+ All Categories
Home > Documents > Revista EcoFerma nr.3 aprilie 2012

Revista EcoFerma nr.3 aprilie 2012

Date post: 21-Mar-2016
Category:
Upload: eco-ferma
View: 228 times
Download: 4 times
Share this document with a friend
Description:
Revista EcoFerma nr.3 aprilie 2012
17
alimentație şi sănătate în zootehnie Aprilie 2012, nr.3 www.eco-ferma.ro English version pag.24-28 PRODUSELE DIN IMPORT OCUPĂ 70% DIN RAFTURILE MAGAZINELOR BIO pag.12 PROGRAME DE FINANŢARE ŞI ASIGURARE PENTRU FERMIERI pag.8 ELVEŢIENII DE LA KARPATEN MEAT PROPUN FERMIERILOR ROMÂNI UN NOU MODEL DE BUSINESS pag.18 Secretul fermierilor pentru un lapte mai sănătos pag.14 Secretul fermierilor pentru un lapte mai sănătos pag.14
Transcript
Page 1: Revista EcoFerma nr.3 aprilie 2012

alimentație şi sănătate în zootehnie

Aprilie 2012, nr.3www.eco-ferma.ro

English version pag.24-28

PRODUSELE DIN IMPORT OCUPĂ 70% DIN RAFTURILE MAGAZINELOR BIOpag.12

PROGRAME DE FINANŢARE ŞI ASIGURARE PENTRU FERMIERIpag.8

ELVEŢIENII DE LA KARPATEN MEAT PROPUN FERMIERILOR ROMÂNI UN NOU MODEL DE BUSINESSpag.18

Secretul fermierilor pentru un lapte mai sănătospag.14

Secretul fermierilor pentru un lapte mai sănătospag.14

Page 2: Revista EcoFerma nr.3 aprilie 2012

2 EcoFerma•aprilie 2012

CUPRINS www.eco-ferma.ro

APRILIE, 2012 ,NR. 3

Redactor ȘefBianca Preda

RedactoriCătălina Soare

Alina ȘoltuțRuxandra Simion

Consilier editorialCristian Lungu

Știri furnizate deAGERPRES

Grafică & DTPAnamaria Manole

Tipografia

Toate drepturile de autor aparțin editorului. Nici o parte din această publicație nu poate fi reprodusă, arhivată sau transmisă prin nici un fel de mijloace, mecanice sau electronice, fotocopiere, înregistra-re video, fără acordul prealabil scris al editorului.

DistribuțieEcoFerma® este o revistă gratuită. Apare lunar și se distribuie fermierilor și micilor crescători de animale.

3Știri

7Financiar

8Eco-pagina

24English version

pag.12

pag.11

pag.7

pag.5

pag.3

pag.3

pag.26

pag.24

18Zootehnie

pag.20

22Nutriție

pag.22

pag.23

Contact : București, Splaiul Unirii nr 6, Bl B3A, et 1.

Telefon 031.428.24.44 ; 0737.520.637

redacț[email protected]

alimentație şi sănătate în zootehnie LAPAR a sărbătorit 10 ani de existență

pag.5

pag.6

pag.6pag.6

pag.4

pag.4

pag.4

135 de companii şi 90.000 de vizitatori la târgul Agro Expo BucovinaProiect European: Educație antreprenorială pentru 1.400 de întreprinzători

Metode de finanțare a creditelor cu ajutorul FGCR

pag.8Programe de finanțare și asigurări pentru fermieri

Bio-Bavaria – prima brutărie dedicată exclusiv produselor de panificație certificate ecologic din Transilvania

Produsele din import ocupă 70% din rafturile magazinelor bio

pag.14Fermierii vorbesc despre primele efecte ale DEL-CA-MAG

pag.18Elvețienii de la Karpaten Meat propun fermierilor români un nou model de business

România exportă carne de porc printr-o singură firmă

Soluții pentru reducerea încărcăturii de cupru în excreta purceilor crescuți în sistem intensiv

14

11

Cover Story

Programele de vaccinare în sezonul de primăvară

Interdicția privind vânzarea terenurilor către străini se menține până în 2013

Noi reglementări pentru organismele modificare genetic

România a importat lapte şi produse lactate de peste 197 de milioane de euro, în 11 luni

Proiect pentru promovarea creşterii de porci rasa Mangalița

Noile propuneri pentru Politica Agricolă Comună 2014-2020

A IX-a ediție a Forumului Național de Agricultură

Târg de produse tradiționale în Bucureşti

Imported products reserve 70% of the bio shelves

What farmers say about DEL-CA-MAG:

Page 3: Revista EcoFerma nr.3 aprilie 2012

EcoFerma•aprilie 2012 3 2 EcoFerma•aprilie 2012

Editorial Editorial

Cristian Lungu

M-am declarat pentru ferma familială încă din anul 2004 când am vizitat câţiva fermieri austrieci. Ceea ce am văzut acolo, ceea ce am auzit de la fermierii vizitaţi, alături de situaţia reală din România la acea vreme m-au condus la luarea deciziei de a înfiinţa o fermă familială de creştere a vacilor pentru lapte ce funcţionează cu success şi la ora actuală. Ţinând cont de înnoirea Politicii Agricole Comune pentru perioada 2014-2020, statul prin reprezentanţii săi, organizaţiile profesionale, fermierii, trebuie să cadă de acord printr-o clarificare urgentă asupra tipului de exploataţie agricolă ce trebuie susţinută financiar.

În România, există peste 850.000 de exploataţii agricole denumite ferme de subzistenţă. Acestea produc în majoritate pentru consumul familial şi numai o mică parte din produse sunt vândute pe piaţă. Că ne place sau nu, acestea trebuie fiscalizate. Modul în care se face acest lucru rămâne la latitudinea guvernanţilor. Dacă din rândul acestora printr-o transformare firească ar apărea 1.000 de întreprinderi familiale cu cel puţin 20 de vaci de lapte şi o producţie medie de 18-20 l pe cap de vacă atunci sunt sigur că şi calitatea laptelui va fi conformă iar laptele produs în aceste ferme poate ajunge la marea procesare. În cel mai fericit caz ar fi procesat în fermă sub diferite forme, produse ce pot fi vândute local sau în pieţe şi târguri organizate săptămânal.

Pentru ca această transformare să aibă loc Ministrul Agriculturii trebuie să elaboreze politici şi scheme de ajutorare pentru aceşti fermieri. Altfel vor trece ani mulţi până când aceştia se vor transforma natural în entităţi economice care vor produce pentru piaţă astfel încât să susţină o creştere a subvenţiilor către fermele mici şi mijlocii. Prin apariţia a cât mai multe ferme familiale se pot dezvolta clase de mijloc la sate cu efecte benefice pentru economia locală şi nu numai.

Ferma familială

Ș t i r i

În cadrul evenimentului a avut loc cea de-a V-a ediţie a Forumului Economic Naţional ,,Agricultura încotro?”. Principalele subiecte abordate în cadrul forumului au fost necesitatea încheierii parteneriatelor între întreprinzători şi primării şi a înființării Camerelor Agricole. Accentul a căzut şi pe deficiența în atragerea fondurilor europene, precum şi a nevoii de asociere pentru revitalizarea segmentului agricol. Perspectivele de viitor privind agricultura şi zootehnia ecologică au fost printre subiectele care s-au aflat pe masa invitaților. La standurile expozanților au fost expuse mașini, utilaje și tehnologii pentru industria alimentară, produse alimentare, echipamente de protecție pentru industria alimentară, producători agricoli, utilaje forestiere, mașini, utilaje și unelte agricole; anvelope și piese de schimb pentru tractoare și utilaje agricole, furaje, nutrețuri, concentrate etc.Directorul general al CCI Suceava, Marcel Gaftoneanu a precizat că în comparație cu ediția de anul trecut numărul expozanților și a suprafeței de expunere a crescut cu 35%. ,,Expoziția s-a desfășurat pe o suprafață expozițională de peste 6.500 mp dintre care 1.500 mp interior. În cadrul evenimentului au fost expuse peste 500 de tone de utilaje agricole și peste 50 de tone de produse alimentare.

Instruirea a 400 de antreprenori din mediul rural; Atragerea a 1.400 de întreprinzători din 23 de județe în cadrul conferințelor de educație antreprenorială;Lansarea platformei de e-Learning: module de consultanță și networking; Lansarea platformei de e-Commerce (magazin online); Platforma e-Business pentru promovarea produselor și serviciilor din România. RURAL-Antreprenor este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investește în oameni!”.

135 de companii şi 90.000 de vizitatori la târgul Agro Expo BucovinaEdiția din acest an a Agro Expo Bucovina a strâns peste 90.000 de vizitatori, atât din țară, cât și din străinătate. Aceștia au putut vedea ultimele noutăți din domeniu prezentate de cele 135 de companii prezente. La cea de a X-a ediție a celui mai mare târg de agricultură din Bucovina, revista EcoFerma a fost prezentă cu stand propriu, unde cei interesați au putut discuta cu redactorii publicației.

Proiect European: Educaţie antreprenorială pentru 1.400 de întreprinzătoriProiectul Rural Antreprenor își propune să dezvolte spiritul antreprenorial și să ducă la îmbunătățirea abilităților, cunoștințelor și comportamentului managerial pentru actualii sau viitorii întreprinzători. Durata de implementare este de 2 ani: iunie 2010 – mai 2012 și va avea loc în 23 de județe din România.

Proiectul își propune:

Mai multe detalii puteți găsi pe www.ruralantreprenor.ro.

De asemenea, peste 30% dintre expozanți au făcut prerezervări pentru ediția de anul viitor”, a mai declarat acesta.„Târgul a reprezentat o oportunitate de a stabili noi parteneriate cu companiile prezente, de a vedea noile tehnologii din diferite segmente ale domeniului agricol și de a relaționa cu publicul prezent la eveniment”, a declarat pentru ECO Ferma, ing. George Albu, Director General la Exploatarea Minieră Harghita, firma expozantă în cadrul târgului.Agro Expo Bucovina a fost organizat de Camera de Comerț și Industrie Suceava, în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Federația Agricultorilor „Fermierul” şi Shopping City Suceava.

Page 4: Revista EcoFerma nr.3 aprilie 2012

4 EcoFerma•aprilie 2012

Stiri Stiri Ș t i r i

Conferința Națională LAPAR de anul acesta a reprezentat ediția aniversară de 10 ani și a strâns nume importante, printre care Costel Caraș, deputatul Culiță Tărâță, Ion Păun Otiman, secretar general al Academiei Române și o serie de reprezentanți ai firmelor din sectoarele conexe agriculturii. Comisarul european, Dacian Cioloș, a trimis un mesaj video participanților din sală în care a spus că ,,România este una dintre puținele state pentru care plățile directe vor crește”. În același timp, el i-a sfătuit pe fermieri să se grupeze astfel încât să devină mai puternici pentru a avea un cuvânt de spus în rândul procesatorilor.

Invitații la eveniment au identificat principalele probleme cu care se confruntă agricultura românească. Printre acestea se numără lipsa de finanțare a fermelor românești. ,,În situația actuală fermierii români nu pot beneficia de acces liber la capital care să le permită consolidarea proprietății funciare. Concurența pe o piață funciară deschisă în România îi dezavantajează în mod cert.” a spus Laurențiu Baciu, președintele LAPAR. Acesta i-a sfătuit pe fermieri să își înființeze o bancă agricolă și să creeze un credit ipotecar, pentru a facilita investițiile.

Vânzarea terenurilor către cetățenii străini reprezintă o problemă intens discutată atât în Parlamentul European, cât și în cadrul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În ultimii ani, numărul cetățenilor străini care au cumpărat terenuri în România a crescut simțitor, ajungând la aproape un milion de hectare. ,,Deocamdată, avem avantajul că nu poate fi înstrăinat (pământul n.r.) decât rezidenților din România, societăți comerciale sau persoane fizice, dar care au rezidența în România. Această prevedere expiră peste un an și intenționăm să o prelungim”, a declarat pentru AGERPRES Adrian Rădulescu, președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților. Conform datelor furnizate de MADR, 8,5% din suprafața arabilă a României este deținută de străini. Italia ocupă primul loc cu un procent de 24 %, Germania 15 %, iar țările arabe aproximativ 10 %.

LAPAR a sărbătorit 10 ani de existenţă

Interdicţia privind vânzarea terenurilor către străini se menţine până în 2013

România dorește noi reglementări în ceea ce privește noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014-2020 privind cei doi piloni - plăți directe și dezvoltare rurală. Noua PAC constă în menținerea unei buget solid și o utilizare mai bună a fondurilor europene. Printre propuneri s-a numărat și limitarea plăților directe pentru fermele mari și foarte mari și o schemă de plată simplificată pentru fermierii mici. Printre modificările ce vor avea loc în cadrul noii PAC se numără o echilibrare a subvențiilor pe care fiecare fermier le primește de la Uniunea Europeană. Există un decalaj foarte mare în ceea ce privește subvențiile primite de fiecare stat în parte, România fiind defavorizată datorită intrării în UE abia în 2007. De asemenea, într-o intervenție pe care Dacian Cioloș a avut-o în cadrul evenimentului aniversar LAPAR, acesta a transmis că românii vor beneficia de 3 miliarde euro în plus față prevederile din actuala Politică Agricolă Comună, România fiind astfel printre puține state care vor beneficia de o creștere a plăților directe.

Un alt punct important discutat în cadrul noii PAC constă în egalizarea suprafețelor de teren, care diferă de la țară la țară. „Încercăm să ne implicăm pentru a obține sume considerabile pentru perioada 2014 - 2020 și sunt încrezător că vom avea succes. Ne dorim, pe de o parte, un Pilon I foarte puternic în politica agrară comună, la fel ca și un Pilon II foarte puternic, cu o separare netă între cele două piloane”, a afirmat președintele Comisiei pentru alimentație, agricultură și protecția consumatorului din Bundestag-ul german Hans-Michael Goldman. ,,Referitor la viitoarea PAC, noi am subliniat că simplificarea PAC trebuie să fie făcută în interesul fermierilor, și nu al administrației centrale; fermierii trebuie să rămână fermieri, și nu să îi facem administratori. Ceea ce am spus în Consiliu este că pentru fermierul român dorim condiții de plată egală la nivel european’’, a declarat pentru AGERPRES, ministru Stelian Fuia.

Noile propuneri pentru Politica Agricolă Comună 2014-2020

EcoFerma•aprilie 2012 5

Ș t i r i

România a importat lapte și produse lactate de aproape 197 milioane de euro, în primele 11 luni din 2011, în creștere cu 15,6% față de perioada similară din 2010, când importurile au atins valoarea de 170,51 de milioane de euro, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Cantitatea de lapte, smântână, lapte bătut, iaurt, chefir, zer, unt și brânzeturi sau cașuri importată de pe piețele intra și extra comunitare a totalizat, în primele 11 luni ale anului, circa 185.449,9 tone, un plus de 6,3 procente față de aceeași perioadă din 2010 (174.392,1 tone).În privința exporturilor, acestea au crescut de la 26.474,9 tone, în primele 11 luni din 2010, la peste 33.695 tone în aceeași perioadă din 2011, încasările depășind 40,854 milioane de euro, față de 32,5 milioane de euro cu un an în urmă.

Registru anual de vânzare a seminţelor modificate genetic

Ministru Agriculturii și Dezvoltării Rurale pregătește un Ordin cu noi reglementări pentru autorizarea controlul cultivatorilor de plante modificate genetic, act normativ ce se află în procedură de avizare internă în cadrul instituției pe care o conduce.Documentul are în vedere instituirea procedurilor de autorizare, control al OMG, dar și măsuri pentru asigurarea coexistenței plantelor modificate genetic cu cele convenționale și ecologice. ,,În vederea instituirii unui control riguros asupra culturilor de plante modificate genetic și producției rezultate din acestea se adoptă următoarele măsuri, menite să asigure trasabilitatea și etichetarea produselor modificate genetic, în conformitate cu legislația națională și comunitară în acest domeniu”, se arată în Ordin.Potrivit documentului, în România se cultivă în scop comercial, pentru consum propriu sau producere de sămânță, numai plantele modificate genetic autorizate pentru cultivare în Uniunea Europeană. Cultivatorii de OMG sunt obligați să utilizeze la semănat numai sămânță certificată, însoțită de etichetă sau un document oficial pe care să apară clar înscris, ,,semințe modificate genetic”, precum și codul unic de identificare al organismului modificat genetic. Furnizorii de semințe certificate de OMG sunt obligați să înființeze anual un Registru de vânzare a semințelor modificate genetic, care să includă date privind identitatea

cumpărătorului, cantitatea de sămânță cumpărată și locația culturii. Registrul se păstrează timp de 5 ani de la data înființării. Furnizorii de semințe OMG sunt obligați să transmită la MADR, datele incluse în Registru, până la 15 iunie, pentru cultura principală și până la 1 august, pentru cultura dublă, a fiecărui an. La Direcțiile Agricole Județene se înființează Registrul județean al cultivatorilor de plante modificate genetic, denumit în continuare Registrul județean.

Noi reglementări pentru organismele modificare genetic

România a importat lapte şi produse lactate de peste 197 de milioane de euro, în 11 luni

Page 5: Revista EcoFerma nr.3 aprilie 2012

6 EcoFerma•aprilie 2012 EcoFerma•aprilie 2012 7

Știri

Peste 100 de reprezentanți ai agricultorilor și ai instituțiilor de finanțare au participat la cea de-a IX-a ediție a Forumului Național de Agricultură. Evenimentul a fost dedicat problemelor actuale din agricultura românească și posibilităților de finanțare ale proiectelor fermierilor, în contextul economic instabil. Printre invitați s-au numărat Stelian Fuia alături de alți reprezentanți ai ministerului, principalele instituții bancare și nebancare (Fondul de Garantare a Creditului Rural și Fondul Român de Contragarantare), firme de consultanță, reprezentanți BNR, furnizori de echipamente și utilaje agricole. Temele discutate au fost gradul de absorție al fondurilor europene, modalitățile de finanțare

în sectorul privat, liberalizarea pieței terenurilor agricole. Evenimentul a prezentat principalele noutăți pentru anul 2012 pe fiecare măsură din cadrul PNDR, dar și propunerile de regulament pentru noua Politică Agricolă Comună, 2014-2020.Evenimentul s-a încheiat cu ,,Gala agricultori de top”, unde au fost premiate cele mai active companii din sectorul agricol, dar și din sectorul bancar pentru programele de finanțare oferite în 2011. Forumul Național de Agricultură a avut loc pe 14 martie, la hotel Intercontinental, București și a fost organizat de Finmedia, sub patronajul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Eco Ferma a fost partener media al evenimentul.

A IX-a ediţie a Forumului Naţional de Agricultură

Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale și Ecologice Maramureș a demarat recent un proiect de promovare a creșterii porcilor din rasa Mangalița. Proiectul este susținut de Consiliul Județean Maramureș și presupune distribuirea gratuită de porci rasa Mangalița către gospodăriile din cadrul Asociației. „Până în prezent, în Maramureș s-au achiziționat aproximativ 80 de scrofițe și 6 vieri din rasa Mangalița. Motivul este dat de calitățile extraordinare ale cărnii, precum și de faptul că grăsimea conține 70% acizi grași nesaturați. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Mircea Man, a inițiat un program de distribuire gratuită a 150-200 de scrofițe către gospodării din cadrul Asociației, urmând ca, după fătare, cei care au primit să dea mai departe câte o scrofiță altor gospodării din zonă” a declarat pentru EcoFerma, Ioan Tătăran, președintele Asociației. În România există aproximativ 1000 de capete de porci rasa Mangalița. „Recomandăm creșterea acestei rase datorită faptului că este foarte rezistentă, nu este pretențioasă la condiții de cazare și mâncare, iar carnea și grăsimea au calitățile pe care le-am expus mai sus” a mai precizat Ioan Tătăran. Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale și Ecologice Maramureș s-a înființat în martie 2008 având în prezent un număr

de peste 50 de membri.

Proiect pentru promovarea creşterii de porci rasa Mangaliţa

Peste 30 de producători de produse tradiționale din zona Maramureș au fost prezenți în zilele de 27, 28 și 29 aprilie 2012 la un târg de produse tradiționale organizat de Primăria sectorului 3 în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș. Evenimentul a avut loc în Parcul Alexandru Ioan Cuza și a reunit producători de produse tradiționale, meșteri populari, dansatori și cântăreți de muzică populară și formații de muzică populară. Cei 30 de producători tradiționali au expus spre vânzare o gamă diversificată de produse: produse din carne, produse lactate, pâine, produse de patiserie, dulcețuri, gemuri, zacuscă, silvoiță, horincă, miere și produse apicole, prăjituri de casă. Alți 20 de meșteri populari au oferit spre vânzare cergi de lână, obiecte din ceramică, lemn, mărgele sau straie populare. ,,Totul a fost acompaniat de cântec, joc și voie bună. Vizitatorii au fost așteptați să deguste din bunătățile și să admire frumusețile regiunii Maramureș” ne-a declarat Ion Tătăran, președintele Asociatiei Producătorilor de Produse Tradiționale și Ecologice.

Târg de produse tradiţionale în Bucureşti

de peste 50 de membri.

Financiar

În 2010 a fost înființat la Suceava un birou care deservește cinci județe: Suceava, Botoșani, Bacău, Iași și Neamț. Acesta se ocupă cu promovarea facilităților oferite de FGCR în rândul beneficiarilor, iar analiza dosarelor se realizează la sediul din București. Beneficiarii ce pot obține garanția Fondului sunt împărțiți în două categorii: publici și privați. Cei publici reprezintă consilii locale și asociații de consilii locale pentru realizarea lucrărilor de dezvoltare a infrastructurii rurală (beneficiarii de proiecte de pe măsurile 322, 125 și 313, componenta C și D).

Printre beneficiarii privați se numără societățile comerciale, asociațiile agricole, toate categoriile de beneficiari ai programelor derulate cu Fondul European Agricol, persoanele fizice autorizate să desfășoare activități economice, fermieri, societăți care activează în domeniul agricol sau beneficiari de proiecte de fonduri europene.

În cazul beneficiarilor publici care au nevoie de garanții pentru încasarea avansului acordat de APDRP (Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit) conform contractului de finanțare nerambursabilă, Fondul poate emite la solicitarea acestora scrisori de garanție. Comisionul pentru acordarea scrisorii de garanție în anul 2012 este de 0,05% pe lună, plătibil integral la data emiterii scrisorii de garanție pentru perioada de valabilitate a acesteia.

Documentele necesare pentru obținerea garanției sunt următoarele: solicitarea de garantare completată de bancă, acordul de garantare, anumite declarații care se completează de beneficiar și alte documente din dosarul de creditare, în special cele financiare.

Cu privire la comisionul practicat de FGCR, acesta diferă în funcție de beneficiari și de măsurile garantate. Pentru beneficiarii privați al PNDR, măsura 121 ,,Modernizarea exploatațiilor agricole” și măsura 123 ,,Creșterea valorii adăugate a producției agricole și forestiere”, comisionul este de 1,25 %/an. Pentru celelalte măsuri este calculat în funcție de ratingul pe care îl acordă banca, pornind de la 1,6 si ajungând la 3,8 %/an. Pentru start-up-uri, procentul este de 3.8 %/an. Garanția de care pot beneficia fermierii acoperă 80% din suma creditată dar nu mai mult de 2,5 milioane de euro. Analiza dosarului poate fi făcută în maxim patru zile.

Metode de finanţare a creditelor cu ajutorul FGCRFondul de Garantare a Creditului Rural este o instituție financiară nebancară înființată în 1994. Acesta garantează credite pe termen scurt, mediu și lung, scrisorile de garanție bancară, credite de investiții acordate beneficiarilor FEADR și FEGA, publici și privați. De asemenea, sunt garantate și creditele de producție care asigură sursele de finanțare necesare beneficiarilor programului SAPARD care au realizat și pus în funcțiune investiția.

,,Un prim pas a fost constituirea acestui Fond, faptul că FGCR facilitează accesul la finanțare prin acordarea de garanții pentru instrumentele financiare contractate de la instituțiile bancare a însemnat o mână de ajutor oferită fermierului. Într-adevăr uneori garanția solicitată de către bancă poate ajunge până la 130% și de ce nu să o depășească și atunci acei 80% pe care FGCR îi poate garanta sunt foarte importanți și de un real ajutor pentru a reuși să obțină finanțare de la instituția respectivă” a declarat Raluca Macoviciuc, reprezentant zonal FGCR spațiu IFN.

,,În ceea ce privește relațiile fermierilor cu Fondul de Garantare a Creditului Rural, apreciem că în absența acestuia poate 80-90 % din investițiile majore în agricultură și nu numai în acest sector, n-ar fi fost posibil de realizat, mai ales în condițiile în care băncile solicitau peste 130 % garanții inclusiv pentru dobânzile aferente creditelor” a afirmat Ing. Laurențiu Baciu, președinte LAPAR (Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România).

Cum a îmbunătăţit FGCR procesul de obţinere a finanţării bancare ?

Cătălina Soare

Page 6: Revista EcoFerma nr.3 aprilie 2012

EcoFerma•aprilie 2012 9 8 EcoFerma•aprilie 2012

Financiar

Cătălina Soare

Programe de finanţare şi de asigurare pentru fermieri Eco Ferma vă prezintă câteva dintre cele mai căutate soluţii financiare pentru dezvoltarea agriculturii. Află care sunt băncile şi societăţile de asigurare care vă pot ajuta în finanţarea poriectelor de dezvoltare pentru ferme.

Creditul Rădăcini pune la dispoziția agricultorilor fondurile necesare pentru achiziționarea de terenuri pentru producția agricolă. Acesta se aplică atât pentru pilonul I, cât și pentru pilonul II. Perioada de creditare este de maxim 10 ani, iar perioada de grație este de maxim 2 ani pentru plata principalului și maxim 6 luni pentru plata dobânzii.

Valoarea creditului: maxim 10 mil RON (valoarea

Aport propriu:

Perioada maximă de acordare a creditului: 120 luni

Garanții acceptate: FGCR (maxim 80 %)

Creditul APIA pentru bunăstarea păsărilor și porcinelor se acordă pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente de către beneficiarii ajutoarelor de stat în favoarea bunăstării păsărilor și porcinelor.

Credite: doar în RON

Perioada maximă de acordare a creditului: până la încasarea ajutoarelor de stat privind bunăstarea păsărilor sau porcinelor, nu mai târziu de 31.12.2012.

Garanții acceptate: FGCR (maxim 80 %)

Costurile creditului sunt personalizate în funcție de performanța financiară a companiei.

0 % dacă aveți teren în proprietate

10 % dacă nu aveți teren

fără TVA a terenurilor)

UniCredit Ţiriac Bank oferă credite pentru implementarea proiectelor proprii de investiții, a proiectelor care beneficiază de fonduri nerambursabile (din surse europene și/sau naționale), asigurarea stocurilor de furaje și facilități dedicate asigurării capitalului de lucru care se vor rambursa în baza subvențiilor încasate de la APIA.

Fermierii pot obține până la 80 % din valoarea subvențiilor oferite în zootehnie, ca urmare a semnării Convenției Generale cu APIA și Convențiilor tripartite cu APIA și FGCR (Fondul de Garantare a Creditului Rural). Cel mai solicitat produs a fost creditul punte, facilitate care asigură necesarul de finanțare până la momentul încasării sumelor nerambursabile de la autorități.

Până în prezent, ponderea facilităților aprobate pentru proiecte europene în domeniul agricol și procesării agricole este de aprox. 30 % din aprobările aferente tuturor proiectelor cu fonduri europene.

Alte convenții pe care banca intenționează să le semneze în 2012 sunt cele pentru SAPS, pentru PNDC vegetal, pentru Axa II din PNDR (măsurile legate de îmbunătățirea mediului și a spațiului rural).

Fermierii pot obţine 80 % din valoarea subvenţiilor

Credite pentru culturi agricole şi zootehnieBANCA COMERCIALA

CARPATICA

Bovine, ovine şi caprine

Producători agricoli individuali sau persoane juridice, societăți agricole private, asociații agricole familiale, societăți comerciale și cooperative agricole.

maxim 90% din suma menționată în Adeverința eliberată de A.P.I.A.

PR + 1,9% - pentru clienții care se încadrează în clasa de performanță financiară A;

PR + 2,9% - pentru clienții care se încadrează în clasa de performanță financiară B și C.

Financiar

Utilaje agricole

Persoane fizice sau juridice care dețin autovehicule autopropulsate sau utilaje atașate ori trase de acestea

Tractoare agricole, combine, semănători, încărcătoare, motostivuitoare, pluguri, grape, discuri și uneltele mecanice folosite de aceste utilaje.

accidente, furt, fenomene naturale, incendii sau explozii. Asigurarea acoperă și cheltuielile de transport a utilajului avariat, cheltuielile de limitare a pagubei sau daunele produse pentru salvarea bunului asigurat.

Animale, păsări şi peşti

Persoane fizice care dețin animale în gospodărie sau persoane juridice care gestionează ferme zootehnice. Asigurarea agricolă pentru păsări și pești se adresează exclusiv persoanelor juridice.

Efectivele de bovine, suine, ovine și caprine. Se pot realiză și polițe specializate pentru ferme avicole și piscicole.

incendiu, explozia, trăsnetul, cutremurul, prăbușirea de teren, inundația, furtuna, viscolul, avalanșa de zăpadă, grindina, prăbușirea de teren, inundația, avalanșa de zăpadă, grindina, înghețul, calamitățile naturale.

Ce se asigură:

Beneficiari:

Riscuri acoperite: Riscuri acoperite:

Ce se asigură:

Beneficiari:

Bunăstarea păsărilor şi porcinelor

Persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderile familiale și persoane juridice, societăți comerciale și asociațiile agricole.

80% din suma menționată în Adeverința eliberată de A.P.I.A.

PR + 1,6% - pentru clienții care beneficiază de garanția FGCR/FNGCIMM și se încadrează în clasa de performanță financiară A;

PR + 2,6% - pentru clienții care beneficiază de garanția FGCR/FNGCIMM și se încadrează în clasa de performanță financiară B și C;

PR + 1,6% - pentru celelalte categorii de clienți (care nu beneficiază de garanția FGCR/FNGCIMM).

Creditul punte - sectorul zootehnic

Beneficiari: Beneficiari:

Valoarea creditului: Valoarea creditului:

Dobânda: Dobânda:

Asigurări pentru utilaje agricole şi sectorul zootehnic

Page 7: Revista EcoFerma nr.3 aprilie 2012

12 EcoFerma•aprilie 2012

Eco-pagina

EcoFerma•aprilie 2012 11

Eco - pagina

B i o - B a v a r i a – prima brutărie dedicată exclusiv produselor de panificație certificate ecologic din Transilvania“Pâinea pentru mine este o chestiune materială.

Pâinea pentru vecinul meu este una spirituală.”

Nikolai Berdyaev

Mai multe informații despre pâinea ecologică şi inițiativa Bio Bavaria găsiți la

www.biobavaria.ro

Rețeta tradițională de producere a pâinii indică o compoziție echilibrată a acestui aliment atât de important pentru sănătatea noastră: apă, făină, drojdie sau aluat acru şi sare. În fapt însă, pâinea din comerț este plină de ingredi-ente chimice de sinteza (aşa-numitele E-uri), aspect consta-tat cu ocazia fiecărui control efectuat de către autoritățile de protecția consumatorilor. Bromatul de potasiu, cisteina, sulfatul de sodiu, lactatul de calciu, acidul fumaric, acetic si citric fac ca lista aditivilor periculoşi regăsiți în pâine să sară de 30 - o cifră şocantă pentru un aliment atât de sim-plu. Explicația acestei situații este simplă şi rece: termene de valabilitate cât mai lungi, eliminarea pierderilor cauzate de alimentele expirate, scăderea timpilor de procesare, creşterea producției şi scăderea costurilor. Reacția secto-rului ecologic la aceste evoluții s-a afirmat începând cu in-dustrializarea producției alimentare din anii ’60, în statele dezvoltate din Vest: întoarcerea spre tradițional, spre in-grediente sănătoase cu origine controlată, conştiința faptu-lui că lucrurile bune necesită un anumit timp şi că nu orice compromis este acceptabil de dragul câştigului imediat.In contextual actual din România, grupul Eco Market din Cluj-Napoca a hotărât să facă un pas înafara activității sale de bază (comerțul en-gros cu cereale si semințe oleaginoa-se ecologice) şi înspre consumatorul român de pâine.

Pâinea constituie un aliment de bază, extrem de important pentru om. Omul modern din mediul urban a renunțat treptat la beneficiile alimentelor gătite din ingrediente proaspete și obținute într-un mediu neindustrializat și extensiv, parțial din lipsă de timp, parțial datorită costului și parțial din lipsa unei oferte.

Pentru că este un transfer dinspre celebra zona germană, cunoscută pentru alimentele şi rețele de calitate spre Tran-silvania, inițiatorii au decis să o boteze BioBavaria. Micro-producția din centrul Clujului oferă în momentul de față 16 tipuri de produse certificate, obținute exclusiv din ingredi-ente certificate ecologic. Brutarii au fost reformați în Ba-varia, primele ingrediente şi idei au venit de acolo – după trei luni de existență, brutăria a început însă să se dezvolte: a crescut şi s-a diversificat numărul furnizorilor (Moara Bio Hans Hofer din Austria, Dorna Lactate) si s-a lansat prima ofertă de abonament lunar de pâine bio, care are deja suc-ces la consumatorii din Cluj. Dincolo de calitatea ecologică, ceea ce face ca succesul produselor să crească de la zi la zi este gustul deosebit şi calitatea ingredientelor folosite. Conformitatea ingredientelor folosite şi a procesului de producție este controlată şi certificată de către filiala din România a Austria Bio Garantie. Planurile de viitor ale Bio Bavaria includ extinderea şi diversificarea productiei şi a punctelor de desfacere atât în Transilvania cât şi în țară.

www.ecor.ro

Pagină realizată de

De ce pâine ecologică?

Bio-Bavaria

Page 8: Revista EcoFerma nr.3 aprilie 2012

12 EcoFerma•aprilie 2012

Eco-pagina

Piaţa de produse ecologice a crescut semnificativ în ultimii trei ani, tot mai mulţi producători români fiind certificaţi pentru practicarea agriculturii în regim ecologic. Din păcate, triplarea numărului de producători certificaţi în ultimul an nu se reflectă şi în creşterea de produse ecologice vândute pe piaţa românească.

Proprietarii magazinelor specializate spun că peste 70% dintre produsele aflate pe raft sunt din import, motivul fiind că fermierii din România nu au posibilitatea de a comercializa produse finite ci doar materie primă, care este destinată în proporție de 90% exportului. Aceştia spun că balanța se va întoarce în favoarea produselor româneşti atunci când strategia de promovare a pro-duselor ecologice va fi schimbată. Fermierii trebuie să fie

sprijiniți în realizarea produselor finite, nu doar în crearea de ferme ecologice care să producă materie primă pentru export. La o primă vedere, deschiderea unui magazin de produse ecologice este o afacere profitabilă. Proprietarii a trei dintre aceste lanțuri de magazine susțin însă că piața este încă imatură iar cumpărătorii nu au o cultură a con-sumului de produse ecologice. În plus, criza economică a stopat planurile de extindere a lanțurilor de magazine bio.

Produsele din import ocupă

Reprezentanții lanțului de magazine Leacul spun că 2011 a fost un an dificil pentru afacerea cu produse ecologice. ,,Cifra de afaceri a scăzut cu 20% față de anul anterior” spune Mirela Ungureanu, directorul lanțului de magazine Leacul. Cele mai căutate produse ecologice din magazin sunt sucul Noni, fructul Goji, uleiul de cocos, ulei de măsline presat la rece şi uleiul de argan. Ca branduri, reprezentanții magazinelor enumeră Zonnentor, Solari, Biodo, Secom şi Fares. Rețeaua de furnizori a magazinului include doar şapte furnizori români, res-tul fiind producători din Austria, Belgia sau Franța. ,,Aproximativ 70% dintre produsele de pe raft sunt din import” a mai precizat directorul magazinelor Leacul. În prezent, rețeaua Leacul include trei magazine în Bucureşti iar în 2012 nu sunt perspective de extindere.

din rafturile magazinelor bio

70%

Magazinul Leacul: 70% dintre produse sunt din import

Bianca Preda

EcoFerma•aprilie 2012 13

Eco-pagina

Una dintre cele mai dezvoltate rețele de distribuție a produselor ecologice este Naturalia. Lanțul de maga-zine Naturalia cuprinde 4 magazine proprii în Bucureşti şi o franciza în Piteşti. Ca şi celelalte magazine de profil, ponderea produselor de import rămâne una ridicată, în jur de 70% din produsele de pe raft. Principalele țări din care sunt aduse produsele de pe raft sunt Franța, Italia, Germania, Belgia, Austria, în general țările în care piața produselor BIO a început să se formeze cu 30 de ani mai devreme decât la noi. Ne dorim ca ponderea lor să scadă şi să vedem mai multe produse româneşti BIO. În prezent lucrăm cu aproximativ 150 de furnizori de la care luăm diverse produse tradiționale şi BIO. În maga-zinele Naturalia nu se găsesc aceleaşi game de produse ca în orice magazin specializat. Diferența este că noi le verificăm în laboratoarele proprii să nu conțină adi-

tivi (E-uri) sau alte substanțe neadecvate unor astfel de produse” spune Marius Lazăr, Assistant Manager Natu-ralia. Potrivit acestuia, cele mai căutate sunt produsele Naturalia: pâine integrală ecologică şi produsele de pa-tiserie şi panificație din făină integrală de grâu ecologic. În ceea ce priveşte perspectiva de creştere a pieței de produse ecologice reprezentanții Naturalia nu sunt foarte optimişti. În ultimii trei ani cifra de afaceri a companiei a crescut în medie cu 7% pe an, dar acest lucru fără a ține cont de rata inflației. Mai mult, extin-derea rețelei se va concretiza numai atunci când piața va permite acest lucru. ,,Formarea unei clientele stabile pentru un magazin BIO necesită eforturi îndelungate” spune Marius Lazăr, Assistant Manager Naturalia. Ca şi celelalte magazine, Naturalia are şi un site cu vân-zare, unde clienții îşi pot comanda produsele online.

PUKKA FOOD : 10% din vânzări sunt onlineReprezentanții Pukka Food, unul dintre magazinele spe-cializate în produse eco din Bucureşti, spun că pe rafturile magazinului se găsesc produse româneşti cum ar fi lapte, brânză, ouă, carne, pâine, miere, vin, fructe şi legume dar şi produse cosmetice. Proporția rămâne însă foarte mică față de produsele din import care au o pondere de 60%-65% din total. ,,Avem furnizori români care sunt producători mai mari sau mai mici, undeva între 15 şi 20 dar şi furnizori români care sunt importatori” a declarat pentru Eco Ferma Ileana Muntean, Managing Factor Puk-ka Food. Cele mai căutate de către clienți sunt produsele de bază:

ouă, pâine, carne, miere. ,,Clienții aleg cu mai multă apetență produsele româneşti pe care le asociază în mod firesc cu prospețimea şi pe care le cunosc mai bine, cum ar fi zacusca, de exemplu” spune reprezentantul Pukka Food.În prezent, Pukka Food nu are planuri imediate de a deschide noi magazine. Aceştia spun că nu intenția lipseşte, ci posibilitatea financiară. ,,Cifra de afaceri a companiei a crescut foarte lent în primii doi ani, apoi a stagnat, scăzând îngrijorător o dată cu criza, din vara lui 2011 încoace” a mai precizat Ileana Muntean pentru Eco-Ferma. Pukka Food a dezvoltat şi un magazin online care are o pondere de 10% din vânzările totale ale magazinului.

Naturalia: Cifra de afaceri a companiei a crescut în medie cu 7% pe an

Page 9: Revista EcoFerma nr.3 aprilie 2012

14 EcoFerma•aprilie 2012

Cover Story

Părintele Viorel creşte 24 de bovine în cadrul Mânăstirii Sfântul Ilie din Toplița, cărora le administrează DEL-CA-MAG ca şi supliment alimentar. Primele rezultate au putut fi vizibile după 2-3 luni, cantitatea de lapte a cres-cut, iar acesta a fost mult mai gustos. ,,Vițeii sunt mai vioi şi cresc mai repede, iar vaca nu mai este anemică după fătare. De obicei, vacile aveau probleme după fătare, dar de când administrez DEL-CA-MAG nu mai avem probleme”, subliniază părintele Viorel. Suplimentul a îmbunătățit sănătatea animalelor, vacile nemaiavând nevoie de injecții cu calciu. ,,Nu mai trebuie să mai cheltuim bani pe medicamente, ne rezumăm la strictul necesar ”, afirmă părintele Viorel. ,,Recomand oamenilor să cumpere DEL-CA-MAG, pentru că este mai ieftin, iar lumea este multumită. Oricât ar fi de săraci, să investească pentru că vor avea un beneficiu, dacă vor să aibă vacile sănătoase. De multe ori ies banii din faptul că nu îi mai dai pe medicamente”

„De multe ori ies banii din faptul că nu îi mai dai pe medicamente”

Fermierul Cristian Lungu a început să administreze supli-mentul alimentar, DEL-CA-MAG pentru cele 33 de vaci din septembrie 2011. Acesta a aflat de produs în luna martie a aceluiaşi an, când participând la o sesiune de comunicări în cadrul Stațiunii de Cercetări Bovine, Baloteşti , au fost prezentate efectele dolomitei de Delnița asupra bovine-lor. Primele efecte au putut fi vizibile după 3 luni, când laptele a devenit mai gras, iar cantitatea de grăsime a crescut vizibil. La vițeii care erau în perioada de lactație s-a observat o creştere atât în volum ca masă musculară iar părul a devenit foarte lucios. Efecte foarte bune au fost sesizate şi în momentul fătării, când în ultima lună de gestație vaca pierde foarte mult calciu pentru că siste-mul osos al vițelului preia calciu mamei. Bovinele în luna a VIII-a şi a IX-a pierd foarte mult calciu, urmând ca apoi să înceapă procesul de lactație, moment în care pierderea este şi mai mare. ,,Bilanțul negativ cu care se confruntă rasa Holstein, unde după fătăre şi la muls cantitatea de Calciu scade foarte mult până la 100 de zile nu se mai produce de când am început să administrez DEL-CA-MAG. După fătare trebuia să intervină medicul pentru a-i face vacii un tratament pe baza de calciu gluconic, iar de când folosesc DEL-CA-MAG nu a mai fost nevoie”, a declarat Cristian Lungu. Pentru cele 33 de vaci, Cristian Lungu administrează 170 g de DEL-CA-MAG pe bovină la prima masă după mulgerea de dimineață, împreună cu 20 de kg de siloz și concentratul de cereale reprezentând premixul.

,,Sfătuiesc toți fermierii să dea DEL-CA-MAG vacilor pentru că nu au nimic de pierdut. Vaca este mare consumator de calciu. Trebuie să se gândească că dacă vaca oferă 20 de l de lapte pe zi, cât calciu e în acel lapte, ori vaca nu poate să ia tot calciu din furajele care i se administrează ... mă refer la paioase, lucernă, chiar şi siloz. Automat trebuie să îi dea premixul acesta, în care este încorporat şi DEL-CA-MAG.”, afirmă Cristian Lungu.

,,Supliment natural pentru un lapte mai sănătos”

Ruxandra Simion

EcoFerma•aprilie 2012 15

Cover Story Cover Story

Modalități de administrare

DEL-CA-MAG este singurul mineral 100% natural ce conține calciu şi magneziu ale cărui efecte au fost dovedite în cadrul studiilor efectuate la Institutul de Cercetare-Dezvol-tare pentru Creşterea Bovinelor Baloteşti (ICDCB Baloteşti). Pentru a beneficia de efectele acestuia, administrarea trebuie efectuată corect, în conformitate cu procedura de adminstrare urmată în cadrul studiului efectuat.

Administrarea DEL-CA-MAG la tineretul taurin este recoman-dat să se facă de la vârsta de 5-6 luni. Atunci începe perioada creşterii/îngrăşării intensive la tăuraşi, respectiv perioada de fortificare a tineretului femel de reproducție. Din punct de vedere al dozei zilnice, aceasta este de 120 g. Modul de administrare este în funcție de modalitatea de furajare. Ast-fel, dacă hrănirea tineretului taurin se face după o rețetă optimă, care include nutreț combinat, atunci la prepararea acestuia se va înlocui sursa de calciu (de regulă carbonat de calciu sau creta furajeră) cu DEL-CA-MAG, în concentrație de 3,43 g. O rație zilnică de 3,5 kg nutreț combinat asigură un aport optim de 120 g DEL-CA-MAG. Dacă însă furajarea se face după o rețetă proprie, se pot include cele 120 g DEL-CA-MAG într-o cantitate minimă de tărâțe/făină furajeră (0,5-1 kg) care se administrează dimineața, la primul tain.

Pentru vacile de lapte se recomandă o doză zilnică de DEL-CA-MAG de 170 g. Dacă ne referim la modul de administrare, ,,scenariul” este acelaşi ca şi la tineretul tau-rin. În cazul în care rația zilnică a acestora presupune in-cluderea în dietă a câte 7 kg de nutreț combinat (aşa cum recomandă o nutriție optimizată), se înlocuieşte sursa de calciu din formula de preparare a nutrețului concentrat pentru vaci de lapte cu DEL-CA-MAG, în concentrație de 2,5 g%. În cazul unei furajări după o rețetă proprie, se prepară un amestec de supliment din 0,5-1 kg făină furajeră/tărâțe şi 175 g DEL-CA-MAG, care se administrează dimineața, în primul tain.

Perioada minimă de administrare a DEL-CA-MAG de la care încep să se vadă efectele acestuia depinde de mai mulți factori. Printre aceştia se numără în primul rând nutriția. Dacă aceasta este echilibrată, efectele încep să fie vizibile după 3-4 luni. Administrarea permanentă a DEL-CA-MAG în hrana vacilor de lapte asigură un aport eficient de calciu şi magneziu, care acoperă necesarul celor două minerale atât în perioada de lactație, cât şi în perioada de gestație.

Fermierii vorbesc despre primele efecte ale DEL-CA-MAGDEL-CA-MAG pentru vaci de lapte şi tineret taurin

Efecte vizibile după 4 luni

120 de grame pentru tineretul taurin

Administrarea la vacile de lapte

Rezultatele studiilor arată faptul că hrănirea puilor de carne cu dolomită amorfă (DEL-CA-MAG), ca sursă de calciu şi magneziu, modifică semnificativ greutățile corporale, acestea fiind mai mari cu 3,75% la vârsta de 14 zile, cu 4,01% la 28 zile, respectiv 4,18% la 42 de zile.

Efecte măsurabile şi la pui !

Page 10: Revista EcoFerma nr.3 aprilie 2012

EcoFerma•aprilie 2012 19 18 EcoFerma•martie 2012

Stiri Cover Story

Mineralul este comercializat de către Exploatarea Minieră Harghita sub denumirea DEL-CA-MAG.

Comandați produsul la tel: 0745.314.914/0740.098.348/0724.408.969

Rezultatele studiilor pot fi consultate pe www.emharghita.ro

Page 11: Revista EcoFerma nr.3 aprilie 2012

18 EcoFerma•aprilie 2012

Zootehnie Zootehnie

Bianca Preda

Vacile de carne, o oportunitate de afaceri pentru fermieriÎn urmă cu patru ani, doi elvețieni au pus bazele unei afaceri care s-a dezvoltat foarte rapid și a devenit un model de afaceri atât pentru fermierii din zona Sibiului cât și pentru cei din toată țara. Cheia succesului celor de la Karpaten Meat s-a bazat pe cunoașterea pieței românești și pe identificarea nevoilor de carne de vită pe piața europeană. Deficitul de carne de vită din țările Uniunii Europene și în special în Germania, i-a îndreptat pe elvețieni către România, o țară ,,ideală” pentru producția de carne de vită. Ca și ceilalți străini veniți pentru prima oară în România prima dificultatate întâmpinată a fost pe de o parte ,,șocul birocratic și concepția diferită a românilor vis a vis de muncă”.

Următoarea dificultate a fost educarea angajațiilor într-un nou sistem de muncă, această educare de fapt are loc continuu, firma elvețiană fiind deschisă și doritoare să acorde sprijin, consultanță, transfer de know- how atât clienților cât și celor interesați de creșterea vacilor de carne, în special rasa Angus. În cele din urmă, elvețienii s-au adaptat la sistemul românesc și au devenit principalii crescători de bovine Angus. Obiectivele declarate ale acestora sunt crearea unui sistem de producție de carne de vită ANGUS în România, crearea unei rețele ANGUS (Program de parteneriat), introducerea pe piață a cărnii de vită ANGUS în România și comercializarea cărnii de vită naturală ANGUS pe piața europeană.

Avantajele României

În opinia reprezentanților Karpaten Meat, România are un potențial foarte mare pentru a-și restructura sistemul de zootehnie prin înființarea a tot mai multe ferme de vaci de

carne. ,,Am venit din Elveția în România pentru că aceasta din urmă este ideală pentru producția de carne de vită, cu o suprafață agricolă utilă de peste 15 milioane de hectare, din care suprafața totală a pajiștilor și a fânețelor de aproape 5 milioane

de hectare, fiind după Polonia, al doilea cel mai mare producător de produse agricole din Europa Centrală și de Est. În România se impune implementarea raselor de carne în toate zonele țării inclusiv cele montane. În momentul de față rasa

EcoFerma•aprilie 2012 19

Zootehnie

Elveţienii de la Karpaten Meat propun fermierilor români un nou model de business

de carne nu este foarte răspândită în România. Vorbim de un efectiv de 29 de mii de exemplare, adică nu mai mult de 2,3% din numărul total de exemplare. Creșterea bovinelor de carne este un domeniu nou pentru România, care necesită timp pentru educare și transformare. Potențialul există, totul este să se mobilizeze fermierii în direcția asta și cu un pic de susținere atât din partea statului român cât și din partea fermierilor cu experiență în domeniu în câțiva ani putem popula pășunile din România cu bovine de carne. Karpaten Meat a început această educare de 2 ani deja” a declarat Samuel Widmer, directorul general al firmei Karpaten Meat. Oportunitatea sesizată de elvețieni este creșterea bovinelor de carne, care reprezintă o alternativă bună la producția de lapte, o perspectivă de

viitor în continuă creștere datorită unui deficit pe piața europeană. ,,În Germania trecerea de la lapte la carne a avut loc cu ani în urmă, a sosit momentul ca și românii să facă acest pas și au toate resursele necesare să aibă succes. Cheia profitabilității este ca acești mici fermieri să se asocieze și să își unească capacitățile de producție în vederea negocierii unui preț mai bun de vânzare a produselor și pentru a eficientiza costurile de management prin utilizarea anumitor bunuri în cadrul cooperativei” a mai declarat Samuel Widmer. Avantajele fermierilor români sunt în primul rând resursele naturale pe care le deține țara noastră. Anumite rase de carne se pretează foarte bine pentru creșterea în sistem extensiv pe pășune, sistem vacă alăptantă și anume după fătare vițelul rămâne la mamă până la vârsta de 8 - 10 luni și numai după aceea este înțărcat. În acest interval

bovinele sunt ținute afară pe pășune, ele furajându-se cu iarba de pe pășune și cu laptele mamei fără alte suplimente, acest lucru reducând dependența de piața furajelor. Un alt avantaj pentru fermierii români este rezistența anumitor rase de carne cum ar fi de exemplu rasa de carne Angus care se pretează foarte bine pentru condițiile din România, fiind foarte robustă, rezistă foarte bine la temperaturi oscilante de la -40 de grade până la +40 de grade. Această rasă valorifică foarte bine iarba de pe pășune, chiar și pe pășunile mai sărace, 95% din furaj fiind iarba, cu un spor mediu zilnic în medie de 1.200 g pe zi prin îngrășare extensivă. Această îngrășare naturală este ușor de realizat în România având în vedere numărul mare de pășuni existente.

Oportunități de afaceri pentru fermieri Pentru crearea rețelei de producție de carne de vită ANGUS în România, Karpaten Meat a pus bazele a 2 forme de parteneriat: Programul ANGUS: înființarea unui business de creștere a bovinelor de rasă ANGUS în sistem extensiv pe pășune și programul ANGUS x Bălțată Românească: Conversia fermelor de Bălțată Românească în ferme de creștere de viței încrucișați prin montă cu taur de reproducție ANGUS sau prin însămânțarea efectivului de Bălțată Românească cu material seminal ANGUS. Pentru ambele forme de parteneriat firma elvețiană pune la dispoziție cunoștiințele despre înființarea unei ferme ANGUS. ,,Oferim pe de o parte vânzarea de bovine de reproducție rasa ANGUS sau material seminal provenit de la tauri cu genetică de top și pe de altă parte prin contract, răscumpărăm vițeii rezultați din reproducție în momentul înțărcării acestora” spune reprezentantul Karpaten Meat. Aceste programe se încadrează într-un nou model de business, și anume creșterea în sistem de vaci alăptante, o tehnologie simplă și cu costuri mult mai scăzute decât în cazul creșterii vacilor de lapte. Amândouă formele de parteneriat au ca și beneficiu asigurarea unei piețe de desfacere profitabile.

De ce vaci de carne?

Page 12: Revista EcoFerma nr.3 aprilie 2012

EcoFerma•aprilie 2012 23 20 EcoFerma•aprilie 2012

Zootehnie

În urmă cu nouă ani, România primea interdicția de a mai exporta carne de porc, în urma depistării unor cazuri de pestă porcină. Interdicția a fost menținută până la începutul acestui an, când autoritățile din România au anunțat că firmele producătoare au liber la export. Entuziasmul rezervat al producătorilor români la aflarea veștii s-a concretizat într-o lipsă de de cereri de autorizare către ANSVSA. „După câte stim, în cursul anului trecut, 42 de firme din România, membre ale Patronatului Român al Cărnii de Porc, și-au manifestat dorința de a fi incluse în sistemul canalizat, dintre care aproximativ 10 firme sau grupuri de firme au trimis scrisoarea de intenție și doar 3 (printre care și Smithfield) au aplicat efectiv cu toată documentația necesară, fiind ulterior auditate conform procedurilor, de către DVS locale, de către ANSVSA și în final, de către FVO și Comisia Europeană, obținând dreptul de a lucra în Sistemul canalizat format din 6 societăți comerciale din regiunea Banatului, dintre care face parte și grupul Smithfield” a declarat pentru Eco Ferma Cristina Bodea, PR Manager Smithfield România. La rândul lor, oficialii ANSVSA, confirmă datele Smithfield: „Urmare a evaluării dosarelor, două holdinguri au obținut rezultate favorabile. Dintre acestea, o unitate și-a retras cererea de includere în sistemul canalizat, rămânând un singur holding (SC

Smithfield) care a fost evaluat la fața locului. Acest holding detine exploatații comerciale cât și unități de abatorizare, tranșare și procesare a cărnii” se menționează într-un răspuns oficial dat de ANSVSA pentru EcoFerma. Pentru Smithfield România, principala piață de desfacere a produselor rămâne în continuare piata internă. „Vom oferi în continuare clienților nostri interni produse de cea mai bună calitate, așa cum i-am obișnuit de-a lungul anilor. Rămânem în continuare un furnizor consecvent pe piața internă. Este încă prematur să vorbim despre cifre exacte, însă putem estima că mai mult de 10 % din producția noastră va fi direcționată către comerțul intracomunitar, fără a afecta oferta de carne de porc de pe piața internă” a mai declarat Cristina Bodea. Ioan Ladoși, președintele Patronului Român al Cărnii de Porc, întreabă care este cantitatea pe care o putem exporta ținând cont de competiția deja existentă pe piața europeană, în condițiile în care importam 60 % din carnea și preparate pe care le consumăm? Acesta avertizează asupra ,,capacității de a identifica și exploata oportunitățile de pe piața de către cei incluși în sistemul canalizat și de implicarea autorităților în deschiderea, prin acorduri comerciale, piețelor pentru carnea de porc românească”.

România exportă carne de porc printr-o singură firmă

Smithfield România este sigurul producător autorizat de ANSVSACătălina Soare

După trei luni de la ridicarea interdicției de export pentru carnea de porc, o singură firmă românească a reușit să obțină autorizația ANSVSA pentru a exporta. Smithfield România este singura companie care a reușit să treacă de filtrele ANSVSA și poate exporta carne de porc. Aceasă nouă decizie a făcut ca perspectivele companiei să includă exportul a 10% din producția companiei către piața europeană.

Zootehnie

Page 13: Revista EcoFerma nr.3 aprilie 2012

22 EcoFerma•aprilie 2012

Nutriție

Cuprul din sărurile anorganice, considerat metal cu potențial toxic, este folosit în exces în hrana purceilor înțărcați datorită rolului său de promotor de creștere, dar și din practica de a adăuga cantități mari de premixuri chimice pentru asigurarea unor marje largi de siguranța economică. Astfel, dejecțiile purceilor sunt foarte concentrate în cupru care, prin acumulare în sol, pe termen lung, vor provoaca în maxim 50 de ani degradarea severă a acestuia. Datorită acestor previziuni, bazate pe date științifice și înregistrări statistice, se impune găsirea unor soluții care trebuie să țină cont și de implicațiile socio-economice actuale. Una dintre acestea este reducerea cuprului din dejecții iar biodisponibilitatea acestuia poate reprezenta o soluție.

Contaminarea mediului înconjurător

Contaminarea mediului înconjurător, ca urmare a activităților legate de creșterea purceilor, în sistem intensiv, preocupă tot mai mult opinia publică și autoritățile din statele UE. La nivel socio-economico-politic s-a impus conceptul de agricultură durabilă prin care se susține dezvoltarea și aplicarea unei politici stricte în ceea ce privește desfășurarea activităților care conduc la degradarea solului și implicit pierderea biodiversivității. ,,Supradoza” de cupru a apărut pentru că se urmărește asigurarea unei marje de siguranță în condițiile în care insuficiența acestuia în rația purceilor are efecte negative

asupra productivității și în plus costurile aditivilor minerali sunt mai mici în comparație cu a altor nutrienți. Cuprul, odată acumulat în sol, are efecte toxice asupra plantelor și microorganismelor, devenind o problemă de mediu în zonele unde se practică creșterea intensivă a purceilor.

Combinațiile anorganice de cupru utilizate în hrana purceilor

Cea mai utilizată sursa de Cu pentru includerea în nutrețurile combinate este sulfatul (CuSO4·5H2O), surplusul de cupru din dejecții ce se acumulează direct în sol. Utilizarea pe scară largă a unor nutrețuri concentrate în hrana purceilor reprezintă un factor potențial de risc ridicat atât pentru calitatea mediului înconjurător cât și pentru sănătatea publică deoarece crește excreta de cupru, cât și concentrația de contaminanți în fecale (ex: antibiotice, azot, fosfor etc). Datorită nivelului ridicat al eliminării cuprului prin excretă s-au dezvoltat noi concepții privind suplimentarea hranei purceilor cu cupru. Aceasta trebuie să fie făcută astfel încât să asigure siguranța în ceea ce privește sănătatea animalelor, mediul înconjurător și alimentația oamenilor.Soluțiile nutriționale pe care le sugerăm se bazează pe utilizarea chelaților de cupru cu aminoacizi, astfel încât să fie posibilă diminuarea sau chiar înlocuirea cantității de Cu din premixurile bazate pe cupru anorganic din hrana porcilor fără a afecta starea de sănătate iar productivitatea să fie menținută în limite rezonabile.

SOLUŢII PENTRU REDUCEREA ÎNCĂRCĂTURII DE CUPRU ÎN EXCRETA PURCEILOR CRESCUŢI ÎN SISTEM INTENSIV Dr. ing. Claudia Mihăilă

Nutriția minerală a purceilor crescuți în sistem intensiv a căpătat o importanță deosebită odată cu trecerea la agricultura ecologică și a preocupărilor privind calitatea mediului înconjurător.

EcoFerma•aprilie 2012 23

Nutriție

Porci Pentru porci în sectorul de uz gopodăresc nu se folosește nici un vaccin. În fermele comerciale se folosesc mai multe tipuri de vaccinuri. întrucât fiecare fermă adoptă un program propriu și pentru fiecare categorie de vârstă în parte.

Programele de vaccinare în sezonul de primăvarăÎn sectorul de uz gospodăresc şi în ferme se fac recoltări de sânge pentru diferite boli înregistrate în programul oficial de supraveghere şi combatare precum şi tuberculinarea bovinelor pentru depistarea animalelor pozitive la tuberculoză. Pe lângă aceste acțiuni se realizează vaccinarea împotriva antrax-ului.

Bovine mari: Vaccinări împotriva IBR (rinotraheita infecţioasă bovină); împotriva diareei virale bovine (BVD) ; Vaccinarea împotriva tricofitiei.

Tineret (0-6 luni):Vaccinări împotriva bolilor respiratorii produse de virusul parainfluenței, virusul sincitial bovin respirator și Pasteurella; vaccinarea împotriva tricofitiei.

Păsări:Vaccinul împotriva pseudopestei aviare pentru toate categoriile de vârstă

Alina Şoltuț

Page 14: Revista EcoFerma nr.3 aprilie 2012

24 EcoFerma•April 2012

Cover Story

Father Viorel, is raising 24 cattles at the Saint Ilie Monastery in Toplita and is using DEL-CA-MEG as a dietary supplement. The first result were noticed after 2-3 months, when the milk quantity had grown and it was more tasty. “Calfs are more lively and grow faster, and the cow is no longer anemic after birth. Usually, the cows had some problems after calving, but since using DEL-CA-MAG, everything was solved” noted Father Viorel.The supplement improved the health of animals and the cows didn’t need calcium injections anymore. “We don’t have to spend our money on drugs, and we resume our-selves on what is strictly neccesary”, declared Father Viorel.” I strongly recommend DEL-CA-MAG, because it is cheap-er and very effective. Although, sometimes the buget rep-resents a problem, people should invest in DEL-CA-MAG because they would see the benefits on their cow’s health immediately. Many times, money are saved from the fact that you don’t use medicines anymore”

”Money are saved from the fact that you don’t use medicines anymore”

Farmer Cristian Lungu, started using DEL-CA-MAG for his 33 cows, in september 2011. He found out about the product in March 2011, at a communication session at the Cattle Research Station, Balotesti, where were presented the effects of Delnita dolomite on cattles. The first results were visible after 3 months, when the milk became fatter. At calfs that were in the lac-tation period, it was noticed a growth in the muscu-lar mass and even their hair was shinier. Good results were also obtained during parturition, when in the last month of gestation the cow loses a lot of calcium, fol-lowed by the lactation period, when the loss is bigger. ”The negative balance that the breed Holstein is facing after parturition and milking, when the calcium rate is de-cresing significantly, it’s not regsitered anymore since the supplementing of DEL-CA-MAG. Usually, after the cow’s birth a doctor should apply a treatment based on calci-um, but this isn’t neccesary anymore since using DEL-CA-MAG” declared Cristian Lungu. For all his 33 cows, Cristian Lungu is using 170g of DEL-CA-MAG per cattle, at the first meal, after the morning milking, together with 20 kg of silage and grain concentrate, as a pre-mix.

„ I advise all farmers to give DEL-CA-MAG to their cows, because they have nothing to lose, only to gain. The cow is a big calcium consumer. They should consider the real quantity of calci-um found in milk, if, for example, the cow gives 20 litres per day. It cannot all come from the fodders; they should administrate this pre-mix which includes DEL-CA-MAG also” said Cristian Lungu.

”The perfect natural supplement for a healthier milk”

Ruxandra Simion

EcoFerma•April 2012 25

Cover Story

DEL-CA-MAG is the only natural mineral with calcium and magnesium and effects proven by the studies developed by the Institute of Research and Development for Cattle Raise from Balotesti(IRCDR Balotesti). In order to benefit from its qualities, the supllementing should be fairly realized, according to the procedure followed during the studies.

DEL-CA-MAG administration on young bulls is recommended at the age of 5-6 months, when the growth period starts, moreover, when the period of reproduction development starts on heifers. The daily dose required is 120 grams. The supllementing techniques depend on the ways of feeding. For example, if the feeding on young bulls is made after an optimal recipe, which includes a combined fodder, then its source of calcium( calcium carbonate or fodder chalk) can be replaced with 3,43 grams of DEL-CA-MAG. A daily ratio of 3,5 kg of combined fodder assures an intake of 120 grams of DEL-CA-MAG. But if the feeding is made by a different recipe, you can include the 120 grams of DEL-CA-MAG in a minimum quantity of wheat forage(0,5-1kg), administrated in the morining, at the first meal.

For dairy cows is recommended a dairy DEL-CA-MAG dose of 170 grams, and the feeding methods are the same as the one used on young bulls. In case that the daily ratio requires 7 kg of combined fodder( as a healthy nutrition is needed), you can replace the source of calcium from the concentrated forage formula for cows with 2,5 g of DEL-CA-MAG. If the feeding is realized by another type of feeding, you would need a mix of 0,5-1 kg of wheat forage and 175 g of DEL-CA-MAG, which is administred in the morning, at the first meal.

The minimum period of DEL-CA-MAG supllementation, from which significant effects can be noticed, depends on several factors. These primarly includes the nutrition. If it is well-balanced, the results are visible even after 3-4 months. Administrating DEL-CA-MAG continuously in the milk cows feeding assures an efficient combination of calcium and magnesium, which substitutes the needs of both minerals during lactation and pregnancy.

Supllementing DEL-CA-MAG on dairy cows and young bulls

Visible effects after only 4 months

120 grams for young bulls

Helping milk cows

The studies show that feeding the meat chicken with amorphous dolomite(DEL-CA-MAG), as a source of calcium and magnesium, change their body weight significantly, showing an increase of 3,75% at the age of 14 days, of 4,01% at the age of 28 days and of 4,17% at 42 days.

Semnificative effects on chicken meat

What farmers say about DEL-CA-MAG effects:How to administrate

Page 15: Revista EcoFerma nr.3 aprilie 2012

26 EcoFerma•April 2012

Eco-page

The market of organic products has increased significantly in the last three years, more and more Romanian producers being certified for organic farming. Unfortunately, tripling the number of certified producers in the last year are not reflected in the growth of organic products sold on the Romanian market.

Specialized shop owners say that over 70% of products on the shelves are imported, the reason being that farm-ers in Romania are not able to sell finished products but raw material, which is destined in a proportion of 90% for the export. They say that the balance will shift in favor of Romanian products when the promotion strategy of organic products will be changed. Farmers must be sup-ported in achieving the final products, not only in creat-

ing organic farms that produce raw materials for export. At a first glance, opening an organic food store is a profitable business. Owners of three of these chains ar-gue that the market is still immature and buyers do not have a culture of consumption of organic products. In ad-dition, the economic crisis has stopped many expansion plans of retail bio chains.

Imported products reserve

Representatives of Leacul chain stores say that 2011 was a difficult year for business with organic products. “ The turnover decreased by 20% over the previous year, “said Mirela Ungureanu, Director at Leacul chain store.

The most popular organic products in the shop are Noni juice, goji fruits, coconut oil, cold pressed olive oil and argan oil. As brands, store representa-tives lists Zonnentor, Solari, Biodo, SECOM and Perez. The providers network include only seven Romanian suppliers, the rest being manufacturers from Austria, Belgium and France. “About 70% of the products from the shelf are imported “also said Leacul store manager. The Leacul network includes three stores in Bucharest and in 2012 there no expansion perspectives.

of the bio shelves

70%

Leacul store: 70% of the products come from import

Bianca Preda

EcoFerma•April 2012 27

Eco-page

One of the most developed distribution networks in or-ganic products is Naturalia. Naturalia retail chain includes four stores in Bucharest and a franchise in Pitesti. Like other specialized stores, the share of imported products remains high, around 70% of products on the shelf. The main countries from which are brought the products on the shelves are France, Italy, Germany, Belgium, Austria, countries where the general market of organic prod-ucts began 30 years earlier than us. We want to reduce this proportion and see more BIO Romanian products. We are currently working with about 150 suppliers of various products, traditional and BIO. In Naturalia stores zou can’t find the same range of products that you could find in any other shop. The difference is that we check our products in our labora-

tories for additives (E numbers) or other inappropriate substances for such products “ says Marius Lazar, Assistant Manager of Naturalia. According to Marius Lazar, the most popular are the Naturalia products: organic whole grain bread and pastry and baking organic from wheat flour. As the prospect of market growth for organic products is concerned, Naturalia representatives are not very optimistic. In the last three years the company turnover has increased on average by 7% a year, but this without taking into consideration the inflation rate. Moreover, the extension will result only when the mar-ket allows it. “ Obtaining stable clients for a BIO shop requires long efforts“, said Marius Lazar, Assistant Man-ager at Naturalia. Like other stores, Naturalia has a sales website, where customers can order products online.

PUKKA FOOD : 10% of the sales come from the online marketFood Pukka representatives, one of the shops specialized in eco products in Bucharest, said that on the stores’ shelves are Romanian products such as milk, cheese, eggs, meat, bread, honey, wine, fruit and vegetables and cosmetics. The ratio remains very small compared to the imported products that have a proportion of 60% -65% of the total. “ We have Romanian suppliers that are either large or small manufacturers, somewhere between 15 and 20, but also Romanian suppliers that are importers, “ declared for ECO Ferma, Ileana Muntean, Manager at Pukka Food Factor. Most customers are looking for basic products: eggs,

bread, meat, honey. “ Customers choose with more frequency Romanian products which are naturally associat-ed with freshness and which are known better, such as veg-etable stew, for example, “says Food Pukka representative. Currently, Food Pukka doesn’t have immediate plans to open new stores. They say that there is an intention, but there is no financial opportunity. “ Company turnover in-creased very slowly during the first two years, then stalled, decreasing since the crisis in the summer of 2011“ , said Ileana Muntean for EcoFerma. Pukka Food developed an online store that has a 10% share of the total store sales.

Naturalia: the company’s turnover increased on average, by 7% per year

Page 16: Revista EcoFerma nr.3 aprilie 2012

EcoFerma•aprilie 2012 31 28 EcoFerma•aprilie 2012

Eco-Ferma

Completează formularul de mai jos și vei primi în fiecare lună

un exemplar al revistei Eco Ferma:

Prenume/Name

Nume/Surname

Primește gratis în fiecare lună un exemplar al revistei Eco FermaReceive a free monthly copy of Eco Farm magazine

Trimite formularul completat la adresa redacției Eco Ferma, București, Splaiul Unirii nr 6, bl B3A, et 1, camera

1 sau pe adresa de mail redacț[email protected] Pentru mai multe informații ne puteți contacta la

031.428.24.44 sau la 0737.520.637

Acum poți citi Eco Ferma și online pe www.eco-ferma.ro!

Firma/ Company

Adresa : Strada/Street

Nr./No. Sc./No.Bl/Bl

Oraș/City

Send this form at [email protected] details call 031.428.24.44 sau la 0737.520.637

Now you can read our magazine online atwww.eco-ferma.ro!

alimentație şi sănătate în zootehnie

Județ/County

Cod Postal/Zip Code

Et/Et

Telefon/Telephone

Page 17: Revista EcoFerma nr.3 aprilie 2012

32 EcoFerma•aprilie 2012


Recommended