+ All Categories
Home > Documents > Scriba Ioana - FINAL2

Scriba Ioana - FINAL2

Date post: 09-Jan-2016
Category:
Upload: octavian-popa
View: 223 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Description:
atestat

of 26

Transcript

COLEGIUL ECONOMIC ,, GHEORGHE DRAGOS" SATU MARE

Tehnologia amenajarii depozitelor

Proiect pentru examenul de obtinere a certificatului de calificare profesionala

TEHNICIAN IN ACTIVITATI DE COMERT

INDRUMATOR DE PROIECTProfesor: Popa Camelia

AbsolventScriba Ioana

CUPRINS

Argument3Introducere5CAPITOLUL I Funciile depozitelor6CAPITOLUL II Tipologia depozitelor7CAPITOLUL III Procesul tehnologic din cadrul unui depozit9CAPITOLUL IV Amplasarea depozitelor11CAPITOLUL V Dimensionarea depozitelor13CAPITOLUL VI Tipologia mobilierului i utilajelor comerciale15CAPITOLUL VII Amenajarea interioar a depozitului18CAPITOLUL VIII Studiu de caz Etalarea mrfurilor alimentare n depozitul Deridan22BIBLIOGRAFIE27

ArgumentConceptul de tehnologie aplicat n sfera comerului interior cuprinde ansamblul proceselor, metodelor, condiiilor tehnice i organizatorice care concur la obinerea produsului comercial, respectiv la realizarea mrfurilor la consumatori.Tehnologia comercial mbrac forme particulare de la un sector comercial la altul, de la un tip de unitate comercial la altul. Dac ne vom referi, de exemplu, la tehnologia marilor suprafee de desfacere, aceasta nu reprezint o simpl ridicare la scar a tehnologiilor magazinului tradiional, ci pune probleme cu totul deosebite.Tehnologia unui punct de vnzare (procesul tehnologic comercial) se refer la mijloacele i procedeele cu ajutorul crora se desfoar micarea mrfurilor, vnzarea i ncasarea contravalorii lor. Prin urmare procesul tehnologic comercial este format din totalitatea operaiilor concomitente sau succesive necesare asigurrii obinerii produsului comercial.Tehnologia comercial a unui depozit este reprezentat de ansamblul proceselor, mijloacelor materiale i umane cu ajutorul crora se desfoar recepia, formarea asortimentului comercial, manipularea i pstrarea mrfurilor. O tehnologie eficient, raional trebuie s conduc la o nalt productivitate a muncii, n condiii optime de munc pentru lucrtori, concomitent cu asigurarea aprovizionrii rapide cu mrfuri a comercianilor detailiti, n cantitile i structura sortimental necesare consumului populaiei din fiecare zon.Eu am ales aceasta specializare in tehnologia comerciala deoarece este o stinta importanta si care iti aduce multe cunostinte legate de magazine marfuri amenajarea unui spatiu de vanzare deoarece noi trebuie sa stim cum sa facem designul unui magazin cum sa ne expunem produsele pentru a putea sa atragem cat mai multi client.Trebuie sa ne perfectionam prin tehnologia comerciala pentru ca pe viitor sa ne ajute daca vom face pt ca sa avem cat mai multi clienti si pr ca afacerea noastra sa prospere . Daca vrem sa ne angajam intrun magazine trebuie sa stim sa ne facem treaba cum trebuie ca sa ii facem multumiti pe client . Eu consider ca alegerea mea este una foarte corecta.

IntroducereTehnologia reprezint un sistem de cunotine tiinifice i tehnice materializate n documentaii privind procedee, proceduri i programe de lucru, echipamente utilizate de oameni pentru realizarea uneia sau a mai multor categorii de activiti utile, cu o anumit finalitate de natur material sau imaterial. Noiunea de tehnologie poate fi abordat att n sens larg, general cu referire la ansamblul activitilor care cad sub incindena acestui concept ct i n sens restrns, aplicabil unor domenii sau produse.Conceptul de tehnologie aplicat n sfera comerului interior cuprinde ansamblul proceselor, metodelor, condiiilor tehnice i organizatorice care concur la obinerea produsului comercial, respectiv la realizarea mrfurilor la consumatori. Tehnologia comercial mbrac forme particulare de la un sector comercial la altul, de la un tip de unitate comercial la altul. Dac ne vom referi, de exemplu, la tehnologia marilor suprafee de desfacere, aceasta nu reprezint o simpl ridicare la scar a tehnologiilor magazinului tradiional, ci pune probleme cu totul deosebite.Tehnologia comercial evolueaz n permanen chiar dac schimburile sunt mai lente i de mai mic amploare dect n alte ramuri.

CAPITOLUL I Funciile depozitelorFunctiile depozitelor sunt urmatoarele:- concentrarea i acumularea de stocuri de mrfuri de la unitile agricole i industriale productoare asigur continuitatea aprovizionrii consumatorilor individuali i intermediari; se datoreaz diferenelor spaio - temporale dintre producie i consum ct i nevoii de constituire de stocuri pentru destinaii speciale sau rezerve de stat;- condiionarea i pstrarea mrfurilor are rolul de a asigura meninerea, mbuntirea calitii acestora deci posibilitatea de a fi apte de consum, utilizare pentru o mai lung perioad de timp; - constituirea asortimentului comercial n conformitate cu cerinele pieei. Depozite adecvate i dotate cu echipamente tehnice corespunztoare realizeaz n prezent stocarea ct mai diversificat a mrfurilor. Trecerea de la sortimentul industrial realizat de o producie tot mai specializat la sortimentul comercial - solicitat de consumatori, se realizeaz i de ctre firmele comerciale din sfera circulaiei mrfurilor prin intermediul depozitelor;- asigurarea controlului calitativ al mrfurilor. Depozitele moderne sunt dotate cu laboratoare care realizeaz controlul tehnic de calitate eliminndu-se din circuitul comercial mrfurile necorespunztoare.- realizarea unora din operaiile de pregtire a mrfurilor n vederea vnzrii: dozare, marcare, etichetare, ambalare.

CAPITOLUL IITipologia depozitelor

1. n funcie de rolul ndeplinit:- depozite de pstrare (depozite de stocare), corespund viziunii tradiionale asupra depozitelor. Aceste uniti realizeaz stocuri de mrfuri n vederea echilibrrii cererii cu oferta de pe pia i obinerea de economii la costuri. Pstrarea poate fi pentru o perioad mai scurt (legume, fructe) sau mai ndelungat de timp (cartofi);- depozite (centre) de distribuie, corespund viziunii moderne asupra depozitelor. n aceste depozite pstrarea mrfurilor este temporar n esen, centrul de distribuie fiind un intermediar n derularea circulaiei bunurilor.

2. Dup caracterul activitii principale pe care o ndeplinesc:- depozitele de colectare, care concentreaz cantiti relativ mici de mrfuri de la diveri furnizori n vederea formrii unor partizi mari (depozitele de legume i fructe, cereale sau chiar produse industriale, caracterizate prin capacitate fizic i valoric mare);- depozite de repartizare care primesc mari cantiti de mrfuri industriale sau materii prime (sare, petrol, ngrminte chimice, etc.) i le transform n partizi mici pentru a le livra beneficiarilor; - depozite de tranzit, amplasate de regul n gri i porturi, servind pentru pstrarea temporar i uneori pentru pregtirea mrfurilor n vederea transportrii ulterioare la depozitele principale sau la diveri beneficiari;

3. Dup gradul de specializare: - depozite strict specializate n care se pstreaz un singur fel de marf (sare, cartofi, combustibili lichizi);- depozite specializate avnd ca obiect stocarea unei singure grupe de mrfuri (confecii, nclminte, cosmetice etc);depozite combinate care asigur pstrarea a dou grupe de mrfuri apropiate prin cererea de consum a populaiei (textile-nclminte, galanterie-cosmetice);depozite generale, destinate fie mrfurilor alimentare, fie celor nealimentare;depozite mixte n care se pstreaz att mrfuri alimentare ct i nealimentare.

4. Dup forma de proprietate- depozite private constituite ca firme comerciale en gros care dein proprietatea asupra bunurilor pstrate n depozit i care acioneaz pe principiile rentabilitii econpomice;- depozite de stat care se gsesc n proprietate public i concentreaz cantiti mari produse care fac parte din rezeva de stat;Tipologia depozitelor poate fi analizat i din perspectiva altor criterii: tipul constructiv, gradul de automatizare i mecanizare, amenajarea interioar a depozitelor etc. Conceptul de depozit poate fi abordat i dintr-o perspectiv extins, lundu-se n considerare spaiile de depozitare mobile, respectiv stocarea n tranzit. Mijloacele de transport devin spaii de stocare pentru produsele livrate clienilor, pe durata deplasrii. Importana acestor "depozite mobile" a crescut considerabil odat cu extinderea comerului la distane mari i a celui internaional.

CAPITOLUL IIIProcesul tehnologic din cadrul unui depozit

Din perspectiva funciilor mai sus prezentate procesul tehnologic n cadrul unui depozit prezint urmtoarele trsturi:- este un proces de producie care a fost transferat n sfera comerului;- se caracterizeaz printr-un grad nalt de concentrare care asigur posibiliti pentru raionalizarea operaiilor (mecanizare i eventual automatizarea activitilor);- presupune dotarea locurilor de munc cu echipament tehnic adecvat ceeace realizeaz apropierea de unele procese industriale (ambalare, sortare, instalaii de frig).Activitatea dintr-un depozit implic efectuarea urmtoarelor operaiuni :- descrcarea mijloacelor de transport care se realizeaz mecanizat n cazurile n care furnizorii livreaz mrfurile paletizate; dac mrfurile nu snt livrate n sistem paletizat ele vor fi aezate pe palet n timpul descrcrii manuale a mijloacelor de transport;- transportul mrfurilor paletizate de pe rampa de descrcare n compartimentul de recepie, unde este efectuat recepia cantitativ i calitativ a mrfurilor ;- transportul mrfurilor paletizate din compartimentul de recepie n cel de depozitare;- depozitarea n locurile destinate este determinat n funcie de o serie de factori : mrimea i tipul de construcie al cldirii, sensul fluxurilor de circulaie, proprietile fizico-chimice ale mrfurilor depozitate (ce necesit n final respectarea anumitor condiii de pstrare, frecvena comenzilor, viteza de circulaie etc.);- formarea comenzilor n baza notelor transmise de beneficiarii depozitului, operaiune ce se realizeaz prin colectarea sortimentelor n cantitile solicitate de la locurile de depozitare-ps-trare ;- transportul comenzilor executate n compartimentul expediie ;- centralizarea pe rute de transport a comenzilor lansate de mai multe magazine ;- transportul partizilor de mrfuri la rampa de expediie ;- ncrcarea partizilor de mrfuri n mijloacele de transport auto.n vederea reducerii intervalului de timp de la trimiterea notelor de comenzi i primirea mrfurilor la unitile comerciale se va organiza astfel activitatea de primire a comenzilor i realizarea partizilor de mrfuri nct s se elimine drumurile neraionale, manipulrile inutile, formalitile greoaie etc.

Prin urmare tehnologia n depozite se submparte n principal pe urmtoarele grupe de operaiuni :- primirea, recepionarea i sortarea mrfurilor ;- manipularea interioar a produselor ;- depozitarea i pstrarea lor ;- formarea loturilor de mrfuri comandate de beneficiari;- executarea livrrilor (expedierea mrfurilor la beneficiari). Activitatea de baz a depozitelor o constituie organizarea partizilor de mrfuri pentru livrare unitilor cu amnuntul.Proiectarea tehnologiei amenajrii depozitului se fundamenteaz pe urmtoarele elemente:- tipul i dimensiunile depozitului (suprafa, nlime, volum);- tipul i destinaiile spaiilor componente ale suprafeei alocate depozitului (depozitare, ambalare, uscare, coacere, frig etc);- corespondena dintre fluxurile de mrfuri, ambalaje, informaii, mijloace de transport;- ordonarea funcional a depozitului.

CAPITOLUL IVAmplasarea depozitelor

Amplasarea unui depozit urmrete n primul rnd organizarea raional a circulaiei mrfurilor care s conduc la circuite ct mai scurte ale distribuiei lor.Factorii care influeneaz amplasarea depozitelor: repartizarea teritorial a produciei care determin fluxurile de mrfuri, intensitatea i direcia acestora, distanele parcurse i normele de realizare a micrii mrfurilor. repartizarea teritorial a consumului. Spre deosebire de producie, care are un anumit grad de concentrare teritorial, consumul este dispersat n spaiu i variabil cantitativ i structural nivelul de dezvoltare i organizare a transporturilor infrastructur, mijloace de transport (tipul, nivelul tehnic, starea de funcionare); existena i posibilitatea de acces din mai multe direcii, cu evitarea drumurilor aglomerate sau ocolite; organizarea activitii comerciale, caracterizat prin nivelul de dezvoltare i de modernizare a bazei materiale, structurile organizatorice ale verigilor comerciale i sistemul de relaii pe care comerul le ntreine cu ceilali participani la procesul de distribuie a mrfurilor. asigurarea utilitilor cu cheltuieli ct mai reduse, dac este posibil n cooperare cu ali beneficiari (canalizare, ap, gaze, electricitate, telefonie etc.); utilizarea judicioas a terenului n vederea reducerii costului construciei; distanarea de punctele ce prezint primejdii pentru calitatea mrfurilor sau care prezint pericol de incendii ; posibiliti de extindere a depozitului ntr-o etap viitoare; posibiliti de realizare a unei platforme pentru parcarea autocamioanelor.Aciunea conjugat a acestor factori de influen condiioneaz alegerea unui canal de distribuie sau altul i, n cadrul acestuia, gsirea amplasamentului optim al viitorului depozit, innd seama de urmtoarele cerine:- stabilirea celor mai scurte i mai rapide ci de vehiculare a mrfurilor;- respectarea principiului teritorial, prin stabilirea judicioas a zonei de aprovizionare;-localizarea depozitului n zona special amenajat n perimetrul fiecrui ora (schiele de sistematizare teritorial prevd o zon distinct, destinat amplasamentelor de depozite, de obicei n vecintatea platformelor industriale de la periferia localitilor) pentru a exista posibilitatea racordrii la arterele rutiere i la calea ferat;La amplasarea pe teritoriu a depozitelor trebuie de asemenea s se aib n vedere ca aprovizionarea reelei comerciale cu amnuntul s se fac pe o raz optim.

CAPITOLUL VDimensionarea depozitelor

Dimensiunea depozitelor este reprezentat de suprafaa, volumul i respectiv nlimea optim pentru a asigura depozitarea cantitilor de mrfuri.Pentru dimensionarea optim a unui depozit de mrfuri se au n vedere urmtoarele aspecte: raza de activitate a depozitului; volumul previzionat al desfacerilor prin depozit; stocurile de mrfuri medii i maxime, prestabilite a fi depozitate n perioada urmtoare de timp; viteza de circulaie a mrfurilor; nlimea pn la care se depoziteaz mrfurile (de cel puin 6 m); sistemul de pstrare a mrfurilor n depozit (stive, stelaje, vrac); nivelul de nzestrare tehnic preconizat; particularitile constructive ale depozitului.Suprafaa principal a unui depozit reprezint suprafaa utilizat efectiv pentru depozitarea mrfurilor inclusiv cele pentru manipularea lor.Volumul principal de depozitare reprezint volumul ocupat efectiv de ctre unitile de mrfuri paletizate. Suprafaa de depozitare se poate structura dup urmtoarea schem:I. Suprafa principal de funcionare suprafaa de recepie (descrcare, formarea unitilor de ncrcare, recepie cantitativ i calitativ, transport i depozitare); suprafaa de depozitare (depozitare, pstrare, climatizare, transport i ambalare n scopul ncrcrii i descrcrii mrfurilor din locurile de depozitare); suprafaa de livrare (sortare pentru livrare, pregtire pentru vnzare, transport, formarea de loturi pentru expedierea lor la beneficiari);

II. Suprafa secundar de funcionare: birouri; spaii pentru procese organizatorice legate de administrarea halei; laboratoare pentru controlul calitii mrfurilor; spaii sociale, sanitare; spaii prestri servicii diverse; pucte de vnzare cu amnuntul.

Determinarea suprafeei utile a unui depozit se face pe baza numrului de palete convenionale necesare pentru pstrarea mrfurilor.

Np = Smax / qunde Np - numrul de palete;Smax - stocul maxim de mrfuri pstrate n depozit; q - ncrcarea orientativ pe o palet.Numrul de palete convenionale constituie un indicator sintetic adecvat de exprimare a capacitii depozitelor.

Capacitatea unui depozit este definit prin intermediul capacitii de preluare, depozitare i livrarea a mrfurilor. Aceste capaciti se msoar prin cantitatea maxim de mrfuri ce pot fi preluate, depozitate sau livrate ntr-o unitate de timp bine determinat (or, zi, an), cu resursele proprii de munc. Acestea se exprim n diferite uniti de msur: numr, m3, kg sau uniti monetare pe unitatea de timp aleas. Aprecierea gradului real de utilizare a suprafeelor i spaiilor de depozitare se realizeaz prin intermediul urmtorilor coeficieni: coeficientul de utilizare a suprafeei; coeficientul de utilizare a nlimii; coeficientul de utilizare a volumului; spaiul de depozitare pe metru cub volum de baz de depozitare; suprafaa funcional principal pe metru cub volum de baz de depozitare.CAPITOLUL VITipologia mobilierului i utilajelor comerciale

1. Dup natura lor:- mijloace de depozitare: containere, rafturi de orice fel, tancuri i palete;- mijloace tehnice - instalaii de transport, de ambalare, de sortare etc.

2. Dup funciile pe care le ndeplinesc i apartenena lor la diferite procese tehnologice:- mijloace pentru depozitare: palete; recipieni; tancuri; silozuri;- mijloace pentru condiionarea mrfurilor: echipamente pentru dozare, porionare;- mijloace pentru sortarea mrfurilor: aparate i instalaii de sortare; maini de calibrare;- mijloace pentru transport: aparate de ridicat, umplerea rafturilor; palete;mijloace pentru asigurarea unor servicii materiale: etichetare, ambalare.

3.Dup locul lor n fluxul tehnologic al depozitului:- dotri tehnice principale: toate mijloacele de munc ce ndeplinesc o anumit funcie a depozitului;- dotri tehnice de completare, acele mijloace ale muncii care susin sau completeaz capacitatea de funcionare a dotrilor tehnice principale: mijloace de control, dispozitive care asigur depozitarea (rame de susinere, ghidare etc); mijloace care ajut la transportul intern.

4. Dup mobilitate de care dispun:- mijloace staionare (fixe);- mijloace mobile; 5. Dup modul n care sunt acionate:- mijloace manuale;- mijloace acionate de motoare cu ardere intern;- mijloace care utilizeaz energia furnizat de baterii electric

Alegerea i determinarea necesarului de utilaje comerciale

1. Criterii tehnico - funcionale: capacitate (tone/h); puterea motoarelor de acionare (kw/h); nlimea de ridicare (m); distana de transport (m); viteza de deplasare pe vertical sau orizontal (m/s); tipodimensiunile utilajelor; posibilitatea folosirii la ct mai multe genuri de operaii

2. Criterii economice: productivitatea muncii; -preul de cumprare a utilajelor:- costurile exploatrii acestora.

3.Alte criterii de alegere: tipul mrfurilor i modul lor de ambalare pe durata transportrii; mijloacele de transport n care sosesc i pleac mrfurile la i din depozit; tipul operaiunilor de vehiculare; locul unde au loc aceste operaiuni; posibilitile de procurare, ntreinere i reparare a utilajelor; sistemul constructiv al depozitelor i posibilitile de aplicare a tehnologiilor moderne de depozitare.

Calculul necesarului de lize, crucioare manuale, electrostivuitoare, electrocare, etc se face raportnd cantitatea de mrfuri (tone) ce trebuie vehiculat ntr-o zi, pe un schimb cu ajutorul acelui echipament la randamentul utilajului ntr-un schimb de lucru. Pentru calculul randamentului se iau n considerare o multitudine de factori: numrul ciclurilor de transport ce poate fi efectuat de utilaj ntr-un schimb de lucru, timpul de ridicare a unitii de ncrctur (ore), timpul de transport al unitilor de ncrctur de la locul de ncrcare la locul final de descrcare, timpul de descrcare a unitii de ncrctur i, respectiv, de aezare la locul final de depozitare, timpul de deplasare fr marf a utilajului de la locul de descrcare la locul iniial de ncrcare, timpul de lucru dintr-un schimb (8 ore), capacitatea utilajului, coeficientul de folosire a capacitii utilajului ntr-un schimb de lucru i n funcie de natura mrfurilor, etc.

CAPITOLUL VIIAmenajarea interioar a depozituluiOrganizarea interioar a depozitelor are la baz urmtoarele principii: dimensionarea i delimitarea spaiilor pe funcionaliti i asigurarea unui flux raional al mrfurilor i al lucrtorilor n cadrul depozitului ; utilizarea intensiv a spaiilor i nlimii de depozitare i asigurarea unor condiii raionale de pstrare a mrfurilor ; amplasarea raional a mrfurilor n depozit i identificarea rapid a locurilor de depozitare; desfurarea ntregii activiti cu o eficien maxim.Operaiunile principale dintr-un depozit sunt recepia, controlul, stocajul mrfurilor, pregtirea comenzilor, ambalarea mrfurilor i livrarea acestora ctre beneficiar.Aceste activiti se desfoar n fluxuri continue. Organizarea depozitului trebuie fcut astfel nct circuitele s nu se suprapun.In funcie de amplasarea principalelor zone - recepie, depozitare, expediie - exist trei variante de flux al mrfurilor ntr-un depozit: circulaia mrfurilor n linie dreapt, cnd zonele de recepie i expediie sunt paralele, fiind aezate pe dou laturi opuse ale depozitului; circulaia mrfurilor n arc de cerc de 90, cnd zonele de recepie i expediie sunt amplasate perpendicular pe dou laturi alturate ale depozitului; circulaia mrfurilor n arc de cerc de 180, cnd zonele de recepie sunt amplasate pe aceeai latur a depozitului.La amenajarea interioar a depozitului trebuie cunoscute urmtoarele elemente: sistemul constructiv al depozitelor: suprafa i nlime; numrul nivelurilor pe care se desfoar suprafaa depozitului; dotarea cu rampe de descrcare-ncrcare; condiiile de depozitare determinate de specificul produselor: cerine speciale de temperatur i umiditate; necesitatea accesului pentru controlul periodic i efectuarea de operaii de ntreinere a produselor n timpul depozitrii; asigurarea respectrii ordinii primul produs intrat - primul ieit"; modul de ambalare: natura, forma geometric i rezistena mecanic la stivuire a ambalajelor de transport; tipul de palete folosite: simple, cu montani, lad, speciale.

Amenajarea interioar a unui depozit are urmtoarele obiective: mecanizarea i automatizarea operaiilor; stabilirea modurilor de depozitare; respectarea unor cerine referitoare la formarea ncrcturii pe palet; optimizarea transportului intern; informatizarea n gestionarea activitii.

Mecanizarea i automatizarea operaiunilor din cadrul depozitului, determin creterea considerabil a eficienei muncii n unitate. Se impune o modernizare generalizat a tuturor activitilor din amonte i avalul celor desfurate n cadrul depozitului. De exemplu, paletele de transport vor fi folosite n toate etapele fluxului tehnologic: preluare - manipulare - stocare -livrare. Dac vnztorul expediaz mrfurile n sistem nepaletizat (sau necontainerizat) ori paletele-containere se afl n mijloace de transport care nu permit utilizarea unor mijloace mecanizate pentru descrcare, timpul necesar prelurii mrfii i formrii unitii de ncrctur pe palet se mrete i este necesar folosirea mai multor persoane; se reduce productivitatea muncii, cresc costurile. Se creeaz condiii pentru blocarea mijloacelor de transport, pentru staionarea acestora peste limitele normate.Modalitile de depozitare sunt foarte largi, cu particulariti de la un produs la altul. Dintre diversele posibiliti menionm: depozitarea pe rafturi (fr palete, dar n mici containere), folosite la unele produse metalo- chimice, alimentare, medicamente, lenjerie etc; depozitarea prin stivuirea direct a unitilor de ncrctur aflate pe palet, ntlnit la pstrarea unor produse livrate n saci. nlimea stivei depinde de: rezistena ambalajului (sacului) la fora de apsare rezultat prin suprapunerea paletelor ncrcate; de natura i caracteristicile produsului; depozitarea prin stivuirea paletelor cu montani sau a paletelor-lad, care nltur inconvenientele menionate anterior i lrgete aria produselor apte unui asemenea pstrri; depozitarea pe palete simple, n rastele metalice, ofer avantajele evideniate la procedeul precedent; se practic n cazul depozitrii unei cantiti mari, ntr-o structur foarte diversificat .a.; depozitarea pe palete simple n stelaje, specific mrfurilor de sortiment variat, cu numr mare de sortotipodimensiuni. n acest mod se depoziteaz i alte mrfuri, precum: mrfurile care necesit acces independent la fiecare palet; mrfurile care nu permit utilizarea paletei (de orice tip), din diferite considerente (gabarit, grad redus de rezisten, fragilitate etc). Pe baza experienei acumulate de ntreprinderile cu ridicata se fac urmtoarele recomandri : mrfurile cu un numr mare de sortimente i n cantiti mici se depoziteaz n rafturi (rechizite colare i de birou, articole de galanterie, de parfumerie, condimente .a.) ; mrfurile cu un numr mare de sortimente i n cantiti mari se depoziteaz fie n palete plane sau palete lad pe rastele (paste finoase, vopsele, articole electrice, articole de menaj etc.) ; mrfurile n sortiment restrns i cantiti mari se depoziteaz pe palete n stive sau n rastele bloc (fin, zahr, orez, buturi la sticl, conserve etc.);

La formarea ncrcturii pe palet se ine seama de: nscrierea n perimetrul paletei; depirea suprafeei plane a paletei atrage dificulti n manipularea paletei, n fluidizarea operaiilor; asigurarea stabilitii coletelor, pachetelor, lzilor, navetelor, sacilor care compun (separat) unitatea la ncrctur. Ambalajul de transport se aaz, pe ct posibil, cu latura (suprafaa) cea mai mare paralel cu suprafaa plan a paletei. De asemenea, se realizeaz aa-numita esere-legare" a ambalajului de transport, ambalajului colectiv, amplasat pe palet ntr-o anumit ordine, relaie de susinere reciproc, Fiecare unitate de ambalaj este susinut de cel puin alte dou asemenea uniti aflate n stratul inferior. n cazurile n care o asemenea aezare-esere nu este posibil se apeleaz n mod obligatoriu la unul din sistemele de fixare recomandate (chingi, benzi adezive, metalice sau din fibre plastice, folie contractabil).

Transportul intern va fi optimizat prin asigurarea fluenei deplasrii, n condiiile existenei unor ci de acces corect dimensionate i ale trasrii unor sensuri de circulaie degajante, propice evitrii blocrii pe aceeai cale de acces. Fluxul transportrii produselor intrate s evite suprapunerile cu fluxul transportrii mrfurilor destinate livrrilor, expediiei. De asemenea, optimizarea transporturilor interne reclam o perfect corelare ntre genul, particularitile produsului (produselor) i caracteristicile tehnico-funcionale ale mijlocului de transport intern. Folosirea informaticii n gestionarea activitii depozitului este o premis a nlturrii erorilor asupra evidenei mrfurilor, a desfurrii corecte, i a unei bune coordonri a operaiilor.Implantarea detaliat a grupelor de mrfuri n halele de depozitare trebuie s aib n vedere urmtoarele criterii: caracteristicile mrfurilor: frecvena de livrare, volumul, greutatea, gradul de complementaritate a diferitelor articole; cerine tehnice: particulariti de manipulare, de stivuire a ambalajelor colective; de dotare cu anumite utilaje specifice

CAPITOLUL VIIIStudiu de caz Etalarea mrfurilor alimentare n depozitul Deridan Depozitul trebuie sa cuprind: - concentrarea i acumularea de stocuri de mrfuri de la unitile agricole i industriale - condiionarea i pstrarea mrfurilor are rolul de a asigura meninerea, mbuntirea calitii acestora - asigurarea controlului calitativ al mrfurilor - realizarea unora din operaiile de pregtire a mrfurilor n vederea vnzrii:dozare, marcare, etichetare, ambalareDEPOZITUL DERSIDAN CUPRINDE: - un spatiu accesibil petru marfa - locul este intunecos si racoros - pardoseala este simpa si care nu aluneca - iluminatul este puternic -marfa este depozitata pe rafturi Este un depozit de stocare si pastrare a marfurilor alimentare. Marfurile pot fi pastrate pe o perioada de timp mai scurta sau mai lunga. Primeste marfuri alimentare si le depoziteaza in cantitati mari si mici , este specializata strict pe o categorie , doar marfuri alimentare. Depozitu este constituit ca o firma comerciala privata en gros care detine proprietate asupra tuturor bunurilor pastrate in depozit. In cadrul depozitului procesul tehnologic cuprinde urmatoarele trasaturi: Este un proces care a fost transferat in sfera comertului si este caracterizat printr-un grad de concentrare. Locurile de munca sunt dotate cu echipamente adecvate ceea ce realizeaz apropierea de unele procese industriale (ambalare, sortare, instalaii de frig)Activitatea din depozitul DERSIDAN implica unrmatoarele operatiuni:- descarcarea marfurilor din mijloacele de transport se realizeaza mecanizat in cazul in care marfurile sunt paletizate- depozitarea marfurilor se face in functie de proprietatile produselor , de marimea lor . Amplasarea depozitului DERSIDAN a urmarit in primul rand organizarea raional a circulaiei mrfurilor care s conduc la circuite ct mai scurte ale distribuiei lor. Factorii care influeneaz amplasarea depozitului DERSIDAN sunt: - repartizarea teritorial a produciei care determin fluxurile de mrfuri - repartizarea teritorial a consumului - nivelul de dezvoltare i organizare a transporturilor infrastructur - organizarea activitii comerciale - asigurarea utilitilor cu cheltuieli ct mai reduseSuprafata principala a depozitului o reprezinta suprafata care este utilizata efectiv pentru depozitarea mrfurilor inclusiv cele pentru manipularea lor. Volumul principal de depozitare este volumul ocupat de marfurile paletizate.Suprafata depozitului DERSIDAN este structurata astfel : - Suprafa principal de funcionare: ( suprafaa de recepie , suprafaa de depozitare , suprafaa de livrare ) - Suprafa secundar de funcionare: ( birouri , spaii pentru procese organizatorice legate de administrarea halei , laboratoare pentru controlul calitii mrfurilor , spaii sociale, sanitare , pucte de vnzare cu amnuntul)Mobilierul si utilajele comerciale ale depozitului DERSIDAN Mijloacele de depozitare sunt containerele , rafturile care sunt etajate pe 4 etaje , primul etaj este parterul , primul etaj, al doi-lea etaj si cel de al trei-lea, acest model de raft nu este foarte inalt deoarece clienti sa nu fie pusi in dificultate atunci cand doresc sa isi ia un anumit produs. Sunt mijloace pentru sortarea mrfurilor: aparate i instalaii de sortare; maini de calibrare; mijloace pentru transport: aparate de ridicat, umplerea rafturilor; palete;mijloace pentru asigurarea unor servicii materiale: etichetare, ambalare. este un mijloc de stationare , fix .Unitatea are la baza raportul cantitati de marfuri pentru a putea calcula necesarul de lize, crucioare manuale, electrostivuitoare, electrocare. Depozitul DERSIDAN are o amenajare interioara care are la baza urmatoarele principii:dimensionarea i delimitarea spaiilor pe funcionaliti i asigurarea unui flux raional al mrfurilor i al lucrtorilor n cadrul depozitului ; utilizarea intensiv a spaiilor i nlimii de depozitare i asigurarea unor condiii raionale de pstrare a mrfurilor ; amplasarea raional a mrfurilor n depozit i identificarea rapid a locurilor de depozitare; desfurarea ntregii activiti cu o eficien maxim. Circulaia mrfurilor trebuie sa se faca n linie dreapt , la amenajarea interioara numrul nivelurilor pe care se desfoar suprafaa depozitului trebuie dotata cu rampe de descrcare-ncrcare. Condiiile de depozitare trebuie sa fie determinate de specificul produselor , modul de ambalare , tipul de palete folosite. Amenajarea interioar a depozitului DERSIDAN are urmtoarele obiective: mecanizarea i automatizarea operaiilor; stabilirea modurilor de depozitare; respectarea unor cerine referitoare la formarea ncrcturii pe palet; optimizarea transportului intern; informatizarea n gestionarea activitii.

BIBLIOGRAFIE1. Patriche Dumitru (coordonator)- Economie comerciala , Ed. Economica , Bucuresti , 19982. D. Balderson Wesley , Basztyk William A. - Retailing in Canada , Prentice Hall Canada Inc., Sorborough , Ontario3. Patriche Dumitru - Protectia consumatorului in economia de piata , Ed. Academia Universitara Athenaeum , Colectia Universitar , Bucuresti , 1994


Recommended