Home >Documents >Fundamente Economice ale Investițiilor - Dumitru Zaiț

Fundamente Economice ale Investițiilor - Dumitru Zaiț

Date post:26-Jan-2016
Category:
View:41 times
Download:9 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • Fundamente Economice ale Investiiilor Dumitru Zai

  Curs 2015 2016 ID

  US1 1. 1. ACCEPTIUNI SI SEMNIFICATII | 1.1. Accepiuni curente i teoretice

  Cuvntul investiie a devenit de mult vreme unul uzual, fiind ns perceput n sensuri i cu semnificaii destul de diferite. Mai mult chiar, substantivul "investiie" este utilizat deseori ntr-un sens mai restrictiv i uneori chiar n dezacord cu verbul "a investi", dei ele nu sunt legate doar printr-o "rdcin" comun.

  n sens uzual investiia desemneaz un plasament sau chiar numai valoarea bneasc a acestui plasament. Aciunea prin care se realizeaz un asemenea plasament este desemnat sub diferitele forme prin care poate trece infinitivul "a investi". n teoria i practica financiare aspectele privitoare la investiii nu admit ns prea multe i, mai ales, prea diferite interpretri. Aici este nevoie de rigoare i operativitate conceptual.

  Ceea ce pentru un individ oarecare poate fi puin important, chiar i dihotomia consum - investiie nefiind evident i nici strict necesar, devine o dimensiune obligatorie n abordrile pe care trebuie s le realizeze o ntreprindere, o organizaie public sau privat, o corporaie internaional sau o filial naional a acesteia. Sensul comun al cuvntului investiie s-a format n timp, n maniera natural a acumulrilor la nivelul limbajului de comunicare.

  n acelai timp este posibil ca modul n care practica economic (a firmei, a administraiei de stat etc.) a implicat cuvntul investiie n mecanismele sale s fi generat o anumit acoperire a acestuia sau s fi amplificat nuanele sale, genernd uneori clarificri alteori noi confuzii. Dicionarele i enciclopediile ncearc s surprind aspectele cele mai generale care ar putea caracteriza un anumit concept, inclusiv unul att de tehnic precum este cel de care ne ocupm.

  Astfel, n general, se poate admite c orice plasare de fonduri n domeniul economic, social-cultural, administrativ, militar etc. pentru a asigura regenerarea sau creterea activelor, acoperirea cu for de munc a activitilor sau promovarea obiectivelor organizaiilor sau firmelor este o investiie. Pentru a generaliza sensul aciunii de a investi este ns cel puin util dac nu chiar necesar s adugm la aceast definiie i plasamentele iniiale ale posesorilor de lichiditi n diferite titluri, depozite, terenuri sau cldiri/construcii n scopul realizrii de ctiguri (cretrea bogiei sau averii), fie c este vorba de indivizi-persoane fizice, fie c plasamentul este al unei instituii, organizaii sau ntreprinderi.

 • Ideea de plasare a unor fonduri nu este ns suficient de cuprinztoare i nici mcar explicit. Or, tot investiii pot fi considerate aportul n natur la creterea capitalului, unele aciuni financiare cu caracter speculativ etc.

  Teoria economico-financiar nu este cu mult mai precis n considerarea semnificaiei acesui concept i nici nu ar putea fi, la acest nivel fiind necesare generalizri prin care s se poat explica o mare diversitate de situaii practice.

  Teoria este doar mai adecvat n raport cu specificul domeniului su i, sub acest aspect, definirea investiiilor capt mai mult rigoare i consisten fr a deveni mult mai explicit i concret. Nu vom ntlni, mai ales la acest nivel al teoriei economice i financiare, un consens i, cu att mai puin, o formulare unic sau mcar unitar a definiiei investiiei.

  Teoreticienii, n formule destul de nuanate, ncearc s surpind caracteristicile cele mai importante ale investiiilor, punnd accent pe un aspect sau altul i fiind dominai de nivelul la care realizeaz demersul. Pentru Peumans, a investi nseamn a dobndi bunuri concrete, a plti un cost actual n vederea obinerii de ncasri viitoare, a schimba o certitudine (renunarea la o satisfacie cert, imediat) n favoarea unei serii de sperane repartizate n timp. P.Mass se plaseaz n acelai context considernd c investiiile constau n transformarea mijloacelor financiare n bunuri concrete precum i n rezultatele acestor aciuni. Sub form general a investi nseamn a sacrifica un capital n vederea unor sperane mai mult sau mai puin ndeprtate. Este un pariu asupra viitorului care comport numeroase riscuri, dar un pariu necesar.

  Pentru F.Aftalion, a investi nseamn a renuna la sume bneti lichide n favoarea speranei realizrii unor venituri viitoare, distribuite n timp. R.Hline i O.Poupart-Lafarge apreciaz c prin investiii se afecteaz resurse pentru realizarea de obiective industriale sau financiare n sperana realizrii unor beneficii pe o perioad de mai muli ani.

  La J.M.Keynes, investiiile apar ca adaos curent la valoarea echipamentelor de producie, adaos rezultat din activitatea de producie a perioadei respective. Conform acestei definiii i pe baza argumentaiei pe care o dezvolt, Keynes apreciaz, ca i ali clasici ai teoriei economice, c, n general, investiiile dintr-o perioad sunt egale cu economiile "deoarece fiecare din ele este egal cu surplusul venitului peste consum" (40, p.97).

  Se observ uor poziiile pe care cei evocai mai sus se situeaz fa de investiie. Astfel, n timp ce teoreticienii care se opresc asupra investiiilor la nivel micro pun accent pe relaia dintre renunarea la resurse temporar disponibile i obinerea de avantaje, n particular i n special financiare (beneficiu, profit), cei care abordeaz problema la nivel macro (J.M.Keynes, Samuelson etc.) pun accent pe modificarea stocului de capital ca efect al investiiilor.

  Dincolo de relativa diversitate a acestor puncte de vedere, pot fi desprinse i cteva trsturi comune, importante:

  - transformarea unor disponibiliti bneti n cheltuieli pentru realizarea de bunuri concrete (a cror form i coninut sunt nedecise, putnd fi echipamente de producie, aciuni, materiale, informaii etc.);

 • - obinerea, pe aceast cale, a unor efecte superioare sub form de beneficii, a cror realizare este ns probabil; - "dezafectarea" temporar a unor resurse financiare, materiale i chiar umane, al cror cost este suplinit prin efecte nete pozitive superioare.

  Dincolo de asemenea diferene semantice putem admite faptul c investiia este o opiune produs

  de un deintor de capital lichid sau posesorul unei idei de afaceri ntre a consuma imdeiat ceea ce

  deine (inclusiv n cazul ideii, aceast putnd fi i ea "consumat" prin vnzare ctre un deintor

  de lichiditate) i a-i asuma un risc prin renunarea la o asemenea satisfacie imediat. ntr-o

  asemenea situaie se poate afla orice individ, grup sau organizaie. Investitorul astfel considerat va

  cuta s plaseze ct mai bine lichiditile sau ideile sale pentru a-i majora averea, bogia ntr-un

  viitor mai apropiat sau ndeprtat.

  Opiunea ntre a investi i a consuma este de fapt o prim decizie cu caracter investiional. Ctigul

  sperat din renunarea la consum n favoarea investiiei este o valoare sperat a creterii bogiei

  investitorului i este determinantul motivaional al acestuia. Astfel, costul renunrii la lichiditate

  (respectiv la idee) trebuie s fie acoperit de un beneficiu (ctig) sperat superior. Investitorul este

  deci dominat de raionalitatea economic a aciunii.

  2. 1. ACCEPTIUNI SI SEMNIFICATII | 1.2. Semnificaii practice

  Elementele puse n eviden mai sus nu sunt suficient de lmuritoare pentru diferitele situaii n care avem de-a face cu plasamente sau avansri de resurse (n particular lichide). Aa cum putem constata, nu toi deintorii de lichiditi (sau de resurse oarecare, inclusiv materiale i tehnologice) i nici toi posesorii de idei sunt n msur s investeasc. Cei din prima categorie nu au totdeauna ideile i know-how necesare pentru a realiza investiii sau nu dein suficiente lichiditi pentru a-i realiza ideile de a investi. La rndul lor, posesorii de idei nu au lichiditi i alte resurse care s perimt concretizarea prin proiecte, programe sau alte plasamente.

  Interesele celor dou categorii de posesori de capital pot fi reunite pe o pia adecvat astfel nct proiectele s prind via i pentru ambele s se poat obine ctig (creterea bogiei, ca diferen ntre bogia iniial, anterioar investirii i cea final, sperat dup exploatarea investiiei). Suntem deja n cadrul unei piee specifice n care se ntlnesc deintorii de capitaluri lichide i posesorii de idei i know-how, primii producnd oferta de investiii iar ceilali furniznd cererea de investiii. ntre cei doi se interpun instituii i organisme specializate precum i reglementri i sisteme logistice adevate de intermediere i administrare. n ipostaze cumva diferite, toate cele trei categorii de participani pe piaa financiar devin investitori. Unii ntreprind numai aciuni cu caracter financiar, alii devin investitori direci de capital iar ultimii apar ca administratori investiionali. Potenialul i eficiena unei piee de capital depind fundamental de calitatea acestor trei participani i de modul de organizare a respectivei piee (structuri, reglementri, logistic i capital uman).

  innd cont de categoria de investitor i de destinaia resurselor alocate se poate admite un sens practic generalizat al investiiei, chiar dac nu suficient de explicit nc:

 • n sens practic investiia este o achiziie de active mobiliare sau imobiliare, corporale sau necorporale ntreprins n vederea obinerii de fluxuri ulterioare de lichiditi pentru creterea bogiei celor care angajeaz resurse, n particular financiare, n acest scop.

  Prin aceast definiie, coninutul conceptului de investiie este mai bine precizat n opoziie cu

  consumul care induce o diminuare a bogiei i o pierdere de valoare.

  Deci, o investiie poate fi materializat n orice active materiale sau nemateriale (un drept de credit,

  de exemplu), corporale sau necorporale, industriale, comerciale sau financiare (deci active

  destinate produciei de bunuri i servicii, dar i active financiare sau alte tipuri de plasamente

  lichide, materiale sau informaionale). Vom putea recunoate printr-un asemenea sens generalizat

  oricare din categ

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended