+ All Categories
Home > Documents > Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures

Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures

Date post: 07-Mar-2016
Category:
Upload: autorallyro
View: 243 times
Download: 5 times
Share this document with a friend
Description:
Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures
32
RALIUL TÎRGU MUREŞ Etapa a II-a • 6 - 7 MAI 2011
Transcript
Page 1: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures

RALIUL TÎRGU MUREŞ Etapa a II-a • 6 - 7 MAI 2011

Page 2: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures

RALIUL TÎRGU MUREŞ 6 - 7 mai 2011

CUVÂNT ÎNAINTE

La a doua ediţie a Raliului Tîrgu-Mureş adresez un cuvânt de bun venit tuturor participanţilor la acest eveniment, care şi-a atins scopul, bucurându-se de interesul şi susţinerea târgumureşenilor. Primăria municipiului Tîrgu-Mureş este mereu alături de sportul mureşean, bucurându-se de fiecare dată de rezultatele excepţionale înregistrate an de an la competiţiile desfăşurate în ţară şi străinătate. Felicitări acestor veritabili „ambasadori” ai Tîrgu-Mureşului care prin talent, efort şi muncă susţinută, toate plasate sub semnul fairplay-ului, cresc prestigiul şi prestanţa oraşului nostru.Eu însumi un împătimit susţinător al curselor automobilistice, în care „caii putere” şi adrenalina sunt în competiţie cu bărbăţia, tenacitatea şi curajul mă alătur concurenţilor şi le urez succes!

Dr. Dorin Florea,Primarul municipiului Tîrgu-Mureş

Page 3: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures

3www.autorally.ro

6 - 7 mai 2011 RALIUL TÎRGU MUREŞ

PS 1,8 SUPEr SPECIAlA - „lA SErPENTINElE VEChI”

PS1, 8 Super speciala - „La serpentinele vechi”Chiar de la prima editie organizatorii sustinuti exemplar de autoritatile locale, au inteles ca pentru un raliu nou ca si cel de la Tirgu Mures, este nevoie printre altele de imagine. S-a actionat in consecinta. In primul rand caravana pestrita formata din masini de curse, dube si camioane de service, corturi multicolore, a poposit in plin centrul orasului. Si a fost o senzatie atat pentru participantii care, in asteptarea startului, se delectau pe terasele din chiar vecinatatea parcului de service, cat si pentru spectatori. Acestia au putut vedea de la foarte mica distanta atat automobilele de curse cat si echipajele si echipele de service. Problema era ca acolo in centrul orasului masinile erau statice si atunci s-a gasit un loc la doar 2 km departare unde ele, masinile de curse, sa se miste sub comanda celor mai buni piloti de raliu din Romania.

Asa s-a inventat super speciala: „La serpentinele vechi”. A fost un succes de public care i-a surprins pana si pe organizatori. Pentru ca orice lucru dar mai ales succesul, ar trebui sa continue super speciala „La serpentinele vechi” se organizeaza si in 2011, pentru a doua oara. Astfel cu experienta dobindita dupa prima editie organizatorii sunt gata de startul celei de a doua editii. Noutatea in acest an este schimbarea sensului de parcurgere a super specialei. Concurentii vor lua startul pe B-dul Gheorghe Marinescu si vor sosi tot in acelasi loc, dupa ce vor cobora si vor urca celebrele „serpentine vechi” (str. Secuilor Martiri). Oamenii de ordine si efective sporite ale jandarmeriei judetene vor coordona si supraveghea desfasurarea probei speciale atat vineri cat si sambata seara. Va rugam respectati indicatiile acestora. Veti fi feriti atat de un nefericit accident cat si de alte neplaceri in vizionarea spectacolului auomobilistic. Va rugam insistent sa veniti din timp in zona « serpentinelor vechi » si , foarte important,

nu va parcati automobilul in zone in care sa afecteze buna desfasurare a specialei. Parcari recomandate : parcarea de la Casa Studenteasca si parcarea de la Universitatea de medicina si farmacie. Cel mai bine este, insa, sa mergeti pe jos si din timp la aceasta speciala.

AcceS: Speciala se desfasoara pe B-dul Gheorghe Marinescu - str Secuilor Martiri cu intoarcere in dreptul strazii Constantin Roman Vivu.

GPS: Sensul giratoriu de la Casa de Cultura a Studentilor:Lat: +46° 33’ 6.17”, Long: +24° 34’ 31.00”

ProGrAm Vineri (6 mai), prima speciala a raliului: prima masina la ora 19:52. Sambata (7 mai), ultima speciala a raliului: prima masina la ora 19:31.

InchIdereA cIrcuLAtIeICirculatia rutiera in zona de desfasurare a specialei va fi inchisa de la ora 18:30 vineri 6 mai respectiv de la ora 18 :00 , sambata 7 mai.

Page 4: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures

4 www.autorally.ro

RALIUL TÎRGU MUREŞ 6 - 7 mai 2011

EDITOrIAl

Sa fi fost un foc de paie? Dan CrăciunDoar 44 de echipaje inscrise pana la primul termenPresat de intrarea la tipar sunt nevoit sa scriu ceea ce nu-mi convine, si anume ca pentru etapa tirgmureseana s-au inscris doar 44 de concurenti. Nu-mi place ce scriu pentru ca daca lucrurile raman asa - si sper sa nu ramana, va trebui sa recunosc faptul ca am gresit pe timpul primei etape cand scriam plin de entuziasm ca „s-a terminat criza” referindu-ma bineinteles la numarul mare de participanti la prima etapa a sezonului 2011. Cum spuneam sper sa nu trebuiasca sa-mi torn cenusa in cap cu toate ca oricum am lua-o, la ora cand scriu aceste randuri, lipsesc nu mai putin de 10 echipaje fata de lista de Brasov. Hai sa zicem ca ii mai adaugam pe Marisca si pe Manu Mihalache, care vad ca si-au facut un obicei din a se inscrie in ultimul moment, si tot mai raman 8 lipsa. Pana cand ne vom lamuri ce si cati vor fi pe lista finala de la Tirgu Mures va propun o prefata printata la avanpremierea celei de a doua etape. Textul complet va invit sa-l parcurgeti in varianta online, vineri 6 mai. Asadar dupa o avanpremiera reusita in sezonul 2010, Primaria Tirgu Mures “recidiveaza” si in 2011 aducand caravana raliurilor din nou intr-un oras cu o foarte veche traditie in motorsport. Formatul s-a schimbat atat in ceea ce priveste super speciala din oras care se va parcurge in sens invers dar mai ales in ceea ce priveste probele speciale de sambata. Din harta raliului 2010 nu a supravietuit decat, de acum celebra speciala, “Praid” si un pic din speciala de la Miercurea Nirajului unde se va desfasura shakedown-ul. Cand ai ca si judet vecin unul ca si Harghita nu este greu sa gasesti probe speciale , singura problema fiind distantele mai lungi decat cele obisnuite atat intre speciale cat si intre acestea si orasul resedinta al raliului. Inca mai putem vorbi despre 5 - 6 favoriti Pentru ca suntem doar la etapa a

doua putem spune ca raliul Tirgu Mures este deschis oricarui rezultat ca sa imprumutam un termen din fotbal. Ca sa ma explic va invit sa trecem in revista sansele a 5 - 6 piloti la castigarea acestei etape. Campionul Gergo Szabo, dupa un intermezo brasovean cu un navigator de ocazie, revine la Tirgu Mures cu navigatorul cu care a castigat pentru prima oara campionatul in Romania si isi depune candidatura pentru castigarea raliului. Daca castiga nu face altceva, dat fiind semi esecul de la Brasov, decat sa revina in plutonul favorit. Vali Porcisteanu este si el favorit la prima treapta a podiumului tirgmuresan. Asta pentru ca a castigat, din nou, prima etapa si pentru ca vrea sa demonstreze ca nu este doar un castigator de “etape de Brasov”. “Recidiva” lui Valino l-ar face favorit la titlul de campion dupa doar doua etape. Dan Girtofan trebuie inclus , dupa parerea mea, si el in randul favoritilor la castigarea raliului. Asta cu atat mai mult cu cat la Brasov a evoluat mai motivat ca niciodata. Daca ramane pe podium si la Tg Mures, ca sa nu mai spun ca daca castiga etapa, “Giri” inseamna ca va avea un an extrem de favorabil. Favorit ar trebui sa fie si Tempestini la un raliu pe asfalt. Asta doar in conditiile in care va reusi – pana la ora startului, sa rezolve , mai ales , cauzele primului esec mecanic al sezonului, de la Brasov. Asta pe de o parte, pe de alta, pilotul clujean va trebui sa uite si de iesirea in decor pe chiar prima speciala a raliului din 2010.Sa mai spunem la final ca organizatorii etapei tirgmuresene, pregatesc in aceste zile o frumoasa surpriza in ceea ce priveste un pilot invitat special pentru aceasta etapa. Lucru care va ridica si mai mult spectacolul oferit avizatilor spectatori mureseni. Prin urmare lasati orice si prezentati-va la Tirgu Mures in ziua de 6 mai pentru prologul unui spectacol pe cinste.

CUVÂNTUL pRIMARULUI Tg. MUReş 2

PS 1,8 SUPerSPeCiaLa 3

ediToriaL 4

Program 6

hARTA geneRALĂ 7

NaPoCa raLLY aCademY 8

CLaSameNTe 10

jAck dAnIeL’s RALLy TeAM 12

iNTerViU 14

ps 2,5 22

ps 3,6 / ps 4,7 23

gUnTheR gRAeF / cRIsTIAn cIBU 24

IsTORIc RALLy 26

şTIRI pe scURT 30

© 2003 Toate drepturile asupra acestei lucrãri aparþin AUTO BLIc BRAªOV. conþinutul revistei „AUTORALLy MAgAZIn” nu poate fi reprodus integral sau parþial, în scris sau pe orice alt suport ºi nu poate fi distribuit liber sau prin vânzare decât cu permisiunea scrisã a AUTO BLIc BRAªOV.

Redacþia: AUTORALLy MAgAZInsupliment informativ www.autorally.ro

graficã ºi design:aFaCeri ProSPere SrL

TIpĂRIT LA MedIAeXpeRTwww.mediaexpert.ro

editor: AUTO BLIc BRAªOV Adresa: Braºov, str. Republicii nr. 50,Tel.: 0745.039736, Fax: 0368.430187,e-mail: [email protected]

Foto: Rallyphoto.ro

Page 5: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures
Page 6: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures

6 www.autorally.ro

RALIUL TÎRGU MUREŞ 6 - 7 mai 2011

PrOGrAM

Comitetul de organizare

dr. dorIn FLoreAPrimarul Municipiului Tg. MureşcSeGzI SAndorViceprimarul Municipiului Tg. MureşcLAudIu mAIorViceprimarul Municipiului Tg. MureşLokodI edItA emokePresedinte Consiliul Judetean MureşBorBoLy cSABAPreşedinte Consiliul Jud. HarghitaemIL mArIuS PAScAnPrefectul Judeţului MureşCăTăLIn RoMAnESCUDirecţia Drumuri Naţionale Harghita cSISzer Botond BenedekDirecţia Drumuri Judeţene Harghitadr. IoAn IvAnIcIDirector Serviciul Ambulanţă Mureşdr. crIStIAn BoerIuMedic Coordonator SmurdvALentIn PeScArIInspector sef IPJ MureşLucIAn ArcIudeAnŞef serv Poiliţia Rutieră MureşcoL. dumItru PAveLIJ de Jandarmi MureşcezAr ASAndeIŞef serv. Poiliţia Rutieră HarghitacoL. GheorGhe PoPISU Harghitamr. dAn IAmAndIIJ de Jandarmi Harghita

oficiali

observator FRAS:Silviu MORARU (B)

Colegiul Comis. Sportivi

Preşedinte: Ştefan VASILe (B)

Membru: Lucian Filip (IS)

Membru: Tamas LANG (CJ)

Arbitri

Director Sportiv:

Laurenţiu OROS (BV)

Director organizatoric:Bela STOICA (BV)

Secretar Şef: Remus STRIAN (BV)

Şef Centru de Calcul: Rareş FLORESCU (SB)

Şef Verificare Tehnică: ViCtOR DRĂgan (B)

Şef securitate: MIhAI AVRAM (CJ)

Şef traseu: IOAN BAdIU (SB)

Şef deschidere traseu: gaBRiEL DRĂgan (B)

Relaţii cu sportivii: dORIN TOMA (BV)

ofiţer de presă: IOANA ROMAN (MS)

vineri, 6 mai19:31* Start raliu (Ziua 1). Piaţa trandafirilor tg. Mureş19:33 Service A (10’) - Tg. Mureş - Piaţa trandafirilor 19:52 PS1 (SS) „Serpentine” 120:00 Service B (45’) - Tg. Mureş – Piaţa trandafirilor 20:48 Sosire Raliu (Etapa 1) - Piaţa trandafirilor tg. Mureş

Sâmbătă, 7 mai08:31 Start raliu (Ziua 2)tg. Mureş - Piaţa trandafirilor09:56 Service C (10’)Sovata - MOL10:23 PS 2 Praid 111:34 PS 3 Suseni 112:57 PS 4 Lupeni 113:37 Regrupare A (15’)

13:52 Service D (20’)Sovata - MOL 14:29 PS 5 Praid 215:40 PS 6 Suseni 217:03 PS 7 Lupeni 217:43 Service e (20’)Sovata – MOL19:31 PS 8 (SS) „Serpentine” 219:39 Sosire Raliutg. Mureş - Parcul trandafirilor20:00 Conferinţa de presă cu câştigătoriitg. Mureş - Primăria23:30 Festivitatea de premieretg. Mureş - Primăria

*ora primului echipaj

ImPortAnt!Circulaţia rutieră, atât pe probele speciale cât şi pe super speciala „Serpentine”, se închide cu o oră jumătate înainte de startul primului echipaj.

RALIULT RGU MUREÎ Ş

AMCRacing

Campionatul National de Raliuri - DunlopEtapa a-II-a 6 - 7 mai 2011

Page 7: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures

7www.autorally.ro

6 - 7 mai 2011 RALIUL TÎRGU MUREŞ

HARTĂ GENERALĂ

RALIULT RGU MUREÎ Ş

AMCRacing

Campionatul National de Raliuri - DunlopEtapa a-II-a 6 - 7 mai 2011

Page 8: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures
Page 9: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures
Page 10: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures

10 www.autorally.ro

RALIUL TÎRGU MUREŞ 6 - 7 mai 2011

CLASAMENTE DUPĂ PRIMA ETAPĂ

1 2 pORcIsTeAnU Valentin 25.002 4 MARIscA Bogdan 18.003 3 gIRTOFAn dan 15.004 41 MIhALAche Manuel 12.005 99 keLeTI edwin 10.006 80 BeRecZkI norbert 8.007 83 sTRATIeV Tihomir 6.008 22 TATOIU dan 4.009 111 BALdescU Victor 2.0010 445 RUs nicolae cristian 1.00

1 80 BeRecZkI norbert 25.002 83 sTRATIeV Tihomir 18.003 445 RUs nicolae cristian 15.004 25 BUnIcA Alina carmina 12.00

1 54 TOMITA Rares 25.002 25 BUnIcA Alina carmina 18.003 423 TIRnOVeAn Octavian 15.004 443 TIncescU Florin 12.005 419 TeMpesTInI simone 10.00

1 16 nAsTAse Bogdan 25.002 423 TIRnOVeAn Octavian 18.003 33 pOpA spartacus 15.004 55 dRAgAn Adrian 12.005 32 AngheLUTA cristian 10.006 401 gIOARsA sebastian 8.007 443 TIncescU Florin 6.008 405 cOceAn cosmin 4.009 403 ORhA Marian 2.0010 419 TeMpesTInI simone 1.00

1 napoca Rally 61.002 jack daniel’s R.T. 45.00

1 80 BeRecZkI norbert 25.002 83 sTRATIeV Tihomir 18.003 445 RUs nicolae cristian 15.004 54 TOMITA Rares 12.005 301 gRAeF gunther 10.006 25 BUnIcA Alina carmina 8.007 23 gRIgORe Adrian 6.008 28 TOMITA serban 4.009 409 BOcAn Lucian 2.0010 16 nAsTAse Bogdan 1.00

1 23 gRIgORe Adrian 25.002 28 TOMITA serban 18.003 409 BOcAn Lucian 15.004 16 nAsTAse Bogdan 12.005 423 TIRnOVeAn Octavian 10.006 33 pOpA spartacus 8.007 55 dRAgAn Adrian 6.008 32 AngheLUTA cristian 4.009 401 gIOARsA sebastian 2.0010 443 TIncescU Florin 1.00

1 46 sAVU Liviu 25.002 399 ILIescU sorin 18.003 301 gRAeF gunther 15.004 321 cRIsAn Florin 12.005 388 cIOBOTARU ciprian 10.00

1 14 UngUR daniel 25.002 12 TATU jean 18.003 53 LAcATUs Mihai 15.004 307 BALeA Ioan 12.005 88 TATOIU sidonia 10.00

1 2 pORcIsTeAnU Valentin 25.002 4 MARIscA Bogdan 18.003 3 gIRTOFAn dan 15.004 41 MIhALAche Manuel 12.005 99 keLeTI edwin 10.006 22 TATOIU dan 8.007 111 BALdescU Victor 6.008 1 sZABO gergo 4.00

Clasament general FIA

clasament clasa 6 - 2011

Clasament Juniori - Raliuri 2011

clasament cupa dAcIA 2011

clasament echipe - 2011

clasament 2Wd 2011

clasament clasa 9 - 2011

clasament clasa 11 - 2011

clasament clasa 19 - 2011

clasament clasa 3 - 2011

Page 11: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures
Page 12: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures
Page 13: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures
Page 14: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures

14 www.autorally.ro

RALIUL TÎRGU MUREŞ 6 - 7 mai 2011

INTErVIU NOrbErT bErECzkI

Autorally: Cand a inceput pentru tine aventura curselor auto si cum a evoluat pe parcurs? Ce masini ai condus de-a lungul timpului?Norbert Bereczky: In 1992, pe cand aveam 17 ani, am participat la prima cursa. Era un raliu de amatori si am luat startul cu Lada tatalui meu, o masina de strada, si am obtinut locul al treilea la categoria mea. Dupa asta, am fost complet infectat de virusul raliurilor si am inceput sa particip la diferite curse in anii ce au urmat. Am suferit insa pentru ca nu reuseam sa particip la intregul sezon, din lipsa banilor. Desi castigam curse, nu am castigat niciun titlu de campion din pricina aceleiasi probleme financiare, pana anul trecut, cand am cucerit titlul in Rallye 2 (divizia secunda maghiara). Am inceput cu Lada 2107, apoi am trecut la Skoda Favorit si Felicia. Intre 2001 si 2004 am facut o pauza fortata de negasirea unui sponsor, iar apoi am continuat, cu Honda Civic Vti si Mitsubishi Lancer Evo VI, in prima divizie. Cu Mitsubishi am avut insa multe probleme mecanice, iar rezultatele au lipsit. In 2009 m-am intors la Honda Civic, in divizia a doua, iar in 2011, la Eger Rallye am luat startul pentru prima oara cu un Citroen C2R2 Max in Rallye 1.

A: Ce ganduri ai referitor la cariera de pilot, care sunt

planurile tale pe termen lung si pe termen scurt?NB: Deocamdata planuiesc sa particip in Romania si imi doresc sa fac asta un timp indelungat de acum incolo. Voi participa in etapele Citroen Racing Trophy in Romania, iar pentru cursa urmatoare, de la Tirgu Mures, avem o schimbare: am fost invitat sa fac parte din echipa Jack Daniel’s RT, ceea ce este o onoare pentru mine.

A: Cum ai ajuns sa concurezi in Romania si ce parere ti-ai facut pana acum?NB: Am auzit multe lucruri bune despre Romania de la Gergo Szabo si Csaba Spitzmuller, astfel ca am fost incantat sa fiu invitat la raliul de la Arad, in 2010. Mi-a placut foarte mult cursa, mi-a lasat impresia unui raliu adevarat, lumea a fost ospitaliera si prietenoasa, iar datorita sentimentului bun cu care am plecat de la Arad, am decis sa iau startul in Romania in 2011. Sezonul a inceput foarte bine, am concurat in Tess Rally, care nu m-a dezamagit deloc, a fost una din cele mai bune curse pe care le-am facut. Probele si organizarea de aici au fost perfecte si astept cu incredere si celelalte etape ale sezonului.

A: Ce impresie ti-a lasat Citroen-ul C2, Tess Rally fiind a doua participare a

ta cu aceasta masina? Unii au descris comportamentul masinii ca „nervos”, esti in asentimentul acestora?NB: Am vrut sa evoluez pe o masina de grupa R in acest sezon, de asta am ales Citroen. Iar alegand Citroen, optiunea logica a fost sa iau parte in Citroen Racing Trophy, care nu se organizeaza in Ungaria, lucru care m-a determinat sa ma indrept spre Romania. Pentru moment nu pot sa ma pronunt in legatura cu temperamentul masinii, e o masina mica, scurta si toate masinile mici sunt un pic „nervoase” in comportament. In orice caz, asta nu reprezinta o problema, trebuie sa invat multe si sa inteleg masina.

norbert Bereczkidata nasterii: 05 februarie 1975Profesie: tehnician dentarHobby-uri: fiica sa, care inseamna totul pentru el, calatorii, raliuridebut in motorsport: 1992, Lada 2107, Gr. N

Bereczki „Max”Norbert Bereczki, castigatorul primei etape a Citroen Racing Trophy, a fost autorul unei surprize de proportii la Tess Rally, unde a invins cu micul C2R2 Max masini mult mai galonate si a dominat categoric atat clasa 6, cat si intrecerea masinilor cu doua roti motrice. Norbi, care a implinit 36 de ani in februarie, spune ca a fost cucerit de ospitalitatea romanilor si de probele speciale frumoase, alegand sa ia startul in Romania pentru intreg sezonul, profitand de faptul ca in tara vecina nu se organizeaza cupa Citroen.

Page 15: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures
Page 16: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures
Page 17: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures
Page 18: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures
Page 19: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures
Page 20: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures
Page 21: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures
Page 22: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures

22 www.autorally.ro

RALIUL TÎRGU MUREŞ 6 - 7 mai 2011

HARTĂ PS 2,5 / SECURITATE

Buna desfăşurare şi frumuseţea competiţiei pe care o urmăriţi depinde în cea mai mare parte şi de dvs. Pentru evitarea accidentelor, vă rugăm:• Nu intraţi în locurile interzise pentru public,• În cazul defectării unei maşini de concurs, nu intraţi pe traseul de concurs pentru că din spate vin alte maşini din minut în minut,• Nu depăşiţi zonele marcate şi îngrădite,• Nu deranjaţi activitatea arbitrilor în posturi,• Nu staţionaţi în faţa panourilor de semnalizare a posturilor de arbitraj,• Nu parcaţi sau staţionaţi pe carosabil dacă acest lucru se întâmpla în apropierea posturilor de control orar sau probe speciale,• Respectaţi indicaţiile şi recomandările date de personalul de pază şi ordine de pe traseu• În cazul în care sunteţi martorii

unui accident sau incident grav al uneia dintre maşinile de concurs, acordaţi primul ajutor dar numai după ce v-aţi luat toate măsurile pentru siguranţa proprie.

• Nu stationaţi niciodată în exteriorul virajelor; orice derapaj vă poate fi fatal.

• Nu ieşiti de pe probele speciale decât după trecerea maşinii oficiale de deschidere.• În deplasarea dvs. cu autoturismul, vă rugăm să conduceţi cu prudenţă şi cu o viteză până la limita evitării oricărui pericol; semnalizaţi din timp şi asiguraţi-vă la orice manevră.

Stimaţi spectatori!

Page 23: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures

23www.autorally.ro

6 - 7 mai 2011 RALIUL TÎRGU MUREŞ

HĂRŢI PS 3,6 / PS 4,7

Page 24: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures

24 www.autorally.ro

PrOFIl EChIPAJ

RALIUL TÎRGU MUREŞ 6 - 7 mai 2011

Page 25: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures

Cristian Cibu

• CHIP PERFORMANCE TUNING

• Car electronic

• Workshop - Service & Accesories

• Activ Motorsport

• Race Logistic Management

• Race Car - Rent & Preparation

Gunther Graef

Page 26: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures

26 www.autorally.ro

RALIUL TÎRGU MUREŞ 6 - 7 mai 2011

ISTOrIC rAllY

GHEoRGHE nEMEŞ, Port-drAPeLuL AutomoBILISmuLuI MUREŞAn

Pe la începutul anilor 80, “Gicu” Nemeş era un tânăr la locul lui, care-şi vedea liniştit de serviciul pe care-l avea la ITA Târgu Mureş. Auzise despre cursele de automobile, dar nu văzuse live niciuna. De pasiune pentru acestea, nici vorbă!

Totul până într-o zi a anului 1981, când o directivă venită de la centru îi va schimba viaţa. Aceasta obliga pe toate ITA din ţară să-şi facă echipe de competiţii. Fiind printre puţinii angajaţi posesori de autoturism, este chemat la director şi întrebat dacă nu ar vrea să participe la raliuri în calitate de navigator! Fire disciplinată a acceptat, deşi habar n-avea ce trebuia să facă! Cel care urma să fie pilotul maşinii se numea Petre Aldea şi era...şoferul directorului! Nemeş s-a urcat în dreapta şi acolo a rămas de-a lungul întregii sale cariere, una dintre cele mai longevive din toate timpurile scurse pe aceste meleaguri. Mai exact, din ultimele patru decenii. Nu a fost tentat niciodată să treacă la volan. Nemeş: “după primele două curse mi-am dat seama că locul meu este în dreapta”. Şi a luat lucrurile în serios, nu drept un prilej de a pleca de acasă, cum se întâmpla cu mulţi alţii.

Debutul s-a produs la “Raliul Zăpezii” din 1982, iar sezonul a fost unul destul de promiţător, cu o clasare finală pe locul trei

al grupei lor. O performanţă repetată un an mai târziu, într-o altă grupă mai tare; după care trendul a fost invers decât se aşteptau toţi de la ei. Drept urmare, coabitarea celor doi n-a mai durat mult, lipsa de rezultate facilitând separarea. Asocierea cu un alt pilot al echipei n-a mers nici ea şi a fost avortată. La finalul ediţiei din 1985, datorită goliciunii jenante a palmaresului, “Gicu” a decis că e cazul să spună “pa” întrecerilor rutiere. Şi aşa a făcut.

Numai că întâmplarea care întotdeauna, după cum vom vedea, a avut un rol decisiv în cariera sa, a făcut să-l îndrume spre C-tin. Duval, proaspăt echipier al celor de la Oltcit. Cei doi se cunoscuseră la un raliu de divizia B organizat la Tg. Jiu, unde nu aveau nicio altă implicare decât aceea de spectatori avizaţi. Duval, care simţea că putea mai mult decât arătase până atunci,

era în căutarea unui navigator alături de care să poată urca în clasament. I-a făcut propunerea lui Nemeş, iar acesta a acceptat. Se vede clar că era deja atins iremediabil de virusul curselor. Pentru “Gicu” va începe o perioadă fastuoasă, ce-l va conduce pe cele mai înalte culmi ale întrecerilor rutiere autohtone. În plus, devenise un fel de semiprofesionist, şi asta într-o vreme în care aşa ceva era de neacceptat în România. Figura ca “detaşat” la uzina craioveană, dar locuia tot în Tg. Mureş!

Colaborarea de care amintim a început în 1987 şi s-a soldat chiar din primul an cu un rezultat de excepţie, locul secund în clasamentul general al celui mai important raliu al calendarului. Loc cu care niciunul dintre ei nu se mai întâlnise până atunci. Şi nici cu titlul de campion ai grupei lor, pe care şi-l vor adjudeca la sfârşitul sezonului. O colaborare începută excelent şi care îşi va păstra caracteristica pe toată perioada când Duval şi Nemeş au fost împreună. Timp în care au mai câştigat câteva titluri şi chiar raliuri. Performanţe dorite de fiecare sportiv.

Maximum de strălucire al celor doi s-a produs în anii 1990 şi 1991. În primul dintre aceştia, deşi nu porneau cu şanse, şi poate nici chiar cu speranţe, s-au văzut campioni absoluţi, ca urmare a unei colosale greşeli tactice a şefului competiţiilor celor de la Colibaşi (forţa numarul unu în sportul auto de la noi). El însuşi,

Autorally are exclusivitatea publicării unor fragmente din cartea pe care prestigioşii publicişti Nicolae Cosmescu şi Corneliu Ţiţ o pregătesc pentru această vară pasionaţilor şi doritorilor cunoaşterii istoriei automobilismului românesc. O lucrarea de tip enciclopedie în care veţi găsi circa 500 de portrete sportive ale celor mai importanţi practicanţi ai automobilismului românesc, din 1965 până azi. În funcţie de importanţa jucată, dar şi de cantitatea de informaţii furniztă, unii beneficiează de capitole, alţii de câteva rânduri.

PortreteCorneliu Ţiţ / nicolae Cosmescu

„Gicu” Nemeş, cândva, prin anii ‘90

Page 27: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures

27www.autorally.ro

6 - 7 mai 2011 RALIUL TÎRGU MUREŞ

ISTOrIC rAllYun foarte mare navigator, cotat cu şanse maxime la titlul absolut. Bucuria succesului, trăită la finalul cursei de la Braşov, ultima pe atunci din campionat, nu va dura mult. Maşina lor, şi doar a lor(!), a fost dusă la Bucureşti şi demontată până la ultima piesă! I s-au măsurat toate componentele pentru a vedea dacă ele concordă sau nu cu fişa tehnică. Într-un final s-a găsit o neregulă: numărul de dinţi de la pinionul treptei a cincea nu era cel înscris în documentul la care am făcut referire. Un dinte în plus sau în minus la treapta a cincea nu putea influenţa însă de o factură majoră dinamica unei maşini de raliu, la care această “viteză” se utilizează doar pe aliniamente considerabil de lungi. De aici, fireasca descalificare şi deposedarea de titlu. “N-am avut ce face”, spune Nemeş. ,,Am acceptat decizia”. Iar pentru a le mai alina craiovenilor durerea produsă de această hotărâre, forul sportiv a decis, contra regulamentului, ca excluderea lor să nu se extindă şi asupra echipei oltene!? Astfel, în loc ca anul următor să aibă numărul unu pe maşină, vor primi de la federaţie numărul “111”. Ceea ce poate semnifica şi altceva decât cel mai mare număr de concurs atribuit în acel an. În plus, cuplul a mai primit şi o suspendare de şase luni. Care va rămâne doar pe hârtie, pentru că din motive financiare prima etapă nu s-a putut organiza. Iar cea de-a doua, “Raliul Mării Negre”, era deja dincolo de perioada de proscriere. Soarta a vrut parcă să răzbune acea măsură punitivă. În Dobrogea, în noaptea dinaintea cursei a plouat torenţial, ceea ce a făcut ca prima probă de “macadam” să devină o adevărată capcană pentru favoriţi. Cei care au plecat primii aveau să se lupte cu noroaie serioase, ce-i făceau să piardă minute bune faţă de timpul normal de parcurgere a acesteia. Lui Balint şi Zărnescu le-au trebuit peste 20 de minute pentru a se extrage

dintr-o astfel de mocirlă. Iar când a venit vremea ca Duval şi Nemeş să ia startul, soarele uscase deja pământul, încât cei doi au zburat spre o victorie ce le-a mai cauterizat rana din iarnă.

Sezonul lor a fost de-a dreptul fabulos, încheiat în triumf tot la Braşov. Raliu câştigat in extremis, cu largul concurs al marilor favoriţi, aceiaşi Balint şi Zărnescu, ieşiţi în decor pe unul dintre ultimele viraje ale întrecerii!! Ca urmare a jocului rezultatelor, “Costi” şi “Gicu” sunt din nou campioni absoluţi. Doar că, surprinzător şi din nou împotriva oricărei reguli, nu vor fi singurii posesori ai acestui titlu de invidiat! Vor fi nevoiţi să împartă laurii cu…Balint şi Zărnescu! O extrem de mare ciudăţenie, cum au mai fost şi altele de-a lungul deceniilor. Acesta însă este fără egal, şi a rămas singulară până astăzi prin dimensiunea ei.

La finalul acelui an, mulţi dintre componenţii echipei Dacia s-au retras din activitate. Printre ei şi legendarul Dacian Banca. Acesta îl părăsise pe Măcăneaţă, rămas

astfel fără navigator. Iar retrasul “Cuţă” i-a zis lui Gicu: “nu vrei să mergi la uzină?” Răspunsul a fost şi mai scurt: “ba da”. Şi iată-l alături de Cristi Măcăneaţă cu care, din păcate, nu va mai reuşi clasările de vis din perioada Duval; din diverse motive, preponderente fiind cele legate de materialul de concurs. Iar când “Mac” va fi nevoit să parăsească echipa, Nemeş rămâne fără pilot.

Şi din nou, întâmplarea face jocurile. Aflându-se prin Bucureşti pentru afacerile sale, într-o seară, pe când era la un local împreună cu H. I. Cristea, apare şi Florin Nuţă, prietenul celui din urmă. Din vorbă în vorbă, Florin, fără navigator tocmai când trebuia să primească de la echipa sa, Autotehnica, un Audi S2, îi face o propunere ce nu se putea refuza. A doua zi, cuplul Nuţă-Nemeş devenise deja o realitate. Tentaţia de a merge cu o maşină adevărată a fost decisivă. Iar senzaţia trăită la prima cursă i-a validat decizia luată; făcuse alegerea corectă…

(continuare în numărul viitor)

Vârful carierei l-a atins în compania lui „Costi” Duval

Page 28: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures
Page 29: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures
Page 30: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures

30 www.autorally.ro

www.autorally.rowww.autorally.ro

ŞTIRI PE SCURT

Rally GB – un coşmar logistic?Echipele din WRC sunt nemultumite de programul ultimei etape din calendar, Raliul Marii Britanii, care pare a fi un cosmar din punct de vedere logistic si i-au contactat pe organizatori pentru a cere modificarea traseului. Editia 2011 a Wales Rally GB se vrea o intoarcere la probele istorice, care au cladit de-a lungul timpului faima intrecerii din insula, si totodata la un format mai apropiat de cel al anilor ’80 si ’90, beneficiind si de regulile mai putin stricte din acest an. Programul anuntat de organizatori include 24 de probe speciale, alergate pe durata a patru zile, de joi 9 noiembrie, pana duminica, 12. Principala problema o constituie amplasarea parcului service in Builth Wells, in timp ce cartierul general ar urma sa ramana la 100 de km distanta, in Cardiff.

Echipajele ar fi nevoite sa strabata vineri dimineata drumul de la Llandudno la Builth Wells, 180 de km, iar in aceeasi seara alti 100, din parcul service pana in Cardiff, unde se afla parcul inchis. Sven Smeets, managerul Citroen WRC, a spus: “Acest traseu e un cosmar. Echipa e cazata intr-un hotel care nici macar nu se afla in Tara Galilor, iar drumul pana la Cardiff este prea lung. Dorim ca asta sa se schimbe, pentru ca ar deveni raliul etapelor de legatura.” Ken Rees, managerul Petter Solberg WRT a avut si el cateva nemultumiri: “Nu am nimic cu Builth Wells, insa nu cred ca e o locatie potrivita pentru ultima etapa a sezonului. Logistic, va fi un cosmar. De exemplu, echipajele pleaca vineri dimineata din Llandudno, iar cineva va trebui sa le care bagajele 300 de km, traversand Tara Galilor de la Nord la Sud.”

IRC strânge fonduri pentru JaponiaInaintea cursei din Insulele Canare, etapa a doua din Intercontinental Rally Challenge, cei implicati au luat parte la un maraton, unde s-au strans donatii pentru victimele tsunami-ului din Japonia. Pilotii, copilotii si membrii echipelor, impreuna cu organizatori si jurnalisti au platit cate 5 euro pentru a se inscrie in cursa umanitara, alergata pe plajele de la Las Canteras. Andreas Mikkelsen a fost cel care a castigat maratonul, iar totalul donatiilor a depasit 1000 de euro. Concurentii au inlocuit, pentru cursa din Insulele Canare, obisnuitele bannere de pe parbriz cu unele pe care scria “Save Japan” – Salvati Japonia.

Oficialii Fia se vor consulta cu echipele din F1 in weekend-ul cursei de la Istambul, pentru a lua o decizie in legatura cu folosirea nou-introduselor aripi spate mobile in MP de la Monaco. Circuitul monegasc, complet atipic in calendarul Marelui Circ, ar putea crea probleme in cazul folosirii sistemului de reducere a rez-istentei aerodinamice, linia boxelor fiind mult prea scurta si ingusta pentru a putea de-pasi in conditii de siguranta. O alternativa, sectiunea de pe malul oceanului dintre Portiers si sicana, care include si vira-jul de dreapta din faimosul tunel, naste alte semne de intrebare, fiind deja o portiune dificila. in plus, sistemul poate fi folosit oricand in calificari si antrenamente, iar la Monaco orice incident poate duce la blocarea circuitului.

Fără DRS la Monaco?

Page 31: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures
Page 32: Autorally Magazin Raliul Tirgu Mures

Recommended