Home >Documents >Cazan din fonta pentru incalzire cu combustibil solid de utilizare si instalare... · 2 Va multumim...

Cazan din fonta pentru incalzire cu combustibil solid de utilizare si instalare... · 2 Va multumim...

Date post:06-Feb-2018
Category:
View:223 times
Download:2 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • 1

  Cazan din fonta pentru incalzire cu combustibil solid

  Model: DUNATECH 04, 05, 06, 07, 08

  Cod Romstal: 32DT0004, 32DT0005, 32DT0006, 32DT0007, 32DT0008

  INSTRUCTIUNI DE INSTALARE SI UTILIZARE

  Revizia nr. 2 / octombrie 2012

 • 2

  Va multumim ca ati achizitionat un cazan Dunatech. Va rugam sa cititi acest manual cu atentie, inainte de instalare si exploatare si pastrati-l pe toata durata de utilizare. Nu atingeti sau nu interveniti asupra niciunei parti a produsului decat a celor permise. Instalarea, intretinerea si service-ul acestui cazan trebuie efectuate de catre personal calificat. Pentru instalarea cazanului si proiectarea camerei tehnice, instalatiei de apa, proiectarea cosului, trebuie sa respectati instructiunile din acest manual si reglementarile in materie. Dunatech este un cazan din fonta pe combustibil solid care este construit dupa un principiu brevetat al unui sistem secundar de aer ce asigura o ardere curata si emisii joase. Este proiectat pentru instalatii de incalzire cu apa calda si nu trebuie utilizat pentru furnizarea in mod direct a apei calde menajere. Datorita formei corpului din fonta cu o tehnologie flexibila de prelucrare a fontei, cazanul dvs. este foarte rezistent la coroziunea ce poate fi cauzata de catre apa de retur si respectiv de temperatura gazelor arse, si fiind incarcat cu o cantitate mare de apa si combustibil. Cazanul Dunatech ofera o suprafata de incalzire mai mare si un randament pe partea de apa asemanator celor al cazanelor similare de pe piata, precum si un grad de poluare si o temperatura a gazelor arse eliminate pe cos redusa. Aceste caracteristici se concretizeaza in economia de energie in exploatare. Cazanul Dunatech poate fi utilizat in instalatii de apa cu circulatie naturala sau fortata datorita multiplelor circuite de apa din interior si datorita racordurilor de tur si retur de dimensiune medie. Puteti folosi diferiti combustibili solizi, pentru care aveti datele tehnice in continuare in manual. Valoarea calorica a diferitelor tipuri de combustibil solid difera, iar randamentul cazanului va varia intre valorile maxime si minime specificate ale domeniului. Termeni de livrare Cazanul Dunatech este livrat in doua pachete:

  1. Pachetul cu cazanul ce contine corpul cazanului din fonta asamblat si testat in fabrica. 2. Pachetul cu accesorii care contine mantaua cazanului din tabla, izolatia corpului,

  controller-ul termostatic, clapeta de aer primar, perie de curatare, racleta de cenusa, vatrai combustibil.

  Accesorii optionale: un kit cu schimbator de caldura de siguranta este livrat la cerere. Acest kit contine un schimbator de caldura din cupru pentru acumularile excesive de caldura din interiorul cazanului , o supapa de siguranta pentru activarea sistemului de incalzire la temperaturi mai mari ale apei si accesorii suplimentare pentru instalare. Chiar daca circuitul hidraulic este deschis sau presurizat, acest sistem cu schimbator de caldura trebuie utilizat cu sisteme care sa respecte cerintele standardelor Europene pentru acest produs, precum si cerintele de siguranta a intregii instalatii de incalzire si a cazanului. Avertizari de siguranta Va rugam sa respectati instructiunile de siguranta inainte de instalare si exploatare a cazanului Dunatech.

 • 3

  Cazanul Dunatech trebuie racordat la un cos corespunzator care trebuie sa corespunda instructiunilor din acest manual si reglementarile in materie. Cosul trebuie sa respecte cerintele referitoare la tiraj. Nu porniti cazanul daca racordul la cos nu este efectuat si nu este suficient tiraj pentru ardere.

  Asigurati intotdeauna o cantitate suficienta de aer proaspat in camera cazanului. Consultati instructiunile pentru camera cazanului.

  Nu instalati cazanul intr-o incapere pe care o impart sau utilizeaza mai multe persoane sau intr-o incapere cu deschidere directa intr-o camera.

  Cazanul trebuie instalat pe un circuit hidraulic deschis daca circuitul hidraulic nu este echipat cu un kit cu schimbator de caldura conform indicatiilor din acest manual.

  Nu evacuati apa in circuitul hidraulic decat numai in cazul operatiunilor de intretinere sau daca exista riscul de inghet. Adaugati antigel 15% in circuitul hidraulic pentru a evita pericolul de inghet. Daca aveti radiatoare din fonta, circuitul hidraulic trebuie spalat.

  Nu introduceti apa rece direct in cazanul incalzit in nici un caz. Acest lucru poate duce la fisurarea cazanului.

  Nu porniti cazanul cu usa frontala deschisa. In caz de functionare cu ventilatoare, nu deschideti niciodata usa frontala fara a opri ventilatorul inainte.

  Proiectul sistemului trebuie sa asigure un debit nominal proportional cu puterea cazanului si diferenta de temperatura intre tur si retur nu trebuie sa depaseasca 20 C.

  Orice defectiune la instalatia electrica din camera cazanului trebuie remediata.

  Nivelul apei trebuie verificat periodic si orice pierdere remediata pentru a mentine sistemul la pierderi minime, deoarece alimentarile repetate pot duce la depuneri de saruri pe circuitele cazanului cauzand supraincalzirea locala a cazanului si deteriorarea sectiunilor cazanului.

  Este importanta calitatea apei. Duritatea recomandata a apei: 1-3 mol/mc (1mol/mc=5,6 dH), PH:8-9,5

  Cazanul trebuie instalat direct pe o pardoseala nivelata din material neinflamabil. Se recomanda ca inaltimea postamentului de montaj sa fie de cel putin 50 mm, si mai lat decat dimensiunile bazei cazanului. Acest postament protejeaza cazanul de apa de pe pardoseala.

  Daca cazanul va fi instalat intr-o instalatie veche mai intai aceasta trebuie spalata chimic inainte de a fi montat.

 • 4

  DATE TEHNICE

 • 5

  INSTALARE Manipularea produsului DUNATECH este un produs greu, de aceea trebuie sa aveti grija atunci cand transportati cazanul in camera unde va fi instalat. Masa totala a fiecarui cazan este indicata in capitolul Date tehnice. Echipamentul de sustinere trebuie sa poata suporta masa produsului.

  Alegerea camerei cazanului Cazanul Dunatech trebuie instalat intr-o incapere special amenajata pentru incalzire. Camera cazanului trebuie sa aiba suficient spatiu pentru instalare, aprinderea focului si intretinerea cazanului. Trebuie sa se asigure suficient aer proaspat pentru ardere. Cosul de fum trebuie sa asigure un tiraj adecvat pentru tipul de cazan respectiv si trebuie sa respecte cerintele de constructie mentionate in continuare in acest manual si in reglementarile in vigoare. Cazanul dvs. nu trebuie instalat niciodata in spatii deschise sau balcoane, in spatii ocupate de persoane ca bucatarie, living, baie, dormitor, in spatii unde exista materiale explozive si combustibile.

  Camera cazanului trebuie sa aiba prize de ventilatie in exterior pentru a lasa aerul extern sa intre.O priza de ventilatie trebuie sa fie realizata la cel putin 40 cm sub nivelul plafonului iar cealalta la 50 cm deasupra pardoselii. Aceste prize de ventilare trebuie sa fie tinute deschise mereu. Priza de ventilatie din partea superioara trebuie sa aiba dimensiuni de minim 40x40 cm iar cea din partea inferioara de cel putin 30x30 cm. Toate circuitele hidraulice si electrice trebuie realizate de personal autorizat in conformitate cu reglementarile legale in materie.

 • 6

  Combustibilul solid trebuie pastrat la o distanta minima fata de cazan de 800 mm. Se recomanda ca combustibilul solid sa fie pastrat in alta incapere. Cazanul Dunatech trebuie instalat pe un postament din beton din material ignifug. Pentru dimensiuni minime ale postamentului consultati tabelul urmator:

  Distante in jurul cazanului Pastrati cel putin distantele minime urmatoare in jurul cazanului

  Pompa de circulatie

  Se recomanda sa realizati un circuit de apa fortat cu o pompa adecvata. Pentru dimensionarea pompei, consultati gradul de rezistenta a cazanului pe partea de apa la date tehnice luand in considerare si rezistentele create de circuitul hidraulic. Consultati diagramele prezentate mai departe in acest manual pentru a vedea pozitia pompei in circuitul hidraulic.

  Cazanul nu porneste si opreste pompa in mod automat. Din aceasta cauza trebuie sa tineti pompa pornita atunci cand temperatura cazanului este mai mare decat

  temperatura apei calde sau combustibilul arde in camera de ardere. Nu opriti niciodata pompa decat daca focul s-a stins complet.

  Nu lasati temperatura apei din cazan sa atinga temperaturi ridicate atunci cand pompa este oprita. In acest caz, alimentarea cu apa rece atunci cand cazanul este foarte cald poate duce la fisurarea corpului cazanului datorita energiei termice

  crescute.

 • 7

  Circuit hidraulic deschis Se recomanda ca cazanele Dunatech sa fie instalate intr-un circuit hidraulic cu un vas de expansiune deschis in conformitate cu schemele urmatoare. Pompa de circulatie trebuei instalata pe circuitul de retur al cazanului pentru a proteja instalatia de un stres termal excesiv si supraincalzirea pe perioadele de intrerupere a alimentarii cu electricitate :

  Vasul de expansiune deschis trebuie instalat la nivelul cel mai inalt al circuitului hidraulic. Nu instalati robineti cu bila pe circuitele de siguranta de tur si retur intre cazan si vasul de expansiune. Circuitele de siguranta trebuie racordate pe intrarea si iesirea circuitului cazanului cat mai aproape de cazan, utilizand un traseu cat mai scurt vertical intre vasul de expansiune si cazan.

 • 8

  Daca distanta h din schema de mai sus nu poate fi respectata in punerea in opera a instalatiei, pompa de circulatie trebuie instalata pe circuitul de alimentare de la cazan. Distanta h se refera la presiunea de pompare a pompei de circulatie la viteza de lucru. Daca distanta h nu poate fi respectata intr-un sistem cu pompa de circulatie pe circuitul de retur, va exista o aspiratie a aerului de la radiatoare la cel mai inalt punct al circuitului. In acest caz, respectati schema unde pompa este instalata pe circuitul de alimentare. Instalati un hidrometru pe circuitul de alimentare pentru a monitoriza nivelul presiunii si pentru a verifica daca exista pierderi. Hidrometrul trebuie cumparat separat si trebuie instalat la acelasi nivel ca si iesirea cazanului. Un circuit de by-pass trebuie instalat intre racordurile de intrare si iesire ale pompei de circulatie pentru a permite furnizarea unei cantitati maxime de apa atunci cand pompa este oprita si arde combustibil in cazan, mai ales in timpul intreruperilor bruste de curent.

  Kit-ul optional cu schimbator de caldura este recomandat pentru a fi utilizat impreuna cu cazanul chiar si in cazul instalatiilor cu sistem deschis pentru a proteja cazanul si

  intreg circuitul de incalzire contra acumularii excesului de caldura. Pentru instalarea acestui kit va rugam sa consultati capitolul urmator.

 • 9

  Parametrii de proiectare pentru vase de expansiune deschise Vasele de expansiune protejeaza circuitul hidraulic contra temperaturilor excesive lasand un volum liber care sa permita dilatarea apei si sa impiedice ca valoarea presiunii apei sa depaseasca valoarea presiunii statice. Vasul de expansiune poate avea o forma de prisma dreptunghiulara sau cilindrica, poate fi instalat in pozitie orizontala sau verticala in circuit. Circuitele de siguranta intre cazan si vasul de expansiune trebuie instalate cu o usoara panta crescatoare spre vas. Schema urmatoare arata distantele maxime pe verticala intre circuitele de siguranta si cazan. Dimensiunea vasului de expansiune poate fi usor calculata tinand cont de totalul de apa care se dilata in intreaga instalatie. Daca volumul total de apa in sistem este Vs, volumul vasului de expansiune trebuie sa fie: Vg = 8.Vs /100 (in litri) Mai practic, utilizand puterea termica nominala a cazanului (Qk) in kW, volumul vasului de expansiune se va calcula astfel: Vg = 2,15 Qk (in litri) Dimensionarea circuitelor de siguranta intre cazan si vasul de expansiune deschis Dimensiunea ciruitelor de siguranta pentru tur;

  Dimensiunea ciruitelor de siguranta pentru retur;

  Unde Qk este puterea cazanului in kW.

 • 10

  Circuit hidrulic presurizat Cazanul Dunatech poate fi instalat intr-o instalatie de incalzire presurizata daca respectati urmatoarea schema si adaugati si kit-ul cu schimbator de caldura de siguranta ca accesoriu suplimentar.

  Presiune maxima : 3 bar Schimbatorul de caldura de siguranta include urmatoarele:

  1. Schimbator de caldura de siguranta (cu serpentina din cupru integrata cu teava de iesire )

  2. Supapa de siguranta 3. Fitinguri auxiliare

  Pentru instalarea sistemului cu schimbator de caldura:

  1. Scoateti teava de iesire existenta cu flansa a cazanului 2. instalati schimbatorul de caldura la iesirea de tur din partea posterioara 3. Racordati conducta de tur pentru apa calda la racordul din partea superioara a

  conductei flansate a schimbatorului de caldura 4. scoateti bulbul termometrului cazanului din partea frontala si introduceti-l in buzunarul

  de pe teava flansata a schimbatorului de caldura de siguranta.

 • 11

  5. instalati supapa de siguranta pe circuitul de apa rece menajera la schimabtorul de caldura de siguranta ca inschema de mai sus.

  6. inserati cei doi bulbi ai termostatului ai supapei de siguranta in buzunarul de pe partea frontala a cazanului.

  7. goliti apa calda menajera din schimbatorul de caldura de siguranta. Daca temperatura cazanului depaseste 950C, termostatul supapei de siguranta lasa sa apa rece sanitara sa curga prin serpentina schimbatorului de caldura de siguranta. Serpentina cu apa rece care circula prin ea raceste temperatura apei cazanului. Atunci cand temperatura cazanului scade sub temperatura de siguranta, supapa de siguranta inchide alimentarea cu apa rece menajera si cazanul revine la functionarea normala.

  Robinetii de pe conductele de apa rece sanitara ale schimbatorului de caldura trebuie sa fie mereu deschisi.

  Dunatech poate fi utilizat doar cu un kit cu schimbator de caldura de siguranta original care este testat si aprobat pentru fiecare model de cazan. Apa rece nu trebuie furnizata niciodata direct pe racordul de intrare pentru a preveni problemele de supraincalzire care pot duce la deteriorarea grava a corpului

  cazanului. Acest lucru duce la anularea garantiei cazanului. Racordul la cos Cazanul Dunatech trebuie conectat la un cos individual care sa asigure tirajul minim necesar. Canalul de fum intre cazan si cos trebuie izolat folosind vata de sticla. Canalul de fum la cos si cosul trebuie sa fie din otel sau material similar care poate fi folosit la temperaturi de aprox 400 0C toate racordurile de sistemul de evacuare trebuie etansate pentru o ardere corespunzatoare si pentru a fie eficiente. Canalul de fum trebuie sa fie racordat la cos pe cel mai scurt traseu conform dimensiunilor din urmatoarea schema. Racordurile orizontale si echipamentele care vor creste pierderile de sarcina cu ar fi coturile trebuie evitate. O singura conducta verticala din otel nu trebuie folosita drept cos. Cosul trebuie confectionat dintr-o suprafata interna si externa. Suprafata externa poate fi confectionata din otel sau caramida. Pentru suprafata interna se prefera elemente ale cosului confectioante din otel inoxidabil deoarece este rezistent al coroziune. Spatiul dintre suprafata interna si externa a cosului trebuie izolat pentru a preveni amestecarea fumului cu condensul. La punctul cel mai jos al cosului, trebuie sa existe o usa de curatare din otel etansata pentru a impiedica curgerile. Lungimea canalului de fum intre cazan si cos nu trebuie sa depaseasca din inaltimea cosului. Dimensiunea canalului si cosului trebuie sa nu fie mai mica decat dimensiunea racordului de iesire a fumului de pe cazan. Pentru inaltimea totala si diametrul minim intern al cosului consultati diagrama urmatoare in functie de puterea cazanului daca asa prevad legile in vigoare.

 • 12

  Nivelul cel mai inalt al cosului la exterior trebuie sa fie conform dimensiunilor din urmatorul desen pentru a minimiza efectele daunatoare ale fumului in mediu si pentru a ameliora efectual daunator al fumului asupra mediului si pentru a imbunatati tirajul la cos.

 • 13

  INSTRUCTIUNI DE ASAMBLARE

  Numerele intre paranteze se refera la numerele incercuite din desenul explodat al cazanului care pot fi gasite la sfarsitul acestui manual.

  Cazanul Dunatech trebuie instalat pe un postament din beton ignifug. Recomandam sa amplasati cele doua piese din foaie de otel sub elementele frontale si posterioare ale cazanului, de preferinta cu urmatoarele dimensiuni: H: 3 mm x L: 500 mm x D: 200 mm Urmati instructiunile pentru a asambala accesoriile cazanului furnizate cu acesta.

 • 14

  1. Inserati regulatorul termic in orificiul de pe partea frontala. Folositi fibre de in pentru etansare. Pozitionati regulatorul termic cu partea pentru instalare in suport indreptata spre elementul frontal al cazanului.

  2. amplasati izolatia cazanului (48) in mod egal pe suprafata cazanului. Taiati o bucata din partea frontala pentru a crea loc pentru regulatorul termic. Puneti placa de izolatie in partea posterioara ca in figura de mai sus.

  3. Fixati cele patru piese cu piulite M10 (A) la capetele libere ale celor patru buloane de pe partea posterioara a cazanului ca in figura. Aceste piulite vor fi folosite pentru blocarea panourilor laterale dupa asamblare.

  4. Fixati panoul din partea stanga (38) trecand marginea posterioara peste capetele tijelor din partea inferioara si superioara. Mai intai fixati mantaua in partea stanga pe elementul frontal al cazanului folosind trei bucati de suruburi cu cap innecat M8X15 (H) i saibe plate A8.4 (F) ca in poza de mai jos.

  5. In spate, fixati marginea posterioara a panoului din partea stanga a panoului, folosind doua piulite M10 i saibe plate A11 (B) ca in figura de mai jos.

  6. La fel, fixati panoul din partea dreapta (39). Atunci cand lucrati la partea frontala a cazanului, slabiti cele trei suruburi M8 (G) care sunt folosite sa fixeze balamalele usii frontale (28, 29) putin, treceti marginea frontala a panoului prin spatiul liber din spatele saibelor plane A8.4 (F). Dupa ce puneti panoul in pozitia corecta fixati-l strangand aceleasi suruburi M8. puteti fixa balamalele slabind sau strangand asigurandu-va astfel ca usa se inchide corespunzator.

 • 15

  7. Amplasati panoul superior (40). Inainte de a-l fixa, fixati mai intai termometrul (43), treceti tubul capilar al termometrului prin orificiul de pe panoul superior si atasati bulbul in interiorul buzunarului de pe elementul frontal al cazanului.

  8. Daca partea superioara nu este fixata in mod egal intre cele doua panouri laterale, slabiti suruburile care fixeaza cele doua panouri si reglati pozitia panourilor laterale pentru a se potrivi la panoul superior. Fixati din nou panourile laterale. Fixati panoul frontal (41) prin cele doua piese de centrare speciale pin M4 (30-S-R) si S4.2x9.5 suruburi autofiletante (L) pentru panourile laterale. Fixati marginea posterioara la panoul superior pe ambele parti ale panoului cu aceleasi suruburi (vedeti urmatoarele imagini)

  9. Fixati clapeta de aer primar (19) la partea inferioara a usitei cu ajutorul tijei clapetei de aer primar (20) si fixati-o cu suruburi M6 (D) ca in imaginea urmatoare.

  10. Treceti bratul regulatorului termic prin orificiile regulatorului termic si fixati-l cu ajutorul suruburilor de siguranta furnizate in pachetul original al regulatorului termic (daca cazanul dvs. nu ajunge insotit de regulatorul termic si de accesoriile mentionate intrebati furnizorul).

  11. Fixati lantul (care este furnizat in pachetul regulatorului termic) la la bratul regulatorului termic din partea superiaora si la clapeta de aer primar (19) din partea inferioara. Acest pas va fi terminat in timpul punerii in functiune a cazanului. Vedeti titlul Setarea regultorului termic (controller termostatic pentru aerul de ardere).

 • 16

 • 17

  13. Pentru fixarea mantalei urmati instructiunile urmatoare: - fixati panourile posterioare ca in imagini - la final fixati clapeta de aer in tija. Vedeti urmatoarele imagini.

 • 18

  Schimbatorul de caldura de siguranta (optional) Schimbatorul de caldura de siguranta este utilizat pentru a proteja mantaua cazanului de supraincalzire. In cazul intreruperii energiei electrice , defectiunii pompei, etc, apa in cazan se poate supraincalzi. Daca temperatura apei in cazan depaseste 950C, termostatul supapelor de siguranta lasa apa rece menajera sa curga prin serpentina schimbatorului de caldura de siguranta. Serpentina cu apa rece care circula in interior raceste apa din cazan. Atunci cand temperatura cazanului scade sub temperatura de siguranta, supapele de siguranta opresc circulatia apei reci menajere iar cazanul revine la functionarea normala.

 • 19

  1. Scoateti conducta de iesire existenta cu flansa de pe cazan

  2. Instalati schimbatorul de caldura de siguranta la racordul de alimentare din sectiunea posterioara cu patru suruburi M10x25. Folositi garnitura furnizata impreuna cu schimbatorul de caldura pentru a asigura etansarea.

  3. racordati circuitul de alimentare cu apa calda la racordul din partea superioara a tubului flansat de pe schimbatorul de caldura.

 • 20

  4. Fixati supapa de siguranta la schimbaorul de caldura de siguranta cu ajutorul unui niplu de si a unei reductii hexagonale de la la apoi racordati supapa la circuitul principal de alimentare cu apa. Asigurati-va ca directia supapei de siguranta este corecta. Pe supapa exista o sageata care indica directia apei de alimentare.

  5. Inserati bulbii termostatului supapei de siguranta in buzunarul se pe sectiunea frontala a cazanului.

  6. Scoateti bulbul termometrului cazanului din sectiunea frontala si introduceti-l in buzunarul flansat al racordului flansat al schimbatorul ui de caldura de siguranta. 7. Goliti circuitul de iesire apa din calda sanitara al schimbatorului de caldura de siguranta.

 • 21

  Setarea regulatorului termostatic (controller termostatic pentru aerul de ardere) Regulatorul termic de tip mecanic este montat in partea superioara a sectiunii frontale, in pozitie verticala. In pozitia verticala a regulatorului temostatic, numerele de culoare rosu indica temperatura de incalzire ceruta. Dupa montajul corpului regulatorului termic, montati tija de ridicare pentru regulator. Incarcati cazanul si porniti focul. Asteptati pana cand cazanul atinge temperatura de 600C. Setati regulatorul termic la 600C. Prindeti un capat al lantului regulatorului termic la clapeta de aer primar. Prindeti celalalt capat al lantului la tija de ridicare a regulatorului termic si strangeti lantul, lasand 2 mm spatiu intre clapeta de aer primar si intrarea aerului de pe usa frontala. Verificari inainte de punere in functiune Inainte de punerea in functiune a cazanului, imediat dupa instalare, circuitul hidraulic trebuie sa fie gata de functionare. Pentru umplerea unui circuit deschis, vana de pe circuitul nivelului de pornire de la vasul de expansiune este deschisa iar circuitul se umple cu apa din circuitul principal de alimentare. In timpul umplerii, toate vanele si accesoriile sistemului de pe circuit trebuie verificare sa nu aiba pierderi. Umplerea sistemului cu apa se opreste atunci cand apa atinge nivelul de pornire in circuit, inchizandu-se vanele de pe acest circuit. Imediat dupa aceasta, presiunea hidrulica este afisata pe ecranul hidrometrului. Acesta va efectua operatii de reumplere in timpul periaodelor de incalzire mult mai usor, doar alimentand sistemul cu apa proaspata pana cand presiunea hidraulica pe ecran va atinge valoarea prestabilita. Inainte de fiecare pornire asigurati-va ca: * cazanul si circuitul sunt umplute cu apa iar presiunea hidraulica este corespunzatoare. * toate vanele de pe circuit (cu exceptia circuitului de by pass si circuitului de pornire) sunt deschise. * cosul are un tiraj suficient Pentru a umple un circuit presurizat, alimentati cu apa proaspata de la circuitul de alimentare principal utilizand racordul dopului de umplere/golire de pe partea posterioara a cazanului sau linia de alimentare de pe circuit. Pentru a scoate aerul din instalatie, folositi dezaeratoarele de pe circuitul hidraulic, de pe radiatoare si dezaeratoarele cu arc de pe returul apei calde a cazanului. Arderea * Puneti vreascuri. Pentru aprinderea focului, puneti ziar mototolit, (3 sau 4 foi facute ghem ) pe gratarul cazanului. Puneti cateva vreascuri peste hartie. Cu cat sunt mai uscate cu atat mai usor se vor aprinde. Puneti vreascurile incrucisate astfel incat sa existe suficient spatiu intre ele. Lemnele care sunt prea inghesuite nu vor arde corespunzator. * puneti lemne mai mari in varful vreascurilor si continuati sa puneti bucati din ce in ce mai mari in varf pana cand se umple 1/3 din camera de ardere. * asigurati-va ca clapetele aerului primar si ale cosului sunt deschise. Apoi aprindeti ziarul aflat in partea de jos. * Dupa prima aprindere, porniti pompa de circulatie si reglati clapeta de aer. Setati regulatorul mecanic la temperatura dorita.

 • 22

  * Focul trebuie sa arda corespunzator in 15 minute, dupa care camera de ardere poate fi incarcata complet dar asigurati-va ca brichetele de aprindere nu s-au stins. * lasati focul sa arda mereu cu flacara un foc cu fum sau mocnit este rece si ineficient si produce poluanti si creozot (funingine pe cos). Functionare cu lemne Cazanul poate functiona cu combustibili solizi ca: busteni de lemn (la dimensiunile astfel incat sa intre in focar),brichete, tocatura lemnoasa, aschii, deseuri silvice. Va rugam sa respectati recomandarile pentru a creste performanta cazanului: * Atunci cand aprindeti lemne, tineti clapeta de aer secundar inchisa si cresteti perioada de ardere a combustibilului in camera de ardere. * Daca tirajul la cos este suficient puteti mentine clapeta de fum de pe colectorul de gaze arse inchis sau 2/3 dupa prima ardere a bustenilor. * Daca aveti un foc mic sau un strat de combustibil redus, puteti sa inchideti complet clapeta de aer.

  Functionare cu carbune si carbune negru * Daca folositi carbune sau carbune negru, va recomandam sa mentineti clapeta de aer secundar complet deschisa. Daca cosul este dimensionat corect pentru a asigura un tiraj corespunzator, puteti tienti clapeta de aer secundar inchisa. * Clapeta de fum de pe colectorul de gaze arse trebuie tinuta complet de schisa sau 2/3 deschisa. * Daca aveti un foc mic sau un strat de combustibil redus, puteti micsora tirajul inchizand clapetele. Stand-by * Puteti sa incetiniti arderea prin: a. scaderea temperaturii de set a temperaturii regulatorului termic. b. inchiderea completa a clapetei de aer secundar c. inchiderea completa a clapetei de fum

 • 23

  Cazanul dvs. nu porneste si opreste pompa automat. Din acest motiv, trebuie sa tineti pompa pornita, atunci cand temperatura cazanului este mai mare decat temperatura

  apei reci sau combustibilul arde in camera de ardere. Nu opriti niciodata pompa decat daca focul este complet stins.

  Nu lasati niciodata temperatura apei din cazan sa atinga valori usor mari cand pompa este oprita. In acest caz, furnizarea apei reci in cazanul foarte cald poate duce la fisurarea corpului cazanului datorita energie termice ridicate.

  Daca regulatorul termic nu functioneaza corespunzator, reglati setarile sale pas cu pas pana cand gasiti conditiile de confort termic.

  Nu este tiraj la cos Daca cosul nu are tiraj sau nu are tiraj suficient (cum ar fi o constructie necorespunzatoare, lipsa izolatie, blocare, etc.) puteti avea probleme cu arderea (nu este foc, fum excesiv, condensatie datorita gazelor de ardere reci). In acest caz, recomandam sa solicitati verificarea cosului de catre un expert care sa remedieze orice neregula. Cazanul dvs. a fost proiectat pentru pe principiul tirajului natural si din acest motiv, instalatia de evacuare este foarte importanta. Combustibil Combustibilul trebuie sa indeplineasca cerintele din datele tehnice. Producatorul nu va fi retinut responsabil pentru problemele cauzate de lipsa datelor tehnice ale combustibilului, utilizarea combustibililor nerecomandati pentru acest cazan. Controlul substantelor periculoase pentru sanatatea utilizatorului Pentru tipul de material si acolo unde acesta este utilizat la cazanul Dunatech consultati tabelul urmator: 1. VOPSELURI

  Utilizare generala strat protector negru

  NU SE APLICA

  Sectiuni Temperatura mare manta Placa inferioara a corpului cazanului

  Acoperire cu vopsea pudra Toate mantalele 2. IZOLATII SI SIGILANTI Placa de izolatie din vata minerala NU SE APLICA Placa de izolatie din vata de sticla (cu partea posterioara din aluminiu)

  Sectiuni Colector gaze arse

  Funie din fibre si banda Usa frontala Intre placa inferioara si sectiuni

  Placa din fibre ceramice Usa frontala Poliuretan spray fara CFC / spuma NU SE APLICA Caramida refractara NU SE APLICA Produse din azbest NU SE APLICA

 • 24

  3. SIGILANTI Vopsea rosie Nipluri Garnitura din material ceramic/mineral (Isoplan/Franzelit)

  Racorduri flansate

  In pentru racordurile de apa Robineti de pe sectiuni Pasta gri pentru imbinari (Unipak A/S ) Imbinari intre sectiuni Ciment refractar NU SE APLICA Compus pentru racordurile de gaz NU SE APLICA Fise tehnice specifice sunt disponibile la cerere de la Adarad pentru aceste materiale dar manipularea urmatoarelor materiale si procedura de prim ajutor trebuie respectata in toate cazurile. Vopseluri, sigilanti, compusi din pasta gri, placi din fibre ceramice

  1. Aceste materiale contin solventi organici si trebuie utilizate intr-un spatiu foarte bine ventilat departe de flacari libere.

  2. nu lasati ca acestea sa intre in contact cu pielea, ochii, nu inhalati si nu inghititi. 3. utilizati o bariera de crema sau manusi pentru a proteja proteja pielea si ochelari

  pentru a proteja ochi de contactul accidental. 4. Micile cantitati pot fi indepartate de pe haine sau piele cu dizolvant de vopsea sau

  produse de curatare a mainilor. 5. daca este inhalat, scoateti subiectul la aer proaspat, daca a ingerat substanta curatati-i

  gura cu apa si dati-i sa bea apa proaspata dar nu induceti voma. 6. daca substanta a patruns in ochi spalati ochii cu apa curata si cereti ajutor medical.

  Margini ascutite Aveti grija atunci cand manipulati panourile din foaie de tabla ascutite. Ridicarea sectiunilor din fonta Aveti grija la ridicarea sectiunilor din fonta deoarece pot cantari cateva sute de kilograme iar firma ADARAD va poate informa despre masa fiecarei sectiuni in parte daca solicitati acest lucru. Instalarea cazanului/sectiunilor Atunci cand instalati cazanul, sectiunea trebuie intotdeauna amplasata la pe o baza care poate sustine masa totala a cazanului si sectiunile trebuie amplasate pe blocuri de lemn sau stalpi inainte de a fi ancorate. O sectiune nesprijinita nu trebuie lasata nesupravegheata. Izolatia termica

  1. Evitati contactul cu pielea, ochii sau inhalarea prafului. 2. Daca taiati izolatia faceti acest lucru intr-o zona aerisita folosind manusi de protectie,

  ochelari pentru ochi si o masca de praf la indemana. 3. Daca apare o reactie a pielii sau o iritatie a ochilor incetati lucrul cu materialul si cereti

  ajutorul unui medic.

 • 25

  Dispozitive sub presiune 1. Evitati contactul cu parti ale sistemului de incalzire aflate sub presiune in timpul

  functionarii cazanului. Aceste parti periculoase sunt urmatoarele: Sectiuni ale cazanului Liniile de tur si retur ale cazanului Liniile de siguranta 2. Nu incercati niciodata sa goliti apa din sistemul de incalzire atunci cand cazanul este

  in functiune 3. Nu alimentati niciodata cazanul direct cu apa rece pentru a-l raci pentru nici un motiv,

  atunci cand cazanul este fierbinte. Suprafete cu temperatura mare Evitati contactul cu partile si suprafetele cu temperatura care poate fi periculoasa pentru persoane ca: Usa frontala a cazanului Usa focarului din partea frontala Furnizare apa si linii de retur (chiar si cand sunt izolate), linii de siguranta Capacul canal de fum Racorduri intre conducta de iesire fum si cos Pompe de circulatie, vase de expansiune Camera cazanului

  1. Asigurati-va ca camera cazanului are un acces facil la exterior in caz de pericol in sistemul de incalzire

  2. Nu lasati combustibili solizi si substante auxiliare (aschii, hartie, etc. ) care pot sa aprinda cazanul, la o distanta mai mica de 800 mm de cazan.

  3. nu acoperiti prizele de aer proaspat ale camerei cazanului deoarece sunt importante pentru ardere

  Gazele arse

  1. Poate iesi o mica cantitate de gaze arse prin partea frontala a cazanului atunci cand usa frontala de incarcare este deschisa. Nu inhalati niciodata aceste gaze de ardere.

  2. atunci cand adaugati combustibil solid cand este activ stratul de ardere in camera de ardere, protejati-va mainile si fata. Daca este nevoie purtati manusi de protectie.

  Arderea combustibilului

  1. Nu luati combustibilul care arde din camera de ardere in timp ce acesta arde. 2. nu incercati sa stingeti combustibilul ce arde cu apa sau alte lichide. 3. nu lasati usile frontale si usa focarului deschise atunci cand este foc in camera de

  ardere. 4. pentru a incetini arderea sau pentru a opri arderea, inchideti intrarile de aer si iesirile

  de gaze arse. 5. cazanul poate fi aprins cu combustibili solizi ale caror caracteristici au fost indicate in

  sectiunea Date tehnice. Nu folositi niciodata alti combustibili decat solizi, deoarece alti combustibili lichizi sau gazosi pot deteriora designul sectiunii cazanului.

 • 26

  INTRETINERE SI CURATARE Intretinerea periodica efectuata de catre personal calificat, in conformitate cu instructiunile producatorului este esentiala pentru functionarea eficienta a sistemului. Inspectii periodice * Verificati nivelul apei sau presiunea in sisteme deschise sau presurizate. Hidrometrul trebuie sa fie marcat dupa prima umplere a cazanului. Astfel incat nivelul apei sa poata fi verificat periodic. Daca nivelul apei sau presiunea este mai mica decat presiunea statica sau valoarea setata a sistemului, este nevoie sa mai adaugati apa. Adaosul de apa trebuie sa fie dedurizat conform reglementarilor locale inainte de intrarea in sistem pentru a preveni coroziunea in interiorul circuitului de incalzire si cazanului. * Usile frontale ale cazanului trebuie verificate sa se inchida bine. Franghiile din fibra de sticla trebuie inlocuite daca este necesar. * Verificati conditia refractarului de pe sectiunea frontala. Daca este deteriorat veti avea o temperatura ridicata pe suprafata usilor frontale. In acest caz trebuie inlocuit pentru a evita fisurarile pe viitor. * verificati daca exista pierderi de fum pe la racordurile cazanului la cos si remediati daca este necesar. * Verificati functionarea corecta a regulatorului termic din partea superioara a cazanului. Daca este necesar, puteti modifica usor setarile regulatorului termic pentru o ardere mai buna pentru capacitatea cazanului dvs. Daca nu este suficient aer pentru ardere, se va forma funingine in exces pe suprafetele de ardere precum si fum (sau mirosuri). Trebuie sa reglati o cantitate mai mare de aer care sa treaca prin clapeta de aer primar pentru a avea o ardere mai buna. Daca este prea mult aer pentru ardere, combustibilul solid se va consuma rapid. In acest caz recomandam sa se reduca racodrul de intrare aer primar sau clapeta de gaze arse sau colectorul de gaze arse. * Verificati suprafetele de transfer a caldurii de pe sectiunile din fonta. Formarea funinginii este diferita in functie de tipul de combustibil utilizat si de cantitatea de aer de ardere. Daca aveti impresia ca temperatura apei de pe retur nu ajunge la valorile obisnuite in acelasi conditii, inseamna ca trebuie curatate suprafetele de incalzire. Curatarea cazanului Inainte de curatarea cazanului, opriti pompa si alte aparate electrice din camera cazanului. Pentru a curata cazanul: * Curatati suprafetele de incalzire folosind peria furnizata impreuna cu cazanul. * Curatati orificiile de by-pass dintre camera de ardere i al doliea traseu de fum cu vatraiul din dotare. * Curatati sectiunile de intrare aer proaspat din partea inferioara ale sectiunilor intermediare cu vatraiul din dotare. * Strangeti toata funinginea din interior * Indepartati reziduurile.

 • 27

  Intretinere Inainte de inceperea sezonului de utilizare a cazanului recomandam sa chemati service-ul pentru verificarea acestuia, a sistemului de incalzire, conexiunilor electrice si a cosului. Nu incercati sa efectuati singur operatiunile de intretinere fara ajutorul personalului calificat. Schimbator de caldura de siguranta * Vanele de pe racordurile hidraulice ale schimbatorului de caldura trebuie tinute mereu deschise. * Dunatech poate fi utilizat doar cu kit-ul original cu schimbator de caldura de siguranta care este testat si aprobat pentru fiecare model de cazan. * Apa rece nu trebuie furnizata niciodata direct in racordul de intrare in cazan pentru a preveni problemele cauzate de supraincalzire care pot duce la deteriorari grave ale corpului cazanului. Acest lucru anuleaza garantia cazanului. * Asigurati-va ca vanele de pe robinetii de golire sunt deschise.

 • 28

  DESEN EXPLODAT

 • 29

  LISTA PIESE SCHIMB

 • 30

  Colectivul de redactare a cartii tehnice: Traducere: Daiana ONISIE Tehnoredactare: Daiana ONISIE

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended