Home > Documents > ENERGIE EOLIANA

ENERGIE EOLIANA

Date post: 07-Jan-2016
Category:
Author: ash
View: 67 times
Download: 10 times
Share this document with a friend
Description:
ENERGIE EOLIANA. Tanasi Valentin. Introducere. Vânturile se formează deorece soarele nu încălzește Pământul uniform, fapt care creează mișcări de aer. - PowerPoint PPT Presentation
Embed Size (px)
of 10 /10
ENERGIE EOLIANA Tanasi Valentin
Transcript
 • ENERGIE EOLIANATanasi Valentin

 • IntroducereVnturile se formeaz deorece soarele nu nclzete Pmntul uniform, fapt care creeaz micri de aer.

  Energia eolian este energia vntului, o form de energie regenerabil. Energia eoliana este conversia energiei vantului ntr-o form util de energie, cum ar fi utilizarea turbinelor pentru a produce electricitate, morile de vant pentru putere mecanic sau vele pentru a propulsa nave.

 • IstoricOamenii au folosit puterea vntului timp de cel puin 5500 ani pentru a se propulsa cu vele i a naviga. Morile de vnt au fost folosite pentru irigare i morarit inca din secolul al VII lea i.Hr.

  In iulie 1887, profesorul James Blyth, a efectuat experimente eoliene de putere care au culminat ntr-un brevet de inventie din Marea Britanie n 1891.

  Industria energiei eoliene moderne a nceput n 1979.

 • Tehnologia turbinelor eoliene

  Principiul de baza al turbinei eoliene a ramas aproape neschimbat si consta din doua procese de conversie realizate de componentele principale:rotorul care extrage energia cinetica vantului si o converteste in cuplu generatorgeneratorul care converteste acest cuplu in energie electrica

 • Tehnologia turbinelor eolieneRotor si pale O turbina eoliana moderna are trei, pale sau aripi. Palele sunt realizate din poliester intarit cu fibre din sticla sau carbon, au lungimi de la 1 m la 100 m. Nacela Acest spatiu este realizat astfel incat sa se poata roti pe turn ca sa permita orientarea rotorului perpendicular pe directia vantului. Contine toate componentele principale cum sunt arborele principal cu rulmentul sau, cutia de viteze, generatorul, sistemul de franare si sistemul de rotire.Cutia de viteze O cutie de viteze este necesara pentru trecerea de la viteza relativ redusa a rotorului (cca 20 rotatii/minut pentru un diametru de 52 m) la cea a generatorului (1500 rotatii/minut).

 • Energie eolian n largEnergia eoliene n larg se refer la construirea de ferme eoliene n corpurile de ap. Vitezele mai mari sunt disponibile n larg fa de pe teren, astfel nct contribuia energiei este mai mare.

 • Energia eoliana pe globEnergia eolian este sursa de energie cu cea mai rapid cretere n ultimii ani, ntre 1995 2005, rata anual de cretere a fost de 30%. China a ajuns lider mondial n ceea ce privete capacitatea instalat n ferme eoliene. Ponderea energiei eoliene n consumul total de energie este de 5,3% la nivelul UE, iar n Romnia de numai 1,6%.Se crede c potenialul tehnic mondial al energiei eoliene poate s asigure de cinci ori mai mult energie dect este consumat acum.

 • AvantajePrincipalul avantaj al energiei eoliene este emisia zero de substane poluante i gaze cu efect de ser

  Nu se produc deeuri

  Costuri reduse pe unitate de energie produs

  Costuri reduse de scoatere din funciune.

 • DezavantajeResursa energetic relativ limitat.

  Inconstana datorit variaiei vitezei vntului.

  Numrului redus de amplasamente posibile.

  Preul destul de mare de producere a energiei i fiabilitatea redus a turbinelor.

  Un alt dezavantaj este riscul mare de distrugere n cazul furtunilor.

 • Va multumesc pentru atentie!


Recommended