+ All Categories
Home > Documents > 48448170-MEDIUL-ORGANIZATIEI

48448170-MEDIUL-ORGANIZATIEI

Date post: 17-Nov-2015
Category:
Upload: adyadrian
View: 8 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Description:
fdaf
27
Introducere Într-o lume din ce în ce mai globalizată, în care consumatorii deţin o putere tot mai mare şi îşi schimbă preferinţele tot mai frecvent, în care concurenţa se desfăşoară în termeni tot mai agresivi, în care legislaţia, cultura, mediul economic şi social sunt tot mai complexe şi mai dinamice, în care angajaţii s-au emancipat şi au dobândit o mare putere de negociere pe piaţa fortei de muncă, orice organizaţie trebuie să conştientizeze aceste schimbări pentru a putea supravieţui şi a avea success. Într-un fel sau altul, aceste tendinţe influenţează activitatea oricărei organizaţii, astfel că interdependenţa dintre organizaţii, văzute ca sisteme aflate în permanent schimb de resurse şi informaţii cu mediul, respectiv mediul cu care acestea interacţionează este decisivă pentru succesul organizaţiilor. Orice organizaţie contemporană trebuie să cerceteze, să cunoască şi să valorifice condiţiile pe care le regăseşte în mediu, încercând să se integreze cât mai eficient în acesta. Dacă asupra mediului intern organizaţia poate exercita o influenţă aproape deplină, în sensul construirii unui avantaj competitiv viabil pe baza resurselor din acest mediu, factorii de mediu extern pot fi şi ei influenţaţi într-o oarecare măsură, dar oricum, ei trebuie luaţi în calcul de către manageri la stabilirea strategiei organizaţiilor pe care le conduc. În acest context, lucrarea de faţă îşi propune să explice ce anume se înţelege prin mediu intern, să ofere un model prin care să putem întelege mediul apropiat (sau 1
Transcript

MEDIUL INTERN

Introducerentr-o lume din ce n ce mai globalizat, n care consumatorii dein o putere tot mai mare i i schimb preferinele tot mai frecvent, n care concurena se desfoar n termeni tot mai agresivi, n care legislaia, cultura, mediul economic i social sunt tot mai complexe i mai dinamice, n care angajaii s-au emancipat i au dobndit o mare putere de negociere pe piaa fortei de munc, orice organizaie trebuie s contientizeze aceste schimbri pentru a putea supravieui i a avea success. ntr-un fel sau altul, aceste tendine influeneaz activitatea oricrei organizaii, astfel c interdependena dintre organizaii, vzute ca sisteme aflate n permanent schimb de resurse i informaii cu mediul, respectiv mediul cu care acestea interacioneaz este decisiv pentru succesul organizaiilor.Orice organizaie contemporan trebuie s cerceteze, s cunoasc i s valorifice condiiile pe care le regsete n mediu, ncercnd s se integreze ct mai eficient n acesta. Dac asupra mediului intern organizaia poate exercita o influen aproape deplin, n sensul construirii unui avantaj competitiv viabil pe baza resurselor din acest mediu, factorii de mediu extern pot fi i ei influenai ntr-o oarecare msur, dar oricum, ei trebuie luai n calcul de ctre manageri la stabilirea strategiei organizaiilor pe care le conduc. n acest context, lucrarea de fa i propune s explice ce anume se nelege prin mediu intern, s ofere un model prin care s putem ntelege mediul apropiat (sau competitiv)i s sugereze un cadru de analiz a schimbrilor relevante n mediul ndeprtat. n concluzie, orice organizaie trebuie s i cunoasc mediul n care acioneaz deoarece absena unei raportri permanente la condiiile de mediu, att cele interne, ct i cele externe, poate fi fatal pentru organizaie, indiferent de dimensiunea acesteia, de domeniul de activitate sau de puterea sau succesul acesteia.

CAPITOLUL I

Mediul intern

Mediul intern este cel care cuprinde grupurile, resursele i facilitile din organizaie. Acest mediu este considerat un mediu pe care managerii organizaiei l pot controla. Mediul intern al ntreprinderii reflect totalitatea activitilor i condiiilor n care compartimentele i desfoar activitatea, precum i raporturile pe care el le ntreine cu celelalte compartimente ale ntreprinderii. El are un rol deosebit asupra oportunitii, organizrii i eficienei ntreprinderii reprezentnd cadrul ce trebuie adaptat cerinelor mediului extern i totodat, sistemul care aplic i verific orientrile i schimbrile impuse de activitile ntreprinderii.

Succesul unei organizaii ntr-un mediu cu o puternic competiie este dependent ntr-un grad ridicat de contribuia angajailor si. Acesta este influenat de percepiile i sentimentele lor fa de organizaie. Nevoile i ateptrile oamenilor pot fi sporite sau frustrate de unele aspecte din organizaie.

Interaciunea oamenilor i structura influeneaz procesele comportamentale cum ar fi stilul managerial, planificarea, comunicarea, managementul conflictului, procesul decizional, celelalte comportamente inter-personale. Toate acestea influeneaz output-urile muncii i nivelul atasamentului fa de organizaie.

Factorii principali din interiorul organizaiei care influeneaz rmnerea n competiie a acesteia:

Structura organizatoric reflect legturile ierarhice i cele existente ntre departamentele interne ale organizaiei. Ea devine din ce n ce mai aplatizat, cu mai puine niveluri, pentru a rspunde mai rapid schimbrilor mediului. Tendina este vizibil mai ales n organizaiile mici unde structurile sunt mai flexibile. Aceasta permite organizaiei s se adapteze mai uor schimbrii i este legat de definirea funciilor (funcionalitilor) firmei. Din punct de vedere managerial, funcia reprezint un ansamblu de activiti omogene i/sau complementare, desfurare de personal de o anumit specialitate, folosind metode i tehnici specifice.Principalele funcii ale firmei sunt: funcia comercial, funcia de marketing, funcia de producie, funcia financiar contabil, funcia de personal, funcia de cercetare dezvoltare.Conceptul de cultur organizaional se refer la tot ceea ce nseamn standarde colective de gndire, atitudini, valori, convingeri, norme i obiceiuri care exist ntr-o organizaie. Accentul se pune mai mult pe furnizarea sfaturilor i informaiilor relevante dect pe instruciuni i decizii. Cultura influeneaz luarea deciziilor n condiii de risc i inovare.

n orice organizaie trebuie s existe respect pentru i ntre oameni. Indivizii sunt apreciai i recompensai mai ales pentru performane i inovare. Frecvent sunt oferite faciliti de autoperfecionare. Important este i capacitatea de a realiza expertize, contacte i legturi cu exteriorul organizaiei.

Deoarece sarcinile sunt ntr-o permanent schimbare, un mare accent se pune pe valori organizaionale precum: ncrederea, deschiderea, capacitatea individual de a realiza legturi n organizaie.

Stilul managerial: managerii cu cel mai mare succes n meninerea competitivitii n condiii de schimbare sunt cei care au o viziune clar asupra viitorului. Acetia colaboreaz cu angajaii i se bucur de sprijinul acestora. Acestea sunt caracteristicile stilului participativ. Adic luarea deciziilor n grup. n aceast situaie exist o structur de control cu un nalt grad de comunicare n ambele sensuri. Informaia este liber pentru toi cei implicai n procesul decizional, iar accentul se pune pe expertize personale.

Comunicarea trebuie s fie deschis i liber. Indivizii au acces la orice informaii necesare lurii deciziilor. De asemenea, accesul la informaie ntr-un mediu bazat pe ncredere este permis i acionarilor.Tehnologia este privit ca un mecanism de sprijin al comunicrii n organizaie i cu acionarii. Ea este folosit pentru obinerea avantajului competitiv prin ctigarea ncrederii clienilor, prin abilitatea de a oferi beneficii i servicii specifice pe care alii nu le pot oferi. De asemenea, tehnologia este suport pentru comunicarea deschis i acces la informaii pentru angajai. Tendina de lucru n reea i acces la informaia electronic din afara organizaiei este vizibil i mult mai eficient dect controlul centralizat ntr-o singur baz de date. Aplicaiile sunt realizate prin sisteme inter-organizaionale i inter-compartimentale concentrate mai mult pe diseminarea serviciilor i integrare i mai puin pe proiectarea unor sisteme informaionale izolate care permit numai realizarea unor funcii singulare cum ar fi statele de salarii, fr ns a oferi acces i la alte informaii privind managementul resurselor umane sau alte sisteme informaionale financiare.

Modul de organizare al mediului intern, prin structura organizatoric i competene, definete modul de aplicare a politicilor decizionale n firm.Un anumit mod de organizarea al mediului intern poate favoriza sau nu realizarea practic, efectiv, a obiectivelor organizaiei.

Analiza mediului intern se face prin intermediul: Capabilitii manageriale; Capabilitii funcionale; Capabilitii de schimbare; Tipologia culturii organizaionale.

Capabilitatea managerial, care este definit de numarul de manageri i de calitatea acestora, asigur adaptarea organizaiei la mediul din care aceasta face parte. Se poate preciza c nivelul capabilitii manageriale este dat nu numai de managerii generali, dar i de cei care fac parte din celelalte zone ale piramidei manageriale. Aceasta este valabil n special n cazul organizaiilor de mari dimensiuni.

Capabilitatea funcional este dat de articularea funciilor organizaiei. Care permite atingerea scopurilor n mod eficient.

Capabilitatea de schimbare presupune identificaarea tuturor strilor nefavorabile, a insatisfaciei (A), a pailor care trebuie urmai pentru eficientizarea aciunilor i atingerea scopurilor (B), precum i comunicarea, aducerea la cunotiina oamenilor din organizaie a viziunii dorite (C); toate aceste dimensiuni necesitnd un cost, care ntr-un sistem organizaional capabil de schimbare este depit de energia necesar schimbrii: E >AxBxC

Tipologia culturii organizaionale, care desemneaz un ansamblu de idei, cunotine, reguli, standarde, valori, manifestri, premise, ce definesc modul n care se desfoar munca precum i cel de tratare a oamenilor.CAPITOLUL IIMediul extern al organizaiei

Orice societate, n general, ca i fiecare individ, n parte, pentru dezvoltarea sa are nevoie de anumite bunuri i servicii. Acestea pot fi achiziionate prin producerea proprie a lor sau prin cumprarea lor.

Organizaia n general i ntreprinderea productiv n special nu reprezint un scop n sine, ci un mijloc prin care se satisfac anumite nevoi ale societii, n primul rnd ale pieei interne i externe, ale mediului extern n cadrul cruia organizaia sau ntreprinderea se constituie i se dezvolt.

O puternic influen asupra rezultatelor activitii ntreprinderii o exercit mediul extern n care aceasta activeaz, fizionomia i mecanismul lui de funcionare precum i capacitatea ntreprinderii de a fructifica oportunitile i de a evita primejdiile pe care acesta i le furnizeaz, prin sincronizarea aciunilor ei cu schimbrile din configuraia mediului. De aceea se impune cu necesitate cunoaterea coninutului i a cerinelor mediului, precum i a modificrilor cantitative i calitative care apar n sfera lui, chiar i anticiparea evoluiei viitoare a mediului, astfel nct ntreprinderea s se poat adapta la noua lui structur.

Cunoaterea caracteristicilor i a mutaiilor intervenite n structura mediului extern este o condiie fundamental a satisfacerii cantitative i calitative a unei anumite categorii de trebuine de ctre ntreprindere, necesiti aflate n continu cretere i diversificare, care trebuie s stea la baza elaborrii unor strategii realiste, bine fundamentate tiinific.

Datorit complexitii i multidimensionalitii mediului n care i desfoar activitatea ntreprinderea, n literatura de specialitate se regsesc foarte multe puncte de vedere cu privire la conceptual de mediu extern:

Ph Kotler consider c mediul reprezint totalitatea forelor necontrolabile la care ntreprinderea trebuie s-i adapteze politica i se constituie din participanii i forele externe care influeneaz asupra posibilitilor ntreprinderii de a dezvolta i menine tranzacii avantajoase.

Un alt autor insist pe necesitatea tratrii mediului extern n strns corelare cu calitatea vieii pe care, de altfel, o consider o condiie decisiv. La fel, ca i calitatea vieii, mediul extern trebuie definit prin multitudinea elementelor sale componente, numite factori de mediu, care influeneaz intr-un mod specific calitatea vieii. Mediul extern exprim ansamblul unitilor economice, a instituiilor financiar bancare, juridice, a organizaiilor politice de ocrotire a sntii, de nvamnt i a tuturor elementelor exogene care influeneaz i sunt influenate de activitatea ntreprinderii.

Dac se are n vedere locul i rolul participanilor n cadrul de desfurare a activitii ntreprinderii, interaciunea i intensitatea cu care acioneaz forele constitutive, influenele pe care le exercit, putem delimita doua componente: mediul intern sau micromediul i mediul extern sau macromediul.

Micromediul este reprezentat de participanii la mediul cel mai apropiat al ntreprinderii i care afecteaz posibilitile ei de a-i servi clienii.

Macromediul este desemnat de forele societale cu raz mare de aciune, care afecteaz toi participanii la micromediul ntreprinderii.

II.1 Mediul apropiat ( Micromediul )Mediul apropiat sau competitiv este specific economiei de pia, unde concurena este liber, fiecare agent economic manifestndu-i libera iniiativ i acionnd pentru realizarea propriilor interese. Fr ndoial c n economia de pia concurena are o influen benefic asupra eficienei i echilibrului pieei. Ea stimuleaz creativitatea agenilor economici, acetia fiind preocupai de satisfacerea n condiii superioare a nevoilor de consum i de maximizarea profitului. De asemenea, favorizeaz raionalizarea costurilor, determin alocarea raional a resurselor utilizate n activitatea economic, precum i la repartizarea judicioas a profiturilor realizate.

Micromediul extern este cel n care se manifest lupta pentru ocuparea cotelor de pia ntre, de exemplu, dou bnci sau civa productori de ngheat. Termenul are ns un sens mai larg; multe organizaii se afl n competiie pentru personal, pentru reputaie, pentru fonduri, pentru furnizori, dar i pentru client. O organizaie caritabil i un serviciu public pot concura pentru fondurile necesare unui program de reabilitare a consumatorilor de droguri; liceele se pot afla n competiie pentru atragerea elevilor; organizaiile aflate n campanie concureaz pentru atenia autoritilor i a presei.

Pe lng organizaiile aflate n concuren pentru atragerea clienilor, concurenii pot fi definii n diverse alte moduri: Persoanele care concureaz pentru un post n cadrul organizaiei sau pe piaa muncii;

Departamentele care concureaz cu organizaiile externe pentru furnizarea unui serviciu care poate fi subcontractat n viitor;

Alte companii i organizaii care doresc s angajeze personalul care este dorit i de ali angajatori;

Organizaii care pot asigura servicii similare cu ale altor firme, afectnd astfel cererea pentru ceea ce acestea ofer.

Sunt cazuri cnd o organizaie poate fi printre puinele care ofer o serie de servicii sau produse; nu exista muli fabricani de aeronave n lumea ntreag, iar la nivel de ar nici att. Alte tipuri de organizaii cum sunt micile magazine sau coli chiar dac sunt n numar de cteva mii, nu se confrunt cu o concuren puternic ntre ele. Mediul competitiv cuprinde celelalte organizaii ale cror aciuni influeneaz compania i pe care compania le influeneaz prin aciunile sale. Astfel, mediul competitiv include companiile care i furnizeaz material i servicii, grupurile profesionale care influeneaz activitatea organizaiei, firmele cu care aceasta colaboreaz i alte organizaii care ofer servicii similare cu cele pe care organizaia le asigur.

Studiile lui Porter asupra structurilor economice ale diverselor domenii industriale au influenat modul n care organizaiile i pot inelege mediul competitiv. Dei creat ca un model raional de calcul al profitabilitii firmelor din diverse domenii economice, modelul lui Porter ofer organizaiilor idei utile i un cadru de lucru pentru definirea propriei poziii n interiorul acestui mediu.

Porter a afirmat c exist cinci fore principale care afecteaz profitabilitatea diverselor domenii economice:1. Intensitatea competiiei dintre concurenii existeni (structura domeniului sau a ramurii).

2. Ameninarea reprezentat de nou-sosiii n pia.3. Puterea de negociere a clienilor.

4. Puterea de negociere a furnizorilor.

5. Ameninarea reprezentat de nlocuitorii produselor sau a serviciilor de substituie.

Figura 2.1. Cele cinci fore concureniale care determin profitabilitatea ramurii

economiceAceste fore concureniale reflect complexitatea concurenei existente n cadrul ramurii respective, ceea ce se poate constitui ntr-un cadru de analiz a situaiei concureniale. Fiecare factor n parte prezint anumite particulariti care influeneaz pe ansamblu situaia mediului concurenial.

Intrarea noilor concureni pe pia ridic frecvent mari probleme att acestora, ct i concurenilor deja existeni. Adeseori, noii intrai dispun de resurse importante, materiale, financiare, dar poate mai ales psihologice manifestate prin dorina acestora de a ocupa o cot de pia ct mai mare. Dac intrarea pe pia nu este blocat de existena unor bariere de intrare, aceti noi concureni vor provoca probleme n cadrul mediului concurenial deoarece va fi previzibil ca preul produselor s scad, ceea ce constituie un adevrat pericol pentru costurile celorlali concureni.

Nu ntotdeauna intrarea noilor concureni pe o pia este facil datorit existenei unor bariere la intrare, cum ar fi: economiile de scar; dezavantajele de cost ce nu au legtur cu economiile de scar;

diferenierea prin produs; nevoia de capital; accesul la canalele de distribuie;

politica guvernamental.n afara acestor bariere de intrare pe o pia, semnalate de ctre M. Porter, este necesar luarea n considerare i a barierei culturale care se poate constitui ntr-un adevrat obstacol de netrecut pentru cei ce doresc s ptrund pe o nou pia, mai ales cnd aceasta este extern. Tradiiile, obiceiurile, chiar i limba vorbit ntr-o anumit zon geografic pot constitui adevrate bariere pentru potenialii concureni, care, din lips de informaii referitoare la aceste componente ale mediului cultural, pot nregistra un eec.Rivalitatea dintre concurenii existeni constituie o for concurenial puternic, aprut datorit luptei dintre competitori pentru deinerea unei poziii ct mai bune pe pia. Numrul i mrimea relativ a competitorilor poate influena intensitatea concurenei, n sensul c existena unui numr mare de competitori pe o pia sporete rivalitatea dintre acetia. Dar i n situaia n care exist un numr redus de competitori, egal din punct de vedere al mrimii lor, rivalitatea este prezent deoarece acetia vor ncerca printr-o serie de tactici s ctige o poziie competitiv mai bun. Concurenii sunt dependeni unii de alii; aceasta este o realitate ce trebuie acceptat de orice competitor care dorete s-i menin poziia pe pia. Acest lucru i oblig n multe situaii s adopte aceleai tactici, ca de exemplu: reducerea preurilor, realizarea campaniilor publicitare, mbuntirea calitii produselor i a serviciilor oferite etc. Concurena prin pre i concurena prin calitate determin cea mai puternic rivaliatate dintre competitori, deoarece acetia vor cuta permanent s adopte tactici de marketing ce au n vedere obinerea unei cote de pia importante i mai ales atragerea consumatorilor ctre produsele oferite de acetia.

Ameninarea produselor substituente devine o for concurenial din ce n ce mai puternic deoarece apariia unor noi produse substituente, oferite la un pre mai mic i cu ocalitate bun determin intensificarea confruntrii dintre competitori. Toate produsele pot avea substituente. Unele sunt bune ca de pild margarina pentru unt, iar altele sunt mai rele ca de exemplu pneurile reapate fa de cele noi. Punctul cheie este acela c cu ct este mai mare numrul produselor substituente i de asemenea performana acestora, cu att este mai intens competiia. Mai mult, produsele substituente pot crea un plafon privind preurile.Puterea de negociere a cumprtorilor determin intensificarea concurenei prin faptul c acetia vor cuta s selecteze acei competitori care ofer preul cel mai bun, calitatea cea mai bun i servicii suplimentare. Acest fapt constituie un motiv n plus pentru a perfeciona continuu tacticile i strategiile de marketing abordate de ctre un agent economic. Cumprtorii, angrositi i detailiti, prin puterea lor de negociere pot influena semnificativ intensitatea concurenei dintr-un domeniu de activitate, mai ales atunci cnd acetia au un rol hotrtor n deciziile de achiziie ale consumatorilor. Dac un detailist poate determina un consumator s cumpere o anumit marc de produs prezentndu-i avantajele competitive ale acestuia, atunci cu siguran c acesta are o putere de negociere mare i o va utiliza n relaiile cu productorii.

Puterea de negociere a furnizorilor acioneaz similar cu cea a cumprtorilor, n sensul c furnizorii vor cuta s ofere materii prime la preuri mai mari, mai ales atunci cnd numrul lor este redus in domeniul respectiv. Acest lucru poate conduce la scderea profitabilitii n acel domeniu de activitate. De exemplu numrul mic al furnizorilor de kerosen, combustibilul necesar avioanelor, permite negocierea preului de vnzare cu companiile aviatice.

Aa cum s-a vzut, toi aceti factori concureniali contribuie semnificativ la crearea unui mediu concurenial normal, mai ales atunci cnd rivalitatea dintre competitori se manifest prin utilizarea unor tactici i strategii ce au n vedere perfecionarea activitii unui competitor, fiind respectate regulile unei competiii loiale, cinstite. Desigur c aceast rivalitate va avea ca obiectiv principal dobndirea i pstrarea clienilor. n contextul n care orientarea ctre client presupune plasarea consumatorului n centru ntregii activiti a agentului economic, se poate nelege mai bine de ce concurena este o lupt adesea acerb, ntre agenii economici care exercit aceeai activitate sau o activitate similar pentru dobndirea, meninerea i extinderea clientelei.II.2 Mediul ndeprtat ( Macromediul )Dinamica i complexitatea macromediului determin ample modificri n activitatea ntreprinderii, care pot conduce la discontinuitatea n activitatea ei, cu multiple implicaii, n funcie de mrimea i profilul activitii, dar i de zone n care ea acioneaz.

Interaciunea mediu ntreprindere se poate sintetiza sub forma celor trei tipuri de mediu: stabil, schimbtor i turbulent.

Mediul stabil este un moment de scurt durat care se caracterizeaz prin modificri la intervale mari, cauza reprezentnd-o evenimente neeseniale, care sunt uor de prevzut, de aceea pune puine probleme de adaptare a ntreprinderii. Acest tip de mediu asigur stabilitatea ntreprinderii, dar nu este un tip caracteristic, se ntlnete destul de rar n ultimele decenii.

Mediul schimbtor se caracterizeaz prin permanente modificri care sunt uor de prevzut. Acest tip de mediu imprim o viziune prospectiv ntreprinderii, ceea ce-i d posibilitatea s-i stabileasc cele mai potrivite mijloace i forme n vederea confruntrii cu ceilali ageni economici. Este tipul obinuit de mediu cu care se confrunt ntreprinderile n etapa actual.

Mediul turbulent este definit de schimbri foarte accentuate, frecvente, brute, n direcii imprevizibile, adesea transformatoare, ceea ce supune ntreprinderea unor presiuni deosebite, punndu-i probleme dificile de adaptare, n genere greu de anticipat. Pentru a face fa acestui tip de mediu, ntreprinderea trebuie s se caracterizeze prin flexibilitate, suplee, elasticitate a structurilor, n vederea adoptrii la un nou mod de aciune, la noi metode.

Deoarece nu trebuie luate n considerare doar prile pozitive pe care le ofer mediul, ci i pe cele negative trebuiesc luate n considerare riscurile. Aceste riscuri, pe care le genereaz mediul i pe care nreprinderea trebuie s le aib n vedere n alegerea variantei optime a strategiei, sunt de cinci tipuri: politic, economic, juridic, tehnologic si financiar.

Cei mai importani factori exogeni care influeneaz activitatea ntreprinderii sunt cei care compun mediul: socio-cultural educaional, tehnico-tiinific, economic, ecologic, politic i juridic.

Analiza macromediului se desfoar pe mai multe componente (factorii exogeni) care pot fi definite ca factorii STEEP. La acestea se pot aduga i elementele care deriv din acetia, i anume infrastructura, sistemul legal, structura demografic.

Modelul STEEP

Factorii Socio-culturali educaionali

Societatea n care se nasc, se formeaz i triesc oamenii le modeleaz acestora convingerile i valorile, astfel nct analiza gradului de cultur al societii permite identificarea principalelor credine, atitudini, obiceiuri i norme comportamentale care o guverneaz.

Aceti factori sunt formai din totalitatea condiiilor, relaiilor i instituiilor care vizeaza sistemul de valori, obiceiuri, tradiii, credine i norme care modeleaz societatea i reglementeaz comportamentul indivizilor i a grupurilor n general prin ambiana de munca i via.

Sistemul de valori al societii, ca i comportamentele ce motiveaz acest sistem constituie elemente de direcionare n evoluia afacerilor, influennd situaia anumitor sectoare i a produselor aferente.

Factorii Tehnico-tiinifici

Factorii tehnici i tehnologici sunt reprezentai n principal de: nivelul ethnic al mainilor, utilajelor, instalaiilor furnizate ntreprinderilor din ar sau din strintate, nivelul tehnologiilor folosite de ntreprinderi, licenele cumprate, capacitatea de documentare, capacitatea de inovare, etc.

Aceast categorie de factori i pune amprenta, n principal, pe gradul de nzestrare tehnic i pe ritmul modernizrii produselor si tehnologiilor.

Mediul extern ethnic i tehnologic, prin ansamblul factorilor specifici, influeneaz: nivelul productivitii muncii, nivelul costurilor de producie, calitatea produciei, nivelul profitului, n general rezultatele economice finale ale ntreprinderii i organizaiei n general.

Noile descoperiri tehnico-stiinifice modific capacitatea i structura produciei, evoluia nevoilor societii i ca urmare, i structura consumului, condiiile pieei, raportul concurenei de care ntreprinderea trebuie s in seama. De fapt ntreprinderea se implic n dinamica mediului tehnologic att ca beneficiar ct i ca furnizor, prin intermediul pieei, ceea ce face posibil ca cercetrile de marketing s asigure ntreprinderii reete de success.

n concluzie, tumultul tehnologic care ne nconjoar exercit i va exercita efecte majore asupra ntreprinderilor i a societii n ansamblul su. Consecinele se vor simi la nivelul unei bipolarizri a structurilor industriale.

Factorii Economici

Mediul economic este elemental esenial att la nivel naional, ct i internaional cu impact semnificativ asupra ntreprinderii, ntruct influeneaz decisive funcionarea i dezvoltarea ei. Cei mai importani factori economici pot fi concretizai n: piaa extern, prghiile economico-financiare, puterea de cumprare, potenialul financiar, nivelul i ritmul dezvoltrii economice.

Nivelul i ritmul dezvoltrii economice influeneaz nivelul de dezvoltare al ntreprinderii, mrimea capacitii de producie, nivelul produciei i alte caracteristici ale activitii ntreprinderii. Anume aici se poate meniona care este mrimea PIB-ului, PNB-ului, care este procesul de cretere economic, care este rata inflaiei, care este nivelul omajului, .a.m.d.

Factorii EcologiciDeteriorarea calitii acestui mediu este una din problemele majore cu care se confrunt firmele i consumatorii n momentul de fa. Evenimente ca poluarea aerului, a apei, formarea gurilor n stratul de ozon i apariia efectului de ser sunt prea des realiti ale lumii n care trim, iar consecinele lor sunt o plat prea grea a unor nesemnificative profituri sau interese de moment. Protejarea mediului natural devine deci nu numai un comandament, dar i o necesitate vital la nivelul fiecrui actor economic.

Factorii Politici i juridiciAcetia se refer pe de-o parte la elementele cadrului reglementat de funcionare a agenilor economici i pe de alt parte la elementul politic referitor la raporturile dintre forele politice ale societii i la doctrina de guvernare. Componena politic a macromediului este definit de relaiile care se stabilesc ntre puterea politic, la nivel guvernamental i n teritoriu, i lumea afacerilor. Diferenele care se nregistreaz ntre ri se datoreaz att dezvoltrii istorice diferite, ct i crerii unor profile naionale n domeniul politicii. Factorii exteriori organizaiei, afecteaz funcionarea i desfurarea activitilor n perioada curent, dar n special n cea viitoare. Problema pe care managerii (administratorii) trebuie s o contureze este obinerea unor informaii asupra acestor factori. n acest scop, se elaboreaz un plan de informare i aciune, care se bazeaz pe elementele:

identificarea domeniilor necunoscute, dar semnificative; organizarea achiziionrii de informaii; alocarea timpului pentru studierea informaiilor.CAPITOLUL III Legturile dintre mediul intern i mediul extern al organizaieiOrganizaia apare ca rspuns la cererea pieei pentru un anumit produs, observndu-se astfel influena mediului extern prin crearea organizaiei. Dar organizaia poate fi i un stimulent al cererii - Acolo unde nu este pia, creeaz tu una era filozofia lui Akio Morita, creatorul Sony Corporation. Unul dintre marile paradoxuri ale vieii organizaionale este faptul c impactul major asupra viitorului organizaiilor deriv din schimbrile produse n mediul extern (att apropiat, ct i ndeprtat), dar, cu toate acestea, cea mai mare parte a timpului i eforturilor manageriale se dedic mediului intern. Managerii se ocup de ceea ce este apropiat, imediat i intern. n parte, acest lucru se ntmpl fiindc mediul extern este dificil de neles i ne ferim de lucrurile cu care nu suntem familiarizai.

La polul opus, voina contient de a privi dincolo de frontierele unei organizaii se poate dovedi o surs important de succes. Este foarte important atitudinea proactiv a organizaiei, importana acordat contactului cu mediul extern. Acest lucru se poate face din interior spre exterior, prin aciunea relativ la situaia mediului extern pe baza perspectivelor interne, sau din exterior spre interior, prin modelarea structurilor i proceselor interne ca rspuns la mediul extern. Frontierele organizaionale nu sunt fixe. Ceea ce determin mrimea i funciunile organizaiei este relaia ei cu mediul. Societile pot executa activitile cu fore proprii, n departamente specializate, pentru un mai bun control asupra ntregii activiti, sau pot externaliza anumite activiti pentru reducerea costurilor fixe i concentrarea asupra activitilor rmase interne. Acest lucru arat faptul c anumite pri ale mediul intern pot deveni, prin externalizare, pri ale mediului apropiat.

Frontierele organizaiei se pot schimba n urma presiunilor politice (cum ar fi legislaia care impune modificri ale procedurilor de contractare n sectorul public), a presiunilor interne de reducere a costurilor sau a introducerii unei noi tehnologii. Frontierele organizaiei influeneaz i definesc ndatoririle managementului. Organizaiile caut n permanen s menin echilibrul ntre obiectivele pe termen lung i cele pe termen scurt, ntre considerentele operaionale, precum i ntre nevoile diverselor grupuri de persoane interesate, prin planificare.Planificarea se bazeaz pe opiniile i premisele (i uneori pe previziuni cu caracter formal) referitoare la mediul n care organizaia i desfoar activitatea, dar innd cont i de capacitatea organizaiei i structura sa i contientizarea dificultilor i a incertitudinilor. Pentru a putea reaciona la timp i ntr-un mod potrivit, o organizaie trebuie s cunoasc mediul n care acioneaz prin scanare (pentru timpul prezent) i prognozare (pentru timpul viitor). Se pot da cteva exemple de judeci critice celebre care provin din lipsa prognozelor: 640 K ar trebui s fie suficient pentru oricine. (Bill Gates, 1981, referindu-se la memoria unui PC)

Tot ce putea fi inventat a fost deja inventat (Charles H. Duel, 1899, funcionar al Biroului de Brevete al SUA).

Tehnicile folosite pentru prognozare sunt: extrapolarea, cercetarea de pia, raionamentul critic, modelele i scenariile. Alegerea uneia dintre aceste tehnici depinde de numeroi factori, cum sunt: rapiditatea cu care se dorete obinerea rezultatelor, intensitatea schimbrii condiiilor de mediu, resursele disponibile. Elaborarea prognozelor necesit numeroase resurse de timp, umane, financiare.

Prognozarea intr n atribuiile multor angajai din urmtoarele motive:

Toate deciziile de viitor se bazeaz pe prognoze. Acestea constituie baza hotrrilor cu privire la ct de mult se va produce, ct personal este necesar, ce bugete trebuie stabilite, etc.

Prognozele realizate n comun faciliteaz o coeziune mai puternic ntre angajaii diverselor departamente produsul realizat nu corespunde exigenelor clienilor, acetia nu mai obin valoarea dorit.

Unul dintre scopurile prognozrii, oamenii reflecteaz la principalii factori din mediu care pot afecta performanele organizaiei pe de o parte, iar pe de alta nevoile i dorinele clienilor.

Pe lng faptul c permite o gndire mai clar, prognozarea releifeaz premisele i supoziiile pe care ea se bazeaz.

Ca urmare a prognozrii, managerii devin mai contieni i mai receptivi la schimbrile din mediul lor extern.

Luarea n considerare a evoluiilor mediului extern reprezint o condiie fundamental a satisfacerii, cantitative i calitative, a unei anumite categorii de trebuine de ntreprinderea respectiv. Integrarea armonioas a acesteia n mezosistem, macrosistem i mondosistem implic o raportare permanent la cerinele umane, aflate ntr-o continu cretere i diversificare, iar ndeplinirea corespunztoare a funciilor sale economico-sociale nu este posibil fr cunoaterea i valorificarea, pe un plan superior, a factorilor de mediu.MetodaAvantajeLimitri

ExtrapolareaExtinde n viitor tendinele actuale, de pild prognoznd nivelul viitor al vnzrilor pe baza ratei actuale de cretere/descretere.- Relativ simpl- Pornete de la premisa c tendinele trecute vor continua identic i n viitor, dar adesea realitatea este alta.

Cercetarea de piaSe bazeaz pe chestionarea consumatorilor sau a utilizatorilor de servicii cu privire la comportamentele lor viitoare, utiliznd tehnici precum interviurile i chestionarele.- nregistreaz opiniile clienilor / utilizatorilor / donatorilor actuali.

- Se bazeaz pe cunotine de specialitate.- Specialitii pot avea un punct de vedere ngust sau distorsionat.

Judeci criticeSe bazeaz pe opiniile specialitilor cu privire la evenimentele viitoare. Spre exemplu tehnica Delphi, care colecteaz opiniile unui panel de specialiti (individual i/sau ca grup).- Se bazeaz pe cunotine de specialitate.Specialitii pot avea un punct de vedere ngust sau distorsionat.

ModeleleSe bazeaz pe relaii predefinite ntre diverse seturi de variabile, de obicei de natur matematic i computerizate, de exemplu modelele economice.- Pot oferi previziuni mai corecte i mai complexe dect simpla extrapolare.- Sunt adesea complexe, iar elaborarea lor este costisitoare.

- Pot prognoza numai situaii pe care construcia modelului le permite, dar n realitate se pot ntampla i lucruri neateptate.

ScenariileNu ncearc s prognozeze viitorul, ci exploreaz consecinele apariiei anumitor evenimente. Spre exemplu, ce s-ar ntmpla dac datoriile statelor din lumea a treia ar fi anulate (sau nu).- Permite analiza consecinelor cu care se soldeaz diversele schimbri n mediul extern i n planurile de lucru.- Contribuie foarte puin la prognozele pe termen scurt.

Tabel 1. Comparaie ntre tehnicile de prognozare

Structura personalului angajat SAEM

Concluzien orice perioad, n cadrul organizaiei, o dimensiune a mediului se poate modifica, dar organizaia trebuie s posede capacitatea de transformare, de autoreglare i o anumit sinergie pentru a putea supravieui. Fr o cunoatere ct mai corect a modificrilor prezente din mediu (intern, extern) n care acioneaz sau o prognozare a schimbriilor din viitor, continuitatea organizaiei este pus sub semnul riscului.Orice schimbare a mediului trebuie cunoscut i stpnit n scopul asigurrii unei autoreglri prin surse informaionale ct mai sigure, concise i rapide care s permit modificri ct mai eficiente ntro perioad de tranziie.

Aa cum am artat n prezenta lucrare, schimbrile dese ntrprinse de organizaie deriv din schimbrie produse n mare parte din mediul extern (att apropiat, ct i ndeprtat), mediu dificil de neles i de anticipat. De aceea organizaiile fac eforturi impresionante pentru cunoaterea caracteristicilor i a mutaiilor intervenite n structura mediului extern realiznd analize pe mai multe componente (factori exogeni) care pot fi definii ca factorii STEEP, prin scanare (pentru timpul prezent) i prognozare (pentru timpul viitor). Dimensiunea intern a organizaiei poate fi cel mai bine cunoscut i controlat, ea fiind proprie fiecrei organizaii. Succesul unei organizaii depinde de modul de organizare intern, de eficiena departamentelor i nu n ultimul rnd de abilitiile managerului de a adapta acele activiti la cerinele mediului extern. Acest lucru se poate face din interior spre exterior, prin aciunea relativ la situaia mediului extern pe baza perspectivelor interne, sau din exterior spre interior, prin modelarea structurilor i proceselor interne ca rspuns la mediul extern.Organizaia nu poate aciona fr a lua n considerere mediul intern sau mediul extern, orice decizie trebuie fundamentat pe o analiz atent a elemntelor din mediul intern ct i cel extern, pe o corelaie a celor dou medii att de vitale supravieuirii oricrei organizaii.Bibliografie

1. Avantajul concurenial, M. Porter, Ed.Teora, 2000;2. Libera concurena n perioada de tranziie spre economia de pia, Ion Bcanu, Revista Dreptul, nr. 9-12, 1990;3. Fundamentele managementului organizaiei, E. Burdu, Ed. Economica 1999, Bucuresti; 4. Managementul marketingului, Ph. Kotler, Ed. Teora, 1998;5. Managementul. Baze generale, V. Cornescu, Ed.Actami 1998, Bucuresti;

6. Management, O. Nicolescu, Ed. Economic 1999, Bucureti;

7. Managementul organizaiei, T.Zorlenan, E.Brudu, G.Cprrescu, Ed.Economic, 1998.

8. www.ideideafaceri.ro9. www.biblioteca-digitala.ase.ro Proiect realizat de: Dobre Adrian Alexandru

Tanase Cristian

Chbibi Mostafa

Simota Raluca Managementul. Baze generale, Ed.Actami 1998, pag. 47

Management, Ed. Economic 1999, Bucureti, pag 79

Fundamentele managementului organizaiei, Ed. Economica 1999, Bucureti, pag. 145

Opera citata (1), pag. 47

Ion Bcanu, Libera concurena n perioada de tranziie spre economia de pia, Revista Dreptul, nr. 9-12, 1990

www.ideideafaceri.ro

PAGE - 17 -


Recommended