+ All Categories
Home > Documents > 79102972 Chimie Zahar

79102972 Chimie Zahar

Date post: 09-Aug-2015
Category:
Upload: biibicus
View: 246 times
Download: 7 times
Share this document with a friend
Description:
zahar
14
Transcript
Page 1: 79102972 Chimie Zahar
Page 2: 79102972 Chimie Zahar

ZaharozaZaharoza, numită și sucroză este o dizaharidă foarte

răspândită în natură, întâlnindu-se în special în

sfecla de zahar 12-23% și în trestia de zahar 20-27%, fiind

cea mai comună formă de zahar utilizată în alimentatie.

Page 3: 79102972 Chimie Zahar

In terminologia chimica zaharul apartine grupului alimentar de baza cunoscut sub numele de carbohidrati, care incude si amidonurile. Insa pentru nespecialisti cuvantul zahar inseamna de obicei zaharoza, zaharul cel mai frecvent folosit pentru scopuri casnice si industriale. Alte zaharuri sunt fructoza (zahar intalnit in mere, pere, piersici si alte fructe), lactoza (intalnita in lapte), maltoza(din malt) si glucoza .

Page 4: 79102972 Chimie Zahar

ZaharozaZaharoza este dizaharida cea mai raspandita in natura. Se gaseste, in cantitati mici, in toate plantele, ca produs al fotosintezei. In cantitate mai mare, se gaseste in pepenele galben, morcovi, seva de artar si de mesteacan, si mai ales in sfecla si trestia de zahar. Zaharoza este o substanta cristalizata, incolora, cu gust dulce, usor solubila in apa, greu solubila in alcool si alti solventi organici. Prin incalzire se caramelizeaza si apoi se carbonizeaza. Industrial, zaharoza se obtine din trestie de zahar (prin presare) si din sfecla de zahar (prin extractie cu apa fierbinte).

Page 5: 79102972 Chimie Zahar

Proprietati fizice:Proprietati fizice: Substanta solida, cristalizata,

solubila in apa, cu gust dulce. Se topeste la 185 °C ; incalzita peste aceasta temperatura formeaza un lichid galben-brun care prin racire da o masa solida amorfa numita caramel. Este solubila in apa si insolubila in solventi organici

Page 6: 79102972 Chimie Zahar

Proprietati chimice. Prin hidroliza zaharozei cu acizi se obtine un amestec de glucoza si de fructoza. Amestecul rezultat se mai numeste zahar invertit, iar hidroliza care are loc se numeste invertirea zaharului:

C12H22O11 + H2O C6H12O6 + C6H12O6

Page 7: 79102972 Chimie Zahar

Structura chimica a Structura chimica a zaharozei zaharozei

Zaharoza este formata dintr-o molecula de glucoza si o molecula de fructoza, cu eliminare de apa, care se face intre cei doi hidroxili glicozidici ai glucozei si fructozei.

Page 8: 79102972 Chimie Zahar
Page 9: 79102972 Chimie Zahar

Obtinerea zaharului din sfecla de Obtinerea zaharului din sfecla de zahar.zahar.

Pentru a obtine zaharul din sfecla de zahar se fac o serie de operatii, dintre care cele mai importante sunt: spalarea si taierea sfeclei; obtinerea sucului zaharat; purificarea sucului; concentrarea si cristalizarea; separarea cristalelor de sirop si albirea zaharului; rafinarea Zaharul brut se supune rafinarii prin spalarea cristalelor de substante organice aderente la suprafata acestora. Rafinarea continua cu dizolvarea zaharului brut in apa, albirea cu ajutorul carbunelui activ care fixeaza substantele colorante, filtrarea, concentrarea, malaxarea, centrifugarea si uscarea zaharului

Page 10: 79102972 Chimie Zahar

Productia mondiala de zahar depaseste 115 milioane de tone si e localizata in zonele de cultura a materilor prime: sfecla si trestie de zahar.

Aria productiei de sfecla, cultura specifica zonei temperate, este localizata in cea mai mare parte in emisfera nordica , intre 30 si 60 grade , in Europa si America de Nord , dar si in tari din emisfera australa cum ar fi Chile si Uruguay. Productia cea mai mare o detine Europa, randamentele la hectar fiind de circa 3 ori mai mari in zona Vestica fata de cea Rasariteana.

Trestia de zahar este o cultura tropicala. Se cultiva pe o suprafata mai mare decat sfecla, cuprinsa inre 35 grade latitudine nordica si 30 grade latitudine sudica.

Page 11: 79102972 Chimie Zahar

Sortimentul de zahar cuprinde:Sortimentul de zahar cuprinde: Zaharul cristal (tos)Zaharul cristal (tos) - diferentiat dupa gradul de rafinare in alb numarul 1,2,3,4. Zaharul alb numarul 4 este utilizat ca materie prima pentru industria alimentara; Zaharul bucatiZaharul bucati - forma bucatilor poate fi prismatica, sa imite animale, legume, fructe pentru sporirea atractiei unor segmente de consumatori. Bucatile de zahar pot prezenta duritate mare sau redusa; Zahar pudra (farin)Zahar pudra (farin) - rezulta prin macinarea zaharului cristalizat si uscat. Se diferntiaza dupa finete; Zaharul candelZaharul candel - este constituit din cristale “gigant” de zaharoza formate pe centrii de cristalizare, introdusi in zeama concentrata rezultata de la rafinare. Acest zahar poate fi colorat, aromatizat si comercializat ca atare; Zaharul lichidZaharul lichid - se poate prezenta sub forma de sirop de zaharoza neinvertita sau partial invertita si se poate utiliza ca materie prima in patiserie, la fierberea berii, sampaniei, vinurilor spumoase, etc.

Page 12: 79102972 Chimie Zahar

Calitatea zaharului este determinata de proprietatile psiho-senzoriale si cele de compozitie.

Dintre proprietatile zaharului, culoarea este esentiala, reprezentand un criteriu de evaluare ale gradului de rafinare si de diferentiere pe tipuri a zaharului. Zaharul de culoare inchisa, galbuie contine de regula mai multe impuritati organice. Pentru aprecierea calitatii zaharului serveste si culoarea unei solutii de zahar de 10%. La zaharul de buna calitate solutia de zahar 10% este incolora.

Page 13: 79102972 Chimie Zahar

Zaharul si efectele sale nocive

Zaharul alb este inventia si tentatia epocii moderne. Nutritionistii il numesc “otrava alba” si considera ca acest aliment ar trebui eliminat din dieta noastra. Zaharul este unul dintre alimentele cele mai studiate si mai contestate de medicina, fie ea clasica ori naturista. Fiind un aliment foarte concentrat, el uzeaza pur si simplu anumite organe. Consumul lor in cantitati mari poate determina dezechilibrarea dietei, facilitarea supraalimentatiei si instalarea obezitatii, aparitia primelor semne ale insuficientei insulare sau chiar a diabetului, mareste incidnta cariilor dentare si modifica echilibrul glucido-tiaminic.

Page 14: 79102972 Chimie Zahar

Proiect realizat de: Dragoe Alexandru Dragomir Razvan


Recommended