Festivalul naţional al cărţii şi lecturii

Post on 12-Jul-2015

250 views 1 download

transcript

Biblioteca Publică Crihana Veche

2013

De pe data de 31 august şi până pe 5septembrie Biblioteca Publică Crihana Veche aparticipat la ediţia a III-a a FestivaluluiNalional al Cărţii şi Lecturii, organizat în acestan sub patronajul Comisiei Naţionale aRepublicii Moldova pentru UNESCO şi a PrimeiDoamne a Ţării - Margareta Timofti.

Acest eveniment a avut menirea de a scoateîn evidenţă, o dată în plus, importanța cărții șia lecturii in dezvoltarea personală şiprofesională, să apropie cartea de cititor, sămicșoreze drumul cărții spre mâna și inimacititorului.

Cu prilejul Sărbătorilor Naţionale ZiuaIndependenţei şi „Limba noastră cea română”la Liceul Teoretic „M. Eminescu” din localitatebiblioteca publică a organizat Conferinţa„Limba Română ca o Duminică”.

Cu un elogiu despre limba română auparticipat primarul satului, Rodica Cucereanu,directorul liceului, Oleg Olteanu, profesoriiDuca Zinaida, Boghean Elena, ArmanuTatiana.

Un grup de copii au sustinut un recital depoezie dedicat limbii materne.

Ansamblul etnofolcloric „Mocăncuţa” şi copiiide la grădiniţa „Clopoţel” au evoluat cu unspectacol tematic

În scopul promovării Festivalului Naţional alCărţii şi Lecturii, împreună cu voluntariibibliotecii, am iniţiat un flash mob cugenericul „Biblioteca dă viaţă cărţii”.

Cu elevii clasei a IV-a am organizat unmedalion literar-artistic cu tema: “Prietenii luiGuguţă”

Un element important al festivalului l-auconstituit concursurile◦ Cel mai activ cititor

◦ Cea mai activă familie cititoare

concursuri devenite deja tradilionale.Laureaţii acestora au devenit Vâzdoagă Ana,pensionară şi familia Matcaş (mama – MatcaşOxana şi fiica Mihaela în vârstă de 3 ani)

La a III-a ediție a Festivalului Naţional al Cărţiişi Lecturii, pentru prima dată, a fostorganizată campania naţională “Cartea – darneprețuit”, acţiune de susținere abibliotecilor publice prin donații de carte.

Spre marea noastră bucurie, la Crihana Vecheau venit scriitorii Iulian Filip şi Ianoş Ţurcanucu o donaţie de cărţi oferite biblioteciinoastre de către Centrul de Cultură și CarteRomânească (președinte – academicianulMihai Cimpoi, vicepreședinte – dr. în științefilologice scriitorul Iulian Filip).

Şi dacă ne-a fost întinsă o mână de ajutor,noi, angajaţii bibliotecii alături de consăteninu am rămas indiferenţi.

Pentru a confirma spusele lui John Glaswothy„Îmi place să ajut oamenii care se ajutăsinguri”, am arătat că suntem capabili de a neajuta singuri pe noi înșine.

Cu generozitate aurăspuns la îndemnulnostru primarul localităţiiRodica Cucereanu, care aadus în dar bibliotecii 42de cărţi, Otilia Vâzdoagăce a contribuit cu odonaţie în sumă de 200de lei, consilierii ElenaBoghean, Oleg Olteanu,Ion Armanu, Gheorghe

Boghean, Alexei Zacon. Eis-au implicat însusţinerea biblioteciidăruind cărţi pentrutoate vârstele.

La Campania “Cartea –

dar nepreţuit” au mai

participat pedagogi,

medici, părinţi,

pensionari. Demn de

apreciat gestul elevului

clasei a II-a Dragoş

Popescu care a oferit din

biblioteca sa personală o

publicaţie pentru copii, el

fiind şi cel mai mic dintre

cei ce au donat cărţi.

Festivalul Naţional al Cărţii şi Lecturii a fost omanifestare cu adevărat memorabilă care ademonstrat încă o dată rolul şi importanţacărţii şi a lecturii în dezvoltarea fiecăreipersoane în parte şi în dezvoltareacomunităţii.