+ All Categories
Transcript
Page 1: Frecarea in Viata Cotidiana

Forta de Frecare- In viata cotidiana -

Lorenzo Zurini ▲IX – G ▲ ▲

1 ©2013 Lorenzo Zurini – Frecarea in Viata Cotidiana

Page 2: Frecarea in Viata Cotidiana

Forta de frecare a fost, inca din cele mai vechi timpuri, inteleasa de oameni, si nu de putine ori intrebuintata de acestia pentru a le face viata mai usoara. Astfel, stramosii nostii indepartati au descoperit, prin intermediul frecarii puterea focului, descoperire care a pornit motorul progresului speciei noastre.

Insa, foarte frecvent, pe masura ce omenirea a progresat, iar mecanismele contineau din ce in ce mai multe piese, iar motoarele trebuiau sa dea un randament cat mai mare, frecarea s-a dovedit a fii un mare impediment.

Astfel, in cadrul acestui eseu voi incerca sa indic cateva din cazurile in care frecarea ne face viata mai usoara, dar si cateva in care aceasta reprezinta o piedica.

2 ©2013 Lorenzo Zurini – Frecarea in Viata Cotidiana

Page 3: Frecarea in Viata Cotidiana

Voi incepe prin a exemplifica situatiile in care forta de frecare se dovedeste benefica pentru oameni, si as dori sa subliniez, ca prima idee, una dintre cele mai raspandite situatii de acest gen :

1)Amprentele digitale reprezinta mici crestaturi in pielea degetelor,

dobandite de oameni pe

parcursul evolutiei, care permit

apucarea si utilizarea

de obiecte folosind mainile,

astfel, amprentele actioneaza ca o priza, sporind frecarea dintre obiectul sau unealta folosita si mana utilizatorului, astfel facand mult mai grea alunecarea acestuia.

Astfel, amprentele servesc, atat omului modern cat si celui neolitic, ca o prize, ce ii

3 ©2013 Lorenzo Zurini – Frecarea in Viata Cotidiana

Page 4: Frecarea in Viata Cotidiana

permite sa manipuleze o gama mult mai larga de obiecte, folosindu-si doar mainile.

4 ©2013 Lorenzo Zurini – Frecarea in Viata Cotidiana

Page 5: Frecarea in Viata Cotidiana

2)O alta situatie in care omul beneficiaza de pe urma folosirii frecarii o reprezinta sistemele de franare bazate pe acest principiu.

Majoritatea acestora, in special cele folosite

la automobile, constau intr-o serie de placute alcatuite dintr-un aliaj special ce, atunci

cand este nevoie, sunt

apasate impotriva unui disc

metalic, de o duritate mai mare decat cea a placutelor, astfel provocand frecare intre cele doua suprafete, oprind sau incetinind utilajul. In cele din urma, placutele se vor toci datorita frecarii si vor trebui inlocuite.

5 ©2013 Lorenzo Zurini – Frecarea in Viata Cotidiana

Page 6: Frecarea in Viata Cotidiana

3) O alta inventie ce a reprezentat un punct de cotitura in evolutia civilizatiei umane si se bazeaza tot pe principiul frecarii este roata. Aceasta este menita sa usureze efortul de a transporta un obiect sau o presoana din punctul A in punctul B, prin

transformarea frecarii statice sau de alunecare intr-o forma mult mai slaba a fortei, si anume frecarea de rostogolire. Acest lucru a facilitat dezvoltarea lumii, incepand cu

popoarele antice, pentru care a deschis noi cai de comunicatie, cat si pentru civilizatia actuala, care nu ar putea exista in lipsa vehiculelor cu doua sau mai multe roti.

6 ©2013 Lorenzo Zurini – Frecarea in Viata Cotidiana

Page 7: Frecarea in Viata Cotidiana

7 ©2013 Lorenzo Zurini – Frecarea in Viata Cotidiana

Page 8: Frecarea in Viata Cotidiana

Voi continua prin a puncta trei cazuri in care frecarea poate actiona in detrimenul omului, ingreunandu-i munca sau scazand eficienta acesteia.

1) Desi, in cazul vehiculelor cu roti, frecarea reprezinta principiul fundamental de functionare, utilizatorul poate constata ca o parte din lucrul mecanic efectuat de motor se pierde prin punerea in miscare a sistemelor de transmisie a energiei, de la motor la roti, asupra carora actioneaza forta de frecare, astfel reducandu-se randamentul automobilului si implicit crescandu-se cantitatea de combustibil de care acesta va avea nevoie pentru a se deplasa.

8 ©2013 Lorenzo Zurini – Frecarea in Viata Cotidiana

Page 9: Frecarea in Viata Cotidiana

2) Un alt caz de frecare, ce are impact direct asupra automobilelor, dar si a tuturor motoarelor termice in general, este cea exercitata intre pistoane si cilindii acestora, fenomen ce poate duce, in cazul in care motorul nu este bine lubrifiat, la scaderea performantelor acestuia si in cazuri extreme la supraincalzirea sau chiar griparea acestuia, fenomen caracterizat de erodarea interna atat a pistoanelor cat si a blocului motor, ceea ce duce la distrugerea lui. Acest lucru poate fii evitat prin folosirea lubrifiantilor de calitate superioara si prin monitorizarea permanenta a temperaturii motorului.

9 ©2013 Lorenzo Zurini – Frecarea in Viata Cotidiana

Page 10: Frecarea in Viata Cotidiana

3) O situatie in care intervine frecarea si care ingreuneaza foarte mult explorarea spatiului de catre oameni o reprezinta reintrarea in atmosfera a vehiculelor spatiale, precum Shuttle-urile, care, pentru a suporta caldura imensa cauzata de frecarea dintre suprafata acesteia si particulele de aer care se lovesc de ea cu o viteza foarte mare, trebuiesc dotate cu un scut termic, foarte costisitor, si care s-a dovedit foarte fragil, ca in cazul tragediei din 2004, in care naveta Columbia, s-a dezintegrat la reintrarea in atmosfera, datorita unei gauri foarte mici in acest scut, intreg echipajul pierind.

10 ©2013 Lorenzo Zurini – Frecarea in Viata Cotidiana

Page 11: Frecarea in Viata Cotidiana

Voi incheia prin a aminti cateva metode de a reduce frecarea, ce pot fi implementate in viata noastra cotidiana. Printre acestea se numara :

1) Folosirea lubrifiantilor pentru a reduce impactul frecarii in masini, utilaje, automobile sau alte mecanisme.

2) Folosirea rulmentilor pentru a facilita miscarea pieselor ce gliseaza in mod circular, si a transforma frecarea statica sau de alunecare in frecare de rostogolire (a bilelor din interiorul rulmentului)

3) Utilizarea unor materiale precum teflonul (un polimer cu coeficientul de frecare extrem de scazut) ca mediator intre doua suprafete concurente, ca un lubrifiant solid.

11 ©2013 Lorenzo Zurini – Frecarea in Viata Cotidiana


Top Related