+ All Categories
Home > Documents > Geografia mediului 2010

Geografia mediului 2010

Date post: 20-Sep-2015
Category:
Upload: diana-albu
View: 31 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Description:
Geografie
111
GEOGRAFIA MEDIULUI Titular curs: Lector dr. Gica Pehoiu
Transcript
  • GEOGRAFIA MEDIULUITitular curs: Lector dr. Gica Pehoiu

  • Noiuni introductiveNoiunea de mediu geografic, n sens larg, se identific cu nsui obiectul geografiei fizice, mediu nsemnnd de fapt tot ceea ce ne nconjoar. n sens restrns, geografia mediului are obiect, metode i principii care o individualizeaz ca disciplin de sine stttoare. Este definit ca o ramur a geografiei care studiaz structura, funciile, raporturile reciproce i repartiia spaial a factorilor de mediu, naturali sau antropici, care determin modul n care oamenii i duc viaa i i obin cele necesare existenei. Mediul geografic presupune existena a trei categorii de componente: abiotice (alctuiesc potenialul ecologic al mediului); biotice (comuniti de plante i animale - numite biocenoze) i antropice (aciunile umane care determin modificri ale mediului). Dintre componentele abiotice, roca, relieful, apele, clima, constituie factori primari, pe cnd solul, alturi de elementele biotice, intr n categoria factorilor derivai.Locul de via al unei comuniti de plante i animale poart denumirea de biotop (bios via; topos loc), fiind definit ca fiind un complex de factori naturali care alctuiesc mediul de via al unei biocenoze. Complexul alctuit din biotop i biocenoz poart numele de ecosistem i este un sistem deschis care definete natura ca un tot unitar. Nia ecologic reprezint locul pe care l ocup o specie ntr-o biocenoz, n primul rnd prin intermediul relaiilor cu sursele de hran i cu adversitile existente.

  • Ecosistemele se mai ncadreaz i n uniti spaiale mai largi, numite geosisteme, care implic nu numai legturile dintre biotop i biocenoz, ci i interaciunea complex a factorilor de mediu care individualizeaz cadrul existenei societii omeneti.Schema funcional a ecosistemului

  • Geosistemul este un sistem deschis, aflat ntr-un schimb permanent de materie i energie cu sistemele tot mai complexe n care se ncadreaz, pn la nivelul sistemului planetar. n cadrul geosistemului se produce un flux permanent de materie i energie, ntre componentele biotice i cele abiotice i ntre sistemul respectiv i sistemele subordonate i supraordonate, ceea ce asigur echilibrul dinamic al su.

    Schema funcional a geosistemului

  • Noiunea de ecoton sau, cum se mai ntlnete, zon ecotonal, este o fie de interferen format la contactul unor ecosisteme aflate n condiii ecologice diferite. Cel mai important ecoton este cel aflat la contactul uscatului cu marea.Noiunea de mediu geografic, sinonim cu cea de peisaj geografic, n accepiunea Consiliului Europei, are urmtoarea definiie: Peisajul este rezultatul multiplelor relaii care exist ntr-un timp dat ntre un individ sau o societate i un spaiu definit din punct de vedere topografic, al crui aspect rezult din aciunea, n timp, a factorilor naturali i umani i din combinarea lor.Protecia mediului, reprezint totalitatea factorilor de mediu, implicnd protecia calitii aerului, a apei, a solului n toate tipurile de peisaj, inclusiv n cele intens antropizate. n cadrul ei se individualizeaz o alt noiune, conservarea naturii, care reprezint aciunile de ocrotire a ecosistemelor naturale i a biodiversitii.

  • Toi marii specialiti ai gndirii geografice, ncepnd cu Al. von Humboldt (1769 1859), care a introdus n geografie noiunea de peisaj (Landschaft), conceput ca termen tiinific, pun n eviden, interdependena complex a factorilor de mediu i efectele acestora asupra distribuiei spaiale a comunitilor vegetale. Geografia mediului a dobndit un caracter mult mai bine conturat n secolul XX. De pild, germanul Carl Troll a fost printre primii care a avansat conceptul de ecologie a peisajului (1938), pe care o definete ca o mprire sistematic a unei regiuni geografice n cele mai mici uniti spaiale componente, din gruparea spaial a creia rezult mozaicul landaftic. Continuatori ai ideilor i cercetrilor lui C.Troll, au fost i H. Leser i Th. Mosimann, ca i geografii germani E. Neef i G. Haase. Contribuii tiinifice la cunoaterea problemelor de mediu n Romniantemeietorul geografiei moderne n Romnia, profesorul Simion Mehedini pune n prim plan concepia c mediul geografic este un tot unitar i organic, rezultat din asocierea dinamic a doi componeni principali: natura i omul.Astfel, pentru S. Mehedini, mediul terestru este un tot indivizibil, fr de care nu se poate nelege nimic din viaa i destinul umanitii. Acest mediu nu este constituit din ... diviziuni artificiale, imaginate de geografi pentru nlesnirea studiului, ci din nveliuri concentrice care sunt un produs al naturii... dependente unele de altele ntocmai ca i prile unui organism... (S. Mehedini, 1931, I, p. 42). Geografia are misiunea de a cerceta relaia dintre masele celor patru nveliuri planetare, att din punct de vedere static, ct i din punct de vedere dinamic. Mai mult, elementul omenesc nu trebuie s, lipseasc din nici o descriere regional, fiindc nu se poate rupe arbitrar lanul fenomenelor; prezena lui evideniaz frecvent i mai bine caracteristicile fizice ale unei regiuni (S. Mehedini, 1928, p. 191).

    Preocupri pentru studiul mediului geografic pe glob i n Romnia

  • O definiie concret a mediului geografic o regsim i n lucrrile lui Gheorghe Arghirescu, fost profesor i prorector al Academiei de tiine Economice, n anul 1912.Dup George Vlsan (1926), suprafaa geografic nu se refer numai la sol sau roc, ea este i aer i ap, i vieuitoare, nct numai predominarea unui element i nu lipsa celorlalte ne face s le numim aer, sau ap, sau vieuitoare.

    Suprafaa geografic, este deci un complex cu adncime i nlime, mai mult, un nveli particular, pe care l vom numi geosfer, fiindc nu i s-a dat niciodat nume care s corespund zonei de contact a celor patru sfere clasice... Distingem deci n geosfer elemente cu, diferite intensiti de activitate pe care le numim factori... O schimbare suferit, de unul din ele are repercursiuni asupra tuturor celorlalte elemente i deci asupra formei i proceselor rezultate din interaciunea lor. Evidenierea acestor interdependene - locale sau generale - n nentrerupt schimbare de proporii i intensiti reprezint esena geografiei.Considernd geografia o tiin a peisajului, care trebuie s descrie i s explice diversele aspecte ale suprafeei Pmntului, urmrind repartiia, evoluia, compararea i clasificarea fenomenelor geografice dup agenii generatori, Constantin Brtescu sesizeaz interaciunea dintre nveliurile planetare, preciznd c distingerea, pentru fiecare caz particular, a fenomenului principal de cele secundare, integrarea ansamblului tuturor elementelor, fac ca rezultatul final s fie stabilirea marilor relaii i armonii planetare, prezentarea Pmntului ca un corp organizat (C. Brtescu, 1926, p. 11-12).Necesitatea studierii integrate a populaiei cu condiiile naturale ale existenei i activitii sale a fost subliniat i de Al. Dimitrescu-Aldem (1909, p. 5-6), care arat c scopul este de a prinde ntr-adevr un raport de cauzalitate ntre pmnt i locuitorii si.

  • Complexul planetar sau regional este considerat ca rezultat al mbinrii elementelor componente, sub impulsul forelor interioare i exterioare nveliului geografic. Una dintre cele mai reprezentative lucrri, n acest sens, poate fi considerat Unitatea i funciunile pmntului i poporului romnesc - C. Brtescu, V. Mihilescu, N. AL Rdulescu, V. Tufescu (1943), n care pmntul romnesc este prezentat ca un ntreg armonios structurat, n cadrul cruia diversitatea geologic, morfologic, climatic, hidrografic i economic, asociate unitii etnice, constituie premisele unei funcionri normale i eficiente.

    Necesitatea unor msuri tiinifice eficiente de ocrotire a naturii ncep s se cristalizeze din prima jumtate a secolului al XX-lea. Numeroi oameni de tiin, biologi, geologi, geografi s-au pronunat pentru legiferarea ocrotirii naturii. Sunt demne de remarcat realizrile profesorului AI. Borza, care a desfurat o activitate laborioas, nc din anul 1919, n calitate de director al Grdinii Botanice din Cluj, el a reuit s obin ocrotirea provizorie a unui numr de 15 staiuni importante din punct de vedere botanic.

    n 1920, la intervenia Societii naturalitilor din Romnia, sub preedinia profesorului A. Popovici-Bznoanu, s-au fcut demersuri pentru punerea sub ocrotire a unei pri din pdurea Letea din Delta Dunrii. La iniiativa lui Mihai Haret a fost pus sub ocrotire o pdure secular din Muntele Cocora (Bucegi).O contribuie remarcabil la dezvoltarea concepiei tiinifice asupra parcurilor naionale i rezervaiilor naturale a adus-o biologul Emil Racovi. Partizan al rezervaiilor ct mai ntinse, cu caracter etern, preocupat de pstrarea integritii rezervaiilor naturale, neadmind nici o schimbare a strii lor originare, Emil Racovi a insistat asupra predominrii caracterului tiinific fa de cel recreativ, turismul fiind admis numai n zona a doua, de protecie, numit zona-tampon.

  • n anul 1930 a fost promulgat prima lege pentru ocrotirea monumentelor naturii din Romnia, n temeiul acestei legi a fost nfiinat Comisia pentru ocrotirea monumentelor naturii (CMN), care a activat ntre anii 1931 i 1945, n care perioad au fost declarate 36 de rezervaii naturale i au fost luate sub ocrotire unele specii rare de plante i animale. De asemenea, pentru ocrotirea naturii s-au organizat o serie de activiti: conferine, expoziii, pres i s-a editat ntre anii 1933 i 1944, Buletinul Comisiunei monumentelor naturii.Dup cel de-al doilea rzboi mondial, prin Decretul nr. 287 din octombrie 1950, completat prin HCM nr. 518 din 1954 a fost reglementat ocrotirea naturii, ndrumarea i coordonarea activitii de ocrotire a naturii i a cercetrii tiinifice a monumentelor naturii au fost ncredinate Comisiei pentru ocrotirea monumentelor naturii care funciona n cadrul Academiei Romne, avnd n subordine patru subcomisii la Cluj Napoca, Iai, Timioara i Craiova.Revista Ocrotirea naturii i a mediului nconjurtor, a reliefat activitatea specific domeniului prin intermediul unor manifestri tiinifice, dintre care au avut un rol de seam reuniunile tiinifice anuale intitulate Conservarea naturii pe baze ecologice, care s-au desfurat pe itinerarii n diferite regiuni ale rii, acestea atrgnd participarea larg specialitilor din diverse domenii (biologi, silvicultori, geologi, geografi, hidrotehnicieni etc.). asimilarea unor orientri noi n cercetarea tiinific, ndeosebi cele din domeniul ecologiei i cele legate de teoria general a sistemelor. Orientarea ecologic a urmrit evidenierea interaciunilor complexe care au loc ntr-o unitate peisagistic. Prin prisma concepiei sistemice, mediul geografic este conceput ca un sistem caracterizat prin compoziie complex (abiotic i biotic), ierarhizarea, conexiunea i reciprocitatea relaiilor ntre componente, caracterul polarizator al unor fenomene, mbinarea n uniti teritoriale etc.

  • n a doua jumtate a secolului al XX-lea, tot mai muli geografi romni au fost atrai n cercetri bazate pe principiile geografiei mediului. De pild, n anul 1969, Horia Grumzescu, alturi de colaboratorii si Eugen Nedelcu, Cornelia Grumzescu, Ana Popova-Cucu, realizeaz o analiz foarte detaliat a biotopilor i complexelor de biotopi din valea Dunrii romneti.n anii 1973-1974, Revista Terra a organizat o dezbatere ampl privind aportul geografiei la protejarea mediului, la care au contribuit, cu articole teoretice, V. Cucu, Al. Rou, Gr. Posea, I. Donis .a. (1977), n Bazele teoretice i metodologice ale geografiei, abordeaz probleme complexe ale mediului geografic. Al. Rou i Irina Ungureanu (1977) public Geografia mediului nconjurtor, iar n 1987 Al. Rou realizeaz o ampl lucrare de sintez, Terra - geosistemul vieii. Ana Popova (1978) realizeaz Harta peisajelor geografice din Romnia. E. Vespremeanu public n 1981 lucrarea Mediul nconjurtor, ocrotirea i conservarea lui. P. Gtescu aduce contribuii n domeniul managementului mediului i coordoneaz cercetri complexe privind mediul n Delta Dunrii, iar L. Badea i colaboratorii si analizeaz modificarea antropic a peisajului n diferite regiuni ale rii.O serie de lucrri de doctorat (P. Tudoran, Ghe. Mhra, M. Buza) se axeaz pe analiza structurii orizontale i dinamicii peisajului geografic. M. Ptroescu (1996) se remarc prin utilizarea indicilor ecometrici pentru evidenierea potenialului ecologic. I. lano (2000) se ocup de ecosistemul urban privit prin prism sistemic. D. Blteanu se implic n activitatea Programului Internaional Geosfer - Biosfer (IGBP), iar n 2005 public, n colaborare cu Mihaela erban, lucrarea Modificrile globale ale mediului, o evaluare a incertitudinilor. n acelai an, Irina Ungureanu, n Geografia mediului, analizeaz ndeosebi caracterul sistemic al mediului i aspecte legate de monitoringul, protecia i conservarea acestuia.Cercetrile asupra mediului au fost determinate i de necesiti de ordin aplicativ, ndeosebi viznd estimarea potenialului natural al mediului pentru desfurarea aciunilor de organizare a teritoriului, dar i pentru fundamentarea proteciei mediului. Pe msur ce presiunea exercitat de societatea omeneasc asupra mediului de via a luat amploare, au aprut i dezechilibre tot mai intense, ca atare n prezent se vorbete despre probleme de mediu avndu-se n vedere poluarea, epuizarea resurselor, dar i modificrile locale, regionale sau globale ale mediului.

  • Preocupri la nivel internaional Prima organizaie care s-a preocupat de soluionarea problemelor de mediu a fost ONU (Organizaia Naiunilor Unite), nfiinat n anul 1945; aceasta a avut ca scop iniial soluionarea problemelor internaionale de factur economic, social, geopolitic, cultural i umanitar.Premisele problematicii de mediu s-au conturat la sfritul anilor 60, motiv pentru care acestea au fost incluse, din acea perioad, i pe agenda de lucru a Naiunilor Unite. La nceputul anilor 70, ai secolului XX, se pun bazele primelor iniiative, n ceea ce privete politica de mediu.n anul 1971, ca urmare a unor studii i lucrri publicate de o serie de specialiti (W. C. Allee, O. Park, Th. Park, A. Emerson i alii), ca i cele din deceniile anterioare, se profileaz un nou domeniu de cercetare - cercetarea ecosistemelor - care va impulsiona studiul interaciunii dintre ecosisteme i rolul pe care l joac mediul natural (biosfera) n relaia cu omul. Astfel, a fost lansat sub auspiciile UNESCO programul interguvernamental Omul i biosfera care, ntr-o prim faz, urmrea modalitile de aprare i refacere a naturii, acolo unde intervenia omului era mai mult dect neglijent, datorit utilizrii necontrolate a resurselor oferite de natur.Raportul Clubului de la Roma. In anul 1972, Clubul de la Roma a publicat lucrarea Limitele creterii,, care a prezis c dac dezvoltarea economic continu n acelai ritm ca i pn atunci, omenirea va utiliza toate resursele neregenerabile pn n anii 70 ai secolului actual i, cel mai probabil, rezultatul va fi un declin brusc i necontrolabil al evoluiei demografice i industriale. Ecoul acestui raport n mediile politice i tiinifice a determinat, la scurt timp, publicarea volumului Dincolo de limite.Conferina ONU asupra Mediului nconjurtor, care a avut loc la Stockholm. n anul 1972, a fost prima ntlnire internaional care a recunoscut n mod oficial, eecul omenirii n gestionarea resurselor biosferei. O parte a acestui eec a fost pus i pe seama decalajelor existente ntre Nordul industrializat (rile dezvoltate) i Sudul pauperizat (rile n dezvoltare). Principalul merit al acestei conferine s-a datorat lansrii programului privitor la mediu care, prin contribuii voluntare ale statelor, a beneficiat de un buget necesar susinerii Programului Naiunilor Unite pentru Mediu (UNEP/PNUE).

  • PNUE a promovat cooperarea internaional n domeniul mediului, a recomandat anumite proiecte n scopul refacerii unor ecosisteme, oferind totodat cteva reguli generale pentru gestionarea programelor de mediu sub auspiciile ONU.Declaraia final a Conferinei Naiunilor Unite asupra Mediului nconjurtor de la Stockholm a avut drept principiu fundamental crearea unor condiii decente de calitate a vieii dar, n aceeai msur, omenirea s i asume responsabilitatea de a proteja i mbunti mediul nconjurtor. Comisia Brundtland, Comisia Mondial pentru Mediu i Dezvoltare, cunoscut i sub numele de Comisia Brundtland a creat i prezentat un raport special ONU numit Viitorul nostru comun, n anul 1987. n acel moment, n care problemele legate de mediul nconjurtor se aflau n prim planul dezbaterilor politice, este lansat un concept nou, cel de dezvoltare durabil, n viziunea Comisiei Brundtland dezvoltarea durabil semnific asigurarea cerinelor generaiei prezente fr a compromite abilitile generaiilor viitoare pentru a-i satisface necesitile lor.Raportul considera c economia mondial i implicit creterea economic trebuie s evolueze n strns corelaie cu conservarea, i, acolo unde se poate, cu reconstrucia mediului nconjurtor, respectiv prin dezvoltarea unor industrii nepoluante (curate), precum i a unor produse reciclabile i biodegradabile. Coninutul conceptual al dezvoltrii durabile este relevat de dimensiunile sale: economice, politice, epistemologice i etice (Redift, 1991). n acest sens:1. Dimensiunea economic se refer la stabilirea coordonatelor cantitative ale dezvoltrii durabile n concordan cu necesitile actuale i viitoare ale umanitii i a celor calitative, incluznd costurile creterii economice n funcie de factorii ecologici. In termenii teoriei economice, dezvoltarea durabil se situeaz pe linia de echilibru dintre pesimismul malthusianist i optimismul ricardian.2. Dimensiunea politic impune o nuanare, cel puin astzi, cnd statul- naiune cunoate o slbire a prerogativelor sale. Susan Strange a identificat patru ipoteze majore care susin afirmaia c STN-urile (Societile transnaionale) i nu statele au ajuns s joace rolul principal n determinarea a cine-ia-ce (Who-gets-what - n sistemul mondial (S. Negu, Introducere n geopolitic, Bucureti, 2005).

  • Prima ipotez a cercettoarei Susan Strange este semnificativ, n cazul nostru, i anume rolul deinut de stat n controlul resurselor, industriilor, comerului, serviciilor etc. revine, tot mai mult, STN-urilor. Decizia n legtur cu ce este produs, cum, de ctre cine i unde, se ndeprteaz tot mai mult de stat, apropiindu-se de STN. Ca atare dimensiunea politic, a conceptului, va avea (ntr-un viitor, poate, destul de apropiat) un rol propedeutic, n cadrul dimensiunii economice.Hans Jonas acoper att dimensiunea etic ct i cea epistemologic (afirmat n lucrarea Le principe responsabilite, Paris, 1995); acesta reformuleaz cele trei postulate ale lui Kant, respectiv cele trei enunuri ale imperativului categoric, artnd c exist imperativul salvrii mediului pentru generaiile viitoare, n aceast idee filozoful vorbete despre o euristic a fricii, n sensul c, atunci cnd aducem n discuie dezvoltarea durabil a omenirii ar trebui s ne gndim la cele mai rele prevestiri n privina generaiilor viitoare. Prin urmare, dezvoltarea durabil aparent se petrece numai n prezent, dar ea vizeaz ntotdeauna un viitor determinat, n mod raional, mai bun pentru majoritatea celor ce alctuiesc spea uman pe Glob. n cazul dezvoltrii durabile trebuie luate n consideraie, n acelai timp, i principiile eticii deontologiei kantiene i principiile eticii teleologice utilitariste; aceasta nseamn c omul trebuie tratat, n acelai timp ca scop i niciodat ca mijloc i, pe de alt parte, trebuie avute n vedere acele msuri de ordin raional care pot genera cea mai mare fericire pentru cel mai mare numr de oameni. Aceasta constituie, n fond, epistema pe care, credem, o vizeaz dezvoltarea durabil. Afirmaia noastr este susinut de explicitarea academicianului Mircea Malia: La dezvoltarea durabil (economie plus ecologie), s-a adugat precizarea centrat pe oameni, reflectnd i conceptul de dezvoltare uman durabil. (Mircea Malia, Zece mii de culturi, o singur civilizaie, 1998).Desfurat sub egida ONU n anul 1992, Summitul de la Rio de Janeiro a fost cea mai ampl manifestare, att din punct de vedere al reprezentrii politice i economice a statelor, ct i din punct de vedere al scopurilor propuse.

  • Conferina a constituit o alternativ pentru dezvoltarea global, la nceputul mileniului III, prin elaborarea unei agende de aciuni viitoare privind aspecte de mediu i dezvoltare.De altfel, Summitul s-a axat doar pe dou direcii: mediu i dezvoltare. Pe agenda Conferinei Naiunilor Unite au figurat problemele globale de mediu, dintre care mai importante au fost:- dezvoltarea durabil;- modificrile globale ale climei;- evoluia demografic;- protejarea speciilor pe cale de extincie.Cinci acorduri multilaterale au fost semnate la Rio de Janeiro, dou dintre acestea, Convenia Cadru cu privire la modificrile climei i Convenia cu privire la Diversitatea Biologic sunt semnate de toate rile participante. Declaraia de la Rio reprezint proclamarea a 27 de principii; scopul acestora este de a stabili un parteneriat echitabil prin crearea de noi nivele de cooperare ntre state.Agenda 21 constituie programul de aciune global creat special n scopul respectrii principiilor Declaraiei de la Rio; agenda este structurat pe patru seciuni care se sprijin pe 100 de programe menite s armonizeze, pe de o parte, cooperarea regional, continental i global, iar, pe de alt parte, relaia mediu-dezvoltare din perspectiva dezvoltrii durabile.Dup Summitul Pmntului, patru acorduri multilaterale de mediu au fost adoptate care pot fi privite ca rezultate ale Reuniunii de la Rio:1. Convenia privind combaterea deertificrii;2. Convenia Rotterdam cu privire la aplicarea procedurilor Acordului Prealabil Consimit n comerul internaional cu unele substane chimice periculoase i pesticide;3. Convenia privind poluanii organici persisteni;4. Acordul privind stocurile petilor migratori.

  • n iunie 2001, ca o continuare a acestor programe, s-a lansat Evaluarea milenar a ecosistemelor (Millennium Ecosystem Assessment), care s-a axat pe evoluiile ecosistemelor, modul n care au afectat modificrile antropice evoluia ecosistemelor n trecut i cum se pot acestea reflecta n evoluia speciei umane n viitor, precum i opiunile de rspuns care pot fi adoptate la nivel local, naional sau global n scopul gestionrii optime a ecosistemelor.Summitul Johannesburg s-a desfurat n anul 2002. Conform Rezoluiei Adunrii Generale ONU, scopul Summitului Mondial pentru Dezvoltarea Durabil a fost analizarea, la zece ani de la Summitul de la Rio de Janeiro, a modului n care declaraiile i principiile enunate n 1992 au fost respectate i aplicate. Nu n cele din urm, scopul declarat al acestei conferine l-a reprezentat i actualizarea unor programe, dar i redimensionarea conceptului de dezvoltare durabil. Att Planul de Implementare ct i Declaraia de la Johannesburg au accentuat rolul dezvoltrii durabile n societatea viitorului - societatea cunoaterii.Semnificaiile acestor evenimente cronologice, desfurate pe parcursul a 35 de ani (1971-2006) confirm, pe de o parte, impactul de la nivel individual pn la nivel decizional-guvernamental, al modificrilor datorate activitilor antropice care au determinat procese aparent ireversibile, iar pe de alt parte, nevoia de aprare, poate condiionat de acel a fi, ca instinct de conservare al speciei umane. In urma acestor reacii au rezultat, de la o manifestare internaional la alta, o serie de concepte, proiecte, programe, declaraii i legi care au conturat, ntr-o manier critic, parcursul spre societatea cunoaterii de azi.

  • Acorduri privind mediul urban - San Francisco (5 iunie 2005)Probleme:1. Energie: Surse de energiei neconvenionale/ Eficiena energiei/Schimbarea climei.2. Reducerea deeurilor: Deeuri / Responsabilitatea productorilor / Responsabilitatea consumatorului.3. Design urban: Cldiri green/Planificare urban/Cartiere srace.4. Mediul urban: Parcuri/Restaurarea habitatului/Zone neamenajate.5. Transporturi: Transport public/Autovehicule ecologice/Reducerea blocajelor.6. Sntatea mediului, reducerea toxicitii/Sisteme de hran sntoas/Aer curat.7. Apa: Acces la resurse de ap i eficientizarea utilizrii acesteia/Conservarea resurselor de ap/reducerea risipei de ap.1. EnergiaAciunea 1: Adoptarea i implementarea unei politici privind creterea utilizrii de energie neconvenional pentru a acoperi mrirea cu 10% a consumului de energie electric nregistrat n ultimii 7 ani.Aciunea 2: Adoptarea i implementarea unei politici privind reducerea consumului de 10% de energie electric nregistrat n ultimii 7 ani prin eficientizarea consumului de energie prin msuri de conservare i accentund sincronizarea cu cererile/necesarul de energie.Aciunea 3: Adoptarea la nivel urban a unui plan de reducere a consumului de benzin ceea ce ar conduce la reducerea emisiilor cu 25% pn n anul 2030, plan ce include un sistem de contabilizare i audit. Pentru emisiile de benzin n mediul ambiant.

  • 2. Reducerea deeurilorAciunea 4: Stabilirea unei politici pentru a atinge nivelul zero deeuri pe terenurile de depozitare i nfiinarea de incineratoare pentru deeuri pn n anul 2040.Aciunea 5: Adaptarea unei legi/reglementri pentru ntreg mediul urban care s stipuleze reducerea utilizrii unor categorii de produse (toxice, nereciclabile) cu cel puin 50% n 7 ani.Aciunea 6: Implementarea unor programe de reciclare user-friendly cu scopul de a reduce cu 20%/persoan producerea de deeuri incinerabile n 7 ani.3. Design urbanAciunea 7: Adoptarea unei politici ce mandateaz un sistem pentru standardul de cldiri green ce se poate aplica tuturor noilor cldiri municipale.Aciunea 8: Adoptarea principiilor i practicilor planificrii urbane ce implic o densitate mai mare, utilizarea mixt cu mprejurimi cu acces pentru pietoni, bicicliti sau persoane cu handicap, care coordoneaz utilizarea terenului i transporturile cu sisteme de spaiu deschis pentru recreare i restaurare ecologic.Aciunea 9: Adoptarea unei politici sau implementarea unor programe ce creeaz locuri de munc benefice pentru mediu n cartiere sau zone caracterizate prin venituri reduse ale populaiei.4. Natura n mediul urbanAciunea 10: Convingerea c exist un parc public accesibil sau un loc de recreere n aer liber pe 1/2 km/rezident al oraului pn n anul 2015.Aciunea 11: Coordonarea/realizarea unui inventar pentru a stabili aria prezent de acoperire cu vegetaie n ora; i, apoi stabilirea unui obiectiv - bazat pe considerente ecologice i comunitare - plantarea i meninerea ariei acoperite cu vegetaie la nivel minim de 50% din zonele de trotuare disponibile.Aciunea 12: Promulgarea unei legislaii care protejeaz alte coridoare critice ale habitatului (ex. apa, plantele, adpost pentru animale slbatice, utilizarea unor specii native) de dezvoltare nedurabil.

  • 5. TransporturiAciunea 13: Dezvoltarea i implementarea unei politici de extindere a ariei de acoperire a transportului public disponibil la 1/2 km pentru toi rezidenii n viitorii 10 ani.Aciunea 14: Aprobarea unei legi sau implementarea unui program care elimin benzina cu plumb (unde se mai utilizeaz nc); reduce nivelul de sulf din carburani (motorin i benzin), concomitent cu utilizarea avansat a controalelor de emisii pentru toate autobuzele, taxiurile i autovehiculele publice pentru a reduce masa de particule i emisiile ce formeaz gazele de eapament ale acestor autovehicule cu 50% n urmtorii 7 ani.Aciunea 15: Implementarea unei politici de reducere a procentului de vehicule cu un singur loc cu 10% n urmtorii 7 ani.6. Sntatea MediuluiAciunea 16: Anual s se identifice un produs chimic sau compus care este utilizat n cadrul oraului i care reprezint un risc ridicat pentru sntatea oamenilor i s se adopte o lege care s asigure condiiile pentru a reduce sau elimina utilizarea sa de ctre administraia municipal.Aciunea 17: Promovarea sntii publice i a beneficiilor unui mediu sntos pentru susinerea creterii/producerii la nivel local de hran/produse organice.Aciunea 18: Stabilirea/ntocmirea unui index privind calitatea aerului (AQI - Air Quality Index) pentru a msura nivelul polurii aerului i stabilirea obiectivului de a reduce cu 10% n urmtorii 7 ani numrul de zile catalogate n AQI drept nesntoase sau riscante/duntoare.

  • 7. ApaAciunea 19: Dezvoltarea unor politici pentru a crete accesul adecvat la ap potabil, viznd acces pentru toi pn n anul 2015. Pentru oraele cu consum de ap mai mare de 100 litri/persoan/zi, adoptarea i implementarea unor politici pentru a reduce consumul cu 10% pn n anul 2015.Aciunea 20: Protejarea integritii ecologice a surselor de ap primare potabile (ruri, lacuri, zone umede i ecosisteme asociate, pnze freatice).Aciunea 21: Adoptarea unor principii de management municipal privind risipa de ap i reducerea volumului de ap netratat cu 100% n urmtorii 7 ani prin extinderea consumului de ap reciclat i implementarea unui proces planificat pentru dezvoltarea durabil a rezervelor de ap.Programul Naiunilor Unite pentru Mediu (UNEP/PNUE) este un organ de specialitate al ONU care colecteaz informaii asupra problemelor de mediu, coordoneaz aplicarea msurilor adoptate pentru soluionarea problemelor de mediu pe plan naional, regional i global i execut proiecte finanate din Fondul pentru Mediul nconjurtor. n urma unei decizii din 1995 a Consiliului Director UNEP s-au realizat patru rapoarte GEO (Global Environmental Outlook) - cel mai recent dintre acestea, GEO 4, aprut n anul 2007, este rezultatul colaborrii a circa 400 de specialiti din diverse ri ale lumii i a 50 de centre regionale i realizeaz o evaluare detaliat i bine documentat tiinific a relaiilor dintre societate i mediu la nivelul globului terestru i n diferite regiuni ale globului.S-a pus accentul pe consecinele modificrilor de mediu asupra funcionrii ecosistemelor i asupra vieii oamenilor, pe posibilitile interveniilor tehnologice i politice de a atenua sau contracara efectele acestor schimbri, pe identificarea grupurilor, speciilor, ecosistemelor i sectoarelor vulnerabile .Au avut loc i numeroase conferine i congrese pe probleme speciale (privind combaterea polurii n diferite regiuni ale globului, protecia zonelor umede, amenajarea teritoriului n condiiile conservrii mediului etc.).

  • Raporturi ntre societatea omeneasc i mediu Potenialul natural al mediuluiRelaiile dintre societatea omeneasc i mediul su de via implic trei aspecte principale: - modul n care omul poate utiliza resursele naturale, difereniat n funcie de potenialul natural al mediului; - efectele unor condiii de mediu asupra vieii i sntii oamenilor i - cele ale activitilor antropice asupra mediului.Potenialul natural al mediului reprezint capacitatea acestuia de a ndeplini anumite funcii necesare dezvoltrii socio-economice. Pentru evaluarea potenialului natural se analizeaz caracteristicile tuturor componenilor biotici i n special abiotici, cu accent asupra aspectelor care favorizeaz sau, dimpotriv, stnjenesc utilizarea sa n diferite scopuri. Printre elementele nefavorabile se numr: deficitul de umiditate, deficitul termic, relieful accidentat, unele proprieti nefavorabile ale solurilor, versani afectai de alunecri de teren etc. Potenialul climaticReprezint totalitatea condiiilor climatice care influeneaz activitatea uman - temperatur, umiditate, precipitaii, vnturi, nebulozitate. Foarte important este valoarea insolaiei, care are efecte asupra climei i topoclimei, modificnd temperatura, deplasarea maselor de aer i umiditatea.

  • Potenialul edaficSolul constituie una dintre cele mai importante resurse naturale ale unei ri, n acelai timp fiind mijloc de producie, baza dezvoltrii agriculturii (att pentru culturile agricole, ct i pentru vegetaia pajitilor naturale utilizate pentru creterea animalelor), a silviculturii, dar i suport al biodiversitii i al atractivitii peisagistice, implicit al unor activiti turistice i recreative. n acest sens, putem vorbi de fertilitate, adic potenialul productiv al solurilor.Calitile solului se modific adesea ca urmare a utilizrii antropice. nlocuirea vegetaiei de pdure cu una de pajite duce, de obicei, la o mrire a rezervei de humus i de substane nutritive, ca urmare a intensificrii procesului de bioacumulare. De asemenea, n unele cazuri, poate duce i la apariia unui exces de umiditate n sol, ntruct scade pierderea de ap prin transpiraie, arborii fiind mari consumatori de ap. Distrugerea sau reducerea densitii covorului vegetal determin o accentuare a eroziunii solurilor.

  • Efectele unor condiii de mediu asupra vieii i sntii oamenilor Aprecierea calitii mediului, din acest punct de vedere, se refer att la factori permaneni (calitatea necorespunztoare a apei potabile, condiii climatice dificile etc.), ct i la riscul producerii unor evenimente cu aciune distructiv (erupii vulcanice, seisme, alunecri de teren i scurgeri noroioase de mari proporii, cicloane, tornade, inundaii catastrofale, tsunami). Ca i alte organisme, omul are nevoie, pentru a supravieui, de aer, ap i hran; n acelai timp, trebuie s se preocupe de factorii de mediu care i pot influena negativ metabolismul, deci de buna desfurare a proceselor vitale. Aciunea factorilor de mediu poate fi limitativ, adaptativ sau declanatoare (stimulativ). Orice factor poate deveni limitativ n anumite condiii, atunci cnd valoarea sa este prea mic sau prea mare, mpiedicnd activitatea normal, iar la valori extreme avnd efect letal. Adaptarea la mediu se refer la specii sau populaii, dar include i acomodarea cu anumite condiii de mediu, care se poate realiza la nivel individual sau de grup (de exemplu, o scdere brusc a temperaturii aerului la nceputul toamnei produce un disconfort mult mai accentuat dect o temperatur mai sczut n timpul iernii, cnd organismul deja s-a acomodat la condiiile de mediu). Aclimatizarea (de pild, la temperaturi sczute sau prea ridicate, la altitudine) este o form de acomodare n care factorii de mediu acioneaz n special asupra mecanismelor fiziologice, asupra metabolismului.

  • Efectele activitii antropice asupra mediului Efectele negative ale activitii antropice au luat dimensiuni critice n dou situaii:- n regiuni cu condiii extreme, ca tendine de aridare, regim torenial al precipitaiilor, versani puternic nclinai, soluri lipsite de coeziune, roci friabile;- n zone unde cu o activitate antropic foarte intens i ndelungat care a dus la exploatarea excesiv a resurselor mediului, depind capacitatea sa de autoregenerare.Degradarea se refer la pierderea unor caliti avute anterior; de exemplu: ndeprtarea parial sau total a stratului de sol ca urmare a eroziunii declanate de lucrri agricole necorespunztoare, fragmentarea suprafeei terenului de o reea de ogae i ravene ca urmare a drumurilor n pant pe roci friabile, a exploatrilor forestiere,acidificarea solului ca urmare a nlocuirii pdurilor de foioase cu plantaii de conifere sau nmltinirea solului ca urmare a despduririi. Este improprie folosirea termenului de degradare pentru terenuri care au n mod natural un potenial sczut, ca rezultat al unor factori naturali deficitari (neinfluenai de om); n aceste cazuri este vorba de efectele negative ale unor factori naturali asupra calitii mediului. Intensitatea degradrii nu este ntotdeauna direct proporional cu gradul de utilizare de ctre om a teritoriului respectiv. Exist regiuni puternic antropizate n care totui componentele mediului natural se afl ntr-un echilibru relativ stabil, iar potenialul productiv se menine ridicat (exemplu, peisajul rural din Marea Britanie, multe regiuni ale Europei centrale i occidentale). n schimb, terenurile exploatate iraional, chiar de o populaie relativ puin numeroas, pot provoaca o degradare foarte accentuat a mediului natural. n funcie de potenialul de acest tip, mai ales de stabilitatea terenurilor, aciuni de acest gen pot duce la rezultate diferite.

  • Tipuri de aciunin general, se au n vedere urmtoarele categorii de aciuni:nlocuirea biocenozelor naturale cu asociaii secundare sau cultivate, cu productivitate mai ridicat sau care acoper n msur mai mare nevoile societii omeneti, fr a modifica substanial potenialul ecologic; dac aciunea antropic nceteaz, terenurile fiind abandonate, n timp se revine la vegetaia anterioar; aciuni de ameliorare a condiiilor de mediu (modificarea bilanului hidric prin corectarea fie a deficitului, fie a excesului de umiditate, ridicarea fertilitii solurilor prin sporirea rezervei de substane nutritive i ameliorarea structurii etc.); n general necesit aciuni iniiale laborioase i o continu ntreinere a lucrrilor, altfel procesele naturale tind s readuc terenurile la situaia iniial (de pild, prin colmatarea canalelor de desecare); aciuni care au dus la degradare (defriarea iraional a pdurilor i a tufriurilor subalpine, pe terenuri neadecvate, culturi agricole cu o agrotehnic neadecvat, pe suprafee cu rezisten sczut, irigaii executate sau ntreinute necorespunztor, punat excesiv, exploatri miniere la zi, circulaia dezordonat pe terenuri n pant, poluarea mediului etc.); aciuni de ameliorare a terenurilor degradate i de reconstrucie ecologic; deseori nu se mai poate reveni la starea iniial, dar se mpiedic avansarea proceselor de degradare. aciuni care determin o artificializare total a mediului (aglomerri urbane, platforme industriale, amenajri recreative).

  • Consecinele degradrii mediului constau n: scderea potenialului productiv al ecosistemelor, manifestat prin reducerea produciei de biomas i a calitii acesteia, a fertilitii solului sau chiar distrugerea sa parial sau total, fragmentarea suprafeei topografice, modificarea regimului hidric, care duce fie la exces, fie la deficit de umiditate, sau determin oscilaii sezoniere mari; favorizarea producerii unor fenomene negative, uneori chiar cu efecte catastrofale, care afecteaz terenurile pe care omul a acionat direct, dar deseori i n regiunile nvecinate, uneori pn la distane mari. Dintre acestea se remarc: modificri ale regimului scurgerii, duce la o lips de ap n unele perioade ale anului sau, dimpotriv, la scurgerea brusc pe versani a apei provenit din precipitaii, ceea ce determin la rndul ei amplificarea undelor de viitur (fenomen legat de reducerea capacitii de intercepie, infiltrare i nmagazinare a apei n sol pe terenurile unde covorul vegetal i nveliul de sol au fost puternic degradate); creterea debitului solid (a cantitii de material transportat de ruri i de cursurile temporare de ap) i a materialului transportat de vnt, elemente care apoi se depun n aval, perturbnd scurgerea sau ducnd la colmatarea lacurilor de acumulare; accentuarea eroziunii regresive, care poate afecta versanii bine mpdurii sau cu vegetaie ierboas bine dezvoltat, distrugnd i terenurile respective (de exemplu, datorit defririi prii inferioare a versantului, sau transformrii unor drumuri forestiere abandonate n ogae); reactivarea alunecrilor de teren datorit supraumectrii (prin nlturarea vegetaiei lemnoase care consum cantiti mari de ap), suprancrcrii cu construcii grele sau datorit secionrii bazei versantului; deteriorarea condiiilor de via ale omului datorit polurii, deertificrii, accenturii fenomenelor de risc (inundaii, alunecri de teren, avalane), etc.

  • Aciunea omului asupra covorului vegetal Vegetaia natural a fost tot mai mult supus unor presiuni care n timp au dus la transformri importante ale structurii i metabolismului. Acest lucru s-a realizat att prin aciuni directe (incendieri, defriri etc.), ct i indirect, prin intermediul animalelor domestice care, crescute n numr tot mai mare i n grupuri compacte, exercit, prin punat, o presiune mult mai mare asupra covorului vegetal dect ierbivorele slbatice. De asemenea, exploatarea excesiv i dezordonat a lemnului i a altor resurse vegetale, pentru diverse utilizri, a avut efecte profunde, ducnd adesea la degradarea covorului vegetal. Efecte ale presiunii antropice asupra pdurilor Ponderea pdurilor n regiunile de dealuri joase i de cmpie a sczut foarte mult, ele aprnd acum de obicei ca mici petice izolate nconjurate de agro-ecosisteme. Compoziia floristic i structura lor sunt puternic modificate (prin exploatri neregulate, punat forestier, plantaii cu alte specii dect cele autohtone etc.), ceea ce, pe lng reducerea biodiversitii, a dus i la scderea rezistenei fa de factorii climatici duntori (stres climatic, atacuri ale insectelor, poluare general i local .a.). n aceste condiii, fenomenele de uscare a pdurii au luat pe alocuri o amploare alarmant.

  • n Romnia, printre cele mai afectate specii se numr stejarul i gorunul, timp n care cerul se afl ntr-un proces de expansiune. Zvoaiele alctuite din esene moi (salcie, rchit, plop alb) s-au restrns foarte mult, ca urmare a modificrilor profunde suferite de luncile rurilor, prin lucrri de ndiguire i desecare, utilizare agricol i pentru circulaie, balastiere, depozitarea deeurilor etc. Acest fapt a dus i la restrngerea faunei de lunc. Pdurile de munte, la rndul lor, dei se desfoar pe suprafee mult mai ntinse, au suferit modificri substaniale. Prin exploatarea preferenial a lemnului de brad, unele fgete i brdete s-au transformat n fgete pure (fenomen semnalat mai ales n munii de la vest de Olt). Specia de tis, frecvent n trecut n pdurile de amestec de fag cu conifere, a devenit o raritate, fiind pe de o parte cutat pentru lemnul su de bun calitate, iar pe de alta, exemplarele tinere au fost distruse de ciobani, fiind toxice. Ca urmare a exploatrilor prin tieri masive, s-au format arborete echiene, cu un singur strat dominant de arbori cu aceeai vrst i cu aproximativ aceeai nlime (prin monotipizarea pdurii). Exploatrile necontrolate au dus la eliminarea bradului sau a tisei de pe multe suprafee, iar uneori a paltinului, a frasinului sau a cireului psresc. n trecut, pinul negru a fost exploatat intens pentru obinerea gudronului (aa-numitul catran), prin distilare uscat. n urma punatului forestier s-au individualizat arborete poienite sau cu sol puternic erodat.

  • Actualmente, n Uniunea European se duce o politic susinut de regenerare a fondului forestier, prin mpdurirea unor terenuri folosite n trecut ca puni i chiar ca ogoare, ndeosebi cele cu randament agricol sczut, aflate n pericol de depreciere, dar i cele din inuturi izolate sau cu potenial turistic sau recreativ ridicat. Vegetaia lemnoas se extinde i prin reconstrucia ecologic a unor terenuri afectate anterior de activiti industriale (ndeosebi exploatri miniere, prin decopertare). Astfel, din 1992 pn n 2000, n UE s-au realizat mpduriri pe cca. 1 milion ha, msuri sprijinite activ prin finanri de la bugetul comunitar (UE). Plantaiile forestiere n secolul al XIX-lea i prima parte a celui urmtor, s-a urmrit extinderea unor specii considerate valoroase i n afara arealului lor natural. ndeosebi molidul a fost plantat pe locul pdurilor de foioase exploatate. n multe locuri s-a creat impresia existenei unor inversiuni de vegetaie (molid la baza pantei, unde pdurile au fost mai puternic afectate de activitatea antropic, specie urmat de arborete de amestec sau chiar de pduri de fag amplasate mai sus, pe versani). ntr-o anumit perioad a fost cultivat duglasul, o specie de conifer american considerat rapid cresctoare, dar rezultatele n-au confirmat ateptrile. La momentul actual se tinde spre impunerea esenelor autohtone, inndu-se seama chiar de soiuri sau proveniene, adic se urmrete ca seminele s provin de la arbori crescui n condiii climatice i de sol similare cu cele din locul plantrii puieilor.

  • Dinamica suprafeelor principalelor ecosisteme terestre n ultimele trei secole

  • Printre cele mai importante lucrri de mpdurire din sec. XIX lea se numr:nsmnarea n Dobrogea n anul 1886, n scopul mpduririi, a 22 de perimetre, totaliznd 161 ha; fixarea nisipurilor din Oltenia prin plantarea salcmului pe o suprafa de cca. 1750 ha la Piscu-Tunari i cca. 750 ha la Ciuperceni, ntre anii 1884 i 1895; mpdurirea cu salcm, n intervalul 1890 1895, a suprafeei de 3850 ha pe terenuri ale statului n fostele judee Ialomia i Brila mpdurirea, n anul 1893, a nisipurilor de la Iveti din fostul jude Tecuci

    Evoluia suprafeelor fondului forestier romnesc, n perioada 1960-2003 (mii ha)

  • Modificri ale vegetaiei ierboase Asociaiile cu caracter primar din step au fost afectate nc din vechi timpuri de punatul moderat. Situaia s-a schimbat radical n sec. XX, cnd n urma unor mproprietriri n mas densitatea populaiei a crescut i culturile agricole s-au extins rapid. Micile izlazuri care s-au mai pstrat au o vegetaie extrem de degradat, datorit suprasolicitrii; asociaiile de colilie i negar au disprut aproape total. Piuul de step se mai pstreaz n unele locuri, dar multe dintre speciile nsoitoare au disprut. Mai bine reprezentate sunt specii foarte rezistente la degradare, ca brboasa i firua cu bulbi. Pajitile naturale secundare (formate n locul pdurilor i tufriurilor subalpine defriate) au fost puternic afectate de activitatea pastoral. Punatul moderat nu are, n general, efecte nefavorabile pe terenuri cu stabilitate mare, ns utilizarea unor suprafee cu pant mare sau substrat friabil, ori suprancrcarea cu animale a pajitilor, au dus n timp la degradarea lor pe suprafee ntinse, att datorit distrugerii directe a plantelor, ct i ca urmare a bttoririi sau erodrii solului. Numeroasele poteci de vite care se creeaz pe versanii intens punai constituie ci de ptrundere a eroziunii, care pot duce n timp la distrugerea solului de pe ntregul versant. Noiunea de pajite degradat are o accepiune foarte larg: cuprinde att ideea de reducere a biodiversitii, ct i pe cea de scdere a calitii furajere i de diminuare a capacitii de protecie a solului mpotriva agresivitii pluviale.

  • Utilizarea intensiv a pajitilor, bazat pe aciuni complexe de ameliorare, conduce la reducerea biodiversitii. Astfel, n Europa Occidental fneele cu compoziie bogat i divers au fost n mare msur nlocuite cu asociaii vegetale mai productive, dar mai srace n specii, multe dintre plantele existente n trecut n acele locuri fiind acum pe lista celor ameninate cu dispariia (sunt specii de fnee umede, pajiti xerice, lande care erau favorizate de o activitate antropic moderat, dar nu suport actuala utilizare intensiv). Exemplificativ, datorit utilizrii ngrmintelor, plantele oligotrofe sunt n regres, iar Orhidaceele sunt deosebit de sensibile la aciunile de ameliorare, majoritatea fiind acum pe listele roii din rile Europei de Vest i Centrale.

    Modificri ale lumii animale Aciunea antropic asupra faunei este foarte variat ca intensitate i mod de manifestare. Totui, n linii mari se constat dou categorii de efecte, n mare parte complementare:1. Pe de o parte, restrngerea arealelor, scderea efectivelor (deci a densitii unor populaii) i, n cazuri extreme, dispariia unor specii. Aceste efecte pot fi determinate de aciuni directe asupra faunei (prin vntoare, pescuit, otrvire sau distrugerea prin alte metode a unor specii considerate duntoare), sau pot fi provocate indirect, prin modificarea condiiilor de mediu (defriri, deseleniri, desecri etc., ce se reflect fie prin distrugerea habitatelor caracteristice, fie prin limitarea surselor de hran), ori prin concurena exercitat de animalele domestice sau de unele specii de animale slbatice introduse de om n noi teritorii;

  • 2. Pe de alt parte, se constat extinderea sau deplasarea arealelor unor specii, ca urmare a colonizrii intenionate sau a introducerii accidentale n noi areale cu condiii favorabile, sau datorit extinderii spontane, ca o consecin a modificrii antropice a peisajului, ce poate crea habitate favorabile sau noi surse de hran pentru speciile respective. n contextul distrugerii masive a pdurilor, asistm la modificri semnificative, chiar radicale uneori, ale ambianei ecologice. Pentru animalele i plantele care au supravieuit printr-o lung perioad de adaptare, ncepe din nou o er foarte dificil. Astfel, cele care s-au obinuit cu noul mediu, supravieuiesc, iar cele care nu se pot adapta noilor condiii vor disprea. Referitor la speciile biologice ale pdurilor intertropicale umede, se constat c defririle masive au dus la pierderea a peste 200 de specii de animale i a 200.000 specii de plante. Dac acest fenomen va continua n acelai ritm, n cel mai scurt timp 10% din plante i 20% din animale vor disprea definitiv de pe suprafaa Globului.

    Specii disprute din fauna Globului Unele specii au disprut nc din neolitic sau din antichitate, fiind cunoscute doar datorit resturilor fosile. Ritmul de dispariie a unor specii s-a accentuat foarte mult n epoca modern. Printre numeroasele cazuri se remarc i cteva mamifere mari: Bourul, larg rspndit n pdurile de deal i de cmpie din Europa, se estimeaz c a disprut din Romnia n secolul XV, iar de pe continent n secolul XVII (ultimul exemplar fiind semnalat n anul 1627), ca urmare a vnrii lui, dar i din cauza frmirii continue a pdurilor.

  • Tarpanul (calul slbatic est-european), rspndit la nceputul cuaternarului, a disprut total n secolul XIX (ultimul exemplar cunoscut a fost semnalat n anul 1866). Vaca de mare a lui Steller, nrudit cu focile, dar de dimensiuni mai mari (atingnd 8-9 m lungime i 4.800 kg), tria n grupuri mari de-a lungul rmurilor nordice ale Siberiei, n Strmtoarea Bering i n Insulele Aleutine. Aceste animale inofensive, greoaie i lipsite de aprare, au fost distruse de expediiile balenierelor europene (ultimele exemplare au fost semnalate n anul 1780). Dintre psri, alca nezburtoare, de mrimea unei gte, tria la nceputul sec. XIX n Islanda, Insulele Fere, Orkney i New Faukland. A fost intens vnat pentru carne. Pasrea Moa a disprut din Noua Zeeland dup ce aici s-a stabilit populaia maori. Pasrea rock a disprut din Madagascar prin anul 1650. Pasrea dodo sau drontul, de mrimea unui curcan, tria n comuniti largi n Insula Mauritius; a disprut n anul 1673 (fragmente de schelet se mai pstreaz n muzee din Londra, Paris, Praga). Dou specii nrudite cu drontul, solitarul din Insulele Runion i solitarul din Insula Rodriguez, au disprut i ele n secolul XVIII-lea.

  • Specii care i-au restrns mult arealul i efectivele Unele specii de animale, dei nu au disprut complet, supravieuiesc n prezent numai datorit msurilor de protecie, care au ajutat uneori chiar la redresarea efectivelor. Multe sunt ameninate cu dispariia, datorit restrngerii drastice a habitatelor ce le sunt favorabile, lipsei hranei adecvate, ca urmare a braconajului sau a polurii mediului. Zimbrul - tria nc n evul mediu prin toate pdurile mari din Europa central i Rusia nord-vestic. Pe vremea lui Dimitrie Cantemir zimbrul se mai ntlnea nc n codrii Moldovei, n locuri mai retrase; n Transilvania el a rezistat pn n secolul XIX, ultima meniune privind vnarea unui zimbru fiind datat n anul 1852 (n Carpaii Orientali). Cartea de Pedigree a Zimbrului European, din 1997, arat c exist animale captive n 185 de locaii, dei cca. 36 - mai mult grdini zoologice - posed cte un exemplar. Numrul cirezilor captive de mai mult de zece indivizi este de doar 19, din care cele mai multe sunt n Germania (5) i Polonia (4). - 1096 zimbri triau n captivitate n anul 1997 (aprox. 37,5% din ntreaga populaie de zimbri a Lumii). - Cirezile libere atest existena a 1829 de animale (62,5% din populaia total, de 2.925 zimbri). Cele 33 de cirezi slbatice se gsesc n 5 state: Ucraina 10 populaii cu un total de 659; Polonia 5 populaii (537); Belarus 7 (376); Rusia 10 (236); Lituania o populaie format din 21 exemplare. Dimensiunea populaiei din Polonia a fost meninut ntre 600-700 indivizi n perioada de 10 ani dintre 1988-1997. Dintre acestea, 25% se afl n captivitate i 75% n libertate.

  • n Romnia, iniiativa refacerii acestui fond faunistic preios al pdurilor din Munii Carpai, ce adposteau odinioar numeroase turme, a nceput acum 48 de ani cnd, la 12 noiembrie 1958, o pereche de zimbri a fost adus din Polonia n pdurea Slivu - Haeg, judeul Hunedoara. n prezent, zimbrul european se gsete doar n captivitate, i anume n 3 rezervaii aparinnd Direciilor Silvice (Vntori - Neam, Haeg - Slivu i Neagra - Bucani). De asemenea, se gsesc i la Grdina Zoologic din Trgovite i n cea din Bucureti. Antilopa saiga, care n trecut se ntlnea frecvent n stepele eurasiatice, a fost puternic afectat de utilizarea pastoral i apoi agricol a acestora, ajungnd n pragul dispariiei; a disprut total din Romnia, dar datorit proteciei impuse, efectivele s-au redresat n oarecare msur n stepele ruse de la est de Volga, n Altay i n Kazahstan. Castorul european a fost puternic afectat att de vnarea pentru blan, ct i de restrngerea habitatelor favorabile, o dat cu modificarea intens a luncilor rurilor i altor zone inundabile. n trecut era larg rspndit n Romnia, unde era cunoscut sub numele de breb. Castorul a fost reintrodus n locuri cu zvoaie de salcie bine dezvoltate, compacte, de pe cursul superior al Oltului, pe o lungime de 80 km, cu o distan minim de 2 km ntre locurile de lansare (n sectoarele Sf. Gheorghe, Mieru, Augustin): n noiembrie 1998 au fost eliberate 8 exemplare, provenite din Germania (Bavaria), iar n 1999, nc 19 exemplare. Cei mai muli castori au rmas n apropierea locurilor unde au fost eliberai, dar unii au migrat n aval sau amonte, precum i pe aflueni, ajungnd s ocupe cca. 100 km deprtare de ru. Marmota alpin (ntlnit n Alpi i n Carpaii Nordici) a existat n trecut i n Carpaii Romneti, unde ar fi fost distrus n special de cinii ciobneti. Recent a fost reintrodus n unele masive carpatice (Munii Rodnei, Retezat etc.).

  • Dintre psri, foarte periclitate sunt marile rpitoare, de zi i de noapte. De exemplu: vulturul brbos sau zganul, vulturul pleuv negru, vulturul pleuv sur, dropia (care a fost vnat excesiv, dar cauza principal a dispariiei ei o constituie extinderea terenurilor agricole i distrugerea haturilor sau tufriurilor n care i gsea adpost), cocoul de mesteacn etc. Multe specii din pdurile tropicale sunt periclitate datorit distrugerii habitatelor lor i vnrii excesive: rinocerul sau tigrul sunt vnai intens de braconieri; maimuele antropoide sunt puternic ameninate, dei se fac eforturi intense pentru salvarea lor. Fauna acvatic a fost profund afectat att de lucrrile hidrotehnice i de poluarea apelor: lostria, sturionii, pescuii excesiv (adesea de braconieri), nregistreaz un regres continuu. Populaiile naturale de sturioni din Romnia se afl n declin, fapt pentru care la nivel regional s-a propus pentru ara noastr o cot de captur, n 2006, cu 30% mai mic dect n 2005, n 2005, Romniei i-a fost alocat, prin Secretariatul de la Geneva, o cot de captur de 40.325 kg sturion i obinerea unei cantiti de 3.456 kg icre negre. Conform guvernatorului ARBDD, pn la finele lunii septembrie 2005 s-a realizat la cota de pescuit un procent de 29,44%, iar la cea de icre negre 21,5%. Foarte afectat este i fauna din mri i oceane, att datorit pescuitului excesiv, ct i din cauza polurii. Biodiversitatea s-a redus deja drastic n mrile nchise, puternic poluate, ca Marea Japoniei, Marea Baltic, Marea Neagr. Formaiunile de corali, care ocup n total cca. 600.000 km2, se ntlnesc n mrile tropicale i subtropicale. Sunt periclitai din cauza polurii apelor marine i de depunerea de sedimente provenite de pe uscat (datorit defririlor de mare amploare). Se consider c deja 10% dintre recifele de corali au fost distruse ireversibil.

  • Broatele estoase marine i depun oule pe anumite plaje din zona cald a Globului; acum ns acestea sunt adesea dezgropate i consumate de localnici. Ele mai sunt vnate pentru carne, iar n trecut (nainte de apariia industriei maselor plastice) erau cutate i pentru carapacea lor (baga), din care se confecionau diferite obiecte. Dintre speciile care fuseser n prag de dispariie, dar care n prezent beneficiaz de protecie elaborat, se numr balenele. Vnate intens n perioadele anterioare, cnd balenierele strbteau toate mrile i oceanele Pmntului n cutarea lor, acum sunt protejate prin convenii internaionale. Alte specii: Bizonul din preriile nord-americane a fost vnat pn aproape de dispariie i, n acelai timp, vechiul lui habitat a fost nlocuit cu ntinse culturi agricole, totui s-a reuit salvarea lui de la dispariie, n prezent fiind ocrotit n mai multe rezervaii i parcuri naturale. Boul moscat, locuitor al Arcticii, vnat intens de eschimoi, se mai pstrase doar n puine locuri; a fost reintrodus n rezervaii din Canada i Alaska. Elefantul african, vnat nc din antichitate n special pentru filde, este astzi protejat n marile parcuri africane, totui, constituie nc inta atacurilor braconierilor; Elefantul asiatic, este periclitat ndeosebi prin restrngerea habitatelor (ambele specii intr n conflict cu localnicii, deoarece n cutare de hran devasteaz adesea culturile agricole). Arealul leului, la rndul su, s-a restrns foarte mult, dar n marile parcuri naionale din Africa efectivele s-au refcut foarte bine. Capra ibex, din Alpi, a fost puternic afectat negativ, dar n prezent este ocrotit cu succese remarcabile.

  • Capra neagr a disprut din Carpaii Orientali n prima parte a secolului XX; ulterior, cu mari eforturi, s-a reuit repopularea Munilor Rodnei (zon n prezent din nou foarte periclitat, din cauza braconajului), Ceahlu i Ciuca. Cu toate acestea, n Romnia se pstreaz bine unele specii ca ursul brun, rsul, lupul, care sunt n restrngere sau disprute n alte pri ale Europei, de aceea ara noastr este inclus ntr-un program european de protecie a marilor carnivore.

    Extinderi de areale Pot fi de dou tipuri: Spontane, datorate noilor condiii de mediu sau surselor de hran legate de modificarea antropic a mediului. Unele animale i-au extins arealele i i-au sporit efectivele, ntruct reuesc s supravieuiasc ntr-un mediu pn la puternic antropizat, pe ogoare, n vii, livezi, grdini i chiar n interiorul localitilor - n parcuri, spaii verzi, sub streine, pe acoperiuri, n poduri, beciuri, clopotnie etc. Exemple: vrbiile, gugutiucul, pescruul, cioara, inria, lstunii etc. Dintre mamifere exemplificm: acalul auriu, oarecele de cas i obolanul. Introduceri accidentale sau intenionate. Diverse specii de animale, peti i insecte au fost colonizate n unele areale, de unde i-au extins apoi spontan teritoriul, uneori neateptat de mult. De multe ori, n rile unde sunt introduse intenionat sau accidental noi specii, nu exist factori naturali de control, spre deosebire de zonele de unde provin acestea, unde n decursul timpului s-a realizat un echilibru trofic. Exemple: pisicile de cas slbticite, mangusta, fazanul, bizamul, cinele enot, cerbul loptar, papagalul de vizuin, muflonul, pstrvul curcubeu, coregonul, crapul fitofag (chinezesc), gndacul de Colorado etc.

  • Modificri ale reelei hidrografice

    Suprafee ntinse ale uscatului prezint diverse caracteristici defavorabile pentru interesele economice i chiar pentru viaa i sntatea omului, din cauza regimului hidric necorespunztor (exces sau, dimpotriv, deficit de umiditate sau neuniformiti foarte mari ale regimului hidrologic de la un sezon la altul, cu creteri brute de debit ce produc uneori inundaii catastrofale). Printre cele mai importante forme de intervenie antropic se numr: Realizarea de prize de ap din pnza freatic i de adncime (de la cele mai simple fntni, pn la foraje de mare adncime). n prezent, sistemele complexe de foraje i de aduciuni asigur alimentarea cu ap a localitilor, ns prelucrarea n exces a apei poate determina coborrea nivelului pnzei freatice, scderea i, uneori, chiar epuizarea rezervelor de ap. Regularizarea cursurilor de ap, prin tierea meandrelor, canalizarea albiei, diguri laterale care s previn inundarea periodic a luncilor etc. Construcia de baraje i lacuri antropice modific semnificativ caracteristicile mediului, influennd topoclimatul proceselor de versant prin supraumectare; determin scderea debitului n aval de barajul construit sau, dimpotriv, creterea important a debitului n aval de locul unde este evacuat apa ce a fost utilizat n hidrocentrale. Transferul de ap ntre bazinele hidrografice, cu scopul de obinere a unui debit mai mare pentru punerea n funciune a hidrocentralelor sau dirijarea apelor din arii cu precipitaii abundente spre locurile cu deficit de umiditate.

  • Corectarea excesului de umiditate se face prin desecarea mlatinilor i a altor zone umede, ndiguiri, crearea de poldere (ca cele din Olanda). Desecri de mare amploare s-au realizat i n cmpia germano-polonez, n cmpia rus, iar n cmpia banato-crian din ara noastr s-au realizat lucrri de desecare pe o suprafa de cca. 850.000 ha i astfel s-a creat o reea dens de canale, n lungime total de aprox. 11.000 km;- lucrrile de asanare, canalizarea rurilor i construirea de canale au nceput n anul 1774, fiind continuate n etape pn n perioada 1960-1970. - ndiguirile au avut i efecte negative, periclitnd n mare msur vegetaia i fauna de lunci umede. Uneori au aprut i procese de srturare a solului. Construirea de canale care leag ntre ele diverse cursuri de ap i chiar mri sau oceane, cum sunt: sistemul Rin - Main - Dunre, Canalul Suez, Canalul Panama. n unele cazuri, aceste tipuri de canale au favorizat migrarea unor specii dintr-un bazin hidrografic n altul, uneori provocnd grave dezechilibre. Coborrea sau ridicarea nivelului apei freatice, ca urmare a prizelor de ap, irigaiilor, ndiguirii etc. n multe regiuni cu umiditate deficitar, folosirea apei freatice pentru irigaii determin coborrea nivelului freatic i chiar diminuarea drastic a rezervelor de ap (de pild, n cmpiile din nordul Chinei, n regiunea Pundjab din Pakistan, n Iran, Yemen etc.), ceea ce poate avea ca i consecin secarea fntnilor i diminuarea prizelor de ap care alimenteaz aezrile omeneti din regiune. Dispariia unor elemente ale reelei hidrografice. Datorit amenajrilor urbane, unele mici cursuri de ap au disprut complet, de exemplu - n Bucureti, prul Bucuretioara; unele lacuri au disprut ca urmare a aciunilor de desecare, cum s-a ntmplat n Cmpia Banatului, unde existau n trecut numeroase mlatini, lacuri i bli, dar i alte asemenea elemente hidrografice au disprut ca urmare a acelorai aciuni (n Lunca Dunrii). Canalizarea apei din orae, amenajrile pentru scurgerea apei din localiti situate pe terenuri n pant, din livezi sistematice etc., modific la rndul lor raportul dintre infiltraie i scurgere i direciile pe care se produce scurgerea n suprafa.

  • Efectele activitii antropice asupra solului. Degradarea terenurilor Aciunile antropice s-au realizat att direct, prin lucrri agricole sau de alt natur i aciuni pedo-ameliorative, ct i indirect, prin modificarea regimului hidric sau a covorului vegetal. Unele dintre acestea au avut ca efect ameliorarea solurilor, iar altele degradarea lor. Aciuni ameliorative. S-au fcut direct prin aciuni de ameliorare a calitii (compoziie, structur, regim hidric etc.), prin dispersarea pe sol de ngrminte naturale organice (gunoi de grajd, frunze moarte etc.) i minerale (cenu, ca supliment de elemente nutritive), ori prin aport de ngrminte chimice. Indirect, solurile pot fi ameliorate prin trlire moderat i prin cultivarea de plante fixatoare de azot, ca diverse leguminoase (de obicei, n cadrul rotaiei culturilor). Pentru ameliorarea regimului hidric se fac desecri, rectificri de cursuri etc. sau, dimpotriv, irigaii. - Multe dintre solurile utilizate agricol n Europa au beneficiat, pe parcursul timpului, de astfel de aciuni, ceea ce a dus la creterea fertilitii lor. Degradarea solului. O serie de aciuni antropice au determinat degradarea, uneori foarte avansat, a solurilor. Printre aceste aciuni se numr: - cultivarea terenurilor n pant, mai ales cnd aratul se face n lungul pantei (perpendicular pe curbele de nivel) i se cultiv plante anuale pritoare (porumb, cartofi);

  • deselenirea n vederea cultivrii unor terenuri expuse fenomenului de deflaie; pe suprafeele plane, aratul cu unelte mecanice grele i la aceeai adncime, ani la rnd, a dus n timp la formarea unui strat compact, cu structur distrus, numit talpa plugului sau hardpan. Acesta mpiedic dezvoltarea normal a rdcinilor i deregleaz circulaia apei n sol;recoltarea plantelor cultivate i a tuturor resturilor (paie, coceni), ca i punatul excesiv, coduc la pierderea treptat din ecosistem a substanelor nutritive ncorporate n plante, deci la srcirea continu a solurilor n humus;irigaiile practicate n mod neadecvat, care pot provoca, n funcie de condiii, gleizarea solului (ca urmare a ridicrii nivelului freatic) sau srturarea lui (n urma evaporrii apei ncrcate cu sruri);trlirea excesiv (care a dus la o mbogire excesiv n substane azotoase, pn la nivelul cnd concentraia acestora este toxic pentru majoritatea plantelor, permind doar dezvoltarea unor buruieni nitrofile);utilizarea n exces a ngrmintelor chimice potasice;defriarea pdurilor, urmat de lucrri agricole neadecvate sau de punat excesiv, determin erodarea solurilor, uneori pn la ndeprtarea total a orizontului A sau chiar a ntregului strat de sol i, parial sau total, a scoarei de alterare, roca de baz rmnnd expus la zi.

  • XerofitizareaPresiunea antropic legat de utilizarea intens a terenurilor s-a manifestat i prin scderea capacitii de a reine apa n ecosistem (datorit nlocuirii vegetaiei iniiale complexe cu asociaii cu structur simplificat, erodrii sau bttoririi solului etc. Termenul provine de la cuvintele greceti xeros = dur, arid, uscat i phyton = plant i reprezint procesul de ptrundere n compoziia floristic a unor asociaii vegetale a speciilor xerofile n regiuni unde anterior vegetaia avea caracter mezoxerofil sau chiar mezofil. Principalele aciuni antropice care provoac aceste fenomene sunt: - distrugerea pdurilor i a vegetaiei primare de step, de natur s duc la dispariia efectelor de moderare a oscilaiilor termice, de reducere a insolaiei, de regularizare a regimului hidric i de meninere a calitii solurilor pe care le are vegetaia natural; - punatul excesiv, urmat de bttorirea sau erodarea solului, care provoac modificarea compoziiei floristice a punilor i a pdurilor punate, distrugerea continuitii covorului vegetal, reducerea capacitii de reinere a apei n sol; - aratul sau alte lucrri agricole pe terenuri n pant, pe substrat friabil, care au avut ca urmare, n multe cazuri, distrugerea total a stratului de sol sau ndeprtarea orizontului A, cu proprieti favorabile, lsnd la zi orizonturi mai puin pretabile conservrii vieii plantelor i cu capacitate sczut de reinere a apei; - lucrri de nivelare a terenurilor nisipoase (cu dune) sau a versanilor afectai de alunecri de teren, ceea ce a dus la distrugerea orizontului subire de sol fertil i amestecarea acestuia cu roca subiacent, cu proprieti nefavorabile, cu permeabilitate ridicat;- degradarea solului, n urma unor lucrri de amenajare prost concepute;- exploatarea solului cu utilaje grele, asociat cu folosirea diverselor substane chimice specifice (pesticide, ngrminte);- lucrri de desecare, ndiguire, regularizare a rurilor, ce au provocat coborrea pnzei freatice i restrngerea zonelor umede (de pild, n Lunca Dunrii, cmpia banato-crian).

  • Deertificarea

    Este un termen folosit acum ntr-o accepiune foarte larg, incluznd nu numai extinderea deerturilor propriu-zise, ci i degradarea solurilor n zonele aride, semiaride i subhumide, datorit mai multor factori, printre care se numr variaiile climatice i activitatea uman. Este un proces de reducere a potenialului bioproductiv al terenurilor, cu preponderen din cauza suprasolicitrii printr-un mod neadecvat de utilizare.Organizaia Naiunilor Unite a declarat 2006 Anul deertului i al deertificrii, pentru a trage un semnal de alarm asupra unuia dintre cele mai ngrijortoare fenomene ce au loc pe glob - deertificarea. Din uscatul globului, o treime este acoperit de deerturi. Doar o zecime este pmnt cultivat. Cndva, n urm cu 15.000 de ani, multe zone ale ntinderilor de nisip actuale erau verzi. Din anii 60 ai secolului XX pn astzi, au disprut 40% din terenurile roditoare. n Sudan, de pild, deertul Sahara s-a extins spre sud, n 17 ani, cu 100 km. Tot astfel, deertul Thar din India nainteaz n zonele verzi cu un kilometru anual. Deertul Atacama, aflat pe teritoriile statelor Peru i Chile, nainteaz, la rndul su, chiar cu 3 km anual. i acestea sunt doar cteva exemple. Perspectivele sunt de-a dreptul dramatice. - Dou miliarde de oameni sunt afectai de fenomenul deertificrii, marea majoritate aflai n ri care sunt recunoscute ca extrem de srace. - Mii de ani, populaiile nomade tuaregii din nordul Africii sau beduinii din Arabia - s-au acomodat la condiiile naturii lipsit de resurse suficiente.- Peninsula Iberic, printre altele, sufer n ultimul timp de secete aspre. Ar trebui s plou nencetat luni de-a rndul, pentru ca deficitul s fie corectat. Urmrile sunt catastrofale pentru agricultur, pescuit, faun i flor, n general. Spaniolii consum zilnic pe cap de locuitor 167 l, spre deosebire de germani, cu doar 127 l. Agricultura nghite cea mai mare parte din rezervele de ap ale rii. 80% din consum este folosit pentru irigarea culturilor de cpuni, porumb sau bumbac, agricultorii spanioli pltesc un pre infim pentru ap.

  • Relaia factori antropici - proces de deertificare

  • Cile de comunicaie ca element de antropizare a peisajuluiConstruirea de drumuri, ncepnd de la simple poteci sau artere de circulaie a carelor, i pn la actualele osele, autostrzi i ci ferate, marcheaz puternic peisajul. Dei prezint o desfurare linear, ocupnd procentual poriuni relativ mici din teritoriu, efectele lor se resimt frecvent pe o suprafa mai mare, prin construciile conexe (ramblee, deblee, anuri de scurgere a apei, perdele de protecie), prin influena exercitat asupra regimului scurgerii, prin poluarea atmosferic i cea fonic, prin efectele avute asupra faunei din zon etc.Reeaua de drumuri publice existente n Romnia n perioada anilor 1995-2003

  • Efecte i mai mari asupra peisajului - le au oselele moderne, asfaltate, mrginite de anuri de scurgere, pentru construirea lor spndu-se n profunzimea pereilor de stnc, s-au dinamitat obstacolele din cale, s-au realizat ramblee (uneori de mari dimensiuni, de exemplu la trecerile denivelate, deblee), tuneluri i viaducte, lucrri de stabilizare a versanilor etc. Printre construciile de drumuri pe teren accidentat se numr i oseaua Brezoi - Voineasa - Obria Lotrului - Sebe, Transfgranul i oseaua din lungul vii Cernei, care parcurge spaiul montan pn la Baia de Aram. n cadrul lucrrilor pentru aceasta din urm s-au fcut exploatri de calcar care au afectat peisajul de vale ngust din sectorul Cheilor Corcoaiei (valea Cernei) i exploatri de luturi deluvio-coluviale de pe terase, tpane i glacisuri. Reeaua de drumuri forestiere se ntinde n toate regiunile mpdurite ale rii, modificnd profilul vilor; adesea prin construirea lor s-a produs subminarea bazei versanilor, ceea ce a determinat dislocri de roc, prbuiri, alunecri de teren. Uneori, drumurile forestiere abandonate dup terminarea exploatrilor s-au transformat n adevrate organisme toreniale. Cile ferate, de asemenea, sunt nsoite de viaducte, tuneluri. Printre lucrrile de mare amploare se numr tunelurile care strbat Alpii, Transsiberianul, podul de la Cernavod, peste Dunre; legtura feroviar ntre Marea Britanie i continent pe sub Strmtoarea Pas de Calais, prin intermediul curselor regulate ale aa-numitului tren TGV, legturile feroviare ntre diversele insule ale arhipelagului japonez etc. Suprafaa acoperit cu asfalt (osele, autostrzi, parcuri etc.) atinge n unele ri valori foarte ridicate, ca de exemplu n SUA, unde aceast suprafa este estimat la cca. 15 milioane ha, aflndu-se i ntr-o continu dezvoltare, datorit mririi vertiginoase a parcului auto. Extinderea unor astfel de locaii are loc, uzual, n detrimentul terenurilor agricole sau al vegetaiei naturale, ceea ce creeaz probleme n statele cu densitate mare a populaiei i cu o presiune antropic asupra ecosistemelor naturale.

  • Medii puternic transformate ca urmare a activitilor agricole moderne Agricultura de plantaie, ca i cea de ferm modern, de tipul monoculturilor (cultivarea aceleiai plante de cultur pe suprafee foarte ntinse), a modificat profund aspectul peisajului geografic n spaiul rural, ducnd la o simplificare extrem a structurii verticale i orizontale. De asemenea, vastele sisteme de drenaj, de irigaii sau de irigaii i desecri au afectat puternic circulaia apei n geosistemele transformate agricol, iar chimizarea agriculturii a perturbat i ea vizibil circuitele biogeochimice.- Aceste transformri au dus, n ansamblu, la o cretere marcant a bio-productivitii, dar n acelai timp au creat serioase probleme legate de poluare (de exemplu, poluarea pe scar larg a apelor de suprafa i freatice cu nitrai, eutrofizarea unor bazine acvatice, poluarea solurilor i a bazinelor acvatice cu pesticide) i au contribuit decisiv la reducerea biodiversitii. n a doua jumtate a secolului XX s-au fcut progrese spectaculoase n agricultur, prin aplicarea tehnicilor evoluate (ngrminte, tratamente fitosanitare, mecanizare), iniial n rile din zona temperat, ulterior extinse i n ri cu climat subtropical sau tropical. - Aceste rezultate au fost amplificate prin ameliorarea soiurilor de plante i a raselor de animale, ca urmare a crerii unor ample sisteme de irigaii, ceea ce a fcut ca spre sfritul aceluiai secol s dispar ameninarea foametei (cu excepia rilor afectate de grave crize politice).

  • De pild, n Asia de sud-est a crescut randamentul culturilor de orez, prin sisteme care n acelai timp evit degradarea terenurilor. Aplicarea pe scar larg a unor metode moderne de management agricol, n rile, n trecut afectate de grave probleme ale aprovizionrii cu hran a populaiei, a primit denumirea de revoluie verde. Acest fenomen s-a bazat i pe finanri importante de la bugetele de stat pentru semine subvenionate, subvenii pentru produse fitosanitare, echipamente i utilaje, finanarea sistemelor de irigaii, credite agricole avantajoase. Efortul financiar existent nu va putea fi ns susinut pe termen lung. Chiar n prezent se estimeaz c, la nivel mondial, exist 840 milioane de persoane malnutrite, iar cca. 2,4 miliarde triesc de pe urma activitilor agricole, pentru ca n viitor creterea populaiei s se realizeze preponderent tot n regiuni srace ale Globului, unde va nregistra creteri foarte mari necesitatea de terenuri agricole, iar nivelul de trai i cunotinele tehnice nu vor permite o preocupare eficient pentru problemele de mediu.Pe de alt parte, schimbarea modelelor de consum antreneaz o alimentaie mai consistent, inclusiv o cerere sporit de produse animaliere, de natur s provoace o sporire a numrului de animale domestice i, n acelai timp, a suprafeelor cultivate cu plante furajere, deci o cretere considerabil a presiunii antropice . Creterea animalelor are i ea efecte negative asupra mediului sub multiple forme: - prin suprapunat, care are ca efect degradarea accentuat a pajitilor, punat n pdure, cu consecine negative asupra regenerrii arborilor i asupra solului forestier, pe suprafee degradate mpiedicnd procesele naturale de regenerare; - emisie de gaze cu efect de ser, n urma proceselor de digestie specifice rumegtoarelor; - poluare prin dejecii animale, gestionat incorect i prin cadavre de animale incorect neutralizate.

  • Mediul urban

    Peisajul urban a fost definit ca acea parte din geosistemului planetar puternic antropizat, care are un comportament specific n urma concentrrii ntr-un spaiu relativ restrns a bunurilor materiale, spirituale i umane. El nu poate exista prin el nsui, ci numai n raport cu o arie adiacent de dimensiuni relativ crescute. n mediul urban acoperirea cerinelor omului, ca fiin biologic (aer, ap, adpost, hran etc.), se bazeaz tot pe substane din mediu, ns circuitul acestora este mai mult sau mai puin modificat. Construciile, reeaua stradal, activitile urbane propriu-zise schimb factorii meteorologici. Se asigur aadar temperaturi mai ridicate n cursul iernii, prin folosirea combustibililor fosili, este modificat circuitul apei (apa din precipitaii nu este reinut n ecosistem, ci este evacuat rapid n afara lui, n schimb alimentarea cu ap fcndu-se, n unele frecvente cazuri, din exterior, de la mari distane). Multe dintre problemele igienico-sanitare ale ecosistemelor urbane sunt legate de aceste dereglri ale circuitului substanelor nutritive, care conduc la proliferarea cantitii reziduurilor menajere. Evacuarea lor este costisitoare, scond din circuitul agricol terenurile pe care se face apoi depozitarea lor. Dac colectarea acestora este prost organizat, contribuie semnificativ la poluarea oraelor i determin suprapopularea cu duntori (obolani, gndaci, etc.).

  • De asemenea, diverse activiti industriale i de transport, ca i nclzirea locuinelor, contribuie la poluarea atmosferic, cu diversele sale efecte negative conexe asupra vieii i sntii oamenilor. Flora i fauna spontan sunt n mare parte eliminate sau profund perturbate, dar se extind diverse alte specii introduse de om (plante decorative, parcuri, aliniamente stradale, balcoane i terase, plante de apartament, animale de companie) sau capabile s coexiste cu omul (vrbii, turturele, ciori etc.). n afara valorii lor estetice, arborii i arbutii plantai n spaiul urban particip activ la oxigenarea i purificarea aerului, la reducerea zgomotelor i atenuarea cldurii excesive din timpul verii, contribuind la ameliorarea condiiilor de via. Mediul urban este, din unele puncte de vedere, mai favorabil speciilor plantate, la adpost (de vnt i de ger), datorit topoclimatului urban propice, ceea ce face ca unele exemplare s nfloreasc mai devreme i s-i pstreze mai mult frunzele dect arborii sau plantele ierboase din afara oraului, permind dezvoltarea unor specii mai sensibile, care nu ar putea supravieui n aceeai zon geografic, n natur (cazul magnoliilor). Frecvent n interiorul oraelor se constat o diversitate floristic remarcabil, majoritatea speciilor fiind ns introduse antropic i ajutate s supravieuiasc prin msuri speciale de ngrijire. Evident, partea cea mai important a localitii urbane o ocup spaiul construit. Materialele care intr n componena locuinelor i a celorlalte tipuri de cldiri sunt aproape n totalitate aduse din exterior i acumulate n ecosistemul urban, sporind masa i volumul acestuia. Oraul a tins, ca urmare a acestor considerente, n ultima vreme, i spre subteran (subsoluri, uneori pe mai multe nivele, pasaje, depozite i parcri subterane), etc.

  • n ecosistemul urban circulaia materiei, a energiei i a informaiei se realizeaz n mare parte n mod concertat, prin artere de comunicaie (trafic stradal, linii de tramvai, troleibuz, metrou etc.), o reea bine determinat de canale de scurgere, conducte de transport al apei, de termoficare, de gaze naturale, de reele electrice, de linii de telefonie fix, etc. care mpnzesc oraul att la suprafa, ct i subteran. Se adaug aici sistemele moderne de comunicaii prin radio, televiziune, telefonie mobil, internet etc.Cu toate acestea, o urbanizare haotic necontrolat, poate avea efecte negative de neimaginat asupra mediului, de aceea, acum se pune problema ca dezvoltarea oraelor s fie corelat cu capacitatea de suport ambiental. Poluarea aerului este ridicat datorit mai ales activitilor cotidiene de transport, nclzirii locuinelor, unor activiti industriale, etc. Se mai adaug poluarea de interior, care nu de puine ori poate prezenta efecte nocive, ntruct n spaii nchise se poate ajunge mai uor la concentraii periculoase.

  • Probleme actuale legate de modificri ale mediului Dezvoltarea economico-social a umanitii a generat apariia unor numeroase probleme de mediu. Dintre acestea, un loc important l ocup nclzirea global, subierea stratului de ozon, accidentele ecologice majore (avarii, explozii, naufragii ale tancurilor petroliere), ploile acide, degradarea biodiversitii, poluarea atmosferic, gestionarea deficitar a apei potabile, dispariia lent, dar sigur a pdurilor, instabilitatea zonelor de rm, acumularea unor cantiti enorme de deeuri, stresul urban, riscul chimic. Printre cauzele crizelor care afecteaz astzi omenirea se numr mai ales suprapopularea, epuizarea resurselor, poluarea sub formele ei specifice. A fost introdus, n consecin, conceptul dezvoltrii durabile care, fr a face abstracie de progresul tehnologic, implic gsirea unor soluii la aceste probleme ce afecteaz calitatea vieii pe Terra. Dezvoltarea durabil este definit ca acea dezvoltare care satisface nevoile prezentului, fr a compromite posibilitatea generaiilor viitoare de a-i acoperi propriile nevoi. Ea ine seama n totalitate de consecinele ecologice ale activitilor economice i se bazeaz pe resursele ce pot fi nlocuite sau regenerate.Concret, s-au propus soluii cum sunt:- redimensionarea creterii economice, prin accentuarea laturilor calitative ale produciei;- eliminarea srciei, prin satisfacerea nevoilor eseniale prin locuri de munc, resurse de hran, de energie, de ap, de locuine i sntate;- controlul naterilor;- conservarea i sporirea resurselor naturale prin meninerea biodiversitii i supravegherea impactului activitaii economice asupra mediului;

  • - reorientarea tehnologiilor i punerea sub control a riscurilor acestora; - coroborarea deciziilor privind mediul i dezvoltarea pe plan naional cu cele din plan internaional.n urma Conferinei Naiunilor Unite asupra mediului, desfurat la Stockholm (Suedia), n anul 1972, s-au stabilit cteva principii generale, valabile i astzi (ulterior dezvoltate i amplificate), dintre care majoritatea au urmtoarele trsturi sau puncte de plecare: - a preveni este mai facil dect a remedia; - impactul asupra mediului trebuie luat n considerare chiar din faza de concepere a unui obiectiv sau a unei aciuni;- trebuie abandonat exploatarea resurselor naturii, care are ca urmri dezechilibre ecologice;- adoptarea de msuri trebuie s se fac pe baza unei bune cunoateri tiinifice a situaiilor date; - principiul poluantul pltete, c acesta trebuie s suporte costurile legate de prevenirea polurii i de remedierea pagubelor produse; - activitile desfurate pe teritoriul unui stat nu trebuie s provoace daune mediului altui stat;- politica de protejare a mediului necesit a lua n considerare i interesele rilor aflate n curs de dezvoltare; - promovarea unei politici de protejare a mediului prin nfiinarea i activitatea unor organizaii internaionale; - aciuni educaionale;

  • - msurile de protecie s fie ntreprinse la un nivel adecvat, n funcie de tipul de poluare, aciunile necesare i regiune (prin principiul de subsidiaritate);- programele naionale de protecie a mediului s se bazeze pe o concepie unitar pe termen lung, iar politicile naionale s se armonizeze n cadrul comunitii (n situaia noastr, a UE). Evaluarea impactului asupra mediului este un ansamblu de procese ce urmrete includerea problemelor de mediu n planificarea aciunilor i n realizarea de proiecte, planuri, programe sau politici de dezvoltare. Poate fi de mai multe feluri: direct - se manifest printr-o relaie evident cauz-efect ntre un element al obiectivului analizat i unul al mediului; indirect - decurge dintr-un impact direct printr-o nlnuire de cauze i efecte (cum este situaia n cazul unei relaii de tip priz de ap - coborrea pnzei freatice - uscarea pdurii); cumulativ - rezultat al cumulrii n spaiu sau timp a efectelor generate de proiectul respectiv sau de mai multe proiecte. - n timp, se manifest prin aciuni repetate la intervale mai mici sau mai mari, ca n situaia reziduurilor industriale deversate n lacuri sau ruri, utilizarea repetat de pesticide cu remanen mare;- n spaiu, prin aciunea mai multor surse n acelai mediu (sinergic) - de acelai fel, sau cu efecte complementare (se amplific i se poteneaz reciproc) ;- n anumite condiii de mediu, cum este categoria smogului umed, de tip londonez, prin interaciunea poluanilor cu aerul foarte umed, ceos i smogul fotochimic, de tip Los Angeles, declanat de reacia dintre diferii poluani sub aciunea insolaiei puternice; rezidual - se menine i dup ce cauza a fost nlturat; cu efect pe termen lung (substanele i radiaiile cu efect cancerigen).

  • Poluarea mediului. Aspecte generale Pe parcursul timpului, mediul a fost modificat mai ales ca urmare a unor aciuni directe preponderent fizice, asupra diverselor componente ale sale: defriarea pdurilor, punat, lucrri agricole, exploatri miniere .a. Dezvoltarea industriei, mecanizarea i chimizarea agriculturii i intensificarea activitilor de transport au accentuat un alt element negativ al activitii antropice: poluarea mediului ca urmare a cantitilor imense de noxe dispersate n atmosfer, n sol i n reeaua hidrografic.Aspectele pe care le prezint astzi poluarea sunt foarte diverse i complexe, afectnd n msur mai mic sau mai mare toate domeniile de via de pe Terra. Aerul, apa, solurile i modific compoziia, iar procesele care au loc n mod natural n cadrul lor sunt profund perturbate, astfel c avem de-a face cu efecte care se rsfrng i asupra plantelor, animalelor i microorganismelor, dar i cu consecine vdite la adresa sntii oamenilor i n diversele lor activiti economice.Combaterea acestui fenomen nu se poate realiza dect pe baza progresului tiinific, prin crearea unor tehnologii mai puin poluante, a unor substane mai puin nocive, prin modernizarea industriei i a transporturilor, instituirea unor metode agriculturale n concordan cu principiile ecologice etc. S-au obinut numeroase succese, de exemplu prin retehnologizarea unor obiective industriale, utilizarea convertizorilor catalitici pentru a reduce poluarea cu gaze de eapament, interzicerea DDT i a defoliantelor n ansamblul rilor dezvoltate etc.

  • Conform Legii mediului (nr. 137/1995), poluantul este definit ca orice substan solid, lichid, sub form gazoas sau de vapori sau orice form de energie (radiaie electromagnetic, ionizant, termic, fonic sau vibraie) care introdus n mediu modific echilibrul constituenilor acestuia i al organismelor vii i aduce daune bunurilor materiale. Se disting urmtoarele categorii de poluare:1. Poluare fizic, ce are ca principale forme:- poluarea fonic (sonor);- termic;- prin radiaii ionizante.2. Poluare chimic, datorat diverselor substane eliberate n mediu sub form gazoas, lichid sau de particule solide;3. Poluare biologic:- cu germeni patogeni ajuni n aer, ap sau sol;- cu substane organice putrescibile, cu efecte importante de poluare a resurselor de ap.Sub aspectul mediilor afectate, se disting: poluarea aerului, a apei i a solului. Exist, pe de alt parte, poluani biodegradabili (care n timp pot fi descompui prin procese naturale pn la substane care se integreaz n mediu) i nebiodegradabili (care nu dispar n timp; adesea acetia se acumuleaz n mediu pn la concentraii din ce n ce mai nocive).Principalele surse de poluare sunt:industria (extractiv, energetic, prelucrtoare, aceasta din urm cu subramuri ca metalurgia, industria chimic, cea alimentar, a celulozei i hrtiei, a pielriei etc.);transportul auto, feroviar, naval, prin conducte (inclusiv datorit unor accidente i avarii);agricultura modern, puternic chimizat;

  • Conform Legii mediului (nr. 137/1995), poluantul este definit ca orice substan solid, lichid, sub form gazoas sau de vapori sau orice form de energie (radiaie electromagnetic, ionizant, termic, fonic sau vibraie) care introdus n mediu modific echilibrul constituenilor acestuia i al organismelor vii i aduce daune bunurilor materiale. Se disting deci urmtoarele categorii de poluare:1. Poluare fizic, ce are ca principale forme:- poluarea fonic (sonor);- termic;- prin radiaii ionizante.2. Poluare chimic, datorat diverselor substane eliberate n mediu sub form gazoas, lichid sau de particule solide;3. Poluare biologic:- cu germeni patogeni ajuni n aer, ap sau sol;- cu substane organice putrescibile, cu efecte importante de poluare a resurselor de ap.Sub aspectul mediilor afectate, se disting: poluarea aerului, a apei i a solului. Exist, pe de alt parte:- poluani biodegradabili (care n timp pot fi descompui prin procese naturale pn la substane care se integreaz n mediu) i nebiodegradabili (care nu dispar n timp; adesea acetia se acumuleaz n mediu pn la concentraii din ce n ce mai nocive).Principalele surse de poluare sunt: industria (extractiv, energetic, prelucrtoare, aceasta din urm cu subramuri ca metalurgia, industria chimic, cea alimentar, a celulozei i hrtiei, a pielriei etc.); transportul auto, feroviar, naval, prin conducte (inclusiv datorit unor accidente i avarii); agricultura modern, puternic chimizat;

  • Efectul lor depinde n mare msur de compoziia chimic, n unele cazuri sterilul, cu o compoziie asemntoare cu a rocilor de la suprafa, se solidific cu rapiditate i se integreaz n peisaj. Alte substane pot fi foarte nocive, cum sunt diveri compui ai cuprului, aluminiului, zincului, cadmiului, manganului i, mai ales cei de mercur, sulf i plumb; prin prelucrare se poate ajunge la concentraii foarte mari ale acestora fa de minereurile din care au fost extrase; Utilizarea n exces a ngrmintelor chimice, poate provoca poluarea apei, a solului i contaminarea alimentelor; Apariia, prin activiti de tip industrial, a unor compui noi, inexisteni n natur, i care nu pot s se integreze n circuitele naturale, nefiind biodegradabili, aa cum sunt materialele plastice, sau care sunt toxici (pesticidele i alte substane de acest tip); Utilizarea pe scar larg a combustibililor fosili, deci suplimentarea rezervelor energetice ale geosistemelor pe seama unor surplusuri din trecut, stocate n zcmintele de crbuni, petrol, gaze naturale, care acum sunt consumate ntr-un ritm foarte rapid (n industrie, transporturi, agricultur mecanizat, nclzirea locuinelor etc.). Acest fapt duce la creterea rapid a coninutului de CO2 n atmosfer, dar i a altor gaze, datorit diverselor impuriti din aceti combustibili (n special oxizi de sulf, clor) i la eliberarea unor radionuclizi. La acestea se adaug i alte procese de ardere, n special incendierea pe scar larg a pdurilor tropicale, incendieri pentru regenerarea punilor (foarte ample n savanele africane), incinerarea deeurilor, eliberarea de gaze din haldele de gunoi.Pentru supravegherea calitii mediului s-au introdus unele valori-standard car


Recommended