Home >Documents >cunoscand tuberculoza - · PDF filepulmonara. Rar se poate contagia daca contactul cu bolnavul...

cunoscand tuberculoza - · PDF filepulmonara. Rar se poate contagia daca contactul cu bolnavul...

Date post:24-Sep-2019
Category:
View:8 times
Download:0 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • cunoscand tuberculoza

 • ce este tuberculoza?

 • consultari externe

  Tuberculoza este o boala infectioasa si contagioasa cauzata de o microbacterie care se numeste bacilul Koch. In majoritatea cazurilor boala afecteaza plamanul, dar poate afecta

  oricare parte a corpului.

  Simptoma mas intalnita la o persoana bolnava de tuberculoza este tusea, care de obicei poate dura mas de 3 saptamani dar pot exista alte simptome ca febra, oboseala, durere in piept ,saliva cu sange, sudoare nocturna, pierdere de apetit sau de kg,etc.

 • cum se contagiaza? Se contagiaza pe calea aerului.De la leziuneapulmonara a unui bolnav bacilul iese prin respiratie si poate infecta alte persoane. Acest

  lucru se intampla mai ales cand bolnavul de tuberculoza tuseste, vorbestesaurade. Tuberculozadiferentelor organe ale corpuluio de obicei nu este contagioasa. Cel mai mare risc de infectare il au persoanele care impart o locuinta sau alte localuri inchise mai mult timp, cu un b o l n a v d e t u b e r c u l o z a c u l e z i u n e

 • pulmonara. Rar se poate contagia daca contactul cu bolnavul este esporadic, pentru ca de obicei sunt necesare mai multe ore de convietuire zilnic pentru a se infecta. Convietuitorii care inhaleaza bacilurile se pot infecta. Din zece persoane care se infecteaza, una va descoperi boala intr-un moment din viata sa, de multe ori trecand multi ani dupa aceasta infectie. Bolnavii care nu

  descopera boala nu contagiaza nici o alta persoana si pot exista infectati dar sanatosi toata viata. Doar bolnavii care ajung sa madureze tuberculoza cu o leziune in plamani pot contagia. De aceea vor exista forme de tuberculoza care contagiaza si forme care nu contagiaza.

 • de ce unii bolnavi

  descopera boala

  si altii nu?

  Acest lucru depinde de diferiti factori:

  Persoanele cu starea de aparare diminuata ,cum pot fi persoanele desnutrite, cele are iau medicamente care pot cobori aceasta stare, cele care sunt infectate cu virusul HIV,etc au un risc mai mare de a descoperi boala tuberculoza, daca se infecteaza cu bacilul tuberculozei.

  Convietuitorii familiei si colegii de studiu, la locul de munca cu un bolnav contagios au un mare risc de a se infectasi de a descoperi boala de asemenea.

  Daca bolnavul este foarte contagios afara de a reprezenta un mare risc de a se infecta din contactele sale, riscul ca infectia progreseaza la boala de asemenea este mare.

  Starea de aparare a fiecarei persoane.

  Timpul si probabilitatea convietuirii cu un bolnav

  contagios.

  Gradul de contagiere al bolnavului.

 • Cu proba tuberculinei putem sa stim daca persoanele sunt infectate cu bacilul tuberculozei.

  Proba tuberculinei numita de asemenea Mantoux, consista intr-o injectie reactiva in antebrat, pentru a comproba, doua sau trei zile dupa, daca exista reactie in locul injectarii. Reactia pozitiva se aseamana cu umflatura unei intepaturi de insecta.

  Proba ne informeaza daca o persoana este infectata sau nu,dar nu daca este bolnava, dat ca multe persoane dintre cele pozitive nu vor ajunge sa descopere boala niciodata.

  cum se stie daca o

  persoana este infectata

  cu bacilul tuberculozei?

 • cum putem sa stim

  daca aceste persoane

  pozitive la proba

  tuberculinei vor descoperi

  boala sau nu?

  Persoanelor pozitive, la proba tuberculinei, medicul le va face o explorare care include o radiografie a toracelui, prin care se va putea sti

  daca descopera boala tuberculoza in plaman.

  Daca in radiografia toracelui se observa leziune in plaman, medicul va solicita probe de saliva pentru a intentaconfirmar boala si a vedea gradul sau de contagiere, pentru ca nu toate persoanele cu tuberculoza sunt contagioase sau la fel de contagioase.

 • tuberculoza are

  tratament?

  Da.

  Tratamentul este foarte eficace, avand pe deasupra incovenientul de a dura , cel putin, sase luni.

  Aurma bine tratamentul,cu revizuirea medicala periodica este garantia vindecarii.

  Pentru a aumenta eficacitateatratamentului, uneori este necesar de a fi personalul sanitar cel care administreaza fiecare medicament si urmareste zilnic pacientul.

  Un tratament rau realizat poate agrava boala si dificulta sau intrerupe vindecarea.

 • 6 luni

 • se poate preveni boala?

 • convietuitori

  Da.

  Convietuitorii cu bolnavii contagiosi sau alte persoane cu un risc elevat de a descoperi boala trebuie sa faca proba tuberculinei.

  Unii dintre convietuitorii care rezulta pozitivi la proba tuberculinei sau care nu descopera boala, pot beneficia de un tratament preventiv care intrerupe imbolnavirea intr-un viitor si consista in luarea unei sau doua pastile zilnic timp de 6-12 luni. Medicul va sfatui sau nu luarea acestei medicatii preventive, dependand de riscul care-l are persoana infectata.

 • ce precautii se pot

  lua la domiciliul

  unei persoane

  diagnosticate

  de tuberculoza

  contagioasa?

  Boonavul de tuberculoza contagioasa trebuie sa se pastreze izolat la domiciliu timpul pe care-l indica medicul si nu a iesi in localurile publice, serviciu,

  scoala, etc si daca este necesar, trebuie sa poarte o masca mereu cand intra in contact cu a treia persoana.

  In acest timp se va evita intrarea copiilor in camera pacientului.

  Bolnavul trebuie sa foloseasca o camera individuala si daca este posibil insorita, care ar trebui sa se aeriseasca de mai multe ori pe zi, tinand usa inchisamajoritatea timpului in mod special cand se aeriseste. Cand tuseste sau respira, pacientul va acopri nasul sau gura cu servetele si asa va strange in ele lichidul. Atat cat servetelele cat si mastile se vor pastra intr-o punga de plastic pentru a le arunca la gunoi.

  Camera bolnavului se va curati zilnic cu obiecte umede (servetele, mopa). Niciodata nu se vor folosi gunoaie sau aspiratoare care pot ridica praful in aer.

  Tuberculoza nu se contagiaza prin intermediul paharelor, vaselor, asternuturilor, imbracamintei,etc.

 • PROGRAMA GALEGA DE PREVENIRE SI CONTROL ASUPRA TUBERCULOZEI

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended