Home >Documents >Cercetarea Locului Faptei in Cazul Infractiunilor Stradale - Furtul Si Talharia

Cercetarea Locului Faptei in Cazul Infractiunilor Stradale - Furtul Si Talharia

Date post:02-Dec-2015
Category:
View:260 times
Download:1 times
Share this document with a friend
Transcript:

Cercetarea Locului Faptei in Cazul Infractiunilor Stradale - Furtul si Talharia

UNIVERSITATEA SPIRU HARET

FACULTATEA DE DREPT I ADMINISTRAIE PUBLIC BUCURETI

Programul de Masterat: TIINE PENALE

LUCRARE DE DISERTAIE

CERCETAREA LOCULUI FAPTEI N CAZUL INFRACIUNILOR STRADALE

FURTUL I TLHRIAAutor : Coordonator tiinific: Prof. Univ.Dr. LAZR CRJANBucureti

2010 1CUPRINS

CAPITOLUL 1 Prezentarea general a infraciunilor de furt i tlhrie CAPITOLUL 2 Cercetarea locului faptei, mijloc auxiliar de prob2.1. Noiunea, clasificarea i importana cercetrii locului faptei

2.2. Caracteristicile cercetrii locului faptei

2.3. Importana cercetrii locului faptei

2.4.Sarcinile cercetrii locului faptei

2.5. Aspecte de ordin procesual

CAPITOLUL 3 Organizarea cercetrii la locul faptei

3.1. Aspecte generale

3. 2. Reguli tactice ale cercetrii la locul faptei CAPITOLUL 4 Pregtirea n vederea efecturii cercetrii la locul faptei4.1. Pregtirea cercetrii locului faptei

4.2 .Reguli tactice specifice cercetrii locului faptei

4.3. Metodele concrete de cercetare a locului faptei4.4. Fazele cercetrii locului faptei

4.4.1. Activiti care se desfoar n faza static

4.4.2. Activiti ce se desfoar n faza dinamic CAPITOLUL 5 Cazuri din practic judiciar cu plane fotografice efectuate cu ocazia cercetrii locului faptei

CONCLUZII

BIBLIOGRAFIE

CAPITOLUL I1. Infraciunea de furt.

Text incriminator. Luarea unui bun mobil din posesia sau detenia altuia, fr consimmntul acestuia, n scopul de a i-l nsui pe nedrept, se pedepsete cu nchisoare de la unu la 12 ani. (art. 208 alin. 1 C.P.)

Alin.2- Se consider bunuri mobile i orice energie care are o valoare economic, precum i nscrisurile.

Alin. 3 Fapta constituie furt chiar dac bunul aparine n ntregime sau n parte fptuitorului, dar n momentul svririi acel bun se gsea n posesia sau deinerea legitim a altei persoane.

Pe scara istoriei, furtul se situeaz printre primele manifestri duntoare ale omului contra omului - ca individ sau colectivitate de indivizi-, iar fapta a fost ntotdeauna profund dezavuat moral i drastic sancionat, n trecutul ndeprtat chiar cu pedeapsa capital la unele popoare, ori cu pedepse infirmizante fizic Obiectul ocrotirii penale.

Infraciunea de furt are ca obiect juridic special acele relaii sociale cu caracter patrimonial, referitoare la posesia i detenia asupra bunurilor mobile.

Obiectul material al infraciunii l constituie bunul mobil nsuit de autorul faptei din patrimoniul privat ori public.

Prin bun mobil se nelege lucrul care poate fi micat dintr-un loc n altul fr a-i pierde valoarea economic.

Subiecii infraciunii. Subiectul activ nemijlocit este necircumstaniat de text, el poate fi orice persoan.

Persoana juridic poate fi subiect activ al acestei infraciuni n condiiile art. 19 ind. 1 C.p.

Latura obiectiv.

Elementul material al infraciunii se exprim printr-o aciune ori printr-o inaciune, prin care este sustras un bun mobil din detenia sau posesia persoanei fizice sau juridice. Posesia. Este o stare de fapt care const n stpnirea material a unui lucru de ctre o persoan, cu intenia de a se comporta fa de acesta ca proprietar sau titular al unui drept material.

Detenia. Se nelege tot o stpnire de fapt a unui lucru, nsoit ns de obligaia de a-l restitui proprietarului.

Urmarea imediat a infraciunii const n schimbarea strii de fapt a bunului, care este scos din posesia subiectului pasiv i mutat n posesia subiectului activ.

Legtura de cauzalitate. ntre aciunea de sustragere a bunului i apariia urmrii imediate este o fireasc legatur de cauzalitate, care rezult din nsi materialitatea faptei.

Latura subiectiv. Forma de vinovie. Infraciunea de furt se svrete exclusiv cu intenie, i anume cu o intenie calificat, ntruct inteniei i este asociat i scopul. Al doilea element al laturii subiective - scopul- este determinant pentru reinerea sau nu a faptei sub incidena textului incriminator, scopul nsuirii pe nedrept a bunului fiind de esena acestei infraciuni.

Pentru realizarea infraciunii de furt este lipsit de relevan mobilul care l-a animat pe autor.

Forme. Modaliti. Sanciuni.

Forme. Actele preparatorii dei sunt posibile, nu sunt incriminate.

Tentativa la infraciunea de furt este incriminat prin art. 222 Cod Penal.

Infraciunea de furt este consumat n momentul mposedrii autorului cu bunul sustras.

Modaliti. Textul art. 208 C.p. prevede patru modaliti normative: a) furturi de bunuri materiale, b) furtul de energii sau de nscrisuri, c)furtul unui bun care aparine n ntregime sau n parte fptuitorului, d) furtul unui vehicul n scopul de a-l folosi pe nedrept.

Sanciuni. Infraciunea de furt prevazut la art. 208 se pedepsete cu nchisoare de la 1 la 12 ani.

Aspecte procesuale.

Aciunea penal pentru infraciunea de furt se pune n micare din oficiu.

Urmrirea penal i judecarea acestei fapte penale se realizeaz potrivit regulilor obinuite de procedur.

2. Infraciunea de tlhrie Text incriminator.

Furtul svrit prin ntrebuinarea de violene sau ameninri ori prin punerea victimei n stare de incontien sau neputin de a se apra, precum i furtul urmat de ntrebuinarea unor astfel de mijloace pentru pstrarea bunului furat sau pentru nlturarea urmelor infraciunii ori pentru ca fptuitorul s-i asigure scparea, se pedepsete cu nchisoare de la 3 la 18 ani.( art. 211 alin. 1 C.p.)

Alin.2. Tlhria svrit n urmtoarele mprejurri:

a) de o persoan mascat, deghizat sau travestitb) n timpul nopii

c) ntr-un loc public sau ntr-un mijloc de transport, se pedepsete cu nchisoare de la 5 la 20 ani. Alin.2. ind. 1 Pedeapsa este nchisoarea de la 7 la 20 ani, dac tlhria a fost svrit:

a) de dou sau mai multe persoane mpreunb) de o persoan avnd asupra sa o arm, o substan narcotic ori paralizant.

c) ntr-o locuin sau n dependinele acesteia

d) n timpul unei calamiti

e) a avut vreuna din urmrile artate la art.182

Alin. 3. Tlhria care a produs consecine deosebit de grave sau a avut ca urmare moartea victimei se pedepsete cu nchisoare de la 15 la 25 ani i interzicerea unor drepturi.

Obiectul ocrotirii penale.

Obiectul juridic special al infraciunii este complex, fiind constituit pe de o parte, din relaiile sociale cu caracter patrimonial referitoare la posesia i detenia bunurilor mobile, iar pe de alt parte, din relaiile sociale referitoare la viaa, integritatea corporal, sntatea, libertatea fizic i psihic a individului.

Subiecii infraciunii Sunt subieci activi nemijlocii ai infraciunii toi participanii la comiterea faptei, indiferent dac unii dintre acetia doar au molestat victima, iar alii s-au limitat la deposedarea acesteia de bun.

Infraciunea de tlhrie este susceptibil de svrire, n afara coautoratului, i n modalitile de instigare i complicitate.

Subieci pasivi sunt toate persoanele prejudiciate - fizic, psihic sau material - de pe urma infraciunii.

Latura obiectiv.

Elementul material are un caracter complex, el fiind exprimat prin aciuni conjugate de deposedare a victimei de bun, ct i de violentare - fizic sau psihic - a persoanei.

Aciunile, din al doilea tip, sunt intreprinse de autor pentru a obine sau a pstra bunul deinut de persoana vtmat, ori pentru a nltura urmele infraciunii sau pentru a-i asigura scparea de rspundere. Urmarea imediat i legtura de cauzalitate privesc doar aciunea principal i sunt identice cu cele de la furt, fiind indiferent dac aciunea adiacent i-a atins sau nu scopul.

Latura subiectiv.

Elementul subiectiv al infraciunii de tlhrie este, de asemenea complex, el exprimndu-se n forma inteniei, la ambele tipuri de aciuni- principal i secundar. Intenia care caracterizeaz infraciunea de tlhrie, n ntregul ei, este calificat, incluznd i elementul scop. Forme. Modaliti. Sanciuni.

Forme. Tentativa infraciunii de tlhrie este realizat atunci cnd aciunea principal - de furt este ntrerupt, din motive independente de voina fptuitorului, mai nainte de deposedarea victimei de bun, cu condiia , absolut obligatorie, ca s fie nsoit de aciunea adiacent( lovire, ameninare etc.) Consumarea survine n momentul mposedrii autorului cu bunul sustras, aciunea asociat, desigur, la aciunea violent - anterioar, concomitent sau posterioar actului de deposedare-intreprins n legatur cu furtul.

n raport cu mijloacele folosite se disting trei modaliti normative:

1. Furtul prin ameninare. Conceptul de ameninare s fie conform infraciunii prevzute de art. 193 C.p.

2. Furt prin violene. Violenele fizice, care au ca urmare provocarea unor vtmri ale integritii corporale, s se ncadreze conform infraciunilor prevzute de art. 180-182 C.p.3. Furt prin punerea victimei n stare de incontien sau n neputin de a se apra.

Aspecte procesuale

Aciunea penal n cazul infraciunii de tlhrie se pun