+ All Categories
Home > Documents > Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Date post: 27-Jul-2016
Category:
Upload: esp
View: 239 times
Download: 10 times
Share this document with a friend
Description:
A aparut noul numar al revistei Electronica Azi - editia din luna Aprilie 2016
44
Soluţiile inovative pentru Interfeţe industriale, Dispozitive purtabile, Management energetic şi Soluţii senzoriale permit o proiectare rapidă şi simplă, precum şi un timp redus până la lansarea pe piaţă a produselor. La expoziţia şi conferinţa embedded world din Nuremberg, Germania (23-25 februarie 2016), Maxim Integrated Products, Inc. a prezentat soluţii înalt integrate ce-i ajută pe inginerii de sistem să proiecteze mai bine, mai repede şi mai uşor. Demonstraţiile au evidenţiat circuite integrate de joasă putere şi eficienţă ridicată şi soluţii de sisteme complete ce reduc puternic disiparea de putere pentru proiectele embedded. Iată câteva dintre cele mai interesante aplicații: Cel mai mic transceiver industrial IO-Link®: disiparea puterii este redusă cu mai mult de 50% şi permite utilizarea de senzori ultra-mici şi dispozitive de protecţie mai mici în sisteme industriale. O nouă soluţie industrială de senzor de forţă inteligent: construită pornind de la convertorul A/D multicanal de la Maxim, această soluţie permite proiectarea de ecrane tactile industriale insensibile la murdărie, ulei şi umezeală. Detectând atât poziţia atingerii, cât şi forţa, senzorul operează la putere joasă. Driver de motor în punte completă: oferă o soluţie simplă, mică şi de joasă putere pentru comanda şi controlul motoarelor de CC cu perii de până la 2,5A cu tensiuni între 4,5V şi 36V, având integrată limitare la supracurent şi închidere termică. Soluţii purtabile de joasă putere: acestea includ primele proiecte de referinţă industriale pentru răspuns galvanic al pielii, fundamentul multor aplicaţii de măsurare medicală şi de fitness. Maxim Integrated www.maximintegrated.com Anul XVI, Nr. 3 [ 203 ] / Aprilie 2016 www.electronica-azi.ro www.compec.ro www.conexelectronic.ro Proiectați mai bine, mai repede și mai uşor!
Transcript
Page 1: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Soluţiile inovative pentru Interfeţe industriale, Dispozitive purtabile, Management energetic şi Soluţiisenzoriale permit o proiectare rapidă şi simplă, precum şi un timp redus până la lansarea pe piaţăa produselor. La expoziţia şi conferinţa embedded world din Nuremberg, Germania (23-25 februarie2016), Maxim Integrated Products, Inc. a prezentat soluţii înalt integrate ce-i ajută pe inginerii desistem să proiecteze mai bine, mai repede şi mai uşor.Demonstraţiile au evidenţiat circuite integrate de joasă putere şi eficienţă ridicată şi soluţii de sistemecomplete ce reduc puternic disiparea de putere pentru proiectele embedded.

Iată câteva dintre cele mai interesante aplicații:• Cel mai mic transceiver industrial IO-Link®: disiparea puterii este redusă cu mai mult de 50% şipermite utilizarea de senzori ultra-mici şi dispozitive de protecţie mai mici în sisteme industriale. • O nouă soluţie industrială de senzor de forţă inteligent: construită pornind de la convertorulA/D multicanal de la Maxim, această soluţie permite proiectarea de ecrane tactile industrialeinsensibile la murdărie, ulei şi umezeală. Detectând atât poziţia atingerii, cât şi forţa, senzoruloperează la putere joasă.• Driver de motor în punte completă: oferă o soluţie simplă, mică şi de joasă puterepentru comanda şi controlul motoarelor de CC cu perii de până la 2,5A cu tensiuniîntre 4,5V şi 36V, având integrată limitare la supracurent şi închidere termică.• Soluţii purtabile de joasă putere: acestea includ primele proiecte dereferinţă industriale pentru răspuns galvanic al pielii, fundamentulmultor aplicaţii de măsurare medicală şi de fitness.

Maxim Integratedwww.maximintegrated.com

Anul XVI, Nr. 3 [ 203 ] / Aprilie 2016 www.electronica-azi.ro

www.compec.ro www.conexelectronic.ro

Proiectați mai bine, mai repedeși mai uşor!

Page 2: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016
Page 3: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi 3.2016 [ 203 ] | www.electronica-azi.ro 3

Dacă ediția din luna trecută a “atacat”subiecte medicale, de această datăsubiectele lunii acoperă domeniulsurselor de alimentare și, cu ajutorulștirilor, sunt evidențiate toatenoutățile pe care mulți dintreproiectanții de sisteme embeddedle-au văzut cu ocazia expoziției dela Nurnberg - Embedded World.Sursele de putere reprezintă unadintre cele mai importante teme pecare revista noastră ar trebui să lepromoveze în fiecare ediție; nuexistă niciun echipament electroniccare să nu aibe nevoie de - minim -o sursă de alimentare, de circuite

specializate de management al puteriide convertoare de tensiune etc.Din fericire, există multă informațieîn domeniu și există specialiștiremar cabili care vă pot oferiinformații prețioase, iar, pe de altăparte, revista noastră colaboreazăcu ingineri și cu firme de top carevor îmbogăți și vor perfecționaconținutul editorial al publicației.Un alt domeniu la fel de importantpe care revista noastră trebuie să-laprofundeze este, bineînțeles, cel alechipamentelor și aplicațiilor wire-less la care vom adăuga și IoT, poatecel mai în vogă subiect despre carevorbește, astăzi, toată lumea. Aștept, de asemenea, sugestii dinpartea cititorilor pentru că dis-punem în acest moment de resursefoarte bune pentru a publica articoletehnice de calitate, știri și informațiide ultimă oră care nu fac altcevadecât să ne anunțe cum se vaschimba viitorul.Cei din lumea electronicii au acestavantaj J

Gabriel Neagueditorial

News Companii

Raspberry Pi 3 Model B este a treia generaţie Raspberry Pi. Acest com-puter pe o singură placă de dimensiunea unui card de credit poate fiutilizat pentru numeroase aplicaţii, înlocuind modelele originale Rasp-berry Pi Model B+ şi Raspberry Pi 2 Model B. În vreme ce păstrează for-matul cunoscut, Raspberry Pi 3 Model B vă aduce un procesor mult maiputernic, de 10 ori mai rapid decât prima generaţie a Raspberry Pi. Suplimentar, modelul adaugă conectivitate wireless LAN şi Bluetooth,făcându-l o soluţie ideală pentru proiecte puternice.

Avantaje cheie- cost redus - format coerent de placă - procesare de 10x mai rapidă - conectivitate adăugatăAplicaţii cheie• PC/tabletă/laptop economic • Aplicaţii IoT• Centru media • Robotică• Automatizare industrială / casnică • Server/server cloud• Server imprimare • Monitorizare de securitate• Cameră Web • Jocuri• Punct de acces wireless• Detecţie/monitorizare condiţii de mediu (de exemplu staţii meteo).

Caracteristici tehnice

Procesor Cipset Broadcom BCM2387.1.2GHz Quad-Core ARM Cortex-A53802.11 b/g/n Wireless LAN şi Bluetooth 4.1 (Bluetooth clasic şi LE)

GPU Coprocesor multimedia Dual Core VideoCore IV®. Oferă Open GL ES 2.0, OpenVG accelerat hardware, şi decodare 1080p30 H.264.Capabilitate de 1Gpixel/s, 1,5Gtexel/s sau 24GFLOPs cu filtrarea texturii şi infrastructură DMA

Memorie 1GB LPDDR2

Sistem de operare Boot de pe un card Micro SD, rulând o versiune de Linux sau Windows 10 IoT

Dimensiuni 85 mm ×56 mm × 17 mm

Alimentare Conector Micro USB 5V / 2,5A

Conectori:Internet Conector 10/100 BaseT Ethernet

Ieşire video HDMI (rev 1.3 & 1.4)Compozit RCA (PAL şi NTSC)

Ieşire audio Ieşire audio 3,5 mm jack, HDMIUSB - 4 conectori USB 2.0

Conector GPIO Conector de extensie cu pini: 40-pini, 2,54 mm (100 mil): 2x20 Oferă 27 pini de intrare/ieşire de uz general, dar şi linii de alimentare +3,3 V; +5 V şi GND

Conector cameră CSI-2 (interfaţă serială cameră), 15-pini MIPI

Conector display Interfaţă serială display (DSI)

Soclu card memorie Micro SDIO de tip push/pull

Autor: Bogdan GrămescuAurocon COMPEC

Aurocon COMPEC distribuitor autorizat RS Components

[email protected]

Raspberry Pi 3 Model B

Page 4: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi | Aprilie 20164

3 Raspberry Pi 3 Model B

6 Îndepărtarea problemelor de instabilitate o explicaţie asupra modului de testare a toleranţei la instabilitate (jitter) a uSB 3.0 de super viteză.

9 TIE la a 25-a ediţie

10 Încărcare wireless: Prizele şi cablurile ţin de trecut unul dintre primele obiecte pe care oamenii le ţin în mână când se trezesc dimineaţa este periuţa de dinţi electrică. Încărcată wireless prin inducţie, este gata pentru utilizare zi-de-zi. Acum există alternative mai inteligente – şi nu numai pentru periuţe de dinţi..

14 Caracterizarea și testarea RF PA/FEM

14 Extendere optice PXI

15 Seria InfiniiVision 6000 X - Osciloscoape DSO şi MSO

15 Unitate de Măsură şi Alimentare

16 RTH-1000 - atunci când un osciloscop de laborator devine portabil...

18 Alimentarea în siguranţă a echipamentelor medicale casnice Cu o populaţie globală care pe de o parte trăieşte mai mult, pe de altă parte se află în situaţia unei creşteri a numărului bolnavilor cronici, combinat cu factori economici care conduc către îngrijirea sănătăţii la domiciliu, se poate constata o cerere în creştere pentru echipamente electrice medicale pentru utilizare casnică, ceea ce solicită de la producătorii de surse de tensiune să ia în considerare nu numai standarde şi reguli, ci şi Confortul Pacientului şi Mediul Pacientului.

21 Aimtec - cea mai versatilă gamă de surse de alimentare și convertoare de putere oferită în România prin Comet Electronics

25 Mean Well alimentează luminile LED în 2016!

28 PowerProx - noua serie de senzori optici pentru game extinse de detecţie noul standard pentru detecţia fiabilă cu domeniu extins de sesizare nu poate fi impus decât cu o tehnologie inovatoare.

34 Testare şi măsurare

36 Soluţii variate de detecţie

39 Würth Elektronik eiSos la PCIM Europe 2016 - Module de alimentare pentru toate aplicațiile

40 High Quality Die Cut

41 Produse ESD

42 Soluţii de identificare, etichete, tag-uri

®®

ISSN: 1582-3490

“Electronica Azi” este marcăînregistrată la OSIM - România,înscrisă la poziţia: 124259

ManagementDirector General - Ionela GaneaDirector Editorial - Gabriel NeaguDirector Economic - Ioana ParaschivPublicitate - Irina GaneaWeb design - Eugen Vărzaru

Revista ELECTRONICA AZI apare de10 ori pe an (exceptândlunile Ianuarie şi August. Revista este disponibilă atât în formattipărit cât şi în format digital (Flash sau PDF). Preţul unui abonament la revista ELECTRONICA AZI în formattipărit este de 100 Lei/an.Revista ELECTRONICA AZI în format digital este disponibilăgratuit la adresa de internet: www.electronica-azi.ro. În acest format pot fi vizualizate toate paginile revistei şi descărcateîn format PDF.2016© - Toate drepturile rezervate.

Editori SenioriProf. Dr. Ing. Paul SvastaProf. Dr. Ing. Norocel CodreanuŞl. Dr. Ing. Bogdan GrămescuDr. Ing. Marian VlădescuIng. Emil Floroiu

Tipărit de Tipografia [email protected]

SUMAR Câștigați o placă deevaluare MPLAB Xpress

de la Microchip!

Electronica Azi oferă cititorilor șansa de a câștiga oplacă de evaluare MPLAB Xpress de la Microchip. Noua placă de evaluare MPLAB Xpress dispune deun programator integrat, un microcontroler PIC16F18855 și un conector cu pini mikroBUS pentru ex-tinderea sistemului cu mai mult de 180 de plăciClick™ de la MikroElektronika. PIC16F18855 este unmicrocontroler pe 8-biți de uz general ce suportă unadintre cele mai largi selecții de periferice indepen-dente de nucleu (CIP) de până în prezent. Placa de evaluare poate fi utilizată cu noul MPLABXpress Cloud-based IDE de la Microchip. MPLABXpress oferă o modalitate simplă de a începeproiectarea cu microcontrolerele PIC, cu zero des -cărcări, fără necesitate de intrare în cont sau pregătirepentru a începe proiectarea. Acest IDE gratuit, bazatpe cloud aduce cele mai cunoscute caracteristici aleMPLAB X IDE pe PC-urile, laptop-urile sau tableteleconectate la internet. MPLAB Xpress oferă un setcomplet de caracteristici inclusiv o bibliotecă cuexem ple de programe validate de Microchip,interfațare la MPLAB Code Configurator (MCC) 3.0pentru pregătirea perifericelor microcontroleruluibazate pe interfaţă grafică (GUI) şi generare automatăde program, compilatoare integrate MPLAB XC,suport pentru hardware programator/depanator și10GB de stocare online sigură cu cont myMicrochip.Utilizatorii pot migra cu uşurinţă proiectele lor cătremediul complet, descărcabil, MPLAB X IDE. În plus,comunitatea MPLAB Xpress permite dezvoltatorilorsă-și partajeze programele, ideile de proiectare șicunoștințele.Placa de evaluare MPLAB Xpress se conectează la uncomputer gazdă (PC, Mac sau Linux) prin USB și per-mite utilizatorului să genereze rapid o aplicație execu -tabilă, să compileze programul şi apoi să programezeşi să depaneze microcontrolerul ţintă.

Revistele editurii în format flash pot fiaccesate gratuit din site-ul www.issuu.comsau descărcând aplicaţia Issuu disponibilăpentru Android şi iOS.EURO STANDARD PRESS 2000 srl

CUI: RO3998003 Tel.: +40 (0) 31 8059955 [email protected]/1371/1993 Tel.: +40 (0) 31 8059887 www.esp2000.ro

EditoRiAL ANALIZĂ

SiStEME EMBEdEd NEWS ContRoL induStRiAL

APLiCAţii

Pentru a avea șansa de a câștiga o placă de evaluareMPLAB Xpress, accesaţi pagina:

www.microchip-comps.com/eazi-mplabxpressși introduceți datele voastre în formularul online.

Page 5: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016
Page 6: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi | Aprilie 20166

Procedura de testareConexiunile de la generatorul de date la dispozi-tivul sub testare (DUT) sunt specificate de USB-IFîn Specificaţiile de Testare ale Complianţei Elec-trice. Conectorii SMA de pe generatorul de datear trebui conectaţi la accesoriile de test USB-IF careau 28 cm (dispozitiv) sau 12,7 cm (gazdă) detraseu PCB mergând către un conector standardUSB3. De la acest conector, un cablu USB 3.0 de3m poate fi conectat la alt accesoriu USB-IF care

desparte semnalele transmise de la DUT la anali-zorul de date prin cabluri SMA, şi combină sem-nalele transmise şi recepţionate într-un conectorUSB standard pentru conectare la DUT. CablurileSMA este important să fie potrivite din punct devedere al atenuării şi fazei şi conectate la placă uti-lizând cuplul potrivit (0,56Nm).Pentru pregătirea buclei, generatorul de date în-cepe fiecare test prin configurarea portului SSpentru intrarea în buclă, după cum se poate ob-

serva în figura 1. La început, generatorul de datetransmite semnale periodice de joasă frecvenţă(LFPS) pentru a imita comunicaţia SS. DUT răspunde apoi cu un semnal LFPS de sin-cronizare. Generatorul de date transmite apoisemnalul cu secvenţa de pregătire (TSEQ) pentruaplicarea zgomotului corespunzător. Acesta lasătrenul de pulsuri DUT semnalului TSEQ şiadaptează filtrele interne pentru a obţine cele maibune performanţe.

În următorul pas, generatorul de date transmite setulcomandat de secvenţa de pregătire cu bitul de buclăactivat (TS1). DUT răspunde cu TS1 sau TS2 în tim-pul pregătirii, apoi trimite 8 semnale TS2 sau TS1atunci când este gata. Generatorul de date transmitede asemenea TS2 cu stabilirea buclei de 16 ori saumai mult, iar DUT răspunde cu modele identice TS2.În final, generatorul de date se pregăteşte pentru pa-chetele de date, iar DUT este în buclă.Pentru testul de zgomot, după ce DUT estepregătit, generatorul va produce un model dedate aleatoriu pentru 6 secunde. DUT trimite pebucla de reacţie aceleaşi date, iar cele două seturide date sunt comparate; este permisă numai osingură eroare. Testul se repetă apoi pentrufiecare profil de zgomot.

CalibrareÎnainte ca testul să poată rula, sistemul trebuie săfie calibrat, iar această procedură conţinenumeroşi paşi şi numeroase surse de eroare. Întot-deauna este important să se verifice şi să se con-firme calibrarea înainte de a porni orice test deconformitate. Calibrarea este făcută diferit pediferite produse testate. Cu toate că testul funda-mental este consistent pe toate platformele,fiecare distribuitor de teste utilizează propriileunel te pentru a calcula reducerii accentuării am-plitudinii semnalelor.

Figura 1: Secvenţa de pregătire a buclei.

SISTEME EMBEDDED uSB LABORATOR

Îndepărtarea problemelor de instabilitateO explicaţie asupra modului de testare a toleranţei lainstabilitate ( jitter) a USB 3.0 de super viteză

Data Generator:LFPS Generation

Device Under Test:LFPS Handshake

LFPS Handshake

Data Generator:TSEQ Generation

Device Under Test:CTLE Training

TSEQ

Data Generator:TS1 Loopback

Device Under Test:TS1 or TS2

TS1

Data Generator:TS2

Device Under Test:TS2

TS2

LFPS Detected

65536 TSEQs Generated

8 TS1 or TS2 signals received

8 Loopback TS2s received

Toleranţa la instabilitate ( JTOL) pe un receptor de super viteză USB 3.0 poate fi testată utilizând ungenerator de forme de undă şi un osciloscop pentru a trimite date către receptorul SS (Super Speed).Datele sunt apoi transmise prin reacţie de la transmiţător la instrument. Un generator de date şi unanalizor pot îndeplini aceeaşi sarcină. Datele recepţionate pot fi apoi comparate cu cele generate,numărând erorile. Generatorul de date poate introduce de asemenea o instabilitate în datele transmisepentru a vedea cum face faţă receptorul.

Page 7: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi 3.2016 [ 203 ] | www.electronica-azi.ro 7

În acest caz, generatorul de date esteconectat direct la un osciloscop prin cabluriscurte SMA. Osciloscopul măsoară apoi re-ducerea accentuării pe un pachet mare dedate aleatoare, în general 20µs ale unuisemnal de 5GHz. Reducerea accentuăriieste apoi calculată şi reglată pentru a oasigura conform specificaţiilor -3dB.

Această calibrare a reducerii accentuăriieste importantă deoarece schimbările deformă de undă de-a lungul traseului PCB şial cablului de testare de 3m, afectează cali-tatea văzută de la receptor. ReceptoareleMicrochip de super viteză pot compensa cusucces micile erori de calibrare a reduceriiaccentuării, prin circuitul de adaptare. Acestlucru permite ca produsele să fie compati-bile cu mai multe dispozitive şi lungimi decablu de pe piaţă. Această variaţie a lungimiicablului şi tipului de receptor nu poate fitestată într-un mediu de conformitatedatorită constrângerilor de timp.

Odată ce reducerea accentuării estecalibrată, generatorul de date trebuieconectat prin accesoriile de testare certifi-cate ale osciloscopului. Generatorul trebuiereglat să genereze o undă sinusoidalăcurată, având aplicat numai semnalul de in-stabilitate aleator (RJ). Unealta USB-IFSigTest poate fi apoi utilizată pentru aprocesa semnalul şi a calcula apoi RJ. RJ trebuie să fie reglat până răspundespecificaţiilor (2,42ps ±10%). Unda sinu -soidală oferă semnalul cel mai curat pentrumăsurarea unui RJ consistent.Calibrarea RJ prin accesoriile de testare aconformităţii prezintă câteva dificultăţi.Prima este repetabilitatea; măsurareainstabilităţii are întotdeauna integrate înrezultat şi incertitudini. A doua problemă esteaceea că instabilitatea introdusă este aleatoare,ceea ce adaugă incertitudine măsurării. Vor existavariaţii între diferitele capturi de pe osciloscop,chiar dacă toate celelalte sunt constante.

Cu calibrarea la instabilitate sinusoidală (SJ), gene -ratorul de date ar trebui pregătit să genereze unmodel de date aleatoriu cu instabilitate aleatoare.Semnalul poate fi apoi trecut prin accesoriul detest în osciloscop. SigTest poate calcula din nou in-stabilitatea totală a semnalului. SJ trebuie să fieapoi aplicată, iar măsurarea repetată. Diferenţa deinstabilitate totală pentru ambele măsurări poatefi utilizată pentru a calibra parametri SJ de pe gene -ratorul de date. Cu această procedură, erorile demăsurare sunt adăugate de fiecare dată când esteefectuată o măsurare, ceea ce creează o mulţimede variaţii între rulări secvenţiale ale calibrării. Prima sursă de eroare este aceea că modelul dedate este aleatoriu în loc să fie o undă sinusoidalăuniformă, ceea ce creează mici diferenţe întremăsurătorile instabilităţii totale pentru fiecarecaptură de osciloscop. A doua sursă de eroareeste aceea că instabilitatea este măsurată la capătulaccesoriului de testare a conformităţii.

Frecvenţa ridicată pierdută prin traseele PCB şi ca-blul de 5m conduce la faptul că marginile formelorde undă devin mai netede şi mai mici. Deoarecemarginile nu sunt aşa ascuţite, calculul instabilităţiinu va fi aşa consistent, deoarece instabilitatea estecalculată pe baza marginii. Se combină aceste in-certitudini cu erorile introduse de instabilitateaaleatoare aplicată anterior, iar apoi se măsoară dedouă ori. Este posibil ca două serii de calibrări săpoată conduce la puncte la nivelul generatoruluide date de până la 4PS. Acestea acoperă întregdomeniul specificaţiilor. În cele din urmă, RJ, SJ şi reducerea accentuării artrebui aplicate unui model de date aleatoriu, iarsemnalul trebuie trecut prin accesoriul de testarea conformităţii. SigTest poate calcula diagrama înformă de ochi (eye) a semnalului, iar amplitudineapoate fi reglată pentru a asigura că este generat celmai mic semnal posibil. Receptorul trebuie testatcu marja minimă admisibilă a diagramei ochi adatelor aleatoare.Deoarece toate aceste măsurători au variaţii înrezultat, se recomandă rularea calibrării de 3 pânăla 5 ori, pentru a verifica siguranţa în funcţionare aalgoritmului de calibrare. Figura 2 prezintă pregă -tirea pentru calibrarea amplitudinii, RJ şi SJ.

Zgomot externDeoarece testul receptorului introducezgomot în semnalul care vine în DUT, oricezgomot suplimentar se adaugă zgomotuluigenerat de instrument. Există numeroasesurse de zgomot într-un sistem ce poateavea impact asupra toleranţei testate arecep torului. Sursele de tensiune, calitateaconectorilor şi pierderile în PCB pot aveaimpact asupra rezultatelor testului JTOL.Dacă tensiunea aplicată cipului conţinezgomot, acesta va fi adăugat semnalului latrecerea prin bufferele receptorului. Zgomotul adaugă instabilitate semnaluluitotal, făcând ca rezultatele JTOL să fie maimici decât în cazul unui sistem ideal. Pentrua reduce acest zgomot există câteva tehnicila nivelul PCB ce pot fi utilizate.

Selectarea unei surse cu zgomot mai reduseste primul pas în curăţarea acestui zgomotnedorit. Sistemul poate fi curăţat şi maimult prin izolarea sursei faţă de celelaltecomponente ale sistemului printr-un cor-don de ferită sau inductor. Acestea trebuiesă aibă o rezistenţă redusă pentru a nuapărea căderi de tensiune. În final,adăugarea unui condensator bypass de0,1µF poate filtra zgomotul de frecvenţăridicată ce poate încă rămâne pe sursă.Curăţarea surselor de tensiune este necesarăpentru operarea corespunzătoare a recep-torului şi a întregului cip.

Deoarece semnalele prin USB 3.0 de superviteză sunt în domeniul 2,5GHz, nu toţiconectorii sunt egali în performanţă. Calitatea conectorului în ceea ce priveşteimpedanţa, izolaţia, diafonia şi aşa mai de-parte, pot avea un impact puternic asupranivelului de zgomot ce se adaugă semnalului.

Conectorul standard B este cunoscut că afecteazăcel mai mult calitatea semnalului. Dimensiuneamare a conectorului B are un potenţial mai marepentru nepotriviri de impedanţă. De asemenea,calea ce conectează liniile USB la PCB poate variade la producător la producător, fiecare cu profilulsău de zgomot. Calitatea acestor căi poate intro-duce mai mult zgomot în semnal prin izolarea lamasă şi diafonie. Se recomandă încercări alediferiţilor conectori USB pentru a găsi unul optimpentru sistem.

Conectorul standard A are de asemenea unpotenţial de probleme, dar, deoarece profilul estemai redus, distanţa de la linia USB-A la PCB estemult mai mică. Pentru acest conector există deasemenea opţiuni de montare pe suprafaţă ce potcurăţa suplimentar semnalul.Conectorul micro B are cele mai bune perfor -manţe, datorită factorului său de formă mic şidatorită conectării prin montare pe suprafaţă.

Calea semnalului de la DUT la conector are deasemenea impact asupra rezultatelor JTOL. Celmai mare impact îl are lungimea traseului în sine şipierderile în dielectric.

SISTEME EMBEDDED uSBToleranţa la instabilitate

Figura 2: Pregătirea pentru calibrarea amplitudinii, instabilităţii aleatoare şi sinusoidale.

Page 8: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi | Aprilie 20168

Semnalul de 5Gbyte/s va pierde amplitudine înlungul traseului de la conector la DUT prin mate-rialul dielectric al PCB. Performanţele receptoruluisunt legate de amplitudinea semnalului, astfelîncât, dacă traseul este scurt, amplitudinea la re-ceptor va fi mai mare, iar receptorul va aveaperformanţe mai bune. Deoarece testele JTOL cuprivire la dispozitive sau porturi în amonte au celemai mici amplitudini iniţiale, traseele de la DUT laconectori trebuie să fie cele mai mici.Un alt factor ce poate afecta performanţele JTOLale unui dispozitiv USB este ramificarea.

Calea ideală a unui semnal trebuie să aibă o sursăşi o destinaţie. Dacă traseul se ramifică semnalul vafi afectat. Dacă traseul se ramifică spre un alt re-ceptor, o mare parte din energia semnalului se vapierde, ceea ce afectează performanţele JTOL.Dacă traseele se ramifică spre un punct de testareneconectat, semnalul va fi reflectat către traseul

principal, adăugând zgomot ce va cauza rezultateJTOL sub cele optime. Această racordare în circuitdeschis este de asemenea prezentă în conectoriistandard cu montare prin găuri, astfel încât modulprin care sunt realizate rutele traseelor cătreconector este important (vedeţi Figura 3). Opţiunea ideală ar fi să nu se opteze pentru oconexiune prin găuri, iar traseele să meargă directde la DUT la conector.

ConcluzieRezultate optime JTOL pot fi obţinute dacă suntverificate anumite aspecte. Primul este confirmareacă accesoriile de testare utilizate sunt cabluri şiconectori de înaltă calitate. Lăţimea de bandă a ca-blurilor SMA trebuie să fie suficient de ridicatăpentru a trece semnalele USB3, iar faza cablurilortrebuie să se potrivească. Dacă este ceva înneregulă cu cablurile SMA, întregul test estenevalid.

În al doilea rând trebuie verificat dacă este corectăcalibrarea sistemului de testare. Există o mulţimede variaţii în rezultatele de calibrare, astfel încâtpentru a avea încredere în rezultatul final pot finecesare mai multe rulări.

Şi, în final, sistemul USB trebuie să aibă instalaţiconectorii potriviţi, cu cele mai curate şi scurtetrasee posibil, care să meargă de la conector la dis-pozitiv. Pentru a obţine un dispozitiv USB completconform este necesară o atenţie deosebită asupraproiectării sistemului USB şi asupra mediului detestare ■

Microchip Technologywww.microchip.com

Figura 3: Căile traseelor PCB către un conector cu montare prin găuri.

SISTEME EMBEDDED uSB LABORATOR

Page 9: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi 3.2016 [ 203 ] | www.electronica-azi.ro 9

TIE la a 25-a ediţieLa scurt timp după ce numărul 3/2016, al revistei Electronica Azi vaapărea, la Suceava, în organizarea Universităţii “Ştefan cel Mare” dinlocalitate, împreună cu Asociaţia pentru Promovarea TehnologieiElectronice – APTE, se va desfăşura cea de-a 25-a ediţie a TIE (Tehnicide Interconectare în Electronică). Începută cu două decenii şi jumătateîn urmă de către colectivul, din Universitatea “Politehnica” din Bucureşti,Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, ce are drept domeniu deeducaţie, training şi cercetare tematică a packagingului electronic, TIEa reuşit să trezească interesul atât a marii majorități a întregului mediuacademic din ţară, preocupat de formarea inginerilor destinaţi indus-triei de electronică, precum și a mediului economic din România con-centrat în jurul industriei electronice aflată într-o continuă dezvoltare.Prezenţa companiilor industriei electronice, răspândite pe întregulteritoriu naţional, de la vest la est şi de la nord la sud, companii a căroractivitate este într-o evoluție ascendentă, evidenţiază clar necesitateaformării unei resursei umane corespunzătoare rigorilor ce vizeazănivelul cunoştinţelor, teoretice şi practice ce sunt necesare asigurăriiunei activități economice competitive.Ei bine, unul din rezervoarele ce “alimentează” necesarul în creştere deingineri, bine pregătiţi, îl reprezintă TIE. Inițiat în mediul academic, TIEreprezintă o poveste de succes în care interesele celor ce formeazăviitorii ingineri pentru industria electronică sunt similare cu cele alecompaniilor din industria electronică din ţară, industrie ce se află într-ocontinuă evoluţie, atât în ceea ce priveşte fabricaţia de produse elec-tronice cât şi sau, mai ales, al activităţilor cerute de dezvoltarea / inovareamodulelor/sistemelor electronice. Pe drept cuvânt se poate sublinia fap-tul că industria este, alături de mediul academic, co-organizator al TIE,acesta fiind într-o bună măsură “industry driven event”.Urmărind componenţa comitetelor TIE, este evidentă remarca ante -rioară, industria electronică fiind prezentă atât la nivelul ComitetuluiDirector cât şi în cadrul Comitetului Industrial, care, alături deComitetul Tehnic alcătuit din reprezentanţi ai mediului universitar,asigură logistica ce stă la baza desfăşurării evenimentului, cupreponderenţă a fazei finale a acestuia.Poate la finalul intervenţiei mele ar fi util să fie remarcat faptul că în-cepând cu anul 2010 participanţii la finala TIE care îndeplinesc criteriilede performanţă stabilite de Comitetul Industrial TIE, primescrecunoaşterea de designeri PCB. În acest fel mediul industrial certificăde fapt nivelul de pregătire al viitorilor ingineri în concordanţă cucerinţele cerute de dezvoltarea / inovarea de produse electronice.Voi reveni după desfășurarea ediții cu relatări “calde” chiar de la fațalocului.Informații ample, privitoare la recenta ediție sau la cele anterioare,pot fi obținute vizitând pagina evenimentului: http://www.tie.ro

Prof. Dr. Ing. Paul Mugur SvastaDirector General UPB-CETTI

[email protected]

Page 10: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

10

Telefoanele celulare şi telefoanele inte -ligente au fost în prima linie a bătălieipentru încărcarea wireless, dar astăzi,chiar şi notebook-urile pot fi încărcateastfel, existând pe piaţă chiar şi mobilă cusuprafeţe de încărcare integrate. Dispo -zi tivele portabile precum dispozitiveGPS şi de măsurare, camere termice,scanere, dispozitive de control de ladistanţă, scule electrice alimentate de labaterii, dispozitive purtabile pentrusport şi timp liber şi echipamente medi -cale, pot de asemenea beneficia puter-nic de pe urma încărcării wireless. Numai este nevoie de amalgamul de cablurişi de căutarea încărcătorului potrivit,deoarece mai multe dispozitive diferitepot partaja acelaşi încărcător. Cum numai este nevoie de niciun contact, nu maiexistă practic nicio uzură în acest mo-ment. Acest lucru este în special intere-sant pentru dispozitive mici, precum

ceasuri inteligente, care nu au spaţiupentru a integra o baterie puternică, saupentru o priză de încărcare. O altăcaracteristică importantă este aceea cădispozitivul final poate fi complet închis,putând fi protejat de praf şi apă. Acest lucru este critic mai ales înaplicaţiile medicale, dar şi în numeroaseaplicaţii industriale. Dacă tehnologia estestandardizată, unitatea de încărcare şidispozitivul nu trebuie să fie create deacelaşi producător, ceea ce ar face ca far-furiile şi tăvile de încărcare să fie o com-pletare ideală a wi-fi-ului în autobuze,trenuri şi autoturisme. Pentru transmiterea wireless a energieipe distanţe scurte, există două principii.În cazul cuplării inductive, există untransmiţător în oscilator care genereazăun câmp magnetic alternant. Inducţiadintre bobina receptorului şi cea atransmiţătorului permite transmisia.

Autor:Axel Stangl, Product Sales Manager Power SemiconductorsRutronik Elektronische Bauelemente GmbH

Unul dintre primele obiecte pe care oamenii le ţin înmână când se trezesc dimineaţa este periuţa de dinţielectrică. Încărcată wireless prin inducţie, este gata pentruutilizare zi-de-zi. În vreme ce această metodă estesimplă şi ieftină, este de asemenea lentă şi ineficientă.Acum există alternative mai inteligente – şi nu numaipentru periuţe de dinţi.

SISTEME EMBEDDED Wi-Fi

Încărcare wireless

Prizele şi cablurile ţinde trecut

Electronica Azi | Aprilie 2016

ANALIZĂ

Page 11: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi 3.2016 [ 203 ] | www.electronica-azi.ro

transmiterea wireless a energiei

Distanţa dintre cele două bobine tre-buie să fie cât de mică posibil, dar nu tre-buie să depăşească 10 milimetri – din-colo de această distanţă cuplajul inductiveste redus, ceea ce reduce şi eficienţa. Cuplajul inductiv rezonant creşte raza deacţiune a transmisiei energiei. Pentruaceasta, transmiţătorul şi receptorulschimbă date, iar transmiţătorul modu -lează câmpul transmisiei. Receptorulutilizează tehnologie similară RFID pen-tru a trimite date către transmiţător.Acest procedeu creşte eficienţa şi razade acţiune, iar distanţa potenţială estecrescută la între două şi zece ori dia -metrul bobinei.

Standardizarea – cheia către succesSuccesul încărcării wireless este semni-ficativ dependent de standardizare.Există trei organizaţii dedicate acestuisubiect: • Cea mai de succes organizaţie din grupeste WPC (Wireless Power Consortium),care urmăreşte scopul de a stabili osoluţie complet compatibilă, interna -ţională. Ea reprezintă acum 210 companiicu membri în Comitetul conducător, in-cluzând producători de semiconduc-toare, dar şi producători de dispozitivefinale precum: Samsung, Sony, HTC,Nokia, Microsoft, Panasonic, LG, RohmSemiconductor, STMicroelectronics, Sangfei,

Haier Group şi Qualcomm. Standardulsău Qi este cel mai vechi şi cel mairăspândit. Este la ora actuală în uz înaproximativ 770 de dispozitive, printrecare 80 de dispozitive mobile precumGalaxy S6 şi diverse modele Nokia Lumia,monitoare LED, difuzoare Bluetooth şi 15modele diferite de maşini. Qi, simbolul chinezesc pentru energiavieţii, utilizează cupajul inductiv rezonantîntre transmiţător şi receptor. Cele mairecente specificaţii Qi din iunie 2015 per-mit încărcarea cu mare viteză cu o puterede ieşire de până la 15W, ceea ce permitedispozitivelor să fie încărcate la până la60% într-o jumătate de oră. Pentru viitorsunt aşteptate soluţii de până la 50W.Sunt planificate de asemenea soluţii in-teligente care să permită dispozitivelor săfie încărcate utilizând ambele standardeWPC şi PMA.• Alliance for Wireless Power (A4WP)şi Power Matters Alliance (PMA) au sem-nat o înţelegere de unificare începând cuiunie anul acesta. La ora actuală, PMAsus ţine un standard dezvoltat de Power-mat Technologies, care este bazat pe cu-plare inductivă. Acest standard nu a fostîncă integrat în niciun dispozitiv final. Înschimb, s-au vândut farfurii de încărcareşi baterii utilizate cu dispozitivele încauză. Metoda A4WP “Rezence” utili -zează cuplaj magnetic rezonant.

11

Page 12: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi | Aprilie 201612

Forma pe care o va lua standardul organizaţieiunite nu este cunoscută. Printre membri pot fimenţionaţi AT&T, Qualcomm, Broadcom, Flex,Intel, Samsung, precum şi Procter & Gamble şiStarbucks.

Soluţii bazate pe circuite integratePentru a implementa soluţiile de încărcare wireless,Rutronik oferă o varietate de circuite integratetransmiţătoare şi receptoare. Ele asigură o puterede 5W la încărcare în acord cu standardul Qi – fărăstandardul Qi, ele pot obţine o putere de 10W pereceptor şi 15W pe încărcător. Tensiunea de ieşireeste variabilă şi este între 4,3 şi 5,3Vcc, cu o tensi-

une de intrare maximă de 24Vca şi un curent deieşire maxim de 1,1A. Circuitele operează cu ofrecvenţă de intrare între 90 kHz şi 220 kHz într-ogamă de temperaturi de la -20°C la +85°C. Suntoferite variate mecanisme de siguranţă, cum ar fiprotecţie la supratensiune (OVP) şi la supracurent(OCP), funcţii de închidere termică (TSD), precumşi mecanisme de blocare la sub-tensiune (UVLO).Toţi furnizorii din portofoliul de încărcare wirelessal Rutronik sunt membri ai WPC şi PMA. Soluţiile bazate pe circuite integrate pot fi atinseîn siguranţă mulţumită funcţiilor de monitorizareşi siguranţă precum FOD (detecţia unui obiectstrăin), UVLO (blocare la sub-tensiune) şi CLP

(protectoare cu limitare de curent). Circuitele in-tegrate certificate pentru industria auto sunt îndezvoltare şi sunt aşteptate pe piaţă în acest an.

Pe lângă circuitele integrate de încărcare, clienţiipot de asemenea obţine toate celelalte compo-nente necesare pentru o soluţie de încărcare wire-less completă de la Rutronik, incluzând MOSFET-uri, diode Zener, bobine de încărcare, conden-satoare, LED-uri şi rezistenţe. Experţii în produseşi FAE oferă suport în selectarea şi dezvoltarea uneisoluţii optimizate ■

Rutronik Elektronische Bauelementewww.rutronik.com

ANALIZĂSISTEME EMBEDDED Wi-Fi

Topologia de încărcare wireless.

Page 13: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Tel.: 021 211 0883Fax: 021 211 [email protected]

Authorized Distributor

Soluţii de referinţă pentru simularea şi testarea unor mediicu semnale multiple prezente în cazul unui război electronic

Keysight Technologies, Inc. vă prezintă o soluţie de referinţă economică pentru crearea unor medii de emiţătoare cusemnale multiple, utilizate pentru simularea şi testarea unui scenariu de război electronic (EW). Soluţia de referinţăpentru scenarii de generare multi-emiţător, ce face parte din soluţiile de referinţă ale Keysight Technologies, estebazată pe generatoarele de semnale multiple coerente N5193A UXG. Cu ajutorul acestora şi a software-ului N7660BSignal Studio, soluţia permite inginerilor să simuleze rapid şi precis ameninţări radar realiste şi dinamice, la numai ofracţiune din costul unor sisteme similare.

Page 14: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi | Aprilie 201614

ECHIPAMENTE AMC Monitorizare şi control

Soluţia de referinţă de caracterizare şi testare RFPA/FEM permite măsurarea amplificatoarelor deputere duplex (PAD) inclusiv în ceea ce priveșteparametrii, demodularea semnalului, măsurareaputerii şi a puterii în canalul alăturat, armonici şidistorsiuni.

În imagine, ultimele două sloturi sunt ocupate deanalizoare de rețele (quadripoli și multipoli)model M9375A până la 26,5 GHz.Aplicaţia software N7614B Signal Studio pentrutestarea amplificatoarelor de putere permite pre-distorsionarea digitală (DPD) şi urmărirea anve -

lopei semnalului generat. Măsurătorile cu buclăînchisă sau deschisă şi măsurătorile de urmărire aanvelopei pot fi executate în zeci de milisecundecu M9451A, acceleratorul de măsurare PXI.

Aplicaţia software pentru soluţia de referinţă per-mite sincronizarea precisă între generator şi gene -ratorul de forme de undă arbitrare (AWG) pentrualinierea optimală între semnalul de intrare şianvelopă. Această soluție multi-vendor include șiun generator AWG Signadyne care permiteurmărirea rapidă a anvelopei într-un gabarit redus,un singur slot PXI.

Pentru ușurința evaluării și integrării în mediul detest, se oferă exemple de scurte aplicații de test,proiectate pentru a optimiza și viteza de măsurarefără compromiterea performanței.

Caracterizarea și testarea RF PA/FEMAceastă soluţie de referinţă PXI oferă viteză sporită pentru măsurători de calitate, oferăperformanţă pentru validarea proiectării şi testarea în fabricaţie a noilor generaţii de amplificatoarede putere şi etaje de intrare (PA/FEM) în formate de conectivitate celulară şi fără fir (wireless).

Soluția se recomandă pentru măsurarea la distanțăa antenelor în stațiile de recepție prin sateliți, ex-tensii pentru porturile de analizoare de rețele șipentru izolare galvanică în gama de frecvență 300kHz la 50GHz. Nu sunt necesare nici aplicații soft-ware și nici controlere dedicate.

Sunt disponibile următoarele module: • M9403A PXIe Transmițător optic:

300kHz la 26.5 sau 50GHz• M9404A PXIe Receptor Optic:

300kHz la 26.5 sau 50GHz• M9405A PXIe Amplificator: 300kHz la 26.5 sau

50GHz cu câștig de +27dB sau +24dB• M9406A PXIe Extender optic la USB 2.0• M9407A PXIe Extender optic la USB 2.0:

Hub cu 4 porturi • M9408A PXIe Reflectometru RF:

300kHz la 50GHz

Alte instrumente PXI• M9381A PXIe Vector Signal Generator• M9380A PXIe CW Source, 1MHz - 3GHz sau 6GHz• M9168C PXI Programmable Step Attenuator

Module, DC la 26.5GHz• M9290A CXA-m PXIe Signal Analyzer

Extendere optice PXIExtenderele optice pentru instrumentație de la Keysight Technologies pot transmite semnalul de RFși de microunde pe distanțe de până la 1000 m prin fibră optică, fără pierderile de putere specificecablului coaxial, fără semnale de intermodulație specifice conversiilor de frecvență, cu izolare galvanicădatorată fibrei optice.

Tel.: 021 211 0883Fax: 021 211 [email protected]

COMTEST [email protected]

LABORATOR

Page 15: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi 3.2016 [ 203 ] | www.electronica-azi.ro 15

ECHIPAMENTE AMC Monitorizare şi control

• Benzi de 500 MHz, 1GHz, 2GHz, 2.5GHz, 4GHz, 6GHz, 8GHzextensibilă prin software

• Afişaj capacitiv de 12.1-inch cu control prin atingere • Declanşare în zona desenată pe afişaj• Cel mai mic zgomot afişat şi cea mai rapidă viteză de afişare

în clasa lui• Opţional analiză de jitter şi diagrama ochiului• 6 instrumente integrate: osciloscop 4 canale şi 16 canale

analizor logic, captură şi analiză protocoale seriale, generator funcţii şi semnale arbitrare, voltmetru, frecvenţmetru şi control vocal

• Memorie standard de 100 Mpuncte, maxim 800 Mpts• Rezoluţie digitală10 biţi

Seria InfiniiVision 6000 XOsciloscoape DSO şi MSO

• Unitate de măsurare şi sursă în 4 cadrane• Display color de 4.3’’ cu mod de afişaj grafic şi

numeric • Aplicaţie software pentru a permite controlul

instrumentului de la PC• Transfer superior de date şi suport pentru

comenzile SCPI cât şi pentru setul de comenzi convenţionale pentru SMU

• Gamă extinsă de accesorii de măsură

Unitate de Măsură şi Alimentare

Str. Foișorului nr. 107Sector 2, București

Tel.: 021 211 0883Fax: 021 211 0884

[email protected] Authorized Distributor

COMTEST [email protected]

Page 16: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi | Aprilie 201616

În cazul în care aţi visat vreodată la un osciloscop cu performanţe de laborator într-o carcasă mică, ceea ceîl face portabil, acum probabil visele dvs. s-au adeverit.

Mai mult, aveţi 5 instrumente - un osciloscop per-formant de laborator, un analizor logic, un analizorde protocol, un logger de date şi un DMM (numaipentru modelele cu două canale) la preţul unuiasingur. Rohde & Schwarz a început 2016 în cel maibun mod posibil - a lansat un osciloscop portabilcu o specificaţie uluitoare şi un nivel de preţ foartecompetitiv. R & S Scope Rider combină cinci instrumente într-unpachet compact, iar designul robust face instru-mentul perfect pentru locuri de muncă cu instalărimobile şi activităţi de întreţinere. Instrumentul areintrări izolate şi interfeţe de comunicare, în confor-mitate cu standardele CAT IV şi este potrivit pen-tru măsurarea tensiunii până la 600 V.Cu o rată de achiziţie de 50.000 de forme de undăpe secundă, un convertor A/D de 10 biţi dezvoltatintern de R & S şi un canal de intrare analog cu

lărgime de bandă maximă de 500MHz, acest oscilo-scop portabil depăşește clar instrumentele compa-rabile disponibile în prezent. Scope Rider inte -grează cinci funcţii pentru versatilitate optimă. Instrumentul de bază este un osciloscop de înaltăperformanţă, cu un sistem precis de trigger digital,33 de funcţii automate de măsurare, testare anve -lopă şi trasare XY. Scope Rider poate acţiona, deasemenea, ca un analizor logic cu opt canale digi-tale, ca un analizor de protocol cu trigger şi funcţiide decodare, ca un logger de date şi ca un DMM.Scope Rider este primul osciloscop portabilechipat cu un ecran tactil capacitiv de 7”, ceea ceface operarea la fel de intuitivă ca la o tabletă. Instrumentul are, de asemenea, butoane mari pen-tru operarea cu mănuşi şi un buton practic,multifuncţional, pentru setarea simplă a para-metrilor. Datorită carcasei evaluate IP51, instru-mentul este ideal pentru utilizarea în medii severe. Scope Rider are în plus integrată o interfaţă WiFi,care poate fi configurată ca un hotspot pentruope rarea fără fir a instrumentului de pe un smart-phone, tabletă sau laptop.

Dacă veţi cumpăra un osciloscop cu 4 canale dinseria RTH1000 până la 31 mai 2016, veţi primigratuit acest pachet de aplicaţii:

• Mixed Signal Analysis (R&S®RTH-B1) • I2C/SPI serial triggering and decoding

(R&S®RTH-K1) • UART/RS-232 serial triggering and decoding

(R&S®RTH-K2) • Advanced Triggering (R&S®RTH-K19)

Dacă veţi cumpăra un osciloscop cu 2 canale dinseria RTH1000 pâna la 31 mai 2016, veţi primigratuit acest pachet de aplicaţii:

• Wireless LAN (R&S®RTH-K200) • Web interface remote control (R&S®RTH-K201) • Hard shell protective carrying case (R&S®RTH-Z4)• Replacement battery (R&S®HA-Z306) • Car adapter (R&S®HA-Z302) • Battery charger for Li-Ion Battery (R&S®HA-Z303) • Accessory Extension Set for RT-ZI10 / RT-ZI1

(R&S®RT-ZA21)

RTH-1000 - atunci când un osciloscop delaborator devine portabil...

Avantaje / Caracteristici:

• 60 MHz la 500 MHz cu rată de eşantionare de 5 G eşantion / e

• 2 sau 4 canale izolate cu CAT IV 600V / CAT III evaluare 1000 V

• 10 biţi ADC• 50.000 forme de undă pe secundă• Operare ecran capacitiv şi tastatură• 5 în 1: osciloscop performant de laborator,

analizor logic, analizor de protocol, data logger şi multimetru digital

• Gradul de protecţie IP51 satisface cerinţele militare de mediu

• LAN şi Ethernet fără fir pentru controlul de ladistanţă bazat pe web şi acces rapid de date

• Baterie operabilă mai mult de 4 ore la o singură încărcare

Dacă sunteţi interesaţi de produsele ROHDE & SCHWARZ, vă rugăm să ne contactaţi la +40 31 221 0209, [email protected].

Reprezentant regional vânzări România, zona Sud-Est“Noul nostru coleg, dl. Mihai Novac, s-a alăturat echipei noastre la începutul acestui an. A absolvit cursurile Facultatii IMST din cadrulUniversitatii “Politehnica Bucureşti”, secţia roboţi industriali. Experienţa profesională din ultimii ani a dânsului, este axată pe domeniultehnic-comercial, lucrând pentru diferiţi producători de renume mondial, precum: Atlas Copco, Schindler sau Legrand, dar şi în segmentulde business în care compania noastră, SOS Electronic, activează cu succes de mai bine de 20 de ani şi anume, acela al distribuţiei decomponente şi furnizării de soluţii în domeniul electronic, electric, automatizări, conectică şi accesorii.Îi urăm bun venit în cadrul echipei noastre şi îi dorim succes pe toate planurile!”

SOS electronic [email protected]

Laurentiu PinteaTel.: 0745 630 [email protected]

Mihai NovacTel.: 0721 795 [email protected]

ECHIPAMENTE AMC Monitorizare şi control

Page 17: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi 3.2016 [ 203 ] | www.electronica-azi.ro 17

NI identifică tendinţele de top în materie de business şi tehnologiepentru a contribui la reducerea costurilor de testareNational Instruments, furnizor de platforme hard-ware și software cu ajutorul cărora inginerii şi oa-menii de ştiinţă pot să răspundă celor mai mariprovocări tehnice din lume, anunță lansarea Auto-mated Test Outlook 2016. Raportul anual dedicattestării automate şi achiziției de date, oferă ovedere de ansamblu asupra celor mai importantetendințe din industrie și al impactului pe care îl voravea acestea asupra domeniilor corespunzătoare.Odată cu proliferarea dispozitivelor interconec-tate, schimbările se vor propaga în numeroase arii- de la testare în comunicații mmWave, până la uti-lizare eficientă a datelor din testele de producţiepentru a propulsa rezultatele de business.

“Întrucât dorim să excelăm în testarea automată,colaborăm îndeaproape cu clienți şi furnizori pentrua înţelege problemele principale cu care seconfruntă departamentele de testare şi fabricaţie,” adeclarat Luke Schreier, director de marketing aldepartamentului de testare automată în cadrul NI.“Fie că provocarea dvs. presupune testarea a mili -

oane de dispozitive IoT sau gestionarea unui sistemde testare vechi de 20 de ani, scopul nostru este săoferim soluții pentru a vă ajuta să reduceţi costurilede testare şi să vă menţineţi în fruntea competiţiei.”

Automated Test Outlook 2016 exploreazăurmătoarele teme:

COMPUTINGValorificarea datelor din testele de producţieCompaniile din domeniul tehnologiei semicon-ductorilor se orientează către analiza datelor întimp real pentru a reduce costul testelor dinproducţie.

SOFTWAREManagementul ciclului de viaţă al proiectelor serezumă doar la softwareUzura morală, schimbările în sistemului de operareşi aspecte legate de compatibilitate reprezintăprovocări la adresa proiectelor cu ciclu de viaţă în-delungat - o problemă foarte des întâlnită, cenecesită revizuire.

ARHITECTURĂEvoluţia soluţiilor software de management altestelorAplicațiile software pentru testare automată, de tip“off-the-shelf”, sunt soluții eficiente pentru integrareade module scrise în diverse limbaje de programare.

I/OStandardizarea platformelor - de la caracterizare,la producţieCompaniile din domeniul RFIC (Radio FrequencyIntegrated Circuit) practică reutilizarea IP-urilor şistandardizarea hardware de-a lungul ciclurilor dedezvoltare ale produselor, pentru reducerea cos-turilor și a timpului necesar pentru lansarea pe piață.

Strategie de businessImplementarea (mm)Waves în Strategia de testManagerii de test adoptă soluţii modulare pentru vali -darea eficientă a componentelor de înaltă frecvenţă.

Descărcaţi raportul complet accesând pagina web:www.ni.com/ato

NI Automated Test Outlook întăreştenevoia de sisteme de test mai inteligente

Page 18: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi | Aprilie 201618

Cineva ar putea întreba: ce are de a face Confortul Pacientului cu o sursăde tensiune?Recent, au fost realizate studii cu privire la impactul zgomotului asuprapacienţilor dintr-un mediu spitalicesc, studii publicate de Madalena Cunha &Nélio Silva de la Şcoala Superioară de Sănătate, Institutul Politehnic din Viseu,Portugalia. Raportul a confirmat că starea de bine subiectivă este influenţată dezgomotul spitalului în general, dar mai specific de zgomotul surselor clinice (deexemplu dispozitive de monitorizare, pompe de perfuzie şi alte echipamente).Reducerea zgomotului în echipamentele medicale, în special atunci cândacestea nu sunt instalate în medii spitaliceşti, devine obligatorie, iar producătoriiîşi gândesc echipamentele în vederea reducerii nivelului de zgomot aproapecătre abia perceput, limitând ventilaţia forţată la condiţii extraordinare.

Pentru producătorii de surse de tensiune, aceasta implică faptul că surselede tensiune vor funcţiona cu răcire limitată la conducţie şi convecţie, nece-sitând ca proiectanţii de circuite de putere să optimizeze performanţele,menţinând în acelaşi timp siguranţa în funcţionare în aceste medii (cu toţiiştim că MTBF scade cu temperatura)!Siguranţa Pacientului este de asemenea un alt aspect foarte important pe caretrebuie să îl ia în considerare proiectanţii de surse de tensiune, ţinând cont că60% din casele din Europa şi 40% din cele din SUA nu au împământare sigură.Este foarte importantă protecţia utilizatorilor de echipamente medicale casnicefaţă de şocuri electrice. Alimentarea sigură a echipamentelor medicale casniceeste în mod cert prevăzută în standarde şi normative, dar este cu siguranţă şiîn mintea proiectanţilor de surse de alimentare atunci când sunt dezvoltatesoluţii pentru aplicaţii medicale, mai ales casnice.

Alimentarea echipamentelor casnice de sănătate cu IEC 60601Siguranţa este o grijă foarte importantă, iar sursele de tensiune medicale tre-buie să se conformeze cu standardul IEC 60601 publicat în 1977; standardadoptat internaţional (vedeţi figura 1) şi actualizat continuu pentru aîmbunătăţi siguranţa şi confortul pacientului. Informaţii suplimentare detaliatepot fi găsite de la diferite organizaţii de standardizare, dar este interesant dearuncat o privire la două revizii ce au avut impact asupra implementării noilortehnologii şi de care proiectanţii de dispozitive de putere trebuie să ţină seamapentru a garanta cel mai ridicat nivel de siguranţă pentru pacienţi şi operatori.În 1988, ediţia a doua introducea trei categorii ce menţionau condiţii specificeîn care echipamentul medical, inclusiv sursele de tensiune, sunt operate învecinătatea pacientului (1,83 m dincolo de perimetrul locului dorit, de exemplupat, zonă de tratament):

ANALIZĂ

de Patrick Le Fèvre, Director Marketing & Communication, Powerbox

Alimentarea în siguranţă aechipamentelor medicale casnice

Figura 1: IEC 60601-1 – standarde naţionale adoptate de ţări sau regiuni

Cu o populaţie globală care pe de o parte trăieşte mai mult, pe de altă parte se află în situaţia uneicreşteri a numărului bolnavilor cronici, combinat cu factori economici care conduc către îngrijireasănătăţii la domiciliu, se poate constata o cerere în creştere pentru echipamente electrice medicalepentru utilizare casnică, ceea ce solicită de la producătorii de surse de tensiune să ia în considerare nunumai standarde şi reguli, ci şi Confortul Pacientului şi Mediul Pacientului.

Page 19: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi 3.2016 [ 203 ] | www.electronica-azi.ro 19

Tip “B” (Body) Fără contact electric cu pacientulTip “BF” (Body Floating) Conectat electric cu pacientul, dar nu direct cu inimaTip “CF” (Cardiac Floating) Conectat electric cu inima pacientului.Crescând protecţia pacienţilor împotriva şocurilor electrice şi a efectelorscurgerilor de curent, a treia revizie introduce cerinţe şi mai stringente; sedefineşte înţelesul diferitelor protecţii pentru pacienţi şi operatori. Prin mij -loacele de protecţie (MOP) se descrie izolarea de protecţie între circuiteleîncărcate electric şi orice echipament ce poate veni în contact cu dispozitivul.Izolarea de protecţie include distanţele de cale de conturnare/spaţiu liber,izolaţia şi conexiunile de împământare de protecţie. Mijloacele de protecţie sunt separate mai departe în două categorii: mijloacepentru protecţia ope ratorului (MOOP) şi mijloace pentru protecţia pacien-tului (MOPP), implicând tensiuni specifice de testare a izolaţiei şi distanţe decale de conturnare (figura 2).

Ediţia a treia cere de la proiectanţii de surse de tensiune să realizeze o analizăde risc în acord cu ISO 14971:2000 (Aplicarea managementului riscului înechipamentele medicale) pentru a asigura detectarea elementelor de hazardşi pentru a reuşi să garanteze nivelul potrivit de siguranţă pentru aplicaţiafinală. De exemplu, pentru un echipament medical ce nu se află în contactcu pacientul, o sursă de tensiune conformă cu 2 × MOOP este în mod normalacceptabilă deşi rezultatele din evaluarea riscului ar putea conduce proiec-tantul către creşterea distanţei de conturnare pentru a garanta un nivel mairidicat de siguranţă pentru pacienţi şi operatori.A treia ediţie a IEC60601-1 a introdus o nouă cale de lucru, combinând designulde putere, evaluarea riscurilor, precum şi un nivel extrem de cooperare cuproducătorii de echipamente pentru a garanta nivelul corespunzător desiguranţă a pacienţilor şi a operatorilor.Această nouă abordare devine tangibilă în conexiune cu factorii de formă aisurselor de tensiune din domeniul medical. Începând de la a treia ediţie,sursele de tensiune externe sunt considerate ca echipamente medicale desine stătătoare, ceea ce necesită de la producătorii de surse de tensiune oevaluare completă a riscurilor şi documentaţie în acord cu ISO 14971.Dimpotrivă, pentru o sursă de tensiune integrată, producătorul dispozitivuluieste complet responsabil de analiza riscului, pentru care este nevoie de ocooperare apropiată cu producătorul sursei.

Alimentarea dispozitivelor casnice pentru îngrijire a sănătăţii cuIEC 60601-1-11Standardul colateral al IEC 60601-1, IEC 60601-1-11 a fost lansat în 2010 şiacoperă elementele de siguranţă de bază şi performanţele esenţiale aleechipamentelor electrice medicale şi a sistemelor produse pentru utilizareîn îngrijirea casnică a sănătăţii. Deoarece noul standard a inclus un număr deschimbări majore, comparativ cu versiunile anterioare, producătorii au avuttrei ani să se conformeze. În 30 iunie 2013, IEC 60601-1-11 a intrat în vigoarepe pieţele Europene, până la sfârşitul anului în SUA, iar acum este în vigoarepe plan internaţional.Printre altele, ultima versiune a IEC 60601-1-11 include schimbări în clasa desiguranţă a dispozitivelor medicale ce nu sunt instalate permanent de cătreun electrician acreditat (cerinţă a produselor de clasă I). După cum a relevatstudiul şi în ciuda îmbunătăţirii semnificative, casele din UE şi SUA nu dispunde împământare sigură. În consecinţă, cea mai recentă revizuire a standard-ului, necesită ca toate dispozitivele medicale pentru uz casnic să intre ladestinaţie Clasă II, ceea ce înseamnă că nu se bazează pentru protecţie peîmpământare.

De asemenea, în cea mai recentă ediţie se defineşte “Sanatoriu Particular” peregiuni, ceea ce diferă între SUA şi UE. În SUA, un sanatoriu particular seconsideră că funcţionează în mediu profesional (produsele trebuie să fie con-forme Clasei I), pe când în Europa se consideră a fi un mediu “Casnic”, nece-sitând echipamente de Clasă II. Această definiţie este importantă în cazul încare este produsă în SUA şi poate să nu fie conformă cu normele Europene.Cu aceste clase de protecţie nu sunt exploatate toate posibilităţile decreştere a siguranţei de utilizare. Sursele de tensiune pentru utilizare înmediul IEC 60601-1-11 trebuie să fie protejate împotriva prafului şipicăturilor de apă, ceea ce înseamnă să se conformeze clasei de protecţieIP21. Mai mult, în contrast cu normativele principale, deschiderile posibileale carcasei trebuie ţinute aşa de mici, astfel încât copii să nu poată atingepărţile electrice din interior. Acest lucru trebuie dovedit prin testare cu aşanumitul “deget de copil”.

IEC 60601-1-11 include de asemenea cerinţe suplimentare pentru întrerupereasurselor de tensiune a Echipamentelor medicale de menţinere a vieţii sau aSistemelor medicale şi pentru securizare a sursei (de exemplu cu baterii derezervă), menţinând performanţele esenţiale pentru suficient timp sau numărde proceduri, pentru a permite trecerea eventuală la metode alternative.

Ca standard colateral la a treia ediţie a IEC 60601-1, IEC 60601-1-11 cereproiectanţilor de putere să ia în considerare gradul de utilizare, atunci cândproduc dispozitive medicale pentru uz casnic (Clauza 9). Nu toate cerinţelese pot aplica surselor de alimentare, deşi atunci când se efectuează analizade risc, este bine să se ia în considerare toate impacturile potenţiale.Următoarele situaţii de hazard trebuie luate în considerare: Schimbarea con-trolului – Confuzii în modurile de operare – Mişcări neaşteptate – Transferde energie / substanţe – Potenţial de deconectare – Expunere la materialebiologice – Operare improprie/nesigură – Părţi inhalate/înghițite.

Alimentarea dispozitivelor casnice de îngrijire a sănătăţii –provocări şi soluţii

Topologie şi optimizări – Luând în considerare standardele şi normele, con-fortul şi siguranţa pacientului, proiectanţii de surse de tensiune trebuie săfacă faţă unui număr de provocări, ce pot fi rezolvate prin utilizarea tehnolo-giei corespunzătoare, dar solicitând un nivel semnificativ de inovare pentrua cuprinde tot mai multă energie într-un spaţiu limitat sau fără ventilaţie. Dacăse adaugă la acest lucru MTBF (durata de timp medie între defecţiuni) şi EMIredus conform cu cerinţele IEC60601-1-2 şi ITE, provocările proiectanţilordevin foarte interesante!

Utilizarea tehnologiei potrivite în etapele foarte timpurii ale proiectului estecheia succesului! În cazul surselor de tensiune externe pentru echipamentemedicale, topologia este un factor important în luarea în considerare aspaţiului, costului şi performanţelor. Topologiile convenţionale utilizeazăuzual în jur de 200 de componente. Într-o abordare inovativă, similară con-versiei într-un singur pas combinată cu corecţia pasivă a factorului de putere(PFC), se poate reduce numărul de părţi cu aproximativ 40%, ajungând laun număr de 120 de componente (figura 3), ceea ce va avea efect beneficasupra MTBF, dar va face ca sursa de tensiune să fie mult mai compactă.

echipamente medicale casnice

SISTEME EMBEDDED Power/Medical

Figura 2: A treia ediţie IEC 60601-1, Clasificările MOP în două categorii: MOOP şi MOPP

Figura 3: Tehnologia de conversie într-un singur pas reduce numărul total de componente cu 40%

Page 20: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi | Aprilie 201620

Dacă în teorie, această reducere a numărului de componente poate păreasimplă, în practică este mult mai complicat, iar cu dorinţa de a depăşi un ran-dament de 90%, o corecţie a factorului de putere >0,90, pentru a respectacerinţele IEC60601-1-11, capabilitatea de a opera cu convecţie în aer libersau în cutii etanşe şi de a reduce consumul fără sarcină la un nivel de 0,3W,proiectanţii de surse de tensiune trebuie să fie foarte inovativi şi creativi,ceea ce este distractiv!Dezvoltarea unei Conversii într-un singur pas cu un număr limitat de com-ponente necesită cunoştinţe bogate în transformare şi cuplare pentru aobţine performanţe ridicate, pierderi reduse de curent şi EMC conform cuIEC60601-1-2. Un exemplu de produs bazat pe această abordare esteprezentat în figura 4.

Partea mecanică având în minte pacientul – după cum a fost prezentat maidevreme în acest articol, proiectarea surselor de tensiune pentru aplicaţiimedicale şi în special pentru dispozitive casnice, necesită ca proiectanţii sălucreze într-o cooperare apropiată cu utilizatorii finali; acest lucru este nece-sar nu numai pentru a asigura un nivel ridicat de siguranţă din punct devedere electric, ci și al modului de utilizare în mediul pacientului.Un exemplu de astfel de cooperare este dezvoltarea unei noi generaţii desurse de tensiune externe pentru spitale şi îngrijire casnică, în conformitatecu IEC60601-1-11 şi proiectate având în minte confortul pacientului.În mod convenţional, carcasa surselor de tensiune externe pentru echipa-mente medicale peste 150W este foarte asemănătoare unui adaptor de PC,un paralelipiped dreptunghic cu muchii ascuţite, care, în cazul unui dispozitivcasnic de îngrijire, poate crea probleme de mobilitate, de exemplu blocândun scaun cu roţi. Un alt parametru adesea neluat în considerare la proiectareaunui astfel de tip de surse de tensiune, este curăţarea camerei pacientului.Forma paralelipipedică este greu de curăţat în acelaşi timp în care este

curăţată podeaua, cerând atenţie suplimentară şi timp.Ca urmare a lucrului în echipă cu un grup de utilizatori, a rezultat un conceptbazat pe o jumătate de formă lenticulară, ceea ce va evita blocarea scaunuluicu roţi, făcând produsul uşor de curăţat cu mijloace convenţionale; de aseme-nea, se conferă produsului un aspect vizual şi tactil plăcut, ceea ce este foarteimportant pentru pacient când acest produs este vizibil sau plasat pe un birou.Odată ce forma a fost aprobată de grupul de utilizatori, următoarea provocarepentru proiectanţii de putere a fost de a integra o sursă de 225W în parteacentrală a jumătăţii lenticulare şi să garanteze că produsul va opera la puteremaximă în condiţiile camerei pacientului. Cu un număr limitat de componenteşi design compact, conversia într-un singur pas face posibilă crearea de spaţiupentru conversia de putere, filtrare şi monitorizare în spaţiul limitat şi de aopera în siguranţă fără necesitatea unei extra-răciri (Figura 5).Un alte aspect important legat de siguranţă este acela de a garanta secu -rizarea cablurilor de intrare şi de ieşire prin elemente de blocarecorespunzătoare pentru a evita problemele legate de smulgerea accidentalăa cablurilor. Conectorul de intrare de CA trebuie să fie protejat şi blocatpentru a susţine o tracţiune de 100 Nm, în vreme ce conectorul de ieşireeste securizat prin blocare mecanică, necesitând acţiunea unui operator pen-tru deblocare (Figura 6).

ConcluzieDupă cum am prezentat în cadrul acestui articol, proiectarea unei surse detensiune pentru aplicaţii medicale în mediul de îngrijire casnic, necesită dela proiectanţi înţelegerea completă a modului în care va fi operat produsul.Luând în considerare utilizatorul final şi, în acest caz specific, mediul pacien-tului, este critic dacă înaintea citirii acestui articol v-aţi întrebat: “Ce are dea face Confortul Pacientului cu o sursă de alimentare?” Ne dorim ca acestarticol să vă fi oferit o mai bună înţelegere a provocărilor cărora trebuie săle facă faţă proiectanţii la dezvoltarea noilor generaţii de surse de tensiune,având în minte Confortul Pacientului ■

Bibliografie:Zgomotul în spital şi starea de bine a pacienţilorwww.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877042815001470IEC60601-1-11www.iso.org/iso/home/store/catalogue_ics/catalogue_detail_ics.htm?csnumber=65529

Powerboxwww.prbx.com

Despre autor:Aflat la conducerea Powerbox Marketing and Communi-cation, Patrick Le Fèvre este un comerciant experimentatşi inginer de înaltă calificare, cu un palmares bogat îndomeniul electronicii de putere, palmares ce se întinde peparcursul a 25 de ani. El a fost un deschizător de drumuriîn comercializarea noilor tehnologii precum dispozi tivedigitale de putere şi iniţiative tehnice de redu cere a consumului energetic.Le Fèvre a scris şi prezentat numeroase buletine informative şi articole la celemai cunoscute conferinţe mondiale în domeniul electronicii de putere.Acestea au fost publicate de peste 180 de ori în media din întrea ga lume.El este de asemenea implicat în câteva foru muri de mediu, împărtăşindu-şi experienţa şi cunoştinţele cu privire la energia curată.

SISTEME EMBEDDED Power/Medical

Figura 4: Sursă de tensiune cu conversie într-un singur pas 225W (Powerbox OFM 225)

Figura 5:Sursă de tensiune externă pentru dispozitive de îngrijire casnică asănătăţii (Powerbox EXM 225) proiectată în formă semi-lenti cularăpentru integrarea în dispozitive casnice şi confortul pacientului

Figura 6:Conector de ieşire echipat

cu blocare pentru prevenireadeconectării accidentale şi

întreruperii alimentăriiechipamentelor medicale

ANALIZĂ

Page 21: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi 3.2016 [ 203 ] | www.electronica-azi.ro 21

Aimtec - cea mai versatilă gamă de surse dealimentare și convertoare de putere oferităîn România prin Comet ElectronicsCu sediul în Montreal, Canada și birouri în Europa și Asia, Aimtec este o firmă implicată activ în cerce -tarea și dezvoltarea de surse de alimentare de comutare modulare. Portofoliul de produse Aimtecinclude convertoare modulare de putere AC-DC și DC-DC și drivere pentru LED-uri. Produsele Aimtecsunt destinate să ajute clienții din întreaga lume pentru reducerea timpului de proiectare și a cheltu-ielilor, facilitând în același timp miniaturizarea și îmbunătățirea performanțelor aplicațiilor lor.

Aimtec oferă surse de alimentare cu puteri între0.25W și 60W de tip DC/DC și AC/DC.Oferind una dintre cele mai largi selecții deconver toare de putere scăzută și medie AC-DC șiDC-DC, linia de produse Aimtec include:• Putere de ieșire între 0.25 și 60 watt• Gama universală de tensiune de intrare de

90 ~ 305 VAC• Tensiuni de ieșire între 3.3 și 24 VDC cu izolație

și protecție• Interval de temperatură ambiantă de

funcționare: -55°C până la + 85°C• Selecție largă de tipuri de capsule, inclusiv în

miniatură și modele low profile• Compatibilitate pin-la-pin cu produse similare

ale altor producători• 100% conforme cu RoHS - susținută de o

garanție de doi ani• Termen scurt de livrare: distribuitorii cu stocuri

situate în întreaga lume asigură un timp scurt de livrare pentru mostre la cele mai multe modele

Seria de surse Aimtec AME1-AZ, AME2-AZ șiAME3-AZ cu puteri de 1, 2 și 3W monofazice șitrifazice cu gamă de tensiuni de intrare între 90și 528 VAC.În 2013, ca urmare a tendinței de miniaturizare adispozitivelor electronice, Aimtec a început dez-voltarea primelor modele din industrie de modulede alimentare de joasă tensiune (1, 2, 3 watt) careasigură capacitatea unică de a combina tensiuni deintrare monofazice și trifazice de curent alternativîntr-un singur modul de putere.Aceste noi module sunt deosebit de potrivitepentru uz industrial sau aplicații de automatizarea clădirilor în cazul în care un transformator trifaziccu o eficiență foarte scăzută este utilizat pentru aconverti o tensiune de intrare de până la 528 Vfoarte eficient și folosind o capsulă foarte mică.

MODULE Surse de putere

Page 22: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi | Aprilie 201622

LABORATOR

Astfel, Aimtec a conceput un produs unic ce oferăo stabilitate ridicată a tensiunii de ieșire cueficiență și izolație de excepție și cu un consumfoarte redus la încărcare 0 conform normelor dereducere a consumurilor de energie.

Provocări de proiectare pentru a dezvolta osursă AC-DC în comutație cu o gamă foartelargă de tensiuni de intrare – între 90V și 528V.Este extrem de dificil pentru componentele elec-tronice de a satisface pe deplin gama de tensiunide intrare folosind specificațiile standard. Pentru a depăși această barieră de proiectare,componentele au trebuit să fie utilizate în serie sauîn paralel.

În proiectare, principala provocare este reducereadimensiunilor și a numărului de componentefolosite având în vedere gama foarte mare de ten-siuni de intrare pe care produsul final trebuie să oconvertească.

O altă provocare a fost să includă în produs, filtreleEMI și protecția EMC.

Aimtec a reușit să rezolve toate provocările de maisus proiectând un produs cu dimensiuni foartemici, dar care respectă toate normele pentru ten-siuni de intrare, izolație și filtrare EMC.Chiar și cu gama de tensiuni de intrare dublată,sursele Aimtec conțin toate modulele necesarefuncționării ca module monofazice clasice.

Prin includerea în modul a unei punți redresoare,acesta poate fi folosit cu funcționalitatea de con-vertor DC-DC de putere mică pentru tensiuni între135V și 745V.În figura 1 sunt prezentate modulele din interiorulsurselor Aimtec.Seria de surse Aimtec AME1-AZ, AME2-AZ șiAME3-AZ cu o gamă foarte largă de tensiuni deintrare de 90-528 VAC sunt convertoare remarca-bile de mică putere AC-DC cu consum de putereredus în standby care oferă un avantaj pentruaplicații, cum ar fi sistemele de automatizare, ali-mentarea panourilor de control, precum și oricealte aplicații în care puterea de intrare este trifazicăcu variații foarte mari.

Convertoare DC-DC de 1W de la Aimtec cuizolație de tensiuni de intrare de până la3000VDC.Aimtec lansează convertoarele AM1DR-NZ de 1Wcu izolație între intrare și ieșire de până la3000VDC testată timp de 60 de secunde în timpulproducției.

Aceste convertoare au tensiuni de intrare de 5, 12sau 24VDC cu ieșire simplă de 5, 12, 15 sau24VDC. Gama de temperaturi ambiante în carepot funcționa este de la -40°C până la 85°C. Convertoarele sunt disponibile în capsulă SIP7(19.60 × 6.00 × 10.0 mm) cu versiuni de izolație de1000VDC și 3000VDC ■

Pentru detalii tehnice şi comerciale, contactaţi:

Ing. Ciprian VargaDirector Tehnic

Comet Electronics.Str. Sfânta Treime Nr. 47, Bucureşti, Sector 2Tel.: 021 243 2090Fax: 021 243 [email protected]

MODULE Surse de putere

Figura 1

Page 23: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016
Page 24: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi | Aprilie 201624

SISTEME EMBEDDED news

Intersil Corporation a lansat două noi controleresincrone, ridicătoare de tensiune, cu două faze,55V cu drivere MOSFET integrate pe nivel supe-rior şi pe nivel inferior. ISL78227 şi ISL78229 suntcele mai robuste şi înalt integrate controlereridicătoare de tensiune din industrie, disponibilepentru a simplifica proiectarea de aplicaţii auto demare putere. Operând de la o baterie de 12V,aceste dispozitive ridică tensiunea de ieşire la 24V,36V sau 48V pentru amplificatoare audio pre-mium de la 200W la 800W, sisteme start-stop, şifaruri cu LED-uri. Ambele controlere se adreseazăde asemenea cerinţelor riguroase ale aplicaţiilordin industrie şi telecomunicaţii,unde convertoarele CC-CC ridi -că toare de tensiune trebuie săfurnizeze putere ridicată într-osoluţie de dimensiune mică.ISL78227 şi ISL78229 permit unproiect modular pentru sistemece necesită scalabilitate a puteriişi termică. Ele suportă plaje largide intrare şi ieşire, de la 5V la55V, şi furnizează un randamentmai mare de 95% pentru a re-duce pierderile de putere şi disi-parea de căldură. Abilitatea de alega împreună două controlerepentru o aplicaţie cu patru faze,dublează efectiv puterea deieşire şi reduce riplul de intrare/ieşire, permiţând proiectanţilorde surse de tensiune să utilizeze

condensatoare mai mici pentru a economisi spaţiupe placă şi pentru a reduce costul materialelornecesare. Numeroasele funcţii de protecţie fac caISL78227 şi ISL78229 să opereze în aproape oricecondiţii. Funcţia lor unică soft-on asigură o tranziţielină de la modul de conducţie discontinuă (DCM)la modul de conducţie continuă (CCM) după opornire lină, păstrând sursa de tensiune în siguranţăîn toate condiţiile de pornire.ISL78227 şi ISL78229 oferă de asemenea o funcţieunică de urmărire sub formă de anvelopă, carereglează dinamic sau scalează tensiunea de ieşireîn timpul funcţionării pentru a răspunde tuturor

cerinţelor de sarcină ale sistemului. De exemplu,de fiecare dată când bateria este descărcată, con-sumul energetic al diferitelor componente, pre-cum amplificatorul audio, trebuie limitat, în specialdacă radioul este pornit, iar motorul oprit. Eveni-mente tranzitorii precum sistemul de start-stopnecesită de asemenea reglaje de tensiune în tim-pul funcţionării. Iar pentru a simplifica sarcinaconformării la ISO 26262 ASIL (nivel de integritatea siguranţei auto), ISL78229 oferă o interfaţădigitală PMBusTM pentru control avansat, teleme-trie şi diagnoză. Beneficiind de interfaţă PMBus pecip se elimină necesitatea unui circuit de teleme-

trie pentru a configura tipurilede erori, revenirea şi monitori -zarea sistemului.Interfaţa grafică PowerNavigatorTM

GUI simplifică proiectele digitalede putere. Software-ul Power-Navigator de la Intersil simplificăconfigurarea, validarea, monitori -zarea şi telemetria PMBus aISL78229. Unealta face să fiesimplă schimbarea caracteristicilorşi funcţiilor unui proiect de sursădigitală de tensiune fără a scrie osingură linie de program. Pentru a descărca PowerNaviga-tor GUI şi a vizualiza un tutorial,vă rugăm să accesaţi pagina web: www.intersil.com/powernavigator

Intersil www.intersil.com

Cu ajutorul familiilor MAX14853 / MAX14855 şiMAX14943 / MAX14949 de transceivere înalt in-tegrate RS-485 de la Maxim Integrated Products,Inc., proiectanţii pot obţine o uşurinţă a proiectării,eficienţă ridicată şi comunicaţii robuste pentruaplicaţii de automatizare industrială.

Proiectanţii de echipamente de automatizare aunevoie de soluţii care să ofere flexibilitate şieficienţă ridicată. Gradul de integrare ridicat alfamiliei de transceivere RS-485 cu drivere de

transformator integrate şi stabilizator LDO simplificăproiectele de putere şi de date. Transceiverulizolat MAX14943 RS-485 / PROFIBUS DP, ca şiMAX14949, oferă un randament de până la 80%la o sarcină de 150mA. Disponibilă cu transceivereizolate RS-485 în configuraţie full sau half duplex,familia suportă până la 5kVrms şi permitecomunicaţie robustă de până la 25Mbps. Transceiverele sunt ideale pentru automatizareindustrială, controlere logice programabile (PLC),HVAC, şi aplicaţii de măsurare energetică.

Avantaje cheie• Uşurinţă de proiectare: simplifică proiectarea şi

oferă flexibilitate prin integrare; transceiverele includ un driver de transformator şi un LDO

• Comunicaţie robustă: opţiuni de izolaţie 2,75kVrmsşi 5kVrms protejează împotriva diferenţelor mari dintre potenţialele de masă al porturilor; Un robust ±35kV (HBM ESD) pe ieşirile de driver / intrările de receptor

• Randament ridicat: driverul de transformator integrat oferă un randament de până la 80% la o sarcină de 150mA

Disponibilitate• Disponibilitate în capsulă cu 16 pini W-SOIC

(11mm × 11mm).• Domeniul temperaturii de operare:

-40°C ... +105°C • Este disponibil kit-ul de evaluare MAX148X2

(MAX14853 şi MAX14855):http://bit.ly/MAX148X2_EV_KIT

• Este disponibil kit-ul de evaluare MAX149X2(MAX14943 şi MAX14949): http://bit.ly/MAX149X2_EV_KIT

• Pentru mai multe informaţii despre MAX14853: http://bit.ly/MAX14853

• Pentru mai multe informaţii despre MAX14855: http://bit.ly/MAX14855

• Pentru mai multe informaţii despre MAX14943: http://bit.ly/MAX14943

• Pentru mai multe informaţii despre MAX14949: http://bit.ly/MAX14949

• Pentru a vizualiza familia de produse, vizitaţi:http://bit.ly/RS-422_485_LineDrivers_Receivers

Maxim Integratedwww.maximintegrated.com

Controlerele ridicătoare de tensiune sincrone multi-fază de 55V de la Intersilsimplifică proiec tarea sistemelor de putere din industria auto

Familia robustă de transceivere izolate RS-485 simplifică proiectarea prin driverintegrat de transformator şi LDO

Page 25: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi 3.2016 [ 203 ] | www.electronica-azi.ro 25

Sursele HLG sunt cunoscute pentru dura-bilitate și lista completă de protecții in-terne pe care le voi enumera ulterior. Am ales modelul HLG-80H-24 deoareceeste unul dintre cele mai utilizate de cătredezvoltatorii de proiecte, având posibili -tatea de a alimenta LED-uri ce funcțio -nează la 24V și însumează o putere depână la 80W. Deși indicele “24” implică otensiune constantă, vă informez că sepoate opta și pentru variante care folosesccurent constant.Ei bine, să începem cu această durabilitatedespre care vă tot vorbesc. Indicele “B”din terminația denumirii indică nivelul deprotecție IP, în cazul nostru fiind vorbadespre IP67, adică permite scufundarea înapă adâncă de până la 1m într-un timp demaxim 30 de minute. Dacă pare prea mult, se poate opta pentruvarianta cu indice “A” care oferă protecțieIP65, aceasta permițând stropirea sursei cuun jet de apă, timp de 15 min. Intern, sursaeste protejată împotriva scurt-circuitului,supra-alimentării, supra-tensiunii și supra-

încălzirii. Dacă aceste aspecte nu văconving, faptul că este aprobată pentrualimentarea luminilor în spații cu nivel ridi-cat de risc, atât înăuntru cât și afară, sigurva fi un factor important în alegerea surseipotrivite pentru proiectul dvs. Trebuie menționat că modelul “A” per-mite reglarea valorilor la ieșire prinpotențio metre interne, pe când modelulcu ter minație “B” permite, doar în cazulversiunii ce folosește curent constant, re -gla rea acestui curent, pe cablul de ieșire.Acest lucru este evident datorită gradelorde pro tec ție pe care le încorporează, darpentru modelul cu indice “B” și tensiuneconstantă, nu veți avea această opțiune.Pe lângă aceste funcții, sursa include și undimmer ce poate funcționa pe baza unuisemnal PWM (Pulse With Modulation), orezistență, sau poate fi controlat de o ten-siune cuprinsă între 1 și 10 VDC. Pe lângă acestea, se poate adăuga și untimmer pentru dimmer, dar aceastăoperație se execută doar în cazul comen-zilor speciale ■

Mean Wellalimentează luminile LED în 2016!

Pentru cele maibune oferte contactațiCONEX ELECTRONICCând îți vine o idee, se spune că se aprinde un bec, dar becurile din 2016 și în general, luminile, suntoferite prin LED-uri deoarece avantajele economice sunt foarte mari, pe termen lung, iar cele mai multedintre aceste lumini necesită o sursă de alimentare diferită. Ei bine, Mean Well este recunoscut atâtpentru performanțe excelente cât și pentru fiabilitate, fiind unul dintre puținii producători, dacă nuchiar singurul, care oferă garanții de până la 3,5 sau chiar și 7 ani pentru diferite modele de surse pentrualimentare, din catalogul său. Așadar, doresc să vă prezint seria de surse HLG pentru alimentare LED-uri,fiind un produs care ne-a atras atenția prin multitudinea de configurații și funcții pe care le poate oferi,fiind astfel o alegere versatilă și durabilă pentru orice proiect.

Pentru mai multe informații despre sursele Mean Well din seria HLG, cât și manuale tehnice, văîncurajăm să vizitați site-ul www.conexelectronic.ro unde aveți parte de o selecție foarte marede surse la prețuri foarte bune. Mai mult decât atât, Conex Electronic va pregăti în fiecare lunăo campanie promoțională cu discount-uri pentru diferite serii de surse de alimentare Mean Well.Fiecare campanie se va desfășura pe parcursul unei luni întregi și, până la sfârșitul anului, acesteavor include surse în comutație, surse pentru alimentare LED, alimentatoare etc.

• Curent intrare: până la 305VAC;• Funcție PFC activ;• Reglaj OCP (over-current point);• Protecție externă IP65/IP67;• Protecții la scurt-circuit, supra-încărcare,

supra-alimentare și supra-încălzire;• Potrivit pentru medii cu grad ridicat de pericol,

atât afară cât și înăuntru;• Sursă de alimentare Class 2;• Dimmer 3-in-1 (PWM, rezistență sau tensiune 1~10VDC);• Dimensiuni: 180 × 63 × 35.5mm (l × L × I).• Garanție: între 5/7 ani (în funcție de modul utilizării

și de modelul ales).

Conex Electronicwww.conexelectronic.ro

MODULE Surse de putere

Page 26: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi | Aprilie 201626

SISTEME EMBEDDED news

Silicon Labs a lansat o soluţie modulară Wi-Fi detip plug-and-play pentru aplicaţii IoT (InternetulLucrurilor) în care cerinţe cheie sunt performanţeRF de excepţie, amprentă redusă, dezvoltaresimplă a aplicaţiei şi timp mic până la lansarea pepiaţă. Soluţia modulară complet integrată WizardGecko WGM110 de la Silicon Labs’ combină toateelementele necesare cerute de conectivitatea Wi-Firobustă a IoT, incluzând aici radio de înaltăperformanţă 2,4GHz 802.11b/g/n, antenă integrată,certificare globală, un microcontroler (MCU)Gecko EFM32TM prietenos din punct de vedere alputerii consumate, un pachet integrat Wi-Fi şi mul-tiple protocoale Internet printre care TCP şi UDPcu securitate TLS.Modulul WGM110 oferă o soluţie ideală pentru

adăugarea Wi-Fi în sisteme industriale/M2M, sen-zori wireless, dispozitive de control de la distanţă,termostate, dispozitive casnice conectate, infor-mare şi divertisment auto, dispozitive puncte devânzare, precum şi echipamente de fitness şi medi -cale. Cel mai larg răspândit protocol wireless pen-tru IoT, Wi-Fi este suportat de laptop-uri, tele-

foane mobile, tablete şi un număr fără sfârşit de“lucruri” conectate, ceea ce îl face ideal pentruconectivitate dispozitiv-cloud sau dispozitiv-dis-pozitiv pentru a cumula sau furniza datele dispozi -tivelor IoT fără necesitatea unei infrastructuri dereţea complexe sau a unor hub-uri dedicate.Prin integrarea radio 802.11, a antenei, a MCU-

Conectivitate simplificată Wi-Fi cu soluţiilede module Plug-and-Play de la Silicon Labs

Modulul Wi-Fi pre-certificat WGM110 cu antenăşi protocol permite performanţe RF excepţionale,o amprentă redusă şi un timp mic până la lansareape piaţă a produsului final.

Page 27: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi 3.2016 [ 203 ] | www.electronica-azi.ro 27

SISTEME EMBEDDED news

ului şi a pachetului Wi-Fi într-o soluţie pre-certificată, modulul WGM110 ajută dezvoltatoriila reduce rea riscurilor de cercetare & dezvoltare,precum şi a costurilor, grăbind puternic lansareape piaţă a produsului. Nu este necesară experienţăde proiectare RF sau antenă pentru a adăuga Wi-Fi unui dispozitiv; pe durata fabricării nu estenevoie de echipamente de testare sau reglare RF.

Modulul WGM110 răspunde certificărilor mondi-ale RF, incluzând aici CE, FCC, IC şi alte certificăriregionale. Pachetele Wi-Fi şi TCP/IP furnizeazătoate funcţiile de conectivitate sigură esenţiale şiAPI-uri, iar Silicon Labs testează constant pachetulpentru interoperabilitate cu cele mai recente eco-sisteme wirelss. Modulul WGM110 poate servi caşi client Wi-Fi sau un punct de acces Wi-Fi, făcând

accesul la dispozitive la felde simplu precum navi-garea pe web. Modulul in-clude limbajul BGScriptTM

de la Silicon Labs, carepoate fi utilizat pentru dez-voltarea şi găzduirea deaplicaţii finale, fără necesi-tatea unui MCU extern,putând rula în mod copro-cesor în reţea, simplificândcomplexitatea conectăriiTCP/IP şi permiţând con-trolerului gazdă să ges-tioneze sarcinile aplicaţiei.Modulul oferă de aseme-nea interfeţe hardware deînaltă flexibilitate, simpli-ficând conexiunea la peri -ferice şi la senzori.

Simplificarea dezvoltării Wi-FiKit-ul de dezvoltare software (SDK) wireless com-plementar WGM110 include toate uneltele nece-sare pentru a crea aplicaţii IoT, incluzând BGScriptpentru operaţii gazdă sau de sine stătătoare şi API-uri pentru modul co-procesor în reţea. ModululWGM110 este singura soluţie disponibilă careimplementează Wi-Fi cu scripting pentru a găzduiaplicaţii. Utilizând o sintaxă familiară precumBASIC, BGScript permite dezvoltatorilor să creezeaplicaţii Wi-Fi rapid, fără utilizarea unui MCU externpentru a rula aplicaţia. Programul poate fi executatpe modulul WGM110, eliminând necesitatea unuiMCU extern, ceea ce reduce costul şi spaţiul peplacă ocupat, diminuând şi durata până la lansareape piaţă a produsului final.Dezvoltarea aplicaţiilor este accelerată şi mai multcu ajutorul profilelor şi exemplelor de aplicaţii Wi-Fi,documentaţiei extinse şi comunităţii online. Inginerii embedded pot începe dezvoltarea înnumai câteva minute cu kit-ul de start wirelessSLWSTK6120A, ce dispune de un modulWGM110, plăci de bază, senzori de temperaturăşi umiditate, accelerometru, joystick, LED-uri, bu-toane cu apăsare, display şi interfaţă USB.

Silicon Labswww.silabs.com

Page 28: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi | Aprilie 201628

Noul standard pentru detecţia fiabilă cu domeniu extinsde sesizare nu poate fi impus decât cu o tehnologieinovatoare. Cu domenii de detecţie de la 5cm la 3,8m,niciun obiect nu rămâne nedetectat de către senzoriifotoelectrici PowerProx MultiTask. Pentru a obţineasemenea performanţe, SICK nu numai că a inclustoate avantajele oferite de către tehnologia time-of-flight într-o carcasă de mici dimensiuni, dar a şi crescutviteza de reacţie şi implicit de detecţie a senzorilor.Mulţumită noii familii PowerProx, acum obiectele caresunt transportate la viteze mari în zonele de producţiepot fi detectate fiabil şi de la distanţă mare, indiferentcă sunt mici sau subţiri, mate sau strălucitoare.

Senzorii fotoelectrici asigură rezultate excelente la detecţii stabile şi la unghiuri mari, fiind imuni la interferenţeledeterminate de lumina ambientală. Soluţia ideală pentru nevoile industriale de detecţie: PowerProx combinăgama de detecţie generoasă, viteza, precizia şi fiabilitatea într-o singură familie de senzori.

PowerProx - noua serie desenzori optici pentru game extinse de detecţie

PowerProx: patru versiuni cuprinse într-o singură familieSenzorii fotoelectrici din familia PowerProx MultiTask impun noi standardeîn domeniul detecţiei prezenţei, inclusiv la momentul alegerii soluţiei dar şiîn faza de instalare şi integrarea propriu-zisă în sistemele automatizate de

producţie - aceşti senzori nuoferă doar cea mai bunăsoluţie, ci oferă cea mai bunăsoluţie de detecţie. Cele patru versiuni denumitesemnificativ “Distanţă”, “Viteză”,“Precizie” şi “Mic” sunt proiec-tate pentru a fi folosite lasarcini diferite de detecţie.

Noul standard: special creatpentru particularităţile fie că reiaplicaţii industrialeSenzorii fotoelectrici din fa-

milia PowerProx MultiTask impune noi standarde în domeniul detecţieiprezenţei, inclusiv la momentul alegerii soluţiei dar şi în faza de instalare şi in-tegrarea propriu-zisă în sistem.

Gamă extinsă de detecţie: ocupare zonă şi detecţie goluriMulţumită gamei extinse de detecţie de până la 3,8m şi două puncte distincteşi ajustabile de comutare, versiunea Distanţă a familiei PowerProx reprezintăsoluţia ideală pentru detecţia ocupării unei anumite zone şi/sau detecţiaeliberării zonei, pentru paletizare şi protecţia la coliziune. Prin intermediulmagistralei smart IO-Link pot fi configurate până la 8 puncte, ceea ceînseamnă că starea de ocupare a până la 8 zone poate fi verificată. PowerProx este imun lareflexiile fundalului aşacum spre exemplu suntcele provenite de lasuporţii din oţel de peconveioare. Până şi inter -ferenţa optică între doisenzori optici similarieste eliminată. Power-Prox Mic este pretabilpentru folosirea în spaţiiînguste şi operează fiabilpână la distanţe dedetecţie de 2,5m.

CONTROL INDUSTRIAL Senzori

Page 29: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi 3.2016 [ 203 ] | www.electronica-azi.ro 29

Viteză mare: numărare rapidă şi detecţie precisă a marginilorCând vine vorba de procese, precum numărarea la viteze mari specifică in-dustriei ambalajelor sau detecţia precisă a muchiilor specifică industriei lem-nului, versiunea PowerProx Speed reprezintă alegerea corectă.

Timpul mic derăspuns, frecvenţamare de comutaţieşi raza laser extremde precisă permit,spre exemplu, de -tecţia muchiilor plă -cilor de lemn.

În plus, PowerProxSpeed oferă şi funcţiismart precum ceacare permite conto -rizarea timpului lacare au avut loc de -tec ţiile. Detecţiile sunt

realizate fiabil şi la unghiuri mari. Dacă fundalul nu este în imediata proximi -tate a obiectului ce trebuie detectat atunci PowerProx Mic este ideal, oferindprin dimensiunile sale reduse mai multă flexibilitate în termeni de proiectarea maşinilor industriale automatizate.

Precizie maximă: control calităţii producţiei prin detectarea şi a celormai mici obiecte şi a caracteristicilor acestoraRezultate maxime la detecţia celor mai mici obiecte mulţumită histerezisuluiredus şi a erorilor minime de detecţie la diferenţe evidente de contrastnegru/alb: PowerProx Precision îşi arată supremaţia în aplicaţii de control alcalităţii producţiei, specifice industriei auto sau a industriei de subansambleauto, de exemplu. Senzorul fotoelectric detectează fiabil chiar şi obiectelede dimensiuni reduse sau micile interstiţii încă de departe.

CONTROL INDUSTRIAL Senzori

Produs PowerProx Distanţă PowerProx Viteză PowerProx Precizie PowerProx Miccu gamă fără egal pentru detecţii rapide pentru detecţia celor gamă mare de

mai mici obiecte detecţie într-o carcasă mică

Ocupare zonă şi detecţie goluri

Numărare rapidă şi detecţieprecisă a marginilor

Controlul calităţii prin detec ţiaşi a celor mai mici obiecte

Verificarea punctului de preluare şi a coliziunilor

Protecţii pentru uşi şi porţi

Monitorizarea nivelului, a înăl ţi -mii stivelor sau a grosimii rolelor

Page 30: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi | Aprilie 201630

Precision tratează obiectele-ţintă aflate în mişcare cu uşurinţă, chiar şi în faţaunor fundaluri strălucitoare şi puternic reflective.

Precizie maximă: verificarea punctului de preluare a obiectelor şiconştientizarea coliziunilor

PowerProx Precisiondetectează în mod fia-bil obiectele mici şiplate, indiferent de fi -ni sarea suprafeţei aces-tora: o cerinţă crucialăîn industria asamblăriişi manipulării deobiecte în zonele deproducţie. Cu până ladouă puncte ajustabilede comutaţie sau cupână la opt puncte fixede comutaţie în versi-unea dotată cu IO-Link,

pot fi verificate precis câteva puncte de preluare ale unui braţ robotizat, spreexemplu. PowerProx Precision asigură detecţie precisă la domenii de sesizarede la 5cm la 1,8m şi pot fi instalaţi în orice poziţie convenabilă.

Gamă extinsă de detecţie: protecţie pentru uşi şi porţiCând este nevoie să fieprotejat accesul la uşişi/sau porţi, o gamăextinsă de detecţie esteun element foarte im-portant şi necesar. Senzorii retroreflexivisau senzorii cu razăcontinuă au nevoie în-totdeauna de un reflec-tor sau de un receptor.În contrast, PowerProxfuncţionează monitori -zând lumina returnatăde către obiectul-ţintă,

nefiind nevoie de sisteme adiţionale de reflexie. Cu gama sa extinsă de detecţiede până la 3,8m şi imunitatea excelentă la lumina ambientală, PowerProxDistance este ideal pentru protecţia uşilor şi a porţilor.

Două puncte de detecţie: monitorizarea nivelului, înălţimea stivelor saugrosimea rolelor

Toţi senzorii din familiade produse PowerProxsunt disponibili cudouă puncte decomutaţie ajustabile.

Acest lucru înseamnăcă sarcini precum con-trolul stivelor de hârtieîn industria tipografică,controlul stivelor dematerie primă din in-dustria cauciucului saucontrolul grosimii ro le -lor de metal din indus-

tria metalurgică pot fi realizate uşor şi fiabil. În funcţie de cerinţele adiţionaleprecum viteză, precizie, domeniu de detecţie sau dimensiuni, toate cele patruversiuni ale familiei PowerProx sunt ideale pentru aceste sarcini. Dacă estenevoie de o rezoluţie mai bună de detecţie, pot fi setate până la opt punctede detecţie prin intermediul interfeţei IO-Link.

CONTROL INDUSTRIAL Senzori

distribuitor autorizat SiCK: Aurocon COMPEC SRL (www.compec.ro)

Autor: Mihai PriboianuAurocon COMPEC SRL

Page 31: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi 3.2016 [ 203 ] | www.electronica-azi.ro 31

SISTEME EMBEDDED news

Cel mai mic transceiver industrial IO-Link® reducedisiparea de putere cu mai mult de 50%

Microchip anunţă completarea linei sale de pro-duse în tehnologie LoRa®. Noul modem wirelessRN2903 operează cu reţelele WAN de joasă pu -tere din America de Nord (LPWAN) şi este certi-ficat pentru utilizare în banda de 915 MHz.

Modemul RN2903 este proiectat pentru a fi o caleeficientă de adăugare a capabilităţii de reţea derază mare de acţiune LoRaWAN pentru oriceproiect embedded prin integrarea pachetului deprotocol LoRaWAN™ rulând pe un microcontroler

de joasă putere PIC®, împreună cu un circuit deantenă integrat şi radio LoRa.Aflată sub conducerea Alianţei LoRa, tehnologiacu acelaşi nume este capabilă de a atinge o razăde acţiune de până la 10 mile (aprox. 16 km) şi 10ani durată de viaţă a bateriilor. Tehnologia vizeazăaplicaţii cu viteză redusă de transfer de date şifactori de umplere reduşi, precum: măsurareaener giei, localizare, monitorizare şi controlinfrastructură utilităţi, oraşul inteligent şiagricultură. Cu toate că este predominant utilizatăpentru citirea datelor senzoriale, comunicaţiabidirecţională permite confirmarea în timp real a

controlului de la distanţă a datelor şi comunicăriipentru nodurile de actuatori.RN2903 este proiectat pentru a fi uşor integrat,ceea ce minimizează investiţiile de dezvoltare şicercetare, micşorând durata de timp până lalansarea pe piaţă. Interfaţa simplă ASCII-UARTpoate fi controlată de orice sistem embedded,chiar şi de un mic microcontroler cu 8 pini PIC12MCU, iar circuitele de conectare la antenă şi certi-ficarea modulară FCC necesită o experienţă radiominimă.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi Microchip la:www.microchip.com/RN2903-022916b

Date cheie:• Noul modem wireless RN2903 este certificat

FCC pentru utilizare în banda 915 MHz• Suportă LoRaWAN pe piaţă din SUA• Combină o rază de 10 mile cu o durată de viaţă

a bateriilor de 10 ani• Interfaţă simplă ASCII-UART ce poate fi

controlată de orice sistem embedded• Circuitele de antenă şi certificarea FCC necesită

experienţă radio minimă

Microchip Technologywww.microchip.com

Microchip lansează noul modul LoRa® proiectat pentru reţele WAN de joasăputere în America de Nord

Proiectanţii de sisteme industriale au acum ladispoziţie un transceiver robust cu canal dublu IO-Link® care disipă cea mai redusă cantitate de căldurăîn capsula cea mai mică sub forma MAX14827 dela Maxim Integrated Products, Inc.Revoluţia Industry 4.0 permite fabricilor mai in-teligente să crească productivitatea şi flexibilitateade fabricaţie. Senzorii IO-Link ajută la aceastărevoluţie aducând inteligenţă şi control la nivelulde jos al fabricii. Senzorii devin mai mici şi trebuiesă furnizeze mai multă funcţionalitate, asigurând înacelaşi timp o comunicaţie robustă. Energia estede asemenea critică deoarece aceşti senzori suntmici şi este dificil să disipeze căldură. Transceiverulcu canal dublu MAX14827, 250mA răspundeacestor cerinţe, integrând în acelaşi timp funcţii deînaltă tensiune uzual găsite în senzorii industriali,inclusiv în drivere şi stabilizatoare. Circuitul estecaracterizat de două drivere de ultra-joasă puterecu protecţie activă la inversarea polarităţii pentrureducerea timpului de oprire a funcţionării.Pentru senzorii ce utilizează un microcontroler,este disponibilă o interfaţă SPI™ cu diagnosticareextinsă. Pentru operarea IO-Link este oferită ointerfaţă UART cu trei fire. În cele din urmă,

opţiunea multiplexată UART/SPI permite utilizareaunei interfeţe seriale de microcontroler pentrupartajare interfeţe SPI şi UART. Dispozitivul include pe placă stabilizatoare liniarede 3,3V şi 5V pentru linii de alimentare analogice/logice de zgomot redus.

Avantaje cheie• Rezistenţă ON redusă (RON): 2,5 Ohm

(tipic) economisind mai mult de 50% din disiparea de putere

• Capsulă mică WLP: economisire 60% spaţiu• Maxim abs. 65V: permite selecţia flexibilă a

protecţiei TVS• Configurabilitate şi integrare ridicată: reduce

SKU cu ieşiri selectabile PP, NPN, PNP

Disponibilitate şi preţ• Disponibilitate în capsulă WLP (2,5mm × 2,5mm)

sau TQFN (4mm × 4mm)• Domeniul temperaturii de operare

-40°C ... +125°C• Preţ începând de la 3,35USD (mai mult de 1000

de bucăţi, FOB USA)• Este disponibil un kit de evaluare la pagina web:

http://bit.ly/MAX14827EVKIT• Pentru mai multe informaţii despre MAX14827,

vizitaţi pagina web: http://bit.ly/MAX14827• Pentru mai multe informaţii despre soluţiile

Maxim IO-Link, vizitaţi pagina web:http://bit.ly/IO-LinkTransceivers

Maxim Integratedwww.maximintegrated.com

MAX14827 de la Maxim Integrated permite realizarea de senzori inteligenţicu mentenanţă redusă şi timp de funcţionare ridicat, cu diagnosticare şimonitorizare continuă.

Page 32: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi | Aprilie 201632

SISTEME EMBEDDED news

Microchip lansează platforma gratuită de dezvoltare bazată pe cloud; cea maisimplă cale de a începe proiectarea cu MCU-uri PIC®

Microchip anunţă noua familie SCH322X de con-trolere de I/O flexibile şi pline de caracteristici,particularizate pentru necesităţile proiectanţilorde sisteme de calcul embedded şi industriale.Această familie de nouă generaţie este carac -terizată de capsule mai mici şi ciclu de viaţă al pro-dusului mai mare, permiţând aplicaţii embeddedşi industriale mai economice. SCH322X estedisponibilă în versiuni de temperaturi de operarecomerciale şi industriale.Familia SCH322X Super I/O oferă utilizatorilor ocombinaţie de produse pentru aplicaţii industrialeşi embedded. Fiecare produs din familie conţine unset diferit de caracteristici, combinând porturi seri-ale, porturi paralele şi PS/2 cu capabilitatea flexibilăa intrărilor/ieşirilor de uz general (GPIO) şitemperatură de clasă mondială şi monitorizare ten-siune, ceea ce permite aplicaţii industriale mai eco-

nomice. Această familie de produse este oferită încapsule eficiente ca spaţiu ocupat BGA, conducândastfel la proiecte mai compacte.Proiectat pentru a opera cu arhitectură x86, familia

SCH322X include 6 dispozitive croite pentrudiferite aplicaţii. Un număr variabil de porturi se-riale, combinat cu monitorizare hardware şi cu /fără funcţionalitate de controler de tastatură suntcâteva exemple de opţiuni disponibile cu aceastăfamilie de dispozitive.Cei 6 membri ai familiei SCH322X Super I/O sunt:SCH3221, SCH3222, SCH3223, SCH3224,SCH3226 şi SCH3227. Familia este disponibilăacum ca eşantioane sau producţie de volum încapsule 64-WFBGA (6 mm × 6 mm), 84-WFBGA(7 mm × 7 mm), 100-WFBGA (8 mm × 8 mm) şi144-WFBGA (9 mm × 9 mm). Pentru mai multeinformaţii, vizitaţi website-ul Microchip la:http://www.microchip.com/SCH322x-022316b

Microchip Technologywww.microchip.com

Microchip lansează familia flexibilă de controlere I/O particularizată pentruproiectanţii de sisteme de calcul embedded şi industriale

Microchip a anunţat lansarea mediului de dez-voltare MPLAB® Xpress Cloud-based IntegratedDevelopment Environment (IDE). Aceastăplatformă de dezvoltare online este cea mai simplăcale de a începe proiectarea cu microcontrolere

PIC®, cu zero descărcări, fără necesitate de intrare încont sau pregătire pentru a începe proiectarea.Acest IDE gratuit, bazat pe cloud aduce cele maicunoscute caracteristici ale MPLAB X IDE pe PC-urile, laptop-urile sau tabletele conectate la inter-net. MPLAB Xpress oferă cel mai cuprinzător set decaracteristici din industrie, inclusiv o bibliotecă deexemple de programe validate de Microchip,

interfeţe la MPLAB Code Configurator (MCC) 3.0pentru pregătirea perifericelor MCU bazate peinterfaţă grafică (GUI) şi generare automată de pro-gram, compilatoare integrate MPLAB XC, suportpentru hardware programator/depanator, şi 10 GB

de stocare online sigură cu cont myMicrochip. Utilizatorii pot migra cu uşurinţă proiectele lor cătremediul complet, descărcabil, MPLAB X IDE. Supli-mentar, comunitatea MPLAB Xpress permite dez-voltatorilor să-şi partajeze programele, ideile deproiectare şi cunoştinţele.Hardware-ul de dezvoltare bazat pe cloud este su-portat de conectivitatea prin USB la orice PC, lap-

top sau tabletă şi mai departe la unelte precumplaca de evaluare MPLAB Xpress. Această placă dedezvoltare este caracterizată de un programator in-tegrat, un MCU PIC16F18855 şi un conector cu pinimikroBUS™ pentru extinderea sistemului cu maimult de 180 de plăci Click™ de la MikroElektronika.MPLAB Xpress IDE suportă de asemenea placa dedezvoltare Curiosity de la Microchip, o unealtăeconomică cu programator şi depanator integrate,precum şi opţiuni de extensie pentru plăci supli-mentare şi conectivitate externă. Suplimentar, acestIDE online poate fi utilizat cu popularul Depanator/Programator în circuit PICkit™ 3 de la Microchip,care oferă capabilitate de programare/depanare apeste 1000 de MCU PIC.MPLAB Xpress bazat pe Web reduce la zero timpulde instalare permiţând utilizatorilor să construiascăo întreagă aplicaţie în câteva minute. Utilizatorii potdeschide un browser şi să genereze rapid un pro-gram prin MPLAB Code Configurator, integrat înMPLAB Xpress: aceasta este o caracteristică ce nueste disponibilă cu niciun alt IDE bazat pe cloud.Utilizatorii pot apoi testa acest program cu simula-torul inclus, pot compila programul şi apoi pro-grama şi depana microcontrolerul ţintă.Comunitatea MPLAB Xpress permite utilizatorilorsă înceapă rapid proiectul, să rezolve problemeleşi să îi inspire pe alţii prin partajarea ideilor şicunoştinţelor. Secţiunea “Exemple” oferă acces laprograme pentru MCU dezvoltate şi validate deinginerii de la Microchip, precum: parametrizare,funcţii de bază şi proiecte avansate. Proiectanţii potcompleta aceste informaţii prin oferirea de acces lapropriile proiecte către restul utilizatorilor din co-munitate. Pentru a facilita discuţii şi colaborări supli-mentare, sunt disponibile Wiki şi un forum dedicatal utilizatorilor MPLAB Xpress.Microchip Technology www.microchip.com

Page 33: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi 3.2016 [ 203 ] | www.electronica-azi.ro 33

SISTEME EMBEDDED news

Platforma Hexiwear, bazată pe MCU-uri Kinetis, oferă o soluţiecompletă hardware şi software ce permite proiectanţilor să transferedate de la senzorii dispozitivului în cloud.Platforma WaRP7, bazată pe comunitate, are la bază procesorul deaplicaţii i.MX 7Solo, construit pe nucleele ARM® Cortex®-A7 şi Cortex-M4, este destinată pentru implementare rapidă de caracteristici in-teligente în proiecte originale de produse.De la fitness şi wellness la dispozitive industriale şi inteligente, acestenoi platforme de referinţă au ca ţintă o gamă de aplicaţii IoT cu soft-ware şi hardware open-source, flexibilitate a factorului de formă, şisoluţii expandabile pentru ca proiectanţii să se adaptezeschimbătoarelor cerinţe ale pieţei. Prin oferirea unor platforme dereferinţă bazate atât pe MCU, cât şi pe MPU, NXP se poate adaptapentru a răspunde diverselor cerinţe şi modele de utilizare,permiţând o dezvoltare şi proiectare mai rapidă şi mai economică.

Platforma de referinţă Hexiwear îmbunătăţită de NXPBazată pe microcontrolerele Kinetis, platforma Hexiwear combinăstilul şi utilizarea găsite în dispozitivele de înaltă clasă, cufuncţionalitatea şi expandabilitatea sofisticatelor platforme de dez-voltare, făcând ca Hexiwear să aibă un factor de formă ideal pentrupiaţa dispozitivelor purtabile, precum şi pentru alte soluţii IoT. Complet open-source şi dezvoltat de MikroElektronika, în parteneriatcu NXP, hardware-ul Hexiwear include o mulţime de produse NXP:microcontrolerul Kinetis K6x de joasă putere şi înaltă performanţăbazat pe nucleu ARM Cortex-M4; Kinetis KW40Z – sistem pe cipradio multi-mod, suportând BLE în Hexiwear; trei senzori avansaţiNXP: accelerometru cu 6 axe şi magnetometru, giroscop cu 3 axe şiun senzor digital de presiune absolută; şi un circuit integrat NXP pen-tru încărcarea unei baterii cu o singură celulă.Software-ul Hexiwear include o aplicaţie software open source, dri-vere şi conectivitate la cloud, permiţând proiectanţilor să transferedate de la senzorii dispozitivului în cloud. Hexiwear dispune de pro-pria sa aplicaţie pentru Android şi iOS, astfel încât clienţii pot conectadispozitivele la cloud imediat ce le-au scos din cutie, fără dezvoltarede software adiţional. Hexiwear utilizează FreeRTOS, kit-ul de dez-voltare software (SDK) Kinetis şi mediul de dezvoltare Kinetis DesignStudio IDE.

Kinetis DesignsPlatforma Hexiwear este de asemenea disponibilă pentru descărcare de laKinetis Designs, portalul online pentru accesul clienţilor la cele mai recenteproiecte de referinţă open-source hardware şi software, bazate pe micro-controlere Kinetis. Kinetis Designs oferă acces la informaţii precum: software,scheme şi documentaţii pentru utilizare rapidă şi particularizare. Pe lângăHexiwear, Kinetis Designs include de asemenea proiecte purtabile precumplatforma de monitorizare a ritmului cardiac cu BLE (Bluetooth Low Energy).

WaRP7 – platformă de referinţă purtabilă îmbunătăţită de NXPBazată pe procesorul de aplicaţii i.MX 7Solo, platforma WaRP7 este una dintrecele mai eficiente energetic platforme MPU pentru evaluarea şi adoptarearapidă în proiectul produsului original, astfel încât proiectanţii de dispozitivepurtabile pot inova şi pot aduce pe piaţă un produs diferit mai repede. Prinutilizarea unei arhitecturi multi-nucleu eterogene a dispozitivului i.MX 7Solo,WaRP7 permite clienţilor să optimizeze eficienţa energetică, să reducă lista demateriale necesare, oferind cele mai recente performanţe de flexibilitate, pen-tru a răspunde modelelor variate de pe piaţa dispozitivelor purtabile.WaRP7 a fost dezvoltat în parteneriat cu element14, parte a grupului PremierFarnell, şi beneficiază de portofoliul extins NXP. Platforma include noul pro-cesor de aplicaţii NXP i.MX 7Solo, circuitul integrat pentru management ener -getic PF3001, încărcătorul de baterii BC3770, trei senzori NXP: magne-tometru şi accelerometru pe 6 axe, giroscop pe 3 axe şi un senzor digital depresiune absolută, iar circuitul integrat NFC (near field communication) per-mite comunicaţii cu rază mică deacţiune şi plăţi sigure. CombinaţiaCI NFC şi caracteristicile hardwarede securitate extinse ale i.MX7Solo, permite clienţilor să res -pecte cerinţele de securitate dinpiaţa dispozitivelor purtabile.

NXP Semiconductorswww.nxp.com

NXP accelerează dezvoltarea deproduse purtabile inteligente

Page 34: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi | Aprilie 201634

Autor: Bogdan Grămescu

În toate laboratoarele sau atelierele de electronică, electro -tehnică sau mecanică veţi găsi aparatură pentru generarea,vizualizarea şi măsurarea semnalelor electrice. Indispensabilăoricărei activităţi tehnice moderne, această aparatură include ogamă variată de echipamente, de la multimetre până la anali-zoare de semnal, trecând prin osciloscoape analogice şi digitale,generatoare de semnal. Aurocon COMPEC vă pune la dispo -zi ţie o gamă foarte variată de astfel de echipamente de laborator.Atunci când se alege echipamentul, se porneşte de la rolulprincipal al acestuia de testare/măsurare, dar trebuie luate înconsideraţie şi o serie întreagă de alte aspecte tehnice. Un as-pect important îl reprezintă interfaţa de comunicare dintreaparat şi un sistem de calcul, precum şi existenţa unui softwareadecvat pentru controlul echipamentului. Unele echipamentepermit automatizarea testării, salvarea şi stocarea datelor dinaparat pe harddisk, cât şi posibilitatea stocării parametrilor dereglare ai aparatului şi reprogramarea ulterioară a aparatuluiconform acestor parametrii, ceea ce asigură o repetabilitate acondiţiilor de testare şi reduce timpul şi efortul de selecţie aparametrilor optimi. Tot mai multe echipamente sunt înzes-trate şi cu interfaţă Ethernet pentru a fi capabile să fie inte-grate în reţele, pentru a furniza datele în browsere etc. O altăcaracteristică importantă este aceea a portabilităţii, echipa-mentele fiind necesare de multe ori şi în teren.În cele ce urmează sunt prezentate câteva dintre numeroaseleechipamente oferite de firma Aurocon COMPEC.

Testare şi măsurare

Caracteristici tehnice Lăţime de bandă 50MHz Conexiune date USB Sursă de alimentare Micro USB Viteză transfer de date 125 Msps Bază de timp minimă 4ns/div Rezoluţie verticală 14 bit Număr de canale 2 Dimensiuni 107 mm × 21 mm × 60 mm Domeniul temperaturii de operare de la +5°C la +30°C

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 800-7403• Cod de producător:

Red Pitaya v 1.0

Instrumentul de măsurareopen-source - Red Pitaya

Page 35: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi 3.2016 [ 203 ] | www.electronica-azi.ro 35

www.compec.ro Testare & Măsurare

www.compec.ro Testare & Măsurare

Red Pitaya este un proiect open source dezvoltat în jurul unui instrument demăsurare reconfigurabil de mărime mică (dimensiuni: 107 mm × 60 mm × 21mm). Acesta poate înlocui numeroase şi costisitoare instrumente de măsurareşi control de laborator. Utilizatorii pot începe prin utilizarea aplicaţiilor disponi-bile gratuit. Acestea pot fi obţinute cu un singur click pe http://ro.rsdelivers.com.În acelaşi timp ei pot vedea şi modifica programele sursă pentru a dezvolta noiaplicaţii şi pentru a le oferi apoi comunităţii de utilizatori.Red Pitaya este un dispozitiv ce se ataşează într-o reţea şi este bazat pe sis-tem de operare Linux. El include tehnologie de achiziţie şi generare semnalde radio-frecvenţă, FPGA, procesare de semnal digital DSP şi procesareCPU. Red Pitaya permite acum tuturor să utilizeze tehnologii anteriordisponibile doar în laboratoarele de cercetare şi în industrie.Accesorii recomandate: pentru funcţionarea dispozitivului este nevoie decâteva accesorii de uz larg. Dacă nu dispuneţi deja de acestea, vă stăm ladispoziţie cu tot ceea ce este nevoie: sursă de tensiune (nr. stoc RS 765-3311),sondă osciloscop (nr. stoc RS 729-6649), adaptoare SMA-BNC (nr. stoc RS761-9985 sau 124-6825), card de memorie Micro SD (nr. stoc RS 695-7321).

Multimetru de proces IDM507Furnizând multimetre de la Fluke, Isotech, Agilent, Amprobe şi mulţi alţii,Aurocon COMPEC vă oferă instrumentaţie de la multimetre analogice porta-bile şi digitale, până la multimetre digitale de laborator. Ca parte a gamei salecomplete, Aurocon COMPEC vă oferă şi toate accesoriile necesare.

www.compec.ro Testare & Măsurare

Osciloscop digital ISO-TECH IDS-1104B cu 4 canaleGama de osciloscoape oferită de Aurocon COMPEC este ideală pentru ovarietate mare de aplicaţii. În oferta noastră puteţi găsi osciloscoape digitale,analizoare de spectru, amplificatoare de semnal, sonde de curent şi clemepentru echipamente IsoTech, Fluke, Agilent Technology, Hameg Instruments,LeCroy, Tektronics şi altele. Un exemplu de astfel de instrument extrem deutil, îl reprezintă IsoTech IDS-1104B.

Seria de osciloscoape ISO-TECH IDS-1000B sunt instrumente de uz generalce dispun de caracteristici excepţionale la un preţ foarte bun. Funcţia deafişare sub formă de gradient cu 256 de culori, prezintă detaliile formei deundă, măsurând în acelaşi timp variaţiile rapide ale semnalelor analogice.Valorile spectrale obţinute în modul FFT sunt comparabile cu cele obţinuteprin utilizarea unui analizor spectral. Funcţia tastei zero permite utilizatorilorrevenirea la forma de undă anterioară şi la parametrii acesteia. Sunt permisefoarte multe tipuri de semnale de declanşare. Toate ce anterior prezentatesunt protejate într-o carcasă de 380 mm × 208 mm × 127,3 mm, proiectatăpentru portabilitate şi confort în utilizare.

Caracteristici tehnice Rezoluţia măsurării de temperatură 0,1°C Cea mai bună precizie a măsurării ±0,5°CValoare maximă a temperaturii măsurate +60°C Număr de citiri pe canal 32600Alarmă Da Clasă de protecţie IP67 Interfaţă USBDimensiuni 48 mm × 67 mmAlimentare Baterii Durată de viaţă a bateriilor 12 luni

Caracteristici tehnice Tip osciloscop Digital Dimensiune ecran / tip 7 in. / colorNumăr canale 4Categorie siguranţă CAT I, CAT IIViteză de eşantionare 1 G eşantioane/s Minimum Time Base 5ns/div Maximum Time Base 100s/div Timp creştere 3,5 ns Sensibilitate verticală minimă 1mV/divSensibilitate verticală maximă 10V/div Rezoluţie verticală 8 bițiLungime înregistrare 10M puncte Lăţime de bandă CC până la 100 (-3 dB) MHzDimensiuni 380 mm × 208 mm × 127,3 mm Masă 2,8 kgDomeniul temperaturii de operare 0°C ... +50°CInterfaţă USB da

Înregistrator de date Lascar EL-CC-1

Înregistratoarele de date LascarEL-CC-1 sunt instrumente econo -mice de monitorizare, pot fi uti-lizate în toate etapele unui procesde răcire. Se poate alege din treimodele: mărfuri refrigerate, EL-CC-1-001 (nr. stoc RS 910-7068)cu alarmă între 8°C superior şi 2°Cinferior; mărfuri îngheţate, EL-CC-1-002 (nr. stoc RS 910-7062) cualarmă între -16°C superior şi -20°C inferior; legume/fructe EL-CC-1-003 (nr. stoc RS 910-7071 )cu alarmă între 14°C superior şi12°C inferior.

Fiecare înregistrator de date vine pre-configurat pentru utilizare în aplicaţiasa particulară – utilizatorii trebuie doar să apese butonul de start. Pe duratasesiunii de înregistrare, apăsarea butonului va conduce la aprinderea LED-urilor de stare pentru a da o informaţie rapidă asupra depăşirii tempera-turilor de prag. Atunci când sesiunea de înregistrare este finalizată, utiliza-torul deschide protecţia de plastic IP67 pentru a avea acces la conectorulUSB şi îl conectează la un PC. Apoi, cu ajutorul software-ului gratuit EasyLogCC pentru Windows se pot descărca şi afişa grafic datele.

EL-CC-BAG: pachet de 5 protecţii la apă a înregistratorului în uz.

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 910-7062• Cod de producător: EL-CC-1-002

PRODUCT NEWS

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 841-2423 • Cod de producător: IDM507

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 884-0705• Cod de producător: IDS-1104B

Page 36: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi | Aprilie 201636

În cazul unui proces automatizat, conducerea sistemului se facefără intervenţia omului, pe baza informaţiilor culese din procescu ajutorul elementelor senzoriale. Selectarea senzorilor şi tra-ductoarelor trebuie făcută ţinând cont de proprietatea demoni torizat, de domeniul în care variază aceasta, de dimensiu-nile ce trebuie respectate sau de geometria sistemului, decondiţii speciale de mediu sau de lucru, de tipul mărimii deieşire şi nu în ultimul rând de cost.Aurocon COMPEC vă oferă o plajă largă de senzori şi traduc-toare, ce acoperă aplicaţiile de automatizare şi monitorizare.Astfel pot fi identificaţi senzori de proximitate, traductoare detip Hall, traductoare de deplasare şi viteză, senzori de înclinareşi vibraţii, senzori şi traductoare de forţă, senzori de temperatură,senzori de umiditate, senzori pentru gaze, senzori de curent,switch-uri optice, senzori de presiune, cititoare de coduri debare etc., precum şi accesoriile necesare acestora. Alegerea unor soluții eficiente de detecție contribuie lamenținerea şi la creșterea productivității. COMPEC asigură accesla o gamă variată de senzori ce cuprinde 40.000 de produse dela peste 120 de producători precum: Omron, IFM, SICK, RS,Telemecanique, Legrand, Honeywell, Pepperl+Fuchs, LEM, 3M.

Soluţii variate de detecţie

PRODUCT NEWS

www.compec.ro Testare & Măsurare

www.compec.ro Control & Automatizarewww.compec.ro Testare & Măsurare

Senzori cu efect Hall, 1mm NPN, 30mA, 8 → 30Vcc

Senzorii de viteză cu efect Hall (HESS) sunt ideali pentru detecţia roţilordinţate sau a altor ţinte feroase de la 0 la 10 kHz. Aceşti senzori nu au unprag minim de viteză. Atunci când senzorul este alimentat pentru prima oară,starea ieşirii este nedeterminată (superior / interior) atunci când senzorul nudetermină metal. Dispozitivul operează cu o alimentare de la +8 la +30 şieste protejat la inversarea polarităţii. Senzorul poate fi montat la suprafaţăîncastrat sau în panouri metalice. Carcasa este din oţel inoxidabil, iar senzoruleste furnizat cu un cablu de 3 m.

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 905-5270• Cod de producător: HESS0000

• Nr. stoc RS: 535-3129• Cod de producător: MIT410

Noile testere de izolaţie şi continuitate dinseria Megger MIT400 au fost proiectatepentru testarea electrică în zona utilităţilor,industrială, comercială şi casnică. Plaja marede caracteristici face ca seria MIT400 să fieideală pentru ingineri de întreţinere şiservice / reparaţii. Fiind încadrate în clasa desiguranţă CAT IV 600 V testerele din seriaMIT400 sunt potrivite pentru utilizare însisteme de înaltă energie, până la substaţiide transformare, în vreme ce tensiunile detestare scăzute pot fi utilizate în sisteme decomunicaţii de date.

Multimetrul digital IDM507 este destinat pentru oplajă largă de aplicaţii de la simple la complexe, îndomeniul electric şi electronic. Este un multimetruce asigură performanţe ridicate. Produsul conţinebaterii, sonde de testare, manual de utilizare, soft-ware, precum şi un kit de agăţare magnetic. Funcţiile de măsurare includ: Curent CA/CC, TensiuneCA/CC, Ieşire (mod putere în buclă), Ieşire (modsimulare), Ieşire (mod sursă), Rezistenţă.

Caracteristici tehnice Rezoluţie măsurare curent CC / CA 1µAcc / 1µAcaPrecizie curent CC / CA ±0,05% + 2 digiţi / ±0,5% + 20 digiţi Rezoluţie măsurare CC / CA 0,001mVcc / 0,001mVca Precizie măsurare tensiune CC / CA ±0,05% + 5 digiţi / ±0,5% + 20 digiţiRezistenţă maximă măsurată 50MΩ Rezoluţie măsurare rezistenţă 10mΩ Precizie măsurare rezistenţă ±0,1% + 10 digiţiTrue RMS DaTip multimetru / tip ecran Portabil / digitalCategorie de siguranţă CAT III 1000 V, CAT IV 600 V Tip baterii / durată de viaţă baterii AA / 100 hMasă 620gDimensiuni 200 mm × 95 mm × 51,2 mmDomeniul temperaturii de operare 0°C ... +50°C

Caracteristici tehnice Tip tester Izolaţie / continuitateTensiune de test maximă 1000V Tensiune de test minimă 50VCurent de test 20 mA, 200 mA Măsurarea maximă a rezistenţei de izolaţie 100GΩ Tip ecran digitalDimensiuni 456 mm × 178 mm × 89 mmDomeniul temperaturii de operare -20°C ... +55°C Masă 1,75 kgAlimentare Baterii AA

Caracteristici tehnice Dimensiuni (mm) 9.47 (Diametru) × 63,5 mm Domeniul temperaturii de operare -25°C ... +70°CProtecţie la inversarea polarităţii Da Curent de comutaţie / Frecvenţă de comutaţie 30 mA / 0 → 10 kHzTip terminal CabluMaterial carcasă Oţel inoxidabil Rază de detecţie 1 mm Tip ieşire NPN Tensiune de alimentare 8 → 30 V cc Tip montare încastrat

Tester de izolaţie MeggerMIT410, 100GΩ CAT IV 600V

Page 37: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi 3.2016 [ 203 ] | www.electronica-azi.ro 37

Comutator de presiune Herga pentru aer, gaz,lichid, ulei

PRODUCT NEWS

Red Lion ZCG – traductor incremental, 6000rpm,100 pulsuri pe rotaţie, IP54

ZCG poate fi direct conectat la arborele unui echipament cu ajutorul unuicuplaj flexibil, elastic. Acest lucru permite eventuale nealinieri radiale sauaxiale. Cuplajul se poate face şi indirect, prin intermediul unor transmisii curoţi dinţate, curele etc. Prinderea se poate realiza cu ajutorul celor 4 găurifiletate frontale. Dispozitivul are o construcţie rezistentă, având menirea de a converti rotaţiaarborelui în tren de pulsuri. Transformarea este realizată printr-o perecheLED / foto-detector între care se roteşte un disc, oferind un semnal de pânăla KHz. Alimentarea senzorului necesită o sursă de la +8 la +35Vcc, asigu -rându-se protecţie la inversarea polarităţii. Ieşirea tip tranzistor NPN colectordeschis, este limitată la 40 mA, fiind compatibilă cu majoritatea numără -toarelor, controlerelor, indicatoarelor. Dispozitivul se poate utiliza până lao viteză de 6000 RPM.

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 905-5816• Cod de producător: ZCG0100C

www.compec.ro Control & Automatizare

www.compec.ro Control & Automatizare

www.compec.ro Control & Automatizare

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 820-7026• Cod de producător: 6742-0051

RS Pro PT100 senzor de temperatură cu rezistenţădin platină, -70°C .. +500°C• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 891-9132• Cod de producător: RG-S2B-DM333-300-C59

Acest senzor face parte din seria de senzori de temperatură rezistivi Pt100şi Pt1000 ohm, înzestraţi cu cabluri de legătură. Aceştia sunt recomandaţipentru detectarea temperaturii, pe suprafaţă sau în aplicaţii ce necesităimersare, caz în care trebuie protejaţi. În cazul neprotejării, atmosfera trebuiesă fie uscată şi necontaminată. În cazul utilizării prin imersie în fluide,substanţe corozive, etc., sunt disponibile teci de protecţie.

Caracteristici tehnice Pulsuri pe rotaţie 100 Turaţie maximă 6000 rpmFrecvenţă de comutaţie 10 kHzTip semnal ieşire Colector deschis NPNDomeniul temperaturii de operare -18°C ... +60°CClasă de protecţie IP54 Tensiune de alimentare 8 → 35 V cc Curent nominal 50 mA Dimensiuni 89,1mm × 69,9mm × 75,8mmTip montare flanşă

Caracteristici tehnice Precizie ±10% Material carcasă termoplasticMediu măsurat aer, gaz, lichid, ulei Domeniu de presiune 45 → 75psi Tip ieşire SPCO Tensiune de alimentare 220 Vcc, 250 Vca Curent maxim 21 A Domeniul temperaturii de operare -5°C ... +70°C

Caracteristici tehnice Domeniul temperaturii măsurate -70°C ... +500°CLungime sondă 10 mm Diametru sondă 2 mmTip senzor PT100

Page 38: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi | Aprilie 201638

PRODUCT NEWS

Substitut pentru regulatorul liniar 78xxReperele tehnice din Catalogulcu module de alimentare suntcinci produse noi: MagI³C-FDSM.Modulul este un substitut pentruregulatorul liniar de tensiune78xx utilizat pe scară largă. Cu tensiuni de intrare între 7 și28V, acest modul regulatorcoborâtor de tensiune, non-sin-cron, oferă tensiuni de ieșire se-tate la 3,3 sau 5V la 1A. Beneficiul: nu sunt necesare com-ponente externe pentru funcțio -narea acestuia (SIP-3 design).

Ideal pentru alimentarea FPGAMagI³C-VDRM (modulul regula-tor coborâtor de tensiune, cu re-dresare sincronă și frecvențăvariabilă) cu Vin 2.95 – 6V șiVout 0.8 - 3.6V este deosebit debine adaptat pentru alimentareaprocesoarelor și dispozitivelorFPGA care necesită un curent deieșire scalabil (2A / 4A / 6A) și ofrecvență de comutare progra -mabilă (BQFN-39 design).

Suportul oferit de Würth ElektronikeiSos este puternic, ca întot-deauna: o echipă de aplicațieoferă clienților o verificare deproiectare gratuită.

Toate componentele din catalo -gul de 60 pagini sunt disponibileex-depozit. De asemenea, suntfurnizate mostre gratuite, selecțiide laborator cu piese de schimbgratuite și plăci de evaluare.

Würth Elektronikwww.we-online.com

Würth Elektronik eiSos prezintăCatalogul actualizat pentru

Module de PuterePrivire de ansamblu clară și selecție ușoară.Nou, extins și îmbunătățit, catalogul Power Module Catalogue2016 de la Würth Elektronik eiSos este acum disponibil.Selectarea adecvată a convertoarelor coborâtoare detensiune și a driverelor pentru LED-uri de care aveținevoie, a devenit chiar mai convenabilă. Un instrumentde selecție prezintă o imagine de ansamblu clară adiferitelor grupe de produse, inclusiv pictograme pentrua afișa, dintr-o privire, toate funcțiile lor importante. Pentru prima dată, Catalogul cu module de alimentareconține, de asemenea, o prezentare generală a Notelorde Aplicații disponibile.

Würth Elektronik eiSos lansează un nou manual: “ABC of Power Modules– Functionality, Structure and Handling of a Power Module” (“ABC-ulModulelor de Putere - Funcționalitatea, Structura și Manipularea unui

Modul de Putere”), acesta fiind primulmanual practic, specific orientat în uti-lizarea componentelor pentru controlultensiunii DC.Manualul explică elementele de bazăpentru controlul tensiunii și frecvențeiutilizând topologii de comutare. Este descris și design-ul mecanic al unuimodul de putere și impactul acestuiaasupra EMC și a gestionării căldurii. “ABC of Power Modules” oferă nume -roase sfaturi practice la întrebări cu pri -vire la cablaj, control, comutare și des -crie depozitarea și manipularea, precumși procesele de fabricație și de lipire. Un alt capitol este dedicat procedurilorde măsurare necesare pentru a obținerezultate semnificative în evaluarea modu -

lelor de putere. Cartea se încheie cu instrucțiuni pentru selectarea unuimodul pe baza criteriilor și a parametrilor importanți.Autori cu experiențăO echipă de trei autori se află în spatele acestei ultime lucrări în seria demanuale practice de la Würth Elektronik: Steffen Wolf lucrează la WürthElektronik eiSos din 2014 în departamentul de dezvoltare a afacerilor pen-tru modulele de putere MagI³C; Ralf Regenhold este managerul divizieide module de putere MagI³C la Würth Elektronik eiSos; Jan Stephan - estemanagerul departamentului de dezvoltare a afacerilor pentru seria de pro-duse de module de putere.Manualul “ABC of Power Module” este acum disponibil în librării sau directde la Würth Elektronik. Preț: € 9,90, ISBN 978-3-89929-315-9.Würth Elektronik www.we-online.com

ABC-ul modulelor de putere

Utilizarea de benzi de LED-uri este una dintre cele mai populare soluții deeficientizare a producției de echipamente electrice de iluminat. Würth Elektronik eiSos introduce acum o nouă serie de conectoare pentruconectarea benzilor de LED-uri: WR-LECO este disponibil cu doi, trei, patrusau cinci poli și este atractiv datorită designului său foarte plat, de numai2.45 mm înălțime. Spațierea grilei este de 1.5 mm. Conectorul SMD placă-la-placă pentru aplicații cu LED-uri este fabricat din plastic alb, pentru aminimiza umbrirea. Blocarea permite conectorului să creeze forțe excelentede prindere. Parametrii electrici ai WR-LECO permit un curent maxim de1A și o tensiune de funcționare de până la 150VAC. Temperatura de lucrueste de la -25°C până la +85°C.Toate produsele sunt disponibile ex-depozit. Mostre ale noilor conectoaresunt acum disponibile în mod gratuit.Würth Elektronik www.we-online.com

Würth Elektronik eiSos prezintăconectoare pentru plăci cu LED-uri

Conectoare discrete placă-la-placă (board-to-board)

Conector SMD placă-la-placăpentru aplicații cu LED-uri:WR-LECO

Noua publicație de la Würth Elektronik eiSos:“Power Module Catalogue 2016”:

Pe coperta catalogului este un urs făcut dinconvertoare step-down și drivere de LED-uri.

Page 39: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi 3.2016 [ 203 ] | www.electronica-azi.ro 39

PRODUCT NEWS

Târgul comercial va fi scena pentru prezentarea de către Würth ElektronikeiSos a nu mai puțin de cinci noi produse din domeniul modulelor de ali-mentare: MagI³C-FDSM este un înlocuitor pentru regulatoarele de tensiuneliniare 78xx, utilizate în mod obișnuit. Cu tensiuni de intrare ce variază între7 și 28V, modulul regulator, non-sincron coborâtor, oferă tensiuni de ieșirefixe de 3.3 sau 5V la 1A. Avantajul: nu sunt necesare componente externepentru funcționarea acestora (SIP-3 design). MagI³C-VDRM (modul regula-tor step-down cu redresare sincronă variabilă) cu Vin între 2.95 – 6V și Voutîntre 0.8 - 3.6V se pretează foarte bine pentru alimentarea cu energie a pro-cesoarelor și dispozitivelor FPGA care necesită un curent de ieșire scalabil(2A / 4A / 6A) și o frecvență de comutare programabilă (BQFN-39 design).

Echipa furnizorului de dispozitive electronice de la stand așteaptă cunerăbdare să dea o mulțime de noi materiale de informare celor interesațide aceste produse: Würth Elektronik eiSos va prezenta, de asemenea, cata -logul său pentru module de alimentare “Power Module” pentru 2016, extins

Würth Elektronik eiSos la PCIM Europe 2016Module de alimentare pentru toate aplicațiile

Despre Würth Elektronik eiSos

Würth Elektronik eiSos GmbH & Co. KG este producător de componente pasive şi electromecanice pentru industria electronică.Würth Elektronik eiSos face parte din grupul Würth, are un număr de 5000 de angajaţi şi este reprezentată în 50 de ţări. Companiaeste reprezentată de o echipă proprie de distribuţie în aproape toate ţările din Europa, precum şi în Statele Unite, Asia şi Americade Sud. Fabricile de producţie sunt situate în Europa, Asia şi America.Gama de produse include componente EMC, ferite, bobine, varistoare, componente RF, componente pentru semnal şicomunicaţie, module de putere, LED-uri, transformatoare, conectori, elemente pentru surse de alimentare, switch-uri şitehnici de asamblare.Mai multe informaţii la adresa: www.we-online.com

C O N T A C T

Florin Ivanciuc - Country Manager România - [email protected] - Tel: 0744 77 35 30

în mod substanțial și revizuit. Împreună cu manualul “ABC of Power Modules”,acesta oferă inginerilor din toate domeniile un suport valoros în luarea de-ciziilor atunci când este vorba de selectarea componentelor adecvate.

Componente SMDÎn domeniul componentelor cu montare SMT, Würth Elektronik eiSos vaprezenta două noi produse: WE-MAPI este seria celor mai mici inductoarede putere, din pulbere de fier magnetică. Designul lor permite o capacitatede încărcare înaltă și curenți mari de saturație. În gama de ferite SMD, punctulculminant este dat de seria WE-MPSB. Capacitatea sa de curent nominal estecu 55 la sută mai mare decât cel al modulelor comparabile care au fostdisponibile până acum. În același timp, feritele sunt capabile să reziste lasarcini de până la douăzeci de ori capacitatea lor de curent nominal specificatăpe termen scurt, ceea ce le face ideale pentru aplicații în liniile de alimentarecu energie.

Programe extinseProgramul de produse EMC oferite de Würth Elektronik eiSos a fost acumcompletat cu o gamă certificată de capacitoare electrolitice, ceramice și cufilm, iar gama pentru transfer wireless de energie a fost extinsă acum pentrua include o gamă largă de bobine și matrice. Grupurile de produse formatedin inductoare, transformatoare, componente HF, varistoare, condensatoare,LED-uri, conectoare, elemente de alimentare cu energie, comutatoare, supor-turi pentru siguranțe fuzibile și tehnologie de conectare oferă, de asemenea,multe produse noi și interesante. Tehnologia USB 3.1 ce se află în centrulatenției în zona conectoarelor - nefiind surprinzător, având în vedere noulstandard USB 3.1 cu 10 Gb/s în loc de 5 Gb/s și o sursă de curent de pânăla 20V - reprezintă acum o perspectivă larg deschisă de aplicații noi. Würth Elektronik eiSos oferă dezvoltatorilor și producătorilor, deopotrivă,conectoare, prize și cabluri necesare. În ceea ce privește toate produseleoferite, producătorul atrage atenția tuturor, asupra posibilității de a solicitamostre gratuite și disponibilitatea rapidă a produselor direct din stoc.

Würth Elektronik www.we-online.com

Würth Elektronik eiSos va expune la târgul comercial PCIM Europe 2016 (PCIM - Power Conversion and IntelligentMotion) din 10 - 12 Mai 2016 (Hala 7, Stand 219). Temele de bază ale producătorului de componente de la acest

târg internațional pentru electronica de putere, tehnologie de comandă inteligentă, energii regene -rabile și de gestionare a energiei sunt noile module de putere, în primul rând și cel mai important,convertoarele coborâtoare de tensiune (step-down), care alcătuiesc categoria de produse MagI³C.Alte articole noi includ feritele SMD din seria de produse WE-MPSB, inductoarele de putere WE-MAPI și un nou set de conectoare USB-3.1.

Târgul comercial PCMI Europe este etapa de prezentarede către Würth ElektronikeiSos a noilor sale modulede putere, în special convertoarele coborâtoarede tensiune din categoriade produse MagI³C.

Page 40: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi | Aprilie 201640

Utilizând o gamă largă de materiale combinate cu tehnologii digitale, LTHD Corporation, transformă materialele speciale în repere customizate asigurând rezultatul potrivit pentru necesităţile clientului. Experienţa acumulată în cei peste 15 ani de către personalul implicat în proiectarea şi producţia die-cut-urilor asigură un nivel de asistenţă ridicat în selectarea materialelor şi a adezivilor potriviţi, optarea pentru o tehnologie prin care să se realizeze reperul solicitat de client precum şi:

• Asistenţă la proiectarea reperului• Realizarea de mostre - se pot produce într-un timp scurt mostre ale

produsului dorit pentru a fi testat de client• Controlul calităţii - LTHD Corporation este certificată

ISO 9001:2008 şi ISO/TS 16949/2009.

Avantajele tehnologiilor digitale folosite asigură atât calitatea superioară a produselor obţinute printr-o calitate şi precizie constantă atăieturilor cât şi, în acelaşi timp, reducerea la minim a costurilor rezultate din pregătirea producţiei (nu se utilizează matriţe sau dispozitivededicate). Datorită flexibilităţii tehnologiilor utilizate nu există nicio limitare din punct de vedere al complexităţii produselor realizate:garnituri, kit-uri de etanşare, panouri de control, plăcuţe de identificare, folii de protecţie.

Diferitele tehnologii folosite în realizarea die-cut-urilor - printare, asamblare, decupare - fac ca produsele oferite de către LTHD Corporationsă satisfacă cele mai diferite cerinţe ale clienţilor. Apariţia unui nou proiect, a unei noi solicitări din partea clienţilor este pentru echipaLTHD Corporation, o nouă provocare pe care cu ajutorul experienţei acumulate, a tehnologiilor utilizate şi a unei varietăţi mari de materi-ale speciale folosite, o finalizează cu succes, asigurând o calitate ridicată şi o livrare “Just in Time!” a produselor dorite de către clienţi.

Viteza de răspuns ridicată asigurată de tehnologiile digitale, se reflectă atât înrealizarea cu uşurinţă şi fără costuri suplimentare a modificărilor produsuluiiniţial cât şi în timpul de pregătire al producţiei, astfel orice modificare apărutăîn proiectul iniţial este realizată şi trimisă într-un timp extrem de scurt clientuluipentru testare şi omologare.

Gama de produse oferite de LTHD Corporation, cuprinde:

• garnituri• panouri de control printate• elemente de montare şi asamblare din materiale dublu adezive• spume de filtrare• kit-uri de etanşare• repere izolatoare• distanţiere• amortizoare de vibraţii

High Quality Die Cut

Page 41: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi 3.2016 [ 203 ] | www.electronica-azi.ro 41

LTHD Corporation, bazându-se pe flexibilitatea tehnologică de care dispune vine în întâmpinarea clienţilor din industriaelectronică oferindu-le produse speciale pentru ambalare şi depozitare.Pungile protectoare ESD oferă un mediu sigur de ambalare pentru componentele şi subansamblele electronice

sensibile la descărcări electrostatice. Datorită flexibilității de care dispunem, pungile antistatice nu au dimensiuni standard, acesteafiind produse în funcție de cerințele și necesitățile clienților noștri. LTHD Corporation satisface cerințele clienților săi indiferent de volumele cerute.

Pungile antistatice Moisture sunt pungi care pe lângă proprietatea de a proteja produseleîmpotriva descărcărilor electrostatice, mai protejează și împotriva umidității. Datorită rigiditățiimaterialului din care sunt făcute, aceste pungi se videază, iar produsele aflate în pungă nu auniciun contact cu mediul înconjurător ceea ce duce la lungirea duratei de viață a produsului.

LTHD produce aceste pungi antistatice utilizând materii prime de calitate superioară 3M,compatibile cu cerințele RoHS și care corespund standardului IEC61340-5-1.

Din gama foarte diversificată de produse, LTHD Corporation mai produce și cutii din polipropilenăcelulară cu proprietăți antistatice. Aceste cutii se pot utiliza pentru transportarea sau depozitareaproduselor care necesită protecție împotriva descărcărilor electrostatice. Materia primă folosită este conformă cu cerințele RoHS.

Această polipropilenă antistatică poate fi de mai multe grosimi, iar cutiile sunt produse înfuncție de cerințele clientului. Grosimea materialului din care se face cutia se alege în funcțiede greutatea pe care trebuie să o susțină aceasta.Dimensiunile cutiei sunt customizabile.

Din această polipropilenă se mai realizează și separatoare pentru a compartimenta o cutie și pentru a folosi tot spațiul de care se dispune.Treptat, aceste cutii din polipropilenă antistatică vor înlocui cutiile de carton aflate la oraactuală pe piață deoarece acestea păstrează mediul de depozitare mult mai curat și lipsit de particulele de praf.La livrare, clientul poate alege dacă produsul va fi asamblat sau desfășurat.

Materia primă pentru aceste produse este existentă tot timpul pe stoc în depozitul nostrudin Timișoara.

PRODUSE ESD

Page 42: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Electronica Azi | Aprilie 201642

LTHD CORPORATION, vă stă la dispoziţie, cu toate informaţiile de care aveţi nevoie ca profesionist implicat în procesul de identificare.Capabilităţile noastre proprii de producţie sunt definite prin:

• cantitatea dorită este produsă şi livrată ... Just in Time !• pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clientului utilizăm diferite tipuri de materiale

de la hârtie până la materiale speciale.• utilizăm echipamente digitale şi tehnologii care asigură o viteză sporită de producţie,

datorită unui timp foarte scurt de pregătire şi procesare a producţiei.

Soluţii de identificare, etichete, tag-uri. Aplicaţii în industria electronicăIdentificarea plăcilor cu circuite integrate (PCB) şi a componentelor - LTHD Corporation vă pune la dispoziţie mijloacele celemai potrivite pentru a asigura lizibilitatea identităţii produsului dumnea voastră în timpul producţiei.PCB Rework şi trasabilitate - Uneori, în procesul de asamblare al plăcilor electro nice veţi avea nevoie să protejaţi anumite zone ale acestora pentru a evidenţiaanumite probleme de calitate sau pentru a asigura o manipulare cores punzătoare protejând produsul împotriva descăr cărilor electrostatice.

Aplicaţii în industria autoCompania noastră a dezvoltat o unitate de producţie capabilă de a veni în întâmpinarea cerinţelor specifice în industria auto. În Octombrie 2008 am fost certificaţi în sistemul de management al calităţii ISO/TS 16949:2002.

Soluţii de identificare generaleIdentificarea obiectelor de inventar, plăcuţe de identificare - LTHD Corporation oferă materiale de înaltă calitate testate pentru a rezista în medii ostile, în aplicaţii industriale şi care asigură o identificare a produsului lizibilă pe timp îndelungat.Etichete pentru inspecţia şi service-ul echipamentelor - Pentru aplicaţii de control şi mentenanţă, LTHD Corporation oferăetichete preprintate sau care pot fi inscripţionate sau printate.Etichete pentru depozite - LTHD Corporation furnizează o gamă completă de etichete special dezvoltate pentru identificare în depozite.

Aplicaţii specialePentru aplicaţii speciale furnizăm produse în strictă conformitate cu specifi caţiile de material, dimensiuni şi alţi parametri solicitaţi de client.Security Labels - toată gama de etichete distructibile, capabile de a evi denţia distrugerea sigiliului prin texte standard sau specificate de client.Benzi de mascare - benzi rezistente la temperaturi înalte, produse din polymidă cu adeziv siliconic rezistent până la 500°C, ce poate fi îndepărtat fără a lăsareziduuri. Disponibile într-o gamă largă de dimensiuni cum ar fi: grosime - 1mm, 2mm, 3mm şi lăţime 6mm, 9mm, 12mm, 25mm.Etichete cu rezistenţă mare la temperatură - o întreagă gamă de etichete rezistente la temperaturi ridicate, realizate din materiale speciale (polyimide, acrylat,Kapton® etc.) utilizate pentru identificarea componentelor în procesul de producţie.Etichete standard şi inteligente - ca furnizor de servicii complete putem pune la dispoziţie etichete în orice formă, culoare, material, pentru orice tehnologie.RFID Systems - vă punem la dispoziţie sisteme RFID complete incluzând şi proiectarea sistemului cu etichete inteligente, hardware şi software necesar.Signalistica de siguranţă a muncii - LTHD Corporation este furnizor pentru toate tipurile de marcaje de protecţie şi siguranţă a muncii incluzând signa listica standard, de înaltă performanţă şi hardware şi software utilizat pentru producţia acestora.Etichete printate - tehnologia digitală folosită de LTHD Corporation oferă posibilitatea realizării de etichete printate și preprintate conform cerințelor clienților.Tipărirea etichetelor se face în policromie, utilizând diverse tehnologii la o rezoluție de până la 1200 dpi.

LTHD Corporation a ajutat peste 500 de companii să-și poată satisface necesarul de soluții de identificare (etichete, riboane). Dispunem de materialele necesare, iar tehnologia pe care o folosim în debitarea etichetelor ne permite să executăm oricât de multe sau puține etichete și cel mai important, oricât de complicate ar fi ca design. Este ceea ce noi facem cel mai bine.

Cu linia completă de echipamente de la LTHD Corporation puteti imprima, codifica și aplica etichetele așacum doriti în mediul dvs. de lucru. Pentru a ajuta operațiile de manipulare legate de produse vă oferim deasemenea, o linie completă de cititoare de coduri de bare 1D și 2D, cât și cititoare RFID și unități de colectare portabile a informațiilor, etichete policromie 1200 dpi.O etichetă este de cele mai multe ori partea ce rămâne vizibilă și care reprezintă interfața între producătorullor și clientul care are nevoie de ele. Pare banal, dar eticheta este cea care vinde produsul și prin care producătorul acestora se regăseşte în produsul final.Dar acest lucru nu definește nici pe departe calitatea acestei etichete. O etichetă trebuie să fie folosită înmod practic scopului pentru care a fost produsă.

Astăzi, companiile folosesc etichete speciale pentru nenumărate aplicații: identificarea produselor, livrări demarfă, coduri de bare aplicaţii RFID, procese pe linia de producţie, control și inventariere, preţuri, promoţii și multe alte scopuri. Pentru a satisfice pe deplin aceste aplicații, etichetele trebuie să adere la o varietate de suprafețe: aluminiu, carton, sticlă, oțel, plastic și multe altele.Selectarea etichetei care vă este necesară este foarte importantă. Sperăm să putem să vă ajutam în luarea deciziilor corecte.

Premium Quality ....

Page 43: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016
Page 44: Electronica Azi nr 3 - Aprilie, 2016

Recommended