Home > Documents > Jacqueline În tandem Wilson - grafic-art.ro

Jacqueline În tandem Wilson - grafic-art.ro

Date post: 06-Nov-2021
Category:
Author: others
View: 3 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)
of 17 /17
JACQUELINE WILSON ÎN TANDEM
Transcript
Jacqu el in e W ilson În ta n dem
Jacqueline Wilson s-a nscut în 1945, la Bath, în Anglia. Dei e cu nos cut în primul rând datorit crilor ei pentru copii, Jacqueline a scris un numr de romane poliiste i câteva piese de teatru, transmise la Radio 4; de asemenea, a inut cursuri de scriere creativ pentru copii. Autoarea a stârnit numeroase controverse prin subiectele abordate în crile ei adresate copiilor: adopia, divorul, bolile min tale etc. Una dintre cele mai de succes creaii ale ei este personajul Tracy Beaker (Povestea lui Tracy Beaker, Editura Arthur, 2013). Pentru În tandem a primit Smarties Medal i Children's Book Award.
nick sharratt, nscut la Londra, în 1962, este ilustrator i autor de cri pentru copii. În 2006 a fost ales ca ilustrator oficial pentru Ziua Internaional a Crii. A ilustrat aproape dou sute de cri, peste patruzeci fiind semnate de Jacqueline Wilson. A primit numeroase premii, printre care Children’s Book Award, Nestle Children’s Book Award, Right Start, iar în 2002 a fost pe lista scurt pentru Medalia Kate Greenaway, pentru cartea ilustrat împreun cu Sue Heap, Red Rockets and Rainbow Jelly. Lucrrile lui Nick Sharratt au fost expuse în Marea Britanie, Italia, Japonia i Statele Unite.
sue Heap, nscut la Hampshire, în Anglia, este autoare i ilus- tratoare britanic. În 1998 a primit premiul Smarties Prize Gold.
Jacqu elin e W ilson
În ta n dem Traducere din englez de Ecaterina Godeanu
Ruby ilustrat de Nick Sharratt
Garnet ilustrat de Sue Heap
5
Suntem identice. Foarte puini oameni reuesc s ne deosebeasc. Asta doar pân când începem s vorbim. Eu sunt o moar stricat. Garnet e mai tcut.
Capitolul 1
6
Din cauz c nu apuc s strecor niciun cuvânt.
Avem exact aceeai înlime i aceeai greutate. Eu m- nânc un pic mai mult decât Garnet. Îmi plac dulciurile, dar i gustrile srate. Odat am mâncat treisprezece pungi de chipsuri într-o singur zi. Toate cu arom de sare i oet. i pe cartofii prjii îmi place s pun sare i oet. Îmi plac la nebunie cartofii prjii. Îi dau gata din câteva ron- ieli i apoi mai terpelesc de la Garnet. Nu se supr.
Ba m supr.
Nu m îngra pentru c zburd tot timpul. Nu suport s stau pe loc. Garnet poate s stea ore întregi cu nasul într-o carte, dar pe mine m apuc neastâmprul. Amândou alergm foarte repede. La ultimele întreceri de la coal i-am învins pe toi, chiar i pe biei. Am ajuns primele. De fapt, eu am ajuns prima. Garnet a ajuns a doua. Dar e de îneles, pentru c eu sunt mai mare. Avem amândou zece ani, dar eu sunt mai mare cu douzeci de minute. Eu am fost bebeluul hotrât s vin mai repede pe lume. Garnet a fost a doua.
Locuim împreun cu tata i cu buni. Deseori tata nu ne deosebete dimineaa, la micul de-
jun, pentru c are ochii cârpii de somn. Îi soarbe cafeaua neagr în timp ce-i trage hainele pe el i apoi se grbete s prind trenul. Lucreaz într-un birou din Londra i nu-i place deloc. E mereu obosit când se întoarce acas. Îns
7
atunci reuete s ne deosebeasc. Seara e mai simplu. Eu sunt de obicei ciufulit i am tricoul ptat. Garnet e ca scoas din cutie.
Aa zice buni. Buni avea o grmad de ace prinse de re- verele vestei. Trebuia s fim mereu atente când o îmbri- am. Uneori îi inea acele între buze. Asta pe când era croitoreas. Lucra la o mare cas de mod, unde croia i cosea toat ziua. Apoi, dup...
Buni a trebuit s aib grij de noi i a început s fac cro- itorie acas. Adic s lucreze la comand pentru doamne foarte grase care-i doreau rochii elegante. Pe Garnet i pe mine ne apuca mereu chicoteala când trgeam cu ochiul i le vedeam în lenjerie.
Buni ne fcea toate hainele. Groaznic. Era destul de ru c buni era demodat i ne obliga s purtm codie
8
împletite. Dar din cauza hainelor eram de râsul lumii la coal, dei câteva mmici ziceau c suntem frumoase foc.
Vara purtam rochie cu volnae, i iarna, fuste plisate. Buni ne mai împletea i bolerouri de angora, de la care
9
aveam mâncrimi, i pulovere i jachete pentru vremea rece. La fel. Ca s artm amândou la fel de caraghios.
Dar apoi artrita lui buni s-a înrutit. Întotdeauna a avut degete poznae, un old cam mofturos i un ge- nunchi beteag. În curând a început s strâng din ochi când se ridica i când se aeza, iar degetele i s-au umflat i n-a mai putut lucra.
Acum nu mai poate s coas. E pcat, pentru c îi plcea foarte mult. Dar exist i un imens avantaj. Ne putem îm- brca cu haine de la magazin. i pentru c buni nu poate s vin cu noi în ora, ni le alegem singure.
Le alege Ruby.
Aleg pentru amândou. Tricouri. Colani. Blugi. La fel, bineîneles. Vrem în continuare s artm la fel. Numai c vrem s artm normal.
Doar c nu suntem tocmai o familie normal ca cele din cri. Citim multe cri. Tata chiar exagereaz. Nu se mai oprete din cumprat, i nu cumpr doar cri noi, ci i teancuri de volume vechi i prfuite de la târguri de carte, licitaii i anticariate. Nu mai avem loc pe rafturi. Nu mai avem loc pe podele. Avem maldre de cri prin toate ca- merele i trebuie s pim cu grij printre ele ca s nu stâr- nim un cutremur. Dac ai fi fost vreodat atacai de cincizeci sau o sut de volume cu coperile tari, tii c acest lucru trebuie evitat cu orice pre. La etaj avem nite
10
cutii mari, pline de cri pe care tata nici nu le-a sortat. Uneori trebuie s le escaladezi ca s ajungi într-un loc vi- tal, cum ar fi toaleta.
Buni se tot plânge c or s cedeze podelele din cauza greutii. Uneori se mai aud scârâieli. Atunci tata începe s se simt cu musca pe cciul i îi d dreptate c situaia e puin neplcut. i, din când în când, mai ales când sun- tem puin strâmtorai, mai îndeas în maina noastr ve- che câteva cutii pline cu cri i le vinde la anticariat. i chiar le vinde, dar se întoarce aproape mereu cu un teanc nou, chilipiruri de nerefuzat.
Apoi buni îl ciclete din nou, iar el d din col în col, dar îi trece suprarea dup ce îi aduce de la anticariat un teanc
11
de romane de dragoste. Lui buni îi place s stea în fotoliul ei special, cu o grmad de perne la spate, cu picioarele ei mici aezate pe un taburet, cu o cutie de bomboane de ciocolat lâng ea i cu o poveste picant în poa l. Unele sunt foarte neruinate, iar când eu i Garnet încercm s citim peste umrul ei, ne gonete zicând c o s aflm lucruri neadec- vate. Ha, ha. Le-am aflat demult.
i tata citete cri groase, dar nu moderne, ci clasice, de Charles Dickens sau Thomas Hardy. Noi nu pricepem mare lucru din ele, dar lui îi plac. Îi mai plac i crile de aventuri pentru biei, din cele vechi, în care bieii poar- t ndragi i vorbesc ca nite ntri: „Ce mai învâri, b- trâne?“, „Stranic treab!“ i „Prima-ntâi“.
i lui Garnet îi plac crile vechi, ca Micuele doamne, Ce-a fcut Katy i toate crile scrise de E. Nesbit. Mai ci- tete i cri despre gemeni. Cri precum Gemenele de la Sfânta Clara. i Gemenele din Sweet Valley. Le citesc i eu, pentru c se citesc uor i repede. Dar mie îmi plac cel mai
12
mult povetile adevrate despre celebriti. Actori i actri- e. De obicei sar peste toate chestiile plicticoase i citesc doar articolele interesante în care se vorbete despre cum apar la televizor, joac în filme, in prima pagin a ziarelor i sunt strlucitori i faimoi.
i noi o s fim faimoase într-o zi. Aa c am început deja s scriu povestea noastr. E ciudat pentru c, de obicei, Garnet e cea cu talent la scris. Scrisul ei e mai îngrijit decât al meu. O pun deseori s-mi fac temele. Nu se supr.
Ba m supr.
Odat am cotrobit printr-o cutie cu cri de la etaj i la fund de tot am gsit o carte roie, foarte groas. Era roie ca rubinul, avea cotorul de piele, iar pe copert scria cu litere aurii un singur cuvânt: RAPOARTE.
Am crezut c sta-i titlul, dar când am deschis-o, am vzut doar pagini goale.
13
L-am întrebat pe tata ce s-a întâmplat cu povestea i a spus c nu era o carte propriu-zis. Rapoartele sunt despre sume de bani. Faci o list cu tot ce-ai cumprat. Asta în- seamn s faci un raport de cheltuieli.
— Numai c mie nu-mi place s in rapoarte. M simt vinovat când vd cât am cheltuit, a spus tata. Putei s-o mâzglii voi.
Aa c am început s mâzglesc.
Eu nu mâzglesc.
Ba da. Te las mereu când îi vine rândul. i nu scriu doar despre mine, scriu despre noi. E un raport despre noi. Haide, Garnet, caut în dicionar cuvântul „raport“.
Raport: Comunicare scris sau oral fcut de cineva în faa unei adunri, a unei autoriti etc., cuprinzând o
14
relatare (oficial) asupra unei activiti personale sau co- lective; textul acestei comunicri.
Da! Exact asta fac. Scriu un raport despre vieile noastre. Acum totul e cam plictisitor, dar poate în curând o s dea
norocul peste noi i ni se va împlini visul de a deveni actrie.
Eu nu vreau s fiu actri.
Bineîneles c vrem s fim actrie. Serios, Garnet, las glumele. (Uneori e cam prostu i timid. Nu crede c o s ajungem vedete de cinema, dar eu îi tot spun c avem nevoie doar de ÎNCREDERE. Acum m tot bate la cap i zice c nu vrea s fie celebr. A luat-o razna. N-are cum s vorbeasc serios. Cine n-ar vrea s stea toat ziua în faa camerelor i s mearg în fiecare sear la petreceri elegante împreun cu alte staruri?)
15
O s locuim într-un apartament luxos, plin de flori i cu- tii imense de ciocolat din care s mâncm de câte ori avem chef, i o s purtm rochii roii i bijuterii cu rubine, ca s ne asortm. BINE, Garnet, tu poi purta granate*, doar c sunt mai puin preioase i mai puin sclipitoare, nu-i aa?
Nu asta voiai s spui? Atunci ce vrei s spui? Bine. Acum e rândul tu. Haide. Uite. Pune-te pe treab. Scrie tu despre tine.
Nu tiu ce s scriu. Nu sunt obinuit s scriu despre mine. E tot timpul
vorba despre noi. Dar îmi place s scriu. M-am suprat puin când Ruby a înhat cartea asta frumoas i a înce- put s mâzgleasc toate chestiile alea. Eu m gândeam c am putea s scriem în ea piesele noastre de teatru. Înc de când eram mici ne jucam de-a teatrul. Ne prefceam c suntem ali oameni i inventam poveti. Uneori preau aa de reale, încât se amestecau cu viaa noastr norma- l. Mie înc-mi par adevrate, dar Ruby se prostete i nu vrea s se mai joace aa cum trebuie. Nu mai vrea s re- petm piesele, vrea s inventez mereu altele noi. Nu-i d seama cât este de greu. i dac începem tot timpul piese noi, cele mai bune piese vechi ajung s fie uitate. Vreau s le scriu pe ceva, ca s nu se piard.
* Numele celor dou personaje reprezint denumirea a dou pietre de culoare roie, rubinul (ruby) i granatul (garnet). (N. red.)
16
Îmi place s inventez piese i nu m deranjeaz s joc în ele când suntem doar noi dou i ne imaginm c e ceva real, dar nu-mi place deloc actoria adevrat.
Când eram mici, Ruby i cu mine am fost oie în piesa despre naterea Domnului i a fost una dintre cele mai îngrozitoare experiene din viaa mea.
Nu cea mai îngrozitoare, desigur. Asta a fost când
Doar n-o s te apuci s povesteti toate chestiile alea tris- te. Nu-i dau voie. Sunt eu, din nou. Ruby. Garnet a plecat suprat pentru c am zgâriat-o puin când i-am luat stiloul din mân. Mai întâi i l-am cerut frumos. Acum e rândul meu. O geamn ar trebui s tie s-i respecte rândul.
Oricum a scris numai tâmpenii. Ce rost are s scrii pie- sele de teatru în cri? Piesele trebuie jucate. i trebuie s se fac actri pentru c asta ne-am dorit dintotdeauna, iar în timp ce ateptm s devenim faimoase, putem juca în reclame i putem aprea în emisiuni de televiziune. Ge- menii identici sunt o mega-curiozitate.
Garnet nu poate s resping faima doar din cauza unei experiene neplcute din copilrie, când a fost oi.
A fost aa de emoionat i speriat când a trebuit s-i spun replica, încât a fcut pe ea. Pe scen. În faa tuturor. Dar n-a contat prea mult. Nu tiu de ce se necjete aa de tare când aduc vorba despre asta. A fost un gest foarte nime- rit, pentru c oile adevrate fac asta tot timpul. Nu se fââie
17
prin arc cu picioarele din spate încruciate încercând s se abin. Fac pe unde apuc. Iar Garnet a fcut exact la fel. i tuturor li s-a prut foarte amuzant. Numai ei, nu.
Acum trebuie s plec. Simt miros de mâncare. Budin- c Yorkshire, mmmm.
Ruby! Eti o vac. Ai scris ce-am pit când am fost oi!
Uite ce e, tu ai adus vorba despre asta. Nu te mai opreai din scris.
Da, dar n-am spus ce s-a întâmplat. Era secretul meu cel mai ruinos i umilitor. Iar tu m-ai spus.
Nu te-am spus. Am scris. Iar cartea asta de rapoarte e secret. E doar pentru noi. Putem s scriem ce vrem în ea. Toate secretele noastre.
Da, dar tu n-ai scris secretele tale. Le-ai scris pe ale mele.
Las fiele. Hai s mergem la mas. Mor de foame.
18
Buni e puin suprat pentru c tata întârzie i din ca- uza asta ine mâncarea la foc mic de jumtate de or i i s-a pleotit budinca.
La fel ca sora geamn a cuiva. Haide, ne cheam buni.
Tata trebuia s se întoarc de o grmad de vreme. N-a pit nimic, nu-i aa?
Sigur c nu. Te îngrijorezi ca o bbu, Garnet. Proba- bil a cumprat un raft întreg de cri i se chinuie s le îndese în portbagaj. tii cum e el.
Da, dar nu întârzie chiar atât de mult. i îi place mân- carea lui buni la fel de mult ca i nou. Dac a avut un accident?
Garnet, mai taci din gur. Venim, buni.
In Tandem - Jaqueline Wilson tipar 1
In Tandem - Jaqueline Wilson tipar 2
In Tandem - Jaqueline Wilson tipar 3
In Tandem - Jaqueline Wilson tipar 4
In Tandem - Jaqueline Wilson tipar 5
In Tandem - Jaqueline Wilson tipar 6
In Tandem - Jaqueline Wilson tipar 7
In Tandem - Jaqueline Wilson tipar 8
In Tandem - Jaqueline Wilson tipar 9
In Tandem - Jaqueline Wilson tipar 10
In Tandem - Jaqueline Wilson tipar 11
In Tandem - Jaqueline Wilson tipar 12
In Tandem - Jaqueline Wilson tipar 13
In Tandem - Jaqueline Wilson tipar 14
In Tandem - Jaqueline Wilson tipar 15
In Tandem - Jaqueline Wilson tipar 16
In Tandem - Jaqueline Wilson tipar 17
In Tandem - Jaqueline Wilson tipar 18

Recommended