+ All Categories
Home > Documents > ROLUL DST PE PLAN INTERNATIONAL 2003

ROLUL DST PE PLAN INTERNATIONAL 2003

Date post: 01-Jul-2015
Category:
Upload: mihaela-boltinescu
View: 205 times
Download: 3 times
Share this document with a friend
9
Transcript
Page 1: ROLUL DST PE PLAN INTERNATIONAL 2003
Page 2: ROLUL DST PE PLAN INTERNATIONAL 2003

Definirea D.S.T. D.S.T. este primul activ de rezerva, purtator de dobanda, creat prin decizie

internationala; existenta lui este legata de completarea activelor de rezerva existente, si este alocat de catre Fond membrilor participanti la Departamentul D.S.T.

In cadrul statutului F.M.I. unitatea valorica a unui D.S.T. este definita ca echivalentul a0,888671 grame aur fin, ceea ce corespunde valorii paritare a dolarului valabile la 1 iulie 1944.In anul 1974 s-a renuntat la definirea in aur a D.S.T., trecandu-se la o definire p e baza cosului valutar.In urma primului amendament al statutului Fondului s-a creat, alaturi de contul general(prin care se efectueaza operatiunile si tranzactiile ordinare ale F.M.I.), un cont special de tragere, prin care se aloca D.S.T. tarilor participante.D.S.T.- urile sunt „emise” si „anulate” de catre F.M.I. Acesta are autoritatea, conform statutului, sa creeze lichiditati prin alocarea de D.S.T. membrilor Fondului, proportional cu cotele acestora in cadrul F.M.I. De asemenea, statutul F.M.I. da posibilitatea anularii Drepturilor Speciale de Tragere, desi pana in prezent nu a avut loc nici o astfel de anulare.In cadrul statutului este prevazut ca orice decizie de alocare de D.S.T. trebuie sa aiba la baza nevoia globala pe termen lung, de suplimentare a rezervelor de mijloace de plata internationale

Page 3: ROLUL DST PE PLAN INTERNATIONAL 2003

Cosul D.S.T. iulie 1974Din 1981, cosul include monedele a cinci tari membre ale F.M.I., care au ponderea cea mai semnificativa in exportul mondial de bunuri si servicii. Acestea sunt cele cinci monede liber utilizabile: dolarul american, marca germana, yenul japonez, francul francez, lira sterlina.Procentul detinut de fiecare valuta in total rezulta din importanta fiecarei valute in comertul si platile internationale.

Page 4: ROLUL DST PE PLAN INTERNATIONAL 2003

Functiile si utilizarea D.S.T. • functia de etalon monetar international, prin D.S.T.

putandu-se exprima paritatile si cursurile valutare;• functia de mijloc de rezerva, D.S.T. figurand intre rezervele tarilor, alaturi de aur si valutele de rezerva. Rolul D.S.T. ca mijloc de rezerva internationala ramane limitat,in mare parte, deoarece moneda F.M.I. poate fi detinuta si utilizata numai la nivel oficial in tarile membre. Desi a fost creat si ”D.S.T.-ul privat”, piata sa a ramas limitata;• functia de instrument de credit, de procurare de moneda convertibila prin intermediul F.M.I. si in anumite conditii;• functia de mijloc de plata, limitata la plata de dobanzi si comisioane datorate F.M.I.

Page 5: ROLUL DST PE PLAN INTERNATIONAL 2003

Rata de dobanda a D.S.T. Ca activ de rezerva, D.S.T. este purtator de

dobanda, cu scopul ca moneda F.M.I. sa devina atractiva pentru detinatori. Astfel, toti detinatorii de D.S.T. primesc dobanda pentru detinerile lor, iar fiecare participant plateste un comision Fondului pentru suma alocarilor de D.S.T. Rata de dobanda a D.S.T. este o medie ponderata a ratelor dobanzilor pentru instrumentele pe termen scurt de pe pietele monetare ale celor cinci state ale caror monede alcatuiesc D.S.T. Ponderile ratelor dobanzilor pentru fiecare moneda in rata dobanzii exprimata in D.S.T. sunt similare ponderilor fiecarei monede respective in cosul D.S.T.

Page 6: ROLUL DST PE PLAN INTERNATIONAL 2003

Emisiuni de titluri exprimate in D.S.T.:

Cumpararea unei obligatiuni exprimate in D.S.T. se realizeaza platindu-se contravaloarea acesteia exprimata in dolari la cursul pietei. Daca peste un anumit timp obligatiunea in D.S.T. este vanduta de catre detinator, vanzarea se face la cursul dolar -; D.S.T. din momentul respectiv.Astfel, desi numai autoritatile desemnate pot detine D.S.T., inscrisurile exprimate inD.S.T. pot fi detinute si de alte persoane fizice sau juridice. D.S.T.- urile utilizate in tranzactii in afara Fondului, in sectorul privat, se numesc D.S.T.- uri private. Dezvoltarea operatiunilor cu D.S.T. a avut la baza ideea de a oferi acestei monede internationale un loc cat mai important in ansamblul relatiilor valutar - financiare internationale, inlocuind astfel aurul sau alte valute nationale cu functii internationale.

Page 7: ROLUL DST PE PLAN INTERNATIONAL 2003

DST,nou moneda care ar scapa lumea de dominatia dolarului

Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, vrea o noua moneda, care sa scape lumea de dominatia dolarului american si sa o protejeze de viitoarea instabilitate financiara. Seful FMI este de parere ca “dezechilibrele globale s-au intors, cu aceleasi probleme care ne ingrijorau si inainte de criza: fluxuri de capital mari si volatile, presiuni pe ratele de schimb, cresterea rapida a rezervelor valutare in exces” iar daca aceste lucruri nu sunt rezolvate, de aici ar putea pleca urmatoarea criza. “Cand spunem ca ne preocupa deficientele sistemului financiar international, suntem ingrijorati mai ales in legatura cu volatilitatea. Exista sentimentul ca, uneori, fluxurile de bani sunt prea volatile iar statele au nevoie de un mediu mai stabil si mai predictibil pentru a prospera” a spus Strauss-Kahn, citat de presa internationala. Sugestia lui: introducerea unor monede din tarile emergente, cum ar fi yuanul, in cosul de monede administrat de FMI, institutia putand astfel oferi mai multa stabilitate sistemului global. Nu este nici un secret ca Strauss-Kahn isi doreste un rol mai puternic pe plan global al monedei FMI, DST (drepturi speciale de tragere-SDR), care este deocamdata un cos de monede ce include dolarul, lira sterlina, euro si yenul. “Folosirea DST in tranzactii comerciale globale si denominarea activelor financiare (in DST-n.red.) pot oferi un tampon in calea volatilitatii ratelor de schimb” crede seful FMI, care este de parere ca “emiterea de bonduri denominate in DST ar putea duce la aparitia unor noi clase de active de rezerva” Luna trecuta, presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat ca monedele din tarile BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) ar trebui incluse in cosul de monede al FMI. Presedintele francez a declarat, tot atunci, ca yuanul ar trebui inclus in calculul DST, Obama raspunzand ca ar fi de acord cu o astfel de miscare “in viitor”. Declaratiile lui Straus-Kahn survin cu o saptamana inaintea debutului intalnirii ministrilor de Finante din G20, de la Paris. 

Page 8: ROLUL DST PE PLAN INTERNATIONAL 2003

Aprecieri favorabile cu privire la utilizarea D.S.T.

Aspecte negative privind utilizarea D.S.T.

• D.S.T. este mai stabil decat orice alta moneda nationala a altui stat;• D.S.T. este emis de un organism international, fiind astfel independent de situatia economica si financiara a unei tari. De asemenea, nu propaga situatii negative in economia mondiala (asa cum s-ar fi intamplat cu dolarul american);• D.S.T. poate servi mai bine la mentinerea unor rezerve monetare internationale echilibrate, avand in vedere ca emisiunea de D.S.T. este dozata de F.M.I., in functie de nevoile efective de rezerve ale economiei mondiale;• sunt alocate in mod gratuit de Fond, deci nu imobilizeaza nici un activ financiar al unei tari.

• D.S.T. nu indeplineste decat partial functiile unei monede internationale; el nu este un mijloc direct de plata, ci indirect, prin mecanismul sau de convertire in valute;• D.S.T. nu circula decat intre autoritatile monetare (F.M.I., B.R.I., banci centrale);• inflatia si deflatia de D.S.T. nu sunt excluse, F.M.I. putandu-se orienta gresit in determinarea necesarului de emisiune;• ca urmare a repartizarii emisiunilor de D.S.T. proportional cu cota subscrisa de catre fiecare tar a la F.M.I., majoritatea alocarilor revin tarilor industrializate, astfel ca tarile in curs de dezvoltare -; ale caror n evoi sunt cele mai mari -; primesc alocarile cele mai mici.

Page 9: ROLUL DST PE PLAN INTERNATIONAL 2003

Recommended