Home >Documents >Adaposturi pentru pasari

Adaposturi pentru pasari

Date post:13-Jul-2015
Category:
View:4,150 times
Download:10 times
Share this document with a friend
Transcript:

ADPOSTURI PENTRU PSRI

Curs 7

ADPOSTURI PENTRU CRETEREA I EXPLOATAREA PSRILORADPOSTURI PENTRU PSRI producia de ou producia de carne Intreinerea psrilor se realizeaz: -n adposturi de tip tradiional n condiii ct mai apropiate de cele naturale sau -n adposturi de industrial, n care se realizeaz factorii optimi de microclimat prin asigurarea ventilrii i iluminrii artificiale

LEGISLATIEDirectiva Consiliului 1999/74/CE din 19 iulie 1999 formuleaz standardele minime privind protecia: Ginilor outoare crescute n baterii (nembuntite i mbuntite) i Ginilor outoare crescute la sol pe aternut permanent cu acces liber n padoc (pe i n sisteme ecologice). Aceste reglementri se aplic oricrui productor de ou, indiferent dac oule sunt sau nu comercializate, folosind un cod de identificare al metodei de producie. Regulamentul Consilului (CEE) nr. 1907/90 (cu amendamentele ulterioare) formuleaz standardele de comercializare a oulelor. Cu respectarea anumitor condiii, oule pot fi marcate astfel: numrul 3 pentru Ou provenite de la gini crescute n baterii: la comercializarea oulelor nu se face distincie ntre bateriile mbuntite i cele convenionale. numrul 2 pentru Ou provenite de la gini crescute la sol: cretere la sol pe aternut permanent fr acces n padocuri. numrul 1 pentru Ou provenite de la gini crescute n sistem extensiv: cretere pe aternut permanent, cu acces liber n padoc. numrul 0 pentru gini outore crescute n sisteme ecologice (ferme ecologice).

Adaposturi traditionale pentru pasari (cont) ntreinerea psrilor adulte n timpul iernii, respectiv produciei sau reproduciei n sezonul cald sunt iluminate natural prin ferestre mari, dispuse de regul pe faada sudic i sunt prevzute cu uie de acces spre padocuri sau arcuri nierbate. echipamentul interior const din: hrnitori automate sau jgheaburi, adptori, cuibare (pentru gini outoare), podini de dormit din scnduri sau grtare din srm i ipci (pentru galinacee), sursa de nclzire general i eleveuze pentru nclzire local (n cazul ntreinerii pe perioada de iarna a tineretului). aternut permanent: rumegu, nisip, coji de floarea soarelui, paie tocate sau talaj.

Constructie pentru gaini ouatoare - sistem traditional Constructiile in sistem traditional se folosesc att pentru creterea ginilor outoare i a puilor de carne n fermele mici sau la micii productori, ct i pentru creterea unor categorii de psri care nu pot fi intreinute n adposturi de tip industrial, cum sunt: raele, gtele, fazanii.

Soluiile constructive: sunt cele simple, ieftine, realizate din materiale locale

1. 2. 3. 4. 5. 6.

Cuibare Sistem termoizolant Grtare din ipci lemn Asternut permanent Perei din zidrie Fundaie

Tipuri de adaposturi pentru pasariacoperis

cuibarProtectie impotriva rozatoarelor

Str. rez. lemn

Protectie impotriva furnicilor

Hranitori (jgheaburi) adapatoare

Adaposturi avicole industriale(pentru creterea grupurilor de psri)

- cu ntreinere la pardosealAcest sistem de ntreinere presupune creterea liber a psrilor pe pardoseala organizat cu aternut permanent sau cu grtare.

- cu ntreinerea n baterii (mbuntite)In acest sistem de ntreinere se realizeaza o densitate maxim a pasarilor, acestea fiind crescute n cuti grupate sub form de baterii. Operaiile de ntreinere sunt mecanizate complet. Soluia se aplic la ntreinerea ginilor outoare, a puicuelor de nlocuire, a ginilor de reproducie i a puilor pentru carne.

Adposturi avicole industriale, cu ntreinere la pardosealIntreinerea pe aternut permanent- necesit un strat iniial, de 10 ... 20 cm grosime, din coji de floarea soarelui. coceni, rumegu, etc., Pardoseala se execut cu pante de minimum 0,5% spre guri de scurgere, pentru eliminarea apei de splare dup evacuarea mecanic (cu buldozerul) sau manual a aternutului, la schimbarea seriei.

Intreinerea pe grtare- presupune stabulaia psrilor pe grtare din ipci de lemn, materiale plastice sau plas de srm, ridicate fa de nivelul pardoselii la 30... 40 cm. Dejeciile care cad sub acestea, prin interspaiile grtarelor, sunt evacuate cu transportoare cu racleti.

n mod obinuit, n halele pentru gini outoare se combin cele dou soluii, folosind grtare pe o parte din suprafaa pardoselii, iar n rest, aternut permanent. Densitatea obinut n cazul intreinerii la pardoseal depinde de categoria i vrsta psrilor. Echipamentul cu care se prevd aceste categorii de hale depinde de destinaia construciei (pentru gini outoare sau pui de carne) i se refer la asigurarea: furajrii, adprii, evacurii dejeciilor, colectrii oulor etc.

Hala gaini ouatoare, cu intretinere la pardoseala2

1. 2. 3. 4. 5. 6.

Zona de odihna, prevazuta cu gratare Zona de odihna, cu asternut permanent Cuibare Adptoare Hrnitoare Structura de rezisten - stlpi 4 5 6

6

Hala pasari, cu intretinere la pardosealaEchipamentul cu care se prevd aceste categorii de hale depinde de destinaia construciei (gini outoare sau pui de carne) i se refer la asigurarea: furajrii, adprii, evacurii dejeciilor, colectrii oulor etc. Furajarea se face automat cu ajutorul unor distribuitoare cu lan, care transport furajele concentrate din buncrele de la capatul halei pn la hrnitoarele amplasate deasupra pardoselii, la nlimea stabilit, n functie de varsta pasarilor (dimensionate a.i. sa asigure frontul minim de furajare). Adparea se face cu adaptori de tip clopot, liniare sau cu picurtor, care permit un consum de ap la discreie, fr a uda aternutul. Colectarea oulor se realizeaz n cuibare (cutii cu dimensiunile coordonate cu rasa psrilor), realizate din lemn, nlocuitori din lemn (P.F.L.) sau metal, deschise spre compartimentele de psri si prevzute cu uie de colectare a oualor spre spaiile de circulatie ale ingrijitorilor.

Organizarea spaiului n interiorul halelor se face prin mprirea cldirii n compartimente de mrime corespunztoare unor fluxuri tehnologice de populare. Pentru supravegherea i colectarea oulor se prevd alei de circulaie.Limea construciei rezult din suprafaa util specific, necesar coordonat cu frontul de furajare i cu solutia de dispunere a cuibarelor.

Hala de gaini ouatoare cu intretinere la pardoseala4 6 5 3 1 paturi cu gratare 2 asternut permanent 3 alee de circulatie 4 cuibare 5 transportoare pentru furaje 6 adapatoare 7 camera tampon 8 buncar alimente 9 compartimentare transversala 7 8

2

1

1

5

4

9

3

Furajarea se face automat prin intermediul unor instalaii diverse care sunt dimensionate astfel nct s asigure frontul minim de furajare

Un adapost trebuie s aib hrnitori - fie lineare care asigur un front de furajare de cel puin 10cm/pasre, - fie circulare care asigur cel puin 4 cm/pasre Distribuitoare cu lan, care transport furajele concentrate din buncrele de la captul halei pn la hrnitoarele amplasate deasupra pardoselii, la nlimea stabilit, n funcie de vrsta psrilor. Spiral montat n conduct; Distribuitor cu zale speciale; hrana este descrcat din buncre (din tabl galvanizat) cu ajutorul unor jgheaburi tot din tabl din oel galvanizat, sprijinite pe supori telescopici pentru a ajunge la nlimea stabilit n funcie de talia psrilor; Instalaia de pompare a nutreurilor pentru hrnirea forat a psrilor.

Adparea se face cu adptori carepermit un consum de ap la discreie, fr a uda aternutul:- de tip clopot, automate; acestea se pot suspenda de tavan cu lanuri sau cabluri i permit reglarea nlimii lor n funcie de talia psrilor (un adptor de tip clopot la un grup de 75 - 90 gini) - liniare, de tip jgheab, suspendate sau rezemate pe pardoseal cu nivel constant; lungimea i numrul adptorilor se stabilesc n funcie de numrul de psri i de asigurarea frontului de adpare (2 - 2,5 cm/pasre) - picurtor (o cup la 10 12 gini) Adparea psrilor se face cu ap potabil care trebuie s satisfac consumul de ap n funcie de numrul psrilor i de consumul specific: gini 0,50 l/cap,zi; rae, gte 0,751,50 l/cap,zi; curci 1,50 2,50 l/cap,zi. Se recomand montarea adptorilor pe podina din grtare (din mase plastice sau ipci de lemn) peste nivelul pardoselii pentru a se evita udarea aternutului permanent.

Alimentatoare cu apa si furajeSe regleaza inaltimea astfel incat sa se asigure accesul pasarilor la hrana si apa

Cuibare Colectarea oulor se realizeaz n cuibare individuale sau colective (cutii cu dimensiunile coordonate cu rasa psrilor), realizate din lemn, nlocuitori din lemn (P.F.L.), aluminiu, sau tabl galvanizat deschise spre compartimentele de psri i prevzute cu uie de colectare a oulor spre spaiile de circulaie ale ngrijitorilor. Cuibarele trebuie s fie ncptoare, comode, accesibile psrilor. Numrul de cuibare se stabilete n funcie de categoria psrilor. n aceste adposturi trebuie s existe cel puin un cuibar individual la 7 gini, iar n cazul cuibarelor colective trebuie asigurat cel puin 1m2 de cuibar la maximum 120 de gini.

Cretere la sol cu acces liber la padoc amenajare exploataie

A13 adposturi P16 padocuri

Standardele minime pentru protecia ginilor outoare: Densitatea pe mp trebuie s fie de maxim 9 gini outoare Hrnitorile: hrnitorile liniare trebuie s asigure minim 10 cm/pasre hrnitorile circulare trebuie s asigure minim 4 cm/pasre Adptorile: adptorile liniare cu nivel constant trebuie s asigure minim 2,5 cm/pasre adptorile circulare trebuie s asigure minim 1cm/pasre adptorile prin picurare cu pahar colector sau fr (tip picurtor): trebuie s se asigure o adptoare la maxim 10 gini Cuibarele: s se asigure maxim 7 gini la un cuibar n cazul cuibarelor de grup se vor asigura pentru maxim 120 de gini cel puin 1mp de cuibare

Stinghiile de odihn: acestea trebuie s asigure un spaiu minim de 15 cm pe cap distana dintre stinghii s fie de max. 30 cm distana dintre perete i stinghiile de odihn trebuie s fie minim 20 cm; stinghiile de odihn nu se vor monta deasupra aternutului permanent Aternutul: treb

Embed Size (px)
Recommended