Home >Spiritual >Hudson Taylor

Hudson Taylor

Date post:14-Nov-2014
Category:
View:2,949 times
Download:7 times
Share this document with a friend
Description:
Viata si activitatea lui Hudson Taylor - pe scurt
Transcript:
 • 1. Hudson Taylor

2. Pune-mi deoparte pe intaiul tau nascut

 • Cand era tanar, s trabunicul lui Hudson, James Taylor, zidar de meserie, nuse gandea la lucrurile lui Dumnezeu; placerile lui cele mai mari erau dansul sipetrecerile.

3.

 • Dar chiar in ziua nuntii a fost stapanit de un gand de la Dumnezeu: Eu si casa mea vom sluji Domnului. De unde acest gand? Avea niste vecini metodisti si ascultase pe John Wesley vorbind, dar nu putea sa-i sufere, nu voia sa fie si el unul din acei oameni cu felul lor de viata.

Pune-mi deoparte pe intaiul tau nascut 4.

 • Totusi, in lumina vesniciei, datoria ii aparea clara. In genunchi inaintea lui Dumnezeu, James s-a hotaratchiar atunci sa treaca de partea Domnului Isus.

Pune-mi deoparte pe intaiul tau nascut 5. Pune-mi deoparte pe intaiul tau nascut

 • Acum James Taylor vestea Evanghelia.Hotararea lui James Taylor in ziua nuntii a avut urmari binecuvantate. Fiul sau, John Taylor, a fost de asemenea un om credincios si a lucrat pentru Dumnezeu la Barnsley.El s-a casatorit cu o scotianca si unul din fii lui, cu numeletot de James, a fost tatal lui Hudson Taylor.

6. Pune-mi deoparte pe intaiul tau nascut

 • Primavara, la 21 mai 1832, s-a nascut fiul rugaciunilor lor, care a primitnumele celor doua familii: James Hudson Taylor. Apoi a urmat un alt baiat, carea murit de mic, si o fetita Amelia.

7. Pune-mi deoparte pe intaiul tau nascut

 • Micul Hudson se dovedea foarte inteligent. A invatat sa scrie de la varstade 4 ani. Emotionat de istorisirile auzite in casa despre ignorantain care se gasesc oamenii din tarile paganecu privire laDumnezeu, Hudson Taylor a spuscand avea cinci ani: Cand voi fi mare, voi fi misionar si voi merge in China.
 • Cuvinte de copil!

8. Puterea Rugaciunii

 • De la varsta de 11 ani, Hudson a intrat la scoala si pentru prima data a intrat sub influenta si a altceva decat a unui camin crestin. Astfel a inceput sa sedesprinda de parinti, ducand o viata independenta. Credinta lui de copil s-arisipitin curandsi au urmat sase ani de lupte launtrice necurmate. Sunt anii in care primeleispite ale lumii, primele soapte ale indoielilor intuneca gandurile tanarului si-llipsesc de bucuria legaturii cu Dumnezeu. Dar rugaciunile mamei nu au incetat.

9. Puterea Rugaciunii

 • In acest timp, Hudson a auzit pe un credincios vorbind despre versetul din cartea Proverbe : Fiul Meu, da-mi inima ta .A fost profund impresionat, dar nici oschimbare nu s-a produs in sufletul lui.
 • La 13 ani este retras de la scoala si tatal lui il ia ca invatacel in farmacie.

10. Puterea Rugaciunii

 • In situatia aceasta se afla in iunie 1849, cand toata lupta lui sufleteasca s-a sfarsit prin intoarcearea la Dumnezeu.Avea 17 ani.

11.

 • Dumnezeu a nceput s i arate c trebuie s mearg misonar n China. A nceput s munceasc n farmacie alturi de tatl sau, iar mai apoi a plecat la Hull, pentru a practica pe lng un medic ca asistent. n acest timp a nceput s nve t e cuvinte n limba chinez n compara t ie cu textul Evangheliei dup Luca. A nv t at 600 de cuvinte n acest fel.
 • Mai apois i-a continuat studiile n medicin la Londra, fr a accepta ajutorul familiei sau a vreunei societ t i misionare, ci s-a bazat pe ajutorul Domnului .Hudson mrturisea: ,,Mi-am spus: Cnd voi ajunge n China nu voi a s tepta de la nimeni nimic; singura mea a s teptare va fi Dumnezeu. Ct de important este a s adar s nv tnainte s prsesc Anglia, s mi s c omul, prin Dumnezeu, doar prin rugciune! .

12. Shanghai si primele experiente misionare

 • Hudson Taylor a ajuns la Shanghai la 1 martie 1854. Orasul era atunciocupat de rscula t i. Nu pot s descriu sentimentele pe care le-am avut punnd piciorul pe pmntul Chinei. Prea c inima mea nu mai are destul loc si trebuie s izbucneasc, n timp ce lacrimi de recunostin t curgeau din ochii mei."

13. Shanghai si primele experiente misionare

 • Hudson avea s fie primul misionar n interiorul Chinei si s serveasc d reptmodel la sute de alti misionari. El trebuia s cunoasc toate greuttile si toate ncercrile unui misionar nainte de a ajuta pe altii si trebuia s descopere n necazurile lui dragostea Domnului Isus.

14.

 • A nceput s nve t e dialectul mandarins i activa ca medic, ajutndu-i pe cei nevoia s is i cei mai simpli din popor. n acela s i timp a nceput o lucrare cu copiii, pe care i nv t a texte biblice. Pentru a avea mai mult impact n rndul chinezilors i pentru a le dobndi ncrederea a adoptat portuls i traiul lor.
 • Atitudinea lui a produs dezaprobare n rndul europenilor. Lui Taylor nu i plcea s locuiasc printre al t i misionari. Ei triau n lux, iar Hudson credea c nu este loc n care misionarii s fie mai favoriza t i ca n Shangai..

15.

 • n 1855 cumpr o cas-barc pentru a putea cltori mai mult cu scopul vestirii Evangheliei. Pe drum a ntlnit trupe de rscula t i, trupe guvernamentale sau a trecut prin scene de rzboi, dar Domnul l-a pzit.
 • Au nceput ni s te ostilit t i ntre Anglias i China, care au durat patru ani. Aceasta a ngreunat mult lucrarea misionar. Dup aceast perioad, primul convertit a fost un negustor de bumbacs i conductor budist, pe nume Ni.

16. Shanghai si primele experiente misionare

 • Comitetul nu-i trimitea dect o mie de franci pe trimestru, care de-abia iajungeau pentru hran. Dar toamna era rece si hainele lui asa de uzate nct ii era rusine cnd se ntlnea cu alti europeni. In situatia aceasta scriesecretarului comitetului: Ruga t i-v pentru mine, pentru c m simt obosit peste msur. Dac n-as gsi n fiecare zi Cuvntul lui Dumnezeu mai scump si nu L-as simti pe El nsusi prezent, nu stiu ce as deveni."

17.

 • Hudson Taylor il intalneste pe William Burns si hotarasc ca impreuna sa-si uneasca fortele pentru lucrarea la care se simteau chemati intre ei legandu-se o prietenie deosebita:N-am cunoscut o prietenie asa de binecuvantata si fericitaspune el.
 • n al patrulea an n China, Hudson s-a cstorit cu Maria Dyer, care era profesoar las coala cre s tin de fete din Ningpo. Maria l iubea, dar directoare a fost reticents i nu avea o prere prea bun despre Hudson. n cele din urm, tnra care era orfan de ambii prin t i (ambii fiind misionari au murit slujindu-L pe Domnul), a primit aprobarea unchiului de a se cstori .Se casatoresc pe 20 ianuarie 1858 stabilindu-se in Ningbo,ca mai apoi pe 31 iulie 1859 sa i se nasca primul copil:o fetita pe nume Grace(Har).

18.

 • La Ning b o, un alt misionar devotat, Dr. Parker, construise un centru cre s tin, n cadrul cruia func t iona un spital. Datorit unor probleme de sntate, familia sa a trebuit s plece n Sco t ias i l-a rugat pe Hudson s preia conducerea spitalului; aceasta s-a ntmplat n vara anului 1859.
 • Cnd Hudson a preluat conducerea spitalului, situa t ia financiar era precar. n curnd misionarii salaria t i nu au mai putut fi plti t is i s-a cerut ajutorul credincio s ilor din rndul poporului. Astfel ntreaga munc din spital era o munc de voluntariat. Timp de 9 luni s-au convertit 16 pacien t is i al t i 30 din afar au fost boteza t i.

19.

 • Datorit strii deplorabile de sntate, ntreaga familie s-a ntors n Anglia. Societatea Biblic Britanic a hotrt s tipreasc Noul Testament n dialectul Ning b o, de traducerea cruia se ocupase Hudson.
 • El a lucrat la traducerea Noului Testament mpreun cu un alt misionar, uneori cte 13 ore pe zi. n Anglia a urmat un curs de chimie practics i a ob t inut diploma n medicin acordat de Colegiul Regal al Chirurgilor.
 • Acas, Berger s-a hotrt s l sprijine pe Hudson din Europa, ocupndu-se de fonduri, coresponden t e, trimiterea de noi misionaris i diferite publica t ii cu privire la misiunea din China.

20.

 • n timpul rentoarcerii n China, pe drum, din 34 de marinari s-au predat Domnului 20. Hudson a format o organiza t ie misonar n China, cu numele China Inland Mission. El mrturise s te c fr ajutorul familiei Berger nu ar fi putut realiza aceast lucrare.
 • ncepuse o activitate misionar intens spre interiorul Chinei, cu scopul de a organizas coli, spitales i adunri cre s tine. n Shangai numrul credincio s ilor a crescut ntre 1866s i 1867 de la 60 la 200. n luna mai a avut loc primul botez n zonele din interiorul Chinei. n acela s i an de bucurie a decedat fiica lor, Grace, eveniment care a sf s iat inima prin t ilor, dar nu i-a mpiedicat s lucreze cu acela s i devotament pentru Domnul mai departe.

21.

 • n 16 luni, Hudson a stabilit o biseric de 50 de membri la Hangchow, dup care s-a ntors n Nanking. Din nefericire a nceput o nou rzmeri t mpotriva cre s tinilor. Hudson a plecat s discute cu mandarinii pentru a opri rscoala, dar a fost rpit de rscula t i. Dup multe negocieri a fost eliberat .
 • A urmat o perioad de noi crize financiare, n care ajutorul parc tot contenea s apar. Atunci, un alt slujitor al Domnului din Anglia, care s i fcea lucrarea tot prin credin t deplin n Domnul, l-a sprijinit mai mul t i ani cu bani. Acesta a fost George Mller, care n urmtorii ani a donat cte 10 000 de dolari anual misiunii China Inland Mission .

22.

 • n 1869, dup 12 ani ferici t i de cstorie, n urma unei epidemii de holer,s i-a pierdut so t ias i doi copii, unul nou nscut. Maria murise pe nea s teptate.
 • n anul 1871 s-a ntors n Anglia, unde s-a recstorit cu misionara Faulding, care lucrases i ea n China. n Anglia, starea lui de sntate a fost d

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended