+ All Categories
Home > Documents > 52783085 Sistemul de Franare

52783085 Sistemul de Franare

Date post: 13-Aug-2015
Category:
Upload: alex-iuga
View: 308 times
Download: 21 times
Share this document with a friend
Description:
referat
Embed Size (px)
of 50 /50
-----GRUP SCOLAR TEHNIC----- -----TARGU FRUMOS----- -PROIECT- PENTRU CERTIFICAREA COMPETENTELOR PROFESIONALE- NIVELUL 2 DE CALIFICARE CALIFICARE PROFESIONALA MECANIC AUTO
Transcript
Page 1: 52783085 Sistemul de Franare

-----GRUP SCOLAR TEHNIC----- -----TARGU FRUMOS-----

-PROIECT- PENTRU CERTIFICAREA COMPETENTELOR PROFESIONALE- NIVELUL 2 DE CALIFICARE

CALIFICARE PROFESIONALA

MECANIC AUTO

---PROF. INDRUMATOR--- ---ELEV--- --- --- --- HGVLAD ---

---an scolar 2010 - 2011---

Page 2: 52783085 Sistemul de Franare

------TEMA PROIECTULUI------

-- SISTEMUL --DE

-- FRANARE --

Page 3: 52783085 Sistemul de Franare

CUPRINS

1. CONSTRUCTIA.......................................................pag 1

2. FUNCTIONAREA...................................................pag 2

3. INTRETINERA......................................................pag 10

4. REPARAREA DEFECTELOR.................................pag 12

5. N.T.S.M. SI P.S.I. ...............................................pag 15

BIBLIOGRAFIE

ANEXE

Page 4: 52783085 Sistemul de Franare

1. CONSTRUCTIA

Definirea organuluiSistemul de frânare serveşte la: reducerea vitezei automobilului până la o valoare dorită sau chiar până la oprirea lui; imobilizarea automobilului în staţionare, pe un drum orizontal sau în pantă; menţinerea constantă a vitezei automobilului în cazul coborârii unor pante lungi.Parti componenteSistemul de frânare se compune din frânele propriu-zise şi mecanismul de acţionare a frânelor.După locul unde este creat momentul de frânare ( de dispunere a frânei propriu-zise ), se

deosebesc: frâne pe roţi şi frâne pe transmisie.După forma piesei care se roteşte, frânele propriu-zise pot fi: cu tambur (radiale), cu disc (axiale)

şi combinate.După forma pieselor care produc frânarea, se deosebesc: frâne cu saboţi, frâne cu bandă şi frâne

cu discuri.După tipul mecanismului de acţionare, frânele pot fi: cu acţionare directă, pentru frânare

folosindu-se efortul conducătorului; cu servoacţionare, efortul conducătorului folosindu-se numai pentru comanda unui agent exterior care produce forţa necesară frânării; cu acţionare mixtă, pentru frânare folosindu-se atât forţa conducătorului cât şi forţa dată de un servomecanism.

Materiale utilizateTamburele se executa din fonta cenusie simpla sau aliata (cu molibden, nichel si crom) si

uneori, din tabla de otel ambutisata sau combinate, compuse dintr-un disc de otel matritat si obada din fonta (asamblate la turnarea obezii).

In prezent la autoturisme sunt raspandite tamburele matritate din tabla de otel la care see toarna ulterior, la partea inferioara, un inel de fonta aliata.

Sabotii se executa prin sudarea sau matritare din tabla de otel sau se toarna (din fonta si mai rar din aliaje de aluminiu). Suprafata de lucru a sabotului este acoperita cu o garnitura de frictiune .

Garniturile de frictiune sunt executate de obicei, dintr-un material analog cu materialul utilizat la garniturile de frictiune de la discurile ambreiajelor.

Niturile de fixare a garniturilor pe saboti se executa dintr-un material moale (cupru sau alama) pentru ca la uzura garniturii de frictiune sa nu deterioreze suprafata de lucru a tamburului.

In prezent se foloseste din ce in ce mai mult metoda de fixare a garniturilor pe saboti prin lipire, datorita urmatoarelor avantaje:

suprafata de frecare este mai mare cu 7-15 % ( lipsesc orificiile pentru nituri);

Page 5: 52783085 Sistemul de Franare

garniturile se pot utiliza pana la o uzura egala aproape cu grosimea lor; lipsa vibratiilor la franare; durata de serviciu a tamburelor creste cu 20-100 % etc. Cilindrii pompelor centrale si ai pompelor receptoare ale

mecanismelor de actionarte hidraulica sunt executati din fonta cenusie.Pistoanele pompelor centrale si ale pompelor receptoare sunt turnate din aliaj de aluminiu .Banda se executa, de obicei, din otel OLC 45 cu grosimea de 1,5....2,5 mm.

1

2. FUNCTIONAREA

FRANELE CU TAMBUR SI SABOTI INTERIORI

Partile componente si principiul de functionare.Datorita simplitatii lor franele cu tambur si sabotii interiori sunt foarte raspandite la automobile.

In fig 1 este reprezentata schema de principiu a franei cu tambur si saboti interiori a unei roti. Solidar cu roata 1 incarcata cu sarcina Gr, se afla tamburul 2, care se roteste in sensul indicat pe figura cu viteza unghiulara. Sabotii 3 sunt articulate in punctele 4 pe talerul franei care nu se roteste cu roata, fiind fix.

La apasarea pedalei 7, cama 6, prin intermediul parghiei 8 se roteste si apasa sabotii asupra tamburului 2. In aceasta situatie, intre tamburi si saboti apar forte de frecare ce vor da nastere la un moment de franare M1 care se opune miscarii automobilului.

Sub actiunea momentului Mf, in zona de contact a rotii cu drumul, ia nastere reactiunea Fr, indreptata in sens opus miscarii. Tot in zona de contact apare si reactiunea verticala a drumului Zr.

In timpul franarii, datorita frecarii ce ia nastere intre tambur si garniturile de franare ale sabotilor, energia cinetica a automobilului se transforma in caldura. In momentul opririi apasarii pedalei, arcul 5 readuce sabotii in pozitia initiala, iar franarea inceteaza.

Tipul de saboti utilizati la franele cu tamburSabotul primar si sabotul secundar. In fig 2 sunt prezentate fortele care actioneaza asupra unei

frane cu doi saboti simetrici 1 si 2, articulati la un punct comun fix 3.In timpul franarii, sabotii apasa pe tamburul 4 cu forta S care determina reactiunile normale N1 si

N2. Daca tamburul se roteste cu viteza unghiulara fortele N1 si N2, ce apasaasupra suprafetelor de frecare, vor da nastere la doua forte de frecare F1 si F2, care pentru saboti, au sensul din figura, iar pentru tambur sensul infers.

Pentru simplificare, se considera ca atat reactiunile normale N1 si N2 cat si fortele de frecare F1 si F2 sunt aplicate la jumatatea suprafetelor de frecare.

In raport cu punctual de fixare a sabotului. Forta de frecare F1 va da nastere la un moment M1=F1∙b, de acelasi sens ca si momentul dat de forta S ( Ms=S∙d) marind in felul acesta apasarea sabotului 1 pe tamburul rotii.

Rezulta deci ca, pentru sabotul 1, frecarea cu tamburul are tendinta de a deschide acest sabot, facandu-l sa apese pe tambur mai mult decat apasarea datorita fortei S.

Sabotul 1 capata deci un efect de autoamplificare, care il face sa mareasca efectul de franare corespunzator fortei S.

Page 6: 52783085 Sistemul de Franare

Fata de punctual de articulatie al sabotului 2, forta F2 da un moment M2= F2∙b, de sens contrar momentului dat de forta S, micsorand apasarea sabotului pe tamburul rotii si reducand astfel efectul de franare corespunzatoare fortei S.

Efectul de autoamplificare duce la marirea fortei N1 in comparatie cu N2, deci si a lui F1 fata de F2, pentru aceiasi apasare S a sabotilor. Datorita acestui fapt, la mersul corespunzator sensului indicat pe figura, sabotul 1 se va uza mai mult decat sabotul 2. Daca se schimba sensul de rotatie, fenomenul se va petrece invers.

Sabotul care apasa mai mult asupra tamburului se intalneste sub denumirea de sabot primar (activ), iar celalalt de sabot secundar (pasiv). Pentru a egaliza uzurile la cei doi saboti, se folosesc diverse solutii constructive, ca: forte de apasare mai mici sau garnituri de frecare de dimensiuni mai mari la sabotul primar fata de cel secundar.

2

Sabotul articulat si sabotul flotant. In functie de natura si timpul reazemului sabotilor, franele cu tambur si saboti interiori pot fi: cu

saboti articulati (fig 3 a, b) si cu saboti flotanti (fig 3 c). In cazul sabotului articulat, apropierea acestuia de tambur se realizeaza prin rotirea in jurul unui punct fix. Sabotul flotant se apropie de tambur printr-o miscare compusa dintr-o rotatie si o translatie.

Tipuri uzuale de frane cu tambur si saboti interiori.Frana simplex Frana simplex are in compunere un sabot primar si unul secundar, care pot fi articulati sau

flotanti. In fig 3 a este reprezentata frana simplex la care ambii saboti 1 si 2 sunt articulate in reazemele 3. Indiferent de sensul de rotatie, unul din saboti va apasa mai mult asupra tamburului 6. Excentricele 4 si 5 nservesc la reglarea jocului dintre saboti si tambur.

Sabotii sunt apasati pe tambur cu forte egale S produse de actiunea lichidului sub presiune asupra pistonaselor ce se gasesc in cilindrul 7.

La frana simplex din fig 3 b actionarea sabotilor 1 si 2 ( articulati in reazemele 3) se face prin intermediul camei 4 cu fortele S1 si S2.

In fig 3 c este reprezentata frana simplex la care ambii saboti 4 si 5 sunt articulate la un punct comun fix 3, prin intermediu a doua parghii articulate oscilante 1 si 2 ( saboti flotanti). In acest caz, in timpul functionarii capetelor interioare ale sabotilor ocupa pozitia in care intreaga lungime apasa pe tamburul 6, producandu-se o uzare mai uniforma.

In fig 4 este reprezentata constructia franei simplex cu saboti flotanti cu actionare hidraulica utilizata la puntea din spate a autoturismului Dacia 1310.

Frana duplex Frana duplex are in compunere doi saboti primari care pot lucra ca saboti primari la rotatia

intr-un singur sens ( frana uni-duplex) sau in ambele sensuri ( duo-duplex).In fig 5 a este reprezentata frana duplex la care ambii saboti 1 si 2 au cate un dispozitiv de

actionare: pistonul cilindrului 4 pentru sabotul 1 si pistonul cilindrului 3 pentru sabotul 2. De asemenea, fiecare sabot are un punct de articulatie propriu ( 5 si 6).

La aceasta solutie, sensul momentului fortelor de frecare coincide cu sensul momentelor fortelor de impingere, ceea ce face ca frana sa fie echilibrata su uzura garniturilor de frecare sa fie egala. In acelasi timp, momentul de frecare este mai mare decat la solutiile anterioare, deoarece ambii saboti lucreaza ca efect de autoamplificare ( franare ).

In schimb la rotirea in sens invers a rotii, momentul se reduce mult datorita faptului ca ambii saboti devin secundari ( frana uni-duplex ). Jocul dintre saboti si tamburul 9 se realizeaza cu ajutorul excentricelor 7 si 8.

Frana duo-duplex prezinta particularitatea ca ambii saboti lucreaza cu efect de autoamplificare indiferent de sensul de rotatie.

Page 7: 52783085 Sistemul de Franare

La franare pistoanele din cilindrii 5 si 6 ( fig 5 b) apasa sabotii 1 si 2 pe tamburul 4, iar acestia sub actiunea fortelor de frcare se deplaseaza pe directia de rotatie. Daca sensul de rotatie este cel indicat pe figura, atunci sabotul 1, sub actiunea pistonului cilindrului 6 si a fortei de frecare se va sprijini pe opritorul 3΄.

In acelasi timp sabotul 2, sub actiunea pistonului cilindrului 5 si a fortei de frecare, se va sprijini pe opritorul 3.La rotatia in sens invers, sabotul 4 se va sprijini in opritorul 3, iar sabotul 2 in opritorul 3΄.

Frana servo. Sau frana cu amplificare are doi saboti primari, sabotul posterior fiind actionat de sabotul anterior.

Datorita fortelor de frecare dintre sabotul anterior si tambur, forta de actionare a sabotului posterior este mai mare in comparatie cu forta de actionare a sabotului anterior. In acest fel, momentul de franare se mareste substantial.

3

In cazul in care sabotii sunt primari numai la mersul inainte, frana poarta denumirea de uni-servo, iar in cazul in care sabotii sunt primari pentru ambele sensuri de mers, frana este intalnita sub numele de duo-servo.

Frana servo este utilizata la unele autoturisme de capacitate cilindrica mare, deoarece cu o forta nu prea mare la pedala asigura un moment de franare mare, fara un servomecanism auxiliar.

In fig 6 a eate reprezentata frana uni-servo utilizata la rotile puntii din fata la unele autocamioane. Sabotul 4 este articulat la partea superioara in reazemul 2 si este actionat de sabotul 3, prin intermediul dispozitivului 8 de reglare a jocului. Datorita fortelor de frecare dintre sabotul 3 ( actionat de pistonul cilindrului 6 ) si tamburul 1, forta cu care este actionat sabotul 4 este mai mare decat forta cu care este actionat sabotul 3.

De asemenea si momentul de frecare va fi mai mare. Frana duo-servo se caracterizeaza prin faptul ca fiecare sabot il actioneaza pe celalalt cu efect de servo-actionare, in functie de sensul de rotatie, ambii saboti lucrand ca saboti primari. Sabotii 3 si 4 ( fig 6 b ) sunt legati in serie si actionati de la un cilindru hidraulic.

La franare, sabotii se deplaseaza in sensul de rotatie pana cand unul dintre ei ajunge cu capatul superior in opritorul 2. In functie de sensul de rotatie, sabotul 3 actioneaza sabotul 4 prin intermediul dispozitivului de reglare 8 sau sabotul 4 actioneaza sabotul 3.

In fig 7 se prezinta dispozitivul pentru reglarea automata a jocului dintre saboti si tambur.La actionarea pedalei de frana, pistoanele cilindrului receptor deplaseaza sabotii spre tambur. In

aceste conditii, bieleta 1 ( care este mentinuta in contact cu sabotul cu ajutorul arcului 5 ) se deplaseaza o data cu sabotul spate actionand asupra parghiei 2 si a sectorului dintat 3, deplasandu-l spre centru.

Daca jocul intre garniturile sabotului si tambur este mai mic, parghia 2 ramane angrenata cu sectorul 3, iar daca jocul este mare, arcul 4 actioneaza sectorul dintat 3 pe angrenajul parghiei 2, cu un dinte spre stanga. Dupa eliberarea pedalei sabotii revin la pozitia initiala, datorita bieletei 1 care ii tine indepartati.

FRANELE CU DISC

Extinderea utilizarii franelor cu disc la automobile se explica prin numeroasele avantaje pe care le prezinta in raport cu franele cu tambur, cele mai importante fiind: posibilitatea maririi suprafetelor garniturilor de frecare; distributia uniforma a presiunii pe suprafetele de frecare si drept consecinta, uzarea uniforma a garniturilor si necesitatea reglarii mai rare a franei; suprafata mare de racire si conditii bune pentru evacuarea caldurii; stabilitate in functionare la temperaturi joase si ridicate; echilibrarea fortelor axiale si lipsa fortelor radiale; posibilitatea functionarii cu jocuri mici intre suprafetele de frecare, ceea ce permite sa se reduca timpul de intrare in functiune a franei; inlocuirea usoara a

Page 8: 52783085 Sistemul de Franare

garniturilor de frecare; realizeaza reglarea automata a jocului dintre suprafetele de frecare printr-o constructie mai simpla; nu produc zgomot in timpul franarii.

Franele cu disc pot fi de tip deschis sau inchis. Cele de tip deschis se utilizeaza mai ales la autoturisme, pe cand cele de tip inchis in special la autocamioane si autobuze.

Frana cu disc deschisa. Reprerzentata in fig 8 este compusa din discul 2, montat pe butucul rotii 3 si din cadrul 5 in care se gasesc pistoanele 4, prevazute cu garniturile de frictiune 1. Cadrul monobloc se monteaza flotant sau fix de talerul franei. In cazul de fata, cadrul este fixat rigid si prevazut cu doi cilindri de actionare.

La solutiile la care cadrul 7 se monteaza flotant pe punte (Dacia 1300) exista un singur cilindru de actionare, dispus numai pe una din fetele discului ( fig 9) . In acest caz, cursa pistonului de actionare 4 este dubla fata de aceea de la franele cu tambur.

In general, franele cu disc deschise nu poseda efect servo si prin urmare au o eficacitate slaba.

4

Unele frane cu disc deschise pot asigura un anumit efect servo, care este mentinut insa la valori moderate.

Din acest motiv, pentru a realiza acelasi moment de franare ca la o frana cu tambur, presiunea in conducte va trebui sa fie de circa 2 ori mai mare, iar diametrele cilindrilor de actionare de 2-2,5 ori mai mari, ca valori corespunzatoare ale franei cu tambur. Datorita acestui fapt, in unele cazuri in loc de un cilindru de diametru mare ( de ficare parte a discului) se utilizeaza doi cilindri de actionare sau chiar mai multi, de diametre mai mici, pentru a nu se reduce raza medie a discului franei.

Faptul ca in general, discul nu este protejat- fiind expus prafului, noroiului, apei, constituie unul dintre dezavantajele principale ale acestei frane. De aceea este necesar ca pistoanele cilindrilor de lucru sa aiba o etansare sigura.

La frana cu disc de la puntea din fata a autoturismului Dacia 1300 (fig 10) cadrul monobloc ( etrierul ) 1 este flotant, putindu-se deplasa fata de discul 6. In orificiul ( cilindrul ) etrierul se gaseste pistonul 2, prevazut cu garnitura 3, avand rolul de etansare si de readucere a pistonului in pozitia initiala. Mansonul 4 impiedica patrunderea impuritatilor. Discul 6 este fixat cu suruburi de butucul rotii, rotindu-se odata cu acesta.

La apasarea pe pedala de frana, lichidul patrunde in cilindrul etrierului si deplaseaza pistonul 2, care, la randul sau, apasa garnitura de frecare 7 pe disc. In acelasi timp se produce si o deplasare laterala a etrierului astfel incat si a doua placuta de frana 5 va fi apasata pe disc. Datorita frecarii dintre cele doua placute si disc, ia nastere forta de franare ce se disatribuie in asa fel incat asigura o uzare uniforma a garniturilor de frictiune.

Ritmul intens a uzarii garniturilor face, insa, obligatorie introducerea unor dispozitive de reglare automata a jocului dintre disc si garniturile de frictiune.

In fig 9 se reprzinta una dintre solutiile de reglare automata a jocului dintre disc si garniturile de frecare, utilizata la autoturismele Renault si Dacia.

In interiorul pistonului 4 se gasesc montate saibele 1 si 2. Boltul 9 concentric cu cilindrul, este fixat cu piulita 8 pe cadrul 7. Pe acest bolt este montat inelul elastic 6 care se deplaseaza greu pe bolt datorita frecarii mari dintre ele.

Mansonul de cauciuc 3 protejeaza pistonul si cilindrul de impuritati. In timpul franarii, pistonul 4 impreuna cu saibele 1 si 2 se deplaseaza spre stanga, iar inelul 6 ramane pe loc, atat timp cat jocul dintre disc si garnitura de frecare nu este mai mare ca j.

Readucerea pistonului in pozitia initiala o face garnitura inelara elastica 5, montata strans pe piston si mentinuta in locasul din cilindru.

Page 9: 52783085 Sistemul de Franare

Daca garnitura de frana se uzeaza, iar jocul dintre disc si aceasta depaseste valoarea stabilita, pistonul se deplaseaza spre stanga cu o cursa mai mare decat jocul j, iar saiba 2 va deplasa si inelul 6 spre stanga. La defranare, saiba 1intalneste inelul 6 dupa parcurgerea unei curse egale cu j, iar pistonul nu mai poate reveni in pozitia initiala. In felul acesta, se stabileste in mod automat, jocul dintre disc si garnitura.

In fig 11 se reprezinta frana cu disc deschisa utilizata la puntea din spate a autoturismelor OLTCIT. Ea se compune din discul 4, fixat pe butucul rotii 5, si din semicadrele ( semietrierele ) 1, in care se gasesc pistoanele 7 si 10, care actioneaza asupra placutelor de frana 9. Fixarea garniturilor de frictiune pe suporturile metalice se face exclusiv prin lipire.

Frana cu disc inchisa. Acest tipde frana, fata de frana cu disc deschisa, prezinta avantajul unei bune protejari impotriva patrunderii apei si murdariei, putand fi usor ermetizata. Aceste frane pot fi cu sau fara efect servo.

In fig 12 este prezentata frana cu disc inchisa, cu servoefect, utilizata la automobile. Ea se compune din carcasa 5, fixata pe butucul rotii, discurile 1 si 2 ( cu garnituri de frictiune ), bilele 3 si cilindrii de actionare 4. In timpul franarii, discurile de frictiune 1 si 2 sunt apasate pe carcasa rotitoare 5.

5

Corpul cilindrului de lucru este fixat pe discul 2, iar tija pistonului se reazema pe discul 1. La franare, cand discul 1 se deplaseaza in raport cu discul 2, bilele 3 se deplaseaza pe planurile inclinate in partea mai ingusta a santuletelor, distantand discurile si obligandu-le sa apese cu garniturile de frictiune pe carcasa rotitoare. Frana este prevazuta cu un dispozitiv de reglare automata a jocului dintre suprafetele de frecare.

Franele cu disc inchise, avand suprafetele de frictiune foarte mari, prezinta avantajul unei uzari foarte reduse, datorita lucrului mecanic specific de frecare foarte mic. De asemenea, regimul termic este mai scazut decat la o frana cu saboti, echivalenta din punctul de vedere al performantelor.

FRANELE SUPLIMENTARE

La autovehiculele cu masa mare, destinate transportului urban, cu opriri dese sau circulatie pe drumuri de munte- unde trebuie sa coboare pante lungi este necesar sa se prevada frane suplimentare ( dispozitive de incetinire ), care sa permita scaderea gradului de solicitare a franelor de serviciu.

Dupa principiul de functionare ele pot fi: de motor, electrodinamice si hidrodinamice. Fiind mai simpla din punct de vedere constructiv, se utilizeaza mai mult frana de motor.

In fig 13 este prezentata schema de principiu a franei de motor utilizata la autocamioanele ROMAN.

Aceasta frana produce obturarea galeriei de evacuare cu ajutorul unei clapete, concomitent cu blocarea admisiei combustibilului, ceea ce face ca motorul sa functioneze ca un compresor, producand franarea automobilului prin intermediul transmisiei.

Frana este prevazuta cu doi cilindri, legati in paralel 1 pentru actionarea clapetei de obturare 2, iar 10 pentru blocarea admisiei combustibilului, fiind actionati pneumati de la supapa de aerisire 7.

MECANISMELE DE ACTIONARE

Aşa cum s-a arătat, comanda frânelor se poate face: cu acţionare directă, care ooate fi mecanică sau

hidraulică: cu servoacţionare, care poate fi pneumatică, electropneumatică etc. cu acţionare mixtă.

Acţionarea mecanică a frânelor

Page 10: 52783085 Sistemul de Franare

La automobilele actuale, acţionarea mecanică este limitată numai la frânele de staţionare.

Elementul principal este o pârghie, care, prin intermediul unor tije, acţionează asupra unei frâne cu bandă

sau disc, sau prin intermediul unor cabluri, direct asupra frânelor roţilor din spate. Pentru menţinerea

frânei în stare acţionată se prevede un sistem de blocare cu clichet.

In fig 14 este prezentata actionarea mecanica a franei de stationare pe rotile din spate utilizate la

automobilele ARO.

Acţionarea hidraulică a frânelor

În prezent, la automobile, acţionarea hidraulică a frânelor este cea mai răspândită, datorită

următoarelor avantaje: repartizarea efortului de frânare între punţi, proporţional cu greutatea ce le revine,

se realizează foarte uşor; repartizarea uniformă a presiunii pe saboţi; randament ridicat; construcţie simplă şi

uşor de întreţinut.

Principiul de funcţionare se bazează pe transmiterea forţei de acţionare, exercitată de conducător

asupra pedalei, lichidului închis în instalaţia sistemului şi folosirea presiunii dezvoltate în masa lichidului

pentru acţionarea cilindrilor de frână.

6

Sistemele de acţionare hidraulică pot fi: cu un circuit ( Dacia 1310 ) sau cu un circuit dublu

(soluţie generalizată în prezent).

In fig 15 este reprezentata schema unui sistem de actionare hidraulica a franelor, cu un circuit simplu.

La apasarea pedalei 13, prin tija 10 actioneaza pistonul 9 al pompei centrale 7, creand presiune asupra lichidului; acesta este trimis prin conductele 5 si 11 la etrierele 17, care prin cele doua placute cu garnituri de frictiune franeaza discurile 16.

Totodata, prin supapa de refulare a supapei duble din pompa centrala 7, este trimis lichid cu presiune pri conducta 8 la limitatorul de presiune 15, de unde prin cele doua ramificatii ajunge la cilindrii receptori 6.

Acestia, prin cele doua pistonase 4 (distantate cu arcul 3) actioneaza sabotii cu garnituri de frictiune 2, franand tamburii.

La defranare, inelele de cauciuc de pe pistoanele etrierelor se indreapta si readuc pistoanele in pozitia initiala, iar lichidul revine prin conductele 5 si 11 in pompa centrala 7 ; la punte spate, arcurile de rapel 1 retrag sabotii 2 care apasa pistonasele 4 si acestea trimit lichidul de frana prin ramificatii si prin limitatorul de presiune inapoi spre pompa centrala 7, prin supapa de retinere, pana la rezervorul pompei centrale 12. Intre rezervor si corpul pompei centrale 7 exista doua orificii , pentru comunicarea permanenta dintre rezervor si corp. Arcul 14 readuce pistonul 9 in pozitia initiala.

La punte fata rotile fiind independente, intre conductele 5, 11 si etriere exista cate un furtun flexibil pt prelucrarea oscilatiilor ; acelasi lucru este valabil si pt puntea spate, avand 1-2 furtune, dupa cum este rigida sau independenta .

In rezervorul 12 se gaseste lichid de frana la presiune atmosferica. Jocul dintre tija si piston se regleaza, in general, prin modificarea lungimii tijei 10. In acest scop, ea se compune din doua bucati, asamblata printr-o insurubare.

La actionarea hidraulica cu circuit dublu ( fig 16 ) pompa centrala are doua pistoane 1 si 2 care impart cilindrul 9 in doua compartimente 3 si 4. La compartimentul 3 este racordata conducta 5 a franelor din fata 8,iar la compartimentul 4 se racordeaza conducta 6 a franelor din spate 7.

Page 11: 52783085 Sistemul de Franare

In cazul cand ambele circuite sunt in perfecta stare, pistonul 1 impinge lichidul din compartimentul 3 in conducta 5 deplasand, prin intermediul arcului 3 si pistonului 2 spre dreapta, care trimite lichidul din compartimentul 4 prin conducta 6 la cilindri de frana.

In cazul cand s-a spart conducta franelor din fata, lichidul acestui circuit se pierde, iar la franare pistonul 1 actioneaza direct pistonul 2, circuitul franelor din spate ramanand in functiune.

Pompa centrala sau cilindrul hidraulic principal constituie elementul de comanda al actionarii hidraulice. Constructia ei depinde de numarul circuitelor de franare, de tipul servomecanismului etc.

In fig 17 se reprezinta constructia pompei centrale folosite la actionarea hidraulica a franelor de la rotile din fata ale autocamioanelor ROMAN.

Pompa centrala este formata de corpul 1 in care este prelucrat cilindrul pompei, pistonul 16, rezervorul compensator cu lichid 3 (demontabil) cu capacul 4, prevazut cu orificiul de aerisire, supapa dubla, formata din supapa de refulare 12 si supapa de retinere 11. Pistonul 16 are o constructie speciala, avand prevazute niste canale, care permit trecerea lichidului la revenire si doua garnituri : garnitura principala sau de pompare 14 si garnitura secundara de etansare 17.

Pistonul, la spate, este prevazut cu saiba de limitare 18 si cu un inelul de siguranta 19. Pentru ca trecerea lichidului sa nu fie blocata de garnitura 14, intre acesta si capul pistonului se monteaza saiba 15. Garnitura pistonului si supapa 11 au arcuri separate 6 si 13, ambele sprijinindu-se pe discul gaurit 7. Legatura dintre cilindrul pompei si rezervorulde compensare se realizeaza prin doua orificii; 2 (compensator) si 5 (de egalizare) .

7

Orificiul 2 alimenteaza pompa cu lichid din rezervor, la revenirea pistonului si permite evacuarea aerului din compartimentul pistonului. Orificiul 5 permite trecerea lichidului intre cilindru si rezervor, atunci cand au loc dilatarea cilindrului si evacuarea aerului din pompa centrala. La actionarea sistemului de franare, pistonul 16 este deplasat spre dreapta, impingand lichidul. Arcul supapei 12 va ceda fortei exercitate de lichid si va deschide supapa de refulare, iar lichisul va fi impins prin conducte .

La incetarea efortului de franare, daca eliberarea pedalei se face lent, o data cu deplasarea pistonului 16, sub actiunea arcului 6, spatiul din fata pistonului se umple cu lichid reintors prin conductece deschide supapa de retinere 11. Ajutata de saiba 15, garnitura 14 se dezlipeste de piston ,iar prin canalele pistonului, lichidul trece din compartimentul pistonului si umple spatiul din fata pistonului.

Prin supapa 8 se face aerisirea pompei, iar prin reductia 10, etansata cu garnitura 9, legarea conductei de frana la corpul pmpei.

In fig 18 este reprezentata o pompa centrala in tandem cu doua pistoane, pistonul 2 deservind circuitul franelor rotilor din fata, iar pistonul 5 circuitul franelor rotilor din spate.

Cilindrul receptor sau pompa receptoare (fig 19 a) eate compusa din capul 5 in care se afla doua pistoane 6,care au pe fetele frontale garniturile 7. Arcul 8 preseaza cele doua garnituri pe fetele pistoanelor.

In timpul franarii, lichidul intra in spatiul dintre pistoane si le deplaseaza impreuna cu sabotii, care se sprijina pe suporturile 3. Cilindrul este protejat impotriva impuritatilor de garniturile de cauciuc 4. Cand in instalatia franei a patruns aer, deplasarea pedalei de frana pana la capatul curseise face destul de usor, deoarece amestecul aer-lichid este compresibil. In felul acesta, in instalatia franei nu se creaza presiunea necesara pt o franare eficenta a automodilului.

Aerul, care a patruns in circuitul lichidului, se evacueaza prin canalul 12 in care este introdus racordul 9, astupat cu capacul filetat 2 (fig 19 b) . In mod normal, canalul 12 este astupat de portiunea conica a racordului. In fig 6 c, este reprezentat racordul 9, care are doua orificii 1 si 10.

Pompa receptoare de frana reprezentata in fig 20 se compune din corpul 1, prevazut cu alezaj cilindric si un bosaj pt racordarea conductei de frana, prin care se primeste lichidul. In

Page 12: 52783085 Sistemul de Franare

interiorul cilindrului, prin intermediul inelelor 5, sunt fixate doua piese 4 in care se insurubeaza suruburile 3, prin cares e regleaza cursa pistoanelor.

La franare , lichidul sub presiune , trimis prin pompa centrala, actioneaza asupra pistoanelor 2 (prevazute cu garniturile 7), ce vor ocupa pozitii extreme realizand franarea tijelor si al sabotilor.

Pe masura ce se uzeaza garniturile de frecare de pe saboti, creste jocul dintre acestea si tambur, pistoanele 2 executand o cursa mai mare.

Daca jocul dintre saboti si tambur depaseste valoarea admisa S la actionarea franei, suruburile 3 cu filet ``dinte de ferestrau`` sunt trase o data cu pistoanele 2 (datorita inelelor 8) cu inca un dinte din piesele de reglaj 4, stabilindu-se jocul initial dintre saboti si tambur.

Actionarea pneumaticaEste intrebuintata la camioanele grele, la cele cu remorci, precum si la autobuze, unde forta de

franare trebuie sa fie mare.In cazul actionarii pneumatice, forta conducatorului este folosita numai pentru a comanda

intrarea in functiune a franelor si intensitatea franarii. Un dezavantaj mare al actionarii pneumatice fata de actionarea hidraulica consta in necesitatea

unui timp mai indelungat pana la atingerea presiunii de regim in camerele ( cilindrii ) de frana.La sistemul de actionare cu o conducta, legatura dintre sistemul de franare al

automobilului tractor si sistemul de franare al remorcii sau semiremorcii se face cu o singura conducta. In cazul cand autotrenul se deplaseaza fara franare prin aceasta conducta se face alimentarea cu aer comprimat a rezervoarelor de pe remorca respectiv semiremorca. La franarea automobilului tractor prin conducta se da comanda de franare a remorcii prin golirea acesteia.

8

La sistemele de actionare cu mai multe conducte, una dintre conducte serveste la alimentarea cu aer a rezervorului de pe remorca, iar celelalte pentru punerea in functiune a franelor remorcii.

In fig 21 a este prezentata schema actionarii pneumatice cu o conducta. Compresorul 1 actionat de la motorul automobilului, comprima aerul atmosferic trecandu-l prin filtrul 2 si regulatorul 3`, in rezervorul 4. Cand presiunea aerului in rezervoare a atins valoarea prescrisa, regulatorul 3`intrerupe debitarea de aer la compresor. In unele cazuri, pe rezervor se monteaza o supapa de siguranta reglata pentru o presiune de 7...8 bar. Unul dintre rezervoare 4 este legat la conducta de alimentare prin intermediul robinetului de transfer 19, care permite intrarea aerului comprimat numai dupa ce in primul rezervor aerul comprimat a ajuns la presiunea de lucru.

Robinetul distribuitor 5 serveste la admiterea aerului comprimat, din rezervoare, in cilindrii de frana 11, la apasarea pedalei de frana.

Pentru franarea remorcii serveste robinetul 8. La unele tipuri de automobile robinetele 5 si 8 sunt realizate dintr-un corp comun, usurand obtinerea legaturii functionale necesare la franarea autotrenului.

La alimentarea rezervoarelor de aer comprimat de pe remorca serveste semicupla 16. Pentru inchiderea conductei de alimentare, in cazul in care automobilul se deplaseaza fara remorca, serveste robinetul 15. Maneta 6 serveste la actionarea franei de stationare sau de siguranta, pe cale mecanica, care actioneaza frana automobilului tractor, iar prin intermediul robinetului 8 comanda franarea remorcii.

La franare, conducatorul apasand pedala, aerul comprimat din rezervorul 4, prin robinetul distribuitor 5, trece in cilindrii de frana 11, producand franarea. In acelasi timp, prin intermediul robinetului de franare 8 al remorcii, se recomanda evacuarea aerului din conducta de legatura a remorcii, respectiv franarea acesteia.

In fig 21 b este prezentat sistemul de franare cu actionare pneumatica cu doua conducte, partea de alimentare cu aer comprimat ( compresorul 1, regulatorul de presiune cu filtru 2 si rezervorul 4 ) fiind

Page 13: 52783085 Sistemul de Franare

asemanatoare cu cea de la actionarea cu o conducta, avand figurat in plus aparatul antigel 3. Robinetul distribuitor 5 comanda franarea automobilului tractor si a remorcii. Conducta de alimentare 13 asigura alimentarea cu aer comprimat a rezervoarelor de pe remorca.

Franarea este comandata, in general, prin umplerea conductei de comanda 14. Robinetul-releu 9 izoleaza circuitul pneumatic al automobilului tractor de cel al remorcii si asigura ca franarea remorcii sa se faca cu aer din conducta 13, accelerand, prin efec de releu, umplerea conductei 14. Robinetul 7 realizeaza franarea de stationare prin robinetul cu doua cai 12. Robinetul de siguranta 10 izoleaza conducta de alimentare 13 in cazul cand presiunea aerului din circuitul autotractorului scade sub 4,6 bar. Semicuplele de legatura 17 si 18 difera constructiv de cele la sistemul de actionare pneumatica cu o conducta.

9

3. INTRETINEREAIntretinerea sistemului de franare comporta operatii de verificare, reglare si de control functional.Intretinerea sistemului de franare cu actionare hidraulica cuprinde

urmatoarele lucrari; controlul etanseitatii instalatiei hidraulice; verificarea si completarea nivelului lichidului din rezervorul pompei centrale; verificarea si reglarea jocului dintre tija si pistonul pompei centrale; evacuarea aerului din instalatie; verificarea uzurii garniturilor de frecare; verificarea si reglarea jocului dintre saboti si tambur (disc); Controlul etanseitatii instalatiei. Verificarea etanseitatii se poate efectua prin urmarirea nivelului

lichidului in rezervorul pompei centrale si prin urmarirea presiunii in instalatie.Urmarirea presiunii in instalatie da indicatii mai ales asupra momentului nde etansare a garniturii

pistonului pompei centrale. In locul unui ventil de aerisire de la un cilindru receptor se monteaza un manometru de control.

Daca se apasa asupra pedalei pana cand presiunea indicata de manometru este de 2,5-3 bar, la eliberare se constata:

- la frana cu tambur o presiune remarcabila de 0,5-1,5 bar, asigurata de supapa dubla a pompei centrale, in scopul prevenirii aspiratiei de aer dupa franare, pe la garniturile cilindrilor receptori;

- la franele disc presiunea remanenta nula, datorita solutiei de reglare automata a jocului;Daca presiunea este exagerata, cauza pote fi: arcul pistonului pompei centrale rupt, orificiul de

compensare obturat, jocul dintre tija si piston nul.

Page 14: 52783085 Sistemul de Franare

Verificarea nivelului lichidului din rezervorul pompei centrale. Este necesar ca nivelul lichiduluiin rezervor sa fie cuprins intre reperele de maxim si minim ale acestuia.

Datorita uzurii garniturii de frecare, nivelul lichidului in timpul exploatarii scade. In general, lichidul de frana se inlocuieste la un interval de doi ani.

Verificarea si reglarea joculuidintre tija si pistonul pompei centrale. Jocul dintre tija si pistonul pompei centrale trebuie sa se incadreze in limitele prescrise.

Reglarea jocului j (5 mm la Dacia 1300) se face astfel; se slabeste contrapiulita 3 (fig 22 ) se roteste tija 1 in articulatia cu furca a pedalei pana se obtine jocul prescris, apoi, se asigura cu contrapiulita 3. Evacuarea aerului din instalatie. La inlocuirea lichidului de frana, in instalatie patrunde aer care trebuie eliminat.

Se desurubeaza surubul 1, care are rol de capac, de pe cilindrul de frana (fig 23 a) si in locul lui, in racordul 2 , se insurubeaza niplul unui furtun de cauciuc, al carui capat liber se introduce intr-un vas in care se gaseste lichidul de frana (fig 23 b) .

Racordul este de forma unui dop, care are doua orificii: orificiul 3 in lungul axului si orificiul 4 perpendicular pe ax.

Prin aceste orificii, aerul este scos in atmosfera apasand pe pedala de frana, o data cu lichidul se evacueaza si aerul, a carui prezenta se constata prin degajarea unor bule in vasul cu lichid de frana, care ies prin capatul furtunului. Aceasta operatie se repeta la toate rotile autovehicolului, incepand de regula cu roata cea mai departata de pompa centrala.

Reglarea jocului dintre saboti si tambur. Jocul dintre saboti si tambur se verifica si se regleaza, de obicei, cu ajutorul unor came excentrice pe care se reazema sabotul.

10

Se ridica automobilul de pe sol cu ajutorul unui calibru, se masoara jocul dintre sabot si tambur ( fig 24 ).

Jocul nu trebuie sa fie mai mare de valorile indicate de fabrica constructoare (circa 0,25 mm ); daca jocul este mai mare, se slabesc bolturile cu excentric, executandu-se reglare necesara.

Verificarea uzurii garniturilor de frana. La franele cu tambure, grosimea garniturii se masoara prin ferestrele ded vizitare si reglaj sau in lipsa acestora, prin demontarea tamburelor.

La franele disc, uzura garniturilor se apreciaza prin masurarea grosimii plachetilor A cu o rigleta ( fig 25 ): la Dacia 1310 grosimea minima admisa este de 6 mm.

Reglarea franei de mana. Aceasta reglare se efectueaza dupa reglarea franei de serviciu, procedandu-se astfel: se ridica partea din spate a autoturismului, se slabeste frana de mana, se desurubeaza piulitele 1 si 2 ( fig 26 ) , ale tijei franei de mana, apoi se strange piulita 2 pina ce sabotii vin usor in contact cu tamburul, dupa care se blocheaza piulitele.

Intretinerea sistemului de franare cu actionare pneumatica cuprinde lucrari de verificare si reglare.

La compresorul de aer se verifica intinderea curelei de antrenare si starea de uzura a acesteia. Tot la compresor, se mai verifica nivelul uleiului, se verifica debitul compresorului prin masurarea presiunii de refulare si se curata filtrele de aspiratie.

La instalatia de protectie impotriva inghetului, se verifica starea pompei antigel.La rezervoarele de aer comprimat, se verifica fixarea rezervoarelor pe cadru si purjarea

condensului.La regulatorul de presiune, se verifica presiunea de deconectare ( 6,5- 7,3 bar ) si presiunea de

conectare ( 6,2 bar ). De asemenea se curata filtrul regulatorului de presiune.La cilindrii de frana, cursa tijei cilindrilor de frana la franarea totala trtebuie sa fie de 1/2 din

cursa totala. Pedala de frana,la franarea totala, nu trebuie sa sprijine pe podeaua cabinei.

Page 15: 52783085 Sistemul de Franare

Etanseitatea sistemului de franare. La verificarea instalatiei de franare in ansamblu, la presiunea de 6 bar, in timp de 10 min presiunea nu trebuie sa scada mai mult de 0,01 bar. La o presiune partiala de franare de 3 bar, in timp de 3 min, nu trebuie sa se produca nici o scadere de presiune.

Reglarea jocului dintre saboti si tambur. Se suspenda puntea autovehiculului. Reglarea se face prin rotirea axului 7 ( deci si a camei 4 ), in raport cu parghia 6 ( fig 27 ), astfel incat jocul dintre saboti si tambur sa fie cel prescris.

Dupa reglase se recomanda sa se efectuieze o proba a sistemului de franare, tinand seama mai ales ca efectul de franare sa fie acelasi pentru toate rotile din stanga si din dreapta automobilului.

11

4. REPARAREA DEFECTELORDefectiunile sistemului de franare influenteaza procesul franarii si se pot manifesta sub diverse

forme.Frana nu tine este slaba sau nu actioneaza.Defectul este efectul unor cauze multiple care se refera la reglajul incorect al franelor, la

deteriorarea sau uzarea unor organe, precum si la pirderile de lichid in cazul actionarii hidraulice .Reglajul incorect poate insemna ; cursa libera a pedalei prea mare, joc marit intre saboti si

tambur, slabirea piulitelor de reglare sau a arcurilor la franele cu reglare automata, prinderea si reglarea incorecta a sabotilor la buloanele de pivotare.

Inlaturarea defectului consta in reglarea cursei libere a pedalei si a jocului dintre saboti si tambur.

Uzarea garniturilor de frecare se constata prin faptul ca, la apasarea pedalei, efectul de franare este redus, deoarece frecarea dintre tambur si niturile de fixare a garniturilor este mica.

Inlaturarea defectului consta in inlocuirea garniturilor de frecare la statia de intretinere.Uzarea garniturii pistonului pompei centrale si a pistonului cilindrilor receptori face ca, la

apasarea pedalei de frana, lichidul in loc sa fie trimis spre cilindrii receptori sau sa impinga pistoanele acestora, scapa pe langa garnituri, astfel ca franarea nu se mai realizeaza corespunzator.

Remedierea se face la statia de intretinere prin demontarea cilindrilor receptori sau pompei centrale, curatire asperitatilor, inlocuirea garniturilor, spalarea instalatiei si prin introducerea unui lichid nou.

Page 16: 52783085 Sistemul de Franare

Prezenta aerului sau a vaporilor in conducte cat si pierderile de lichid din instalatie se datoresc: lipsei de lichid din instalatie; folosirii exagerate si indelungate a franelor, astfel ca, datorita incalzirii, alcoolul etilic sau metilic s-a evaporat si a format dopuri; desfacerii, fisurii sau deteriorarii racordurilor, a garniturilor cilindrilor sau a conductelor metalice.

Pierderile de aer de la frana pneumatica constituie o defectiune similara cu pierderea lichidului la actionarea hidraulica.

Pierderile de aer se constata fie prin zgomotul produs la iesirea aerului, fie prin citirile la manometrul de aer ( la oprirea motorului acul manometrului indica pierderi de aer ). Aceste pierderi se produc pe la racorduri, conducte metalice, rezervorul de aer.

Franele nu actioneaza. Daca pedala de frana poate fi apasata pana la podea fara a opune vreo rezistenta, cauza poate fi o

conducta sparta, un racord slabit sau ruperea unui element mecanic din sistemul de parghii al pedalei de frana.

Depistarea defectiunii se face controland tot circuitul de franare ( fig 28 ) si observand daca nu apar curgeri de lichid, in special in momentul actionarii pedalei.

Daca in timpul parcursului, departe de oras, se constata o astfel de defectiune, o reparatie provizorie se oate efectua sugrumand conducta defecta impreuna cu conducta rotii pereche.

ATENTIE! Suprimarea franei la o sinngura roata este periculoasa.Cursa libera a pedalei de frana este prea mare.In cazul in care distanta dintre pedala de frana 1 in pozitia apasata si podeaua automobilului 2

este mai mica decat 50 mm, trebuie luate masuri urgente de marire a acestei distante ( fig 29 ). In timpul functionarii cand tamburii de frana 3 se infierbanta si se dilata, aceasta distanta se

poate micsora si mai mult, putandu-se ajunge la situatia in care franarea nu se mai poate face .

12

Functionarea zgomotoasa a franelor. Zgomotul produs la franare se poate datora uzurii garniturilor de ferodou 4 a sabotilor de frana 5

( fig 29 ) sau impuritatilor care au patruns intre acestia si tamburul de franare. De asemenea niturile 6 slabite ale garniturilor sabotilor de frana 5 arcuiti sau deformati, ori arcurile, demontarea tamburelor de frana 3 de la toate rotile poate duce la diagnosticarea defectiunii.

Franarea este prea brusca Defectiunea se poate datora faptului ca pedala de frana ( fig 29 ) are o cursa libera prea mica .

Cursa libera se regleaza cu ajutorul piulitei 8 si a surubului de reglare 9 al tijei 10. La actionarea franelor, automobilul isi schimba directia de mers. Defectiunea se poate datora patrunderiiuleiului sau unsorii pe una din garniturilor sabotilor de

frana 5 ( fig 29 ). Se demonteaza tamburii de frana 3 de la toate rotile si se spala cu benzina garniturile sabotilor.

Defectiunea se poate datora si faptului ca pistoanele 3 ale unuia din cilindri receptori ai rotii s-au intepenit in pzitia ``inchis``, arcul 4 ramanand comprimat . In aceasta situatie, frana nu se mai executa pe roata respectiva si la actionarea pedalei lucreaza numai cilindrul de la roata vecina.

Blocarea rotilor.Defectiunea poate aparea la una sau la toate rotile pe timpul deplasarii sau dupa efectuarea

franarii, chiar dupa ce conducatorul a eliberat pedala de frana. Cauzele care determina blocarea rotilor sunt :- intepenirea sau griparea pistonului cilindrului uneia sau mai multor roti;- ovalizarea tamburelor de frana;- infundarea racordului flexibil; - deteriorarea sau slabirea arcului sabotilor;

Page 17: 52783085 Sistemul de Franare

Inlaturarea defectelor se efectueaza la statia de intretinere.Franarea se intrerupe Defectiunile se datoreaza urmatoarelor cauze:- fixarea necorespunzatoare a garniturilor de frecare pe saboti;- dereglarea sabotilor la articulatiile de pivotare ( jocuri mari ) sau ovalizarea tamburelor;- existenta unor jocuri mari la rulmentii rotilor sau la arborii planetari ;- jocul excesiv al arcurilor suspensiei;- deformarea arborilor planetari;- lovirea sau deformarea tamburelor - garniturile de frecare sunt unse, sunt prea lungi sau prea dure.Toate defectiunile se inlatura la statia de intretinereFranarea este insotita de zgomote.Defectiunea se manifesta sub forma unor ``scartaieturi`` ascutite si puternice, uneori fiind

insotite de vibratii.Cauzele care produc zgomot pot fi :- uzura excesiva a garniturilor de frecare- folosirea unor unor tambure cu peretii de grosimi diferite- slabirea placii de ancorare a bolturilor sau a niturilor .La statia de intretinere se face un control amanuntit pt a descoperi si elimina defectiunea.Corpul pompei centrale poate prezenta urmatoarele defecte care se inlatura dupa cum

urmeaza:- diametrul interior uzat se reconditioneaza prin alezare si honuire la cotele de reparatie cu

respectarea conicitatii si ovalitatii de 0,01 mm.

13

La asamblare, se vor utiliza pistoane si garnituri majorate corespunzator;- filetele deteriorate se reconditioneaza prin refiletare la dimensiunea de reparatie;- gaurile de prindere ovalizate se reconditioneaza prin majorarea lor, la montaj utilizandu-se

suruburi majorate;- inlocuirea corpului pompei centrale se face daca prezinta defectele: fisuri, crapaturi sau

rupturi de orice natura si pozitie, deteriorari ale filetelor mai mult de doua spire, diametrul de lucru peste limita admisa;

Pistonul pompei centrale. Diametrul exterior uzat se reconditioneaza prin strunjire la cota de reparatie.

Inlocuirea pistonului pompei centrale se face daca prezinta defectele; fisuride orice natura si pozitie, diametrul exterior sub limita admisibila.

Cilindrul receptor poate prezenta urmatoarele defecte care se inlatura dupa cum urmeaza:- diametrul interior uzat se reconditioneza prin alezare si honuire la cotele de reparatii cu

respectarea conicitatii si ovalitatii de 0,01 mm. La asamblare, se utilizeaza pistoane si garnituri majorate corespunzator;- filetul suruburilor de prindere deteriorat se reconditioneaza prin refiletare la dimensiunea

de reparatie, utilizandu-se la montaj suruburi majorate;- suruburile de prindere rupte in interiorul gaurii filetate se extrag prin gaurire, apoi se

refileteaza gaura la dimensiunea de reparatie;

Page 18: 52783085 Sistemul de Franare

- inlocuirea cilindrului receptor se face daca prezinta defectele; fisuri, crapaturi sau rupturi, indiferent de pozitie sau marime; rizuri adanci, pete sau pori care nu pot fi indepartate la ultima treapta; diametrul de lucru este peste limita admisa.

Dupa prelucrarile mecanice, se efectueaza o proba hidraulica la o presiune de 1,5 bar, timp de 2

min, cu lichid de frana sau solutie de soda (soda calcinata max 15 % si bicarbonat de calciu

max 0,07 %).

Tamburul franei poate prezenta urmatoarele defecte care se inlatura dupa cum urmeaza:

rizurile si canalele inelare se reconditioneaza prin strunjire la treptele de reparatie; gaurile de prindere pe

butuc uzate se reconditioneaza prin executarea altor gauri decalate, gaurile uzate obturandu-se prin

dopuri false asigurate prin puncte de sudura; inlocuirea tamburelor franei are loc daca prezinta defectele:

fisuri sau crapaturi de orice natura si pozitie; diametrul suprafetelor de lucru mai mare decat valoarea

admisa.

14

5. N.T.S.M. SI P.S.I.

Masuri de protectia muncii la instalatiile mecanice sub presiune.La utilizarea instalatiilor mecanice sub presiune, riscul principal este cel al ezploziilor si

proiectarii de obiecte, datorita suprapresiunii de lucru . Pericolele sporesc in cazul in care contin substante nocive, deoarece exista posibilitatea aparitiei

unor neetanseitati si a raspandirii noxelor in atmosfera. Principalele cauze ale accidentelor de munca la lucrul cu instalatiile mecanice sub presiune sunt:- dimensionarea necorespunzatoare a utilajelor in raport cu conditiile de lucru ale acestora;- lipsa aparatelor de masura si control al presiunii si temperaturii ( manometre,

termometre) ;- lipsa dispozitivelor de siguranta ( discuri de explozie, supape de siguranta, capace de

protectie, membrane de siguranta);- starea defecta a reductoarelor de presiune ;

Page 19: 52783085 Sistemul de Franare

- ungerea ventilelor si a manometrelor de la recipientii sau conductele ce contin oxigen cu uleiuri sau grasimi;

Dtorita pericolelor deosebite pe care le prezinta, instalatiile mecanice su presiune trebuie sa aiba autorizatie de functionare, care sa ateste ca ele corespund normelor, emise de institutiile de profil.

Utilajele sub presiune trebuie sa fie prevazute cu dispozitive de siguranta si aparatura de masura in buna stare de functionare. Manometrele trebuie verificate, sigilate si marcate pe cadran cu rosu, la valoarea maxima admisa a presiunii si cu verde la valoarea presiunii de regim.

Amplasarea acestor utilaje, in special a celor care lucreaza la presiuni foarte inalte, se va face proba hidraulica.

Pentru fiecare recipient, trebuie determinata presiunea maxima de regim si temperatura corespunzatoare, care vor fi respectate cu strictete.

Masuri de protectia muncii la utilizarea instalatiilor si echipamentelor electrice. Pentru evitarea accidentelor prin electrocutare, este necesara eliminarea posibilitatii de trecere a

unui curent periculos prin corpul omului. Principalele masuri de prevenire a electrocutarii la locurile de munca sunt:- protectia prin legare la pamant este folosita pt asigurarea personalului contra electrocutarii

prin atingerea echipamentelor si instalatiilor care nu fac parte din circuitele de lucru, dar care pot intra accidental sub tensiune, din cauza unui defect de izolatie. Instalatia de legare la pamant consta din conductoarele de legare la pamant si priza de pamant, formata din electrozi.

Prizele de pamant verticale sau orizontale, se realizeaza astfel incat diferenta de potential la care ar putea fi expus muncitorul prin atingerea directa sa nu fie mai mare de 40 V.

- protectia prin legare la nul se realizeaza prin construirea unei retele generale de protectie care insoteste in permanenta reteaua de alimentarecu energie electrica a utilajelor .

Reteaua de protectie are rolul unui conductor principal de legare la pamant, legat la prize de pamant cu rezistenta suficient de mica .

Conductoarele de legare la pamant si la nul nu se vor folosi pentru alte scopuri ( alimentare corpurilor de iluminat, prizelor monofazate etc).

Conductoarele circuitelor electrice prin care circula curentul de lucru nu pot fi folosite drept conductoare de protectie.

15

Pentru a nu se crea confuzii, conductoarele de nul depozitie se vopsesc in culoarea rosie iar cele de lucru in culoare alba cenusie.

- protectia prin egalizarea potentialelor este un mijloc secundar de protectie si consta in efectuarea unor legaturi, prin conductoare, in toate partile metalice ale diverselor instalatii si ale constructiilor, care in mod accidental ar putea intra sub tensiune si ar putea fi atinse, de catre un muncitor ce lucreaza sau de catre o persoana care trece prin acel loc .

Masuri si mijloace de prevenire a incendiilor si exploziilor.Mijloace de prevenire a incendiilor, trebie luate in considerare de la proiectare si amplasarea

constructiilo pana la executia si exploatarea lor si anume:- inlaturarea eventualelor cauze de provocare a incendiilor si a exploziilor, prin proiectarea

procesului tehnologic;- marirea umiditatii relative a aerului, acolo unde produsele permit;- proiectarea instalatiilor electrice tinand seama de gradul pericolului de incendiu pe care il

prezinta constructia, datorita materialului din care este executata si a procesului tehnologic care are loc in acea constructie;

Page 20: 52783085 Sistemul de Franare

- prevederea unor aparate de deconectare automata, dispozitive electronice in caz de avarii etc.

16

BIBLIOGRAFIE

Prof dr ing Gh Fratila, prof dr ing Maria FratilA, ing prof gr l St Samoila - ,, AUTOMOBILE ,, EDITURA DIDACTICA SI PEDAGOGICA, R.A. Buc - 2003.

Page 21: 52783085 Sistemul de Franare

Ing Stefan Silviu Mitrea, ing Ion Barla, ing Stefan Pece, ec Aurelia Dascalescu - ,,PROTECTIA MUNCII,, EDITURA DIDACTICA SI PEDAGOGICA, R.A. Buc - 1994.

Ing Sureia Muiedin, ing Silvia Pusca - ,, 40 DE

DEFECTIUNI SI 40 DE DEPANARI ALE AUTOMOBILELOR ,, EDITURA TEHNICA Buc -1978.

ANEXE

Page 22: 52783085 Sistemul de Franare

Fig. 1 Schema de principiu a franei cu tambur si saboti interiori

Fig. 2 Fortele care actioneaza asupra sabotilor in timpul franarii

Page 23: 52783085 Sistemul de Franare

Fig. 3 Frana simplex a si b- cu saboti articulati; c- cu saboti flotanti

Fig. 4 Frana simplex cu saboti flotanti la puntea din spate a autoturismului Dacia 1310

1- cilindru receptor; 2 si 3- saboti; 4- levierul franei de mana; 5- cablul franei de mana; 6- arcuri de readucere; 7- excentric pentru reglarea jocului dintre

saboti si tambur

Page 24: 52783085 Sistemul de Franare

Fig. 5 Frana duplex

Fig. 6 Frana servoa- uni-servo; b- duo-servo; 1- tambur; 2- bolt pentru articulatia sabotului 4;

3 si 4- saboti; 5 si 7- arcuri; 6- cilindru receptor; 8- dispozitivul de reglare a jocului dintre saboti si tambur

Page 25: 52783085 Sistemul de Franare

Fig. 7 Dispozitivul pentru reglarea automata a jocului dintre saboti si tambur a autoturismului Dacia 1310

Fig. 8 Frana cu disc deschisa cu pistoane de actionare pe ambele fete ale discului

Page 26: 52783085 Sistemul de Franare

Fig. 9 Dispozitivul pentru reglarea automata a jocului la frana cu disc

Fig. 10 Functionarea franei cu disc de la autoturismul Dacia 1310

Page 27: 52783085 Sistemul de Franare

Fig. 11 Frana cu disc deschisa utilizata la puntea spate a autoturismului OLTCIT

1- semicadru; 2- surub fixare semicadre; 3- brat oscilant punte spate; 4- disc de frana; 5- butuc roata; 6- surub fixare disc; 7 si 10- pistoane; 8- garnitura

de etansare; 9- placute de frana

Page 28: 52783085 Sistemul de Franare

Fig. 12 Frana cu disc inchisa utilizata la automobile a- parti componente; b- principiul de functionare

Fig. 13 Schema franei de motor de la autocamioanele ROMAN

1- cilindru pentru actionarea clapetei din galeria de evacuare; 2 si 3- pozitiile clapetei de obturare; 4- record de la compresor; 5- rezervor de aer comprimat; 6- sursa de energie electrica; 7- supapa de aerisire; 8- clema; 9-

Page 29: 52783085 Sistemul de Franare

tija catre pedala de acceleratie; 10- cilindru pentru blocarea combustibilului; 11- pozitia inchis; 12- pozitia deschis; 13- pompa de injectie

Fig. 14 Actionarea mecanica a franei de stationare a autoturismului ARO

1- furca cu bolt; 2- suport; 3- camasa cablului; 4- cablul de comanda; 5- rola; 6- bolt; 7- furca; 8- tija reglabila; 9- sector dintat; 10- clichet;

11- tija de actionare a clichetului; 12- maneta

Page 30: 52783085 Sistemul de Franare

Fig. 15 Schema actionarii hidraulice cu un circuit

Fig. 16 Schema actionarii hidraulice cu circuit dublu

Page 31: 52783085 Sistemul de Franare

Fig. 17 Pompa centrala

Fig. 18 Pompa centrala in tandem utilizata la actionarea cu dublu circuit

1- corp; 2- piston primar; 3- resort pentru pistonul primar; 4- racorduri circuit fata; 5- piston secundar; 6- resort pentru pistonul secundar; 7- racord

Page 32: 52783085 Sistemul de Franare

circuit spate; 8- supapa dubla ( refulare si retinere ); 9- supapa de purjare; 10- racorduri de comunicare cu rezervorul de lichid frana; 11- stifturi

Fig. 19 Pompa receptoare

Fig. 20 Pompa receptoare utilizata la autocamioanele ROMAN

Page 33: 52783085 Sistemul de Franare

Fig. 21 Schema de actionare pneumatica a franelor

Page 34: 52783085 Sistemul de Franare

Fig. 22 Reglarea jocului dintre tija si pistonul pompei centrale de frana la autoturismul Dacia 1300

1- tija; 2- piston; 3- piulita; 4- cilindru; 5- rezervor; 6- pedala

Fig. 23 Evacuarea aerului din instalatia de frana a- ventilul de aerisire; b- vedere de ansamblu

Fig. 24 Reglarea jocului dintre saboti si tambur la actionarea hidraulica

Page 35: 52783085 Sistemul de Franare

Fig. 25 Verificarea uzurii garniturilor de frana la autoturismul Dacia 1310

Fig. 26 Reglarea franei de mana a autoturismului Dacia 1300

Page 36: 52783085 Sistemul de Franare

Fig. 27 Reglarea jocului dintre saboti si tambur la actionarea pneumatica1- bila fixator; 2- melc;3- roata melcata; 4- cama de actionare a

sabotilor; 5- tija; 6- parghie; 7- ax

Page 37: 52783085 Sistemul de Franare

Fig. 28 Schema circuitului hidraulic de franare 1- cilindri roti fata; 2- cilindri roti spate; 3- divizor de debit; 4- pompa

centrala; 5- conducte flexibile; 6- conducte rigide; 7- cuplaj

Fig. 29 Schema franei hidraulice1- pedala de frana; 2- podeaua automobilului; 3- tambur de frana; 4-

garnituri de ferodou; 5- saboti de frana; 6- nituri; 7- arc; 8- piulita; 9- surub de reglare; 10- tija


Recommended