca prin 5 etape pentru a fi cumparat. Noi am estimat o perioada de timp pentru fiecare etapa, pentru a putea valorifica toata perioada de lansare, in vederea obtinerii de profit.Astfel:

Etapa de constatare-in care consumatorul potential afla pentru prima data de existenta produsului nou – Aceasta etapa va avea loc in primele 3 zile ale lansarii produsului, cand consumatorii vor vedea pe rafturi sucurile naturale JOJADI cu aroma de cocos, portocale si fructul stea.

Etapa interesului individual-cand sunt procurate informatii suplimentare cat mai exacte - Aici este vorba exact de informatiile pe care trebuie sa le dea angajatii Hypermarket-ului Carrefour, clientilor, informatii invatate la seminarul de pragatire dinaintea lansarii. Presupunem ca aceasta etapa se va desfasura in aceleasi 3 zile cu prima, imediat dupa ce este vizibil produsul, consumatorul punand intrebari despre el.

Etapa de cumpanire -in care se pun in balanta avantaje si dezavantajele decizii, favorabile adoptarii noului produs – Aproximam durata acestei etape ca fiind de maxim o zi, in care consumatorul analizeaza informatiile obtinute de la angajati, in functie de nevoiele lor personale si de caracterul lor.

Etapa de incercare-ce are menirea sa inlature eventualele incertitudini inca existente privitoare la produs – Aici este vorba de prima incercare a produsului, fie de curiozitate, fie datorita informatiilor nutritionale primite, si dorind sa se convinga, consumatorul incearca produsul.

Lansarea unui produs nou pe piata romaneasca

Page 18: marketing 2003

1

Etapa de acceptare/respingere a produsului nou- reprezinta concluzia la care ajunge consumatorul potential dupa cele 4 etape anterioare - Aceasta ultima etapa reprezinta concluzia la care a ajuns consumatorul dupa ce a incercat produsul, si conceptia sa pe viitor despre sucurile naturale JOJADI. Daca acestea ii lasa clientului o impresie buna, acesta va mai cumpara produsul si pe viitor, sau se va limita la doza incercata in faza a4a.

8.Promovarea vanzarilor

Promovarea vânzărilor sucului „JOJADI” reprezintă mijlocul de stimulare, impulsionare şi creştere a vânzărilor produsului dat. Totodată, promovarea vânzărilor contribuie la întregirea şi întărirea imaginii şi prestigiului firmei Giusto în cadrul mediului său social-economic.

Tehnicile de promovare pot servi si scopului de a completa actiunile publicitare. Pentru a promova vânzările noului produs, ca mijloc de vanzare vom lansa oferta promotionala,ce se va derula pe parcusul lunii iunie ,la cumpararea a 2 sticle de suc veti primi una gratis.

Un alt mijloc de promovare va fi campania tv. Aceasta beneficiaza de un spot principal de 60 de secunde si de spoturi mai scurte de 30 si 15 secunde.

Lansarea unui produs nou pe piata romaneasca

Page 19: marketing 2003

1

Noul produs va fi promovat de celebrul interpret Connect-r. Această tehnică de vânzare urmăreşte să atragă atenţia cumpărătorilor asupra noului produs.

9. Controlul lansării noului produs

În procesul de lansare a sucului natural JOJADI vom

supraveghea reacţiile utilizatorilor faţă de noul produs. Obiectivul

urmărit este analiza eficacităţii noului produs lansat pe piaţă şi

gradul de satisfacere a nevoilor utilizatorilor.

În esenţă, controlul lansării comerciale presupune obţinerea de

informaţii cantitative şi calitative în determinarea nivelului de

acceptare al noului produs de către piaţă.

Lansarea unui produs nou pe piata romaneasca

Page 20: marketing 2003

1

Astfel, pentru realizarea acestor obiective vom studia nivelul

vânzărilor, gradul de pătrundere a produsului în consum şi viteza de

difuzare pe piaţă.

Nivelul vânzărilor

Vânzările sucului JOJADI vor fi cu atât mai mari cu cât vor fi

difuzate mai rapid publicităţile şi vor fi plasate panouri de publicitate

în zonele aglomerate. Totodată noile arome JOJADI au o probabilitate

mare de a avea succes pe piaţă deoarece potenţialii utilizatori vor fi

tentaţi să le cumpere pentru faptul că producătorul său este

compania GIUSTO care este un leader pe piaţă, produce produse de

calitate superioară şi are notorietate.

Gradul de pătrundere a produsului în utilizare

Acest aspect se referă la modul de apreciere a sucului JOJADI şi

controlul cererii satisfăcute manifestate de utilizatori.

Avem nevoie de astfel de informaţii pentru a şti în ce măsură

sucul JOJADI satisface nevoile utilizatorului şi cât de mulţumit este

acesta de noile arome si beneficii aduse sanatatii.

Totodată, se pot afla opiniile noilor utilizatori, se pot afla

informaţii importante privind avantajele şi dezavantajele noului

produs.

Avantajele sucului sunt necesare pentru a afla în ce măsură

noul produs satisface nevoile utilizatorului.

Lansarea unui produs nou pe piata romaneasca

Page 21: marketing 2003

1

Dezavantajele ne vor ajuta să aflăm care sunt punctele slabe

ale sucului, astfel ştiind sigur ce trebuie să facem pentru a

îmbunătăţi produsul, cauzele insatisfacţiilor în utilizare.

Viteza de difuzare pe piaţă

Reprezintă modul de răspândire a sucului JOJADI pe piaţă,

respectiv de trecere a noului produs de la inovatorii iniţiali la restul

utilizatorilor potenţiali. Viteza de difuzare depinde de modul în care

sunt prezentate publicităţile şi cât de receptivi sunt potenţialii

utilizatori la produsul inovator.

10. Urmărirea comportării produsului

în utilizare

Compania GIUSTO odată ce a lansat pe piaţă sucul JOJADI este

interesată să cerceteze reacţia utilizatorilor faţă de noul produs,

urmăreşte cu atenţie comportarea noului produs la utilizatori.

Compania analizează informaţiile privind gradul de satisfacere a

necesităţilor utilizatorilor, măsura în care utilizatorii cunosc modul

de folosirea raţională a produsului, modificările sau îmbunătăţirile

solicitate de cumpărători, aria de răspândire a produsului pe piaţă.

Lansarea unui produs nou pe piata romaneasca

Page 22: marketing 2003

1

Urmărirea comportării produsului în utilizare reprezintă o

preţioasă sursă de idei pentru continuitatea activităţi de cercetare-

dezvoltare a companiei.

Prin analiza evoluţiei vânzărilor şi a stocurilor, compania GIUSTO

urmăreşte cum noul produs evoluează de la imagine neclară şi

insuficient difereţiată către o imagine din ce în ce mai clară şi mai

puternic diferenţiată. O imagine clară scoate sucul JOJADI în

evidenţă în ansamblul domeniului de percepţie, conferindu-i o

poziţie înaltă pe piaţă.

Concluzii

Lansarea pe piaţă a noului produs – sucul JOJADI a reprezentat

pentru compania GIUSTO un nou succes şi atragere de noi clienţi.

Noul produs având caracteristici inovatoare şi calitate

superioară a fost creat pentru a oferi un gust natural fara calorii.

Consumarea sucului JOJADI este alegera perfectă dacă doriţi să

detineti un corp atletic, fara celulita cauzata de E-urile din sucurile

normale, acidulate.

Lansarea unui produs nou pe piata romaneasca


Recommended