+ All Categories
Home > Documents > EXPUNERE DE MOTIVE - Moinești · prin incheierea unui contract in anul 2010 si 2011 care arata in...

EXPUNERE DE MOTIVE - Moinești · prin incheierea unui contract in anul 2010 si 2011 care arata in...

Date post: 19-Jan-2020
Category:
Upload: others
View: 25 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
49
1 UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MUNICIPIUL Str. Vasile Alecsandri, nr. 14, jud. Bacau, cod 605400 Tel: 0234363680; 0740162602; 0372764340; Fax: 0234365428, e-mail: [email protected] Prumnviim Valnri!e,SiimullmCnmpdi\i<I,OIIlStrJim\'lil<lrlil! www, moi nesti, ro PRIMARUL MUNICIPIULUI MOINE!;ITI Nr. 25256/16.10.2012 EXPUNERE DE MOTIVE Q Certificat Nr. 544 C/M/S SRENISO 9001:2008 SRENISO 14001:2005 SROHSAS 18001:2008 la Proiectul de HoHirare privind concesionarea prin licitatie publica a Serviciului public de gestionare a animalelor :tara stapan ecarisaj al municipiului judetul Bacau Gestionarea animalelor :tara stapan este o obligatie a autoritatilor administratiei publice locale care, in functie de necesitati, stabilesc regulile responsabilitatile pentru infiintarea serviciului local specializat. Acest serviciu tine evidenta, supravegheaza efectueaza actiuni sanitar-veterinare pentru animalele care circula libere, :tara insotitor in locuri pub lice. In conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor :tara stapan, cu modificarile completarile ulterioare, serviciile specializate pentru gestionarea cainilor a altor animale care circula libere pot fi concesionate. Conditiile de detinere, adapostire intretinere a animalelor sunt controlate supravegheate de ditre Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara pentru Siguranta Alimentelor, ca autoritate nationala in domeniul protectiei animalelor. Situatia din municipiul a fost prezentata in raportul de specialitate impune masuri urgente severe pentru protectia persoanelor impotriva animalelor agresive totodata pentru respectarea normelor sanitar- veterinare stabilite pentru activitatea de gestionare a cainilor altor animale :tara stapan. Intrucat activitatea este complexa, trebuie sa se in baza unor programe legale necesita conditii speciale, prin aparatul de specialitate nu putem asigura aceste conditii. De aceea, rog Consiliul local sa analizeze sa aprobe proiectul de hotarare privind concesionarea serviciului de gestionare a animalelor :tara stapan al municipiul judetul Bacau. ' I P . I nmar, 1 ing. Viorel Ilie J
Transcript

1

UNIT A TEA ADMINISTRATIV TERITORIALA

MUNICIPIUL MOINE~TI Str. Vasile Alecsandri, nr. 14, jud. Bacau, cod 605400

Tel: 0234363680; 0740162602; 0372764340; Fax: 0234365428, e-mail: [email protected]

Prumnviim Valnri!e,SiimullmCnmpdi\i<I,OIIlStrJim\'lil<lrlil! www, moi nesti, ro

PRIMARUL MUNICIPIULUI MOINE!;ITI

Nr. 25256/16.10.2012

EXPUNERE DE MOTIVE

Q

Certificat Nr. 544 C/M/S SRENISO 9001:2008 SRENISO 14001:2005 SROHSAS 18001:2008

la Proiectul de HoHirare privind concesionarea prin licitatie publica a Serviciului public de gestionare a animalelor :tara stapan ~i ecarisaj al municipiului

Moine~ti, judetul Bacau

Gestionarea animalelor :tara stapan este o obligatie a autoritatilor administratiei publice locale care, in functie de necesitati, stabilesc regulile ~i

responsabilitatile pentru infiintarea serviciului local specializat. Acest serviciu tine evidenta, supravegheaza ~i efectueaza actiuni sanitar-veterinare pentru animalele care circula libere, :tara insotitor in locuri pub lice.

In conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor :tara stapan, cu modificarile ~i completarile ulterioare, serviciile specializate pentru gestionarea cainilor ~i a altor animale care circula libere pot fi concesionate.

Conditiile de detinere, adapostire ~i intretinere a animalelor sunt controlate ~i supravegheate de ditre Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara ~i pentru Siguranta Alimentelor, ca autoritate nationala in domeniul protectiei animalelor.

Situatia din municipiul Moine~ti a fost prezentata in raportul de specialitate ~i impune masuri urgente ~i severe pentru protectia persoanelor impotriva animalelor agresive ~i totodata pentru respectarea normelor sanitar­veterinare stabilite pentru activitatea de gestionare a cainilor ~i altor animale :tara stapan.

Intrucat activitatea este complexa, trebuie sa se desra~oare in baza unor programe legale ~i necesita conditii speciale, prin aparatul de specialitate nu putem asigura aceste conditii.

De aceea, rog Consiliul local sa analizeze ~i sa aprobe proiectul de hotarare privind concesionarea serviciului de gestionare a animalelor :tara stapan

al municipiul Moine~ti, judetul Bacau. ' I

P . I nmar, 1

ing. Viorel Ilie J ~

1

UNIT A TEA ADMINISTRATIV TERITORIALA

MUNICIPIUL MOINE~TI Str. Vasile Alecsandri, nr. 14, jud. Bacau, cod 605400

Tel: 0234363680; 0740162602; 0372764340; Fax: 0234365428, e-mail: [email protected]

Promuvi'in1 Valnrilc, Stimullm CompNiti<~,Cunstr •. lim \'iitorul1 WWW. m Q in esti. ro

DIRECTIA UTI LIT ATI PUBLICE

Nr. 25255/16.10.2012

RAPORT

Q

Ccrtificat Nr. 544 C/M/S SRENJSO 900!:2008 SRENISO 14001:2005 SR OHSAS 18001: 2008

la Proiectul de Hotanrre privind concesionarea prin licitatie publica a Serviciului public de gestionare a animalelor :tara stapan ~i ecarisaj al municipiului Moinqti, judetul Bacau

Conform prevederilor: - O.U.G. nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor tara stapan, aprobata cu modificari ~i completari prin Legea nr. 227/2002, activitate de gestionare a cainilor fara stapan ce este constituita ca activitate distincta in cadrul Primariei municipiului Moinesti cu atributii pentru Compartimentul Ecarisaj. - HG nr. 71/2007 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de concesiune de lucrari publice ~i a contractelor de concesiune de servicii prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006;

Se propune concesionarea Serviciului public de gestionare a animalelor tara stapan si ecarisaj aL municipiului Moinesti.

Analiza si descrierea activitatii actuale

Activitatea de gestionare a cainilor fara stapan din municipiul Moinesti, detine ca infrastructura un ,Adapost pentru animale :tara stapan"situat in strada Pacurari ,zona Statiei de sortare a deseurilor apartinand Directiei Utilitati Publice a municipiului Moinesti.

La ora actuala, serviciul de gestionare a animalelor tara stapan si ecarisaj in municipiul Moinesti nu este functional la capacitate si indeplineste doar partial conditiile minimale necesare pentru functionarea unui astfel de centru de ingrij ire.

Analiza cainilor fara stapan pe teritoriul municipiului Moinesti

Ca multe alte locuri din Romania, municipiul Moinesti, se confiunta cu problema prezentei cainilor fara stapan. Anual cainii de pe domeniul public cat si cei rezultati de gospodariile populatiei se inmultesc necontrolat Acest fapt induce o stare de disconfort cetatenilor. Unii cetatenii sunt deranjati, se simt amenintati, sunt muscati, altii sunt afectati de suferintele cainilor accidentati, bolnavi ori infometati ori agresati de oameni. Lipsa de preocupare fata de aceasta problema, care ia amploare din cauza inmultirii necontrolate a cainilor comunitari, conduce la o crestere masiva a populatiei canine fara stapan.

Persoanele fizice si juridice nemultumite de activitatea serviciului sau adresat catre Primarie prin sesizari scrise (4 reclamatii in anul2012), telefonice sau in cadrul audientelor.

In acest moment pe teritoriul municpiului Moinesti se estimeaza ca exista un numeric de aproximativ 350-400 buc. caini fara stapan necapturati iar in baza de date a serviciului pentru gestionarea cainilor exista un numeric de 14 buc caini in intretinere.

In municipiul Moinesti s-a realizat o colaborare cu Fundatia VIER PFOTEN Romania prin incheierea unui contract in anul 2010 si 2011 care arata in raportul de activitate prezentat ca a vaccinat, sterilizat si redat in teritoriu 469 buc. caini. Pe langa faptul ca s-a dovedit

2

eficient, programul de sterilizare atrage fonduri si spnJm logistic din partea ONG­urilor din tara si din strainatate precum si al iubitorilor de animale.

Pentru indeplinirea indicatorilor de performanta privind cresterea capacitatii de cazare si prinderea tuturor cainilor :Iara stapan identificati si necapturati se impune: - angajarea de personal calificat pentru capturarea cainilor prin mijloce clasice sau cu ajutorul armelor pentru captura cu sageata care utilizeaza gazul carbonic comprimat sau cu cartu~e cu percutie pentru propulsarea unor seringi sau sageti care permit injectarea cu produse imobilizante. - dotarea cu mij loace specializate si adecvate de transport caini.

Solutionarea acestor stari de fapt se poate face prin adoptarea unei Hotarari de Consiliu Local care sa ajute la punerea in practica a legislatiei deja existente, cu privire la protectia animalelor si a normelor sanitar-veterinare care prevad indeplinirea conditiilor minime de capturare, transport si intretinere a animalelor, precum si adoptarea unor masuri pe plan local in ceea ce priveste conditiile de Revendicare /Adoptie a animalelor. Masuri necesare care nu contravin legislatiei in vigoare pentru reducerea numarului de caini comunitari precum si pentru a limita abandonarea cateilor dupa fatare de catre proprietarii care detin caini: 1) Cresterea calitatii serviciului prin extemalizare astfel ca toti cainii sa fie capturati si transportati la adapostul special amenajat; 2) Obligarea tuturor cetatenilor care solicita Revendicarea I Adoptia unui caine sa plateasca o Taxa de revendicarea/adoptie prin care proprietarul este responsabilizat sa nu mai elibereze cainele pe domeniul public si totodata sa suporte cheltuielile cu prinderea, transportul, intretinerea functie de numarul de zile de cazare si tratamentul medical efectuat; 3) Sa se interzica adoptia de caini din ,Adapostul pentru animale rara stapan" pentru persoanele fizice care nu pot face dovada proprietatii asupra unui spatiu adecvat care sa adaposteasca cainii adoptati sau in cazul ONG-urilor a unui adapost autorizat sanitar­veterinar.

Argumentele de ordin economico-financiar care stau la baza concesionarii serviciului public de gestionare a animalelor rara stapan si ecarisaj a municipiului Moinesti sunt:

a) Eliminarea costurilor suplimentare legate de capturare, transport si predare la adapost pentru aceasta actvitate;

b) Reducerea cheltuielilor de investitii pentru achizitonarea unui mijloc special de transport; c) Operatorul care preia activitatea de capturare, transport si predare la adapost a cainilor :Iara stapan este incurajat sa angajeze personal calificat si necalificat de pe plan local; d) Posibilitatea de a obtine tarife cat mai mici pentm o calitate ridicata, va permite

Primariei municipiului Moinesti sa reduca costurile pentru aceasta actvitate. Beneficiile privind concesionarea serviciului public de gestionare a animalelor :Iara stapan

si ecarisaj a municipiului Moinesti sunt: 1. cresterea calitatii serviciilor de gestionare a cainilor rara stapan, datorita selectionarii operatomlui pe baza unor criterii de evaluare; 2. vor fi semnalate, de asemenea, toate aspectele ce sunt de natura sa afecteze viata si sanatatea oamenilor; 3. cetatenii municipiului vor avea siguranta mai mare pe domeniul public nemaifiind practic agresati de cainii fara stapan;

Tinand cont de aspectele prezentate mai sus, propunem concesionarea Serviciului public de gestionare a animalelor :Iara stapan si ecarisaj al municipiului Moinesti prin adoptarea unei Hotarari de Consiliu Local care sa ajute la punerea in practica a legislatiei deja existente, cu privire la protectia cetatenilor, protectia animalelor si a normelor sanitar-veterinare.

Proiectul de hotarare a consiliului local privind concesionarea serviciului public de gestionare a animalelor rara stapan si ecarisaj a municipiului Moinesti va contine : Anexa 1- Regulamentului de organizare si functionare a serviciului public de gestionare a animalelor rara stapan si ecarisaj a municipiului Moinesti. Anexa 2-Studiul de op01tunitate privind concesionarea serviciului public de gestionare a animalelor rara stapan si ecarisaj a municipiului Moinesti. Anexa 3 Caietului de sarcini pentru concesionarea serviciului public de gestionare a animalelor rara stapan si ecarisaj a municipiului Moinesti.

Avizat: Viceprimar,

/V1eru ,Valentin

'~<.~\----Directia 'utilitati publice: Director,

Ing. ~\ostcl

3

Intocmit

In~Bobeica Nelu . ~

(J '

ROMANIA JUDETUL BAC.AU

CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI MOINE~TI www.moinesti.ro

..., " PROIECT DE HOTARARE

MUNICIPIUL MOINE~TI

privind concesionarea prin licitatie publica a Serviciului public de gestionare a animalelor :tara stapan ~i ecarisaj al municipiului Moine~ti, judetul Bacau

Consiliul Local al municipiului Moine~ti, judetul Badin; A vand l:n vedere: - Raportul nr. 25255/16.10.2012 al Directiei de Utilitati Publice; - Expunerea de motive nr. 25256/16.10.2012 a Primarului municipiului

Moine~ti privind concesionarea prin licitatie publica a Serviciului public de gestionarea animalelor :tara stapan ~i ecarisaj al municipiului Moine~ti;

- prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvemului Romaniei nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor :tara stapan, cu modificarile ~i completarile ulterioare;

- prevederile Legii nr.205/2004 privind protectia animalelor, cu modifidirile ~i completarile ulterioare;

- prevederile Ordonantei Guvemului Romaniei nr. 4 7/2002 privind reglementari de neutralizare a de~eurilor de origine animala, cu modificarile ~i

completarile ulterioare; - prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvemului Romaniei nr.34/2006

privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice ~i a contractelor de concesiune de servicii, cu modificarile ~i

completarile ulterioare; Vazand Raportul Comisiei juridice, de disciplina, de munca, protectie

sociala, protectie copii, turism ~i sport, eel al Comisiei pentru activitati economico­financiare, social-culturale, culte, l:nvatamant, sanatate ~i familie ~i eel al Comisiei pentru activitati de amenajare a teritoriului, urbanism, gospodarie comunala ~i

protectia mediului din cadrul Consiliului Local al municipiului Moine~ti; In temeiul art. 36, alin. (2), lit. ,d", alin. (6), lit. ,a), pet. 14 ~i art. 45 din

Legea administratiei pub lice locale nr. 215/2001, republicata, cu modificarile ~i

completarile ulterioare, HOT ARASTE:

ART. 1 - Se aproba concesionarea prin licitatie publica a Serviciului public de gestionare a animalelor :tara stapan ~i ecarisaj al municipiului Moine~ti, judetul Bacau.

ART. 2 - Se aproba Regulamentul de Organizare ~i Functionare al Serviciului public de gestionare a animalelor :tara stapan ~i ecarisaj al municipiului Moine~ti, judetul Bacau, cuprins in Anexa nr. 1 care face parte integranta din prezenta hotarare.

2

ART. 3 - Se aproba Studiul de oportunitate privind concesionarea prin licitatie publica a Serviciului public de gestionare a animalelor fiira stapan ~i

ecarisaj al municipiului Moine~ti, judetul Bacau, cuprins in Anexa nr. 2 care face parte integranta din prezenta hotarare.

ART. 4 - Se aproba Caietul de sarcini pentru concesionarea prin licitatie publica a Serviciului public de gestionare a animalelor fiira stapan ~i ecarisaj al municipiului Moine~ti, judetul Bacau, cuprins in Anexa nr. 2 care face parte integranta din prezenta hotarare.

ART. 5 - Cu ducerea la indeplinire a prevederilor prezentei hotarari se desemneaza Primarul municipiului Moine~ti prin aparatul de specialitate ~1

serviciile publice subordonate Consiliului Local Moine~ti.

ART. 6 - Cu data adoptarii prezentei hotarari se abroga prevederile Hotararii Consiliului Local al municipiului Moine~ti nr. 7/23.01.2009.

ART. 7 - Prezenta hotarare va fi comunicata Institutiei Prefectului Judetului , , Bacau, Primarului municipiului Moine~ti ~i va fi adusa la cuno~tinta publica, in conditiile legii.

INITIATOR, PRIMAR,

lNG. VIOREL ILIE

AVIZATPT. LEGALITATE: SECRETAR,

LENADIRLAU

ROMANIA JUDETUL BACAU CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI MOINESTI

Anexa nr.l

Ia Hotararea Consiliului Local nr ...

Aprobat:

PROIECT DE REGULAMENT DE ORGANIZARE Sl FUNCTIONARE A SERVICIULUI PUBLIC DE GESTIONARE A ANIMALELOR FARA STAPAN

SI ECARISAJ IN MUNICIPIUL MOINESTI

CAPITOLUL 1. DISPOZITII GENERALE

An:.l. Prezentul regulament stabileste cadrul juridic unitar si conditiile in care se desfasoara activitatea serviciului de gospodarire a animalelor fara stapan si ecarisaj in municipiul Moinesti, in conformitate cu principiile si reglementarile prevazute in Catia si Conventia europeana pentru protectia mediului si dezvoltare durabila - Recomandarea 1.130/1990 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, in conditiile O.U.G. nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, aprobata cu modificarile si completarile ulterioare prin de: Legea 227/2002; a prevederilor dispozitiilor Ordonantei de Guvern nr. 21/2002 privind gospodarirea localitatilor urbane si rurale,aprobata cu modificarile si completarile ulterioare prin Legea 515/2002; a Legii nr. 205/2004 privind protectia animalelor, actualizata cu prevederile Legii 9/2008; a Legii nr. 60/2004 privind ratificarea Conventiei Europene pentru protectia animalelor de companie, semnata Ia Strasbourg Ia 23.06.2003, in OG 47/2005 privind reglementari de neutralizare a deseurilor de origine animala aprobata cu modificarile si completarile ulterioare prin Legea 73/2006 .

Art.2. Serviciul public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj se desfasoara sub autoritatea Consiliului local care controleaza gestionarea serviciului, urmareste realizarea strategiilor in domeniul serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan pe plan local si prin colaborare cu Ministerul Administratiei si Internelor si alte organizatii neguvernamentale specializate.

Art.3. (I) Prevederile prezentului regulament se aplica serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj in municipiul Moinesti, inclusiv proiectarea, executarea, receptionarea, exploatarea si intretinerea infrastructurii edilitar-urbane a municipiului,aferenta serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj.

(2) Conditiile tehnice si indicatorii de performanta prevazute in prezentul regulament au caracter obligatoriu. Consiliul local, poate aproba si alti indicatori de perfonnanta sau alte conditii tehnice pentru serviciul public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj, pe baza unor studii de specialitate efectuate pe perioada de derulare a activitatii, aplicarea lor facandu-se in anul urmator celui in care s-au stabilit si aprobat.

(3) Serviciul public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj asigura gestionarea cainilor fara stapin si coiectarea, transportui, depozitarea si predarea catre firme specializate de incinerare a deseuriior

de origine animala (cadavre intregi sau p01iiuni de cadavre) aflate pe domeniul public si privat de pe raza municipiului Moinesti .

CAPITOLUL 2- OBIECTUL DE ACTIVIT ATE

Art. 4. Pentru definirea obiectului prezentului regulament se folosesc urmatorii termeni: a) domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale- totalitatea bunurilor mobile si imobile intrate in proprietatea unitatilor administrativ-teritoriale prin modalitatile prevazute de lege si care nu fac pa1ie din domeniul public al acestora;

b) domeniul public al unitatilor administrativ-teritoriale- totalitatea bunurilor mobile si imobile atlate in proprietatea publica a unitatilor administrativ-teritoriale, care, potrivit legii sau prin natura lor, sunt de uz sau de interes public local ori judetean si care nu au fost declarate prin lege bunuri de uz sau de interes public national;

c) infrastructura edilitar-urbana - ansamblul bunurilor mobile si imobile dobandite potrivit legii, constand in cladiri, constructii si instalatii tehnologice, echipamente functionale, dotari specifice si mobilier urban, inclusiv terenurile aferente, destinate desfasurarii unor activitati edilitar-gospodaresti; infrastructura edilitar-urbana face parte din domeniul public sau privat alunitatilor administrativ-teritoriale si este supusa regimului juridical proprietatii pub lice sau private, potrivit legii;

d) adapost - Joe ferit, constructie facuta sa apere de intemperii, de primejdii;

e) ani male agresive- care ataca fara provocare, musca, zgarie;

f) capturare- prinderea animalelor fara stapan;

g) cadavru- corpul unui animal mo1i;

h) crotaliere- operatiunea de aplicare a unei marci din metal sau plastic pe urechea animalelor, ca semn de recunoastere;

i) deparazitare - distrugerea sau inlaturarea parazitilor de pe animate, prin metode fizice, chimice sau biologice;

j) eutanasiere - sacrificare prin procedee rapide, nedureroase, a animalelor bolnave care nu mai pot fi vindecate, a celor bolnave sau ranite pentru a le scuti de suferinte fizice si psihice inutile ;

k) gestionarea animalelor fara stapan - incredintarea tuturor animalelor fara stapan cuiva, pentru a le ingrij i, trata, caza, hrani, etc;

I) activitate de ecarisaj- activitate de colectare a deseurilor de origine animala /subproduse de origine animala ce nu sunt destinate consumului uman, in scopul procesarii sau incinerarii /coincinerarii acestora, incluzand activitatile de transp01i, depozitare si manipulare a acestora, dupa caz ;

m)incinerare- arderea cadavrelor de animale si transformarea lor in cenusa;

n) st~rilizare- actiunea de a face un animal steril, incapabil de a procreea;

m) turbare - boala infectocontagioasa, incurabila, comuna omului si animalelor, provocata de un virus, caracterizata prin accese nervoase violente, stari de agitatie, urmate de paralizie si apoi moa1ie;

o) vaccinare- administrare pe cale bucala sau injectie, a unui produs biologic preparat

din germeni patogeni sau secretii microbiene, in scop preventiv sau curativ.

2

CAPITOLUL 3. ORGANIZAREA SERVICIULUI PUBLIC DE GESTIONARE A ANIMALELOR F ARA ST AP AN SI ECARISAJ

3.1. Organizarea si functionarea serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj

Art.5. lnfiintarea, organizarea, coordonarea si reglementarea serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj pe domeniul public si privat constituie atributia exclusiva a Consiliului local, iar monitorizarea si controlul functionarii acestuia se realizeaza prin serviciile de specialitate din subordinea primarului.

Art.6. (1) Administrarea si exploatarea serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj se face prin intermediul unui operator autorizat, in baza unui contract de concesionare a serviciului.

(2) Operatorul prevazut Ia alin. (1) va avea o structura dimensionata in functie de marimea municipiului Moinesti si va avea incadrati specialisti in domeniul sanitar veterinar, financiar-contabil, administrativ si juridic.

Art.7. La elaborarea si aprobarea regulamentului de organizare si functionare a serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj s-a avut in vedere respectarea si indeplinirea obligatiilor prevazute in legislatia nationala si comunitara in vigoare, in scopul protejarii animalelor dar si al cetatenilor municipiului.

Art. 8. Functionarea serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj se va face in conditii de transparenta prin consultarea cu utilizatorii si asociatiile lor reprezentative, precum si cu organizatiile si asociatiile de protectia animalelor.

Art. 9. Activitatile de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj vor asigura:

a) satisfacerea cerintelor si nevoilor comunitatilor locale;

b) continuitatea serviciului;

c) ridicarea continua a standardelor si a indicatorilor de performanta ai serviciilor prestate;

d) dezvoltarea si modernizarea infrastructurii bazei de gospodarire a animalelor fara stapan;

e) protectia si conservarea mediului natural ;

f) mentinerea conditiilor sanitare in conformitate cu normele de igiena si sanatate publica.

Art. 10. ( 1) Serviciul public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj, trebuie sa indeplineasca indicatorii de performanta aprobati de consiliul local, prin prezentul regulament. lndicatorii de performanta aprobati de consiliullocal, respecta cadrul general stabilit in acest scop in prezentul regulament.

(2)Serviciul de gestionare a animalelor fara stapan, se realizeaza prin intermediul unei infrastructuri tehnico-edilitare specifice care impreuna cu mijloacele de colectare si transport al animalelor,formeaza sistemul de gestionare a animalelor fara stapan.

Sistemul este alcatuit dintr-un ansamblu tehnologic si functional care cuprinde constructii,echipamente specifice destinate prestarii serviciului precum:

-adaposturi si centru medical veterinar

-m ij I oace de transport

-inventar sanitar,chimicale si medicamente

3.2. Gestiunea serviciului public

3

Art. 11. Activitatea serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan se organizeaza Ia nivelul, municipiului Moinesti, dupa criteriul raport cost-calitate optim pentru serviciul prestat si tinandu-se cont de marimea, gradul de dezvoltare si de particularitatile economico-sociale ale municipiului, de starea infrastructurii edilitar-urbane a municipiului, de posibilitatile de dezvoltare.

Ali. I 2. (I) Gestiunea serviciului public se realizeaza prin gestiune delegata

(2)Alegerea formei de gestiune delegata a serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan s-a facut prin Hotarare a consiliului local, in functie de specificul, volumul si natura bunurilor proprietate publica si privata a municipiului.

Art. I 3. (I) In cazul gestiunii delegate, desfasurarea activitatilor specifice serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj se realizeaza prin incredintarea totala a realizarii serviciului catre un operator in baza unui contract de concesionare.

(2) Concesionarea serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj se va realiza prin licitatie deschisa organizata conform prevederilor OUG nr. 34/2006.

(3) Operatorul, prin intermediul caruia se desfasoara gestiunea delegata a serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj va detine toate autorizatiile si atestarile prevazute de lege in acest

(4) Fiecare operator va avea ~i va actualiza, !n funqie de specificul activitatii de gestionare a animalelor fara stapan, urmatoarele documente:

-instructiunile producatorilor/furnizorilor de echipament privind manipularea, exploatarea, lntretinerea ~i-repararea echipamentelor ~i instalatiilor, precum ~i dirtile/fi~ele tehnice ale echipamentelor;

- normele generale ~i specifice de securitate a muncii aferente fiecarui echipament, fiecarei instalatii sau fiecarei activitati, cat si normele PSI;

- planurile de dotare ~i amplasare cu mijloace de stingere a incendiilor, planul de aparare a obiectivului In caz de incendiu, calamitati sau alte situatii exceptionale;

- regulamentul de organizare ~i functionare al societatii (operatorului) ~i atributiile de serv1c1u pentru lntreg personalul;

- avizele ~i autorizatiile legale de functionare pentru cladiri, laboratoare, inclusiv cele de protectie a mediului, obtinute In conditiile legii, precum si:

- Autorizatie Directia Sanitar-Veterinara

- Autorizatie de Ia Politie pentru detinere arn1a tranchilizare

- Contract cu firma de salubrizare

-Contract pentru incinerare sau dovada pentru instalatie (utilaj) de incinerare

- Contract cu firma de ridicare a deseurilor toxice ;

- inventarul instalatiilor si echipamentelor;

- dovada detinerii a eel putin doua mijloace de transport autorizate,cu mentiunea ca acestea trebuie sa fie special amenajate pentru capturararea ~i transpmiul animalelor fara stapan(animale vii) precum sau pentru transportul cadavrelor;

- instructiuni privind accesulln incinta; - documentele referitoare Ia instruirea, examinarea ~i autorizarea personalului; - registre de control, de sesizari ~i reclamatii etc.

4

CAPITOLUL 4. CONCESIONAREA SERVICIULUI PUBLIC DE GESTIONARE A ANIMALELOR FARA STAPAN SI ECARISAJ

Art. 14. Obiectul de activitate 4.1 Obiectul de activitate supus concesionarii este gestionarea animalelor fara stapan si ecarisaj de pe

domeniul public si privata! municipiului Moinesti; Art. 15. Atributiile si responsabilitatile partilor 4.2 Exercitarea competentelor ~i responsabilitatilor ce Ie revin in gestionarea animalelor tara stapan se va realiza potrivit legislatiei In vigoare . 4.2.1.Atributiile Consiliuluil Local-concendent In exercitarea functiilor de control ~i coordonare a serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj Consiliul Local va lndeplinii urmatoarele atributii principale a) Aproba Regulament de organizare si functionare al serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj In municipiul Moinesti si Caietul de sarcini a! concesiunii. b) Aproba structura, nivelurile preturilor ~i tarifelor propuse de operatorul care a concesionat serviciul public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj de pe teritoriul municipiului Moinesti c)Monitorizarea activitatii si urmarirea indeplinirii indicatorilor de performanta realizati de operator se va realiza de catre prin serviciile de specialitate din subordinea primarului (Compartimentul pentru gestionarea cainilor tara stapan-ecarisj din Directia utilitati publice) 4.2.2. Atributiile Operatorului I) Gestioneaza si exploateaza serviciul public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj din municipiul Moinesti. In timpul prestarii serviciului personalul trebuie sa asigure functionarea instalatiilor in conformitate cu instructiunile/procedurile tehnice interne ,graficele de lucru si dispozitiile superiorilor pe linie operativa si tehnico-economica.Personalul de deservire operativa se compune din toti salariatii care deservesc constructiile,instalatiile si echipamentele specifice destinate prestarii serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj . 2)Administreaza ~i utilizeaza imobilul ,Adapostul pentru animale fara stapan".

4.3 .. Asigurarea conditiilor sanitare

Art. 16. (I) Serviciul public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj se realizeaza prin organizarea si desfasurarea Ia nivelul municipiului Moinesti, a tuturor activitatilor de gestionare specifice acestui serviciu.

(2) Operatorul are obligatia de a respecta cu strictete legislatia, de a permite accesul in adapost a! organelor de control din pa11ea autoritatii publice locale, inspectorilor Directiei Sanitar Veterinare.

(3) Operatorul va colabora in permanenta cu Directia Sanitar Veterinara, si Laboratorul Sanitar Veterinar, va lua masuri de respectare si conformare a recomandarilor facute in notele de control, in asa fel incat sa se asigure atat respectarea principiilor europene de protejare. a animalelor, concomitent cu protectia cetatenilor din unitatea administrativ-teritoriala in care functioneaza.

(4) Operatorul raspunde de obtinerea tuturor avizelor/autorizatiilor/atestatelor sanitar-veterinare legale, in vede.rea functionarii in conditii optime a serviciului.

4.4. Specii de animale din sfera de activitate

Art.17 (1 )In concordanta cu normele europene, prin animal fara stapan se intelege orice animal care, fie nu are adapost, fie se gaseste in afara proprietatii stapanului sau a detinatorului sau/si care nu este sub controlul ori supravegherea directa a nici unui proprietar sau detinator.

(2)0peratorul are obligatia de a asigura serviciul de gospodarire a animalelor fara stapan si ecarisaj pentru intrega suprafata a domeniului public si privat al municipiului Moinesti si pentru intreaga paleta de specii care pot aparea, caini,pisici,etc.

5

3).Animalele mari (cabaline, bovine, etc) se vor gestiona de catre operator prin adapostire temporara in locatie separata pusa Ia dispozitie de concendent,pana Ia revendicarea lor de catre stapan sau eutanasierea lor in conditiile legii.

4.5. Modul de realizare a activitatilor specifice serviciului public

Art. 18. (I) Serviciul public de gestionare a animalelor fara stapan se realizeaza cu respectarea normelor privind prinderea si ridicarea, transp011ul, ingrijirea si eutanasierea animalelor fara stapan in conditiile legii.

(2) Serviciul public de gestionare a animalelor fara stapan va asigura protectia animalelor fara stapan conform principiilor europene de protejare a animalelor, concomitent cu protectia cetatenilor din unitatea adm in istrativ-teritoriala in care functioneaza.

(3) Serviciul public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj va realiza urmatoarele activitati :

a) Capturarea animalelor fara stapan, pe baza reclamatiilor scrise ale persoanelor fizice sau juridice cu respectarea urmatoarelor :

- capturarea animalelor fara stapan se va face de catre personalul angajat a! operatorului, care trebuie sa fie format din persoane instruite in acest sens;

- capturarea animalelor fara stapan nu se va face prin aplicarea unui tratament brutal, iar persoanele care captureaza cainii sau pisici fara stapan vor fi in mod obligatoriu vaccinate antirabic;

- persoanele care captureaza cainii sau pisici vor Iuera in echipe de cate doi plus soferul mijlocului de transport si vor purta echipamentul de protectie adecvat;

-activitatea se va desra~oara de ditre echipele mobile ce vor patrula prin municipiu, de regula lntre orele

22,00- 06,00 pe bazii de planificare dupii reducerea activitatii pietonale. Activitatea poate fi desra~uratii

~i ziua numai In conditii speciale,. Ia cererea unor institutii publice, asociatii de proprietari, treciitori

agre'>ati, etc, dar numai ca o exceptie bine documentata ~i tara acte de cruzime.;

- personalul calificat poate captura caini sau pisici cu erose speciale sau cu plase. Pentru capturare se vor

folosi crosele speciale formate din tije de aluminiu, avand Ia capat o bucla care poate sa gliseze sau care se

poate strange in jurul gatului cainelui, pentru a permite persoanei calificate sa tina cainele Ia distanta si sa-l

poata manipula. Bucla trebuie fixate Ia largimea dorita, pentru a evita strangularea animalului, mecanismul

de declansare rapida fiind utilizat pentru eliberarea cainelui in caz de urgenta sau atunci cand este pus in

cusca. De asemenea, cainii si pisicile mai pot fi capturati cu ajutorul custilor capcana, in care se introduce

mancare si care sunt dotate cu usi mobile care cad dupa intrarea animalului in cusca.

Pisicile sau cainii foarte agresivi, situati in spatii inaccesibile sau suspecti de a fi turbati, pot fi imobilizati cu ajutorul armelor pentru captura cu sageata care utilizeaza gazul carbonic comprimat sau cu ca11use cu percutie pentru propulsarea unor seringi sau sageti care permit injectarea cu produse imobilizante;

- pentru imobilizare se vor utiliza numai substante aprobate de organele sanitar veterinare, prin injectare pe cale intramusculara, cu respectarea prescriptiilor medicale, ea fiind putin periculoasa pentru trecatori; poate fi utilizata si orice alta asociere de produse autorizate cu respectarea legislatiei in vigoare;

Se vor utiliza hidroclorura de ketaminii ~i xylazina ( ori substante cu efecte similare). lnjectarea pe cale intramusculara a celor doua produse In asociere este recomandatii pentru caini, avand un efect rapid, aproximativ 5 minute, ~i fiind putin periculoasa pentru trecatori.

6

0 alta asociere de produse foa11e eficienta - etorfina cu acepromazina - poate fi folosita cu respectarea legislatiei In vigoare.

Armele de captura nu pot fi utilizate pentru capturarea cateilor, ace~tia putand fi raniti grav.

b) Transportarea cainilor fara stapan Ia locatia special amenajata se face cu respectarea urmatoarelor:

- autovehiculele de transport trebuie sa ofere animalelor siguranta, securitate, protectie impotriva intemperiilor naturii si aerisire adecvata;

- fiecare animal trebuie sa aiba o cusca separata, in conditii speciale fiind acceptate maximum 2 animate; caini pot fi legati cu o lesa de colier in cusca iar Ia nevoie lise pot pune botnite de nailon.

- custile vor fi alese in functie de talia animalului, ele trebuind sa fie mai lungi decat corpul animalului;

- pentru animalele moarte respectiv bolnave vor exista custi separate;

- autovehiculele vor fi curate si vizibil marcate cu denumirea serviciului de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj si cu numar de telefon;

- autovehiculele trebuie sa fie dotate cu urmatorul echipament: piasa, scara, custi metalice sau din fibra de sticla, instrumente pentru prindere, trusa de prim ajutor;

- soferii autovehiculelor trebuie sa fie instruiti, sa acorde ajutor animalelor bolnave ;

- persoanele care captureaza cainii tara stapan vor fi In mod obligatoriu vaccinate antirabic;

- se interzice efectuarea eutanasiei in autovehiculele de transport pentru caini;

c) Eliberarea animalelor contra unei taxe sau cu scutire de taxa_pentru organizatiile de protectie a animalelor se face completand un angajament ,conform OUG nr.l55/200 I daca fac dovada ca poseda adaposturi amenajate conform normeior prezentului regulament si daca au asigurata asistenta medicala veterinara calificata si autorizata. Inainte de eliberare cainii/pisicile vor fi sterilizati, vaccinati antirabic si tatuatilcrotal iati/m icrocipati;

d) Cazarea animalelor fara stapan se va face Ia centrul de gospodarire a cainilor fara stapan ,Adapostul pentru animate fara stapan " centru ce trebuie sa indepl ineasca urmatoarele cerinte:

-sa vermita cazarea animalelor fara stapan in custi separate pentru a reduce stresul asupra lor si pentru a putea controla bolile;

- cainii vor fi separati dupa urmatoarele criterii : stare de sanatate, varsta, sex, grad de agresivitate

- pardoselile vor fi executate din ciment care a fost etansat si care permite o curatare si dezinfectare usoara, iar pentru a evita baltirea apei in exces vor fi inc! inate spre o retea de canal izare;

- peretii dintre custile pentru caini trebuie sa aiba eel putin 185 em inaltime, trebuie sa impiedice scurgerea apelor si dejectiilor de Ia o cusca Ia alta;

- peretii custilor vor fi confectionati din unul din urmatoarele materiale: caramida tencuita si vopsita; metal incastrat in beton; beton; piasa de sarma.

- deasupra peretilor despm1itori se pune o piasa de sarma Ia inaltimea de 60 em

- custile exterioare pot fi confectionate din piasa pe stalpi metalici sau din lemn;

- adapostul trebuie sa aiba drenaj si instalatii corespunzatoare pentru depozitarea incarcaturii de deseuri zilnice;

7

- trebuie sa existe un control in ceea ce priveste incalzirea, ventilatia si umiditatea corespunzatoare, 111

vederea asigurarii confortului animalelor, personalului si publicului vizitator;

- in toate zonele cu custi trebuie sa existe un mijloc de circulare a aerului, fie cu ajutorul ventilatoarelor de evacuare, fie cu ajutorul unor ferestre care sa poata fi deschise;

- ct•stile exterioare vor fi acoperite;

Adapostirea animalelor fara stapan in cadrul centrului de gospodarire a cainilor fara stapan si ecarisaj se va face dupa cum urmeaza:

-in custi individuale cu respectarea urmatoarelor dimensiuni:

a) pentru caini de talie mare: 120 em x 160 em

b) pentru caini detalie mijlocie: 110 em x 148 em

c) pentru caini de talie mica: 91 em x 122 em

d) custile comune nu trebuie sa adaposteasca mai mult de 4 caini pe o suprafata de 6,5 mp

- locurile imprejmuite trebuie sa aiba urmatoarele dotari:

- sa existe apa potabila in permanenta,

- vasele pentru alimentare sa fie curate si dezinfectate zilnic si intotdeauna inaintea aducerii unut nou animal in cusca,

- vasele pentru alimentare sa fie asezate astfel incat cainii sa nu poata urina sau defeca in ele si sa poata fi curatate si dezinfectate usor,

- daca spatiile nu sunt incalzite, se pun obligatoriu scanduri pentru odihna si culcusuri,

- pentru culcusurile animalelor fara stapan tinere se vor folosi paturi, prosoape, cutii de carton, care pot fi curatate si dezinfectate usor.

e) Preluarea, inregistrarea, consultarea si trierea animalelor fara stapan ad use in centru se face intr­un spatiu destinat acestei activitati, suficient de spatios si igienizat astfel incat sa asigure spatiul necesar pentru miscarea personalului, a persoanelor care vin pentru adoptii.

f) Tratarea animalelor fara stapan se va face intr-un spatiu cu destinatia de chirurgie sau in mai multe spati i functie de capacitatea centrului, spatii care vor respecta normele sanitar veterinare in vigoare. In aceste sali se vor efectua interventiile chirurgicale de sterilizare a animalelor, precum si eutanasierea.

g) Controlul bolilor se efectueaza zilnic fiecarui animal din centru, orice eveniment medical va fi inregistrat in fisa individuala si in registrul central. Examinarea se va face de medicul veterinar al centrului sau in I ipsa acestuia de catre tehnicianul veterinar. Personalul centrului va fi instruit sa recunoasca semnele de boala si sale aduca Ia cunostinta personalului veterinar.

h) Hr·anirea animalelor fara stapan in centru se face dupa cum urmeaza:

- cateii in varsta de 6-12 saptamani vor fi hraniti de 3 ori pe zi cu o cantitate de I 00 gr./zi, cainii in varsta de peste 12 saptamani vor fi hraniti de doua ori pe zi cu o cantitate de 300-350 gr./zi, iar cainii de peste un an vor fi hraniti o data pe zi cu o cantitate de hrana de 500-750 gr.hrana/zi functie de greutate. Hrana trebuie sa fie intotdeauna proaspata, iar hrana uscata va fi administrata individual si supravegheat.

8

i) Intretinerea curateniei se face prin curatirea, spalarea si dezinfectia fiecarei custi sau boxe , operatii efectuate zilnic si inainte de intrarea unui nou animal. Se va avea in vedere ca pe perioda efectuarii curateniei apa si dezinfectantul sa nu vina in contact cu animalele.

j) Reintoarcerea animalelor fara stapan in zona de unde au fost prinsi,la cererea colectivitatii/grupului local, care isi va asuma in scris raspunderea pentru ocrotirea animalelor fara stapan tratate, cu interdictia de a le lasa libere pe domeniul public sau abandonul acestora dupa achitarea cheltuielilor ocazionate de stationarea :n centru. Eliberarea se face dupa, sterilizare, vaccinare antirabica, crotaliere,etc.

Revendicarea sau adoptia diinilor de catre solicitanti se va face conform OUG.nr.155/200 I aprobata prin Legea 227/2002, pe baza declaratiei-angajament cu achitarea unei sume care reprezinta cheltuielile med:cale ~ide lntretinere zilnica.

k) Eutanasierea animalelor fara stapan - se face de catre personal specializat al serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj. Aceasta activitate se va efectua de catre un medic veterinar cu substantele prevazute de legislatia in vigoare si prin procedeele acceptate de nonnele sanitar veterinare. cu obligatia ca procedeele si substantele utilizate sa nu provoace chinuirea animalelor. Eutanasierea se poate face si in cazul animalelor bolnave ori ranite, pentru a le scuti de suferinte fizice si psihice inutile in cazuri dispuse de medicul veterinar. Aceasta operatie se va face doar de catre medici veterinari care poseda atestatul de Iibera practica eliberat de Colegiul medicilor veterinari, fiind strict interzisa oricarei alte persoane neautorizate. Receptionarea situatiilor privind animalele fara stapan eutanasiate vor fi certificate de un reprezentant al Directiei Sanitar Veterinare, iar aceste animale vor fi marcate. Eutanasierea cainilor se realizeaza numai de catre medicul veterinar , singura persoana care poate avea acces Ia utilizarii medicamentelor periculoase.Se interzice uciderea cainilor de catre alte persoane sau prin alte metode dedit cele prevazute In prezentul regulament ~i In normele legale. In cazul schimbarii legislatiei privind etanasierea animalelor fara stapan, pe parcursul derularii contractului de concesiune, atat operatorul cat si concendentul se vor conforma prevederilor legislative in vigoare Ia data respectiva. Spatiile pentru eutanasiere si depozitarea cadavrelor in vederea transportului Ia incinerator nu sunt deschise vizitarii persoanelor straine.

(4)Conform normelor europene, cainii sunt considerati animale comunitare, in acest sens fiind interzise:

a) omorarea animalelor fara stapan in afara institutiilor specializate;

b) prinderea si maltratarea animalelor fara stapan;

c) organizarea luptelor cu caini.

(5) Contravaloarea prestatiilor efectuate prin serviciul public de gestionare a animalelor fara stapan este reprezentata prin tarifele percepute de operator si se vor achita astfel:

a) persoanele fizice si juridice vor achita tarifele stabilite de serviciul public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj si aprobate de consiliullocal;

b) pentru efectuarea operatiunilor de deparazitare, vaccinare, sterilizare Ia cererea clientilor, acestia vor achita tarifele aprobate ale serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj

c) pl;ntru asigurarea adapostirii temporare a animalelor revendicate proprietarul va achita contravaloarea capturarii,hranei si a chiriei zilnice pentru adapost.

d) contravaloarea prestatiilor efectuate de operator pentru animalele fara stapan capturate de pe domeniul public si privat al municipiului va fi achitata de catre Primaria municipiului Moinesti.

(6) Operatorul are obligativitatea mentinerii in adapost a animalelor fara stapan si dupa perioada de 7 zile daca acestea nu au fost revendicate ori adoptate luand masuri pentru ale asigura un adapost corespunzator, hrana si apa suficiente,posibilitatea de miscare suficienta ,ingrijire si asistenta medicala. In cazul

9

schimbarii legislatiei pe perioda derularii contractului operatorul va lua masun m consecinta pentru respectarea cu strictete a acesteia.

(7) Autoritatile administratiei pub! ice locale vor coopera cu autoritatile administratiei publice centrale care utilizeaza caini in diverse scopuri - paza, salvare de vieti omenesti - Ministerul Apararii Nationale. Ministerul Administratiei si Internelor, Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi ..

4. 4. Dotari cu personal - utilaje

Art. 19. ( l) Operatorul isi va dimensiona baza materiala personalul, parcul de autospeciale, si al echipamentelor pentru capturarea si transportul animalelor fara stapan, in functie de numarul estimat al acestora, avand in vedere suprafetele domeniului public si privat. La data depunerii ofertei in vederea pat1iciparii Ia licitatie, ofertantul va face dovada ca pentru serviciile prestate are angajat urmatorul personal : un medic veterinar autorizat/atestat in conditiile legii; un tehnician veterinar; eel putin 2 angajati pentru prindere, transpot1, aprovizionare, deservire, etc.

(2) Operatorul poate angaja in locul tehnicianului veterinar un alt medic veterinar posesor de atestat de Iibera practica eliberat de autoritatea competenta.

Art. 20. (21) Numarul acestora se va stabili de catre operator functie de estimarile referitoare Ia populatiile de animale fara proprietar, existente pentru fiecare specie pe domeniul public si privat al municipiului Moinesti.

(2)La data depunerii ofet1elor, fiecare ofertant va face dovada detinerii a eel putin doua vehicule amenajate special pentru transportul animalelor fara stapan capturate.

Art.21. Ofertantul va prelua in concesiune ,Adapostul pentru animale fara stapan'', cu toate dotarile si amenajarile specifice.Posesia imobilului se va realiza prin proces verbal semnat de de pat1ile contractului de concesiune.

4. 5. Determinarea cantitatilor si volumul de lucrari prestate

Art. 22. La incheierea contractu lui operatorul are obi igatia de a mentiona in contract numarul estimativ de animale ce urmeaza a fi capturate,determinate.Valoarea estimata a contractului se va mentiona in caietul de sarcini precum si modalitatea de evaluare a ofetielor.

CAPITOLUL 5. FINANTAREA SERVICIULUI PUBLIC DE GESTIONARE A ANIMALELOR F ARA ST AP AN SI ECARISAJ

Art.23 Finantarea cheltuielilor curente de functionare si exploatare ale serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj se asigura din veniturile proprii ale operatorilor

Art.24. Cheltuielile curente pentru asigurarea functionarii propriu-zise a serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj se asigura prin incasarea contravalorii prestatiilor efectuate atat pentru autoritatea !ocala cat si pentru alti utilizatori, pe baza tarifelor, preturilor sau taxelor legal aprobate, cu respectarea urmatoarelor conditii:

a) organizarea si desfasurarea pe principii si criterii comerciale si concurentiale a activitatii prestate;

b) protejarea autonomiei financiare a operatorului;

c) reflectarea costului efectiv al prestarii serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj in structura si nivelul tarifelor;

d) ajustarea periodica a tarifelor sau taxelor locale;

e) recuperarea integrala a cheltuielilor prin tarife, sau prin taxele locale;

10

f) calcularea, inregistrarea si recuperarea uzurii fizice si morale a mijloacelor fixe specifice si a redeventei prin pret in cazul gestiunii delegate.

Art. 25. (I) Finantarea si realizarea investitiilor aferente serviciului public de gestionare a animalelor fara stap?.n se fac cu respectarea legislatiei in vigoare privind initierea, fundamentarea, promovarea si aprobarea investitiilor publice, a legislatiei privind achizitiile publice de lucrari, bunuri si servicii si cu respectarea dispozitiilor legale referitoare Ia calitatea si disciplina in constructii, urbanism si amenajarea teritoriului.

(2) Finantarea lucrarilor de investitii se asigura din urmatoarele surse:

a) venituri proprii ale operatorului;

b) cred ite ban care, inteme sau externe

c) fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene

d) taxe Speciale instituite in conditiile legii;

e) donatii, sponsorizari;

f) alte surse constituite potrivit legii.

Art. 26. (I) In contractu! de concesiune sunt prevazute atributiile concrete ce revin, consiliului local si operatorului in ceea ce priveste realizarea obiectivelor.

(2) Investitiile pentru reabilitarea, modernizarea si dezvoltarea serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan care se realizeaza din fonduri proprii ale operatorilor raman in proprietatea acestora pe toata durata contractului de concesionare, daca Ia incheierea contractului nu s-a convenit altfel, si se vor amortiza de catre operator pe durata contractului; in contractu! de concesionare se va preciza modul de repartitie a bunurilor realizate Ia incetarea din orice cauza a contractului.

CAP. 6. PRETURI, TARIFE SI T AXE

Art. 27 (1) Nivelul tarifelor pentru plata serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj se fundamenteaza pe baza costurilor de productie si exploatare, a costurilor de intretinere si reparatii, a amortismentelor aferente capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, a ratelor pentru restituirea creditelor, a dobanzilor aferente imprumuturilor contractate, a obligatiilor ce deriva din contractu! de delegare a gestiunii si include o cota pentru crearea resurselor necesare dezvoltarii si modernizarii serviciului, precum si profitul operatorului.

(2) Ajustarea/modificarea tarifelor cu care a fost castigata licitatia de catre operator se poate face Ia propunerea acestuia, temeinic fundamentata, cu avizul specialistilor din aparatul primarului, numai de catre consiliullocal al municipiului.

(3) Cuantumul si regimul unor taxe locale se stabilesc prin hotarare a consiliul local, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

(4) Structura si nivelul tarifelor si taxelor vor fi stabilite astfel incat:

a) sa acopere costul efectiv al prestarii serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan;

b) sa acopere eel putin sumele investite si cheltuielile curente de intretinere si exploatare;

c) sa descurajeze consumul excesiv si risipa;

d) sa incurajeze exploatarea eficienta a serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan;

ll

e) sa incurajeze investitiile de capital;

f) sa respecte autonomia financiara a operatorului.

Art.28. (I) Aplicarea de catre operator a tarifelor sau taxelor avizate si aprobate de Consiliul Local este obligatorie.

(2) Taxele si tarifele avizate trebuie sa respecte urmatoarele cerinte:

a) asigurarea prestarii serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan Ia nivelurile de calitate si Ia inJicatorii de performanta stabiliti de consiliul local prin caietul de sarcini, prin prezentul regulament a serviciului si prin contractu! de concesionare, dupa caz;

b) realizarea unui raport calitate/cost cat mai bun pentru serviciul public de gestionare a animalelor fara stapan prestat pe perioada angajata si asigurarea unui echilibru intre riscurile si beneficiile asumate de pmii le contractante;

c) asigurarea exploatarii si intretinerii eficiente a bunurilor apartinand domeniului public si privat al municipiului Moinesti, puse Ia dispozitia operatorului serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj.

CAPITOLUL 7. INDICA TORI DE PERFORMANTA- NORME

ART.29. Indicatorii de performanta stabilesc conditiile ce trebuiesc respectate si au in vedere: - asigurarea continuitatii din punct de vedere cantitativ si calitativ al serviciului - adaptarea permanenta Ia cerintele utilizatorilor - resoectarea reglementarilor specifice din domeniul protectiei mediului sial sanatatii populatiei ART.30. Indicatorii de performanta sunt stabiliti in Anexa I A a prezentului regulament si se refera Ia urmatoarele: - mentinerea unor relatii echitabile intre operator si utilizator prin rezolvarea rapida si obiectiva a problemelor,cu respectarea drepturilor si obligatiilor ce revin fiecarei pmii - incasarea contravaloarea serviciilor prestate, corespunzator cantitatii si calitatii acestora atit de Ia persoanele fizice cit si de Ia autoritatea !ocala

- solutionarea in timp uti! a reclamatiilor

ART.31. In vederea urmaririi respectarii indicatorilor de performanta, operatorul trebuie sa asigure:

- evidenta clara si corecta a cainilor fara stapan

-inregistrarea activitatilor privind masurarea prestatiilor, facturarea si incasarea contravalorii serviciilor effectuate -inregistrarea reclamatiilor si sesizarilor utilizatorilor si modul de solutionare a acestora -respectarea si insusirea stricta a legislatiei aplicabile serviciului.

CAPITOLUL 8. DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARTILOR CONCESIUNE

Drepturile si obligatiile concedentului

Drepturile concedentului

12

CONTRACTULUI DE

Art. 32. Autoritatile administratiei publice locale actioneaza in numele si in interesul comunitatilor locale pe care le reprezinta si raspund fata de acestea pentru modul in care organizeaza, coordoneaza si controleaza serviciul public de gestionare a animalelor tara stapan si ecarisaj.

Concendentul in raport cu concesionarul-operatorul are urmatoarele drepturi:

a) sa verifice, sa solicite refundamentarea si sa aprobe structura, nivelurile si ajustarile preturilor s1 tarifelor propuse de operatorul serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj.

b) sa sanctioneze operatorul in cazul in care acesta nu respecta indicatorii de performanta si parametrii de eficienta Ia care s-a angajat prin contractu! de concesionare, cu exceptia situatiilor care nu se datoreaza operatorului serviciului de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj.

c) sa urmareasca, sa monitorizeze si sa controleze operatorul serviciului cu privire Ia modul de gestionare a serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj.

d) functie de calitatea serviciului prestat , concedentul isi rezerva dreptul de a refuza Ia plata total sau partial contravaloarea serviciilor executate pe domeniul public si privat.

Obligatiile concedentului

Art. 33. Concendentul in rap01i cu concesionarul-operatorul are urmatoarele obligatii:

a) sa asigure un mediu de afaceri concurential si transparent;

b) sa aduca Ia cunostinta publica, in conditiile legii, hotararile si dispozitiile al caror obiect il constituie serviciul public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj ;

c) sa atribuie contractu! de concesionare al serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj cistigatorului licitatiei;

d) sa respecte si sa indeplineasca obligatiile asumate prin contractu! de concesionare;

e) sa achite contravaloarea prestatiilor efectuate de operator, conform clauzelor contractuale;

f) sa pastreze confidentialitatea, in conditiile legii, a informatiilor cu privire Ia activitatea operatorului, altele decat cele pub! ice.

Drepturile si obligatiile concesionarului-operatorului

Art. 34 Operatorul serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj, indiferent de forma de organizare si/sau de forma de proprietate, are calitatea de autoritate contractanta si are obligatia de a efectua achizitiile publice potrivit reglementarilor legale in vigoare.

Drepturile operatorului

Art. 35 Operatorul serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj are urmatoarele drepturi:

a) sa incaseze contravaloarea serviciilor prestate, corespunzator cantitatii si calitatii acestora atit de Ia persoanele fizice cit si de Ia autoritatea !ocala;

b) sa propuna autoritatilor administratiei publice locale ajustarea periodica a preturilor si a tarifelor, 111

func:ie de influentele intervenite in costurile de operare;

c) sa sisteze prestarea serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj catre utilizatorii care nu si-au achitat contravaloarea facturilor, inclusiv majorarile de intarziere, in eel mult 30 de zile calendaristice de Ia data expirarii termenului de plata cu instiintarea acestora in eel mult 15 zile. Reluarea

13

prestarii serviciului se va face in termen de maximum 3 zile lucratoare de Ia efectuarea platii, cheltuielile aferente suspendarii, respectiv reluarii prestarii, fiind suportate de utilizator.

Ob/:gatiile operatorului

Art. 36 Operatorul prestator a serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj are fata de utilizatori urmatoarele obligatii:

a) sa presteze servicii de calitate utilizatorilor cu care a incheiat contracte de prestare a serviciului, m conform itate cu clauzele prevazute in contract;

b) sa deserveasca toti utilizatorii din aria de acoperire;

c) sa respecte indicatorii de performanta stabiliti de concendent in caietul de sarcini sau in contractu! de concesionare ;

d) sa furnizeze concendentului informatiile solicitate si sa asigure accesul Ia toate datele necesare verificarii si evaluarii functionarii si dezvoltarii serviciului, in conformitate cu clauzele contractului de concesionare si prevederile legale in vigoare;

e) sa puna in aplicare metode performante de management, care sa conduca Ia reducerea costurilor de oper!lre, inclusiv prin aplicarea procedurilor concurentiale prevazute de normele legale in vigoare pentru achizitiile publice de lucrari, bunuri si servicii;

f) sa asigure finantarea pregatirii si perfectionarii profesionale a propriilor salariati.

g) sa tina un registru special vizat de medicul veterinar si care va contine: data capturarii, data si ora cazarii in adapost, caracteristicile individuale ale animalului, numarul de caini prinsi, revendicati, adoptati, eutanasiati, substanta utilizata si numele persoanei care real izeaza eutanasierea, numarul de tatuaj, nr. fisei de adoptie, data vaccinarii antirabice, data sterilizarii, data predarii cadavrelor Ia societatile de incinerare, precum si persoanele care au instrumentat manoperele respective.

h) sa perm ita accesul reprezentantilor asociatiilor, organizatiilor si societatilor de protectie a animalelor Ia operatiile de capturare, adapostire, vaccinare, deparatizare, adoptie si eutanasiere, in cazul in care acestia o solicita si in baza unui program orar prestabilit.

i) sa comunice lunar, daca este cazul, Ia Directia Sanitar Veterinara judeteana, Primariei municipiului si Prefecturii, numarul de caini inregistrati si numarul de tatuaj.

j) sa prezinte trimestrial in Consiliul Local informare scrisa privind modul de gestionare a serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj.

k) sa respecte normele de protectia muncii, PSI si sa ia masurile necesare privind igiena si siguranta Ia locul de munca.

I) sa respecte conditiile de mediu conform legislatiei in vigoare pe toata durata concesiunii ;

m) sa respecte conditiile igenico-sanitare in conformitate cu nonnele de igiena si sanatate publica;

n) sa respecte prevederile regulamentului de organizare si funcionare al serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj.

o) sa obtina de Ia autoritatile competente autorizatiile de operare

p) sa nu subconcesioneze imobilul care constituie obiectul material al concesiunii

r) sa plateasca redeventa Ia voloarea si Ia termenul prevazut in contract

14

s) sa efectueze intretinerea si reparatiile curente atit ale cladirii cit si ale masinilor si utilajelor cu care isi desfasoara activitatea incit sa mentina functionalitatea permanenta a acestora

t) concesionarul va lua toate masurile privind bunurile de retur astfel incit Ia incheierea contractului aptitudinile tehnice ale acestora sa fie eel putin egale cu cele de Ia data intrarii in vigoare a contractului

x) sa respecte conditiile impuse de natura bunurilor (materialele cu regim special, medicamentele etc) ;

y) sa asigure permanenta serviciului de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj ;

z) sa plateasca furnizorilor utilitatile aferente serviciilor prestate.

CAPITOLUL 9. RASPUNDERI SI SANCTIUNI

Art. 37. (1) Incalcarea dispozitiilor prezentului regulament atrage raspunderea disciplinara, civila, contraventionala sau penala, dupa caz.

(2) Consiliul local are dreptul sa sanctioneze operatorul prestator al serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj in cazul in care acesta nu presteaza activitatile serviciului pub I ic de gestionare a animalelor fara stapan Ia nivelul indicatorilor de calitate side eficienta stabiliti in contractu! de concesionare prin:

a) aplicarea unor penalizari corespunzatoare prejudiciilor aduse utilizatorilor, suficient de mari pentru a determina operatorul sa remedieze deficientele constatate. Penalizarile vor fi definite in contractu! de delegare a gestiunii ;

b) rezilierea contractului de delegare a gestiunii daca se constata incalcarea repetata a obligatiilor cont:actuale.

(3) In situati i le prevazute Ia al in. (2) lit. b) autoritatile administratiei publice locale pot sol icita autoritati i nationale de reglementare anularea licentei de operare.

(4) Organele de politie si politie !ocala sunt obligate sa acorde ( Ia cerere ) spnjtn reprezentantilor

operatorului sau imputernicitilor primarului in conformitate cu O.U.G. nr. 155/200 I.

CAPITOLUL 10. DISPOZITII FINALE

Art.38. Regulamentul de organizare si functionare a serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj in municipiul Moinesti se aproba si se modifica prin hotarare a consiliului local.

Art. 39. (1) Operatorii care participa Ia licitatie trebuie sa faca dovada experientei ~i capabilitatii tehnice ~i manageriale, a bonitatii ~i capacitatii financiare ~i sa prezinte garantii de participare Ia licitatie.

Art.40 (1) La licitatia organizata pentru concesionarea serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj a municipiului Moinesti pot participa doar operatori autorizati si care fac dovada ca au personal atestat de catre organele sanitar veterinare.

Art.41 ( 1) Regulamentul si caietul de sarcini devin anexe Ia Contractu! de concesionare a Servici ulu i public de gestionare a animalelor tara stapan si ecarisaj.

(2) Anexa nr.1 I A cuprinde Indicatorii de performanta ai serviciului de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj din municipiul Moinesti si este parte integranta a acestui regulament.

3)Anexa nr.I/B cuprinde Formularul de Revendicare sau adoptie pentru solicitanti persoane fizice (declaratiei-angajament) conform OUG.nr.155/2001 aprobata prin Legea 227/2002

15

4)Anexa nr.1/C cuprinde Formularele de Revendicare sau adoptie pentru solicitanti persoane juridice (declaratiei-angajament) conform OUG.nr.155/200 I aprobata prin Legea 227/2002

AVIZAT:

Viceprimar

Jr. Vieru Vale~L '" .

Directo~~~ilit~ti Publice,

Ing. Cos~~aciU

~ef servic~~\ATAPC, Ing. Justina Petecuta,£

J~tP' Avizat juridic, T

Jr. Gabriela Pop:,:~

Intocmit, l~t}

Ing. Bobeica Nelu

16

ANEXA NR.l/A.

INDICATORII DE PERFORMANTA Sl DE CALITATE AI SERVICIULUI DE PROTECTIE A ANIMALELOR Sl ECARISAJ

r. INDICATOR! DE CALITATE SI PERFORMANTA Cli.

0 2

!.CONTRACT AREA SERVICIILOR PRESTATE

Numarul de solicitari de imbunatatire a parametrilor de % calitate ai activitatii prestate, rezolvate, raportat Ia 80 numarul total de cereri de imbunatatire a activitatii, pe categorii de activitati

II.MASURAREA SI GESTIUNEA CANTITATII SERVICIILOR PRESTATE

2

3

4

5

6

7

Numarul de cam1 fara stapan capturati raportat Ia % numarul total de capturari stabilite prin contract 80

Numarul de cam1 tratati, dati spre adpotie sau % revendicati, returnati, sterilizati,eutanasiati raportat Ia 100 numarul total de caini capturati

Numarul de cadavre predate unitatii de ecarisaj m % vederea neutralizarii rapOiiat Ia numarul de cam1 100 eutanasiati.

Numarul de reclamatii rezolvate privind cantitatile de % servicii prestate, raportat Ia numarul total de reclamatii 80 privind cantittile de sevicii prestate pe tipuri de activitati si categorii de utilizatori.

Numarul de reclamatii rezolvate privind calitatea % servici i lor pre state, raportat Ia numarul total de 90 reclamatii privind calitatea serviciilor prestate de tipuri de activitati si categorii de utilizatori

Incadrarea in normele de consum de materiale utilizate. % 100

8 Numarul de ses1zan din partea autoritatii sanitar % veterinare, rapo1iat Ia numarul total de sesizari. 0

III.RASPUNSURI LA SOLICITARILE SCRISE ALE UTILIZATORILOR

9 Numarul de sesizari scrise, care se dovedesc a fi % intemeiate raportat Ia numarul total de utilizatori, pe 3 activitati si categorii de utilizatori.

I 0 Procentul din totalul sesizarilor scrise Ia care s-a % raspuns intr-un termen mai m1c de 30 de zile 100 calendaristice.

IV I;WICATORI DE PERFORMANTA GARANTATI

17

Trimestrul

II Ill

3

% 90

% 90

% 100

% 100

% 80

% 100

% 100

% 0

% 2

% 100

4

% 100

% 100

% 100

% 100

% 90

% 100

% 100

% 0

% 0

% 100

IV

5

% 100

% 100

% 100

% 100

% 90

% 100

% 100

% 0

% 0

% 100

Total an

6

II Numarul de incalcari ale obligatiilor operatorul ui I I 0 0 rezultate din analizele Sl controalelor organismelor abilitate.

IV INDICATORI DE PERFORMANTA GARANTATI A CAROR NERESPECTARE A TRACE PENALITATI

12 Numarul de uti I izatori care au prim it despagubiri 1 0 0 0 datorate culpei operatorului sau daca s-au imbolnavit din cauza nerespectarii conditiilor corespunzatoare de prestare a activitatii.

13 Numarul de necon form itati constatate de catre 1 1 0 0 autoritatile publice locale, pe activitati

14 Respectarea planificarii prestatiei, incadrarea in termen % % % %1 a activitatilor executate. 100 100 100 100

V. INDICATOR! DE CALITATE EXPRIMATI PRIN PARAMETRII TEHNICI REALIZATI:

15 Prezenta pe domeniul public si privat al municipiului al % % % % animalelor fara stapan lnainte de operatiunile de 90 80 50 30 prindere si transport In adaposturi;

16 Prezenta animalelor fara stapan dupa operatiunile de % % % % prindere ~i transpoti In adaposturi. 20 10 5 3

Anexa l /8

18

·~------------------------~~ "~~==-··=-=-·=····=·=-=··=··~-~-=-··=····=·-~·==-~--=-=·=···=··=···=··=-~-==-·=·=-=-=··==·=···=··

FORMULAR DE ADOPTIE/REVENDICARE

OPERATOR -----------------------------------

Serviciul de gestionare a cainilor fara stapan

DECLARATIE-ANGAJAMENT

nr. _____ ./ ________________ _

Subsemnatul(a) , domiciliat(a) in _______________ , str.

______ nr. __ , bl. __ , et. __ , ap. __ , sc. __ , judetul/sectorul

telefon ___________________ , posesor/posesoare alia 81/CI seria ___ nr. _____ , eliberat(a) de

________ ladatade __________________ _

ma angajez sa adopt/revendic cainele cu numarul de tatuaj __ adapostit de Serviciul de gestionare a

cainilor fara stapan, in urmatoarele conditii:

I. sa respect normele de ingrijire si hranire a cainelui;

2. sa prezint periodic cainele Ia medicul veterinar, in cazul in care se impune interventia acestuia sau

pentru a fi

vaccinat antirabic;

3. sa anunt Serviciul de gestionare a cainilor fara stapan in cazul decesului sau al instrainarii acestuia;

4. sa nu abandonez cainele, iar in cazul in care nu il mai doresc, sa il predau Serviciului de gestionare a

cainilor fara stapan;

5. sa achit Serviciului de gestionare a cainilor fara stapan taxa care reprezinta cheltuielile medicale si de

intretinere aferente cazarii cainelui.

Data --------

Semnatura adoptatorului, Semnatura reprezentantului

Serviciului de gestionare a cainilor fara stapan

Anexa 1 /C

FORMULAR DE ADOPTIE/REVENDICARE

19

OPERATOR -------------------------------------

Serviciul de gestionare a cainilor fara stapan

DEC LARA TIE-ANGAJAMENT

nr. I ----- ----------------

Subscrisa societate ................................ , cu sediul in ................................ , str. ...................... .

nr. ......... , sectorul/judetul. ................................... , telefon ............................. , inregistrata Ia Oficiul registrului

come1iului................................ sub nr. ....................... , reprezentata de ............................ in calitate

de ........................ , legitimat cu BIICI seria ........ nr ....................... ,

eliberat(a) de .................................... Ia data de .......................... , se angajeaza sa adopte/revendica un

nu1wu· de ............................. caini, identificati cu numerele de tatuaj .......................... , adapostiti de Serviciul

de gestionare a cainilor fara stapan, in urmatoarele conditii:

1. sa respect normele de ingrijire si hranire a cainelui;

2. sa prezint periodic cainele Ia medicul veterinar, in cazul in care se impune interventia

acestuia sau pentru a fi vaccinat antirabic;

3. sa anunt Serviciul de gestionare a cainilor fara stapan, in cazul decesului sau alinstrainarii acestuia;

4. sa nu abandonez cainele, iar in cazul in care nu il mai doresc, sail predau Serviciului

de gestionare a cainilor fara stapan;

5. sa achit Serviciului de gestionare a cainilor fara stapan, taxa care reprezinta cheltuielile

medicale si de intretinere aferente cazarii cainelui.

Data ........ .

Semnatura reprezentantului societatii Semnatura reprezentantului

Serviciului de gestionare a cainilor fara Stapan

20

ROMANIA JUDETUL BACAU CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI MOINESTI DIRECTIA UTILIT A TI PUBLICE

Anexa nr.2 Ia Hotararea Consiliului Local nr. ........... .

STUDIU DE OPORTUNITATE

~_yJ!obat: rfimar'

ing. ~~~OREL

privind concesionarea serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj a municipiului Moinesti

CAP. I. INTRODUCERE

Serviciul public de gestionare a animalelor fiira stapan si ecarisaj a municipiului Moinesti este un serviciu public local, organizat, coordonat, reglementat, condus, monitorizat si controlat de autoritatea administratiei publice locale. Serviciul public de gestionare a animalelor fiira stapan si ecarisaj a municipiului Moinesti va realiza urmatoarele: a)asigurarea unui centru(adapost de gestionare a diinilor si pisicilor rara stapan) b) capturarea ~i transportarea In adapost a cainilor si pisicilor rara stapan, dupa un program prestabilit, pe

baza reclamatiilor scrise ale persoanelor fizice saujuridice; c) eliberarea animalelor contra unei taxe sau cu scutire de taxa pentru organizatiile de protectie a

animalelor; d) ) cazarea, hranirea ,ingrijirea, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea si inregistrarea cainilor intr-o

evidenta unica; e) reintoarcerea cainilor in zona de unde au fost prinsi, Ia cererea colectivitatii/grupului local, care isi va

asuma in scris raspunderea pentru ocrotirea cainilor tratati; f) eutanasierea cainilor de catre personal specializat a! serviciului public de gestionare a cainilor tara stapan,

cu respectarea prevederilor legale; f) adoptia ~i revendicarea animalelor tara stapan g) satisfacerea cerintelor ~i nevoilor comunitatii locale cum ar fi actionarea In eel mai scurt timp dupa diferite sesizari din partea cetatenilor cu privire Ia disconfortul produs de diinii rara stapan, h) protectia ~i conservarea mediului natural i) mentinerea conditiilor sanitare In conformitate cu normele de igiena ~i sanatate publica Utilizatorii/beneficiarii serviciului de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj sunt: -Unitatea administrativ teritoriala municipiul Moinesti -Persoane fizice si asociatii de locatari sau proprietari, locuitori ai municipiului Moinesti Moinesti; -Agenti economici/ Institutii pub! ice care isi desfasoara activitatea pe teritoriul municipiului Moinesti

Serviciul public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj concesionat va fi prestat in aria geografica a municipiului Moinesti a carei suprafata repartizata pe zone este redata in tabelul de mai jos:

I Zone functionale Suprafata (ha) Localitate Trupuri izolate Total principala

Locuinte si functiuni 422.6 - 422.6 complementare Unitati industriale si 74.55 24.45 99.0 depozite Unitati 5.01 - 5.01 agrozootehnice lnstitutii si servicii 35.00 - 3.5 pub lice Cai de comunicatie si 75.80 84.3 14.6 transport din care: -rutier 57.7 -feroviar 26.6 Spatii verzi,spmi si 74.0 - 74.0 agrement Constructii tehno- - 2.16 2.16

, edilitare Gospodrie 13.27 3.73 17.0 comunala,cimitire Destinatie speciala 34.54 - 34.54 ,sonde Terenuri I ibere 155.14 - 155.14 Ape 10.85 - 10.85 Pad uri 15.00 - 15.00 Terenuri - - -neproductive Total intravilan 924.26 30.34 954.60 existent

Serviciul de gestionare a animalelor Hira sHipan va asigura: a) imbunatatirea conditiilor de viata ale cetatenilor; b) dezvoltarea durabila a serviciilor; c) protectia cetatenilor, animalelor, apei, solului etc. de insecte si rozatoare care sunt cei mai mari putiatori de micro-organisme vii care au efect negativ asupra sanatatii omului; d) protectia mediului inconjurator.

Autoritatile administratiei publice locale actioneaza in numele si in interesul comunitatilor locale pe care le reprezinta si raspund fata de acestea pentru: a) modul in care gestioneaza si administreaza infrastructura edilitar-urbana a municipiului Moinesti; b) modul in care organizeaza, coordoneaza si controleaza serviciul de gestionare a cainilor fara stapan.

Autoritatile administratiei publice locale au urmatoarele atributii: a) stabilirea strategiilor de dezvoltare si functionare a serviciul de gestionare a cainilor fara stapan; b) luarea initiativelor si adoptarea hotararilor privitoare Ia serviciul de gestionare a cainilor fara stapan; c) exercitarea competentelor si responsabi1itatilor ce le revin potrivit legislatiei in vigoare, referitoare Ia serviciul de gestionare a cainilor fara stapan. CAP. II. SITUATIA LA ORA ACTUALA

Metode aplicate pentru gestionarea a animalelor fadi stapan si ecarisaj. Rezultate

La ora actuala, serviciul de gestionare a animalelor tara stapan si ecarisaj 'in municipiul Moinesti este patiial functi':lnal.Compatiimentul Ecarisaj infiintat in cadrul aparatului de specialitatea al primarului nu are personal specializat pentru derularea activitatilor stipulate de legea in vigoare. In cursu! anului 2002 a aparut

2

legea nr. 227 pentru aprobarea OUG Nr. 155/200 I privind aprobarea programului de gestionare a diinilor rara stapani, lege care prevede conditiile minimale necesare pentru functionarea unui astfel de serviciu. Adapostul construit pentru gestionarea animalelor fara stapan (padoc) si amenajat, are utilitatile minime de functionare dar necesita procurarea de echipamente specializate(transp01i,aparatura medicala,etc).

Ca multe alte locuri din Romania, municipiul Moinesti, se confrunta cu problema prezentei cainilor fara stapan. Acest fapt induce o stare de disconf01i cetatenilor: Unii se tem, unii sunt deranjati, unii se simt amenintati, unii sunt muscati, altii sunt afectati de suferintele cainilor accidentati, bolnavi ori infometati ori agresati de oameni.Lipsa de preocupare fata de aceasta problema, care ia amploare din cazua inmultirii necontrolate a cainilor comunitari, conduce Ia o crestere masiva a populatiei canine fara stapan. Anual puii rezultati de gospodariile populatiei, precum si a cainilor ce devin nefolositori se ,.rezolva" prin abandonarea acestora in strada.Se estimeaza ca in Moinesti exista un numar de aproximativ 350 caini adulti fara stapan iar al puilor este necunoscut. Pana Ia aparitia legii 9/2008, Ia nivel national, gestionarea cainilor s-a facut prin eutanasiere ( cu cateva exceptii), ce parea intial cea mai eficienta si rap ida metoda de rezolvare a problemei. 0 alta metoda abordata de unele organizatii de protectie a animalelor dar side unele primarii, este infiintarea de adaposturi unde sa fie cazati cainii prinsi in strada. In municipiul Moinesti s-a realizat o colaborare cu Fundatia VIER PFOTEN Romania prin incheierea unui contract in anul 20 I 0 si 2011 care in rapotiul de activitate prezentat a vaccinat ,sterilizat si redat in teritoriu 469 buc caini. Insa, in ciuda sutelor de caini el iminati din teritoriu, situatia chiar s-a inrautatit, numarul de caini in strada a crescut proportional cu rata de prindere si ucidere, iar programele au implicat cheltuirea unor sume consistente din bugetullocal si efecte irevcrsibile in plan psihic si compotiamental asupra populatiei.

Situatia cainilor fat·a stapan estimata pe teritoriul municipiului MOINESTI este prezentata in tabelul de mai jos:

Nr. Stadiul gestiunii pe ani Anul 2010 Anul2011 Anul2012 crt I Caini identificati si necapturati 311 330 345 2 C-Caini capturati 291 295 49 3 Cl-Caini in intretinere 38 20 14 4 C2-Caini revendicati 9 11 -5 C3-Caini adoptati - 4 -6 C4-Caini decedati-eutanasiati 20 15 12 7 Caini deparazitati, vaccinati, 224 245 23

sterilizati ,marcati si eliberati in teritoriu

8. Pisici capturate,sterilizate si - 4 -eliberate in teritoriu

Din tabel rezulta ca in acest moment pe teritoriul municpiului Moinesti exista un numeric estimat de aprox=mativ 345 buc. de caini adulti identificati si necapturati iar in baza de date a serviciului pentru gestionarea cainilor exista in intretinere un numeric de 14 buc. Pentru prinderea tuturor cainilor identificati si necapturati se impune Ia nivel local : - cresterea spatiilor si a dotarilor tehnice ale serviciului de gestionare a animalelor rara stapan si ecarisaj; -angajarea de personal calificat pentru capturarea cainilor prin mijloce clasice sau cu ajutorul armelor pentru captura cu sageata care utilizeaza gazul carbonic comprimat sau cu catiu~e cu percutie pentru propulsarea unor seringi sau sageti care perm it injectarea cu prod use imobil izante. - dotarea cu mijloace specializate si adecvate de transpoti caini.

CAP. III. BENEFICIILE PRIVIND CONCESIONAREA SERVICIULUI DE GESTIONARE A ANIMALELOR F ARA ST AP AN SI ECARISAJ

Prin realizarea concesionarii serviciului public de gestionare a cainilor fara stapan, se vor putea obtine:

3

cresterea calitatii serviciilor de gestionare a cainilor rara stapan, datorita selectionarii operatorului pe baza unor criterii care vor evalua organizarea, indicatorii de performanta, dotarile tehnice ;

vor fi semnalate, de asemenea, toate aspectele ce sunt de natura sa afecteze viata si sanatatea oamenilor; cetatenii municipiului vor avea siguranta mai mare pe domeniul public nemaifiind practic agresati de

cainii fara stapan; prin atragerea de fonduri de Ia organizatii, fundatii, se vor putea pastra cainii si peste termenul stabilit de

legislatie - se vor utiliza solutii moderne pentru prinderea cainilor astfel incat sa nu fie chinuiti.

CAP. IV. METODOLOGIA DE LUCRU Pentru realizarea studiului de opot1unitate privind concesionarea serviciului public de gestionare a

animalelor rara stapan si ecarisaj s-a folosit ca metodologie de lucru: - aplicarea legislatiei in vigoare. - sesizari scrise(4 reclamatii in anul2012) si telefonice primite de Ia persoane fizice sijuridice nemultumite

de activitatea de serviciului ; - audiente Ia primar, viceprimar, etc.;

CAP. V. DESCRIEREA ACTIVIT ATII

Serviciul public de gestionare a animalelor rara stapan si ecarisaj se realizeaza prin instituirea de norme privind transportul, ingrijirea si exterminarea animalelor fara stapan, care prezinta un grad ridicat de pericol social. Serviciul public de gestionare a animalelor rara stapan si ecarisaj trebuie sa indeplineasca principiul de baza conform principiilor europene de protejare a animalelor, concomitent cu protectia cetatenilor din unitatea administrativ-teritoriala in care functioneaza.

PRESTATORUL DE SERVICII -OPERATORUL va realiza urmatoarele activitati de gestionarea a animalelor fara stapan si in special a cainilor fara stapan: A) capturarea, transportarea si predarea Ia adapost a cainilor rara stapan, dupa un program prestabilit sau pe baza reclamatiilor scrise a persoanelor juridice ~i/sau fizice B) adoptia ~i revendicarea animalelor rara stapan -eliberarea animalelor contra unei taxe sau cu scutire de taxa pentru organizatiile de protectie a animalelor sau persoane fizice C) cazarea, hranirea, lngrijirea, deparazitarea, vaccinarea ~i lnregistrarea lntr-o evidenta unica a cainilor D) relntoarcerea cainilor rara stapan In zona In care au fost prin~i, Ia cererea colectivitatii I grupului local care l~i asuma In scris rasunderea pentru ocrotirea ~i lntretinerea animalelor tratate E) eutanasierea cainilor rara stapan care sufera de boli cronice ~i incurabile, de catre personal specializat propri u sau contractat A) Capturarea , transportarea si predarea Ia adapost a animalelor fara stapan a) Capturarea cainilor rara stapan -Activitatea de capturare a cainilor comunitari se desfasoara de catre echipele mobile instruite In acest sens,ce vor patrula prin municipiu, de regula intre orele 22,00-06,00 pe baza de planificare, dupa reducerea activitatii pietonale Activitatea poate fi desfasurata si ziua numai in conditii speciale, Ia cererea unor institutii publice, asociatii de proprietari, trecatori agresati, etc. dar numai ca o exceptie bine documentata si fara acte de cruzime Personalul autorizat va putea solicita sprijinul populatiei din zona pentru identificarea animalelor libere

accidental, pentru a nu provoca sentimente de protest din partea cetatenilor. - capturarea diinilor nu se va face prin aplicarea de tratamente brutale iar persoanele care captureaza cainii rara stapan vor fi In mod obligatoriu vaccinati antirabic, - persoanele care captureaza cainii vor Iuera In echipe de cate doi, trei plus ~oferulmijlocului de transport ~i vor purta echipamentul de protectie adecvat. Se poate solicita sprijinul Politiei Locale a municipiului Moinesti - personalul calificat poate captura cainii cu ajutorul armelor pentru captura cu sageata care utilizeaza gazul carbonic comprimat sau cu cat1u~e cu percutie pentru propulsarea unor seringi sau sageti care permit

4

injectarea cu produse imobilizante. Personalul ce va primi aviz de intrebuintare a armei, va trebui sa aiba peste 18 ani, sa prezinte annal, sau Ia solicitarea sefului, certificat medical de specialitate (ca nu are boli neuro-psihice) si sa fie instruit trimestrial pentru folosirea armamentului, conform normelor legale La nevoie se utilizeaza ~i erose speciale sau plase. Pentru capturare se vor folosi crosele speciale formate

din tije de aluminiu, avand Ia capat o bucla care poate sa gliseze sau care se poate strange in jurul gatului animalului, pentru a permite persoanei calificate sa tina cainele Ia distanta sau sa II poata manipula. Bucla trebuie sa fie fixata Ia marimea dorita, pentru a putea evita strangularea animalului, mecanismul de declan~are rapida fiind utilizat pentru eliberarea cainelui in caz de urgenta sau atunci cand este pus in cu~ca. Deasemenea, cainii mai pot fi capturati cu ajutorul cu~tilor capcana, in care se introduce mancare ~i care sunt dotate cu u~i mobile care cad dupa intrarea animalului in cu~ca. Pentru imobilizare se vor utilize numai substante aprobate de organele sanitar veterinare, prin injectare pe cale intramusculara, cu respectarea prescriptiilor medicale, ea fiind putin periculoasa pentru trecatori; poate fi utilizata ~i orice alta asociere de produse autorizate cu respectarea legislatiei in vigoare. Este interzisa utilizarea armelor pentru capturarea cateilor, acqtia putand fi grav raniti, prinderea acestora se va face manual. b) Transportarea cainilor Ia ada post se face cu respectarea urmatoarelor: -autovehiculele de transport trebuie sa ofere animalelor siguranta, securitate, protectie impotriva intemperiilor naturii ~i aerisire adecvata; -fiecai·e animal trebuie sa aiba o cu~ca separata, in conditii speciale fiind acceptate maxim 2 animale; cainii pot fi legati cu o lesa de colier in cu~ca iar Ia nevoie li se pot pune botnite de nailon. Cu~tile vor fi alese in funqie de talia animalului, ele trebuind sa fie mai lungi decat corpul animalului. Pentru animalele bolnave respectiv moarie vor exista cu~ti separate. -Autovehiculele vor fi dotate cu un spatiu acoperit, protejat lmpotriva intemperiilor (ploaie, soare excesiv frig, etc) vor fi curate ~i vizibil marcate cu denumirea serviciului public de gestionare a cainilor rara stapan, cu numar de telefon ~i adresa. -Autovehiculele trebuie sa fie dotate cu urmatorul echipament: piasa, scar·a, cu~ti metalice sau din fibra de sticla, instrumente de prindere, trusa de prim ajutor. -~oferii autovehiculelor trebuie sa fie instruti, sa acorde ajutor animalelor bolnave ~i ranite. -Se interzice efectuarea eutanasiei in atovehiculele de transpoti pentru caini, dar se permite tranchilizarea chinilor In suferinta. Dupa capturare cainii vor fi transpotiati urgent Ia sediu de depozitare pana Ia trezirea lor definitiva din adormire.

c) Predarea cainilor Ia adapost Cainii vor fi predati Ia adapost de echipa de capturare pe baza de proces verbal sau pe un registru de evidenta unica sub semnatura In prezenta unui reprezentant autorizat al adapostului cu specificarea obligatorie a elementelor de identificare a animalelor. Autovehiculele angrenate in activitatea de gestionare a cainilor fara stapan vor avea Ia bord un registru al masinii in care se va completa:

-data si ora capturarii cainelui - locul exact de unde a fost capturat - semnalmentele cainelui (culoare, talie, sex, etc.) - elementele particulare de identificare - semnatura sefului echipei - alte observatii

B) Adoptia ~i revendicarea animalelor fara stapan. Eliberarea animalelor contra unei tarif sau cu scutire de tarif pentru organizatiile de protectie a animalelor sau persoane fizice Compartimentul de gestionare a cainilor rara stapan va realiza urmatoarele: - incredintarea cainilor spre adoptie se face numai dupa ce ace~tia au fost sterilizati, vaccinati antirabic, deparazitati ~i identificati prin cele doua metode concomitente: tatuare ~i aplicarea cercelului sau zgarzii cu placuta numerotata. Cainii revendicati vor fi sterilizati numai cu acceptul revendicatorului. -Revendicarea sau adoptia cainilor de catre solicitanti se va face pe baza declaratiei angajament, al carei mode~ este prevazut In OUG 155 I 200 I. In acest sens se va chita un tarif pentru revendicare de catre persoane fizice sau juridice a ani male lor rara stapan.

5

C) Cazarea, hranirea, lngrijirea, deparazitarea, vaccinarea ~i lnregistrarea lntr-o evidenta unica a animalelor fara stapan Cazarea diinilor se va face In obiectivul "ADAPOST PENTRU ANIMALE FARA STAPAN." 1) Gestionarea ~i lntretinerea lor se face In conditiile stipulate de legea animalelor cazate In adapost care

trebuie sa lndeplineasca urmatoarele cerinte: - Pennite cazarea cainilor In cu~ti separate pentru a reduce stresul asupra lor $i pentru a putea controla bolile, - Cainii vor fi separati dupa urmatoarele criterii(varsta ,sex ,grad de agresivitate) - Pardoselile sunt executate din ciment care a fost etan~at ~i care permite o curatare ~i desinfectare U$Oara, iar pentru a evita baltirea apei acestea au fost prevazute cu o lnclinatie de 2% spre o retea de rigole care se scurg In reteaua de canalizare. 0 suprafata din pardoseala este executata din lemn deasemenea cu posibil itate de scurgere. - Gardurile despartitoare au o lnaltime de peste 185 em ~i lmpiedica scurgerea de dejeqii dintr-un spatiu In altul, - Gardurile despartitoare sunt confectionate din 10- 15 em beton continuate cu plase de metallncastrate, - Deasupra portilor sunt prevazute plase de sarma cu o lnaltime de aproximativ 50cm, - Cu$tile exterioare vor ft confectionate din piasa de sarma pe stalpi metalici sau din lemn, - Adapostul este prevazut cu drenaj ~i instalatii corespunzatoare pentru depozitarea lncarcaturii de de$euri zilnice, - Exista un control In ceea ce prive$te lncalzirea, ventilatia ~i umiditatea corespunzatoare, In vederea asigurarii confoiiului animalelor, personalului $i publicului vizitator, - Cu~tile exterioare sunt acoperite. 2) Adapostirea cainilor se va face dupa cum urmeaza: -custi individuale cu respectarea urmatoarelor dimensiuni:

- pentru caini de talie mica- 91 em x 122 em

- pentru caini de ta1ie mijlocie- 110 em x 148 em

- pentru caini de ta1ie mare- 120 em x 160 em

-in cu~ti comune cu respectarea dimensiunilor(4 caini pe o suprafata de 6,5 mp) 3) Locurile lmprejmuite au urmatoarele dotari: - Apa potabila curenta - vasele de apa curatate ~i desinfectate permanent - vasele sunt a~ezate astfellncat animalele sa nu poata urina sau defeca In ele ~i sa poata ft desinfectate U$Or, - pentru culcu~urile cateilor se vor folosi paturi, prosoape care pot ft curatate $i desinfectate. 4) Cainii declarati sanato~i de catre medical veterinar vor ft adapostiti In locurile special amenajate timp de 7 zile, pana Ia luarea unei decizii de catre o comisie formata din reprezentantul adapostului, medical veterinar ~i un reprezentant al asociatiilor de protectie a animalelor,dupa caz. Anuntarea participarii In comisie a membrilor asociatiilor de protectie a animalelor se face in scris cu minim 3 zile lucratoare lnainte. Comisia poate stabili prelungirea termenului de $edere In adapost al cainilor pana Ia crearea de posibilitati de adoptie sau eliberarea lor In vechile habitate dupa sterilizare, deparazitare, vaccinare ~i personalizare (marcare). 5) Preluarea, lnregistrarea, consultarea $i trierea cainilor adu~i In adapost se face lntr-un spatiu destinat acestei activitati (cabinetul medicului veterinar), suftcient de spatios $i igienizat astfellncat sa asigure spatiul necesar pentru mi~carea personalului. 6) Tratarea cainilor se va face In spatiul special pus Ia dispozitie medicului veterinar acreditat contractat pentru efectuarea serviciilor necesare. 7) Controlul bolilor se efectueaza zilnic pentru fiecare animal din adapost, orice eveniment medical va ft lnregistrat In fi$a individuala ~i In registrul central. Examinarea se va face de catre medicul veterinar sau de personal specializat. Personalul adapostului va ft instruit sa recunoasca semnele de boala $i sale aduca Ia cuno~tiinta personalului veterinar. 8) Hranirea cainilor In centru se face pe durata legala de adapostire dupa cum unneaza: - cateii In varsta de 6- 12 saptamani vor ft hraniti de 3 ori pe zi, cei de peste 12 saptamani de 2 ori pe zi, iar cei de peste 1 an o data pe zi. - hrana este lntotdeauna proaspata, iar l1rana uscata va fi administrata individual ~i supravegheat

6

9) Intretinerea curateniei se face prin curatarea, spalarea ~i dezinfectia fiecarei cu~ti sau boxe operatii efectuate zilnic ~i lnainte de intrarea unui nou animal. Se va avea In vedere cape perioada efectuarii curateniei apa ~i desinfectantul sa nu vina In contact cu animalele.

D) Relntoarcerea cainilor fara stapan In zona In care au fost prin~i, Ia cererea colectivitatii I grupului local care i~i asuma In scris rasunderea pentru ocrotirea ~i intretinerea animalelor tratate

Pentru reintoarcerea cainilor in zona de unde au fost prinsi, Ia cererea colectivitatii sau grupului local acestia isi vor asuma in scris raspunderea pentru hranirea si ocrotirea cainilor tratati, cu interdictia de a-i lasa liberi din zona arondata de pe domeniul public; eliberarea lor se va face dupa sterilizare, vaccinare antirabica, tatuare si aplicarea crotalierii sau zgarzii cu placuta numerotata

E) Eutanasierea cainilor fara stapan care sufera de boli cronice ~i incurabile, de catre personal specializat

Daca nu au fost revendicati de stapani, adoptati de persoane fizice sau asociatii de protectie a animalelor cainii pot fi eutanasiati, conform prevederilor legale , de prevederile normelor europene si dupa intrunirea comisiei eutanasierea cainilor se face numai de catre medicul veterinar care poseda atestatul de Iibera practica eliberat de Colegiul Medicilor Veterinari. Este obligatorie asigurarea spatiului pentru eutanasiere si depozitarea cadavrelor in vederea transportului Ia incinerator- aceste spatii nu sunt deschise vizitarii persoanelor straine

CAP.VI. MOTIVELE CARE JUSTIFICA CONCESIONAREA SERVICIULUI PUBLIC DE GESTIONARE A ANIMALELOR FARA STAPAN SI ECARISAJ

Motive de ordin legislativ Conformarea cu legislatia in vigoare privind organizarea si functionarea serviciilor publice de administare a domeniului public si privat de interes local Legislatia in domeniul serviciului public de gestionare a cainilor rara stapan si ecarisaj este reprezentata de:

).- Ordonanta Guvernului nr.71 din 29 august 2002 privind organizarea si functionarea serviciilor pub! ice de administrare a domeniului public si privat de interes local;

> Hotm·area Guvernului nr.955 din 2004 pentru aprobarea reglementarilor-cadru de aplicare a Ordonantei Guvernului nr.71/2002 privind organizarea si functionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public si privat de interes local;

'r Ordonanta de Urgenta nr.34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, modificata si completata prin Legea nr.337/2006,

>- HG nr.71/2007 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor referitoare Ia atribuirea contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006;

> Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.l55 din 21 noiembrie 200 I privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan;

> Legea nr.227 din 23 aprilie 2002 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.155/200 I privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan;

"r . Legea nr.391 din 30 octombrie 2006 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.l55/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor rara stapan;

> Legea nr.205 din 26 mai 2004 privind protectia animalelor; > Legea nr.9 din II ianuarie 2008 pentru modificarea ~i completarea Legii nr. 205/2004 privind

protectia an imalelor;

Motive de ordin economico-financiar Ca exemplu de buna practica, Ia Oradea problema cainilor fara stapan a fost rezolvata prin metoda

steril izarii si returnarii si s-a ajuns de Ia 4.200 de caini comunitari in 2004 Ia 1224 in septembrie 2006. In iunie 2011, conform numaratorii efectuate de Politia Comunitara Oradea, numarul cainilor fara stapan s-a redus pana Ia 350. Programul de sterilizare se desfasoara in prezent in tot judetul Bihor si include si sterilizarea cainilor cu stapan. De asemenea, in Lugoj, de Ia 2500 caini in 2008 s-a ajuns in prezent, prin programul "Sterilizare si Returnare" Ia cca 235 caini.

Costuri ,sterilizare ~i returnare" versus ,prindere ~i eutanasiere"

7

Referindu-ne Ia costuri, in conformitate cu informatiile oferite de site-ul FPCC- SOS Dogs Oradea, costul sterilizarii si returnarii este de 8.6 Euro (TVA inclus) (include prindere, materiale sterilizare, hrana 5 zile), iar al prinderii si eutanasierii este de 28.9 Euro (TVA inclus) (include prindere, hrana 14 zile, materiale eutanasiere, incinerare), iar in conformitate cu raspunsurile oficiale transmise de primarii din tara catre Fundatia Nationala de Protectia Animalelor, sumele cheltuite de catre acestea pentru eutanasie variaza intre 62 ~i I 00 Euro per caine (TVA inclus). Astfel, costurile cu eutanasierea sunt mult mai mari decat cele cu sterilizarea si, mai mult, sunt permanente pentru ca ineficienta/eficienta scazuta a gestionarii prin eutanasie implica o practica permanenta.Tot in conformitate cu informatiile obtinute, costurile estimative ale programului "sterilizare si returnare" (incluzand si cainii cu detinator) este de 1 euro/cetatean in primul an. scade Ia 0.75 euro/cetatean in anul II, apoi Ia 0.60 euro/cetatean in anul III si anul IV, 0.50 euro/cetatean in anul V, 0.40/cetatean in anul VI, 0.30 euro/cetatean in anul VII si VIII, iar in anul IX siX doar 0.20 euro/cetatean deoarece costuri le vor fi necesare numai pentru programele de adoptie.

La Brasov in 20 I 0-20 II, numarul maidanezilor a scazut mult in urma infiintarii Politiei Animalelor (serviciul care se ocupa de gestionarea cainilor fara stapan) .Primaria are in prezent un adapost de 600 locuri unde sunt cazati cainii capturati si neadoptati.Anual, Primaria aloca pentru aceasta activitate in medie 100.000-200.000 de euro.Conform noului regulament animalele ce vor prinse pe domeniul public vor fi castrate daca nu sunt revendicate In timp de proprietari. Totodata, In regulament se mentioneaza ca eliberarea neautorizata de caini ~i pisici ~i a puilor lor de orice persoana fizica sau juridica pe domeniul public sau privat al municipiului Bra~ov constituie infractiune conform prevederilor Legii privind protectia animalelor ~i se sanctioneaza cu lnchisoare de Ia 6 luni Ia 3 ani sau cu amenda penala de Ia 1.000 lei Ia 10.000 lei ~i confiscarea animalelor.

In municipiul Moinesti colaborarea cu Fundatia VIER PFOTEN Romania realizata prin incheierea unui contract in anul 20 I 0 si 2011 s-a dovedit eficienta dar nu s-a mai prelungit si in anul 20 12.Acest program de sterilizare condus de aceasta fundatie a atras fonduri si sprijin logistic din partea ONG-urilor din tara si din strainatate precum si al iubitorilor de animale. Pede alta parte, solutiile care protejeaza viata si bunastarea animalelor sunt in acord cu principiile de morala, cultiva respectul pentru viata, previne impactul psihologic si moral deosebit de negativ a! unor solutii crude, previne cresterea agresivitatii si agresiunilor individului in cadrul societatii (uciderea animalelor creeaza senzatii de normalitate a unor situatii de drept infractionale).

In calculul de fundamentare se estimeaza capcitatea de cazare maxima pe zi a adopostului pentru 50 caini si 5 pisici , pentru care se poate asigura hrana, intretinerea zilnica si tratamentele medicale necesare pentru o perioada de un an de zile.

Scopul serviciului de gestionarii a animalelor fara stapan si ecarisaj nu este de a obtine profit,mentinerea lui fiind motivata de protectia populatiei side curatenia orasului.

Argumentele care stau Ia baza concesionarii serviciului de gestionare a animalelor tara stapan si ecarisaj constau in:

a)Reducerea cheltuielilor privind plata personalului propriu pentru operatiunile legate de capturare, transp01i si predare Ia adaopst precum si reducerea cheltuielilor de investitii si exploatare pentru achizitonarea unui mijloc special de transport, aceasta va reveni in sarcina operatorului;

b)Eliminarea contractarii de servicii medicale veterinare separat care din acest moment vor trebui asigurate obi igatoriu ( diagnosticarea,sterl izarea,eutansierea,etc.) de operator ;

c)Operatorul care preia concesiunea serviciului public de gestionarea a animalelor tara stapan este incurajat sa angajeze personal calificat si necalificat pe plan local, ceea ce va duce Ia scaderea numarului de someri;

d) Prin externalizarea activitatii catre un operator se poate obtine un raport optim intre pret (mic) al tarifelor si calitate (ridicata) a serviciilor ce va permite Primariei municipiului Moinesti sa reduca costurile pentru aceasta actvitate

8

Motive legate de protectia mediului a) Eliminarea posibilitatilor de poluare a domeniului public prin adapostirea animalelor Ia un adapost

specializat b) Evidenta Ia zi a cainilor fara stapan:

Autovehiculele angrenate In activitatea de gestionare a cainilor fiira stapan vor avea Ia bord un registru al ma~inii In care se va completa: -data ~i ora capturarii cainelui - locul exact de unde a fost capturat - semnalmentele cainelui (culoare, talie, sex, etc) - elemente particulare de identificare - semnatura ~efului echipei - alte observatii

CAP. VII. PROCEDURA DE LUCRU PENTRU DELEGAREA GESTIUNII

Etapele care trebuie realizate pentru concesionarea serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj

Etapa 1 - Aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a serviciului , Studiul de oportunitate(fundamentare) si a Caietului de sarcini privind concesionarea serviciului de catre Consiliul Local al Municipiului Moinesti

Etapr. 2- Publicarea documentatiei de atribuire in SEAP ,primirea ofetielor pentru furnizarea serviciului si evaluarea ofertelor.

Etapa 3 - Negocierea si semnarea contractului cu eel mai bun ofertant.

CAP. VIII. ATRIBUIREA CONTRACTULUI DE CONCESIONARE

Termenul propus pentru incheierea procedurii de concesionare a serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj este de 5 luni ,incluzaind finalizarea procedurii prin incheierea contractului de concesionare pe o perioada de 4 ani cu concesionarul care a castigat licitatia.

CAP.IX.CRITERII DE ATRIBUIRE Criteriul de atribuire utilizat pentru stabilirea ofertei castigatoare este , oferta cea mai

avantajoasa din punct de vedere economic"cu urmatorii indicatori : I. Nivelul tarifului propus pentru activitatile prevazute a se executa anual, calculat pentru activitatile de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj de pe raza municipiului Moinesti. 2. Nivelul propunerii de investitii suplimentare finantate din venituri proprii sau alte venituri ale ofetiantului. 3. Nivelul propus al redeventei acordat in procente.

Redeventa anuala propusa este echivalentul in lei a minim 2000 lei/an din valoarea contractului de concesionare.

Baza de calcul propusa privind fundamentarea valoarii contractu lui pentru concesionarea serviciului de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj din municipiul Moinesti este redata in anexa de mai jos. Estimarile s-au facut tinand cant de servicii similare Ia nivel de municipii din Romania si datele centralizate din activitatea compartimentului ecarisaj al Primariei municipiului Moinesti.

9

ANEXA21A

BAZA DE CALCULprivind valoarea contractului pentru lucdiri specifice serviciului de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj din municipiul Moinesti.In calcul se estimeaza capcitatea de cazare maxima pe zi a adopostului pentru 50 caini si 5 pisici.

Denumirea prestatiei

Capturare si transport Ia adapost a cainilor adulti fara stapan Capturare si transport Ia adapost a tineretului canin < 3 luni, fara stapan Triere ,deparazitare interna I externa a cainilor Vaccinarea antirabica caini DHPPI Sterilizare -Castrare mascul canin Sterilizare -Ovariectomie femele

canine lntretinerea si hranirea in adapost a populatiei canine I zilan Eutanasia cainilor Capturare si transport Ia adapost a pisicilor fara stapan Deparazitare interna I externa a pisicilor fara stapan Castrare mascul -feline Ovari~ctomie- feline Intretinerea si hranirea in adapost a felinelor I zi/an

AVIZAT: Viceprimar Jr'Y!ew y alentin '

·;..c...:;;·l .. -

~ef servic u UA T APC, Ing. Justina Pe~tuta

,J"v Avizat juridic~ Jr. Gabriela Popescu

c~ Intocmit ' <-:: sWV lng. Bobeica Nelu

~)l~11. L{if/

U.M.

buc.

buc.

buc. buc. buc.

buc.

buc. buc.

buc.

buc. buc. buc.

buc.

Tarif ofertat Cantitati lei!U.M. prognozate Valoare de

fiirii TVA minime contractare (lei)

50.00 250 12500

25.00 100 2500

10.00 350 3500 15.00 350 5250 92.00 200 18400

110.00 !50 16500

3.00 50 150/54000 45.0 50 2250

15.00 10 !50

3.50 10 35 20.00 5 100 50.00 5 250

1.00 5 5/1800 Total /an 117.235

Total 14 ani 468.940

10

ROMANIA JUDETUL BACAU CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI MOINESTI DIRECTIA UTILITATI PUBLICE

Anexa nr.3 Ia Hotararea Consiliului Local nr ............ .

ing.l~l~~: CAIET DE SARCINI

pentru concesionarea serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj din municipiul Moinesti

CAPITOLUL I. DISPOZITII GENERALE

Art. 1. (1) Prezentul caiet de sarcini stabile~te conditiile de desta~urare a activiUitilor specifice serviciului de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj, stabileste nivelurile de calitate ~i conditiile tehnice necesare functionarii acestui serviciu In conditii de eficienta ~i siguranta. (2)Prezentul caiet de sarcini a fost stabilit pe baza legislatiei in vigoare si prevede conditiile minime in care trebuie sa se desfasoare activitatea de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj in municipiul Moinesti. (3) Prezentul caiet de sarcini a fost elaborat spre a servi drept documentatie tehnica ~i de referinta In vederea stabilirii conditiilor specifice de desta~urare a serviciului de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj , modalitatea de gestiune aleasa fiind gestiunea delegata. (4) Gestionarea serviciului de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj, se va realiza in conditiile 0. U .G. nr. 155/200 I privind aprobarea programului de gestionare a animalelor fara stapan, aprobata cu modificarile si completarile ulterioare prin Legea 227/2002; a Legii nr. 205/2004 privind protectia animalelor, actualizata cu prevederile Legii 9/2008; a Legii nr. 60/2004 privind ratificarea Conventiei Europene pentru protectia animalelor de companie, semnata Ia Strasbourg Ia 23.06.2003. (5) Concesiunarea serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj se va face in urma organizarii unei licitatii deschise in conformitate cu prevederile OUG 34/2006, actualizata cu modificarile si completarile ulterioare, Ia care pot participa persoane juridice romane/straine, autorizate in conditiile legii. (6) Caietul de sarcini, si Regulamentul serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj

se aproba prin hotarare a Consiliului local Moinesti si vor fi anexe Ia contractu! de concesionare.

CAPITOLUL II. OBIECTUL SI ARIA CONCESIUNII:

2.1. Datele de identificare a serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj

Art. 2. (1) Obiectul contractului de concesiune este Serviciul public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj din municipiul Moinesti (2) Beneficiarul Serviciului public de gestionare a animaleior fara stapan si ecarisaj este Unitatea Administrativ Teritoriala municipiul Moinesti ,str .V.Alecsandri nr.14,Moinesti,jud .Bacau (3) Serviciul public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj concesionat va fi prestat in aria geografica a municipiului Moinesti a carei suprafata repa1iizata pe zone este redata in tabelul de maijos:

Zone functionale Suprafata (ha) Localitate Trupuri izolate Total principala

Locuinte si functiuni 422.6 - 422.6 complementare Unitati industriale si 74.55 24.45 99.0 depozite Unitati 5.01 - 5.01 agro.wotehnice Institutii si servicii 35.00 - 3.5 pub lice Cai de comunicatie si 75.80 84.3 14.6 transport din care: -rutier 57.7 -feroviar 26.6 Spatii verzi,sport si 74.0 - 74.0 agrement Constructii tehno- - 2.16 2.16 edilitare Gospodrie 13.27 3.73 17.0 comunala,cimitire Destinatie speciala 34.54 - 34.54 ,sonde Terenuri libere 155.14 - 155.14 Ape 10.85 - 10.85 Pad uri 15.00 - 15.00 Terenuri - - -neproductive Total intravilan 924.26 30.34 954.60 existent

Art 3.Serviciul public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj va realiza pe raza municipiului Moinesti urmatoarele activitati: a) Capturarea animalelor fara stapan si Transportarea acestora Ia ,Adapostul pentru animale fara stapan ''pe baza sesizarilor persoanelor fizice sau juridice cat si Ia propunerea autoritatii publice locale in program normal dar si in regim de urgenta in cazuri speciale; b) ) Preluarea, inregistrarea, consultarea ,trierea si tratarea animalelor fara stapan ad use Ia adapost se va desfasura intr-un spatiu destinat acestei activitati unde se vor desfasura activitatile de deparazitare, vaccinare, sterilizare si inregistrarea lor intr-a evidenta unica; c) Cazarea ,hranirea si ingrijirea animalelor fara stapan d) Reintoarcerea animalelor in zona de unde au fost prinsi, Ia cererea colectivitatii/grupului local, care isi va asuma in scris raspunderea pentru ocrotirea cainilor fara stapan tratati dar fara a fi lasati l iberi pe domeniul public; e) Eliberarea animalelor in urma solicitarilor scrise contra unei taxe sau cu scutire de taxa pentru

organizatiile de protectie a animalelor,dupa caz; f) Eutanasierea animalelor cu boli incurabile se va face cu respectarea normelor legale in vigoare de

catre personal specializat al serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan .Aceasta activitate se

2

va efectua de catre un medic veterinar cu substantele prevazute de legislatia in vigoare si prin procedeele acceptate de normele sanitar veterinare, cu obligatia ca procedeele si substantele utilizate sa nu provoace chinuirea animalelor. Se eutanasieaza animalele bolnave si cele cu comportament agresiv in conditiile prevazute de legislatia speciala ,respectiv OUG nr.l55/200 1. h) asigurarea conditiilor prevazute de normele legale pentru depozitarea cadavrelor de animale pana Ia transportarea lor in vederea incinerarii; i) asigurarea unui contract pentru incinerarea cadavrelor de animate cu o societate autorizata Art.4. Bunuri utilizate in derularea concesiunii sunt :

-Bunurile de retur.-bunurile concedentului date in folosinta Ia data semnarii contractului ,inclusiv investitiile efectuate de operator pe perioada derularii contractului, indiferent de sursa de finantare. Aceste bunuri revin concedentului fara plata si negrevate de sarcini Ia expirarea contractului de concesiune. Concedentul pune Ia dispozitia operatorului imobilul ,Adapostul pentru animale fara stapan "si terenul aferent ,in vederea desfasurarii serviciului de gestionare a cainilor fara stapan si ecarisaj.

Bunurile de preluare -aceste bunuri pot include, dar nu se limiteaza, Ia sistemul operational informatic, utilaje, alte dotari care pot fi transferate concedentului dupa expirarea contractului de concesiune in masura in care acesta din urma isi manifesta intentia de a prelua respectivele bunuri in schimbul compensarii egale cu valoarea contabila neamortizata.

Bunurile proprii -bunurile ale concesionarului necesare desfasurarii activitatii,achizitionate inainte sau dupa incheierea contractului si pina Ia incheierea acestuia.

2.3.Descrierea activitatii A1·t. 5 -Serviciul public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj se realizeaza cu respectarea stricta a normelor privind capturarea , transportul, ingrij irea si eutanasierea animalelor fara stapan care sufera de boli incurabile constatate de medicul veterinar. Art.6 -Serviciul public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj va asigura protectia acestora

conform principiilor europene de protejare a animalelor, concomitent cu protectia cetatenilor din unitatea administrativ-teritoriala in care functioneaza. Art.7 -Activitatile ce se desfasoara in cadrul Serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si

ecarisaj sunt : a) Capturarea animalelor fara stapan, pe baza reclamatiilor scrise ale persoanelor fizice sau juridice cu respectarea urmatoarelor : - capturarea animalelor fara stapan se va face de catre personalul angajat al operatorului, care trebuie sa fie

format din persoane instruite in acest sens; - capturarea animalelor fara stapan nu se va face prin apl icarea unui tratament brutal, iar persoanele care

captureaza cainii sau pisici fara stapan vor fi in mod obligatoriu vaccinate antirabic; - persoanele care captureaza cainii si pisici vor Iuera in echipe de cate doi plus soferul mijlocului de

transp01i si vor putia echipamentul de protectie adecvat; - personalul calificat poate captura cainii si pisici cu erose speciale sau cu plase. Pentru capturare se vor

folosi crosele speciale formate din tije de aluminiu, avand Ia capat o bucla care poate sa gliseze sau care se poate strange in jurul gatului caine lui, pentru a permite persoanei calificate sa tina cainele Ia distanta si sa-l poata manipula. Bucla trebuie fixate Ia largimea dorita, pentru a evita strangularea animalului, mecanismul de declansare rapida fiind utilizat pentru eliberarea cainelui in caz de urgenta sau atunci cand este pus in cusca. De asemenea, cainii si pisicile mai pot fi capturati cu ajutorul custilor capcana, in care se introduce maincare si care sunt dotate cu usi mobile care cad dupa intrarea animalului in cusca. - caini si pisici foarte agresivi, situati in spatii inaccesibile sau suspecti de a fi turbati, pot fi imobilizati cu

ajutorul armelor pentru captura cu sageata care utilizeaza gazul carbonic comprimat sau cu catiuse cu percutie pentru propulsarea unor seringi sau sageti care permit injectarea cu produse imobilizante; - pentru imobilizare se vor utiliza numai substante aprobate de organele sanitar veterinare, prin injectare

pe cale intramusculara, cu respectarea prescriptiilor medicate, ea fiind putin periculoasa pentru trecatori; poate fi utilizata si orice alta asociere de produse autorizate cu respectarea legislatiei in vigoare; - este interzisa utilizarea armelor pentru capturarea cateilor, acestia putand fi raniti grav; b) Transp01·tarea acestora Ia ,Adapostul pentru animale fara stapan "cu respectarea urmatoarelor:

3

- autovehiculele de transport trebuie sa ofere animalelor siguranta, securitate, protectie impotriva intemperiilor naturii si aerisire adecvata; - fiecare animal trebuie sa aiba o cusca separata, in conditii Speciale fiind acceptate maximum 2 animale;

caini pot fi legati cu o lesa de colier in cusca iar Ia nevoie li se pot pune botnite de nailon. - custile vor fi alese in functie de talia animalului, ele trebuind sa fie mai lungi decat corpul animalului; - pentru animalele moarte sau bolnave vor exista custi separate; - autovehiculele vor fi curate si vizibil marcate cu denumirea serviciului de gestionare a animalelor fara

stap<m si ecarisaj si cu numar de telefon; - autovehiculele trebuie sa fie dotate cu urmatorul echipament: piasa, scara, custi metalice sau din fibra de

sticla, instrumente pentru prindere, trusa de prim ajutor; - soferii autovehiculelor trebuie sa fie instruiti, sa acorde ajutor animalelor bolnave; - se interzice efectuarea eutanasiei in autovehiculele de transpOii pentru caini; c) Eliberarea animalelor contra unei taxe sau cu scutire de taxa pentru organizatiile de protectie a

animalelor, daca fac dovada ca poseda adaposturi amenajate conform normelor prezentului regulament si daca au asigurata asistenta medicala veterinara calificata si autorizata. Inainte de eliberare cainii vor fi sterilizati, vaccinati antirabic si tatuati/crotaliati; d) Cazarea animalelor fara stapan se va face Ia ,Adapostul pentru animale fara stapan" (centrul de

gospodarire a cainilor si pisicilor fara stapan )care trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte: -sa permita cazarea animalelor fara stapan in custi separate pentru a reduce stresul asupra lor si pentru a

putea controla bolile; - cainii vor fi separati dupa urmatoarele criterii: I. stare de sanatate 2. varsta 3. sex 4. gL"ad de agresivitate - pardoselile vor fi executate din ciment care a fost etansat si care permite o curatare si dezinfectare

usoara, iar pentru a evita baltirea apei in exces vor fi inclinate spre o retea de canalizare; - peretii dintre custile pentru caini trebuie sa aiba eel putin 185 em inaltime, trebuie sa impiedice scurgerea

apelor si dejectiilor de Ia o cusca Ia alta; - peretii custilor vor fi confectionati din unul din urmatoarele materiale: caramida tencuita si vopsita;

metal incastrat in beton; beton; piasa de sarma. - deasupra peretilor despatiitori se pune o piasa de sarma Ia inaltimea de 60 em - custile exterioare pot fi confectionate din piasa pe stalpi metalici sau din lemn; - adapostul trebuie sa aiba drenaj si instalatii corespunzatoare pentru depozitarea incarcaturii de deseuri

zilnice; - trebuie sa existe un control in ceea ce priveste incalzirea, ventilatia si umiditatea corespunzatoare, in

vederea asigurarii confotiului animalelor, personalului si publicului vizitator; - in toate zonele cu custi trebuie sa existe un mijloc de circulare a aerului, fie cu ajutorul ventilatoarelor de

evacuare, fie cu ajutorulunor ferestre care sa poata fi deschise; - custile exterioare vor fi acoperite; d) Adapostirea animalelor fara stapan in cadrul centrului de gospodarire a cainilor fara stapan si ecarisaj

se va face dupa cum urmeaza: -in custi individuale cu respectarea urmatoarelor dimensiuni: a) pentru caini de talie mare: 120 em x 160 em b) pentru caini de talie mijlocie: 110 em x 148 em c) pentru caini de talie mica: 91 em x 122 em d) custile comune nu trebuie sa adaposteasca mai mult de 4 caini pe o suprafata de 6,5 mp - locurile imprejmuite trebuie sa aiba urmatoarele dotari: - sa existe apa potabila in permanenta, - vasele pentru alimentare sa fie curate si dezinfectate zilnic si intotdeauna inaintea aducerii unut nou

animal in cusca, - vasele pentru alimentare sa fie asezate astfel incat cainii sa nu poata urina sau defeca in ele si sa poata fi

curatate si dezinfectate usor,

4

- daca spatiile nu sunt incalzite, se pun obligatoriu scanduri pentru odihna si culcusuri, - pentru culcusurile animalelor fara stapan tineri se vor folosi paturi, prosoape, cutii de cation, care pot fi

curatate si dezinfectate usor. e) Preluarea, inregistrarea, consultarea si trierea animalelor fara stapan aduse in centru se face intr­un spatiu destinat acestei activitati, suficient de spatios si igienizat astfel incat sa asigure spatiul necesar pentru miscarea personalului, a persoanelor care vin pentru adoptii. f) Tratarea animalelor fara stapan se va face intr-un spatiu cu destinatia de chirurgie sau in mai multe

spatii functie de capacitatea centrului, spatii care vor respecta normele sanitar veterinare in vigoare. In aceste sali se vor efectua interventiile chirurgicale de sterilizare a animalelor, precum si eutanasierea. g) Controlul bolilor se efectueaza zilnic fiecarui animal din centru, orice eveniment medical va fi inregistrat in fisa individuala si in registrul central. Examinarea se va face de medicul veterinar al centrului sau in !ipsa acestuia de catre tehnicianul veterinar. Personalul centrului va fi instruit sa recunoasca semnele de bnala si sa le aduca Ia cunostinta personalului veterinar. h) Hranirea animalelor fara stapan in centru se face pe durata stabilita de mentinere in centru adica

maximum 7 zile dupa cum urmeaza: - cateii in varsta de 6-12 saptamani vor fi hraniti de 3 ori pe zi, cainii in varsta de peste 12 saptamani vor fi

hraniti de doua ori pe zi iar cainii de peste un an vor fi hraniti o data pe zi, conform prevederilor legale Hrana trebuie sa fie intotdeauna proaspata, iar hrana uscata va fi administrata individual si supravegheat. i) Intretinerea curateniei se face prin curatirea, spalarea si dezinfectia fiecarei custi sau boxe , operatii

efectuate zilnic si inainte de intrarea unui nou animal. Se va avea in vedere ca pe perioda efectuarii curateniei apa si dezinfectantul sa nu vina in contact cu animalele. j) Reintoarcerea animalelor fara stapan in zona de unde au fast prinsi, Ia cererea colectivitatiilgrupului local, care isi va asuma in scris raspunderea pentru ocrotirea animalelor fara stapan tratate( cu interdictia de a le lasa libere pe domeniul public sau a le abandona )dupa achitarea cheltuielilor ocazionate de stationarea in centru. Eliberarea se face dupa, sterilizare, vaccinare antirabica, tatuare si aplicarea zgarzii cu placuta numerotata. Operatorul are posibilitatea mentinerii in adapost a cainilor fara stapan si dupa perioada de 7 zile daca acestea nu au fast revendicate ori adoptate, in functie de nevoile etologice, specie, rasa, sex, varsta - luand masuri pentru a Je asigura un adapost corespunzator, hrana si apa ,posibilitatea de miscare suficienta ,asistenta medicala. k) Eutanasierea animalelor fara stapan - cu bali incurabile - de catre personal specializat al serviciului

public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj .Aceasta activitate se va efectua de catre un medic veterinar cu substantele prevazute de legislatia in vigoare si prin procedeele acceptate de normele sanitar veterinare, cu obligatia ca procedeele si substantele utilizate sa nu provoace chinuirea animalelor. Eutanasierea se poate face si in cazul animalelor bolnave ori ranite, pentru a Je scuti de suferinte fizice si psihice inutile in cazuri dispuse de Autoritatea sanitar veterinara. Aceasta operatie se va face doar de catre medici veterinar care poseda atestatul de Iibera practica eliberat de Colegiul medicilor veterinari, fiind strict interzisa oricarei alte persoane neautorizate. Receptionarea situatiilor privind animalele fara stapan eutanasiate vor fi certificate de un reprezentant al Directiei Sanitar Veterinare, iar aceste animate vor fi marcate. In cazul schimbarii legislatiei privind etanasierea animalelor fara stapan, pe parcursul derularii contractului de concesiune, atat operatorul cat si Primaria municipiului Moinesti se vor conforma prevederilor legislative in vigoare Ia data respectiva; I) Concesionarul va amenaja corespunzator spatiul pentru eutanasiere si depozitarea cadavrelor in vederea incinerarii. Aceste spatii nu sunt deschise vizitarii persoanelor straine.

CAPITOLUL III. DREPTURI LE SI OBLIGATIILE PARTILOR

3.1. Drepturile si obligatiile concedentului Art. 8. Drepturile concedentului sunt urmatoarele : a) sa verifice, sa solicite refundamentarea si sa aprobe structura, nivelurile si ajustarile preturilor si tarifelor propuse de operatorul serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj .

5

b) sa sanctioneze operatorul in cazul in care acesta nu respecta indicatori i de performanta si parametrii de eficienta Ia care s-a angajat prin contractu! de concesionare, cu exceptia situatiilor care nu se datoreaza acestuia. c) sa urmareasca, sa monitorizeze si sa controleze operatorul serviciului cu privire Ia modul de gestionare a serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj. d) functie de calitatea serviciului prestat, concedentul isi rezerva dreptul de a refuza Ia plata contravaloarea serviciilor executate pe domeniul public si privat.

Art. 9 Obligatiile concedentului sunt urmatoarele : a) sa asigure un mediu de afaceri concurential si transparent s1 sa as1gure un tratament ega! tuturor

operatorilor; b) sa asigure publicitatea si accesul liberIa informatiile publice privind pregatirea ofe11elor si participarea

Ia licitatii; c) sa elaboreze si sa aprobe documentele necesare organizarii si desfasurarii gestiunii serviciului public de

gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj ; d) sa aduca Ia cunostinta publica, in conditiile legii, hotararile si dispozitiile al caror obiect il constituie

serviciul public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj ; e) 8a atribuie contractu! de concesiune a serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si

ecarisaj in termen de 7 zile de Ia incheierea procedurii de atribuire prevazute de OUG 34/2006; f) sa respecte si sa indeplineasca obligatiile asumate prin contractu! de concesionare; g) sa achite contravaloarea prestatiilor efectuate de operator, conform clauzelor contractuale; h) sa pastreze confidentialitatea, in conditiile legii, a informatiilor cu privire Ia activitatea operatorului,

altele decat cele pub! ice.

3.2. Drepturile si obligatiile concensionarului- operatorului Drepturile si obligatiile operatorilor serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj se

inscriu in regulamentul de organizare a! serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj si in contractu! de concesionare a gestiunii, urmarindu-se astfel asigurarea si mentinerea echilibrului contractual pe toata durata de derulare a acestuia.

Art. 10 Drcpturile operatorului sunt urmatoarele : a) sa incaseze contravaloarea serviciilor prestate, corespunzator cantitatii si calitatii acestora atit de Ia persoanele fizice sau juridice ,cat side Ia autoritatea I ocala; b) sa propuna autoritatilor administratiei publice locale ajustarea periodica a preturilor si a tarifelor, 111

funct:ie de influentele intervenite in costurile de operare; c) sa sisteze prestarea serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj catre utilizatori,

care nu si-au achitat contravaloarea facturilor, inclusiv majorarile de intarziere, in eel mult 60 de zile calendaristice de Ia data expirarii termenului de plata cu instiintarea acestora in eel mult 15 zile. Reluarea prestarii serviciului se va face in termen de maximum 3 zile lucratoare de Ia efectuarea platii, cheltuielile aferente suspendarii, respectiv reluarii prestarii, fiind sup011ate de utilizator. Art. 11. Obligatiile operatorului sunt urmatoarele :

(1) Operatorul prestator al serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj are fata de utilizatori urmatoarele obligatii: a) sa presteze servicii de calitate utilizatorilor in conformitate cu clauzele prevazute in contract;

b) sa deserveasca toti utilizatorii din aria de acoperire; c) sa respecte indicatorii de performanta stabiliti de consiliul local conform prevederilor regulamentului

de organizare si funcionare a! serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj ; d) sa furnizeze consiliului local informatiile solicitate si sa asigure accesul Ia toate intormatiile necesare verificarii si evaluarii functionarii si dezvoltarii serviciului, in conformitate cu clauzele contractului de concesiune si prevederile legale in vigoare;

6

e) sa puna in aplicare metode performante de management, care sa conduca Ia reducerea costurilor de operare, inclusiv prin aplicarea procedurilor concurentiale prevazute de normele legale in vigoare pentru achizitiile publice de lucrari, bunuri si servicii; f) sa asigure finantarea pregatirii si perfectionarii profesionale a propriilor salariati. g) sa tina un registru special vizat de medicul veterinar si care va contine: data capturari i, data si ora cazarii in adapost, caracteristicile individuale ale animalului, numarul de caini prinsi, revendicati, adoptati, eutanasiati, substanta utilizata si numele persoanei care realizeaza eutanasierea, numarul de tatuaj, nr. fisei de adoptie, data vaccinarii antirabice, data sterilizarii, data predarii cadavrelor Ia societatile de incinerare, precum si persoanele care au instrumentat manoperele respective. h) sa permita accesul reprezentantilor asociatiilor, organizatiilor si societatilor de protectie a animalelor Ia

operatiile de capturare, adapostire, vaccinare,deparatizare, adoptie si eutanasiere, in cazul in care acestia o solicita dar pe baza unui program orar prestabilit. i) sa comunice lunarIa directia sanitar veterinara judeteana, primariei municipiului si prefecturii numarul

de caini inregistrati si numarul de tatuaj. j) sa prezinte trimestrial in Consiliul Local informare scrisa privind modul de gestionare a serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj. k) sa respecte normele de protectia muncii , PSI si sa ia masurile necesare privind igiena si siguranta Ia locul de munca. I) sa respecte conditiile de mediu conform legislatiei in vigoare pe toata durata concesiunii ; m) sa respecte conditiile igenico-sanitare in conformitate cu normele de igiena si sanatate publica; n) sa obtina de Ia autoritatile competente autorizatiile de operare ; p) sa nu subconcesioneze bunurile si serviciile care fac obiectul concesiunii; r) sa plateasca redeventa Ia valoarea si Ia termenul prevazut in contract ; s) sa efectueze intretinerea si reparatiile curente atat ale cladirii cit si ale masinilor si utilajelor cu care isi desfasoara activitatea incit sa mentina functionalitatea permanenta a acestora; t)concesionarul va lua toate masurile privind bunurile de retur astfel incit Ia incheierea contractului capacitatea acestora sa fie eel putin egala cu cea Ia data intrarii in vigoare a contractu lui ; u)lnvestitiile care se realizeaza atit din fonduri proprii ale concesionarului cit si din surse atrase asupra imobilului concesionat, ele reprezinta bunuri de retur si se vor am01iiza pe perioada derularii contractului urmind ca Ia incetarea concesiunii Ia termen sa intrein proprietatea concedentului ,libere de orice sarcini; v) sa propuna concedentului scoaterea din functiune a mijloacelor fixe apartinind patrimoniului concesionat ; x)concesionarul va plati impozitele aferente conform legislatiei in vigoare ; y) sa respecte conditiile impuse de natura bunurilor (materialele cu regim special, medicamentele etc); z) sa asigure permanenta serviciului de gestionare a ciinilor fara stapan;

CAPITOLUL IV. CONDITII DE EXPLOATARE A SERVICIULUI PUBLIC DE GESTIONARE A ANIMALELOR FARA STAPAN SI ECARISAJ A MUNICIPIULUI MOINESTI

4.l.Conditii tehnice Art. 12. Serviciul public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj a municipiului Moinesti trebuie sa asigure prestarea serviciului in regim de continuitate cu respectarea conditiilor tehnice specifice fiecarei activitati. Art.13. Toata baza tehnico- materiala atit a concedentului cit si cea prezentata in ofe1ia ca facand parte din pregatirea tehnica a ofe1iantului, si pentru care ofe1iantul primeste puncte Ia evaluarea ofe1ielor, trebu ie sa fie folosite in exclusivitate pentru activitatea de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj pe raza municipiului Moinesti.

4.2. Obiective de exploatare Art. 14. Obiectivele pe care trebuie sa le atinga serviciul public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj din municipiul Moinesti sunt urmatoarele: a) satisfacerea cerintelor si nevoilor comunitatilor locale;

7

b) continuitatea serviciului; c) ridicarea continua a standardelor si a indicatorilor de performanta ai serviciilor prestate; d) dezvoltarea si modernizarea infrastructurii bazei de gospodarire a animalelor fara stapan; e) protectia si conservarea mediului natural; f) mentinerea conditiilor sanitare in conformitate cu normele de igiena si sanatate publica; g)imbunatatirea conditiilor de viata ale cetatenilor; h) dezvoltarea durabila a serviciilor; i) protectia animalelor, cu evidentierea masurilor de protectie pe etape de dezvoltare, in concordanta cu

programul de adaptare Ia normele Uniunii Europene;

4.3.Cantitati de lucru Art. 15 .(1) - Se vor captura si transporta animalele fara stapan de pe domeniul public si privat al municipiului (strazi, alei, parcuri, maluri de apa, etc.) conform programului stabilit de concesionar impreuna cu concedentul. (2) Animalelor capturate si transportate Ia adapost lise vor aplica urmatoarele operatiuni:

- inregistrare - deparazitare

- cazare si hranire pe durata cazarii - tratament medical pe durata cazarii - sterilizare - eliberare pe baza de cerere revendicareladoptie - eutanasiere cu respectarea prevederilor legale si predarea in vederea incinerarii Ia unitati specializate

(3)Cantitatile estimate si tarifele maxime ce pot fi ofe11ate in functie de activitatile ce vor fi prestate de concesionar sunt redate in tabelul de mai jos(tabelul A) .Operatiunile se vor masura in : UMICap de animal

Denumirea prestatiei U.M. Tarif maxim Punctaj Tarif

acceptat intermediar Cantitati ofertat leiiU.M. maxim ofertate lei!U.M.

fara TVA acordat minime fara TVA Capturare si transport Ia adapost a cainilor adulti fara stapan buc. 50.00 20 250 Capturare si transport Ia adapost a

I tineretului canin < 3 luni, fara stapan buc. 25.00 5 100 Triere ,deparazitare interna I externa a cainilor buc. 10.00 5 350 Vaccinarea antirabica caini DHPPI buc. 15.00 5 350 Sterilizare -Castrare mascul canin buc. 92.00 5 200 Sterilizare -Ovariectomie femele

canine buc. 110.00 5 150 lntretinerea si hranirea in adapost a populatiei canine I zi buc. 3.00 10 50 Eutanasia cainilor buc. 45. 0 5 50 Capturare si transport Ia adapost a pisicilor fara stapan buc. 15.00 1 10 Deparazitare interna I externa a pisicilor fara stapan buc. 3.50 2 10 I

Castrare mascul -feline buc. 20.00 2 5 Ovariectom ie - feline buc. 50.00 2 5

Intretinerea si hranirea in adapost a buc. 1. 00 3 5

8

pisicilor fara stapan I zi I I I I I

Total punctaj =70 puncte Valoare estimata contract /an 117.235

Valoare estimata contract /4 ani 468.940

4.4. Programul prestatiilor Art. 16. Programul prestatiilor se va stabili de concedent, de comun acord cu prestatorul, astfel incat acesta sa conduca Ia reducerea numarului animalelor fara stapan. De principiu activitatea de capturare se va desfa~oara de catre echipele mobile ce vor patrula prin municipiu, de regula lntre orele 22,00- 06,00 pe baza de planificare dupa reducerea activitatii pietonale.Activitatea poate fi desfa~urata ~i ziua numai In conditii speciale, Ia cererea unor institutii pub! ice, asociatii de proprietari, trecatori agresati, etc, dar numai ca o exceptie bine documentata ~i tara acte de cruzime.;

4.5. Tehnologii Art. 17. Prestatorul va prezenta in documentatia de oferta conceptia proprie privind modalitatea de organizare si functionare a serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj a domeniului public si privat si de transport al animalelor fara stapan, cu referire Ia autovehiculele din dotare folosite, Ia modul de asigurare a coeficientului de utilizare a acestora, facilitatile oferite, etc.

4.6.0biective de ordin economic Art. 18. -(1) Serviciul public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj va urmari sa realizeze un raport calitate/cost cat mai bun pentru perioada de derulare a contractului si un echilibru intre riscurile si beneficiile asumate prin contract. (I) Structura si nivelul tarifelor practicate prezentate in ofetia vor retlecta costul efectiv al prestatiei si vor

fi in conformitate cu prevederile legale. (2) Investitiile pentru reabilitarea, modernizarea si dezvoltarea serviciului public de gestionare a

animalelor fara stapan care se realizeaza din fonduri proprii ale operatorilor raman in proprietatea acestora pe toata durata contractului de concesionare, daca Ia incheierea contractului nu s-a convenit altfel si se vor amortiza de catre operator pe durata contractului.In contractu! de concesionare se va preciza modul de repatiitie a bunurilor realizate Ia incetarea din orice cauza a contractului. (3) Investitiile care se realizeaza din fonduri proprii ale investitorilor raman in proprietatea acestora pe

toatc:. durata contractului, daca nus-a convenit altfel Ia incheierea acestuia.In contractu! de concesionare se va mentiona modul de repartitie a acestor bunuri Ia incetarea din orice cauza a acestuia.Programul de investitii poate cuprinde : - modernizarea si reabilitarea bazei materiale in care se desfasoara activitatea de gospodarire a cainilor fara stapan - dotarea cu masini,utilaje si echipamente conform legislatiei in vigoare,normelor de mediu si normelor Uniunii Europene; - asigurarea conditiilor de cazare separat pentru fiecare specie a animalelor ( incaperi, custi, gratare ,etc); - mobilarea si infrumusetarea zonei in care se atla adapostul pentru animale fara stapan; - lucrari suplimentare de investitii precum si dotari suplimentare propuse de concesionar; (4)0fetia trebuie sa cantina detaliat toate conditiile din prezentul caiet de sarcini, precum si alte obligatii pe care ofetiantul si le asuma in cazul in care va castiga licitatia, precum si date tehnice si financiare (de exemplu) - standardele de calitate a bunurilor aduse ca investitii ; - standardele de calitate si indicatorii de performanta a serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj ce urmeaza a fi prestat ; - preturile si/sau tarifele pe care si le propune sale practice ,cu respectarea legislatiei in domeniu; (5)Concedentul nu se angajaza sa garanteze creditele luate de concesionar, nu garanteaza creditele cu

bunurile concesionate si nu va patiicipa cu surse de finantare Ia investitiile ce vor fi realizate de concesionar.

9

4.7.0biective de mediu si sanitar veterinare Art. 19. -(1) Pe perioada derularii contractului, se vor respecta conditiile impuse de legislatia de mediu. (2) Pe toata durata derularii contractului, operatorul va implementa conditionarile ce se stabilesc prin acte normative em ise de autoritatile de sanitar veterinare competente, conform unor programe de confom1are Ia ceriPtele sanitar veterinare.

CAPITOLUL V. SARCINILE AUTORIT ATILOR ADMINISTRA TIEl PUBLICE LOCALE SI ALE OPERATORILOR IN DOMENIUL INVESTITIILOR

Art. 20. (1) Finantarea si realizarea investitiilor aferente serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj se fac cu respectarea legislatiei in vigoare privind initierea, fundamentarea, promovarea si aprobarea investitiilor , a legislatiei privind achizitiile publice de lucrari, bunuri si servicii si cu respectarea dispozitiilor legale referitoare Ia calitatea si disciplina in constructii, urbanism si amenajarea teritoriului. ( 2) Finantarea lucrarilor de investitii se asigura din urmatoarele surse: a) venituri proprii ale operatorului; b) credite bancare, interne sau externe c) fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene d) taxe speciale instituite in conditiile legii; e) donatii, sponsorizari; f) a~te surse constituite potrivit legii.

(3)Jnvestitiile care pot influienta valoarea imobilului concesionat vor fi efectuate numai dupa aprobarea concendentului,fara a schimba destinatia principala a bunului respectiv.

CAPITOLUL VI. DURATA CONCESIUNII

Art.21. -(1) Durata pentru care se incheie contractu! de concesionare a serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj a municipiului Moinesti este de 4 ani cu drept de prelungire pe inca jumatate din perioada cu acordul partilor, in conditiile legii. (2) In cazul in care concedentul nu doreste prelungirea contractului Ia expirarea acestuia, va anunta in scris concesionarul cu eel putin 6 luni inainte de expirarea termenului contractual si va demara procedura de incredintare a serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj conform procedurilor legale. (3) Pe durata stabilita Ia alin. (I) se interzice operatorului subconcesionarea serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj .

CAPITOLUL VII. REDEVENTA

Art. 22. -( 1) Redeventa anuala este echivalentul 111 lei a minim 2000 lei/an din valoarea estimata a serviciilor prestate intr-un an.

(2) Suma prevazuta Ia alin.l se va plati trimestrial pina Ia data de 10 a primei lunii din trimestrul scurs pe baza facturii intocmita de concendent. (3) Neplata redeventei Ia termen da dreptul concedentului sa calculeze majorari si penalitati de 0.1 % pentru fiecare zi de intirziere.Acest cuantum poate fi modificat functie de legislatia in vigoare. CAPITOLUL VIII EV ALUAREA OFERTELOR

Art.23.-(l) Criteriul de atribuire utilizat pentru stabilirea ofertei castigatoare este , oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic" (2) Evaluarea ofertelor se va face in functie de punctajul final obtinut in urma evaluarii de catre comisie, astfel:

10

Nr. crt.

I

~

£..

3

> ' PUNCTAJE ACORD ATE PENTRU ASPECTE ECONOMICE ~I FINANCIARE ALE OFERTEI

Denumire factor de evaluare Punctaj maxim

Nivelul tarifului propus pentru activitatile prevazute a se executa anual, Ia mi .14 alin (2), calculat pentru activitatile de gestionare

70 a animalelor fara stapan si ecarisaj de pe raza municipiului

Moinesti. Nivelul propunerii de investitii suplimentare finantate din

20 venituri proprii sau alte venituri ale ofertantului. Nivelul propus al redeventei acordat in procente. 10

TOTAL PUNCTAJ 100

(3)Acordarea punctajelor in vederea desemnarii ofetiei cea mai avantajoasa din punct de vedere economic

se va face dupa urmatorul algoritm de calcul:

Punctajul pentru factorul de evaluare 1, respectiv pentru " Nivelul tarifului propus pentru activitatile prevazute a se executa anual, din tabelul A, calculat pentru activitatile de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj ", se acorda astfel:

a) pentru eel mai scazut tarif ofetiat aferent fiecarei activitati din tabelul A se acorda punctajul maxim intermediar alocat respectivei activitati .

b) pentru orice alt tarifofertat pentru activitatea in cauza punctajul se acorda astfel: Tarif minim/Tarif ofertat x punctajul maxim intem1ediar Punctajul aferent factorului de evaluare I va fi constituit din suma punctajelor intermediare

obtinute de fiecare ofetiant pentru activitatile din tabelul A Nota: Pentru ofetia incompleta sau pentru tarife ofetiate care depasesc nivelul maxim din tabelul de Ia ati.15.alin (3) oferta va fi declarata neconforma.

Punctajul pentru factorul de evaluare 2, respectiv ,Nivelul propunerii de investitii suplimentare finantate din venituri proprii sau alte venituri ale ofetiantului "se acorda astfel:

a) Propunerea de investitii suplimentare se va face valoric,cumulat pe 3 ani ,cu obligativitatea realizarii investitiilor in primii trei ani de derulare a contractului de concesiune a serviciului.

b) Pentru propunerea cu valoarea cea mai mare a investitiilor suplimentare cumulat pentru primii 3 anise va obtine punctajul maxim, respectiv 20 puncte.

c) · Pentru propunerea cu valoari mai mici a investitiilor suplimentare cumulat pentru primii 3 ani se va obtine punctajul care se calculeaza dupa formula:

Punctaj ofertant = ( Valoarea ofetiata/ Valoarea maxima ofetia) x 20 puncte

Punctajul' pentru factorul de evaluare 3, respectiv pentru , Nivelul propus al redeventei acordat 111

procente, se calculeaza astfel: a) Pentru eel mai mare procent de redeventa ofertat se acorda punctajul maxim alocat, respectiv

10 puncte; b) Pentru un procent mai mic al redeventei ofetiate, punctajul se va calcula astfel:

Punctaj ofetiant = (valoarea redeventei ofetiate /valoarea redeventei maxi me ofertate ) x 10 puncte.

CAPITOLUL IX. SANCTIUNI:

11

Art. 24(1) Pentru incalcari ale conditiilor de executie impuse prin contract- operatiunilor de gospodarire a animalelor fara stapan si ecarisaj , prestatorul va fi sanctionat dupa cum unneaza: a) Neefectuarea capturarii animalelor fara stapan Ia solicitarea concendentului in termen de maximum 48 de ore de Ia data comunicarii se sanctioneaza cu 5% din contravaloarea prestatiei executata de Ia data comunicarii si pana Ia executarea efectiva a solicitarii. b) Neefectuarea succesiva pe o perioada de 3 luni de zile a mai mutt de I 0 solicitari ale concendentului, atrage desfintarea de drept a contractului, fara a mai fi necesara punerea in intarziere sau indeplinirea vreunei formalitati prealabile. c) Nerespectarea conditiilor sanitar veterinare de desfasurare a activitatilor de gospodarire a cainilor fara stapan atrage dupa sine sanctiuni din partea concendentului in temeiul legislatiei specifice. Repetarea de eel putin 5 ori a abaterilor de Ia normele sanitar veterinare pe parcursul a trei luni de zile, duce Ia sanctionarea cu 10% din valoarea prestatiei cumulate pe cele trei luni. (2) Capturarea si transportul animalelor fara stapan se va face Ia solicitarea concedentului fara a depasi

capacitatea maxima de cazare.

CAPITOLUL X. CUANTUMUL GARANTIILOR SI PLATILOR DATORATE DE OPERATOR

Art. 25.- (I) Se solicita o garantie de participare Ia licitatie de 9000 lei. (2) Documentatia va fi publicata pe SEAP si se poate procw·a de Ia sediul Primariei municipiului Moinesti, gratuit, in format electronic. Cu ocazia Iicitatiei trebuie facuta dovada de plata a garantiei de patiicipare. (3)Garantia de participare se va restitui pmiicipantilor Ia licitatie in conformitate cu cu OUG

34/2006.Castigatorul licitatiei poate opta pentru retinerea garantiei in cadrul primei rate din redeventa .Garantia de participare se va constitui conform prevederilor din fisa de date a achizitiei.

CAPITOLUL XI MODIFICAREA CONTRACTULUI

ART. 26 (1) Modificarea prezentului contract se poate face ca urmare a modificarilor suferite de Strategia autoritatilor administratiei publice locale privind serviciul public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj , strategie aprobata de directia de sanatate si de agentia de protectie a mediului. (2) Modificarile survenite vor face obiectul unor negocieri cu detinatorul contractului, incetarea

cont;actului fiind facuta numai in cazul imposibilitatii operatorului de servicii publice de a se adapta noilor conditii de calitate sau cantitate a serviciului. (3) In cazul in care autoritatea administratiei publice locale doreste executarea unor alte categorii de

servicii, acestea vor face obiectul unor contracte separate, incheiate potrivit normelor legale de incredintare a serviciilor. ( 4) Orice modificare a contractu lui se face prin act aditional cu acordul am be lor parti.

CAPITOLUL XII CLAUZE REFERITOARE LA INCETAREA CONTRACTULUI

Art. 27. -(I) Incetarea contractului se face in urmatoarele situatii: a) La expirarea duratei stabilite prin contract b) In cazul in care interesul national sau local o impune, prin denuntarea unilaterala de catre concedent, cu

plata unei despagubiri juste si prealabile in sarcina concedentului; c)ln cazul nerespectarii obligatiilor contractuale de catre concesionar, prin reziliere unilaterala de catre

concendent, cu plata unei despagubiri in sarcina concesionarului; d)In cazul nerespectarii obligatiilor contractuale de catre concedent, prin reziliere de catre concendent, cu

plata unei despagubiri in sarcina concedentului; e) Prin rezilierea de drept in cazul in care concesionarul nu detine autorizatiile legale sau cand acestea sunt

retrase. f)Rezilierea de drept ,in situatia prevazuta Ia ati.24.alin.(l),lit. (b)

12

(2) In ceea ce priveste rezilierea contractului, partile vor putea solicita numai rezilierea patiiala a contractului, cu privire Ia obiectul relevant, in cazul unei incalcari a contractului care este in directa legatura numai cu respectivul obiect al contractului.

CAPITOLUL XIII. DISPOZITII FINALE:

Art. 28. Prevederile caietului de sarcini se actualizeaza si completeaza automat cu prevederile legislative nationale si comunitare aparute dupa aprobarea acestuia in Consiliullocal al municipiului Moinesti pana in momentul incetarii contractului de concesiune a serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj. Art. 29. Conditiile prevazute In Caietul de sarcini sunt minimale pentru desra~urarea licitatiei pentru concesionarea serviciului public de gestionare a cainilor fara stapan si ecarisaj. Art. 30. Prevederile caietului de sarcini sunt completate de regulamentul serviciului public de gestionare a animalelor fara stapan si ecarisaj din municipiul Moinesti.

AVIZAT: Viceprimar

,/.ff.V''i~ry, Valentin , ···~~,

~!~~, ~o;:·. ~~tv Direc~, ~ Utilitiiti ~ubl\ce, Ing. C t~ Baciu

Sefse v·1c~ UATAPC, In g. I ustina Pete9uta J,,

i,p(;J" y

A . t. 'd" -l VIZa JUI'I IC, I

Jr. Gabriela Popescu/.,~

·-J~·v. fl. Intocmit , · v·

lng. Bobeica Nelu

dW\

13


Recommended