+ All Categories
Home > Documents > Diplomatia Prin Conferinte Internationale

Diplomatia Prin Conferinte Internationale

Date post: 13-Sep-2015
Category:
Upload: daniela-vlasov
View: 247 times
Download: 3 times
Share this document with a friend
Description:
Diplomatia Prin Conferinte Internationale
47
INSTITUTUL DE RELAȚII INTERNAȚIONALE DIN MOLDOVA Facultatea – Drept Disciplina – Drept Diplomatic și Consular DIPLOMAȚIA PRIN CONFERINȚE INTERNAȚIONALE. A efectuat: Rață Tatiana, Gr 4DR1 Coordonator științific: Buruian Alexandru, 1
Transcript

Un congres consacr triumful unei politici,

INSTITUTUL DE RELAII INTERNAIONALE DIN MOLDOVAFacultatea Drept

Disciplina Drept Diplomatic i Consular

DIPLOMAIA PRIN CONFERINE INTERNAIONALE.

A efectuat: Ra Tatiana, Gr 4DR1

Coordonator tiinific:

Buruian Alexandru,

dr. n drept,

confereniar universitar.

Chiinu 2011Plan:

CAPITOLUL I: NOIUNI INTRODUCTIVE

Seciunea I. Noiunea de conferin internaional1. Definiia conferinei internaionale

2. Conferina form i metoda a diplomaiei3. Natura juridic a conferinelor internaionale

4. Clasificarea conferinelor internaionale

Seciunea II. Caracteristici ale conferinei internaionale

1. Entitate finit

2. Obiectul special i scopul limitat

3. Lipsa de capacitate juridica

4. Organele ad-hoc aleseCAPITOLUL II: ORGANIZAREA I DESFURAREA CONFERINELOR INTERNAIONALE

Seciunea I. Convocarea conferinelor internaionale

1. Iniierea organizrii unei conferine internaionale

2. Invitarea

3. Pregtirea conferinei4. Delegaiile i deplinele lor puteri

Seciunea II. Desfurarea conferinelor intrenaionale

1.Organele de lucru ale conferinei

2. Preedinia

3. Secretariatul3. Ordinea de zi

4. Limba

5. Statutul juridic al participanilor la conferinele internaionale

CAPITOLUL III: REZULTATELE CONFERINEI

1. Tratatul

2.Declaraiile

3. Protocoalele

4. Recomandrile 5. Actul finalCONCLUZII

BIBLIOGRAFIE

Un congres consacr triumful unei politici,

conferina consacr un drept sau o organizare.

Marcel SiebertCapitolul I: Noiuni introductiveSeciunea I. Noiunea de conferin internaional1. Definiia conferinei internaionale Conferina sau congresul internaional este o reuniune de organe ale statelor, convocat n scopul examinrii n comun a unor probleme de interes internaional. Ele constituie - sub aspect istoric -nceputul diplomaiei multilaterale, o form organizat de concretizare a colaborrii internaionale, reprezentnd un anumit grad de instituionalizare a acestei colaborri. Congresele sau conferinele internaionale constituie deci un cadru organizat pentru desfurarea de activiti diplomatice, negocieri, aplanri de conflicte, stabilire de reguli, formularea de soluii i poziii etc. Experiena acumulat i prin aceste conferine a constituit un model pentru organizarea ulterioar de ctre state a organizaiilor internaionale.Conferina internaional este o reuniune de persoane reprezentnd diferite state sau organizaii internaionale n scopul discutrii i cutrii prin negocieri a unor soluii privind probleme de interes comun. Aadar, caracteristic pentru o conferin internaional este calitatea participanilor de a fi reprezentani ai statelor sau organizaiilor internaionale. Aceasta face i distincia dintre ea i o alt form de reuniune de oameni politici, de tiin, sau alte domenii, din diferite ri, care se ntlnesc pentru schimburi de idei, informaii, dezbateri etc. Prin urmare, o conferin internaional (adic a realizri unor relaii dintre state), este alctuit din delegai ai statelor participani la o reuniunea de interes internaional interstatal. De aceea o reuniune de societi neguvernamentale, de experi sau specialiti care nu au statut de delegai oficiali" nu este o conferin internaional n accepiunea dreptului internaional.

2. Conferina form i metoda a diplomaiei Reuniuni internaionale au existat nc din antichitate, polisurile greceti organizau asemene ntlniri intre ele pentu a dezbate i hotr aciuni comune, de regul, pentru a crea aliane, sau a declara rzboi.Grecii numeau ntrunirile acestea fie congrese, fie conferine .In secolele X-XIV, papii au organizat reuniuni internaionale denumite concilii generale, la care participau, alturi de clerici, i soli ai monarhiilor laice. n aceste concilii se dezbteau i probleme politice, cum este cazul conciliului de la Clermont din anul 1095, la care s-a hotrt nceperea cruciadelor sau cel de la Basel (1431-1445), care a ncercat s rezolve litigiul dintre Lituania i Polonia, la Conciliul de la Constana (1414-1418) au paticipat i delegai ai lui tefan cel Mare .n secolul XV dup acest model s-au organizat congrese ale suveranilor laici , care au dezvoltat aceast form de contacte internaionale, contribuind la consolidarea i sistematizarea normelor de drept internaional ; n secolul XII prin notele" specialitilor prezentate suveranilor pentru a susine anumite pretenii, n special privind succesiunea la tron, avnd ca baz juridic doctrinele" postglosatorilor, se afirm de ctre state normele de drept internaional, la conferinele internaionale. Pacea westfalic, nceput n anul 1644 i ncheiat n anul 1648 prin semnarea tratatului de la Munster, a marcat nceputul congreselor europene, care au contribuit la crearea ordinii europene, care au contribuit , in special prin organizarea pcii.

Aceste ntlniri au disprut din practica statelor o period, reaprnd n sec XIX, sub denumirea fie de congrese, fie de conferine. Dac n trecut prin conferine (congrese) se organiza colaborarea militar sau se negocia pacea, astzi statele reglementeaz cooperarea lor n domeniile politice, ale comerului, transferului de tehnologie, cooperarea tiinific i cultural; prin conferine, se realizeaz ceea ce am numit diplomaia normativ, adic se creaz sau se codific norme de drept internaional, prin conferinele internaionale se instituie organizaii internaionale, care preiau n regim independent, diplomaia multilateral.

Phillippe Cahier observ c, incepnd cu secolul XX, reuniunile, indiferent la ce nivel erau participanii, se numesc conferine, ceea ce nu este tocmai exact, cci a continuat s se denumeasc congrese reuniunile internaionale cu caracter economic, social, profesional - n special cele organizate n cadrul unor organizaii internaionale - i se numesc conferine diplomatice reuniunile de state avnd un caracter politic, mai mult sau mai puin pronunat, el definete conferina internaional ca O reuniune de delegai ai statelor sau ai organizaiilor internaionale care urmrete rezolvarea unei probleme de interes comun prin discui libere i prin negocieri, stabilind cu acest prilej fie norme de drept, fie o procedur comun, fie alte sarcini comune.

Rezult c o conferin internaional, indiferent cum se numete, are urmtoarele trsturi: este o reuniune format din reprezentani ai unui subiect de drept internaional - state sau organizaii internaionale interguvernamentale, ca actori principali ; numrul acestora nu trebuie s fie prestabilit; la o conferin internaional pot fi i invitai, care au rolul ajuttor existena conferinei este limitat n timp, de regul, fixat la nceput de delegai; scopul reuniunii trebuie s fie rezolvarea, prin negocieri, a unei problematici dinainte fixat, fie prin adoptarea de norme juridice generale, fie prin stabilirea unui regim juridic unei situaii internaionale sau fixarea unei poziii comune, recomandat statelor participante, summit-urile (conference de sommet) care, au ca scop o informare n vederea adoptrii unor msuri comune ulterioare nu sunt conferine internaionale ; metodele folosite trebuie sa fie discuiile libere i negocierea.

Vizitele de informare nu constituie conferine: Adenauer, fost cancelar al R.F. Germania, a fost la Washington, n anul 1961, pentru a discuta criza Berlinului; in acelai scop, generalul De Gaulle, fost preedinte al Franei, a fost la Londra s discute cu premierul britanic, McMilan; la 25.12.1999, preedintele Franei, Jaques Chirac, a fcut o vizit lui Tony Blayr, premierul Angliei, pentru pregtirea summitului de la Helsinki, care urma s discute lrgirea Uniunii Europene.Fie c erau denumite conferine, fie c se numeau congrese, reuniunile internaionale ofereau n ambele cazuri posibilitatea unor ntlniri ale reprezentanilor statelor, care i propuneau discutarea i rezolvarea unor probleme eseniale, asupra crora statele aveau poziii diferite. Conferinele i congresele internaionale constituiau astfel un cadru organizat pentru desfurarea activitii diplomatice, reprezentanii statelor participante strduindu-se ca prin negocieri s aplaneze divergene, s stabileasc reguli sau s formuleze principii de drept internaional, care s contribuie la stabilitatea, i dezvoltarea relaiilor internaionale. A aprut ceea ce mai trziu s-a numit diplomaia multilateral. Indiferent de scopul n care sunt convocate, scop care poate fi politic sau tehnic, reuniunile internaionale conin n marea lor majoritate un element politic. Acest element este pus n eviden de faptul c reprezentanii statelor, la reuniuni au caracter tehnic. Termeni de congres" , conferin", reuniune internaional" .a. sunt i pot fi utilizai ca sinonimi. Unii autori au ncercat s fac distincie i s-i delimiteze, dar practica nu confirm importana unor asemenea delimitri. Ele sunt mai degrab nite demersuri artificiale fr relevan. 3. Natura juridic a conferinelor internaionale

Natura juridic a conferinei internaionale este specific: instituionalizarea (cu caracter de stabilitate) conferinei face s nu i se atribuie capacitate juridic internaional, ea nu devine deci subiect de drept internaional, ci constituie un cadru de negociere i desfurare a unor raporturi internaionale. Ea nu constituie deci un organ" de politic al statelor participante, ea nu are o voin proprie, ci exprim voina acelor state participante.De aceea, fa de o decizie a unei conferine internaionale contrara voinei unui stat, statul respectiv poate s nu se considere legat sau obligat n cazul, ns, al unei decizii a conferinei unei organizaii internaionale al crui membru este acel stat, poate - n anumite situaii - s fie obligat a ndeplini acea decizie. Aceasta depinde i de prevederile statutului acelei organizaii la care a consimit s fie membru. Chiar dac nu are calitatea juridic de subiect de drept internaional, conferina internaional nu este lipsit de orice implicaii sau efecte juridice internaionale, n acest sens, ea este titulara unei competene de organizare i autonomie organizatoric intern: i instituie organe proprii, i elaboreaz regulament propriu, angajeaz o rspundere proprie fa de actele pe care le adopt etc, deci, i asum i dobndete o individualitate operativ proprie. Aceasta a fost apreciat de literatur a fi, chiar i temporar, o manifestare a personalitii juridice proprii, n acelai sens sunt menionate i dispoziiile Conveniei de la Viena din 1975, prin care se atribuie conferinei" competene, drepturi, faculti i obligaii juridice. Acestea fac ca n mod teoretic i practic, conferina s apar ca un quasi-subiect de drept diplomatic, distinct de statele care particip la constituirea i desfurarea ei.n privina conferinelor internaionale nu exist un drept cutumiar. Experiena acumulat a degajat totui anumite practici, reguli comune n organizarea i desfurarea acestora. Conferina de Pace de la Haga (din perioada interbelic) a contribuit la precizarea i aplicarea mai multor norme i reguli cu caracter procedural relativ la reuniunile internaionale (convocare, pregtirea ordinii de zi, organizarea de comisii etc). O ncercare de codificare a acestor norme de ctre comisia de experi a Societii Naiunilor a fost abandonat.

Problemele procedurale implicate de organizarea i desfurarea, respectiv de elaborarea, adoptarea i natura juridic a documentelor unei conferine internaionale sunt deosebit de numeroase i complexe, cu multiple interferene de drept diplomatic.Conferina internaional nu se ridic, ntr-adevr, la calitatea de subiect de drept internaional; totui, ea i face simit prezena n snul comunitii internaionale i apare ca un veritabil actor al relaiilor internaionale. Conferinele sunt titulare ale unor competene de organizare i de autonomie (legitimate n baza dreptului diplomatic general, s-i instituie organele necesare desfurrii lucrrilor i s edicteze norme regulatorii propriei lor structuri i aciuni); ele i angajeaz o rspundere proprie, deoarece hotrrile pe care le iau (adoptarea unui text definitiv de convenie i deschiderea acesteia spre semnare, aprobarea unor recomandri .a.) sunt atribuite de dreptul internaional, mai curnd conferinelor, iar aceast angajare a fost considerat drept o personificare temporar a conferinei n acest sens, sunt menionate dispoziiile Conveniei de la Viena din 1975, prin care se atribuie conferinei competene, drepturi, faciliti i obligaii juridice, ceea ce o face s apar ca fiind un quasisubiect de drept diplomatic n mod net distinct de state sau chiar n opoziie cu statele nsei (n special statul gazd).Importana regulilor de procedur cu privire la organizarea i desfurarea unei conferine este nvederat de necesitatea de a se asigura realizarea n continuare a normelor materiale ale dreptului internaional adic, n special, s se asigure exprimarea deplin a voina statelor reprezentate, pentru c numai n acest fel, rezultatele conferinei pot fi nsuite, iar statele respective se vor considera legate prin angajamentele asumate, inclusiv prin normele de conduit elaborate.Nu exist ns, un drept cutumiar referitor la organizarea conferinei internaionale; s-au degajat totui, anumite practici repetate i generale sau chiar reguli comune, care au aplicaie fa de ntreaga categorie a conferinelor.Conferinele pentru Pace de la Haga au contribuit la precizarea i aplicarea multor norme cu caracter procedual relativ la reuniunile internaionale (convocarea conferinei, pregtirea ordinii de zi, organizarea activitii n comisii .a.), iar Comisia de experi a Societii Naiunilor pentru codificarea progresiv a dreptului internaional a examinat posibilitatea de a codifica regulile de procedur ale diferitelor conferine internaionale. Propunerea a fost pn la urm, abandonat. S-au facu ns, eforturi pentru uniformizarea procedurilor conveniilor internaionale convocate sub auspiciile organizaiilor internaionale, att n timpul Societii Naiunilor, ct i al Naiunilor Unite. Dei nu exist reguli obligatorii n ceea ce privete procedura conferinelor internaionale crora statele trebuie s li se supun, s-au formulat anumite reguli care, n general, au un caracter supletiv, de model ce este, adesea, urmat; oricum, aceast procedur preluat sau elaborat - trebuie s fie n concordan cu normele fundamentale ale dreptului internaional. Notm c aceste reguli tind s dobndeasc un caracter de generalitate, alctuind acea parte de sine stttoare a dreptului internaional, numit proceduri internaionale. Conferinele internaionale ca i organizaiile internaionale formeaz obiectul de reglementare pentru dreptul diplomatic, i dreptul internaional public general. Dar, pe cnd dreptul internaional public reglementeaz cadrul general, modul de adoptare a deciziilor i efectele lor juridice, dreptul diplomatic reglementeaz metodele de negociere n cadrul conferinelor, procedurile privind naterea raporturilor delegailor cu organele conferinei i regimul juridic al conferinei i al delegaiilor faa de statul de reedin, adic imunitaile i privilegiile acestora.Conferinele internaionale nu beneficiaz de o convenie multilateral, care s reglementeze funcionarea lor, subcomisia conferinei de la Viena din 1961, nsrcinat cu reglementarea diplomaiei ad-hoc, nu a reuit s propun un proiect de acord, dat fiind lipsa de practic internaional n materie.

Primele reguli de organizarea a conferinelor (congreselor), au aprut n secolul XVII, bazele fiind puse de Congresul de la Munster, ele au fost dezvoltate, ntr-o msur, de Congresul de la Viena din 1815 . Un rol important l-au avut conferinele de pace de la Haga din 1899 i 1907, care au aprobat reguli de procedur ale reuniunilor temporare , n secolul XX numeroase regulamente au stabilit modul de funcionare a conferinelor internaionale: conferinele de la Caracas (1924), Lima (1938), Versailles (1919), Paris (1946), Belgrad (1948) . Conferinele convocate de ONU au determinat o practic ce tinde s devin cutumiara.Cteva norme juridice, cu titlu regional, au fost stabilite n convenia de la Havana din anul 1928, potrivit creia funcionarii diplomatici sunt mprii n ordinari" i extraordinari " (art 2). Funcionari extraordinari sunt cei nsrcinai cu o misiune special", cei acreditai s reprezinte guvernul la o conferin" sau la congrese" ori pe lng o organizaie internaional". Convenia de la Viena asupra reprezentrii statelor n relaiile lor cu organizaiile internaionale cu caracter universal, din 1975 de reprezentanii statelor la lucrrile unui organ al organizaiei internaionale sau ale unei conferine, care se numesc delegai/delegaii de observatori reprezint statele nemembre ale organizaiei sau care nu particip cu drept de vot la conferin; reprezentanii

permaneni sunt acreditai permanent n cadrul unei misiuni permanente pe lng o organizaie internaional.Convenia definete aceleai categorii de.personal ca i convenia de la Viena din 1961, att pentru conferine ct i pentru organizaii:

a) personal diplomatic, din care se detaeaz funcia de conducere - ef de delegaie sau reprezentant permanent;

a) personal administrativ i tehnic;b) personal de serviciu;c) personal n serviciu privat.

Regimul juridic al acestor categorii este acelai fie c este vorba de personal al misiunii diplomatice bilateral, delegai la conferine sau organizaii sau personal aflat n misiuni speciale.La nceputul lucrrilor, conferinele adopt propriile reguli de procedur-numite, de obicei, regulamente care in seama de practica de pn acum, de principiile generale de drept internaional i, desigur, pot crea norme proprii.4. Clasificarea conferinelor internaionale

Conferinele internaionale pot fi clasificate dup mai multe criterii, cum sunt: al scopului (general-politic sau restrns, de specialitate); al obiectivelor (deliberative, legislative sau informaionale); al sferei participanilor (deschise tuturor statelor, anumitor grupuri de state, membrilor unei organizaii internaionale etc);

dup rangul sau nivelul participanilor :efi de state, efi de guverne, minitri de externe, alte categorii de funcionari de stat.Seciunea II. Caracteristici ale conferinei internaionale1. Entitate finit

Este caracteristica ce deosebete conferina de reuniunile periodice ale organismelor internaionale care au legtur ntre ele prin temele tratate.Potrivit definiiei pe care am dat-o, conferina internaional are o existen, de sine stttoare, fiind independent de conferinele care o preced sau de cele care-i urmeaz.ntreruperea eventual a conferinei este determinat, de obicei, de necesitatea ca reprezentanii statelor s raporteze guvernelor lor stadiul la care au ajuns lucrrile, s informeze asupra poziiilor diferiilor participani i opiniei generale care s-a format i, mai ales, s capete noi instruciuni fa de situaiile create.ntrerupeile nu afecteaz caracterul de entitate finit al conferinei. Aceasta relev deci i lipsa de periodicitate a acesteia ntradevr, o conferin este convocat pentru reglementarea unei anumite probleme i dup atingerea scopului propus i ncheie lucrrile. Situaii speciale snt cele n care unele conferine snt instituionalizate dobndind trsturi caracteristice organismelor internaionale. Astfel, n timpul primului rzboi mondial a funcionat Consiliul Suprem de Rzboi, al crui nucleu permanent era format din primii minitri ai puterilor aliate I -Anglia,Frana, Italia.2. Obiectul special i scopul limitat

Obiectul special i scopul limitat reprezint o alt caracteristic a conferinelor internaionale.

Conferina este convocat n vederea unui scop special: discutarea i stabilirea condiiilor de ncheiere a pcii, reglementarea prin mijloace panice a unui litigiu internaional, stabilirea unor norme de drept internaional aplicabile unui anumit domeniu de activitate internaional etc.Spre exemplu, n scopul reglementrii panice a problemei coreene i restabilirii pcii n Indochina a fost convocata conferina din 1954, care a lucrat n dou etape corespunztor celor dou obiective urmrite.Pentru codificarea dreptului mrii s-a inut la Geneva, n anul 1958, o conferin la care au fost adoptate 4 convenii internaionale.Pentru organizarea colaborrii economice internaionale i stabilirea cilor i mijloacelor prin care comerul internaional s contribuie la dezvoltarea economic a tuturor rilor n primul rnd a celor n curs de dezvoltare s-a organizat la Geneva, n 1964. De o mare importan este stabilirea ct mai exact a scopului conferinei internaionale, pentru ca ea s fie eficient.

De obiectul conferinei depinde care anume state vor fi invitate la lucrrile acesteia i care va fi nivelul ele reprezentare. Obiectul conferinei are influen i asupra locului organizrii ei.3. Lipsa de capacitate juridica

O conferin internaional este o metod de politic extern acceptat de state i nu un organ de politic extern al statelor. Sub acest aspect nu se concepe o conferin internaional s intre n raporturi juridice internaionale. Ea trebuie considerat ca o entitate temporar, comun diferitelor state care o compun. Conferina cu privire la relaiile consulare este astfel o entitate- autonom cu caracter propriu, care nu trebuie confundat nici cu statele ce au participat la ea i nici cu organizaia sub auspiciile creia a fost convocat .Altul este cazul unui organ deliberativ larg ce aparine unei instituii internaionale. Conferina FAO , spre exemplu, care cuprinde totalitatea statelor membre ale organizaiei, posed o capacitate juridic internaional, n limitele constituiei adoptate de statele membre ale FAO.4. Organele ad-hoc alese Alegerea preedintelui, vicepresedintelui i raportorului care constituie biroul conferintei- precum i de stabilirea comisiilor, comitetelor i grupelor de lucru este necesar pentru desfurarea lucrrilor. Aceste organe, alese din rndul participanilor au funcii limitate la scopul pentru care au fost, constituite. Ca atare ele i ndeplinesc atribuiile ce le au prin regulamentul de procedur adoptat, atita timp ct dureaz conferina, dup care funciile lor nceteaz.Capitolul II: Organizarea i desfaurarea conferinelor internaionaleSeciunea I. Convocarea conferinelor internaionale1. Iniierea organizrii unei conferine internaionale

Primul moment din lanul procedural diplomatico-congresual l constituie convocarea conferinei nsi.Iniiativa convocrii unei conferinei internaionale poate s aparin acelei entiti care este calificat pentru acest scop: unui stat, unui grup de state sau unei organizaii internaionale investite cu o competen special ntr-un sector anumit de relaii.

Pn recent, iniiativa unei conferine venea, n mod constant, de la o personalitate internaional, cel mai adesea de la eful unui stat sau al unui guvern,din ce n ce mai frecvent, n ultimul timp, sunt conferinele inivocate prin intermediul organizaiilor internaionale Conferinei de la Viena din 1961 privind relaiile diplomatice sau a aceleia din 1963 privind relaiile consulare .a. n alte cazuri, organele organizaiilor internaionale respective pregtesc, ele nsele, textele de convenii ce vor fi supuse statelor pentru acceptare (toate conveniile internaionale n domeniul muncii sunt pregtite de conferinele anuale ale O.I.M.).Conferinele internaionale implic, de obicei, ca sarcin pentru ele, nu numai obligaia detratament datorat fiecrei delegaii, ci i sarcini financiare pentru a contribui la organizarea conferinei i a asigura delegailor ospitalitatea necesar, nici un stat nu este obligat s gzduiasc o conferin internaional ori s primeasc pe teritoriul su delegaii participani la aceast conferin, doar dac o obligaie n acest sens, a fost formal asumat, principiul general careconsacr ius excludendi alios este n favoarea statului teritorial n raport cu orice organe strine.La invitaia ce le-a fost adresat, trebuie s existe rspunsul afirmativ al statelor invitate. Libertii pe care o are un stat de a lua iniiativa convocrii unei conferine internaionale, i corespunde libertatea oricrui alt stat de a participa sau de a declina participarea la aceasta. Cu toate acestea, n unele cazuri, poate exista un interes care s determine un stat s participela o conferin unde se reglementeaz o problem de mare importan. 2. Invitarea

Invitarea la conferin constituie o decizie politic. Principiul egalitii n drepturi a statelor impune ca, la conferinele internaionale de interes general, s fie invitate a lua parte toate statele. Prin urmare, sunt invitate la conferin, de regul, toate statele interesate, principiul universalitii conferinelor internaionale constituind o norm de conduit; alegerea statelor depinde ns, de criteriul general stabilit pentru scopurile convocrii conferinei i care o caracterizeaz n ceea ce privete finalitatea i importana sa. Stabilirea participanilor la o conferin trebuie s se fac dup criterii care, permind participarea tuturor statelor interesate, s asigure n acelai timp, i obinerea unor rezultate care s fie aplicabile unui ct mai mare numr de state. Reuita unei conferine se msoar, adeseori, prin gradul de acceptabilitate a soluiei i nu necesarmente prin soluia n Conferinei de la Viena din 1961 privind relaiile diplomatice sau a aceleia din 1963 privind relaiile consulare .a. n alte cazuri, organele organizaiilor internaionale respective pregtesc, ele nsele, textele de convenii ce vor fi supuse statelor pentru acceptare . Convenia privind reprimarea genocidului a fost redactat de Comisia Adunrii generale O.N.U. i aprobat de Adunarea general din 1948 .a. n determinarea noiunii de stat interesat, trebuie s plecm ns, de la anumite criterii; o delimitare a cercului statelor interesate ne este oferit de natura i obiectul conferinei; o alta, de poziia sine, pentru c valoarea unei reguli este judecat prin prisma capacitii de a fi aplicat.

Dac scopul urmrit de conferin este s reglementeze un diferend, vor trebui s fie invitate cel puin statele implicate n acel diferend.

Dac scopul conferinei este de a elabora i adopta textul unui tratat care va conine norme de drept internaional i institui obligaii internaionale (a legifera" - cum spun unii juriti), este normal ca toi membrii comunitii internaionale s fie invitai .a.Practica O.N.U. este n sensul de a invita ia conferine toate statele membre O.N.U., cele care sunt membre ale instituiilor sale specializate, precum i cele care sunt pri la Statutul C.L.J.; aceast soluie a fostmotivat pe ideea c este vorba de o conferin organizat de O.N.U. i, nconsecin, s-ar putea admite c numai statele care sunt legate, n vreun fel,de O.N.U. pot s participe. Dar aceast practic nu a asigurat promovareaintegral a principiului universalitii conferinelor internaionale, fiindexcluse de la reuniunile internaionale organizate de ea, statele care nu fceau - iar unele nu fac parte nici n prezent din O.N.U. i din instituiilesale specializate.

n doctrin s-a ncetenit opinia dup care, atunci cnd exist intenia stabilirii unor reguli de drept diplomatic valabile pentru ntreaga comunitate internaional, trebuie s fie invitate toate statele, pentru a se asigura o participare ct mai larg cu putin; n acest sens, este i Rezoluia nr. 366 (IV) adoptat de Adunarea general n 1949, pentru a reglementa convocarea conferinelor internaionale de ctre E.C.O.S.O.C. (prevede expres posibilitatea de a invita i state nemembre).Iniiativa convocrii unei conferinei trebuie adus la cunotina fiecrui stat interesat sau anunat organizaiei chemate s o cunoasc, pentru a se pronuna asupra participrii sale Invitaiile se fac, n mod normal, nainte de nceperea conferinei n timp util, dar se pot face i n timp ce conferina se afl n curs de desfurare 3. Pregtirea conferinei Conferina internaional trebuie s fie bine pregtit att pe plan internaional, ct i pe plan intern; ntr-o conferin care nu este pregtit cum se cuvine, se va pierde mult timp pentru discuii ndelungate i sterile cu privire la ordinea de zi sau alte aspecte procedurale, putnd chiar sajung ntr-un impas. Cu ct sunt mai importante problemele de tratat, cu att este mai necesar o pregtire atent a conferinei n cazul n care obiectul conferinei l constituie problemele de o anumit complexitate i ar pune faa n fa interese divergente, innd seama i de problemele pe care le ridic participarea unui numr mare de state, succesul conferinei nu poate fi atins fr o pregtite prealabil minuioas.Pregtirea presupune mai nti, fixarea obiectului conferinei i stabilirea unei ordini de zi provizorii, examinarea elementelor i a modalitilor de soluionare a problemelor n discuie, stabilirea localitii unde va avea loc conferina .a. n cadrul pregtirii, intr i stabilirea ordinii de zi preliminare (provizorii) a conferinei precum i a modalitii convocrii reuniunii.n privina alegerii metodelor folosite, se pleac de la ideea c o conferin constituie o manifestare de voin liber i independent, care nu este ceva impus i deci, nu s-ar putea aplica, n mod automat, anumite reguli prestabilite, ci trebuie sa fie convenite de ctre participanii li aciune. Pregtirea unei conferinei se face, prin consultri (sondaje diplomatice, contacte preliminare .a.) ntre statul care ia iniiativa convocrii conferinei i eventualii participani, n scopul de a stabili modul de convocare i condiiile de organizare a conferinei.Sarcina pregtirii conferinei revine guvernului care a luat iniiativa organizrii conferinei; el va trimite chestionare altor guverne, va cuta s apropie punctele de vedere divergente, va redacta cu privire la fiecare punct din program, un expozeu al vederilor exprimate de ctre statele consultate, pentru a se degaja o viziune de ansamblu care s serveasc dreptbaz pentru discuii. Este posibil ca pregtirea unei conferine s fie precedat de reuniuni de lucru, de reuniuni de experi ai statelor interesate, n intenia de a asigura o baz imparial a conferinei n cazul n care o organizaie internaional are iniiativa convo crii conferinei, se desemneaz o comisie sau un comitet Preparatoriu, un comitet de experi i o comisie de redactare etc. care au sarcina elaborrii textului ce va fi supus conferinei.n cazul n care au loc sub auspiciile unei organizaii internaionale, conferinele sunt minuios pregtite de un organism imparial (conferinele de codificare a dreptului internaional de la Viena s-au desfurat pe baza proiectelor elaborate de Comisia de Drept Internaional). 4. Delegaiile i deplinele lor puteri

Compunerea delegaiilor la o conferin internaional constituie o chestiune care ine esenialmente de competena intern a statelor pe care delegaiile respective le reprezint.

Numrul i compoziia delegaiei sunt stabilite n funcie de obiectul conferinei, neputnd s fie acelai n cazul unei conferine politice, ca i n cazul uneia tehnice.

Nivelul delegaiei va depinde de importana conferinei. Astfel, eful delegaiei poate fi un ministru de externe, un ambasador sau un alt diplomat; se cunosc i cazuri de conferine; care se in la nivelul efilor de stat sau de guvern. De regul, conducerea delegaiilor este ncredinat specialitilor n domeniul relaiilor externe (diplomailor).

Lista membrilor delegaiilor trebuie s fie trimis dinainte ministerului afacerilor externe al statului pe teritoriul cruia va avea loc conferina, ntruct de aceasta sunt legate o serie de aciuni care in de organizarea practic a conferinei, cunoscnd numele membrilor delegaiilor, statul respectiv le elibereaz o legitimaie care atest calitatea lor; tot pe aceast baz, se va ti c aceste persoane sunt beneficiare ale privilegiilor care se acord n asemenea situaii; n sfrit, statul gazd va putea refuza s admit pe teritoriul sau un delegat strin care este persona nan grata. Cu toate acestea, un refuz de a admite, ca delegat, o anumit persoan nu trebuie s apar, dect ca o msur excepional i pentru motive foarte grave; contrar a ceea ce se ntmpl n cazul unui ef de misiune diplomatic, motivele refuzului de admitere trebuie s fie comunicate statului pe care delegatul respectiv l reprezint. Potrivit unei norme de natur consuetudinar, nu este necesar ca statul participant la conferin s cear agrementul statului gazd pentru delegaia sa la conferin; acesta din urm poate ns, pretinde comunicarea n prealabil, pe cale diplomatic, a numelui efului i membrilor delegaiei care vor fi considerai ca acceptai, afar dac se notific c un delegat este persona non grata.La conferin pot participa i observatori. Observatorii nu au drept de vot i nu pot interveni n dezbateri.

Pentru a reprezenta guvernele lor la conferina internaional respectiv, delegaii trebuie s fac dovada calitii lor; n acest scop, trebuie s li se dea depline puteri care s le confirme competena de reprezentare la conferina n cauz.

Deplinele puteri sunt documentele emise de ctre eful de stat ori de ctre ministrul afacerilor strine sau de eful de guvern, prin care se atest ca eful delegaiei sau delegaia ca atare, posed abilitarea necesar pentru a lua parte la negocierile respective i a ncheia i semna tratatul care, eventual, ar rezulta din acestea; deplinele puteri sunt comunicate (prezentate) secretariatului conferinei.Seciunea II. Desfurarea conferinelor intrenaionale

1.Organele de lucru ale conferinei

La deschiderea conferinei particip o personalitate a statului gazd-eful de stat sau ministrul afacerilor externe; el ine discursul de deschidere n cadrul edinei plenare, uneori acetia prezideaz lucrrile; de regul, ns, preedintele i vicepreedinii se aleg, dup care se voteaz regulamentul interior i ordinea de zi i se trece la desfurarea lucrrilor propriu-zise.

Lucrrile au loc n plenare si n comisii

Preedintele conferinei are un rol important; el conduce dezbaterile, dar poate propune el nsui un text cu o versiune conciliatoare, pe baza cruia se angajeaz discuii; preedintele d putere de autenticitate, prin semntura sa, documentelor aprobate.O structur neformal sunt grupele de state" sau chiar grupuri de interese"; statele se regrupeaz pe zone geografice sau pe zone de interes formnd n cadrul conferinelor nu numai un cadru de cooperare pentru susinerea unui punct de vedere comun, dar chiar lobby pentru a-1 impune; la acesta din urm pot participa i organizaiile neguvernamentale.Conferinele pot avea de rezolvat probleme multiple i complexe; dat fiind timpul scurt afectat lucrrilor, se organizeaz comisii de lucru.Comisiile se pot divide n subcomisii. Comsiile se aleg de conferin, practic eful delegaiei desemneaz un membru al delegaiei sale. Comisia se ntrunete, pentru prima oar, n edin plenar adic edina la care iau parte toate delegaiile participante la conferin. Printre discursurile de deschidere a conferinei, cel mai adesea, se pronun discursul de bun venit de ctre eful de stat sau de ministrul de externe al statului gazda .Pentru desfurarea normal a lucrrilor conferinei, este necesar;, n toate cazurile, alegerea organelor acesteia care alctuiesc mecanismul, adeseori complicat ce asigur funcionarea conferinei: preedintele, biroul, diverse comisii. Aceste organe pot fi: organe permanente (rmn n funcie pn la nchiderea conferinei) - adunarea general, secretariatul, organe temporare (preedintele provizoriu, raportorul etc); organe primare (adunarea generala), de gradul doi (preedintele, comisiile) sau de gradul trei (subcomisii, grupe de lucru); organe plenare, colegiale sau indivi duale, organe deliberative, de control diplomatic-congresul (comisia de verificare a deplinelor puteri, comitete de redactare).Prezentarea (schimbul) i verificarea deplinelor puteri se face, nc de la nceputul conferinei, obinuindu-se ca delegaii s-i prezinte (s schimbe.) deplinele puteri, pentru a exista posibilitatea s se verifice regularitatea reprezentrii lor - adic s se constate daca delegatul respectiv este, n modul cuvenit, abilitat s trateze n numele guvernului sau problemade care se ocup conferina.Pentru efectuarea verificrii deplinelor puteri, se alege, de obicei, o comisie de verificare a deplinelor puteri sau de validare.

2. Preedinia O veche tradiie internaional de curtoazie fa de ara care are onoarea s gzduiasc conferina impune ca, n semn de omagiu, preedinia s fie oferit reprezentantului acesteia.

Alegerea preedintelui prezint o anumit importan, deoarece d rii al crei reprezentant este ales, o anumit satisfacie care ine de prestigiu i, n acelai timp, ofer un rol mai important de jucat n desfurarea conferinei; este i n interesul rii gazd ca reuniunea s se ncheie cu succes.

Din rolul important pe care-1 are de jucat, decurge necesitatea ntrunirii anumitor caliti de ctre persoana ce urmeaz a fi aleas ca preedinte. Unele exigene in de persoana candidatului (competen, adic cunoaterea aprofundat a problemei despre care se trateaz i experiena necesar, autoritate, suplee i perspicacitate, simul imparialiti), altele de factori care n-au legtur cu persoana lui i anume : preedintele trebuie s fie o persoan acceptabil tuturor sau cel puin, majoriti delegaiilor lor (n aceast privin, are importah care este ara pe care o reprezint o mare putere ori un stat mic sau mijlociu, ce politic duce i care este contribuia sa pe planul colaborrii internaionale, care sunt poziiile pe care le promoveaz n problema care se afl pe ordinea ele zi a conferinei .a.).Alegerea preedintelui este pregtit cu grij dinainte i, n acest sens, au loc consultri ntre state i grupe de state, pentru a se ajunge la un acord asupra persoanei.. In cadrul Conferinei pentru Securitate i Cooperare n Europa, a fost promovat acest nou mod de a prezida edinele mult mai democratic, care d expresie deplin egalitii suverane a statelor - preedinia edinelor fiind asigurat, pe baz de rotaie, de ctre minitrii afacerilor externe ai statelor participante, ntr-o ordine rezultnd din tragerea la sori, i numai edinele de deschidere i de nchidere au fost prezidate de ministrul de externe al rii gazd.n ceea ce privete conferinele organizate sub auspiciile organizaiilor internaionale, preedinia este, n genera, dat unei persoane reputate pentru notabila sa competen n domeniul respectiv i care aparine unei ri mici sau unui stat neutru.Alegerea poate avea loc fie prin scrutin secret, fie prin aclamaie n afar de preedintele efectiv, mai poate exista i un preedinte de onoare (manifestare de ordin pur onorific).Preedintele, vicepreedinii i alte persoane alctuiesc Biroul conferinei, care este un organ colectiv. Atribuiile biroului sunt pur tehnice i nu mbrac nici un caracter politic. De regul, biroul asista pe preedinte n organizarea lucrrilor (deliberri asupra ordiriii de zi a conferinei, repartizarea problemelor ntre diferitele comisii ,a.).Dup alegerea preedintelui i a vicepreedinilor conferinei, se procedeaz la alegerea preedintelui i vicepreedinilor diferitelor comisii ale conferinei. Regulamentul de procedur cuprinde reguli cu privire la quorum (numrul de delegaii necesare pentru ca sesiunea s fie considerat valida i deci, s poat adopta decizii valabile), documentul pe baza cruia vor avea loc discuiile (un document de lucru), dreptul la cuvnt i de prezentare a propunerilor i amendamentelor, modul n care are loc votul, limbile oficiale i de lucru ale conferinei, redactarea i publicitatea proceselor-verbale, publicitatea sau secretul deliberrilor, atribuiile preedintelui, funciile secretariatului .a.Folosindu-se de autonomia pe care dreptul internaional i-o confer, conferina i stabilete normele procedurale prapurii. Aceasta are loc prin adoptarea de ctre adunarea plenar a regulamentului de procedur al conferina, fiecare conferin avnd capacitatea juridic de a-i fixa propriul su regulament.Conferinele inute sub auspiciile unei organizaii internaionale sunt sesizate cu un proiect de regulament de procedur redactat de secretariatul organizaiei. Acest regulament conine prevederi asemntoare cu cele din regulamentul de procedur al Adunrii generale a O.N.U. Exist, n general, tendina de stabilire a unor regulamente uniforme pentru conferinele internaionale 3. Secretariatul Secretariatul conferinei ntocmete procesele-verbale ale edinelor, n care sunt menionate punctele de vedere exprimate, deciziile luate etc. Procesele-verbale sunt ntocmite n diferite limbi strine i prezint mare utilitate, fiind de ajutor pentru stabilirea a ceea ce s-a ntmplat la conferin i, mai ales, pentru interpretarea textului ce va fi convenit.

nchiderea discuiei se declar de preedintele reuniunii, dac rezult din poziia delegaiilor, c problema a fost examinat n mod cuprinztor.Votarea se poate face prin ridicarea minii sau a tbliei indicnd numele statului, iar n caz excepional, la cererea unei delegaii, prin apel nominal (par appel nominal sau by a roll-calt) sau prin vot secret. n unele organizaii (G.A.T.T.), hotrrile se iau i prin vot potal.La conferinele internaionale convocate pentru elaborarea i adoptarea textelor de convenii multilaterale, procedura poate lua o varietate de forme tehnice: se voteaz articol cu articol sau n totalitatea lor, se poate cere un vot pe paragrafe sau pe pri din acestea etc. n cazul conferinei organizate de o organizaie internaional, aceasta din urm asigur secretariatul necesar (rezoluia Adunrii generale a O.N.U. nr. 366 (IV) prevede expres c Naiunile Unite vor asigura secretariatul conferinelor convocate sub auspiciile sale). n cadrul problemelor care se pun la o conferin, ne vom ocupa n continuare de:

a) Principiul egalitii statelor i chestiunea votului eu majoritate sau n unanimitate. Printre consecinele principiului egalitii statelor, este de menionat faptul c fiecare stat, oricare i-ar fi importana sau numrul delegailor si, nu are dreptul dect la un vot; c toate statele au acelai drept de a fi reprezentate n diferitele comisii ale conferinei; toate au un drept identic de a lua cuvntul; n sfrit, c un stat nu poate s se vad obligat mpotriva voinei sale i deci, orice decizie trebuie s fie luat n unanimitate, chiar dac opoziia unui singur stat ar face sa eueze ntreaga conferin.

Principiul dominant n materie de vot este acela c toate statele prezente beneficiaz de egalitatea drepturilor.Dar, alturi de principiul un stat - un vot", aplicat n conferine i la majoritatea organizaiilor interguvernamentale, exist i practica votului ponderat. Aa-zisul vot ponderat (weighted) este aplicat n reuniunile organizaiilor unde un stat are mai multe voturi (la F.M.I. i B.I.R.D. i la organizaiile afiliate acestora, numrul de voturi depinde de partea de capital), sau unde exist o formul multipl de vot, prevzut prin dispoziiile constituionale (la O.I.M., datorit structurii tripartite, guvernul are 2 voturi, iar patronii i lucrtorii cte un vot).

Principiul unanimitii a dominat, mult vreme, marile reuniuni internaionale, statele mici gsind n aceast regul o garanie contra marilor puteri i un mijloc de aprare a suveranitii lor. Regula unanimitii i pstreaz ntreaga sa valoare, n conferinele politice importante, unde nici un acord nu ar fi posibil dac nu ntrunete aprobarea tuturor membrilor si; necunoscut la organele O.N.U., regula se aplic ns, n alte organizaii.Pe de alt parte, nu se pot pierde din vedere nici inconvenientele serioase pe care le implic aceast regul a unanimitii, care face, n mod practic, imposibil orice aciune internaional deoarece votul contrar al unui singur stat ajunge s paralizeze orice activitate. Este cunoscut i regula acordului sau absena dezacordului anumitor membri (votul negativ al unui membru permanent ai Consiliului de Securitate invalideaz o decizie luat cu majoritate de voturi). consensului nu este ns la adpost de orice critic1; n lumea a treia, se consider c aceast procedur, nu numai c nu garanteaz respectarea rezoluiilor adoptate, dar ar conferi ntr-un fel, un nou drept de veto tuturor statelor.

b) Condiia quorumului. Regulile de procedur ale majoritii conferinelor prevd c un anumit numr minim de membri sau participani trebuie s fie prezeni la vot, pentru a se adopta hotrri; n lipsa quorumului, nu poate avea loc votul, iar daca totui, s-a votat, hotrrea adoptat poate fi pus n discuie.

3. Ordinea de zi Ordinea de zi se stabilete la prima reuniune a conferinei, unde se prezint un proiect de ordine de zi cuprinznd toate problemele ce seintenioneaz a fi supuse dezbaterii. Proiectul ordinii de zi este elaborat, pe baza contactelor care au avut loc ntre state n perioada de pregtire a conferinei sau elaborat de organizaia internaional sub auspiciile creia se ine conferina. Proiectul este supus discuiei i aprobrii conferinei. Uneori, n jurul ordinii de zi se pot nate controverse i discuiile cu privire la aceast problem pot lua o mare parte din timpul prevzut pentru inerea conferinei (Conferinei pentru revizuirea Conveniei de la Paris privind proprietatea industrial i-au trebuit dou reuniuni - Geneva 1980 i Nairobi 1981 - pentru a se conveni asupra regulilor de procedur).4. Limba Limba folosit n conferinele internaionale a urmat aceeai evoluie, ca i limba diplomatic ntr-o perioad ndeprtat a fost folosit limba latin; mai trziu, locul acesteia l-a luat limba francez, pentru ca, dup primul rzboi mondial, s capete o larg rspndire limba englez, iar Conferina de la San Francisco s consacre principiul multiplicitii limbilor oficiale; necesitile practice au condus la distincia ntre limbile oficiile i cele de lucru. De regul, se apeleaz la un numr restrns de limbi de circulaie internaional n funcie i de limba vorbit de participani; pentru a menaja susceptibilitile participanilor, n organizaii internaionale se admite un numr mai mare de limbi oficiale, dar numai unele dintre acestea sunt i limbi de lucru.

Delegaii se vor putea exprima n oricare din aceste limbi oficiale, iar discursurile inute ntr-una din limbile de lucru vor fi traduse simultan n limbile oficiale ale conferinei; documentele conferinei vor apare n aceste limbi oficiale.

5. Statutul juridic al participanilor la conferinele internaionale Doctrina nu s-a ocupat, n mod special, de chestiunea statutului privilegiat al delegailor la conferinele internaionale. In ceea ce privete practica statelor, nu exist dect art 2 din Convenia de la Havana din 1928 privind funcionarii diplomatici care asimileaz delegaiile la conferine, cudiplomaii obinuii.

Atitudinea statelor arat c ele nsele consider, de datoria lor, s acorde delegaiilor un anumit statut privilegiat. Astfel, statul care gzduiete conferin internaionala, precizeaz, de la nceput, modul de soluionare a acestei probleme, iar pentru a evita orice surpriz, atunci cnd o organizaie internaionala convoac o conferin, ea procedeaz la ncheierea unei convenii n acest sens, cu statul gazd. Aa s-a ntmplat n 1961, cnd O.N.U. a ncheiat un acord cu Austria pentru Conferina de la Viena privind dreptul diplomatic. n conformitate cu acest acord, Convenia general privind privilegiile i imunitile O.N.U. era extins la Conferin idelegaii se bucurau, de acelai statut privilegiat, ca i reprezentanii statelor la reuniunile organelor Ageniei Internaionale pentru Ertergia Atomic, aa cum aceasta rezulta din acordul de sediu dintre Agenie i Austria. Cu prilejul organizrii unor reuniuni la Bucureti (Conferina mondial a populaiei - 1974, Reuniunea pregtitoare a Conferinei O.N.U. privind dezvoltarea tiinei i tehnologiei n folosul dezvoltrii - 1978 .a.) ntre guvernul romn i O.N.U., au fost ncheiate acorduri speciale prin care s-a reglementat statutul reprezentanilor organizaiilor pe teritoriul romn n perioada desfurrii lor.Atunci cnd se pune problema determinrii statutului acestora (n absena unui acord special), ne aflm pe un teren foarte nesigur.

Ar trebui s pornim de Ia ceea ce exist; ca atare, ar trebui s raionm pentru identificarea statutului juridic, n mod specific pentru fiecare categorie de participani la conferinele internaionale. Dac este vorba de o conferin iniiat de o organizaie internationale statutul participanilor se afl deja stabilit n virtutea calitii lor de membri ai misiunii permanente sau ai delegaiei la organizaia respectiv1. n cazul n care conferina este organizat de un stat, suntem ntr-una din ipotezele diplomaiei ad-hoc i se vor aplica regulile acesteia. n acest sens, este "i una din interpretrile date de art. 6 din Convenia privitoare la misiunile speciale (1969).Se admite, de lege ferenda, c statutul privilegiat al delegailor la o conferin internaional trebuie s urmez,e foarte ndeaproape, pe cel al reprezentanilor diplomatici. Ca atare:locul unde se ine conferina se va bucura de inviolabilitate, nici o autoritate local neputnd s ptrund acolo; delegaiilor trebuie s li se acorde faciliti de comunicaie cu organele lor, inclusiv posibilitatea de a se servi de valiza diplomatic i de cifru; delegaii vor avea imunitate de jurisdicie penal absoluta^ ns imunitatea de jurisdicie civil va fi limitat la actele oficiale;privilegiul scutirii fiscale va fi limitat, la cel pe care conveniile generale privind privilegiile i imunitile organizaiilor internaionale i acordurile de sediu l acord, n general, reprezentanilor statelor;scutirile vamale trebuie s le permit s aduc cu scutire bunurile de care pot avea nevoie pentru uzul lor personal, iar bagajele lor nu vor fi inspectate dect daca exist motive serioase sa se cread ca ar conine obiecte al cror import sau export este interzis prin legislaia local.Capitolul III: Rezultatele conferinei

Lucrrile unei conferine se concentreaz n documentele pe care le aprob participanii. Ele pot aprea ca: tratate, declaraii, protocoale, rezoluii, recomandri, moiuni , etc.

1. Tratatul

Tratatele multilaterale se redacteaz ntr-un singur exemplar, sau n attea exemplare cte limbi oficiale exist n uzul acelei conferine. Semnarea tratatului de ctre delegaii se face, de regul, ia ncheierea lucrrilor. Uneori ns, acest lucru este lsat deschis pn ia un termen ulterior, pentru a da posibilitate unor state s reflecteze mai adnc asupra oportunitii semnrii lui. Semnarea unui tratat atrage asumarea drepturilor i obligaiilor prevzute n acel tratat. Acestea vor fi asumate ns numai dup ratificarea tratatului respectiv - dac acest lucru este stipulat n tratatul nsui sau, n anumite situaii, intrarea lui n vigoare este condiionat de un anumit numr de ratificri. n cazul neratificrii unui tratat semnat de o delegaie, neratificarea nu atrage nici o rspundere a acelui stat pentru acel act (uneori neratificrile unor tratate reflect tesiunile sau dezacordul dintre executiv i legislativ. Tot astfel, i guvernele pot evita girul legislativului prin ratificri, ncheind tratate acte internaionale nesupuse ratificrii). Exemplarul unic al unui asemenea tratat se depune i pstreaz la unul din statele nsrcinate n acest sens i care va elibera copii certificate statelor participante care sunt vizate de acel tratat. Pentru a evita riscul nesernnrii tratatului, problemele n dezacord sunt scoase pe un text separat care va fi deschis semnrii de ctre cei interesai. In aceast form, protocolul apare ca i o anex a tratatului i se integreaz n tratatul respectiv. Alteori, protocolul poate exista ca un veritabil tratat cu toate condiiile de form i fond ale acestuia (semnare, ratificare etc). Chiar i atunci cnd conferina nu are succes (nu atinge un asemenea qvorum), este dificil pentru un stat s nu in seama de acel act care oricum a ntrunit acceptul unei majoriti de state. 2.DeclaraiileDeclaraiile sunt actele prin care statele participante la conferin internaional interpreteaz un tratat care se afla deja n vigoare sau declar c sunt de acord s precizeze un punct sau altul al dreptului internaional pe care-l consider obligatoriu i n vigoare.3. ProtocoaleleProtocoalele sunt adevrate convenii care trateaz, uneori, chestiuni minore i sunt legate de un tratat principal. Alteori, se face un protocol cu privire la anumite aspecte ale unei probleme, ca urmare a faptului c nu s-a putut stabili un acord al tuturor statelor - astfel c, dac le-ar fi ncorporat n tratat, ar fi existat riscul ca acesta s nu mai fie semnat, n aceast situaie, se face un text separat cu privire la aspectele respective i protocolul va fi deschis semnrii statelor (la Convenia de la Viena din 1961 au fost alturate dou protocoale din care primul se refer la dobndirea ceteniei, iar al doilea la reglementarea obligatorie a diferendelor).

4. Recomandrile Recomandarile nu au valoare juridic; ele poart asupra punctelor n legtur cu care nu s-a putut ajunge la un acord al statelor, dar problemele sunt considerate suficient de importante pentru a atrage atenia statelor asupra lor i a le face cunoscut dorina conferinei s vad c eleadopt asemenea msuri ori c se conformeaz unei asemenea atitudini.5. Actul finalActul final este, de regul, un act de nchidere n care sunt menionate rezultatele ntregii conferinei (cuprinde o enumerare a actelor adoptate - convenii protocoale, recomandri etc); neavnd nici o valoaren obligatorie pentru statele care-1 semneaz, este semnat de ctre toate statele participante la conferin.

n alte cazuri ns, actul final poate cpta valena unui act politico-juridic de mare importan i rsunet n viaa internaional (de exemplu, Actul Final al Conferinei pentru Securitate i Cooperare n Europa).

Categorie de tratate constatatoare ale dreptului, actele i deciziile (inclusiv declaraiile) conferinei internaionale par s aib o valoare aproape egal, cu aceea de creare a dreptului. Cu toate c, spre deosebire de tratate, asemenea acte nu impun o obligaie juridic imediat statelor participante de a aciona n conformitate cu declaraia sau cu alt act n cauza, statele participante arat c sunt gata s substituie noul text practicii existente.

Concluzii

n ultima perioada asistm la un fenomen de proliferare a conferinelor intenaionale , creandu-se astfel un set de norme juridice care reglemeanteaz aceast impotrant instituie .n general , conferinele sunt organizate mai ales n domeniile n care statele coopereaz. Trebuie s inelegem ca o conferin internaional se deosebete de o vizit oficial sau o vizit de stat, acestea din urm avnd ca scop dezvoltarea contactelor i relaiilor dintre state, chiar dac, cu acest prilej, se ncheie acorduri sau se rezolv probleme care i-au natere intre state.Majoritatea conferinelor internaionale se caracterizeaz prin elementul multilateral , iat de ce este bine s analizm acest subiect in contextul schimbrii viziunii asupra relaiilor intre state; astzi un conflict nu se rezolva prin razboi, dar se folosc meteode panice printre care i metoda conferinelor internaionale. Numrul i importana acestora a crescut ndeosebi n ultimul secol, mai ales ale acelor conferine i reuniuni a cror reprezentare se face la nivelul efilor de state, de guverne sau ale minitrilor de externe. Odat cu aceast evoluie s-au adus i o serie de perfecionri n organizarea, desfurarea i finalitatea lor.Diplomaia se realizeaz eficient numai dac scopul propus de conferin este atins in timp util . Se poate conchide n acest sens c nu exist reguli sau norme obligatorii n aceast materie, dei se contureaz constituirea unui domeniu distinct, de sine stttor al dreptului internaional, denumit proceduri internaionale", n care sunt cuprinse i problemele procedurale ale organizrii i desfurrii conferinlor internaionale.Congresul consacr triumful unei politici, conferina l anun pe acela al dreptului i al organizrii, unor conferine le corespunde o metod autoritar i rapid, esenialmente practic, altora o metod tiinific, egalitar i prudent.BIBLIOGRAFIE

Anghel Ioan, Drept diplomatic i consular, ediia a 2-a , revazut i adugit, Editura Lumina Lex, Bucureti, 2002; Bolintineanu A., Nstase A., Aurescu B., Drept internaional contemporan, ediia a 2-a, revzut i adugit, Ed. All Beck, Bucureti 2000; Bonciog Aurel, Drept diplomatic, Editura Fundaia Romaniei de mine , Bucureti , 2000; Buruian Alexandru, Introducere n practica diplomatic i procedura internaional, Editura Cartier Juridic, Chiinu, 2000; Buruian Alexandru, Drept diplomatic i consular, Editura Arc, Chiinu, 2009; Iacob Gheorghe, Intoducere n diplomaie, Editura Tempus, Iai, 1998; Malia Mircea , Diplomaia , Editura didactic i pedagogic, Bucureti, 1970; Sida Andrei, Drept diplomatic, Editura Risoprint, Cluj Napoca, 1999; Convenia de la Viena asupra reprezentrii statelor n relaiile lor cu organizaiile internaionale cu caracter universal, din 1975 . G. Iacob Intoducere in diplomaie, Editura Tempus, Iai, 1998, p.46

n anul 448 .e.n., Pericle a propus organizarea a Atena a unui congres al reprezentanilor oraelor greceti pentru a hotr refacerea templelor distruse de peri, libertatea navigaie pe mare i asigurarea pcii ; n anul 432 .e.n, s-a inut Conferina Ligii Peloponeziene, pentru a constata c Atena a nclcat tratatul de pace din anul 445; De asemenea, regele Macedoniei, Filip, a prezidat Congresul de la Corint, la care s-a creat Federaia Statelor Greceti.

M. Malia Diplomaia , Editura didactic i pedagogic, Bucureti, p.295

A. Sida , - Drept diplomatic, Editura Risoprint, Cluj Napoca, 1999, p.200

I. Anghel, - Drept diplomatic i consular,,ediia a 2-a , revazut i adugit, Editura Lumina Lex, Bucureti, 2002. p.475

La ratificarea Conveniei din 1961 cu privire Ia relaiile diplomatice, Romnia a fcut o declaraie; prin care a artat c dispoziiile art. 48 i 50 sunt n contradicie cu principiul potrivit cruia toate statele au dreptul s devin pri la tratatelemultilaterale care reglementeaz probleme de interes general.

Preedintele se desemneaz prin negocieri prealabile, pentru a evita situaiile penibile. n plenar, alegerea este formal.

Aceast practic a prut revoluionar"' n anii 1973-1982 la Conferina Naiunilor Unite asupra dreptului mrii, dar s-a observat c este eficient, astfel c a fost folosit i la adoptarea de Rezoluii, cum a fost Declaraia Naiunilor Unite pentru ntrirea eficacitii principiului de neintervenie cu fora", adoptat de Adunarea General a ONU n anul 1987

Anumite reguli cu privire la funcionarii diplomatici" sunt nscrise in Regulamentul de la Viena din anul 1815 care stabilete c funcionarii n misiuni extraordinare nu se bucur de precdere n faa funcionarilor ordinari (art. 3 din Regulament).

Convenia de la Viena cu privire la reprezentarea statelor in relatiile lor cu organizaiile internaionale cu vocaie universal, din 1975, reglementeaz aceast categorie

A. Bolintineanu, A. Nstase , B. Aurescu - Drept internaional contemporan,ediia a 2-a, revzut i adugat, Ed. All Beck, Bucureti 2000, p.154

PAGE 4


Recommended