Home > Documents > Depozit de Deseuri Bumbesti

Depozit de Deseuri Bumbesti

Date post: 30-Jan-2016
Category:
Author: nicol-nico
View: 50 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Description:
Depozit
Embed Size (px)
of 128 /128
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Facultatea de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului Titlul proiectului de licen ţă Depozit de deseuri menajere pentru municipiul Bumbesti Jiu. 1
Transcript

CUPRINS

1

Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Facultatea de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului

Titlul proiectului de licen

Depozit de deseuri menajere pentru municipiul Bumbesti Jiu.

Bucuresti 2011CUPRINS

Capitolul 1. Prezentarea problemei

1.1. Aezare. Date generale. Cadru legislativ

1.2. Deeuri municipale

1.3. Deeuri de producie

1.4. Prognoza privind generarea deeurilor

Capitolul 2. Date privind starea factorilor de mediu pentru municipiul Bumbesti Jiu2.1. Aezarea geografic

2.2. Clima i relieful

2.3. Resurse naturale

2.4. Vegetaia i fauna

2.5. Calitatea factorilor de mediu

Capitolul 3. Proiectarea rampei ecologice de deeuri Bumbesti-Jiu3.1. Prezentarea rampei ecologice

3.2. Nivelarea amprizei

3.3 Calculul volumelor de terasamente

3.4. Verificarea stabilitii taluzului prin metoda fiilor- Metoda Fellenius3.5 Tehnologia de nivelare.

Capitolul 4. Constructii si lucrari anexe4.1 Platforma tehnologic4.2 Drum de acces

4.3 Utilitati4.4. Operarea n depozit

Capitolul 5. Lucrri pentru protecia mediului

5.1. Impermeabilizarea depozitului de deeuri

5.2. Sistemul de drenaj al depozitului de deeuri

5.3. Epurarea lixiviatului

5.4. Evacuarea gazelor 5.5. Acoperirea final

Capitolul 6. Impactul depozitului asupra mediului

6.1. Protecia calitii apelor

6.2. Protecia calitii aerului

6.3. Protecia calitii solului i subsolului

6.4. Protecia cadrului natural i a vegetaiei

6.5. Impactul asupra peisajului6.6 Impactul asupra mediului social, economic i al calitii vieii 6.7 Monitorizarea depozitului

CONCLUZII BibliografieB. Piese desenate

- Plan de ansamblu al depozitului

- Asezare geomembrana

- Asezare drenuri

- Profil geotehnic

- Profil longitudinal al depozitului

- Profil transversal al depozitului

- Profil prin dig

- Stabilitate depozit

- Nivelarea

- Etansarea si inchiderea finala

CAPITOLUL 1.PREZENTAREA PROBLEMEI1.1. Aezare. Date generale. Cadru legislativTeritoriul judeului Gorj, este situat n partea de sud-vest a rii i este strbtut de paralela de 45 latitudine nordic fiind axat pe cursul mijlociu al rului Jiu, care-l strbate de la nord spre sud. Are o suprafa de 560174 ha (2.4% din teritoriul rii), nvecinndu-se la nord cu judeul Hunedoara, n nord-vest cu judeul Cara-Severin, la sud-est cu judeul Dolj, la est cu judeul Vlcea iar la sud-vest cu judeul Mehedini i o populaie de 381643 locuitori, densitatea fiind de 68.47 locuitori/km2 ( la 1 iulie 2007). Din totalul populaiei judeului, 52,96% triete n mediul rural, ponderea populaiei feminine per total jude fiind de 50,6%.

Una din stringentele probleme de mediu cu care se confrunt judeul Gorj este nevalorificarea deeurilor, care negestionate corespunztor att n mediul rural, ct i n cel urban pot aduce atingeri grave factorilor de mediu si sntii populaiei.

Datorit tehnologiilor i instalaiilor nc nvechite din industrie, n cadrul crora se face un mare consum de energie i materiale ,n jude sunt generate anual mari cantiti de deeuri. Odat generate, deeurile ar putea fi reutilizate n cadrul agentului economic generator, tratate, reciclate sau transferate ctre o staie de tratare n cazul deeurilor periculoase sau ctre un incinerator pentru reducerea volumului acestora.

Deeurile nerecuperate sunt,de obicei depozitate, fiecare etap din gestiunea acestora putnd prezenta un potenial risc pentru mediu.

Mineritul,petrolul,industria energetic, agricultura si activitile gospodreti sunt surse importante de generare a deeurilor att din punct de vedere cantitativ ct i din punct de vedere al impactului asupra mediului.

Cunoaterea situaiei producerii de deeuri i a practicilor curente de gestionare a acestora este important pentru cunoaterea potenialelor riscuri pentru mediu si sntatea uman.1.2. Deeuri municipaleCantiti i compoziien cursul anului 2007 in judeul Gorj s-au generat peste 241925 mii tone (valoare aproximativ, ntruct ancheta statistic pentru gestiunea deeurilor se ncheie ulterior predrii acestui document), din care aproximativ 0.03% reprezint deeuri colectate de municipaliti i 99.97 % sunt deeuri generate de minerit, industrie, agricultur, construcii s.a.Tabel 1.1. Compoziia deeurilor

Compoziia deeurilor

%Hrtie, carton

%Sticla

%Metale

%Plastice

%Textile

%Materiale organice

%Altele

%Total%

1542122578100

Din analiza tabelului 1.1 se observ c cea mai mare cantitate o dein deeurile orfanice fermentabile, ce reprezint un procent de 57%, ceea ce recomand ca odat cu depozitul se construiasc i staie de compostare.

Fig.1.1. Compoziia deeurilor

Tabel 1.2. Distribuia cantitilor de deeuri total generate, 2008Principalele tipuri de deeuriCodul deeurilorCantitate (tone)

1Deeuri municipale colectate neselectiv20 15 0171225

2Nmoluri de la staii de epurare (nmol umed)19 08 05-

3Deeuri din construcii i demolri17 01 07187

TOTAL Deeuri generate71412

Tabel 1.3. Prognoza cantitilor de deeuri menajere colectate

Deeuri menajere i asimilabile n amestecPopulaie35736

Ageni economici28720

Deeuri din piee, grdini, parcuri i spaii verzi6767

TOTAL Deeuri71225

Deeuri biodegradabile

In general, ca urmare a lipsei de amenajri i a exploatrii deficitare, depozitele de deeuri actuale, se numar printre obiectivele determinante cu impact i risc pentru mediu i sntatea populaiei.

Modificrile de peisaj i disconfortul vizual, poluarea aerului cu mirosuri neplcute ct i a apelor de suprafa sunt principalele forme de impact determinate de acestea.

In anul 2008 au fost colectate de ctre municipaliti 97.2 mii tone (valoare aproximativ).

Dup proveniena lor deseurile urbane au inclus:

deeuri menajere de la populatie ;

deeuri menajere de la agentii economici ;

deeuri din servicii municipale (stradale, piee, grdini, parcuri i spaii verzi) ;

deeuri din constructii si demolri ;

Ponderea deeurilor urbane este de 55.44 % deeuri menajere de la populatie si 44.56 % deeuri menajere de la agenti economici.Colectarea selectiv a deseurilor menajere este in faza incipient, n principalele orae ale judeului.

De aceea aproximativ 35 % din componentele deeurilor menajere reprezentnd materiale reciclabile (hrtie, carton, materiale plastice, sticl ) nu se recupereaz ci se elimin prin depozitare final mpreun cu celelalte deeuri urbane.

De asemenea innd cont ca 91.3 % din populaia urban beneficiaz de servicii de colectare a deeurilor menajere i de faptul c n zona rural n general nu exist servicii specializate pentru colectarea i transportul deeurilor se pot estima urmtoarele date :

Total deeuri menajere generate n mediul urban 105.6 mii tone din care colectate 97,2 mii tone i necolectate 8.4 mii tone.

Total deeuri tip menajer generate (urban i rural estimativ) 142 mii tone, diferena de 25.4 % o reprezint cantiti depozitate ilegal,n locurile destinate acestui proces.Deeuri de ambalaje

Pentru a stopa inflaia de gunoaie i a controla distrugerea sau reciclarea acestora, s-a stabilit c cel care produce este i cel care recicleaz i este obligat s adune o parte dintre deeurile rezultate din produsele sale i s le recicleze.

Toi suntem rspunzatori de calitatea vieii noastre, fiecare cetean are obligaia de a selecta gunoiul menajer i a-l depozita n pubele speciale. Reciclarea reprezint procesarea unora dintre componentele deeurilor n vederea transformrii lor n produse utile. Pentru a nu ocupa prea mult spatiu, sticlele de plastic se compacteaz sau se taie fii. , iar apoi se vinde firmelor care se ocup cu reciclarea acestui material.

Scopul Directivei 94/62/CE privind ambalajele i deeurile de ambalaje, este de a armoniza msurile naionale privind managementul ambalajelor i deeurilor de ambalaje n vederea prevenirii sau minimizrii impactului asupra mediului. Directiva urmareste, de asemenea, eliminarea barierelor n calea liberei concurente pe piaa unic european.

Directiva 94/62/EC stabilete msuri care au ca scop n primul rnd:

prevenirea producerii de deeuri de ambalaje,

creterea gradului de reutilizare a ambalajelor;

creterea gradului de reciclare a deeurilor de ambalaje;

creterea gradului de valorificare a acestor deeuri.

Aceste msuri includ cerine eseniale pentru materialele din care sunt produse ambalajele i obiective pentru valorificarea i reciclarea deeurilor de ambalaje.

Modaliti de gestionare:

Obiectivele anuale de valorificare, respectiv de reciclare, a deeurilor de ambalaje se pot realiza:

a)individual, de ctre operatorii economici, prin gestionarea deeurilor de ambalaje generate i a propriilor ambalaje preluate/colectate de pe pia;

b) prin transferarea responsabilitii ctre un operator economic autorizat de Ministerul Mediului si Gospodririi Apelor.

Gestionarea ambalajelor i deeurilor de ambalaje trebuie s fie astfel organizat nct s nu introduc bariere n calea comerului.

Tratarea si valorificarea deeurilor municipale

In anul 2007 au fost valorificate 593 t plastic si 838 t hrtie i carton .

In judeul Gorj , n anul 2007 nu s-a fcut tratarea deeurilor municipale .

Eliminarea deeurilor municipale

In judetul Gorj , nu se face eliminarea deeurilor, ci doar depozitarea acestora.

Colectarea deeurilor municipale se realizeaz n recipiente speciale, care sunt prezentate n figura 1.2.. Fig. 1.2 Recipiente pentru colectarea dedeeurilor. Depozite de deeuri municipale

In fiecare localitate urban exist cte un depozit pentru deeuri, 83 % din deeurile urbane sunt depozitate. In anul 2008 n judeul Gorj, erau inregistrate 8 depozite urbane ocupnd o suprafa de 19.95 ha.

Depozitele de deeuri urbane au capaciti libere variabile, care nu ndeplinesc cerinele Directivei 1999/31/CEE si H.G. nr. 349/2005 care avnd n vedere tipul deeurilor depozitate sencadreaz n clasa b (depozite de deeuri nepericuloase), s-au ntocmit bilanuri de mediu nivel I i II in vederea nchiderii .Cele mai multe depozite de deeuri urbane sunt mixte, acceptnd pentru depozitare att deeuri de tip urban, ct i deeuri industriale, de obicei nepericuloase.

Dintre depozitele de deeuri urbane, din care 15% se gsesc n interiorul localitilor, 80% sunt amplasate n afara oraelor, iar 15% se afl pe malul apelor. Toate depozitele de deeuri urbane din judeul Gorj ocup suprafee ntre 0.5 si 3.5 ha.

In privina gradului de amenajare, 90% dintre depozite nu beneficiaz de nici un fel de faciliti pentru protecia mediului.

Pe lng deeurile menajere, stradale, comerciale, datorit activitii deficitare a acestora, pe depozitele oreneti sunt depuse i deeuri industriale periculoase ce pot conduce la poluri ale apelor de suprafa i implicit s afecteze sntatea populaiei.

Depozite de deeuri industriale

Deeurile industriale generate de activitile agenilor economici din judeul Gorj sunt depozitate n mare parte pe teren descoperit n depozite proprii: iazuri, halde, platforme, bazine. Aceste statii de depozitare nu au fost realizate conform cerintelor H.G. nr. 349/2005 nici din punct de vedere al deseurilor admise si nici din punct de vedere constructiv.

Cele mai importante dintre acestea sunt:

Haldele de zgur i cenu de la CE ROVINARI (Cicani-Beterega i Balta Uncheaului)

Haldele de zgur i cenu de la CE TURCENI (Turceni si Valea Ceplei)

Depozitul de zgur i cenu SC UATAA Motru

Depozitul SC ARTEGO SA (Preajba)

Depozitul SC MACOFIL SA (Runcu-Rachiti)

Batal lam Ticleni-Parcul mare

Anumite categorii de deeuri periculoase, respectiv uleiurile uzate sunt stocate n condiii de siguran la agenii economici colectori n vederea valorificrii acestora.

Deeurile de provenien anorganic (nmoluri de la tratarea apelor industriale) sunt stocate n condiii de siguran la agenii economici productori n vederea gsirii unor soluii pentru valorificare sau eliminare fr riscuri pentru mediu.1.3. Deeuri de producieDeeuri periculoase

Deeurile periculoase reprezint o problem de importan deosebit, att prin cantitile de deeuri generate, ct i datorit diversitii compoziiei. Cantitatea de deeuri industriale periculoase generat a sczut n ultimii ani datorit ncetrii activitii unor uniti economice.

Gestionarea deeurilor de producie periculoase

In judetul Gorj au fost identificate peste 502 tone utiliznd noua list a deeurilor cca. 15 tipuri de deeuri periculoase. Majoritatea deeurilor periculoase au fost eliminate prin depozitare. Principalele tipuri de deseuri periculoase generate in anul 2007 au fost :

Deeuri din industria petrolului 379 tone

Uleiuri uzate 71 tone

Deeuri anorganice din chimie 1.5 tone

Deeuri de la fabricarea azbestului 50 tone.

Fig.1.3. Gestionarea deeurilor periculoase Deeuri generate din activiti medicale In judetul Gorj exist 9 uniti spitaliceti, care n cursul anului 2008 au generat 75.3 t deeuri medicale periculoase spitaliceti .

In cursul anului 2008, conform H.G. nr.128/2002 - privind incinerarea deeurilor, modificat i completat prin H.G. nr.268/2005 nu a fost nchis nici-un incinerator, urmnd ca n cursul anului 2009 s se inchid incineratoarele de la Spitalul Judeean 700 i Spitalul Judeean nr.2 Spitalele care au ncetat activitatea de incinerare n cursul anului 2006 , au fcut contracte pentru predare n vederea incinerrii i transportul deeurilor medicale periculoase cu firme autorizate.

Spitalele Bumbeti Jiu, Novaci, Tg.Crbuneti, Spitalul de Pneumoftizilogie Dobria, Rovinari, Motru cu SC GUARDIAN SRL Craiova pentru incinerare, iar pentru transportul deeurilor medicale periculoase cu S.C. UNMEX S.R.L. Tg. Jiu ; Spitalul Turceni a incheiat contract pentru incinerarea deeurilor medicale periculoase cu SC STERICARE SRL Bucureti, iar pentru transport cu SC ECOSERV TRANS SRL Sibiu;

De asemenea au fost identificate toate cabinetele medicale private de la nivelul judetulu Gorj, i au fost consiliate n ceea ce privete obligaia de a ncheia contracte cu societi aututorizate n vederea transportului i incinerrii deeurilor medicale periculoase ce rezult din activitatea proprie, cu obligaia transmiterii cantitilor predate, n vederea monitorizrii acestora la nivelul A.P.M. Gorj. Deeuri de echipamente electrice i electroniceImpactul asupra mediului produs de deeurile de echipamente electrice i electronice este ngrijortor. aceste deeuri conin substane deosebit de periculoase:Hg, Pb, Cr, Br, CFC care diminueaz sratul de ozon. Fiind att de periculoase aceste deeuri nu trebuie sa ajung la groapa de gunoi, trebuie colectate separat i reciclate.UE a dat directive care oblig fabricanii s organizeze reciclarea i s produc aparate ecologice cu o durat de via mai mare.

Vehicule scoase din uzVSU sunt echipamente cu baterii auto care fac parte din categoria deeurilor periculoase din cauza substanelor chimice pe care le conin, fiind toxice. Se degradeaz ntr-o perioada lung de timp , iar substanele eliberate polueaz solul, apele i aerul. Depozitarea bateriilor auto trebuie fcut containere speciale, rezistente le coroziune. Reciclarea deeurilor de cauciuc este necesar pentru valorificarea materiei prime pe care o conin, valorificarea energiei prin ardere n industrie fr eliberare de gaze toxice. Judeul Gorj are o reea de societi comerciale distribuite pe tot teritoriul, care i-au dezvoltat ativitile de colectare i recuperare vehicule scose din uz .Activitatea este viabil din punct de vedere economic dac reciclarea se concentreaz pe recuperarea oelului datorit preului ridicat i cererii de oel recuprat din vehicule scoase din uz (aproximativ 60% din greutate este oel). Topitoriile vnd otelul recuperat ctre turntorii fie ele n Romania sau peste grani.

In cursul anului 2008, judetul Gorj a generat 338 vehicule scoase din uz.

Au fost autorizate pentru colectarea vehiculelor scoase din uz, urmatoarele societati:

S.C. FERCRIST IMPEX S.R.L.din Municipiul Tg.- Jiu ;

S.C. PETROM SERVICE Bucureti Sucursala Craiova, sector Ticleni ;

S.C. ELECTRICA S.A. Bucureti - AISEE din Municipiul Tg.- Jiu .1.4. Tendine privind generarea deeurilorPrognoza privind generarea deeurilor municipale

In conformitate cu prevederile Directivei cadru i Directiva 1996/EC , s-a realizat Strategia Naional de gestionare a deeurilor .

Decizia Consiliului European nr. 2003/33/CE privind stabilirea criteriilor i procedurilor pentru acceptarea deeurilor la depozite prevede ndeplinirea obiectivelor i intelor pentru gestionarea deeurilor prin :

extinderea sistemului de colectare a deeurilor n mediul urban i rural ;

introducerea i extinderea colectrii selective la sursa deeurilor ;

controlul activitii de transport deeuri ;

ncurajarea tratrii n vederea valorificrii prin reciclare , neutralizare ;

nchiderea depozitelor neconforme cu cerinele U.E. ;

reducerea cantitii de deeuri biodegradabile depozitate ;Tabel 1.4. Indicele de producere a deeurilor menajere ( kg/loc.an )

An2004200520062007200820092010201120122013

I.G.

(kg/loc.an)389393397401405409413417421425

Prognoza generarrii deeurilor de producie

H.G. nr. 349/2005 - privind depozitarea deeurilor, prevede ca operatorul depozitelor s fac automonitorizarea tehnologic i a calitii factorilor de mediu i monitorizarea postnchidere prin solicitarea autorizatiei integrate de mediu .

Tabel 1.5 Prognoza cantitilor de deeuri menajere colectateAnPopulatie ( nr. loc)Arie de acoperire ( % )Indice de generare (kg/loc.an)Cantitate deeuri menajere colectate (tone )

201038730857.7141392312

201138730860.7141798051

201238730863.71421103883

201338730866.71425109809

Imbuntirea calitii gestiunii deeurilor

In vederea mbuntirii calitii managementului deeurilor este necesar ntocmirea unei baze de date pentru colectarea selectiv a deeurilor , pentru valorificare prin reciclare ,neutralizare :

selectarea locaiei pentru statiile de sortare , procesare i pretratare n zonele de generare a deeurilor

minimizarea distanelor de transport prin utilizarea staiilor de transfer Pentru mbuntirea calitii managementului deeurilor sunt necesare :

organizarea i susinerea de programe de educare i contientizare a populaiei ;

mbuntirea sistemului de colectare , prelucrare i analizare a datelor i informaiilor i raportarea privind gestiunea deeurilor ;

reducerea cantitii de deeuri biodegradabile depozitate ;

In afara centrelor de colectare, funcionarea sistemului de management al deeurilor implic existena unui depozit ecologic de deeuri unde sunt aduse deeurile ce nu pot fi reciclate. O astfel de ramp este un spaiu unde poi arunca orice. Depozitul ecologic trebuie s corespund normelor europene.

Gsirea unui alt teren pentru amenajarea unei rampe i a unui depozit ecologic pentru resturile menajere i deeuri se afl n atenia Primriei Municipiului Trgu-jiu.

Direcia de Servicii Comunale are ca obiect deactivitate prestrile de servicii privind ridicarea i transportul gunoiului stradal, ntreinerea i funcionarea canalizrii pluviale, ntreinerea spaiilor verzi, parcurilor i grdinilor oraului, precum i plantarea materialului dendrofloricol Compoziia medie a deeurilor menajere este urmtoarea: hrtie, carton 12%, sticl 7%, metale 6%, plastice 12%, textile 3%, materiale organice 41%, altele 19%.

Ca urmare a lipsei de amenajri i a exploatrii deficitare, depozitul de deeuri reprezint unul dintre obiectivele recunoscute ca generatoare de impact i de risc pentru mediu i sntatea public .CAPITOLUL 2.DATE PRIVIND STAREA FACTORILOR DE MEDIU PENTRU MUNICIPIUL BUMBESTI-JIU2.1. Aezare geografic Orasul Bumbesti Jiu este cuprins intre paralela 4510' latitudine nordica si meridianul 2320' longitudine estica la jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord in plina zona temperata.

Ca incadrare in judet, teritoriul administrativ al orasului Bumbesti Jiu se plaseaza in partea de nord a judetului si in zona centrala a acestuia, facand granita cu judetul Hunedoara (la nord) si avand ca vecini municipiul Tragu Jiu (la sud) si comunele Musetesti si Balanesti (la est ), Schela si Turcinesti (la vest).

Formele de relief intalnite in limitele teritoriale studiate sunt in cea mai mare parte muntii (aici facandu-se demarcatia intre muntii Vulcan si muntii Parang ) care se continua catre sud cu zona de dealuri. Orasul Bumbesti Jiu este strabatut de la Nord la Sud de raul Jiu.

Suprafata administrativa totala a orasului Bumbesti Jiu conform Planului Urbanistic General intocmit in anul 2009 era de 21402.40 ha, din care in intravilan 1275.37 ha.

Din suprafata totala de 21402.40ha ternul agricol ocupa 4981.10 ha, adica 23.27%. Defalcarea terenului agricol dupa folosinta si suprfata ocupata este urmatoarea: arabil 1580 ha (7.38%), pasuni 2053 ha (9.59%), fanete 826ha (3.86%), vii 265 ha (1.24%), livezi 256ha (1.2%).

Defalcarea terenului neagricol dupa folosinta si suprafata ocupata este urmatoarea: paduri 15512ha (72.48%), ape 235 ha (1.1%), drumuri 234ha (1.1%), constructii 341ha (1.6%), neproductiv 96ha (0.45%).

Impartit pe localitati intravilanul orasului este impartit astfel: Bumbesti Jiu 640.53ha, Curtisoara 253.16ha, Lazaresti 65.28ha,Plesa 116.79ha, Tetila 199.61ha.

2.2. Clima i relieful.O analiza succinta a formelor de relief plaseaza orasul Bumbesti Jiu exact la confluenta muntilor Valcan (catre vestul judetului) cu muntii Parang (catre estul judetului), zona muntoasa se continua cu zona de dealuri.

Clima este in general temperat continentala cu o varietate de nuante determinate de circulatia atmosferica si de componentele de relief prezente si se caracterizeaza prin urmatoarele particularitati:

-radiatia solara este in jur de 1000 kcal / cmc / an in nord si creste la cca 1100 kcal / cmc / an in sud.

-temperatura medie anuala variaza intre 3C in zonele de munte, 8C in zona colinara si cca 10 C in zona depresiunilor intracolinare.

-temperatura medie a lunii ianuarie (cea mai friguroasa) este de -5C iar a lunii iulie (cea mai calduroasa) este de 22 C.

-precipitatiile au o distributie neuniforma in teritoriu si scad de la nord la sud de la 1900 mm/an la cote de peste 1600m, la 950 mm/an in zona colinara in maxime in mai iunie si apoi in noiembrie si minime in februarie

-stratul de zapada are o repartitie neuniforma, in zona montana inalta dureaza 180 200 zile cu grosimi ce pot atinge 80 90 cm, scazand in zona de deal de 60 80 zile / an.

-vanturile dominante sunt din directia nord vest catre sud est.

Solurile intalnite in zona de studiu sunt foarte variate si specific formelor de relief pornind de la zona de munte cu soluri brune acide, soluri brune podzolice continuand in zona colinara cu soluri brune podzolice si ajungand in zona depresionara in care predomina solurile brune.2.3. Resurse naturale

Reteaua hidrografica din zona orasului Bumbesti Jiu este formata din raul Jiu si afluentii acestuia, curs de apa ce strabate orasul, dar si judetul de la nord la sud.

Principalii afluenti ai Jiului pe teritoriul orasului sunt: paraul Polatistea (suprafata de bazin de 1050 kmp si o lungime de 55 km) si paraul Sadu (suprafata de bazin de 95 kmp si lungime de 21 km) care se regasesc pe partea stanga la care se adauga alti numerosi afluenti mai mici pe ambele parti ale Jiului (paraiele Cerbanasu, Chitiu, Porcului, Bratcu, etc.).

Densitatea hidrografica este diferita pe diferitele etaje ale reliefului pornindu-se de la 0.7 0.8 km/kmp in zona montana si ajungand la 0.5 0.6 km/kmp in zona subcarpatica si la 0.4 km/kmp in zona colinara.

Unul din cele mai importante obiective de investitii ale judetului amenajarea hidrotehnica a raului Jiu care pe teritoriul orasului are ca obiectiv distinct lacul de acumulare Valea Sadului cu un volum proiectat de 360 milioane mc si cu cele trei centrale hidroenergetice proiectate initial cu o putere instalata de 57MW capacitati asupra carora s-a revenit de mai multe ori

Amenajarea hidroenergetica a raului Jiu, sectorul defileu cuprinde doua centrale pe derivatii, dupa cum urmeaza:

-CHE Dumitra

-CHE Bumbesti.

Sectorul de defileu al raului Jiu cuprins intre Livezeni si confluenta cu raul Sadu, are o lungime de 30 km dispunand de un potential hidroenergetic de 52 MW, respectiv de o energie de 460 Gwh/an.

Valorificarea acestui potential prezinta avantaje multiple, cum ar fi:

-producerea de energie din resurse regenerabile si nepoluante;

-eliminarea in consecinta a unor producatori de energie bazata pe resurse fosile, care produc o importanta degradare a mediului (emisii de noxe, degradari de teren pentru exploatarea lignitului, halde de steril sau cenuse) sau care necesita eforturi de import (petrol si / sau gaze naturale) impovoratoare pentru economia nationala;

-imbunatatirea bilantului energetic national intr-o perspectiva de dezvoltare durabila intrucat orice productie de energie hidroelectrica reprezinta un castig absolut de energie (economisind resursele fosile limitate), in timp ce neproducerea sa reprezinta o pierdere irecuperabila de energie.

Lucrrile complexului hidroenergetic Jiu aflate n cea mai mare parte pe teritoriul administrativ al oraului Bumbeti Jiu, a devenit odat cu aprobarea noii investiii, respectiv galeria de aduciune Petroani Bumbeti Jiu,una dintre cele mai importante investitii a judetului Gorj,lucrari care au fost atacate in anul 2005.In acest sens a fost aprobat Planul de Amenajare Interjudetean,in anul 2005, in vederea executarii lucrarii de interes national Amenajarea hidroenergetica a Raului Jiu pe sector Livezeni-Bumbesti

2.4. Vegetaia i fauna

Padurile ca structura si vegetatie forestiera reflecta specificul formelor de relief pe care sunt dezvoltate.

In zona montana se remarca o anumita "etajare" pe altitudine a principalelor formatiuni forestiere si anume gorunete, fagete, amestecaturi de fag cu rasinoase, molidisuri, etajare mai clara in muntii Parang si mai difuza in muntii Vilcan.

In zona dealurilor subcarpatice se intalnesc, cu o frecventa mai mare, gorunete pe versantii insoriti si fagete pe versantii umbriti. In zona Bratcu se gasesc cativa arbori de Tisa care sunt ocrotiti prin lege.

Starea generala fito-sanitara a padurilor se apreciaza ca buna, majoritatea arboretelor fiind relativ sanatoase, cu toate ca au fost semnalate si unele atacuri ale daunatoarelor. Pe ansamblul padurilor din teritoriul studiat, procesul de stabilire fiziologica a arborilor s-a accentuat mai ales dupa 1995 afectand in prezent cca 20% din arbori:

- paduri din grupa I cu functiuni speciale de protectie a apelor, solului, climei si a obiectivelor de interes national, paduri pentru recreere, monumente ale naturii si rezervatii.

- paduri din grupa a II-a cu functiuni de productie si protectie, in care se urmareste sa se realizeze in principal, masa lemnoasa de calitate superioara si alte produse ale padurii si, , protectia factorilor de mediu.

Pe langa activitatile de baza, ce constau in efectuarea impaduririlor (cca 0.8ha anual), cresterea, intretinerea si protectia padurii, organele silvice desfasoara si alte activitati de productie cum ar fi: colectarea fructelor de padure, vanatul, precum si vanzarea masei lemnoase (ajunsa la exploatare intr-un volum de 10-11mii mc anual).

In continuare, activitatea organelor silvice va trebui sa puna accent deosebit pe dezvoltarea si valorificarea padurii ca element constitutiv al peisajului cu multiple functiuni, ca protectie impotriva fortelor naturale cu rol distructiv i protectia rezervelor de apa potabila. Incepand cu luna ianuarie 2006 s-a instituit regimul de arie naturala protejata si s-a aprobat incadrarea in categoriile de management corespunzatoare parcul national Defileul Jiului in vederea conservarii diversitatii biologice. Astfel cu ocazia lucrarilor de amenajare a fondului forestier, toate padurile incluse in parcul national se incadreaza in grupa I functionala, iar padurile din zonele de conservare speciala se incadreaza in categoriile functionale corespunzatoare tipului I functional, conform normelor tehnice in vigoare pentru amenajarea padurilor).2.5. Calitatea factorilor de mediu.O analiz a factorilor de mediu din ultimii 10 ani indic o scdere a coeficientului general de poluare n raport cu anul 1990, dar reducerile nregistrate sunt n cea mai mare msur rezultatul reculului din toate sectoarele economice, ca urmare a crizei care caracterizeaz n ultimii ani industria romneasc.

Calitatea aerului

Atmosfera este cel mai important vector de propagarea poluanilor, ale cror efecte asupra componentelor mediului biotic i abiotic se manifest att local, ct i

la scar global.

n prezent, calitatea factorilor de mediu este analizat de Inspectoratul de Protecie a Mediului Trgu-jiu, care a efectuat n cursul anului 2002 monitorizarea poluanilor SO2, NO2, NH3. Concentraiile pentru poluanii SO2, NO2, NH3 nu au depit pragurile critice.

Dintre factorii de mediu, ponderea cea mai important n relaia dintre starea de confort i sntate a populaiei pe de o parte i calitatea mediului n zonele locuite pe de alt parte, o deine aerul.

Fig. 2.1. Morbiditatea prin bronit i bronsiolit acut n principalele zone ale judeului

Aciunea factorilor de mediu asupra sntii este foarte divers. Atunci cand intensitatea polurii este mai mare, aciunea asupra organismelor este imediat. Cel mai frecvent ns, aciunea factorilor de mediu are intensitate redus, determinnd o aciune cronic, de durat, cuantificarea efectului fiind greu de evaluat. Poluarea atmosferei produce n primul rnd afeciuni la nivelul aparatului respirator.

Disfuncionaliti

lipsa instalaiilor performante de filtrare la unitile economice ce evacueaz direct n aer pulberi n suspensie i sedimentabile; mirosurile de la fermele de psri din teritoriu, de la cresctoria de porci de lng localitatea Iezureni, de la combinatul de cauciuc regenerat, precum i fumul rezultat din autoaprinderea gunoaielor de la gropile de gunoi de pe teritoriul oraului; circulaia auto reprezint o puternic surs de poluare, n special pe arterele de transport n comun i de tranzit.

Fig. 2.2. Morbiditatea prin pneumonie n principalele zone ale judeului

Calitatea apei

Resursele de apa de suprafata ale orasului sunt constituite din reteaua hidrografica a raului Jiu si a afluentilor acestuia.

Daca raul Jiu, prin poluarea pe care o suporta inainte de intrarea in judet are categoria a III-a de calitate, ceilalti afluenti sunt de buna calitate si pot constitui surse de alimentare cu apa a localitatilor, asa cum este acumularea de pe paraul Sadu.

Resursele de apa subterane sunt bogate in zona studiata, astfel ca intalnim o hidrostructura complexa, de mari dimensiuni in care se dezvolta pe verticala o succesiune de orizonturi acvifere.

In prezent, pentru orasul Bumbesti Jiu capacitatea rezervorului existent de compensare inmagazinare este de 2x500mc, iar distributia se face printr-o retea a carei lungime totala este de 26 km si care este montata pe o lungime de 13 km de strazi, iar pentru satele Curtisoara si Lazaresti inmagazinarea se asigura de 2x 500 mc, cu o lungime de retele de 10km. Satul Tetila este alimentat de la puturile care se afla in zona.

Prin instalatiile existente la sfarsitul anului 2008, debitul total de apa distribuit consumatorilor a fost de 1457.5mc / zi, din care 1449.3mc / zi pentru uz casnic si 8.2mc / zi pentru uz public, beneficiind 2391 apartamente, 1700 gospodarii individuale si 79 agenti economici.

Canalizarea si epurarea apei uzate se face numai pentru o mica parte din populatia orasului, deoarece reteaua de canalizare a apelor menajere si pluviale, rezolvata in sistem unitar are o lungim totala ampla de 7.2km si este montata pe 13 km de strazi.S-au demarat procedurile pentru executarea unei statii de epurare .

Agentul termic.

Pentru gospodariile individuale asigurarea caldurii necesare se face cu sobe cu combustibili solizi sau cu gaze naturale prin centrale si convectoare de apartament fiind desfiintat sietemul de incalzire centralizat.

Alimentarea cu gaze naturale priveste atat consumatorii industriali cat si consumatorii casnici, orasul avand aprobata functionarea distribuirii de gaze.

Analiza situatiei din anul 1996 evidentia un consum anual de 12920 mii mc gaze naturale din care 4415mii mc gaze naturale pentru populatie (atat pentru centrale termice, cat si pentru gospodariile populatiei), numarul consumatorilor casnici crescand foarte mult pana in prezent.

Infrastructura rutiera si de transport.Din punct de vedere al accesibilitatii, teritoriul orasului Bumbesti Jiu are o buna accesibilitate atat de la centrul judetului (municipiul Targu Jiu), fata de care se afla la o distanta de 18 km si de orasul Novaci, fata de care se afla la o distanta de 37 km.

Reteaua de cai rutiere din oras, analizata in contextul legaturilor cu comunele invecinate si cu legaturile de transport judetean, este formata din:

-DN 66 Targu Jiu Petrosani;

-DJ 665 care face legatura cu orasul Novaci si cu zona de nord a judetului;

-DC 149 care face legatura cu comuna Schela;

-DC 2, 3, 3A care asigura legatura cu satele apartinatoare.

Lungimea totala a strazilor din intravilan este de 55.11 km din care 13.235 km reprezinta drumul national, 8.725 km drumul judetean si 33.15 km este reprezentat de strazile propriu zise din orasul Bumbesti Jiu (6.2 km) si de strazile rurale si drumurile locale (26.95km). Caile de comunicatie reprezentate de caile ferate si caile rutiere au o densitate peste media pe judet, fapt ce demonstreaza o data in plus gradul de dezvoltare al orasului.

Reteaua de cai ferate este reprezentata in primul rand de calea ferata normala ce traverseaza orasul de la nord la sud si care face legatura intre Oltenia si Ardeal prin defileul Jiului cu un circuit simplu, electrificat si cu o capacitate scazuta de transport.

Energia electrica. Alimentarea cu energie electrica a localitatilor se asigura din sistemul energetic national prin intermediul liniilor electrice a statiilor si posturilor de transformare (LEA 220 KVParoseni Targu Jiu, LEA 110KV Paroseni Barsesti, LEA 110KV Paroseni Barbatesti, respectiv statiile electrice de transformare 110/20KV si posturile de transformare).

Este de mentionat faptul ca in orasul Bumbesti Jiu se afla un producator de energie electrica prin centrala hidroelectrica de pe raul Sadu cu o putere instalata de 1.4 MW la care se vor adauga in viitor centralele aferente complexului de lucrari hidroenergetice de pe raul Jiu.In general se apreciaza ca problema alimentarii cu energie electrica este solutionata pentru intravilanele localitatilor cu mici extinderi de retea de joasa tensiune necesare pentru satul Tetila.

Telecomunicatii.Pe teritoriul orasului Bumbesti Jiu se afla importante instalatii de telecomunicatii care deservesc nevoile locale, ale judetului si la nivelul intregii tari. Astfel pentru telefonia interurbana teritoriul orasului este strabatut de cablul coaxial Targu Jiu Petrosani si cablul cu fibre optice pe directia Craiova Targu Jiu Caransebes.

Pentru nevoile orasului a fost montata o centrala telefonica digitala cu o capacitate de 1500 de posturi telefonice la care se adauga inca 500 suplimentare.

Din punctul de vedere al telefoniei mobile, teritoriul localitatii este acoperit de antenele a patru companii (Vodafone, Orange, Cosmote, Zapp).

Constructii, terenuri.Pe teritoriul orasului Bumbesti Jiu sunt 4327 locuinte repartizate astfel: in orasul Bumbesti Jiu 3114, in satul Plesa 186, in satul Lazaresti 152, in satul Tetila 481, in Curtisoara 394. Suprafata locuibila este de 114442mp. Suprafata bilantului teritorial administrativ demonstreaza caracterul montan al orasului dupa cum urmeaza:

Arabile 1580.ha (7.38%)

Paduri 15512ha (72.48%)

Pasuni 2053ha (9.59%)

Fanete 826ha (3.86%)

Vii 265ha (1.24%)

Livezi 256ha (1.20%)

Ape 236ha (1.1%)

Drumuri 234ha (1.1%)

Constructii 341ha (1.6%)

Neproductiv 97ha (0.45%).

Din suprafata totala de 21402.40ha a teritoriului administrativ al orasului, terenul agricol ocupa 4981.1ha (23.27%), iar intravilanul 1275.37 ha.

Potenialul natural al solului i subsolului teritoriului administrativ situeaz oraul Bumbeti - Jiu printre localitile cu resurse naturale deosebite, fapt ce a determinat o activitate economic divers i complex.

Potenialul economic evideniaz existena unor activiti economice complexe n domeniul industriei, agriculturii i silviculturii care ofer oraului Bumbeti Jiu un loc aparte n contextul economic al judeului.

Principala unitate industriala o reprezinta UM SADU care are ca obiectiv fabricarea de produse speciale pentru aparare si produse economice de larg consum. Istoria acestei unitati infiintate in anul 1938 ca si etapele in care productia a cunoscut atat diversificari specifice momentului dar si perioade de avant sau stagnare fac din acest important obiectiv pentru oras principalul furnizor de locuri de munca pentru o zona care depaseste limita teritoriului administrativ studiat.

In randul unitatilor industriale se inscriu cele cinci cariere de materiale de constructii ale caror produse au cautare atat in judetul Gorj, cat si in afara acestuia la modernizare drumuri, cai ferate, constructii industriale si civile, etc.

Mentionam ca in localitate se afla SC Suinprod SA Bumbesti Jiu, care are ca activitate cresterea si ingrasarea porcilor, avand capital privat, unde lucreaza peste 100 angajati.

Precizam de asemenea ca in luna mai 2003 s-a infiintat SC Parc Industrial SRL Bumbesti Jiu, la fosta UM Sadu II, fiind sub tutela Consiliului Judetean Gorj. Acest parc industrial are o suprafata de 18,9ha, din care suprafata construita este de 40 % din total suprafata si are toate utilitatile:retea de drumuri, cale ferata, alimentare cu apa, canalizare, statie de epurare, gaze naturale, energie electrica, in concluzie o infrastructura foarte puternica.

In oras sunt in evidenta aproximativ 270 societati comerciale. De asemenea, exista 32 Asociatii Familiale si 111 activitati pe persoane fizice. Societatile comerciale cu activitate sunt profilate pe productie industriala, semifabricate, prestari servici, comert (cea mai mare parte) , produse alimentare, etc.

Exista si capacitati nepuse in valoare care au o infrastructura foarte buna si dotare aferenta la Parcul industrial Bumbesti Jiu (Sadu II) .

In localitate activeaza si Serviciul public de gospodarie comunala care se preocupa de gospodarirea orasului. Lucrarile de investitii pentru constructia hidrocentralelor de pe raul Jiu vor incadra un numar de 1500 angajati.Solul.n afara pulberilor sedimentabile i a funinginei emise de unele uniti economice, calitatea solului este afectat de depozitrile necontrolate de reziduri menajere i industriale cu arie mare de rspndire pe teritoriul oraului, datorate cu precdere unor SRL-uri care nu au abonamente la serviciile de salubritate i fermei de psri SC INSTANT SRL, care depoziteaz dejecii pe sol.

Groapa de gunoi a oraului, neamenajat corespunztor i nemprejmuit, degradeaz solul pe o zon mare. n afara suprafetei de 1,05 ha teren destinat iniial depozitrii deeurilor urbane n present se constat depozitarea necorespunztoare a deeurilor de-a lungul drumului de acces la depozit pe o suprafa aproximat la 0,5 ha

n zona Brseti, ca urmare a activitii desfurate de SC LAFARGE ROMCIM SA i SC FIBROCIM SA, solul prezint un caracter alcalin. n comparaie cu anii precedeni, n anul 2002 se observ o tendin de scdere a alcalinitii solului spre valori normale. n zona Trgu-jiu se observ o uoar alcalinitate a solului, un coninut ridicat de mangan i se nregistreaz valori mari ale indicatorilor azotai i amoniu.

Spaii verziZonele verzi ale oraului (ecologice, agrementrecreative, complementare) constituie un domeniu n care rezolvrile urbanistice privind suprafaa i distribuia vegetaiei n intravilan sunt determinante pentru confortul cetenilor.

Potenialul natural al solului i subsolului teritoriului administrativ situeaz oraul Bumbeti - Jiu printre localitile cu resurse naturale deosebite, fapt ce a determinat o activitate economic divers i complex.

Potenialul economic evideniaz existena unor activiti economice complexe n domeniul industriei, agriculturii i silviculturii care ofer oraului Bumbeti Jiu un loc aparte n contextul economic al judeului.

Principala unitate industriala o reprezinta UM SADU care are ca obiectiv fabricarea de produse speciale pentru aparare si produse economice de larg consum. Istoria acestei unitati infiintate in anul 1938 ca si etapele in care productia a cunoscut atat diversificari specifice momentului dar si perioade de avant sau stagnare fac din acest important obiectiv pentru oras principalul furnizor de locuri de munca pentru o zona care depaseste limita teritoriului administrativ studiat.

In randul unitatilor industriale se inscriu cele cinci cariere de materiale de constructii ale caror produse au cautare atat in judetul Gorj, cat si in afara acestuia la modernizare drumuri, cai ferate, constructii industriale si civile, etc.

Mentionam ca in localitate se afla SC Suinprod SA Bumbesti Jiu, care are ca activitate cresterea si ingrasarea porcilor, avand capital privat, unde lucreaza peste 100 angajati.

Precizam de asemenea ca in luna mai 2003 s-a infiintat SC Parc Industrial SRL Bumbesti Jiu, la fosta UM Sadu II, fiind sub tutela Consiliului Judetean Gorj. Acest parc industrial are o suprafata de 18,9ha, din care suprafata construita este de 40 % din total suprafata si are toate utilitatile:retea de drumuri, cale ferata, alimentare cu apa, canalizare, statie de epurare, gaze naturale, energie electrica, in concluzie o infrastructura foarte puternica.

In oras sunt in evidenta aproximativ 270 societati comerciale. De asemenea, exista 32 Asociatii Familiale si 111 activitati pe persoane fizice. Societatile comerciale cu activitate sunt profilate pe productie industriala, semifabricate, prestari servici, comert (cea mai mare parte) , produse alimentare, etc.

Exista si capacitati nepuse in valoare care au o infrastructura foarte buna si dotare aferenta la Parcul industrial Bumbesti Jiu (Sadu II) .

In localitate activeaza si Serviciul public de gospodarie comunala care se preocupa de gospodarirea orasului. Lucrarile de investitii pentru constructia hidrocentralelor de pe raul Jiu vor incadra un numar de 1500 angajati.

Turismul: Teritoriul administrativ al orasului Bumbesti Jiu, se inscrie in arealul turistic montan si detine un valoros potential turistic caracterizat printr-un cadru natural generos prin toate componentele sale dar si prin importante atractii turistice antropice. La aceasta se adauga pastrarea unor vechi ocupatii si mestesuguri, a unor frumoase datini si obiceiuri populare.

Zona aceasta cuprinde o concentrare deosebita de obiective turitice, atat in aria montana cat si in cea deluroaa si depresionara subcarpatica ce se impune prin:

-aspecte peisagistice de mare densitate si frumusete in care defileul Jiului este de o deosebita frumusete;

-versantii sudici ai muntilor au mari disponibilitati pentru realizarea amenajarilor necesare practicarii sportului de iarna la altitudini de 1450 1500m;

-areale forestiere extinse in zona montana ca locuri ideale pentru recreere si odihna;

-important fond cinegetic;

-muzeul de arhitectura populara de la Curtisoara;

-manastirea Lainici si alte biserici de lemn cu valoare de monumente;

Deoarece accesul in zona se asigura pe drumul national DN 67 si prin alte drumuri modernizate se apreciaza ca se poate practica un turism complex, montan, sporturi de iarna, rafting, alpinism, pescuit sportiv si vanatoare, turism cultural.

Structurile turistice de primire sunt reduse ca grad de confort si numar de locuri inregistrandu-se ca structuri organizate complexul Lainici, motel Castrul Roman si motel Visina. In acelasi timp prin Decizia Delegatiei Permanente a Consiliului Judetean Gorj, nr. 82/1994 s-au stabilit zone si monumente ala naturii din judetul Gorj, conform caruia, pentru orasul Bumbesti Jiu sunt nominalizate urmatoarele zone care au un regim de protectie speciala stabilita prin actele normative in vigoare:

a)Rezervatii forestiere:

-Padurea Chitu Bratcu pentru padurea de conifere.

-Padurea Gornacel- satul Plesa pentru pinul silvestru.

b)Rezervatii geologice:

-Piatra "Sfinxul Lainicilor".

-Stancile de la Rafaila.Calitatea vegetaiei este afectat att de poluare, ct i de dezinteresul unor membri ai comunitii, ceea ce impune o schimbare radical de optic n relaia dintre administraia local i agenii economici poluani, precum i n strategia de planificare urban.

Disfuncionaliti

Lipsa unor perdele verzi de protecie ntre sursele de poluare i zonele de locuit; dotarea spaiilor verzi sub necesar, mobilierul urban fiind insufficient .Deficitul foarte mare al spaiilor verzi publice: squaruri, grdini i parcuri, avnd n vedere faptul c suprafaa acestora pe locuitor este de 4,2 mp/loc, fa de un necesar de 8- 12 mp/loc pentru localitile cu pn la 100.000 locuitoriCAPITOLUL 3.PROIECTAREA RAMPEI ECOLOGICE DE DEEURI BUMBESTI JIU3.1. Prezentare

Depozitul de deeuri este amenajat la cca. 7km de municipiul Trgu Jiu zona Bumbesti-Jiu i are capacitatea total de 500000 mc.

In prima etap numrul de locuitori beneficiari este de cca.35000 de locuitori din municipiul Bumbesti Jiu si localitatile Curtisoara ,Lazaresti,Plesa si Tetila.Suprafaa total a depozitului este de 500000 mp i va fi mprit n 2 compartimente ce vor avea urmtoarele caracteristici:

Compartimentul 1(C1) suprafaa -27.000mp,nlime-15m;10ani-timp de funcionare;

Compartimentul 2(C2) suprafaa -20.500 mp, nlime- 13m; 10ani-timp de funcionare;

Locul de amplasare a depozitului de deeuri este o zon colinar situat la sud, sud est de localitatea Curtisoara la o cot superioar Jiului cu 50 m. Depozitulde deeuri Bumbesti-Jiu este amplasat n fosta microcarierei Curtisoara din care a fost extras crbune.Din punct de vedere morfologic regiunea prezint un aspect colinar avnd formaiunii sedimentare n fundament.nlimile absolute ale acestor dealuri variaz dela 600 m n zona albiei minore a rului Jiu, pn la 950 m la contactul cu Cristalinul.Amplasamentul pe care se gsete depozitul de deeuri Bumbesti-Jiu are o suprafa de 500000 mp,din care:

terenul ocupat de groap =47.500 mp CF 74 Curtisoara nr. topo (961- 968)/1

terenul ocupat de drumuri =2500 mp CF 74 Curtisoara nr. topo (961- 968)/2

zona situat n partea de est a gropii, este expropriat de la ali proprietari i face parte din alte CF-uri.

Depozitul de gunoi are o form ptratic cu dimensiuni de 250 m lime i 200 m lungime, dispus sub forma unei trepte cu nlimea de 15-20 m. Din nlimea treptei numai 7m se afl deasupra suprafeei morfologice a terenului n partea nordic, iar n cea sudic acesta se afl la nivelul terenului.

n anul 1976 acest teren a trecut n administrarea Consiliului Local Bumbesti-Jiu.Principalul curs de ap din zon este un afluent de dreapta a Jiului de Vest, care are o lungime de peste 3000 m. Depozitul de gunoi nu este vizibil de la distan, iar prin amplasarea acestuia n excavaia microcarierei se reduce impactul negativ asupra peisajului, rezultat n urma execuiei acestei lucrri.

Fig. 3.1. Localizarea oraului Bumbesti-Jiu

Fig. 3.2 Vedere de ansamblu a depozitului de deeuri menajere Bumbesti-Jiu

Fig. 3.3. Acumulare de ap n zona activ a depozitului de deeuri Bumbesti-JiuAstfel, durata de funcionare a ntregului depozit va fi de 25 de ani. Dup nchidere, n funcie de stabilitate, depozitul va fi monitorizat minimum 20 de ani.Lucrrile de construcie realizate n depozitul de deeuri sunt prezentate n tabelul urmtor:

Obiect 1.

Incinta de depozitare a deeurilorterasamente

etanare

drenaj

Obiect 2.

Aria de servicii

sediu administrativ

platform electronic de cntrire i cabin poart

parcare pentru main i utilaje

alei de acces

staie carburani

bazin splare roi

rezervor ap

remiz pentru utilaje

Obiect 3.

Lucrri pentru protecia mediului

bazin colector pentru levigat

bazin colector pentru apa tratat (permeat)

bazine ap pluvial

staie pentru tratarea levigatului

fos vidanjabil pentru apa menajer

mprejmuire

foraje de observaie

lizier de protecie

canale de gard i reprofilare canale existente

Conform HG 349/2005, art.4, alin. B depozitul este ncadrat n depozit de deeuri nepericuloase, deeurile admise la depozitare conform HG 349 art. 7(2) fiind:

a) deeuri municipale;

b) deeuri nepericuloase de orice alt origine, care satisfac criteriile de acceptare a deeurilor la depozitul pentru deeuri nepericuloase;

c) deeuri periculoase stabile, nereactive, cum sunt cele solidificate, vitrificate, care la levigare au o comportare echivalent cu a celor prevzute la lit. b) i care satisfac criteriile relevante de acceptare; aceste deeuri periculoase se depoziteaz n celule separate.3.2. Nivelarea i calculul volumului de terasamente.

Conform axelor de coordonate xOy, n prealabil, nivelarea se va face numai pe direcia ox. Dup ce aceste lucrri vor fi ncheiate, pe direcia oy se va realiza o nivelare n coame, pentru a favoriza scurgerea lixiviatului spre drenurile absorbante. Coamele vor avea o pant de 3%. Ca i metod de calcul se va aplica metoda poliedrelor Marin Rdulescu

La calculul nivelrii n plan nclinat problema fundament o constituie determinarea pantei optime de nivelare.

Calculul pantei s-a efectuat utiliznd urmtoarele relaii:

Ix =

Iy =

n care:

Ix, Iy pante optime de nivelare n planul nclinat pe direcia axelor X i Y;

n numrul punctelor sau numrul liniilor;

m - numrul punctelor sau numrul coloanelor;

l latura caroului;

+h diferena pozitiv dintre cota terenului i cota centroidului fiei:

+h = ZT ZC.

Etapa I. Determinarea pantelor optime de nivelare pe direciile X i Y.

Pantele sunt determinate cu metoda poliedrelor M. Rdulescu.

Ix=0.5% si Iy=1.0%Etapa a II-a. Determinarea diferenei de nivel proiectate

ZPRx = Ixl

ZPRy = Iyl pentru direciile care au numr de puncte fr so.

Pentru direciile care au numr de puncte cu so va trebui s se calculeze i:

Etapa a III-a. Calculul cotelor proiectate n plan nclinat.

1234567

11213141516171

12223242526272

13233343536373

14243444546474

15253545556575

16265646566676

Se observ n figura de mai sus c n centrul de greutate al suprafeei este reprezentat cota centroidului Zc,= 227.95. Aceast cot se obine att pe direcia X, ct i pe direcia Y cu formula mediei aritmetice a cotelor fiecrei direcii i va rezulta aceeai cot pe ambele direcii. Cota centroidului reprezint cota proiectat a centrului de greutate al suprafeei nivelate i este cota de la care se va pleca n calcularea cotelor proiectate. Pentru calcularea cotelor proiectate trebuie s se fac precizarea c terenul are o evoluie general pe direcia X i Y.

Calculul cotelor proiectate pornete de la Zc, din care, pe direcia x se vor calcula consecutiv cotele proiectate a punctelor 43, 53, 63, 73, 74, 64, 54, 44, i se vor nchide n Zc sau 43 cu formulele:pe direcia X:

Celelalte cote proiectate se vor calcula dup aceeai metodologie. Cotele proiectate sunt prezentate n tabelul 3.1.

Tabelul 3.1 Calculul cotelor proiectate

Nr.punct

Nr.punct

Nr.punct

Nr.punct

43317.4572314.457 315.1776314.45

53316.4562315.456313.1066315.45

63315.4552316.455311.72 56316.45

73314.4542317.454 310.1046317.45

74314.4532318.453310.2336318.45

64315.4522319.452 310.6226319.45

54316.4512320.451 312.7516320.45

44317.4511 316.6215320.4517320.45

34318.4521318.4525319.4527319.45

24319.4531317.4535318.4537318.45

14320.4541316.4545317.4547317.45

13320.4551315.4555316.4557316.45

23319.4561314.4565315.4567315.45

33318.4571313.4575314.4577314.45

Aplicnd aceast metodologie se vor obine cotele proiectate pentru nivelarea suprafeei n plan nclinat pe ambele direcii.

Etapa a IV-a. Calculul nlimilor de umplutur i adncimilor de sptur.

ZUS = ZT - ZPR

umplutur U: -ZUS = Z3 Z3PR,

sptur S: +ZUS = Z32 Z32PR.

Etapa aV-a. Calculul sumelor nlimilor de umplutur i adncimilor de sptur

(-ZU) (+ZS).

n principiu, nivelarea terenului n plan nclinat este terminat din punct de vedere teoretic. Dar, n momentul executrii nivelrii, zona de umplutur va avea pmntul afnat, iar n zona de sptur, pmntul va fi tasat. Pentru evitarea acestor influene se va calcula cota de execuie ZEX.

Etapa a VI-a. Calculul cotei de execuie (ZEX)

ZEX = ZPR (20-30%)ZUS

Procentul de 20-30% din ZUS a fost obinut din studii pedologice privind textura i structura diferitelor tipuri de sol.

Etapa a VII-a. Calculul nlimii de umpluturexecuie i adncimii de sptur-execuie

ZUSex = ZT ZEX.

Etapa a VIII-a. Calculul sumelor nlimilor de umplutur execuie i adncimilor de sptur execuie.

Etapa a IX-a. Calculul volumului de pmnt de umplutur i sptur

Odat cu ncheierea etapei a IX-a se obin toi indicii de nivelare a suprafeei: cotele proiectate, nlimile de umplutur, adncimile de sptur, cotele de execuie, nlimile de umplutur de execuie, adncimile de sptur de execuie, volumul de umplutur sptur pe ntreaga suprafa i specific la hectar.

Rezultatele calculului sunt prezentate n tabelul 3.2.

Tabel 3.2. Calculul pantelor de nivelare i a volumelor de terasamenteNr.punctZtZpr-ZUS+ZUSZEXZUSexNr.punctZtZpr-ZUS+ZUSZEXZUSex

1314.29 312,311.98750320.11251.987514321.1320.450.41250320.58750.4125

2313.4310.622.21250319.18752.212524320.2219.450.56250319.63750.5625

3311310.231.91250318.08751.912534319.8318.451.01250318.78751.0125

4312.4 310,102.21250317.18752.212544318.1317.450.48750317.61250.4875

5313311.722.71250315.28752.712554316.6316.450.11250316.48750.1125

6316.7 313.103.98750313.71253.987564314315.4501.0875315.0875-1.0875

7312.4 315.173.61250312.78753.612574312.8314.4500.1875312.9875-0.1875

11311.8319.451.76250320.03751.762515320.8320.450.43750320.36250.4375

21322.2318.452.06250319.13752.062525319.8313.454.76250315.03754.7625

31319.8317.452.51250318.28752.512535318.1319.4501.0125319.1125-1.0125

41318.2316.452.06250317.13752.062545317.5312.453.78750313.71253.7875

51314.8315.451.76250316.03751.762555314.8318.4502.5875317.3875-2.5875

61316.1314.452.28750313.81252.287565313.6311.451.61250311.98751.6125

71315.1313.452.53750312.56252.537575312.5317.4502.8125315.3125-2.8125

12311.4320.450.71250320.68750.712516320.1320.450.21250319.88750.2125

22320.7319.450.93750319.76250.937526319319.4500.2125319.2125-0.2125

32319318.451.16250318.83751.162536 318.5318.450.03750318.46250.0375

42318.2317.451.31250317.88751.312546317317.4500.1375317.1375-0.1375

52317.4316.451.46250316.93751.462556315316.4501.0875316.0875-1.0875

62318.4315.453.11250314.28753.112566314315.4501.1375315.1375-1.1375

72315.2314.451.03750313.16251.037576313.1314.450.18750312.91250.1875

13311.59320.450.41250320.58750.4125173119.5320.4500.1625319.6625-0.1625

23319.5319.230.03750319.46250.037527318.6319.4500.4375319.0375-0.4375

33318.66318.480.18750318.51250.187537318.1318.4500.2625318.3625-0.2625

43317.79317.450.26250317.53750.262547316.3317.4501.0375317.3375-1.0375

53316.3316.150.150.1125316.4125-0.262557315.8316.4500.4875316.2875-0.4875

63313.1313.100.6875314.7875-0.687567314.9315.4500.4625315.3625-0.4625

7331431400.1875313.1875-0.187577313.8314.450.76250313.03750.7625

3.3. Calculul volumului de terasamentePentru stabilirea cantitii de lucrri, respectiv a volumelor de terasamente s-au determinat elementele geometrice n seciuni longitudinale i transversale i s-au trecut n tabelele urmtoare volumele de terasamente pe tipuri de lucrri.

Tabel. 3.3. Calculul profilului longitudinal al digului de mprejmuire al depozitului de deeuri

Nr.

punctCota terenCota proiectatDistan parial

(m)Distan cumulat (m)Diferen nivel pant.H

(m)

1316.831400

2 316,6 313.810100.0090.25

3 316.4 313.640500.0091.2

4 31631310600.011.3

5315 312.860 1200.019.2

6314 311.8301500.022

7313 311.5251750.003.1

8312.8 311.3101850.111.65

9311.7 310.22020500.75

10311.5 309.81522000.45

11311.3 309.52524500.65

12311 309.34028500.95

13311 309.29037500.35

14312 3103040500.35

15312.7 310.21041501.45

16313 310,34045502.35

17 313.5 310.21046502.85

Depozitul de deeuri va fi mprejmuit de digul perimetral n partea de nord, est i sud, n partea vestic aflndu-se un taluz natural.

Caracteristicile digului perimetral:

pentru ca pozarea geomembranei pe taluz s fie posibil, panta interioar a fost aleas de 1:4;

panta exterioar va fi de 1:1.5

nlimea maxim a digului va fi de 6m;

limea la coronament este b=5m;

lungimea total a digului este de 1011m;

digul este realizat din argil bine compactat.

Tabel. 3.4. Calculul profilului transversal

Nr.

punctCota terenCota proiectatDistan parial

(m)Distan cumulat (m)Diferen nivel pant.H

(m)V

()

1318,5316,500.35

2318,2316,220200.020.3517.5

3 318314,530500.020.3517.5

4 317313,540900.020.0510

5 316 312,5501400.021.6542.5

6 316312,5401900.021.6582.5

7 316312,5302200.021.95117

Tabel. 3.5.Calculul volumului de terasamente

Nr.

punctCota terenCota proiectatCota fund traneeCota ax drenDistan parial

(m)Distan cumulat (m)Diferena nivel (m)Seciune (mp)Volum parial (mc)Volum cumulat (mc)

1315,3319315.275315.4001.500

2315,5319315.275315.450501.50.63030

3315,8319315.275315.4501001.50.63060

4316319316.275316.4501501.50.63090

5317319317.275317.4502001.50.630120

6318319318.275318.4502501.50.630150

3.4. Verificarea stabilititatii taluzului prin metoda fasiilor Metoda Fellenius

Complexitatea fenomenelor naturale de instabilitate a masivelor de pmnt, existent practic a diferite tipuri de cedri de teren, pe zone cu ntinderi diferite necesit o sistematizare a acestor fenomene, a cauzelor i factorilor determinani pentru a se putea realiza o cuantificare a gradului de risc pe care l implic.

Apariia i dezvoltarea fenomenelor de instabilitate sunt asociate cu elemente caracteristice. Astfel, primul semn al unei alunecri iminente l constituie fisurile ce apar la partea superioar a taluzului sau versantului, perpendicular pe direcia de micare. Aceste fisuri se pot umple treptat cu apa, care se infiltreaz n pmnt, slbindu-i rezistena i mrindu-i greutatea. Se mai pot observa i fisuri nclinate de forfecare pe ambele laturi ale masei n micare ca i o uoar refulare la piciorul pantei.

Alunecrile de teren sunt o urmare a perturbrii strii de echilibru dinamic n care se afl versanii, echilibru meninut, pe de o parte de aciunea factorilor de mediu (fore active), iar pe de alt parte, de opoziia masivului la aceast aciune (fore rezistive). Echilibrul ntre forele active i cele rezistive asigur versantului o stare de repaus sau de micare uniform. Dac forele active le depesc pe cele rezistive, micarea versantului devine accelerat, pn la atingerea unei noi stri de echilibru relativ.

Conform unei clasificri generale, se pot ntlni urmtoarele tipuri mari de alunecri:

1. Prbuirile de maluri se produc n cazul maselor de pmnt sau roc, unde nu este format o suprafa de alunecare, iar cedarea are loc datorit eroziunii la baza taluzului sau versantului.

2. Alunecrile rotaionale, care pot fi:

Alunecrile rotaionale simple La partea superioar direcia suprafeei de alunecare este foarte nclinat, practic vertical, iar la baza de multe ori ia natere o zon de curgeri lente.

Alunecrile multiple rotaionale Sunt provocate iniial de o alunecare local Datorit naturii specifice a pmntului, la scurt timp dup declanarea alunecrii, materialul remaniat i micoreaz mult consistena, transformandu-se uneori ntr-un fluid vscos, care ncepe s curg.

Alunecrile rotaionale successive Sunt caracterizate de un numr de alunecri rotaionale de suprafa. Ele se declaneaz n zona de baz i se extind spre partea superioar a versantului.

3. Alunecrile de translaie se produc de-a lungul unor stratificaii aproximativ paralele cu suprafaa terenului, astfel nct micarea masei alunectoare este predominant de translaie Acestea se mpart n cderi de blocuri, alunecri de translaie simple, alunecri de translaie multiple i alunecri cu extinderi laterale.

4. Curgerile reprezint un tip de alunecare a crei caracteristic st n faptul c materialul cedeaz pe masur ce se deplaseaz n jos pe versant, curgnd ca un fluid vscos. In funcie de viteza micrii i de caracteristicile materialului se pot deosebi curenii de pmnt de noroi, de grohoti sau alunecrile curgtoare.

In cazul unui taluz de form cunoscut, a crui stabilitate urmeaz s fie verificat, se consider o suprafa posibil de alunecare definit prin arcul de cerc cu centrul n punctul O i care trece prin piciorul taluzului. Masa de pmnt care alunec se mparte n fii prin linii verticale. Fie o fie oarecare i. Dac se consider c forele normale i tangeniale care acioneaz asupra forelor laterale ale fiei sunt n echilibru (ceea ce este echivalent cu a admite c fiecare fie acioneaz independent de celelalte) , rezult c asupra fiei acioneaz greutatea G, care trebuie echilibrat de forele care se dezvolt pe suprafaa de cedare A aferent fsiei. Suprafaa aferent unei fii este egal cu: A=1, n care reprezint lungimea arcului de cerc aferent fiei i.

Calculul se efectueaz pentru o lungime de taluz egal cu unitatea:

Forele (+), care tind s produc alunecarea sunt componente dup direcia tangentei greutilor ale fiilor aflate la dreapta verticalei care trece prin centrul suprafeei circulare. n mod convenional s-au notat cu (+) unghiurile de la dreapta verticalei, cu (-) cele aflate la stnga; semnul (-) nu afecteaz ns valoarea funciei trigonometrice.

Forelor (+) care tind s provoace alunecarea li se opun:

Forele de frecare, ;

Forele de coeziune,;

Componentele (-) ale greutilor fiilor aflate la stnga verticalei, duse prin centrul fiei.

Factorul de stabilitate (coeficientul de siguran) se exprim ca raportul ntre momentul, fa de centrul O, dat de forele (-), i care se opun alunecrii, numit moment de stabilitate , i momentul dat de forele care tind s provoace alunecarea, numit moment de rsturnare , astfel:

La calculul greutii unei fii i trebuie s se in seama de greutile volumice ale diferitelor straturi pe care le strbate fia; n cazul taluzului din proiect este un singur strat de pmnt, din argil prfoas, greutatea volumic avnd valoarea =18.5 kgf/mc.

Coeficientrul de siguran admisibil se ia egal cu 1,31,5 n funcie de importana construciei.

Se cere ndeplinit condiia:

Trebuie s se verifice dac pentru orice suprafa care trece prin piciorul taluzului, inegalitatea de mai sus este satisfcut, deoarece poziia centrului O a fost arbitrar. Ar trebui deci efectuate ncercri lund i alte centre pentru a verifica aceast relaie.

Pentru a reduce numrul de ncercri se poate folosi urmtoarea metod aproximativ: se consider c centrele suprafeelor circulare de alunecare cele mai periculoase, deci susceptibile de a duce la coeficientii de siguran cei mai mici, se gsesc situate pe o dreapt definit prin punctele i , dreapta lui Fellenius, ale cror poziii n planul considerat se stabilesc astfel:

1. punctul se gsete pe dreapta de cota H, la distana de 4,5H spre amonte de proiecia B pe aceast dreapt a piciorului aval B al digului;

2. punctul se afl la intersecia segmentelor B si A, care fac unghiurile 1 cu taluzul i respectiv 2 cu orizontala.

Tabel 3.6. Valorile 1 si 2 n funcie de nclinarea taluzului

1:m1:11:1,51:21:31:5

45o33o41'26o34'18o25'11o19'

128o26o25o25o25o

237o35o35o35o37o

Coeficientul de siguran aferent fiecrui centru se calculeaz cu metoda fiilor i se reprezint la o scar convenabil, lund dreapta

EMBED Equation.DSMT4 ca ax de referin. Se construiete curba de variaie a coeficienilor de siguran.

Tangenta la curb, paralel cu

EMBED Equation.DSMT4 , definete . Dac >, taluzul este stabil, iar verificarea se consider ncheiat. Dac 1,5 n cosecin taluzul este stabil

3.5 Tehnologia de executare a nivelarii.Nivelarea se poate executa n condiii bune n perioada de e var i toamn. Se recomand mobilizarea terenului nainte de executarea nivelrii n cazul cnd este foarte uscat.

nainte de nceperea execuiei nivelrii, lucrrile proiectate se materializeaz n teren prin dou moduri: cu pichei btui la cot i semnalizarea lor cu balize de 1,4 m colorate n rou pentru spturi i albastru pentru umpluturi; cu fie-reper, formate din vergele de fier prevzute cu o travers i o tbli; traversa se fixeaz pe fia metalic la 15-20cm de la baz, iar tblia la partea superioar, pe tbli se nscrie adncimea de sptur sau umplutur.

Execuia nivelrii se face pe benzi, o band fiind lucrat de un grup de 3-4 screpere.

Finisarea nivelrii se face cu autogrederul sau nivelatorul.

Tehnologia clasic de nivelare a terenurilor agricole este o lucrare extensiv din punct de vedere al consumurilor de timp, de munc i carburant, iar precizia realizat este relativ slab.

Tehnologia de nivelare folosind utilaje comandate cu laser nltur principalele dezavantaje ale metodelor actuale de nivelare, obinndu-se n principal o precizie de execuie de 1-2cm, fr a mai fi nevoie de rectificri i finisri.

Executarea nivelrii se face n general pe material(deeuri) cu umiditate de 15-16%; nu se face nivelare pe soluri cu exces de umiditate.

Sparea i deplasarea pmntului cu utilaje terasiere

Lucrrile de compensare reprezentnd lucrrile de sptur, cu transportul materialului pe distane mijlocii i mici cu depozitare direct n umplutur se execut cu: screper sau autoscreper, buldozer, autogreder.

Fa de sistema de maini excavator-autovehicule, n special, autoscreperul, care are un domeniu de suprapunere pe o anumit distan de transport, prezint urmtoarele avantaje: scheme tehnologice de mecanizare mai uor de aplicat, fiind eliminate ntreruperile de ateptare ale excavatorului sau autovehiculelor; consum de manoper specific mai mic, deoarece un screper reclam un singur mainist fa de un excavatorist (sau excavatorist cu ajutor plus oferii de pe autovehicule; are capacitatea de a tia pmntul n straturi de grosime mic, lucru care permite i executarea lucrrilor de nivelri; este i un utilaj apreciat de mprtiere i compactare a pmntului n anumite limite.

Cu ajutorul screperelor se pot executa spturi n debleu sau umpluturi n rambleu avnd adncimi, respectiv nlimi, de pn la 6m, funcie i de dimensiunile frontului de lucru. Peste 1,5m adncime sau nlime sunt necesare a se realiza rampe pentru accesul utilajului la punctele de spare i descrcare.

Este indicat lucrul cu screperele pentru:

lucrri de compensri, la platforme de pmnt, prin tierea supranlrilor (movilelor) i umplerea adnciturilor (gropilor);

lucrrile de decopertare, prin ndeprtarea stratului steril, la zcmintele de balast, piatr, nisip, crbune;

n timpul spturii pmntului i ncrcrii cupei, screperul trebuie s nving cele mai mari rezistene. Mrimea timpului de ncrcare a screperului depinde de: tipul constructiv al screperului, puterea disponibil a screperului, natura pmntului i grosimea stratului de pmnt care se taie.

Autoscreperele cu dou motoare i cele cu elevator, de regul se ncarc singure neajutate. Screperele tractate i autoscreperele cu un singur motor sunt mpinse n timpul sprii de un utilaj mpingtor (buldozer, tractor) sau mai rar sunt trase de un autotractor. Din construcie, toate screperele sunt prevzute la partea din spate cu un tampon de mpingere.

Ca metode de mpingere la ncrcare se folosesc: ncrcarea cu ntoarcere n urm a utilajului mpingtor; ncrcarea dus-ntors; ncrcarea n lan, care este cea mai rspndit metod.

CAPITOLUL 4

Constructii si lucrari anexe.

4.1 Platforma tehnologicPaltforma tehnologic va fi amplasat la intrarea n depozit, va fi betonat n ntregime i prevazut cu anuri de gard care se vor descrca n bazinul colector de la rampa de splare auto, iar din acest bazin , efluentul va fi condus n deznisipator.

Ca dotri constructive, n cadrul platformei au fost prevzute:

sediu administrativ

platform electronic de cntrire i cabin poart

parcare pentru mainile personalului i utilaje

alei de acces

staie carburani

bazin splare roi

rezervor ap

remiz pentru utilaje

bazin colector levigat din beton armat, etanat cu geomembran, cu V=850mc;

bazin colector pentru apa tratat(permeat)

bazin ap pluvial

staie pentru tratarea levigatului

2 staii pentru tratare apa menajer

mprejmuire cu pori de acces

foraje de observaie:

lizier de protecie

utilaje: compactoare, buldozere, autovidanj 4.2 Drum de acces.

Accesul la depozit se va face pe un drum de exploatare pietruit. Acest drum are o lime de 5m i o lungime de..km. Accesul n ncinta depozitului se va face pe o ramp de acces realizat din pmnt compactat cu panta taluzului de 1:1.5 i cu limea de 4m. Lungimea total a rampei de acces va fi de 380m i ea va compartimenta practic incinta nchis.4.3 Utilitati. Ca utilitti, proiectul prevede:

alimentarea cu ap potabil;

alimentarea cu energie electric;

evacuarea apelor uzate.

Depozitul de deeuri va fi alimentat cu ap potabil de la reeaua oreneasc. Punctul de racordare la reeaua cu ap potabil se afl la intrarea n incinta depozitului de deeuri, pe partea stng a drumului de acces.

Alimentarea cu ap pentru incendiu este asigurat ntr-un bazin deschis cu V=200mc, ngropat, V = 16,6m x 10,6m x 3,0m, impermeabilizat cu geotextil peste care s-a montat o geomembran, neted pe ambele pri, cu polietilen PEHD, cu grosimea de cca 2,0mm.

Volume de ap autorizate:

zilnic maxim = 3,08 mc

zilnic mediu = 2,10 mc

anual = 0,7665 mc

din care:

apa potabil:

Qzi max = 2,08mc/zi

Qzi mediu =1,60 mc/zi

apa tehnologic utilizat la rampa de splare.

Qzi max = 1,0mc/zi

Qzi mediu = 0,5mc/zi

Evacuare apelor uzate se va realiza prin colectarea n canalizarea proprie i conducerea ntr-un bazin etan betonat vidanjabil cu capacitatea de 9mc. LEvigatul va fi colectat n bazinul de stocare levigat(V=850mc), va fi direcionat ctre staia de epurare proprie. De asemenea se va realize i un sistem de canalizare pentru apele pluviale.

Alimentarea cu energie electric se realizeaz din reeaua existent n baza contractului ncheiat cu S.C. CEZ Vnzare S.A.

Consumul de energie electric este 2.400 kw/an.

Unitatea i-a implementat msuri de eficientizare att pentru utilaje ct i pentru cldiri.

Pentru respectarea recomandrilor BAT privind utilizarea eficient a energiei, se va avea n vedere:

urmrirea periodic i contorizarea cantitii de energie consumat;

funcionarea corespunztoare a sistemului de nclzire;

asigurarea iluminrii spaiilor cu sisteme ce asigur consum redus de energie.

Anual operatorul va ntocmi un raport privind consumul de energie, va identifica i va aplica msurile de utilizare eficient a energiei.

4.4. Operarea n depozitul de deeuri. Acoperiri periodice.Rar deeurile sunt livrate la staia de salubrizare pe sortimente pure, de obicei gsindu-se sub forma amestecurilor sau a cumulrilor de componente diferite i avnd o structur instabil. Pot avea ns i o form omogen solid, semisolid sau lichid sau pot fi compuse din mai multe componente solide, semisolide sau lichide.

Printr-o examinare vizual pot fi considerate omogene urmtoarele deeuri care

pot fi pompate sau pot curge:

materiale pstoase;

deeuri lichide;

deeuri solide cu structur granulat sau fin (de ex. din instalaiile de desprfuire i de epurare a gazului de ardere de la instalaiile de incinerare).

Toate celelalte sunt eterogene sau omogenitatea lor nu poate fi determinat prin control vizual, astfel nct trebuie ncadrate n categoria eterogenelor.

n ciuda acestei eterogeniti, chiar i n cadrul unei arje de livrare trebuie s se realizeze o descriere a fiecrui tip de deeu pe baza ctorva caracteristici chimicofizice.

Deeurile care pot fi acceptate n depozitul de deeuri sunt descrise n tabelul 3.4.

1. Deeurile din grupa 20, Deeuri municipale i asimilabile din comer, industrie, instituii, inclusiv fraciuni colectate separat, din Catalogul European, marcate cu X n tabelul de mai sus, sunt deeuri pentru care exist o metod fezabil de valorificare i se va proceda n mod prioritar la valorificarea acestora.

2. Deeurile de chipamente electrice i electronicee - din grupa 20 01 36 se supun prevederilor HG 448/2005 sunt deeuri pentru care exist metod fezabil de valorificare i se va proceda n mod prioritar la valorificarea acestora.

3. Deeurile voluminoase( din gospodrii) 20 03 07 - trebuie mrunite nainte de depozitare, s fie repartizate pe suprafee mari, n mod uniform n corpul depozitului, parcurse de mai multe ori cu compactorul, asigurnd n acest fel o bun stabilitate depozitului.Tabel 4.1 Lista de deeuri acceptate la depozitare i condiii de depozitareDenumire deeuCod deeu conform CED

O.M. 856/2002

Deeuri municipale i asimilabile din comer, industrie, instituii, inclusiv fraciuni colectate separat

Hrtie i carton20 01 01

Deeuri biodegradabile de la buctrii i cantine20 01 08

mbrcminte20 01 10

Textile20 01 11

Uleiuri i grsimi comestibile20 01 25

Detergeni, altii dect cei specificai la 20 01 2920 01 30

Echipamente electrice i electronice casate, altele dect cele specificate la 20 01 21, 20 01 23 i 20 01 3520 01 36

Lemn,altul dect cel specificat la 20 01 3720 01 38

Materiale plastice20 01 39

Metale20 01 40

Deeuri de la curitul courilor20 01 41

Deeuri biodegradabile20 02 01

Deeuri municipale amestecate 20 03 01

Deeuri din piee 20 03 02

Deeuri stradale 20 03 03

Nmoluri din fose septice 20 03 04

Deeuri de la curarea canalizrii20 03 06

Deeuri voluminoase20 03 07

NOT: Sub aspectul prevederilor reglementrilor legislative privind regimul deeurilor, care transpun reglementrile comunitare n domeniu, se vor respecta urmtoarele condiii:

Nu se vor accepta la depozitare urmtoarele tipuri de deeuri: deeuri lichide ; deeuri explozive, corozive, oxidante , foarte inflamabile, inflamabile;

toate tipurile de anvelope uzate ntregi sau tiate, excluznd anvelopele folosite ca materiale n construcii ntr-un depozit;

deeuri periculoase medicale sau alte deeuri clinice periculoase de la uniti medicale sau veterinare

orice alt tip de deeu care nu satisface criteriile de acceptare, conform Anexei nr.3 a HG 349/2005.Operatorul depozitului trebuie s asigure toate msurile necesare pentru ca deeurile pe care le preia n vederea depozitrii ndeplineasc urmtoarele criterii:

1. se regseasc n lista deeurilor acceptate pe depozit, conform autorizaiei integrate de de mediu;

2. transportate de societi autorizate cu exceptia transportatorilor particulari, care aduc deeuri n cantiti mici;

3. nsoite de documente doveditoare n conformitate cu normele legale i cu cele impuse de operatorul depozitului.

Deeurile tehnologice rezultate din activitatea de exploatare a depozitului vor fi gestionate n conformitate cu natura lor:

deeurile reciclabile vor fi recuperate i revalorificate

deeurile nevalorificabile nepericuloase vor fi depozitate n depozit

deeurile nevalorificabile periculoase (provenite de la atelierul de reparaii, staia de epurare) vor fi fi eliminate n funcie de natura lor prin firme autorizate;

Operatorul depozitului de deeuri trebuie s asigure garania financiar, conform legislaiei n vigoare, pentru sigurana depozitului i pentru respectarea cerinelor de protecia mediului. Aceast garanie va fi meninut pe toat perioada de operare, nchidere i urmrire postnchidere a depozitului

Operaii de depozitare

La primirea transportului de deeuri se va efectua un control de recepie. Controlul de recepie poate fi efectuat numai de persoane specializate i const din:

verificarea documentelor care nsoesc transportul de deeuri: cantitatea, caracteristicile, sursa de provenien i natura lor, cod conform HG 858/2002, buletine de analiz cnd exist suspiciuni, precum i date privind identitatea productorului sau a destinatarului deeurilor.

inspecia vizual a deeurilor la intrare i la punctul de depozitare, i dup caz verificarea conformrii cu descrierea prezentat n documentaia naintat de destinator, conform procedurii stabilite la pct.3.1 nivelul 3 din anexa 3 la HG 349/2005 privind depozitarea deeurilor;

pstrarea n registrul depozitului a datelor privind cantitile, caracteristicile deeurilor, natura i originea lor, data livrrii, identitatea productorului.

Criterii de acceptare a deeurilor

Pot fi acceptate fr a fi supuse unei testri, deeurile municipale care ndeplinesc criteriile definite conform HG 349/2005, care se regsesc n categoria 20 a Listei Europene a deeurilor Deseuri municipale si asimilabile din comer, industrie, instituii, inclusiv fraciuni colectate separat Operatorul la recepia deeurilor trebuie s fie instruit astfel nct s aib competena necesar pentru verificarea transporturilor de deeuri i a documentelor nsoitoare i pentru a sesiza neconformrile, de exemplu:

documentele nsoitoare sunt incorecte, insuficiente sau necorespunztoare,

deseurile transportate nu corespund cu cele descrise n documentele nsoitoare, sau nu se ncadreaz n condiiile impuse de autorizaia de mediu. n acest caz de neconformare, operatorul trebuie s aplice procedurile stabilite, vehiculul de transport fiind direcionat ctre o zon special amenajat, unde va rmne pn ce autoritatea de control a depozitului ia o decizie n ce privete deeurile transportate.

n Registrul depozitului vor fi consemnate toate neconformrile nregistrate, mpreun cu date referitoare la aciunile ntreprinse.

Criteriul preliminar de acceptare a deeurilor n clasa de depozitare a deeurilor nepericuloase, bazat pe caracteristicile deeurilor, adoptat n prezenta autorizaie: deeul nu trebuie s conin constituieni periculoi prevzui n Anexele 1D i s nu aib proprietile periculoase prevzute n Anexa 1E la OUG 78/2000 privind regimul deeurilor, aprobat i modificat prin Legea nr. 426/2001, modificat de OUG 61/2006, aprobat prin Legea 27/2007.

Procedura de aceptare a deeurilor la depozitare const n: Verificarea la locul de depozitare;

Inspecatrea vizual nainte i dup descrcare a fiecrui transport de deeuri adus la depozit;.

Acceptarea la depozitare a deeului numai dac este conform cu cel descris n cadrul caracterizrii generale i testrii de conformare, respectiv cu cel pentru care sunt prezentate documente nsoitoare. Dac nu sunt ndeplinite aceste condiii, deeul nu este acceptat n depozit;

Obligaia pe care o are operatorul de a demonstra cu documente c deeurile au fost acceptate n conformitate cu condiiile din autorizaie i c ndeplinesc criteriile pentru clasa de depozit respectiv, la orice control efectuat de protecia mediului

Obligaia operatorului de a informa imediat generatorul i autoritatea competent pentru protecia mediului cu privire la refuzul de a accepta deeurile, n cazul n care deeurile nu sunt acceptate n depozit. Pn la aplicarea msurilor decise, deeurile rmn n zona de securitate. Interzicerea amestecrii deeurilor n scopul de a satisface criteriile de acceptare la o anumit clas de depozite. Operatorul depozitului pstrez nregistrrile cu privire la fiecare tip de deeu, pentru o perioad de un an.

Modul de exploatare a depozitului :

Modul specific de exploatare utilizat de ctre operatorul depozitului depinde de natura deeurilor acceptate i trebuie s in cont de:

starea fizic a deeurilor;

condiiile meteo din momentul depozitrii;

cerinele speciale pentru evitarea riscurilor.

Metode de depozitare / descrcare

Pentru depozitarea deeurilor urbane procesul tehnologic este urmtorul:

cntrire pe platforma electronic de cntrire, amplasat la intrare;

inspectia vizual a compoziiei deeurilor;

descrcarea la locul de depozitare;

mprtiere i compactare, pentru reducerea volumului;

aternere de straturi de acoperire, periodic;

cntrirea la ieire a autogunoierei fr ncrctur.

Metoda de depozitare a deeurilor municipale propus este depozitarea pe suprafa prin descrcarea i compactarea deeurilor se formeaz o platforma relativ orizontal a carei nlime maxim de obicei nu depete 2,5 m.

Activitatea de descrcare propriu-zis a deeurilor se supune unor reguli stricte pe care trebuie s le cunoasc toi lucrtorii depozitului, precum si conductorii vehiculelor de transport. Descrcarea unui transport de deeuri este supravegheat i controlat de o persoan instruit n acest scop. In cazul n care apar ndoieli cu privire la caracteristicile deeurilor i acceptabilitatea acestora la depozitare, va fi informat imediat conducerea depozitului, astfel nct s fie luate msurile necesare.

Nivelarea si compactarea

Deeurile descrcate vor fi imediat nivelate i compactate, aceast practic avnd mai multe avantaje:

creeaz posibilitatea depozitrii unei cantiti mai mari de deeuri n unitatea de volum;

reduce impactul determinat de mprtierea gunoaielor pe diferite suprafee, proliferarea insectelor, a animalelor i psrilor i apariia incendiilor;

minimizeaza fenomenele de tasare pe termen scurt.

Operare n depozit

In cazul depozitrii deeurilor cu potenial biodegradabil ridicat s-a calculat un grad de compactare optim, astfel nct densitatea stratului de deeuri s nu mpiedice procesele de formare i evacuare a levigatului i a gazului de depozit. Valoarea densitii deeurilor compactate de 0,8 t/mc este optim pentru desfurarea normal a proceselor de biodegradare a deeurilor.

Operaiunile de nivelare - modelare i compactare n straturi a deeurilor n interiorul compartimentului de depozitare se va face cu utillajele proprii ale depozitului: buldozer i compactor cu role din oel.

Depozitarea se va face n perimetre zilnice bine stabilite i delimitate ntr-un plan de exploatare detaliat.

Depozitarea se va face n arii de 25 m lungime i 15 m lime, n straturi compactate de 1,5 m, pe toat limea depozitului. Lungimea de 25 m a fost aleas pentru a asigura o funcionare eficient a utilajelor de imprastiere i compactare, iar limea de 15 m este impus de limea lamei buldozerului. Zona de depozitare zilnic, respectiv celula zilnic de depozitare va avea o suprafat de cca. 375 mp, o nlime de cca. 1,5 m de gunoi compactat i un volum de 562 mc gunoi compactat. Gradul de compactare optim va ajunge la cca. 0,8-0,9 to/mc.

Dispunerea celulelor se va face intreesut, precum crmizile la o zidrie, pentru a asigura o stabilitate ct mai bun corpului depozitului n rambleu, pe de o parte i pentru a permite infiltratrea apei din precipitaii ctre sistemul de drenaj, pe de alt parte.

Acoperirea periodic

Acoperirea periodic trebuie s se realizeze mai ales n perioadele cu temperatur i umiditate ridicate, aceste conditii favoriznd degajarea de mirosuri neplcute i proliferare a duntorilor.

Celulele zilnice vor fi acoperite cu un strat de pmnt sau deeuri inerte provenite din concasarea deeurilor de construcii cu scopul de:

a nu permite antrenarea de catre vant sau curentii de aer a deseurilor usoare

a asigura infiltrarea apelor din precipitatii catre sistemul de drenaj

a asigura colectarea si evacuarea gazelor de depozit de catre puturile colectoare verticale, care vor penetra toata coloana de gunoi, pana la stratul filtrant de baza

a preveni aparitia mirosurilor neplacute, proliferarea insectelor, a pasarilor

pentru a conferi depozitului un aspect relativ estetic.

Delimitarea zonelor de lucru

Delimitarea zonei de lucru se va face prin marcaje temporare: metoda este foarte simplu de aplicat, dar necesit un control strict, pentru a evita amplasarea incorect a marcajelor i deci descrcarea deeurilor n afara zonei de lucru.

Delimitarea zonelor de lucru zilnice se va face innd cont de:

securitatea muncii;

prevenirea efectelor dezagreabile (mirosuri, insecte, pasari, impact vizual);

suprafata necesara pentru buna exploatare a depozitului;

tipul si dimensiunea vehiculelor de transport deseuri;

forma celulelor de depozitare;

modul de eliminare a gazului si a levigatului;

stabilitatea depozitului.

Echipamente mobile pentru exploaterea depozitului: compactoare , buldozere, autovidanj.

Cerine i metode de depozitare:

Primul strat de deeuri de deasupra stratului de drenaj, n grosime de 1m, se depun cu atenie, fr compactare. Compactarea deeurilor depozitate ncepe numai dup ce stratul de deeuri depete 1m grosime. Este interzis depozitarea n primul strat de un metru de deeuri a deeurilor masive, voluminoase, cele sub form lichid, mloas, nisipuri fine i alte tipuri de deeuri care pot penetra n sistemul de drenaj , colmatndu-l.

Celulele de depozitare trebuie umplute repede, pentru a se putea instala sistemul de nchidere, evitnd astfel formarea levigatului.

Deeurile care pot ridica probleme din punct de vedere al stabilitii se depun n amestec cu deeuri stabile. Nmolul va fi repartizat uniform pe depozit n amestec cu deeurile menajere n proporie de 1:10.

Operatorii din zona de descrcare trebuie s poarte echipament de protecie colorat, uor de recunoscut.

Prevenirea riscurilor producerii unor accidente se realizeaz astfel:

execuia lucrrilor s se fac cu respectarea strict a proiectului;

msurile cuprinse n planurile de intervenie n caz de accidente, avarii ce pot avea impact major asupra sntii populaiei i mediului nconjurtor s se respecte;

sistemele de etanare s se aplice numai dup recepia fundaiei de ctre factorii responsabili;

aprovizionarea cu materiale de etanare s se fac simultan cu execuia terasamentelor;

canalizarea pluvial s se execute la cotele din proiect i din materialele prevzute;

repartizarea deeurilor n depozit astfel nct s se asigure stabilitatea masei de deeuri i a structurilor asociate, n special pentru evitarea alunecrilor;

se vor asigura condiii minime de igien la locul de munc;

dotarea personalului muncitor cu echipament de protecie;

construirea de rezervor de combustibil semingropat n cuv de beton, pe radier metalic;

se vor lua msuri pentru eliminarea riscului de incendiu i explozii prin existena unui pichet PSI i asigurarea rezervei intangibile de ap necesar pentru intervenii n caz de incendii;

construirea de rezervor de combustibil semingropat n cuv de beton, pe radier metalic;

se va interzice accesul persoanelor neautorizate n incinta depozitului;

se vor institui sisteme corespunztoare de siguran i paz.

n vederea conformrii cu cerinele OUG nr.152/2005 privind prevenirea i controlul integrat al polurii, aprobat prin Legea nr. 84/2006, se va urmri introducera i utilizarea celor mai bune tehnici prin:

implementarea unui sistem de management de mediu n exploatarea depozitului;

elaborarea de instruciuni pentru operarea n ramp i instruirea personalului pentru respectarea acestora

raionalizarea colectrii deeurilor prin colectarea selectiv la surs i utilizarea unor staii de trans


Recommended