+ All Categories
Home > Documents > Ascultarea persoanei vatamate

Ascultarea persoanei vatamate

Date post: 24-Dec-2015
Category:
Author: cezara-varganici
View: 45 times
Download: 5 times
Share this document with a friend
Description:
ascultarea persoanei vatamate in cadrul procesulu penal
Embed Size (px)
of 84 /84
Considerată drept o metodă tactică fundamentală în descoperirea şi cercetarea infracţiunilor, organizarea anchetei penale serveşte realizării scopului procesului penal: constatarea la timp şi în mod complet a faptelor care constituie infracţiuni, astfel ca orice persoană care a săvârşit o infracţiune să fie pedepsită potrivit vinovăţiei sale şi nici o persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală, prin determinarea direcţiilor şi întinderii cercetărilor necesare elucidării, sub toate aspectele, a faptelor incriminate de lege 58 . Planificarea reprezintă elementul de legătură dintre scopul şi sarcinile urmăririi penale, pe de o parte, şi modul lor de realizare prin acţiuni concrete, pe de altă parte. Acest element se materializează în obiectivele anchetei, versiunile şi problemele de clarificat, metodele şi mijloacele disponibile 59 . În noţiunea de planificare a urmăririi penale se includ analiza şi aprecierea datelor existente referitor la infracţiune, elaborarea versiunilor şi ordonarea activităţilor ce trebuie întreprinse în procesul de administrare a probelor şi termenele de îndeplinire. Astfel, prevăzând în cuprinsul său în special activităţi tactice, mijloace tehnice şi condiţii de loc şi de timp în care se vor aplica, planificarea urmăririi penale asigură într-un mod organizat orientarea tacticii pentru îndeplinirea sarcinilor cercetării criminalistice 60 . Planificarea apare ca o veritabilă activitate creativă de organizare, sistematizare şi verificare în practică a datelor şi faptelor existente într-o anumită cauză penală, activităţi care se bazează pe valorificarea experienţei pozitive a anchetatorului şi pe folosirea cunoştinţelor sale de drept penal, drept procesual-penal, 58 Gheorghe Zaharescu-Precizări cu privire la organizarea şi planificarea urmăririi penale-planul de urmărire penală, în Revista P.C.C.C. nr.2/1981, pg.86 59 E. Stelzer-Criminalistica, vol.I., Ed.Şt.Germană, Berlin, 1977, pg.122 60 Ion Mircea-Criminalistica, Ed.Lumina Lex, Bucureşti, 1998, pg.222 162
Transcript

CAPITOLUL III

Considerat drept o metod tactic fundamental n descoperirea i cercetarea infraciunilor, organizarea anchetei penale servete realizrii scopului procesului penal: constatarea la timp i n mod complet a faptelor care constituie infraciuni, astfel ca orice persoan care a svrit o infraciune s fie pedepsit potrivit vinoviei sale i nici o persoan nevinovat s nu fie tras la rspundere penal, prin determinarea direciilor i ntinderii cercetrilor necesare elucidrii, sub toate aspectele, a faptelor incriminate de lege.

Planificarea reprezint elementul de legtur dintre scopul i sarcinile urmririi penale, pe de o parte, i modul lor de realizare prin aciuni concrete, pe de alt parte. Acest element se materializeaz n obiectivele anchetei, versiunile i problemele de clarificat, metodele i mijloacele disponibile.

n noiunea de planificare a urmririi penale se includ analiza i aprecierea datelor existente referitor la infraciune, elaborarea versiunilor i ordonarea activitilor ce trebuie ntreprinse n procesul de administrare a probelor i termenele de ndeplinire.

Astfel, prevznd n cuprinsul su n special activiti tactice, mijloace tehnice i condiii de loc i de timp n care se vor aplica, planificarea urmririi penale asigur ntr-un mod organizat orientarea tacticii pentru ndeplinirea sarcinilor cercetrii criminalistice.

Planificarea apare ca o veritabil activitate creativ de organizare, sistematizare i verificare n practic a datelor i faptelor existente ntr-o anumit cauz penal, activiti care se bazeaz pe valorificarea experienei pozitive a anchetatorului i pe folosirea cunotinelor sale de drept penal, drept procesual-penal, criminalistic, psihologie judiciar, medicin legal, s.a.m.d..

Importana planificrii activitii de urmrire penal rezid n faptul c aceasta asigur:

- respectarea dispoziiilor legale

- respectarea drepturilor prilor i a celorlalte persoane participante n procesul penal

- orientarea corect a cercetrilor

- nalta calitate a actelor de urmrire penal

- lmurirea cauzei sub toate aspectele inclusiv prin extinderea cercetrilor pentru alte fapte sau fptuitori

- iniiativa organului de urmrire penal n administrarea probelor

- folosirea mijloacelor i metodelor tehnico-tiinifice i tactice corespunztoare de cercetare

- celeritatea urmririi, economisirea de timp i fore

- recuperarea prejudiciilor

- prevenirea svririi de infraciuni

- mijlocul de autocontrol al anchetatorului.

1.2. Principiile planificrii urmririi penale

a. legalitatea, este un principiu general care st la baza oricrei activiti de urmrire penal, deci trebuie s existe i la baza planificrii urmririi penale.

b. principiul individualitii;Acest principiu deriv din faptul c fiecare caz n parte care este instrumentat de organul de urmrire penal are particularitile sale, din caracterul individual al fiecrei infraciuni. De aici decurge necesitatea parcurgerii de ctre anchetator a unui drum concret de cercetare, inndu-se seama de natura faptei, de mprejurrile n care a fost comis, de persoana fptuitorilor, precum i de alte elemente particulare fiecrei infraciuni n parte .

c. principiul dinamismului;Acest principiu se reflect n dou direcii principale :

- efectuarea dinamic, prompt, a cercetrilor criminalistice, ceea ce contribuie la creterea eficienei urmririi penale, a operativitii cu care se impune a fi stabilite i soluionate nclcrile legii;

- maleabilitatea planificrii, adaptarea permanent a planului de urmrire penal la situaiile, la datele noi aprute n timpul anchetei.

Planificarea urmririi penale nu trebuie interpretat sub forma unei scheme rigide din limitele creia s nu se poat iei ci ca o modalitate de organizare i adaptare elastic a activitilor la fiecare nou situaie, astfel nct faptele s fie stabilite la timp i n mod complet.

1.3. Structura planului de urmrire penal

Convenional, planificarea urmririi penale n orice cauz penal implic urmtoarele elemente:

- stabilirea sarcinilor planificrii

- elaborarea versiunilor

- precizarea sferei problemelor, a faptelor ce urmeaz a fi stabilite n vederea verificrii tuturor versiunilor elaborate

- determinarea activitilor prin a cror efectuare se urmrete rezolvarea problemelor i sarcinilor stabilite.

Cu alte cuvinte, sub raport tactic, rezult c principale elemente constitutive ale planului de urmrire penal urmtoarele:

- versiunile

- problemele ce trebuie rezolvate n verificarea fiecrei versiuni

- activitile ce vor fi desfurate prin intermediul crora se rezolv problemele

- termenele de rezolvare

- persoanele care urmeaz a participa la desfurarea activitilor

- am aduga noi, i mijloacele materiale i tehnice din dotarea organului de urmrire penal necesare desfurrii activitilor

- de asemenea, specialitii din alte instituii care vor fi atrai la desfurarea diferitelor activiti stabilite.

Un alt element tactic important n elaborarea planului de urmrire penal este alegerea momentului de ntocmire a planului. O ntocmire prematur, ntr-un moment n care nu se dein dect date sumare cu privire la fapt, poate conduce cercetrile n direcii greite, acest lucru influennd att calitatea urmririi penale ct i eficiena activitilor, provocnd pierderi de timp. i ntocmirea planului ntr-un moment trziu al anchetei poate conduce la efecte negative asupra desfurrii urmririi penale materializndu-se n neefectuarea unor activiti sau efectuarea lor cu ntrziere.

Deci, planul se va elabora n momentul n care anchetatorul deine un minim de date i materiale faptice care s-i permit elaborarea versiunilor i stabilirea problemelor ce urmeaz a fi lmurite.

Experiena de urmrire penal generalizat a condus la constatarea c exist o serie de mprejurri care trebuie stabilite, lmurite, n general, n cercetarea oricrei cauze. Aa s-a nscut formula celor 7 ntrebri:

- ce fapt s-a comis i care este natura ei?

- unde s-a comis fapta?

- cnd a fost svrit?

- cine este autorul (participanii)?

- cum a fost svrit (modul de operare)?

- cu ajutorul cui ?

n ce scop a fost comis?

Aceast formul servete la elucidarea problemelor unei cauze penale plecnd de la elementele constitutive ale infraciunii:

determinarea obiectului infraciunii, respectiv a relaiei sociale lezate ct i a obiectului nemijlocit asupra cruia s-a exercitat aciunea ilicit

stabilirea laturii obiective a infraciunii, a aciunii-inaciunii, a raportului de cauzalitate dintre aceasta i urmrile faptei precum i a locului, timpului, modului i a altor circumstane n care a fost svrit fapta identificarea subiectului activ, a tuturor participanilor ca i identificarea subiectului pasiv al faptei penale determinarea laturii subiective prin stabilirea formei de vinovie1.4. Forma planului de urmrire penalPlanificarea activitii de urmrire penal ntr-o cauz concret se materializeaz ntr-un plan n form scris cuprinznd, ca structur, elementele menionate mai sus. n practic s-au vehiculat mai multe variante de planuri dar, practic, poate fi ntocmit n forme diferite, n funcie de experiena anchetatorului.

n cauzele complexe, cu multitudine de fapte i fptuitori, se pot ntocmi planuri pentru fiecare gen de fapte sau se poate recurge i la ajutorul schemelor destinate evidenierii celor mai diferite aspecte i mprejurri ale cauzei ct i sistematizarea materialului din dosar.

n cauzele cu mai muli nvinuii/inculpai, n funcie i de dificultatea soluionrii dosarelor, este recomandat s se ntocmeasc fie pentru fiecare participant, care conin date referitoare la poziia sa procesual, datele i probele deinute n legtur cu contribuia sa la comiterea infraciunilor cercetate, acte procedurale i alte activiti ce urmeaz a fi efectuate, termene etc..

1.5. Tactica elaborrii versiunilor de urmrire penal

Ca noiune cu caracter general, versiunea reprezint o variant sub care poate fi nfiat un fapt.

Din punct de vedere tactic-criminalistic, ntr-o accepiune mai restrns, versiunea reprezint o presupunere, o explicaie plauzibil, obiectiv posibil, provizorie, dat diverselor mprejurri legate de cauza care se instrumenteaz.

Versiunea reprezint rezultatul unui proces complex de cunoatere a realitii, desfurat de ctre organul de urmrire penal, n cadrul cruia acesta percepe, analizeaz i sistematizeaz faptele i mprejurrile de fapt n scopul formulrii unor concluzii cu privire la cauza concret.

Versiunea trebuie s permit stabilirea unei concordane ct mai depline ntre presupunerile, explicaiile pe care ntr-un anumit moment le d organul de urmrire penal i ceea ce s-a petrecut n realitate .

Pentru elaborarea unor versiuni apte s serveasc aflrii adevrului ntr-o cauz penal sunt necesare cel puin urmtoarele condiii:

a. Deinerea unor date sau informaii despre fapta cercetat;

Aceste date trebuie s fie concrete i ct mai precise. Simplele supoziii sau presupunerile bazate pe experien, lipsite de un suport real, nu sunt suficiente. De regul, sursa datelor este de natur procesual (cercetarea la faa locului, declaraii de martori, nscrisuri ridicate, constatri tehnico-tiinifice). Dar, pot exista i surse extraprocesuale: investigaiile, sesizrile anonime, materiale publicate n pres etc.

b. Profesionalismul organului de urmrire penal (pregtire profesional i n domeniul n care s-a comis fapta, experien, intuiie);

c. Folosirea unor forme logice de raionament (deductiv, inductiv i prin analogie).

Reguli tactice care trebuie respectate n elaborarea versiunilor de anchet :

- s fie elaborate numai pentru faptele sau mprejurrile ce pot avea mai multe explicaii

- s se fac pe baza datelor de natur procesual completate, la nevoie, cu cele din surse extraprocesuale

- temeiul versiunilor l va constitui numai datele concrete

- s fie elaborate n legtur cu toate explicaiile posibile care pot fi date n cauza cercetat

- s fie bine construite din punct de vedere logic iar problemele fiecreia clar i precis formulate.

1.6. Modaliti de verificare a versiunilor de urmrire penalAceasta este o etap de maxim importan n stabilirea adevrului. Organul de urmrire penal va proceda la verificarea aprofundat i atent a fiecrei versiuni pentru eliminarea acelor ipoteze care nu sunt conforme cu realitatea.

Generalizarea experienei pozitive a criminalisticii a desprins unele reguli care trebuie respectate cu ocazia verificrii versiunilor :

- verificarea multilateral a problemelor

- versiunile perechi (care se refer la acelai fapt sau la aceeai mprejurare) se verific paralel i nu consecutiv

- trebuie planificate i ntreprinse toate msurile posibile de verificare a versiunilor

- n caz de obinere a unor rezultate contradictorii, verificarea va continua pn la nlturarea contrazicerilor

- verificarea va fi considerat terminat numai atunci cnd au fost nlturate toate versiunile perechi, rmnnd una singur care este confirmat de rezultatul tuturor verificrilor ntreprinse.

Tot din practic, aceeai autori au reinut, cu titlu orientativ, o ordine de prioritate n efectuarea activitilor de verificare, ordine care, dup prerea noastr, se bazeaz pe logic i pe prioritile urmririi penale n orice cauz penal:

- mai nti se execut acele activiti menite s mpiedice svrirea de noi infraciuni, distrugerea sau tergerea urmelor, ascunderea produsului infraciunii, sustragerea fptuitorilor de la urmrirea penal

- urmeaz activitile care, prin posibilele rezultate obinute, pot contribui la verificarea tuturor sau a majoritii versiunilor elaborate, ctigndu-se timp i operativitate n soluionarea cauzei

- atunci cnd sunt prevzute mai multe activiti pentru verificarea aceleiai versiuni ori pentru lmurirea aceleiai probleme, mai nti se execut activitile care asigur obinerea unui rezultat mai concludent.

SECIUNEA a II-a Tactica ascultrii persoanei sau prii vtmate, prii civile i prii responsabile civilmente

1. Aspecte procesual-penale i importan

Potrivit dispoziiilor art.64 din C.P.P., constituie mijloace de prob i declaraiile prii vtmate, prii civile i prii responsabile civilmente. n nelesul legii, partea vtmat este persoana care a suferit prin infraciune o vtmare fizic, material sau moral i particip ca atare n procesul penal.

Partea civil este persoana vtmat care exercit aciunea civil n cadrul procesului penal iar partea responsabil civilmente este persoana chemat s rspund, potrivit legii civile, pentru pagubele provocate prin fapta nvinuitului sau inculpatului.

Declaraiile prilor pot pune n lumin diferitele elemente de fapt de natur a servi ca probe cu privire la fapta svrit, la persoana fptuitorului, la modul de comitere a infraciunii, la mprejurrile svririi acesteia, la urmrile produse etc.

n art.76 din C.P.P. se arat c organul de urmrire penal sau instana de judecat are obligaia s cheme, spre a fi ascultate, persoana care a suferit o vtmare, prin infraciune, precum i persoana civilmente responsabil.

Din textul citat rezult c, n condiiile n care partea vtmat nu a fost audiat de organul de urmrire penal, prima instan are obligaia de a chema persoana care a suferit un prejudiciu prin infraciune, pentru a preciza dac nelege s participe n procesul penal ca parte vtmat sau parte civil.

Ascultarea prilor este o activitate destul de complex care trebuie s se desfoare n conformitate cu prevederile legale i pe baza regulilor de tactic criminalistic. Complexitatea ascultrii acestor categorii de persoane este dat i de multitudinea de interese pe care le au la un moment dat ntr-o cauz i care pot influena obiectivitatea declaraiilor. n cauzele privind infraciunile silvice complexitatea este i mai mare i este determinat i de specificul acestui domeniu vis-a-vis de dreptul de proprietate asupra fondului forestier. Astfel, conform art. 3 din OG 96/1998, pot fi proprietari de fond forestier:

statul

unitile administrativ teritoriale (comune, orae, municipii)

unitile de cult (parohii, schituri, mnstiri)

instituii de nvmnt sau alte categorii de persoane juridice

asociaii, fundaii (exemplu: composesoratele din Transilvania)

persoane fizice.

Deci, partea vtmat i partea civil pot proveni din rndul acestor

categorii de proprietari.

Partea responsabil civilmente poate fi i statul prin organele Regiei Naionale a Pdurilor atunci cnd nvinuitul/inculpatul este angajatul lor iar infraciunea comis are legtur cu atribuiunile de serviciu.

Dei legislaia actual nu prevede acest lucru, n toate infraciunile silvice a cror aciune a fost ndreptat direct asupra vegetaiei forestiere i s-au produs pagube materiale, parte vtmat este i statul ca reprezentant al societii civile i ca aprtor i protector al mediului nconjurtor i al funciilor ideale (sociale) ale pdurilor.

Aceasta ar trebui s se realizeze cel mai bine prin organele de protecia mediului. Aa cum spuneam, conform legislaiei actuale, acest lucru nu se realizeaz, paguba raportndu-se numai ca valoare material (n esen valoarea materialului lemnos).

Din punct de vedere procesual penal, conform disp. art.77 C.P.P., ascultarea prii vtmate, prii civile i prii responsabile civilmente se face potrivit disp. privitoare la ascultarea nvinuitului sau inculpatului. Sunt interesante i dispoziiile introduse prin art. 771 prin care sunt prevzute modaliti speciale de ascultare a prii vtmate i prii civile (nu i a prii responsabile civilmente):

ascultare fr prezent fizic, prin intermediul unor mijloace tehnice reele video sau audio

participarea unui consilier de protecie a victimelor, la solicitarea organului judiciar sau a prii, care va semna transcrierea n form scris a declaraiei prii

Aceste procedee speciale de ascultare se folosesc atunci cnd poate fi periclitat viaa, integritatea corporat sau libertatea prii vtmate ori a prii civile sau a rudelor acesteia. Aceste metode se ncuviineaz de procuror sau instana de judecat, dup caz.

Ca i n cazul ascultrii altor categorii de persoane n procesul penal, i ascultarea prilor, din punct de vedere tactic, presupune parcurgerea unor etape.

2. Etapele ascultrii prilor

2.1. Studierea materialelor cauzei

Aceasta etap este necesar, practic, nainte de desfurarea oricrei activitti procesuale n cauz. n cazul infraciunilor silvice, de multe ori, persoana vtmat este cea care sesizeaz svrirea infraciunii, deci, practic, pn la ascultarea ei nu exist cauz.

n aceste situaii, de regul, se impune o reascultare a persoanei vtmate, dup cunoaterea principalelor elemente constitutive ale infraciunii svrite pentru a stabili dac v-a participa n procesul penal ca parte vtmat i dac se constituie ca parte civil, eventual stabilindu-se i ntinderea despgubirilor civile solicitate.

n cazul infraciunilor silvice, aa cum vom vedea la alt capitol al lucrrii, calculul pagubei produse prin infraciune este stabilit prin lege special. n aceast etap anchetatorul trebuie s cunoasc toate aspectele cauzei i din acest punct de vedere.

Din studierea materialelor existente la dosarul cauzei, administrate pn n momentul ascultrii, organul judiciar stabilete persoanele care urmeaz a fi ascultate n calitate de parte vtmat, parte civil sau parte responsabil civilmente, fapta ce formeaz obiectul cauzei, problemele care vor fi lmurite prin ascultare, precum i ordinea abordrii lor.

Cel puin n aceast etap, dac nu chiar cu ocazia cercetrii la faa locului, anchetatorul trebuie s stabileasc cine este proprietarul fondului unde s-a comis infraciunea. De multe ori, n momentul constatrii infraciunii silvice, nu se cunoate nici locul de svrire al infraciunii. Cu ajutorul organelor silvice se va urmri stabilirea cu exactitate al locului comiterii i apoi al proprietarului sau deintorului terenului pentru a se identifica persoana vtmat. Au fost multe cazuri cnd terenul afectat a fost revendicat de mai muli proprietari ajungndu-se la necesitatea efecturii de expertize topografice.

Aa cum am vzut mai sus, cele mai multe persoane proprietari de fonduri forestiere sunt persoanele juridice (inclusiv persoanele fizice constituite n asociaii de proprietari) situaii n care pot fi ascultai ca persoane vtmate membrii ai organelor de conducere ale acestora.

Calitatea de persoan responsabil civilmente o pot avea urmtoarele categorii de persoane:

prinii care rspund de prejudiciul cauzat de copiii lor minori

comitenii pentru prejudiciul cauzat de prepuii lor (ntlnim n special rspunderea Direciilor Silvice n ceea ce privete infraciunile svrite de pdurari sau brigadierii silvici)

persoanele care au gospodrit mpreun cu infractorul i au tras foloase de pe urma infraciunii.

2.2. Cunoaterea persoanelor care urmeaz a fi ascultate n calitate de priDatele privind identitatea, pregtirea profesional, locul de munc, comportamentul n societate, la serviciu, trebuie completate cu cele referitoare la comportarea acestora dupa svrirea infraciunii, modul de via, anturajul, profilul moral, natura relaiilor existente ntre acestea i fptuitor, existena sau inexistena unor bunuri n patrimoniul persoanei vtmate la data comiterii faptei, perioada de timp n care persoana responsabil civilmente a gospodrit mpreun cu fptuitorul, folosul obinut de pe urma svririi infraciunii de ctre nvinuit/inculpat etc.

Pentru caracterizarea personalitii prilor este necesar s se cunoasc:

interesele predominante pe care n mod logic prile urmeaz s le apere sau (i) s le impun

gradul de dezvoltare a gndirii

mediul n care triesc, experiena de via, interesele etc.

trsturile de caracter.

n ceea ce privete interesul pe care aceste pri l-ar avea n

soluionarea cauzei penale, organul judiciar trebuie s aib n vedere urmtoarele:

partea vtmat este preocupat cu preponderen de dovedirea vinoviei fptuitorului pentru ca acesta s fie pedepsit. Foarte rar se ntmpl, n special la persoanele puternic influenate de perceptele religioase privind iertarea greelii aproapelui, ca partea vtmat s urmreasc dovedirea nevinoviei fptuitorului pentru ca acesta s nu fie pedepsit. Dar nu sunt excluse asemenea atitudini;

partea civil este interesat de stabilirea unui prejudiciu ct mai mare, chiar i pentru pagube produse de alte persoane cu alt ocazie i nc nedescoperite i recuperarea lui ct mai repede i n mod integral;

partea responsabil civilmente face tot ce poate pentru ca prejudiciul s fie ct mai mic, s nu se dovedeasc c a obinut foloase de pe urma svririi infraciunii, ntr-un cuvnt s se pun la adpost de plata daunelor.

Alte aspecte privind cunoaterea mprejurrilor n care s-a comis fapta, modul n care partea vtmat le-a putut recepiona etc., nu le mai repetm ntruct acestea sunt similare cu cele ce vor fi tratate n cazul ascultrii martorilor.

Cunoaterea personalitii prii vtmate i a prii responsabile civilmente, a posibilelor lor poziii i a atitudinii n cauz, se pot realiza prin diferite activiti:

cercetarea la faa locului

verificarea cazierului judiciar i a altor evidene operative ale poliiei

efectuarea de investigaii

ascultri de martori

ascultarea nvinuitului

efectuarea de confruntri, prezentri pentru recunoatere, ridicri de obiecte i nscrisuri

analiza rapoartelor de constatare tehnico-tiinific sau de expertiz etc.

Sigur, la toate acestea se adaug practica i experiena profesional pozitiv a anchetatorului.

2.3. ntocmirea planului de ascultare

La ntocmirea acestuia trebuie s se aib n vedere urmtoarele:

problemele care urmeaz s fie lmurite prin ascultarea prii

materialul probator care va fi folosit n timpul ascultrii i ordinea n care v-a fi folosit.

Coninutul concret al planului de ascultare difer de la o cauz la alta, n raport cu particularitile acestuia i este orientativ, pe parcursul ascultrii putnd fi completat. Acest plan nu difer cu mult de cel ntocmit pentru ascultarea martorilor dect n funcie de particularitile persoanei ascultate i problemele de lmurit.

2.4. Asigurarea prezenei persoanelor la locul, data i ora fixate pentru ascultare

i n cazul prilor sunt valabile aceleai reguli, metode i procedee de citare i de stabilire a locului de ascultare ca i n cazul celorlalte persoane. n cazul prii vtmate sau responsabile civilmente instituii (de nvmnt sau de cult), mnstiri, administraii publice locale, asociaii este bine ca ascultarea s se fac la sediile acestora unde, de regul, exist i acte, documente, hri etc., care pot ajuta pe parcursul ascultrii la lmurirea unor probleme. Locul v-a fi stabilit de organul judiciar n funcie de problemele de lmurit, specificul cauzei i chiar de personalitatea persoanei care v-a fi ascultat.

n aceast etap intr i eventualele activiti de asigurare a condiiilor n care se va desfura activitatea, n cazul infraciunilor silvice, de regul, nefiind necesare condiii sau materiale deosebite n afara celor obinuite.

2.5. Ascultarea propriu-zisnainte de a trece efectiv la ascultare,organul judiciar trebuie s parcurg unele momente stabilite att de legea procesual-penal ct i de tactica criminalistic, indiferent de locul n care se desfoar ascultarea:

verificarea identitii prii pe baza actului de identitate

ascultarea cu privire la datele personale, inclusiv raporturile cu fptuitorul, interesul n cauz

aducerea la cunotin a dreptului de a participa (pentru persoana vtmat) ca parte n procesul penal ori dreptul de a se constitui ca parte civil (dac a suferit o pagub material) sau, renunnd la aceste dou caliti, de a depune n calitate de martor. Cu acelai prilej organul de urmrire penal are datoria de a ncunotina persoana vtmat c se poate constitui parte vtmat sau civil pe toat durata urmririi penale iar n faa instanei de judecat pn la citirea actului de sesizare.

La adoptarea tacticii de ascultare trebuie avute n vedere unele aspecte de ordin general:

faptele i mprejurrile ce prezint importan pentru cauz, cunoscute de pri

persoanele i psihologia prilor

condiiile n care prile au luat cunotin despre faptele sau mprejurrile cu privire la care sunt ascultate, poziia prii vtmate ori prii civile fa de celelalte pri din procesul penal, interesul lor de a declara ntr-un anumit fel

natura i valoarea probelor ce urmeaz a fi folosite n ascultare

msura n care anchetatorul cunoate domeniul silviculturii, specificul acestor infraciuni i particularitile cauzei.

Pentru partea responsabil civilmente, avnd n vedere c interesul acesteia cu privire la soluionarea aciunii civile este aproximativ acelai cu cel al nvinuitului, n ascultarea acesteia sunt aplicabile procedeele tactice folosite la ascultarea nvinuitului/inculpatului.

Ascultarea prii vtmate i prii civile, parcurge, practic, etapele ascultrii martorilor, respectiv relatarea liber i ascultarea dirijat.

n cazul prii responsabile civilmente, aceasta situndu-se din punct de vedere al rspunderii civile de aceeai parte a baricadei cu nvinuitul/inculpatul, aceasta nu beneficiaz de dreptul de a opta sau respinge cu privire la aceast calitate. Introducerea n proces a prii responsabile civilmente se face la cerere sau din oficiu pn la citirea actului de sesizare.

n cazul prii responsabile civilmente trebuie s se insiste spre clarificarea naturii legturii dintre ea i fptuitor, raporturile de munc existente intre acetia, perioad n care au gospodrit mpreun, folosul obinut ca urmare a svririi faptei, bunurile i valorile acumulate n acest interval de timp.

n etapa ascultrii dirijate o pondere nsemnat o vor avea ntrebrile de detaliu iar n cadrul acestora ntrebrile de referin, de precizare i cele de verificare.

Aa cum am mai spus, conform disp. art.77 din C.P.P. ascultarea prilor se face potrivit dispoziiilor referitoare la ascultarea nvinuitului sau inculpatului. Acest lucru nseamn, n primul rnd, c prile nu pot fi ascultate sub prestare de jurmnt. Posibil, legiuitorul s fi avut n vedere interesul pe care aceste pri pot s-l aib n cauz i dorina lor, normal la urma urmei, de a-i apra propriile interese. Dar, din punct de vedere tactic, aa cum am mai artat, n cazul prii vtmate regulile tactice sunt mai apropiate de cele aplicate martorului, la fel n cazul prii civile dar cu unele variaiuni ceea ce implic aplicarea i a unor reguli specifice ascultrii nvinuitului, iar n cazul prii responsabile civilmente sunt aplicabile regulile tactice specifice ascultrii nvinuitului/inculpatului.

3. Consemnarea declaraiilor

Declaraiile prilor date n cursul procesului penal se consemneaz n scris potrivit regulilor statuate de lege. Legea nu reglementeaz expres modalitatea constituirii ca parte vtmat sau parte civil, ceea ce ne duce la concluzia c n lipsa unei dispoziii formale aceasta se poate face fie n scris, fie oral prin declaraia expres fcut n faa organului judiciar competent i consemnat ntr-un act procedural, de regul n cuprinsul declaraiei prii.

Declaraia prii vtmate i prii civile se consemneaz de ctre acestea, n scris. Pot exista situaii cnd, din diferite motive, persoanele nu-i pot consemna singure declaraia, acest lucru fiind fcut de ctre organul de urmrire penal. Din coninutul declaraiei trebuie s rezulte datele de identitate ale prilor ascultate, meniunea c persoanei vtmate i s-a adus la cunotin posibilitatea de opiune, pagubele produse prin infraciune, preteniile cu privire la recuperarea pagubei, suma cu care se constituie parte civil.

Pentru persoana vtmat persoana juridic, n declaraia conductorului acesteia trebuie s se fac meniunea privind funcia i c este reprezentantul legal al unitii pgubite. Credem c este corect modalitatea de a se constitui parte vtmat sau parte civil prin comunicarea unei adrese scrise semnat de conductorul unitii, contabilul ef, jurist i tampilat. De regul, n practic aa se procedeaz.

Celelalte dispoziii procedurale privind semnarea declaraiei, aducerea la cunotin a coninutului, semntura interpretului, a reprezentantului legal, sunt cele comune ascultrii persoanelor n procesul penal.

Conform disp. art. 771, al.6 C.P.P., declaraia prii vtmate sau a prii civile, ascultate prin metode speciale, se nregistreaz prin mijloace tehnice video i audio i se red integral n form scris, fiind semnat de organul judiciar, de partea vtmat sau partea civil ascultat, precum i de consilierul de protecie a victimelor i reintegrare social a infractorilor prezent la ascultare i se depune la dosarul cauzei.

4. Verificarea i aprecierea declaraiilor prilor

Atta timp ct legiuitorul le-a prevzut n rndul mijloacelor de prob nseamn c i declaraiile prilor au importana lor n cadrul procesului penal.

Conform art.75, al. 2 C.P.P., declaraiile prii vtmate, ale prii civile i prii responsabile civilmente fcute n cursul procesului penal pot servi la aflarea adevrului numai n msura n care sunt coroborate cu fapte sau mprejurri ce rezult din ansamblul probelor existente n cauz.

Aprecierea lor se subordoneaz principiului general de liber apreciere a fiecrui mijloc de prob, astfel c trebuie s se in cont de msura n care acestea se coroboreaz cu celelalte probe administrate n cauz. Acesta este i principalul mijloc de a le verifica obiectivitatea. Alte mijloace de verificare pot fi: ascultarea martorilor, a nvinuitului, efectuarea confruntrilor i reconstituirilor, efectuarea de experimente judiciare, cercetarea la faa locului, constatrile tehnico-tiinifice i expertizele etc.

Seciunea a III-a Tactica ascultrii martorilor

1. Aspecte procesual penale i importana mrturiei

Alturi de organele judiciare i de pri, n activitatea complex care este procesul judiciar, mai particip i subieci secundari care ajut la rezolvarea problemelor pe care le implic aflarea adevrului. Aceti subieci sunt martorii, experii, interpreii etc. Pentru rezolvarea cauzelor aflate pe rol privind infraciunile silvice, fie cu autori cunoscui sau neidentificai, pe lng alte probe obinute prin activiti de cercetare prevzute de C.P.P., o serie de date i informaii, care pot constitui probe, sunt furnizate de martori.

Unul din mijloacele de prob prevzute de lege este i proba cu martori. Conform art.78 din C.P.P., martorul este persoana care are cunotin despre vre-o fapt sau mprejurare de natur s serveasc la aflarea adevrului n procesul penal.

n principiu, orice persoan fizic poate fi martor n procesul penal, indiferent de starea fizic (orb, surd, mut) sau psihic, singur organul judiciar poate s decid care persoane pot furniza date necesare pentru aflarea adevrului. Calitatea de martor poate s o aib orice persoan fizic indiferent de situaia social, vrst, sex, religie, cetenie, naionalitate etc. Ca martor, poate fi ascultat i minorul, iar dac nu a mplinit 14 ani la ascultare trebuie s participe i unul din prini sau alt persoan care-l are n ngrijire, cretere i educare.

Codul de pocedur penal., n art.79, prevede unele categorii de persoane care nu pot fi ascultate ca martor, astfel:

a. persoanele obligate s pstreze secretul profesional; din aceast categorie fac parte persoanele care, n exerciiul atribuiunilor de serviciu, devin deintori ai unor secrete care, dac ar fi divulgate, ar putea aduce prejudicii materiale sau morale unor persoane fizice sau juridice; sunt obligai s pstreze secretul profesional, de exemplu, avocaii, medicii, preoii, notarii publici; divulgarea secretului de stat, de serviciu sau a celui profesional constituind i infraciuni (art.251, 298, 196 din Codul Penal).

Art.79 alin.1, partea final, prevede totui posibilitatea nlturrii obligaiei pstrrii secretului, deintorii acestuia putnd fi ascultai ca martori, n cazul n care persoana fizic sau juridic fa de care exist obligaia pstrrii secretului profesional ncuviineaz divulgarea.

Pentru ca un martor, care ar putea fi de mare folos n procesul penal, s nu dobndeasc o calitate care s nu-i permit s declare ce tie n legtur cu faptele i mprejurrile cauzei, C.P.P. a prevzut expres c are ntietate calitatea de martor fa de cea de aprtor cu privire la faptele i mprejurrile pe care acesta le-a cunoscut nainte de a deveni aprtor sau reprezentant al vreuneia dintre pri.

b. O alt categorie de persoane care nu pot fi ascultate ca martori este constituit de prile vtmate sau prile civile; persoana vtmat, potrivit art.82 C.P.P., poate fi ascultat ca martor dac nu este constituit parte civil sau nu particip n proces ca parte vtmat; aceast restricie este justificat i logic deoarece prile sunt persoane interesate n cauz i se presupune c declaraiile acestora pot fi subiective, prtinitoare, lucru determinat de interes; s-ar nclca i un vechi principiu de drept potrivit cruia nimeni nu poate depune ca martor n propria cauz (nemo testis idoneus in re sua).

Dac, totui, partea vtmat a fost ascultat n calitate de martor, declaraia sa poate fi valorificat ca mijloc de prob n msura n care se coroboreaz cu fapte sau mprejurri ce rezult din ansamblul probelor existente la dosar.

Ce se ntmpl n cazul prilor vtmate sau prilor civile persoane juridice (statul roman, asociaii de composesori, administraiile publice locale-primrii i consilii etc.)? n cazul infraciunilor silvice foarte multe pri vtmate sunt astfel de persoane juridice. Considerm c nu se recomand a fi ascultat ca martor conductorul acesteia sau membrii n organismele de conducere, ns pot fi ascultai ca martori orice alte persoane angajate n cadrul acestora. Desigur, aprecierea declaraiei se va face innd seama i de posibile interese n cauz (exemplu, ascultarea unui pdurar sau brigadier silvic gestionar al fondului n care s-a comis infraciunea silvic care poate avea interes s-i justifice, ntr-un mod sau altul, lipsa n gestiune, respectiv existena cioatelor).

Pe lng persoanele care nu pot fi ascultate ca martori, legea prevede i anumite persoane care nu sunt obligate de lege s depun ca martor dar, dac i manifest dorina de a depune mrturie, acestea pot fi ascultate.

Art.80 C.P.P. prevede c soul sau rudele apropiate ale nvinuitului/inculpatului nu sunt obligate s depun ca martori. Aceste persoane, totui, odat ce au depus mrturie nu sunt privilegiate de lege, au aceleai obligaii i drepturi ca i orice alt martor, deci, pot fi trai la rspundere penal i pentru svrirea infraciunii de mrturie mincinoas.

Obligaiile i drepturile martorilorPentru ca activitatea de ascultare a martorilor s aib un caracter organizat i s prentmpine unele situaii de genul refuzul de prezentare a martorului la chemarea organelor judiciare, legea a prevzut unele obligaii pe care le au martorii. Literatura de specialitate le-a exprimat n structuri diferite. Unii autori apreciaz c martorii au obligaia de a se prezenta la chemare, obligaia de a depune i aceea de a relata adevrul. Potrivit art.83 din C.P.P., martorilor le revin dou obligaii (care practic le includ pe toate exprimate n literatura juridic): s se nfieze la locul, ziua i ora menionate n citaia organului judiciar i s declare tot ce tiu cu privire la aspectele cauzei (nu numai cu privire la aspectele asupra crora au fost ntrebai!). n cazul nerespectrii celor dou obligaii pe care le au, martorii pot fi sancionai cu amend judiciar.

O problem care a fost mult dezbtut n literatura juridic a fost aceea a sancionrii martorului care nu-i respect obligaia de a spune adevrul i tot ceea ce tie n legtur cu cauza i dac fapta de mrturie mincinoas poate fi comis i n faza actelor premergtoare. Prerile au fost mprite.

Considerm c martorul nu poate comite infraciunea de mrturie mincinoas dect dup nceperea urmririi penale, deci n cadrul procesului penal. Faza actelor premergtoare constituie o activitate de investigaii pentru identificarea mijloacelor de prob, inclusiv a martorilor care pot fi audiai. n aceast faz martorii nu sunt audiai sub prestare de jurmnt, neurmrindu-se ntru totul procedura legal de ascultare. Relevant este n acest sens i faptul c, ncepnd cu anul 2004, organele poliiei judiciare nu consemneaz declaraia martorului pe formulare tipizate, care conin i formulele de depunere a jurmntului, dect dup nceperea urmririi penale, iar formularele de declaraie sunt nseriate i au un regim special.

n dispoziiile legale nu se prevede procedura de urmat n cazul n care martorul refuz s depun jurmntul prevzut de art.85. n practic s-a apreciat, credem c n mod corect, asemenea situaie ca fiind un caz n care persoana nu va putea fi ascultat n calitate de martor. Dac face declaraii fr jurmnt, declaraiile date vor fi luate n considerare de organul judiciar ca simple informaii.

Drepturile martorului se manifest n mai multe direcii:

martorul este aprat de lege mpotriva violenelor, ameninrilor, constrngerilor fizice sau psihice (art.68 C.P.P.)

s i se aduc la cunotin obiectul cauzei i s i se pun n vedere faptele sau mprejurrile n legtur cu care va fi ascultat ca martor (art.86 C.P.P.); relatrile martorului trebuie s se circumscrie datelor cauzei, art.86 menionnd limitele n care are loc ascultarea acestuia; dei legea nu prevede n mod expres, din interpretarea textului rezult c martorul are dreptul s refuze rspunsurile la ntrebrile care exced cadrul legal al audierilor sale;

acoperirea cheltuielilor de transport, ntreinere, cazare i altele prilejuite de chemarea i deplasarea sa, inclusiv venitul de la locul de munc pe durata lipsei de la serviciu (art.190, alin.1,2,3 C.P.P.). dreptul la protecia datelor de indentificare;Acest drept rezult din disp. art.861 din C.P.P. n care se prevede c n cazul existenei de probe sau indicii temeinice c prin declararea identitii reale a martorului sau a localitii acestuia de domiciliu ori de reedin ar fi periclitat viaa, integritatea corporal sau libertatea martorului ori altei persoane, acestuia i se poate ncuviina s nu declare aceste date, atribuindu-i-se o alt identitate sub care urmeaz s apar n faa organului judiciar. Msura poate fi dispus de procurori n faza de urmrire penal sau de instan n cazul judecii la cererea motivat a procurorului, a martorului sau a oricrei alte persoane ndreptite. Datele despre identitatea real a martorului se consemneaz ntr-un proces verbal care va fi pstrat la sediul parchetului care a efectuat sau a supravegheat efectuarea urmririi penale ori, dup caz, la sediul instanei, intr-un loc special n plic sigilat.

dreptul de a fi asistat n timpul ascultrii de un consilier de protecie a victimelor i reintegrare social a infractorilor (art.862 al.2)

dreptul de a nu fi prezent fizic pentru ascultare la sediul organului judiciar sau n faa instanei de judecat, n situaiile prevzute de art.861 C.P.P.

dreptul la protecia personal, a domiciliului sau reedinei ori la asigurarea unei alte reedine temporare supravegheate, inclusiv pe timpul deplasrilor la organul judiciar sau instan i la domiciliu ori reedin; aceste msuri se pot lua din iniiativa procurorului sau instanei de judecat ori a martorului, cu aprobarea procurorului sau instanei i se asigur prin organele de poliie (art.865)

2. Rolul tacticii criminalistice n ascultarea martorului

Ascultarea martorilor este o activitate complex care se desfoar n conformitate cu prevederile legii i cu regulile de tactic criminalistic i necesit din partea organului judiciar atenie deosebit, calm, perseveren, obiectivitate maxim, att n luarea ct i n aprecierea declaraiilor obinute. Dificultatea ascultrii martorilor rezid i n aceea c n faa organului judiciar se prezint oameni cu personaliti diferite, cu diferite caliti i defecte, lucruri care au putut influena perceperea faptelor, pentru fiecare trebuind adoptat o anumit tactic, o anumit atitudine i conduit.

Necesitatea elaborrii unor procedee tactice n ascultarea martorilor este dictat i de raporturile martorului cu prile, de atitudinea acestuia vis-a-vis de cauz. Procedeele tactice prevzute de criminalistic sunt acele posibiliti oferite organelor judiciare care dac nu sunt respectate pot conduce la declaraii necorespunztoare n raport cu realitatea dei dispoziiile procedural-penale au fost respectate.

n cazul martorilor de rea-credin regulile tactice criminalistice au rolul de a-l determina pe martor s renune la poziia sa i s relateze adevrul.

Tactica folosit de organul judiciar va avea n vedere procesele psihologice privind formarea i redarea mrturiei, de aceea regulile tactice trebuie aplicate nuanat, diversificat, adaptate personalitii celui ascultat i tuturor circumstanelor cauzei.

Dac ncercm s dm o definiie tacticii criminalistice a ascultrii persoanelor n procesul judiciar putem arta c, este acea parte a tacticii care, n scopul obinerii unor declaraii complete i fidele, elaboreaz, cu respectarea normelor procesual-penale, un ansablu de procedee referitoare la organizarea ascultrii, la elaborarea unui plan pe baza cruia se face ascultarea, modul propriu-zis de ascultare al martorilor i la valorificarea i aprecierea declaraiilor acestora.

3. Unele elemente ale procesului de formare a mrturiei i de psihologie a martorului

Cercetrile tiinifice ntreprinse n domeniul psihologiei martorilor au demonstrat c mecanismul de percepere, de fixare, de memorizare i de redare variaz de la o persoan la alta n raport cu dezvoltarea psihic, cu gradul de cultur, cu profesia, cu mediul i condiiile n care a perceput faptele i mprejurrile, cu o infinitate de alte elemente ce acioneaz iniial sau care se suprapun ntre momentul percepiei i acela al redrii, aa nct n orice declaraie apare ca inevitabil un coeficient de alterare ori de formare subsecvent.

Psihologi, medici, juriti (A.Binet, W.Stern, E.Altvilla, Al.Roca, T.Bogdan) realiznd experiene, adunnd date i informaii, dnd natere la o important ramur a psihologiei judiciare-psihologia mrturiei-au pus n vedere att utilitatea probei cu martori n vederea verificrii, a evalurii mrturiei n procesul penal, dar i relativitatea depoziiilor martorilor.

Cercetrile efectuate de A.Binet, cel care a fundamentat, de fapt, psihologia judiciar, l-au condus la elaborarea a dou teorii, n aparen paradoxale:

o mrturie poate fi precis i totodat completamente fals;

exactitatea unei amintiri nu este proporional cu fora de revenire.

n Germania, dup publicarea cercetrilor lui Binet, psihologul W.Stern i colaboratorii lui, dup o serie de cercetri, au concluzionat:

exactitatea amintirilor nu este o regul ci o excepie;

uitarea la brbai este mai accentuat dect la femei;

amintirile femeilor, de cele mai multe ori, sunt inexacte.

n anul 1906, prof. Ed.Claparede a iniiat o serie de cercetri asupra problemei mrturiei, ocupndu-se n special de problema memoriei involuntare i cea a recunoaterii, concluziile fiind urmtoarele:

n mrturie nu este important numai s reii ci s-i dai seama exact de ceea ce ai reinut;

valoarea mrturiei nu este n raport cu numrul martorilor cci adesea o infim minoritate poate avea dreptate fa de majoritatea imens.

Concluzia specialitilor vis-a-vis de proba testimonial este aceea

c declaraiile martorilor au un caracter relativ iar proba cu martori este aparent fragil, uneori neltoare i cu valoare destul de aleatorie. Care sunt cauzele principale?

imperfeciunea organelor de sim ale omului

procese psihice distorsionate

convingerea quasi-general sau formarea unor opinii specifice organelor judiciare

particulariti psihologice ale organului judiciar.

Mrturia este un proces de cunoatere a realitii obiective structurat pe patru faze: recepia (percepia) informaiilor, prelucrarea lor logic, memorarea i reproducerea (recunoaterea, reactivarea).

a. recepia i percepia faptelor i mprejurrilor; factori care pot influena aceste operaii;

Prima faz n formarea mrturiei n cadrul etapei de recepie o

reprezint recepia senzorial. Declaraiile martorilor sunt o reflectare a lumii exterioare mijlocit de organele de sim. Exactitatea acestei reflectri depinde de starea i nivelul de dezvoltare a organelor de sim.

Percepia auditiv

n practic se pot ntlni cel puin dou situaii n raport cu mprejurrile asupra crora martorul este chemat s redea ce a auzit sau anumite cuvinte ori expresii pe care le-a auzit:

martorului i se cere s reproduc cuvinte, termeni, expresii, cifre etc.

martorului i se solicit s reproduc sensul vorbirii, esena unor discuii, ideile principale ce rezult din acestea.

Pot interveni diferite situaii: convorbirea auzit de martor s-a purtat

n alt limb dect cea matern a martorului, limb pe care o poate nelege mai mult sau mai puin ori deloc. n aceast situaie trebuie s se verifice dac martorul cunoate limba i n ce msur. De asemenea, discuia recepionat de martor poate s se fi purtat ntr-un limbaj convenional, folosindu-se expresii profesionale i termeni de specialitate specifici silviculturii i domeniului forestier, foarte muli termeni de nepriceput pentru o persoan strin de aceste domenii. i n acest caz martorul trebuie verificat dac nelege semnificaia acestor termeni. n acest caz este de recomandat s i se solicite martorului s redea termenii exact aa cum i-a auzit, fr s-i traduc sau s-i interpreteze dup cunotinele sale.

Specific domeniului silvic, prin percepia auditiv un martor poate s rein anumite date i mprejurri cu privire la:

zgomote produse de tieri de arbori cu toporul sau fierstrul

zgomot produs de fierstru mecanic (drujb)

zgomote produse de cderi sau ruperi de arbori

sunete specifice unor animale de traciune (nechezat de cai, sau muget de bovine)

sunete produse de mijloace auto (tractoare, camioane,)

voci de persoane, discuii, strigte.

Principalii factori care pot perturba percepia auditiv a martorului sunt:

externi - condiiile atmosferice

- existena unor surse de zgomot (exemplu: osea)

- distana dintre locul unde se afl martorul i locul faptei

- interni- probleme de sntate

- experiena de via

- strile afectiv-emoionale (stri de fric, de nelinite) concomitente percepiei ct i ulterioare, pn la depunerea mrturiei.

Percepia vizual

Mrturiile bazate pe recepiile vizuale sunt cele mai frecvent ntlnite n practic, superioritatea senzaiilor vizuale fa de celelelate senzaii constnd n aceea c ele dau o imagine exact i complet a lumii nconjurtoare.

n cadrul recepiei vizuale o foarte mare importan o are mecanismul de percepere a culorilor, condiii optime pentru percepia culorilor fiind date de lumina natural.

O alt situaie o reprezint vederea crepuscular (n zori sau n amurg) cnd culorile se terg pe nesimite iar ochiul devine mai sensibil la culorile reci, la indigo. Astfel, n amurg culoarea verde apare mult mai strlucitoare, culoarea roie-violet este perceput ca o culoare neagr, iar cea verde-albastr apare mult mai luminoas.

n condiiile vederii nocturne, chiar ochiul adaptat, totul se percepe ntr-o gam de nuane ale unui singur ton (vedere unitonal) iar acuitatea vzului scade de aproximativ 1/10 iar lumina lunii este foarte mult inferioar celei emanate de soare.

Perceperea culorilor n aceste condiii este imposibil. Exist posibilitatea distingerii culorii albe (exemplu un cal alb, un articol de mbrcminte alb) fa de orice alt culoare.

Un alt aspect, foarte important al percepiei vizuale l reprezint percepia nsuirilor spaiale ale obiectelor. Aceast percepie ridic unele probleme aparte deoarece n foarte multe situaii, prin ascultarea martorilor, se urmrete obinerea unor date privind diferite relaii spaiale, cum sunt: mrimea, forma, adncimea, orientarea n spaiu, distane etc. Percepia oricreia dintre nsuirile spaiale este condiionat de limitele obiective ale eficienei privirii binoculare, limita superioar a percepiei vizuale fiind la distana de circa 0,5 km, distan stabilit pe cale experimental.

i aceast percepie poate fi influenat de diveri factori perturbatori cum sunt experiena de via, pregtirea profesional i profesia, oboseala, starea de emotivitate, condiiile meteorologice i de vizibilitate etc.

Determinarea mrimii unui obiect depinde n mare msur de celelalte obiecte aflate n jurul lui deoarece n astfel de condiii i face simit prezena iluzia optic cunoscut sub denumirea de contrast simultan.

Percepia dimensiunii obiectelor este influenat de fondul culorii dominante ale obiectelor din jur i ale obiectului estimat, fenomen cunoscut sub denumirea de iradierea vizual. Obiectele de culoare neagr par mai mici dect cele de culoare alb dei au aceeai mrime; obiectele de culoare alb, galben, roie se vd de la o distan mai mare i las impresia c sunt mai aproape dect sunt n realitate.

n cazul infraciunilor silvice, mrturiile bazate pe percepia vizual sunt cele mai frecvente i sunt i cele mai importante pentru c pot conine cele mai valoroase informaii. Astfel pot fi obinute informaii cu privire la:

locul comiterii faptei

urmele gsite la faa locului (de tiere, tragere, ale mijloacelor de transport etc.)

semnalmente ale autorilor, ale persoanelor participante

caracteristici ale mijloacelor de transport, direcia de deplasare

caracteristici ale materialului lemnos (esen, grosime, culoarea scoarei, lungime, cantitate etc.)

locul de depozitare a materialului lemnos

locul izbucnirii focului, culoarea flcrii i a fumului

animalele care au punat etc.

Mrturia martorului ocular este foarte important, n cazul infraciunilor silvice i pentru faptul c urmele de la faa locului pot fi distruse sau degradate de intemperii (exemplu ploaie torenial, cderi de zpad) n timp foarte scurt de la comiterea faptei.

Memorarea faptelor perceputeMemoria deine un rol deosebit de nsemnat pentru obinerea unor declaraii veridice de martor. n psihologie, prin memorie se nelege capacitatea unei persoane de a-i ntipri obiectele i fenomenele lumii exterioare percepute i de a reproduce imaginile acestora n contiina sa. Unii autori consider c ntre momentul percepiei i cel al memorrii se interpune un proces de prelucrare logic a celor percepute, aa numita decodare a informaiilor. Aceast decodare a informaiilor percepute const ntr-o completare logic i semantic a diferitelor goluri n percepie; ca urmare, datorit activismului psihic, informaiile recepionate sunt decodate, n contiina persoanei cptnd un anumit sens. Dintre factorii cei mai importani menii s influeneze calitatea prelucrrii, amintim: experiena de via a martorului, gradul su de cultur, profesiunea, semnificaia pentru propria lui persoan a celor percepute, capacitatea de apreciere a spaiului, dimensiunilor, timpului.

Cercetrile psihologice experimentale au demonstrat c n raport cu durata sa memoria poate fi primar (de scurt durat) sau secundar (de lung durat). ntre cele dou tipuri de memorie exist o relaie de dependen, memoria primar transmind n condiii favorabile o parte din informaii memoriei de lung durat.

Memoria implic desfurarea a trei etape succesive ntre care exist o strns legtur: faza de achiziie (memorarea propriu-zis), faza de pstrare i faza de reactivare (recunoatere i reproducere).

Specialiti psihologi i criminaliti au mprit memoria n mai multe tipuri dar, indiferent de modul de mprire, din formele speciale ale memoriei se desprind cel puin dou reguli tactice ce se vor aplica n cadrul ascultrii:

dac martorul nu relateaz anumite aspecte pe care, dup prerea noastr i n mod normal, trebuia s le rein, nu nseamn neaprat c martorul este de rea credin pentru c este posibil ca acesta s fi perceput i memorat acele aspecte pentru care are o anumit predilecie, ignornd altele;

caracterul, uneori, unilateral al memoriei sau memorrii poate conduce la nereinerea de ctre unii martori a tuturor aspectelor percepiei; de aceea, pentru restabilirea n ntregime a faptelor, aceste aspecte nereinute s fie precizate prin ascultarea acelora care, datorit predominrii unui alt tip de memorare, se presupune c le-a reinut.

n cazul mrturiei, memorarea faptelor poate avea att un caracter deliberat, voluntar, ct i un caracter neintenionat. Suntem n prezena memoriei voluntare ori de cte ori persoana depune eforturi speciale pentru reinerea faptelor. De regul, ns, memoria martorului este involuntar pentru c el nu tie c n viitor i se va cere s reproduc faptul sau fenomenul pe care l-a observat i martorul nici nu este pregtit s recepioneze informaiile. n cazul reinerii involuntare volumul i gradul de ntiprire a imaginilor n memorie depinde de exactitatea i caracterul complet al perceperii, care, la rndul su, depinde de gradul de atenie precum i de interesul pe care martorul l acord fenomenului perceput.

Sub aspectul interesului pe care-l reprezint pentru martor evenimentul perceput i memorat, este evident c memoria de scurt durat este incapabil s rein obiecte, fenomene, mprejurri, atta timp ct acestea nu prezentau nici cel mai mrunt interes pentru martor, sau mcar nu ieeau n eviden prin nimic deosebit. Cu totul alta este situaia cnd martorul a asistat la un eveniment de natur s-i strneasc, fie i temporar, interesul. n aceste cazuri, memoria fixnd n mod firesc faptele i mprejurrile respective. Din nefericire se ntlnesc practici n activitatea organelor judiciare care nu au ce cuta atunci cnd dorim s realizm o ascultare eficient i fr complicaii a martorilor. Astfel, se obinuiete ca martorii sa fie chestionai excesiv cu privire la unele amnunte care nu au avut nici o relevan pentru martorii respectivi n momentul percepiei, fiind amnunte nesemnificative, neexistnd interes din partea martorului. Destul de des se ntlnesc declaraii de martor luate pe multe pagini coninnd o sumedenie de amnunte fr importan, multe din ele smulse de la martor i care nu de puine ori chiar ngreuneaz desprinderea esenialului relatrii martorului. Asemenea practici nu se justific chiar dac par a fi unele teste pentru verificarea capacitii memoriei martorului.

n legtur cu unii factori perturbatori ai memoriei dorim s ne referim la cteva reguli tactice criminalistice necesare a se aplica n ascultarea martorului.

Vrsta i sntatea martorului influeneaz starea mrturiei. Astfel, vor fi tratate cu rezerva cuvenit datele amnunite furnizate de persoanele cu vrste naintate sau de ctre copii.

Unele afeciuni ale strii de sntate influeneaz negativ nu numai percepia dar i faza de ntiprire i selectare a datelor percepute.

Cu mari rezerve trebuie ascultai i bolnavii psihic.

Un alt aspect de care trebuie s se in seama este uitarea, un fenomen natural care determin denaturarea treptat a informaiilor. La nceput se terg din memorie detaliile neeseniale, apoi tot mai mult sunt vizate aspectele eseniale pentru ca, n final, s intervin acest proces al uitrii.

Intensitatea uitrii este influenat de:

gradul impresiei produse de eveniment asupra martorului, asupra psihicului acestuia

efortul persoanei de a reine n minte faptul perceput

temperamentul martorului

intervalul de timp scurs din momentul n care a avut loc evenimentul

defecte ale memoriei.

n baza regulilor uitrii organele judiciare vor aplica n ascultare anumite reguli tactice:

martorul s fie audiat de ndat ce este posibil; ascultarea s nu fie amnat pe perioade lungi de timp

martorul s fie ntrebat dac nu cumva a fcut i pstrat nsemnri

reamintirea prin asociaiune cu ajutorul organului judiciar

deplasare cu martorul la faa locului.

Comunicarea informaiilor organelor judiciare (reproducerea sau reactivarea)Redarea-reactualizarea-reproducerea reprezint ultimul moment al formrii mrturiei. Este momentul n care cel care a perceput desfurarea faptelor compare n faa organului judiciar n calitate de martor. n mrturie, modalitatea principal de transmitere a informaiilor, modul comun de obinere a depoziiilor, l constituie reproducerea oral care, n procesul judiciar, mbrac forma relatrii (evocrii, narrii) libere, spontane a faptelor percepute precum i forma rspunsurilor la ntrebrile adresate de organul judiciar.

Fenomenul de reprezentare este strns legat de particularitile individuale ale fiecrei persoane. Unul din autori arat c procesul reproducerii depinde n mare masur de:

capacitatea martorului de ai formula ideile n mod just i clar

starea psihic a celui audiat

caracterul celui audiat (comunicativ sau nchis, modest sau ludros etc).

Ca i alte procese psihice care alctuiesc procesul complex de formare a mrturiei i ultima sa etap poate fi influenat de mai muli factori:

imaginaia-ntlnit destul de frecvent n activitatea de ascultare, uneori fiind foarte greu de fcut o delimitare exact ntre aceasta i realitatea perceput anterior;

gndirea-descoper raporturile i legturile, trsturile i esena fenomenelor ori a obiectelor sau anumitor pri din acestea; operaiile gndirii fiind: analiza i sinteza, comparaia, abstractizarea, generalizarea i concretizarea;

limbajul-joac un rol foarte important n procesul cunoaterii realitii, fiind intercondiionat cu gndirea, practica neexistnd separat.

n procesul ascultrii prezint importan formele de limbaj-scris i

oral-ntre acestea existnd legatur i deosebiri. Multe persoane ntmpin greuti n a se exprima n scris iar altele prin vorbire. Recomandabil este ca ascultarea s se fac oral, limbajul oral putnd oferi posibilitatea organului judiciar s-i formeze o imagine ct mai reprezentativ despre personalitatea martorului. i legiuitorul foarte posibil s fi avut n vedere aceste aspecte prevznd regula ca declaraiile martorilor s fie consemnate de organul judiciar i excepia s o constituie cazurile cnd martorul i consemneaz n scris propriile declaraii.

Exist o serie de factori care pot influena mrturia, specifici momentului audierii:

priceperea cu care este condus ascultarea de ctre organul judiciar i condiiile create pentru desfurarea ascultrii; momentul reproducerii este puternic marcat de emotivitatea sporit a martorului provocat de mediu, de ambiana n care are loc comunicarea faptelor, ce se va repercuta n mod inhibitor asupra capacitii de exprimare; aceasta i pentru faptul c, de regul, ascultarea martorului se face la sediul organului judiciar;

emotivitatea martorului;

personalitatea martorului, gradul de cultur i inteligen, vrsta, temperamentul, profesia, experiena de via etc;

atitudinea fa de fapt, fa de autorul acesteia i relaiile cu acesta (de dumnie, prietenie, de fric, angajat la firma autorului etc);

atitudinea fa de anchetator (respect, antipatie, ur,etc).

4. Pregtirea n vederea ascultrii

n general, toi autorii de specialitate se opresc asupra urmtoarelor activiti pregtitoare n vederea ascultrii martorului:

studierea dosarului cu materialele cauzei

stabilirea persoanelor care urmeaz a fi ascultate ca martori i cunoaterea acestora

stabilirea momentului i locului pentru ascultare i asigurarea condiiilor necesare ascultrii

citarea martorilor

ntocmirea planurilor de ascultare.

Aceste etape nu sunt toate obligatorii a fi parcurse i nici ordinea n care s-au enumerat, acest lucru depinznd de complexitatea cauzei, materialul probator, mprejurrile ce urmeaz a fi clarificate prin ascultare.

Vom face referire numai la unele aspecte pe care le considerm mai importante din perspectiva investigrii infraciunilor silvice.

a. Studierea dosarului cauzei

Conform legislaiei silvice, pe lng organele de poliie judiciar au drept s constate infraciuni silvice i organele din cadrul structurilor silvice. Cnd acestea constat infraciunea organul de urmrire penal este sesizat prin primirea procesului verbal de constatare, de obicei fr alte materiale. n consecin organul de poliie judiciar care urmeaz a efectua cercetarea penal trebuie s rein din actul de sesizare toate amnuntele privind locul i mprejurrile comiterii faptei, timpul comiterii (ziua, ora aproximativ), trasee de deplasare ale autorilor, modalitatea de svrire, mijlocul de transport folosit, instrumentele folosite, locul unde s-a gsit materialul lemnos produs al infraciunii.

Prin analizarea acestor date i n urma efecturii cercetrii la faa locului pot fi identificate persoane care ar fi putut lua cunostin n mod direct, sau indirect, de comiterea faptei. Prin studierea materialelor existente n dosarul cauzei se vor stabili i aspectele i mprejurrile care pot fi clarificate (probate) prin declaraii de martor, ce date s-ar putea obine de la martor i cunoaterea condiiilor obiective sau chiar subiective care au putut influena percepia i formarea mrturiei.

Odat cu studierea dosarului considerm c organul judiciar trebuie s realizeze ceva foarte important, avnd n vedere domeniul special n care se efectueaz cercetarea i anume pregtirea personal. Aceasta presupune studierea legislaiei, eventual studierea unor spee asemntoare soluionate i nu n ultimul rnd se recomand discutarea cu organul silvic constatator sau cu cel care are n administrare sau gestiune fondul n care s-a comis infraciunea. Este important i punerea la punct cu nelegerea termenilor specifici folosii n silvicultur, acest lucru tot cu ajutorul organelor silvice.

b. Stabilirea persoanelor care urmeaz a fi ascultate

Aa cum am artat mai sus, n cele mai multe situaii trebuie identificate persoanele care ar fi putut avea posibilitatea s fie martori ai comiterii infraciunii. Aceast activitate este destul de greu de realizat pentru urmtoarele motive:

nivelul de cultur i contiin a majoritii populaiei determin reineri n a se implica n procese penale n aceast calitate, n special n cazul infraciunilor silvice i mai ales dac partea vtmat este statul;

situaia aceasta s-a accentuat dup anii 1990 odat cu restituirea pdurilor ctre vechii proprietari; majoritatea persoanelor nu concep ca avnd calitatea de proprietari cineva s le impun un regim restrictiv de administrare i folosin a terenurilor forestiere i a pdurilor; de aici muli nu au contiina c s-a comis o infraciune, c fapta prezint pericol social i ca atare nu depun mrturie;

frica de a nu avea probleme din partea autorilor faptelor sau din partea apropiatilor acestora; n judeul Harghita (localitile Vlahia i Cplnia) infractorii silvici, n mai multe cazuri, s-au manifestat foarte violent att fa de organele silvice ct i fa de organele de poliie i jandarmerie n momentul n care au fost prini n flagrant);

martorii sunt angajai ai societilor comerciale ai cror patroni sunt autorii infraciunilor silvice sau instigatorii acestora, existnd riscul pierderii locului de munc;

au comis i ei infraciuni silvice ns nu au fost prini.

n ultimii ani a aprut un fapt pozitiv manifestat prin aceea c acolo unde s-au format asociaii de proprietari de pduri (composesorate) bine organizate s-a schimbat atitudinea oamenilor fa de protejarea pdurilor din partea membrilor, astfel c acetia sesizeaz comiterea faptelor ilegale ndreptate mpotriva pdurii i n cea mai mare parte accept i s depun mrturie.

Oricum, pentru identificarea martorilor este necesar o bun colaborare dintre organele de poliie judiciar, organele silvice, administraia primriilor i consiliile locale, reprezentanii proprietarilor sau proprietarii persoane fizice.

n cazul infraciunilor silvice categoriile de persoane din rndul crora s-ar putea selecta martori sunt:

personalul silvic ai ocoalelor silvice de stat sau private, altele dect agenii constatatori

paznici de pduri proprietatea composesoratelor, proprietatea privat a persoanelor fizice ori juridice, proprietatea administraiei publice locale, a bisericilor, unitilor de nvmnt etc.

membri ai asociaiilor de vntoare, paznici de vntoare

angajai ai societilor comerciale cu profil de exploatare forestier care au lucrat n zona de interes

angajai ai societilor comerciale care execut lucrri de amenajare i ntreinere a drumurilor forestiere

culegtori de ciuperci, plante medicinale, cetin, scoar de copac i alte produse ale pdurii

ciobani i ali pstori de animale

proprietari de csue de vacan sau cabane turistice

locuitori care au casele la marginea localitilor, pe traseele de deplasare spre pduri

lucrtori la instalaiile de debitat material lemnos n cherestea

turiti

alte persoane care pot fi indicate de prile vtmate sau chiar de autor (inclusiv n aprarea sa).

n cazul martorilor propui de pri trebuie s li se acorde o atenie sporit. La fel persoanelor participante la comiterea infraciunii dar care au acionat fr vinovie.

Dup identificarea posibililor martori organul judiciar trebuie s realizeze i o cunoatere a acestora sub urmtoarele aspecte:

nivelul de cultur i de pregtire, nivelul de inteligen

interesele predominante ale persoanei, eventuale preocupri care au putut influena perceperea

starea sntii n momentul realizrii perceperii i chiar starea de emotivitate

mediul n care triete, acesta putnd avea efect asupra experienei de via, a intereselor etc.

profesia i ocupaia

trsturi de caracter (hotrt nehotrt, linitit-agitat, vesel-trist, curajos-fricos, deschis-nchis)

relaiile cu persoanele cu privire la care se efectueaz cercetarea i ascultarea

eventuale aspecte ale cauzei n care ar putea fi personal interesai

vicii i pasiuni

afeciuni fizice sau psihice, boli de care sufer.

c. Stabilirea momentului i locului pentru ascultaren legtur cu acest aspect organul judiciar trebuie s aib n vedere evitarea pericolului nelegerii cu ali martori ca i influenarea celui care va fi audiat de ctre alte persoane, din familie sau din anturajul su ori al autorului faptei.

Despre momentul i faptul citrii se recomand s nu aib cunotin dect martorul.

Dac sunt mai muli martori este indicat, n msura posibilitilor, ca acetia s fie citai n aceeai zi la intervale mici de timp i invitai n ncperi diferite pentru a reduce posibilitatea de a lua contact ntre ei.

Dac martorii nu au fost citai n aceeai zi, este bine ca cei audiai s nu cunoasc ce martori vor mai fi audiai n cauz.

De asemenea, am observat n practic c nu este bine ca martorul s fie citat cu mult timp nainte de data planificat pentru audiere. Acest interval de timp dintre momentul citrii i cel al audierii va fi ct mai scurt posibil, chiar i de ordinul orelor. Desigur, se va ine seama i de programul de activitate i specificul locului de munc al martorului.

n ceea ce privete locul audierii legea procesual-penal nu stabilete un loc anume n care trebuie s se fac audierea. De regul, aa cum am mai spus, ascultarea se face la sediul organului judiciar dar atunci cnd situaia impune ea poate fi efectuat i n alte locuri (chiar i la locul comiterii infraciunii).

Sunt situaii obiective cnd audierea trebuie s se fac n alte locuri: la locuina martorului sau la spital cnd acesta este bolnav i nu se poate deplasa, n arest sau la penitenciar cnd martorul este arestat n alt cauz, n sanatorii etc.

Un alt aspect ce ine de pregtirea ascultrii este asigurarea prezenei unuia din prini, tutore sau curator cnd martorul nu a mplinit 14 ani sau a unui interpret cnd martorul nu cunoate limba romn. Acest din urm aspect, din propria experien, l-am ntlnit foarte des n judeul Harghita, zon locuit n majoritate de populaie de naionalitate maghiar.

n legtur cu citarea martorilor, acest aspect nu ridic probleme deosebite de tactic, unele din acestea le-am i amintit mai sus.

Organul judiciar este, ns, obligat s efectueze citarea n conformitate cu dispoziiile C.P.P., art.175-181. Astfel, citarea se face:

la adresa unde locuiete

la locul indicat de cel n cauz

la locul de munc

la spital

la locul de arest sau deinere

la unitatea militar, dac martorul este militar n termen sau rezervist concentrat

la sediul consiliului local n a crui raz teritorial se afl organul care efectueaz urmrirea penal

Ca forme de citare organul judiciar poate opta n funcie de condiiile concrete ale cauzei i de persoana martorului. Formele utilizate sunt citarea n scris, not telefonic sau telegrafic. Citaiile se nmneaz de ageni anume nsrcinai cu ndeplinirea acestei atribuii sau prin mijlocirea serviciului potal.

n cazul n care se dein date c martorul este refractar i exist posibilitatea de a nu se prezenta, se va folosi forma scris i nu celelalte forme, tocmai pentru a exista dovada citrii conform C.P.P. i posibilitatea sancionrii.

d. ntocmirea planului de ascultare

Realizarea unei bune i eficiente audieri, n special n cauzele complexe, este condiionat, n mare msur, de existena unui plan de ascultare ntocmit pe baza cunoaterii ntregului material privitor la cauza penal i la persoana martorului.

Planul de ascultare, practic, reprezint materializarea problemelor ce urmeaz a fi lmurite prin intermediul unor ntrebri care vor fi adresate martorului.

Practic, planul de ascultare se prezint sub forma unei scheme n care sunt prevzute toate problemele ce trebuie clarificate prin ascultare ct i ntrebrile corespunztoare.

Practica judiciar s-a fixat asupra unei anumite succesiuni a problemelor ce trebuie cuprinse n planul de ascultare: indicarea ntr-o anumit ordine a mprejurrilor ce urmeaz a fi clarificate; ntrebri prin care se clarific aceste mprejurri, altele necunoscute, precizarea datelor existente deja la dosar n legtur cu mprejurrile necunoscute; pregtirea nscrisurilor, fotografiilor, alte mijloace materiale de prob care se consider necesar a fi prezentate martorului pentru lmurirea unei mprejurri, verificarea de date sau n scop tactic pentru a-l ajuta pe martor s-i aminteasc cele percepute.

Ordinea ntrebrilor prevzute n plan trebuie s aib o succesiune logic, fireasc, urmrind firul evenimentelor cercetate. Nu se exclud ntrebrile surpriz, neateptate de martori.

5. Reguli i procedee de tactic criminalistic aplicate n ascultarea martorilor

Ascultarea propriu-zis a martorului, n general, parcurge trei etape:

verificarea identitii martorului i ascultarea cu privire la datele personale

relatarea liber sau spontan

ascultarea dirijat (interogatoriul).

A include o etap separat, dup verificarea identitii, i anume depunerea jurmntului. Aceast activitate este un moment solemn la nceputul audierii i destul de complex din punct de vedere psihologic, n special pentru martor i mai ales martorul cretin. Consider c acest moment trebuie tratat cu cea mai mare seriozitate i importan.

Persoana care se constituie ca martor ntr-un proces penal are anumite obligaii morale care se nasc din cunoaterea mprejurrilor, a persoanelor care iau parte la proces. Aceste obligaii morale la care se adaug i cele juridice determin o anumit reacie a persoanelor martor n sensul c unele vor maximiza iar altele vor minimaliza aceast calitate.

Intervenia n coninutul jurmntului a religiei, referirea la divinitate, reprezint pentru omul simplu, cu frica lui Dumnezeu, un impact psihic puternic.

Minorul care nu a mplinit vrsta de 14 ani nu depune jurmnt, acestuia i se atrage atenia s spun adevrul.

Despre depunerea jurmntului se consemneaz n declaraia martorului i acesta semneaz.

a. Relatarea liber

Conform dispoziiilor art.86 C.P.P., martorului i se nfieaz obiectul dosarului artndu-i-se care sunt faptele i mprejurrile pentru dovedirea crora a fost propus ca martor, cerndu-i-se s declare tot ce tie cu privire la acestea.

Ascultarea va ncepe prin respectarea disp. art.84 C.P.P., respectiv adresarea de ntrebri prealabile referitoare la nume, prenume, etate, adres i ocupaie. Apoi martorul va fi ntrebat dac este so sau rud cu vre-una dintre pri i n ce raporturi se afl cu acestea precum i dac a suferit vre-o pagub de pe urma infraciunii.

n cadrul acestei etape martorului i se cere s relateze, singur, liber, tot ceea ce tie despre mprejurrile n care evenimentul s-a produs. I se cere, de asemenea, s nu se grbeasc i s prezinte evenimentele pe ct posibil n ordinea producerii lor, cu toate amnuntele pe care le-a reinut, fr a ncerca o selectare a lor.

Este indicat ca organul judiciar s asculte n mod linitit relatarea martorului evitndu-se schiarea vreunui gest, reacie, mim sau expresie prin care se aprob sau se dezaprob afirmaiile martorului. ncruntarea, limbajul ironic, gesturile de nervozitate i nerbdare, lipsa de atenie, folosirea de expresii de mirare, luarea n glum au darul de a bloca sau de a deruta ori a intimida martorul.

b. Ascultarea dirijatNu este o etap obligatorie, ea intervine atunci cnd prin relatarea liber a martorului nu s-au lmurit toate aspectele. Aceasta const n adresarea de ntrebri de ctre organul judiciar i recepionarea rspunsurilor martorului.

ntre cele dou etape de ascultare nu trebuie s existe neaprat o delimitare clar, acestea se pot ntreptrunde. n timpul relatrii libere, n special cnd martorul pierde firul evenimentelor, organul judiciar care face audierea poate interveni cu ntrebri pentru concretizarea relatrii.

n literatura criminalistic i procesual penal se indic urmtoarele tipuri de ntrebri:

de precizare sau de referin

de completare

ajuttoare sau de reamintire

de control sau de verificare

n formularea ntrebrilor, tactica criminalistic impune respectarea anumitor reguli:

formularea de ntrebri clare, simple, precise i concise

ntrebrile se vor referi la faptele percepute de martori i nu la opinia acestuia despre ele.

ntrebrile s nu conin elemente de intimidare i nici referiri la promisiuni de avantaje pentru martor dac va rspunde ntr-un anumit fel

orice ntrebare formulat va ine seama de nivelul de pregtire, experiena de via, inteligena martorului

evitarea folosirii de tonuri diferite n adresarea ntrebrii astfel nct s sugereze un anumit rspuns.

Sugestia este un aspect foarte periculos n efectuarea interogatoriului i conduce la o alterare grav a declaraiilor martorului. n cazul ntrebrilor sugestive martorul are tendina de a nu contrazice pe anchetator.

Privit prin prisma aspectului calitativ, pentru anchetator ntrebarea sugestiv const n introducerea unui element al rspunsului n ntrebare. Din punct de vedere cantitativ ea vizeaz limitarea rspunsurilor, orientnd sau incitnd rspunsul martorilor.

Rezistena la sugestie este dependent de o serie de factori care privesc personalitatea martorului, un rol important avndu-l vrsta. Copiii, tinerii sunt mai uor influenabili iar vrstnicii mai greu.

Care sunt avantajele ascultrii dirijate?:

nltur confuziile i contrazicerile pe care martorii le-au fcut n povestirea liber

elimin posibilitatea martorilor de a se abate de la mprejurrile care intereseaz cauza

ofer posibilitatea celui care a condus ascultarea de a ajuta martorii s-i aminteasc unele mprejurri uitate

constituie metoda de baz n demascarea martorilor de rea credin care, n mod deliberat, vor s ascund anumite mprejurri cunoscute

constituie un mijloc important pentru obinerea de date necesare cunoaterii personalitii martorilor precum i a sentimentelor pe care acetia le nutresc fa de fapt i fptuitor.

Ascultarea dirijat poate avea i neajunsuri, cel mai mare constituindu-l cazurile n care ntrebrile au un grad mare de sugestibilitate.

Pe lng forma declaraiei scrise, ascultrii directe nemijlocite, art.862 C.P.P. introduce modaliti speciale de ascultare a martorului.

n situaiile de atribuire a unei alte identiti martorului, procurorul sau, dup caz, instana de judecat poate ncuviina ca martorul s fie ascultat fr s fie prezent fizic, prin intemediul unei reele de televiziune cu imaginea i vocea distorsionate, astfel nct s nu poat fi recunoscut. i n cazul martorului, n astfel de situaii, la ascultare poate participa un consilier de protecie a victimelor i reintegrare social a infractorilor.

6. Ascultarea martorilor care nu cunosc limba romn

Avnd n vedere specificul infraciunilor silvice, rar vom ntlni martori ceteni strini (care nu cunosc limba romn), de aceea vom prezenta cteva aspecte privind ascultarea martorilor ceteni romni de alte naionaliti care nu cunosc deloc sau destul de puin limba romn vorbit. Trind n judeul Harghita am ntlnit n activitatea de anchet cazuri de persoane aparinnd naionalitii maghiare care nu cunoteau limba romn (fie martori sau fptuitori).

Codul de procedur penal prevede pentru asemenea situaii folosirea unui interpret care cunoate limba martorului. Interpret poate fi orice persoan care cunoate limba vorbit de martori, acesta putnd fi chiar coleg cu anchetatorul. Cnd anchetatorul cunoate limba respectiv nu sunt probleme.

nainte de ascultare anchetatorul trebuie s-i pun n vedere interpretului s traduc exact cuvintele n nelesul lor din context, n cazul celor cu mai multe semnificaii s nu adauge propriile cuvinte, adic s nu influeneze interogatoriul prin introducerea propriilor opinii sau preri, de aceea, dac este posibil, anchetatorii din cadrul organelor de urmrire penal (poliie i procuratur) este bine s apeleze la un coleg pentru a face rolul de interpret. n faa instanei de judecat exist reglementri precise iar, pe de alt parte, de regul judectorii sau cel puin grefierul cunosc limba minoritii maghiare.

Dezavantajul ascultrii prin intermediul interpretului n faza de urmrire penal este acela c anchetatorul nu poate realiza relaia psihologic necesar cu martorul. Interpretul, n general, rupe aceast posibil relaie.

Pentru asemenea martori personal a recomanda ca n etapa relatrii libere martorul s-i consemneze propria declaraie n limba matern care, apoi poate fi tradus n limba romn.

De asemenea, exist greuti n sensul traducerii unor termeni specifici silviculturii. Se va apela, n asemenea cazuri, la personal silvic de specialitate, cunosctori ai limbii maghiare, pentru a asigura traducerea ct mai aproape de nelesul acestor termeni n limba maghiar.

7. Particulariti ale ascultrii martorilor n cazul comiterii unor infraciuni de distrugere prin incendiere de pduri.

Audierea martorilor infraciunilor silvice nu comport, n general, reguli tactice de ascultare speciale. Totui, n cazul incendiilor de pduri se impun cteva aspecte de care este bine s se in seama.

Cele mai multe incendii atrag atenia oamenilor, mai ales prin efectele spectaculoase create de flcri sau fum ori alte manifestri ale focului. Aceast atragere a ateniei ofer posibilitatea de a identifica persoane care pot furniza diferite date cu privire la modul de izbucnire a incendiului, locul de unde s-a declanat i, uneori, chiar referitor la cauze.

n cazul producerii de incendii ascultarea martorilor trebuie fcut cu maxim urgen i, pe ct posibil, chiar la locul unde ei au fost identificai. Acest lucru se poate produce chiar cu ocazia cercetrii la faa locului urmnd ca apoi s se fac o reascultare i consemnarea declaraiei conform dispoziiilor C.P.P. (dup nceperea urmririi penale).

Este bine s se rein c sub impresia puternic pe care le-a lsat-o evoluia incendiului ori urmrile acestuia, unele persoane pot manifesta tendine de exagerare n relatrile lor i, n acest caz, prin calm i mult tact trebuie ascultate cu grij pentru a putea desprinde esenialul.

Persoanele n vrst, copiii i o parte din femei sunt impresionate puternic de incendii, iar relatrile lor pot fi punctate de descrierea unor nchipuiri i, de aceea, se cere o mare putere de selecie a informaiilor.

Martorii ce se ofer singuri s dea date cu privire la producerea incendiului prezint mare interes mai ales cnd acetia fac parte din rndul persoanelor care au sosit la faa locului naintea pompierilor ori a organelor de poliie ori chiar au intervenit pentru stingerea focului ori limitarea extinderii lui.

8. Fixarea declaraiilor martorilor

Consemnarea n scris a declaraiilor martorului decurge din prevederea art.86 alin.3 i 4, combinat cu art.73 C.P.P. privind declaraiile nvinuitului/inculpatului.

Declaraiile martorului se scriu dup nceperea urmririi penale pe formulare tipizate, nseriate care conin i prevederi privind depunerea jurmntului sub toate formele prevzute de lege.

n situaii deosebite (exemplu, la cercetarea la faa locului) cnd organul judiciar nu are asemenea formulare sau nu le poate folosi, se consemneaz declaraia pe coli de hrtie albe avnd grij s se fac referire la toate elementele prevzute de C.P.P. (so sau rud cu fptuitorul, relaiile cu acesta, dac a suferit pagube n urma comiterii infraciunii, jurmntul, aducerea la cunotin a coninutului infraciunii de mrturie mincinoas).

De regul, declaraia se scrie cu mna sau la maina de scris de ctre organul judiciar. Dac martorul solicit n mod expres poate s-i scrie declaraia personal.

La sfritul declaraiei este important s se fac meniunea despre faptul c martorul a citit coninutul declaraiei apoi declaraia se semneaz pe fiecare pagin i la sfrit de ctre martor i anchetator.

Dei n cazul infraciunilor silvice nu se impune, n anumite cauze speciale, cu acordul martorului, fixarea declaraiei se poate face i pe band magnetic sau video dar acest lucru nu exclude forma scris care este prevzut de lege.

De asemenea, conform disp. art.862 al.4 C.P.P., declaraia martorului ascultat prin metodele speciale, se nregistreaz prin mijloace tehnice video i audio i se red integral n form scris. Conform al.5, n cursul urmririi penale se ntocmete un proces verbal n care se red cu exactitate declaraia martorului i se semneaz de procurorul care a fost prezent la ascularea martorului i de organul de urmrire penal i se depune la dosarul cauzei. Declaraia martorului transcris va fi semnat i de acesta i va fi pstrat n dosarul depus la parchet, ntr-un loc special, n plic sigilat.

9. Verificarea i aprecierea declaraiilor martorilor

Orice declaraie de martor poate fi, din diferite motive, real sau mincinoas, parial sau integral, lucru pentru care ea trebuie verificat de ctre organul judiciar.

n principal, aceast verificare se face prin compararea coninutului declaraiei cu celelalte mijloace de prob administrate n cauz. Verificarea se poate face i prin desfurarea altor activiti procesuale: audieri de martori, ascultarea nvinuitului, a prii vtmate, confruntri etc.

Destul de frecvent sunt folosite i reconstituirile. De asemenea se poate recurge i la efectuarea de controale medicale privind sntatea fizic i psihic a martorului.

n ceea ce privete evaluarea probei testimoniale trebuie s pornim de la principiul consacrat n dreptul romnesc, respectiv principiul liberei aprecieri a probelor, adic nici o prob nu are o valoare stabilit dinainte de lege mai mare dect alta.

Operaia de analiz i apreciere a unei declaraii se efectueaz n cadrul examinrii i aprecierii tuturor probelor administrate existente la dosar, ea presupunnd, n esen, un studiu comparativ al faptelor stabilite ct i un studiu comparativ al surselor directe sau indirecte din care provin datele.

Seciunea a IV-a Tactica ascultrii nvinuiilor i inculpailor

Ascultarea nvinuiilor (inculpailor) este o activitate deosebit de important pentru soluionarea oricrei cauze penale, pentru respectarea drepturilor la aprare a fiecrei persoane n spiritul prezumiei de nevinovie. Nu trebuie s se uite faptul c nvinuitul este personajul principal al procesului penal, figura central i n jurul lui se desfoar ntreaga activitate de administrare a probelor, n acuzare sau aprare, dar toat activitatea subordonat principiului dominant al procesului penal, i anume aflarea adevrului.

De aceea, organul judiciar trebuie s-i acorde importana cuvenit.

Persoana care svrete o infraciune are calitatea de fptuitor pn n momentul n care devine nvinuit prin nceperea urmririi penale, cnd devine i subiect de drepturi i obligaii procesuale. Declaraia nvinuitului sau inculpatului este important indiferent dac acesta recunoate sau neag faptele comise, exprim sau nu realitatea. De multe ori nerecunoaterea faptei de ctre nvinuit determin organul judiciar s identifice alte mijloace de prob necesare aflrii adevrului.

1. Aspecte procesuale. Importana i semnificaia elementelor de tactic criminalistic n ascultarea nvinuitului inculpatului

Procedura de obinere a declaraiilor nvinuitului nmnuncheaz un complex de reguli de ordin procesual i tactic criminalistic.

Legiuitorul a prevzut o procedur de ascultare care ofer posibilitatea unei investigri minuioase a subiectului procesual care, n realitate, cunoate cele mai multe date n legtur cu svrirea infraciunii.

Declaraia nvinuitului constituie un drept al acestuia i nu o obligaie. El nu poate fi obligat s declare, acesta avnd dreptul la tcere.

nvinuitul sau inculpatul nu trebuie s-i probeze nevinovia sa, sarcina administrrii probelor revenind organului de urmrire penal i instanei de judecat (art.65 C.P.P.). n cazul cnd exist probe de vinovie acesta are dreptul s probeze netemeinicia lor. Organul judiciar este obligat s adune probe att n favoarea ct i n defavoarea nvinuitului chiar dac acesta i recunoate fapta.

Declaraia nvinuitului sau inculpatului are o dubl funcionalitate n procesul penal: pe de o parte, furnizeaz informaiile necesare aflrii adevrului, iar pe de alt parte constituie prima modalitate prin intermediul creia i exercit dreptul la aprare.

Pe parcurul procesului penal nvinuitul sau inculpatul este ascultat, n mod obligatoriu, de mai multe ori:

la nceperea urmririi penale

cu ocazia lurii msurii reinerii sau arestrii (procedura de ascultare fiind prevzut de art.70-74, 150, 323-324, 473, 481 i 483)

la prezentarea materialului de urmrire penal

n etapa cercetrii judectoreti.

nvinuitul i inculpatul poate fi ascultat, ns, ori de cte ori este necesar.

Unii autori desprind chiar, cel puin trei funcii ale declaraiilor nvinuitului-inculpatului:

funcia de mijloc de prob

funcia de mijloc de aprare

mijloc de oprire a eventualelor abuzuri i de prevenire a posibilelor erori judiciare.

Principalele reguli tactice referitoare la ascultarea nvinuitului/inculpatului sunt cuprinse imperativ n nsi normele procesual-penale ce reglementeaz cadrul legal n care trebuie s se desfoare aceast activitate: declaraia scris personal de ctre nvinuit-inculpat reduce probabilitatea retractrii ulterioare; art.71 alin.1 i 3 C.P.P. are n vedere ascultarea separat a fiecrui nvinuit sau inculpat urmrind finalitatea tactic a evitrii influenrii reciproce, atunci cnd ntr-o cauz urmeaz a fi ascultai mai muli nvinuii; dispoziiile cuprinse n art.71 alin.3 i art.72 C.P.P. ofer garania obinerii unor declaraii mai ample, exacte i neinfluenate de intervenia intempestiv a organului judiciar.

Regulile tactice de ascultare au un caracter individual i trebuie aplicare nuanat, adaptate specificului cauzei i personalitii celui ascultat.

2. Aspecte referitoare la psihologia nvinuitului i inculpatului; particulariti psihologice ale procesului formrii i redrii declaraiilor

n perioada post infraciune i fac apariia procesele psihice determinate de team, ncercrile infractorului de simulare i de disimulare n vederea evitrii identificrii i tragerii la rspundere penal. Particularitile proceselor de percepie i de memorare a faptelor svrite determin procesul formrii i redrii declaraiilor nvinuitului. Se consider c nvinuitul sau inculpatul reprezint sursa celor mai ample i fidele informaii cu privire la activitile nemijlocit legate de infraciune, precum i cu privire la cele ce au precedat sau succedat acestui moment, deoarece fa de cei care au participat la svrirea infraciunii n alte caliti, nvinuitul, n majoritatea cazurilor, se gsete n condiii optime de percepie i memorare. Acest aspect, ns, trebuie privit nuanat. Cunoaterea informaiilor legate de fapte i mprejurri necesit atenie, care are un rol mobilizator asupra percepiei i memorrii doar n msura n care strile afective, sentimentele care o determin, se situeaz n limitele unei anumite intensiti. Din acest punct de vedere strile emoionale de intensitate medie au un efect stimulator asupra ateniei, ns sentimentele ce depesc o anumit intensitate, adic emoiile oc, au un efect distructiv asupra ateniei.

n cazul infraciunilor svrite cu intenie, cum este i cazul infraciunilor silvice, condiiile de percepie i memorare sunt propice i de aceea declaraiile nvinuitului pot furniza cele mai bogate i exacte informaii cu privire la mprejurrile svririi infraciunii.

n cazul infraciunilor svrite din culp fptuitorii pot da declaraii sincere cu privire la faptele svrite. O caracteristic psihologic a acestora o constituie faptul c, dei recunosc faptele, nu se consider vinovai de svrirea lor sau i diminueaz sugestiv rspunderea.

Trebuie s recunoatem faptul c lacunele memoriale cu privire la unele mprejurri ale cauzei nu trdeaz neaprat reaua credin a nvinuitului.

Rolul jucat la svrirea infraciunii, acela de principal actor, precum i poziia procesual distinct n care apare n proces, confer nvinuitului o fizionomie psihologic proprie care explic existena unor particulariti, sub raportul condiiilor de percepie, de memorare i de reproducere a faptelor. Organele judiciare, cunoscnd aceste particulariti, vor putea diferenia procedeele tactice de ascultare aplicabile ntr-o situaie sau alta i vor putea aprecia exact, pe baza probelor, acest util dar extrem de complex element de informare.

2.1. Psihologia nvinuitului sau inculpatului n perioada de dup svrirea infraciuniin aceast perioad post-fapt elementul dominant care caracterizeaz psihologia infractorului este tendina de a se apra, de a se sustrage identificrii, nvinuirii i rspunderii. Aceast stare de tensiune provoac anumite procese psihice care genereaz o stare de nelinite, de nesiguran, de lips de control normal asupra


Recommended