+ All Categories
Home > Documents > Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

Date post: 23-Feb-2018
Category:
Upload: adlingvist
View: 224 times
Download: 0 times
Share this document with a friend

of 66

Transcript
 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  1/66

  Partea a III-a

  TEORIA I METODOLOGIAINSTRUIRII

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  2/66

  1. PROCESUL DE NVMNT

  1.1. Didatia ! te"ria #r"e$%&%i de '()*+*,(t1.. Pr"e$%& de '()*+*,(t/ "(e#t0 $tr%t%r*0 ",#"(e(te

  1.. Carateri$tii&e #r"e$%&%i de '()*+*,(t1.1. Didatia ! te"ria #r"e$%&%i de '()*+*,(t

  Didactica este disciplina pedagogic care are ca obiect de studiu procesul denvmnt. Termenul de didactic provine din limba greac (didaske-didaskein - anva pe alii).

  an !mos "omenius# pedagogul ce$ care a trit n secolul al %&''-lea# esteconsiderat ondatorul didacticii. n lucrarea sa Didactica *agna (+,)# "omenius adeinit didactica ca iind arta universal de a nva pe toi totul. n acea perioad sera/i coninutul didacticii erau e0tinse# astel c includeau tot ceea ce se reerea la educaie /i

  nvmnt. n aceste condiii se impunea o circumscriere mai precis a obiectului destudiu a didacticii. "el care a reali1at acest lucru a ost pedagogul german .2. 3erbart(+,-+45+).

  Didactica general este o disciplin pedagogic undamental care se ocup custudiul procesului de nvmnt. 6tatutul de /tiin al didacticii este argumentat prinurmtoarele caracteristici7 este descriptiv (elaborea1 ba1ele teoretice ale organi1rii# conducerii /i des/urrii

  procesului de nvmnt)8 este prescriptiv (emite un set de reguli privind modul cel mai eicient de atingere a

  unui anumit nivel de cuno/tine /i deprinderi)8 este normativ (stabile/te criterii generale# standarde# precum /i condiii necesare

  atingerii lor).Didactica aplicat sau special (didactica specialitii sau metodica) este o ramurpedagogic interdisciplinar care presupune aplicarea didacticii la predarea unei anumitediscipline de nvmnt# a/a cum ar i7 metodica predrii limbii romne# metodicapredrii matematicii# metodica predrii i1icii# metodica predrii psi$ologiei# metodicapredrii educaiei i1ice# metodica predrii mu1icii etc.

  1.. Pr"e$%& de '()*+*,(t/ "(e#t0 $tr%t%r*0 ",#"(e(te

  9rocesul de nvmnt repre1int ansamblul activitilor instructiv-educativeorgani1ate# planiicate# des/urate /i evaluate n instituii speciali1ate pe ba1a unordocumente curriculare oiciale# n care sunt implicai agenii aciunii educaionale7proesorul /i elevul.

  9rocesul de nvmnt constituie principalul subsistem al sistemului de nvmnt. 2lu0 de intrare 2lu0 de ie/ire

  :esurse /imi;loace

  9:

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  3/66

  9rincipalele componente ale procesului de nvmnt le redm n cadrul iguriiurmtoare7

  2. Agenii aciu nii:profesori, elevi, p i

  3. Coninuturi

  4. Metode, mijloace

  rin

  5 orme deorgani!are: lecii,e"cursii, cercuri

  de elevi, cursuri,seminarii etc.

  . #. C$mpu l relaiona l: profesori%elevi, elevi%elevi, grup ul%c las etc.&. '(iective ) *e!ultate.

  "omponentele principale ale procesului de nvmnt

  ('onescu# :adu# +BB# p. C)

  1.. Carateri$tii&e #r"e$%&%i de '()*+*,(t

  a. Pr"e$%& de '()*+*,(t ! #r"e$ de %("a2tere

  !ctivitile instructiv-educative des/urate n cadrul procesului de nvmntrepre1int principala modalitate prin care copilul /i nsu/e/te cuno/tine din dieritedomenii# /i lrge/te e0periena de cunoa/tere. 9rocesul de nvmnt este un act deinvestigaie /i descoperire a adevrurilor# de elaborare a inormaiilor# de e0plorare#asemntor actului de de1voltare a /tiinelor. =levul nu trebuie s ie doar un receptor al

  inormaiilor# ci printr-un demers ba1at pe redescoperire# prin reluarea drumului parcursde /tiin# s ie capabil s descopere adevrul# sub ndrumarea cadrului didactic.

  'nstruirea ca activitate a procesului de nvmnt se inali1ea1 prin dobndirea denoi cuno/tine# prin ormarea de priceperi# deprinderi# capaciti# prin de1voltarea unoraptitudini. 9rincipalele scopuri ale activitii de instruire sunt7 de1voltarea concepieidespre lume /i via# ormarea culturii generale /i a culturii de specialitate.

  3. Pr"e$%& de '()*+*,(t ! #r"e$ 3i&atera&"aracterul bilateral al procesului de nvmnt este e0presia relaiei de interaciune

  dintre cei doi ageni educaionali. 9rocesul de nvmnt cuprinde totalitatea activitilordes/urate de agenii educaionali7 proesorul /i elevul# activiti care se reali1ea1 prin

  intermediul relaiei de comunicare.n cadrul relaiei de comunicare identiicm7 cadrul didactic (emitorul)# elevul

  (receptorul)# repertoriile celor doi# precum /i repertoriul comun care ace posibilcomunicarea (igura +).

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  4/66

  2igura +. *odelul comunicrii umane (dup *eer-=ppler)9 - proesor= - elev:p - repertoriul proesorului:e - repertoriul elevului

  :elaionarea eicient dintre proesor /i elev este posibil datorit repertoriuluicomun# congruenei repertoriilor celor doi. :epertoriul comun repre1int sistemul denoiuni /i aciuni utili1ate de binomul proesor-elev.

  . Pr"e$%& de '()*+*,(t ! #r"e$ i(4"r,ati)54"r,ati)5ed%ati)

  9rocesul de nvmnt este un proces inormativ deoarece n cadrul acestuia seurmre/te transmiterea /i asimilarea unui volum de inormaii. 9rin intermediulinormaiilor se ormea1 /i se de1volt capacitile de cunoa/tere. 6e recomand oselecie a inormaiilor ntruct din volumul mare al acestora# doar o parte din ele devinac$i1iii# bunuri interne ale persoanei.

  "aracterul ormativ al procesului de nvmnt este susinut de aptul c prinintermediul inormaiilor# al cuno/tinelor se ormea1 /i se de1volt capacitilecognitive# strategiile cognitive# atitudinile a de cunoa/tere# a de nvare /i a de/coal n general.

  "aracterul educativ al procesului de nvmnt este demonstrat de valeneleeducative ale activitii didactice# deoarece prin intermediul acesteia se a;unge lamodelarea unor caliti umane ale elevului n vederea reali1rii unui comportament demn#civili1at /i democratic. 9rocesul de nvmnt contribuie la ormarea /i de1voltareadragostei a de /coal# a de proesie /i de ar# la ormarea /i de1voltarea spiritului dedisciplin# de corectitudine# de cooperare# de respect /i a;utor reciproc.

  d. Pr"e$%& de '()*+*,(t ! #r"e$ i3er(eti

  9 =

  "!E

  :p :e

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  5/66

  "aracterul cibernetic al procesului de nvmnt scoate n eviden aptul c acestapoate i considerat un act cibernetic# adic n care acionea1 principiul comen1ii(comunicarea) /i al controlului (evaluarea). n cadrul lui acionea1 cone0iunea invers(eed-back-ul). "aracterul cibernetic oer posibilitatea regla;ului pentru proesor /i aautoregla;ului pentru elev.

  "ibernetica este /tiina care se ocup cu studiul matematic al legturilor# comen1ilor/i controlului n sistemele te$nice /i n organismele vii din punctul de vedere alanalogiilor lor ormale.

  . NVAREA

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  6/66

  .1. C"(e#t%& de '()*+are 2i de '()*+are 2"&ar*.. Mea(i$,e 2i #r"e$%a&itate.. Te"rii&e '()*+*rii

  .1. C"(e#t%& de '()*+are 2i de '()*+are 2"&ar*nvarea este un enomen comple0 /i dinamic cu o larg ser de cuprindere care a

  constituit obiectul de cercetare pentru speciali/tii din diverse domenii7 psi$ologic#pedagogic# biologic etc.

  Din perspectiva psi$ologiei# nvarea vi1ea1 modiicarea perormanei ntr-osituaie speciic# iind obiectivat la nivel elementar /i la nivel comple0. Ea nivelelementar nvarea include reacii de rspuns la stimulii mediului# stimuli i1ici#perceptibili# cu aciune imediat. Ea nivel comple0# nvarea de1volt repre1entareasimbolic a stimulilor care intervin pe termen lung# la dierite niveluri deconceptuali1are e0primate prin7 cuno/tine structurate F structurante# actuale# noionale

  /i procedurale.Din perspectiva pedagogic# nvarea repre1int modalitatea caracteristic iineiumane de ac$i1iie a cuno/tinelor# de ormare a priceperilor# deprinderilor /icompetenelor. Din aceea/i perspectiv# nvarea presupune un ansamblu de activitiproiectate /i des/urate de cadrul didactic cu scopul de a determina sc$imbricomportamentale la nivelul personalitii elevului prin valoriicarea capacitii acestuiade dobndire a cuno/tinelor# deprinderilor /i strategiilor cognitive.

  n sens larg# nvarea repre1int dobndirea de ctre individ a unui noucomportament# ca urmare a unui antrenament special. nvarea vi1ea1 o sc$imbareadaptativ a comportamentului individual# re1ultat din interaciunea organismului cumediul. Termenul de nvare desemnea1 situaii diverse# cum sunt7 nvarea mersului# a

  vorbirii# a cititului# a scrisului# ormarea deprinderilor de igien corporal# a deprinderilorde munc i1ic# intelectual# a unei meserii etc.nvarea /colar se reali1ea1 n mod sistematic n cadrul instituiilor speciali1ate cu

  scopul nsu/irii de ctre individ a noi inormaii# cuno/tine# cu scopul ormrii unordeprinderi# capaciti# competene.

  .. Mea(i$,e 2i #r"e$%a&itate

  9entru reali1area unei activiti eiciente este oarte important cunoa/tereaprocesului de nvare. !stel# principalele etape parcurse de individ atunci cnd nvasunt7 ac$i1iia# interiori1area# modiicarea# aplicarea.

  9rima a1# ac$i1iia# presupune contactul cu inormaiile# cuno/tinele noi# urmat deo prelucrare a acestora pentru a se reali1a o bun nelegere.

  Grmtoarea a1# aceea de interiori1are# vi1ea1 integrarea noilor cuno/tine ntr-unsistem personal# coerent# care se construie/te pe ba1a e0perienelor anterioare.

  2a1a de modiicare presupune aciune din perspectiva noilor ac$i1iii# care dobndite/i operaionali1ate pot i aplicate n practic. !stel# individul devine con/tient de aptulc a acumulat ceva n plus /i de aptul c ceea ce a acumulat repre1int ceva util.

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  7/66

  =tapa inal vi1ea1 concreti1area acestor modiicri n abiliti /i comportamente.!cest nivel de aplicare a celor acumulate repre1int o conirmare a reali1rii unei nvrieiciente. < alt condiie a unei nvri eiciente este ca modiicrile produse s iemeninute /i transerate asupra situaiilor noi.

  .. Te"rii&e '()*+*riiTeoriile nvrii repre1int vi1iuni coerente asupra modului n care se produce

  nvarea# pe ba1a unei undamentri teoretico-/tiiniice. Teoriile nvrii au o valoaree0plicativ-inormativ# deinind /i e0plicnd ce este nvarea# care sunt mecanismeleinstrumental-operatorii /i procesele dinamico-energetice implicate prin declan/area /isusinerea actului nvrii.

  2iecare teorie e0plic procesul comple0 al nvrii# prin preci1area sarcinii(coninutului) nvrii# mecanismul psi$ologic intern angrenat /i procesualitatea sa#condiiile interne /i e0terne n care se reali1ea1 nvarea. Eiteratura de specialitateconine oarte multe clasiicri ale teoriilor nvrii. 9ropunem pre1entarea teoriilor

  nvrii prin intermediul urmtoarei clasiicri7 teorii be$avioriste# teorii cognitive /iteorii metacognitive.

  ..1. Te"rii 6e7a)i"ri$te

  Teoriile be$avioriste sau teoriile nvrii comportamentale consider modiicrilecomportamentale ca eecte ale stimulrilor e0terne asupra rspunsurilor subiectului.9otrivit acestor teorii# indicatorul cel mai concret al perormanei n nvare estecomportamentul sau maniestarea observabil pe care subiectul o relev.

  n cadrul teoriilor be$avioriste includem7 teoria condiionrii clasice# teoriacone0ionist# teoria asociaiei prin contiguitate# teoria condiionrii operante# teoria

  nvrii sociale.8 Te"ria "(di+i"(*rii &a$ie 9I.P. Pa)&"):9rimele studii avnd ca tem condiionarea clasic datea1 de la nceputul secolului

  al %%-lea# cnd i1iologul rus 'van 9avlov (+45B-+BC,)# care cerceta digestia# /i-andreptat atenia spre domeniul nvrii.

  9remisa de la care porne/te 9avlov este c ntre stimulii din mediu /i reaciileorganismului e0ist o legtur. Grmtorul pas este de a crea legturi ntre anumitesemnale din e0terior /i reaciile organismului# printr-o substituire de stimuli.

  =0perimentele lui 9avlov au implicat studierea reaciilor cinilor n dierite situaii7"inele era plasat n aa unei arurii# dup ce n prealabil i-a ost ata/at o capsul

  la nivelul glandelor salivare# cu scopul msurrii cantitii de saliv. 3rana era pus narurie /i era stins lumina. "inele iind n prealabil nometat# s-au nregistrataccenturi semniicative ale secreiei salivare. 9rocedura aceasta era repetat de unanumit numr de ori (era pre1entat mai nti lumina /i apoi $rana). 9entru a se veriicadac s-a produs nvarea asocierii ntre cei doi stimuli ($rana /i lumina)#e0perimentatorul aprindea lumina# ns r a pre1enta $rana. "inele a ost nvat saucondiionat s asocie1e lumina cu $rana /i s rspund la aceast asociere prin salivaie.

  9re1entarea graic a e0perimentelor lui 9avlov7

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  8/66

  nainte de condiionare

  6timul condiionat >ici un rspuns sau rspuns irelevant(lumina)6timul necondiionat :spuns condiionat

  ($rana) (salivare)Dup condiionare

  6timul condiionat 6timul necondiionat(lumina) (salivare)

  !socierea unui stimul necondiionat /i a rspunsului necondiionat e0ist de lanceputul e0perimentului# iind o relaie nnscut deci care nu trebuie nvat. !sociereaunui stimul condiionat cu un stimul necondiionat repre1int nvarea. !ceast relaieeste re1ultatul asocierii stimulului necondiionat /i a stimulului condiionat.

  2iecare perec$e de stimuli pre1entat# alctuit dintr-un stimul condiionat (6") /i

  unul necondiionat (6>) este denumit asociere. !socierile necesare nvrii perec$ilorde stimuli repre1int stadiul de ac$i1iie al condiionrii. 9e parcursul acestui stadiuasocierile repetate ale 6" (lumina) /i 6> ($rana) trebuie s ie puternice# adic ntrite.Dac asocierile nu sunt ntrite# rspunsul se va diminua treptat.

  "ondiionarea la om7n ca1ul bolnavilor de cancer se poate observa cum repetarea asocierilor dintre

  c$imioterapie (6>) /i imaginea slii de tratament (6") aduce pacientul n situaia de aasocia camera cu c$imioterapia# enomen care are ca re1ultat resimirea eectelorsecundare# c$iar naintea nceperii tratamentului eectiv.

  Dup un numr de /edine de c$imioterapie# pacienii pre1int uneori simptome#c$iar nainte de a intra n sala de tratament.

  !stel# putem spune c teoria condiionrii clasice susine dobndirea# pe ba1arepetrii# a unor rspunsuri automati1ate# n urma asocierii stimulilor /i repetrii acestorasocieri.

  8 Te"ria "(e;i"(i$t* 9E.L. T7"r(di

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  9/66

  succesiune de ncercri /i erori. Dac ncercrile au succes# sunt reinute# dac nu ausucces# sunt in$ibate.

  9re1entm n continuare unul din e0perimentele reali1ate de =.E. T$orndike7< pisic nometat este a/e1at ntr-o cu/c# a crei u/ este inut nc$is printr-un

  1vor ce se poate desc$ide cu u/urin# /i o bucat de pe/te este plasat n aara cu/tii.

  'niial# pisica va ncerca s a;ung la mncare prin ntinderea labei printre barele cu/tii.!ceast ncercare duce la e/ec /i pisica va continua s se mi/te prin cu/c# adoptnddiverse comportamente pentru a a;unge la $ran. Dac va atinge 1vorul va ie/i din cu/c/i va mnca pe/tele. 9isica va i pus din nou n cu/c# iar n aara cu/tii va i a/e1at oalt bucat de pe/te. 9isica va proceda ntocmai ca n situaia anterioar# pn cnd vaatinge ntmpltor 1vorul. !ceast procedur poate i repetat de mai multe ori /i se vaconstata c pisica va renuna la multe din comportamentele neadecvate /i va desc$ide u/aimediat dup momentul intrrii n cu/c. 9isica a nvat deci s desc$id u/a pentru aobine mncarea.

  =.E. T$orndike consider c aceast consolidare progresiv are loc datorit legiieectului# airmnd c n cadrul procesului de nvare operant# aceast lege selectea1

  dintr-o palet aleatorie de rspunsuri numai pe acelea care au consecine po1itive.!stel# T$orndike a evideniat aptul c nvarea se produce nu numai princone0iunea stimul-rspuns# ci /i pentru c stimulii produc anumite consecine plcute.

  8 Te"ria a$"ia+iei #ri( "(ti=%itate 9E. G%t7rie:9otrivit teoriei asociaiei prin contiguitate a cercettorului american =dHin Iut$rie#

  n nvare nu este nevoie de ntrire# deoarece simpla asociere prin contiguitate (prinalturare) este suicient.

  !stel# =. Iut$rie a criticat teoria clasic a lui =. T$orndike /i a eliminat tot ceea ce ise prea c imprim subiectivitate n modiicarea comportamentului.

  Iut$rie a reluat aparatul utili1at iniial de T$orndike /i anume cu/ca n care eraintrodus animalul (o pisic)# cu deosebirea c aceasta se desc$idea cu u/urin. !nimalul

  era introdus n cu/c printr-un tunel din spate# cea cteva ncercri /i atingnd u/a# ie/eaaar. De/i lng cu/c se ala o bucat de pe/te# pisica nu-i ddea nici o atenie. Deci# nu$rana a ost scopul ei real. 2otograiile arat c# repetndu-se e0periena# pisica atinge u/an acela/i el ca prima oar. *i/crile cute pn la atingerea u/ii nu se rein# darmi/carea care desc$ide u/a este urmat de evadare# deci de alte mi/cri /i a/a semanevrea1 mi/carea declan/atoare.

  8 Te"ria "(di+i"(*rii "#era(te 96.>. S

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  10/66

  Gnul din e0perimentele lui 6kinner a constat n urmrirea unui /obolan nometat.!cesta este plasat ntr-o cu/c neacoperit /i prev1ut cu o bar pe care se ala agat obucat de pe/te. De iecare dat cnd /obolanul apsa bara# o mic bucat de pe/te eraeliberat n vasul e0istent n cu/c.

  Kobolanul va mnca bucata de pe/te /i curnd dup aceea va apsa din nou bara.

  3rana ntre/te reacia de apsare a barei# iar recvena apsrii va cre/te semniicativ.Dac maga1ia de $ran este deconectat# astel nct apsarea barei s nu mai duc laeliberarea $ranei# atunci recvena apsrii barei se se va diminua.

  9utem airma# potrivit teoriei lui 6kinner# c n nvare un rol deosebit l auoperaiile pe care subiectul le e0ecut /i le nsu/e/te# apt ce a contribuit la apariianvrii (instruirii) programate# ba1at n principal pe algoritmi1are.

  8 Te"ria '()*+*rii $"ia&e 9A. 6a(d%ra:Teoria nvrii sociale a lui !lbert Jandura se ocup ntr-o orm mai concret de

  evidenierea interaciunii actorilor interni /i e0terni n determinarea comportamentuluipersoanei.

  Jandura airm c nvarea are loc deoarece oamenii sunt con/tieni de consecinele

  rspunsurilor lor ca urmare a capacitii de gndire. "on/tienti1nd relaia dintreconsecine /i rspunsuri# ei se pot orienta spre viitor# se pot comporta anticipativ /i nudoar observnd evenimentele care au produs o rentrire comportamental n trecut.Teoria lui Jandura scoate n eviden inluena oamenilor asupra oamenilor /i importanacunoa/terii. =ste important presupunerea ca oamenii s ie inluenai de consecinelecomportamentului# trebuie s ie con/tieni de legtura dintre comportament /iconsecinele lui. !stel# nvarea este diicil dac oamenii nu sunt con/tieni sau sunt nmic msur con/tieni de legtura dintre comportament /i consecine.

  "unoa/terea este mi;locul prin care oamenii nva de la oameni# c$iar dac nuprimesc n mod direct o rsplat.

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  11/66

  centrat pe surprinderea unor actori interni pround implicai n nvare7 proceselecognitive# motivaional-aective# creativitatea.

  8 Te"ria =e$ta&t%&%i 9M. ?ert7ei,er0 @. @"44oiunea de cmp sugera ideea de structur#adic unitatea dintre mediu /i organism# unitatea elementelor componente ale unui aptpsi$ic.

  Lolgang MN$ler a elaborat teoria nvrii prin intuiie. =l este interesat de un modde re1olvare a problemelor prin intuirea lor /i nu prin ncercare /i eroare# ca ncondiionarea operant. =0perimentele lui Lolgang MN$ler din Tenerie ('nsulele"anare) au pus n eviden nvarea prin re1olvarea problemelor de ctre cimpan1ei.*aimua trebuia s a;ung la banana sau portocala suspendat n cu/c sau plasat la oanumit distan de cu/c. n cu/c se gseau cutii sau bastoane care se puteau pune unul

  ntr-altul. 9rima tendin a maimuei era aceea de a se ntinde dup ruct# dup care# printatonri repetate# maimua a;ungea la banan ie prin a/e1area cutiilor una peste alta# ieprin montarea celor dou bee# unul n prelungirea celuilalt. =0plicaia comportamentuluimaimuei era nu simpla ncercare-eroare sau ntmplare# ci restructurarea cmpuluipsi$ic. Transpus n domeniul nvrii# doctrina gestaltist a condus la conturarea teorieiintuiiei (insight-ului). 'nsig$t-ul este un el de iluminare intelectual# cu a;utorul cruiainormaiile sunt rapid reorgani1ate n vederea surprinderii a noi relaii ntre date /i gsiriisoluiei pentru anumite situaii-problem. Iestaltismul pune accentul pe gndire /inelegere# procese care sunt mult implicate n nvarea uman /i evidenia1 astelcaracterul adaptativ al nvrii.

  8 Te"ria '()*+*rii &ate(te 9E. T"&,a(:!ceast teorie aparine lui =dHard Tolman /i a aprut ca un rspuns la be$aviorism.

  =l susine c nvarea se produce /i r o modiicare vi1ibil a comportamentului.=. Tolman a demosntrat c nvm prin e0plorarea lumii ncon;urtoare. !stel# se

  conigurea1 o $art cognitiv# o imagine mental a realitii# care rmne n stare latent#pn cnd anumite condiii din mediu ne solicit s acem apel la aceste cuno/tine. Dee0emplu# c$iar dac nu ne-am propus s nvm cum este conigurat biroul n care lucrm#atunci cnd ni se cere s reali1m o sc$i a acestuia o vom ace# activnd inormaiile latente.

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  12/66

  =dHard Tolman are meritul c s-a concentrat mai mult asupra aspectului psi$ologic alnvrii# insistnd asupra nvrii latente.

  8 Te"ria #$i7"=e(eBei %("2ti(+e&"r 2i "#era+ii&"r i(te&et%a&e 9. Pia=et:Teoria psi$ogene1ei cuno/tinelor /i operaiilor intelectuale aparine psi$ologului

  elveian ean 9iaget (+4B,-+B4O)# considerat ondatorul psi$ologiei genetice. !ceast teorie

  se concentrea1 asupra stadiilor de1voltrii parcurse de copil de la na/tere pn la maturitate#iar nvarea presupune elaborarea treptat /i consolidarea operaiilor intelectuale /i seconstituie ca un sistem plurinivelar de activiti cognitive /i aplicative care se materiali1ea1n variate orme /i produse comportamentale.

  9si$ologia genetic abordea1 inteligena ca iind o orm superioar de adaptareeicient la situaii noi# problematice# prin structurarea datelor e0perienei. !daptarea implicdou procese complementare7 asimilarea /i acomodarea.

  9rin asimilare# persoana adaug noi inormaii la cuno/tinele pe care le deine.!similarea noilor inormaii implic deci un proces de adugare de noi e0periene /i derelectare a acestora n planul cognitiv n mod asemntor cu e0perienele anterioare.!similarea se reali1ea1 pe ba1a sc$emelor operatorii /i a e0perienei cognitive pe care

  subiectul o deine. !similarea asigur integrarea noii realiti ntr-o structur de gndireundamental pentru orice activitate de cunoa/tere.!comodarea are iniial un aspect nediereniat de procesele asimilatoare. !comodarea

  presupune o restructurare a modelelor de cunoa/tere# o dep/ire a strii anterioare prinprocese de e0pansiune# comprimare /i transormare a e0perienei cognitive. 9rin aceasta#subiectul reali1ea1 simultan nu numai adaptarea noului la situaia anterioar# ci /ivaloriicarea sa n pre1ent /i n perspectiva evoluiei activitii de instruire. !similarea /iacomodarea sunt cei doi poli ai interaciunii organism-mediu# a cror ec$ilibrare esteundamental pentru orice de1voltare uman.

  De1voltarea intelectual este v1ut ntr-o succesiune stadial a evoluiei gndirii.2iecare stadiu are o anumit structur n care nivelul superior l nglobea1 pe cel inerior.

  n evoluia intelectual# ean 9iaget a identiicat urmtoarele stadii7a) 6tadiul sen1oriomotor (O-P ani). !cest stadiu are urmtoarele caracteristicieseniale7 gndire limitat la domeniul aciunii copilului8 gndirea este o relectare relativdiereniat de realitatea nemi;locit /i premerge limba;ului8 apariia sc$emelorperceptuale7 sc$ema obiectului# constantele spaio-temporale8 cunoa/terea obiectual8realism dinamic prin e0celen.

  b) 6tadiul preoperator (P- ani)# care cuprinde dou substadii7 preconceptual (P-5ani) care se caracteri1ea1 prin7 consolidarea limba;ului /i a semnelor verbale8 cuvntuldevine instrumentul principal de transmitere a particularitilor mediului e0tern n celintern8 gndirea se ba1ea1 pe repre1entri8 atenia se poate comuta de la un termen laaltul8 apariia raionamentului intuitiv /i analogic /i intuitiv (5- ani) caracteri1at prin7capacitatea copilului de a re1olva corect sarcini de stabilire /i conservare acorespondenelor ntre mrimi# relaii de ec$ivalene8 aciunea /i cunoa/terea copiluluirmn legate de moment8 gndirea egocentric.

  c) 6tadiul operaiilor concrete (-+P ani). !cest stadiu are urmtoarele caracteristici7operaiile concrete# legate de aciuni obiectuale8 pre1ena reversibilitii# tran1itivitii /iasociativitii8 percepia global8 gndirea legat de situaii concrete# de obiecte reale sauimagini ale acestora8 apariia noiunilor de conservare a cantitii# greutii# volumului.

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  13/66

  d) 6tadiul operaiilor ormale (dup ++-+P ani) se caracteri1ea1 prin7 operaiipropo1iionale8 gndire sistematic8 demersul analitico-sintetic /i demersul ipotetico-deductiv8 e0aminarea inormaiilorQproblemelor abstracte.

  8 Te"ria $"i"-%&t%ra&* 9L.S. V'="t$

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  14/66

  Teoria ormrii pe etape a aciunilor mintale a ost elaborat de psi$ologul rus 9iotr'akovlevici Ialperin. n concepia lui Ialperin activitatea mintal repre1int ormatransormat a activitii e0terne# practice. !ciunea mintal este re1ultatul unui proces deinteriori1are ce parcurge mai multe etape de trecere treptat din e0terior n interior.

  9.'. Ialperin a cut distincia ntre aciune /i operaie. !ciunea are ca structur

  scopul# obiectul supus transormrii# modelul dup care se acionea1.

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  15/66

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  16/66

  "apacitatea de cunoa/tere /i starea de pregtire cognitiv. "apacitatea de cunoa/teredepinde de actorul genetic /i de nivelul de materiali1are intelectual iar pregtireacognitiv depinde de capacitatea de cunoa/tere# de e0periena anterioar /i de eectulinstruirii pn n acel moment.

  !ptitudinea intelectual este dependent n mare msur de inteligen. >ivelul de

  inteligen este condiionat genetic /i socio-cultural.=0erciiul este necesar actului nvrii /i trebuie organi1at n orme variate.:andamentul nvrii depinde# pe lng actorii cognitivi /i de cei motivaionali.

  Dorina cunoa/terii# curio1itatea# airmarea eu-lui# ailierea# au un rol esenial natitudinea de anga;are pentru perormanele nvrii. :ecompensa /i pedeapsa creea1 omotivaie stimulativ sau aversiv. :andamentul nvrii depinde /i de actorii depersonalitate. 'nteraciunea copilului cu adultul ia dou orme7 de sateli1are (starea dedependen a de adult) /i de nesateli1are (starea de independen ortuit sau nevoit)/i eectele acestor orme de interaciune pot i anali1abile din perspectiva randamentuluinvrii# a nivelurilor de tratare diereniat /i individuali1at# a nivelurilor de integrare aelevului n condiii speciice de /colari1are.

  9ersonalitatea educatorului# cu capacitile sale intelectuale# cu competena sapsi$opedagogic# cu disponibilitatea comunicrii au un rol important n organi1area /indrumarea nvrii (*acavei# +BB).

  8 Te"ria '()*+*rii %,%&ati)-ierar7ie 9R. Ga=(:Teoria nvrii cumulativ-ierar$ice a lui :obert IagnR valoriic multe din teoriile

  anterioare asupra nvrii /i anume7 teoria cone0ionist a lui T$orndike# teoriacondiionrii operante a lui 6kinner# teoria constructivist a lui 9iaget# teoriile cognitivisteale lui . Jruner# D. !usubel# 2. :obinson.

  9otrivit concepiei lui :. IagnR# procesul nvrii subordonea1 pe cel alde1voltrii# iind un proces care se ba1ea1 pe eectele generate de discriminare#generali1are /i transer. De1voltarea uman apare ca re1ultat# ca sc$imbare de lung

  durat pe care subiectul o datorea1 nvrii /i cre/terii. "oninutul pe care eleviiurmea1 s-l nvee trebuie s ie e0plicitat# astel nct o capacitate simpl este nvatnaintea unei capaciti mai comple0e. :. IagnR deine/te nvarea ca iind modiicareadispo1iiei sau capacitii umane care poate i meninut /i care nu poate i atribuitprocesului de cre/tere (IagnR# +B# p. ++).

  nvarea se concreti1ea1 ntr-o modiicare de perorman. 9entru producereaprocesului nvrii trebuie ndeplinite att condiiile interne ct /i cele e0terne. "ondiiileinterne constau n anumite capaciti ca7 deprinderea intelectual# strategia cognitiv#inormaia verbal# deprinderea motric# atitudinea# care apar /i se de1volt ierar$ic# eleiind premise $otrtoare n reali1area nvrii. "ondiiile e0terne sunt independente desubiectul care nva /i se reer la situaiile-stimul care aparin conte0tului n care sereali1ea1 nvarea.

  :. IagnR a identiicat opt tipuri de nvare7 nvarea de semnale# nvarea stimul-rspuns# nvarea tip nlnuire# nvarea tip asociaie verbal# nvare prindiscriminare# nvarea de noiuni# nvarea de reguli# re1olvarea de probleme.

  "ele opt tipuri de nvare sunt ordonate de la simplu la comple0# dar coordonatentre ele. 'erar$i1area implic un transer vertical# n sensul c o capacitate superioar estemai u/or nvat /i actuali1at dac cele inerioare au ost nsu/ite anterior n modtemeinic /i ntre ele e0ist asemnri structurale /i uncionale.

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  17/66

  Transerul lateral se reer la un el de generali1are care se e0tinde asupra unuiansamblu de situaii caracteri1ate prin acela/i nivel de comple0itate. 9roducerea acestuitranser lateral ine de condiiile interne# speciice iecrui individ.

  8 Te"ria 7"&"di(a,i* a '()*+*rii 9R. Tit"(e:!ceast teorie a ost elaborat de italianul :en1o Titone# care propune o interpretare

  $olist /i dinamic a nvrii. &aloarea constructiv a teoriei $olodinamice const neortul de reclasiicare a tipurilor de nvare# astel nct celor opt tipuri identiicate deIagnR# pedagogul italian le-a mai adugat /ase. 6uita tipurilor de nvare cuprinde7nvarea de semnale# nvarea stimul-rspuns# nvarea tip nlnuire# nvarea tipasociaie verbal# nvarea prin discriminare# nvarea de noiuni# nvarea de reguli#re1olvarea de probleme# nvarea de atitudini# nvarea de opinii /i convingeri# nvareaautocontrolului intelectiv /i volitiv# nvarea social# nvarea capacitilororgani1atorice.

  "omportamentul /i nvarea sunt e0plicate prin ormula7 C9A: F P90 a: S# n care Ceste comportamentul# Aeste nvarea# sunt procesele /i activitile cognitive# a suntprocesele# aciunile /i operaiile automati1ate# Peste personalitatea /i Seste situaie.

  "omportamentul nvat depinde de actorul personalitate# de procesele /i activitilecognitive# de procesele# aciunile /i operaiile automati1ate. nvarea uman se reali1ea1la trei niveluri ierar$ice de operaii7 nivelul tactic# nivelul strategic /i nivelul ego-dinamic.>ivelul tactic deine/te organi1area inalist a actelor e0terne n secvene semniicative#n perormane concrete (operaii perceptive /i motorii). >ivelul strategic deine/teprocesele de activi1are a mecanismelor de organi1are raional e0primate n operaiicognitive. >ivelul ego-dinamic este deinit prin implicarea adnc /i responsabil apersonalitii i1ico-morale care permite subiectului s uniice /i s controle1e niveluriletactic /i strategic. nvarea tactic vi1ea1 perormanele de tip comunicativ# abilitiperceptiv-motorii /i capacitile de eed-back# care ac posibil autoreglarea /iautocontrolul. nvarea strategic vi1ea1 sistemele de reguli interioare cognitive /i

  procesele de autoreglare con/tient. nvarea ego-dinamic vi1ea1 ormarea atitudiniiresponsabile a de nvare# con/tienti1area necesitii e0perienei de cunoa/tere.nvarea uman poate i repre1entat de urmtoarea succesiune a1ic7

  ( + ) ( P ) ( C )= u . . . 6 t r a t e g i a . . . T a c t i c a

  & o i n a d ea o p e r a

  " a p a c i t a t e a d ea o p e r a

  ! c t u l c o n c r e ta l o p e r r i i

  "aracteristicile generale ale modelului $olodinamic al nvrii sunt7 integrabilitatea

  (cuprinde toate tipurile de comportament)8 centrali1area (uniicarea pe vertical7 tactic#strategie# =u)8 multidimensionalitatea (articularea intern a comportamentului# anivelurilor /i a operaiilor)8 interuncionalitatea (realiia de ;os n sus7 tactic F strategie F=u)8 reversibilitatea (ordinea operaiilor este reversibil /i ciclic)8 sistemicitatea(comportamentul nvat este o entitate)8 verticalitatea evolutiv (abilitile tactice suntsistemati1ate n cadrul strategiilor# acestea sunt olosite de =ul con/tient)8 conte0tualitatea(comportamentul /i nvarea sunt relaionate ca /i personalitatea n ansamblul ei)8

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  18/66

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  19/66

  re1ultatul unei serii de acte voluntare /i con/tiente care pot i# iar n unele ca1uri trebuies ie# conduse de o persoan din e0terior.

  9otenialul de nvare este un ntreg de comportamente virtuale latente care cer oanumit implicare pentru a se maniesta. Dar mintea uman nu se limitea1 la e0istenapotenialului latent# oricum preconstituit# care se poate maniesta. 9osibilitile acesteia

  sunt mult mai mari. 9rin intermediul mediatorului pot i de1voltate capaciti pe caresubiectul n mod independent nu /i le-ar i de1voltat. *odalitile prin care mintea semodiic po1itiv constituie potenialul de nvare. 2uncionarea este partea potenialuluipus n aciune# care se maniest /i este observabil din e0terior. 9ractica este cea careace aplicabil uncionarea potenialului.

  9rin mediere se nelege acea intervenie intenionat /i activ# pe care educatorul ooer persoanelor cu care interacionea1 avnd ca obiectiv de1voltarea optim apotenialului lor /i orientarea treptat spre atingerea unui nivel crescut de autonomie. =steinvestiia# energia necesar pentru a transorma potenialul n uncionare /i pentru a creaposibiliti noi de nvare.

  9otrivit teoriei modiicabilitii /i medierii# la originea unciior mentale superioare

  st procesul de nvare n care rolul educatorului este undamental. *odalitatea deinteraciune dintre mediu# educator /i copil st la ba1a celor mai multe sc$imbristructurale care intervin n aparatul cognitiv uman. *ediatorul trebuie s ie n msur sindividuali1e1e# s aleag# s predispun anumii stimuli care s inluene1e copilul n a/ael nct s devin accesibili nelegerii sale. =vident# educatorul nu va repre1enta obarier ntre copil /i mediul ncon;urtor# iltrnd tot ceea ce din lumea e0tern a;unge lacopil. :olul educatorului este acela de a individuali1a stimulii care trebuie s ie adaptaiparticularitilor copilului pentru a deveni ct mai eicieni# de a ocali1a atenia copiluluinsu/i asupra datelor relevante# suscitndu-i atenia /i activndu-i con/tiina.

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  20/66

  unei activiti. 2r o nelegere pround a mediului n care se integrea1 nu pot srspund stimulilor e0terni# nici pentru a-i accepta# nici pentru a-i reu1a# nici pentru a-imodiica.

  5.Medierea sentimentului de competen contribuie la con/tienti1area de ctre copila ceea ce el /tie de;a# a traseului pe care este capabil s-l parcurg# a;utndu-l s-/i

  utili1e1e n mod optim competenele sale. *ediatorul a;ut persoana mediat s /ide1volte ncrederea n sine necesar pentru a se anga;a cu succes n activitate. 6ubiectuleste pus n situaia de a reali1a ceva# /i c$iar dac va ntlni diiculti# el posedinstrumentele pentru a le dep/i# a/a cum a procedat /i nainte. =ste un a;utor cognitiv /irelaional pentru a deveni con/tient de competenele pe care le posed# aceastaurni1ndu-i energia necesar pentru a intra n ;oc# deoarece posibilitatea de succese0ist n mod real.

  .Medierea regulilor de comportamentcontribuie la crearea ec$ilibrului re1ultat dincon/tienti1area nevoii de automonitori1are /i de a;ustare a propriei conduite. *ediereacontrolului comportamentului la copil poate i asemnat cu instalarea unui semaor7lumina ro/ie are rolul de a opri comportamentele impulsive cu care copilul ar putea s se

  arunce ntr-o situaie# lumina galben invit copilul la anali1a rele0iv a situaiei# iarlumina verde l va ncura;a s acione1e# stimulndu-l ca ntotdeauna s a/tepte momentulbun de start.

  ,. Medierea comportamentului de participareeste capacitatea de a /ti s mparie0periena# sentimentele# /i gndurile cu ceilali# cnd aceasta este util pentru a re1olvampreun probleme# crend o competen ma;or /i colectiv. *ediereacomportamentului de participare se leag de interdependena dintre mediator /i subiect /idintre oameni n general. =ste nevoia reciproc de colaborare la nivel aectiv /i cognitiv.9articiparea contribuie la de1voltarea empatiei prin intermediul interaciunii sociale.

  . Individualizarea i diferenierea psihologic.

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  21/66

  evaluarea soluiilor posibile ntr-o situaie-problem# pe alegerea soluiei adecvate /irespingerea argumentat a celor mai puin adecvate. Indirea critic presupuneraportarea activ# n cuno/tin de cau1 /i bine undamentat logic a subiectului# ladatele problemei /i opiunea lui pentru modalitatea de re1olvare considerat ca iindoptim. 9roesorii americani "$arles Temple# eannie 6teele /i Murtis *eredit$ au

  conceput un program coerent# ba1at pe strategii de lectur /i scriere# prin care se de1voltcapacitatea de a gndi critic. >oul model de predare-nvare este centrat pe construireasensului /i cuprinde urmtoarele etape7 =vocareQ:eali1area sensuluiQ:elecie.

  =vocarea este etapa n care se evidenia1 cuno/tinele deinute de;a de elevi# dar /ieventualele nenelegeri# conu1ii /i erori de cunoa/tere# toate constituind o ba1 realpentru dobndirea de noi cuno/tine# pentru reali1area unei nvri durabile /i eiciente.

  :eali1area sensului este etapa n care se reali1ea1 nvarea. < anumit sarcin denvare este parcurs# de la ormularea acesteia pn la atingerea unui re1ultat. 6ubiectulabordat este anali1at din perspective diverse# se reali1ea1 permanent cone0iuni ntre ceeace se /tia de;a /i ceea ce tocmai se nsu/e/te.

  :elecia este etapa care dep/e/te clasica i0are a cuno/tinelor prin crearea unui

  moment n care se anali1ea1 critic ceea ce tocmai s-a nvat. :elecia stimulea1ormularea de ntrebri /i opinii personale argumentate# integrarea cuno/tinelor noi nsistemul propriu e0istent /i autorelecia asupra modului n care s-a lucrat. 9rin acestultim aspect# etapa releciei stimulea1 de1voltarea strategiilor metacognitive.

  . PREDAREA

  .1. C"(e#t%& de #redare. Re&a+ia #redare-'()*+are-e)a&%are

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  22/66

  .. Predarea ! at de ",%(iare e4iie(t.. Strate=ii 2i $ti&%ri de #redare

  .1. C"(e#t%& de #redare. Re&a+ia #redare-'()*+are-e)a&%are

  Din perspectiv didacticii tradiionale# predarea este activitatea des/urat de cadruldidactic cu scopul transmiterii de cuno/tine la elevi /i de ormare a priceperilor /ideprinderilor acestora. Din perspectiva didacticii moderne# predarea eicient implicnvarea eicient. 9redarea presupune alegerea# selectarea /i prelucrarea unui coninutce urmea1 a i transmis# precum /i adaptarea la acesta a metodelor# mi;loacelor /iormelor de organi1are a instruirii. !stel# a preda nseamn7 a prevedea (planiica# proiecta) producerea sc$imbrii dorite8 a preci1a natura sc$imbrii (preci1area obiectivului urmrit)8 a determina coninutul acestei sc$imbri8 a organi1a /i diri;a producerea sc$imbrii8 a organi1a condiiile care avori1ea1 apariia sc$imbrilor respective8 a controla /i aprecia nivelul la care se reali1ea1 sc$imbrile a/teptate# concreti1ate

  n re1ultate ale nvrii.Din perspectiva psi$opedagogiei moderne s-au conturat cteva interpretri

  importante ale predrii (>eac/u# +BBB# pp. B5-B,)7 predarea implic producerea unor re1ultate n conduita elevilor8 re1ultatele ce urmea1 s apar n mod necesar dup predare sunt legate de ora de

  inducere a nvrii /i de producerea acesteia8 predarea implic nvare cnd aspectul intenional este regsit ntr-un re1ultat cu

  valoare de succes8 n predare este implicat n mod logic nvarea# deoarece obiectivele propuse pot i

  atinse ntr-un timp scurt prin activiti de e0plicare# de introducere sistematic a unuiconinut nou n cadrul sistemului de cuno/tine e0istent8 predarea /i nvarea se maniest ca procese coevolutive# dat iind interaciunea

  ireasc /i necesar a celor dou activiti privite ca subsisteme8 predarea devine un proces eicient dac /i numai dac induce un proces real de

  nvare# dac i motivea1 pe elevi s se implice n activitate8 predarea implic o structur mental /i interacional ordonat /i ba1at pe relaii

  interne la nivelul coninutului ei# al subiecilor umani implicai# al dimensiunilortemporale /i spaiale etc.

  predarea este un proces secvenial /i reversibil n uncie de nivelurile de nelegereale elevilor# de eed-back-ul pre1ent# de gradul operaionali1rii obiectivelor /i alconinuturilor corespun1toare8

  predarea este un proces prescriptiv /i normativ# ceea ce presupune o particulari1are/i o convertire a normelor# regulilor /i principiilor pedagogice n elemente practice detransmitetre# nsu/ire /i actuali1are a unor valori de coninut inormaioanl#metodologic /i acional8

  predarea acilitea1 de1voltarea /i ormarea progresiv a personalitii elevilor8

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  23/66

  predarea este o activitate comple0 care include att comportamente observabile /imsurabile ct /i comportamente interiori1ate (atitudini# interese# motivaie# voin)8

  predarea se e0tinde dincolo de activitatea des/urat n clas# include de aptproiectarea# organi1area# elaborarea ntregului demers educaional.9lecnd de la aceste accepiuni putem deini predarea ca iind o component a

  instruirii care const n diri;area nvrii elevului n vederea reali1rii anumitor obiectiveeducative. 9redarea# ca latur a procesului de nvmnt este strns legat de celelaltedou laturi7 nvarea /i evaluarea. Dac nvarea de tip /colar nseamn sc$imbareacomportamentului elevilor ca urmare a tririi unei e0periene organi1ate pedagogic#predarea vi1ea1 planiicarea# organi1area /i des/urarea acestei sc$imbri# prinanga;area elevilor ntr-o nou e0perien de cunoa/tere# de trire sau de aciune# iarevaluarea permite msurarea /i aprecierea re1ultatelor obinute de elevi n urma predrii/i nvrii.

  .. Predarea ! at de ",%(iare e4iie(t

  9redarea eicient este# de cele mai multe ori# re1ultatul unui act de comunicareeicient# deoarece comunicarea repre1int modul undamental de interaciune dintreproesor /i elev. "omunicarea didactic are valoare de principiu a0iologic al activitii deeducaie# care presupune un mesa; educaional# elaborat de un emitor (proesorul)#capabil s provoace reacia ormativ a receptorului (elevul)# evaluabil n termeni decone0iune invers.

  :elaionarea eicient dintre proesor /i elev este posibil datorit repertoriuluicomun# congruenei repertoriilor celor doi. :epertoriul comun repre1int sistemul denoiuni /i aciuni utili1ate de binomul proesor-elev. "omunicarea pedagogic sereali1ea1 atunci cnd intersecia celor dou repertorii are o valoare po1itiv destul demare pentru a ace mesa;ul re1istent la perturbaii# iind evitate distorsiunile /i eectele lor

  negative.n comunicarea didactic apar perturbaii# ale cror cau1e pot i grupate astel7perturbaii cau1ate de organi1area /i des/urarea necorespun1toare a predrii /invrii8 perturbaii determinate de condiiile ambientale8 distorsiuni generate de stareade oboseal sau neatenia elevilor sau a proesorului8 perturbaii aprute din incongruenapsi$ologic.

  !ceste enomene ca /i altele alterea1 comunicarea didactic# creea1 obstacole ntransmiterea /i asimilarea inormaiilor.

  9entru prevenirea /i eliminarea acestor probleme se recomand planiicareacomunicrii didactice# planiicare care anga;ea1 parcurgerea urmtoarelor trepte deorgani1are7

  a) preci1area obiectivelor concrete8b) alegerea inormaiilor semniicative8c) gruparea inormaiilor n ;urul unei legturi care stimule1 perceperea /i

  nelegerea mesa;ului# /i a unor mi;loace didactice adecvate8d) ordonarea inormaiilor n dierite variante7 cronologic# spaial# deductiv#

  inductiv# cresctoare# descresctoare# cau1al# tematic8e) evidenierea inormaiilor n cadrul unui plan de idei - ancor8) elaborarea primei variante a mesa;ului8

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  24/66

  g) corectareaQperectarea primei variante a mesa;ului8$) elaborarea variantei inale.Dimensiunea prioritar ormativ a comunicrii didactice presupune reali1area

  urmtoarelor operaii# reali1ate /i integrate de proesor la nivelul aciunii educaionale7stpnirea deplin a coninutului mesa;ului educaional# perecionarea continu a

  canalelor de comunicare a mesa;ului educaional.Gn aspect important# care trebuie subliniat n legtur cu predarea v1ut ca act decomunicare pedagogic eicient# este acela legat de con/tienti1area de ctre cadrul didactica aptului c cei doi subieci umani proesorul /i elevul au niveluri dierite de de1voltare agndirii. !stel# n procesul de predare cadrul didactic trebuie s-/i adapte1e ntreguldemers educaional la ormele de gndire proprii elevilor de dierite vrste. De multe ori#cadrele didactice au tendina de a pre1enta coninuturile educaionale ntr-o orm init#condensat# deductiv n timp ce elevii utili1ea1 de obicei raionamentul inductiv# recurgla segmentarea unui coninut n pa/i mici. !nali1nd aceste idei# putem spune cactivitatea de predare constituie laboratorul unde cadrul didactic poate s-/i pun nvaloare cuno/tinele psi$opedagogice care mbinate cu cele de specialitate i coner

  marele titlu de dascl adevrat... Strate=ii 2i $ti&%ri de #redare

  6tilul de predare repre1int ansamblul maniestrilor comportamentale ale cadruluididactic n conte0te didactice determinate cum ar i7 predarea leciei# coordonareaactivitii elevilor# ndrumarea activitilor practice# evaluarea re1ultatelor nvrii. 6tilulde predare devine o constant a personalitii cadrului didactic# n care se relectconcepia /i competenele psi$opedagogice ale acestuia. 9ot i identiicate mai multestiluri de predare7 dup ponderea metodelor de predare7 e0po1itiv8 interogativ8

  dup mobilitatea comportamentului didactic7 adaptabil# le0ibil8 rigid# inle0ibil8 dup modalitatea de conducere7 autoritar8 democratic8 laisse1 F aire8 dup po1iia partenerilor n activitatea didactic7 centrat pe proesor8 centrat pe elevi8

  interactiv8 dup modalitatea de raportare la nou7 desc$is spre inovaie8 rutinar8 dup climatul aectiv7 apropiat8 distant8 impulsiv.

  H. PRINCIPIILE DIDACTICE

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  25/66

  H.1. Pri(i#ii&e didatie - de4i(i+ieH.. Carateri$tii&e #ri(i#ii&"r didatieH.. Si$te,%& #ri(i#ii&"r didatie

  H.1. Pri(i#ii&e didatie - de4i(i+ie

  9rincipiile didactice repre1int un ansamblu de cerine# norme# reguli generale careundamentea1 teoria /i practica educativ /i care orientea1 proiectarea# organi1area /ides/urarea activitilor de predare-nvare. 9rincipiile didactice se constituie ca idei deba1 care trebuie respectate n procesul de nvmnt# iind un re1ultat al practiciieducaionale# al cercetrilor psi$opedagogice reali1ate de speciali/ti de-a lungul timpului.9rincipiile didactice relect legi /i legiti a cror respectare asigur reali1area optim aobiectivelor educaionale. an !mos "omenius /i-a adus contribuia n descoperirea /iormularea principiilor pedagogice# care au ost menionate n opera sa Didactica*agna din secolul al %&''-lea.

  H.. Carateri$tii&e #ri(i#ii&"r didatie

  9rincipiile didactice au urmtoarele caracteristici7!). Caracterul normativ al principiilor didactice re1ult din undamentarea lor

  legic. :espectarea lor se recomand n toate etapele procesului de nvmnt."aracterul normativ re1id n uncia lor orientativ /i reglatoare# care /i gse/te ecou nstabilirea obiectivelor# n structurarea coninutului# alegerea ormelor de reali1are aprocesului de predareQnvare /i a diverselor variante ale acestuia# n stabilirea /iaplicarea strategiilor didactice prin ngemnarea optim a unor seturi de metode de

  predare nvare cu mi;loace de instruire# precum /i n reali1area veriicrii F evaluriirandamentului (9reda# +BB# p. 4).J). Caracterul obiectiv este determinat de aptul c principiile sunt ormulate n

  concordan cu realitatea# acionea1 independent de agenii educaionali# prinrespectarea particularitilor iecrei etape din evoluia individului. 9rincipiile didacticeasigur orientarea procesului de nvmnt pe un traseu deta/at de tendine# impresii /idorine subiective.

  "). Caracterul sistemiceste determinat de aptul c principiile intr n relaie unelecu altele# reali1nd un ansamblu de legiti care se caracteri1ea1 prin interdependen /iinteraciune. !stel# se recomand implicarea simultan sau succesiv a principiilor nproiectarea /i reali1area obiectivelor propuse.

  D). Caracterul dinamic(desc$is) este determinat de nevoia continu de adaptare aactivitilor educaionale la realitatea mereu n sc$imbare. 9rincipiile didactice secaracteri1ea1 prin desc$idere n aa sc$imbrilor /i e0igenelor impuse de progreselereali1ate n /tiinele psi$opedagogice. !stel# pot aprea alte principii noi sau cele clasicepot i reormulate /i eseniali1ate n uncie de cercetrile e0istente.

  H.. Si$te,%& #ri(i#ii&"r didatie

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  26/66

  6istemul principiilor didactice cuprinde7 9rincipiul intuiiei (al corelaiei dintre sen1orial /i raional# dintre concret /i

  abstract)89rincipiul legrii teoriei de practic8

  9rincipiul participrii con/tiente /i active a elevului n activitatea didactic89rincipiul sistemati1rii /i continuitii cuno/tinelor89rincipiul accesibilitii (al respectrii particularitilor de vrst /i individuale)89rincipiul nsu/irii temeinice a cuno/tinelor.Principiul intuiiei (al corelaiei dintre senzorial i raional, dintre concret i

  abstract intuiiei e0prim importana cunoa/terii sen1oriale a realitii# reali1at prinintermediul simurilor# ca ba1 a cunoa/terii logice# raionale. "onceptul de intuiie npsi$ologie /i pedagogie se reer la cunoa/terea direct# prin intermediul anali1atorilor# aobiectelor# enomenelor# proceselor. 9lecnd de la concret# elevul a;unge la generali1ri /iabstracti1ri# iar atingerea acestui ultim nivel se reali1ea1 prin desprinderea de dateleintuitive# de concreteea /i individualitatea obiectelor /i proceselor# prin intermediul

  gndirii abstracte.9rincipiul intuiiei se reali1ea1 prin7 selectarea materialului didactic8 mbinarea materialului didactic intuitiv (obiecte reale sau substitutele lor) cu

  cuvntul# mi;loace logico - matematice# inormatice8 implicarea elevului n eectuarea unor activiti variate de observare# selectare#

  anali1# sinte1# comparaie# verbali1are.Ki ca totul s li se imprime ct mai u/or trebuie apelat# ori de cte ori este posibil# la

  simuri... s ie unite au1ul cu vederea /i gustul# cu mna... # materia care trebuie nvats nu ie doar e0pus# ca s ptrund numai n urec$i# ci ea trebuie pre1entat /i prinimagini# ca astel repre1entarea s se imprime oc$iului# urec$ii# intelectului /i memoriei.

  (.!."omenius#!idactica Magna)Principiul legrii teoriei de practic e0prim necesitatea mbinrii activitii densu/ire a cuno/tinelor teoretice cu activitatea de nsu/ire a cuno/tinelor practice sau deormare a priceperilor /i deprinderilor practice. Tot ceea ce se asimilea1 n activitiledidactice se cere a i valoriicat n activitile ulterioare (intelectuale# practice)."on/tienti1area aptului c ceea ce se nva va avea o aplicabilitate practic# devine omotivaie puternic. !cest principiu evidenia1 aptul c practica este un i1vor al teorieiiar teoria vine n spri;inul practicii prin undamentarea /tiiniic.

  9rincipiul legrii teoriei de practic se reali1ea1 prin7 mbinarea activitilor teoretice cu cele practice8 e0erciii# probleme# e0periene# e0empliicri# argumentri8 activiti didactice cu caracter aplicativ reali1ate n laboratoare# cabinete# ateliere8 activiti de proiectare# cercetare8 vi1ite# e0erciii cu scop didactic.

  >u pentru /coal# ci pentru via nvm. (6eneca# sec. ' . e. n.)Kcoala nu trebuie s pregteasc pentru via# ci s ie viaa ns/i. (o$n DeHe)

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  27/66

  Principiul participrii contiente i active a elevului "n activitatea didacticdemonstrea1 necesitatea reali1rii n primul rnd a unei activi1ri a elevilor# carepresupune n mod special# stimularea participrii lor n activitile instructiv-educative#participare care asigur nvarea eicient a materialului parcurs. !ctivi1area instruiriiasigur undamentul psi$ologic al didacticii moderne care proiectea1 saltul de la

  nvmntul intuitiv# ba1at pe imitaie /i rutin# n care elevul este participant pasiv# lanvmntul activ# care stimulea1 operaionalitatea gndirii elevului# capacitateaacestuia de participare eectiv la procesul de dobndire a deprinderilor# strategiilor#cuno/tinelor# atitudinilor proiectate pedagogic la nivelul planului# al programelor /i almanualelor /colare.

  9rincipiul participrii con/tiente /i active a elevului n activitatea didactic sereali1ea1 prin7

  olosirea de e0plicaii# argumentri# e0empliicri si aplicaii8 crearea /i re1olvarea unor situaii problematice8 activi1area elevilor pentru a descoperi singuri e0plicaii# relaii#

  argumentri8 dinami1area capacitii de autocontrol /i autoevaluare.

  2iecare trebuie s a;ung la adevr cu propria-i gndire. (:ene Descartes)Ea iecare lucru trebuie s ne oprim atta vreme# pn cnd a ost neles# pn cnd

  cel ce nva /i d seama de /tiin. (.!. "omenius#!idactica Magna)

  Principiul sistematizrii i continuitii cunotinelorevidenia1 aptul c materiade studiu# coninutul disciplinelor de nvmnt trebuie s ie structurate n uniti decuno/tine# ordonate din punct de vedere logic# /tiiniic /i psi$opedagogic# integrate ntr-un sistem unitar inormaional.

  9rincipiul sistemati1rii /i continuitii cuno/tinelor se poate aplica la dou niveluri7

  nivelul macrostructural (nivelul sistemului de nvmnt prin selectarea# adaptarea#coordonarea materialului de studiu)8 nivelul microstructural (nivelul procesului denvmnt prin activitatea de predare coerent# sistematic# continu a cadrelordidactice).

  6istemati1area presupune ca predarea cuno/tinelor s se reali1e1e ntr-o manierintegrat# structurat# coordonat /i ba1at pe e0plicaie.

  "ontinuitatea presupune succesiunea disciplinelor din planul de nvmnt dar /i aconinutului e0istent n iecare disciplin studiat.

  9rincipiul sistemati1rii si continuitii cuno/tinelor se reali1ea1 printr-o serie deprocedee# strategii de structurare /i ordonare a inormaiilor ca7 re1umate# conspecte#sinte1e# planuri# clasiicri# tabele# sc$eme# graice etc.

  >oiuni clare sunt pentru copil numai acelea la a cror clasiicare e0periena sa numai poate aduga nimic. !cest principiu $otr/te n primul rnd asupra succesiuniitreptelor care vor i olosite n croirea drumului care duce la noiuni clare. n al doilearnd $otr/te ordinea obiectelor cu care se va ncepe cu copiii e0erciiul deiniiilor# /i nsr/it acest principiu mai $otr/te /i asupra momentului la care deiniiile de orice elpot s conin pentru copil adevruri reale. (.3.9estalo11i# #e$te alese# +B,)

  Principiul accesibilitii (al respectrii particularitilor de v%rst i individualesusine ideea ca materia de studiu s corespund particularitilor de vrst si individuale

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  28/66

  ale elevilor. 6e recomand astel# accesibili1area cuno/tinelor care presupune selectarea#prelucrarea# adaptarea inormaiilor prev1ute n planurile de nvmnt /i programele/colare. 9rincipiul are la ba1 undamentarea psi$ologic a de1voltrii individului.9otrivit teoriei de1voltrii cognitive a lui .9iaget# de1voltarea intelectual a individuluise reali1ea1 n stadii# cele anterioare iind integrate n cele superioare. E.6. &gotski#

  deine/te 1ona pro0im a de1voltrii ca iind distana dintre nivelul actual al de1voltrii(capacitatea elevului de a re1olva o problem n mod independent) /i nivelul potenial alperormanei (re1ultatele obinute sub ndrumarea unui adult). "u alte cuvinte# ceea ceelevul reu/e/te s re1olve n momentul actual cu a;utorul adultului# devine ulteriorre1ultat al aciunii proprii# independente. =sena acestei teorii este regsit n conceptulde nvare mediat propus de :. 2euerstein# pe care-l deine/te ca interaciunea care sereali1ea1 ntre un organism (intelect) n ormare /i un adult competent# care se interpunentre copil /i sursele e0terne de inormaie# determinnd o mediere a acestora n sensulselectrii# transormrii# sistemati1rii pentru a determina ormarea unor instrumentecognitive eiciente.

  !cest principiu se reali1ea1 prin7 adaptarea /i prelucrarea cuno/tinelor incluse n documentele /colare la

  particularitile de vrst8 sarcini instructive individuale n uncie de aptitudini# nclinaii# interese8

  'ndierent de metodele utili1ate si de talentul su personal# educatorul nu poatedes/ura o activitate eicient dect dac posed n primul rnd o solid cunoa/tere acopiilor a cror instruire i-a ost ncredinat# precum /i a condiiilor diverse de care eltrebuie s in seama pentru ca adaptarea /colar s aib loc n bune condiii.(*. Iill#&lev bun ' elev slab# +B,)

  Principiul "nsuirii temeinice a cunotinelor e0prim necesitatea /i importanareali1rii unei nvri prounde# comple0e# trainice care s asigure individuluicapacitatea de adaptare la situaiile noi# de iniiativ# autocontrol /i autoinstruire# mai bine

  1is s asigure integrarea socio-proesional. 6e poate vorbi de o nsu/ire temeinic atuncicnd elevul n ormare este capabil de modiicabilitate cognitiv (MopcioHski"amerini# POOP8 &anini# POOC)# adic are capacitatea de a remodela cuno/tineleacumulate n uncie de conte0tele noi n care se al.

  :eali1area acestui principiu este dependent de reali1area principiilor didacticeanterioare.

  "eea ce este dobndit de elev la un moment dat urmea1 s ie utili1at nperspectiv# ie pentru nsu/irea de noi cuno/tine# ie pentru ntreprinderea unor activitimateriale. Temeinicia este dat de modalitatea de nsu/ire# de i0are /i de interpretare aac$i1iiei. ("uco/#Pedagogie# +BB4)

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  29/66

  . METODOLOGIA INSTRUIRII

  .1. De&i,it*ri "(e#t%a&e/ ,et"d"&"=ie0 te7("&"=ie0 ,et"d*0 #r"ede%.. Si$te,%& ,et"de&"r de i($tr%ire/ &a$i4iare0 de$rierea ,et"de&"r

  .. Met"de #e(tr% deB)"&tarea =(dirii ritie.H. I($tr%irea a$i$tat* de a&%&at"r.. Strate=ii didatie/ "(e#t0 &a$i4iare.. MiJ&"ae didatie 2i $%#"rt%ri te7(ie de i($tr%ire/ r"&0 4%(+ii0 )a&e(+e

  4"r,ati)e

  .1. De&i,it*ri "(e#t%a&e/ ,et"d"&"=ie0 te7("&"=ie0 ,et"d*0 #r"ede%

  *etodologia instuirii repre1int ansamblul metodelor /i procedeelor didacticeutili1ate n procesul de nvmnt. *etodologia preci1ea1 natura# unciile# clasiicrileposibile ale metodelor de nvmnt# caracteristicile operaionale ale metodelor#

  posibilitile de diereniere ale acestora n uncie de conte0tul instruirii.Te$nologia instruirii are dou accepiuni ("uco/# +BB4# p. 4O). n sens restrns#repre1int ansamblul mi;loacelor audio-vi1uale utili1ate n procesul de nvmnt. nsens larg# te$nologia instruirii este ansamblul structurat al metodelor# mi;loacelor# alstrategiilor de organi1are a procesului de nvmnt# puse n aplicaie n interaciuneadintre educator /i educat# printr-o strns corelaie cu obiectivele pedagogice#coninuturile transmise# ormele de reali1are a instruirii /i modalitile de evaluare.

  *etoda didactic este modalitatea de aciune# cu a;utorul creia elevii# subndrumarea cadrului didactic sau n mod independent# /i nsu/esc cuno/tine# /iormea1 priceperi /i deprinderi# aptitudini# atitudini ('onescu# :adu# +BB).

  *etodele dein mai multe uncii speciice ("erg$it# +B4O# pp.+P-+)7

  uncia cognitiv (metoda este pentru elev o cale de acces spre cunoa/tereaadevrurilor /i a procedurilor de aciune# spre nsu/irea /tiinei /i te$nicii# a culturii /ia comportamentelor umane)8

  uncia ormativ-educativ (metodele contribuie la ormarea unor noi deprinderiintelectuale /i structuri cognitive# atitudini# sentimente# capaciti# comportamente)8

  uncia instrumental (metoda serve/te drept te$nic de e0ecuie# ce mi;loce/teatingerea obiectivelor propuse)8

  uncia normativ (metoda arat cum trebuie s se procede1e# cum s se predea /icum s se nvee# astel nct s se obin cele mai bune re1ultate).9rocedeul didactic repre1int o secven a metodei# un detaliu# o te$nic limitat de

  aciune# o component sau o particulari1are a metodei. *etoda repre1int un ansamblu

  corelat de procedee# considerate a i cele mai oportune ntr-o situaie concret deinstruire. &aloarea /i eiciena unei metode sunt condiionate de calitatea /i adecvareaprocedeelor care o compun. :elaia dintre metod /i procedeu este dinamic# astel nct #la un moment dat# o metod poate deveni procedeu n cadrul altei metode# dup cum unprocedeu poate deveni uneori metod# n uncie de relaia cu celelalte procedee ("uco/#+BB4# p. 4P).

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  30/66

  .. Si$te,%& ,et"de&"r de i($tr%ire/ &a$i4iare0 de$rierea ,et"de&"r

  n literatura pedagogic ntlnim o gam larg de clasiicri ale metodelor# carerelect evoluia metodologiei# utili1area n practica educaional a unor metode noi#precum /i sc$imbarea opticii n ceea ce prive/te activitatea de nvare# prin

  introducerea metodelor de aciune alturi de cele verbale.C&a$i4iarea ,et"de&"r

  'oan "erg$it (+B4O)# propune urmtoarea clasiicare7Met"de de ",%(iare

  - rale7

  =0po1itive7 e0plicaia8 descrierea8 povestirea8 prelegerea8 instructa;ul8

  "onversative7 conversaia8 discuia colectiv8 problemati1area8

  - )crise7 lectura e0plicativ8 lectura independent8

  Met"de de e;#&"rare 2i de$"#erire

  -!irecte7 observaia8 studiul de ca18 e0perimentul8

  -Indirecte7 demonstraia8 modelarea8

  Met"de de a+i%(e

  -*eal7 e0erciiul8 lucrri practice8 elaborarea de proiecte8 activiti creative8

  -)imulat7 ;ocul didactic8 nvarea dramati1at8

  Met"de de ra+i"(a&iBare7 metode algoritmice8 instruirea asistat de calculator8instruirea programat.

  9otrivit unei alte ta0onomii# reali1at n uncie de principala modalitate destructurare a metodei# se disting urmtoarele categorii de metode didactice ("ristea#POOO# pp. P5,-P5)7

  *etode didactice n care predomin aciunea de comunicare7 oral e0po1itiv(e0punerea# naraiunea# e0plicaia# prelegerea)8 oral interogativ (conversaiaeuristic# de1baterea# problemati1area# asaltul de ideiQbrainstorming)8 scris

  (lectura e0plicativ# diri;at8 activitatea cu manualul)8 la nivelul limba;ului intern(relecia personal# introspecia)8 *etode didactice n care predomin aciunea de cercetare a realitii n mod direct

  (observaia sistematic /i independent8 e0perimentul# cercetarea documenteloristorice)8 indirect (demonstraia# modelarea)8

  *etode didactice n care predomin aciunea practic# operaional7 real (e0erciiul#algoritmi1area# lucrrile practice# studiul de ca1)8 simulat (;ocul didactic# ;ocul deroluriQdramati1area)8

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  31/66

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  32/66

  dintre proesor /i elevi este unidirecional# eed-back-ul este oarte slab# iarindividuali1area predrii /i a nvrii nu e0ist. 9entru a prentmpina aceste aspecte#proesorul apelea1 la o serie de procedee orientate spre captarea ateniei# a interesului /icurio1itii# spre declan/area unei motivaii po1itive# prin recursul la ntrebri# luri depo1iie# problemati1ri pe anumite secvene# discriminri valorice etc. 9entru a avea un

  caracter logic /i sistematic# prelegerea trebuie s se des/oare pe ba1a unui plan stabilitanterior# care are o valoare orientativ /i se aplic diereniat de la o situaie la alta.Instructa+ul precede sau nsoe/te des/urarea unei activiti practice# a;utnd la

  preci1area /i clariicarea sarcinilor de ndeplinit# a condiiilor# regulilor# de ordine /idisciplin# de protecie a muncii# a modului de comportare a elevilor. 6e recomand cainstruciunile s ie ormulate clar# la obiect# s corespund nivelului de nelegere a celorcrora li se adresea1 /i s asigure ndrumarea eecturii sarcinilor respective.

  Conversaiaeste o convorbire care se reali1ea1 ntre proesor /i elevi# prin care sestimulea1 /i se diri;ea1 activitatea de nvare a acestora. 6e ba1ea1 pe ntrebri /irspunsuri ce se ntreptrund pe vertical (ntre proesor /i elevi) /i pe ori1ontal (ntreelevi /i elevi). "onversaia cunoa/te mai multe orme7 conversaia euristic# cate$etic#

  de1batere.Conversaia euristiceste o orm de conversaie ba1at pe nvarea con/tient#olosind dialogul. ! ost numit /i socratic# iind asemntoare cu metoda olosit deilosoul grec 6ocrate# cunoscut /i sub denumirea de maieutic (mo/ire# na/tere)."onversaia euristic const ntr-o succesiune de ntrebri puse cu abilitate# n alternancu rspunsurile primite de la elevi# prin care proesorul determin elevii s ac oinvestigaie n sera inormaiilor pe care le dein# s ac anumite cone0iuni /i asocieri#astel nct s a;ung la descoperirea unor date noi. 9rintr-un eort de gndire inductiv#clu1ii de ntrebri# elevii pot a;unge la sesi1area unor legturi cau1ale# a unor trsturicaracteristice# la ormularea unor conclu1ii /i generali1ri# pot s desprind /i sormule1e logic o regul# s elabore1e o deiniie etc. =ste ns evident c elevii nu pot

  descoperi pe aceast cale inormaii cu totul noi7 nume# denumiri# date# apte# evenimente.2olosirea conversaiei euristice necesit o deosebit pregtire /i miestrie pedagogic.6uccesiunea ntrebrilor trebuie minuios /i logic stabilit# acordndu-se o mare atenienaturii ntrebrilor. n locul unor ntrebri de memorie# reproductive# de tipul7 cine# ce#care# cnd# unde# ce este S etc.# sunt de preerat ntrebrile de gndire# de descoperire# cade e0emplu7 de ce# pentru ce# dacatunci# cumS /i cele de evaluare7 ce nsemntateareS. 6uccesul conversaiei depinde /i de priceperea proesorului de a ormula /i a punentrebri# n alternan ireasc cu rspunsurile a/teptate. Din punct de vedere alconinutului# se cere ca ntrebarea s ie clar /i precis ormulat# concis# astel nctelevii s-/i dea seama e0act ce anume li se cere. De asemenea# se recomand ca subaspect gramatical# ntrebrile s ie ormulate corect /i simplu# evitndu-se ntrebrileec$ivoce# imprecise# care admit rspunsuri reeritoare la conte0te dierite /i nu orientea1elevii spre sarcin. Dac este nevoie se pot adresa ntrebri a;uttoare# suplimentare# careu/urea1 nelegerea /i duc la corectarea rspunsurilor gre/ite. ntrebrile vor i deasemenea accesibile /i variate# nu vor sugera rspunsurile a/teptate# nu vor pretinderspunsuri monosilabice# de tipul da sau nu. !poi# ntrebrile vor i bine reparti1ate /idiereniate ca grad de diicultate# astel nct s cuprind ntreaga clas. 9roesorultrebuie s ie atent /i la timpul de gndire acordat elevilor# s ie suicient# n ca1 contrarrspunsurile devenind supericiale# eronate# incomplete# conu1e.

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  33/66

  Conversaia catehetic are la ba1 nvarea mecanic a inormaiilor transmise deproesor. =levul trebuie s memore1e /i s reproduc r nici o interpretare ceea ce i-aost predat. < astel de metod rnea1 maniestarea /i de1voltarea capacitilorintelectuale nemaiiind susinut de pedagogia contemporan.

  !ezbaterea (discuia colectiv este un sc$imb reciproc# organi1at /i constructiv de

  inormaii# impresii# preri# aprecieri critice# propuneri# a0ate n ;urul unui subiect luat nstudiu# n ;urul unui e0emplu# al unui apt concret etc. =levii se antrenea1 u/or n astelde discuii /i ncearc s-/i clariice n comun dierite aspecte ale vieii. =ste o bunmodalitate de a-i ace s relecte1e# s-/i pun ntrebri# de a le inluena gndurile#atitudinile# conduita# de a le stimula gndirea /i imaginaia. De1baterea poate i olositca procedeu didactic# mbinat cu dialogul n cadrul lucrrilor de laborator# seminarii# ncadrul practicii# proiectelor# simpo1ioanelor etc.

  rainstorming'ul (sauasaltul de idei) const n elaborarea n cadrul unui grup# nmod spontan /i n lu0 continuu# a unor soluii# idei originale necesare re1olvrii uneiprobleme. Jrainstorming-ul este o metod de cutri /i creaii individuale dar /i deconruntare# alegere a soluiilor elaborate n grup. 6tructura metodei cuprinde dou etape

  distincte7 etapa producerii individuale a ideilor (anunarea temeiQproblemei de re1olvat8emiterea# elaborarea de ctre participani a ct mai multor idei# soluii pentrure1olvarea problemei)8

  etapa aprecierii inale a ideilor (nc$eierea ntlnirii de asalt de idei8 evaluarea ideilor/i stabilirea conclu1iilor).:egulile care trebuie respectate n reali1area acestei metode sunt7

  stimularea unei producii ct mai mare de idei8 preluarea ideilor emise# continuarea# completarea# ameliorarea acestora8 suspendarea interveniei critice asupra ideilor emise8 ierar$i1area valoric a ideilorQsoluiilor emise.

  Teme care pot constitui subiecte de de1batere pentru aceast metod7 Isii cteva modaliti de mbunire a nvmntului n mediul rural din ara

  noastr. 'dentiicai cteva msuri eiciente# pe care le-ai lua n calitate de manager al unei

  instituii de nvmnt# n aplicarea unui proiect de desegregare. "e strategii de prevenire /i combatere a absenteismului /colar# a-i adopta n calitate

  de proesorSProblematizareaeste o metod cu caracter activ-participativ# ormativ /i euristic care

  antrenea1 /i de1volt capacitile intelectuale# de e0plorare /i gndirea logic a elevilor."onst ntr-o suit de procedee prin care se urmre/te crearea unor situaii problem# a

  unor stri conlictuale# contradictorii# ce pot s re1ulte din trirea simultan a dourealiti de cunoa/tere dierite7 pe de o parte e0periena anterioar de care dispune elevul(inormaii# deprinderi# impresii)# iar pe de alt parte elementul de noutate /i surpri1# denecunoscut (impus de noua sarcin)# n aa cruia datele vec$i par ineiciente /iinsuiciente pentru a a;unge la re1olvarea sau e0plicaia dorit. n conruntarea cu aceastsituaie neobi/nuit# elevul trie/te un moment de tensiune# o stare de curio1itate# deuimire# de dorin de a re1olva problema# ceea ce incit la cutri# la investigaii# laenunarea unor ipote1e# presupuneri# soluii posibile. 6peciicul acestei metode const n

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  34/66

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  35/66

  ormularea# abtsracti1area /i generali1area conclu1iilor# a re1ultatelor descoperirii8 aplicarea n mod creator a re1ultatelor descoperirii n dierite conte0te.

  Gtili1area acestei metode contribuie n primul rnd la amiliari1area elevilor cumetodele euristice (de descoperire)# creea1 premisele necesare unei activiti intelectualeintense iar re1ultatele obinute repre1int ac$i1iii importante# care contribuie la

  de1voltarea motivaiei intrinseci.*eflecia personaleste o metod didactic de comunicare la nivelul dialogului /ilimba;ului intern# care presupune concentrarea interioar /i ocali1area gndirii asupraunor idei# a unui subiect# a unei probleme. n uncie de mai multe criterii pot iidentiicate mai multe tipuri de relecie (Joco/# POOP# pp. +P-+C)7

  - dup natura situaiilor de nvare# relecia poate i valoriicat n situaii denvare individual (relecie individual) sau n situaii de nvare n comunQgrup(relecie colectivQde grup)8

  - dup operaiile intelectuale implicate# relecia poate i preponderent euristic(deductiv# analogic)# critic sau ba1at pe e0perimentare mintal a unor structuricognitive idei# modele8

  - dup caracterul su# relecia poate i spontan# oca1ional sau sistematic#metodic8- dup orma sa# relecia poate i diri;at din e0terior sau autodiri;at.:elecia personal poate i utili1at n studiul tuturor disciplinelor /colare# n

  secvenele de predare# nvare /i evaluare# n special n cadrul activitilor des/urate cuelevii de peste ++-+P ani# care au de1voltat inteligena rele0iv. n cadrul activitilordidactice relecia personal poate i mbinat cu alte metode didactice# precumconversaia euristic# problemati1area# e0perimentul# nvarea prin cooperare# nvareaprin descoperire etc.

  ectura (munca cu manualul este o metod n care predomin aciunea decomunicare scris. Eectura permite parcurgerea /i asimilarea unui volum de cuno/tine

  mult mai mare dect prin metode e0po1itive. 6e disting mai multe tipuri de lectur("erg$it# +BB)7Dup inalitatea urmrit# distingem7 lectura cu scop de nvare# lectura cu scop de

  documentare# de clariicare a unor lucruri# cu scop de recreere sau destindere8Dup ritmul lecturii# ntlnim7 lectura lent (n gnd# de proun1ime) /i lectura rapid

  (ba1at pe o vedere global asupra te0tului)8Dup modul lecturii# avem7 lectura critic (presupune anali1e interpretative)# lectura

  e0plicativ (care pune accentul pe anali1a /i nelegerea ideilor e0puse n te0t# peaprecierea modului de e0primare a ideilor# pe scoaterea n eviden a valorii /isemniicaiei acestora)# lectura selectiv (de reinere a unui anumit tip de inormaie)#lectura problemati1at (condus de anumite ntrebri-problem puse de proesor)# lectura

  creatoare (presupune prelucrarea cuno/tinelor re1ultate din actul lecturii n vedereaelaborrii re1umatelor reeratelor# compunerilor# eseurilor).9entru reali1area unui act de lectur eicient se recomand respectarea unor cerine

  de nsu/ire a unei te$nici de studiu eicient cu cartea /i respectarea unor cerine de igienalecturii (citirea s se reali1e1e la masa de lucru# ntr-un mediu ambiant cu eect tonicasupra psi$icului# alternarea programului de lectur cu cel de odi$n# alternarea lecturiimai multor discipline# cu speciic dierit etc).

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  36/66

  bservaia este modalitatea de ormare a capacitilor de percepere activ# deurmrire a obiectelor /i enomenelor de ctre elevi# ie sub ndrumarea cadrului didactic(observaie diri;at)# ie n mod autonom (observaie independent).

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  37/66

  negativ (poate vi1a absena unor proprieti# a unor interrelaii ntre mrimi /i poatevi1a corectarea sau inirmarea repre1entrilor gre/ite ale elevilor reeritoare laenomene# procese# evenimente).- e0perimentul destinat ormrii deprinderilor practiceQmotrice - const n eectuarea

  con/tient /i repetat de ctre elevi a anumitor e0periene# aciuni /i operaii# n vederea

  ormrii unor priceperi /i deprinderi de activitate practic /i n vederea nsu/irii unorcuno/tine reeritoare la enomenele# procesele /i evenimentele provocate n e0periment.!emonstraia este metoda didactic care const n pre1entarea unor obiecte#

  enomene sau substitute ale acestora# precum /i n e0ecutarea sau producerea n aaelevilor a unor aciuni# enomene# e0periene# n scopul asigurrii unui suport concret-sen1orial procesului de nvare. Demonstraia are la ba1 un suport material (natural#igurativ sau simbolic)# de la care se pleac /i se construiesc repre1entri# constatri#interpretri. Ki limba;ul poate constitui un suport al demonstraiei# n msura n care unnivel mai concret al limba;ului ace posibil e0plicarea /i clariicarea unor inormaii maiabstracte. Gneori nu este posibil pre1entarea obiectului real n aa elevilor# iar n acestca1 se recurge la substitute intuitive# cum sunt7 imagini# otograii# $ri# plan/e etc.

  Demonstraia ace mai accesibil materia de studiat# iind o aplicare a principiuluiintuiiei prin reali1area trecerii de la cunoa/terea sen1orial la cea raional. Demonstraiaeste o modalitate de legare a predrii-nvrii de practic# asigurndu-se accesibilitateamaterialului studiat. n uncie de materialul intuitiv avut la dispo1iie# se pot identiicamai multe tipuri de demonstraie ("erg$it# +B4O)7 demonstraia pe viu (e0perimente de laborator# operaii motrice# comportamente)8 demonstraia igurativ (cu a;utorul repre1entrilor graice)8 demonstraia cu a;utorul desenului la tabl8 demonstraia cu a;utorul modelelor (i1ice# graice)8 demonstraia cu a;utorul imaginilor audio-vi1uale (proiecii i0e# secvene televi1ate)8 demonstraia prin e0emple.

  Modelareaeste o metod ba1at pe olosirea analogiei# adic pe redarea ntr-o ormsimpliicat# sc$emati1at# apro0imativ a unor obiecte sau enomene ce sunt mai greusau c$iar imposibil de urmrit prin observare direct (orme de relie# pri ale uneiplante# alctuirea unor organe ale corpului omenesc# uncionarea unor ma/ini /i aparateetc.). n procesul de nvmnt se olosesc mai multe categorii de modele7 modele obiectuale (reproduc la scar mai mic sau mai mare dect n realitate

  dierite obiecte sau enomene# sub orm de7 mula;e# corpuri geometrice# piesesecionate# mac$ete# modele n relie etc.)8

  modele igurative (reproduc obiectul cu a;utorul imaginii7 sc$ie# sc$eme#organigrame# graice)8

  modele simbolice (reproduc originalul cu a;utorul semnelor convenionale7 ormulematematice# c$imice)'ndierent de natura lor# modelele relect trsturile caracteristice ale obiectelor /i

  enomenelor# astel nct ac posibil o cunoa/tere mai pround a realitii. *odeleledidactice reproduc structura obiectelor# enomenelor /i proceselor# insistnd asuprarelaiilor uncionale dintre componente sau impunnd operarea cu ele n procesulnvrii.

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  38/66

  &$erciiul este modaliatatea de eectuare con/tient /i repetat a unor aciuni /ioperaii n scopul ormrii de priceperi /i deprinderi practice sau intelectuale# de1voltriiunor capaciti /i atitudini# consolidrii cuno/tinelor dobndite# stimulrii potenialuluicreativ al copiilor. 6e pot eectua diverse tipuri de e0erciii7 e0erciii introductive (de amiliari1are cu noile aciuni /i operaii de nsu/it)8

  e0erciii de ba1 (de repetare n vederea automati1rii operaiei)8 e0erciii de consolidare (de perecionare a deprinderilor de;a ormate)8 e0erciii aplicative (de utili1are practic a unui suport teoretic)8 e0erciii de creaie (de e0ecutare a unor aciuni n mod original sau n combinaii noi#

  pentru a obine eecte creative).9entru ca e0ersarea s devin eicient se recomand respectarea mai multor

  condiii7

  proesorul s cunoasc bine structura# valoarea /i limitele e0erciiului de e0ecutat8 proesorul s comunice elevilor n ce scop se eectuea1 e0erciiul8 elevii s cunoasc suportul teoretic (regula# deiniia) ce st la ba1a e0erciiului dat8 s se e0plice /i s se demonstre1e n prealabil modelul aciunii8 s se asigure e0ecutarea repetat a aciunii8 s se cree1e condiii de e0ersare ct mai variate8 e0erciiile s ie gradate dup comple0itate /i diicultate8 s se mbine e0ersarea global cu ragmentarea aciunii 8 s se impun un ritm optim de lucru8 proesorul s ac veriicri imediate# pentru a nu se automati1a e0ecuii gre/ite8 s se oere posibiliti de autocontrol pentru elevi.

  ucrrile practice constau ntr-un ansamblu de aciuni cu caracter practic /iaplicativ# con/tient /i sistematic e0ecutate de elevi# n scopul adncirii nelegerii /i

  consolidrii cuno/tinelor dobndite# veriicrii /i corectrii lor# precum /i al nsu/iriiunor deprinderi practice# aplicative# al cultivrii unei atitudini avorabile a de munc.!ctivitile practice se pot reali1a n diverse variante# de la reali1area unei compuneri#conecionarea unui obiect# aparat# munca eectuat n grdina /colii pn la ngri;ireaplantelor din clas /i decorarea slii de clas. Toate aceste orme de activitate presupunun volum mare de munc independent din partea elevilor# n concordan cu uneleparticulariti individuale ale acestora (aptitudini# interese# nclinaii# creativitate).

  Proiectul/tema de cercetareeste o metod de instruire /i autoinstruire care presupuneeectuarea de ctre elevi a unei cercetri a0ate pe obiective practice# inali1at printr-unprodus7 obiecte# mac$ete# plan/e# albume tematice# aparate etc. 9rodusele sunt rodul uneicercetri# aciuni practice eectuate individual sau n grup# caracteri1ate prin originalitate

  /i utilitate practic. n aplicarea acestei metode se mbin munca de investigare /tiiniiccu activitatea practic a elevului# iind a/adar respectat principiul legrii teoriei depractic. Tema de cercetare poate i concreti1at n7 eectuarea unor investigaii n mediulncon;urtor# proiectarea /i conecionarea unor aparate# instalaii# modele# lucrri/tiiniice pe o tem prestabilit# reali1area unei lucrri de diplom etc.

  0ocul didacticeste o metod ce satisace nevoia de motricitate /i gndire concret a/colarilor mici# mbinnd spontanul /i imaginarul# speciice vrstei# cu eortul solicitat /iprogramat de procesul nvrii. n uncie de coninutul /i obiectivele urmrite# se pot

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  39/66

  distinge diverse orme de ;ocuri didactice7 sen1oriale (vi1uale# auditive# motorii)# deobservare a mediului ncon;urtor# de de1voltare a vorbirii# aritmetice# de ndemnare# deconstrucii te$nice. Dup materialul olosit# ;ocurile pot i cu sau r materiale# ;ocuriorale# cu ntrebri (cine /tie c/tig)# ;ocuri-g$icitori etc.

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  40/66

  Instruirea programat const n aplicarea principiilor ciberneticii n procesul denvmnt# premisa iind aptul c predarea-nvarea constituie un lu0 continuu deinormaii# diri;at /i controlat n permanen prin intermediul cone0iunii inverse. *aterialulia orma unui program elaborat dup urmtoarele principii ("uco/# +BB4# p. B)7 principiul pa/ilor mici /i al progresului gradat (ragmentarea materiei n uniti

  simple# accesibile logic /i nlnuite iresc)8 principiul participrii active (iecare secven teoretic este nsoit de o aplicaie#

  ceea ce oblig elevul s lucre1e cu inormaia dat)8 principiul veriicrii imediate (elevul /i veriic de iecare dat corectitudinea

  rspunsului sau a soluiei gsite# prin comparaie cu rspunsul bun indicat n altparte. >umai dup eectuarea corect a sarcinii date elevul poate trece la urmtoareasecven a leciei programate.)8

  principiul ritmului propriu de nvare (lucrnd independent# iecare elev progresea1n uncie de posibilitile lui reale).=0ist diverse tipuri de programare a materiei /i a activitii de nvare7 programare

  liniar (rspunsurile sunt construite de elevi# iar secvenele au urmtoarele momente7

  pre1entarea inormaiei# e0erciiul de re1olvat# construirea rspunsului# compararearspunsului oerit cu cel corect)# programarea ramiicat (elevului i sunt pre1entate maimulte variante de rspunsuri# iar el trebuie s-l aleag pe cel corect# n ca1 contrar iindobligat s parcurg mai multe secvene intermediare# ce cuprind e0plicaii suplimentare#a;utndu-l s sesi1e1e /i s-/i corecte1e gre/eala).

  !vanta;ele acestei metode pot i7 cre/terea randamentului activitii de nvare#economisirea timpului# nsu/irea con/tient a cuno/tinelor# promptitudinea controlului#asigurarea unui ritm individual de munc. 9rintre de1avanta;e menionm7 divi1areauneori e0agerat a materiei# rnarea spiritului creator al elevilor# descura;area gndiriidivergente.

  .. Met"de #e(tr% deB)"&tarea =(dirii ritie

  *etodele pentru de1voltarea gndirii critice au ost implementate n practica /colardin ara noastr prin intermediul proiectului educaional Eectura /i 6crierea pentruDe1voltarea Indirii "ritice.

  Indirea critic este gndirea care are capacitatea de a se autoanali1a n timp ceelaborea1 raionamente pornind de la evaluarea alternativelor# cu scopul de a emiteopinii ;ustiicabile /i de a aciona. Indirea critic este gndirea centrat pe testarea /ievaluarea soluiilor posibile ntr-o situaie-problem# pe alegerea soluiei adecvate /irespingerea argumentat a celor mai puin adecvate. Indirea critic presupune raportareaactiv# n cuno/tin de cau1 /i bine undamentat logic a subiectului# la datele problemei /i

  opiunea lui pentru modalitatea de re1olvare considerat ca iind optim.9roesorii americani "$arles Temple# eannie 6teele /i Murtis *eredit$ au conceput un

  program coerent# ba1at pe strategii de lectur /i scriere# prin care se de1volt capacitatea de agndi critic. >oul model de predare-nvare este centrat pe construirea sensului /i cuprindeurmtoarele etape7 =vocareQ:eali1area sensuluiQ:elecie.

  =vocarea este etapa n care se evidenia1 cuno/tinele deinute de;a de elevi# dar /ieventualele nenelegeri# conu1ii /i erori de cunoa/tere# toate constituind o ba1 realpentru dobndirea de noi cuno/tine# pentru reali1area unei nvri durabile /i eiciente.

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  41/66

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  42/66

  ormarea grupurilor de lucru iniiale. "lasa de elevi se mparte n grupuri de cte 5-elevi# prin numrare de la + la 5-# astel nct iecare elev s aib un numr cuprinsntre + /i 5-8

  mprirea te0tului ce urmea1 a i studiat n attea pri cte grupuri s-au ormatiniial8

  ormarea grupurilor de e0peri /i re1olvarea sarcinii de lucru. =levii cu numrul +vor orma un grup# cei cu numrul P al doilea grup# /.a.m.d. 2iecare grup dee0peri are sarcina de a studia o anumit parte din te0t# s discute coninutul de ideial prii din te0t# pentru a-l nelege ct mai bine /i pentru ca ulterior s-l predeacelorlali colegi8

  revenirea elevilor n grupurile iniiale /i predarea coninutului pregtit celorlalicolegi.!ceast metod# care are la ba1 predarea reciproc# avori1ea1 nvarea eicient a

  unui coninut inormaional. Ea sr/itul acesteia# iecare elev trebuie s stpneascconinutul ntregului te0t /i nu doar a prii la nvarea creia a participat ca e0pert. ntimpul predrii reciproce elevii pot cere lmuriri suplimentare n legtur cu ragmentul

  respectiv. De asemenea# pot i adresate ntrebri /i altor e0peri din acel grup."adrul didactic monitori1ea1 activitatea pe tot parcursul des/urrii acesteia#

  asigurndu-se c inormaia /i cuno/tinele se transmit /i se asimilea1 corect. Dac eleviintmpin diiculti# proesorul i a;ut s dep/easc situaia.

  Metoda 2tiu/3reau s tiu/1m "nvat!ceast metod poate i utili1at n cele trei a1e ale cadrului de predare F nvare7

  evocare# reali1area sensului# relecie. Gtili1area metodei oer posibilitateacon/tienti1rii de ctre elevi# a ceea ce /tiu sau cred c /tiu reeritor la un subiect# oproblem /i# totodat# a ceea ce nu /tiu /i ar dori s /tieQs nvee.

  n a1a de evocare li se cere elevilor s inventarie1e (individual# n perec$i sau ngrup) ideile pe care consider c le dein cu privire la subiectulQtema investigaiei ce va

  urma. !ceste idei sunt notate n rubrica Ktiu. De asemenea# ei notea1 ideile neclare /iceea ce ar dori s /tie n legtur cu tema respectiv. !ceste idei sunt grupate n rubrica&reau s /tiu. Grmea1# apoi# studierea unui te0t# reali1area unei investigaii saudobndirea unor cuno/tine reeritoare la acel subiect# cuno/tine selectate de proesor.9rin metode /i te$nici adecvate# elevii nva noile cuno/tine iar n a1a de reali1are asensuluiQnelegere# ei inventaria1 noile idei asimilate pe care le notea1 n rubrica !mnvat.

  Ktiu &reau s /tiu !m nvat

  n iecare rubric din tabel apar notate ideile corespun1toare# evideniindu-se# oarteclar# situaia de plecare (ceea ce /tiau elevii)# aspectele /i ntrebrile la care au dorit sgseasc rspunsuri (consemnate n rubrica &reau s /tiu) /i ceea ce au dobndit nurma activitiiQprocesului de nvare (idei consemnate n rubrica !m nvat).

  rganizatorul grafic!ceast te$nic repre1int o modalitate de cutare a cilor de acces spre propriile

  cuno/tine# credine si convingeri# evideniind modul propriu al individului de a nelege oanumit tem# un anumit coninut.

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  43/66

  legturilor# cone0iunilor dintre idei /i conduce la reali1area unor noi asociaii de idei saula relevarea unor noi sensuri ale ideilor.

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  44/66

 • 7/24/2019 Pedagogie 2 ParteaIII D MARA

  45/66

  personale ale acestora. :eali1area prelegerii intensiicate presupune parcurgerea unoretape.

  n etapa pregtitoare (evocarea) proesorul urmre/te s-i determine pe eleviQstudenis relecte1e asupra cuno/tinelor anterioare reeritoare la subiectul abordat /i s-i ac peelevi s-/i pun ntrebri /i s caute rspunsuri la acestea# pe parcursul prelegerii. 9entru

  implicarea elevilor ntr-o activitate de e0plorare activ /i de participare direct lareinerea /i interpretarea unor coninuturi de idei# proesorul le poate cere re1olvareaurmtoarelor sarcini# anterior prelegerii propriu-1ise7 reali1area unei liste de idei care sevidenie1e cuno/tinele lor anterioare reeritoare la subiectul sau tema ce urmea1 a ipus n discuie8 discuii# n perec$i sau n grupuri mici# pe marginea unor ntrebri pusede proesor8 oerirea elevilorQstudenilor a unei liste de termeni sau idei scurte pre1ente nprelegerea ce va urma# /i solicitarea acestora s gseasc posibile cone0iuni ntre ele.

  Tre1irea interesului# curio1itii /i atragerea elevilorQstudenilor n activitate sereali1ea1 cu scopul de a crea premisele unei activiti de reinere /i nelegere superioarea inormaiilor.

  ! doua etap (reali1area sensului) care e /i cea mai important att ca durat ct /i ca

  mod de reali1are# o repre1int prelegerea propriu-1is# des/urat n mai multe etape7pre1entarea# timp de +-PO minute# a coninutului primei pri a prelegerii. Dup primaparte a prelegerii# trebuie alocat timp ca eleviiQstudenii s compare ideile lor iniiale cucele pre1entate n prelegere. n acest scop# se pot utili1a alte metodeQte$nici ca dee0emplu7 IndiiQEucrai n perec$iQ"omunicai. continuarea prelegerii (alte +-POminute). Dup prima parte a prelegerii /i dup discuia aerent coninutului de idei alacesteia# proesorul poate reali1a din nou o alt activitate pregtitoare# de evocare#solicitnd elevilor s stabileasc noi scopuri /i s anticipe1e evoluia evenimentelor dinpartea a doua a prelegerii.

  Ea terminarea celei de-a doua pri a prelegerii# urmea1 o nou veriicare aprediciilor elevilor# prin compararea ideilor proprii# stabilite anticipat# cu


Recommended