+ All Categories
Home > Documents > CC in Radiologia Dentara

CC in Radiologia Dentara

Date post: 24-Sep-2015
Category:
Upload: ovidiu
View: 239 times
Download: 5 times
Share this document with a friend
Description:
prezentare
90
CONTROLUL CONTROLUL CALITĂŢII CALITĂŢII în radiologia dentară
Transcript
 • CONTROLUL CALITIIn radiologia dentar

 • Scopul modululuiFamiliarizarea cursanilor cu noiunile de baz privind rolul important al asigurrii i controlului calitii n radiografia dentar.

 • ObiectiveConceptul de program de Asigurare a CalitiiEvaluarea calitii imaginii i obiective de calitate n radiologia dentarNiveluri de referin ntreinerea i testarea echipamentelorControlul Calitii la receptorii de imagine i procesarea imaginiiProbleme comune n radiografia dentar

 • Programul de Asigurare a CalitiiScopul Asigurrii Calitii (AC) n radiografia dentar este asigurarea unor informaii diagnostice adecvate cu o expunere minim a pacientului.Programul de Asigurare a Calitii (PAC) are dou componente:managementul calitii;controlul calitii.

 • Managementul CalitiiProgramul de management al calitii trebuie stabilit astfel nct aplicarea lui s conduc la:asigurarea ndeplinireii adecvate a tuturor cerinelor legate de radioprotecie i securitate;mecanisme de control al calitii i proceduri pentru analiza i evaluarea eficienei generale a practicii.Titularul de autorizaie i conducerea departamentului de radiologie dentar trebuie s asigure resursele necesare de timp, personal i de buget pentru realizarea unui program efectiv de asigurare a calitii.Programul trebuie s acopere ntregul proces, de la decizia iniial n a adopta o procedur particular, pn la interpretarea i nregistrarea rezultatelor i trebuie s includ o metodologie de control sistematic.

 • Asigurarea Calitii trebuie s acopere cel puinproceduri de utilizare a instalaiei radiologice dentare;optimizarea protocolului de examinare;selectarea procedurii corecte pentru pacient;planificarea i informarea pacientului;dozimetria clinic;meninerea nregistrrilor;testele de acceptan a echipamentului;testele de constan a echipamentului;pregtirea i educarea continu a personalului;auditul clinic;evaluarea rezultatelor generale a serviciului de radiologie.

 • Controlul CalitiiControlul calitii (CC) const ntr-un ansamblu de operaii destinate meninerii sau mbuntirii calitii. El implic ntregul personal al laboratorului (medici stomatologi, asisteni i eventual fizicieni medicali) i include supravegherea, evaluarea i meninerea la nivelele cerute a tuturor caracteristicilor de performan care pot fi definite, msurate i controlate.Manualul de CC trebuie s conin metode concrete de verificare i control curent a tuturor echipamentelor ce pot influena calitatea imaginii radiologice.

 • Programul de Asigurare a CalitiiUn program de AC implic supravegheri i verificri periodice.Personalul trebuie s menin nregistrri scrise ale programului pentru a asigura aplicarea lui i pentru a-i mri importana n rndul personalului. Din cadrul laboratorului o persoan va fi numit responsabil cu Asigurarea Calitaii (RAC).

 • Auditul calitii imaginiin mod evident realizarea unei de radiografii de calitate reprezint un beneficiu att pentru pacient ct i pentru medicul stomatolog. Practica relev c, de multe ori, calitatea imaginii este mai slab dect ar fi necesar n ngrijirea dentar primar.

 • Este foarte important monitorizarea regulat a calitii imaginii. n acest scop, medicul stomatolog, trebuie s fie atent la examinarea radiografiei la fel de mult ca atunci cnd o realizeaz. Acest lucru se poate realiza prin pstrarea unor imagini de referin, de bun calitate, pstrate disponibile pentru scopuri comparative. n al doilea rnd, medicul i personalul trebuie s realizeze periodic audituri ale calitii imaginii. Auditul clinic necesit o evaluare pe baza setrilor clar definite ale standardelor de calitate.

  Auditul calitii imaginii

 • Auditul calitii imaginiiCalitatea imaginii poate fi simplu evaluat ca:

  ,,Excelent" (fr defecte),,Acceptabil" (pe film apar unele defecte dar acestea nu afecteaz interpretarea imaginii),,Inacceptabil" (pe film apar defecte care conduc la radiografii neinterpretabile).

 • Auditul calitii imaginiiTotui, o simpl ncadrare a radiografiilor ntr-una dintre aceste categorii nu este suficient pentru mbuntirea calitii. Este foarte important s se nregistreze motivele care au fcut ca radiografia s fie de o calitate inacceptabil. Standardele de calitate (ex. EUR 16261) ofer mijloace de comparaie a radiografiei cu modelul ideal.Auditul are ca scop dezvluirea erorilor frecvente i trebuie s determine schimbri n practic.

 • Obiective pentru calitatea radiografiilorFolosind criteriile oferite pentru calitatea filmului, practicianul poate implementa analize de respingere a filmului". Evaluarea filmelor respinse permite medicului s identifice cauzele obinerii unor imagini de calitate sczut.Filme inacceptabile sunt acelea a cror calitate se departajeaz semnificativ de Standardele de Calitate, astfel, existnd posibilitatea de compromitere a diagnosticului i, n cazuri extreme, de negare a scopului pentru care a fost realizat filmul.

 • Obiective pentru calitatea radiografiilorDei, nu poate fi admis un nivel tolerabil de radiografii inacceptabile, n UK, a fost recomandat un nivel nu mai mare de 10% ca un standard de audit n ngrijirea dentar primar. ntre practicieni exist o variaie mare privind nivelul de filme inacceptabile, un standard mai realist i realizabil ar fi obinerea unei reduceri cu 50% a filmelor inacceptabile fa de sesiunea anterioar de audit.

 • Obiective de calitate pentru radiografia bitewing (mucat)A. Imaginea are o geometrie optim:a) nu trebuie s existe dovezi de ndoire a imaginii dinilor;b) nu trebuie s existe scurtare anterioar sau elongaie a imaginii dinilor;c) nu ar trebui s existe suprapuneri orizontale. Dac suprapunerea este prezent, aceasta nu trebuie s acopere mai mult de jumtate din grosimea smalului. Acest lucru poate fi inevitabil datorit factorilor anatomici (ex. supraaglomerare, forma boltei palatine) necesitnd astfel o radiografie mucat sau periapical suplimentar.

 • Obiective de calitate pentru radiografia bitewing (mucat)B. Acoperirea anatomic este corect:a) filmul acoper suprafaa distal a caninilor i suprafaa mesial a celor mai muli dini posteriori bolnavi;b) nivelul osului periodontal este vizibil i centrat pe maxilar/mandibula.C. Densitatea i contrastul sunt adecvate:exist o densitate bun i un contrast adecvat ntre smal i dentin.

 • Obiective de calitate pentru radiografia bitewing (mucat)D. Numr de filme este adecvat (exemple):a) cnd al treilea molar este bolnav i prezint (impacted) incluzie dentar, pot fi necesare dou filme pe fiecare parte pentru a evalua dentiia;b) curbura extrem a boltei poate influena numrul de filme necesare.E. Procesarea i tehnicile legate de camera obscur sunt adecvate:a) pe film nu trebuie s existe semne de presiune sau zgrieturi;b) pe film nu trebuie s existe semne de rulou de angrenare provenite de la maina de procesare automat;c) filmul nu trebuie s prezinte semne de cea;d) filmul nu trebuie s prezinte urme de contaminare sau stropire provenite de la substanele de developat;e) filmul nu trebuie s prezinte urme datorate unei fixri sau splari inadecvate.

 • Obiective de calitate pentru radiografia bitewing (mucat)F: Altelea) dac pacientul prezint o pierdere clinic de os periodental>6 mm, sunt necesare dou filme poziionate vertical (ex. cu partea ngust poziionat paralel cu puntea palatin);b) accesul la radiografiile anterioare poate s dezvluie necesitatea de radiografii bitewing mucate verticale.

 • Obiective de calitate pentru radiografia periapicalA. Imaginea are o geometrie optim:a) nu trebuie s existe dovezi de ndoire a imaginii dinilor i a regiunii periapicale;b) nu trebuie s existe scurtarea anterioar sau elongaia dinilor; c) nu trebuie s existe suprapuneri orizontale. Dac acestea apar, nu trebuie sa acopere canalele rdcinii/pulpei. B: Acoperirea anatomic este corect:a) pe film trebuie s apar toti dinii care prezint interes (ex. coroana i rdcina/rdcinile).b) trebuie s fie vizibili 2-3 mm de os periapical pentru a permite o evaluare corect a anatomiei apicale.

 • Obiective de calitate pentru radiografia periapicalC. Densitatea i contrastul sunt adecvate:exist o densitate bun i un contrast adecvat ntre smal i dentin.D: Numr de filme este adecvat (exemple):a) n tratamentul endodontic, este posibil s fie necesar separarea canalelor suprapuse ale rdcinii i n acest scop sunt necesare dou radiografii cu unghiuri orizontale diferite. Astfel se opine un film normal i unul cu unghi al fasciculului oblic orizontal de 20 pentru toi molarii i primii premolari ai maxilarului.b) evaluarea unor incizii orizontale ale molarului de minte a mandibulei necesit doua filme pentru surprinderea pe imagine a apexului. Se obine astfel un film normal i unul cu o nclinaie orizontal de 20.

 • Obiective de calitate pentru radiografia periapicalE. Procesarea i tehnicile legate de camera obscur sunt adecvate:a) pe film nu trebuie s existe semne de presiune sau zgrieturi;b) pe film nu trebuie s existe semne de rulou de angrenare provenite de la maina de procesare automat;c) filmul nu trebuie s prezinte semne de cea;d) filmul nu trebuie s prezinte urme de contaminare sau stropire provenite de la substanele de developat;e) filmul nu trebuie s prezinte urme datorate unei fixri sau splari inadecvate.

 • Obiective de calitate pentru radiografia panoramicA. Pregtirea pacientului/instruciuni adecvate:a) dinii incisivi sunt margine la margine; b) limba este n spatele bolii palatine;c) au fost ndeprtate obiectele metalice (ex. cercei, ochelari, protez dentar).Pe imagine: a) nu trebuie s apar artefacte de micare;b) umbra coloanei vertrebale trebuie s fie minim.

 • Obiective de calitate pentru radiografia panoramicB. Au fost eliminate erorile legate de poziionarea pacientului:a) erorile de poziionare antero-posterioare (mrire egal vertical i orizontal);b) erorile de poziionare a planului sagital (mrire simetric);c) erorile de poziionare a planului ocluzal;d) erorile de poziionare corect a coloanei vertebrale.

 • Obiective de calitate pentru radiografia panoramicC. Imaginea are o geometrie optim: Acoperirea potrivit depinde de aplicaia clinic. Limitarea dimensiunii cmpului trebuie folosit (dac este disponibil) pentru a exclude structurile irelevante pentru nevoile clinice (ex. limitarea cmpului la dinii i osul alveolar).D: Densitatea i contrastul sunt adecvate: exist o densitate bun i un contrast adecvat ntre smal i dentin.

 • Obiective de calitate pentru radiografia panoramic E. Procesarea i tehnicile legate de camera obscur sunt adecvate:a) pe film nu trebuie s existe semne de presiune sau zgrieturi;b) pe film nu trebuie s existe semne de rulou de angrenare provenite de la maina de procesare automat;c) filmul nu trebuie s prezinte semne de cea;d) filmul nu trebuie s prezinte urme de contaminare sau stropire provenite de la substanele de developat;e) filmul nu trebuie s prezinte urme datorate unei fixri sau splri inadecvate.f) pe film sunt marcate lizibil numele/data/stnga sau dreapta; g) nu exist probleme cu caseta i ecranele ntritoare (contactul film-ecran este bun, ecranele sunt curate); h) n camera obsur nu sunt scurgeri de lumin.

 • Obiective de calitate pentru radiografia cefalometricA. Pregtirea pacientului/instruciuni adecvate:a) planul Frankfurt perpendicular pe film;b) nu exist erori de poziionare pe planul sagital;c) nu exist erori de poziionare pe planul ocluzal;d) dinii sunt n ocluzia naturale) buzele sunt relaxateB: Poziionarea pacientului:a) nu exist erori de poziionare anterior-posterioare;b) nu exist erori de poziionare pe planul sagital;c) nu exist erori de poziionare in planul ocluzald) a fost poziionat exact canalul auditiv extern cu ajutorul dispozitivului de poziionare.

 • Obiective de calitate pentru radiografia cefalometricC. Acoperirea anatomic este corect:a) sunt vizibile toate punctele de trasare cefalometrice.b) sunt vizibile toate structurile scheletice anterioare i esuturile moi.D. Densitatea i contrastul sunt adecvate

 • Obiective de calitate pentru radiografia cefalometricE. Procesarea i tehnicile legate de camera obscur sunt adecvate:a) n camera obsur nu sunt scurgeri de lumin;b) nu exist probleme cu caseta i ecranele ntritoare (contactul film-ecran este bun, ecranele sunt curate);c) filmul nu trebuie s prezinte semne de cea;d) filmul nu trebuie s prezinte urme de contaminare sau stropire provenite de la substanele developante;f) filmul nu trebuie s prezinte urme datorate unei fixri sau splri inadecvate;g) pe film nu trebuie s existe semne de rulou de angrenare provenite de la maina de procesare automat; h) pe film sunt lizibile numele i data.

 • Lucruri practice legate de radiografia intraoral Cea mai bun geometrie imagistic n acest tip de procedur este atunci cnd fasciculul de radiaii paral este direcionat perpendicular att pe obiectul examinat ct i pe film. Pentru proieciile radiografice intraorale obinuite aceasta se poate realiza folosind:a) un echipament specific cu un DIP lung deschis la capt Distana de la focar-piele trebuie sa fie de cel puin 200 mm.Aceasta nseamn ca fasciculul Rx este mai apropiat de paralelism dect n cazul vechilor echipamente Rx care foloseau o distan mai mic.

 • Lucruri practice legate de radiografia intraoralb) suportul pentru filme (film holder) cu un dispozitiv de aliniere la fascicul. Suportul pentru filme trebuie s conin trei componente-cheie:a) corpul de mucat;b) suportul rigid pentru film;c) dispozitivul extra-oral de aliniere la fasciculul de radiaii.

  Corpul de mucat ajut la meninerea poziei corecte a filmului fa de dinte.Suportul rigid pentru film limiteaz riscul de ndoire a filmului i de distorsionare a imaginii.Dispozitivul de aliniere la fascicul asigur perpendicularitatea fasciculului pe film.

 • Radiografia intraoral Tehnica paralel

  Tehnica paralel - filmul este poziionat paralel cu axele lungi ale dinilor. Axa central a fasciculului este perpendicular pe dinii ce urmeaz a fi radiografiai.Pentru a minimiza mrirea imaginii i pentru a crete calitatea, tehnica folosete o distan de la focar la obiect mai mare, n acest mod fasciculul de radiaii, incident pe obiect i pe receptorul de imagine, este aproape paralel.

 • Radiografia intraoral Avantajele tehnicii paraleleAdoptarea tehnicii paralele are multe beneficii att pentru operator ct i pentru pacient:- sunt minime elongaia/scurtarea anterioar/distorsiunea;- distana mare focar-piele reduce doza la pielea pacientului;- distana mare focar-piele mbuntete calitatea imaginii prin reducerea efectelui de penumbr;- reduce efectele de distorsionare datorate ndoirii receptorului de imagine.

  Folosirea tehnicii paralele cu instrumente de aliniere a fasciculului cu suportul de film permite operatorului obinerea unor imagini de calitate. Acest lucru va fi util clinicienilor n studiul evoluiei bolii i n evaluarea rezultatelor tratamentului.

 • Lucruri practice legate de radiografia panoramicStudiile arat c erorile de poziionare a pacientului sunt frecvente la realizarea radiografiilor panoramice.Este foarte important pentru medicii stomatologi s neleag modul de funcionare a echipamentului panoramic pe care l folosesc. Tehnica este uurat atunci cnd echipamentul are dispozitive de poziionare a pacientului i se utilizeaz fasciculul luminos.

 • Lucruri practice legate de radiografia cefalometricScopul intrinsec al radiografiei cefalometrice este obinerea unor imagini reproductibile. Acest lucru necesit o relaie fix ntre sursa de radiaii/pacient/receptorul de imagine. Este inacceptabil efectuarea unei radiografii cefalometrice fr utilizarea cefalostatului pentru fixarea poziiei capului. Cei mai muli stomatologi prefer un sistem radiografic integrat panoramic/cefalometric.Este inacceptabil utilizarea unui echipament dentar retroalveolar n locul unui echipament cefalometric. Deoarece n cazul utlizrii unui echipament dentar nemodificat, distana mare pacient-surs, cerut n cefalometrie, conduce la un cmp raze X inacceptabil de mare automat la o expunere crescut a pacentului.

 • Lucruri practice legate de radiografia cefalometricn radiografia cefalometric este necesar vizualizarea profilului de esut moale. Aceasta se poate realiza prin utilizarea unui filtru pan potrivit ntre surs i pacient sau prin potrivirea ecranelor intensificatoare gradat n interiorul casetei pentru film.

 • Analiza filmelor repetateSunt considerate respinse (rebuturi), toate filmele care ajung n coul cu rebuturi inclusiv cele repetate.Filmele repetate sunt acele filme care au fost repetate i au avut ca rezultat expunerea suplimentar a pacientului.Obiectivul unei astfel de proceduri este creterea eficienei, scderea costurilor i a dozei per pacient.Procesul este educaional i practica a demonstrat c exist pericolul real ca operatorul s-i modifice procedurile de rutin sau criteriile de acceptare a filmelor tiind c filmele repetate de el vor fi analizate.Pentru ca rata repetrilor s fie semnificativ trebuie ca n perioada analizat s fi fost executate suficiente filme, deci cam o dat la trei luni.Se vor analiza toate filmele respinse (inclusiv datele la cele repetate care se poate s fi fost puse la fia pacientului).Se stabilete numrul total de filme consumate.

 • Analiza filmelor repetateSe aeaz filmele respinse pe categorii n funcie de motivul pentru care au fost repetate:poziionare greit;micarea pacientei n timpul examinrii;filme prea luminoase;filme prea ntunecate;filme negre;artefacte (defecte statice);filme nceoate;identificare incorect sau dubl expunere;defecte mecanice;diverse (altele dect cele enumerate);filme bune respinse fr un motiv aparent; filmele voalate;filmele folosite n Controlul Calitii.

 • Analiza filmelor repetateUnele filme repetate pot s nu aib legtur cu expunerea suplimentar a pacientei.Se trec ntr-un tabel numrul total de filme repetate, respinse i expuse.Dac filmele repetate sunt date pacienilor o dat cu filmele bune se impune ca datele s fie trecute pe msur ce se efectueaz consultaiile.Se calculeaz procentul de filme repetate (cele din categoria 1-11) din numrul total de filme expuse n perioada analizat.Apoi se calculeaz procentul de filme respinse (cele din categoria 1-13) tot din numrul total de filme expuse. n final se calculeaz procentul total de repetri din fiecare categorie din numrul total de repetri (categoriile 1-11). Se nregistreaz datele n formularul pentru colectarea datelor cu privire la analiza filmelor repetate.

 • Analiza filmelor repetateCriterii de performan i msuri corective: fiecare laborator poate hotr ct de mare s fie rata de repetare global, ns o rat mai mic 5-7 % poate fi considerat acceptabil dac medicul practican i fizicianul medical consider acest nivel rezonabil. Un motiv de repetare mult mai frecvent dect celelalte indic o zon care ar putea suferi mbuntiri. Dac rata de acceptare de 7 % este depit sau crete fa de analiza anterioar trebuie analizate motivele i luate msurile corective. Dup aplicarea msurilor corective trebuie evaluat eficiena acestora pe baza unei alte analize.Dac rezultatele testelor nu se ncadreaz ntre limitele de operare, cauza trebuie identificat.

 • Niveluri de Referin n Diagnostic(NRD)Unul dintre obiectivele programului de asigurare a calitii este meninerea dozelor la un nivel ct mai sczut rezonabil posibil fr ca acest lucru s afecteze rezultatul examinrii radiologice. Acesta este motivul pentru care se efectueaz regulat monitorizarea dozelor ncasate de pacieni prin expunerile medicale.Nivelele de Referin n Diagnostic (NRD) sunt niveluri de doz pentru procedurile standard, pentru grupuri de pacieni standard sau pentru o fantom standard pentru expunerile medicale de diagnostic, care pot fi folosite ca nivele de investigare, ca parte a procesului de optimizare.Termenul a fost introdus pentru prima dat n 1996 de ctre Comisia Internaional pentru Protecia mpotriva Radiatiilor (ICRP) i a continuat cu recomandari ulterioare. Cerinele pentru nivelul de referin n diagnostic se regsesc n Directiva European privind Expunerea Medical iar UE a oferit recomandri ulterioare.

 • Niveluri de Referin n Diagnostic(NRD)Scopul NRD este oferirea de niveluri de referin pentru mrimi de doza a pacientului uor msurabile, pentru a le compara cu dozele medii. NRD nu se aplic expunerilor individuale. Aceste valori pot fi pot fi stabilite la nivel european, naional, regional sau local. Intenia a fost de a indica un nivel de acceptabilitate superior pentru practica respectiv.Folosirea NRD este "o metod simpla de identificare a situaiilor foarte diferite de cele optime care necesit aciuni corective imediate".

 • Niveluri de Referin n Diagnostic(NRD)O valoare medie sub NRD, confirm faptul c expunerea pacientului ntr-un laborator particular este rezonabil n comparaie cu alte laboratoare. Aceasta nu presupune neaparat faptul c valoarea este optim. Totui, valorile care sunt n mod clar peste NRD arat categoric faptul c expunerea nu este conform cu principiile ALARA i c trebuiesc luate msuri corective pentru reducerea dozei.Conceptul de NRD este bine stabilit i n radiologia dentar. Cea mai des utilizat metod de stabilire a nivelelor de referin se face prin sondaje realizate pe un numr mare laboratoare i de echipamente.

 • Niveluri de doz n radiografia intraoralMajoritatea studiilor privin expunerea pacientului n radiografia intraoral cu film au fost efectuate prin msuratori de doz n aer la captul conului (doza la suprafaa de intrare (DSI sau n englez ESD) dei, aceasta reprezint deobicei o subestimare deoarece nu include retromprastierea dinspre cap. Metod este relativ simpl i poate fi realizat rapid de ctre un expert n fizica medical. n Germania se cere mai nou msurarea dozei n profunzime. Cu toate c doza msurat n profunzime este un indicator mai bun pentru estimarea dozei efective, dect doza la suprafaa de intrare, aceasta nu variaz semnificativ n cazul echipamentelor care folosesc kilovoltaje sczute.

 • Niveluri de dozn practica de radiologie dentar nu se ateapt ca stomatologii s aib posibilitatea de evaluare proprie aa c sunt necesare serviciile unui expert n fizica medical.Aceste evaluri trebuie s fie realizate periodic, cel puin o dat pe an.Aceste msurtori fac parte din Programul de Asigurare a Calitii adoptat n practica dentar. Rezultatele peste NRD stabilite trebuie investigate cu ajutorul unui expert n fizica medical i orice recomandare rezultat trebuie implementat. Stomatologii ar trebui s tie s compare dozele lor medii cu NRD europene i naionale.

 • Exemple de niveluri de doze i NRD n radiografia intraoral

 • Exemple de niveluri de doze i NRD n radiografia intraoral

 • Exemple de niveluri de doze i NRD n radiografia panoramic

 • Exemple de niveluri de doze i NRD n radiografia cefalometric

 • Niveluri de doze i NRD Dup cum se poate observa din tabele, la acest moment nu exist date suficiente n privina nivelurlor de doze n radiografia panoramic i mai ales n cea cefalometric.Pentru cefalometrie, n aceast etap, nu exist recomandri privind un anumit NRD dei, la nivel european exist NRD pentru radiografiile de craniu AP i LL, stabilite pe baza DSI. Este de atepatat ca DSI s fie mai mici dect la radiografia de craniu deoarece n cefalometrie nu se folosete grila anti-difuzoare i distana focar-film este mai mare. Diferene vor apare i datorit kilovoltajelor utilzate necesare pentru a opine imagini cu un contrast satisfctor.Msurarea cu DAP-metru poate fi un bun indicator al optimizrii dozelor i pote fi preferat pentru stabilirea NRD.

 • ntreinerea i testarea echipamentelor Echipamentul radiologic dentar trebuie s fie proiectat, construit i instalat n conformitate cu standardele europene recunoscute care au legtur cu toate aspectele de securitate ale echipamentului (de ex. securitatea electric, mecanic i protecia mpotriva radiaiilor).Echipamentul trebuie s ndeplineasc cerinele eseniale relevante pentru securitate i performan ale Directivei europene referitoare la dispozitivele medicale. Toate produsele care se integreaz n sfera acestei directive trebuie s ndeplineasca anumite cerine de securitate i administrative i trebuie s aib marca CE pentru a demonstra c sunt corespunztoare. Astfel de produse pot fi vndute n mod liber n UE fr a se supune altor reguli naionale suplimentare. Este necesar ca furnizorii, constructorii sau cei care monteaz echipamentul s dea toate informaiile necesare legate de folosirea lor, de testarea i ntreinerea echipamentului.n unele state membre pot s existe cerine suplimentare legate de furnizarea echipamentelor radiologice.

 • ntreinerea i testarea echipamentelorn plus, Directivele Consiliului European 96/29 i 97/43 stabilesc cerinele specifice pentru posesorii de echipamente, pentru a asigura c echipamentul este testat, astfel nct s se optimizeze securitatea att a personalului care utilizeaz echipamentul ct i a pacienilor supui diagnosticului.Scopul general este meninerea unei expuneri minime att a personalului ct i a pacienilor.

 • ntreinerea i testarea echipamentelorntreinerea i verificarea periodic a instalaiilor radiologice se face de ctre o unitate service autorizat de CNCAN i agreat de productor, la perioadele prevzute de productor, dar cel puin o dat pe an dac productorul prevede o perioad mai mare. Dac n Anexa la Autorizaia CNCAN sunt prevzute perioade de verificare mai mici de un an (semestriale, trimestriale), pentru respectiva instalaie se respect aceste prevederi. Aceste verificri au ca scop meninerea instalaiei n parametrii prevzui de productor.

 • ntreinerea i testarea echipamentelorDup orice reparaie a instalaiei radiologice se efectueaz de ctre unitatea de service testele i verificrile prevzute de productor, iar atunci cnd s-a intervenit la subansamblurile i componentele cu influen asupra parametrilor expunerii i sistemelor de securitate, unitatea de service va efectua obligatoriu verificrile care pot certifica ndeplinirea condiiilor de admisibilitate din Normele privind radioprotecia persoanelor n cazul expunerilor medicale la radiaii ionizante, pentru respectiva instalaie radiologic.Trebuie subliniat c acelai program de ntreinere periodic trebuie aplicat i mainii de developat automate deoarece funcionarea optim a acesteia are un efect deosebit de important asupra dozei ncasate de pacient.

 • ntreinerea i testarea echipamentelorUn prim pas la instalarea unui echipament este amplasarea echipamentului i urmrirea planurilor de instalare din punctul de vedere al securitii radiologice pentru personal i pentru persoanele din populaie Al doilea pas l constitue testele care trebuiesc fcute echipamentului. Aceste teste includ supravegherea, evaluarea i meninerea la nivelele cerute a tuturor caracteristicilor de performan.De obicei sunt folosite trei tipuri de teste:teste de acceptan - efectuate la instalare;teste de statut - fcute pentru a determina performana absolut a echipamentului i pot fi incluse n testele de acceptan ;teste de constan - monitorizeaz constant a performanelor echipamentului.

  Ele depind de tipul echipamentului deoarece nu se pot stabili teste valabile pentru toate tipurile de echipamente.

 • ntreinerea i testarea echipamentelorCondiiile exacte pentru efectuarea testelor la echipamentele de radiodiagnostic dentar i criteriile pentru aciunile corective difer de la ar la ar n UE, n funcie de cerinele legislative locale. n mod normal, n aceste aciuni trebuie implicai i experii n radioprotecie sau experii n fizic medical.n general, exist n UE un acord cu privire la testarea principalelor caracteristici i criterii de acceptabilitate.

 • Amplasarea echipamentului radiologicPlanurile de amplasare a instalaie radiiologice dentare trebuiesc urmate ntocmai. Se recomand ca acest lucru s fie asigurat de ctre un expert acreditat n protecie radiologic (sau de un fizician medical) pentru a fi siguri c au fost ndeplinite toate aspectele privind radioprotecia personalului i a populaiei. Trebuie acordat o atenie special urmtoarelor aspecte:locaia;asigurarea radioproteciei zonelor adiacente;poziia operatorului;semnele de avertizare la intrarea n camera de expunere;semnele de avertizare de pe echipament:trebuie s existe i s funcioneze un indicator luminos al alimentrii cu curent electric i al strii de pregtire a expunerii.trebuie s existe lumina de avertizare pe panoul aparatului care s funcioneze numai pe durata expunerii.

 • Amplasarea echipamentului radiologicControlul expuneriiDac n aceeai ncpere se mai afl un echipament de radiodiagnostic, trebuie urmrit dac s-au luat toate msurile pentru ca operatorul s nu poat declana simultan expunerea la cele dou instalaii sau s declaneze expunerea din greeal, cauznd astfel expunerea accidental a persoanelor din ncpere. Dac este locul de comand este comun, este obligatoriu ca fiecare echipament s fie prevzut cu indicator luminos al strii de pregatire a emisiei.Coroborarea tuturor elementelor de radioprotecie i de siguran ale echipamentului (dimensiunile i alinierea fasciculului de radiaii, filtrarea, timpii de expunere).Orice alte sisteme de siguran i protecie (de exemplu contactele de siguran ale echipamentelor panoramice). Acestea trebuie s includ toate elementele mecanice i electrice care pot influena radioprotecia (rotirea i frnarea la echipamentele panoramice, mecanismele de echilibrare mecanic a tubului la echipamentele intraorale).

 • Teste de acceptannaintea introducerii echipamentelor n uzul clinic, acestea trebuiesc supuse unor teste de acceptan. Testul de acceptan trebuie s conin n principal aceleai elemente ca i la examinarea clinic. n plus, acesta trebuie s certifice funcionarea instalaiei n parametrii acceptai (tensiunea anodic, randamentul tubului, temporizarea, precizia) i vor constitui un element de comparaie pentru testele ulterioare care vor fi efectuate pe ntreaga durat de funcionare a echipamentului.Testul de acceptan trebuie s conin i msurtori ale dozei ncasate de pacient. Este recomandat ca aceste doze sa fie comparate cu NRD.Testele efectuate trebuie s aib la baz proceduri acceptate la nivel internaional i naional.

 • Teste de constanPentru fiecare tip de echipament se efectueaz operaii specifice de verificare i ntreinere, n conformitate cu prevederile din Manualul de utilizare .

 • Lista de verificare vizual n fiecare zi, nainte de prima utilizare a echipamentului, asistentul de radiologie, verific cel puin: cablurile de alimentare. Aparatul nu se folosete dac cablurile sunt defecte: se anun firma de service;dac techerul de la cablul de alimentare a instalaiei este n priz n poziia corect;dac generatorul i sistemul de poziionare rmn n geometria dorit. Aparatul nu se folosete dac poziionrile nu pot fi fcute: se anun firma de service; dac sistemele de semnalizare a expunerii sunt n stare de funcionare. Aparatul nu se folosete dac sistemele de semnalizare nu funcioneaz: se anun firma de service;

 • Lista de verificare vizualcorecta afiare a parametrilor. Aparatul nu se folosete dac sistemele de afiare nu funcioneaz: se anun firma de service; dac instalaia afieaz un protocol de erori, se urmeaz mai nti indicaiile afiate i dac disfuncionalitatea persist se anun firma de service. Tot zilnic se cur suprafeele exterioare cu o crp moale, ap i spun i suprafaa conului cu vat mbibat cu alcool sanitar.

 • Lista de verificare vizualSptmnal, asistentul de radiologie, verific :vizual starea tuturor cablurilor i a conexiunilor (deteriorare, ruptur). Aparatul nu se folosete dac sunt defecte: se anun firma de service.vizual i acustic existena scurgerilor de ulei i a zgomotelor neobinuite din generatorul de radiaii X. Aparatul nu se folosete dac sunt scurgeri de ulei sau zgomote suplimentare: se anun firma de service.

 • Verificarea i ntreinerea periodic

  Verifcarea periodic este n general aceeai cu verificarea dup instalare. Scopul este de a stabili dac echipamentul continu s funcioneze la fel ca i dup instalare. Verificare trebuie s se confirme c nu au avut loc modificri ale amplasrii i funcionrii echipamentului. Este obligatorie determinarea i analizarea oricror factori care pot s duc la o posibil deteriorare. Trebuiesc fcute recomandri care s duc la remedierea deficienelor identificate. Verificrile periodice trebuie s acopere toate elementele mecanice i electrice deoarece de buna lor funcionare depinde calitatea expunerii. Toate defeciunile i remedierea lor trebuiesc nregistrate. n urma verificrii, firma trebuie s elibereze un raport scris (buletin de verificare tehnic a instalaiei) pe baza cruia echipamentul poate fi reintrodus n uzul clinic.nregistrrile defeciunilor, reparaiilor i verificrilor trebuie s fie parte a PAC.

 • Auditul clinicPeriodic, la interval de 6 luni, trebuiesc efectuate msuratori pentru a face evaluarea dozelor reprezentative ncasate de pacieni. n cazul n care acestea depesc consistent orice NRD stabilit, este foarte important s se ia msuri efective pentru a reducerea lor.

 • Pregtirea i educarea continu a personaluluiTot personalul implcat n practica de radiologie dentar trebuie s aib o instruire adecvat rolului lor specific. Rolurile persoanelor implicate:Titularul de autorizaie persoana cu rspundere legal.Responsabilul cu securitatea radiologic (medicul practician) stomatologul care este nsrcinat cu responsabilitatea oricrei expuneri medicale n concordan cu cerinele naionale.Medicul ordonator stomatologul care face trimiterea ctre practicianul care efectueaz expunerea radiologica n conformitate cu cerinele naionale Expertul n radioprotecie sau fizicianul medical un expert acreditat de C.N.C.A.N. pe baza unei pregtiri specifice i a unui examen susinut n faa autoritii competente, care ofer consultan n radioprotecie.Operatorul persoan cu pregatire medical care particip la actul medical n concordan cu legislaia naional (de exemplu efectueaz radiografia sub supravegherea practicianului). Personalul auxiliar poate efectua operaiuni cum ar fi prelucrarea filmelor sau ndatoriri n domeniul Asigurrii Calitii.

 • Pregtirea i educarea continu a personaluluiNu toate aceste categorii de personal necesit acelai nivel de pregtire, dar fiecare n parte, trebuie s-i nsueasc att cunotinele teoretice i practice necesare pentru desfurarea activitii ntr-un astfel de laborator precum i noiunile de radioproteie specifice acestei practici.Este necesar pregtirea profesional continu. n cazul introducerii unor echipamente sau tehnici noi personalul trebuie pregtit n mod adecvat.

 • Auditul sistemului de asigurarea calitiin cadrul unui laborator de radiodiagnostic toate persoanele trebuie s i desfaoare activitatea pe baza unor proceduri, aa cum este detaliat n Directiva 97/43 EURATOM din iunie 1997.Toate procedurile din cadrul PAC includ necesitatea efecturii nregistrarilor periodice de ctre persoana responsabil (dentist, asistent).Perosana responsabil cu PAC trebuie sa efectueze verificri anuale ale respectarii acestuia deoarece acest lucru este esenial pentru a demonstra implementarea programului.

 • Teste i verificri recomandate pentru Controlul CalitiiTest de constan a sistemului (numai pentru sistemele intraorale);Evaluarea sistemului de procesare; Condiii de developare; Curirea camerei odscure;Voalul din camera obscur;Curirea casetelor i ecranelor;Verificarea contactului ecran-filmCondiii de depozitare a filmelor;Condiiil de vizualizare;Controlul Calitii receptorilor de imagine la sistemele digitale

 • Test de constan a sistemuluiTestul are ca scop verificarea constanei ntregului sistem de diagnostic i se efectueaz zilnic nainte de prima expunere clinic.Procedura I:se va creea o radiografie de referin n condiii optime (expunere corect, filme neexpirate, soluii proaspete, temperatura corect a substanelor de developare). Alegerea imaginii de referin este la latitudinea medicului practician.radiografia se va pstra la negatoscop ntr-un suport opac astfel nct s fie prevenit diminuarea culorilor de negru, gri sau alb;radiografia zilnic de control se va compara cu radiografia de referin; orice modificare major sau minor, a densitii filmelor de control, indic probleme cu expunerea sau procesarea filmelor i necesit aciuni corective imediate.

 • Test de constan a sistemuluin mod normal compararea, imaginii zilnice cu cea de referin, ar trebui fcut cu un densitometru cu care s se compare densitile de nnegrire de pe cele dou filme dar, Ghidul European pentru CC n Radiologia Dentar, specific c n laboratoarele mici, unde nu se proceseaz un numr mare de filme, nu este nevoie s se achiziioneze un densitometru i un sensitometru.Ghidul European i firma Kodak recomand ca imaginea de referin s se realizeze prin expunerea unui dispozitiv de aluminiu n trepte.

 • Test de constan a sistemuluiProcedura II:se vor folosi filme periapicale sau cele mai mari filme intraorale folosite; se expun 20 de filme, utiliznd un dispozitiv de aluminiu n trepte;se aleg parametrii de expunere pentru un molar, considerai a fi suficieni pentru vizualizarea colurilor;parametrii de expunere i distana focar-film va fi aceei pentru toate filmele;19 dintre filme se depoziteaz nedevelopate ntr-un loc ferit de umezeal, cldur excesiv, radiaii X;dup curirea tancului (cuvelor) de developare, se developeaz un film n substane proaspete; acest film se va considera etalon (film de referin);se vizualizeaz filmul i se alege ca densitate de referin n monitorizarea ulterioar, o densitate de nnegrire situat aproximativ n mijlocul dispozitivului n trepte;se va compara zilnic imaginea de control cu filmul etalon;dac pe filmul zilnic de control, densitatea de negrire aleas de noi s-a deplasat cu mai mult de dou benzi trebuiesc efectuate imediat aciuni corective.

 • Evaluarea sistemului de procesare Pentru evaluarea sistemului de procesare, n urmtoarele 19 zile, n fiecare zi, se preleveaz cte un film din cele 19 pre-expuse, se aduce la temperatura camerei i dup ce se parcurg etapele de verificare de la 1-5 descrise anterior la condiii de developare (atenie la temperatura substanelor), se developeaz filmul. Filmul trebuie s fie foarte aproape n aparen i densitate cu filmul etalon, deoarece a fost expus n condiii identice. Dac filmul arat diferit, diferenele pot fi atribuite voalului filmului sau neconformitilor n procesul de developare. Se preleveaz un alt film din cele 19 i se repet developarea.Dac i acest film difer cu mai mult de dou trepte fa de filmul etalon, trebuie ntreprise aciuni corective:se verific temperatura de developare;se completeaz substanele de developare sau se schimb complet soluiile;se verific scprile de lumin alb n camera obscur (sau n tancul/instalaia de developare).Dac n urma verificrilor se constat c schimbrile nu se datoreaz sistemului de prelucrare a filmului atunci poate fi luat n calcul o eroare de echipament cum ar fi fluctuaii ale randamentului tubului. n acest caz se apeleaz la firma de service pentru verificarea randamentului tubului.

 • Evaluarea sistemului de procesarenainte de utilizarea unui lot nou de filme radiografice se verific: indicele de rapiditate, indicele de contrast, baza i voalul. Verificarea este de tip comparativ: se fac verificri ale parametrilor amintii ale noului lot de filme n comparaie cu valorile acelorai parametrii pentru lotul anterior utilizat. Valorile admise sunt cele prevzute n Normele privind radioprotecia persoanelor n cazul expunerilor medicale la radiaii ionizante.Deoarece pentru verificare sunt necesare dispozitive de msurare specifice (sensitometru, densitometru, lux-metru), pentru acest tip de verificri se poate apela la firma de service care efectueaz verificrile periodice ale instalaiilor radiologice.n cazul n care acest lucru nu este posibil, pentru fiecare lot nou de filme se va aplica una din procedurile recomandate pentru testul de verificare a constanei sistemului.

 • Condiii de developare

  Zilnic, asistentul de radiologie, trebuie s verifice:starea de curenie a instalaiei de developare: capacele, cuvele, cile de rulare (pentru instalaiile automate). Pe acestea nu trebuie s existe depuneri de substane, impuriti, etc.;dac substanele de developare (developator, fixator) sunt cele prevzute de productorul de filme (n cazul n care se schimb productorul filmelor utilizate n ziua respectiv);dac temperatura substanelor de developare este cea prevzut de productorul de filme. Verificarea temperaturii se face cu un termometru digital (fr mercur deoarece spargerea acestuia duce la contaminarea soluiilor);dac circuitul apei de splare este adecvat;gradul de umplere al tancului (cuvelor) de developare;starea substanelor din bile (cuvele) de developare. Substanele nu trebuie s fie impurificate, oxidate, uzate etc.

 • Condiii de developarePrelucrarea neadecvat a filmului compromite calitatea imaginii i duce la pierderea informaiilor necesare unui diagnostic corect. Trebuiesc respectate cu strictee condiiile de prelucrare recomandate de productori de filme: timp, temperatur, frecvea schimbrii soluiilor.Calitatea imaginii poate fi afectat grav i atunci cnd folosim filme de la un productor i soluii de developare de la altul.Trebuiesc respectate cu strictee instructiunile de folosire pentru procesoarele automate.n PAC trebuie s fie incluse:nregistrri pentru controlul i validarea schimbrii soluiilor chimice;proceduri de curire ale procesoarelor automate.De asemenea trebuie monitorizat tot ciclul de prelucrare a filmului.

 • Curirea camerei odscureTrebuiesc efectuate controale, periodice, pentru a fi siguri c lumina nu ptrunde n camera obscur i c luminile de siguran nu produc voalarea filmului radiologic.Controalele ar trebui fcute o dat la 12 luni sau dac s-a sesizat vreo neregul. Praful sau murdria din camer pot afecta calitatea imaginii. De aceea se recomand curirea sptmnal a acesteia, ndeprtarea tuturor obiectelor inutile, de pe suprafeele de lucru i de pe dulapuri, care pot fi depozite de praf. Aceeai grij trebuie avut i pentru sistemul de ncrcare automat a filmului, de zonele de deasupra i din jurul sistemului ca i de suprafeele pe care sunt depozitate casetele. Se recomand folosirea unor lmpi cu lumin ultraviolet care pun n eviden particulele de praf. Meninerea evidenei verificrilor efectuate trebuie s fie parte din PAC.

 • Voalul din camera obscurLa instalare i apoi o dat la 6 luni sau ori de cte ori apar modificri n camera obscur trebuie verificat dac lumina special (care nu voaleaz hrtia fotografic) precum i alte surse de lumin din interiorul i exteriorul camerei obscure nu voaleaz filmele.Voalul reduce contrastul i determin variaii ale densitii filmului de la o pelicul la alta.Becul din camera obscur trebuie s aib puterea recomandat de firma productoare de filme i s fie acoperit de filtrele recomandate. Filtrele nu trebuie s fie terse sau crpate.De asemenea distana dintre sursa de lumin i masa de lucru trebuie s fie cea recomandat de firma productoare de filme.Verificarea se face pentru toate tipurile de filme utilizate n laborator.Echipamente: fantomul standard sau dispozitivul de aluminiu n trepte, un carton opac, un ceas sau un cronometru i densitometru.

 • Voalul din camera obscur test recomandat pentru filmele extraoraleMod de operare:n camera obscur, dup circa 5 min, timp n care ochii sau obinuit cu ntunericul se observ dac exist dre de lumin n ncpere. Dac exist se elimin i apoi cu lumina de aprins se ncarc caseta cu filmul.se aeaz caseta ncrcat, n camera de expunere, pe o suprafa plat;se aeaz pe caset dispozitivul n trepte sau fantomul i se face expunerea folosind parametrii necesari pentru a obine un film de densitate medie; n camera obscur, se scoate filmul din caset i se aeaz pe masa de lucru. se acoper jumtate din imagine cu o bucat de carton asigurndu-ne c ntre carton i film se realizeaz un contact bun.

 • Voalul din camera obscur test recomandat pentru filmele extraoralese las filmul n aceast poziie timp de 2 min i se aprind apoi toate luminile speciale din camera obscur.se proceseaz filmul i se analizez dac exist vreo diferen ntre partea acoperit i cea neacoperit;dac nu exit o demarcaie clar ntre cele dou zone nseamn c nu sunt probleme;n mod normal vizulizarea nu se face ochiometric ci prin verificarea densitii optice de nnegrire. Se stabilete mrimea voalului scznd valoarea densitii poriunii nevoalate din valoarea densitii poriunii voalate. Diferena de densitate nu trebuie s fie mai mare de 0,05 OD.

 • Voalul din camera obscur test recomandat pentru filmele extraoraleDac diferena de densitate este mai mare de 0,05OD trebuiesc ntreprinse aciuni corective:se repet procedura cu lumina de veghe stins dac diferena persist nseamn c n ncpere ptrunde lumin strin.Cauzele ar putea fi: filtrele de la lumina de veghe nvechite sau compromise, poziia luminii de veghe prea aproape de suprafaa de lucru, becul de la lumina de veghe nu corepunde, lumina auxiliar de pe procesor, cronometre, radiouri, lumina care ptrunde printr-o gaur din perete, tavanele suspendate, fluorescena becurilor dup ce am stins lumina, lumina ambiental care ptrunde prin fereastra camerei de developare prea mare etc.

 • Voalul din camera obscur test recomandat pentru fimele intraoraleTestul este identic cu cel folosit pentru filmele extraorale.Diferena este c fantomul sau dispozitivul n trepte se aeaz direct pe film i nu pe ecranul ntritor.De asemenea Ghidul European de Control al Calitii n Laboratoarele de Radiologie Dentar nu specific n acest caz o valoare maxim pentru diferena de densitate dintre suprafaa acoperit a filmului i cea neacoperit ci doar c nu trebuie s existe o linie de demarcaie clar ntre ele.

 • Curirea casetei i ecranelorn radiografia dentar, casetele extra-orale, au dou ecrane intensificatoare. Ecranele intensificatoare trebuie s fie curate i nealterate pentru a menine calitatea imaginii. Artefactele ecranului sunt des ntlnite. Pentru a le combate, ecranele trebuiesc protejate innd caseta nchis tot timpul, exceptnd momentul n care se ncarc sau se descarc filmul.Periodic ecranele ar trebui curate cu o soluie special (se poate folosi i alcool). Periodicitatea va fi trecut n PAC. Pentru curirea lor se recomand o soluie de curat ecrane (conform recomandrilor firmei productoare de ecrane), crpe care nu las scame, perie din pr de cmil sau perie anti-static.

 • Verificarea contactului ecran-filmn timp casetele se pot altera ducnd la ptrunderea luminii sau la un contact imperfect ntre film i ecran. Este necesar verificarea periodic a casetei i a contactului ecran/film i introducerea acestei verificri n PAC.Se recomand ca aceste verificri s fie fcute trimestrial sau semestrial.

 • Test de verificare a contactului ecran-filmPentru a testa contactul ecran-film, se folosete o plas de alam sau cupru.Pai: : 1. se aeaz plas de srm pe partea de sus a casetei pe o suprafa plan; 2. se poziioneaz tubul la o distan de aproximativ un metru de caset, astfel ca raza central s fie perpendicular pe caset. 3. se face expunerea la paramtrii folosii pentru un molar; 4. se proceseaz filmul; 5. se vizualizez la negatoscop. Distana celui care analizeaz filmul, fa de negatoscop, trebuie s fie de aproximativ 2m. Casetele care prezint n zona central suprafee slabe de contact trebuiesc reparate sau nlocuite.n figur se poate vedea un film care a fost ntr-o caset care asigur un contact bun ecran-film cu densiti clare i uniforme i un film cu densiti neclare i nceoate dintr-o caset care nu asigur un contact bun.

 • Condiii de depozitare a filmelor

  Calitatea radiografiilor poate fi redus de proasta arhivare a filmelor. Productorii dau indicaii precise n vederea meninerii calitii filmelor. Zilnic trebuie verificate temperatura i umiditatea minim 100C maxim 210C) n camera de depozitare. Temperatura nu trebuie s fie mai mic de 100C i mai mare de 210C).Umiditatea trebuie s fie ntre 30% i 50%. Datorit pstrrii inadecvate la temperaturi excesive, n imediata vecintate a aparatelor emitoare de radiaii X sau datorit neatenie pe film pot aprea artefacte.Filmele nu ar trebui folosite dup ce au depit termenul de valabilitate i PAC ar trebui s includ msuri de pstrare a stocului.

 • Condiii de vizualizareConditile de vizualizare sunt eseniale pentru a opine maximum de informaie din imaginea radiologic. Pentru citirea filmelor este necesar un negatoscop bine poziionat fa de lumina ambiental, la care s fie posibil mascarea periferic a filmelor pentru a elimina lumina strain (shutter-e) i un dispozitiv de mrire a imaginii (lupa). Pe pia sunt disponibile negatoscoape care folosesc combinaia dintre mascarea periferic i mrire. Studiile au artat c folosirea unor condiii adecvate de vizualizare a filmelor imbuntete considerabil interpretarea diagnosticului i acceptarea lui. La alegerea negatoscopului trebuie urmrite nivelurile de performan i parametrii de operare. Verificarea luminozitii negatoscopului nu intr n atribuiile unui stomatolog practician dar, curirea regulat a suprafeei de vizualizare ar trebui s fac parte din rutina procedurilor de calitate.n lipsa soluiilor recomandate de productor se poate folosi o soluie pentru curat geamuri i prosoape moi

 • Condiii de vizualizareLuminozitate i uniformitatea iluminri se verific semestrial, sau ori de cte ori se schimb unul din becuri. Valoarea acestora este precizat n Normele privind radioprotecia persoanelor n cazul expunerilor medicale la radiaii ionizante, pentru tipul de examinare efectuat.Se verific de asemenea fondul de lumin n camer, la 1m distan de negatoscop. Acesta trebuie s fie 50lux.Pentru acest tip de verificri se poate apela la firma de service care efectueaz verificrile periodice ale instalaiilor radiologice deoarece pentru verificare sunt necesare dispozitive de msurare specifice (lux-metru).Toate radiografiile trebuiesc evaluate de medicul stomatolog. Periodic trebuie s se efectueze un audit al calitii filmelor.

 • Controlul Calitii receptorilor de imagine la sistemele digitaleMrimea senzorului digital i lipsa de flexibilitate, n special n cazul unui senzor semiconductor, poate face poziionarea mai dificil, i n consecin poate face necesar repetarea examenului radiologic.Senzorii semiconductori (CCD, CMOS) sunt protejai de o carcas din plastic. Aceasta din urm protejeaz senzorul mpotriva alterrii.n schimb, senzorii PSP, sunt mult mai vulnerabili la zgrieturi ale stratului de fosfor. Aceste zgrieturi vor fi vizibile pe imagine sub forma linii i puncte albe sau pot lua forma unor obiecte radio-opace asemntoare cu plombele stomatologice. Senzorul alterat ar trebui nlocuit.Senzorii nu trebuie inui n plicul protector o perioad lung de timp nainte de a fi folosii. Deoarece radiaiile cosmice prin interacie cu stratul de fosfor vor determina apariia unor puncte negre pe imagine, zgomot. Dup expunere, senzorii trebuiesc citii imediat pentru c dac sunt inui mai mult timp n lumina ambiental, imaginea latent se stinge, opinndu-se o imagine lipsit de contrast.

 • Controlul Calitii receptorilor de imagine la sistemele digitaleUn fapt important n utilizarea imaginilor digitale l constituite calitatea monitorului. Rezoluia minim a monitorului ar trebui s fie de 1024 x 768 pixeli, dar ar fi de prefera una mai mare. Mrimea monitorului ar trebui s fie de cel puin 17 inch pentru un monitor convenional i 15 inch pentru unul plat, pentru a pune n eviden detaliile fr a impune o amplificare prea mare. Rezolutia de gri a monitorului ar trebui setat la un nivel mai ridicat High Colour (16 biti), pentru a expune contrastele mai mici. Luminozitatea i contrastul ar trebui verificate zilnic i fixate n aa fel nct toate valorile de gri situate ntre negru i alb s fie expuse corect. Ar trebui s fie disponibil i utilizabil o metod de pstrare a setrilor monitoarelui.Dac stomatologul trimte un pacient la alt coleg, ar trebui s aib la ndemn un mod de transfer al imaginii digitale (transfer electronic sau suport electronic).

 • Bibliografie:Ord. 173 al CNCAN publicat n M.O.924/2003, Norme de securitate radiologic n practica de radiologie de diagnostic i radiologie intervenional.European guidelines on radiation protection in dental radiology; The safe use of radiographs in dental practice, nr. 136, Office for Official Publications of European Commission, Luxemburg, 2004.Quality Control Recommendations for Diagnostic Radiography, VOL. 1 Dental Facilities, Conference of Radiation Control Program Directors, Inc. in cooperation with Center for Devices and Radiological Health Food and Drug Administration, July 2001. Radiation Protection in Dentistry, National Council on Radition Protection and measurements, Bethesda, 2003.Ordinul ministrului Sntii i familiei i al preedintelui CNCAN nr. 285/79/2002 pentru aprobarea Normelor privind radioprotecia persoanelor n cazul expunerilor medicale la radiaii ionizante. Quality Assuarance in Dental Radiography, Kodak Dental Radiography Series, Eastman Kodak Company, Printed in USA, 1998.


Recommended