Home >Documents >Securitatea Si Sanatatea in Munca Ciclu Preleg DS

Securitatea Si Sanatatea in Munca Ciclu Preleg DS

Date post:09-Oct-2015
Category:
View:119 times
Download:1 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • 1

  UNIVERSITATEA TEHNIC A MOLDOVEI

  Facultatea Cadastru, Geodezie i Construcii

  Catedra Securitatea Activitii Vitale

  Efim OLARU

  SECURITATEA I SNTATEA N MUNC

  Ciclu de prelegeri

  Chiinu U.T.M.

  2012

 • 2

  Ciclul de prelegeri Securitatea i sntatea n munc este destinat studenilor U.T.M. i urmrete scopul a facilita nsuirea materialului la disciplina cu aceeai denumire (denumirea precedent a disciplinei Protecia muncii). Lucrarea este util profesorilor care predau aceast disciplin. Poate fi folosit i de ctre profesorii i studenii (elevii) altor instituii de nvmnt superior i mediu la specialitate. Este un suport esenial pentru studenii seciei studii cu frecven redus. Ciclul de prelegeri poate fi utilizat de ctre studenii tuturor specialitilor la realizarea lucrrii de verificare la disciplina Securitatea i sntatea n munc i a compartimentului Securitatea activitii vitale n proiectele de diplom de la toate facultile U.T.M.

  Autor i responsabil de ediie: conf. univ., dr. Efim Olaru Recenzent: conf. univ., dr. I. Cobucean

  Redactor: E. Gheorghiteanu Bun de tipar 06.07.12 Formatul hrtiei 60x84 1/16 Hrtie ofset. Tipar RISO Tirajul 400 ex. Coli de tipar 11,2 5 Comanda nr. 83

  U.T. M., 2004, Chiinu, bd. tefan cel Mare, 168. Secia Redactare i Editare a U. T. M. 2068, Chiinu, str. Studenilor, 9/9.

  U.T.M., 2012

 • 3

  Introducere

  Securitatea i sntatea n munc (S.S.M.) reprezint un ansamblu de activiti de ordin social-economic, organizatoric, tehnic, tehnologic, igienic i profilactic-curativ avnd ca scop crearea i asigurarea celor mai bune condiii pentru o munc nalt productiv, aprarea vieii, sntii, integritii fizice i psihice a lucrtorilor.

  Procese de producie sau lucrri, care s nu fie nsoite de anumii factori de risc profesional, nu exist. Sarcina fundamental a activitilor de S.S.M. este a reduce la minimum probabilitatea afectrii sau mbolnvirii lucrtorilor i concomitent crearea confortului n activitatea de munc. Condiiile reale de munc sunt caracterizate, de regul, de prezena anumitor factori de risc care prezint pericol de accidentare sau de mbolnvire a lucrtorilor.

  Condiional, factorii (riscurile) de producie pot fi divizai n dou grupuri: factori de producie periculoi; factori de producie vtmtori (nocivi).

  Factor de producie periculos (F.P.P.) este numit factorul de producie care, acionnd asupra lucrtorului, n anumite condiii, provoac traum sau nrutirea brusc a strii de sntate.

  Factor de producie nociv (F.P.N.) este numit factorul de producie care, acionnd asupra lucrtorului n anumite condiii, provoac mbolnvire sau scderea capacitii de munc.

  Exemple de F.P.P. pot servi: prile conductoare de curent electric ale utilajului neizolate (deschise); nodurile i piesele mainilor i mecanismelor aflate n micare; corpurile i materialele supranclzite; posibilitatea cderii de la nlime a unor obiecte i detalii sau a lucrtorului; prezena recipientelor sub presiune sau cu substane duntoare etc.

  Exemple de F.P.N. pot servi: prezena n aerul zonei de munc a impuritilor nocive sub form de gaze, vapori, prafuri; condiii meteorologice nefavorabile; radiaii termice; vibraii; zgomot; iluminare insuficient; cmpuri electromagnetice; radiaii

 • 4

  ionizate sau de alt natur; lucrul fizic greu i intensiv; prezena microorganismelor sau insectelor duntoare etc.

  Folosirea mijloacelor de protecie colectiv i individual este cea mai rspndit msur de prevenire a aciunii nefavorabile a F.P.P. i F.P.N. asupra lucrtorilor.

  Mijloace de protecie colectiv sunt mijloacele care asigur protecia concomitent a doi i mai muli lucrtori.

  Mijloace de protecie individual sunt mijloacele care asigur protecia unui singur lucrtor (casca, centura de siguran, respiratorul, masca de gaze, ctile antizgomot etc.).

  Cursul Securitatea i sntatea n munc familiarizeaz viitorii specialiti cu bazele tiinifice ale acestei discipline referitor la specialitate. Problemele concrete referitoare la tehnica securitii, igiena industrial i profilaxia incendiilor a diferitelor maini, utilaje, mijloace de transport, procese tehnologice, tipuri de lucrri, cldiri i instalaii se studiaz n cadrul disciplinelor speciale corespunztoare.

 • 5

  1. Problemele organizatorico-juridice ale securitii i sntii n munc (S.S.M.)

  1.1. Obiectul i coninutul disciplinei Securitatea

  i sntatea n munc

  Securitatea i sntatea n munc este un ansamblu de activiti avnd ca scop asigurarea celor mai bune condiii de lucru, aprarea vieii, sntii, integritii fizice i psihice a lucrtorilor.

  Disciplina Securitatea i sntatea n munc este o disciplin tehnic aplicat, care dezvluie i studiaz riscurile profesionale (factorii periculoi i nocivi) i elaboreaz metodele de prevenire sau reducere a acestora cu scopul reducerii la minimum (excluderii, nlturrii) a accidentelor de munc i a bolilor profesionale, a avariilor i incendiilor.

  Disciplina S.S.M. a aprut la intersecia mai multor tiine (sociale, juridice, economice, medicale, tehnice, general inginereti etc.).

  Obiectul de studiu al disciplinei S.S.M. este sistemul omul maina obiectul muncii mediul de producie. De aceea, eficacitatea, securitatea i condiiile de munc depind n integritate de faptul ct de desvrite, sigure i nepericuloase sunt elementele acestui sistem i n ce msur, din punct de vedere ergonomic, aceste elemente corespund unele altora. Aadar, n sensul larg al cuvntului, obiectele de studiu ale S.S.M. sunt omul n procesul de munc (factorii psihofiziologici), interconexiunea omului cu utilajul de producie (factorii periculoi), situaia i mediul de producie (factorii nocivi), organizarea muncii i a activitii de producie.

  S.S.M. include urmtoarele compartimente: 1) problemele generale ale S.S.M.; 2) igiena industrial i a muncii, 3) tehnica securitii;

 • 6

  4) securitatea la incendiu. n compartimentul nti se studiaz actele legislative i

  normative n baza crora se desfoar activitatea de protecie i prevenire a riscurilor profesionale (constituia, codul muncii, normele i regulile de construcie i de igien industrial, regulile ce reglementeaz activitatea de protecie i prevenire a riscurilor profesionale la locurile de munc, regulile i normele de S.S.M pentru femei, tineret i persoanele cu capacitate redus de munc, regulile ce reglementeaz activitatea organelor de supraveghere i control n domeniul S.S.M, normele care prevd responsabilitatea pentru nclcarea legislaie i a actelor normative de S.S.M.).

  n compartimentul doi se studiaz noxele de producie (substanele chimice nocive, praful, zgomotul, vibraia, radiaiile electromagnetice i ionizante etc.,), metodele i mijloacele de protecie impotriva influenei negative a noxelor, precum i instalaiile i sistemele tehnicosanitare care asigur crearea condiiilor confortabile pentru o munc nalt productiv (instalaii de iluminat, sisteme de nclzire, de ventilaie, de climatizare i ionizare a aerului etc.).

  n compartimentul trei se studiaz regulile de securitate la executarea lucrrilor, operaiilor de lucru, la exploatarea mainilor, mecanismelor, utilajului, echipamentelor tehnologice, uneltelor i sculelor mecanizate i simple, inclusiv mijloacele tehnice care asigur securitatea exploatrii mainilor i mecanismelor, utilajului tehnologic, precum i electrosecuritatea i securitatea exploatrii vaselor ce funcioneaz sub presiune.

  n compartimentul patru (securitatea la incendiu) sunt studiate proprietile materialelor i substanelor privind pericolul de explozie-incendiu i de incendiu, cauzele care pot provoca incendii i explozii, clasificarea ncperilor i industriilor conform pericolului de explozie-incendiu i de incendiu, rezistena la foc (RF) a elementelor de construcii i msurile de sporire a gradului de RF, mijloacele de stingere cu divers efect stingtor, inclusiv mijloacele primare de intervenie, protecia oamenilor n caz de incendiu, msurile de profilaxie a incendiilor i exploziilor,

 • 7

  precum i un ir de alte probleme ce in de prevenirea i lichidarea cu succes a incendiilor i a urmrilor acestora.

  n activitatea de producie securitatea i sntatea n munc se asigur prin:

  1) instruire n materie de S.S.M. a lucrtorilor i a personalului tehnico-ingineresc la toate nivelurile de educaie i pregtire profesional, n activitatea de munc i la locul de munc;

  2) pregtirea special a lucrtorilor care deservesc maini, mecanisme, utilaje etc. fa de care sunt naintate cerine sporite de securitate tehnic;

  3) verificarea periodic (cel puin o dat la 24 luni) a cunotinelor n materie de S.S.M a personalului tehnico-ingineresc de toate nivelurile ierarhice.

  1.2. Noiunile de baz ale securitii i sntii n munc

  Termenii i definiiile principale n domeniul securitii i sntii n munc semnific urmtoarele:

  angajator orice persoan fizic sau juridic care este titularul unui raport de munc cu lucrtorul i care poart rspundere pentru unitatea respectiv;

  lucrtor orice persoan ncadrat n munc, n condiiile legii, de ctre un angajator, inclusiv stagiarii i ucenicii;

  loc de munc loc destinat s adposteasc posturi de lucru n cldirea unitii i orice alt loc din interiorul unitii la care lucrtorul are acces n timpul executrii sarcinilor sale de lucru;

  echipament de lucru orice main, aparat, unealt sau instalaie folosit la locul de munc;

  echipament individual de protecie orice echipament destinat s fie purtat sau inut de lucrtor pentru a-l proteja mpotriva unuia sau mai multor riscuri ce ar putea s-i pun n

 • 8

  pericol securitatea i sntatea la locul de munc, precum i orice supliment sau accesoriu proiectat n acest scop;

  l

of 181

Embed Size (px)
Recommended