+ All Categories
Home > Documents > Curs Cosmetica

Curs Cosmetica

Date post: 15-Jan-2016
Category:
Upload: bogdan-sarbu
View: 57 times
Download: 4 times
Share this document with a friend
Description:
Curs
18
Cursul nr. 2 ANATOMIA,FIZIOLOGIA SI PATOLOGIA PIELII
Transcript
Page 1: Curs Cosmetica

Cursul nr. 2

ANATOMIA,FIZIOLOGIA SI PATOLOGIA PIELII

Page 2: Curs Cosmetica

• ANATOMIA = reprezinta stiinta care se ocupa cu studiu formei si structurilor corpului omenesc viu .

• FIZIOLOGIA sistemelor organismului uman Fiziologia se ocupa cu studiul functiilor diferitelor structuri anatomice (celule, tesuturi organe,sisteme) si cu mecanismele de reglare a functiilor si de integrare a lor, astfel incatorganismul sa constituie un tot unitar, in echilibru cu mediul inconjurator. Anatomia si fiziologia sunt studiate impreuna, deoarece constituie o unitate dialectica , forma si functia fiind caracteristicile fundamentale ale materiei vii.

Page 3: Curs Cosmetica

Exista trei functii principale ce ajuta la procesul de dezvoltare a individului:

1.Functia de relatie si adaptare a organismului la mediu: -functia de relatie realizeaza legatura dintre organism si mediul inconjurator. Astfel organismul ia cunostinta despre realitatea inconjuratoare si actioneaza in consecinta la diferiti stimuli din mediul inconjurator. Bazele anatomice a functiei de relatiei:1. Organe de simt : sunt componente nervoase ce prezinta trei segmente

(receptorii, nervii, centri nervosi ) ex. Receptorii pentru analizatorul vizual sunt ochii

2. Sistem nervos –rol de integrare a organismului in mediul inconjurator. Unitatea structurala functionala a sistemului nervos este neuronul. Acesta are rolul de a capta informatiile si a le conduce la nivelul structurilor nervoase centralizate (centri nervosi)

3. Sistemul muscular : totalitatea muschilor din corp formeaza sistemul muscular .Ca pozitie muschii sunt prinsi de oase alcatuind musculatura externa sau pot captusi diferite cavitati ale organelor interne.

4. Sistemul osos : totalitatea oaselor din corp care articulate intre ele formeaza sheletul corpului uman.

Page 4: Curs Cosmetica

2. Functia de nutritie

-organismul are nevoie de substante care sa ii asigure cresterea, sa ii permita repararea uzurilor cat si sa ii furnizeze energia necesara activitatilor fizice si psihice. Aceste substante si le procura din alimente.- Alimentele contin : apa,substante organice si saruri minerale.- Unele componente alimentare ,ca , de ex. apa, unele saruri minerale

si vitaminele sunt utilizate de organism fara a fi prelucrate, iar alte componente sunt transformate in organism in produsi mai simpli (proteinele,grasimile, zaharurile)

3. Functia de reproducere -organele de reproducere sunt parti ale organismului de care trebuie sa avem grija ca si de celelalte organe. Orice influienta favorabila sau nefavorabila aspura unui organ sau sistem se rasfrange si asupra celorlalte.

Page 5: Curs Cosmetica

Efectele alimentatiei asupra pielii

In prezent foarte multe persoane sufera de diverse afectiuni de ordin dermatologic (ex. acneea,psoriazisul) datorita alimenatiei necorespunzatoare.Pentru sanatatea tenului dar si a intregului organism sunt nocive : dulciurile, bauturile acidulate, mancarurile puternic condimentate, carnea grasa, mancare tip fast-food etc.S-a demonstrat ca zaharul din dulciuri si bauturile carbogazoase provoaca acnee sau inrautateste starea in cazul in care afectiunea era de mult prezenta , ne fac mai agitati, sucurile acidulate provoaca transpiratie si probleme digestive. Nu uitati un ten frumos indica un organism sanatos astfel incat atunci cand tenul nostru sufera acesta trage un semnal de alarma ca ceva se intampla in organism. In plus un ten frumos este un ten hidratat , motiv pentru care este esentiala hidratarea zilnica (zilnic minim 2 l de apa) cat si ingerarea fructelor si legumelor (contin vitamine si apa ).

Page 6: Curs Cosmetica

PIELEA• Pielea reprezinta “ oglinda” suferintelor ce provin din ambele medii,

iar manifestarile la nivel cutanat sunt foarte importante pentru patologia generala a organismului.

• Pielea are unu rol deosebit in fiziologia generala a organismului. Ne protejeaza corpul impotriva dezhidratari, are rol de bariera opunandu-se patrunderii agentilor fizici, chimici, biologici in interiorul ei.

• Pielea are un rol important in termoreglare, iar distrugerea integritatii cutanate pe o suprafata mai mare este incompatibila cu viata, datorita tulburarilor metabolice ce se produc in arsuri.

• Pielea reprezintă o suprafață receptorie extrem de vastă, care asigură o sensibilitate diversă, protejează corpul de leziuni mecanice și microorganisme, participă la secretarea unor produse finale ale metabolismului, execută funcțiile de respirație, conține rezerve energetice, leagă mediul înconjurător cu tot organismul.

Page 7: Curs Cosmetica

Notiuni de anatomie a pielii Definitie: pielea reprezinta cel mai mare organ al corpului. Constituie un înveliș neîntrerupt care se continuă la nivelul marilor orificii (gură, nas, etc.) cu o semimucoasă (parțial keratinizată) și care, în interiorul cavităților respective, devine o mucoasă propriu-zisă.

• Suprafața pielii, la un om matur și talie mijlocie, e de 1,5-1,8 m2. Greutatea ei totală corespunde la circa 20% (în medie 14-16 kg), din care circa 15% reprezintă hipodermul (cu variații largi în raport cu corpolența), circa 5% de derm și sub 1% de epiderm.

• Grosimea pielii variază după regiuni: e subțire pe față, frunte, genitale, este mai groasă pe toracele anterior, abdomen și marile pliuri. Grosimea crește la spate și pe suprefețele extensorice ale membrelor, cea mai groasă e la palme și tălpi.

• Elasticitatea pielii se datorează, în primul rând sistemului fibrilar dermic (fibre de colagen ) și mai ales fibrelor elastice. Elasticitatea scade cu vârsta și dispare în stările edematoase sau de scleroză cutanată. Pielea suporta extinderi, presiuni, torsiuni, deasemenea suporta o greutate de 2 kg pe o fasie de 2 cm latime.

• Mobilitatea pielii este variabilă: față de planurile profunde este ușor mobilizabilă la față, torace, membre, penis și puțin mobilizabilă la nivelul palmelor, tălpilor, pe pavilioanele urechilor și pe aripile nazale. Ea scade în procesele de scleroză (cicatrici, scleroze secundare, sclerodermii esențiale).

Page 8: Curs Cosmetica

• Suprafața pielii nu e uniformă, pe ea fiind prezente orificii, cute și proeminențe.• Orificiile sunt de 2 tipuri: unele sunt mari, conducând în cavitățile naturale (gură, nas etc.)

iar altele sunt mici, de-abia vizibile cu ochiul liber, dar bine vizibile cu lupa. Ultimele răspund fie foliculilor piloși (din acestea răsar fire de păr), fie glandelor sudoripare ecrine (porii). Toate orificiile, dar mai ales cele mari, precum și cele foliculare, sunt intens populate de microbi, fenomen ce explică frecvența mare a foliculitelor. Orificiile foliculare reprezintă totodată și locul unde absorbția percutanată a apei, electroliților, medicamentelor (unguente, creme etc.) și altor substanțe, este maximă.

Cutele pielii sunt de 2 feluri:– congenitale (sau structurale) – funcționale- apărând odată cu îmbătrânirea și scăderea elasticității.

• Cutele congenitale - fie cute mari (plica axilară, inghinală etc.),

– fie microcute

A. Cutele mari au unele particularități fiziopatologice ca: – umiditatea mai mare față de restul pielii, – un pH alcalin sau neutru, – pilozitate mai accentuată. – Datorită acestor caractere, ele pot prezenta unele îmbolnăviri specifice ca: micoze, fisuri, intetrigo

etc.

Page 9: Curs Cosmetica

B. Cutele mici sau microcutele – sunt prezente pe toată suprafața pielii reunind orificiile porilor; ele determină astfel mici suprafețe

romboidale, care constituie expresia unei elasticități normale. – microcute dispar la nivelul cicatricelor, în stările de atrofie epidermică sau de scleroză dermică

(sclerodermice). – La nivelul palmelor și plantelor microcutele sunt așezate în linii arcuate dispuse paralel, realizând

amprentele, cu caractere transmisibile ereditar, importante pentru identificarea juridică a individului. – Crestele dintre cute, dispuse de asemenea în linii paralele, prezintă pe ele orificiile porilor sudoripari.

Cutele funcționale se constituie ca urmare a scăderii elasticității cutanate și a contracțiilor musculare (riduri)

Culoarea pielii depinde de:• cantitatea de pigment melanic care conferă nuanțe de la pielea albă (lipsa pigmentului), până la cea

neagră (excesul de melanină). Cantitatea de melanină este determinată genetic, dar variațiile culorii pielii, după latitudinea geografică (de la pol la ecuator), arată și o adaptare. Melanina variază între anumite limite și în funcție de expunerea la razele ultraviolete.

• gradul de vascularizație capilară determină nuanța roz-roșie. Vascularizația mai abundentă a feții produce și anumite particularități morbide regionale: bolile congestive ale feții sunt mai numeroase. Culoarea pielii depinde și de cantitatea de hemoglobină (paloarea în anemii). Pielea copiilor mici este bogat vascularizată și mai subțire, motiv pentru care e roză.

• grosimea pielii influențează culoarea ei: pielea copiilor mici e mai subțire și e roză, pielea de pe palme și plante are o culoare gălbuie datorită stratului cornos (keratinei) mai ales în condiții de hiperkeratoză. Abundența keratohialinei (strat granulos) conferă pielii o culoare albă.

Page 10: Curs Cosmetica

STRUCTURA MICROSCOPICA A PIELII

Pielea este constituită din 3 învelișuri:1. epidermul 2. dermul3. hipodermul

Page 11: Curs Cosmetica

EPIDERMA• Epiderma este alcătuit dintr-un epiteliu stratificat și pavimentos, cornificat, celulele sale

fiind în permanență regenerare.• El este lipsit de vase sangvine, nutriția celulelor are loc prin difuzarea limfei interstițiale

din derm.• Epidermul este un protector mecanic contra pierderilor de apă din straturile profunde

ale pielii și împiedică pătrunderea microbilor în ele.• Celulele epidermului se împart, după origine, aspect microscopic și funcții, în două linii

distincte:– keratinocitele, care constituie marea majoritate a masei celulare ,provin din celulele stratului

bazal, care se divid permanent, celulele fiice fiind împinse spre suprafață. Se realizează astfel o mișcare celulară lentă-ascendentă, în cursul căreia ele se încarcă progresiv cu keratină.

– Melanocitele elaborează pigmentul melanic, care, eliberat din ele, este stocat atât în celulele epidermice În piele se așază între celulele bazale.

In functie de cantitatea de pigment melanic din piele exista mai multe fototipuri cutanate: tipul 1: sunt persoanele care nu se bronzeaza niciodata tipul 2: sunt persoanele care se ard de obicei si se bronzeaza uneori tipul 3 : sunt persoanele care se ard rar si se bronzeaza de obicei tipul 4: nu se ard niciodata, se bronzeaza intotdeauna tipul 5: pigmentatie constitutionala

Page 12: Curs Cosmetica

STRATURILE EPIDERMEI1. Stratul bazal (sau generator) este cel mai profund, fiind în contact cu membrana bazal. Aici

se gasesc dispuse granule de melanină, care are un rol fotoprotector, ferind acizii nucleici (mai ales ADN) de razele ultraviolete .

2. Stratul spinos este situat imediat deasupra celui bazal, din care provine. În mod normal, el este alcătuit din 6-15 rânduri de celule poliedrice, care pe măsură ce urcă spre suprafață devin tot mai turtite. acest strat fiind sediul unor transformări importante în eczemă sau în metaplazii.

3. Stratul granulos este situat deasupra celui precedent, fiind compus din 1-5 rânduri de celule turtite. Caracteristica lor e abundența granulațiilor citoplasmatice de keratohialină. Formează o barieră care împiedică pierderea apei. Această barieră este însă penetrată de gaze, lipide, vitamine, enzime, hormoni sexuali, radiații, glucoză, dar și de substanțe nocive (ex. nicotina).

4. Stratul lucid numit și stratul cornos bazal e format din celule bogate în glicogen, eleidină și grăsimi. Acest strat este ultimul strat vital al epidermului, care împreună cu stratul cornos profund constituie așa-numita "bariera epidermică" (barieră față de apă, substanțele chimice și microorganisme.

5. Stratul cornos este format din celule complet cheratinizate al caror metabolism a incetat , legaturile dintre celulele acestui strat slabesc in asa masura incat acestea se decoameaza si cad.

Page 13: Curs Cosmetica

DERMUL • este situat sub epiderm .Principala sa componenta este colagenul

(70-80%).• Este o patura conjunctiva densa formata din niste formatiuni

numite papile dermice ce la contactul cu epiderma sunt dispuse in randuri paralele , formand crestele papilare a caror intiparire confera amprentele specifice fiecarui om.

• Dermul este vascularizat (in papile se gasesc retele de capilare sangvine si receptorii senzitivi)

• se gasesc si ganalele excretoare ale glandelor sudoripare Hipodermul • este un strat adipos alcatuit din tesut celular unde abunda celule

conjunctive ce au acumulat grasime.• Celulele stratului adipos au o dezvoltare variabila,in functie de

starea de nutritie, varsta si regiunea tegumentara.• Aici se gasesc glomerulii glandelor sudoripare , muschii pielosi

Page 14: Curs Cosmetica

STRUCTURA PIELII

Page 15: Curs Cosmetica

ANEXELE PIELII• Sunt de doua feluri:

– Cornoase (perii , unghiile)– Glandulare (glandele)Glandele pielii sunt :1. Glandele sudoripare2. Glandele sebacee3. Glandele mamare

• Glanda sebacee • Este o glanda sub forma de chiorchine• Canalele glandelor sebacee se deschid de obicei în sacii pieloși.• Sunt atasate foliculului pilos• Secreta sebum ,un produs grasos ce lubrefiaza parul si pielea• Sebumul realizeaza la suprafata pielii un film hidrolipidic cu ro l de protectie

antimicrobian , antiparazitar si antifungic• Reglarea secretiei sebacee depinde de :

– Factori hormonali (androgeni cresc, secretia si estrogenii scad)– Factori nervosi– Factori de mediu (temperatura, umiditatea)

Page 16: Curs Cosmetica

Glandele sudoripare

Sunt dispuse inegal in piele si produce sudoarea . Sunt in numar de 2 -3 milione.• Se impart in 2 categorii

1. Glande sudoripare ecrine : - sunt raspandite pe toata suprafata corpului- Se deschid in vecinatatea folicului pilos- Secretia este reprezentata de apa - Reglarea secretiei depinde de temperatura umiditate,- Factori hormonali si nervosi.- Secretia este acida.2. Galndele sudoripare apocrine

» Sunt distribuite in zona axilara, perigenitala, perianala» Se deschid la nivelul folicului pilosebaceu» Sunt active dupa pubertate» Combinatia dintre secretia apocrina si bacterii confera mirosul corporal» Secretia este alcalina» Este controlata hormonal si nervos.

Page 17: Curs Cosmetica

Fiziologia pielii .Functiile pielii

• funcția de apărare, împiedică pătrunderea unor agenți patogeni în organism (bacterii, substanțe toxice, radiații)

• funcția termoregulatoare la menținerea unei temperaturi constante a corpului, pentru evitarea supraîncălzirii reduce temperatura prin exaporarea evaporarea apei din sudoare, la o temperatură scăzută pentru reducerea pierderii temperaturii corporale, firele de păr prin Musculus arrector pili se zbârlesc pielea având aspectul de piele de gâscă.

• funcția de apărare față de razele ultraviolete la animale această funcție e realizată de blană sau pene, la om stratul cornos stratum corneum absoarbe și reflectă cam 50% din radiații, absorbirea radiațiilor se realizează prin pigmentul din piele melanină producând bronzarea pielii, la o expunere extremă la aceste radiații se poate produce cancerul de piele.

• pielea ca rezervor de celule embrionare această funcție este folosită de chirurgie în transplanturi.• funcția imunologică a pielii este realizată de celulele Langerhans din piele.• funcția de organ de simț este una din funcțiile de comunicare a pielii cu mediul înconjurător,

aceasta fiind îndeplinit de receptorii:– de durere (fiind până la 200/cm2),– de presiune (corpusculii Vater-Pacini),– termoreceptorii (corpusculii Krause),– receptorii la întindere (corpusculii Ruffini),– receptorii tactili sunt mai deși la buze, degete, limbă, mamelon, organele genitale externe (corpusculii

Meissner și celulele Merkel).

Page 18: Curs Cosmetica

Functiile elementare ale pielii

1. Keratinogeneza: reprezinta procesul de sinteza a keratinei,incepe la nivelul starului bazal si se termina prin formarea celulelor stratului cornos. Keratina este o proteina bogata in sulf ce confera pielii o mare rezistenta . Are culoare galbena (zonele de hiperkeratoza sunt galbui.)Propriu-zis keratinocitele produc o familie de keratine numarand circa 20 de variante, unele moi (epidermice), altele dure (pilare si unghiale).2. Melanogeneza: reprezinta procesulde sintetizarea melaninei realizat de catre melanocitele din structura stratului germinativ al epidermului de unde este transferata celulelor inconjuratoare. Melanina este o proteina ce contine cupru si are rol de protectie impotriva radiatiilor UV si lumini.Functionarea keratinogenezei si melanogenezei este controlata genetic si hormonal.


Recommended