Home >Food >Taierea pomilorfructiferi

Taierea pomilorfructiferi

Date post:13-Jul-2015
Category:
View:647 times
Download:10 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • Tier

  ea p

  omilo

  r fru

  ctife

  ri

  1

  Tierea pomilor fructiferi

  De-a lungul timpului, importana tierii pomilor era apreciat n mod diferit. De-seori unii vrstnici susin c: pe vremuri nu am tiat, nu am stropit pomii, i totui ntot-deauna ddeau roade! ntr-adevr aa este, ns nu trebuie uitat faptul, c deoarece aceti pomi nu erau protejai mpotriva bolilor i duntorilor, i din acest motiv probabil calitatea acestor roade nu ar corespunde standardelor de azi.

  Probabil muli au constatat, c n unii ani po-mii sunt plini de fructe mici, iar n ali ani fructele sunt mult mai puine dar mai bine dezvoltate. Spe-cialitii numesc acest fenomen rodire secvenial (alternan). Motivul principal al acestui fenomen (pe lng multe altele) este neefectuarea tierilor regulate. Deci prin tierile regulate:

  se poate obine forma dorit a coroanei (tiere de formare);

  crem i meninem echilibrul recoltei. Prin aceasta nelegem dezvoltarea unor noi ramuri roditoare n ecare an, care n afara altor fac-tori (polenizare, vreme, nutriie, etc.) garan-teaz o recolt constant;

  prin tierea excesului de coroan (tiere de rrire) facem posibil ca coroana s primeas-c cantitatea necesar de lumin, s e aeri-sit, dar prin asta contribuim i la e cienti-zarea proteciei plantei. Pe parcursul tierilor efectua te att n perioada de repaus ct i n perioada vegetativ, avem oportunitatea de a ndeprta i distruge prile rnite, bolna-ve i infectate ale pomilor. Nu este necesar s apucm stropitorul imediat ce apare un lstar sau o creang infectat; este mult mai uoar i economicoas ndeprtarea lor prin tiere. Protecia plantelor prin tiere este un pro-ces de lucru obligatoriu n cultivarea integrat, cultivarea bio i n cazul plantelor bacifere;

  putem ntineri crengile roditoare, i n caz de nevoie i coroana pomilor (tiere de ntinerire);

  putem limita ntinderea plantei, pstrndu-i proporiile i dimensiunile indicate. Acest fapt este important, pentru c n scopul ngrijirii plantelor i a solului, ntr-o anumit suprafa de cultivare trebuie s meninem plantele. Cellalt motiv este despuierea n sus. Aceea coroana este folositoare, a crei ramuri de

  structur sunt pline cu crengi roditoare, por-nind de la trunchi i terminnd n vrf, i nu cea care rodete numai n vrf.

  Practic tierea se poate realiza prin dou me-tode: prin tiere de formare, i tiere de rrire. Efectele celor dou procedee de tiere este diferit. Tierea de formare stimuleaz creterea lstarilor, deoarece prin ndeprtarea mugurilor de vrf, se elimin i compuii chimici produi de ei, care mpiedic creterea mugurilor poziionai mai jos. Drept rezultat coroana se ndeas, ceea ce poate i nefavorabil n perioada de rodire, ns n perioada de formare este necesar n multe cazuri. Desigur nu este totuna cantitatea tiat din coroan. Cre-terea de ateptat a ramurii verticale, n funcie de tiere, este ilustrat n Fig. nr. 1

  Pe ramurile netiate, sau tiate puin vor crete relativ mai puini lstari lungi, lstarii inferiori vor scuri i vor deveni pri roditoare. Cu ct tierea este mai puternic, cu att va mai puternic for-marea de lstari (i din aceast cauz este incorect tierea prea accentuat a nuielelor superioare, n scopul limitrii nlimii). Tierea ramurilor la ciot este teoretic cea mai drastic soluie, totui lstarii crescui vor puini i slabi, deoarece mugurii in-feriori conin n cea mai mare cantitate substanele care mpiedic creterea, respectiv lstarii noi vor putea rsri numai din muguri ascuni.

  Conform lui Mohcsy Mtys tierea pomilor fructiferi este o operaiune de cultivare prin care se taie napoi unele pri verzi sau lemnoase ale plantelor fructifere, sau chiar ramura n sine, i se fac mici incizii, rniri pe suprafaa ramurilor, n interesul scopului de cultivare.

  (Mohcsy i comp., 1968)

  Fig. nr. 1Creterea de ateptat a nuielei verticale

  n cazul diferitelor tieri (Sursa: Sipos, 2009)

 • Tier

  ea p

  omilo

  r fru

  ctife

  ri

  2

  Tierea de rrire nseamn ndeprtarea total a prii de coroan respective; acesta se poate face i pn la tulpin. Fundamental aceast metod de tiere este folosit mai ales la plantele ajunse la vrsta de rodire. Contrar cu tierea de formare deoarece efectul de moderare al creterii mugu-rilor superiori rmne nu accentueaz creterea lstarilor lungi, mai degrab sprijin dezvoltarea de pri roditoare.

  Puterea de rsrire a mugurilor nuielelor nu este determinat numai de lungimea nuielelor, de metoda de crestare aplicat etc., ea este in uenat si de unghiul nuielei fa de vertical, ilustrar n Fig. nr. 2

  Nu se recomand creterea ramurilor de structur n unghi orizontal deoarece, aa cum este ilustrat i n gur, la baza acestor ramuri viitoare vor crete lstari (nuiele) puternici, iar n vrf prile roditoare vor scurte. Din aceast cauz se n-tmpl deseori, ca ramura de structur s nu poate dezvoltat mai departe. Acest unghi este potrivit pentru dezvoltarea de astfel de crengi roditoare, care n timp vor schimbate pe nuiele mai joase, sau vor tiate de tot.Curbarea vertical n jos este speci c aa numi-tei tieri de creang lung singular (cu mugur n vrf). Sub greutatea fructului creanga se ndoaie formnd un arc, de-a lungul lui apar nite lsta-ri tari, care n timp pot s preia funcia roditoare a crengii iniiale. Pe aceast trstur se bazeaz tie rea folosit la piersic, soc negru, dar practic aa trebuie tiai i semiarbutii.

  Tratarea rnilor de tierePe parcursul tierii provocm rniri. Aceste rni asigur prin ele ptrunderea bolilor infecioase n pom. Cel mai des afectai sunt pomii smburoi n primul rnd piersicul i caisul care pot suferi de uscarea crengilor, de cele mai multe ori cauzate de bacteriile Pseudomonasos i Leukosis; dar aici se ncadreaz i cancerul nectrial (Nectria galligena) la mr (mai rar la pr), i alte boli ale prilor lem-noase.

  Cea mai comun, i cea mai grav este usca-rea crengilor smburoilor. Aceast boal poate

  i cauzat de dou bacterii, separat sau mpreun. Acestea sunt bacteria Pseudonomas syringae pv. syringae i ciuperca Leucostoma (Cytospora) cinta, comportamentul, construcia biologic i prefe-rinele de mediu ale celor dou ind asemntoa-re. Cei mai expui acestor infecii sunt piersicul i caisul, ns ele pot afecta i ceilali smburoi.

  Simptomele infeciei apar prima dat primva-ra, sau la nceputul verii. La nceput frunziul de-vine verde palid, mai ncepe a se o li, dup care se usuc. Se usuc ntreaga ramur, iar n unele cazuri mai grave moare nsui pomul. Pe prile muribunde pot aprea rni canceroase, chiar i rin. n prile de sub creanga moart rsar ls-tari, iar n cazul morii pomului la baza tulpinii. Pe prile mai groase apariia unor protuberane pe suprafaa scoarei semnalizeaz prezena in-feciei (a ciupercii), protuberana ind cauzat de nmulirea infeciei sub scoar. Agenii patogeni se nmulesc n zilele de toamna, datorit vremii rcoroase i a precipitaiilor. Pentru infectare este nevoie de rnire, aceste rni sunt cauzate de cele mai multe ori de uneltele de cultivare, de tiere, dar pot aprea i datorit rosului animalelor sau de gelivur, care creeaz condiii prielnice ptrun-derii agenilor patogeni. De asemenea i mugurii de rod (mai ales la cais) ngheai iarna, i czui primvara timpurie pot surse de rnire.

  n continuare se ncepe o procedur de auto-inducie. Agenii patogeni consum rezervele de glucide a pomilor, i astfel pomii devin mai sensi-bili la ger, se deterioreaz, slbete. n pomul slbit dunarea se intensi c i se rspndete repede. Infecia distruge esutul de oem i cambiul, prin aceasta se opresc funciile vitale ale pomului, i ca urmare se ncepe o lirea rapid i uscarea. Agenii patogeni suport, chiar agreeaz temperaturile reduse, pentru a infecta au neaprat nevoie de precipitaii, respectiv de umezeal. Din iarn pn n primvar copacii sunt ntr-o stare de repaus, i capacitatea lor de aprare este mai sczut.

  Prin urmare, una dintre metodele de aprare mpotriva infeciilor este alegerea corect a peri-oadei de tiere. Tierea trebuie efectuat primva-ra, n preajma sau chiar dup nmugurirea po-milor, dar naintea n oririi lor. Din pcate acest interval de timp este foarte scurt, i n plus luc-rnd n coroan, sau ndeprtnd crengile tiate, exist riscul de a rupe muli muguri de oare. n orice caz, dup tiere rnile produse trebuie nchi-se cu substane de tratare a rnilor. Pe parcursul tierii s nu uitm s ndeprtm i rnile cance-roase. Stropirea de splarea a pomilor cu soluii cu coninut de cupru poate e cient dup des-frunzire, respectiv primvara, n perioada care precede nmugurirea.

  Deoarece tierile efectuate n perioada de repaus are multe dezavantaje din punct de vede-

  Fig. nr. 2Rsrirea de ateptat la nuiele netiate,

  a ate n unghiuri diferite (Sursa: Sipos, 2009)

 • Tier

  ea p

  omilo

  r fru

  ctife

  ri

  3

  re al sntii plantei, este recomandat efectuarea acestor activiti la sfritul verii, sau la nceputul toamnei.

  PLANIFICAREA TIERILOR

  Perioada de repaus vegetativMai demult perioada de repaus era considerat ca perioad optim pentru efectuarea tierilor pomi-lor. Aceast operaiune se poate efectua de la des-frunzire pn la nmugurire cu condiia ca tempera-tura s e peste -5 oC. De la cldura minii suprafaa crengii se nclzete i prin urmare pot aprea pete de ger. n perioada de repaus se poate stabili mai precis msura creterii lstarilor, nmulirea prilor roditoare i densitatea coroanei.

  Tierile de iarn respectiv de sfrit de iarn la pomacee se pot efectua pn la nmugurire, cel puin n situaia, cnd tierea afecteaz toate prile pomului. La tierile trzii, avnd aceeai msur i metod ne putem atepta la scderea anselor de formare a fructelor i la o cantitate mai mare de fructe czute.

  Pomii smburoi au o reacie mai puin nefa-vorabil la tierea trzie. n cazul unora, (precum piersicul i caisul) din motive de sntate a plantei, este de dorit tierea ntre perioada de nmugurire i cea de n orire.

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended