+ All Categories
Home > Documents > 56455321-Ficatul

56455321-Ficatul

Date post: 14-Dec-2014
Category:
Upload: ginetta23ro
View: 85 times
Download: 2 times
Share this document with a friend
41
FICATUL SITUATIE: in partea dreapta a etajului supramezocolic, unde ocupa loja hepatica, corespunzatoare epigastrului, hipocondrului drept si hipocondrului stang. Loja hepatica: delimitare: Sup: bolta diafragmatica Inf: colonul transvers si mezoul sau La dreapta: peretele toraco-abdominal lat dr, dublat de m.diafragma La stg: loja gastrica Post: peretele abd post si organele de la acest nivel( stomacul, esofagul abdominal, duodenul supramezocolic)
Transcript
Page 1: 56455321-Ficatul

FICATUL

SITUATIE: in partea dreapta a etajului supramezocolic, unde

ocupa loja hepatica, corespunzatoare epigastrului,

hipocondrului drept si hipocondrului stang.

Loja hepatica: delimitare:Sup: bolta diafragmatica

Inf: colonul transvers si mezoul sau

La dreapta: peretele toraco-abdominal lat dr, dublat de

m.diafragmaLa stg: loja gastrica

Post: peretele abd post si organele de la acest

nivel( stomacul, esofagul abdominal, duodenul

supramezocolic)

Page 2: 56455321-Ficatul

• Scheletotopic, ficatul corespunde:- ant ultimelor 7 coaste-post T10,11,12

Pe peretele toracoabdominal anterior: ficatul se proiecteaza sub forma unui semiovoid, obtinut astfel:

se traseaza o linie care pleaca de la coasta a10a dreapta( la nivelul liniei axilare ant), urca oblic catre cartilajul 7 stg,

traverseaza oblic epigastru, si ajunge in dreptul sp. intercostal 5 stg, pe linia medioclaviculara. De aici, linia isi schimba directia, devine orizontala si usor ascendenta pana

la a4a artic. condrosternala dr, dupa care se inclina spre dreapta si coboara tangential cu peretele lateral toracic.

Page 3: 56455321-Ficatul
Page 4: 56455321-Ficatul

Pe peretele toraco-abd posterior: ficatul se proiecteaza sub forma unui patrulater, delimitat:

sup- linia concava care trece prin sp 9 intercostal drept, intretaie coloana vertebrala si ajunge pe partea stg la

4-5 cm de linia mediana; inf- linia concava dusa prin sp 11 i.c. dr. si care se opreste la 4-5 cm pe partea stg de

linia mediana. La stg-verticala care uneste extremitatea stg a celor 2 linii concave, incrucisand coastele 9,10,11;

la dr- tangenta la p.toraco-abdominal lateral dr.

Pe peretele toraco-abd lateral: ficatul se proiecteaza sub forma unui ovoid:

intre coasta 7 si 11 dreapta pe linia axilara mijlocie, si intre coasta 4 si 10 pe linia medioclaviculara dr.

Page 5: 56455321-Ficatul

Mijloace de fixare ale ficatului:

• Vena cava inferioara• Presa abdominala• Plicile peritoneale formand o serie de ligamente:1) Ligamentul coronar, alungit transversal, larg

in partea sa mijlocie, subtiindu-se spre extremitatile sale, unde se continua cu ligamentele triunghiulare dr si stg. Este delimitat de rasfrangerea foitelor peritoneale (care acopera fata diafragmatica si viscerala a ficatului, intre care se gasesc tractusuri conjunctive scurte ce se intind de la fata inferioara a diafragmei la fata diafragmatica a ficatului, constituind ligamentul hepatofrenic).

Page 6: 56455321-Ficatul

2) Ligamentele triunghilare, drept si stg, ele reprezentand extremitatile ligamentului coronar; cele 2 foite peritoneale, sup si inf, fuzioneaza pt a forma ligamentele triunghiulare, dintre care cel stg este cel mai bine evidentiat.

3) Ligamentul falciform, face legatura dintre fata diafragmatica a ficatului, fata inf a diafragmei si peretele abdominal anterior. Prezinta:

- o margine diafragmatica (antero-superioara): merge de la ombilic, pe fata inferioara a diafragmei, pana pe foita peritoneala sup a ligamentului coronar.

- o margine hepatica (postero-inferioara): care se intinde de la incizura lig. rotund peste fata diafragmatica hepatica pana la foita sup a lig. coronar hepatic cu care conflueaza.

- o margine libera: de la ombilic pana la incizura lig. rotund.

In viata intrauterina, marginea libera a lig falciform contine vena ombilicala care, dupa nastere, se atrofiaza si se transforma in lig rotund hepatic.

Page 7: 56455321-Ficatul

4) Ligamente hepatice accesorii: sunt alte mijloace de fixare ale ficatului, printre care se numara: hepatocisticoduodenal, hepatocisticocolic, hepatorenal ant si post.

CONFORMATIA EXTERIOARA SI RAPORTURI:2fete, 3margini, 2extremitati

1. Fata diafragmatica sau superioaraAre o orientare antero-sup, concava, neteda, se intinde-

in sens sagital-de la marg inf pana la marg postero-inf, iar –in sens frontal- de la extremitatea dr pana la cea stg.

Prin fata sa diafragmatica, ficatul se comporta ca un organ toracic. Are raport intim cu diafragma, fata sa superioara mulandu-se dupa forma si tonusul diafragmei, fiind impartita de lig.falciform in 2lobi drept si stang.

Page 8: 56455321-Ficatul
Page 9: 56455321-Ficatul

D.p.d.v. al raporturilor, fata diafragmatica este impartita in:

• Partea ant: vine in raport cu peretele abdominal anterior, in dreptul epigastrului, in spatiul triunghiular, infracostal, nivel la care se delimiteaza triunghiul hepatic, unde ficatul este accesibil palparii.

• Partea sup: corespunde lobului stang al ficatului, si prezinta impresiunea cardiaca, det. de raportul sau cu fata diafragmatica a cordului si pericardului, si numai in extremitatea stg a ficatului are raport cu baza plamanului stg.

• Partea dreapta: corespunde lobului dr. al ficatului, si vine in raport – prin intermediul diafragmei- cu baza plamanului drept si cu recesul costodiafragmatic drept.

Page 10: 56455321-Ficatul

• Partea post: este aplicata pe fata inf a diafragmei, si apare redusa ca suprafata, patrulatera, alungita transversal, concava, delimitata de rasfrangerile foitelor peritoneale; din aceasta cauza, partea post. este lipsita de peritoneu, motiv pt care se mai numeste si aria nuda.

Partea post a fetei diafragmatice prezinta 2 santuri:- Santul venei cave inferioare, larg, vertical, in raport cu fata ant a VCI;

in partea sup se afla trunchiurile venoase hepatice, care se indreapta oblic spre VCI.

- Fisura ligamentului venos a lui Arantius, mai ingusta, verticala, prelungeste santul corespunzator de pe fata viscerala si adaposteste resturile fibrozate ale canalului venos a lui Arantius.

Page 11: 56455321-Ficatul

La dreapta santului VCI, se afla fata post a lobului drept hepatic, unde se gaseste si insertia larga a lig.coronar; in partea sa inferioara, se gaseste impresiunea renala si suprarenala.

Intre santul VCI (la dreapta) si santul lig. venos (la stanga si sup) se afla lobul caudat; iar la stanga santului lig.venos se gaseste fata post a lobului hepatic stg, care se subtiaza treptat si prezinta insertia lig triunghiular stg. In apropierea acestui sant se gaseste si impresiunea esofagiana.

Page 12: 56455321-Ficatul

2. Fata viscerala sau inferioara, cuprinsa intre marginea inferioara si cea post-inf a organului; priveste inferior, post, si la stanga.Prin fata sa viscerala, ficatul se comporta ca un organ

abdominal , in ceea ce prinveste raporturile, dar mai ales prin legaturile sale cu caile biliare.

Santurile fetei viscerale sunt 3, dispuse in H:- Fosa veziculei biliare ( sau santul longitudinal drept), in

partea posterioara, fosa este separata de santul VCI prin procesul caudat.

- Fisura ligamentului rotund ( santul longitudinal stg), ingusta si profunda, adaposteste resturile fibrozate ale venei ombilicale, si se continua in partea post cu fisura lig venos a lui Arantius.

- Poarta hepatica ( santul hilar sau transvers), uneste cele 2 santuri longitudinale; contine elementele pediculului inferior hepatic: vena porta, artera hepatica proprie, vase limfatice, nervi si caile biliare;

Page 13: 56455321-Ficatul

Santurile descrise delimiteaza pe fata viscerala 4lobi:■ Lobul hepatic drept: la dr fosei veziculei biliare; suprafata sa

este modelata de viscerele cu care vine in contact realizandu-se urmatoarele impresiuni:

Impresiunea colica, imp renala, imp suprarenala, imp duodenala;

■ Lobul patrat: intre fosa veziculei biliare (la dr), fisura lig rotund (la stg) si poarta hepatica (post); prezinta :

Impresiunea duodenala, si o prominenta patrulatera prelungita in sens sagital denumita eminenta porta anterioara. ????

■ Lobul caudat (sau eminenta porta posterioara): se afla post de poarta hepatica; prezinta in partea sa ant, 2 ridicaturi: procesul papilar ( in p stg a marginii post a santului transvers) si procesul caudat (in p dr a marginii post a santului transvers), proces care se prelungeste catre dreapta, spre lobul drept hepatic.

■ Lobul hepatic stg: situat la stg fisurii lig. rotund si a lig venos a lui Arantius; prezinta: impr gastrica; mai exista o proeminenta denumita tuberculul omental care proemina pe fata ant a omentului mic.

Page 14: 56455321-Ficatul
Page 15: 56455321-Ficatul
Page 16: 56455321-Ficatul

3) Marginea inf (sau antero-inf): situata la limita dintre fata diafragmatica si cea viscerala; prezinta in partea sa laterala dreapta incizura veziculei biliare, iar in partea sa mediala stanga incizura ligamentului rotund.

Incizura veziculei biliare

Page 17: 56455321-Ficatul

4) Marginea post-inf: delimiteaza partea post a fetei diafragmatice de fata viscerala; are o directie ascendenta de la dreapta la stg;

5) Marginea post-sup: se afla la limita dintre partea sup si dreapta a fetei diafragmatice cu partea sa post; corespunde locului de reflexie a foitei superioare a ligamentului coronar;

Page 18: 56455321-Ficatul

ANATOMIE MORFOFUNCTIONALAIn structura ficatului intra 3 componente: tunica seroasa, capsula fibroasa si parenchimul hepatic;

I. Tunica seroasa, reprezentata de foita peritoneala viscerala, care acopera ficatul in intregime, cu expectia ariei nude; ea provine din mezogastru ventral, si este captusita la interior de un strat de tesut conjunctiv subseros; peritoneul se continua fara o linie de demarcatie cu foitele seroase care formeaza ligamentele hepatice, superior- cu lig falciform, inf- cu lig gastrohepatic(sau omentul mic), si posterior- cu lig coronar si triunghiulare dr si stg.

Page 19: 56455321-Ficatul

II. Tunica fibroasa (capsula fibroasa a lui Laennec), este un invelis conjunctiv, care acopera parenchimul hepatic la exterior;

- La nivelul hilului hepatic, capsula fibroasa se ingroasa, inconjoara elementele pediculului si sn capsula lui Glisson.

- Deasupra el. pediculului, cap.Glisson constituie placa hilara, de unde pornesc 3 prelungiri fibroase: cistica(veziculara), ombilicala si arentiana.

De pe fata profunda a placii hilare si a prelungirilor sale, pornesc pereti si travee conjunctive, in jurul venei porte, a arterei hepatice si a canalelor biliare, denumite teci glisoniene sau benzi portobiliare care, in tesutul hepatic, delimiteaza lobulii hepatici;

Page 20: 56455321-Ficatul

The plate system is illustrated. A. The cystic plate between the gallbladder and the liver. B. The hilar plate at the biliary confluence at the base of segment IV. C. The umbilical plate above the umbilical portion of the portal vein.

Page 21: 56455321-Ficatul

III. Parenchimul hepatic, alc din stroma si parenchim hepatic:

- stroma, constituita din tes conj hematopoetic, reticulohistiocitar si capilare sinusoide;

- Parenchimul hepatic, cu fct princip de secretie a bilei, si in metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor, a fierului, in eliminare subst toxice din organism.

In componenta lobulului hepatic clasic intra 3 elemente: biliare, vasculare, epiteliale;

A. CAILE BILIAREReprezinta conducte prin care bila este eliminata in

duoden; bila este produsa continuu de hepatocite, insa este deversata in duoden numai in perioadele digestive; in rest bila este depozitata in vezicula biliara, unde se concentreaza prin absorbtie de

apa si prin secretie de mucus.

Page 22: 56455321-Ficatul

I. Cai biliare intrahepatice, iau nastere intre hepatocite (sub forma de capilare biliare), care se unesc si

formeaza canaliculele intrahepatice perilobulare (cu pereti proprii), aflate in spatiile perilobulare; aceste se

unesc si formeaza canalele segmentare din care iau nastere la nivelul hilului ductele hepatice dr si stg.

Prin confluenta lor ia nastere ductul hepatic comun.

II. Cai biliare extrahepatice se impart in cai biliare principale si cai biliare accesorii

1. Cai biliare principale sunt reprez. de ductul hepatic comun , continuat de ductul coledoc, care se varsa in D2.

- Ductul hepatic comun rezulta din confluenta celor 2 ducte hepatice dr si stg (unire numita si confluentul biliar sup); originea sa se afla in hilul hepatic, de unde coboara in pediculul hepatic, avand rap –post cu vena porta si –la stg cu artera hepatica proprie.

Page 23: 56455321-Ficatul

- Ductul coledoc, se formeaza din confluenta ductului hepatic comun cu ductul cistic (confluentul hepatic inferior); topografic, ductul coledoc are 4 portiuni:Portiunea supraduodenala

Portiunea retroduodenala, post de D1, are rap mai indepartat cu vena porta, dar mai apropiat cu arcadele arteriale duodenopancreatice si cu fascia lui Treitz dreapta.

Portiunea retropancreatica, situata pe fata post a capului pancreasului, unde isi sapa un sant in parenchimul pancreatic pt ca sa se deschida in D2.

Portiunea intraparietala, reprezinta segmentul care strabate peretele D2, loc unde ductul coledoc se uneste cu ductul pancreatic principal, dupa care patrunde intro dilatatie-ampula hepatopancreatica a lui Vater.

Page 24: 56455321-Ficatul

2. Caile biliare accesorii, reprezentate de vezicula biliara si ductul cistic;

- Vezicula biliara (sau colecistul) este un rezervor al bilei, intre 2 perioade digestive. Vezicula biliara este situata pe fata viscerala a ficatului, in partea anterioara a santului longitudinal drept, la limita dintre lobul drept si lobul patrat. Cand vezicula este plina, ea vine in contact cu peretele abdominal anterior, in dreptul punctului cistic (gropita Gaup), care corespunde incizurii cistice de pe marg. inf hepatica.

Morfologic, vezicula biliara prez 3 portiuni: fund, corp si col: - Fundul vez.biliare, portiunea care depaseste marg inf

hepatica, invelit de peritoneu; - Corpul, adera de fata viscerala a ficatului; peritoneul

visceral hepatic trece dedesuptul corpului si il fixeaza de prelungirea cistica a placii hilare.

- Colul, este portiunea colecistului/vez.biliara, aflata intre infundibul si inceputul canalului cistic;

- Ductul cistic, face leg dintre colecist si ductul coledoc;

Page 25: 56455321-Ficatul

IN STRUCTURA CAILOR BILIARE SE GASESC URM TUNICI

Tunica seroasa repr de foita peritoneala, care nu inveleste complet caile biliare; numai fundul colecistului este acoperit complet de peritoneu; ductul cistic si ductul hepatic sunt si ele invelite de peritoneu, care alc epiplonul gastro-hepatic; ductul coledoc se afla retroperitoneal, post de duoden si pancreas.

Tunica fibromusculara cu rol in contractiile cailor biliare; fibrele musculare netede sunt asezate intrun strat longitudinal –la ext, si intrun strat circular-la int; fibrele circulare se aglomereaza in anumite locuri, alc sfincterele cailor biliare extrahepatice;

Tunica mucoasa imbraca aspecte dif dupa etajele cailor biliare:- In interiorul vez.biliare, mucoasa prez la niv corpului, numeroase

plici permanente, intre care se delimiteaza depresiuni mici poligonale.

- Bazinetul lui Broca este delimitat la cele 2 extremitati ale sale de 2 valvule: drepta(sup), semilunara, initiala si valvula stg(inf), semilinara, distala.

- In int ductului cistic, mucoasa prez o series de plici permanente numite valvulele spirale ale lui Heister.

- In int ductului hepatic si coledoc, mocoasa este neteda si uniforma.

Page 26: 56455321-Ficatul

Sp inter-porto-coledocian

Page 27: 56455321-Ficatul

B. Vascularizatia ficatuluiI.Sistem vascular aferent: sistem functional (vena porta) si un sistem nutritiv (artera hepatica)

II. Sistem vascular eferentSISTEMUL FUNCTIONAL Repr.de vena porta principala si venele porte accesorii

1.Vena porta principala rezulta din unirea a 3tr. venoase aferente: vena mezenterica inf, splenica, mezenterica sup

a.Vena mezenterica inf aduna sange venos din jum stg a colonului transvers, colonul descendent, colonul sigmoid si rect.

b.Vena lienala sau splenica aduna sange venos de la splina, de la curbura mare gastrica, omentul mare, pancreas si de la o parte din duoden.

c. Vena mezenterica sup, culege sange de la jejunileon, cec, apendice vermiform, portiunea ascendenta a colonului, jum dreapta a colonului transvers, si de la stomac.

V.m.inf se uneste cu v.splenica si form tr.splenomezenteric, care se uneste cu v.m.sup si form v.porta.Originea venei porte: pe fata posterioara a colului pancreasului, dupa care tr.venei porte merge

ascendent, anterior si la dreapta, posterior de D1, participand la formarea pediculului hepatic, si dupa un traiect de 7-11cm ajunge la hilul ficatului.

In pediculul hepatic, v.porta se afla post ductului hepatocoledoc si arterei hepatice proprii, situata la stg acestuia. Cele 3 elemente mentionate sunt cuprinse in marginea dreapta a omentului mic. La acest nivel, intre vena porta care are un traiect ascendent si la dreapta si ductul hepatocoledoc cu un traiect descendent si la dreapta, se delimiteaza spatiul interportocoledocian, in aria caruia se afla artera gastroduodenala.

Posterior venei porte, se gaseste VCI, de care este separata prin orificiul epiploic (hiatusul lui Winslow).

In trunchiul venei porte se varsa urmatoarele 3 vene mai mici: vena gastrica stg, vena gastrica dreapta sau pilorica si venele cistice;

Colaterale: venele coledociene, pancreaticoduodenale, venele lig. rotund, si lig.lui ArantiusIn hilul hepatic, vena porta se bifurca intro ramura dreapta, care se distribuie lobului drept si

cateva ramuri care se indreapta spre lobul patrat si intro ramura stg, destinata lobului stg hepatic, lobului patrat si caudat.

Ultimele ramificatii ale venei porte ajung in spatiile interlobulare ale lui Kiernan, de unde patrund in lobulii hepatici si sfarsesc in capilarele sinusoide.

Page 28: 56455321-Ficatul

2. Venele porte accesorii reprezinta ansamblul venelor prin care circulatia venoasa a ficatului comunica cu venele regiunilor vecine; ele

intra in constitutia plicilor peritoneale, care pornesc de la ficat spre peretele abdominal, diafragma, stomac si vezicula biliara.

Se disting urm grupe de vene porte accesorii:- Gr omentului mic, face leg dintre venele curburii mici cu hilul

hepatic;

- Gr venelor veziculei biliare, patrund in ficat prin foseta cistica;

- Gr diafragmatic, subdivizat in gr lig coronar si gr lig falciform;

- Gr lig rotund, face leg cu venele paraombilicale;

- Gr vaselor nutritive ale venei porte, ale arterei hepatice si ale canalelor biliare;

Page 29: 56455321-Ficatul

1 Inferior vena cava

2 L. gastric v.

3 R. gastric v.

4 Splenic v.

5 L. gastroepiploic v.

6 R. gastroepiploic v.

7 Inferior mesenteric v.

8 L. colic vv.9 Sigmoid vv.10 Jejunal and ileal branches11 Ileocolic v.12 Right colic vv.13 Middle colic v.14 Superior mesenteric v.15 Pancreaticoduodenal v.16 Portal v.17 L. hepatic v.18 R. hepatic v.

Page 30: 56455321-Ficatul
Page 31: 56455321-Ficatul

Sp inter-aortico-cav

Artera hepatica comuna

Triunghiul inter-

hepato-gastro-

duodeno-pancreatic

Art. Gastro-duodenala

Triunghiul hepato-cistico-hepatic delimitat de fata viscerala hepatica,

ductul cistic, si ductul hepatic

Page 32: 56455321-Ficatul

SISTEMUL NUTRITIV

Reprezentat de arterele hepatice care provin din 2 surse:1. Art gastrica stg2. Art hepatica comuna, ram din tr celiac; de la origine prezinta un traiect orizontal, de la stg la dr pe o lung de

3cm, dupa care se indreapta spre marginea inf a vestibulului bursei omentale, ridica peritoneul parietal posterior si alcatuieste coasa arterei hepatice.

La origine, se sprijina pe pilierul dr diafragmatic, situandu-se in spatiul inter-aortico-cav;Ant de artera, se gaseste omentul mic;

La dreapta, se afla D1;Sup, proemina lobul caudat hepatic;

Inf, marginea sup a pancreasului, cu care delimiteaza ∆hepato-gastro-duodeno-pancreatic, cu baza la dreapta, reprezentata de artera gastroduodenala;

Ramuri colaterale ale arterei hepatice comune pentru: nodulii limfatici si omentul mic, pancreas, ramuri duodenale sup si se termina bifurcandu-se in : artera gastroduodenala si artera hepatica proprie;

-art gastroduodenala: se desprinde din artera hepatica comuna, la nivelul unde aceasta se continua cu artera hepatica proprie, pe fata ant a venei porte, la 1 cm deasupra pancreasului. Artera parcurge spatiul inter-porto-coledocian, pe un plan ant ductului coledoc, nivel la care da un ram colateral- art pancreatico-duodenala dr si

sup; trece apoi post de D1, unde face delimitarea segm sau fix de cel mobil. La marginea inf a D1 artera se termina bifurcandu-se in art gastroepiploica dr si art pancreatico-duodenala sup(=dreapta inferioara).

-artera hepatica proprie: transporta sangele care serveste la nutritia ficatului; este continuarea arterei hepatice comune, avand un traiect ascendent pana la hilul hepatic; art hepatica proprie face parte din elem pediculului

hepatic, cuprins in marginea dreapta a omentului mic, nivel la care artera se afla pe fata ant a venei porte, la stg ductului coledoc. Furnizeaza colaterale pt: caile biliare si vena porta, si inca un ram colateral imp=art gastrica

dr sau pilorica, care coboara in grosimea omentului mic, impreuna cu vena respectiva, ajunge la portiunea orizontala a curburii mici, unde se anastomozeaza cu ram post din art gastrica stg formand cercul arterial al

curburii mici;Ajunsa in hilul hepatic se bifurca in ramurile sale terminale: ramura dr ,ramura stg:

-ramura dreapta, incruciseaza de obicei fata post a ductului hepatic comun, ant de ram dr a venei porte, parcurge aria ∆hepato-cistico-hepatic(delimitat de fata viscerala hepatica, ductu cistic si ductul hepatic), nivel la care furnizeaza artera cistica. Vascularizeaza lobul drept hepatic, si o parte din lobul patrat.

Artera cistica, este ram colateral fie din artera hepatica proprie, fie din ramul sau drept; de la origine, trece post de ductul hepatic comun, ajunge in aria ∆hepato-cistico-hepatic, se indreapta spre bazinetul lui Broca, si se termina bifurcandu-se in: ram sup si inf care merg pe fatele laterale ale veziculei biliare si se distribuie peretilor ei;

-ramura stg, patrunde in hil, unde are raporturi cu ramura stg a venei porte si cu ductul hepatic stg; vascularizeaza lobul sth hepatic, si o parte din lobul patrat si caudat.

Page 33: 56455321-Ficatul

Ramurile terminale ale art hep proprii urmeaza traiectul ramificatiilor venei porte si se termina in spatiile perilobulare; ultimele ramificatiile ale sale pot fi grupate in 2 cat de plexuri arteriale:

- Plex general arterial, se gaseste la nivelul spatiilor portale, unde asig irigarea structurilor de la acest nivel, cu exceptia ramurilor initiale ale cailor biliare;

- Plex perilobular, se compune dintro retea sit in jurul cailor biliare, capilare care joaca un rol imp in secretia, absorbtia, concentratia bilei si in regenerarea parenchimului hep; ramificatiile acestui plex se unesc cu ramificatiile venei porte, constituind “radacinile interne ale venei porte”;

Modul de terminare si de fct al ramificatiilor pediculului aferent hepatic este dublu, in fct de starile fiziologice:

- In timpul repausului digestiv, sangele ocoleste lobulii hepatici, trecand fie in venele perilobulare sau in anastomozele dintre ultimele ramificatii ale venei porte si ale art hep; in final acest sange va ajunge, prin jonctiunea portohepatica in pediculul eferent.

- Dupa absorbtia intestinala, sangele din ramificatiile venei porte si ale art hep patrunde in lobulul hep prin capilare, care se continua cu capilarele sinusoide; se realizeaza astfel o zona lobulara periferica, bine irigata si oxigenata, in comp. cu zona mijlocie si centrala, mai putin oxigenata;

Capilarele sinusoide intralobulare au o dispozitie radiara, de la periferie spre centrul lobulului, de la vasele sangvine extralobulare spre vena centrolobulara.

Structura morfofct a acestor capilare este dif de cea a vaselor similare din restul organismului. Capilarele sunt situate intre cordoanele hepatice, de care sunt separate prin sp lui Diesse; au un calibru mare, traiect sinuos, si un perete format din celule endoteliale separate intre ele prin spatii sau orificii, care usureaza comunicarea dintre sange, sp Diesse si hepatocit.

Acest sp Diesse se intinde pe toata lungimea sinusoidului hepatic si este ocupat de numeroase expansiuni citoplasmatice ale celulelor endoepiteliale, ale hepatocitelor si de plasma sangvina, precum si de mucoproteine si lipoproteine. Expansiunile citoplasmatice de la acest nivel formeaza un fel de burete, care mareste suprafata de schimb dintre sinusoide si hepatocite, explicindu-se astfel rapiditatea schimburilor dintre celulele hepatice si plasma sangvina.

Page 34: 56455321-Ficatul
Page 35: 56455321-Ficatul
Page 36: 56455321-Ficatul

II Sistem vascular eferent

Amestecul de sange portal si arterial din sinusoidele hepatice este drenat de venele centrolobulare in venele sublobulare(colectoare), care se unesc in vene din ce in ce mai mari, constituind:

Venele hepatice, care transporta sangele din capilarele sinusoide hepatice in VCI. Aceste vene hepatice prezinta anumite particularitati, care le diferentiaza de

ramificatiile venei porte: - nu se anastomozeaza intre ele; - nu au valvule; - nu sunt invelite de tecile glisoniene; - prezinta o tunica musculara cu sfinctere la varsarea lor in VCI; - sunt plasate sup si post, au o directie sagitala, antero-post, fiind dispuse sub

forma de evantai, cu varful indreptat post spre VCI;Se clasifica in 2 grupuri mari:1. Grupul inferior, alc din 10-20 vene mici, care se deschid pe peretele ant al VCI;

acestea colecteaza sangele, in special de la lobul caudat; 2. Grupul superior, reprez de 2-3 vene mari: dreapta, mijlocie, stanga;- Vena hepatica dreapta, dreneaza sangele partii post si lat a lobului drept hepatic;- Vena mijlocie, primeste afluenti din portiunea mijlocie a ficatului;- Vena hepatica stg, dreneaza lobul stg hepatic;

Page 37: 56455321-Ficatul
Page 38: 56455321-Ficatul
Page 39: 56455321-Ficatul

Limfaticele ficatului

• Limfatice superficiale, bine dezvoltate; se gasesc sub foita seroasa, de unde vasele limfatice constituie mai multe grupuri:

- Un grup de vase limfatice superficiale trece prin ligamentul falciform, strabate diafragma, se conecteaza cu nodulii limfatici toracici interni, de unde limfa ajunge in ductul toracic;

- Un grup traverseaza ligamentul coronar si diafragma si ajunge la nodulii supradiafragmatici, din jurul venei cave inferioare;

- Un grup aflat pe fata viscerala a ficatului, se termina in nodulii limfatici, plasati de-a lungul pediculului hepatic;

• Limfaticele profunde, pornesc din spatiile perisinusoidale ale lui Diesse si din spatiile limfatice portale ale lui Moll. De aici, vasele limfatice inconjoara ramificatiile venei porte, arterei hepatice si venelor hepatice, de unde limfa se indreapta spre 2 grupe:

- Un grup ascendent, care urmeaza ramificatiilr venelor hepatice;- Un grup descendent, care dreneaza limfa pe ramificatiile triadei portale; de aici limfa

este drenata spre nodulii limfatici, aflati in pediculul hepatic, grupati in 2 lanturi: - lantul vertical colecistocoledocian, sit in partea dreapta; alc din nodulul limfatic al

colului veziculei biliare, nodulul orificiului epiploic si nodulul duodenopancreatic sup; - lantul vertical al arterei hepatice, sit cel mai adesea la stg arterei respective, alc

din 1-2 noduli. Din nodulii limfatici mentionati, pornesc vase eferente catre nodulii retroduodeno-pancreatici.

Page 40: 56455321-Ficatul

Inervatia ficatuluiFiletele nervoase ale ficatului sunt vegetative:- fibrele ortosimpatice provin din nodulii paravertebrali T7-T10,

sub forma de nervi splanhnici, ajung la nodulii semilunari ai plexului celiac;

- fibrele parasimpatice provin din nervii vagi-dr si stg;Topografic fibrele nervoase ale ficatului se organizeaza in jurul celor

2 pediculi hepatici: 1. La nivelul pediculului aferent: filetele

Page 41: 56455321-Ficatul

Segmentatia ficatului

Pe fata diafragmatica, numerotarea incepe de la stg lig falciform, in partea post, cu segm II, se continua orar, in jurul marginilor hepatice, pana la segm VIII, care este plasat la dreapta si post de lig falciform; pe fata diafragmatica nu apare segm I;

Pe fata viscerala, se incepe cu cifra I, la nivelul lobului caudat si se merge, apoi, invers acelor de ceas, pana la segm VII, deoarece VIII nu apare pe fata viscerala.


Recommended