+ All Categories
Home > Documents > 94279999 Caietul de Practica

94279999 Caietul de Practica

Date post: 15-Sep-2015
Category:
Upload: serbanandreea01
View: 47 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Description:
prezentarea generala a societatii SC MISBI TEAM SRL.cunoasterea si studiul principalelor activitati ale societatii.structura organizatorica.principalii indicatori de performanta ai firmei.analiza contului de profit si pierdere.evolutia numarului de angajati.aplicarea metodelor de evaluare:FIFO, LIFO,CMP.
35
UNIVERSITATEA „OVIDIUS” CONSTANŢA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE SPECIALIZAREA: Master – ADMINISTRAREA AFACERILOR ÎN TURISM, COMERŢ ŞI SERVICII CAIET DE PRACTICĂ Numele cadrului didactic Supervizor: Ionel Marian Numele studentului: Creţu Crisanta Diana
Transcript

UNIVERSITATEA OVIDIUS CONSTANA

FACULTATEA DE TIINE ECONOMICE

SPECIALIZAREA: Master ADMINISTRAREA AFACERILOR N TURISM,

COMER I SERVICII

CAIET DE PRACTICNumele cadrului didactic

Supervizor:

Ionel Marian

Numele studentului:

Creu Crisanta Diana

2011CUPRINSCapitolul 1: Prezentarea de ansamblu a SC MISBI TEAM SRL.................................21.1. Profilul de activitate, statutul juridic, dimensiunea i complexitatea activitii...................21.2. Obiectivele de dezvoltare i modernizare a unitii economice...........................................21.3. Studiul sistemului actual de management............................................................................31.4. Tehnici de comercializare pentru serviciile obinute...........................................................41.5. Tendinele evolutive ale activitii unitii economice........................................................5 Capitolul 2: Cunoaterea i studiul principalelor activiti i uniti componente...........72.1. Structura organizatoric de ansamblu a firmei.....................................................................72.2. Rolul funcional al fiecrui post, obiectivele si limitele fiecaruia........................................72.3. Principalele interdependene dintre activiti, compartimente i posturi...........................122.4. Principalii indicatori de performan ai firmei...................................................................12 2.4.1. Analiza principalilor indicatori din CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE......12 2.4.2. Evolutia numarului de angajati............................................................................14 2.4.3. Indicatori de rentabilitate................................................................................15Capitolul 3: Tratarea principalelor problemele de specialitate..........................................163.1 nregistrarea operaiunilor cu terii n registrele de contabilitate i n fiele de conturi........

3.2 Calculul profitului impozabil i a impozitului pe profit....................................................

3.3 Aplicarea metodelor de evaluare a stocurilor : FIFO, LIFO, CMP, metoda preului

cu amanuntul................................................................................................................... 3.8 Efectuarea nregistrrilor contabile privind ncheierea exerciiului financiar............ 3.9 Completarea bilanului contabil i a contului de profit i pierdere............................

3.10 Calculul i completarea situaiei fluxurilor de trezorerie............................................Capitolul 1: Prezentarea de ansamblu a SC MISBI TEAM SRL1.1. Profilul de activitate, statutul juridic, dimensiunea icomplexitatea activitii

SC.MISBI TEAM SRL este o companie tnr i dinamic al crei domeniu de activitate principal este comercializarea cu amnuntul a bunurilor de ocazie vndute prin magazine. Firma i desfoar activitatea n judeul Constana, avnd 3 puncte de lucru, i anume n localitatea Cobadin, localitatea Agigea i un punct de lucru n localitatea Topraisar, oferind posibilitatea clienilor si de a achiziiona haine de calitate superioar la un pre avantajos.

Statutul juridic al firmei este de societate cu rspundere limitat (SRL) i face parte din categoria ntreprinderilor mici i mijlocii.

Activitatea desfaurat de SC MISBI TEAM SRL este comercializarea bunurilor de ocazie(second-hand), scopul acesteia fiind acela de a satisface cererea ct mai mare a potenialilor clieni interesai de calitatea produselor oferite la un pre ct mai redus.

Sediul principal al firmei se afl n localitatea Cumpna, strada George Cobuc, nr. 55, Bl.C2, Et. 1, Ap. 8, judeul Constana, aceasta avand urmtoarele date de identificare:

Cod Unic de nregistrare: 34284799;

Nr. de ordine n Registrul Comerului: J13/541/2012.

SC MISBI TEAM SRL deine un numr de 7 salariai, iar funciile corespunztoare acestora sunt: Director general, Director executiv, Reprezentant vnzri (6 persoane).

Misiunea ntreprinderii: SC MISBI TEAM SRL are misiunea de a furniza cele mai bune produse second-hand pe piaa pe care activeaz, oferind calitate i siguran clienilor si.

1.2. Obiectivele generale ale ntreprinderii Cu o vechime de 3 ani pe piaa din Constana, compania a avut o evoluie pozitiv, mbuntindu-se continuu pentru a oferi satisfacia i siguranta clienilor sai. Astfel principalele obiective ale companiei pentru urmtorii 3 ani sunt urmatoarele: mbuntirea calitii i diversificarea continu a produselor oferite clienilor

Creterea profitului anual cu 20%.

Creterea cifrei de afaceri cu 15% Extinderea reelei de distribuie: deschiderea de 2 noi locaii la nivel judeean.

1.3. Studiul sistemului actual de managementDin noiembrie 2012 SC MISBI TEAM SRL a implementat Sistemul de management al calitii ISO 9001. Astfel s-au implementat o serie de proceduri prin intermediul crora managerul analizeaz, la intervale stabilite, sistemul de management al calitii cu privire la starea si funcionarea acestuia.Periodic are loc o analiz efectuat de management prin care se verific i se analizeaz:

stadiul de ndeplinire al obiectivelor n domeniul calitii performantele si conformitatea proceselor si a produselor stadiul aciunilor corective i preventive competena si instruirea personalului

performanele furnizorilor necesiti, recomandri de mbuntaire a sistemului calitii schimbri care ar putea s influeneze sistemul de management al calitiiElementele de ieire ale analizei efectuate de management includ decizii i aciuni referitoare la:

- mbuntirea eficacitii sistemului de management al calitii

- mbuntirea performanei proceselor

- mbuntirea produsului n raport cu cerinele clientului

- necesitatea de resurse.

1.4. Tehnici de comercializare pentru serviciile obinute.

Pentru a-i vinde serviciile, firma apeleaz la tehnici de comercializare si vnzare, care s atrag noi clieni i s-i fidelizeze pe cei existeni.

Firma Misbi Team pune la dispoziia clienilor, n special servicii, fapt pentru care procesul de vnzare se bazeaz pe contactul personal, cumprtorul fiind cel care se va ndrepta cu precdere ctre vnztor. Este de la sine neles c n acest caz o mare importan o va avea pegtirea personalului i abilitatea acestuia de vnzare i comunicare.

Cel mai important rol al agenilor de vnzri n ziua de astzi este crearea, consolidarea i meninerea unor relaii profitabile cu clienii. Marketingul axat pe relaii a mutat atenia dinspre ncheierea vnzrilor singulare, spre crearea condiiilor necesare cldirii unor relaii pe termen lung ntre firm i clienii ei, ceea ce, drept urmare, genereaz premisele unor contacte comerciale reuite.

n vnzrile de contact intervine cel de-al doilea rol foarte important al agentului de vnzari, si anume cel de a convinge. Clienii poteniali trebuie convini c nevoile lor sunt identificate corect, iar produsul si compania respectiv reprezint cea mai buna alegere dintre toate alternativele oferite de concuren.

a) Vnzarea personal la sediul firmei

Vnzarea personal este un element esenial n marketing. Ea reprezint mijlocul promoional cel mai direct, care implic un contact fa n fa cu cumprtorii, i de aceea trebuie realizat de acei ageni de vnzri care sunt orientai spre client si care caut soluii la problemele acestuia, slujind interesul pe termen lung al companiei lor i al clienilor acesteia.

b) Vnzarea prin telefon

n cazul serviciilor de rent-a-car, de obicei clientul este cel care face primul pas, iar un rol important l au canalele de comunicare prin care firma ajunge la clienii si. Aceast form de vnzare permite o informare iniial a clientului despre produsul pe care l dorete. De aceea, n aceast situaie este foarte important fora de convingere a vnztorului care trebuie s comunice la obiect, precis, calm si curtenitor.

Cea de-a doua tehnic de vnzare folosit n cadrul firmei sunt vnzrile impersonale, utilizarea lor frecvent fiind dat de dezvoltarea domeniului IT&C.

n anumite situaii poate avea loc i o vnzare impersonal realizat prin intermediul internetului i mai precis a site-ului web, a e-mailului sau a web-messengerului. Structura site-ului firmei ii permite clientului s se informeze cu privire la pret i categoria de produse dorit. Metoda de informare on-line poate fi mai rapid sau preferat de client n locul telefonului sau deplasrii la sediu. Aceast form de vnzare prezint anumite avantaje precum: personalul de vnzare este redus diminundu-se astfel cheltuielile de personal, clientul este liber s vad oferta firmei, fr a fi supus obligaiilor de cumprare, ns dezavantajul major este reprezentat de lipsa construirii unei relaii cu clientul.

1.5. Tendinele evolutive ale activitii unitii economiceSC MISBI TEAM SRL urmarete satisfacerea exigenelor clienilor si si realizarea unui raport optim calitate-pret.

Obiectivul principal al companiei pentru urmatoarea perioad este de a deveni lideri n zonele n care activeaz. Compania a ales sa faca asta oferind clientilor o gam larg de produse, punnd un accent deosebit pe calitatea acestor produse.Compania acord o atenie deosebit clienilor pentru a se asigura c cerinele si ateptrile acestora sunt determinate i ndeplinite n condiii de eficien economic i profit.

Preocuparea firmei este de a fi competitiv i de a se menine pe piaa. Aceste lucruri se pot realiza prin oferirea unor produse de o calitate superioar cu un pret ct mai mic fa de preul oferit de competitori. O modalitate prin care aceste obiective pot fi atinse este implementarea unui sistem de management al calitii. Acest sistem controleaz toate procesele din cadrul unei organizaii cu scopul de a oferi produse de o calitate superioar. Aceasta politic a calitii a fost implementat n cadrul firmei i se doreste ndeplinirea tuturor obiectivelor si indicatorilor de dezvoltare implementati si monitorizati prin aceasta.

Dei perioada actual este caracterizat de dificulti n toate sectoarele economice, Misbi Team Srl i propune s i dezvolte activitatea printr-o strategie de marketing bine pus la punct. Firma i dorete ndeplinirea obiectivelor generale mai sus menionate care sunt interdependente. In primul rand extinderea reelei de distributie a produselor, cu costuri minime ar putea fi un punct cheie n creterea cifrei de afaceri i a profitului.

In contextul creterii competitivitii, la nivel local i judeean, n sfera produselor pe care le ofer, devine evidenta nevoia de pozitionare a societii SC MISBI TEAM SRL. Un elementul de difereniere semnificativ l reprezint creterea eficienei activitii societii, element pe care compania l dorete.

Astfel tendinele evolutive ale SC MISBI TEAM SRL sunt ndreptate ctre dezvoltarea i extinderea activitii, dar n primul rnd bazate pe solidificarea poziiei sale pe piaa pe care activeaz.

Capitolul 2: Structura ntreprinderii i unitile componente 2.1. Structura organizatoric a firmei.Organigrama

Fiind o firm de dimensiuni mici, Misbi Team SRL, deine 7 salariai iar funciile acestora sunt reprezentate n organigram:

re Fig. Nr. 1. Structura organizatorica a companieiAstfel in primul nivel ierarhic se afla Directorul General al companiei, urmat de urmatorul nivel ierarhic reprezentat de Directorul Economic. Nivelul operaional include alte 3 posturi distincte, dupa cum urmeaz: reprezentant vnzri (sediu Cobadin), reprezentant vnzri (sediu Agigea) i reprezentant vnzri(sediu Topraisar).2.2. Rolul funcional al fiecrui post, obiectivele i limitele fiecruia

Principalele posturi de conducere sunt cele de Director General i de Director Economic, iar posturile operationale sunt cele amintite anterior.

A. Directorul general este cel care conduce ntreaga activitate a firmei i este responsabilul final pentru buna desfurare a lucrurilor. O parte dintre atribuiile principale ale directorul general sunt:

1. Asigur conducereageneral i operativ a societii, n condiii de rentabilitate i eficien .

2. Reprezint societatea n relaiile cu persoane juridice sau fizice i cu organele publice, la ntlniri de afaceri.

3. Angajeaz raspunderea patrimonial a societii, prin semnatura sa. Aprob structura organizatoric a societii .

4. Analizeaz i aprob :a) bilanul i contul de beneficii i pierderi;b) bugetul de venituri i cheltuieli (b. v. c.) pe exerciiul urmtor;c) contractarea de mprumuturi bancare interne, nivelul i condiiile mprumuturilor respective;d) ncheierea sau rezilierea de contracte, operaiuni de ncasri i pli, cumprri sau vnzri de bunuri, nchirieri;e) Regulamentul de organizare i funcionare (R 0 F) i fiele posturilor pentru personalul societii .

5. Coordoneaz, ndruma i asigur toate activitile desfaurate de societate direct sau prin directorii din subordine (Directorul executiv i responsabil resurse umane), delegnd acestora competentele necesare.B. Directorul economic este responsabil cu coordonarea personalului angajat i activitatea curenta a firmei (aplicarea n practic a prioritilor i strategiei adoptate de Directorul General). Directorul economic este direct responsabil de mobilizarea resurselor financiare necesare desfurrii activitii asociaiei, de gestionarea acestor resurse, cu respectarea prevederilor statutare. Directorul economic are atribuii n ceea ce privete: - are rolul principal n identificarea oportunitilor ivite pentru procurarea de noi fonduri i pentru iniierea de noi programe n cadrul asociaiei sau de promovare a programelor existente.

- are un rol principal n identificarea riscurilor pentru asociaie, cu precdere in privina imaginii sale, a siguranei financiare i dezvoltrii sale.C. Reprezentantul vnzri nu deine o funcie de decizie, ci una de execuie deinnd urmtoarele responsabiliti: - identific cerinele clientului;- analizeaz cerinele clienilor i capabilitatea firmei de a le satisface;

- analizeaz solicitarile clienilor;

- comunic clientului detalii necesare referitoare la produsele disponibile;

- comunic permanent cu clientul n legatur cu produsele noi aprute;

- elaboreaz i transmite oferta de pre; - solicit furnizorului toate documentele necesare : aviz de expediie, factura, documente care atest calitatea / valabilitatea produsului.

- selecteaz ofertele primite n funcie de solicitri;2.3. Principalele interdependene dintre activiti, compartimente i posturi Dupa cum se poate observa i din subcapitolul anterior n cazul nivelurilor ierarhice superioare, adic a Directorului General i Directorul Economic, exist un raport de subordonare, la fel ca i cel dintre Directorul economic i Reprezentanii de vnzri. Ultimii rspund n mod direct doar Directorului Economic (dup cum se poate observa i n organigram). Intre cei ase Reprezentanti de Vnzri i Directorul Economic exist un raport de colaborare n ceea ce privete sarcinile zilnice pe care le au de ndeplinit. 2.4. Principalii indicatori de performan ai firmei

Orice activitate de conducere economico-financiar la toate nivelurile organizatorice la nivel macroeconomic, microeconomic i n profil teritorial este n esena ei o activitate permanent de cunoatere profund i complex a strii economice i financiare, n structura timpului trecut, prezent i viitor, o activitate permanent de fundamentare a unor pachete de decizii operative, tactice i strategice n vederea stabilirii cilor de aciune pentru realizarea obiectivelor de program, precum i o activitate permanent de aplicare a deciziilor adoptate i de urmrire sistematic a nfptuirii acestora. 2.4.1. Analiza principalilor indicatori din CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE

Att n activitatea de fundamentare i aplicare a deciziilor curente i de perspectiv, ct i n etapa de control a realizrii deciziilor adoptate, un rol important revine analizei economico-financiare.Rezultate economico financiare n perioada 2012 - 2014INDICATORI201220132014

Cifra de afaceri65.80887.41191.215

Venituri totale71.20589.20295.236

Cheltuieli totale58.12275.23167.384

Profitul brut al exerciiului13.08313.97127.852

Profitul net al exerciiului10.99011.73623.396

Cifra de afaceri total se calculeaz prin nsumarea veniturilor rezultate din vnzarea produselor i alte venituri din exploatare, exclusiv rabaturile i alte reduceri acordate clienilor.

Astfel, n graficul de mai jos este prezentat evoluia cifrei de afaceri obinut de firma Misbi Team SRL n perioada analizat.Grafic Nr.1 - Evolutia cifrei de afaceri

De asemenea, evoluia veniturilor i cheltuielilor sunt eseniale pentru activitatea companiei. Acestea sunt reprezentate grafic n figura urmtoare.Grafic Nr.2 - Evolutia Veniturilor totale si Cheltuielilor totale

Maximizarea profitului la nivelul unitilor economice constituie criteriul cel mai important de apreciere a eficienei lor.

Din punctul de vedere al firmei, diferena dintre ncasrile totale i costurile totale reprezint profitul brut. Dupa ce firma pltete impozitul i alte taxe pe profit, partea care rmne esteprofitul net. Profitul net are ca destinaii: investiii noi, pentru mrirea capitalului, constituirea de rezerve financiare. Grafic. Nr.3 - Evolutia profitului brut i net

2.4.2. Evolutia numarului de angajai

Evoluia numrului de angajai din cadrul campaniei Misbi Team SRL, n cei trei ani analizai este prezentat n tabelul de mai jos:INDICATORI201220132014

Numarul de angajati257

Grafic. Nr.4 - Evolutia numarului de angajati

2.4.3. Indicatori de rentabilitate Pentru o imagine ct mai clar asupra firmei MISBI TEAM SRL, s-a optat pentru analiza urmatorilor indicatori de rentabilitate, care permit aprecierea situaiei financiare i a performanelor ntreprinderii n ultimul an de activitate al acesteia. Rata rentabilitatii comerciale exprima corelatia dintre profitul net aferent vanzarilor si cifra de afaceri, dand expresia politicii comerciale a intreprinderii.

2012: Rrc =

2013: Rrc =

2014: Rrc =

Dup cum se poate observa, rata rentabilitii comerciale a crescut n cei 3 ani analizai. Acest lucru s-a datorat i contextului economic nefavorabil n general, deorece puterea de cumprare a clienilor este redus, fapt pentru care acetia prefer s-i achiziioneze haine second-hand la un pre redus. Rata marjei brute din vnzri reflect ponderea marjei brute fa de costul bunurilorvndute n cadrul cifrei de afaceri nete. 2012:

2013:

2014:

Aceeai tendin a nregistrat-o i rata marjei brute din vnzri,dei n anul 2013 a nregistrat o scdere de 4 procente.Capitolul 3. Tratarea principalelor problemele de specialitate MISBI TEAM SRL are misiunea de a furniza cele mai bune produse second-hand, oferind calitate i siguran clienilor si. Compania acorda o atenie deosebit clienilor pentru a se asigura c cerinele i ateptrile acestora sunt determinate i ndeplinite n condiii de eficien economic i profit 3.1 nregistrarea operaiunilor cu terii n registrele de contabilitate i n fiele de conturi.

Contabilitatea se caracterizeaz prin fundamentarea i justificarea tuturor datelor ei pe baz de acte scrise prin care se consemneaz operaiile economice n momentul efecturii lor. Nici o operaie economic nu se poate nregistra n contabilitate fr un act scris n care s fie consemnat operaia economic respectiv.Pentru a evidenia modalitatea de organizare a documentelor primare ce reflect operaiunile cu terii, furnizorii i clientii, voi grupa relaiile n funcie de categoria n care se ncadreaz tertii, ca apoi, pe aceasta baz, s se indice documentele care constituie suportul de consemnare i nregistrare a datoriilor i creanelor.

CATEGORIANATURAMODALITATE DE REALIZAREDOCUMENTE

FurnizoriDatorii- operatiuni de aprovizionare cuContract

bunuri, lucrari si serviciiFactura

N.I.R

- stingerea datoriilorFila C.E.C.

prin plataOrdin de plata

prin efecte comercialeChitanta

- avansuri acordateFila C.E.C.

Ordin de plata

FacturaPentru reflectarea ct mai clar a operaiunilor economice, documentele trebuie s cuprind anumite date cu caracter obligatoriu cum ar fi:

-denumirea documentului;

-numrul documentului;

-data documentului;

-denumirea i sediul unitatii care a ntocmit documentul;

-mentionarea prilor care particip la efectuarea operaiilor (dac este cazul);

-coninutul operaiei economice i financiare i termenul de efectuare a ei (daca este cazul);

-date cantitative si valorice aferente operaiei economice i financiare;

-semnturile i tampilele persoanelor care rspund de efectuarea operaiilor;

-alte elemente menite s asigure consemnarea complet a operaiilor n documentele justificative.

n ansamblul lui, sistemul documentelor contabile este foarte complex, cu numeroase particulariti de coninut i restrictii de completare i circulaie, unele se ntocmesc n unitate, altele n exterior; unele sunt tipizate, altele nu; unele au caracter de dispoziie, altele de execuie sau justificare, etc.

Principiul continuitii activitii ntreprinderii poate fi asigurat numai n situaia realizrii echilibrului financiar dintre venituri i cheltuieli, dintre ncasari i pli.

Urmarirea continu a realizrii acestui echilibru presupune printre altele controlarea permanent a capacitii de plat a unitii, a ratelor autonomiei financiare, etc.

Capacitatea de plat a unitii reprezint modul n care unitatea i onoreaz obligaiile pe termen scurt, mediu si lung.

Pentru a putea organiza un control eficient n acest sens, contabilitatea terilor are ca obiective:

-cunoaterea n orice moment a nivelului creanelor i datoriilor agentului economic ce deriv din relaiile comerciale cu alte uniti, precum i din relaiile financiare cu bugetul statului, asigurrile sociale, etc.;

-urmarirea ncasrii la timp a tuturor sumelor de la clieni i debitori, precum i achitarea la termen a datoriilor fa de furnizori, creditori, personalul unitii, bugetul statului, etc.-solutionarea corect a deprecierilor constatate asupra creanelor sau datoriilor, precum i a creterilor de valoare a acestora.

Autonomia, independenta, libertatea de manevr de care dispun agenii economici in economia de pia, implic dezvoltarea, diversificarea i adncirea unor relaii de producie i schimb, n cele mai variate domenii, ce aduc cu ele, o mare gam de relaii de decontare, de stingere a obligaiilor deja create, de creare i stingere a altor obligaii ntr-o nlanuire fr sfrsit. Acestora li se adaug relaiile cu terii, cu personalul, cu fondurile i organismele de protecie social, dar mai ales cu bugetul statului, agenii economici fiind obligai la plata diverselor categorii de contribuii, taxe i impozite.

Pentru reflectarea n contabilitate a relaiilor cu terii, se utilizeaz conturile clasei a patra a planului general de conturi "Conturile cu terii", structurate pe grupe distincte pentru fiecare gen de teri cu care ntreprinderea intr n relaii economice. Structura clasei a patra este astfel conceput nct, reflect n succesiunea fazelor circuitului economic, modalitatea n care unitile patrimoniale i reglementeaz decontrile astfel:

*In cadrul procesului de aprovizionare, fa de furnizori;

*In cadrul procesului de desfacere, fa de clieni;

*In cadrul procesului de producie i reparaie, fa de personal, organisme sociale i de protecie social i, fa de bugetul statului.

Conturile sintetice privind relatiile cu terii, furnizori i clienii, ale planului general de conturi sunt:

Grupa 40.FURNIZORI SI CONTURI ASIMILATE

401.Furnizori

403.Efecte de platit

404.Furnizori de imobilizari

405.Efecte de platit pentru imobilizari

408.Furnizori - Facturi nesosite

409.Furnizori -debitori

Grupa 41.CLIENTI SI CONTURI ASIMILATE

411.Clienti

4118.Clienti incerti

413.Efecte de primit de la clienti

418.Clienti - facturi de intocmit

419.Clienti creditori.

Pentru o mai buna ilustrare a utilizarii conturilor prezentate anterior, vom urmri ipostaze n cadrul evidenei contabile a furnizorilor n cadrul S.C. MISBI TEAM S.R.L.

*Pe baza facturii fiscale numarul 175557 din 10.02.2014, S.C. MISBI TEAM S.R.L. a achiziionat marf in valoare de 16.157 lei, de la furnizorul sau principal S.C. MOZZART SRLdin Trgu Mure.

Inregistrarea obligatiei se face astfel:

16.157%=4011.Furnizori16.15712.279,32371.Marfuri

3.887,684426 T.V.A. deductibilFactura are scaden peste 45 de zile.

*Tot n data de 10.02.2014, propietarul sediului din localitatea Cobadin. factureaz lui S.C. MISBI TEAM S.R.L., chiria pentru spaiul unde cea din urm i desfoar activitatea, conform contractului nr.02 din 23.12.2011, ncheiat pe o perioada de 5 ani. Valoarea chiriei se ridica la 500 EURO, transformai n lei, la cursul valutar al B.N.R. - ului, din ziua facturrii, plus cota de T.V.A de 24%.

In data de 10.02.a.c.,valoarea facturii de chirienumrul 174765 a fost de 2.200 lei si s-a nregistrat astfel:

2.200%=4011.Furnizori 2.200

1.672612.Cheltuieli cu redeventele

locatiile de gestiune si chiriile

5284426 T.V.A. deductibila.

Factura a fost achitat pe baza ordinului de plat, regsit n extrasul de cont numrul 16 din18.02.2014.2.2004011.Furnizori=5121.Conturi la banci 2.200

in lei

*Se inregistreaza datoria fata de S.C. Enel S.A. pentru energia electric furnizat n ianuarie 2014. nregistrrile se fac pe baz de factur fiscal.

Astfel, contul de furnizori se va creditade fiecare dat cu valoarea nscris pe facturi, n corespondent cu debitul contului de cheltuieli 605 "Cheltuieli privind energia si apa".FF 7632527, S.C. Enel S.A. n valoare de 416 lei. 416%=4011.Furnizori416316,16605.Cheltuieli privindenergia si apa

99,844426.T.V.A. deductibila

Datoria se stinge prin plat, direct din casieria unitii.4164011.Furnizori=5311.Casa in lei 416

*Pentru a se suplimenta nclzirea n sediul din localitatea Agigea, s-a achiziionat un radiator marca Alaska, de la METRO SRL. Datoria a fost nregistrata pe baza facturii numrul 63550486/25.02.2014, iar stingerea ei a fost facut n aceeai zi pe baz de chitan, plata facndu-se din casieria unitii.

1.605%=4011.Furnizori1.6051.459,80303.Materiale de natura

obiectelor de inventar

145,204426.T.V.A.deductibila

- Achitarea facturii:

1.6054011.Furnizori=5311.Casa in lei1.605*S-au achizitionat de la S.C.OFFICE SHOP S.R.L. materiale consumabile,produse de birotica si papetarie necesare, in valoare de 480 lei,conform facturii fiscale 075892, la care se adauga cota de T.V.A. de 24%. Plata a fost facuta direct din casierie.

595,20%=4011.Furnizori595,20480604.Cheltuieli privind

materialele nestocate

115,204426.T.V.A.deductibila

595,204011.Furnizori=5311.Casa in lei.595,20

*Benzina pentru autovehiculul din dotare se achiziioneaza pe baz de bon fiscal nr.249, de la LUKOIL , cu plata direct.

300%=4011.Furnizori3002286022.Cheltuieli privind

combustibilul

724426.T.V.A.deductibila

3004011.Furnizori=5311.Casa in lei300*Mai exist i alte facturi de aprovizionare cu mrfuri achiziionate de la S.C. MOZZART S.R.L. din Trgu Mure: FF.174718 in valoare de 7.375 lei , FF.175580 in valoare de 415 lei, FF.175585 n valoare de 2.790 lei(toate cu T.V.A. inclus) i altele, care duc la creterea creditului contului 401. "Furnizori". nregistrarea lor n contabilitate se face n mod similar cu primul caz prezentat (FF.175557), scadena fiind tot la 45 de zile.

*S.C. MISBI TEAM SRL a achitat n cursul lunii februarie, prin banc, cu ajutorul ordinului de plata 5.400 lei, care reprezint o parte din suma datorat furnizorului S.C.MOZZART S.R..L., din facturile de marf scadente.

nregistrarea acestor pli se face pe baza extraselor de cont, astfel:

- Extras de cont nr.03/02.02.2014-se achita 1.500 lei din contravaloarea FF.173915 din ianuarie

4011.Furnizori=5121.Conturi la banci in lei1.500- Extras de cont nr.19/11.02.2014.- se achita 1.800.lei din FF 173915.

4011.Furnizori=5121.Conturi la banci in lei1.800- Extras de cont nr.22/18.02.2014 - se achita 2.100 lei din FF.173916

4011.Furnizori=5121.Conturi la banci in lei2.1003.2 Calculul profitului impozabil i a impozitului pe profitDeterminarea bazei de impozitare se ntemeiaz n baza principiului conectrii cheltuielilor la venituri. Acest principiu impune ca o cheltuial s fie recunoscut n contabilitate i situaiile financiare numai dac prin consumul de resurse ale ntreprinderii se va genera venituri cel puin egale cu valoarea consumului de resurse. Dac prin activitile economice nu sunt generate venituri, n condiiile n care s-au avansat resurse (cheltuieli), valoarea acestora nu este recunoscut n calculul profitului impozabil(baza de impozitare pentru impozitul pe profit).

Baza de impozitare a impozitului pe profit este realizata din doua elemente de baza: cheltuielile si veniturile. Diferenta dintre acestea ofera indicatorul numit rezultatul contabil sau profitul brut, daca veniturile sunt mai mari decat cheltuielile. Pentru obtinerea bazei de impozitare a profitului aceste elemente sunt clasificate la rndul lor n mai multe subcategorii. Cheltuielile sunt clasificate astfel: deductibile, partial deductibile si nedeductibile. Veniturile sunt clasificate la randul lor astfel: venituri impozabile si venituri neimpozabile.

S.C. MISBI TEAM SRL. nregistreaza n cursul exercitiului financiar 2014 cheltuieli totale de 67.384 lei si venituri totale de 95.236 lei. Cifra de afaceri a firmei n cadrul exerciiului financiar curent este de 91.215 lei.Fluxul informational contabil privind impozitul pe profit este urmatorul:

a. contabilizarea inchiderii conturilor de cheltuieli:

Cont debitorCont creditorValoare

121./.

6 - cheltuieli67.38467.384

b. contabilizarea inchiderii conturilor de venituri:

Cont debitorCont creditorValoare

./.

7 - venituri 12195.23695.236

c. determinarea rezultatului contabil al exercitiului:

Rezultatul contabil = Venituri totale Cheltuieli totale

Rezultatul contabil = 95.236 67.384 = 27.852 lei.

d. calculul si contabilizarea impozitului pe profit:

Impozit pe profit = Profit impozabil * 16%

Impozit pe profit = 27.852 * 16% = 4.456,32 lei.

Contabilizarea impozitului pe profit este:

Cont debitorCont creditorValoare

6914414.456,32

Concomitent

Cont debitorCont creditorValoare

1216914.456,32

determinarea profitului net:

Rezultat net = Rezultat contabil Impozit pe profit Rezultat net = 27.852 4.456,32 = 23.395,68 lei

Aceasta valoare a rezultatului net este contabilizata la 31.12.2014 i evideniat n situaiile financiare ale acestui exerciiu financiar astfel:

Cont debitorCont creditorValoare

129117 23.395,68

In cursul exercitiului financiar urmator fluxul informational contabil este urmatorul:

nchiderea contului 121 pentru a reflecta corect veniturilor i cheltuielile exerciiului financiar respectiv:

Cont debitorCont creditorValoare

1211291.638.358

3.3 Aplicarea metodelor de evaluare a stocurilor:FIFO, LIFO, CMP, metoda preului cu amnuntulStocul reprezint cantitatea de bunuri (materii prime, materiale etc.) existente, la un moment dat, ca rezerv n depozitul unui magazin, al unei ntreprinderi, ntr-o pia n vederea asigurrii continuitii produciei sau a desfacerii.

Din punct de vedere contabil, stocurile sunt active circulante:

a) deinute pentru a fi vndute pe parcursul desfurrii normale a activitii

b) n curs de producie n vederea vnzrii in procesul desfurrii normale a activitii; sau

c) sub form de materii prime, materiale i alte consumabile care urmeaz s fie folosite n procesul de producie sau pentru prestarea de servicii .

Stocurile cuprind:

- materii prime

- materiale consumabile

- materiale de natura obiectelor de inventar

- producia in curs de execuie

- produse finite

- stocuri aflate la teri

- animale

- mrfuri

- ambalaje.a) Evaluarea la intrare

Evaluarea stocurilor n contabilitatea curent i in situaiile financiare anuale ale ntreprinderii se face dup normele generale de evaluare, elaborate n acord cu principiile contabile fundamentale si Standardele Internaionale de Contabilitate. n principiu, Standardele Internaionale de Contabilitate rein dou momente pentru evaluarea elementelor din bilan: evaluarea iniial i evaluarea ulterioar recunoaterii iniiale.

La intrarea n patrimoniu bunurile materiale se evalueaz i se nregistreaz n contabilitate astfel: materiile prime, materialele consumabile, obiectele de inventar, mrfurile, ambalajele i alte bunuri procurate cu titlu oneros, la costul de achiziie.

Costul de achiziie cuprinde preul de cumprare, inclusiv taxele de import i celelalte taxe de cumprare, costuri de transport i de manipulare i alte costuri care pot fi direct atribuite direct achiziiei de bunuri.b) Evaluarea la ieire

Ieirea stocurilor din gestiune se face prin vnzare, consum, minus de inventar, donaii efectuate, pierderi din calamitai. Problema fundamental care se pune pentru nregistrarea ieirii stocurilor este cea a preului utilizat. n acest sens IAS 2 grupeaz stocurile n funcie de posibilitatea de identificare a lor n: stocuri identificabile i stocuri fungibile i delimiteaz urmtoarele metode de evaluare:

( pentru stocurile identificabile: metoda identificrii specifice

( pentru stocurile fungibile:

( ca tratamente contabile de baz:

- metoda costului mediu ponderat (CMP)

- metoda primul intrat-primul ieit (FIFO)

( ca tratament contabil alternativ

- metoda ultimul intrat-primul ieit (LIFO)

( alte tratamente (tehnici de msurare a costurilor)

- metoda preului prestabilit (cost standard)

- metoda la pre cu amnuntul Metoda costului mediu ponderat (CMP) presupune calcularea dup fiecare intrare sau la sfritul lunii a unui cost mediu, astfel nct avem un cost unic, n orice moment, pentru ntregul stoc.

Data INTRARIIESIRI

Cant.(buc)Pret unitar(lei/buc)Valoare Cant.(buc)

Stoc initial55201.100-

02.064022880-

03.06---30

10.063015450-

15.06---42

17.06201836018

19.06----

20.06301751016

25.06---5

CMP = (1.100+880+450+360+510):(55+40+30+20+30)

= 3.300:175= 18,86lei/buc.

Totalul ieirilor exprimate cantitativ:

E = 30+42+18+16+5= 111 buc.

Valoarea ieirilor totale este:

Val E = 111 buc. X 18,86lei/buc.= 2.093,46 lei

Stocul la sfritul lunii este de 64 buci.

Valoarea stocului final la sritul lunii iunie este:

VAL SF = VAL SI+ VAL I - VAL E

= 1.100+2.200- 2.093,46 = 1.206,54 lei

Sau VAL SF= 64buc. x 18,86lei/buc =1.207,04 leiMetoda primul intrat-primul ieit (FIFO) const n evaluarea ieirilor de stocuri n ordinea n care au intrat, la costul primei intrri (lot). Pe msura epuizrii lotului, stocurile ieite din gestiune se evalueaz la costul lotului urmtor, n ordine cronologic.

Ieirea din 03.06 de 18 buc. se evalueaz astfel:

E=30buc x 20 lei/buc(pretul aferent primului lot)= 600lei

Ieirea din 15.06 de 42 buc. se evalueaz astfel:

E= 25 buc x 20 lei( pretul primului lot)= 500lei

E = 17 buc x 22lei/buc(pretul celui de-al doilea lot) = 374 lei

Ieirea din 17.06 de 18 buc. se evalueaz la pretul aferent celui de-al doilea lot:

E = 18buc x 22lei(pretul primului lot) = 396 lei Ieirea din 20.06 de 16 buc se evalueaz astfel:

E = 5 buc x 22 lei/buc + 11buc x 15 lei/buc = 275 lei Ieirea din 25.06 se evalueaz la pretul aferent celui de-al doilea lot:

E = 5 buc x 15 lei/buc = 75 lei

VAL E = 600+500+374+396+275+75= 2.220 lei

Stoc final la sfritul lunii iunie este de 64 buci.

Val SF = VAL SI +VAL I -VAL E

VAL SF = 1.100+2200- 2.220 = 1.080 lei

Sau 14buc x 15 lei/buc +50 buc.x 17lei/buc = 1.060 lei. Metoda ultimul intrat-primul ieit (LIFO) reprezint evaluarea ieirilor de stocuri din gestiune la costul ultimei intrri (lot). Pe msura epuizrii succesive a fiecrui lot, stocurile ieite din gestiune se evalueaz la costul lotului anterior, n ordine cronologic.Data INTRARI IESIRI

Cantitate(buc)Pret unitar(lei/buc)valoareCantitate(buc)

Stoc initial 55201100-

02.064022880-

03.06---30

10.063015450-

15.06---42

17.062018360-

19.06---18

20.063017510-

25.06---16

26.06----

27.06---5

Ieirea din 03.06 se evalueaz astfel:E = 30 buc x 22 lei/ buc = 660 lei

Ieirea din 15.06 se evalueaz astfel:

E = 30 buc x 15 lei/buc + 12 buc x 20 lei/buc = 690 lei

Iesirea din 19. 06 se evalueaz astfel:

E = 18 buc x 18 lei/ buc = 324 lei

Ieirea din 25.06 se evalueaz astfel:

E = 16 buc x 17 lei/ buc = 272 lei

Ieirea din 27.06 se evalueaz astfel:

E = 5 buc x 17 lei/buc = 85 lei

VAL E = 660+ 690+ 324+ 272+ 85= 2031 lei

Stocul la sfritul lunii iunie este: 43+ 10+ 2+ 9 = 64 buc.VAL SF= VAL SI + VAL I - VAL E

= 1100+2200-2031 = 1269 lei

Sau VAL SF = 43 buc x 20 lei/buc+ 10buc x 22lei/buc+2buc x 18lei/buc+9buc x 17lei/buc = 1269 lei Metoda preului cu amnuntulPreul cu amnuntul sau cel de vnzare en gros se utilizeaz numai n cazul mrfurilor, putnd fi adoptat de oricare agent economic cu profil comercial, en detail, en gros sau mixt. Preul cu amnuntul sau de vnzare en- gross se stabilete de ctre agentul economic prin luarea n calcul a unui anumit adaos comercial, posibil de realizat, ns atunci cnd situaia de pe piaa se schimb este normal s se majoreze sau s se diminueze adaosul comercial si implicit preul de vnzare, pe baz de inventar de schimbare de preuri, cu nregistrarea corespunztoare n contabilitate. Intrrile n gestiune se nregistreaz la pre de vnzare cu amnuntul, calculnd adaosul comercial ca procent din costul de achiziie i respectiv TVA neexigibil: Cota TVA x (cost de achiziie + adaos comercial) Preul cu amnuntul = costul de achiziie + adaosul comercial + TVA neexigibil Ieirile din gestiune se nregistreaz tot la pre de vnzare cu amnuntul, calculnd adaosul comercial aferent, la sfritul lunii, cu ajutorul coeficientului de repartizare K. De asemenea, TVA neexigibil aferent vnzrii, este identic cu TVA colectat nregistrat cu aceast ocazie.. Conturile specifice utilizate sunt: 371 Mrfuri, 378 Diferene de pre la mrfuri (pentru adaosul comercial), 4428 TVA neexigibil, 607 Cheltuieli privind mrfurile, 707 Venituri din vnzarea mrfurilor, 4427 TVA colectata, 411 Clieni, 5311 Casa n lei. Exemplu 1. Magazinul din localitatea Cobadin, are n stoc la nceputul lunii marf 1.000 buc evaluat la pre de vnzare cu amnuntul de 15,47 lei, din care TVA neexigibil 2,47 lei i adaos comercial 3 lei. Valoare stoc iniial (la pre cu amnuntul) = 1.000 buc x 15,47 lei/buc = 15.470 lei (SiD 371) Adaos comercial aferent stocului iniial = 1.000 buc x 3 lei/buc = 3.000 lei (SiC 378) TVA neexigibil aferent stocului iniial = 1.000 buc x 2,47 lei = 2.470 lei (SiC 4428) Valoare stoc iniial la cost de achiziie = 1.000 buc x 10 lei/buc (pre cu amnuntul adaos TVA neexigibil)2. n timpul lunii se cumpr cu factur de la furnizor 2.000 buc marf la cost de achiziie 10 lei/buc + TVA deductibil 24%, magazinul practicnd un adaos comercial de 30%. Se determin preul de vnzare cu amnuntul ( Cost de achiziie = 10 lei/buc( Adaos comercial = 10 lei x 30% = 3 lei ( TVA neexigibil = 24% x (10+3) = 3,12lei ( Pre de vnzare cu amnuntul = 15,47 lei/buc Aferent ntregii cantiti cumprate vom avea:

( Valoarea la cost de achiziie = 2.000 buc x 10 lei/buc = 20.000 lei

( Valoare adaos comercial = 2.000 buc x 3 lei/buc = 6.000 lei

( TVA neexigibil = 2.000 buc x 3,12 lei/buc = 6.240 lei

( Valoarea la pre de vnzare cu amnuntul = 2.000 buc x 15,47 lei/buc = 30.940 lei

nregistrarea achiziiei:

% = 401 Furnizori 23.800

371 Mrfuri 20.000

4426 TVA deductibil 3.800

ncrcarea gestiunii cu adaosul comercial i TVA neexigibil:

371 Mrfuri = % 12.240

378 Diferene de pre la mrfuri 6.000

4428 TVA neexigibil 6.240 Director economic

Director General

Reprezentant vanzari ( sediu Cobadin)

Reprezentant vanzari ( sediu Agigea)

Reprezentant vanzari (sediu Topraisar)

11

_1493799697.xlsChart1

1308310990

1397111736

2785223396

Profitul brut al exerciiului

Profitul net al exerciiului

Sheet1

Profitul brut al exerciiuluiProfitul net al exerciiuluiSeries 3

201213083109902

201313971117362

201427852233963

Category 44.52.85

To resize chart data range, drag lower right corner of range.

_1493801303.xls

_1493801381.xlsChart1

Sheet1

Venituri totaleCheltuieli totaleSeries 3

201271205581222

201389202752312

201495236673843

Category 44.52.85

To resize chart data range, drag lower right corner of range.

Sheet1

Venituri totale

Cheltuieli totale

Sheet2

71205

Sheet3

_1493799964.xlsChart1

2

5

7

Series 1

Sheet1

Series 1Series 2Series 3

201222.42

201354.42

201471.83

Category 44.52.85

To resize chart data range, drag lower right corner of range.

_1368821534.unknown

_1368821536.unknown

_1368821537.unknown

_1368821538.unknown

_1368821535.unknown

_1368821533.unknown


Recommended