+ All Categories
Home > Documents > Regulament de Ordine Interioara

Regulament de Ordine Interioara

Date post: 15-Sep-2015
Category:
Upload: francesca-azzola
View: 23 times
Download: 4 times
Share this document with a friend
Description:
ROT
43
SE APROBĂ Primăria Municipiului Beiuş P. Primar Viceprimar EC. POPA GABRIEL CĂTĂLIN SPITALUL MUNICIPAL BEIUŞ “EP. N. POPOVICIREGULAMENT DE ORDINE INTERIOARĂ 2015 Prezentul REGULAMENT INTERN a fost întocmit în temeiul prevederilor Cap.I – Titlu XI din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii. Conducerea Spitalului Municipal Beiuş doreşte ca activitatea în unitatea sanitară pe care o conduce să se desfaşoare în cele mai bune condiţii, realizarea acestui lucru impunând o temeinică organizare şi disciplină în muncă. Administraţia are obligaţia de a lua măsuri pe linia organizării muncii, îmbunătăţirii condiţiilor de muncă, calificării profesionale a angajaţilor, întăririi disciplinei în muncă şi utilizării la maxim a timpului de muncă. Toţi salariaţii, în raport cu atribuţiile de serviciu ce le revin potrivit contractului de muncă, au 1
Transcript

SPITALUL ORENESC BEIU EP

SE APROB

Primria Municipiului Beiu

P. Primar

Viceprimar EC. POPA GABRIEL CTLINSPITALUL MUNICIPAL BEIU EP. N. POPOVICIREGULAMENT DE ORDINE INTERIOAR

2015

Prezentul REGULAMENT INTERN a fost ntocmit n temeiul prevederilor Cap.I Titlu XI din Legea nr.53/2003 Codul Muncii.

Conducerea Spitalului Municipal Beiu dorete ca activitatea n unitatea sanitar pe care o conduce s se desfaoare n cele mai bune condiii, realizarea acestui lucru impunnd o temeinic organizare i disciplin n munc.

Administraia are obligaia de a lua msuri pe linia organizrii muncii, mbuntirii condiiilor de munc, calificrii profesionale a angajailor, ntririi disciplinei n munc i utilizrii la maxim a timpului de munc.

Toi salariaii, n raport cu atribuiile de serviciu ce le revin potrivit contractului de munc, au obligaia de a respecta cu strictee regulile de disciplin stabilite n unitatea n care lucreaz, de a cunoate i respecta intocmai legile n vigoare, de a urmrii continuu ridicarea calificrii i nivelului de cunotine profesionale, de a-i utiliza la maxim timpul de munc, contribuind la instalarea unui climat corespunztor pentru desfurarea unei activiti net superioare din toate punctele de vedere i de respectare a normelor de protectia muncii.

Angajaii din domeniul ocrotirii sntii au ndatorirea s-i pun ntreaga putere de munc i cunotinele de specialitate n serviciul nbuntirii strii de sntate a populaiei, s asigure utilizarea judicioas a bazei materiale pentru ridicarea calitii asistenei medicale, s manifeste atitudine uman n exercitrii profesiei, s respecte normele de etic profesional , s contribuie la aprarea i sporirea demnitii profesionale, s asigure asisten medical permanent i promt ntregii populaii.

Cap. I DISPOZIII GENERALE

Art.1 Regulile de disciplin stabilite prin prezentul regulament de ordine interioar se aplic tuturor angajailor Spitalului Municipal Beiu inclusiv pentru cei din Ambulatoriul integrat, indiferent de natura i de durata contractului de munca, celor care lucreaz n cadrul unitii ca detaai.

Art.2 - Conducerea Spitalului Municipal Beiu este asigurata de un Comitet Director format din:1. Manager

2. Director Financiar Contabil

3. Director Medical

CAPITOLUL II

REGULI PRIVIND PROTECIA, IGIENA I

SECURITATEA N MUNC N CADRUL UNITII Art.3 - Unitatea are obligaia s ia toate msurile necesare pentru protejarea vieii i sntii salariailor.

Art.4 - Unitatea rspunde de organizarea activitii de asigurare a sntii i securitii n munc.

Art.5 - Unitatea are obligaia s organizeze instruirea periodic a angajailor si n domeniul sntii i securitii n munc.

Art.6 - Instruirea prevzut la art.5 se realizeaz obligatoriu n cazul noilor angajai, al celor care i schimb locul de munc sau felul muncii i al celor care i reiau activitatea dup o ntrerupere mai mare de 6 luni. n toate aceste cazuri instruirea se efectueaz nainte de nceperea efectiv a activitii.

Art.7 - Instruirea este obligatorie i n situaia n care intervin modificri ale legislaiei n domeniu.

Art.8 - Unitatea trebuie s organizeze controlul permanent al strii materialelor, utilajelor i substanelor folosite n procesul muncii, n scopul asigurrii sntii i securitii salariailor.

Art.9 - Angajatorul are urmtoarele obligaii n domeniul sntii n munc:

a. s asigure auditarea de securitate i sntate n munc cu ajutorul instituiilor abilitate

b. de a stabili n fia postului, atribuiile i rspunderea angajailor i a celorlali participani la procesul de munc n domeniul proteciei muncii, corespunztor funciilor exercitate

c. s asigure informarea fiecrei persoane, anterior angajrii, asupra riscurilor la care aceasta va fi expus la locul de munc, precum i asupra msurilor tehnice i organizatorice de prevenire necesare, inclusiv cele referitoare la primul ajutor, prevenirea i stingerea incendiilor i evacuarea personalului n caz de pericol iminent.

d. s se asigure c angajaii din uniti din exterior, care lucreaz n unitatea sa, au primit instruciuni adecvate referitoare la riscurile pentru securitatea i sntatea lor la care pot fi expui pe durata desfurrii activitii respective.

e. s asigure resurse pentru instruirea, testarea, formarea i perfecionarea personalului cu atribuii n domeniul proteciei muncii.

f. s ia msuri pentru autorizarea exercitrii meseriilor i a profesiilor conform reglementrilor n vigoare.

g. s angajeze numai persoane care, n urma controlului medical i a verificrii psihoprofesionale, corespund sarcinilor de munc pe care urmeaz s le execute.

h. s ia msuri corespunztoare pentru ca numai angajaii care au fost instruii adecvat s poat avea acces la locurile de munc unde exist riscuri pentru securitatea i sntatea acestora.

i. s stabileasc i s in evidena locurilor de munc cu pericol deosebit i s identifice locurile de munc unde pot aprea stri de pericol iminent.

j. s comunice, cerceteze, nregistreze, declare i s in evidena accidentelor de munc, a bolilor profesionale, a accidentelor tehnice i a avariilor.

k. s asigure funcionarea permanent i corect a sistemelor i dispozitivelor de protecie , a aparaturii de msur i control, precum i a instalaiilor de captare, reinere i neutralizare a substanelor nocive degajate n procesele tehnologice.

l. s prezinte documentele i s dea relaiile solicitate de ctre inspectorii de munc n timpul controlului sau al cercetrii accidentelor de munc.

m. s desemneze, din oficiu sau la solicitarea inspectorului de munc, persoanele care particip la efectuarea controlului sau la cercetarea accidentelor de munc.

n. s ia msuri pentru a nu modifica starea de fapt rezultat din producerea unui accident de munc mortal sau colectiv, n afara cazurilor n care meninerea acestei stri ar genera alte accidente sau avarii cu consecine grave, sau ar periclita viaa accidentailor sau a altor angajai.

o. s anune imediat producerea unor avarii tehnice, evenimente, accidente de munc sau mbolnviri profesionale la inspectoratul teritorial de munc i organele de urmrire penal competente, potrivit legii.

Art.10 - Angajaii au urmtoarele obligaii:

a. s-i nsueasc i s respecte normele i instruciunile de protecie a muncii i msurile de aplicare a acestora

b. s utilizeze corect echipamentele tehnice, substanele periculoase i celelalte mijloace de producie

c. s nu procedeze la deconectarea, schimbarea sau mutarea arbitrar a dispozitivelor de securitate ale echipamentelor tehnice

d. s aduc la cunotina conductorului locului de munc orice defeciune tehnic sau alt situaie care constituie un pericol de accidentare sau mbolnvire profesional

e. s aduc la cunotina conductorului locului de munc n cel mai scurt timp posibil accidentele de munc suferite de persoana proprie sau ali angajai

f. s opreasc lucrul la apariia unui pericol iminent de producere a unui accident i s informeze de ndat conductorul locului de munc

g. s utilizeze echipamentul individual de protecie din dotare, corespunztor scopului pentru care a fost acordat

h. s coopereze cu angajatorul i/sau cu angajaii cu atribuii specifice n domeniul securitii i sntii n munc, pentru a da posibilitatea angajatorului s se asigure c toate condiiile de munc sunt corespunztoare i nu prezint riscuri pentru securitatea i sntatea la locul su de munc

i. s coopereze cu angajatorul i/sau cu angajaii cu atribuii specifice n domeniul securitii i sntii n munc, atta timp ct este necesar pentru realizarea oricrei sarcini sau cerine impuse de autoritatea competent pentru prevenirea accidentelor i bolilor profesionale

j. s dea relaii din proprie iniiativ sau la solicitarea organelor de control i de cercetare n domeniul proteciei muncii

Art.11 - n caz de pericol iminent, angajatul poate lua, n lipsa efului ierarhic superior, msurile care se impun pentru protejarea propriei persoane sau a altor angajai

Art.12 - Angajatorul se va asigura din timp c angajaii sunt api, n situaia precizat la art.17, s aplice msurile corespunztoare n conformitate cu cunotinele lor i mijloacele tehnice de care dispun.

Art.13 - Reprezentanii angajailor cu atribuii privind securitatea i sntatea n munc vor beneficia de timpul necesar exercitrii atribuiilor specifice. Timpul alocat acestei activiti va fi considerat timp de munc.

CAPITOLUL III

REGULI PRIVIND RESPECTAREA PRINCIPIULUI

NEDISCRIMINRII I AL NLTURRII ORICREI FORME

DE NCLCARE A DEMNITII Art.14 - n cadrul relaiilor de munc din cadrul unitii funcioneaz principiul egalitii de tratament fa de toi salariaii i angajator

Art.15 - Orice discriminare direct sau indirect fa de un salariat, bazat pe criterii de sex, orientare sexual, caracteristice genetice, vrst, apartene naional, ras, culoare, etnie, religie, opiune politic, origine social, handicap, situaie sau responsabilitate familial, apartenen ori activitate sindical, este interzis

Art.16 - Salariaii se pot asocia liber pentru aprarea drepturilor i promovarea intereselor lor profesionale, economice i sociale.

Art.17 - Relaiile de munc din cadrul unitii se bazeaz pe principiul consensualitii i al bunei credine.

Art.18 - Nu sunt considerate discriminri:

a. msurile speciale prevzute de lege pentru protecia maternitii, naterii i alptrii

b. msurile stimulative, temporare pentru protecia anumitor categorii de femei sau brbai

c. cerinele de calificare pentru activiti n care particularitile de sex constituie un factor determinant datorit specificului condiiilor i modului de desfurare a activitilor respective

Art.19 - (1) Maternitatea nu constituie un motiv de discriminare pentru selecia candidatelor la angajare.

(2) Este interzis s i se solicite unei candidate, n vederea angajrii, s prezinte un test de graviditate.

(3) Sunt exceptate de la aplicarea prevederilor alin.(1) acele locuri de munc interzise femeilor gravide i/sau care alpteaz, datorit naturii ori condiiilor particulare de prestare a muncii.

Art.20 (1) Este considerat discriminare dup criteriul de sex hruirea sexual a unei persoane de ctre o alt persoan la locul de munc sau n alt loc n care aceasta i desfoar activitatea.

(2) Constituie discriminare dup criteriul de sex orice comportament definit drept hruire secual, avnd ca scop:

a. de a crea la locul de munc o atmosfer de intimidare, de ostilitate sau de descurajare pentru persoana afectat

b. de a influena negativ situaia persoanei angajate n ceea ce privete promovarea profesional, remuneraia sau veniturile de orice natur ori accesul la formarea i perfecionarea profesional, n cazul refuzului acesteia de a accepta un comportament nedorit ce ine de viaa sexual.

CAPITOLUL IV

DREPTURILE I OBLIGAIILE ANGAJATORULUI

I AL SALARIAILOR

DREPTURILE ANGAJATORULUI

Art.21 - Angajatorul are, n principal, urmtoarele drepturi:

a. s stabileasc organizarea i funcionarea unitii

b. s stabileasc atribuiile corespunztoare pentru fiecare salariat, n condiiile legii

c. s dea dispoziii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitii lor

d. s exercite controlul asupra modului de ndeplinire a sarcinilor de serviciu

s constate svrirea abaterilor disciplinare i s aplice sanciunile corespunztoare, potrivit legii, contractului colectiv de munc aplicabil i regulamentului intern

. OBLIGAIILE ANGAJATORULUIArt.22 Conducerea Spitalului Municipal Beiu este obligat:

a). s aplice consecvent principiul muncii i conducerii colective;

b). s informeze periodic salariaii unitii asupra sarcinilor ncredinate unitaii, ;

c). s pun la dispoziia salariailor aparatele , instrumentarul, materiile prime , materiale, medicamentele, echipamentul de protecie i lucru prevzute de lege, n limita posibilitilor financiare, necesar pentru ndeplinirea la timp i n bune condiii a atribuiiilor de serviciu.

d). s ia msuri pentru asigurarea unei utilizri corespunzatoare a bunurilor materiale i financiare ale unitii.

e). s asigure folosirea complet i eficient a timpului de munc;

f). s asigure repartizarea atribuiilor de serviciu pentru angajai, s organizeze cursuri de ridicare a pregtirii profesionale a angajailor , planificarea i efectuarea concediilor de odihna , stabilirea programului de munc pe ture i structur-categorie de salariai n raport cu nevoile i specificul locului de munc.

g). s asigure condiii de protecie a muncii i de respectare a normelor igienico-sanitare, precum i instruirea salariailor n aceste domenii;

h). s ia msuri pentru mbuntirea condiiilor de munc n locurile de munc cu condiii deosebite i periculoase , pentru diminuarea noxelor i pericolului de imbolnvire.

i). s organizeze aciuni de popularizare i cunoatere a legislaiei n rndul angajailor, pentru cunoaterea de ctre acetia a drepturilor i obligaiilor ce le revin;

j). s examineze cu atenie i s i-a n considerare sugestiile i propunerile fcute de personal n vederea mbuntirii activitii n toate sectoarele;

k). s asigure ntocmirea caracterizrilor anuale pentru toi salariaii aducndu-se la cunotina acestora calificativele acordate;

DREPTURILE SALARIAILORArt.23 - Salariatul are, n principal, urmtoarele drepturi:

a. dreptul la salarizare pentru munca depus

b. dreptul la repaus zilnic i sptmnal

c. dreptul la concediu de odihn anuald. dreptul la concediu fr plat pn la 30 de zile calendaristice pe an pentru situaii personale sau studiu (modificat n baza Hotrrii de Comitet Director din data de 06.10.2014, n temeiul art. 153 din Codul Muncii);e. dreptul la egalitate de anse i de tratament

f. dreptul la demnitate n munc

g. dreptul la securitate i sntate n munc

h. dreptul la acces la formarea profesional

i. dreptul la informare i consultare

j. dreptul de a lua parte la determinarea i ameliorarea condiiilor de munc i a mediului de munc

k. dreptul la protecie n caz de concediere

l. dreptul la negociere colectiv i individual

m. dreptul de a participa la aciuni colective

n. dreptul de a constitui sau adera la un sindicat

OBLIGAIILE SALARIAILOR

Art.24 Salariaii sunt obligai:

a). s respecte programul de lucru; b). s execute ntocmai i la timp obligaiile de serviciu ce le revin;

c). s respecte normele de munc privind calitatea i promtitudinea asistenei medicale , a lucrrilor de reparaii i ntreinere i respectarea termenelor de execuie a lucrrilor administrativ gospodreti.

d). s respecte intocmai ordinele primite pe scar ierarhic precum i cele pe cele primite direct din partea managerului.

e). s foloseasc integral i cu maxim de eficien timpul de munc, pentru ndeplinirea sarcinilor de serviciu;

f). s-i nsueasc i s respecte legile, instruciunile i normele cu privire la disciplina muncii, comportarea la locul de munca, utilizarea i ntreinerea instalaiilor, agregatelor, mainilor, aparatelor, instrumentar.

g). s foloseasc cu eficien i randament maxim materiile prime, materialele, energia electric, combustibilul, carburanii i lubrefianii, toate valorile materiale i bneti ncredinate evitndu-se risipa, degradarea sau distrugerea acestora..

h). s respecte normele de protecia muncii, cele privind folosirea echipamentului de protecie i de lucru de prevenire a incendiilor sau oricror alte situaii care ar putea pune n primejdie cldirile instalaiile unitii ori viaa, integritatea sau sntatea unor persoane.

i). s intineze eful ierarhic superior de ndat ce a luat cunotin de existena unor nereguli, abateri, greuti sau lipsuri de orice natur i s fac propuneri de msuri n raport cu posibilitile pe care le au pentru remedierea strii de fapt i prevenirea unor asemenea situaii.

j). s nu prseasc locul de munc pn la sosirea schimbului, acolo unde se lucreaz fr ntrerupere . n caz de neprezentare a schimbului, salariatul este obligat s anune pe eful su ierahic, pentru ca acesta s ia msurile necesare;

k). s respecte regulile de acces la locul de munc unde intrarea este permis numai n anumite condiii, inclusiv cele referitoare la vizitarea bolnavilor n spital de ctre aparintori;

l). s se comporte corect n cadru relaiilor de serviciu , promovnd raporturi de intrajutorare cu toi membrii colectivului de munc, s combat orice manifestare necorespunztoare;

m). s menina ordinea i curenia la locul de munc, respectnd regulile de igien;

n). s-i menin o inut curat, ngrijit i s aib n toate situaiile un comportament civilizat i profesional;

o). s-i ridice necontenit calificarea profesional, nivelul de cunotine tehnico-tiinifice i de cultur general , s frecventeze i s absolve cursurile de perfecionare organizate sau recomandate de unitate;

p). angajaii care folosesc n procesul muncii substane otrvitoare sunt obligai s ia toate msurile ca acestea s nu ajung n mna unor necunosctori; n cazul substanelor de orice natur , de la locul de munc, la ncetarea lucrului , angajaii sunt obligai s le depoziteze n locuri nchise; cei care administreaz i manipuleaz substane toxice , stupefiante sau care conin asemenea substane, sunt obligai s se conving de calitatea i starea acestora , aducnd la cunotina efului ierarhic de ndat cnd constat c sunt alterate.Deasemenea este obligatorie respectarea cu strictee a dozelor terapeutice si observarea cu atenie a termenelor de valabilitate a produselor;

r). la plecarea din serviciu s predea locul de munc n ordine i curenie perfect, informnd pe cel care preia serviciul, asupra oricror defecte n funcionarea aparatelor, mainilor i instrumentarului predate. Deasemenea schimbul va fi informat asupra strii sntii bolnavilor i ndeosebi asupra celor gravi, a msurilor ce se impun a fi aplicate n continuare conform indicaiilor i prescripiilor medicale;

s). s se supun controlului corporal la ieirea din serviciu ori de cte ori este organizat; s se supun examinrilor medicale periodice i msurilor antiepidemice;

t). s participe la toate activitile organizate de unitate n afara programului de lucru ori de cte ori este nevoie;

u). s nu prseasc instituia n echipament de spital.

v). s respecte confidenialitatea referitoare la activitatea prestat la locul de munc n special asupra datelor referitoare la pacieni i anonimatul acestora.

x) persoanele gestionare sa manifeste rigurozitate in activitatea de gestionare a bunurilor de care rspund , fiind responsabile att material cat si disciplinar pentru pierderi, degradari nejustificate, lipsa in gestiune. z) s respecte depturile pacientului asa cum sunt ele stabilite prin Legea 46/2003.

Art.25 Se interzice angajailor:

a). absentarea n mod nemotivat de la locul de munc. Absena nemotivat de la locul de munca mai mult de 3 zile n cursul unui an calendaristic constituie motiv pentru desfacerea contractului de munc.

b).prezentarea la serviciu n inut i cu o atitudine necorespunztoare sau sub influena alcolului;

c). introducerea sau consumul de alcool n unitate sau la locul de munc;

d). prsirea locului de munc fr aprobarea organelor competente, precum i intrarea sau trecerea prin secii, laboratoare, cabinete i birouri fr interes de serviciu;

e). scoaterea din incinta unitii a instrumentarului, uneltelor, echipamentului de protecie i de lucru, materialelor, medicamentelor sau a oricror altor bunuri care sunt proprietatea unitii;

f). folosirea de expresii jignitoare la adresa membrilor colectivului de munc din care face parte sau la adresa pacienilor ori insoitorilor acestora;

g). fumatul la locul de munc. Acest lucru se poate face prin excepie doar n spaiile special amenajate.

h.) primirea de foloase necuvenite (bani, bunuri) de la pacieni sau terti, pentru efectuarea de servicii medicale sau administrative.

CAPITOLUL V

PROCEDURA DE SOLUIONARE A CERERILOR

SAU RECLAMAIILOR INDIVIDUALE ALE

SALARIAILOR

Art.26 - Angajaii unitii au ndatorirea de a rezolva lucrrile repartizate de conductorul compartimentului n care funcioneaz.

Art.27 - Cererile vor fi nregistrate la secretariatul unitii i vor fi repartizate de ctre conductorul unitii spre rezolvare compartimentelor de specialitate n funcie de coninutul acestor cereri.

Art.28 - Angajailor unitii le este interzis s solicite sau s accepte, direct sau indirect, pentru ei sau pentru alii, n considerarea funciei lor, daruri sau alte avantaje.

Art.29 - Angajailor le este interzis s primeasc direct cereri a cror rezolvare intr n competena lor ori s intervin pentru soluionarea acestor cereri.

Art.30 - Pentru soluionarea legal a cererilor i reclamaiilor ce le sunt adresate, conducerea unitii va dispune msuri de cercetare i analiz detaliat a tuturor aspectelor sesizate.

Art.31 - Fiecare compartiment este obligat s urmreasc soluionarea i redactarea n termen a rspunsului.

Art.32 - Expedierea rspunsului se va face numai prin intermediul secretariatului unitii care a nregistrat cererea/reclamaia, acesta ngrijindu-se i de clasare i arhivare.

Art.33 - Cererile/reclamaiile anonime sau cele n care nu sunt trecute datele de identificare ale autorului nu se iau n considerare i vor fi clasate potrivit prezentului articol.

Art.34 - Conducerea unitii, prin compartimentele de specialitate sesizate au obligaia s comunice autorului cererii/reclamaiei, n termen de 30 de zile de la data nregistrrii cererii/reclamaiei rspunsul indiferent dac soluia este favorabil sau nefavorabil.

Art.35 - n situaia n care aspectele sesizate prin cerere/reclamaie necesit o cercetare mai amnunit, conductorul unitii poate prelungi termenul prevzut la art.11 cu cel mult 15 zile.

Art.36 - n situaia n care aspectele sesizate prin cerere/reclamaie sunt urgente, conductorul unitii va micora termenul prevzut la art.11 n funcie de coninutul acestora.

Art.37 - n cazul n care o persoan fizic sau juridic adreseaz mai multe cereri/reclamaii, sesiznd aceeai problem, acestea se vor conexa, trimindu-se un singur rspuns care trebuie s fac referire la toate cererile/reclamaiile primite.

Art.38 - Dac dup trimiterea rspunsului se primete o nou cerere/reclamaie cu acelai coninut, aceasta se claseaz la numrul iniial, fcndu-se meniune despre faptul c s-a rspuns.

Art.39 - n cazul n care prin cerere sau reclamaie sunt sesizate aspecte din activitatea unei persoane, aceasta nu poate fi soluionat de persoana n cauz sau de ctre un subordonat al acesteia.

Art.40 - Semnarea rspunsului se face de ctre conductorul unitii ori de persoana mputernicit de acesta, precum i de eful compartimentului care a soluionat cererea/reclamaia. n rspuns se va indica, n mod obligatoriu temeiul legal al soluiei adoptate.

Art.41 - Constituie abatere disciplinar i se sancioneaz potrivit legislaiei muncii, a prezentului regulament intern, urmtoarele fapte:

a. nerespectarea termenelor de soluionare a cererilor/reclamaiilor

b. interveniile sau struinele pentru rezolvarea unor cereri/reclamaii n afara cadrului legal

c. primirea direct a unei cereri/reclamamii de ctre eful compartimentului de specialitate, n vederea rezolvrii, fr a fi repartizat de conductorul unitii.

CAPITOLUL VI

REGULI CONCRETE PRIVIND DISICPLINA

MUNCII N UNITATE

TIMPUL DE MUNC, ORGANIZAREA I EFECTUAREA GRZILORArt.42. Ora nceperii i ora terminrii programului de lucru se stabilete de ctre conducerea unitii astfel:

- Medici: 7 ore n medie/zi; medici radiologi - 6 ore

- Medicii care lucreaz la paturi:

- activitate curent 5 ore n cursul dimineii

- 20 ore de gard lunar, conform graficului de gard

- contravizit, care se asigur zilnic, prin rotaie de ctre toi medicii ncadrai; dup amiaz n zilele lucrtoare i dimineaa n zilele de repaus sptmnal, srbtori legale i n celelalte zile n care, potrivit dispoziiilor legale nu se lucreaz.

- Medicii care nu efectueaz gard:

- activitate curent 6 ore dimineaa cu 1 or contravizit zilnic

- sau activitate curent 5 ore dimineaa cu 2 ore contravizit zilnic

Program de lucru din Ambulatoriu:

- Medicii care au postul pe seciile spitalului efectueaz 2 3 ore pe zi n ambulatoriu n afara programului din spital: activitate curent, gard, contravizit.

- Medicii cu postul n Ambulatoriu - 7 ore/zi n Ambulator

- Medicii radiologi - program de lucru de 6 ore

- Medicii de la Dispensar Medical colar - program de lucru de 7 ore/zi

- Chimitii, farmacitii, biologii - program de lucru de 7 ore

- Personalul sanitar mediu:

din seciile spitalului lucreaz n program de 8 ore n trei ture, sau conform unui program de 12 ore i 24 ore libere

in laboratorul de analize medicale lucreaz n program de 7 ore; smbta i duminica, conform graficului de lucru, serviciul este asigurat de un cadru mediu.

din laboratorul de radiologie - lucreaz n program de 6 ore

din buctria dietetic - program de lucru de 8 ore n dou ture; smbta i duminica 8 ore dimineaa

din Biroul de primire - program de lucru de 8 ore, n 2 ture;

- Personalul auxiliar sanitar din seciile spitalului lucreaz n trei ture de cte 8 ore sau n ture de 12 ore i 24 ore libere.

- Spltoresele - program de lucru de 8 ore n dou ture, smbta - 8 ore dimineaa.

- Personalul din Blocul Alimentar, program de lucru de 8 ore n 2 ture ; smbta i duminica la fel.

- Personalul care lucreaz la morg, program de 8 ore/zi

- Mecanicii i electricienii - 8 ore/zi;

- Portarii - serviciu contractat prin contract prestri servicii..

- Personalul T.E.S.A. - program de 8 ore zilnic inte ora 7 si 15.

- Spitalul Beiu are organizate 4 linii de gard pe specialitile Chirurgie, Boli Interne, Pediatrie, Obstetric-Ginecologie.

- Programul de lucru respect regulamentul privind timpul de munc, organizarea i efectuarea grzilor n unitile publice din sectorul sanitar elaborate de Ministerul Sntii i publicat n MO Partea I nr. 671 din 26/07/2004.Art.43. Personalul care lucreaz la schimb, i desfoar activitatea pe baza graficului de lucru aprobat de conducerea unitii i difuzat la toate locurile de munc;

Art.44. Modificarea programului de lucru se va putea face numai cu aprobarea conductorului unitii;

Art.45. Concediile suplimentare de odihna pentru conditii deosebite se acorda in limita a 3 zile pe an ;

Art. 45 - n conformitate cu art. 152 din Codul Muncii se vor acorda zile libere pltite pentru evenimente deosebite dup cum urmeaz:

5 zile pentru cstoria angajatului

5 zile pentru naterea copilului

3 zile pentru cstoria copilului

3 zile pentru decesul soului/soiei, copilului, printelui, socrilor, bunicilor, frailor, surorilor, sau a persoanelor aflate n ntreinere.

(articol care completeaz ROI ncepnd cu 04.04.2013 conform hotrrii Comitetului Director)CAPITOLUL VII

ABATERILE DISCIPLINARE I SANCIUNILE APLICABILE

Art.46 - (1) Angajatorul dispune de prerogativ disciplinar avnd dreptul de a aplica, potrivit legii, sanciuni disciplinare salariailor si ori de cte ori constat c acetia au svrit o abatere disciplinar

(2) Abaterea disciplinar este o fapt n legtur cu munca i care const ntr-o aciune sau inaciune svrit cu vinovie de ctre salariat, prin care acesta a nclcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munc sau contractul colectiv de munc aplicabil, ordinele i dispoziiile legale ale conductorilor ierarhici

Art.47 - (1) Sanciunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul n cazul n care salariatul svrete o abatere disciplinar sunt:

a. avertismentul scris

b. suspendarea contractului individual de munc pentru o perioad ce nu poate depi 10 zile lucrtoare

c. retrogradarea din funcie, cu acordarea salariului corespunztor funciei n care s-a dispus retrogradarea, pentru o durat ce nu poate depi 60 de zile

d. reducerea salariului de baz pe o durat de 1-3 luni cu 5-10%

e. reducerea salariului de baz i/sau, dup caz, i a indemnizaiei de conducere pe o perioad de 1-3 luni cu 5-10%

f. desfacerea disciplinar a contractului individual de munc

Art.48 - (1) Amenzile disciplinare sunt interzise

(2) Pentru aceeai abatere disciplinar se poate aplica numai o singur sanciune

Art.49 - Angajatorul stabilete sanciunea disciplinar aplicabil n raport cu gravitatea abaterii disciplinare svrite de salariat, avndu-se n vedere urmtoarele:

a. mprejurrile n care fapta a fost svrit

b. gradul de vinovie a salariatului

c. consecinele abaterii disciplinare

d. comportarea general n serviciu a salariatului

e. eventualele sanciuni disciplinare suferite anterior de ctre acesta.

Art.50 - (1) Sub sanciunea nulitii absolute, nici o msur, cu excepia celei prevzute la art.2 alin.(1) lit.a), nu poate fi dispus mai nainte de efectuarea unei cercetri disciplinare prealabile

(2) n vederea desfurrii cercetrii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat n scris de Comisia de Disciplin s realizeze cercetarea precizndu-se obiectul, data, ora i locul ntrevederii

(3) Neprezentarea salariatului la convocarea fcut n condiiile prevzute la alin.(2) fr un motiv d dreptul angajatorului s dispun sancionarea, fr efectuarea cercetrii disciplinare prealabile

(4) n cursul cercetrii disciplinare prealabile salariatul are dreptul s formuleze i s susin toate aprrile n favoarea sa i s ofere persoanei mputernicite s realizeze cercetarea toate probele i motivaiile pe care le consider necesare, precum i dreptul s fie asistat, la cererea sa, de ctre un reprezentant al sindicatului al crui membru este

Art.51 - (1) Angajatorul dispune aplicarea sanciunii disciplinare printr-o decizie n form scris, n termen de 30 de zile calendaristice de la data lurii la cunotin despre svrirea abaterii disciplinare, dar nu mai trziu de 6 luni de la data srvririi faptei

(2) Sub sanciunea nulitii absolute, n decizie se cuprind n mod obligatoriu:

descrierea faptei care constituie abatere disciplinar

precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munc aplicabil, care au fost nclcate de salariat

motivele pentru care au fost nclturate aprrile formulate de salariat n timpul cercetrii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, n condiiile prevzute la art.5 alin.(3), nu a fost efectuat cercetarea

temeiul de drept n baza cruia sanciunea disciplinar se aplic

termenul n care sanciunea poate fi constestat

(3) Decizia de sancionare se comunic salariatului n cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii i produce efecte de la data comunicrii

(4) Comunicarea se pred personal salariatului, cu semntur de primire, ori, n caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandat, la domiciliul sau reedina comunicat de acesta

CAPITOLUL VII

REGULI REFERITOARE LA PROCEDURA

DISCIPLINAR

Art.52 - Prin ncadrarea unei persoane ntr-o unitate, ca efect al ncheierii contractului individual de munc acesta devine, de regul, membr a colectivului de munc, avnd toate drepturile i boligaiile ce decurg din aceast calitate. ntre angajator i salariat se nate un raport de subordonare.

Art.53 - Respectarea cu strictee a ordinii i a disciplinei la locul de munc constituie o obligaie de baz fiecrui salariat.

Art.54 - Salariatul trebuie s respecte nu numai obligaiile generale prevzute n actele normative, n contractul colectiv de munc i n contractul individual de munc regulamntul intern, dar i msurile date de angajator, prin decizii, ordine scirse sau verbale, n exercitarea atribuiilor sale de coordonare, ndrumare i control.

Art.54 - n conformitate cu hotrrea Comitetului Director persoanele sanctionate disciplinar sau care prin faptele lor aduc atingere imaginii spitalului ori au produs o pagub material instituiei, nu pot s dein vreo funcie de conducere n cadrul Spitalului Municipal Episcop N. Popovici Beiu timp de 5 ani de la emiterea deciziei de sancionare sau de la constatarea producerii prejudiciului sau pagubei materiale. n acelai context, persoanele condamnate penal pentru fapte ce au legatura cu desfurarea activitii n spital, nu pot ocupa funcii de conducere n cadrul instituiei.(articol care completeaz ROI ncepnd cu 04.04.2013 conform hotrrii Comitetului Director) Art.55- Mijloacele legale de nfptuire a disciplinei muncii n unitate se clasific n trei categorii:

1. organizatorice, respectiv cele care vizeaz nsi organizarea procesului muncii (prin regulamentul intern, contractul colectiv de munc), condiie esenial pentru o stare disciplinar normal

2. stimulative n care se regsesc, n condiiile legii, acordarea salariului de merit, promovarea n grad sau treapt profesional cu reducerea condiiei de vechime, trecerea n gradaia imediat superioar sub condiia notrii n anul anterior cu calificative foarte bun i bun, ntregul sistem de sporuri i ndeosebi de premiere propriu salarizrii actuale, alte modaliti de stimulare prevzute n contractul colectiv de munc i contractul individual de munc

3. sancionatorii, ncorporate n nsi instituia juridic a rspunderii disciplinare. Sanciunile restabilesc ordinea disciplinar nclcat; ele urmresc, ns, i prevenirea altor fapte de nclcare cu vinovie a obligaiilor de serviciu de ctre salariai

Art.56 - Asigurarea disciplinei muncii, face necesar aplicarea, n condiiile legii, a unor sanciuni salariailor care, cu vinovie, svresc o nclcare a obligaiilor ce le revin n calitate de parte a contractului individual de munc, inclusiv a normelor de comportare.

Art.57 (1) Salariaii rspund patrimonial, n temeiul normelor i principiilor rspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina i n legtur cu munca lor

Art.58 (1) Cnd paguba a fost produs de mai muli salariai, cuantumul rspunderii fiecruia se stabilete n raport cu msura n care s-a contribuit la producerea ei.

(2) Dac msura n care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinat, rspunderea fiecruia se stabilete proporional cu salariul su net de la data constatrii pagubei i, atunci cnd este cazul, i n funcie de timpul efectiv lucrat de la ultimul inventar.

Art.59 - (1) Salariatul care a ncasat de la angajator o sum nedatorat este obligat s o restituie.

(2) Dac salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau i care nu mai pot fi restituite n natur sau dac acestuia i s-au prestat servicii la care nu era ndreptit, este obligat s suporte contravaloarea. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor n cauz se stabilete potrivit valorii acestora de la data plii.

Art.60 (1) Suma stabilit pentru acoperirea daunelor se reine n rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei n cauz din partea angajatorului la care este ncadrat n munc.

(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul net, fr a putea depi mpreun cu celelalte reineri pe care le-ar avea cel n cauz, jumtate din salariul respectiv

CAPITOLUL VIII

MODALITI DE APLICARE A ALTOR DISPOZIII

LEGALE SAU CONTRACTUALE SPECIFICE

Art.61 - Contractul individual de munc se ncheie dup verificarea prealabil a aptitudinilor profesionale i personale ale persoanei care solicit angajarea-

Angajatorul poate cere informaii n legtur cu persoana care solicit angajarea de la fotii si angajatori, dar numai cu privire la funciile ndeplinite i la durata angajrii i numai cu ncunotiinarea prealabil a celui n cauz. Verificarea aptitudinilor profesionale i personale ale persoanei care solicit angajarea se face prin concurs sau examen, dup caz. Astfel posturile vacante existente n statul de funcii vor fi scoase la concurs, n raport cu nesecitile unitii.

n cazul n care la concursul organizat n vederea ocuprii unui post vacant nu s-au prezentat mai muli candidai, ncadrarea n munc se va face prin examen.

Verificarea aptitudinilor profesionale i personale se va face pe baza fiei de evaluare la angajare, conform:

- H.G.R. nr.150/1999 privind aprobarea metodologiei pentru stabilirea normelor de normare a performanelor a performanelor profesionale individuale i de aplicare a criteriilor de stabilire a salariilor de baz ntre limitele pentru personalul de specialitate medico-sanitar i personalul auxiliar sanitar, ncadrat n unitile sanitare i de asisten social

- H.G.R. nr.414/2000 privind modificarea i completarea H.G.R. nr.150/1999

H.G.R. nr.749/1998 privind aprobarea metodologiei pentru stabilirea normelor de evaluare a performanelor profesionale individuale i de aplicare a criteriilor de stabilire a salariilor de baz ntre limite

Pe durata perioadei de prob salariatul se bucur de toate drepturile i are toate obligaiile prevzute n legislaia muncii.

Art.62 - Durata timpului de munc reprezint timpul pe care salariatul l folosete pentru ndeplinirea sarcinilor de munc. Pentru salariaii angajai cu norm ntreag, durata normal a timpului de munc este de 8 ore/zi i de 40 de ore pe sptmn. n cazul tinerilor n vrst de pn la 18 ani, durata timpului de munc este de 8 ore/zi i de 40 de ore pe sptmn. Pentru medicii ncadrai cu contract individual de munc, durata normal a timpului de lucru este de 7 ore/zi i de 35 ore/sptmn. La anumite locuri de munc, prin lege este redus durata normal a timpului de lucru:

Laborator de radiologie i imagistic medical 6 ore/zi, respectiv

Laborator de analize medicale: 7 ore/zi.

Repartizarea timpului de munc n cadrul sptmnii este, de regul, uniform, de 8 ore/zi (respectiv 6 i 7 ore/zi), timp de 5 zile cu 2 zile de repaus. n cadrul unitii, la anumite locuri de munc, activitatea se desfoar n ture de 12/24 ore; medicii efectueaz ore de gard, contravizit, ambulator, program fracionat, etc. Durata maxim legal a timpului de munc nu poate depi 48 ore pe sptmn, inclusiv orele suplimentare. n cazul n care activitatea se desfoar n schimburi, durata timpului de munc va putea fi prelungit peste 8 ore pe zi i 48 ore pe sptmn, cu condiia ca media orelor de munc, calculat pe o perioad maxim de 3 sptmni, s nu depeasc 8 ore pe zi sau 48 de ore pe sptmn.

Art.63 - Normarea muncii n cadul unitii se realizeaz prin normativele de personal i se aplic tuturor categoriilor de salariai. Normativele de personal sunt aprobate prin Ordin al Ministrului sntii i familiei.

Art.64 - Plata salariului se efectueaz odat pe lun pentru luna precedent.

Art. 65 Concediile de odihna se efectueaz obligatoriu de ctre toi angajaii pn cel trziu n data de 15 decembrie pentru anul n curs. Sefii sau responsabilii de secii, compartimente, servicii, birouri au obligaia de a ntocmi planificrile de concedii de odihn i s le comunice Biroului RUONS pn cel trziu n data de 15 decembrie a anului anterior celui pentru care se fac programrile.

Cap. IX. ALTE DISPOZIIIArt.66 Fiecare ef de secie, compartiment, serviciu, birou, fie medical fie nemedical este responsabil cu mbuntirea calitii cu serviciile hoteliere i medicale la nivelul sectorului sau de activitate . Acesta comunic periodic conducerii unitii orice anomalie sau scpare n legtur cu partea de calitate a servicului medical, administrativ sau altul i propune soluii pentru rezolvarea problemelor.

Art. 67 n cadrul Spitalului Beiu, trebuie repusa pe rol responsabilitatea pentru rezultatele investigatiilor de laborator, interpretarea examinarilor, consultatii, protocoale ale radiografiilor, rapoarte ale altor clinicieni, dieteticieni, rapoarte sociale si detalii chirurgicale, precum si componente ale planului de ngrijire si observatii ale echipei de ngrijire (de exemplu, ale asistentelor medicale). Este evident ca un sistem de gestiune a datelor pentru modernizarea asistentei medicale n Romnia nu mai poate folosi mijloacele traditionale de evidenta medicala. Exist mijloace si instrumente moderne de nregistrare, stocare, prelucrare si transmisie a datelor prin intermediul tehnologiei informatiei si comunicatiilor. Modernizarea sistemului de asistenta medicala din Spitalul Municipal Beiu nu poate fi conceputa n afara utilizarii acestei tehnologii. Apare astfel ca imperativ existena funciei spitalului de gestiune a datelor si informaiilor medicale care poatefi indeplinit prin anumite persoane pregtite n acest domeniu, responsabile cu colectarea datelor si informaiilor medicale, persoane numite prin decizie de ctre Managerul instituiei si care i vor desfura activitatea la compartimentul de Statistic medical a spitalului.Art.67 - Prezentul regulament se completeaz cu prevederile Codului Muncii i alte acte normative care reglementeaz raporturile de munc; actele normative viitoare care reglementeaz aceste tipuri de raporturi vor completa i ele prezentul regulament.

Art. 67. Prezentul regulament intr n vigoare la data semnrii lui i va fi adus la cunotina angajailor sub semntur.

Art.68 n baza hotrrii de Comitet Director din data de 26.04.2012, ncepnd cu 01.05.2012 este obligatoriu purtarea inutei de spital conform codului de culori, dup cum urmeaz:

Culoarea alb pentru medici

Culoarea viiniu pentru asistente/asisteni

Culoarea verde pentru infirmiere

Culoarea albastru pentru ngrijitoare de curenie

Culoarea roz pentru registratoare

Nerespectarea acestei prevederi va fi sancionat disciplinar cu sanciunea prevzut la art. 248 al.1 lit c. din Codul Muncii reducerea salariului de baz pe o durat de 1 lun cu 5%;

Art. 69 - n baza hotrrii de Comitet Director din data de 21.11.2012 se hotrte ca activitatea medical prestat de ctre medic sau asistent medical n afara programului de lucru aprobat sau a grzilor, prin chemri de la domiciliu sau pentru rezolvarea unor urgene, acordarea consultaiilor de specialitate, etc, este considerat activitate legal prestat n cadrul spitalului n timpul programului de lucru.

Art. 70 Prezentul regulament prevede i garanteaz accesul nengrdit al pacienilor, aparintorilor i vizitatorilor la registrul de sugestii, reclamaii i sesizri aflat la secretariatul unitii.

Art. 71 Implicarea aparintorilor la ngrijirea unor categorii de bolnavi se va face conform OMS 1284/2012.

n cazul pacienilor n stare critic sau terminal, indiferent de secia/compartimentul n care acetia sunt internai, familia are dreptul de a vizita pacientul zilnic, indiferent de or, sau poate solicita prezena permanent lng pacient a unui singur membru de familie, cu acordul medicului curant, dac condiiile din secia/compartimentul respectiv/respectiv permit acest lucru. n caz contrar, se va asigura accesul familiei periodic la pacient, asigurndu-se un spaiu adecvat de ateptare, n apropierea seciei/compartimentului respective/respectiv.

n cazul pacienilor internai care au un grad redus de mobilitate din cauza patologiei prezentate, pe oricare dintre seciile/compartimentele din unitatea sanitar, accesul unei persoane poate fi permanent.

n cazul copiilor internai n seciile/compartimentele de terapie intensiv se asigur prezena cu caracter permanent a unuia dintre prini, dac se solicit acest lucru.

n cazul copiilor pn la 14 ani internai n oricare dintre seciile/compartimentele din unitatea sanitar se accept prezena unui aparintor permanent, dac se solicit acest lucru. n cazul copiilor cu vrsta cuprins ntre 14 i 18 ani internai n oricare dintre seciile/compartimentele din unitatea sanitar se poate accepta prezena unui aparintor permanent, cu acordul efului de secie/coordonatorului de compartiment. Art.72 Transfuzia ca terapie medical va fi efectuat doar n cadrul compartimentelor de ATI din cadrul Spitalului Municipal Beiu de ctre asistentele medicale care lucreaz n aceste structuri. n acest sens n fiecare compartiment ATI va exista cel putin un pat liber destinat pacienilor ce necesit transfuzie, unde pacientul va rmne internat 24 ore pentru monitorizare.(articol care completeaz ROI ncepnd cu 04.04.2013 conform hotrrii Comitetului Director)Art. 73 Se interzice accesul public n zona laboratoarelor de analize medicale i radiologie, zona deseurilor medicale, menajere, zona stocatoarelor sau generatoarelor de oxygen si aer comprimat, zona centralelor termice, zona generatoarelor de energie electric, blocurile operatorii, magazii, blocul alimentar.n restul spitalului accesul se va face conform OMS 1284/2012 . Programul de vizit al aparintorilor pacienilor internai n unitile sanitare publice se realizeaz de luni pn vineri n intervalul orar 15,00-20,00, iar n zilele de smbt i duminic programul de vizit se realizeaz ntre orele 10,00-20,00.

Numrul de vizitatori pentru un pacient internat ntr-un salon cu mai mult de 3 paturi nu poate fi mai mare de 3 persoane i pot fi vizitai maximum 2 pacieni n acelai timp.

n situaia prevzut mai sus, pentru a da posibilitatea vizitei i pentru ceilali pacieni, dac exist solicitri n acest sens, durata vizitei va fi limitat la 60 de minute.

Vizitarea pacienilor n seciile/compartimentele de terapie intensiv este permis zilnic doar membrilor familiei, respectiv prini, copii, surori/frai, cu condiia ca vizita s se fac individual sau cel mult dou persoane, cu respectarea procedurilor interne.

Art. 74 - 1. FOCG se ntocmete pentru pacienii spitalizai n regim de spitalizare continu.

2. FOCG se completeaz ntr-un singur exemplar pentru fiecare episod de spitalizare continu. Episodul de spitalizare continu reprezint perioada de spitalizare a unui pacient, n regim de spitalizare continu, n cadrul aceluiai spital, fr ntrerupere i fr modificarea tipului de ngrijiri.

3. Tipurile de ngrijiri n regim de spitalizare continu sunt: ngrijiri acute i ngrijiri cronice sau de recuperare.

4. n situaia n care se realizeaz un transfer al pacientului ntre secii, nu se deschide o nou FOCG. 5. Seciile n care se ntocmesc FOCG pentru ngrijiri de tip acut sunt toate seciile clinice, medicale i chirurgicale din spital, dar excluznd seciile de anestezie i terapie intensiv. 6. FOCG are o importanta deosebita, deoarece contine informatii si date medicale, compuse atat din relatarile pacientului, cat si din constatarile obiective ale medicului si din rezultatele investigatiilor paraclinice. FOCG se pstreaza pe secie/compartiment petoat perioada internrii n cabinetul de consultaii a seciei i este prezentat medicului la fiecare vizit medical sau la solicitarea acestuia. 7. La externare FOCG va fi trimis la Biroul primire pentru arhivare

Art. 75 -n conformitate cu prevederile art. 24 din Legea nr. 46/2003 drepturilor

pacientului i ale art. 9 din Ordinul nr. 386/2004 privind aprobarea Normelor de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, pacientul are acces la datele medicale personale, spitalele avnd obligaia de a asigura pacienilor accesul nengrdit la aceste date. Pacientii au drept de acces la dosarele lor medicale ( inclusiv FOCG), la nregistrrile tehnice si la orice alte dosare care au legtur cu diagnosticul, tratamentul si ngrijirile primite sau cu prti din acestea. Pacientii au dreptul s cear corectarea, completarea, stergerea, clarificarea si/sau aducerea la zi a datelor personale. Pacientul poate solicita direct, prin apartinatorii legali ( copii, persoane cu handicap), precum si prin intermediul unor cadre medicale nominalizate de acesta, sa aiba acces la propria FOCG;

astfel, acesta isi va putea consulta propria FOCG, numai in incinta spitalului si numai sub stricta supraveghere a unui cadru medical ( medic, asistenta medicala, etc). Este interzisa ridicarea, fotocopierea sau sustragerea prin orice alte mijloace a FOCG, aceasta avand statut de document medico-legal intocmit intr-un singur exemplar si care se arhiveaza la unitatea spitaliceasca emitenta. Toate informatiile despre starea de sntate a pacientului, despre conditia medical, diagnostic, prognoz si tratament si toate informatiile cu caracter personal trebuie pstrate confidential de catre reprezentantii spitalului, chiar si dup moarte. Informatiile confidentiale pot fi comunicate doar dac pacientul si d consimtmntul explicit sau dac legea sustine acest lucru n mod expres. Furnizorii de ngrijiri de sntate implicati n tratamentul pacientului au acces la informatiile medicale ale pacientului toate datele despre identitatea pacientului trebuie protejate. Protectia acestora trebuie s fie adecvat cu modul lor de stocare.

Exceptii de la regula secretului medical:

1. Desi secretul medical este obligatoriu, interesul societatii primeaza fata de interesul personal. Este permisa, asadar, dezvaluirea unor informatii a caror cunoastere este importanta in vederea prevenirii si combaterii epidemiilor, bolilor venerice, bolilor cu extindere in masa etc. (OMSP nr.386/2004).

2. Nu constituie o abatere situatia in care legea sau o curte judecatoreasca obliga

medicul sa dezvaluie aspecte cuprinse in secretul medical. Atentie: politia sau

procuratura nu pot inlocui decizia judecatoreasca.

Pacientii au dreptul la protejarea secretului medical. Medicii nu pot dezvalui nici o informatie pe care acestia, in calitatea lor de profesionisti, au aflat-o direct sau indirect in legatura cu viata intima a bolnavului, a familiei, a apartinatorilor, precum si problemele de diagnostic, prognostic, tratament, circumstante in legatura cu boala si alte diverse fapte, inclusiv rezultatul autopsiei. Secretul medical trebuie pastrat si fata de apartinatori, de colegi si cadre sanitare neinteresate in tratament. Secretul persista si dupa terminarea tratamentului, sau moartea pacientului. Prezentul regulament reglementeaz modalitatea de eliberare a informaiei din dosarele medicale, de ctre spital, n scopul asigurrii accesului pacientului la propriile date cu caracter medical i garantarea confidenialitii informaiilor ce in de secretul medical.

Dosarul medical al pacientului reprezint documentaia de eviden medical ce conine informaiile despre starea sntii fizice i psihice, precum i rezultatele investigaiilor, tratamentelor i ngrijirilor medicale primite.

Informaia privind datele medicale se elibereaz la cererea n scris a unitatii medicale.

Cererea este distribuita oficiului juridic pentru confirmarea legalitatii cererii.

Dupa verificare, este distribuita sectiei ce se ocupa de eliberarea informatiilor in scris sau electronic (in functie de ce este precizat in cerere)

n cazul cnd informaia solicitat necesit timp pentru pregtirea acesteia ea va fi pus la dispoziia solicitantului, n baza cererii n scris, nu mai trziu de 10 zile de la nregistrarea cererii.Art. 76 - Schimbarea lenjeriei se face ori de cte ori este nevoie, necesitnd o frecven mai mare a schimbrii, deoarece aceasta vine n contact cu sngele sau alte fluide biologice. Lenjeria murdar provenit de la aceti pacieni va fi colectat n saci de plastic, galbeni, fiind inscripionai cu pictograma Pericol biologic sacii galbeni cu lenjerie murdar, etichetai cu ce conin, vor fi preluai n Zona Murdar; se ntocmete bonul de predare primire; lenjeria va fi supusa procedurii specifice de splare dezinfecie n conformitate cu Ordinul MS 914/2006. Lenjeria curat va fi preluat din Zona curat pe baza bonului de primire unde semneaz pentru confirmare reprezentantul seciei. Fiecare secie deine un registru unde ndosariaz toate bonurile care evideniaz circuitul lenjeriei. Lenjeria curat/murdar este transportat la nivelul fiecrei secii, pe baza unui orar stabilit, circuitul fiind comun cu cel al altor tipuri de transporturi ( deeuri menajere, deeuri periculoase ).Art. 77 Echipamentul pentru personalul care lucreaz pe seciile chirurgicale va fi schimbat zilnic pentru prevenirea infeciilor intraspitaliceti de orice natur.Art. 78 Spaiile verzi i cile de acces sunt deservite de o persoan necalificat sprijinit la nevoie de alte persoane conform dispoziiilor efului serviciului administrativ.

Programul de curenie, mturare a aleilor de acces i debarasare couri de gunoi este zilnic de la 7 la 11 la Staionarul I i de la 11 la 15 la Staionarul II.

Pe perioada de iarn persoana responsabil de spaiile verzi si aleile de acces are obligaia currii zpezii i indeprtarea gheii n cadrul aceluiai program de mai sus.

Pe perioada verii lunar se va cosi gazonul iar trimestrial gardul viu.

Art. 79 Orarul de distribuire a meselor ctre pacieni i medicii de gard este urmtorul :

La Staionarul I mic dejun ntre 9 9,30

- prnz ntre 12,30 - 13

- cina la ora 18

La Staionarul II mic dejun ntre 9 9,30

- prnz ntre 12,30 - 13

- cina ntre 17,30 18

Art. 80 - Pacientii au urmatoarele obligatii:

de a respecta conditiile de disciplina ale spitalului;

de a folosi cu grija bunurile ce ii sunt puse la dispozitie, orice degradare fiind supusa regulilor de drept civil;

de a nu fuma in rezerva sau pe holurile spitalului;

de a nu consuma si introduce bauturi alcoolice in spital;

de a purta echipamentul de spital si de a nu parasi incinta spitalului in aceasta tinuta;

de a respecta regimul alimentar indicat de medic;

de a respecta programul de vizita pentru a nu perturba desfasurarea activitatii medicale;

de a pastra curatenia in rezerva si spatii comune;

de a se adresa in mod civilizat personalului medico-sanitar;

Art. 81 - In cadrul spitalului se interzice producerea de zgomote de orice natura care pot produce discomfort pacientilor internati, cu exceptia situaiilor deosebite, lucrri ori alte activiti necesare bunei desfurri a activitii spitaliceti.Art 82 Pentru respectarea normelor privind curarea, dezinfecia i sterilizarea n unitile sanitare , a OMSP 261/2007, a OMSP 914/2006 respectiv OMSP 916/2006, n incinta spitalului (cldiri, anexe, curte, alte spaii) este interzis accesul cu animale ori deinerea acestora. Nerespectarea de ctre salariai a acestei prevederi se sancioneaz disciplinar. n cazul nerespectrii acestei prevederi de ctre pacieni ori aparintori se va interveni pentru ndeprtarea animalelor din incint i anuarea autoritilor n caz de refuz.

Art. 83 - Spitalul respect prevederile Legii 677/2001 pentru protecia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu character personal i libera circulaie a acestor date, cu modificrile i completrile ulterioare avnd cod operator date cu caracter personal 27479.APROBAT DE COMITETUL DIRECTOR......................2015

MANAGER

Dr. Aurica Boitor DIRECTOR FIN. CONTABIL

Ec. Dorina Ihu DIRECTOR MEDICAL

Dr. Monica Teaha

ntocmit

Jr. Cristian Labo PAGE 24


Recommended