+ All Categories
Home > Spiritual > Ieromonah Arsenie Boca

Ieromonah Arsenie Boca

Date post: 23-Jun-2015
Category:
Upload: iancugelucristian
View: 2,276 times
Download: 11 times
Share this document with a friend
Description:
O scurta prezentare a Parintelui Arsenie Boca
34
AR S E N I E B OC A
Transcript
Page 1: Ieromonah Arsenie Boca

ARS E N I E B OCA

Page 2: Ieromonah Arsenie Boca

PARINTELE Ieromonah ARSENIE BOCA • scurta biografie

1910 – Se naste la 29 septembrie, la Vata de Sus, langa Brad, judetul Hunedoara. Parintii sai, Iosif si Cristina, ii pun la botez numele Zian.1929 – Zian face scoala primara in satul natal (4 clase) si apoi intra la Liceul National Ortodox „Avram Iancu” din Brad, pe care-l absolva in 1929.1929 – Se inscrie la Institutul Teologic din Sibiu.1933 – Mitropolitul Nicolae Balan il trimite cu bursa la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti. Face studii cu profesorul Costin Petrescu. Urmeaza cursuri de medicina (in special cele de anatomie), participa cu interes la prelegerile de mistica ale lui Nichifor Crainic. Frecventeaza si alte cursuri in domeniul culturii si artei.1935 – In 29 septembrie este hirotonit diacon celib.1939 – Dupa terminarea Academiei de Arte Frumoase, urmeaza o scurta perioada de ucenicie in monahism la Athos. La reintoarcerea in tara, aduce cateva manuscrise ale Filocaliei fostului sau profesor de la Sibiu, Parintele Dumitru Staniloae, cu care colaboreaza la realizarea in limba romana a acestei lucrari. Parintele Arsenie scrie dupa dictatul Parintelui Staniloae, realizeaza coperta Filocaliei si sustine lucrarea de tiparire prin numarul mare de abonamente pe care le procura. Pe buna dreptate Parintele Dumitru Staniloae il numeste „Ctitor de frunte al Filocaliei romanesti”.1939 – In iunie intra in obstea Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus.1940 – In 3 mai este tuns in monahism la Manastirea Sambata de Sus, primind acum numele de Arsenie.1942 – In 10 aprilie este hirotonit preot.1943 – La izvorul vaii Sambata, linga un povarnis aproape vertical, teraseaza stanca. In interiorul masivului, scobeste o deschizatura pe care o largeste in interior, cu intentia de a realiza o chilie in inima muntelui.1943 – Intra in atentia Securitatii.1945 – Este anchetat la Ramnicu Valcea.1946 – Este anchetat la Brasov.1948 – In 7 mai, de Izvorul Tamaduirii, este ultimul mare praznic sarbatorit la Sambata. Miscarea religioasa de aici are anvergura nationala.1948 – Patriarhul Justinian se gandeste sa-l cheme pe Parintele Arsenie la treapta arhieriei.1948 – Este anchetat la Fagaras.1948 – In 25 noiembrie Mitropolitul Nicolae Balan il aduce personal la Prislop pe Ieromonahul Arsenie Boca.

Page 3: Ieromonah Arsenie Boca

1949 – In 8 mai, de pomenirea Sfantului Ioan Evanghelistul, este primul hram la Prislop.1949 – In 14 septembrie, ziua Inaltarii Sfintei Cruci, Vladica Andrei savarseste, in curtea manastirii, prima liturghie arhiereasca ortodoxa. Cu acest prilej, Parintele staret Arsenie este hirotesit protosinghel.1950 – Activitatea Parintelui Arsenie ca staret se incheie in 1950. Prislopul devine manastire de maici. Parintele ramane in continuare la Prislop ca duhovnic, ajutat pentru o vreme si de Ieromonahul Dometie Manolache.1951 – In noaptea de 15 spre 16 ianuarie oamenii autoritatii de stat il „ridica” pe Parintele Arsenie pentru ancheta. Nu se prezinta nici un ordin. Procedeul e brutal. Parintele este dus la Canal.1952 – In 17 martie este eliberat. Se intoarce la Prislop in aprilie. Participa la slujbe, picteaza si lucreaza in gradina manastirii. Evita contactul cu pelerinii.1955 – Este anchetat la Timisoara. Urmeaza 6 luni de detentie.1959 – Prin actul Episcopiei Aradului nr. 2407/1959 semnat si parafat deEpiscopul Andrei Mageru, este indepartat din manastire.1959 – Parintele Arsenie isi incepe pribegia in Bucuresti. Este angajat la BisericaSfantul Elefterie ca pictor secund pe langa pictorul Vasile Rudeanu.1961 – Este angajat la Atelierul de pictura al Patriarhiei de la Schitul Maicilor.1968 – Iese la pensie. Incepe pictura bisericii parohiale din Draganescu, de langa Bucuresti.1969-1989 – Dupa izgonirea fortata din Manastirea Prislop, obstea de maici se reorganizeaza intr-un asezamant manastiresc in orasul Sinaia(acum Metocul Manastirii Prislop). In acest asezamant Parintele Arsenie si-a avut chilia si atelierul de pictura din anul 1969 pana in anul 1989. Aici lasa intr-o randuiala desavarsita predici, meditatii si desene.1989 – In 28 noiembrie se muta la Domnul. Prohodit de o multime impresionanta de credinciosi, Parintele Arsenie este inmormantat in cimitirul Manastirii Prislop, in ziua de 4 decembrie 1989.

Page 6: Ieromonah Arsenie Boca

Parintele Arsenie Boca: “Multi îl urmeaza pe Iisus pâna pe Muntele Fericirilor, dar foarte putini pâna pe Golgota, pâna pe cruce. Pâna pe cruce n-a strabatut decât iubirea maicii Sale si a ucenicului iubirii… Mai mult va înflori viata ta daca vei fi un erou al iubirii divine si nu o victima a iubirii pacatelor.”

""Nu pot sa va mantuiesc, ci doar sa va trezesc"

Page 7: Ieromonah Arsenie Boca

Asceza (înfrânarile de orice fel), fara iubire, e departe de Dumnezeu.

"Fiecare dintre noi vrea sa fie inteles, sa fie iubit, sa fie iertat..."

Din trei pricini se betejeste trupul:1. din lipsa postului2. din nastere3. din desfrânare

Page 8: Ieromonah Arsenie Boca

"Mai, oameni buni, voi nici nu stiti CE PAMNT SFNT AVEM AICI...".

Page 11: Ieromonah Arsenie Boca

Citesc capitolele 5, 6 şi 7 din Evanghelia de la Matei si daca acelea le împlinesc cu siguranţa o sa ma mântuiesc.

Page 17: Ieromonah Arsenie Boca

Omul care s-a hotarât sa iasa din calea pacatelor sau din gâlceava faradelegilor, se va trezi deodata ca i se vor ridica împotrivatrei vrajmasi, unul dupa altul. Iar vrajmasii mântuirii sunt acestia: lumea, trupul si diavolul.

Page 18: Ieromonah Arsenie Boca

Parca toate lucrurile unui om seamana cu stapânul lor.

“Îngustime sufleteasca”

Page 19: Ieromonah Arsenie Boca

Vazator cu duhul.

"Cand te privea, te paraliza"

 "Nasteti-vã sfinti!"

 "În mintea strîmbã si lucrul drept se strîmbã"

 "Mustrarea învinge, dar nu convinge"

 "Cea mai lungã cale este calea care duce de la urechi la inimã"

Page 20: Ieromonah Arsenie Boca
Page 21: Ieromonah Arsenie Boca
Page 22: Ieromonah Arsenie Boca

O, Adevar, care Dumnezeu esti, fa sa fiu una cu Tine intr-o dragoste vesnica. In Tine salasluieste tot ceea ce doresc, tot ceea ce vreau. Toti invatatii sa taca, toata faptura sa amuteasca in fata Ta, graieste-mi numai Tu.

Page 23: Ieromonah Arsenie Boca

Când sotul nu da pace sarcinii (zice el ca se poate, sau nu vrea altfel, sau se declara stapân pe legile naturii) atunci copiii vin pe lume cu predispozitia precoce spre sexualitate. Explicatia biologica: au crescut în mediul uterin hraniti cu sânge prea îmbibat cu testosteron, hormon sexual masculin.

Cât asculti de Dumnezeu, atât asculta si Dumnezeu de tine.

Cel mai frumos dar pe care îl putem face lui Dumnezeu e sa ne dam Lui pe noi însine, pe viata.

Pacatele se înregistreaza în codul genetic al fiecaruia.

Un suflet trist este un suflet cu luminile stinse.

Marturisirea lui Dumnezeu cu pretul vietii este pretul învierii oamenilor întru sfinti. "Iubiti pe preoti acum, pâna-i mai aveti!"

Iubirea lui Dumnezeu fata de cel mai mare pacatos este mai mare decât iubirea celui mai mare sfânt fata de Dumnezeu.

Page 24: Ieromonah Arsenie Boca

“Mai, la mine daca ati venit o data, sau de doua ori, ajunge, trimite-ti si pe altii, caci la Dreapta Judecata, am si eu un cuvant de spus. Si oriunde veti fii o sa pun mana pe capul vostru… Doar atat sa faceti: sa fiti buni, corecti, sa respectati Biserica si legile ei…”

Page 25: Ieromonah Arsenie Boca

Pacatul este o conspiratie a minţii omului cu diavolul împotriva Legii lui Dumnezeu.

Sfântul Apostol Pavel zice: „Pot totul în Hristos care ma întareste”.Dumnezeu iarta, dar nepedepsit, nimic nu lasa. Asa scrie Cartea (Sfânta Scriptura)!Când îti iei raspunderea de a rodi copii, Stapânul vieţii îti va ajuta!

Sfârsitul beţivului e sau în sant, sau în casa de nebuni, iar sufletul în iad înca de aici.Toate faptele omului, toate miscarile lui, se înseamna undeva, într-o nevazuta carte, si se înseamna si în samânta sa, si cu aceasta îsi trage urmasii sub povara ispravilor sale. Copiii nefacuti ii strica pe cei facuti.

Page 26: Ieromonah Arsenie Boca

„Îmi pare rau de voi sa sunteti slabiti în credinta. Veti cadea din cauza fricii. Frica-i de la diavol; nu va fie frica pentru a va salva sufletele. Vor veni vremuri grele, dar toate sunt îngaduite de Dumnezeu. Care este tovarasul de drum al fiecaruia, de la naştere pâna la moarte. Vor cadea şi cei alesi. Îmi pare rau ca sunteti cei de pe urma. Va vor cerne. Vor pune impozite, taxe si alte îngradiri. Va vor lua totul!”

Page 27: Ieromonah Arsenie Boca

Când vrea Dumnezeu sa aduca asupra omului necazuri mai mari, îl lasa în mâna îngustimii sufletesti. Si aceasta da nastere în om la o putere mare de trândavie, prin care sufletul e sugrumat si care-i da gustul lumii. Si apoi se ridica asupra omului duhul iesirii din minti, din care izvorasc nenumarate ispite: tulburarea, mânia, hula cârteala, gândurile de razvratire, mutarea din loc în loc si celelalte asemenea lor. Iar daca ma întrebi care este pricina acestora îti raspund: lenevirea ta. Si leacul este smerenia mintii.

Page 28: Ieromonah Arsenie Boca

Rugaciuni de eliberare : ,,Doamne,Tu esti mare,Tu esti Dumnezeu,Tu esti Tata,pe Tine Te rugam,prin mijlocirea Sfintilor Arhangheli Mihail ,Gavriil si Rafail sa ne eliberezi de tot raul care ne-a robit. De neliniste ,de tristete si de obsesii,Te rugam Izbaveste-ne ,Doamne ! De ura,de desfranare,si de invidie , Te rugam Izbaveste-ne ,Doamne ! De gelozie,de manie si de frica Te rugam Izbaveste-ne ,Doamne ! De gandul sinuciderii ori al avortului, Te rugam Izbaveste-ne ,Doamne ! De orice forma de destrabalare , Te rugam Izbaveste-ne ,Doamne ! De farmecesi de vrajitorie Te rugam Izbaveste-ne ,Doamne ! De destramarea familiei si de orice rau ascuns Te rugam Izbaveste-ne ,Doamne ! Tu ,Doamne,Care ai spus : Pacea Mea o las voua,pacea Mea o dau voua,daruieste-ne ,prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria ,eliberarea de orice forma a raului si bucuria vesnica intru imparatia Ta.Amin

Page 29: Ieromonah Arsenie Boca

Chemarea lui Iisus                                         de Parintele Arsenie Boca

 I. Voi, care nu stiurati ce-i binele in viataSi nici caldura sfanta ce inima dezgheata,Voi, care in durere ati suspinat si-ati plansSi cantul fericirii in inimi vi s-a stins,Veniti, Stapanul lumii, Iisus, va cheama-ntr-unaSi mainile-Si intinde s-astampere furtuna.

Page 30: Ieromonah Arsenie Boca
Page 31: Ieromonah Arsenie Boca
Page 32: Ieromonah Arsenie Boca
Page 33: Ieromonah Arsenie Boca

Recommended