+ All Categories
Home > Documents > Hotarare 281_1993.06.17-Salarizarea Personalului Din Instit.bugetare-MO 135_25.06.93

Hotarare 281_1993.06.17-Salarizarea Personalului Din Instit.bugetare-MO 135_25.06.93

Date post: 08-Mar-2016
Category:
Upload: focusefm
View: 229 times
Download: 1 times
Share this document with a friend
Description:
Hotarare 281_1993.06.17-Salarizarea Personalului Din Instit.bugetare-MO 135_25.06.93

of 56

Transcript
  • HOTRREAnr. 281 din 17 iunie 1993

    cu privire la salarizarea personalului din unitile bugetare

    Emitent: Guvernul Romnieiaprut n Monitorul Oficial nr. 135 din 25 iunie 1993

    n baz prevederilor Legii salarizrii nr. 14/1991, Guvernul Romniei hotrte:

    CAPITOLUL 1 Dispoziii generaleCAPITOLUL 2 Salarii de bazCAPITOLUL 3 Sporuri la salariul de bazCAPITOLUL 4 PremiiCAPITOLUL 5 Alte drepturiCAPITOLUL 6 State de funciiCAPITOLUL 7 Dispoziii tranzitorii i finaleANEXE

    CAPITOLUL 1Dispoziii generale

    Art. 1. - Salarizarea personalului din unitile bugetare se face innd seama de specificul fiecruidomeniu de activitate: uniti de nvmnt, uniti de cercetare tiinific fundamental i avansat i deproiectare, uniti de informatic, uniti sanitare i de asisten social, uniti de cultur, uniti de sport,precum i alte uniti finanate de la bugetul public naional.

    Art. 2. - (1) Salariile personalului din unitile prevzute la art. 1 cuprind:- salariul de baz, care se stabilete n raport cu rspunderea i complexitatea sarcinilor, precum icu nivelul de pregtire necesar funciei ocupate;- sporuri la salariul de baz: pentru vechimea n munc i n funcie de rezultatele obinute; pentrucondiiile n care se desfoar activitatea;- pentru munca desfurat peste programul normal de lucru; pentru munca n timpul nopii; pentrundeplinirea unor sarcini, activiti i responsabiliti suplimentare funciei de baz;- premii pentru rezultatele deosebite obinute n activitatea individual, precum i un premiu anualpentru contribuia la realizrile pe ansamblul unitii;- premii speciale stabilite n valoare fix, pe 2-3 mrimi de premii, n raport cu valoarea sau cuimportana realizrilor obinute.

    (2) Pe lng drepturile de salarii, personalul unitilor bugetare mai poate beneficia i de alte drepturi cese acord n natur: masa gratuit, transport de la domiciliul la locul de munc i de la locul de munc ladomiciliu, suportate integral sau parial de unitate, locuin de serviciu i altele asemenea, reglementateprin acte normative specifice.

    CAPITOLUL 2Salarii de baz

    [{*}] Art. 3. - (1) Salariile de baz pentru personalul de execuie sunt difereniate pe funcii, pe grade

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 1

  • profesionale sau pe trepte profesionale. Salariile de baz sunt stabilite pe 3-6 gradaii, iar n nvmnt,pe trane de vechime.(2) Salariile de baz pentru personalul de conducere - ef birou, ef serviciu, director i director general,adjuncii i asimilaii acestora, prevzui n anexele la prezenta hotrre - sunt cele corespunztoarefunciei de execuie, gradului sau treptei profesionale i gradaiei deinute, la care se adaug oindemnizaie de conducere care face parte din salariul de baz, difereniat n raport cu rspundereafunciei de conducere ndeplinite i cu mrimea unitilor i subunitilor. Indemnizaia de conducereface parte din salariul de baz i n cazul n care funcia de conducere este ndeplinit la o alt unitatebugetar dect cea la care s-a stabilit funcia de execuie de baz. Atribuiile funciei de execuie se stabilesc de ministere sau de celelalte instituii centrale i locale aleadministraiei publice, sub forma unor obligaii minime, prin statute, regulamente sau norme proprii pedomenii de activitate. Indemnizaia de conducere se stabilete anual de conductorul instituiei publicecompetente, potrivit legii, n raport cu rezultatele obinute i rspunderea ce-i revine.(3) Personalul de execuie care primete sarcina de a coordona realizarea unor programe, studiicomplexe i altele asemenea poate fi ncadrat temporar, pe perioada respectiv, pe o funcie deconducere stabilit n raport cu complexitatea sarcinii primite, beneficiind de indemnizaia prevzut laalin. (2).(4) Ponderea funciilor de conducere, inclusiv a celor prevzute la alin. (3), nu poate depi 15% dintotalul personalului din unitatea respectiv i se stabilete de ministru, conductorul instituiei centralesau locale a administraiei publice, dup caz. (prevederile referitoare la promovarea n grade, trepte profesionale i gradaii, indemnizaii deconducere, ponderea funciilor de conducere abrogate de la 16 iulie 1998 prin anexa nr. X pct. 6 dinLegea nr. 154/1998)

    Art. 4.[{*}] (1) Salariile de baz pentru funciile din unitile de nvmnt, cercetare i proiectare, sanitare ide asisten social, de informatic, de cultur i sport, precum i din alte uniti finanate de la bugetulde stat sau bugetele locale, sunt prevzute n anexele nr. 1-11. (prevederile referitoare la promovarea ngrade, trepte profesionale i gradaii, indemnizaii de conducere, ponderea funciilor de conducereabrogate de la 16 iulie 1998 prin anexa nr. X pct. 6 din Legea nr. 154/1998)(2) Pentru rezultatele deosebite obinute n activitatea desfurat, personalul poate primi un salariu demerit, care face parte din salariul de baz. Acesta poate fi de pn la 15%, aplicat la salariul de baz.(3) Persoanele care beneficiaz de salariu de merit se stabilesc o dat pe an, de regul dup aprobareabugetului de stat, n raport cu rezultatele obinute n activitatea desfurat. Pentru personalul nou-angajat, salariul de merit se poate acorda dup o perioada de 6 luni de la angajare.(4) Salariul de merit poate fi acordat pentru cel mult 15% din numrul total de posturi prevzute n statulde funcii al unitilor bugetare, din care cel puin dou treimi vor fi utilizate pentru funciile de execuie.(5) Minitrii, ceilali conductori ai instituiilor centrale i locale ale administraiei publice, care au nsubordine uniti bugetare cu un numr redus de posturi, pot aproba ca ncadrarea n numrul maxim debeneficiari de salariu de merit i n proporiile stabilite pentru funciile de execuie, calculate potrivit alin.(4), sa se fac la nivelul ordonatorului principal de credite, care aproba i statele de funcii, potrivit legii.(alineat introdus prin art. unic pct. 1 din H.G. nr. 324/1996, n vigoare de la 20 mai 1996)

    Art. 5.[{*}] (1) Trecerea n gradaia imediat superioar, precum i stabilirea indemnizaiei de conducere se faco dat pe an, de regul dup aprobarea bugetului de stat, la propunerea efului compartimentului ncare lucreaz persoana respectiv, cu aprobarea conductorului unitii. Pentru persoanele care ocupfuncii de conducere, trecerea n gradaia imediat superioar se face de organul care aprob numirea naceste funcii.

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 2

  • (2) La trecerea la gradaia imediat superioar se ine seama de calitile personale, concretizate prinrezultatele obinute n activitatea profesional, notate cu calificativul "foarte bun" sau "bun" n anulprecedent. Vechimea minim necesar pentru trecerea n gradaia imediat superioar este de 2 ani.(3) n mod excepional, vechimea minim prevzut de alin. (2) poate fi redus la 6 luni.(4) Angajarea i avansarea n funcii, n grade sau trepte profesionale se fac prin concurs, n raport cucompetena profesional i rezultatele obinute n activitate, cu respectarea condiiilor prevzute nanexa nr. 12. ncadrarea n urma concursului se face n toate cazurile la gradaia 1, cu excepia cadrelordidactice, la care ncadrarea se face pe trane de vechime. Pentru personalul sanitar reuit la concurs peaceeai funcie, salariul de baz se poate stabili la nivelul gradaiei avute anterior concursului la funcian care a fost confirmat prin ordin al ministrului. Vechimea minim n grad sau treapta profesionalpentru avasarea n gradul sau treapta imediat superioar este de cel puin 2 ani. Fac excepie de laaceasta prevederile persoanelor ncadrate n funciile prevzute n anexele la prezenta hotrre cusalariu de debutant.(5) n mod excepional, pentru cadre de o deosebit valoare, ministrul sau conductorul instituieicentrale sau locale a administraiei publice, pentru unitile subordonate, poate aproba nominalprezentarea la concurs pentru avansarea n gradul sau treapta profesional imediat superioar, frndeplinirea condiiei de vechime prevzute la alineatul precedent. n vederea prezentrii la concurs, persoanele care au absolvit nvmntul superior i au fostncadrate n funcii de nivel mediu n domeniul studiilor superioare absolvite li se va lua n calcululvechimii necesare ocuprii funciilor pentru care se cer studii superioare jumtate din vechimea avut pefunciile de nivel mediu.(6) Stabilirea concret a vechimii minime pentru avansarea n grade sau trepte profesionale pe funcii,precum i a altor cerine suplimentare pentru angajare sau avansare - doctorat, cursuri postuniversitare,cunoaterea unor limbi strine, specializri, atestri i altele - se face de ctre ministere, celelalteinstituii centrale i locale ale administraiei publice, pentru unitile subordonate. (prevederile referitoare la promovarea n grade, trepte profesionale i gradaii, indemnizaii deconducere, ponderea funciilor de conducere cuprinse n alineatele (1) - (6), abrogate de la 16 iulie 1998prin anexa nr. X pct. 6 din Legea nr. 154/1998)(7) Trecerea personalului didactic ntr-o tran de vechime superioar se face ncepnd cu data de 1 alunii urmtoare celei n care cadrul didactic a mplinit vechimea prevzut.(8) Avansarea personalului didactic din nvmntul preuniversitar se face n baz reglementrilorproprii privind definitivarea n nvmnt sau obinerea gradelor didactice II sau I.

    [{*}] Art. 6. - Activitatea profesional se apreciaz anual de ctre conductorul unitii - la propunereaefului ierarhic - i se acord calificativele "foarte bun", "bun", "satisfctor" sau "slab". (prevederilereferitoare la promovarea n grade, trepte profesionale i gradaii, indemnizaii de conducere, pondereafunciilor de conducere abrogate de la 16 iulie 1998 prin anexa nr. X pct. 6 din Legea nr. 154/1998)

    CAPITOLUL 3Sporuri la salariul de baz

    Art. 7. - (1) Persoanele salarizate potrivit prezentei hotrri beneficiaz, la funcia de baz, de un spor devechime n munc de pn la 25%, calculat la salariul de baz, corespunztor timpului efectiv lucrat nprogram normal de lucru, astfel:

    ------------------------------------------------------------

    Trana de vechime n munc Cota la salariul de baz------------------------------------------------------------

    ntre 3 i 5 ani 5%de la 5 la 10 ani 10%de la 10 la 15 ani 15%

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 3

  • de la 15 la 20 ani 20%peste 20 ani 25%--------------------------------------------------------------

    (2) Pentru personalul ncadrat n munc, dup data aplicrii prezentei hotrri, conducerea unitii poateaproba luarea n considerare pentru acordarea sporurilor de vechime n munc a perioadelor lucrate n altesectoare dect cele bugetare, dac vechimea respectiv se apreciaz c este util realizrii sarcinilor iatribuiilor ce-i revin.[{*}] (3) Trecerea ntr-o tran superioar de vechime n munc pentru acordarea sporului se facenumai n cazul persoanelor care n ultimii 2 ani au obinut cel puin calificativul "bun".(4) n vechimea n munc ce se ia n considerare pentru acordarea sporului de vechime nu se includperioadele ct persoana respectiv a obinut calificativul "slab". (prevederile referitoare la promovarea n grade, trepte profesionale i gradaii, indemnizaii deconducere, ponderea funciilor de conducere cuprinse n alineatele (3) i (4), abrogate de la 16 iulie1998 prin anexa nr. X pct. 6 din Legea nr. 154/1998)(5) Sporul corespunztor vechimii n munc, calculat potrivit prevederilor alin. (2)-(4), se pltete cuncepere de la data de 1 a lunii urmtoare celei n care s-a mplinit vechimea n munc, prevzut la tranarespectiv.(6) Pensionarii pentru limita de vrst, care se reangajeaz n munc potrivit legii, beneficiaz de sporulde vechime corespunztor vechimii n munc, dobndit dup data pensionrii.

    Art. 8. - n raport cu condiiile n care se desfoar activitatea, pot fi acordate urmtoarele categorii desporuri:

    [{*}] a) pentru condiii periculoase sau vtmtoare, un spor de pn la 15% din salariul de baz,corespunztor timpului lucrat la locurile de munc respective. Pentru condiii deosebit depericuloase: leprozerii, anatomie patologic i medicin legal, TBC, SIDA, psihiatrie, epidemiideosebit de grave i altele asemenea, stabilite de Ministerul Sntii, sporul este de 50-100% dinsalariul de baz. Pentru condiii deosebit de periculoase, vtmtoare, nedorite sau dificile, mrimeasporului este cea prevzut n anexele la prezenta hotrre. Locurile de munc, categoriile de personal, mrimea concret a sporului i condiiile de acordarese stabilesc prin regulament elaborat de Ministerul Sntii i de Ministerul Muncii, SolidaritiiSociale i Familiei, la propunerea ministerelor, celorlalte instituii centrale i locale aleadministraiei publice interesate, dup consultarea sindicatelor. (liter modificat prin art. I din H.G. nr. 1471/2004, n vigoare de la 17 septembrie 2004)b) pentru activiti ce solicit o ncordare psihic foarte ridicat sau se desfoar n condiii demunc deosebite, un spor de pn la 15% din salariul de baz. De acest spor poate beneficia:

    - personalul de specialitate din unele activiti medicale, cum ar fi: neurochirurgie, chirurgiecardiovascular, inclusiv cardiologie intervenional i chirurgia toracic, ortopedie-traumatologie, ari, chirurgie plastic i reparatorie, anestezie i terapie intensiv, hemodializ;- personalul din unitile sanitare cu specific deosebit, stabilite de Ministerul Sntii***) ;- personalul medico-sanitar de intervenie din staiile de salvare, precum i oferii de peautosalvri;- personalul sanitar care lucreaz n compartimentele de pediatrie, obstretic-ginecologie i nuniti de asisten social i de ocrotire;- personalul din instituiile care se ocup de: ngrijirea i/sau educarea special a copiilor;calificarea i ocrotirea invalizilor i deficienilor; ngrijirea btrnilor;- personalul didactic care asigur predarea simultan la dou-patru clase de elevi nnvmntul primar; care ndrum practica psihopedagocic; care asigur perfecionarea de

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 4

  • specialitate a nvtorilor i educatorilor; personalul navigant din Centrul de Perfecionare aPersonalului din Aviaia Civil care execut misiuni de instruire n zbor; personalul de penavele coal pe perioada ct se afl n larg; personalul de paz din cadrul unitilor bugetarecu obiective de patrimoniu.

    Mrimea concret a sporului i condiiile de acordare se stabilesc de ministere, celelalte instituiicentrale i locale ale administraiei publice, cu consultarea sindicatelor i avizul Ministerului Munciii Proteciei Sociale i al Ministerului Finanelor; De sporul de 15% din salariul de baza poate beneficia i personalul din cadrul CorpurilorGardienilor Publici care i desfoar activitatea n condiii specifice personalului militarizat.(alineat introdus prin art. unic din H.G. nr. 615/1994, n vigoare de la 28 septembrie 1994) De sporul de pn la 15% din salariul de baza poate beneficia i personalul din cadrul Corpurilorgardienilor publici, precum i personalul de paza din unitile teritoriale din subordineaAdministraiei Naionale a Rezervelor Materiale, care i desfoar activitatea n condiii specificepersonalului militarizat. (alineat introdus prin art. unic pct. 1 din H.G. nr. 943/1994, n vigoare dela 30 decembrie 1994)c) pentru condiii grele de munc, un spor de pn la 15% din salariul de baz, corespunztortimpului lucrat la locurile de munc respective. Locurile de munc, categoriile de personal, mrimea concret a sporului i condiiile de acordarese stabilesc de ctre ministere, celelalte instituii centrale i locale ale administraiei publice, cuconsultarea sindicatelor i cu avizul Ministerului Muncii i Proteciei Sociale i al MinisteruluiFinanelor;[{*}] d) salariaii care lucreaz, potrivit contractului individual de munca, n zone izolate sau undeatragerea personalului se face cu greutate beneficiaz de un spor de pn la 20% din salariul de baza.[{*}] De acelai spor beneficiaz i personalul din unitile vamale de frontiera. (prevedereabrogat de la 9 aprilie 1996 prin art. 16 din H.G. nr. 147/1996) Pentru condiii deosebit de grele, n mediul rural la altitudine i cu ci de acces dificile, mrimeasporului este cea prevzut n anexele la prezenta hotrre. Criteriile de acordare, categoriile de personal i mrimea concret a sporului se stabilesc deministere, celelalte instituii centrale i locale ale administraiei publice, cu avizul MinisteruluiMuncii i Proteciei Sociale i al Ministerului Finanelor; De sporul de izolare beneficiaz i personalul unitilor teritoriale din subordinea AdministraieiNaionale a Rezervelor Materiale, pe baza criteriilor ce se vor stabili de ctre aceasta. (alineatintrodus prin art. unic pct. 2 din H.G. nr. 943/1994, n vigoare de la 30 decembrie 1994) (liter modificat prin art. unic din H.G. nr. 511/1993, astfel cum a fost modificat prinRectificarea publicat n Monitorul Oficial nr. 312 din 29 decembrie 1993)e) pentru activitatea desfurat de nevztori, un spor de 15% din salariul de baz brut pentru ceincadrai n gradul I de invaliditate;f) pentru activitatea de imersiune, o indemnizaie de 750 lei/ora de scufundare.[{*}] g) salariaii Operei Naionale din Bucureti, Teatrului Naional I. L. Caragiale din Bucureti,Teatrului Naional de Operet Ion Dacian, Bibliotecii Academiei Romne, Corului Naional deCamer Madrigal, Muzeului Naional de Art al Romniei din Bucureti, Muzeului Naional deIstorie a Romniei din Bucureti i Filarmonicii George Enescu din Bucureti, cu excepiapersonalului de specialitate artistic care beneficiaz de prevederile art. 2 din Legea nr. 102/2004privind majorarea unor drepturi salariale ale personalului de specialitate artistic din cadrulFilarmonicii George Enescu din Bucureti, beneficiaz de un spor de 25% calculat la salariul debaz, corespunztor timpului lucrat n program normal de lucru, pentru activitatea de importannaional desfurat n aceste instituii; (liter modificat prin art. I din H.G. nr. 2342/2004, nvigoare de la 3 ianuarie 2005)h) pentru personalul ncadrat infunctiile de presedini de federaii, salariai, secretari federaii,

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 5

  • antrenori federali, antrenori loturi naionale i antrenori categoria I (care antreneaz sportivi sauechipe de lot naional), un spor de 25%, calculat la salariul de baza corespunztor timpului lucrat nprogramul normal de lucru, pentru activitatea desfurat n cadrul federaiilor i al cluburilorsportive. (liter introdus prin art. I din H.G. nr. 75/1996, n vigoare de la 22 februarie 1996)i) salariaii din instituiile publice de spectacole i concerte, prevzute n anexa nr. 13 care face parteintegrant din prezenta hotrre, aflate n subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureti,pot beneficia de un spor de 25% calculat la salariul de baz, corespunztor timpului lucrat nprogram normal de lucru pentru activitatea de importan naional, la propunerea conductoruluiinstituiei, aprobat de ordonatorul principal de credite, iar sursele necesare acordrii acestui spor sefinaneaz din bugetul Consiliului General al Municipiului Bucureti, i anume din venituri propriii subvenii. (liter introdus prin art. unic pct. 1 din H.G. nr. 854/2006, n vigoare de la 5 iulie2006)

    Art. 9. - (1) Orele prestate peste durata normal a timpului de lucru de ctre personalul ncadrat n funciide execuie se completeaz cu timp liber corespunztor. Dac munca astfel prestat nu a putut fi compensat cu timp liber corespunztor, orele suplimentare sevor salariza cu un spor din salariul de baz astfel:

    a) 50% din salariul de baz pentru primele dou ore de depire a duratei normale a zilei de lucru;b)100% din salariul de baz pentru orele urmtoare. Cu spor de 100% se pltesc i orele lucrate nzilele de repaus sptmnal sau n celelalte zile n care n conformitate cu reglementrile n vigoare,nu se lucreaz.

    (2) Munca peste durata normal a timpului de lucru poate fi prestat i sporurile prevzute la alin. (1) sepot plti numai dac efectuarea orelor suplimentare a fost dispus de conductorul instituiei respective,fr a depi 120 ore anual. n cazuri cu totul deosebite, ministerele, celelalte instituii centrale i localeale administraiei publice pot aproba efectuarea orelor suplimentare i peste acest plafon, dar nu mai multde 360 ore anual. Aprobarea efecturii orelor suplimentare se face cu consultarea sindicatelor.(3) La locurile de munc la care durata normal a timpului de lucru a fost redus, potrivit legii, sub 8 orepe zi, depirea programului de lucru astfel aprobat se poate face temporar, n situaii cu totul deosebite,fiind obligate compensarea cu timp liber corespunztor.(4) Prevederile alin. (1) nu se aplic acolo unde se utilizeaz plata cu ora sau cumulul de funcii n aceeaiunitate, potrivit reglementrilor n vigoare.

    Art. 10. - Munca prestat n unitile sanitare, de asisten social i de ocrotire, precum i n unitilevamale n smbata liber, n ziua de duminic sau n zilele de srbtori legale, n cadrul schimbuluinormal de lucru, n vederea asigurrii asistenei medicale de urgen sau a continuitii activitiiunitilor vamale se pltesc cu un spor de pn la 100% din salariul de baz i se aprob de conductorulunitii. Munca astfel prestat i pltit n condiiile de mai sus nu se compenseaz i cu timp libercorespunztor.

    Art. 11. - (1) Personalul care, potrivit programului normal de lucru, i desfoar activitatea n timpulnopii, ntre orele 22.00 i 6.00, beneficiaz, pentru orele lucrate n acest interval, de un spor de 25% dinsalariul de baz, dac timpul astfel lucrat reprezint cel puin jumtate din programul normal de lucru.(2) n unitile sanitare, de asisten social i de ocrotire, unde activitatea se desfoar fr ntrerupere,n trei ture, personalul care lucreaz lunar n toate cele trei ture poate primi, n locul sporului prevzut laalin. (1), un spor de 15% din salariul de baz pentru orele lucrate n cele trei ture.

    Art. 12. - (1) Pentru ndeplinirea unor sarcini, activiti i responsabiliti suplimentare funciei de baz,cum ar fi: profesor-diriginte de clas, sor-ef i altele, personalul beneficiaz de un spor stabilit n sumfix, care se adaug la salariul de baz i face parte din acesta, conform celor prevzute n anexele la

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 6

  • prezenta hotrre. Pentru ndeplinirea unor activiti n afara funciei de baz (expertize medicale,tehnico-economice i altele asemenea), plata muncii se face pe baz de tarife sau sume fixe, care nu facparte din salariul de baz. Tarifele sau sumele fixe se stabilesc n condiiile prezentei hotrri.(2) Personalul didactic medical sau farmaceutic care asigur activitatea integrat de nvmnt medico-farmaceutic va beneficia, pe lng salariul funciei didactice, i de o indemnizaie clinic de pn la 50%din salariul de baz lunar al funciei medicale sau farmaceutice ndeplinite, n care este confirmat prinordinul ministrului sntii.

    CAPITOLUL 4Premii

    Art. 13. - Unitile bugetare pot constitui un fond de premiere lunar prin aplicarea unei cote de pn la2% asupra fondului de salarii prevzut n bugetul de venituri i cheltuieli al acestora. Din acest fondconsiliul de administraie sau alte organe similare de conducere ale unitilor pot acorda premii n cursulanului salariailor care au realizat sau au participat direct la obinerea unor rezultate n activitate, apreciateca valoroase. Sumele neconsumate din acest fond pot fi utilizate n lunile urmtoare, n cadrul aceluiai anbugetar.

    Art. 14. - (1) Pentru activitatea desfurat, personalul din unitile bugetare beneficiaz, dup caz, lasfritul anului calendaristic, anului colar, stagiunii etc., de un premiu anual de pn la un salariu mediulunar de baz realizat n anul pentru care se face plata.(2) Consiliul de administraie sau, dup caz, organele de conducere similare pot reduce sau anula premiulanual n cazul salariailor care n cursul anului au desfurat o activitate profesional slab saunecorespunztoare ori au avut abateri pentru care au fost sancionai disciplinar.

    Art. 15. - Instituiile publice organizate pe regim extrabugetar, precum i cele care au organizate activitipe regim extrabugetar i care realizeaz prin efort propriu venituri suplimentare fa de cele prevzuteiniial la elaborarea bugetului de venituri i cheltuieli propriu prin activiti cum ar fi: lucrri de cercetare,expertizare, analize de laborator i altele similare, valorificarea unor prestaii proprii ctre teri executatepe baz de contracte sau comenzi ncheiate cu persoane juridice sau fizice din ar sau din strintate potacorda premii speciale personalului care a contribuit la acestea n limita a 30% din totalul veniturilor neterealizate suplimentar. Criteriile i condiiile de acordare a acestor premii se stabilesc de ctre ministere, celelalte instituiicentrale i locale ale administraiei publice interesate, cu consultarea sindicatelor i cu avizul MinisteruluiMuncii i Proteciei Sociale.

    Art. 16. - (1) Pentru realizri deosebit de valoroase sau de importan naional din cultur, ocrotireasntii i din cercetarea tiinific i tehnologic, indiferent de unitatea n care se realizeaz, se potacorda, o dat pe an, premii speciale, dup cum urmeaz:

    a) 10 premii a 300.000 lei;b) 15 premii a 200.000 lei;c) 20 premii a 150.000 lei;

    (2) Sumele necesare acordrii premiilor se aprob n condiiile prevzute de lege, din fondul de rezerv ladispoziia Guvernului. Premiile individuale se aprob, dup caz, de ministrul culturii, de preedinteleAcademiei Romne, ministrul nvmntului, ministrul sntii, ministrul cercetrii i tehnologiei,respectiv de preedinii Academiei de tiine Medicale i Academiei de tiine Agricole.

    CAPITOLUL 5

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 7

  • Alte drepturi

    A. Plata cu oraB. Salarizarea n cazul cumulului de funciiC. Numirea temporar, delegarea, detaarea sau trecerea temporar n alt muncD. Drepturi n cazul mutrii n alt localitate i alte drepturi

    A. Plata cu ora

    Art. 17. - (1) n anumite domenii de activitate, unde sarcinile ce revin unor posturi ai cror titulari lipsesctemporar din unitate nu pot fi amnate i nici nu pot fi redistribuite, n cadrul programului normal delucru, ntre ceilali salariai ncadrai pe funcii similare, pentru realizarea acestora se vor putea folosipersoane din aceeai unitate sau din alte uniti, care s realizeze sarcinile respective n afara programuluilor de lucru. Pe perioadele respective se va utiliza plata cu ora, n limita fondurilor care sedisponibilizeaz prin absena persoanelor titulare. Activitile i locurile de munc unde se poate aprobaplata cu ora n sensul prevederilor de mai sus, se stabilesc de ministere, celelalte instituii centrale ilocale ale administraiei publice.(2) Plata cu ora se poate aplica i pentru ndeplinirea unor activiti pentru care volumul de munc estesub jumtate din cel al unui post cu norm ntreag. Aceste fraciuni de norm vor fi prevzute ca atare nstatul de funcii. n nvmnt, plata cu ora se poate aplica i pentru unele discipline sau activiti care nuse pot constitui n posturi didactice complete. Activitile i locurile de munc unde se poate aplica platacu ora, potrivit celor de mai sus, se stabilesc anual de Ministerul nvmntului.(3) Calculul tarifului orar se face lund n considerare salariul de baz cu care este ncadrat titularulnlocuit i numrul mediu lunar de ore stabilit pentru programul normal de lucru. n situaiile prevzute laalin. (2) se ia n considerare salariul de baz prevzut n statul de funcii. Pentru personalul care presteazactiviti didactice cu ora n nvmnt, calculul tarifului orar se face n raport cu norma didactic depredare sptmnal, cu funcia didactic ndeplinit i cu vechimea recunoscut n nvmnt, cuobligaia ndeplinirii i a celorlalte sarcini ce revin cadrelor didactice potrivit statutului propriu.(4) Personalul sanitar cu pregtire superioar, care efectueaz grzi pentru asigurarea continuitiiasistenei medicale n afara normei legale de munc i a programului de lucru de la funcia de baz, sesalarizeaz cu salariul orar al funciei de baz.(5) Grzile efectuate de personalul sanitar cu pregtire superioar, pentru asigurarea continuitiiasistenei medicale n afara normei legale de munc i a programului de lucru de la funcia de baz nzilele de repaus sptmnal, zilele de srbtoare legal i n celelalte zile n care, potrivit dispoziiilorlegale, nu se lucreaz, se salarizeaz cu un spor de pn la 100% din salariul orar al funciei de baz.Procentul concret al sporului se aprob de conductorul unitii, cu respectarea prevederilor art. 4 dinOrdonana de urgen a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de baz pentrupersonalul contractual din sectorul bugetar. (alineat introdus prin art. 1 pct. 2 din H.G. nr. 561/2000, nvigoare de la 7 iulie 2000)

    Art. 18. - Totalul sumelor ncasate lunar pentru orele suplimentare efectuate, precum i pentru muncaremunerat prin plata cu ora, potrivit art. 9 alin. (1) i (2) i art. 17 alin. (1), nu poate depi un salariu debaz lunar, corespunztor ncadrrii fiecruia.

    B. Salarizarea n cazul cumulului de funcii

    Art. 19. - (1) Pentru acoperirea unor posturi vacante pot fi angajate prin concurs, cu respectareaprevederilor legale, persoane care au funcia de baz n afar unitii i care se salarizeaz la nivelulgradaiei 1 a funciei, gradului sau treptei profesionale prevzute n statul de funcii.(2) n nvmntul de toate gradele, posturile vacante care nu au putut fi ocupate prin concurs pn lanceputul anului colar (universitar), ct i cele temporar vacante pot fi ocupate prin cumul i de ctre

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 8

  • persoane din aceeai unitate. Persoanele care cumuleaz vor fi salarizate corespunztor funciei didacticendeplinite, vechimii recunoscute n nvmnt i gradului didactic obinut (n cazul cadrelor didacticedin nvmntul preuniversitar). Posturile vacante din unitile de asisten social sau de ocrotire a sntii i din cultur, care nu auputut fi ocupate prin concurs, pot fi ocupate prin cumul i de ctre persoane din aceeai unitate.Salarizarea acestora se face la nivelul gradaiei 1 a funciei, gradului sau treptei profesionale, prevzute nstatul de funcii. Posturile vacante ocupate n condiiile de mai sus se comunic lunar la direciile demunc i protecie social.(3) Angajarea personalului prin cumul de funcii se face cu acordul conducerii unitii la care persoana ncauz are funcia de baz, dac o parte din programul funciei cumulate de suprapunere celui de la funcian care este ncadrat; n acest caz, se va asigura decalarea programului respectiv.

    C. Numirea temporar, delegarea, detaarea sau trecerea temporar n alt munc

    Art. 20. - Persoanele numite temporar n locul unei persoane cu funcii de conducere, care lipsete dinunitate o perioad mai mare de 30 de zile calendaristice i care nu beneficiaz de salariu pe perioadarespectiv, primesc, pe lng salariul de baz al funciei, gradului sau treptei profesionale n care suntncadrate, indemnizaia corespunztoare funciei de conducere pe care o preiau.

    Art. 21. - (1) Pe durata delegrii, detarii sau trecerii temporare ntr-o alt munc, persoana n cauz ipstreaz funcia, gradul sau treapta profesional i salariul de baz avut anterior.(2) Cnd detaarea sau trecerea temporar n alt activitate se face la o munc la care este stabilit unsalariu de baz mai mare, persoana detaat sau trecut temporar n alt ramur are dreptul la acest salariun condiiile prevzute de lege.(3) Pe perioada detarii sau trecerii temporare n alt munc, salariaii primesc, pe lng salariul de bazstabilit potrivit alin. (1) sau (2), i celelalte drepturi ce se acord personalului de la locul de muncrespectiv.(4) Drepturile ce se acord pe timpul detarii sau trecerii temporare n alt munc se suport de unitateaunde personalul respectiv i desfoar activitatea. Face excepie personalul detaat n perioada de sezonla unitile bugetare din staiunile balneo-climaterice, la care plata drepturilor se face de unitatea de lacare a fost detaat.

    D. Drepturi n cazul mutrii n alt localitate i alte drepturi

    Art. 22. - (1) Personalul mutat, n cadrul aceleai uniti, n alt localitate are dreptul la:a) rambursarea costului transportului pentru el i membrii familiei sale, precum i pentru gospodriasa;b) plata unei indemnizaii egale cu salariul de baz lunar;c) plata unei indemnizaii egale cu 1/4 din salariul sau de baz lunar, pentru fiecare membru defamilie;d) un concediu pltit de 5 zile lucrtoare, n vederea mutrii efective, acordat la cererea sa.

    (2) Mutarea n alt localitate se va putea face, n toate cazurile, numai cu asigurarea suprafeei locativecorespunztoare.(3) De drepturile prevzute la alin. (1) beneficiaz i persoanele solicitate s fie transferate n alt unitatesituat ntr-o localitate diferit dect cea de domiciliu, dac n documentul de solicitare a transferului s-afcut aceast meniune. Plata drepturilor respective se suport de unitatea la care se face transferul.

    Art. 23. - (1) La ncadrarea ntr-o unitate din alt localitate dect cea de domiciliu, n primul an deactivitate dup absolvirea studiilor, personalul de specialitate beneficiaz de o indemnizaie de instalareechivalent cu un salariu de baz corespunztor funciei, gradului sau treptei profesionale n care urmeaz

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 9

  • a fi ncadrat; n cazul medicilor i farmacitilor, indemnizaia de instalare se acord, dup terminareastagiaturii sau a internatului, de unitatea sanitar unde s-au ncadrat prin concurs.(2) Indemnizaia de instalare poate fi echivalent cu dou salarii de baz pentru acele localiti undeatragerea specialitilor se face cu mare greutate, stabilite de ministere i celelalte instituii centrale ilocale ale administraiei publice i avizate de Ministerul Finanelor.(3) Persoanele care au beneficiat de indemnizaia de instalare i care ulterior au demisionat sau li s-adesfcut contractul de munc din motive imputabile lor nainte de mplinirea unui an de la instalare vorrestitui, n condiiile legii, indemnizaia primit, calculat proporional cu perioada rmas pn laexpirarea termenului de un an.

    CAPITOLUL 6State de funcii

    Art. 24. - (1) n limita fondului destinat plii salariilor, aprobat prin bugetul public naional, fiecareminister, alte instituii centrale i locale ale administratiei publice defalc fondul pentru unitilesubordonate.(2) Fiecare unitate bugetar i ntocmete anual statul de funcii n raport cu necesitile activitiirespective, care cuprinde denumirea funciei, gradul sau treapta profesional, numrul de posturi, nivelulstudiilor i nivelul salariilor de baz pe gradaii. Statele de funcii pentru unitile organizate n structuraministerelor i a celorlalte instituii centrale i locale ale administraiei publice se aprob de ctre acestea.(3) Pe baza statelor de funcii se ntocmete statul de personal, care cuprinde numrul maxim de posturipe grupe de funcii i fondul de salarii corespunztor. Statele de personal ale unitilor bugetare,centralizate pe ministere i instituiile centrale i locale ale administraiei publice, se comunicMinisterului Muncii i Proteciei Sociale i Ministerului Finanelor.

    CAPITOLUL 7Dispoziii tranzitorii i finale

    Art. 25. - (1) Prevederile art. 13 i 14 se vor aplica dup aprobarea bugetului de stat, ncepnd cu anul1994. Pentru anul 1993, se vor acorda premii anuale n limita unui fond de 3% din fondul de salariirealizat.[{*}] (2) n cazurile n care ordonatorii principali de credite bugetare realizeaz economii prin reducereacheltuielilor de personal pot aproba acordarea de premii n cursul anului din economiile realizate n limitaa 2% din fondul de salarii prevzut n bugetul de venituri i cheltuieli, pentru personalul din unitilesubordonate acestora. Premiile individuale se aprob de ctre conductorul unitii. (alineat repus nvigoare de la 1 ianuarie 1999 conform art. 5 alin. (5) din Legea nr. 109/1998, publicat la 3 iunie 1998)

    Art. 26. - (1) Sumele necesare pentru plata salariilor de baz, mpreun cu sporurile, premiile, treceri ngradaii superioare, avansri n grade sau trepte i celelalte drepturi trebuie s se ncadreze n alocaiilebugetare stabilite cu aceast destinaie.(2) Ministerul Sntii***) , cu consultarea celorlalte ministere sau instituii centrale ale administraieipublice, care au n subordine uniti sanitare i cu avizul Ministerului Muncii i Proteciei Sociale i alMinisterului Finanelor, va stabili modul de echivalare a noilor funcii specifice acestor uniti, prevzuten anexa nr. 2 din prezenta hotrre, cu cele prevzute n Hotrrea Guvernului nr. 307/1991, republicat,precum i modul de ncadrare pe gradaii a personalului respectiv, astfel nct s se asigure ncadrarea nalocaiile bugetare. n situaia n care, prin rencadrarea la gradaia 1, unii salariai ar urma s beneficiezede o majorare a salariului de baz de peste 22%, Ministerul Sntii***) , precum i celelalte instituiicentrale ale administraiei publice pot stabili pentru personalul ncadrat n unitile din subordine salariide baz mai mici cu pn la 20% dect cele prevzute la gradaia 1, la gradul sau treapta profesional n

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 10

  • care urmeaz a fi ncadrat personalul respectiv.

    Art. 27. - (1) Soluionarea contestaiilor n legtur cu stabilirea salariilor, acordarea gradaiilor,sporurilor, premiilor i altor drepturi care se stabilesc potrivit prevederilor prezentei hotrri este decompetena consiliului de administratie sau, dup caz, a altor organe de conducere similare, respectiv aorganului ierarhic superior fiecrei uniti bugetare.(2) Contestaiile vor fi depuse n termen de 5 zile de la data lurii la cunotin.(3) Organele prevzute la alin. (1) vor lua msuri de soluionare a contestaiilor n termen de 30 de zile.(4) mpotriva msurii unitii de modificare unilateral a salariilor stabilite potrivit prevederilor prezenteihotrri, cei interesai se pot adresa cu contestaie la judectorie, n termen de 30 de zile de la data cnd auluat cunotina de aceasta.

    Art. 28. - Persoanele ncadrate n funciile prevzute n anexele la prezenta hotrre, cu salariul dedebutant, vor fi salarizate astfel pn la expirarea perioadei de prob i avansarea, pe baz de concurs, ngradul sau treapta profesional imediat superioar.

    Art. 29. - Prevederile din prezenta hotrre se aplic i instituiilor publice a cror finanare se face dinmijloace extrabugetare.

    Art. 30. - Personalul de specialitate trimis n strintate, invitat pe contul organizaiilor sau altor parteneriexterni pentru aciuni stiinifce, culturale, artistice, sportive i altele, beneficiaz de drepturile prevzuten reglementrile specifice.

    Art. 31. - Se recomand ca salariile pentru unitile de cult s fie stabilite, la propunerea acestora, de ctreSecretariatul de Stat pentru Culte***) , n limita fondurilor proprii i a contribuiei din partea statului,acordat cu aceast destinaie unitilor de cult.

    Art. 32. - Ministerele, celelalte instituii centrale i locale ale administraiei publice vor putea include nstatele de funcii pentru uniti i unele funcii care nu sunt specifice acestora, dar care se dovedesc a finecesare i unitilor respective, prin preluarea acestor funcii din celelalte anexe la prezenta hotrre.

    [{*}] Art. 33. - Ministerul Muncii i Proteciei Sociale mpreun cu Ministerul Finanelor, n aplicareaprezentei hotrri, pot da ndrumri metodologice i avizeaz, la propunerea celorlalte instituii centralei locale ale administraiei publice, ponderea personalului care poate fi ncadrat n grade profesionalesuperioare, utilizarea unor niveluri de salarizare, echivalarea unor funcii i a condiiilor de ocupare aacestora, forme specifice de salarizare, tarife sau sume fixe, sporuri i adaosuri la salarii, pentruunitile bugetare sau extrabugetare. n mod similar se procedeaz i n cazul reorganizrii unor uniti bugetare sau extrabugetare. (prevederile referitoare la promovarea n grade, trepte profesionale i gradaii, indemnizaii deconducere, ponderea funciilor de conducere abrogate de la 16 iulie 1998 prin anexa nr. X pct. 6 dinLegea nr. 154/1998)

    Art. 34. - nclcarea dispoziiilor prevzute n prezenta hotrre privind stabilirea salariului de baz lancadrarea, avansarea n funcii a personalului, precum i acordarea de drepturi fr respectareaprevederilor acesteia, atrage, dup caz, rspunderea disciplinar, material sau penal a persoanelorvinovate, potrivit legii.

    Art. 35. - Ministerul Muncii i Proteciei Sociale i Ministerul Finanelor, ca organe de specialitate,controleaz n toate unitile bugetare modul de aplicare a dispoziiilor legale referitoare la salarizare,stabilesc msurile ce se impun pentru eliminarea deficienelor constatate i informmeaz Guvernul.

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 11

  • Art. 36. - (1) Salariile prevzute n prezenta hotrre sunt brute i impozabile, potrivit legii, i cuprindtoate indexrile aprobate prin hotrrile Guvernului pn la 1 iunie 1993.(2) Salariile prevzute n anexe se vor indexa n baza hotrrilor Guvernului adoptate dup 1 iunie 1993,n procentele prevzute de acestea. Nivelurile noi ale salariilor vor fi calculate i transmise instituiilorpublice interesate de ctre Ministerul Muncii i Proteciei Sociale.

    Art. 37. - Anexele nr. 1-12 fac parte integrant din prezenta hotrre.

    Art. 38. - Dispoziiile prezentei hotrri intr n vigoare ncepnd cu luna iunie 1993. Pe aceeai dat se abrog art. 1-29, art. 31-36 i anexele nr. 1-12 din Hotrrea Guvernului nr.307/1991, republicat, precum i orice alte dispoziii contrare.

    PRIM-MINISTRUNICOLAE VCROIU

    Contrasemneaz:Ministru de stat, ministrul muncii

    i proteciei sociale,Dan Mircea Popescu

    Ministru de stat, ministrul finanelor,Florin Georgescu

    SUMAR:[{*}]

    ANEXA Nr. 1 Uniti de nvmntANEXA Nr. 1A I. Unitile de perfecionare a personalului cu pregtire superioarANEXA Nr. 2 Uniti sanitare i de asisten social, altele dect cele cliniceANEXA Nr. 3 Uniti de cercetare fundamental i avansat i de proiectareANEXA Nr. 4 Uniti de informaticANEXA Nr. 5 Uniti de culturANEXA Nr. 5A Agenia naional de pres "Rompres"ANEXA Nr. 6 Uniti sportiveANEXA Nr. 7 Uniti vamaleANEXA Nr. 8 Uniti navale i cpitani de porturiANEXA Nr. 9 Laboratoare centrale: pentru controlul calitii seminelor, pentru controlul sanitar-veterinar de diagnostic, pentru controlul alimentelor de origine animal, pentru controlul tiinifical produselor biologice i medicamentelor de uz veterinar pentru carantin fitosanitar, precum iuniti cu i fr personalitate juridic, subordonate direciilor generale pentru agricultur ialimentaie, direciilor sanitar-veterinare judeene, centrului naional de reproducie i selecie aanimalelor, agenii de supraveghere a proteciei mediului, administraia rezervaia biosferei "DeltaDunrii"ANEXA Nr. 9A Oficii de cadastru i organizare a teritoriuluiANEXA Nr. 10 Alte instituii (uniti) de subordonare central dect cele prevzute n anexele nr. 1-9ANEXA Nr. 10A Aeroclubul RomnieiANEXA Nr. 11 I. Alte uniti bugetare dect cele prevzute n anexele nr. 1-10, precum iactivitatea de contabilitate, financiar, aprovizionare, investiii ntreinere-reparaii din unitile denvmnt, sntate, cercetare, cultur, sport i celelalte uniti curpinse n anexele nr. 1-10

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 12

  • (anexele nr. 1 - 11 i nceteaz valabilitatea la 16 iulie 1998, conform pct. 29 din anexa nr. X la Legea154/1998)

    ANEXA Nr. 12 Condiii privind angajarea i avansarea personalului n funciiANEXA Nr. 13 Instituiile publice de spectacole i concerte din subordinea Consiliului General alMunicipiului Bucureti, finanate din bugetul acestuia (venituri proprii i subvenii) (anexintrodus prin art. unic pct. 2 din H.G. nr. 854/2006, n vigoare de la 5 iulie 2006)

    [{*}]ANEXA Nr. 1

    (anexa nr. 1 i nceteaz valabilitatea la 16 iulie 1998, conform pct. 29 din anexa nr. X la Legea154/1998)

    UNITI DE NVMNTI. Salarii de baz pentru personalul didactic din nvmntII. Salarii de baz pentru funciile ajuttoare din instituiile de nvmntIII. Salarii de baz pentru alte funcii specifice din instituiile de nvmntI. Salarii de baz pentru personalul didactic din nvmnt

    A. Salariile de baz pentru funciile didactice din nvmntul superiorB. Salariile de baz pentru funciile didactice din nvmntul precolar, primar, gimnazial,profesional, liceal i de maitriA. Salariile de baz pentru funciile didactice din nvmntul superior

    a) Funcii didactice

    --------------------------------------------------------------------------------

    Vechimea n nvmntNr. Funcia crt. pn la 3-6 6-10 10-15 15-20 20-25 peste peste 3 ani ani ani ani ani ani 25 ani 30 ani

    1. Profesor universitar - - 69.530 72.000 74.470 77.070 82.870 85.710 2. Confereniar universitar - 58.970 60.890 62.740 64.840 67.200 69.530 72.000 3. ef de lucrri (lector universitar) - 52.120 53.790 55.390 57.120 58.970 60.890 - 4. Asistent universitar 44.650 46.070 47.550 49.030 50.510 52.120 53.790 - 5. Preparator 43.410 - - - - - - -

    b) Funcii didactice de conducere--------------------------------------------------------------------------------

    Indemnizaia Nr. Funcia de conducere crt. maxima - lei -

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 13

  • 1. Rector Salariul de baza 28.200 2. Prorector corespunztor 24.500 3. Decan funciei ndeplinite 21.990 4. Secretar tiinific al senatului 19.485 5. Prodecan 17.160 6. Secretar tiinific al consiliului profesoral 13.500 7. ef de catedra 10.800

    B. Salariile de baz pentru funciile didactice din nvmntul precolar, primar, gimnazial,profesional, liceal i de maitri

    a) Funcii didactice--------------------------------------------------------------------------------

    Vechimea n nvmnt Nr. Funcia Nivelul crt. studiilor pn la 2-6 6-10 10-14 14-18 18-22 22-25 peste 2 ani ani ani ani ani ani ani 25 ani

    1. Profesor cu grad didactic I S*) - - 52.120 53.790 55.390 57.120 58.970 60.890 cu grad didactic II - 44.650 46.070 47.550 49.030 50.510 52.120 53.790 definitiv - 40.940 42.180 43.410 44.650 46.070 47.550 49.030 debutant 39.770 - - - - - - - 2. Profesor cu grad didactic I I.P.3**) - - 47.550 49.030 50.510 52.120 53.790 55.390 cu grad didactic II - 40.940 42.180 43.410 44.650 46.070 47.550 49.030 definitiv - 37.550 38.660 39.770 40.940 42.180 43.410 44.650 debutant 36.560 - - - - - - - 3. Institutor I cu grad didactic I S***) - - 49.030 50.510 52.120 53.790 55.390 57.120 cu grad didactic II - 42.180 43.410 44.650 46.070 47.550 49.030 50.510 definitiv - 38.660 39.770 40.940 42.180 43.410 44.650 46.070 debutant 37.550 - - - - - - - 4. Institutor II cu grad didactic I - - 46.070 47.550 49.030 50.510 52.120 53.790 cu grad I.P.3****) didactic II - 40.940 42.180 43.410 44.650 46.070 47.550 49.030 definitiv - 36.560 37.550 38.660 39.770 40.940 42.180 43.410 debutant 35.570 - - - - - - - 5. nvtor cu grad didactic I M - - 44.650 46.070 47.550 49.030 50.510 52.120 cu grad - 39.770 40.940 42.180 43.410 44.650 46.070 47.550 definitiv - 35.570 36.560 37.550 38.660 39.770 40.940 42.180 debutant 34.520 - - - - - - - 6. Educator, educatoare cu grad didactic I M - - 43.410 44.650 46.070 47.550 49.030 50.510 cu grad

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 14

  • didactic II - 38.660 39.770 40.940 42.180 43.410 44.650 46.070 definitiv - 34.520 35.570 36.560 37.550 38.660 39.770 40.940 debutant 33.530 - - - - - - - 7. Maistru M instructor cu grad I - - 43.410 44.650 46.070 47.550 49.030 50.510 cu grad didactic II - 38.660 39.770 40.940 42.180 43.410 44.650 46.070 definitiv - 34.520 35.570 36.560 37.550 38.660 39.770 40.940 debutant 33.530 - - - - - - - 8. Profesor, nvtor, educator, educatoare, maistru instructor cu studii de nivel M 31.800 32.670 33.530 34.520 35.570 36.560 37.550 38.660 liceal fr pregtire de specialitate

    *) Absolvenii cu examen de diplom ai unei universiti sau ai altor instituii de nvmnt superior cudurata studiilor de 4-6 ani nvmnt de zi sau 5-6 ani nvmnt seral sau fr frecven.**) Absolvenii cu examen de diplom ai nvmntului superior cu durata studiilor de 2-3 aninvmnt de zi sau 3-4 ani nvmnt seral sau fr frecven.***) Absolveni, cu examen de diploma, ai unei universiti sau ai altor institutii de nvmnt superiorcu durata studiilor de 4-6 ani nvmnt de zi sau 5-6 ani nvmnt seral sau fr frecvent.****) Absolveni, cu examen de diploma, ai nvmntului superior cu durata studiilor de 2-3 aninvmnt de zi sau 3-4 ani nvmnt seral sau fr frecvent.

    b) Funcii didactice de conducere

    Nr. Funcia Indemnizaia de conducere crt. maxima - lei -

    1. Director Salariul de baza 18.510 2. Director adjunct corespunztor funciei 13.500 ndeplinite i gradului didactic obinut

    II. Salarii de baz pentru funciile ajuttoare din instituiile de nvmnt

    Nr. Nivelul Salariul de baza - lei crt. Funcia studiilor Gradaia

    1 2 3 4

    Funcii de execuie pe trepte profesionale a) Funcii didactice ajuttoare 1. ef atelier coala I M 42.180 43.410 44.650 46.070 2. ef atelier coala II M 37.550 38.660 39.770 40.940 3. ef atelier coala III M 33.530 34.520 35.570 36.560

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 15

  • 4. Laborant pedagog colar *) M instructor I 32.670 33.530 34.520 35.570 5. Laborant, pedagog colar *), M instructor II 29.460 30.200 30.940 31.800 6. Laborant debutant M 28.720 - - - 7. Pedagog colar G 29.460 30.200 30.940 31.800 8. Pedagog colar debutant G 28.720 - - - b) Alte funcii ajuttoare 9. Model I M 31.800 32.670 33.530 34.520 10. Model II M;G 28.720 29.460 30.200 30.940 11. Model debutant M;G 27.980 - - - 12. Supraveghetor noapte G 29.460 30.200 30.940 31.800 13. Supraveghetor noapte debutant G 28.720 - - -

    *) Pedagog colar, absolvent al colii normale (liceul pedagogic), se salarizeaz corespunztor funcieide nvtor, iar cel cu studii superioare, ca institutor I sau II, dup caz.

    III. Salarii de baz pentru alte funcii specifice din instituiile de nvmnt

    Nr. Nivelul Salariul de baza - lei crt. Funcia studiilor Gradaia

    1 2 3 4

    a) Funcii de execuie pe grade profesionale

    1. Secretar I *) S 50.510 52.120 53.790 55.390 2. Secretar II S 44.650 46.070 47.550 49.030 3. Secretar III S 39.770 40.940 42.180 43.410 4. Secretar IV S 36.560 37.550 38.660 - 5. Secretar debutant S 35.570 - - -

    b) Funcii de execuie pe trepte profesionale 6. Secretar I M 37.550 38.660 39.770 40.940 7. Secretar II M 33.530 34.520 35.570 36.560 8. Secretar III M 30.200 30.940 31.800 32.670 9. Secretar debutant M 29.460 - - -

    *) Se poate utiliza numai n cele mai mari instituii de nvmnt stabilite de Ministerul nvmntului.c) Funcii de conducere

    Nr. Indemnizaia de conducere crt. Funcia maxima - lei -

    1. Secretar ef *) Salariul de baza corespunztor 8.100 2. Secretar ef **) funciei de execuie ndeplinite 5.400

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 16

  • *) Se utilizeaz numai n nvmntul superior.**) Se utilizeaz la centre bugetare, grupuri colare sau unitile colare stabilite de Ministerulnvmntului.

    IV. a) Sporuri pentru ndeplinirea unor sarcini, activiti i responsabiliti suplimentare funcieididactice de baz, care fac parte din salariul de baz

    nvmntul gimnazial, profesional, liceal i de maitri Spor maxim

    - lei -

    - Profesor - diriginte 2.900b) Indemnizaii pentru activiti prestate n afara obligaiilor funciei de baz i care nu fac partedin salariul de baz

    Indemnizaia maxim

    - lei -

    - Preedintele Comisiei de bacalaureat:- la o comisie de pn la 100 de candidai 1/2 din salariul de baz lunar al funciei didactice ncare este ncadrat- la o comisie de peste 100 de candidai un salariu de baz lunar corespunztor funciei didactice ncare este ncadrat

    Salariile de baz din prezenta anexa nu cuprind compensaia de 10.160 lei lunar brut care se acordseparat i se cumuleaz cu celelalte drepturi salariale n vederea impozrii, potrivit prevederilorHotrrii Guvernului nr. 177/ 1993. (anexa nr. 1 i nceteaz valabilitatea la 16 iulie 1998, conform pct. 29 din anexa nr. X la Legea154/1998)

    [{*}]ANEXA Nr. 1 A

    (anexa nr. 1A i nceteaz valabilitatea la 16 iulie 1998, conform pct. 29 din anexa nr. X la Legea154/1998)

    I. UNITI DE PERFECIONARE A PERSONALULUI CU PREGTIRE SUPERIOAR

    I. Uniti de perfecionarea a personalului cu pregtire superioarII. Uniti de perfecionarea a personalului cu pregtire medie i centre de calificare i recalificare1. Salarii de baz pentru funciile de specialitateA. Funcii de execuieB. Funcii de conducere

    A. Funcii de execuie

    Nr. Nivelul Salariul de baza - leicrt. Funcia studiilor Gradaia

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 17

  • 1 2 3 4

    Funcii de execuie pe grade profesionale 1. Expert-consultant I A S 69.530 72.000 74.470 77.070 2. Expert-consultant I S 58.970 60.890 62.740 64.840 3. Expert-consultant II S 52.120 53.790 55.390 57.120

    B. Funcii de conducere

    Nr. Indemnizaia de conducere crt. Funcia maxima - lei -

    4. Director general 22.950 5. Director general adjunct Salariul de baza 19.485 6. Director corespunztor 19.485 7. Director adjunct funciei de execuie 18.510

    II. UNITI DE PERFECIONARE A PERSONALULUI CU PREGTIRE MEDIE ICENTRE DE CALIFICARE I RECALIFICARE

    1. Salarii de baz pentru funciile de specialitateA. Funcii de execuieB. Funcii de conducere

    A. Funcii de execuie

    Nr. Nivelul Salariul de baza - lei crt. Funcia studiilor Gradaia

    1 2 3 4

    a) Funcii de execuie pe grade profesionale 1. Expert gradul I S 52.120 53.790 55.390 57.120 2. Expert gradul II S 46.070 47.550 49.030 50.510 3. Expert gradul III S 40.940 42.180 43.410 44.650 4. Expert debutant S 39.770 - - -

    b) Funcii de execuie pe trepte profesionale

    5. Instructor I M 42.180 43.410 44.650 46.070 6. Instructor II M 37.550 38.660 39.770 40.940 7. Instructor III M 34.520 35.570 36.560 - 8. Instructor debutant M 33.530 - - -

    B. Funcii de conducere

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 18

  • Nr.crt.

    FunciaIndemnizaia de conducere

    maxima- lei -

    1. Director centru de perfecionare; director centru de calificare irecalificare

    18.320

    2. Director adjunct centru de perfecionare 16.0003. ef centru de calificare 7.530

    NOT:

    1. La Centrul de Perfecionare a Personalului din Aviaia Civil, n funciile de expert gradulI, II, III i debutant pot fi ncadrai i absolvenii colii Militare de Aviaie "Aurel Vlaicu".2. Funcia de instructor se utilizeaz la centrele de perfecionare a personalului din marinacivil i din navigaia fluvial, precum i la Centrul de Perfecionare a Personalului dinAviaia Civil.3. Funciile de expert se utilizeaz i la Casa Agronomului.4. Funciile de expert gradul I, respectiv gradul II i gradul III, pot fi ocupate de persoanelecare au deinut, anterior aplicrii prezentei hotrri, funciile de expert II, respectiv III sauIV. Salariile de baz sunt corespunzatoare noului grad profesional echivalat i gradaieiavute.Salariile de baz din prezenta anex nu cuprind compensaia de 10.160 lei lunar brut, care seacord separat i se cumuleaz cu celelalte drepturi salariale n vederea impozitrii, potrivitprevederilor Hotrrii Guvernului nr. 177/1993.

    (anexa nr. 1A i nceteaz valabilitatea la 16 iulie 1998, conform pct. 29 din anexa nr. X la Legea154/1998)

    [{*}]ANEXA Nr. 2

    (anexa nr. 2 i nceteaz valabilitatea la 16 iulie 1998, conform pct. 29 din anexa nr. X la Legea154/1998)

    I. UNITI SANITARE I DE ASISTEN SOCIAL, ALTELE DECT CELE CLINICEA. Salarii de baz pentru personalul de specialitate medico-sanitarB. Salarii de baz pentru personalul de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitareC. Salarii de baza pentru personalul auxiliar sanitar

    [{*}]A. Salarii de baz pentru personalul de specialitate medico-sanitar (subcapitolul i nceteazvalabilitatea la 16 iulie 1998, conform pct. 29 din anexa nr. X la Legea 154/1998)

    ------------------------------------------------------------------------------

    Nr. Funcia de Nivelul Salariul de baza (lei)crt. execuie studiilor Gradaii------------------------------------------------------------------------------

    1 2 3 4 5 6------------------------------------------------------------------------------

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 19

  • 1. Medic primar S 67.200 69.530 72.000 74.470 77.070 82.8702. Medic specialist S 55.390 57.120 58.970 60.890 62.740 64.8403. Medic rezident anul II - VII S 49.030 50.510 52.120 53.790 - -4. Medic rezident anul I S 47.550 - - - - -5. Medic S 47.550 49.030 50.510 52.120 55.390 58.9706. Medic debutant S 46.070 - - - - -7. Farmacist primar *) S 55.390 57.120 58.970 60.890 62.740 64.8408. Farmacist specialist S 46.070 47.550 49.030 50.510 52.120 53.7909. Farmacist rezident anul II - III S 40.940 42.180 43.410 44.650 - -10. Farmacist rezident anul I S 39.770 - - - - -11. Farmacist S 42.180 43.410 44.650 46.070 47.550 50.51012. Farmacist debutant S 38.660 - - - - -13. Dentist principal nv.sup. 44.650 46.070 47.550 49.030 50.510 52.120 3 ani14. Dentist nv.sup. 35.570 36.560 37.550 38.660 39.770 40.940 3 ani15. Dentist debutant nv.sup. 34.520 - - - - - 3 ani16. Asistent medical principal **) M 39.770 40.940 42.180 43.410 44.650 46.07017. Asistent medical **) M 33.530 34.520 35.570 36.560 37.550 38.66018. Asistent medical debutant **) M 32.670 - - - - -19. Tehnician dentar principal ***) M 40.940 42.180 43.410 44.650 46.070 47.55020. Tehnician dentar ***) M 34.520 35.570 36.560 37.550 38.660 39.77021. Tehnician dentar debutant ***) M 33.530 - - - - -22. Sor medical principal ****) M 38.660 39.770 40.940 42.180 43.410 44.65023. Sor medical ****) M 32.670 33.530 34.520 35.570 36.560 37.55024. Sor medical debutant ****) M 31.800 - - - - -

    *) Se poate utiliza numai n uniti sanitare umane.**) Se aplic i funciilor de asistent social i asistent educator- puericultor.***) Se aplic i funciilor de tehnician sanitar din profilurile: utilaje medicale, optician, protezareortopedic i protezare auditiv.****) Se aplic i funciilor: oficiant medical, laborant cu liceul sanitar, operator registrator de urgen,moa, masor, gipsar, autopsier, registrator medical, statistician medical, instructor C.F.M., instructorde educaie, instructor de ergoterapie, asistent social. (subcapitolul i nceteaz valabilitatea la 16 iulie 1998, conform pct. 29 din anexa nr. X la Legea154/1998)[{*}]

    B. Salarii de baz pentru personalul de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare

    25. Biolog, biochimist, chim.pr. S 50.510 52.120 53.790 55.390 57.120 58.970 26. Biolog, biochimist, chim.spec. S 42.180 43.410 44.650 46.070 47.550 49.030 27. Biolog, biochimist, chimist S 38.660 39.770 40.940 - - - 28. Biolog, biochimist, chimist debutant S 37.550 - - - - - 29. Psiholog, logoped, sociolog profesor C.F.M., asistent

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 20

  • social, fizician principal S 46.070 47.550 49.030 52.120 55.390 58.970 30. Psiholog, logoped, sociolog, profesor C.F.M., asistent social, fizician S 38.660 39.770 40.940 42.180 43.410 44.650 31. Psiholog, logoped, sociolog, profesor C.F.M., asistent debutant S 37.550 - - - - - 32. Profesor C.F.M. I.S. principal ***) 3 ani 44.650 46.070 47.550 49.030 50.510 52.120 33. Profesor C.F.M. ***) I.S. 3 ani 36.560 38.660 39.770 40.940 42.180 43.410 34. Profesor C.F.M I.S. debutant ***) 3 ani 34.520 - - - -

    C. Salarii de baza pentru personalul auxiliar sanitar

    35. Infirmiera, agent D.D.D. G 28.720 29.460 30.200 30.940 31.800 32.670 36. Infirmiera, agent D.D.D.; debutant G 27.230 37. Brancardier, bie, namolar, spalatoreasa, ngrijitoare G 27.230 27.980 28.720 29.460 30.200 - 38. Brancardier, bie, namolar, spalatoreasa, ngrijitoare; debutant G 25.810 - - - - - 39. ofer autosanitara I****) 38.660 39.770 40.940 42.180 - - 40. ofer autosanitara II ****) 34.520 35.570 36.560 37.550 - - 41. ofer autosanitara III ****) 30.940 31.800 32.670 33.530 - -

    *) Se aplic i funciilor de tehnician sanitar din profilurile: utilaje medicale, optician, protezareortopedic i protezare auditiv.**) Se aplic i funciilor: oficiant medical, laborant cu liceul sanitar, operator registrator de urgen,moa, masor, gipsar, autopsier, registrator medical, statistician medical, instructor C.F.M., instructorde educaie, instructor de ergoterapie, asistent social.***) Se aplic i funciei de educator-puericultor ocupat de persoanele care au absolvit cu diplomanvmntul superior cu durata studiilor de 2-3 ani nvmnt de zi sau 3-4 ani nvmnt seral saufr frecven.****) Se aplic nivelului I i II pentru salarizarea oferilor autosanitarelor din staiile de salvarejudeene i din municipiul Bucureti, iar nivelul de salarizare II i III, oferilor autosanitarelor din alteuniti sanitare.

    II. UNITI CLINICE, INSTITUTE I CENTRE MEDICALE

    A. Salarii de baz pentru personalul de specialitate medico-sanitarB. Salarii de baz pentru personalul de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare

    A. Salarii de baz pentru personalul de specialitate medico-sanitar

    Nr. Salariul de baza - lei crt. Funcia de execuie Nivelul Gradaia studiilor 1 2 3 4 5 6

    1. Medic primar S 74.470 77.070 80.030 82.870 85.710 87.800

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 21

  • 2. Medic specialist S 60.890 62.740 64.840 67.200 69.530 72.000 3. Farmacist primar *) S 60.890 62.740 64.840 67.200 69.530 72.000 4. Farmacist specialist S 50.510 52.120 53.790 55.390 57.120 60.890 5. Asistent medical principal M 43.410 44.650 46.070 47.550 49.030 50.510 6. Asistent medical M 36.560 37.550 38.660 39.770 40.940 42.180 7. Asistent medical debutant M 32.670 - - - - - 8. Sora medical principal M 42.180 43.410 44.650 46.070 47.550 49.030 9. Sora medical M 35.570 36.560 37.550 37.660 39.770 40.940 10. Sora medical debutanta M 31.800 - - - - -

    B. Salarii de baz pentru personalul de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare

    11. Biolog, biochimist, chimist; principal S 55.390 57.120 58.970 60.890 62.740 64.840 12. Biolog, biochimist, chimist; specialist S 46.070 47.550 49.030 50.510 52.120 53.790 13. Psiholog, logoped, sociolog, profesor C.F.M., asistent social, fizician; principal S 50.510 52.120 53.790 57.120 60.890 64.840 14. Psiholog, logoped, sociolog, profesor C.F.M., asistent social, fizician S 42.180 43.410 44.650 46.070 47.550 49.030 15. Profesor C.F.M. I.S. principal 3 ani 49.030 55.510 52.120 53.790 55.390 57.120 16. Profesor C.F.M. I.S. 3 ani 40.940 42.180 43.410 44.650 46.070 47.550

    *) Se poate utiliza numai n unitile sanitare umane.

    NOT:

    1. ncadrarea unitilor sanitare i de asisten social n categoria unitilor clinice se facepe baza criteriilor elaborate de Ministerul Sntii i Ministerul nvmntului, avizate deasistena social n categoria unit i de Ministerul Finanelor.2. n unitile clinice, pe lng funciile prevzute la cap. II, se pot utiliza i celelalte funciiprevzute la cap. I, potrivit criteriilor i condiiilor de ocupare a funciilor stabilite deMinisterul Sntii, n baz prevederilor art. 5 alin. (3) din prezenta hotrre.

    III. FUNCII DE CONDUCERE MEDICO-SANITARE

    Nr. Indemnizaia de conducere crt. Funcia maxima - lei -

    1. Medic (farmacist) director Salariul de baza 21.990 2. Medic (farmacist) director adjunct corespunztor 18.320 3. Medic ef (policlinica, staie funciei de execuie salvare, centru transfuzie sanguin i altele similare) 17.745 4. Medic (farmacist, biolog, biochimist chimist, psiholog), ef secie, laborator i altele similare 11.190 5. Asistent medical ef 9.070

    IV. SPORURI I INDEMNIZAII

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 22

  • a) Sporuri pentru ndeplinirea unor sarcini, activiti i responsabiliti suplimentare funciei de baz,care fac parte din salariul de baz Spor maxim - lei -

    1. Farmacist-diriginte 5.400 2. Chimist, biolog, biochimist; cu gestiune 4.040 3. Asistent medical (tehnician sanitar, sora medical, oficiant medical, moaa, laborant i altele similare) ef 5.020 4. Spalatoreasa cu gestiune; ef formaie 1.940

    b) Indemnizaii pentru activiti prestate n afara obligaiilor funciei de baz i care nu fac parte dinsalariul de baz

    - lei/edina - ---------------

    1. Membrii comisiei de avizare medico-legale, ai comisiilor de expertiza i recuperare a 1.800-3.700 capacitii de munca i ai comisiilor (dar nu mai mult de 25%, medicale n cursul unei luni, din salariul de baza al funciei ndeplinite)

    NOT:

    1. Salariul de baz al medicilor cuprinde i sporul pentru responsabilitatea actului medical,iar la unitile clinice, i sporul pentru institute, centre medicale, clinici universitare (ce eraprevzut la art. 8 lit. b) din Hotrrea Guvernului nr. 307/1991).2. Salariile de baz ale personalului din anatomie patologic i medicin legal, carelucreaz n morgi, prosecturi i histopatologie, vor fi mai mari cu 100% fa de salariile debaz prevzute la aceleai categorii de personal din prezenta anex.3. Pentru condiii deosebit de periculoase: leprozerii, anatomie patologic i medicin legal,epidemii deosebit de grave i altele asemenea, stabilite de Ministerul Sntii, cuantumulsporului este de 50-100% din salariul de baz, conform criteriilor stabilite de MinisterulSntii, potrivit prevederilor art. 8 lit. a) din prezenta hotrre.4. Personalul medico-sanitar din dispensarele medicale rurale cu condiii deosebite de munc- izolare, dispersare, altitudine, ci de acces dificile - beneficiaz de spor n cuantum de pnla 60% din salariul de baz ce se acord n condiiile prevzute la art. 8 lit. d) din prezentahotrre.5. Personalul tehnic cu pregtire superioar i medie din unitile sanitare care asigurnemijlocit funcionarea, repararea i ntreinerea aparatelor medicale beneficiaz de salariide baz mai mari cu pn la 15%. Mrimea concret a salariului de baz i categoriile depersonal se stabilesc de Ministerul Sntii, n raport cu complexitatea aparaturii medicaledeservite.6. Salariile de baz ale personalului tehnic de inspecie i avizare sanitar ncadrat ninspectoratele de poliie sanitar i medicina preventiv pot fi mai mari cu pn la 15%, cuavizul Ministerul Sntii.7. Personalul care i desfoar activitatea cu surse de radiaii sau generator de radiaiibeneficiaz de un spor pentru condiii periculoase de pn la 30% din salariul de baz,difereniat pe categorii de risc radiologic astfel: 10% la categoria I, 15% la categoria a II-a,

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 23

  • 20% la categoria a III-a, 30% la categoria a IV-a, n condiiile prevzute la art. 8 lit. a) dinprezenta hotrre.Salariile de baz din prezenta anex nu cuprind compensaia de 10.160 lei lunar brut, care seacord separat i se cumuleaz cu celelalte drepturi salariale n vederea impozitrii, potrivitprevederilor Hotrrii Guvernului nr. 177/1993.

    (anexa nr. 2 i nceteaz valabilitatea la 16 iulie 1998, conform pct. 29 din anexa nr. X la Legea154/1998)

    [{*}]ANEXA Nr. 3

    (anexa nr. 3 i nceteaz valabilitatea la 16 iulie 1998, conform pct. 29 din anexa nr. X la Legea154/1998)

    UNITI DE CERCETARE FUNDAMENTAL I AVANSAT I DE PROIECTARE

    I. Salarii de baz pentru funciile de specialitate din cercetarea fundamental i avansatII. Salarii de baz pentru funciile de specialitate din proiectareI. Salarii de baz pentru funciile de specialitate din cercetarea fundamental i avansat

    A. Funcii de execuie

    Nr. Salariul de baza - leicrt. Funcia Nivelul Gradaia studiilor 1 2 3 4

    a) Funcii de execuie pe grade profesionale 1. Cercettor principal gradul I S 69.530 72.000 77.070 82.870 2. Cercettor principal gradul II S 60.890 62.740 64.840 67.200 3. Cercettor principal gradul III S 52.120 53.790 55.390 57.120 4. Cercettor S 46.070 47.550 49.030 50.510 b) Funcii de execuie de specialitate neatestate *) 5. Asistent de cercetare S 40.940 42.180 43.410 44.650 6. Asistent de cercetare stagiar S 39.770 - - -

    c) Funcii de execuie auxiliare din activitatea de cercetare pe trepte profesionale **)

    7. Asistent I M 40.940 42.180 43.410 44.650 8. Asistent II M 36.560 37.550 38.660 39.770 9. Asistent III M 32.670 33.530 34.520 35.570 10. Asistent IV M 29.460 30.200 30.940 31.800 11. Asistent stagiar M 28.720 - - -

    *) Pe aceste funcii se ncadreaz personalul din cercetare pn la atestare.**) Specialitatea funciei de asistent este cea corespunztoare activitii de baz a unitii.

    B. Funcii de conducere

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 24

  • Nr. Indemnizaia de conducere crt. Funcia maxima - lei -

    12. Director institut 19.485 13. Director adjunct institut Salariul de baza 11.960 14. Secretar tiinific director corespunztor funciei centru 10.230 15. ef secie i gradului profesional 8.100 16. ef laborator, atelier 5.400

    NOT:

    1. Prezenta anex se aplic i la unitile i subunitile (secii, laboratoare colective) decercetare fundamental i avansat, precum i la alte activiti de cercetare-dezvoltare care,potrivit legii, sunt finanate integral de la bugetul de stat sau bugetele locale.2. Studenii de la institutele de nvmnt superior cursuri de zi, din ultimii ani, care suntcooptai n activitatea de cercetare tiinific, pot fi angajai cu contract individual de muncde unitile i subunitile prevzute la pct. 1 din prezenta not, urmnd a fi salarizai cusalariul de baz pentru asistentul de cercetare stagiar, diminuat astfel:

    - cu 10% pentru studenii din ultimul an de studii;- cu 20% pentru studenii din penultimul an de studii, dar nu mai puin dect salariul debaz minim brut pe ar.

    II. Salarii de baz pentru funciile de specialitate din proiectare

    A. Funcii de execuie

    Nr. Salariul de baza - lei crt. Funcia Nivelul Gradaia studiilor 1 2 3 4

    a) Funcii de execuie pe grade profesionale 1. Proiectant gradul I S 58.970 60.890 62.740 67.200 2. Proiectant gradul II S 52.120 53.790 55.390 57.120 3. Proiectant gradul III S 46.070 47.550 49.030 50.510 4. Proiectant gradul IV S 40.940 42.180 43.410 44.650 5. Proiectant debutant S 39.770 - - - b) Funcii de execuie pe trepte profesionale 6. Tehnician proiectant I M 38.660 39.770 40.940 42.180 7. Tehnician proiectant II *) M 34.520 35.570 36.560 37.550 8. Tehnician proiectant III *) M 30.940 31.800 32.670 33.530 9. Tehnician proiectant IV *) M 27.980 28.720 29.460 30.200 10. Tehnician proiectant debutant *) M 27.230 - - -

    B. Funcii de conducere

    Nr. Indemnizaia de conducere crt. Funcia maxima - lei -

    11. Director institut 18.320 12. Director adjunct institut Salariul de baza 11.575

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 25

  • 13. Director centru corespunztor 10.230 14. ef secie funciei de execuie 8.100 15. ef atelier 5.400

    *) Salariile de baz prevzute pentru aceast funcie se utilizeaz i la funciile: desenator tehnic,cartograf. Salariile de baz din prezenta anexa nu cuprind compensaia de 10.160 lei lunar brut, care se acordseparat i se cumuleaz cu celelalte drepturi salariale n vederea impozitrii, potrivit prevederilorHotrrii Guvernului nr. 177/1993. (anexa nr. 3 i nceteaz valabilitatea la 16 iulie 1998, conform pct. 29 din anexa nr. X la Legea154/1998)

    [{*}]ANEXA Nr. 4

    (anexa nr. 4 i nceteaz valabilitatea la 16 iulie 1998, conform pct. 29 din anexa nr. X la Legea154/1998)

    UNITI DE INFORMATIC

    Salarii de baz pentru funciile de specialitate

    A. Funcii de execuie

    --------------------------------------------------------------------------------

    Salariul de baza -leiNr. Funcia Nivelul Gradaiacrt. studiilor 1 2 3 4

    a) Funcii de execuie pe grade profesionale

    1. Analist, programator, inginer de sistem; I A S 67.200 69.530 72.000 74.470 2. Analist, programator, inginer de sistem; I S 58.970 60.890 62.740 64.840 3. Analist, programator, inginer de sistem; II S 52.120 53.790 55.390 57.120 4. Analist, programator, inginer de sistem; III S 46.070 47.550 49.030 50.510 5. Analist, programator, inginer de sistem; IV S 40.940 42.180 43.410 44.650 6. Analist, programator, inginer de sistem; debutant S 39.770 - - -

    b) Funcii de execuie pe trepte profesionale 7. Analist (programator) ajutor I A M 43.410 44.650 46.070 _ 8. Analist (programator) ajutor I M 38.660 39.770 40.940 42.180 9. Analist (programator) ajutor II M 34.520 35.570 36.560 37.550 10. Analist (programator) ajutor III M 30.940 31.800 32.670 33.530 11. Analist (programator) ajutor IV M 27.980 28.720 29.460 30.200 12. Analist (programator) ajutor, debutant M 27.230 - - -

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 26

  • 13. Operator, controlor date; I M 37.550 38.660 39.770 40.940 14. Operator, controlor date; II M 33.530 34.520 35.570 36.560 15. Operator, controlor date; III M 30.200 30.940 31.800 32.670 16. Operator, controlor date; IV M 27.230 27.980 28.720 29.460 17. Operator, controlor date; debutant M 26.430 - - -

    B. Funcii de conducere

    Nr. Indemnizaia de conducere crt. Funcia maxima - lei -

    18. Director Salariul de baza 18.510 19. Director adjunct tehnic corespunztor funciei 10.800 20. ef secie, laborator, i gradului profesional oficiu, serviciu (cercetare -proiectare, implementare, exploatare etc.) 9.635 21. ef atelier, birou (proiectare, implementare, exploatare, pregtire i control date etc.) 7.530

    NOT:

    Salariile de baz ale personalului ncadrat n funciile din prezenta anexa, din cadrulCentrului de Tehnologia informaiei Financiare din subordinea Ministerului Finanelor i dinInstitutul de Menagement i Informatic din subordinenea Ministerului Industriilor, sunt maimari cu 15%, iar ale celui din Oficiul Central de Plat a Pensiilor sunt mai mari cu 10%.Salariile de baz din prezenta anexa nu cuprind compensaia de 10.160 lei lunar brut, care seacord separat i se cumuleaz cu celelalte drepturi salariale n vederea impozitrii, potrivitprevederilor Hotrrii Guvernului nr. 177/1993.

    (anexa nr. 4 i nceteaz valabilitatea la 16 iulie 1998, conform pct. 29 din anexa nr. X la Legea154/1998)

    [{*}]ANEXA Nr. 5

    (anexa nr. 5 i nceteaz valabilitatea la 16 iulie 1998, conform pct. 29 din anexa nr. X la Legea154/1998)

    UNITI DE CULTUR

    I. Salarii de baz pentru funciile de specialitate din unitile teatrale, muzicale i decinematografieII. Salarii de baz pentru funciile de specialitate din pres, edituri, informare documentar, muzee,biblioteci, case de cultur, cmine culturale i alte instituii de culturIII. Funcii de conducere din unitile de la cap. I i IIIV. Sporuri pentru ndeplinirea unor sarcini sau activiti suplimentare funciei de baz, care facparte din salariul de baz

    I. Salarii de baz pentru funciile de specialitate din unitile teatrale, muzicale i decinematografie

    Hotarire 281 17-Iun-1993 Guvernul UTG colectie republicari 22 05-Iul-2006 se aplica de la: 05-Iul-2006 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 27

  • Funcii de execuie pe grade profesionale

    Nr. Nivelul Salariul de baza - lei crt. Funcia studiilor Gradaia

    1 2 3 4

    1. Regizor artistic, dirijor, solist (vocal, balet, concertist, instrumentist), actor, pictor, scenograf, S consultant artistic, coregraf I 69.530 72.000 74.470 77.070 II 58.970 60.890 62.740 64.840 III 52.120 53.790 55.390 57.120 IV 46.070 47.550 49.030 50.510 V 40.940 42.180 43.410 44.650 debutant 39.770 - - - 2. Maestru (balet-dans, cor, corepetitor); concert maestru S I 67.200 69.530 72.000 74.470 II 57.120 58.970 60.890 62.740 III 50.150 52.120 53.790 55.390 3. Dirijor cor, instrumentist, ef orchestra, maestru de studii (balet, canto), secretar literar (muzical),operator imagine (sunet), sufleor opera S I 62.740 64.840 67.200 69.530 II 55.390 57.120 58.970 60.890 III 49.030 50.510 52.120 53.790 IV 43.410 44.650 46.070 47.550 V


Recommended