Keukenhof - Black tulip

Post on 16-Apr-2017

2,799 views 2 download

transcript

Het mooiste lentepark ter vereld

The most beautiful spring garden in the world

Numele ştiinţific al genului din care face parte şi anume "Tulipa", îşi are originea în cuvântul persan "toliban" care înseamnă turban, floarea lalelei fiind asemuită acestuia. Numele popular de lalea e de origine turcească, turcii fiind cei care au contribuit cel mai mult la răspândirea acestei flori in lume.

Laleaua a fost foarte apreciată încă din trecut. Ea apare pe ceramica veche şi pe vestitele covoare orientale. În textele vechi păstrate în moschei, sunt descrise sute de soiuri de lalele şi serbările fastuoase organizate cu ocazia înfloririi lor. Pe măsura răspândirii în Europa, laleaua a ajuns aproape nelipsită în toate grădinile din Germania, Franţa, Anglia şi Olanda. Pasiunea pentru această floare a devenit echivalentă cu goana dupa aur.

A doua patrie a lalelelor a devenit Olanda. Aici laleaua ajunge încă înainte de 1500, iar în secolul al XVII-lea ea este la mare preţ: bulbii se foloseau ca monedă de schimb sau ca zestre şi valorau greutatea lor în aur. În prezent culturile de lalele în Olanda se întind pe mai mult de 10.000 hectare, laleaua fiind recunoscută peste tot în lume ca floarea naţională a acestei ţări.

În 1673 în Haarlem este creată laleaua neagră, de fapt o nuanţă foarte închisă de indigo-violet, eveniment sărbatorit aici anual cu mult fast.

În celebrul roman Laleaua Neagră, Alexande Dumas prezintă cum Cornelius van Baerle în 1672 a descoperit această lalea, cunoscută astăzi ca Black Parrot, Black Beauty şi Black Pearl. În 1895, Grullemans crează Queen of Night, dar nici o varietate nu are culoarea absolut neagră.

Black Parrot Tulip

QUEEN OF NIGHT TULIP

TULIPA KINGSBLOO

D

TULIPAHAPPY

GENERATION

SFÂRŞIT

realizare şi concepţie

RDymny