+ All Categories
Home > Documents > Vocea voluntarului 2014

Vocea voluntarului 2014

Date post: 05-Apr-2016
Category:
Upload: mihaela-mihaescu
View: 231 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Description:
Asociatia IHTIS Romania desfasoara activitati cu specific socio-cultural destinate tinerilor cu si fara dizabilitati, fiecare proiect fiind finalizat printr-o publicatie. Lectura placuta!
68
Vocea Voluntarului Botoşani / România 2014 Publicaţie de Atitudine Socială “Statul român recunoaşte valoarea socială a activităţilor de voluntariat ca expresie a cetăţeniei active, solidarităţii şi responsabilităţii sociale...”. (Extras din Legea voluntariatului) Povestea unui deceniu de voluntariat
Transcript
Page 1: Vocea voluntarului 2014

VoceaVoluntaruluiBotoşani / România

2014

Publicaţie de Atitudine SocialăProiect finanŃat de:REłEAUA SOCIALĂ RSC

“Statul român recunoaşte valoarea socială a activităţilor devoluntariat ca expresie a cetăţeniei active, solidarităţii şiresponsabilităţii sociale...”.

(Extras din Legea voluntariatului)

Povesteaunui deceniu de voluntariat

Page 2: Vocea voluntarului 2014

Vocea Voluntarului

Page 3: Vocea voluntarului 2014

VOCEA VOLUNTARULUI

http://asociatia-ihtis.ro/

Page 4: Vocea voluntarului 2014

Coordonator:Mihaela Mihăescu

Lucrare realizată în cadrul Proiectului

ETICHETAT “VULNERABIL” - GÂNDESC RESPONSABIL

Vocea voluntarului = ISSN 2392 – 747X ISSN-L 2392 – 747X

TipografiaSHIK&STEFAN

Page 5: Vocea voluntarului 2014

3

Vocea Voluntarului

Dacă atât statul cât şi cetăţenii îşi îndeplinescresponsabilităţile, atunci libertatea personală şi cea colectivă suntprotejate (apărate).

Un voluntar este persoana care ȘTIE, POATE și VREA să facămai mult pentru dezvoltarea altora, a comunității și, nu în ultimul rând,pentru dezvoltarea sa personală.

Un voluntar...ȘTIE să ia inițiativă și nu așteaptă ca lucrurile din comunitate să

se îmbunătățească de la sine.POATE să acorde un pic din timpul său săptămânal, lunar sau

chiar și anual pentru o cauză bună în care crede.VREA să își pună în valoare cunoștințele, talentele și abilitățile în

folosul comunității.Motivaţia voluntarului

porneşte de fiecare dată dintr-unsentiment lăuntric de susţinere aunei cauze, prin a căreisoluţionare constatându-se că:voluntariatul te formează caom: mai responsabil, maiorganizat şi eficient, ştiind cumsă vorbeşti, cum să puiproblema sau cum să soliciţiceva. Aşa se explică de ce osocietate civilă puternică, menităsă schimbe ceea ce nu mergebine, se bazează îndeosebi peacţiunile voluntarilor.

Dacă ne dorim să trăimîntr-o lume mai bună,trebuie să contribuim lacrearea ei.

Asumarea voluntară a uneiresponsabilităţi înseamnă sădemonstrezi public faptul că ai unloc şi un rol important încomunitate, crearea fiecăruicontact însemnând, de fapt,depăşirea stereotipurilor şiprejudecăţilor avute de cei din jur.

Voluntariatul înseamnăreușita transformării fiecărui“nu pot“ într-un proiect desucces.

Mihaela Mihăescu

Responsabilitatea este ovaloare importantă într-o democraţie.Ea este garantul drepturilor şilibertăţilor cetăţeneşti.

Page 6: Vocea voluntarului 2014

4

Vocea Voluntarului

PORTRETE DE

VOLUNTARI“Pentru mine, a fi voluntar înseamnă să

nu rămân nepăsător atunci când simt că potajuta. Voluntariatul nu trebuie cerut, fiecare omavând capacitatea să identifice singur unde șicu ce se poate implica... Crearea de fotografieadică << arta de a vedea >> este hobby-ul meu.

Participând la diferite activități ale Asociației IHTIS, am folositaceastă artă pentru un scop social major: imaginea pozitivă atânărului cu dizabilități în comunitate”.

“Nu știu dacă voluntariatul meu sedeosebește prin ceva anume față deactivitățile celorlalți. Pot spune numai că înfiecare acțiune pun pasiune, resurse detoate felurile, încercând să fie totul BINEfăcut, astfel încât participanții să fiemulțumiți și să rămână cu o impresie câtmai bună”.

“În timpul liber, susțin Asociația IHTISla obținerea fondurilor pentru construireaCentrului de Viață Independentă pentrupersoanele cu dizabilități fizice din JudețulBotoșani.

Acțiunea „Voluntar la domiciliu”urmărește crearea și valorificarea unorproduse hand-made, vizând strângerea defonduri pentru obiectivul propus.

Perseverența constructivă a Mihaeleim-a impresionat atât de mult, încât m-am decis să mă alătur și euacestei cauze. Fiecare dintre noi are posibilitatea de a contribui laconstruirea, cărămidă cu cărămidă, a acestui așezământ. Nu trebuie săfii om de afaceri. Trebuie doar să ai inițiativa de a face bine celor dinjurul tău. Și, nu doar în lunile aprilie și decembrie...”.

MARIUSPETRESCU

ADINA MÎNICAN

VALENTIN DURAN

Page 7: Vocea voluntarului 2014

5

Vocea Voluntarului

În general, nevoileunei comunități suntidentificate de specialiști șisoluționate prin intermediulserviciilor sociale, grupurilevulnerabile având statut de“beneficiari”, fără a oferinimic în schimb - doarîndeplinind decizii luate dealții.

Deși discriminantă și limitativă, aceasta este imaginea socialăacceptată de toți cei care NU sunt “în pielea beneficiarului” și care,privind din afară contorsiunile celui care doreşte să genereze oschimbare, le pare întreaga luptă de neînțeles.

Activismul civic, în teorie, este simplu. Odată ce o persoană aidentificat corect aspectele problematice pe care doreşte să le schimbe,tot ce mai are nevoie este să se înarmeze cu răbdare şi o bunăstrategie. În practică, totul se schimbă. Realitatea şi cei din jur nuaşteaptă nemişcaţi şi lipsiţi de reacţie. Adeseori, opiniile celor care sesimt amenintaţi de nişte schimbări pe care nu le-au cerut, sunt menitesă ne descurajeze iniţiativele personale sau în cel mai bun caz să leignore. Acesta este unul din momentele dificile ale schimbării:conştientizarea faptului că mergi relativ contra curentului.

Ca şi componentă a societăţii civile, Asociaţia IHTIS aexperimentat timp de un deceniu voluntariatul de pe poziţia grupuluidiscriminat. An de an, proiectele IHTIS au pornit “contra curentului”, cuun efort de multe ori inconfortabil, de-a lungul drumului însoţindu-nedezaprobarea şi denigrarea celor care țin să rămână agăţaţi de ceea ceau crezut dintotdeauna. De fiecare dată, bariera mentalității se doveștea fi cel mai greu de depășit. La această luptă vor face trimitere și tinerii

chestionați într-o acțiuneIHTIS (descrisă mai jos) și totla acest aspect s-a referit, într-o pagină anterioară, expresia“lupta împotriva curentului”.

În ciuda prevederilorlegislative existente, mentali-tatea omului de rând NU diferăcu nimic de cea a“specialistului”

Activismul civic

pornește odată cu deciziade a începe să schimbiceea ce observi că NU

este în regulă în jurul tău.

RĂZBOIUL LUMII

A NĂSCUT EROI:

SUNT EU, EȘTI TU,

E EL ȘI SUNTEM NOI

Page 8: Vocea voluntarului 2014

6

Vocea Voluntarului

Concludente rămân reacțiile privitoare la schimbarea pe careONG-urile și-o asumă, un exemplu fiind opinia reprezentanteiSindicatului Învăţământului Preuniversitar Botoşani, cu privire laCampania Coaliţiei "O singură voce pentru dizabilitate", un proiectde lege care interzice segregarea elevilor cu dizabilităţi în unităţi deînvăţământ speciale, distincte...

Susținerea pașnică a uneicauze bine documentate înbeneficiul grupului vulnerabil, iscăreacții neașteptate, dându-țiimpresia că incluziunea socialăreală (nu doar la nivel declarativ)nu este înțeleasă, acceptată și nicisusținută.

“Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Botoşani îşiexprimă speranţa că membrii Senatului României vor respinge unastfel de proiect de lege care, prin aplicarea sa, ar condamna elevii cuanumite tipuri de deficienţe la izolare socială şi la lipsa uneiperspective în câmpul muncii, ar produce o bulversare nejustificată asistemului de învăţământ de stat şi ar presupune un efort financiarconsiderabil" - precizează IULIANA NACU, liderul Sindicatului.

Singura opinie sinceră - împotriva curentului- neluată în seamă, râmâne cea a unei tinere cuCES, absolventă a învățământului special:

“Cei care aflau ce școală am terminat, mărefuzau politicos. Am făcut dosar pentru șomajși primesc bani fără să muncesc...” (V. L.)

ŞANSE EGALE

AUTONOMIE

INTEGRARE SOCIALĂ

Competiția “AcţionămResponsabil” ne-a consideratcapabili a evidenția timp de 11 luninormalitatea susţinută în planlegislativ, căutând soluţii şiacţionând din proprie iniţiativă,scopul propus fiind acela de: aîndrepta atenţia comunităţiiasupra valorilor în care tineriicu dizabilităţi cred...

Page 9: Vocea voluntarului 2014

7

Vocea Voluntarului

“Ceea ce cred eu că neva aduce împreună este unputernic simţ civic şi dorinţa dea aparţine unei societăţicoerente, civilizate şiresponsabile”.

RODICA LUPUManager de Proiect RSC

Responsabilitatea socială corporativă (RSC/CSR în limbaengleză) reprezintă ansamblul acţiunilor, principiilor şi practicilor princare o companie se implică într-o societate, cu scopul de a asigura unimpact pozitiv al activităţii sale şi de a contribui la dezvoltarea aceleisocietăţi.

În cei peste 3 ani de activitate, Reţeaua RSC – AcţionămResponsabil! a contribuit semnificativ la creşterea gradului deconştientizare cu privire la conceptul de responsabilitate socială,angajându-se într-un proces continuu de motivare a organizaţiilor dinRomânia să adopte un comportament responsabil social.

Misiunea RSC, asumată încă de la început, a fost aceea de afacilita interacţiunea şi transferul de cunoştinţe şi experienţa între actoriidin sfera responsabilităţii sociale, încurajând totodată parteneriateledintre mediul privat, autorităţile publice şi societatea civilă.

În perioada 10 iunie – 31 iulie 2013, Federația Junior ChamberInternational (JCI) România, în parteneriat cu Ministerul Educației,Cercetării, Tineretului și Sportului și Asociația „Institutul pentru PoliticiSociale” a lansat concursul național “Acționăm Responsabil!–competiția inițiativelor de responsabilitate socială” adresatsindicatelor, patronatelor, ONG-urilor, asociațiilor de IMM-uri, comitetelorsectoriale și camerelor de comerț.

RESPONSABILITATE

SOCIALĂ

Competiția “AcŃionăm responsabil! –ReŃeaua socială RSC” reprezintă o invitaŃiedeschisă la reflecŃie, dialog şi acŃiune înfavoarea SocietăŃii şi a ideii de CetăŃean.

Profesionalizarea domeniului responsabilităţii sociale în Româniadevine realizabilă prin înţelegerea şi asumarea în profunzime de cătrecât mai multe organizaţii a principiilor responsabilităţii sociale...

Page 10: Vocea voluntarului 2014

8

Vocea Voluntarului

Fiind unul dintre cele 12 proiecte câștigătoare (din peste 200înscrise), implementarea Proiectului Etichetat “vulnerabil” - Gândescresponsabil, de către Asociația IHTIS, a stârnit în repetate rândurinedumerirea mulțimii... “De ce așa?”, nedumerire împinsă uneori pânăla revoltă. De ce este necesară incluziunea școlară, de ce sunt beneficeacțiunile socio-culturale destinate, cu șanse egale, tinerilor din toatecategoriile sociale, de ce accesibilitatea în instituțiile publice trebuie săfie prioritară, de ce condițiile impuse de un coordonator “vulnerabil”trebuie respectate... și, multe alte “de ce-uri” care au ilustrat utilitateainițierii și implementării proiectului propus.

Asumarea responsabilităţii propriilor fapte ar trebui învăţatăprin orice mijloace şi la orice vârstă de către toţi oamenii.

Fiecare este dator să dezvolte acest tip de comportament. Nutrebuie să aşteptăm să fie mai întâi ceilalţi responsabili. Poate să pară

Prin girul acordatproiectului IHTIS - ReţeauaSocială RSC ne-a împuternicit sărăspundem tuturor provocărilorîntâmpinate în implementareainiţiativelor de responsabilitatesocială, producând schimbări încomunitate şi cultivând simţulcivic.

un vis imposibil, însă lucrurile mari sebazează pe cele mici. Nu trebuie săaşteptăm ca oamenii politici să nevindece societatea în care trăim. Aşaceva nu va fi posibil niciodată! Nuguvernanţii ne vindecă societatea debolile care au atins-o în ultima vreme, înspecial corupţia şi fuga ruşinoasă deresponsabilitate.

Noi, oamenii de rând, mărunţi,grupurile vulnerabile, TREBUIE săprovocăm treptat o răsturnare a situaţiei,în sensul unei vindecări socialemiraculoase, îndrăznind să ne asumămresponsabilitatea, să trăim cu onoare şibun simţ, în fiecare zi a vieţii noastre.

Page 11: Vocea voluntarului 2014

9

Vocea Voluntarului

Cu prilejul ZileiNaționale a Tineretului 2013,în Calendarul activitățilorDJST Botoşani a figurat unsondaj IHTIS, realizat în rândultinerilor cu vârste între 17 şi 19ani. Invitați la puțină reflecțiefață de semenii defavorizați pemotiv de dizabilitate, 80%dintre participanții la sondaj auconsiderat că: semenilor cu

dizabilități NU li se oferă căi autentice și ocazii de împlinire aidealurilor avute” – fapt dovedit și de statistica ANPH şi DGASPC BT:

- dintre 1.894 copii - doar 273 figurează cu certificat de orientareşcolară / 2012 - 2013.

- dintre 10.564 adulți - doar 250 sunt integrați pe piața muncii.

INTERPRETAREA PSIHOLOGICĂ A REZULTATELEOR CHESTIONARULUI

Analiza răspunsurilor oferite de persoanele participante lacompletarea chestionarului a condus către o idee semnificativă:societatea contribuie în mod fundamental la dezvoltatea psiho-socială, culturală și armonioasă a fiecărei persoane, la dobândireaunui sentiment de apartenență și acceptabilitate interioară, ca șipremise vitale în conturarea unui sentiment de bine subiectiv. Acestaspect este similar atât pentru persoanele cu dizabilități, cât și pentrucele fără dizabilități, fapt remarcat din natura răspunsurilor celor dinurmă, precum și din raportarea lor permanentă la mediul social și laopinia acestuia. Se evidențiază că 100% dintre participanți au investitcomunitatea ca și spațiu de dezvoltare personală, însă dintre aceștia unprocent de 20% au prezentat și elementele inhibitorii pe care societateale manifestă și care le sabotează permanenta lor ascensiune.

Profunzimea întrebărilor din chestionar, care sporește treptat, îistimulează pe participanți spre a răspunde tot mai sincer și obiectiv.

Acest procent de 20% în cele din urmă se va modifica și va creștepeste medie în ceea ce privește sabotajul ce survine persoanelor cudizabilități din partea societății, în privința integrării lor și asigurării unuimediu firesc și propice dezvoltării.

A FI “SPECIAL”

ESTE

DARUL UMANITĂȚII

Page 12: Vocea voluntarului 2014

10

Vocea Voluntarului

alege autonomi din paleta vastă de oportunități ce le sunt propuse înplan extern. Așadar, participanții se bucură de implicarea lor activă laevenimentele sociale și culturale prezente în comunitate, iar satisfacțialor interioară provine tocmai din libertatea de a selecta între acestea.

Sensibilitatea lor la mediul extern transpare și din exprimareadisconfortului resimțit la anumiți stimuli exteriori negativi, ca de exemplu:conduita agresivă sau antisocială, de nerespectare a reguliloranumitor persoane din comunitate.

100% dintre participanți au evocat acesta ca fiind un elementnegativ, care perturbă armonia și bucuria de a trăi în colectiv. Maideparte, un procent substanțial și total s-a evidențiat și din motivațiainterioară și din disponibilitatea lor permanentă de a imbunătăți aceștifactori negativi externi care periclitează atmosfera generală a societății.

În ceea ce privește percepția lor față de persoanele cu dizabilități,în chestionar se dovedește faptul ca ea este puternic influențată deanumite prejudecăți sociale, întrucât 80% dintre participanți au exprimat“stânjenire” și o oarecare reținere ce o trăiesc în momentele în care seaflă în același context cu aceste persoane. Faptul în sine demonstreazăexistența unei anumite imagini inoculate în subconștient ce îi determinăsă se simtă inhibați.

Pentru fiecare individ mediul social este dominant în stabilireaetichetelor sociale. Dat fiind faptul că oportunitățile de integrare alepersoanelor cu dizabilități sunt reduse, există tendința subtilă de a leeticheta ca fiind incapabile sau de a le discrimina din toate punctele devedere. Participanții au recunoscut permanenta căutare în comunitate acompetiției dar, fiindcă persoanele cu dizabilități nu au posibilități de a se

1 0 0 %dintre participanțiau identificatsentimentul deacceptare într-ocomunitate cafiind esențial șibenefic pentrufiecare în parte.Prin acesta ei sepot adapta cuușurință la oricecontext socio-cultural și pot

Page 13: Vocea voluntarului 2014

11

Vocea Voluntarului

Articulând răspunsurileinițiale ale candidaților, prin caremajoritatea se afirmau“confortabil” în relația cu semeniicu dizabilități și doar în proporțiede 20% trăiesc “stânjenire”, sepoate remarca faptul că aceastăreținere provine tot dinprejudecăți sociale.

Societatea nu le oferăoportunități de creșterepersonală și de stimulareintelectuală semnificative, ceeace amprentează în masă ideeacă aceste persoane sunt diferiteintelectual, fizic și emoțional,manipulând colectivul și sporinddiscriminarea în mod subtil.

Imaginea socială asupra tinerilor cu dizabilități este evaluată încontinuare prin intermediul răspunsurilor, astfel: 100% dintre răspunsurievocă faptul că societatea nu le oferă sprijin concret acestora în privințaintegrării și dezvoltării firești, ci “vorbe multe, dar fapte puține dinpartea societății”, “nimeni nu face ceva concret în aceastăprivință”.

înscrie la această cursă propusă - sunt puternic respinse. Inconștientulcolectiv este marcat de stereotipurile și șansele pe care societatea leoferă. Această ipoteză psihologică este din nou susținută derăspunsurile oferite în procent de 100%, prin care tinerii participanțievocă faptul că tinerii cu dizabilități sunt marginalizați și respinși. Estescoasă în evidență componenta adaptabilității de care aceștia nu auparte: “Sunt marginalizați, oamenii nu sunt dispuși să accepte opersoană diferită.”, “Neavând prea multe avantaje (facilități), suntrespinși de cei din jur.”

Participanții la sondaj au pus accent pe integrarea socială, cafiind valoarea de bază a tinerilor cu dizabilități: ”Cei mai mulți cautăacceptarea, integrarea și afecțiunea celor din jur” - 100% dintrerăspunsuri creionându-se în acest sens, dintre care 30% au remarcat șialți factori precum: “lucrurile materiale, ceea ce nu au parte”,“alimentația (le lipsește)”.

Page 14: Vocea voluntarului 2014

12

Vocea Voluntarului

Răspunsurile: “Trăiesc în izolare, deși mass-media vorbeștede integrare”, ”Cred că tinerii cu dizabilități ar trebui să fieconsiderați egali din toate punctele de vedere” - sunt semnificativeîn acest sens. Deasemenea, 90% dintre răspunsuri converg spresusținerea ideii de discriminare prezentate anterior: “Acesteprejudecăți se nasc din faptul că ei sunt văzuți ca oameni inferiori,fără posibilități de realizare”, “Mass-media impune un anumit tiparde frumusețe, iar oamenii sunt influențați de către acesta”,“Dizabilitatea duce spre discriminare, astfel încât educația, relațiiledintre oameni sunt diferit tratate”, “Din cauza tiparului impus demass-media.”, “Cred că uneori e o falsă(nemotivată) discriminare”.

A fost însă remarcată și o ușoară atitudine pozitivă aparticipanților față de tinerii cu dizabilități, cât și deschiderea loremoțională spre integrarea acestora.

Prejudecățile lansate în plan social îi influențează semnificativ, iarlipsa oportunităților de integrare a acestora îi mențin “stânjeniți” înposibila interacționare cu ei. Astfel, 90% dintre răspunsuri s-au axat peidea unei importanțe vitale de a se crea un context de interrelaționareîntre tinerii cu și fără dizabilități, în timp ce 10% au punctat asupranecesității de schimbare a mentalității.

O resursă semnificativă ce s-a conchis din interpretarea acestuichestionar a constat tocmai în această deschidere a participanților fațăde tinerii cu dizabilități, fond pe baza căruia se pot stabili activitățisociale și culturale de integrare, fundamentale în viitor.

Participanții au fost provocați să descopere cauzele respingeriiși discriminărilor sociale, 40% dintre răspunsuri concentrânu-seasupra implicației greșite a familiei de bază, ce nu și-a valorificatdrepturile pentru propriul copil, alt procent de 40% a identificatimportanța în colectiv asupra schimbării mentalității, 10% au pus accentpe influența insuficentă de cultivare a drepturilor din partea instituțiiloreducative și tot 10% au evidentiat aportul personal în afimarea de sineși schimbarea situației sociale.

În ceea ce privește propria adaptare și dezvoltare încomunitate pe plan profesional, cultural și intelectual, 80% dintrerăspunsuri au nuanțat idea că nici tinerii fără dizabilități nu sunt suficientsusținuți, 20% evidențiind importanța componentei voliționale personalece contribuie la reușită.

Astfel, 50% dintre tineri remarcă din nou, în continuarearăspunsurilor, “frâna” ce o aduce societatea la împlinirea propriiloraspirații.

Page 15: Vocea voluntarului 2014

13

Vocea Voluntarului

Așadar, contextul social devine determinant. Paricipanții audescoperit în proporție de 80% că tinerii cu dizabilități au nevoi și idealuriasemănătoare cu ale lor, însă nu li se oferă prilejuri și căi autentice deîmplinire a acestora: ”Au și ei aceleași aspirații ca și restul, doar că,din păcate, sunt mult mai puțin sprijiniți”, “Nu diferă de ale noastre,dar sunt mai greu de realizat”.

În contextul evenimentului, chestionarul a avut atât rol informativ,cât și de stimulare a celor ce au răspuns de a empatiza și identificasoluții de integrare. Astfel, înțelegerea, răbdarea și acceptarea dinpartea comunității au fost considerate a fi cele mai importante pentrusprijinirea tinerilor cu dizabilități de a avea parte să trăiască într-unmediu de viață normal.

Considerăm că, această evaluare va aduce contribuțiisemnificative, mai ales, în planul psihologiei sociale. Participanțiireprezintă societatea în miniatură, prin intermediul lor evidențiindu-se cuușurință faptul că: există o discriminare în ceea ce priveștepersonalitatea și potențialul unui tânăr cu dizabilități. Există odezinformare generală privitoare la resursele, psihologia șicapacitățile acestora, confundându-se adesea un handicap fizic cuunul intelectual, astfel anihilându-se șansele de afirmare șiadaptare. Orice astfel de respingere “schilodește” întreaga populație,întrucât la nivel de inconștient coleciv, psihlogic și spiritual, ne aflăm într-un tot unitar ale cărui componente se inter-influențează. Așadar,respingerea va afecta întregul.

Cu toate că, în comunitate sunt stabilite tipare de frumusețe șistructuri umane, tinerii cu dizabilități au nevoie, în mod firesc, deoportunitatea de a fi în lume. În acest sens, nu le rămâne decât...“SĂ LUPTE !” (după îndemnul unui participant la sondaj).

Page 16: Vocea voluntarului 2014

14

Vocea Voluntarului

“După cum bine știm, problematicapersoanelor cu dizabilități ia amploare pezi ce trece și vedem, de la caz la caz,oameni care sunt tot mai mult prinși înaceastă neputință care îi macină mereu.

Fie că au rămas așa din cauzaunui accident, fie că așa s-au născut, eitrăiesc într-o lume total diferită de cea aoamenilor normali. Nu de foarte mult timp, ei beneficiază de serviciispecializate la centre de acest gen, însă este prea puțin pentru ei maiales că în România, ajutorul pentru persoanele cu dizabilități este puținși abia dacă le ajung pentru un trai mai puțin spus decent”.

Am preluat acest fragment dintr-o ştire online, întrucâtformularea este tipică, majoritatea jurnaliştilor utilizând-o înrelatările lor despre problematica handicapului.

Expresia “după cum bine ştim” nu lasă loc nici unei îndoieli.Conform acesteia, cititorul conştientizează că TOATE persoanele cudizabilităţi au caracteristicile menţionate în primele rânduri şi aplicăinformaţia însuşită ori de câte ori vine în contact cu o astfel de persoană.

Dacă nu aş avea o dizabilitate şi nu aş cunoaşte îndeaproaperealitatea, în calitate DOAR de cititor aş fi înspăimântată de cele citite.

Având însă o dizabilitate, NU mă înspăimânt, însă resimt profundefectele generate de cuvintele scrise, în conştiinţa oamenilor cu care vinîn contact: şcoala specială mă dezavantajează, angajatorul măignoră, iar şoferul autobuzului pleacă în trombă – deşi are obligaţiasă coboare rampa atunci când conduce un mijloc de transportadaptat utilizatorilor de fotolii rulante.

Fiecare dintre gesturile acestor oameni par cât se poate de fireşti,dacă le raportăm la imagineacreionată în primul fragment.“Fireşti” pentru mulţimeacare întreține “curentul”...

Pentru orice persoanăcu dizabilităăţi, însă, acesteatitudini sunt NEfireşti,conturând nimic altcevadecât o înlănţuire de SITUAŢII

DISCRIMINATORII.

OAMENII SUNT EGALI

CU TOȚII ÎN FAȚA

LEGII, DAR NU ȘI ÎN

FAȚA ACELORA CARE

SUPRAVEGHEAZĂ

APLICAREA SA.

Page 17: Vocea voluntarului 2014

15

Vocea Voluntarului

Atunci când oamenii simt că suntem gata să ne deschidem,lăsându-i să ne cunoască, devin altfel decât sunt de obicei, interesantfiind faptul că: vulnerabilitatea cuiva poate stârni şi chiar întăriîncrederea celorlalţi.

De fiecare dată, însă, apare acel “punct” care le amintește brusctuturor că “vulnerabil” înseamnă, de fapt, “atacabil”, apartenența laun grup vulnerabil semnalând inferioritatea “purtătorului” obligat,indiferent de împrejurare, să se complacă în mediul restrictiv alcategoriei defavorizate căreia aparține. Vulnerabilitatea este întreținutăde mulțimea tentată a “ataca” orice latură defectuoasă a aproapelui. Arăni pe cineva, doar pentru că ştim că este uşor de rănit, nu este nici pedeparte un lucru nobil, demn de apreciere.

Acesta este “punctul” în care persoana vulnerabilă trebuie să-șidovedească responsabilitatea. Ales deloc întâmplător, ProiectulEtichetat ”vulnerabil“ - Gândesc responsabil a urmărit îndreptareaatenției cetățenilor spre considerentul că: ființa umană rămâne“vulnerabilă” sau devine ”responsabilă” în funcție de mediul socialîn care este lăsată să se dezvolte. Identificarea acestei probleme,justifică dorința asumării responsabilității de a răspunde “atacului”mulțimii, prin tinerii pe care repetatele discriminări i-a întărit, putândgenera în prezent acte și fapte responsabile în comunitate.

“Grupurile vulnerabile“

Oamenii vor cunoaşte întotdeaunadespre noi atât cât îi lăsăm să necunoască. Unii au nevoie să ştie maimulte, alţii trebuie să ştie mai puţine.Aşadar, a fi vulnerabil (ce-i drept…până la un anumit punct) poate fi chiarun lucru bun.

ETICHETAT“VULNERABIL”

GÂNDESCRESPONSABIL

desemnează persoane caresunt în risc de a-și pierdecapacitatea de satisfacere anevoilor zilnice de trai dincauza unor situaţii de boală,dizabilitate, sărăcie etc, careconduc la vulnerabilitateeconomică şi socială”.(Art.6,lit.p) din Legea 292 / 2011).

Page 18: Vocea voluntarului 2014

16

Vocea Voluntarului

Socializareaeste procesul prin careindividul uman își formeazăpersonalitatea, învățând abilități,informații, comportamente care îlfac ființă socială, capabilă sătrăiască și să se dezvolte însocietate.

S o c i a l i z a r e areprezintă asimilarea, adaptarea,interiorizarea regulilor și modeleloroferite de instituțiile și oamenii cucare intrăm în contact.

Factorii care neinfluențează comportamentul însocietate sunt numiți... “agenți desocializare” - aceștia fiind:- Familia – în etapa primară.- Școala - în etapa secundară.- Grupurile de egali (pot fi multmai importante decât familia dincadrul etapei secundare).- Mass-media, persoanele,grupurile, organizațiile careintervin și influențează valorile,comportamentul și convingerileindividului.

Comportamentul exterior al omului este mecanic, fiind supusimpulsului aplicat lui de către comportamentul sinelui interior. Oricât debine ar crede cineva că-și poate ascunde trăirea interioară,comportamentul îl trădează, devenind brusc - străin, dezorientat,stânjenit... “Eu nu cunosc această persoană” pare să spună prin felulcomportamentului lor, mulți dintre copiii, tinerii sau adulții surprinși înpreajma unui semen cu dizabilități deși, în viața de zi cu zi, par a fi bunicolegi de clasă, de serviciu sau chiar prieteni.

De ce te poți simți“stingher” atunci când eștisurprins de cunoscuți lângă opersoană cu dizabilități?

Întâlnim această realitate latot pasul, dar puțini îndrăznesc arosti un răspuns sincer...

În astfel de cazuri, “agențiide socializare” TREBUIE săaibă rolul decisiv.

Page 19: Vocea voluntarului 2014

17

Vocea Voluntarului

Noi, punând în diascuție această întrebare, am primit din parteaa 347 de prieteni - pe parcursul unei săptămâni - 1 singur răspuns,acesta fiind:

“Nu știu dacă pot, dar încerc: intervine o stare extrem decomplexă și greu de definit; senzația că acest om trebuie ajutat, iar eunu știu cum să îl ajut. Știu că acest om are probleme pe care eu nu leam, doar le bănuiesc și mi-e teamă că nu știu să mă port cu el, că îl potrăni fără să vreau. Da, eu nu cunosc această persoană pentru că nu amtrăit lângă ea mai mult timp. Intervine un sentiment de stinghereală și -repet - teama că o să mă port prostește. Dacă stau mai mult timp lângăun asemenea om, comportamentul meu va deveni firesc, normal. Nu potsă uit senzațiile pe care le-am avut când am mers circa 30 de metri într-un cărucior în Parcul Tineretului“ - Mihai Ion Petre Aldea(participant în anul 2009 la Acțiunea IHTIS “Un minut în fotoliu rulant”).

Acesta este motivul pentru care orice manifestare TREBUIEcorect analizată. Chiar și cei mai buni prieteni pot acționa surprinzător,supărător chiar, în situații cheie.

Orice comportament “prostesc” ascunde o necunoscută, un Xcare trebuie descoperit pentru a-l ajuta pe om să înțeleagă ‘de ce’-ul.Este normal așa – întâi construiești fundația (teoria generală), apoipereții (teoria specifică) și, la urmă, acoperișul (practica). Încercarea dea proceda invers și de a aplica ceva fără să fi înțeles “de ce“ nu va ducedecât la rezultate defectuoase.

Socializarea este acel proces prin care omul deprinde gândirea,normele, valorile, modalitățile de participare la viața socială,raționalizarea posibilelor consecințe, responsabilitatea și, într-un final,maturizarea.

Socializarea influențează personalitatea, transformând-o,conturând-o și ajutând-o să se adapteze. La rândul ei, personalitateainfluențează socializarea - astfel construindu-se un premanent schimbîntre cele două.

De ce este importantă socializarea? Deoarece prin acest lucrucopilul / tânărul devine un om complet, capabil sa se descurce pe contpropriu - viața independentă fiind un deziderat major al tuturor.

Încă din 2004, anul înființării, participanți ai acțiunilor socio-culturale IHTIS au fost copii și tineri cu și fără probleme sociale sau desănătate, considerând că: normele, tradițiile, valorile, modurile de viațăși concepțiile se transmit doar prin socializare, necesară pentrucunoașterea, acceptarea și integrarea tânărului vulnerabil - însăRESPONSABIL - în comunitatea căreia aparține.

Page 20: Vocea voluntarului 2014

18

Vocea Voluntarului

Mulţi oameni acţionează înviaţă precum un copil rebel, careîncearcă să desfacă regulile şi săobţină ce îşi dorește.

Dacă pentru copil, lipsadisciplinei este o expresie ainocenţei, pentru un adult lipsaresponsabilităţii înseamnă o mareproblemă sau cauza multorprobleme din viaţa sa.

Problemele cu care se confruntă grupurile vulnerabile au aceeașicauză. Indiferent de situațíe, modul în care se implică sau se manifestăcineva față de problemele existente, depinde mult de structura sainternă și de educație, NU de starea mentală, fizică sau psihică în carese află.

Grupurile sociale sunt delimitate prin comparația mediului de traisau a problemelor zilnice cu care se confruntă. Ce s-ar întâmpla dacăam încerca împreunarea acelorași grupuri prin abilități, valori șiperformanțe?

Experimentul ni l-am asumat noi, timp de 11 luni, crezând cu tărieîn anumite principii și dorind a schimba ceva în jur - prin șase activitățipropuse:

1. Festival interjudețean de colinde și datini românești,concurs pentru cca. 150 elevi ai şcolilor de masă şi speciale din zona deN-E a ţării, vizând promovarea egalităţii de şanse (nov. - dec. 2013).

2. Blogul OBSERV - GÂNDESC - POVESTESC, activitate de tipsocial-media - urmărind: promovarea drepturilor, toleranței, înțelegeriidiversității, precum şi eliminarea discriminării (ian-mai 2014).

3. Campania SEMAPHOR DOROHOIAN, întâlnire cu 15reprezentanți ai instituțiilor publice din Județul Botoşani (mai 2014) –dialog axat pe respectarea normelor de accesibilitate destinateutilizatorilor de fotolii rulante (mai 2014).

4. APTITUIDINI PENTRU ATITUDINI - tabără de socializare a 20tineri cu şi fără dizabilități (iunie 2014).

5. SOCIETATEA CIVILĂ SUNTEM NOI - întâlnire cureprezentanții instituțiilor publice din Județul Botoşani (iulie 2014).

6. VOCEA VOLUNTARULUI - publicație de atitudine socială, actde promovare a responsabilității sociale la nivel județean (sept. 2014).

Responsabi l i ta tea

poate să îți schimbe viața.

Ea este cea care îți oferă o

gândire clară și îți deschide

drumul spre o viață mai

bună.

* * *

Page 21: Vocea voluntarului 2014

19

Vocea Voluntarului

Cultura reprezintă o moștenire ce se transmite cu ajutorulcodurilor de comunicație specifice, diversitatea culturală bazându-se peschimb de oameni, schimb de idei, schimb de bunuri si servicii culturale– conferind indivizilor demnitatea, forța și tăria de caracter necesarepentru a supraviețui – nevoi resimțite profund îndeosebi decategoria tinerilor vulnerabili, instituţionalizaţi, marginalizaţi.

În general, astfel de activităţi sunt iniţiate și desfăşurate în mediiprecum: şcoală, cluburi de tineri, centre de tineret, instituții pe care tineriidefavorizați pe motiv de dizabilitate le frecventează sporadic sau deloc.

Marginalizarea și excluderea socială transformă permanent tineriicu potențial fizic și/sau psihic – în tineri asistați social, datorită ignoranțeifață de restantul lor funcțional.

Page 22: Vocea voluntarului 2014

20

Vocea Voluntarului

“Exigență pentru calitate maximă” – aceasta este rețetasuccesului tinerilor soliști vocali și instrumentiști cu dizabilități, în opiniaDlui Director OVIDIU ROȘCA: “Prin secțiunea dedicată tinerilor cudizabilități dorim să facem cât mai mult pentru acești tineri, fără aface diferența între tinerii cu și fără dizabilități, considerându-i egaliîn tot ceea ce facem împreună”. Uneori ușor – alteori dificil, cuvântulde îmbărbătare vine de fiecare dată în momentul critic, Asociația IHTISbucurându-se de o reală apreciere și susținere în cadrul FestivaluluiInternațional de Folclor “Dobroge, Mândră Grădină” unde misiuneaIHTIS constă, încă din anul 2010, în “preselecția concurenților –soliști vocali și instrumentiști cu dizabilități” și promovarea lor.

Provocarea intenționată

a unor fenomene în condițiile

cele mai propice pentru

studierea lor, a legilor care le

guvernează și, CEVA ÎN

PLUS...Experiența implementării

Festivalului „Trec magii prin vatraMoldovei” își are origineadar se și răsfrânge, într-un altfestival de proporții: “Dobroge,Mândră Grădină”, inițiat deAsociația Culturală a Coregrafilor,Scenografilor, Artiștilor LiberProfesioniști și Amatori dinConstanța.

Page 23: Vocea voluntarului 2014

21

Vocea Voluntarului

Începând din anul 2011, Festivalul – concurs „Trec magii prinvatra Moldovei” transpune în practică principiile învățate, adăugândCEVA în plus...

În general, comunităţile se folosesc de sărbătoarea Crăciunuluipentru a veni spre grupurile vulnerabile cu daruri sub formă de“ajutoare”. Noi încercăm altceva... prin concepte precum „şanseegale”, „viaţă activă”, „integrare socială” îmbunătăţim viaţa tineriloraparţinând grupurilor vulnerabile, apropiindu-i de restul comunităţii prinpromovarea capacităţilor avute în nobilul demers de cunoaștere avalorilor populare tradiținale autentice.

Festivalul – concurs „Trec magii prin vatra Moldovei” eliminăan de an prejudecata că: orice deficienţă fizică implică neapărat şi unretard psihic major. Aducând pe aceeaşi scenă, în mod constant, cca250 tineri cu şi fără dizabilităţi, folosim cultura, tradiţia, datinile – camijloc strategic de combatere a discriminării. Într-un astfel de eveniment,atenţia tuturor este îndreptată spre ABILITĂŢI: interpretarea, repertoriulşi ţinuta scenică obligând juriul să împartă la final premiile între celedouă categorii de tineri.

Am îndrăznit mai mult și... am obținut mai mult. Mai multăSTRĂDANIE din partea participanților cu dizabilități, mai multăACCEPTARE din partea participanților fără dizabilități, mai multăPERFORMANȚĂ la nivelul comunității, în procesul incluziunii sociale.

În ciuda câtorva comentarii, noi am adăugat “ceva” în plus:concurența cu ceilalți. NU separat ci, ÎMPREUNĂ = cu șanse egale.

Succesul deplin al acţiunii îlconstituie înscrierea în competiţie agrupurilor mixte, participanții cu şi fărădizabilităţi alcătuind un întreg în carediferenţele aproape că nu se văd, faptdovedit ediție de ediție.

Frumuseţea datinilor, a obiceiurilor, a costumelor cu întreaga lorrecuzită, spectaculozitatea şiineditul fac an de an din acestfestival un veritabil evenimentcultural interjudeţean, colindătoriişi cetele mascaţilor arătând cât deimportante sunt tradiţiile la sat şicât de mândri sunt de obiceiurilede Crăciun.

Page 24: Vocea voluntarului 2014

22

Vocea Voluntarului

Gradul de implicare al oricărui cetățean la viața comunității ținede abilitățile personale avute precum și de deschiderea cu care esteprivit și acceptat de către cei din jur. În acest registru este situat, an dean, Festivalul Interjudeţean de Colinde și Datini Românești“TREC MAGII PRIN VATRA MOLDOVEI” - un serios experiment deașezare a grupurilor sociale în contextul socio-cultural al județuluiBotoșani.

În repetate rânduri, reprezentanții instituțiilor partenere, precumși centrele de ocrotire socială, prezente, au recunoscut faptul că:

“Rareori se întâmplă să fim invitați în evenimente semnificândmai mult decât o serbare școlară. Sectorul culturii este un instrumentimportant pentru coeziunea socială și un factor de dezvoltare socială şicomunitară, contribuind la eliminarea tensiunilor și excluziunii sociale”.

Aducând împreună, tineri amatori și profesioniști din diferitemedii, etnii și categorii sociale, în fața unui juriu exigent, evenimentulsemnifică expresia identității și diversităţii, valori esenţiale şi drepturifundamentale.

Page 25: Vocea voluntarului 2014

23

Vocea Voluntarului

Există persoane cu dizabilități care dau dovadă de o forțăextraordinară. Văzându-le și ascultându-le povestea, oricine capătăîncredere în forțele proprii.

Lansarea unei cărţi sau evoluţiile tinerilor cu dizabilităţi, premiaţiîn competiţii cu diverse alte tematici, au avut rolul de a canaliza atenţiapublicului şi a mass-mediei înspre realitatea existentă.

Pauza de jurizareeste un mediu potrivitconştientizării faptului căabilităţile artistice potatinge același standardindiferent dacă tinerii ausau nu au o dizabilitate.

Impact: Anual, schimbările sunt vizibile prinnumărul participanților înscriși în concurs.

Tinerii cu și fără dizabilități conștientizeazăcă pot porni într-o competiție cu șanse

egale, disociind limitările fizice deabilitățile avute. Este un bun prilej deacceptare reciprocă atât între

concurenți, cât și între aceștia și membriijuriului, fiind singurul festival-concurs

regional care nu ține cont de particula “diz”,transformând un eveniment cultural - într-o modalitate

de combatere a discriminării.“Cea de a treia ediție a Festivalului de Colinde și Datini

Românești “TREC MAGII PRIN VATRA MOLDOVEI” s-ar putea numila fel de bine “maratonul colindelor” pentru că s-a caracterizatprintr-o adevărată desfășurare de forțe. Am întâlnit în sala despectacole copii și tineri cu și fără dizabilități, extrem de talentați,oameni de valoare care ar fi putut fi oriunde altundeva, dar au alessă ne fie alături. Întreaga manifestare a generat un sentiment deprietenie: participanții s-au încurajat reciproc făcându-ne și pe noiceilalți să înțelegem cu adevărat spiritul sărbătorilor de iarnă” – aprecizat ADINA MÎNICAN, prezentator al evenimentului.

Faptul că ne aflăm la a IV-a ediție a festivalului, dintre care doardouă au fost finanțate, dovedește că suntem mereu preocupați degăsirea resurselor pentru fiecare nouă ediție, implementând acțiuneachiar și atunci când bugetul alocat este scăzut.

Page 26: Vocea voluntarului 2014

24

Vocea Voluntarului

Reprezentantul Guvernului înteritoriu, a confirmat faptul că: acestfestival este o iniţiativă extraordinară:„Trebuie să privim cu emoţie astfel deactivităţi. În mod sigur se pot face maimulte pentru persoanele cu dizabilităţi,noi cei care putem lua decizii să avematitudine în acest sens”, a precizat Dl.Costică Macaleţi / Prefectul JudețuluiBotoșani.

Pentru prima dată, un evenimentIHTIS a fost apreciat public de clasa politică:“... Vreau să vă felicit pentru modul în carevorbiți lumii despre aptitudinile șiperformanțele dv., despre ceea ce aveți deoferit și, mai ales, pentru faptul că nu

Mă bucur să aflu de existența șipreocupările dv și, mai departe, să letransmit către Parlamentul României. În felulacesta, poate veți fi invitați acolo să susținețiun program și să demonstrăm întregii țări cemultă valoare se crează aici, prin dv...”.

cereți în schimb decât libertatea de a vă auto-reprezenta...” -afirmațía D-nei Senator Doina Federovici.

În același cadru, D-na Deputat Tamara Ciofu a declarat: “... M-aimpresionat profund tema acestui festival; m-a impresionatprofund numele Asociației IHTIS - nume ales deloc întâmplător...

Page 27: Vocea voluntarului 2014

25

Vocea Voluntarului

Cât de mult îi ajută pe tinerii cu dizabilități impactul cuoamenii și cum reușesc acești tineri să transmită ceva pentru areușind să îi sensibilizeze pe cei din jur? - au fost întrebărilereporterei postului de radio VOX ONLINE:

R: “... Foarte mulți oameni se gândesc la faptul că: o persoană cudizabilități nu ar vrea să apară pe scenă. Nu este așa. Încă din primul anîn care s-a inclus Secțiunea “Soliști vocali și instrumentiști cu dizabilități”în cadrul DMG, acești tineri AU UIMIT. Am întâlnit voci extraordinare, iarastăzi putem spune că ȘI tinerii cu dizabilități reușesc să aibă vedetelelor - aceasta datorându-se în primul rând festivalului. Concurenții auvăzut că sunt plăcuți, primind aplauze la scenă deschisă. Acești tineri aureușit să ajungă la sufletul iubitorilor cântecului popular, creându-șimicile lor vedete. Un nume, care mie îmi este foarte drag, este RoxanaPoiană...” - producător tv - Florin Racoci.

Comisia care a jurizatsecțiunile de concurs dincadrul ediției 2014 aFestivalului DMG:

Dna Steluța Popa; Dl Viorel Vatamaniuc; Dl Constantin Arvinte Dna Maria Tănase Marin.

În ciuda faptului că, șansapromisă de oamenii politici nune-a fost acordată încă, drumultinerilor premiați în cadrulFestivalului IHTIS, nu se opreșteaici.

Afirmam, câteva pagini maisus, faptul că experiențaimplementării Festivalului „TrecMagii prin Vatra Moldovei” își are originea în “Dobroge, Mândră Grădină”. Tot către aceastăamplă manifestare sunt direcționați an de an câștigătorii Premiiloracordate, Diplomele IHTIS devenind o “carte de vizită” către exigentacomisie DMG.

Întrucât Secțiunile concursului DMG sunt diferite - cu și fărădizabilități, IHTIS încurajează participarea la ambele Secțiuni - juriul șicriteriile de evaluare fiind aceleași pentru toți concurenții.

Page 28: Vocea voluntarului 2014

26

Vocea Voluntarului

PORTRETE DE

CAMPIOANEMuzica, deschiderea spre o lume nouă!

Cântă de mică. Însă vocea, singură, nu i-a fostde ajuns. A vrut să învețe să cânte, să devinăun artist în adevăratul sens al cuvântului. Șirezultatele au fost pe măsură: premii, aplauze,bucurii nemăsurate și..., în 2014 - PRIMULTROFEU!

Palmares: În 2006 - Premiul I, la Bistrița Năsăud; în 2007 -Premiul I, la Botoșani; Premiul II, la Suceava în 2008; Premiul II, laBacău în 2010, iar în 2011 Premiul I la “Satule, mândră grădină“ laBucecea. În 2012 - Premiul II la “Tinere talente“, Botoșani; în 2013,Premiul I la “Dobroge, Vatră de Folclor Românesc“, Constanța și, tot în2013, Premiul I la Festivalul “Trec Magii prin Vatra Moldovei". Și, cel maivaloros: Trofeul “Dobroge, Mândră Grădină” în 2014.

Roxana - un nume care nu se uită...Roxana îşi urmează drumul cu o pasiune şio determinare pentru care mulţi ar putea săo invidieze. Este frumoasă, are haine “chic”şi poartă cu eleganţă bijuterii discrete, careo fac să radieze.

Nu-i este teamă de nou şi conchide:“Singurul lucru de care am nevoie estesă fiu tratată cu normalitate. Numai înRomânia, noi, nevăzătorii, suntem priviţidiferit. În străinătate nu este aşa”.

LARISAALEXANDRA

ONCIU

ROXANA POIANĂ

Palmares: În 2010 - Premii speciale ale juriului în Festivalul “ElenaRoizen“ și Festivalul “Cântă Bucium pe Ceahlău“ și, tot în 2010 - Mențiune înUkraina; În 2011 - Premiul III la Festivalul Artiştilor Nevăzători “Ion Blăjan“ șiTrofeul Festivalului “Trec Magii prin Vatra Moldovei”. În 2013 Trofeul Festivalului“Inimi la Unison“. În 2014 - Premiul I la Festivalul “Dobroge, Mândră Grădină”.

O altă realizare importantă în 2014: Debut literar, prin Volumul deversuri ”Începutul unei noi vieți“.

Page 29: Vocea voluntarului 2014

27

Vocea Voluntarului

“Din prima clipă când am zărit opăpușică vie, am privit-o cu admirație.Aflând povestea ei, m-a provocat să-midepășesc limitele, fricile și îndoielile. Amascultat glasul ei și mi-am imaginat ceefort face micuța, ca să audă negativulmelodiei cu ajutorul aparatelor auditive.Ce face ea, pentru noi oamenii adulțieste extraordinar. Micuța “Printesăfolclorică” – cum o numesc eu, m-afăcut să descopăr că viața este făcutădintr-o multitudine de clipe magice și cătot ce avem noi de făcut este să reușim

să vedem magia, fiind deschiși aînvăța ceva în fiecare clipă. Mă rog luiDumnezeu să-mi ofere cât mai multeclipe alături de micuța “printesă a

folclorului moldovenesc” și, dacă osă fie așa, atunci voi fi un fericitposesor al unei avuții naționale, carese numește MARILENA MIHAI. Vărog, ascultați acest înger… care aobținut recent Premiul al II-lea laFestivalul Dobroge Mândră Grădnă.

Alina şi-a dorit mereu să lucreze laradio. Mulţi i-au întors spatele, i-au spus cănu are nici o şansă ca nevăzătoare, însă eanu a încetat să spere. De ceva vreme, Alina,cochetează cu “Vocea Nevăzătorului“, unradio online pentru nevăzători, dar şi pentrupersoanele care nu sunt nevăzătoare, însăvor să afle lucruri noi despre universulnevăzătorilor. Într-un fel, tehnica i-a luminatviaţa Alinei...

ALINA ASĂVOAIE

Palmares: Premiul al III-lea la Festivalul “Trec Magii prin VatraMoldovei", ediția 2013; Premiul al II-lea si Premiul Presei la Festivalul“INIMI LA UNISON“, ediția 2014 și, tot în 2014, Premiul III la Festivalul“Dobroge, Mândră Grădină“, Constanța.

MARILENA MIHAI& FLORIN RACOOCI

Producător tv

MARILENA MIHAI&

Grupul STELUȚELE

Page 30: Vocea voluntarului 2014

28

Vocea Voluntarului

Același Producător TV– Florin Racoci, despreANDREEA AIRINEIparticipantă fără dizabilități înambele festivaluri, mărturisește:

“Andreea, copii ca tineau un loc aparte în sufletul meu;voi ajuta cu tot ce pot ca tu săajungi acolo sus, pe scenă, sublumina valorii interpretative.Mulțumesc celei ce te-a scos larampa artistică“.

Și, încă o părere... “Am ascultat-o pe Andreea la Festivalul"TREC MAGII PRIN VATRA MOLDOVEI" - ediția a II-a, la Botoșani și amrevăzut-o și la cea de-a III-a ediție. În cele două cazuri, am ascultat-olive. E o încântare, o bucurie să-i asculți vocea puternică - darmelodioasă, să o vezi mișcându-se pe ritmul muzicii în timp ce îi admiriținuta: costumul impecabil, atitudinea și prezența scenică -extraordinare! Ascultând-o la DMG 2014, am văzut evoluția fantastică aAndreei. O văd deja o adevărată artistă! Felicitari, Andreea! FelicităriAsociației IHTIS care a descoperit-o și a ajutat-o să arate tuturor talentulcu care este înzestrată!“ (Înv. Maria Aramă - Asociația ÎnvățătorilorBotoșani).

Acesta este rostul evenimentelor culturale prin care - deschidem,netezim și veghem calea tuturor tinerilor, indiferent de vârstă saucondiție socială avută, care se acceptă reciproc și dovedesc talent,seriozitate, curaj și capacitate de muncă, împinsă până la sacrificiu.

Evaluând șipromovând valori,deja pornim sprelume ÎMPREUNĂ -de pe o altătreaptă - cea aEGALITĂȚII.

***

"Urmează-ți fericirea și universul îțiva deschide uși acolo unde eraudoar ziduri!" - crezul Andreei.

Page 31: Vocea voluntarului 2014

29

Vocea Voluntarului

OBSERV - GÂNDESC - POVESTESCPagină de Atitudine Socială

PĂREREA TACONTEAZĂ !

Orice schimbare în bine porneştedintr-o ATITUDINE personală,ATITUDINEA fiind paşaportul către unmâine mai bun.

A LUA ATITUDINE înseamnă aînlocui comodul gând “ar fi bine caCINEVA să…” cu unul de acţiunepersonală: “ar fi bine ca EU să …”.

Acel “CINEVA care trebuie să…” poți fi TU: mai responsabil,mai implicat, mai specializat într-un domeniu în care ţi-ai asumatacţiunea, mai cunoscut, mai conştient de forţele proprii.

FII CINEVA, IA ATITUDINE !!!Timp de 5 luni, prin intermediul Paginii web

http://observgandescpovestesc.wordpress.com/ atenția tuturor afost îndreptată voit înspre persoanele cu vârsta de minimum 18 ani, cudomiciliul în România, care aparţin direct sau indirect unui grup socialVULNERABIL, capabile să abordeze RESPONSABIL arii tematiceprecum: “Drepturile omului”, “Antidiscriminare”, “Inegalitățisociale” sau feedback-uri în privința serviciilor sociale existente,care NU corespund nevoilor lor.

Gândită sub forma unui „concurs literar” adresat tinerilorvulnerabili și acelora care doresc să îmbunătățească o situațiedefavorizantă, acțiunea online a urmărit să aducă în atenția opinieipublice problemele existente.

Accesibilitatea, educația, încadrarea în muncă, locuința,petrecerea timpului liber..., în evidență ieșind povestea unui adultcu handicap de 40 ani, care militează pentru soluționarea unorprobleme personale de ordin juridic - au fost temele abordate departicipanți:

1. În ce țară trăim și de ce legile nu sunt respectate? - mi s-acomunicat franc: “Chiar dacă îi conving pe părinți să mă ajute cu actelenecesare depunerii unui dosar pentru locuință socială (la care, prin lege,orice persoană cu dizabilități are dreptul) nu ar fi de ajuns, pentru căacestea nu sunt, și oricum, eu stau bine unde sunt“ - punctul de vedereal funcționarilor de la Primăria Suceava - Alina A.

Page 32: Vocea voluntarului 2014

30

Vocea Voluntarului

2. Condamnaţi la o viaţă plină de bariere, mulţi dintre copiiişi tinerii nevăzători rămân analfabeţi din cauza părinţilor care pentruindemnizaţia în valoare de 1000 lei, preferă să nu-i dea la şcoală, chiardacă ştiu că le pot nenoroci viitorul - Roxana P.

3. “… Mă doare sufletul văzând căexistă mulţi tineri talentaţi în muzicăpopulară, dansuri, tradiții şi obiceiuri,dar autorităţile locale nu îşi dau interesulde a face ceva pentru comuna noastră”– Mihai T.

La 35 ani, Mihai vrea mai mult de lasine şi de la cei din jur.

4. “Niciodată un reprezentant al Asistenței Sociale NU afăcut o evaluare la domiciliul meu, deși am trecut prin trei comisiide expertiză. Chiar dacă 80% sunt dependent de soția, fiul și veciniimei, eu figurez ca independent în dosare și statistici” – Dumitru G.

5. “În noiembrie 2011, am fost constrâns să devin girantulunei persoane care a făcut un împrumut la IFN Extra Finance(pe 8 ani). De atunci, plătesc 2100 lei (atât e rata/lună) pentru a nupierde apartamentul - salariul meu fiind de 1400 lei. Dizabilitatea măface vulnerabil și NIMENI nu mă îndrumă cum să-mi rezolv problema” -Laurențiu A.

6. “La “Cine Grand” din Uvertura Mall Botoşani, accesulpersoanelor cu dizabilităţi care folosesc scutere electrice NU esteposibil. Pentru persoanele cu dIzabilităţi există un lift special, însăpentru utilizatorii scuterelor electrice liftul este neîncăpător” - Bogdan A.

7. În Municipiul Dorohoi,o parte dintre rampele pentrupersoanele cu handicap suntimpracticabile, iar în multelocuri ele nu există. Rampeconstruite recent, destinateutilizatorilor de fotolii rulante, NUle permit acestora accesul de petrotuar în instituție. Marius P.

Page 33: Vocea voluntarului 2014

31

Vocea Voluntarului

În cazul persoanelorcare folosesc instrumenteasistive (cârje, cadre demers, fotolii rulante etc.)libera circulație este facilitatăprin existenţa accesibilităţilor– rampe cu unghi cât maimic de înclinaţie – maxim15º – care înlesnesc accesulpersoanei cu dizabilităţi înspaţiile publice, în condiţiiegale cu ceilalţi, deplinăsiguranţă şi independenţă.

Pornind de la relatările făcute de Bogdan A. și Marius P. înpagina anterioară, atenția tuturor dorim să o îndreptăm acum spre ...Libera circulație = dreptul cel mai prețuit al cetățenilor

Pentru cei care nu au ajuns niciodată în zona Dorohoiului – celmai apropiat Municipiu de sediul Asociației IHTIS – adăugăm câtevaprecizări și o imagine centrală.

Municipiul Dorohoi, reședința fostului județ cu același nume, seaflă așezat în partea de nord-est a țării, în Județul Botoșani, la contactulCâmpiei Jijiei Superioare cu Dealurile Bour, la confluența râurilor Jijia șiBuhai, la 200 m altitudine pe malul drept al râului Jijia.

Privite de la înălțime, localitățile în care viețuim sunt frumoase,primitoare, accesibile oricui.

“Roți fără rampe & rampe pentru roți”NOI AM LUAT ATITUDINE !!!

Page 34: Vocea voluntarului 2014

32

Vocea Voluntarului

Coborând “cu picioarele pe pământ” descoperim realitatea în fațafiecărei instituții publice, unde rampele de acces se împart în 3 categorii:

– optime (indicativ NP 051/2000 aprobat prin Ordinul 649/2001);– impracticabile;– inexistente.

Cu sprijinul a patru voluntari-fotografi, prin cca. 40 de imagini,Acțiunea “Roți fără rampe & rampe pentru roți” a urmărit patruobiective specifice:

1. Încurajarea tinerilor cu dizabilități să ia ATITUDINE în privințaunui DREPT FUNDAMENTAL;

2. Evidențierea exemplelor de bune practici în privințaaccesibilizării mediului fizic;

3. Depistarea instituțiilor inaccesibile persoanelor cu dizabilități;4. Colecționarea imaginilor mediului fizic, accesibil sau

handicapant, ilustrând respectarea sau nerespectarea dreptului la liberăcirculație al semenilor cu dizabilități.

Aparent, am militat pentru binele unui segment social. În realitate,beneficiarii cărora existența rampelor le poate ușura activitatea zilnicăsunt și: gospodinele care folosesc cărucioare la cumparaturi, copiii curole sau părinții cu pruncii plimbați în cărucior. Așadar, accesibilizareacorectă a mediului fizic este O NECESITATE SOCIALĂ.

Din acest motiv, imaginile surprinse au fost transpuse într-opoveste video, proiectată în cadrul a două evenimente publicebotoșănene: Gala Voluntariatului și Festivalul “Trec Magii prin VatraMoldovei”.

Astfel, vizionarea clipului a atras atenția publicului, alcătuit din:oameni politici, reprezentanți ai instituțiilor publice și ONG-uri, elevi șicadre didactice. Considerat a fi trist, fundalul sonor a fost un îndemn lameditație și reflecție.

Pledoaria pentru autonomie și liberă circulație în fotoliulrulant, trebuie înțeleasă și înlesnită de întreaga comunitate.

Page 35: Vocea voluntarului 2014

33

Vocea Voluntarului

Aşa cum la nivel European există CITY ACCES (un premiu anualacordat oraşelor UE, sporit accesibilizate), IHTIS – prin voluntarii săi –a generat ceva similar: Diploma SEMAPHOR DOROHOIAN.

Numărul rampelor OPTIME descoperite în faţa instituţiilordovedesc că lucrurile încep “a se mişca”. Deşi Municipiul Dorohoi esteîncă departe de a-l putea înscrie drept candidat la CITY ACCES,Diploma SEMAPHOR DOROHOIAN poate fi un început.

1. Cât de des suntfolosite rampele de acces decătre beneficiarii pentru cares-a facut investiția?

2. Știu utilizatorii defotolii rulante că au dreptul sase auto-reprezinte?

3.Sunt dispușifuncționarii publici să poarteun dialog direct cu opersoană cu dizabilități?

SEMAPHOR DOROHOIAN

Page 36: Vocea voluntarului 2014

34

Vocea Voluntarului

23 mai 2014 a fost ziua în care Acţiunea publică SEMAPHORDOROHOIAN, ne-a ajutat să desprindem concluzia că:

Rampele de acces nu mai reprezintă o curiozitate pentrucetăţeni. Ele există, dar… fără a le fi conştientizată adevăratasemnificaţie şi importanţă în procesul egalizării şanselorpersoanelor cu dizabilităţi.

Pe parcursul a două ore, 5 voluntari IHTIS au trecut pragul adiverse instituţii (Primărie, Judecătorie, Cadastru, ANAF, Bănci, Centresociale şi medicale, farmacii şi unităţi comerciale, piaţa centrală etc.),înmânând direct sau indirect 20 de Diplome – ca semn de apreciere faţăde reprezentanţii instituţiilor optim accesibilizate din Municipiul Dorohoi.

Astfel, Asociaţia IHTIS a punctat încă o zi în graficul activităţilorde voluntariat 2014, prezentând instituţiilor importante ale comunităţiidorohoiene o altfel de imagine a unui grup vulnerabil.

Page 37: Vocea voluntarului 2014

35

Vocea Voluntarului

Caracteristica zilei a fost TEAMA,majoritatea celor abordaţi fiind surprinşi,deseori greu de convins că, nu dorim nimicaltceva decât să le înmânăm o Diplomă...

Ne întrebăm: DE CE ACESTSENTIMENT, din moment ce strânsacolaborare dintre ONG-uri şi autorităţipublice reprezintă un obiectiv democraticmajor, atât la nivel naţional cât şi European?

Au existat însă şi opinii care ne-aubucurat:

”SE ÎNTÂMPLĂ ŞI AŞA CEVA?”

DA - acesta este rolul unui ONGîntr-o comunitate:

SĂ GENEREZE SCHIMBAREA…

Etichetat “vulnerabil” / gândescresponsabil – este proiectul în cadrul căruiaa fost realizată şi această actiune.

Îndrăznim să credem că măcar oparte dintre cei contactaţi au analizat, fienumai câteva clipe, ineditul mesajuluinostru:

“RAMPĂ ACCESIBILĂ=

DREPT RESPECTAT”

Ordonanța de urgență aGuvernului nr. 102/1999 (art. 11),cu modificările și completărileulterioare, impune obligativitateaamenajării clădirilor instituțiilorpublice, ale celor culturale, sportivesau de petrecere a timpului liber,locuințelor construite din fonduripublice, mijloacelor de transport încomun, a telefoanelor publice și acăilor de acces.

Norme optimede

accesibilizare a clădirilor

publice

Page 38: Vocea voluntarului 2014

36

Vocea Voluntarului

***

În Legea 448 / 2006 actualizată, CAPITOLUL IV - se precizează:

Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia săincludă reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cuhandicap sau ai organizaţiilor neguvernamentale ale persoanelorcu handicap în comisiile de recepţie a lucrărilor de construcţie oride adaptare a obiectivelor prevăzute la alin. (1) şi (2).

- panta max. de 15% pentrudenivelare mai mică de 20 cm;

- panta max. de 8% pentrudenivelare mai mare de 20 cm;

- lungime max. 6 m;- lăţime min. 1,20 m;- spaţiu odihnă min. 1,20 m

(pentru rampe cu o lungime maimare de 6 m).

ACCESIBILITATEînseamnă:

Page 39: Vocea voluntarului 2014

37

Vocea Voluntarului

Socializarea presupune o largăvarietate de activități desfășurateîntr-un mediu distractiv, pentrufiecare copil sau tânăr urmărindu-sețeluri individuale bazate pe nevoilelui, dar și țeluri de grup pentru aputea fi monitorizată coeziuneagrupului și felul cum evolueazăfiecare la nivelul acestuia.

O astfel de acțiune afost Tabăra de socializare

“APTITUDINI PENTRU ATITUDINI, organizată de Asociația IHTIS înStațiunea Eforie Sud / Hotel MILCOV**, în perioada 25-30 iunie 2014.

Ineditul fiecărei clipe greu poate fi descris în cuvinte...

TABĂRA

APTITUDINIpentru

ATITUDINI

ACTIVITĂȚI:

* Ora de Psihologie

* Să trăim sănătos

* Biblioteca Vie

* Teatru Imagine

* Atelier de creație

* Seri culturale

Page 40: Vocea voluntarului 2014

38

Vocea Voluntarului

ART FUSIONPARTENER de suflet

Prin proiectele noastre ne dorim să îi activăm pe oameni, să îifacem conştienţi de rolul lor în sociatate, să îi facem să ia atitudine faţăde problemele din comunitate.

Contribuția adusă de voluntarii Art Fusion în Tabăra“APTITUDINI pentru ATITUDINI”:

- o piesă de Teatru Imagine;- un atelier pe metoda de Biblioteca Vie;- un eveniment de Biblioteca Vie.

Ce a însemnat contribuția A.R.T. Fusion pentru beneficiariitaberei, ne povestec chiar ei...

Avem și un slogan nou și puternic:„Tu ești motorul schimbării”!

Asociația A.R.T. Fusion s-arenăscut în 2013, ca o pasărePhoenix.

Cum? Cu o viziune și omisiune actualizate, în acord cuactivitățile desfășurate în prezent,activități care se împart pe douămari dimensiuni: responsabilitatesocială și responsabilitate globală.

Azi, misiunea A.R.T. Fusioneste aceea de a crea schimbaresocială prin responsabilizareaoamenilor din comunitate, iarviziunea noastră este aceea a uneilumi în care fiecare este conștientde rolul lui în societate la nivelglobal și aduce o schimbare încomunitatea în care vrea sătrăiască.

Civismul în rândul oamenilor continuă să fie destul de scăzut,sunt neîncrezători în capacitatea lor de a schimba ceva, în capacitateainstituţiilor statului de a îmbunătăţi situaţia generală din societate; astfelscade interesul lor de a-şi exercita drepturile pe care le au în calitatealor de cetăţeni.

Page 41: Vocea voluntarului 2014

39

Vocea Voluntarului

Era de mult necesară oconștientizare a situațieipersoanelor cu handicap înaceastă societate din ce în cemai săracă în valori și self-centered.

Tabăra IHTIS a schimbatpuțin datele problemei, aducând înprim plan puterea omului cuhandicap, iar nu slăbiciunile sale.După cum spunea șicoordonatoarea proiectului, dacă osingură abilitate a unei persoanecu dizabilități este bine pusă învaloare, atunci ceilalți vor percepecu precădere abilitatea în loculdizabilității și omul acela va reușisă devină o adevărată resursăpentru societate.

Acțiunea “Biblioteca Vie”, din cadrul taberei, a schimbatmentalități de tipul: “Vai, săracul/săraca…! Vai, dar cum să sedescurce așa?” chiar și în cazul unor persoane foarte în vârstă, maigreu educabile. Sunt deosebit de bucuroasă că am asistat latransformarea bunicii mele vis-a-vis de perceperea unei persoane cudizabilități, în doar câteva zile. Ceea ce eu nu am reușit niciodată, areușit IHTIS în câteva zile. Am admirat și vreau să laud formidabilaatmosferă de coeziune creată.

Am simțit nespusa căldură a participanților și implicarea cubucurie în toate activitățile, inclusiv în îndeplinirea sarcinilor.Susținerea, toleranța, respectul, precum și egalitatea în drepturi șiresponsabilități sunt valori trăite, nu doar enunțate de cătreorganizatori, iar lucrul care m-a impresionat profund a fost putereatransformatoare a dragostei dintre oameni. Într-un grup extrem deunit au ieșit la iveală talente adormite sau chiar nebănuite.

Am avut privilegiul de a cunoaște oameni puternici, în ciudaaparențelor, înțelepți, răbdători, toleranți și, mai presus de toate, foarte,foarte iubitori. Este greu de descris starea sufletului care râde la unisoncu celelalte suflete, fără vorbe prea multe.

Așa este IHTIS prin oamenii săi. Vă mulțumesc că existați!

GEORGIANA MONALISAGABRIAN

Page 42: Vocea voluntarului 2014

40

Vocea Voluntarului

MIHAI COȚOVANU

LARISAONCIU

MIHAELAMIHĂESCU

Prof. LUMINIȚAOȚELEA

SIMONAFURNICĂ

ADINAMÎNICAN

ADINAFURNICĂ

Prof. ALINACOȚOVANU

prima clipă și cred că a depășit acest stadiude “socializare”. Așa simt eu...

Parcă ne cunoaștemde o viață. Socializareanoastră a “funcționat” din

bicicleta și cântecele la chitară, poeziile șiactivitățile Art Fusion. Totul a fost PERFECT.

Tabăra aceasta m-ainfluențat să am un stil deviață mai sănătos. Amîntâlnit oameni deosebițiși mi-am făcut mulțiprieteni. Sper să ne maiîntâlnim.

Pentru mine a fost oexperiență frumoasă. Mi-au plăcut mult serile cu

Cântecele Larisei șiale Martei și minunatelepoezii ale Adinei, ne-auîncântat și ne-au purtat

pe valurile Mării Negre.

Am învățat multelucruri frumoase, poveștinoi de viață. Sper să maifaceți așa tabere!

Înv. MARIAARAMĂ

MARTAPALADI

O lume de poveste.Îmi plac acești oamenifrumoși care reușesc să

trăiască viața cu multă bucurie în suflet. Nupot omite plimbările cu “trișca” și prieteniile

pe care am reușit să le legcu noile persoane...

Pentru cei maimulți dintre noitimpul are o duratăpredeterminată pecare o măsurăm înminute, ore, zile.Aici, pentru primadată am măsurattimpul în zâmbete.

Au fost atât demulte lucruri pecare le-am făcutîmpreună...

Ne-am îmbogățitspiritul, am învățat,ne-am jucat și amrâs.

În mica noastrălume, fiecare a fostdeopotrivă rege șisupus...

IMPRESIIdin

TABĂRĂ

Azi... M-AM ÎMBOGĂȚITcu ideile, preocupările,frământările, experiențelecelor prezenți.

Acest grup deoameni minunați mi-auînsănătoșit gândurile,legându-se prietenii fru-moase. Teatru Imagine și“Să trăim sănătos” aufost adevărate lecțiipentru mine.

Orice voluntar,înainte de a-și asuma oresponsabilitate în cadrulunui proiect, trebuie săcunoască îndeaproapegrupul vulnerabil și...invers. Acesta a fostscopul Taberei IHTIS.

Page 43: Vocea voluntarului 2014

41

Vocea Voluntarului

În cadrul Taberei APTITUDINIPENTRU ATITUDINI, 21 departicipanți de toate vârstele auexperimentat “socializarea”.

21 - cifra perfecțiunii prinexcelență - semnifică spiritul deaventură, curajul, înțelepciunea șistrălucirea lumii celei veșnice...

O veșnicie ne-am fi dorit sățină, dar… s-a terminat. De vrem ca sămai fie, avem o singură armă:redactarea unui nou proiect și... cifraperfecțiunii o vom contura din nou… Poate că, amintirea “TEIULUI” și

prieteniile legate, ne vor motiva timp de un an, să așteptăm nerăbdătoria fi din nou împreună, la Milcov, pentru zile de suflet și seri depoveste. Până atunci, Adina “dela mare” a născocit modalitatea dea ne păstra lângă ea permanent,invenția ei stând bine ascunsă într-un link “albastru închis”…www.axaina.ro/.

De ce un Cenaclu virtual sub egida IHTIS? Deoarece, în maipuțin de un an, trei titluri de carte au conturat încă o activitate prin carecopii și tineri, cu și fără dizabilități, și-au dovedit aptitudinile lor literare.

OMUL CARE SCRIE NU E NICIODATĂ SINGUR!

TIMPUL nu trebuiemăsurat în secunde ci,

în AMINTIRI.

Page 44: Vocea voluntarului 2014

42

Vocea Voluntarului

Atunci când vorbim despre marene gândim adesea la o lume ascunsăprivirii, o lume plină de mistere. Asociemîntinderea albastră cu libertatea și paceainterioară sau, uneori, cu furtuni desentimente și trăiri la cel mai profund nivel.

Marea a reprezentat dintotdeuna o sursă nesecată de inspirație pentruartiști. Astfel, nu pare nelalocul ei decizia de a da numele Mării Negre unuicenaclu literar-artistic. Se crede, luându-se în considerare izvoarele istorice, căpopulațiile de cimerieni și sciți au numit această mare Axaina, ceea ce s-artraduce drept ”albastru închis”. Dincolo de rezonața exotică a numelui, cenaclula fost înființat pentru a aduce împreună oameni cu pasiuni și preocupăriartistice. Adunând la un loc persoane ce provin din medii diferite, se realizeazăun schimb de experiență care contribuie la evoluția omului ca individ șiîncurajeză diversitatea în artă.

La momentul înființării cenaclului s-au luat în considerare trei factoriesențiali: localizarea geografică a membrilor, timpul alocat de către aceștia șiprofilul artistic. Astfel, pentru a menține un echilibru între costuri și numărulbeneficiarilor am decis că cea mai bună soluție ar fi mediul virtual. Progresultehnologic a făcut ca mijloacele de comunicare bazate pe internet să devină oobisnuință, ceea ce justifică accesibilitatea indiferent de orașul de reședintă.Ținând cont de acest lucru, factorul ”timp” a devenit de asemenea important.Pentru cei mai mulți dintre noi arta este un hobby căruia îi dedicăm momentelede după școală sau serviciu. Un site web este disponibil aproape non-stop,astfel că membrii pot să-și publice creațiile sau să poarte discuții pe temaacestora indiferent de oră. Secțiunile au fost alese luându-se în considerarelegăturile subtile dintre literatură și desen (pictură). Uneori o mică poveste saucâteva versuri stimulează imaginația unui artist plastic. Alteori, privind ocreație, descopri ce îți lipsea ca să pui pe hârtie o nouă lume de cuvinte.

Ideea înființării cenaclului Axaina a venit ca o urmare firească a uneiacțiuni care cerea responsabilitate socială. Tabăra de socializare Aptitudinipentru Atitudini desfășurată la Eforie Sud în perioada 25-30 iunie 2014 a adusîmpreună persoane din medii diferite, cu diferite stadii de educație, de la copiipână la bătrâni, cu și fără dizabilități. Într-un asemenea mediu complex te-ai fiașteptat sa apară tensiuni și conflicte la tot pasul. Însă acolo am întâlnit oatmosferă aproape magică, atunci am realizat că legăturile dintre oameni serealizează altfel, iar arta are un rol important în crearea și menținerea acestorlegături. Am vrut să păstrez o parte din acea experiență și astfel s-a născutAxaina – un cenaclu literar-artistic ce are ca scop promovarea diversitățiiși îmbogățirea patrimoniului cultural românesc.

Site-ul poate fi accesat de oriunde și de pe majoritatea dispozitivelorfixe sau mobile de comunicare bazată pe internet. Calitatea de membru ceredoar o adresă de e-mail. Indiferent că ești doar beneficiarul creației artisticesau îți exersezi talentul, www.axaina.ro este acolo pentru tine.

CENACLULAXAINA

Page 45: Vocea voluntarului 2014

43

Vocea Voluntarului

10 ANI IHTIS2004 – 2014

o urma lăsată de fiecare dintre noi pe pământ.10 ani din care TREBUIE să rămânem în suflete doar cu bucuria

de a fi făptuit împreună, într-o lume care prin vorbe nesocotite sestrăduiește parcă din răsputeri să împiedice dăruirea, perseverența,încăpățânarea de a face ca lucrurile firești și de suflet să se întâmple.

2004 – 2014 – “oameni” și OAMENI ce au generat un mănunchide zile, săptămâni, luni și ani în care am lăcrimat mult pentru a trăipuținele clipe de bucurie... ÎMPREUNĂ.

Page 46: Vocea voluntarului 2014

44

Vocea Voluntarului

Pe înțelesul oricui, ONG-urilereprezintă vocea cetățenilor, iar menireaONG-urilor este de a-i proteja pe cei aflațiîn dificultate – fiecare ONG alegând asprijini un grup țintă distinct.

Dorohoi – Botoșani – București –Constanța, a fost circuitul desfășurăriiacțiunilor IHTIS, un ONG modest prinresursele financiare, dar valoros prinOAMENII și INSTITUȚIILE care i-au fostalături.

De câte ori împrejurările au cerut-o, ne-am adresat comunității,informând, atenționând sau solicitând ajutor logistic, fizic și financiar,pentru a spori și promova abilitățile tinerilor cu și fără dizabilități dindiferite zone ale țării. Pe scurt, aceasta este povestea Asociației IHTIScare la ceas aniversar și-a propus să adreseze un sincer MULȚUMESCcelor care au știut să o remarce ca și componentă a “lumii ONG”.

Prin organizarea evenimentului “Societatea civilă suntem noi”– recunoștința și aprecierea noastră sinceră s-a îndreptat cătreinstituțiile: Direcția de Asistență Socială Dorohoi, SeminarulTeologic “Sf. Ioan Iacob” Dorohoi, Clubul Copiilor Dorohoi,Dorohoi News, STIRI BT, APC Europe Direct și DJST Botoșani,DGASPC, Asociația Învățătorilor și B-RIGHT MEDIA Botoșani.

Deși, distanța constituie un foarte mare obstacol, invitații IHTISdin alte zone din țară, pe care am dorit a-i asigura de semnulrecunostinței noastre, au fost: Tipografia SHIK & STEFAN București,Fundația SOROS București, Grupul ARHIPERA București,Asociația ART FUSION București, Asociația ACCSALPA Constanța.

Deoarece, de cele mai multe ori, voluntariatul a reprezentatresursa strategică IHTIS, la ceas aniversar i-am asigurat de TOATĂPREȚUIREA NOASTRĂ pentru amintirile frumoase și sincere generate

în timp, pe: Georgiana Gabrian, ValentinDuran, Florentina Bunda, Anca Raicu,Tudora Niculae, Florin Racoci(București), Prof. Alina și Aurel Răileanu(Botoșani), înv. Marinela Mihai(Vorniceni), înv. Puiu Șparhat(Ștefănești), Marius Petrescu (Dorohoi),Adina Mînican (Constanța), AmaliaPetrescu și Cosmin Vatamanu (Dorohoi).

Page 47: Vocea voluntarului 2014

45

Vocea Voluntarului

IHTIS la 10 ani:Cineva, acolo SUS,

ne iubeşte

Am participat, de mai multe ori,la activităţi comune cu AsociaţiaIHTIS condusă de neobosita eipreşedintă, Mihaela Mihăescu:Fie la întâlniri cu alte organizaţiineguvernamentale, târguri ONG,fie la evenimente organizate înparteneriat, fie, de cele mai multeori, la proiectele concepute şiorganizate chiar de IHTIS.

Este vorba de proiecte ampleşi ambiţioase: work-shopuri,festivaluri, concursuri, cuparticipare selectă, organizareimpecabilă şi impact considerabilla presă şi opinia publică.

Marea majoritate a proiectelor Asociaţiei IHTIS – şi implicit aleMihaelei Mihăescu - Michi, cum obişnuiesc să o alinte cei apropiaţi, aufost puse în operă din fonduri proprii (a se citi din resursele familiei şicelor apropiaţi) şi doar în mică măsură cu finanţare exterioară. Cu atâtmai mare meritul organizatorilor!

Anul acesta, Centrul Europe Direct Botoşani a programat, în iulie,un forum al bloggerilor şi tinerilor jurnalişti, la Memorialul Ipoteşti –Botoşani. În momentul în care am discutat condiţiile concrete aleevenimentului, gazdele ne-au prevenit: ştiţi că în ziua cutare sala mareeste ocupată.

- Dar cine vine? – ne-am interesat.- Asociaţia IHTIS.

Era, de data aceasta, o întâlnire neprogramată, o coincidenţă, oîntâmplare. Dar ce întâmplare fericită - ne-am zis.

Ulterior, am primit şi o invitaţie oficială la evenimentulaniversar – 10 ani de activitate a asociaţiei, cu spectacol şi undialog între participanţi pe tema grupurilor vulnerabile.

RADU CÂJVĂNEANUAPC EUROPE DIRECT

Botoșani

Page 48: Vocea voluntarului 2014

46

Vocea Voluntarului

Doamna Mihaela Mihăescu putea, foarte bine, să fie şi unparticipant de seamă la forumul nostru pentru că este, printre multealtele şi un blogger redutabil, cu multe vizualizări la publicaţia on-lineeditată de dumneaei, pe care o puteţi citi cu plăcere la adresa:http://asociatia-ihtis.ro/.

Văzând compania pe care o vom avea la Ipoteşti am adaptatprogramul forumului la o activitate comună. Blogerii şi micii jurnalişti auprimit ca temă a dimineţii - să documenteze şi să redacteze materialepe tema relaţiei cu persoanele cu dizabilităţi. Am participat ladezbatere şi la emoţionantul spectacol împreună cu câţiva membri aiunei alte asociaţii din Botoşani, “Inimi la Unison” - soţii Alina şi AurelRăileanu. Evenimentul a fost presărat de discursuri însufleţite şiacompaniat de o gală de premiere cu diplome şi cupe strălucitoare.

În cuvântul meu am declarat, poate puţin hazardat, că întâlnireaa trei asociaţii prietene şi partenere - IHTIS, Inimi la Unison şi EuropeDirect - nu a fost o simplă întâmplare, o simplă coincidenţă ci, un faptanume orânduit de Pronia Divină. Şi mare mi-a fost emoţia când şi alţiparticipanţi au confirmat viziunea subsemnatului.

Ce a urmat: micii jurnalişti s-au împrietenit pe loc cu membrii şiinvitaţii Asociaţiei IHTIS, iar după amiaza cântau şi petreceau împreunăsub soarele generos al verii.

O întâlnire de suflet cum se spune, multă dăruire şi spirit desacrificiu, un strop de binecuvântare venită de Sus, ca o pregustare amai marilor răsplăţi care, îi aşteaptă pe cei credincioşi şi jertfelnici.

Page 49: Vocea voluntarului 2014

47

Vocea Voluntarului

''Clopoțeii iernii''de la

''FLOARE DE COLȚ''pe plai eminescian

Totul a început o dată cuinvitația domnișoarei MihaelaMihăescu la aniversarea a 10 ani deactivitate a Asociației IHTIS.

Copiii de la Complexul deapartamente ''FLOARE DE COLȚ''sub denumirea de grup ''CLOPOȚEIIIERNII' 'impreună cu grupul ARTISANIMA Dorohoi, au avut aceastăoportunitate de a ieși din ''anonimat''prin cântecul vesel și glasurileinocente care au încercat să

''coloreze'' atmosfera unui program artistic pe meleagurile eminescienedin Ipotești. Acea sâmbătă, de 26 iulie 2014, nu va fi uitată prea curând,copiii fiind apreciați prin diferite surprize pregătite cu atâta drag.

Copiii de la Complexul de Apartamente ''FLOARE DE COLȚ'' aufost tratați ''regește'' în final, la masa oferită cu drag de organizatori,cărora ținem să le mulțumim pentru efortul depus, dăruind clipe debucurie fiecărui invitat în parte.

După programul artistic aniversar, ne-am bucurat cu toții de loculplin de poezie, de Casa Memorială a marelui poet, de Bisericuța vecheși de prezența caldă a tuturor invitaților.

ANA CAMELIA ANDRIEȘinstructor de educație șicoordonatorul grupurilor

“ARTIS ANIMA” și“FLOARE DE COLȚ”

Dorohoi

Page 50: Vocea voluntarului 2014

48

Vocea Voluntarului

Centrul Național de StudiiMIHAI EMINESCU

Page 51: Vocea voluntarului 2014

49

Vocea Voluntarului

Mulțumim MEMORIALULUI IPOTEȘTI, îndeosebi dlui RELUONEAGA – pentru găzduire. Darul nostru modest, un pliant editat în 200de exemplare a ajuns la Ipotești în ziua evenimentului, urmând ca unaltul, tradus în limba engleză, să fie editat curând pentru turiștii străini.Multumim pentru aceasta oportunitate Tipografiei SHIK&STEFAN.

Page 52: Vocea voluntarului 2014

50

Vocea Voluntarului

RETROSPECTIVAunui deceniu deVOLUNTARIAT

Activism civic și responsabilitate socială - 10 proiecte inițiate și coordonate / din care două finanțate /

restul implementate cu investiții personale. - 10 Premii la nivel național pentru proiecte implementate în

domeniile: social, cultural, activism civic și drepturile omului.- Activitate literară și jurnalistică, menită a conștientiza membrii

comunității cu privire la potențialul avut de persoanele cu diz/ABILITĂȚIîn societate.

- 8 titluri de carte, cca. 4000 exemplare diseminate cetățenilor /Peste 430 de articole scrise pe Blogul http://asociatia-ihtis.ro /Colaborator la Dorohoi News, din 2011.

- 3 Campanii de informare și sensibilizare, vizând incluziuneașcolară – toți cei trei beneficiari vizați direct având astăzi statut de elev/ 2 dintre ei fiind trecuți de 30 ani, la data incluziunii școlare.

- 3 campanii de redobândire a gradului de handicap și drepturilorcuvenite - unul neacordat timp de 6 ani și două sistate nejustificat.

- 1 campanie privind sensibilizarea instituțiilor publice, privindgradul de accesibilizare al Municipiului Dorohoi.

- 1 Festival anual Interjudețean de Colinde și Datini Românești,aflat în acest an la a IV-a ediție, având cca. 250 participanți cu și fărădizabilități, jurizați cu șanse egale.

- Campanii de strângere de fonduri, pentru obținerea unuiminim necesar de resurse, vizând realizarea unui Centru de ViațăIndependentă, în Parteneriat cu FundațIa SOROS și GrupulARHIPERA - proiect spre care ne vom canaliza întreaga atenție încel de-al II-lea deceniu, pe care îl întâmpînăm cu statornicul crez..

NU POT, NU EXISTĂ!***

Page 53: Vocea voluntarului 2014

51

Vocea Voluntarului

Art. 1. (1) Prezenta lege reglementează participarea persoanelor fizicela activităţile de voluntariat desfăşurate în folosul altor persoane sau alsocietăţii, organizate de persoane juridice de drept public sau de dreptprivat fără scop lucrativ.

(2) Voluntariatul este un factor important în crearea unei pieţeeuropene competitive a muncii şi, totodată, în dezvoltarea educaţiei şiformării profesionale, precum şi pentru creşterea solidarităţii sociale.

Art. 2. (1) Statul român recunoaşte valoarea socială a activităţilor devoluntariat ca expresie a cetăţeniei active, a solidarităţii şiresponsabilităţii sociale, precum şi valoarea profesională ca expresie adezvoltării personale, profesionale, interculturale şi lingvistice apersoanelor care desfăşoară aceste activităţi.

(2) Statul susţine dezvoltarea mişcării de voluntariat la nivel local,naţional şi internaţional, cu respectarea independenţei şi diversităţiiacesteia, în scopul îndeplinirii sale artistice şi culturale, sportive şirecreative, educaţionale, ştiinţifice, de cercetare, de tineret, dereprezentare, de mediu, de sănătate, sociale, de solidaritate, dedezvoltare comunitară, de ajutor umanitar, civic şi filantropic şi alteleasemenea.

(3) Statul român sprijină dezvoltarea voluntariatului prin toateinstituţiile sale care activează în domenii în care se desfăşoară activităţide voluntariat potrivit legii.

Art. 3. În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos auurmătoarele semnificaţii:

a) voluntariatul reprezintă participarea voluntarului persoanăfizică la activităţi de interes public desfăşurate în folosul altor persoanesau al societăţii, organizate de către persoane juridice de drept public

RECRUTĂMVOLUNTARI

Contactați-ne!

LEGEA78 / 2014

privind reglementareaactivităţii de

voluntariat în România

Page 54: Vocea voluntarului 2014

52

Vocea Voluntarului

sau de drept privat, fără remuneraţie, individual sau în grup;b) activitatea de interes public reprezintă activitatea desfăşurată

în domenii precum: arta şi cultura, sportul şi recreerea, educaţia şicercetarea, protecţia mediului, sănătatea, asistenţa socială, religia,activismul civic, drepturile omului, ajutorul umanitar şi/sau filantropic,dezvoltarea comunitară, dezvoltarea socială;

c) organizaţia-gazdă este persoana juridică de drept public saude drept privat, fără scop lucrativ, care organizează şi administreazăactivităţi de voluntariat;

d) contractul de voluntariat reprezintă convenţia încheiată întreun voluntar şi organizaţia-gazdă, în temeiul căreia prima parte se obligăsă presteze o activitate de interes public, fără a fi remunerată, iar ceade-a doua se obligă să ofere o activitate adecvată solicitării saupregătirii voluntarului;

e) voluntarul este orice persoană fizică, fără deosebire de rasă,origine etnică, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, care a dobânditcapacitate de muncă potrivit legislaţiei în domeniul muncii şi desfăşoarăactivităţi de voluntariat;

f) beneficiarul activităţii de voluntariat este persoana fizică, altadecât soţul/soţia şi copiii sau persoana juridică în folosul căreia sedesfăşoară activitatea de voluntariat;

g) coordonatorul voluntarilor este voluntarul sau angajatulorganizaţiei-gazdă, care îndeplineşte sarcinile legate de coordonarea şiadministrarea activităţii voluntarilor.

Art. 4. Prezenta lege se fundamentează pe următoarele principii:a) participarea ca voluntar, activitate de interes public,

neremunerată şi bazată pe o decizie liber consimţită a voluntarului;b) implicarea activă a voluntarului în viaţa comunităţii;c) desfăşurarea voluntariatului cu excluderea remuneraţiei din

partea beneficiarului activităţii;d) participarea persoanelor la activităţile de voluntariat, pe baza

egalităţii de şanse şi de tratament, fără discriminări;e) activitatea de voluntariat nu substituie munca plătită;f) caracterul de interes public al activităţii de voluntariat.

Art. 5. Activităţile de voluntariat izolate, sporadic prestate, în afararaporturilor cu persoanele juridice prevăzute la art. 1, din raţiunifamiliale, de prietenie sau de bună vecinătate nu fac obiectul prezenteilegi.

Page 55: Vocea voluntarului 2014

53

Vocea Voluntarului

Art. 6. Autorităţile administraţiei publice sprijină derularea activităţilor devoluntariat prin includerea în strategiile de dezvoltare locală saunaţională a unor capitole distincte despre rolul voluntariatului ca resursăde dezvoltare a bunăstării sociale, şi nu ca modalitate de reducere acheltuielilor, precum şi modul de sprijinire a voluntariatului pentruatingerea priorităţilor locale sau naţionale.

Art. 7. (1) Autorităţile administraţiei publice locale susţin voluntariatul cametodă recunoscută prin care cetăţenii pot participa activ la activităţi devoluntariat în comunităţile lor, metodă ce le permite acestora săabordeze probleme legate de acţiuni umanitare, mediu înconjurător,probleme sociale, şi altele asemenea.

(2) Autorităţile administraţiei publice locale se întâlnesc anual cureprezentanţii legali ai organizaţiei-gazdă, pe raza unităţiloradministrativ-teritoriale pe care le conduc, în vederea organizării uneicooperări efective în activităţile de interes public desfăşurate de cătrevoluntari, precum şi în vederea promovării, la nivel local, a acestoractivităţi, a rezultatelor şi impactului social survenit.

(3) Autorităţile administraţiei publice locale promovează şi susţinorganizarea de evenimente cu ocazia Zilei Internaţionale aVoluntariatului, în data de 5 decembrie a fiecărui an.

Art. 8. (1) Activităţilor de voluntariat organizate în afara României decătre organizaţii-gazdă de naţionalitate română, în parteneriat cuorganizaţii din ţara respectivă, desfăşurate în temeiul unui contract devoluntariat semnat în România, le sunt aplicabile prevederile prezenteilegi.

(2) Voluntarilor cetăţeni străini le este garantată rezidenţa peteritoriul statului român pe durata contractului de voluntariat, în limiteleşi condiţiile impuse de legislaţia privind regimul străinilor în România.

Art. 9. (1) Activitatea de voluntariat se desfăşoară în urma unei cereridin partea organizaţiei-gazdă, prin care aceasta îşi manifestădisponibilitatea de a colabora cu voluntari. Organizaţia-gazdă areposibilitatea de a refuza motivat cererea unui candidat de a devenivoluntar, în condiţiile prevăzute în statutul acesteia, în funcţie de tipul deactivitate desfăşurată, şi cu respectarea art. 4 lit. c).

(2) Cererea emisă de organizaţia-gazdă persoană juridică dedrept public, prin care este manifestată disponibilitatea de a colabora cuvoluntari, se realizează printr-un anunţ public.

Page 56: Vocea voluntarului 2014

54

Vocea Voluntarului

(3) Organizaţia-gazdă oferă instruire iniţială cu privire la:a) structura, misiunea şi activităţile organizaţiei-gazdă;b) drepturile şi responsabilităţile voluntarului;c) regulamentele interne care reglementează implicarea

voluntarului.(4) Organizaţia-gazdă poate oferi voluntarilor, în condiţiile

legislaţiei din domeniul educaţiei şi formării profesionale, cursuri deinstruire, formare şi pregătire profesională în domeniul în care aceastaactivează.

Art. 10. (1) Este interzis, sub sancţiunea anulabilităţii, să se încheiecontract de voluntariat în scopul de a evita încheierea unui contractindividual de muncă sau, după caz, a unui contract civil de prestări deservicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuareaprestaţiilor respective.

(2) Activitatea de voluntariat se consideră experienţă profesionalăşi/sau în specialitate, în funcţie de tipul activităţii, dacă aceasta esterealizată în domeniul studiilor absolvite.

(3) Pe durata perioadei activităţii de voluntariat, precum şi laîncheierea activităţii de voluntariat, organizaţia-gazdă, la cerereavoluntarului, eliberează un certificat de voluntariat la care este anexat unraport de activitate. Acestea se întocmesc în limba română dacă au fostemise pe teritoriul României.

(4) Certificatul de voluntariat va conţine următoarele elemente:a) datele de identificare ale organizaţiei-gazdă care emite

certificatul;b) numărul de înregistrare şi data emiterii certificatului;c) numărul de înregistrare şi data contractului de voluntariat;d) numele, prenumele şi datele de identificare ale voluntarului;e) perioada şi numărul de ore de voluntariat;f) numele şi prenumele coordonatorului voluntarilor;g) numele şi prenumele reprezentantului legal al organizaţiei

gazdă;h) menţiunea "Voluntarul şi organizaţia emitentă sunt responsabili

pentru veridicitatea datelor şi informaţiilor cuprinse în acest certificat".(5) Certificatele de voluntariat sau documentele echivalente

eliberate de organizaţii-gazdă dintr-un alt stat sunt recunoscute înRomânia în măsura în care conţin elementele prevăzute la alin. (4) şisunt prezentate în copie autentificată şi traducere legalizată.

Page 57: Vocea voluntarului 2014

55

Vocea Voluntarului

(6) Raportul de activitate va conţine următoarele elemente:a) activităţile de voluntariat prestate;b) atribuţiile asumate;c) aptitudinile dobândite.

Art. 11. (1) Voluntariatul se desfăşoară pe baza unui contract încheiat înformă scrisă, în limba română, între voluntar şi organizaţia-gazdă.Obligaţia de încheiere a contractului de voluntariat în formă scrisă revineorganizaţiei-gazdă. Forma scrisă este obligatorie pentru încheiereavalabilă a contractului.

(2) În cazul încheierii contractului de voluntariat cu un cetăţeanstrăin, organizaţia gazdă poate să-i pună acestuia la dispoziţie uninterpret.

(3) Organizaţia-gazdă este obligată ca, anterior începeriiactivităţii de voluntariat, să înmâneze voluntarului un exemplar dincontractul de voluntariat.

(4) Anterior începerii activităţii, contractul de voluntariat seînregistrează în registrul de evidenţă a voluntarilor ţinut de organizaţia-gazdă.

(5) Contractul de voluntariat este însoţit obligatoriu de fişa devoluntariat şi fişa de protecţie a voluntarului.

(6) Contractul de voluntariat trebuie să conţină următoareleclauze:

a) datele de identificare ale părţilor contractante;b) descrierea activităţilor pe care urmează să le presteze

voluntarul;c) timpul şi perioada de desfăşurare a activităţii de voluntariat;d) drepturile şi obligaţiile părţilor;e) stabilirea cerinţelor profesionale, a abilităţilor sociale,

intereselor de dezvoltare, a celor de sănătate, confirmate prin certificatede sănătate sau alte documente;

f) condiţiile de reziliere a contractului.(7) Contractul de voluntariat încetează în următoarele condiţii:a) la expirarea termenului stabilit în contract, respectiv la data la

care prestaţiile care fac obiectul contractului au fost executate;b) de comun acord;c) când organizaţia-gazdă îşi încetează activitatea;d) prin denunţare unilaterală, în condiţiile art. 21;e) în caz de reziliere a contractului.

Page 58: Vocea voluntarului 2014

56

Vocea Voluntarului

(8) Fişa de voluntariat conţine descrierea în detaliu a tipurilor deactivităţi pe care organizaţia-gazdă şi voluntarul au convenit că acestadin urmă le va desfăşura pe parcursul contractului de voluntariat.

(9) Fişa de protecţie a voluntarului conţine instrucţiuni cu privirela desfăşurarea activităţii acestuia, cu respectarea prevederilor legale îndomeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Pentru activităţi ce ies dindomeniul de acoperire al fişei de protecţie a voluntarului, organizatoriiactivităţii vor apela la inspectoratele teritoriale de muncă ce vor pune ladispoziţia acestora instrucţiuni de securitate a muncii specifice activităţiirespective.

(10) Organizaţia-gazdă este obligată să ţină evidenţa voluntarilor,a duratei şi a tipului activităţilor desfăşurate şi evaluării voluntarilor, pebaza criteriilor stabilite în regulamentul intern.

Art. 12. Contractul de voluntariat trebuie să conţină minimumurmătoarele drepturi ale voluntarului:

a) dreptul de a desfăşura activitatea de voluntariat în concordanţăcu capacitatea şi disponibilitatea acestuia;

b) dreptul de a solicita organizaţiei-gazdă eliberarea certificatuluide voluntariat însoţit de raportul de activitate;

c) dreptul la confidenţialitate şi protecţia datelor personale;d) dreptul la timp liber corespunzător cu activitatea de voluntariat.

Art. 13. (1) Contractul de voluntariat trebuie să conţină următoareleobligaţii ale voluntarului:

a) obligaţia de a presta o activitate de interes public, fărăremuneraţie;

b) obligaţia unei conduite complementare cu obiectivele generaleale voluntariatului - îmbunătăţirea calităţii vieţii şi reducerea sărăciei,dezvoltare sustenabilă, sănătate, prevenirea şi gestionarea efectelordezastrelor, incluziunea socială şi, totodată, lupta împotriva excluderiisociale şi discriminarea;

c) obligaţia voluntarului de a îndeplini sarcinile prevăzute în fişade voluntariat, precum şi respectarea instrucţiunilor stipulate în fişa deprotecţie a voluntarului;

d) obligaţia de a păstra confidenţialitatea informaţiilor la care areacces în cadrul activităţii de voluntariat, pe perioada desfăşurăriicontractului de voluntariat şi pe o perioada de 2 ani după încetareaacestuia;

Page 59: Vocea voluntarului 2014

57

Vocea Voluntarului

e) obligaţia de a anunţa indisponibilitatea temporară de a prestaactivitatea de voluntariat în care este implicat.

(2) Răspunderea voluntarului în astfel de situaţii se angajeazăpotrivit regulilor stabilite în legislaţia în vigoare şi în regulamenteleinterne ale organizaţiei-gazdă.

Art. 14. Contractul de voluntariat trebuie să conţină următoarele drepturiale organizaţiei-gazdă:

a) dreptul de a stabili organizarea şi funcţionarea activităţii de voluntariat;b) dreptul de a iniţia conţinutul fişei de voluntariat, pe care o

adaptează la solicitarea şi pregătirea voluntarului, precum şi la tipul deactivităţi de voluntariat desfăşurate de către organizaţia-gazdă;

c) dreptul de a exercita controlul asupra modului de implementarea fişei de voluntariat prin coordonatorul de voluntari;

d) dreptul de a constata abaterile voluntarului, raportate laclauzele stabilite în contractul de voluntariat, fişa de voluntariat şi/sau înfişa de protecţie a voluntarului.

Art. 15. (1) Contractul de voluntariat trebuie să conţină următoareleobligaţii ale organizaţiei-gazdă:

a) obligaţia de a asigura desfăşurarea activităţilor subconducerea unui coordonator de voluntari, cu respectarea condiţiilorlegale privind securitatea şi sănătatea în muncă, în funcţie de natura şide caracteristicile activităţii respective;

b) obligaţia de a suporta cheltuielile de hrană, cazare şi transportpentru voluntar în desfăşurarea activităţii sale de voluntariat;

c) obligaţia de a suporta alte cheltuieli ocazionate dedesfăşurarea activităţii de voluntariat, cu excepţia celor aferente munciiprestate de către voluntar.

(2) La solicitarea voluntarului, organizaţia-gazdă poate încheiacontract de asigurare împotriva riscurilor de accident şi de boală sau aaltor riscuri ce decurg din natura activităţii, în funcţie de complexitateaactivităţii la care participă acesta.

Art. 16. În executarea contractului de voluntariat, voluntarul sesubordonează coordonatorului voluntarilor, numit în condiţiile art. 3 lit.g). În situaţia în care, prin desfăşurarea activităţilor de voluntariat, secauzează prejudicii unor terţe persoane, organizaţia-gazdă va răspundesolidar cu voluntarul, în condiţiile legii sau ale contractului de voluntariatdacă acestea nu au fost determinate de culpa exclusivă a voluntarului.

Page 60: Vocea voluntarului 2014

58

Vocea Voluntarului

Art. 17. Executarea obligaţiilor contractuale ce revin voluntarului nu sepoate face prin reprezentare.

Art. 18. Răspunderea pentru neexecutarea sau executareanecorespunzătoare a contractului de voluntariat este supusăprevederilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cumodificările ulterioare.

Art. 19. Dacă pe parcursul executării contractului de voluntariatintervine, independent de voinţa părţilor, o situaţie de natură săîngreuneze executarea obligaţiilor ce revin voluntarului, contractul va firenegociat, iar dacă situaţia face imposibilă executarea contractului,acesta încetează de drept.

Art. 20. (1) Negocierea sau renegocierea contractului de voluntariat seva face la cererea scrisă a uneia dintre părţi, în condiţiile stabilite princontractul de voluntariat.

(2) La negocierea clauzelor şi la încheierea contractelor devoluntariat părţile sunt egale şi libere.

Art. 21. Denunţarea unilaterală a contractului de voluntariat are loc lainiţiativa oricăreia dintre părţi, care se comunică şi se motivează în scris.Condiţiile denunţării se stabilesc prin contractul de voluntariat, termenulde preaviz fiind de 15 zile.

Art. 22. (1) Litigiile izvorâte din încheierea, modificarea, executarea sauîncetarea contractului de voluntariat se soluţionează pe cale amiabilăsau prin procedura de mediere, iar, în caz de nesoluţionare, de cătreinstanţele civile.

(2) Acţiunile izvorâte din contractul de voluntariat sunt scutite detaxă de timbru.

Art. 23. La concursurile organizate pentru ocuparea posturilor, dacă doisau mai mulţi candidaţi obţin punctaje egale, autorităţile şi instituţiilepublice şi angajatorii persoane fizice sau juridice pot acorda punctajsuplimentar candidaţilor care prezintă unul sau mai multe certificate devoluntariat obţinute din activităţi de voluntariat, eliberate în condiţiileprevăzute de prezenta lege, în situaţia în care acestea constituie criteriide selecţie.

Page 61: Vocea voluntarului 2014

59

Vocea Voluntarului

FIȚI SOLIDARI CU NOISĂ GENERĂM

DECENIUL II

CAMPANIA350.000 oameni x 2 EUR =

Centrul de Viață Independentă

Page 62: Vocea voluntarului 2014

60

Vocea Voluntarului

Pentru comunitatea în care dorim a dezvolta proiectul propus,particula “diz” înseamnă ZERO abilităţi.

Noi vrem a-i motiva pe toţi cei ambiţioşi să crească prin forţeproprii, să creadă în exemplul celor ce ştiu să-i ghideze şi să-i inspire,conştientizând faptul că au o aptitudine afectată, dar, restul abilităţilorsunt OK, putând compensa ceea ce le lipseşte.

Realizarea Centrului de Viaţă Independentă este o amplăinițiativă a Asociației IHTIS susţinută de Fundaţia Soros România şiGrupul de Arhitectură ARHIPERA, care au realizat gratuit partea tehnicăa construcţiei.

Câteva detalii: Centrul NU va avea regim de spital sau de azil. Nedorim un aşezământ în care beneficiarul va sta temporar, fiind instruit cetrebuie să facă pentru sporirea autonomiei. Instructorii vor fi totpersoane cu dizabilităţi similare cu ale persoanei instruite, care ştiu / potsă fie independente (gătesc, spală, se îmbracă/dezbracă singure,profesează o meserie etc).

Astfel pregătiţi, beneficiarii (cca 100/an) se vor întoarce încomunităţile lor, punând în practică lecţia învăţată.

Centrul de Viaţă Independentă este conceput ca un ansamblu de6 garsoniere, bucătărie, restaurant, 3 săli de cursuri, creând oricăruibeneficiar impresia că are propria locuinţă pe care trebuie să oadministreze singur, iar în ansamblu, Centrul va fi locul experimental încare se va exersa comportamentul în relaţiile dintre vecini, colegi,prieteni, parteneri, comunitate în general.

Page 63: Vocea voluntarului 2014

61

Vocea Voluntarului

1. Ne adresăm firmelor:DONAȚI 20%

DIN IMPOZITUL PE PROFIT Asociației IHTIS

Codul Fiscal 2007, art.21, al.4, litera p) vă permite sădirecționați o parte din impozitul pe care ORICUM firma dv îlplătește la stat, în lunile iunie și decembrie.

Potrivit prevederilor Legii nr. 32 / 1994 privind sponsorizarea, cumodificările ulterioare, și ale Legii bibliotecilor nr. 334 / 2002,republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și cei careacordă burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datoratsumele aferente, dacă totalul acestor cheltuieli îndeplinește cumulativurmătoarele condiții:

1. este în limita a 3 la mie din cifra de afaceri;2. nu depășește mai mult de 20% din impozitul pe profit

datorat.

POȚI AJUTA? SIGUR CĂ DA!FĂRĂ SĂ TE COSTE NIMIC.

CAMPANIA350.000 oameni x 2 EUR =

Centrul de Viață Independentă

POȚI AJUTA?SIGUR CĂ DA !

Page 64: Vocea voluntarului 2014

62

Vocea Voluntarului

2. Ne adresăm salariaților:DONAȚI 2%

DIN IMPOZITUL PE VENIT Asociației IHTIS

Pentru a direcționa 2% din impozitul pe venit către AsociațiaIHTIS, trebuie ca anual, în perioada 1 martie - 15 mai, să completați șisă depuneți la Administrația Financiară o "Cerere privind destinațiasumei reprezentând până la 2% din impozitul anual", cerere cunoscutăși sub denumirea de: Formularul 230 și/sau "Declarația specială privindveniturile realizate", cunoscută sub denumirea de “Declaratia 200“.

Formularele se completează în două exemplare. Originalul secompletează și se depune direct la registratura organului fiscal sau laoficiul postal, prin scrisoare recomandată către Administrația Financiară.

Copiile declarațiilor se completează și se păstrează de cătrecontribuabil.

POȚI AJUTA? SIGUR CĂ DA!FĂRĂ SĂ TE COSTE NIMIC.

CAMPANIA350.000 oameni x 2 EUR =

Centrul de Viață Independentă

POȚI AJUTA?SIGUR CĂ DA !

Page 65: Vocea voluntarului 2014

63

Vocea Voluntarului

3. Ne adresăm voluntarilor:Ajutați-ne ca

formularele completate, amintite mai sus, să ajungă

în număr CÂT MAI MAREla Asociația IHTIS

AVEM NEVOIEDE TINE !

POȚI AJUTA? SIGUR CĂ DA!

în schimbul unui

CONTRACT DE VOLUNTARIAT

CAMPANIA350.000 oameni x 2 EUR =

Centrul de Viață Independentă

POȚI AJUTA?SIGUR CĂ DA !

Page 66: Vocea voluntarului 2014

Vocea Voluntarului

Asociația IHTISmulțumește sincer tuturor

FINANȚATORILORPARTENERILORSPONSORILOR

COLABORATORILORVOLUNTARILOR

care ne-au ajutat să scriem

POVESTEAUNUI DECENIU DEACTIVISM CIVIC și

RESPONSABILITATE SOCIALĂ

Date de contact:http://asociatia-ihtis.ro/

[email protected]

Page 67: Vocea voluntarului 2014

Vocea Voluntarului

Page 68: Vocea voluntarului 2014

ISSN 2392 – 747X ISSN-L 2392 – 747X

ETICHETAT “VULNERABIL”

GÂNDESC RESPONSABIL

FINANŢATORI & PARTENERI


Recommended