+ All Categories
Home > Documents > IGIENA CORPORALĂ IGIENA. DEPRINDERI...IGIENA. DEPRINDERI PENTRU SĂNĂTATE ŞI VIAŢĂ INFORMAŢII...

IGIENA CORPORALĂ IGIENA. DEPRINDERI...IGIENA. DEPRINDERI PENTRU SĂNĂTATE ŞI VIAŢĂ INFORMAŢII...

Date post: 25-Jan-2020
Category:
Upload: others
View: 112 times
Download: 2 times
Share this document with a friend
2
IGIENA. DEPRINDERI PENTRU S ĂNĂ TATE ŞI VIA ŢĂ INFORMA ŢII PENTRU P ĂRINŢI IGIENA CORPORALĂ Învăţaţi-l cum să se spele corect cu apă şi săpun sau gel de duş în cele mai importante zone ale corpului: faţă, la axile, mâini, picioare şi zona genitală. Arătaţi-i şi spuneţi-i cum trebuie să cureţe pielea mânuţelor, picioruşelor, burticii, cu buretele bine îmbibat în săpun şi cum să se clătească corect înainte de a ieşi din cadă. Nu este obligatoriu şi uneori nici indicat, ca cel mic să se spele pe cap zilnic. Este important să-i arătaţi cum trebuie să se spele pe cap, care sunt paşii de curăţare a părului cu şampon, cum se clăteşte corespunzător, pentru ca în timp să fie capabil să se spele fără ajutorul dumneavoastră. Învăţaţi copilul să-şi pieptene părul zilnic şi să-l aranjeze. Sfătuiţi-l să pună mâna la gură atunci când tuşeşte sau strănută. Explicaţi-i că astfel îi protejează pe ceilalţi din jur. Nu băgaţi mâna în nas sau în ochi dacă doriţi ca nici copilul dumneavoastră să nu o facă. Este un gest care pare instinctual, dar, de fapt, el este învăţat de la cei apropiaţi. SUPRAVEGHEA ŢI-L, EXPLICA ŢI-I, FIŢI UN MODEL PENTRU EL! MINISTERUL SĂNĂTĂŢII AL REPUBLICII MOLDOVA
Transcript

IGIENA. DEPRINDERI

PENTRU SĂNĂTATE ŞI VIAŢĂ

INFORMAŢII PENTRU PĂRINŢI

IGIENA CORPORALĂÎnvăţaţi-l cum să se spele corect cu apă şi săpun sau gel de duş în cele mai importante zone ale corpului: faţă, la axile, mâini, picioare şi zona genitală.

Arătaţi-i şi spuneţi-i cum trebuie să cureţe pielea mânuţelor, picioruşelor, burticii, cu buretele bine îmbibat în săpun ş i cum să se clătească corect înainte de a ieşi din cadă.

Nu este obligatoriu şi uneori nici indicat, ca cel mic să se spele pe cap zilnic. Este important să-i arătaţi cum trebuie să se spele pe cap, care sunt paşii de curăţare a părului cu şampon, cum se clăteşte corespunzător, pentru ca în timp să fie capabil să se spele fără ajutorul dumneavoastră.

Învăţaţi copilul să-şi pieptene părul zilnic şi să-l aranjeze.

Sfătuiţi-l să pună mâna la gură atunci când tuşeşte sau strănută. Explicaţi-i că astfel îi protejează pe ceilalţi din jur.

Nu băgaţi mâna în nas sau în ochi dacă doriţi ca nici copilul dumneavoastră să nu o facă. Este un gest care pare instinctual, dar, de fapt, el este învăţat de la cei apropiaţi.

SUPRAVEGHEAŢI-L, EXPLICAŢI-I, FIŢI UN MODEL PENTRU EL!

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII AL REPUBLICII MOLDOVA

Familia este primul mediu social pentru copil, având un rol important şi, în mare măsură, hotărâtor în educaţia lui.

Încă din copilărie este necesar a forma o atitudine conştiincioasă faţă de sănătatea personală.

Copiii nu se nasc cu cunoştinţe despre ce e rău şi ce e bine. Toate acestea ei le învaţă de la maturi, în special, de la părinţi.

Copilul mic este ca un magnet pentru microbi. Iar la vârste mici, conceptul de igienă personală este o enigmă pentru copil - ar prefera mai degrabă să se scalde în noroi, unde e mai distractiv, decât să facă băiţă sau să se joace în nisip, decât să stea la duş.

Spălarea mânuţelor şi a dinţişorilor, folosirea batistelor, pieptă narea părului, schimbarea hăinuţelor şi a lenjeriei intime - toate aceste acţiuni fac parte din igiena personală a copilului. De aceea, dumneavoastră trebuie să-l învăţaţi toate aceste lucruri încă din fragedă copilărie.

IGIENA MÂINILORPrima regulă de igienă pe care trebuie să o introduceţi în rutina copilului este spălatul pe mâini. Mâinile copilului sunt principalele mijloace prin care microbii pătrund în organism şi favorizează dezvoltarea bolilor. Copilul mic are mereu tendinţa de a baga mâna în guriţă, în nas sau de a o duce la ochi, or, în aceste feluri se transmit microbii în corp.

Regula este foarte clară şi simplă: copilul trebuie să se spele pe mâini cât mai des, dar cel mai important este să o facă în următoarele situaţii:

înainte de a mânca ceva; după ce strănută sau tuşeşte; după ce se joacă cu un animal de

companie; după ce duce gunoiul; după folosirea toaletei; de fiecare dată când intră în casă, de

afară.

Învăţaţi-l să se spele corect pe mânuţe cu apă caldă şi săpun. Obişnuiţi-l să se spele bine între degete, sub unghii, iar spălatul să nu dureze mai puţin de 15 secunde. Pot apărea situaţii în care copilul trebuie să mănânce ceva sau să-şi ducă mâna la ochi, iar apa şi săpunul nu sunt la îndemână. Învăţaţi-l să aibă la el şi să folosească şerveţele umede dezinfectante sau gel de mâini antibacterian.

IGIENA ORALĂSpălatul pe dinţi este una dintre regulile de igienă personală cel mai greu de adoptat în rutina zilnică de îngrijire a copilului, deoarece nu este deloc distractivă şi interesantă pentru el. Trebuie să fiţi insp iraţi şi creativi pentru a-l ajuta să deprindă obiceiul de a-şi peria dinţişorii de cel puţin două ori pe zi, iar de fiecare dată să o facă timp de vreo două minute. Spălaţi-vă pe dinţi împreună cu el. Copilul va fi mai interesat să-şi perieze dinţii dacă vă vede făcând asta. Puteţi deveni un exemplu pentru el în ceea ce priveşte mişcările corecte de periaj, modul corect în care se ţine periuţa, cum se foloseşte aţa dentară etc.


Recommended