Home >Documents >PROPRIET Ă ŢI

PROPRIET Ă ŢI

Date post:24-Jan-2016
Category:
View:53 times
Download:4 times
Share this document with a friend
Description:
► D in punctul de vedere al caracteristici lor, metalele ş I aliajele au anumite proprietăţi care pot fi clasificate în : mecanice, fizico-chimice şi tehnologice . ► Proprietăţile materialelor metalice sunt determinate de structura cristalină. - PowerPoint PPT Presentation
Transcript:
 • METALE3.1.PROPRIETITEHNOLOGICE1. Capacitate de turnare2. Forjabilitate3. Uzinabilitate4. Sudabilitate5. Ductilitate6. Maleabilitate7. Clibilitate1. Rezisten mecanic2. Elasticitate3. Plasticitate4. Duritate5. Rezilien -tenacitate -fragilitate6. Rezisten la obosealMECANICE1. Proprieti optice2. Densitate3. Fuzibilitate4. Dilatare termic5. Conductibilitate electric6. Conductibilitate termic7. Proprieti magnetice8. Refractaritate9. Rezisten chimicFIZICO-CHIMICEIII.3.2. Din punctul de vedere al caracteristicilor, metalele I aliajele au anumite proprieti care pot fi clasificate n: mecanice, fizico-chimice i tehnologice. Proprietile materialelor metalice sunt determinate de structura cristalin. Proprietile oricrui marterial metalic pot fi modificate prin modificarea structurii cristaline care se poate realiza prin deformare plastic sau prin tratament termic.

 • PROPRIETI UTILIZRI

  Proprietilemetalelordetermindomeniulde utilizare.

  Metalelese aleg n funcie de proprietileacestora. Metalele au conductibilitate electric (proprietate fizic), deci pot fi utilizate sub form de conductori electrici. Pentru aceasta, metalul respectiv trebuie s posede plasticitate (proprietate mecanic) ca s permit s fie tras n fire (proprietate tehnologic). Avem nevoie de foaie subire metalic. Pentru aceasta, utilizm un metal care poate fi tras n foi. Capacitatea tehnologic a metalului de a se trage n foi se numete maleabilitate. Deci alegem un metal maleabil. Ca metalul s fie maleabil, el trebuie s fie plastic. Plasticitatea este capacitatea unui metal de a se deforma sub aciunea unei fore i de nu a mai reveni la forma iniial dup nlturarea forei.3.3.III.3.3.

 • Proprietile fizico chimice sunt nsuirile care determin relaiile metalelor cu mediul nconjurtor. Proprietile fizice includ comportarea electric, magnetic, optic, termic i elastic. Proprietile fizico-chimice depind att de structur ct i de modul de procesare al materialului. III.3.4.

 • 1. Proprieti opticeLUCIUL METALIC se observ pe suprafeele proaspt tiate alemetalelor i aliajelor lor, ca urmarea opacitii lor i a reflectrii razelorluminoase. Luciul metalic se accentueaz prin lustruire mecanic,dar dispare cu timpul ca urmare areaciilor cu atmosfera nconjurtoare;fac excepie metalele nobile: platin, aur i argint.OPACITATEA este determinat de faptul c undele luminoase lovindelectronii mobili din metal sunt amortizate i nu sunt transmise maimai departe. Printr-un corp opac nu poate trece lumina.CULOARE. Marea majoritate a metalelor n stare compact reflectaproape n ntregime toate radiaiile dindomeniul vizibil i din aceast cauz sunt albe-argintii. Datorit proprietiide absorbie selectiv, cteva metale sunt ns colorate: - cuprul este rou-armiu, - aurul este galben3.4.III.3.5.Lipsit de transparen

 • 2. DensitateaGreutatea specific (sau densitatea) a unui corp este masa unitii sale de volum. Ea se msoar n [g/cm] sau [Kg/m]. Pentru a nelege ce este greutatea specific, putem cntri cuburi cu latura de 1 cm din diverse metale i vom observa c vor cntri diferit, cu toate c avem acelai volum de 1 cm pentru fiecare material ales.Comparai densitile aluminiului i cuprului conform cntririi din imagine. Dup densitate, metalele se mpart n metale grele i metale uoare. Litiul este cel mai uor metal. Osmiul este cel mai greu metal.III.3.6.Click aici pentru rspuns.

 • EXERCIIIOrdonai cresctor metalele din diagram dup densitatea acestora.Alegei din diagram metalele grele.Alegei din diagram metalele uoare.III.3.7.Completeaz portofoliul cu graficul ntocmit de tine.

 • 3. FUZIBILITATEA Fuzibilitatea este proprietatea metalelor de a se topi. Fiecare metal se topete la o temperatur fix, iar aliajele se topesc ntr-un interval de temperatur datorit temperaturilor de topire diferite ale elementelor de aliere. n funcie de temperatura de topire, metalele sunt: uor fuzibile (ex.:sodiul se topete la 980C) greu fuzibile (ex.:cuprul se topete la 1083C) foarte greu fuzibile (ex.:niobiul se topete la 2502 C)III.3.8.

 • EXERCIIIOrdoni cresctor metalele din diagram dup temperatura de topire a acestora.Alegei din diagram metalele foarte greu fuzibile.Alegei din diagram metalele uor fuzibile.III.3.9.Completeaz portofoliul cu graficul ntocmit de tine.Prezint-l pe format A4 cu indicator.

 • 4. DILATAREA TERMIC Dilatarea termic este proprietatea pe care o au metalele de a-i mri dimensiunile atunci cnd se nclzesc. Mrirea dimensiunilor liniare depinde de coeficientul de dilatare liniar () care se exprim n [grd ]. Coeficientul de dilatare indic cu ct crete n lungime o bar de 1 m , atunci cnd se nclzete cu 1C. Mrirea dimensiunilor de volum este proporional cu coeficientul de dilatare volumic = , care este de 3 ori mai mare dect ( = 3). -1Tija metalic este plasat deasupra unui rezervor ce se umple cu spirt i i se d foc pentru a nclzi bara. Expansiunea liniar este msurat n captul tijei i indicat pe panou.Aparat pentru determinaredilatare termicComentai imaginile.III. 3.10.

 • 5. CONDUCTIBILITATE ELECTRIC Conductibilitatea electric este proprietatea metalelor de a conduce curentul electric, fiind caracterizat de mrimea numit conductivitate electric. Conductivitatea electric este mrimea fizic prin care se caracterizeaz capacitatea unui material de a permite transportul sarcinilor electrice atunci cnd este plasat ntr-un cmp electric. Mrimea invers conductivitii este rezistivitatea electric, cu simbolul i unitatea de msur ohm metru (m). Cuprul este un metal cu rezistivitate electric mic din care se confecioneaz rezistori cu rezistena electric mic.Rezistena electric a unui conductor este direct proporional cu lungimea sa, cu rezistivitatea electric i invers proporional cu aria seciunii sale. Crom-nichelul e un aliaj cu rezistivitate electric mare din care se confecioneaz rezistori cu rezistena electric mare.Comentai imaginile.III.3.11.

 • CONDUCTIVITATE i REZISTIVITATE ELECTRICIdentificai imaginile.III.3.12. Metalele prezint o conductibilitate de natur electric, rezistivitatea lor crete odat cu creterea temperaturii, iar sub aciunea curentului electric ele nu sufer modificri de structur. Metalele i aliajele sunt folosite n electrotehnic i se mpart n dou categorii: -metale i aliaje de nalt conductivitate electric: Ag, Cu, Al, Au, Pt, alam, bronz, duraluminiu care se folosesc pentru linii electrice, conductoare de bobinaj etc. -metale i aliaje de nalt rezistivitate, care se utilizeaz pentru rezistoare, elemente de nclzire electric, rezistene de precizie. Cele mai utilizate sunt aliaje: manganin, constantan, nichelin, alpaca, nicrom, kanthal.

 • 6. CONDUCTIBILITATE TERMIC Aparatul const din 4 lamele metalice din metale diferite montate pe un suport. Fiecare lamel metalic este prevazut cu un indicator pentru a arta variaiile de temperatur de-a lungul fiecrei tije cand aceasta este nclzit. este proprietatea metalelor de a mijloci propagarea cldurii din aproape n aproape, de la o regiune cu o anumit temparatur spre o zon cu o temperatur mai cobort. se caracterizeaz prin conductivitate termic = [W/(mK)]. Conductivitatea termic reprezint conductibilitatea termic a unui corp omogen i izotrop n care o variaie de temperatur termodinamic de 1K produce un flux termic de 1 W ntre dou plane paralele care au , fiecare, aria de 1 m i sunt situate la distana de 1 m unul de cellalt.

  Comentai imaginile. Cea mai mic conductivitate termic: bismut, mangan Cea mai bun conductivitate termic: argint, cupru, aurul, aluminiuIII.3.13.Dispozitiv pentru determinarea conductivitii termice

 • Compararea conductibilitii termice i conductibilitii electrice a metalelor Un conductor electric bun are rezistivitatea electric mic (adic el nu se opune trecerii curentului electric). Un material cu conductibilitate termic bun, are conductivitatea termic mare. III.3.14.

 • PORTOFOLIU ntocmii o list cu metalele neferoase din diagrame, ordonndu-le descresctor dup conductibilitatea electric.

  Ordonai cresctor metalele menionate dup conductibilitatea termic.

  Completai lista cu alte metale cunoscute.

  ntocmii o list cu metalele ntlnite la voi n cas.

  Grupai metalele din diagrame n metale uor fuzibile i greu fuzibile.

  Grupai metalele din diagrame n metale uoare i metale grele.III.3.15.

 • 7. PROPRIETI MAGNETICEDIAMAGNETICEslab respinse de cmpul magnetic (r1)FEROMAGNETICEputernic atrase de cmpul magnetic (r>>1)BiCuMnCrFeCoNiGdAlMgPtKAuAgZnCompletai cu alte exemple fiecare categorie.III.3.16.EXEMPLEEXEMPLEEXEMPLE Pentru determinarea strii de magnetizare a corpurilor, acestea se introduc ntr-un cmp magnetic de intensitate H[A/m] i induciemagnetic B[T]. B= Hr = / on funcie de valoarea permeabilitii magnetice relative, materialele se clasific astfel:unde: este permeabilitatea absolut o este permeabilitatea absolut a vidului. Materialele sunt caracterizate de constanta de material numit permeabilitate magnetic relativ r.

 • 8. REFRACTARITATEAMolibdenTantalReniuWolframIII.3.17. Proprietatea materialelor solide de a rezista sub aciunea temperaturilor nalte, fr s-i schimbecompoziia, fr a se sfrma, fr s se nmoaie sau s se topeasc. Se exprim prin temperatura la care ncepenmuierea materialului prin comparaie cu anumitemateriale etalon.Refractalloy =aliaj refractar 30%Co, 20%Cr, 10%Mo, 5% W. Se utilizeaz sub form de piese de turbine la motoare cu reacie, rachete.

 • 9. REZISTENA CHIMICRezistena la coroziune este proprietatea materialelor metalice de a rezista la aciuneaunor ageni chimici din mediul nconjurtor (aer, ap, gaze industriale etc.). Coroziunea este un proces nedorit prin care multe metale cu poteniale de oxidare pozitive sau slab negative sunttransformate n compui ai lor. Binecunoscut i deosebit de pgubitoare pentru economie este ruginirea ferului .III.3.18. Coroziunea este procesul de degradare lent i progresiv a metalelor i aliajelor de la suprafa spre interior, sub aciunea mediului nconjurtor. Dup mecanismul procesului de corodare exist: - coroziune chimic determinat de contactul metalului cu gazele uscate - coroziune electrochimic determinat de contactul matalului cu electrolii (ex.:umezeal) .

 • EXERCIIICare este metalul cel mai greu(densitatea cea mai mare)?Care este metalul cel mai greu fuzibil (temperatura de topire mare)? Care este metalul cel mai uor(densitatea cea mai mic)?Care este metalul cel mai uor fuzibil(temperatura de topire mic)?Care estecel mai bunconductor electric? Care este urmtorulconductor electricdup argint?Care estecel mai bunconductor termic? Care metal areconductibilitatea electric mic? Care metal areconductibilitatea termic mic? 1.2.3.4.5.6.7.8.9.Click pe fiecare hexagon pentru verificarea rspunsului.PLATINARGINTTITANPLATINMAGNEZIUARGINTSTANIUTITANCUPRUIII.3.19.

 • EXERCIII1. Culoarea, luciu i opacitatea sunt proprieti2. Ruginirea fierului este o form de.3. Argintul are . electric i termic cea mai bun.4. Prin metale nu trece lumina, avnd proprietatea de5. Wolframul are cea mai bun6. Proprietatea de a se topi se numete.7. Masa unitii de volum se numete8. Capacitatea metalelor de a-i mri dimesiunile la nclzire se numete9. Metalele au.. de la gri deschis la cenuiu nchis.10. Proprietatea metalelor de a atrage pilitura de fier este numit11. Metalele n spartur prezint metalic.Pentru rspuns facei click pe definiie .Completai aritmograful conform definiiilorIII.3.20.

  R

  I

  P

  R

  P

  T

  E

  I

  T

  O

  A

  FIZICO-CHIMICE

  OPTICE

  COROZIUNE

  CONDUCTIBILITATE

  OPACITATE

  REFRACTARITATE

  FUZIBILITATE

  DENSITATE

  DILATARE

  CULOARE

  MAGNETISM

  LUCIU

 • EXERCIIIProprieti fiziceLuciuCuloareDensitateFuzibilitateConductibilitate termic6. Conductibilitate electricMagnetismDilatare termicFacei corespondena dintre cele dou coloane.A. Proprietatea unui metal de a se topi.B. Masa unitii de volum [g/cm].C. Proprietatea unui metal de a rezista la temperaturi ridicate.D. Proprietatea metalului de a conduce curentul electric.E. Proprietatea unui metal de a-i mri dimensiunile odat cu creterea temperaturii. G. Proprietatea unui metal de a strluci n sprtur. H. De la alb la cenuiu, excepie fcnd cuprul (rocat) i aurul (galben).Click pe fiecare propoziiecaracteristic pentruverificarea rspunsului.PROPOZIII CARACTERISTICE I. Proprietatea unor metale de a atrage pilitura de fier. F. Proprietatea unui metal de a transmite cldur.III.3.21.

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended