+ All Categories
Home > Documents > 127200153-bolicutransmiteresexual-ppt

127200153-bolicutransmiteresexual-ppt

Date post: 26-Nov-2015
Category:
Upload: andreea-flory
View: 6 times
Download: 2 times
Share this document with a friend
13
Boli cu transmitere sexuală— B.T.S. Şcoala Specială Botoşani Şcoala Părinţilor 15 Martie 2007 Dr.Cojocaru Sergiu, medic specialist obstetrică-ginecologie, Sp. Mavromati Prof.Năstase Petronela, Şcoala Specială Botoşani
Transcript
  • Boli cu transmitere sexualB.T.S.

    coala Special Botoani

    coala Prinilor 15 Martie 2007

    Dr.Cojocaru Sergiu, medic specialist obstetric-ginecologie, Sp.

    Mavromati Prof.Nstase Petronela, coala Special Botoani

    mihaiHighlight

  • Avnd n vedere caracterul strict medical a fost invitat un specialist cu nalt calificare n domeniu. S-au prezentat Bolile cu cea mai mare frecven n momentul prezent. S-au descris simptomele, s-au precizat vectorii care duc la transmiterea acestor boli care pot fi i diferii de calea sexual( snge, transfuzii, lenjerie). Motivaia alegerii temei. nlturarea barierelor de comunicare pe aceast tem, Emanciparea tineretului prin dezvoltarea fizic ct i psihosocial care le-au permis acces la informaii cu caracter erogen. (Aceast situaie a impus explicarea stiinific a fenomenului). Interpretarea individual a fenomenului fiind deficitar datorit nivelului de cunotine a elevului a impus prezentarea explicit pe nelesul cursanilor, a BTS, ntr-o manier strict tiinific dar accesibil nelegerii cursanilor. Metodee i procedee folosite expunerea dezbaterea, conversaia euristic, studiul de caz, chestionarul. Mijloace i materiale utilizate lap-topul, C.D., invitaii

  • Introducere. Generaiile anterioare au considerat discutarea componentei sexuale din personalitatea , individului ca un subiect tabu dei acesta a fost demonstrat magistral. elocvent i stiinific de ctre marele FREUD..Considernd c i astzi se mai menin aceste conduite pernicioase duntoare am n vedere s v prezint succint tocmai aceast tem. Tot ce este viu se caracterizeaz de la o anumit treapt evolutiv biologic printr-o puternic amprent sexual,Dezvoltarea acesteia ncepe la mamifere din viaa intrauterin i se desvrete la maturitatea individului.Adolescena este caracterizat printr-o puternic furtun hormonal care determin cutarea sexului opus n diverse ipostaze.Performanele fizice i intelectuale sunt determinate de starea de sntate a elevilor, adolescenilor.Mass-media prin coninutul programelor sale are o puternic amprent erotic care stimuleaz sau genereaz un comportament n consecin..Subsumarea manipulrilor mediatice cu furtuna hormonal a adolescentului poate determina un comportament cu consecine deosebit de grave n plan biologic , sanogen ct i juridic.De aceea se impune un program de educaie sanitar bine definit i structurat care s previn comportamentul adolescenilor n general dar i a BTS-ul- bolile cu transmitere sexual. Avnd n vederea gravitatea unora din aceste boli de ex. SIDA am considerat absolut necesar i cu un caracter strict preventiv s prezint aceast aciune care intereseaz att pe adolescenii notrii ct i pe prinii acestora rspunznd dezideratului universal In corpore sano mens sano.. Prezentm BTS-urile cu cea mai mare frecven n colectiviti n vederea sensibilizrii i practicrii unei conduite sanogene n interesul elevilor , prinilor ct i a colectivitii din care fac parte..

  • Boli cu transmitere sexual sunt mai multe dar o s m refer la cele mai frecvente i cele mai cunoscute n popor i anume :

    Sifilisul Gonoreea SIDA Herpesul genital Tricomoniaza candidoza Papiloma virusului uman

  • Considerente generale

    BTS sunt boli care apar doar n urma unui act sexual neprotejat cu o persoan necunoscut

    Acesta arat importana fidelitii n cuplu Vorbind despre BTS o s prezint date

    accesibile d-voastr dar la cerere pot face completri celor interesai .

  • SIFILISUL sau LUESUL

    Este o boal foarte periculoas , tratabil iar cei care refuz s fac tratament sau cu bun tiin are un raport sexual cu o persoan sntoas face pucrie fr posibilitatea suspendrii perioadei de reinere .Ca i n cazul SIDEI demonstreaz periculozitatea bolii dar i rigoarea cu care este tratat de lege .

    Pentru lues semnele n general sunt minore i adic o mic leziune la nivelul organelor genitale nedureroas ne sngernd ceace pclete bolnavul care dup o perioad mai lung sau mai scurt se vindec fr a lsa semne .

    ntr-o faz mai avansat la nivelul porii de intrare , org. genitale , apare o unfltur nedureroas greu interpretabil de bolnav

    Dac boala evolueaz urmeaz o faz de generalizare a infeciei luetice care se manifest ca boala Cori la copii i toat lumea strig c a mncat ceva ce nu i a priit la ficat.

    ntr-o faz tardiv de neuro-lues bolnavii pot nnebuni aa cu a pit-o i marele Eminescu deci mare atenie .

  • GONOREEA sau denumirea popular de Sculament.

    Este o boal foarte frecvent printre tineri cu manifestri diferite la sexe.

    La femei semnele variaz de la o simpl secreie vaginal mai abundent i oarece miciuni dureroase pn la o peritonit gonococic cu febr dureri violente n partea de jos a corpului care se pot ameliora spontan dar care pot duce la sterilitate permanent metro anexite cronice infecii urinare cr. disconfort sexual i altele.

    La brbai dup un contact sexual infectat de regul apar miciuni dureroase , frecvente , i noaptea nsoite de o scurgere alb lptoas chiar purulent pe canal urinar.

    Dac tratamentul nu este precoce acetia pot face o inflamaie a testicolelor cu febr mare i de dureri nu mai vorbesc .i brbaii pot beneficia de sterilitate permanent urmat de muzic n familie pt- -c nu pot face un copil .

    n ambele cazuri dr. este acela care dac i te adresezi la timp rezolv problema contra cost piperat.

  • HIV/SIDA sindromul imuno deficienei dobndite Este o boal grav dar care cu tratamentul anti retro viral poate fi controlat i chiar

    oprit n evoluie Soluia nu este s o tratezi ci s o previi dealtminteri acesta este i scopul acestei ntlniri.

    Este generat de un virus care se dezvolt doar n celula vie . Se transmite de la mam la ft prin natere-, prin mucoase bucal , anal sau

    vaginal dac acestea au lezuni , prin transfuzii de snge infectat i prin aparatur medical de tiat sau nepat , intubat , dializ renal pe scurt calea de transmitere e asemntoare cu cea a hepatitei B.

    Pe glob au murit din 1981 i pn n 2003 peste 20 milioane de oameni marea majoritate tineri i foarte tineri i au fost infectai cam 40 milioane de oameni deci zilnic sunt infectai datorit unei viei sexuale dezordonate cam 14.000 de oameni

    Simptome ca la o simpl infecie viral de 5-30 zile cu febr moderat obosel semne pe piele asemntoare rujeolei rash- , faringit cefalee , transpiraii mialgii .

    n Romnia la nivelul anului 2001 erau 6500 cazuri din care 4500 copii . Azi cazurile de HIV au sczut la copii dar sunt n cretere la adulii . Diagnosticul i tratamentul acestei boli presupune o nalt calificare medical i de

    laborator accesibil n prezent i-n Botoani .

  • Herpesul genital

    Este boala cunoscut de toat lumea chiar i de copii cnd se manifest la nivelul gurii.

    Se caracterizeaz prin mncrimi al buzelor eritem , flictene, pline cu-n lichid clar, senzaii de mncrime, arsur, usturime.Toate acester semne se manifest i la nivel genital producnd un disconfort grav n viaa sexual i nu numai, chiar i cu manifestri psihice- angoas, depresie.

    Diagnosticul i tratamentul cu vaccin antiherpetic l face medicul, asta nu nseamn c bolnavul are o via mai bun dup vindecare, ntruct la nivelul leziunii tratate pot s mai fie dureri, senzaii de arsur, mncrimi.

    La femei H.G. poate aprea legat de ciclu menstrual, nu toate tratamentele antiherpetice pot da vindecare deplin, recidivele pot fi mai mult sau mai puin frecvente.

  • Tricomoniaza

    Este o boal parazitar cu mare rspndire. Se caracterizeaz la femei printr-o secreie

    abundent mirositoare, verzuie care netratat se poate complica cu sterilitate , cervicite.

    La brbai simptomatologia este frust, srac, pn la absent, de accea acetia de cele mai multe ori refuz s fac tratament.

    Tratamentul este igienico-sanitar, de cuplu i cu antitrichomoniazice.

  • Candidoza

    Este o ciuperc candida albicans cu o mare rspndire la femei, brbai i copii fiind incriminate comportamentul igienico-sanitar deficitar.

    i aceasta poate genera cervicite chiar pneomonii foarte grave.

    Simptomatologia se caracterizeaz prin existena unei secreii abundente- alb brnzoas-poal alb la femei.

    La brbaii simptomatologia este minor sau absent , de unde refuzul de a se trata.

  • Papiloma virusului uman-HPV

    Este un virus care se gasete la nivelul organelor genitale feminine i care prin activitatea sa poate genera dezvoltarea unui cancer de col uterin.

    n prezent este fabricat un vaccin care se va aplica obligatoriu la copii de vrst colar n mod preventiv biei i fetie tocmai ptr. a preveni apariia C.C.U. la femei, domeniu n care Romnia ocup un loc frunta n Europa.

    Pn la vaccinarea n mas a populaiei se recomand tratarea tuturor colpitelor i cervicitelor la femei ct i a partenerilor sexuali.

  • Drepturile pacienilor S-i aleag medicul .S asculte sau nu sfatul medicului. S respecte sau nu tratamentul i recomandrile medicale cu strictee aa cum au fost

    exprimate , fr mbuntiri din partea anturajului exprimndu-i prerile sau acceptul . S se adreseze serviciilor medicale la orice or din zi sau noapte indiferent dac este asigurat

    sau nu , zi lucrtoare sau srbtoare. S fie informat asupra strii de sntate i asupra urmrilor nerespectrii recom. medicale S foloseasc dotrile medicale de laborator i a medicamentelor conform necesitilor de

    moment i n limita fondurilor alocate conform legii. Obligaiile medicilor S calmeze bolnavul panicat de suferin redndu i ncrederea n sine . S trateze cu respect , rbdare , nelegere i consideraie problemele omului bolnav

    intervenind cu tact acolo unde necesitile de dg. i tatament o impun. S explice bolnavului ntr-un limbaj accesibil dg. etapele tratamentului , riscurile folosiri unei

    soluii terapeutice precum i a variantelor terapeutice posibile . S fac instructaj igenico sanitar individual , asupra vieii de familie , asupra relaiilor sexuale

    ct i asupra comportamentului la locul de munc. S pstreze confidenialitatea actului medical chiar i-n faa instituiilor statului cu excepia

    autoritii judectoreti n condiiile legii ct i a membrilor familiei. Prinii pot fi informai asupra copiilor pn n 16 ani dup aceast vrst numai cu acordul

    copilului de peste 16 ani. S apeleze la toate mijloacele tiinifice medicale care pot rezolva problemele bolnavului inclusiv

    s apeleze la ali colegi sau la instituii medicale de grad superior i cu dotare medical performant.


Recommended