Home >Documents >Curriculum Ciclu Gimnazial

Curriculum Ciclu Gimnazial

Date post:09-Dec-2015
Category:
View:20 times
Download:1 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • EDUCAIE ECONOMIC

  I ANTREPRENORIAL

  Ministerul Educaiei al Republicii Moldova

  Curriculum pentru nvmntul gimnazial

  (clasele V IX)

  Chiinu, 2013

  CU

  RR

  ICU

  LU

  MU

  L O

  P

  ION

  AL

 • EDUCAIE ECONOMIC I ANTREPRENORIAL2

  Aprobat: la edina Consiliului Naional pentru Curriculum, proces verbal nr.4 din

  9.02.2012;

  Echipa dE lucru

  Formatori Junior Achievement Moldova1. Andoni Vitalie, cadru didactic, grad didactic unu, LT Gaudeamus ,

  mun. Chiinu;2. Bolohan Natalia, cadru didactic, grad didactic doi, Liceul de

  Creativitate i Inventic Prometeu-Prim , mun. Chiinu;3. Gra Rita, cadru didactic, grad didactic superior, LT D.Cantemir , or.

  Edine;4. Melinte Iurie, cadru didactic, grad didactic superior, L.T. B.P. Hadeu,

  or.Drochia;5. Olaru Valentina, cadru didactic, grad didactic superior, LT Lucian

  Blaga , mun. Chiinu, doctorand la Catedra de tiine ale Educaiei, USM;

  6. Pila Victoria, cadru didactic, grad didactic doi, Liceul de Creativitate i Inventic Prometeu-Prim , mun. Chiinu;

 • CURRICULUMUL PENTRU NVMNTUL GIMNAZIAL (CLASELE V IX) 3

  i. prEliminarii

  Educaia economic i antreprenorial pentru adolesceni s-a transformat astzi ntr-o necesitate vital n contextul unei societi ai liberei iniiative i din perspectiva axrii sistemului educaional pe competene. Principiile i valorile promovate de programele din ciclul gimnazial sunt n strict corelaie cu viaa cotidian, cu modul n care se manifest indivizii n calitate de consumatori sau productori.

  Educaia economic, declarat de UNESCO ca una dintre noile educaii, i face pe elevi s neleag problemele din cotidian, i ajut s identifice i s evalueze consecinele deciziilor personale, ale prinilor i autoritilor. n sistemul economiei de pia pentru elevi este important s dezvolte abilitile de gndire economic, s evalueze costurile i beneficiile implicate de diferite decizii, s elaboreze un comportament adecvat societii. Acestea vor contribui la dezvoltarea gndirii critice, la formarea unui sistem de valori i educarea unui cetean activ i cu spirit de iniiativ.

  Programele de educaie economic i antreprenorial la ciclul gimnazial formeaz capaciti de nelegere i rezolvare a problemelor cu care oamenii se confrunt zilnic, faciliteaz luarea de decizii n situaii economice concrete. Curriculum-ul pentru programele de Educaie economic i antreprenorial pentru treapta gimnazial constituie un suport didactic de baz adresat profesorului i ntregii comuniti educaionale pentru realizarea eficient a procesului educaional i este centrat pe competene. Documentele conceptuale i normative ale sistemului educaional din Republica Moldova trateaz EducaiaEconomiciantreprenorial ca parte integrant conceptului i practicii educaionale moderne.

  Pioneratul implementrii programelor de Educaie economic n sistemul educaional al Republicii Moldova aparine organizaiei obteti Junior Achievement Moldova, care este o organizaie non-profit fondat n anul 1995, membr a reelei JA Worldwide,www.ja.org i a Centrului Regional de la Bruxelles, JA-YE Europewww.ja-ye.org. Misiunea organizaieiconst nmotivarea i pregtirea tinerei generaii pentru a seafirma cu succes n economia de pia.

  n acest scop, organizaia implementeaz n colile din Republica Moldova programe opionale de educaie economic i antreprenorial. Junior Achievement este o organizaie non-profit finanat de peste 100.000 de firme, fundaii i persoane particulare. Scopul Junior Achievement este de a instrui i a inspira tinerii s aprecieze antreprenoriatul liber, s neleag economia i afacerile i s fie gata pentru angajarea n cmpul muncii. De la fondarea organizaiei n 1919 n SUA, Junior Achievement a contribuit la educaia economic i antreprenorial a tinerilor n SUA i alte peste 100 ri de pe glob, inclusiv Republica Moldova.

 • EDUCAIE ECONOMIC I ANTREPRENORIAL4

  II. ConCepIadIdaCtICadIsciplinEi

  Educaia Economic i antreprenorial contribuie ca elevii s neleag problemele cu care se confrunt, i familiarizeaz cu conceptele economice fundamentale si cu modul economic de gndire. i face s-i dezvolte deprinderi de gndire economic si actiune eficient, s-i dezvolte abiliti fundamentale de judecat pentru a deveni ceteni raionali i activi. Ea se constituie ca un domeniu important de formare a personalitii elevului prin pregtirea economic pentru viaa individual.

  Scopul fundamental al EducaieiEconomice i antreprenoriale este acela de a-i familiariza pe elevi cu aspecte ale vieii economice, ntr-o lume n care exist tot mai multe interdependene i a forma competene economice pentru integrarea social a individului.

  Competenele economice reprezint achiziiile principale ale elevului i finalitile de baz ale educaiei economice. Ele au character cognitiv-teoretic i acional-practic i sunt valorificabile prin abilitatea de a desfura diverse activiti practice cu caracter economic i de a obine rezultatele scontate. Competenele economice se identific n mare msur cu activitile de cunoatere: rearanjarea, reorganizarea, transformarea cunotinelor anterioare, incorporarea lor ntr-un sistem general i integrarea n structura cognitiv a subiectului. Fiecare achiziie cognitiv contribuie la o restructurare a acestora, astfel ca n contiina elevilor se organizeaz structuri cognitive, care se dezvolt treptat i se stabilesc legturi, asociaii i se realizeaz sinteze noi, ce dau profunzime cunoaterii i contribuie la formarea competenelor economicecognitiv-teoretice.

  n ultima instan, competena cognitiv-teoretic se probeaz prin cunotine temeinice, prin priceperea i abilitatea de a aciona, de a desfura diverse activiti practice cu caracter economic i de a obine rezultate apreciate de cei din jur (nvtor, colegi, prini). Aceste abiliti le definim drept competeneeconomiceacional-practice.

  Fiind realizat corect i sistematic, EducaiaEconomiciantreprenorial creeaz o gndire economic elementar proprie, caracterizat prin spirit ntreprinztor, soluionarecreativ a problemelor, iniiativ, responsabilitate, atitudine contientfa de bunurile sociale i personale, fa de munc i de valorile general - umane.

  Gndirea economic devine o capacitate permanent a omului de a reflecta corect viaa economic a societii, relaiile economice i activitatea economic personal. Ea are calitatea de a nsui noiuni, categorii, fenomene economice i de a le contientiza i poate fi format n cadrul competenelor colare specific.

 • CURRICULUMUL PENTRU NVMNTUL GIMNAZIAL (CLASELE V IX) 5

  Competena colar reprezint un ansamblu/sistem integrat de cunotine,capaciti,deprinderi iatitudinidobndite de elev prin nvare i mobilizare n contexte specifice de realizare, adaptate vrstei elevului i nivelului cognitiv al acestuia, n vederea rezolvrii unor probleme cu care acesta se poate confrunta n viaa real. (X.Roegers)

  Antreprenoriatulse refer la capacitatea unei persoane de a-i pune n practic ideile. Aceasta implic inovare, creativitate i asumarea unor riscuri, precum i capacitatea de a planifica i de a gestiona proiecte pentru realizarea unor obiective. Competeneleantreprenoriale reprezint un sprijin pentru orice persoan n viaa cotidian privat i public, sporete gradul de contientizare al angajailor cu privire la contextul activitii lor i sporete capacitatea acestora de a profita de oportuniti, ofer o baz pentru antreprenorii care ntreprind activiti sociale sau comerciale.

  Programele de educaie economic i antreprenorial la ciclul gimnazial se caracterizeaz prin: Caracter aplicativ sunt structurate dup principiul nvaacionnd, astfel elevii sunt antrenai n activiti care faciliteaz descoperirea de sine stttoare a adevrurilor despre economie i antreprenoriat, consolidnd cunotine cu capaciti/abiliti practice i atitudini fa de realitile din jur i formnd convingeri despre posibilitile de afirmare a persoanei; caracterul aplicativ este consolidat i prin parteneriatul profesor-consultant, prin coparticiparea voluntarului din lumea de afaceri la predarea disciplinei;

  Caracter succesiv fiecare program prevzut pentru o anumit clas este o entitate separat, nelegerea i nsuirea creia nu necesit obligatoriu studierea prealabil a altor programe economice, deoarece preia conceptele studiate anterior (coala primar,) i le trateaz mai aprofundat, n conformitate cu particularitile de vrst i gradul de nelegere al elevilor;

  Flexibilitate dei exist ealonri de vrst i recomandri concrete de implementare penru fiecare program n cadrul nivelului gimnazial, sunt posibile fluctuaii i ajustri la necesitile/condiiile concrete ale instituiei (existena profilului economic) sau contingentului de elevi. Pe parcursul unui an de studiu poate fi studiat un singur program sau suplimentarea acestuia cu uniti de nvare din alte programe economice propuse.

  Programele de Educaie economic i antreprenorial de la ciclul gimnazial sunt propuse sub forma de cursuri opionale sau extracurriculare de 34 de ore pe an, pentru elevii din clasele a V-a a IX-a. Pentru instituiile de nvmnt ce

 • EDUCAIE ECONOMIC I ANTREPRENORIAL6

  au clase cu profil economic, programele de Educaieeconomiciantreprenorial devin discipline obligatorii conform Planului-cadru de nvmnt, de aceea unele programe sunt constituite din 68 de ore.

  Studiind programele de Educaieeconomiciantreprenorial elevii vor nsui noiuni economice fundamentale, vor descoperi modul de funcionare a afacerilor n economia de pia i pe pieele internaionale, i vor cerceta propriile interese i oportuniti legate de carier.

  III.prInCIpIIIvalorI:

  Competenele generale i specifice care trebuie formate prin procesul de predare nvare a programelor de educaie economic i antreprenorial la ciclul gimnazial au la baz mai multe principii i promoveaz o serie de valori.

  PRINCIPII VALORI- nvareprinaciune;- Caracteraplicativ;- Centrarepeelev;- Coresp

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended