+ All Categories
Home > Documents > 90414710-Prezentarea-Pensiunii-Dalya

90414710-Prezentarea-Pensiunii-Dalya

Date post: 10-Aug-2015
Category:
Upload: silviu-popescu
View: 25 times
Download: 2 times
Share this document with a friend
22
UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR Profesor indrumator: Student: Specializarea: ECTS
Transcript
Page 1: 90414710-Prezentarea-Pensiunii-Dalya

UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA

FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR

Profesor indrumator:

Student: Specializarea: ECTS

Page 2: 90414710-Prezentarea-Pensiunii-Dalya

Pensiunea Dalya***

Numele firmei: S.C. Dalya S.R.L

Pensiune agroturistica

Demipensiune

Locatie : Str.Garii nr.17, Praid, Jud. HarghitaPrin realizarea acestui proiect se doreste construirea si dotarea unei pensiuni

agroturistice care va oferi servicii de cazare in 7 camere, gradul de confort fiind de 3 margarete.

Suprafaţa camerelor, amenajarea, dotările şi serviciile oferite turiştilor vor fi in conformitate cu standardele acestei încadrări şi a normelor metodologice de aplicare privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor de turism in România.

1

Page 3: 90414710-Prezentarea-Pensiunii-Dalya

Spatiile de cazare cuprind 7 camere cu grup sanitar propriu, 2 camere in regim single si 5 camere duble.

Pensiunea Dalya ofera turistilor conditii exceptionale de cazare, ce corespund normelor impuse de Uniunea Europeana si care permit incadrarea spatiilor de cazare in categoria 3 margarete:

- curte cu amenajari florale- incalzire centrala- camere cu grup sanitar propriu (cu cada sau dus)- suprafata camerelor 16mp (camera double) respectiv 12mp (camera single)- pat cu saltea relaxa- mobilier uniform si de calitate superioara- dulap de haine- veioza- perdele transparente- televizor - telefon la dispozitia turistilor

Fiecare camera este dotata cu baie proprie (cele duble cu cada, cele single cudus), uscator de par, televizor, telefon, minifrigider, internet wireless, aer conditionat, apa calda in permanenta.

La cererea turistilor se poate utiliza bucataria de la parterul pensiunii,complet mobilata si utilata si de asemenea poate fi utilizat si gratarul din curte.

2

Page 4: 90414710-Prezentarea-Pensiunii-Dalya

Pensiunea va dispune de un spatiu special amenajat pentru servirea mesei si bar cu 15 de locuri. Vor fi servite preparate specifice bucatariei romanesti: sarmalute in foi de varza cu mamaliguta si ardei iute, placinta ( cu branza, mere sau dovleac), papanasi, ciorba de perisoare, ciorba de burta, , saramura de peste, tochitura cu mamaliguta, cozonac, etc., preparate majoritar din productia proprie (legume, fructe si carne proaspete si ecologice).

In functie de preferinte, clientii vor putea opta pentru urmatoarele pachete:Cazare + mic dejun inclusCazare + demipensiune;

Misiunea si obiectivele Pensiunii DalyaPensiunea Dlaya isi propune ca turistii sa fie satisfacuti de sejurul oferit

precum si imbunatatirea conditiilor in ceea ce priveste oferta turistica. De asemenea, foarte importante pentru conducerea pensiunii sunt si amabilitatea si profesionalismul angajatilor. Astfel, se pune foarte mult accent pe cresterea constanta a nivelului de pregatire teoretica si practica a personalului.

Ca obiective se numara: Atingerea gradului de ocupare de min. 80% din capacitatea pensiunii pe

intreg parcursul anului 2011; Atragerea de noi clienti si fidelizarea acestora, cresterea numarului de turisti

internationali prin oferirea unor servicii de turism de o calitate superioara, la nivelul standardelor internationale.

Amplasament si obiective turistice

Satul Praid se afla la 8 km de Sovata, 62km de Targu Mures, 38 km de Odorheiu Secuiesc si 51 km de Gheorgheni.

Muntele de sare a Praidului a fost, secole de-a randul "painea" localnicilor, principalul mijloc de subzistenta a intregii zone. Pe vremuri se zicea, ca oamenii "tinutului Sarii" isi cladesc viitorul din sare.

Masivul de sare de la Praid, de forma unei paini are cam 3 miliarde de tone de sare, intr-o grosime de 1600 m, rezerva salina de aici fiind o raritate geologica.

3

Page 5: 90414710-Prezentarea-Pensiunii-Dalya

Salina PraidÎnceputurile istoriei Salinei Praid

datează încă din epoca romană. Primul document în care apare ocna de sare din Praid, datează din anul 1405.

După cele menţionate de Orbán Balázs, în anul 1861 întreaga zonă locuită de secui şi saşi, a folosit sarea de la Praid. Exploatarea subterană a sării a început înanul 1762.

Tratamentul subteran a început prinanii `60, în mina Doja. În 1980 baza de tratament a fost strămutată la orizontul "50", care se află la o adâncime de 120 m de la suprafaţă. Pe o distanţă de 1250 m de la intrare până la baza de tratament, transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei prin galeria de coastă. În timpul sezonului de vară numărul persoanelor, care vizitează mina şi a bolnavilor, cine se tratează aici,  ajunge până la cifra de 2500-3000/zi.

Zăcământul de sare din Praid constituie unul din cele mai mari masive de sare gemă din Europa. Corpul de sare are o formă uşor eliptică, cu diametrele de 1,2 km, respectiv 1,4 km şi o adâncime de 2700 m, având rezerve pentru mai multe sute de ani, şi constituie o comoară de nepreţuit în economia Transilvaniei.

Sarea din Praid, încă din secolul al XV-lea a fost denumită "sare secuiască", după care de altfel s-a şi denumit această zonă ("Zona sării" sau “zona Ocnelor”). Sarea din Praid a oferit "pâinea" oamenilor din această zonă de-a lungul secolelor. Nu în ultimul rând a oferit gustul şi "sufletul" mâncărurilor secuieşti şi ardeleneşti

TratatamentTratamentul de speleoterapie şi climatoterapie cuprinde practic inhalarea

aerului din mină, fiind foarte util în cazul bolilor căilor respiratorii (boli astmatice, bronşitice şi alergice). Durata tratamentului este de 18 zile.

Acest tratament subteran se desfăşoară la orizontul "50", aflat la o adâncime de 120 m de la suprafaţă. Pe timpul petrecut în subteran se recomandă  gimnastică, condusă de un cadru specializat, plimbări şi dozarea efortului fizic. Categoria de vârstă între care oamenii se pot trata este între 2-60 ani, aceştia fiind supravegheaţi permanent de către un personal medical.

După statisticile medicului de specialitate din comună se poate observa că în cazul acelora care revin la tratament de 3-4 ori şi reacţionează pozitiv, scade numărul şi intensitatea crizelor astmatice şi creşte capacitatea de rezistenţă a organismului.

Din acest scop comuna Praid este dotată cu un spital şi trei cabinete medicale.

4

Page 6: 90414710-Prezentarea-Pensiunii-Dalya

StrandŞtrandul sărat şi băile calde la vană sunt alimentate cu apă sărată pompată din mina Gh. Doja, de la o adâncime de 150 m. Această apă, care după o staţionare de câteva luni în bazinul din subteran, îşi dobândeşte o salinitate foarte mare, formează o atracţie aparte, deoarece eşuează orice tentativă de înot, turiştii plutesc neputincioşi la suprafaţă, asemănător unor dopuri de plută.

Aceste băi sărate, prin raritatea apei saline superconcentrate, atrag tot mai mulţi turişti şi vizitatori, atât din împrejurimi cât şi de peste hotare, şi constituie, pe lângă baza de tratament din salină, un impotant potenţial turistic cu latură curativă şi de agrement.

Canionul de sareCanionul de sare este superb, cu stânci şi

creste de sare albe sclipitoare,  lapiezuri, turnuleţe, mici peşteri, izvoare cu ape sărate cu voaluri de cruste albe, depuse pe rocile din jur, şi toate acestea aşezate într-un peisaj magnific cu vegetaţie bogată şi multiplă, de foioase şi răşinoase laolaltă.

Casa memorială ,, Áprily Lajos ’’În 19 octombrie 1991 a fost înaugarat

Casa memorială Áprily Lajos, unde găşiţi un mic istoric despre poetul şi traducătorul Áprily Lajos, cel care a petrecut copilăria în Praid.

Cetatea ,, Rabsonné’’Pârîurile cristaline, stâncile abrupte şi pădurile dense, ce înconjoară comuna

Praid, ascund rămăşiţele unei aşezări vechi, care se presupune că a fost construit pentru a da sălaş unei garnizoane, care a avut sarcina de a apăra cetatea Rabsonné.

Casa de culturăÎn casa de cultură putem vedea o frumoasă expoziţie etnografică, cu aproape

2000 de obiecte expuse.

5

Page 7: 90414710-Prezentarea-Pensiunii-Dalya

Biserica romano-catolicăBiserica romano-catolică a fost construită în anul 1800. În

anul 1782 în Praid au trăit 130 catolici. Peste 100 de ani numărul lor a crescut la 500.   În 1994 a început construcţia unei noi biserici romano-catolice, care s-a încheiat în 1998. În 16 septembrie 2001 a fost înaugarat biserica nouă.

Biserica reformatăBiserica reformată se găseşte pe partea stângă a drumului

judeţean care duce la Gheorghieni. A fost construită între anii 1790-96. Are două clopote şi o orgă.

Biserica ortodoxăBiserica ortodoxă ,,Sfânta Treime” a fost construită în 1929. S-a înfiinţat cu  ajutorul directorului Salinei Popescu Izidor, Ghizeran Ion teolog, şi Dimitraşcu N.I şef de gară.

Versantul ,, Siklódi’’La o altitudine de 1025 m se află versantul Siklodi, de unde ai o panoramă

extraordinară asupra ţinutului.

6

Page 8: 90414710-Prezentarea-Pensiunii-Dalya

Date generale

Pensiunea agroturistica este o pensiune in care cazarea, masa si celelalte servicii turistice se bazeaza pe produse si activitati agrozootehnice.

Conditiile ce trebuie indeplinite de gospodariile care desfasoara activitati turistice sunt:

cazare in exploatatii agricole (ferme, gospodarii, conace, etc) ; serviciile agroturistice sunt integrate in ferma si gospodarie, ele se

intrepatrund cu activitatea obisnuita a agricultorului si a familiei sale ; alimentatie bazata pe bucataria traditionala a locului si preparata 40 % cu

produse provenind din gospodaria proprie, si alte 40% din zona/regiune; serviciile sunt oferite de familia agricultorului, astfel ca exista o relatie

directa intre cel ce ofera serviciile (agricultorul si familia sa) si cel ce le solicita (turistul) ;

activitati recreative sau culturale in cadrul fermei sau gospodariei ; posibilitate de observare si participare a activitatilor traditionale ale fermei sau gospodariei ; ocazional, alte activitati de relaxare in imprejurimile fermei sau gospodariei.

Pensiunea Dalya a fost construita in anul 2008 pe baza Autorizatiei de constructie (Legea 50/1991 - Autorizarea lucrarilor de constructii, republicata cu modificarile ulterioare, aprobate prin ordinul 1943/2001 al Ministrului Lucrarilor Publice, Transportului si Locuintei) si Autorizatiei de Mediu, ce atesta posibilitatea desfasurarii activitatii turistice.

Certificatul de Clasificare incadreaza pensiunea in categoria 3 margarete si a fost vizat de Directia Generala de Autorizare noiembrie 2010.

Pensiunea dispune de un teren de 1570 mp din care 470 mp spatiu construit.Fiecare camera are o suprafata cuprinsa intre 12 si 16 mp(plus baie 7mp),

bucataria 70mp, barul 100 mp, lobby 50 mp, sala de jocuri (billiard, ping-pong) 120 mp.

Curtea dispune de 7 locuri de parcare, spatiu pentru gratar, iar in spate o gradina de 500 mp amenajata pentru cultivarea legumelor.

La doar 1,5km departare de pensiune, turistii pot vizita Miniferma Dalya dotata si utilata complet pentru a asigura calitatea si gustul deosebit al carnii de porc si pasare servite in preparatele din meniul bucatariei Dalya.

Fiind o pensiune agroturistica, numai 30% din produsele necesare serviciului de servire a mesei sunt achizitionate de la furnizori. Pensiunea produce in regie proprie carne de pui, carne de porc, rosii, cartofi, ceapa, morcovi, vinete, ardei, varza,verdeturi, mere, prune si gutui.

7

Page 9: 90414710-Prezentarea-Pensiunii-Dalya

Furnizorii cu care pensiunea are contract sunt furnizorii pentru utilitati si cativa furnizori locali (METRO Cash&Carry, HUNNIAROM.SRL, Hochland).

Potentiali ClientiPensiunea Dalya se adreseaza urmatoarelor categorii de clienti:

- Turisti de toate varstele ce sufera de afectiuni ale aparatului respirator- Elevi si studenti- Turisti romani sau straini care doresc sa se relaxeze intr-un mediu rustic

ConcurentaConcurenta directa: Pensiuni cu 3 margarete

- Pensiunea Alszegi- Pensiunea Csatari- Pensiunea Fantazia- Pensiunea Cristal de Sare- Pensiunea Ambrus E- Pensiunea So-Haj- Pensiunea Napsugar

Concurenta indirecta: Regim hotelierHotel Praid**

Principalii parteneri pentru atragerea de turistiPensiunea Dalya a contactat si a inceput discutiile pentru incheierea unor

parteneriate cu urmatoarele societati in vederea atragerii de clienti:- Gulet (unul dintre cei mai vechi touroperatori pe piata austriaca ofera

operare si din Budapesta)- 1-2-Fly (turoperator specializat in vacante pentru familii cu copii- calatorie

cu automobilul propriu sau cu avionul)- LastMinute Travel (turoperatorul ofera doar variante de oferte speciale – last

minute)- Touropa Agency Craiova, Mapamond Craiova, Aerotravel Bucuresti, Eturia

Piatra Neamt, Transair Harghita, West Travel SRL Miercurea-Ciuc, agentii de turism cunoscute la nivel national.

- Activ-Travel touroperatori Romania

Strategii de promovare a pensiunii

Pensiunea isi va promova oferta de servicii prin intermediul altor mijloace. Se vor pregati astfel:

pagina de INTERNET: www.pensiuneadalya.ro;

8

Page 10: 90414710-Prezentarea-Pensiunii-Dalya

prin intermediul agentiilor partenere; panouri situate pe stalpii de telegraf din apropierea pensiunii (Pensiunea

Dalya, 500m) pliante de informare; un panou ce va fi amplasat la intrarea in pensiune; participarea la targuri de turism si prezenta in cataloage de profil.

Pagina de Internet, in care se va prezenta pensiunea, contine cuvinte de optimizare: salina, Praid, canionul de sare, cazare, Harghita si, odata accesata va prezenta oferta de servicii turistice disponibile pentru care se vor putea face rezervari on line. De asemenea, oferta de servicii turistice va fi transmisa si site-urilor care promoveaza acest tip de activitati.

Calculul eficientei economice a activitatilor turistice desfasurate

Investitii necesare pentru amenajarea camerei de oaspeti cu posibilitatea servirii mesei (7 camere)

Nat. Investitiei Cost AmortismentValoare

Amortisment

Constructii 35000 20 1750

Amenajari 35000 10 3500

Finisari 10000 5 2000

Mobilier 30000 10 3000

Echipament 30000 5 6000

Total 140000   16250

Investitie pe camera:3***: 20000 Ron x 7 camereValoarea totala a investitiei = 7 x 20000=140000 Ron

25% din valoarea totala a investitiei reprezinta valoarea constructiei: 35:100 x 140000 = 35000 Ron a costat constructia

Amenajari: 5000 Ron/camera => 7 x 5000=35000 Ron

9

Page 11: 90414710-Prezentarea-Pensiunii-Dalya

Finisari: 1428 Ron/camera => 7 x 1428 = ~ 10000 RonMobilier: 4286 Ron/ camera => 7 x 4286 = ~30000 RonEchipament: 4286 Ron/ camera => 7 x 4286= ~30000 Ron

Amortismente:Constructii –35000/20=1750 Mobilier – 30000/10=3000Amenajari – 35000/10=3500 Echipament – 30000/5= 6000 Finisari – 10000/5=2000

14% din totalul investitiei reprezinta Autofinantarea

14% din totalul investitiei reprezinta Subventiile

72% din totalul investitiei reprezinta Imprumuturile

Imprumut total 100000

Anul Rata Dob 15%/an Total/an Rest de plata

2008 10000 15000 25000 90000

2009 10000 13500 23500 80000

2010 10000 12000 22000 70000

2011 10000 10500 20500 60000

2012 10000 9000 19000 50000

2013 10000 7500 17500 40000

2014 10000 6000 16000 30000

2015 10000 4500 14500 20000

2016 10000 3000 13000 10000

2017 10000 1500 11500 0

Total 100000 82500 182500  

Perioada de rambursare este de 10 ani100000:10 = 10000 rata de rambursat pe an

10

Finantari

Autofinantare 20000

Subventii 20000

Imprumuturi 100000

Total 140000

Page 12: 90414710-Prezentarea-Pensiunii-Dalya

Dobanda de 15% se calculeaza pentru fiecare an in parte la valoarea ramasa de plata dupa achitarea ratei asa cum se observa in tabelul de mai sus. De exemplu, pensiunea aflandu-se in anul IV de functionare, suma de plata va fi:10000 + 15%x70000 = 10000 + 10500 = 20500 Ron La sfarsitul perioadei de rambursare, suma totala rambursata va fi de:100000 + 82500 = 182500 Ron

Venituri

LunaSingle

(2 cam)Double(5 cam)

Iulie 90 120

August 90 120

Septembrie 90 120

*Venituri din servirea mesei pentru un numar de 12 persoane.

Inchiriere camereCamere duble: 120lei x 5 camere = 600leiCamere simple: 90 lei x 2 camere = 180leiInchiriere in lunile iulie, august, septembrie in total 90 nopti90 nopti x 780 lei = 70200 lei

Servirea meseiFiind demipensiune micul dejun este calculat pentru toate cele 90 de zile iar 20 din oaspeti doresc sa serveasca pranzul si ceilalti 70 cina.

25lei x 90 zile = 2250 lei40lei x 20 zile = 800 lei30lei x 70 zile = 2100 leiTotal: (2250 + 800 + 2100) x 12 pers = 61800 lei

11

Inchiriere Camere 70200

Servirea mesei* 61800

Total 132000

Mic dejun 25

Pranz 40

Cina 30

Page 13: 90414710-Prezentarea-Pensiunii-Dalya

Cheltuilei cu personalul Indicatorii capacitatii de cazare

Cheltuieli de functionare

Avand in vedere faptul ca pensiunea este agroturistica si ca majoritatea ingredientelor necesare pentru prepararea mancarii sunt produse de pensiune, cheltuielile cu alimentatia vor fi destul de restranse si anume:

Mic dejun: 10lei x 90 x 12 pers = 10800leiPranz:10 lei x 20 x 12pers = 2400leiCina:10 lei x 70 x 12 pers = 8400lei

12

a) Cheltuieli fixe - total 8400

Cotizatii, promovare, publicitate 4000

Cheltuieli de gestiune (telefon, curierat)

700

Transport, deplasari 400

Impozite pamant, cladiri 1000

Taxe 300

Asigurari 2000

b)Cheltuieli variabile - total 60300

Alimentatie (MD+P+C) 21600

- mic dejun 10800

- pranz 2400

- cina 8400

Costuri cu personalul 31200

Consum utilitati (gaz, apa, energie electrica/termica)

7000

Costuri de intretinere 500

Total cheltuieli (a+b) 68700

Personal angajat Salarii

Receptioner 1,500 lei

Camerista 1,400 lei

Contabil 2,000 lei

Bucatar Sef 2,000 lei

Ajutor bucatar 1,200 lei

Ospatar 1,300 lei

Picol 1,000 lei

Total 10,400 lei

Numar de nopti  

- total (3 luni/an) 90 nopti

- pe camera 90*7 cam = 630

Pret de comercializare pe

noapte780 lei

Page 14: 90414710-Prezentarea-Pensiunii-Dalya

Rezultate

Profitul net = Profitul brut – Amortismente =63300 – 16250 = 47050Venit net disponibil = Profit brut - (rambursari anuale + impozite) =63300 – (20500 + 16% x 47050) = 35272

Indicatori de eficientaPrag rentabilitate = Cheltuieli fixe totale / (Pret variabil - Cheltuieli variabile) Pret variabil = (90 x 2 +120 x 5)/7 = 111.43Chelt. variabile pe noapte =60300/90/7=95.71Prag rentabilitate = 8400/(111.43 - 95.71) = 534.55Rentabilitate ec =Profit net / Venit net x 100 = 47050 / 35272 x 100 =133.39%Termen de recuperare a investitiei = Investitia totala / Profit brut=140000 / 63300 = 2,21 ani

13

Rezultate  

Venituri 132000

Cheltuieli 68700

Profit brut:  

- din activitate 63300

- pe camera 9042.9

Profit net 47050

Venit net disponibil

35272

Pragul de rentabilitate 534.55

Rentabilitatea economica 133.39%

Termenul de recuperare al investitiei 2.21

pret vanzare pe noapte 111.43

cheltuieli variabile pe noapte 95.71

Page 15: 90414710-Prezentarea-Pensiunii-Dalya

Concluzii

Statiunea Praid, o zona rurala extrem de pitoreasca, este vizitata in mare parte de turisti ce vin la tratament in Salina Praid si la strandul cu apa sarata. Efectul benefic al sarii si eficienta tratamentului sunt renumite si de aceea tot mai multi medici recomanda aceasta metoda ce poate asigura vindecarea bolilor.

Praidul devine din ce in ce mai cunoscut in Romania, dar si in strainatate, iar investitiile facute in aceasta zona (Complexul balnear inaugurat in decembrie 2010), alaturi de frumosul peisaj natural vor aduce un plus de turisti .

La fel de cunoscut in Romania este deliciosul festival al sarmalelor de la Praid, desfasurat in fiecare an in luna septembrie. An de an se intrec maestri bucatari sa faca cea mai mica (0,5 cm lungime si 2 mm. grosime), cea mai mare (0,5 m. lungime), cea mai picanta, cea mai gustoasa sarma.

Acest eveniment se pastreaza si se perfectioneaza de la an la an atragand turisti de la sute de kilometri departare, ce vor sa se bucure de atmosfera, mirosul si gustul deosebit al sarmalelor.

Pensiunea Dalya isi propune ca prin amenajarile exterioare si dotarile camerelor sa ofere cat mai mult confort, o atmosfera primitoare si relaxanta, iar personalul face tot posibilul ca prin amabilitatea si profesionalismul sau sa contribuie la conturarea unor amintiri placute pe care sa le povestiti cu drag si prietenilor apropiati.

Va asteptam cu drag!

14


Recommended