+ All Categories
Home > Documents > Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

Date post: 28-Apr-2015
Category:
Upload: giorgie-jolie
View: 44 times
Download: 3 times
Share this document with a friend
32
Editura CHIRURGIE ESTETICÃ ªI ANTI-AGING 2011-2012 Market MEDICAL Market Supliment
Transcript
Page 1: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

Editura

CHIRURGIE ESTETICÃ ªI ANTI-AGING2011-2012

MarketMMEEDDIICCAALL

MarketSupliment

Page 2: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012
Page 3: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

CUPRINS

Tratamentul neinvaziv ]i nedurerosde întindere a pielii cu ajutorul nouluiCutera Titan 4

Reîntinerirea fetei ]i g`tului cu LASERULFRAC{IONAL cu CO2 -un tratamentadecvat femeii moderne 6

Ce este un filler facial? 8

Reduc[ia mamar/ la grani[a dintre oopera[ie estetic/ ]i una de necessitate 10

Bioregenerarea cu extracte autologe de plasm/ ]i trombocite 12

Abordarea modern/ a maladiei Dupuytren 14

Ce este colonhidroterapia? 18

Chirurgia estetic/ a pleoapelor 20

Liposculptura asistat/ laser - alternativa la lipoaspira[ia clasic/ 21

Avantajele laserului Cutera Titanîn men[inerea tinere[ii pielii 22

Trebuie neap/rat s/ suferi pentrua fi frumoas/? 24

Rejuvenarea facial/ cu ajutorul peelingului ]i laserului 25

Terapiile naturale "anti aging" 26

Reconstruc[ia sânului dup/ mastectomie 28

Fotoîmb/trânirea - mecanisme fiziopatologice ]i implica[ii terapeutice 30

FINWATCH

Aleea Negru Vodã nr.6, bl. C3,sc. 3, parter, 030775, sector 3,BucureºtiTel: 021.321.61.23Fax: [email protected]. Box 4-124, 030775TTiippaarr::Monitorul Oficial

EDITOR

Page 4: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

4 Supliment Medical Market - CHIRURGIE ESTETICÃ ªI ANTI-AGING

ARTICOLE DE SPECIALITATE

Noul CCutera TTitan - ttehnologie uunicã îîn llume - vãoferã o alternativã naturalã pentru întinerirea pielii,folosind energia luminii din spectrul infraroºu pentrua stimula producþia de colagen din dermul mijlociuºi profund. Titan întinde pielea de pe zona inferioarãa feþei, braþe ºi abdomen. Este soluþia idealã pentrua vã îmbunãtãþi laxitatea cutanatã, fãrã ajutorul in-tervenþiilor chirurgicale sau al injectãrii de diversesubstanþe.

Titan foloseºte lumina din spectrul infraroºu (lun-gime de undã 1100-1200 nm), controlat, în deplinãsiguranþã, pentru a încãlzi dermul. Încãlzirea pro-duce contractarea imediatã a colagenului din derm,conducând la întinderea pielii. În timpul procedurii,suprafaþa pielii (epidermul) este protejatã în perma-nenþã prin fazele de rãcire care alterneazã controlatcu încãlzirea. Toate, cu aceeaºi piesã de mânã Ti-

tan. Dupã procedurã, producþia nouã de colagenprovoacã în continuare întinderea pielii, îmbunãtã-þind aspectul pielii laxe, al ridurilor sau al ºanþurilornazo-labiale, de exemplu.

Au fost tratate cu succes multe zone ale corpuluicare prezentau piele lãsatã. Pielea laxã de pe parteainferioarã a feþei, de pe gât ºi de pe abdomen a rãs-puns deosebit de bine la tratament, fãrã reacþii ad-verse sau complicaþii.

Deoarece procedura folositã de Titan constã înîncãlzirea þesutului aflat sub suprafaþa pielii, pot fitrataþi pacienþii cu orice tip de piele. Posibili pacienþisunt bãrbaþi ºi femei de orice vârstã ºi tip de piele.

Un singur tratament a produs rezultate deosebitde bune la unii pacienþi, dar, din experienþa cliniciinoastre, recomandãm douã ºedinþe pe an la un in-terval de ºase luni una de alta.

Imediat dupã tratament, puteþi observa o uºoarãînroºire ºi inflamare a pielii în zona tratatã. Ambeleefecte vor dispãrea în câteva minute.

În cazul unor pacienþi, rezultatele au fost obser-vate imediat datoritã efectului ”flash”. Totuºi, pentrucei mai mulþi pacienþi, rezultatele vor deveni vizibilepe parcursul urmãtoarelor trei pânã la ºase luni,timp în care reþeaua de colagen din derm se regene-reazã.

La fiecare puls Titan, veþi simþi o scurtã senzaþiede cãldurã. Toþi pacienþii se simt confortabil fãrãniciun fel de anestezie.

Este un tratament neinvaziv, nu lasã urme, pa-cientul nu este scos din circuitul socioprofesional ºise poate face în orice anotimp. Contraindicaþiile tra-tamentului sunt foarte puþine, colagenozele, trata-mentul cu antibiotice fotosensibilizante, tratamentulcu retinoizi aromatici, sãruri de aur ºi în timpul sar-cinii.

Tratamentul neinvaziv ]i nedureros de întinderea pielii cu ajutorul noului Cutera Titan

Profesor Dr. Tiberiu BratuMedic primar ChirurgiePlastic/, Reparatorie]i Estetic/

De la o anumit/ v`rst/, raportul \ntresinteza de colagen ]i degradarea luise modific/ \n favoarea degrad/rii.Deci, organismul nu mai sintetizeaz/suficient de mult colagen, pieleadevine lax/ ]i are tendin[a dec/dere.

Page 5: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012
Page 6: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

6 Supliment Medical Market - CHIRURGIE ESTETICÃ ªI ANTI-AGING

Printre multe aplicaþii ale laserului în medicinã,iatã cã avem ºi un “campion” în domeniul înfru-museþãrii ºi reîntineririi. De asemenea, laserul

fracþional cu CO2 este util si în cazul altor afecþiunipânã nu demult greu de tratat sau care se tratau prinintervenþii chirurgicale agresive, cu rezultate de multeori inestetice sau chiar ineficiente (cum este cazul an-gioamelor, acele excrescenþe sau “pete” ale pielii plinede vase de sânge).

Astãzi existã o sumedenie de tipuri de lasere me-dicale ºi chirurgicale ºi mulþi medici care folosescdiverse aparate pe care impropriu le numesc “laser”.De aici ºi confuzia privind eficienþa lor, variaþiile înceea ce priveºte evoluþia dupã tratament ºi chiar acosturilor.

Laserul fracþional cu CO2 are reputaþia de a fi unlaser chirurgical folosit pentru tratamente faciale, darºi corporale, eficient, dar în acelaºi timp, blând. Unadintre principalele sale virtuþi este de a stimula pro-ducerea de colagen - “cheia” frumuseþii ºi a reînti-neririi.

Refacerea este rapidã, cu întoarcere în mediulprofesional dupã 3-5 zile (dupã cãderea crustelor ma-ronii), spre deosebire de laserele chirurgicale agresive,care necesitã ºi 2-3 sãptãmâni de stat la domiciliu:

cu o minimã (moderatã) senzaþie de durere sauusturime, atât în timpul tratamentului cât ºi dupã, per-fect calmabilã cu calmante obiºnuite;

fãrã rãni deschise, aºa cum se întâmplã la lase-rele agresive, care au o evoluþie cu disconfort mediusau maxim (pentru 7-10 zile).

Costurile pot varia între 400 RON (tratamentepentru afecþiuni minore) ºi 6000 RON (tratament com-plet de reîntinerire facialã, fracþionat în 2-3 sedinþe).

Indica[iile tratamentelor cu laser frac[ional CO2

Faþa îmbãtrânitã cu tegumente “lãsate” ºi riduri.Rezultatul dupã 2 sau 3 ºedinþe se asimileazã unuilifting nechirurgical Cicatrice (dupã acnee sau trau-matisme) Pigmentarea tegumentului feþei – petemaronii (chloasma) Riduri Pori mãriti Striae albae,striae rubrae (vergeturi) Faþa dorsalã a mâinilorîmbãtrânite, gât ºi decolteu îmbãtrânite Angioame(excrescenþe sau pete vasculare la suprafaþa pielii)

Rinofima (nas cu piele ingrosatã ca “pielea decurcan”)

M/suri de precau[ie Se impune evitarea expunerii la radiaþii ultra-

violete cu 3-4 sãptãmâni înaintea intervenþiei!Se impune evitarea expunerii la radiaþii ultravio-

lete 3-4 sãptãmâni dupã intervenþie!ÎNAINTEA INTERVENÞIEI CU LASER SE IMPUNE O

PAUZÃ DE 2-4 SÃPTÃMÂNI ÎN CAZUL ÎN CARE URMAÞITRATAMENT CU: PRODUSE CU RETINOL (ROACCUTA-NE), TERAPIE UVA/P-UVA, TETRACICLINÃ, CITOSTATICEDE ORICE TIP SAU ORICE ALT TIP DE TERAPIE AN-TIMALIGNÃ!

Controlul durerii în timpul interven[ieiîn mod normal nu sunt necesare mãsuri de com-

batere a durerii; Pentru zonele în care tegumentuleste sensibil, se folosesc EMLA sau aplicaþiile cugheaþã; în cazul pacienþilor hipersensibili, se folosescEMLA sau modul de utilizare “low density” (caz în carecreºte numãrul de ºedinþe necesare pentru a aveaefectul dorit);

Reac[ii normale dup/ tratamentulcu laser CO2

Roºeaþa ºi senzaþia de arsurã pânã la 30 minutedupã tratament; în zona gâtului roºeaþa poate durapânã la 1-2 zile; Mici cruste la suprafaþa pielii,apãrute la 24 – 36 ore dupã tratament ºi care disparîn mod normal dupã 3-5 zile;

Recomand/ri Zona care va fi supusã tratamentului laser nu

trebuie sã fie machiatã; Machiajul poate fi folositdupã 24 ore de la tratament; În caz de senzaþie deconstricþie, înþepãturi, mâncãrimi, usturime, se admi-nistreazã tratament antihistaminic; Pentru rezultatesuperioare sunt disponibile tratamente suplimentarede optimizare: suplimente pe bazã de aminoacizi (tipProglyme soluþie buvabilã) sau extracte de proteine dincelule stem.

Centrul Medical ProEstetica021-2305200; 0722525965

Reîntinerirea fetei]i g`tului cu LASERULFRAC{IONAL cu CO2 -

un tratamentadecvat femeii

moderne

Dr. Dana JianuMedic primar chirurgieplastic/-estetic/Doctor \n ]tiin[e medicale

ARTICOLE DE SPECIALITATE

Page 7: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012
Page 8: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

8

ARTICOLE DE SPECIALITATE

Supliment Medical Market - CHIRURGIE ESTETICÃ ªI ANTI-AGING

Existã o gamã largã de efecte produse de fillere-le faciale; aceste efecte depind însã de ceea cevrem sã obþinem la nivelul tegumentului facial, detipul pielii la nivelul cãreia se aplicã tratamentul, darºi de receptivitatea pielii pentru produsul respectiv.Nu existã niciun dubiu asupra faptului cã fillerelerealizeazã o reducere vizibilã a ridurilor fine ºi, une-ori, acoperã chiar ºi ridurile mai profunde de la nive-lul feþei. Fillerele oferã un rezultat imediat, însã pen-tru o perioadã limitatã. Efectul fillerelor injectabilepoate dura pânã la 9 luni.

Pacientul trebuie sã primeascã toate informa-þiile referitoare la produsul care urmeazã sa-i fie in-jectat, pentru a cãpãta siguranþa necesarã efectuã-rii acestei proceduri. Având în vedere faptul cã trata-mentul se realizeazã în aproximativ o orã, pacientulîºi poate relua activitãþile zilnice obiºnuite. Cu toateacestea, este indicat ca tratamentul sã se realizeze

spre sfârºitul zilei, deoarece la încheierea proceduriipoate apãrea o uºoarã durere, eritem, edemaþiere.

Înainte de efectuarea acestor tipuri de procedurimedicale, pacientul trebuie sã se asigure cã i-a ofe-rit medicului toate informaþiile referitoare la istoriculsãu medical ºi la tratamentele medicale pe care leurmeazã.

Pentru unii dintre pacienþi efectele fillerelor potfi atât de impresionante încât ei pot sã abuzeze deacest tip de tratament de înfrumuseþare.

În Marea Britanie existã aproximativ 65 de tipuride fillere, comparativ cu doar 7 existente în SUA,unde reglementãrile legate de medicamente suntmai stricte, astfel încât pacientul împreunã cu me-dicul curant trebuie sã aleagã cu atenþie produsulcare urmeazã sã-i fie injectat pacientului.

Înainte de începerea injectãrii fillerului mediculinformeazã pacientul despre modul cum se va des-fãºura procedura ºi, în acelaºi timp, va rãspunde în-trebãrilor puse de acesta. Tot înainte de începereaprocedurii, medicul va realiza câteva teste pentruevaluarea sensibilitãþii cutanate, deoarece unii pa-cienþi pot prezenta reacþii alergice. Pacientul seaºazã relaxat, i se aplicã o cremã anestezicã, medi-cul îi explicã toþi paºii procedurii, îl informeazã des-pre locul unde urmeazã sã-i injecteze substanþa ºicâte injecþii vor fi la nivelul ariei respective.

Injectãrile fillerelor la nivelul nasului, dar ºi la ni-velul buzelor, sunt însoþite de un grad de inflamaþiemai ridicat, astfel încât medicul trebuie sã informezepacientul cã în aceste zone poate apãrea: durere,eritem/echimozã la puþin timp dupã terminarea tra-tamentului.

Unii pacienþi pot prezenta fine pete eritematoa-se la locul de infectare a substanþei, alþii pot simþi ouºoarã reacþie dureroasã, uneori pot apãrea slabemanifestãri alergice (edem, prurit), dar acestea vordispãrea în câteva zile de la aplicarea tratamentului.

C/t/lin En/chescuRaluca Manta

Ce este un filler facial?

Fillerele faciale sunt tratamente cosmetice de \nfrumuse[are prin care se ob[ineo reducere a ridurilor fine, dar ]i a celor mai profunde de la nivelul fe[ei.

Termenul se refer/ \n principal la injec[ii realizate la nivelul pielii fe[ei, botoxulfiind probabil cel mai cunoscut tratament de acest tip.

Page 9: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012
Page 10: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

10

ARTICOLE DE SPECIALITATE

Supliment Medical Market - CHIRURGIE ESTETICÃ ªI ANTI-AGING

Afecþiune adesea invalidantã, gigantomastia sedefineºte ca o creºtere exageratã a volumuluisânilor, însoþitã întotdeauna de manifestãri cli-

nice precum dureri la nivelul coloanei vertebrale, ur-mate adesea de modificãri obiective de posturã, pre-cum scoliozã, cifozã etc., dar ºi afecþiuni ale tegu-mentelor regionale, precum eczeme sau dermatitede contact ºi chiar eroziuni ºi ulceraþii tegumentarela nivelul ºanþului submamar. La acestea se adaugãaspectul inestetic al sânilor, dar ºi amprenta boliiasupra psihicului, consecinþe deloc neglijabile.

Afecþiunea poate fi prezentã încã de la puberta-te sau poate sã aparã pe parcurs, etiologia fiind ne-cunoscutã. Ereditatea joacã cu siguranþã un rol im-portant în cazul femeilor tinere la care boala de-buteazã la pubertate, dar existã ºi cazuri în careafecþiunea poate sã aparã drept consecinþã a uneireceptivitãþi hormonale crescute la nivelul glandeimamare.

Soluþia terapeuticã în astfel de cazuri este fãrãîndoialã una chirurgicalã, reprezentatã de rezecþiaþesutului în exces ºi remodelarea glandei mamarerestante. Pentru aceste cazuri, mamoplastia de re-

ducþie reprezintã o operaþie esteticã dar ºi una denecesitate. Scopul intervenþiei este reducereavolumului sânilor ºi un rezultat postoperator cât maibun din punct de vedere estetic, concretizat printr-oformã plãcutã a acestora ºi un volum adecvat, pro-porþional cu celelalte dimensiuni (greutate, înãlþime,diametrul toracelui etc.). La acestea se adaugã si-metria, cicatrice de calitate ºi un rezultat durabil întimp.

În decursul timpului, au fost descrise numeroa-se metode chirurgicale de reducþie mamarã, înce-pând cu amputaþia glandei ºi transferul complexuluiareolomamelonar, ca grefa liberã, ºi, ulterior, cu me-tode de rezecþie glandularã, cu conservarea vascula-rizaþiei superioare (pedicul superior), a celei inferioa-re (pedicul inferior) sau lambouri bipediculate pentrutranspoziþionarea complexului areolã-mamelon, fie-care cu avantaje ºi dezavantaje. Aceastã multitudi-ne de posibilitãþi tehnice oferã operatorului posibili-tatea de a alege metoda chirurgicalã potrivitã pentrufiecare caz în parte, adaptându-se la particularitãþileanatomice regionale ale fiecãrui caz în parte.

În acest studiu, am încercat o comparaþie întrediversele metode chirurgicale de reducþie mamarã,prin prisma rezultatelor postoperatorii obþinute, darºi din perspectiva simplitãþii ºi predictibilitãþii meto-dei. Am urmãrit obþinerea unui rezultat optim dinpunct de vedere estetic (forma conicã plãcutã a sâ-nului, cu maxim de proiecþie anterioarã a complexu-

Reduc[ia mamar/ la grani[adintre o opera[ie estetic/ ]i una de necesitate

De]i, la ora actual/, s`nii marireprezint/ un simbol al frumuse[ii ]ifeminit/[ii, uneori volumul mult preamare al s`nilor poate deveni o problem/ real/, cu consecin[e gravepe termen lung. Este cazul pacientelor cu gigantomastie, pentrucare s`nii exagerat de mari devin opovar/ fizic/, dar ]i psihic/.

Fig. 1

Dr. Cristina BrezeanuMedic primar chirurgie plastic/Asistent universitarUMF Carol Davila Doctor \n ]tiinte medicale Tel: (+)40 [email protected] www.aestheticsurgery.ro

Page 11: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

11

ARTICOLE DE SPECIALITATE

2011 - 2012

lui areola-mamelon, stabilitatea rezultatului în timp),printr-o metodã simplã, predictibilã, concretizatãprin reducerea timpului operator ºi absenta compli-caþiilor postoperatorii imediate.

Studiul comparativ a fost efectuat pe un numãrde 28 de paciente, operate în perioada 2006-2010,toate cu gigantomastie bilateralã.

Vârstele pacientelor au fost cuprinse între 21 ºi56 ani. Metodele chirurgicale au fost: amputaþia ma-marã cu transferul complexului areolã-mamelon cagrefã liberã în 6 cazuri, reducþia mamarã cu trans-poziþia complexului areolã-mamelon pe pedicul ver-tical în 8 cazuri, amputaþia glandei cu conservareacomplexului areola-mamelon pe pedicul dermicsuperior în 3 cazuri ºi rezecþia glandularã cu trans-poziþia complexului areolã-mamelon pe pedicul me-dial în 11 cazuri.

Aceastã tehnicã de rezecþie glandularã cu tans-poziþia complexului areolã-mamelon pe pedicul me-dial reprezintã o variantã a metodei de rezecþie glan-dularã cu transpoziþia complexului areolã-mamelonpe pedicul superomedial, descrisã de Orlando ºiGuthrie pentru tratamentul chirurgical al cazurilorde hipertrofie mamarã medie. Metoda a fost descri-sã ºi popularizatã de Nahabedian, ca o soluþie op-timã din punct de vedere tehnic ºi estetic pentrurezolvarea cazurilor de hipertrofie mamarã severã ºigigantomastie realã.

Este o metodã simplã din punct de vedere teh-nic, constând într-o rezecþie de tip amputaþie a exce-sului glandular. Vascularizaþia complexului areolã-mamelon este asiguratã de un pedicul croit cu bazamedial. Lungimea pediculului a fost de 10-19 cm, iarlãþimea acestuia a fost de 6-10 cm.

Aceste dimensiuni, precum ºi poziþia pedicululuiîl fac extrem de util ºi sigur pentru orice caz de gi-gantomastie sau hipertrofie mamarã severã. Risculde necrozã a complexului areolã-mamelon esteminim, datoritã pe de o parte vascularizaþiei extremde bogate, asiguratã de perforante din artera ma-marã internã, ºi, pe de altã parte, datoritã mobilitãþiimari a pediculului, datoratã poziþiei acestuia.

Rezecþia de tip amputaþie, fãrã decolãri supli-mentare ale þesutului glandular, face ca riscul com-plicaþiilor postoperatorii sã fie minor ºi permite deasemenea reducerea timpului operator. Marcajulpostoperator respectã principiile aplicate în cazul re-zecþiilor glandulare, iar pediculul este croit dupãcum se poate vedea în fig. 1.

Metoda este simplã ºi predictibilã, sigurã, cu riscminim de complicaþii postoperatorii. Datoritã conser-vãrii þesutului glandular din partea internã a sânului,

metoda permite rezecþia excesului din zona lateralã(adicã de acolo de unde de regula existã în astfel decazuri) ºi conservarea þesutului intern pentru ob-þinerea unei forme armonioase, conice, cu proiecþieanterioarã optimã a complexului areolã-mamelon.

Prin urmare, reducþia mamarã cu transpoziþiacomplexului areolã-mamelon pe pedicul medial re-prezintã o metodã optimã pentru cazurile de gigan-tomastie ºi hipertrofie mamarã severã, simplã dinpunct de vedere tehnic, sigurã ºi predictibilã, cu riscminim de complicaþii postoperatorii ºi cu un rezultatoptim din punct de vedere estetic (vezi fotografiilecazurilor clinice).

Prin prisma experienþei personale, consider cãaceastã metodã poate reprezenta prima alegerepentru tratamentul optim al cazurilor de giganto-mastie ºi hipertrofie mamarã severã, tocmai dato-ritã avantajelor descrise anterior ºi datoritã rezul-tatelor foarte bune din punct de vedere estetic.

Înainte

Dupã

Page 12: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

12

ARTICOLE DE SPECIALITATE

Supliment Medical Market - CHIRURGIE ESTETICÃ ªI ANTI-AGING

Bioregenerarea cu extracte autologe de plasmãºi trombocite este o tehnicã de mare rafinament,care utilizeazã mecanismele proprii ale organismu-lui pentru a se regenera, pe care însã le dirijãm înfuncþie de scopul pe care noi îl urmãrim, acela dereîntinerire.

La baza acestei tehnici stau hormonii de creº-tere (peste 60) pe care îi avem depozitaþi, în struc-turi preformate, în sângele periferic ºi celulele stemadulte periferice.

Dupã recoltarea unei cantitãþi de sânge perife-ric, din acesta se obþin cantitãþi suficiente de plas-mã îmbogãþitã în hormoni de creºtere ºi celule stem,care vor fi injectate, dupã tehnicile medicinii este-tice, în zonele în care dorim sã obþinem bioregene-rarea cu întinerirea pielii.

Aceste extracte conþin peste 60 de factori decreºtere ºi control tisular, dintre care cei mai impor-tanþi sunt:

PDGF (Platelet Derived Growth Factor), carecontroleazã replicarea ºi proliferarea fibroblaºtilor ºikeratinocitelor, augmenteazã sinteza de colagen ºielastina, produce angiogenezã ºi vascularizaþie, pro-duce chemoatracþie pentru macrofage ºi fibrob-laste;

TGF alpha ºi beta (Transforming GrowthFactor), care induce formarea de þesut de susþinere(colagen) ºi stimuleazã proliferarea ºi migraþia celu-larã;

ILGF ( Insulin-Like Growth Factor), care con-troleazã proliferarea ºi migrarea celularã;

EGF ( Epidermal Growth Factor ) responsabilcu diferenþierea celularã, reepitelizare ºi angio-genezã;

BFGF (Basic Fibroblast Growth Factor)VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor)HGF (Hepatocyte Growth Factor), toþi fiind

responsabili, în ultimã instanþã, de diferenþierea ce-lularã, reepitelizare, migraþia celularã ºi angioge-nezã.

Un rol deosebit în procesul bioregenerãrii prinhormoni de creºtere joacã ºi celulele stem din sân-gele periferic, ca ºi celulele stem multipotente exis-tente în muºchii erectori ai firului de pãr, celule carevor fi recrutate ºi instruite funcþional de hormonii decreºtere endogeni reinjectaþi.

Siguranþa utilizãrii metodei pe termen scurt ºilung este foarte bunã, metodã pe care natura însãºia brevetat-o ºi o utilizeazã de când existã viaþa.

Indicaþiile bbioregenerãrii ccu eextracte aautologe ddeplasma îîmbogãþitã:

Reîntinerirea ffacialã ccu rremodelarea oovaluluifeþei ªtergerea rridurilor Reîntinerirea ppielii ddepe ccorp ((decolteu, ddosul mmâinilor, ggât eetc. Rege-nerarea ppãrului ((cu ccondiþia eexistenþei uunui nnumãrde eeboºe dde rrãdãcini dde ppãr ((foliculi ppiloºi) Tera-pia vvergeturilor Terapia pplãgilor aatone Terapiacicatricelor

Tehnica bioregenerãrii prin extracte autologe deplasmã îmbogãþite în hormoni de creºtere necesitãmai multe ºedinþe (3-4 ºedinþe) la intervale variabilede timp, între 1ºi 3 luni (în funcþie de scopul urmã-rit). În bioregenerarea facialã sunt necesare 1-2 ºe-dinþe anuale de întreþinere, dupã efectuarea terapieide iniþiere.

Prof. Dr. Ioan NedelcuMembru al AcademieiAmericane deDermatologiewww.drnedelcuioan.ro

În procesul de \mb/tr`nire se pierde16% din capacitatea de a sintetiz/ ahormonilor de cre]tere pentru fiecare10 ani de via[/ tr/i[i ]i dispare 10%din con[inutul de acid hialuronic.

Bioregenerarea cu extracte autologede plasm/ ]i trombocite

(hormoni de cre]tere ]i celule stem),tehnic/ a viitorului pentru re\ntinerire ]i remodelaj facial ]i corporal

(tehnica Regen-Lab, Elve[ia )

Page 13: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

Romger MMedical este înfiinþatã în 1999 ºi este reprezentant unical firmei Mentor Corporation, din California/ SUA.

Mentor este unul dintre liderii mondiali în fabricarea ºi distribuireaproduselor pt. chirurgia esteticã ºi reconstructivã.

Din decembrie 2009 face parte din grupul de firme al concernuluiJohnson & Johnson.

Importul produselor pe piaþa româneascã se adreseazã în specialsegmentului estetic ºi al celui de reconstrucþie mamarã.

Cu o experienþã de peste 40 de ani în chirurgia esteticã, protezelemamare Mentor sunt de cea mai bunã calitate, fabricate sub standarde stricte ale calitãþii, designului ºi testãrii, exclusiv

în SUA ºi Olanda. Protezele sunt aprobate FDA pe piaþa Americanã ºi de asemenea

aprobate de cãtre Ministerul Sãnãtãþii din România. Gama de proteze mamare Mentor conþine o largã diversitate de

dimensiuni, volume ºi forme, rotunde ºi anatomice, cu ser fiziologicsau gel siliconic, Mentor având patentat gelul siliconic Memory Gel.

Gama de proteze Becker ºi Spectra oferã de asemenea o marevarietate de soluþii pentru reconstrucþia mamarã.

Page 14: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

14

ARTICOLE DE SPECIALITATE

Supliment Medical Market - CHIRURGIE ESTETICÃ ªI ANTI-AGING

Maladia Dupuytren este o afec[iunede etiologie incert/, localizat/ lanivelul [esutului conjunctiv al fe[ei palmare a m`inii ]i degetelor ]i caredetermin/ retrac[ia progresiv/ ]i ire-versibil/ a aponevrozei palmare, aexpansiunilor sale ]i a [esutului conjunctiv \nconjur/tor.

Etiologie: factori ereditari/factori de mediu“Maladia Dupuytren are caracter ereditar” (Ling,

1973)

Anumite afecþiuni sau condiþii sunt asociate cuboala Dupuytren:

ciroza hepaticãalcoolismulfumatuldiabetul zaharatepilepsiatraumatismele

Clasificarea tubian/

Tratamentul bolii Dupuytren1. Tratamentul medical

Rx-terapiaInfiltraþii cu cortizonTioproninSOD (superoxid-dismutaza)steroizi topiciUltrasunete

2. Tratamentul chirurgical2.1. Clasic:

Aponevrectomia regionalã (nodularã)Aponevrectomia extensivãDermofasciectomia

2.2. Modern:Aponevrotomia percutanã

Tratamentul cchirurgical cclasicAponevrectomia regionalã (uneori doar exci-

zia nodulului)Aponevrectomia extensivã (în stadiile tardive,

când se încearcã o excizie largã, care merge cât maidistal la nivelul degetelor)

Dermofasciectomia (odatã cu excizia largã aaponevrozei afectate, se scoate ºi tegumentul su-praiacent, deoarece acesta este devitalizat ºi uneorichiar necrozat)

Tratamentul cchirurgical mmodernAponevrotomia percutanã cu actestul preoperator

Tehnica aponevrotoniei

Abordarea modern/ a maladiei Dupuytren

C Chertif MD. C.M Chertif MDPlastic Surgery CenterCosmedicaBaia Mare. Romania

Page 15: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

15

ARTICOLE DE SPECIALITATE

2011 - 2012

Aponevrotomia percutanã - aspect preoperator

Aponevrotomia percutanã - aspect postperator

Cercet/ri personale

Obiectiveevaluarea rezultatelor ºi

evoluþiei postoperatorii pentrucele douã tipuri de intervenþiechirurgicalã pentru boala Du-puytren:

metoda clasicã: apone-vrectomie

metoda modernã: aponevrotomie cu ac identificarea factorilor implicaþi în evoluþia

postoperatorie pentru fiecare tip de intervenþie,urmãrind stabilirea profilului pacientului candidatpentru una sau cealaltã dintre intervenþii.

Material ]i metode2 loturi de pacienþi cu boala Dupuytren – Cen-

trul de Chirurgie Plasticã Microchirurgie Reconstruc-tivã, Chirurgia Mâinii, Arsuri ºi Chirurgie Esteticã -COSMEDICA - Baia Mare

perioada 01.01.2005-01.01.2007. Fiecare lot a cuprins 25 de pacienþi, trataþi chi-

rurgical prin metoda clasicã, respectiv metoda mo-dernã.

Evaluare:iniþial (preoperator)postoperatorLa 6 luni, la 1 an ºi la 2 ani

ConcluziiRaport masculin : feminin de 11,5 : 1Decada de vârstã: 50-59 ani (50% dintre

pacienþi)Mediul urban: (56%)AHC – prezente la 10% dintre pacienþiComorbiditãþile cele mai frecvente: alcoolismul

(68%), tabagismul (44%), diabetul zaharat (22%)Mâna afectatã - mâna dominantã (66%)Factorul traumatic - 40%Degetele cele mai afectate: dg 4 (46%), dg 5

(44%)Media stadiului prezentãrii la medic: stadiul 3

Prezenta cercetare aduce argumente pentruidentificarea tipului de pacient candidat pentru unadintre cele 2 intervenþii. Balanþa dintre avantajele ºidezavantajele fiecãreia dintre cele 2 operaþii, pre-cum ºi acordul între medic ºi pacient, trebuie sãconstituie principalul argument în alegerea tipuluide intervenþie.

Aponevrectomia percutan/ Aponevrotomia percutan/- recuperare lentã - recuperare rapidã- disconfort crescut - disconfort scãzut- ratã scãzutã a recidivelor - ratã mare a recidivelor

Page 16: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012
Page 17: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012
Page 18: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

18

ARTICOLE DE SPECIALITATE

Supliment Medical Market - CHIRURGIE ESTETICÃ ªI ANTI-AGING

rocedura în sine dateazã de peste o sutã deani. Încã din antichitate se acorda o deosebi-tã atenþie curãþãrii profunde a colonului. Unproverb vechi spunea cã “MOARTEA ORGA-

NISMULUI STÃ ASCUNSÃ ÎN INTESTINE”! Acest pro-verb constituie un avertisment pentru era modernã.

Aparatele actuale de colonhidroterapie sunt per-formante ºi asigurã o permanentã urmãrire a pa-cientului pe tot parcursul ºedinþei de tratament. Pro-cedura de colonhidroterapie ajutã la eliminareacompletã a materiilor fecale ºi reziduale aflate înstare de putrefacþie restante ºi blocate în pereþii in-testinului gros, chiar ºi a germenilor sau a paraziþilorprezenþi uneori la acest nivel, a substanþelor greu deeliminat.

Care sunt beneficiile acestei proceduri decolonhidroterapie?

Prin colonhidroterapie:

se regleazã tranzitul intestinal, se trateazãconstipaþia, diareea, se reduce balonarea

se eliminã masele reziduale, aflate în starede putrefacþie ºi blocate la nivel intestinal

se trateazã celulitã

tratamentele de slãbire au un rezultat mai ra-pid ºi de lungã duratã

se îmbunãtãþeºte circulaþia perifericãse amelioreazã durerile articularedispar migrenele, insomniile ºi se reduce ni-

velul de stresdin punct de vedere dermatologic se vede o

îmbunãtãþire radicalã a calitãþii pielii, devenind mailuminoasã ºi mai tonifiatã

se rezolvã problema acneei severese reduc petele întunecate de pe tegumentse detoxifiazã ficatul ºi vezica biliarãse ridicã nivelul de imunitate a organismuluise regleazã ciclul menstrualdispare edemul picioarelororganismul devine energic ºi dornic de viaþã

etc.

Care sunt contraindica[iile?

Nu se permite sã se facã ºedinþele de colonhi-droterapie dacã sunt:

operaþii recente la nivel abdominalîn timpul menstreisarcinã avansatã de peste trei lunihemoroizi în stare sângerândãanemie severãepilepsiecancer rectal

Ce reprezint/ în sine ]edin[a de colonhidroterapie?

În timpul ºedinþei de colonhidroterapie pacientulstã întins pe patul de tratament, fiind conectat laaparat. Sedinþa de detoxifiere dureazã 40 de minu-te. Pe parcursul procedurii, în intestinul gros circulã

P

Ce este colonhidroterapia?

Maia CazimovAdministrator Geiran Estetic

Colonhidroterapia reprezint/ ometod/ complex/ ]i natural/ dedetoxifiere a organismului ]i de resta-bilire complet/ a tranzitului intestinal]i difer/ \n totalitate de clismaobi]nuita sau du]ul intestinal.Cur/[area intestinal/ se face cu aju-torul unei aparaturi moderne, folosindapa filtrat/, purificat/ ]i ozonizat/.Pot fi folosite ]i ceaiuri pe baz/ deplante, care sunt introduse \n cuvaspecial/ a dispozitivului medical decolonhidroterapie ]i care asigur/ omai bun/ cur/[are a intestinului gros,fiind un mai bun cicatrizant, antiinflamator ]i antibacterian.

Page 19: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

19

ARTICOLE DE SPECIALITATE

2011 - 2012

aproximativ 30 de litri de apã preparatã pentru tra-tament, dizolvând ºi eliminând toxinele. Proceduranu este dureroasã. Chiar dupã prima ºedinþã de de-toxifiere se constatã o îmbunãtãþire ºi o stare debine a organismului.

În funcþie de culoarea masei fecale eliminate sepot face unele diagnosticãri:

culoare neagrã - toxicitate maximãculoare albã - otrãvire cu imunosupresiveverde-albãstrui - chimioterapieverde - maladie hepatobiliarãmucus - colitã

Câte ]edin[e de tratament se fac?

Pentru a întreþine o bunã stare a sãnãtãþii orga-nismului se recomandã ca, o datã pe an, sã se facãun curs de detoxifiere a intestinului gros. Cursul detratament constã în 3-6 ºedinte sau 10, dupã caz,adicã, dacã existã constipaþie cronicã ºi se eliminãmultã masã rezidualã. Primele 3 ºedinþe se reco-mandã a fi fãcute o datã la 2-3 zile, apoi se continuãcu una pe sãptãmânã dupã caz.

SC GEIRAN ESTETIC SRL este UNIC DISTRI-BUITOR al aparatelor de colonhidroterapie în Ro-mânia, reprezentând marca TRANSCOM. Scopul eieste de a plasa pe piaþa româneascã acest conceptde colonhidroterapie, ca fiind cea mai bunã ºieficientã metodã naturalã de detoxifiere a organis-mului ºi cuprinzând un spectru larg de afecþiuni, cuajutorul celor mai moderne aparate.

SC GEIRAN ESTETIC SRL asigurã distribuþia apa-raturii de colonhidroterapie, ºcolarizare, service, ga-ranþie ºi transport. Aparatele marca TRANSCOM, alcãror reprezentant suntem, are experienþã ºi deþineo gamã largã de aparaturã pentru colonhidroterapieºi echipamente în spitalele ºi centrele medicale dinîntreaga lume. Mai nou, aparatura de colonhidrote-rapie este binevenitã ºi în centre SPA, saloane deînfrumuseþare, cabinete dermatologice, psihologice,dar ºi în cabinete de detoxifiere, specializate în co-lonhidroterapie.

Atât pentru efectuarea unui curs de tratamentde detoxifiere a organismului cât ºi pentru cei in-teresaþi de achiziþionarea aparatelor ºi echipamen-telor de colonhidroterapie puteþi accesa site-ul www.geiran-estetic.ro ºi puteþi sã ne scrieþi la adresade e-mail: [email protected].+40 0727 86 47 15

Page 20: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

20

ARTICOLE DE SPECIALITATE

Supliment Medical Market - CHIRURGIE ESTETICÃ ªI ANTI-AGING

În blefaroplastia superioarã, consideraþiile clasicesunt încã valabile, exceptând unele tendinþe mairaþionale în planificarea ºi execuþia actului chirur-

gical. Incizia se practicã cel mai adesea în cuta pre-tarsalã la 9-12 mm deasupra marginii ciliare. Exce-sul de piele se apreciazã fie preoperator, cu ajutorulpensei Adson, fie intraoperator, prin reaºezarea ex-cesului ºi excizia proiectatã pe incizia inferioarã.Indiferent de tehnicile folosite trebuie þinut cont defaptul cã distanþa minimã între sprânceanã ºi pliultarsal trebuie sã fie de 12 mm, orice exces excizio-nal ducând la rezultate estetice inacceptabile –aspect de ochi înfundat, chiar ºi lagoftalmos. Exciziaorbicularului la pleoapa superioarã este necesarãpentru a obþine un pliu supratarsal natural, iar exci-zia grãsimii trebuie sã fie practicatã în plan antero-septal, fãrã retracþie sau presiune pe glob, evitândrezecþia exageratã ºi afectarea mecanismului leva-tor. Unele tehnici sugereazã proceduri de ancoraretarsalã pentru definirea ºi mai marcatã a pliului su-pratarsal. Fixarea supratarsalã nu a dovedit însã re-zultate estetice superioare metodelor clasice.

Blefaroplastia inferioarã cunoaºte clasic meto-de de rezecþie a excesului de piele ºi/sau rezecþiimusculo-tarsale ºi excizii ale excesului de grãsime.Tendinþele actuale sugereazã pãstrarea orbicularu-lui pretarsal. Rezecþia poate fi efectuatã în bloc saucând excesul de piele este considerabil; excizia cu-taneo-muscularã poate fi fãcutã în planuri separate.În blefaroplastia transconjunctivalã, abordul retro-septal are avantajul cã pãstreazã integritatea septu-

lui, prevenind retracþia pleoapei inferioare. Tot înaceastã tehnicã, unii autori au folosit metode adju-vante de skin tightening, ca peeling cu acid triclora-cetic sau cu laser CO2. În ceea ce priveºte abordulgrãsimii din pleoapa superioarã, principiile chirurgi-cale încep sã evolueze de la rezecþie la repoziþionareºi suturi ale fasciei capsulopalpebrale în cazuriselectate. Preexistenþa laxitãþii marginii tarsale com-binatã cu rezecþia viguroasã de piele duce frecventla expunere scleralã ºi chiar ectropion. Metodele desuspensie ºi întindere folosesc elemente dermicesau musculare, lambouri musculotarsale care suntancorate la þesuturile moi sau periostul latero-or-bital, precum ºi metode de cantopexie ºi cantoplas-tie lateralã. Una dintre cele mai simple ºi eficientetehnici este cea a lui Jelks – lateral retinacular sus-pension cantoplasty. Aceste tehnici pot fi folosite ºipostblefaroplastie în cazurile uºoare ºi medii de ex-punere scleralã.

Dr. C/t/lin St\nguMedic primar chirurgie plastic/

]i reconstructiv/[email protected]

Chirurgia estetic/ a pleoapelor

Istoricul tehnicilor de blefaroplastieeste consistent, iar paradigmelelegate de acest subiect s-au succe-dat de-a lungul decadelor, f/c`nddin acest topic o perpetu/ provocarepentru chirurgul plastic. În ultimii ani,eforturile chirurgicale s-au concentratc/tre resuspendarea structurilororbitale, controlul cantusului lateral ]ilimitarea rezec[iilor nejudicioase depiele, orbicular ]i gr/sime perior-bital/.

Page 21: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

21

ARTICOLE DE SPECIALITATE

2011 - 2012

LipoLite este perfect pentru eliminarea acelordepozite de grãsime care rezistã dietei ºi exer-ciþiului, trateazã eficient zonele mai mici ºi mai

delicate de pe corp ºi faþã. Lipoaspiraþia clasicãpoate îndepãrta cantitãþi semnificative din grãsimeaîn exces, dar cu preþul unei recuperãri mai îndelun-gate, cu hematoame, denivelãri ºi durere postopera-torii. Acestea se traduc printr-o perioadã relativ lun-gã de scoatere din activitatea curentã.

Se poate folosi ºi ca tratament component alliposucþiei clasice; de asemenea ºi-a dovedit eficien-þa ºi-n tratamentul hipersudoraþiei, ca alternativã ainjecþiilor cu Botox.

Cum func[ioneaz/ LipoLite? LipoLite dispu-ne de un tub minuscul, numit canulã, care este in-trodus în piele printr-o micã incizie. Un fascicul delaser este transmisã printr-o fibrã opticã de-a lungulcanulei ºi lichefiazã depozitele de grãsime în zonatratatã. Grãsimea lichefiatã este apoi îndepãrtatãprin aceeaºi incizie minusculã folosind un parat cla-sic de lipoasiratie dar cu canule de diametru semni-ficativ mai mic.

Rezultatele clinice sunt vizibile dupã o singu-rã procedurã. Vã puteþi întoarce la lucru dupã douãzile, iar rezultatele se intensificã în continuare în ur-mãtoarele ºase-opt sãptãmâni. Echimozele, denive-lãrile ºi durerea postoperatorie sunt semnificativ di-minuate.

Metoda prezintã douã avantaje distincte. O datãprin canula laser folositã se produce o precondiþio-nare a grãsimii care se topeºte practice dinãuntru,

putând fi apoi aspiratã cu usurinþã. Pe de altã partefascicolul laser folosit are un efecte termic asupraaspectului profund al pielii stimulând sinteza de co-lagen, având în final un efect de retracþile ºi întinde-re a pielii, conferindu-i acesteia un aspect întinerit.

Avantajele lipolizei asistate laser sunt urmã-toarele:

Procedura este minim invazivã ºi mai puþintraumaticã decât liposucþia clasicã.

Poate sã trateze ºi zone cu contur ºi consis-tenþã neregulatã.

Recuperare rapidã ºi efecte nedorite post-operatorii reduse la minim.

Sângerare ºi tumefiere minimã datoritã coa-gularii laser.

Încãlzirea susþinutã a tesuturilor din timpultratamentului determinã modificari benefice la nive-lul tesutului cutanat; încãlzirea non-specificã a der-mului ºi hipodermului îmbunãtãþeºte aspectul gene-ral al pielii, aceasta devenind mai fermã ºi mai ne-tedã.

Permite tratarea unor zone nepotrivite pentruliposucþia clasicã: faþã, genunchi, antebraþe, abdo-men superior

Procedura se realizeazã sub anestezie localãpotentate intravenous (spre deosebire de liposucþie,care necesitã anestezie generalã.

Liposculptura asistat/ laser- alternativa la lipoaspira[ia clasic/

Dr. Cristian Radu JecanPlastic &ReconstructiveSurgeon MD, PhDCentrul MedicalAcademica

Lipoaspira[ia asistat/ cu laser (LAL) este disponibil/ acum \n Rom`nia prin plat-forma LipoLite. Aceasta este o tehnologie revolu[ionar/ de sculptare a corpu-lui, asigur`nd prin lipoliz/ asistat/ laser tratamentul unor zone problematice

mai mici, pe care liposuc[ia tradi[ional/ nu le poate rezolva.

Page 22: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

22

ARTICOLE DE SPECIALITATE

Supliment Medical Market - CHIRURGIE ESTETICÃ ªI ANTI-AGING

Avantajele laserului Cutera Titanîn men[inerea tinere[ii pielii

Cutera Titan foloseºte o luminã infraroºu, con-trolatã, în deplinã siguranþã, pentru a încãlzidermul. Încãlzirea produce contractarea ime-

diatã a colagenului din derm, conducând la întin-derea pielii. În timpul procedurii, suprafaþa pieliieste protejatã în permanenþã prin fazele de rãcirecare alterneazã controlat cu încãlzirea. Dupã proce-durã, producþia nouã de colagen provoacã în conti-nuare întinderea pielii,îmbunãtãþind aspectul pieliilaxe, al ridurilor sau alºanþurilor nazo-labiale.

Noua tehnologie se utili-zeazã cu succes pe mai mul-te zone ale corpului care pre-zintã piele lãsatã. Pielea laxãde pe maxilar, abdomen ºibraþ rãspunde foarte bine laaceastã procedurã, un sin-gur tratament producând re-zultate deosebit de bune launii pacienþi.

Deoarece procedura fo-lositã de Titan constã în în-cãlzirea þesutului aflat subsuprafaþa pielii ºi fiind com-plet sigurã, se pot trata atâtfemei cât ºi bãrbaþi de orice

vârstã ºi cu orice tipde piele.

În plus, efectul delifting realizat în urmaprocedurii Titan poatefi îmbunãtãþit cu aju-torul toxinei botuliniceºi al fillerelor (sub-stanþe de umplere pebazã de acid hialuro-nic). Când aceste proceduri sunt spaþiate co-respunzãtor, ele acþioneazã sinergic ºi contribuie laobþinerea unui aspect de întinerire cutanatã curezultate vizibile.

Laserul Titan sporeºte efectul toxinei botuliniceºi al fillerelor, scade cantitatea de substanþã deumplere pentru riduri ºi permite un interval mai lungîntre injectãrile de toxinã botulinicã.

Dr. Sibieanu Anca, medic specialist dermatologie, MedLife

Specializãri: chirurgie dermatologicã, dermatoscopie, dermatocosmetologie,

dermatologie pediatricã,laser în dermatologie

Cutera Titan este o tehnologie cu lumin/ infraro]u, unic/ în lume,

care reprezint/ o alternativ/ natural/pentru întinerirea cutanat/. Folosind

energia luminii pentru a stimula produc[ia nou/ de colagen în pro-funzimea pielii, Titan întinde pielea

de pe fa[/, bra[e, abdomen ]ipicioare. Este solu[ia ideal/ pentru a v/ îmbun/t/[i aspectul pielii, f/r/injec[ii nepl/cute ]i f/r/ interven[iichirurgicale care presupun un timp

de recuperare mai lung.

Page 23: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012
Page 24: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

24 Supliment Medical Market - CHIRURGIE ESTETICÃ ªI ANTI-AGING

ARTICOLE DE SPECIALITATE

cidul hialuronic câºtigã din ce în ce mai mul-tã popularitate în segmentul medical ºi cos-metic. Tot mai multe produse cosmetice auprintre ingrediente ºi acidul hialuronic, dato-

ritã efectelor sale de hidratare ºi netezire a pielii. Dar,ceea ce oferã rezultate imediate sunt produsele in-jectabile de umplere, pe baza de acid hialuronic,care fac ridurile mai puþin vizibile ºi netezesc imper-fecþiunile pielii produse de acnee sau alte leziuni.

Acidul hialuronic este o substanþã ce face partedin familia glicozaminoglicanilor ºi este întâlnitã maiales în cartilaje ºi în piele. La nivelul articulaþiilor, pelângã rolul plastic de formare a colagenului, cãruia îiconferã rezistenþã ºi flexibilitate, acidul hialuroniccontribuie la secreþia lichidului sinovial, care asigurãlubrifierea componentelor articulaþiei. Acidul hialuro-nic este prezent în toate þesuturile corpului ºi arefuncþii deosebit de importante - ajutã la transferulnutrienþilor cãtre interiorul celulei ºi la transportultoxinelor de la celule, acolo unde nu existã o vas-cularizaþie tisularã, de exemplu în cartilaj.

Aplicaþiile medicale sau cosmetice cu acid hia-luronic nu sunt permanente, pentru cã, în cele dinurmã, acidul hialuronic este degradat ºi absorbit deorganism. Din acest motiv, tratamentele cu acid hia-luronic þin între 6 ºi 18 luni, dupã care sunt necesarenoi tratamente pentru a menþine efectul obþinut.

Multe femei însã evitã sã apeleze la injecþiile cuacid hialuronic, tocmai din cauza fricii de durere.Aceastã barierã a durerii este detronatã acum, întru-cât au apãrut noi variante ale celui mai pur acid hia-

luronic, care folosesc acum un anestezic local – lidoi-caina, cu ajutorul cãreia injectãrile devin complet ne-dureroase. Studiile clinice desfãºurate în Franþa, în2010, au dovedit cã, prin injectãrile cu lidocainã, 9din 10 pacienþi au experimentat o procedurã care nule-a creat niciun fel de disconfort.

Acum, injectãrile aduc, pe lângã eficacitate, pen-tru cã dureazã pânã la 18 luni, ºi confortul necesar.O procedurã care multora poate li se pare costisi-toare, este de fapt mai fezabilã pe timp îndelungatdecât modalitãþile clasice prin care ne îngrijim faþa.Dacã o femeie plãteºte, în medie, 300 euro pentruinjectarea acidului hialuronic care îºi menþine efectulîntre 6 ºi 18 luni (în funcþie de varietatea utilizatã ºide alþi factori), înseamnã ca într-o lunã revine o sumãcuprinsã între 17 ºi 50 euro, cost care se situeazã decele mai multe ori mult sub preþul unei creme, chiarde nivel mediu, care nu poate sã umple ridurile sausã creeze volum acolo unde lipseºte. Aºadar, se do-vedeºte cã, pânã la urmã, este mai ieftin sã dai baniipe un produs care oferã rezultate imediate ºi cuefecte de duratã, decât sã risipeºti bugetul pe cremecare nu pot sã ofere aceleaºi beneficii.

Cel mai pur acid hialuronic este constituit dintr-ungel omogen ºi monofazic, fiind mai puþin expus acþiu-nii distructive a radicalilor liberi, având o rezistenþãîndelungatã, iar injectarea se realizeazã cu ajutorulunor seringi din sticlã specialã, în care este introdusacest ser. Acidul hialuronic este injectat direct în rid,ridicã ºi umple instantaneu ridul prin capacitatea luide creºtere a volumului acestuia. Imediat, de la pri-ma injectare, ridul este redus în mod vizibil, iar nere-gularitãþile din piele sunt reparate.

Se pot trata zone cu riduri profunde-moderate depe regiuni faciale extrem de mobile (ºanþ nazoge-nian), zone faciale cu riduri fine, zone care prezintãcicatrice depresibile pentru estomparea lor sau sepot utiliza pentru efecte de volum („mãrirea bu-zelor“).

Acþiunea triplã - de efect de lifting imediat, devolum instantaneu ºi de hidratare profundã - rede-fineºte curbele ºi conturul feþei într-un mod foartenatural, dar, cu toate acestea, vizibil plãcut.

See Try Buywww.seetrybuy.ro

A

Trebuie neap/rat s/ suferipentru a fi frumoas/?

Page 25: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

25

ARTICOLE DE SPECIALITATE

2011 - 2012

Peeling chimicPeelingul este operaþia de îndepãrtare, cu ajutorul

unor substanþe chimice, a straturilor de piele deterio-rate superficiale sau mai profunde.

Substanþele chimice care se folosesc în acestscop sunt fenolul, acidul tricloracetic (TCA), acizii alfa-hidroxi (AHA), acidul glicolic, acidul piruvic, acidul sali-cilic. Se utilizeazã pentru a trata acneea, keratoza ac-tinicã, melasma, “photoaging”, hiperpigmentarea post-inflamatorie, rosacea, lentigo solar etc.

Grupul acizilor a-hidroxi are proprietãþi antike-ratinogenice. S-a dovedit cã aplicarea a 5% de acid ci-tric, glycolic, lactic, malic, piruvic ºi glucuronic dã rezul-tate spectaculoase în cazul ihtiozei, dar nu ºi în cazulhiperkeratozei epidermolitice.

Acidul glycolic face parte din familia acizilor alfa-hidroxi, are proprietãþi keratolitice ºi stimuleazã fibrob-laºtii, are efecte antiinflamatorii ºi este un bun antioxi-dant. Acest acid se foloseºte ca terapie adjuvantã înacneea rosacea, striae albae, pseudofolliculitis bar-bae, hiperpigmentare, keratozã actinicã, keratozãseboreicã, riduri fine etc. Se poate aplica aproape înorice zonã a corpului ºi pe orice culoare a pielii, în con-centraþii diferite între 20% ºi 70%. Se poate combinacu TCA. Este bine tolerat, iar complicaþiile de hiperpig-mentare, infecþii, iritaþii ºi fotosensibilitate sunt rare.

Acidul piruvic este un alfa-ketoacid care se trans-formã în acid lactic ºi are proprietãþi keratolitice. Ajutãla creºterea colagenului, a fibrelor elastice ºi la produc-erea glicoproteinelor. Este indicat în cazul acneeiinflamatorii (ex. acnee microchisticã), în cazul sebore-ei, în cazul cicatricilor postacnee, în keratoza actinicãetc.

Acidul salicylic (ortho-hydroxybenzoic acid) are pro-prietãþi keratolitice chiar ºi în concentraþii de 3% ºi 6%.Se poate folosi în cazul de acneea rosacea, acneeavulgaris, melasma etc.

Acidul Tricloracetic (TCA) provoacã keratocoagu-lare imediat dupã aplicarea sa.

Un peeling cu adâncime superficialã se obþine cuo concentratie de 10-20% TCA, un peeling cu adân-cime medie se obþine cu o concentraþie de 25-35%TCA, un peeling mediu-profund se obþine cu o concen-traþie de 40-50% TCA, Rejuvenarea faciala cu ajutorulPeeling-ului si al Laser-uluiiar un peeling profund seobþine cu o concentraþie mai mare de 50% TCA. Esteindicat în cazul keratozei actinice, keratozei sebore-ice, “photoaging”, discromii pigmentare inclusiv me-lasma ºi hiperpigmentarea postinflamatorie, acnee,cicatrici etc.

Fenolul (Carbolic Acid) este indicat pentru un peelingcu adâncime profundã..

În cazul pacienþilor cu Herpes Simplex Reccurentse recomandã administrarea profilacticã de acyclovir,valaciclovir sau famvir.

În timpul procedurii se recomandã sedarea, moni-torizarea cardiopulmonarã ºi hidratarea intravenoasã,iar la sfârºit se poate aplica oxid de zinc, iar pentruregenerare se poate aplica pudrã de bismuth sub-galate.

Se recomandã administrarea antialgicelor, antihis-taminicelor orale ºi administrarea sistemicã de corti-coizi pentru reducerea inflamaþiei ºi a edemului.

În primele 2 sãptãmâni eritemul este extrem deintens, dar treptat dispare, în aproximativ 2 luni. Esteindicatã utilizarea cremelor de protecþie UV ºi utiliza-rea cremelor “bleeching”.

LasereleTehnologia revoluþionarã a aparatelor LASER a

invadat domeniul chirurgiei plastice-estetice.“Gold standard”-ul în rejuvenarea pielii este lase-

rul CO2, care oferã numeroase avantaje, printre careablaþia precisã a straturilor tisulare, cu minime daunedermice.

Laserele se împart în neinvazive ºi invazive ºi suntfolosite în sala de operaþie în multe intervenþii estetice(blefaroplastie, ritidectomie, lifting endoscopic etc.) caun bisturiu de mare precizie.

Aparatele LASER neinvazive se folosesc în cazulridurilor superficiale sau profunde (Laser Skin Resur-facing Treatment), în cazul tratamentelor de fototermo-lizã (Tatoo Removal), în epilare definitivã (Q-switchedLasers, Ruby, Alexandrite, Nd:YAG), în terapia laxicitãþii,hiperpigmentãrii, în cazul leziunilor sau formaþiunilorpigmentate ºi în cazul leziunilor vasculare (heman-gioame, telangiectazii, cicatrici postacnee etc.).

Se recomandã ca înaintea tratamentului cu LASERsã se evite atât expunerea la soare sau la solar cât ºitratamentul simultan cu doze mari de estrogeni.

Se recomandã aplicarea zilnicã, timp de 3-6 sãp-tãmâni, de tretinoin 0,025%, a-hydroxy acid ºi hydro-quinone 4%. Pentru a evita orice senzaþie neplãcutãse poate aplica local EMLA sau se recomandã chiarblocul de nerv.

Dupã 3 sãptâmâni se recomandã aplicarea deretin – A (0,025%), iar dupã 4 sãptâmâni trebuie apli-cat hydroquinone 4%.

Pacienþii trebuie sã evite expunerea directã larazele UV pentru o perioadã de 3 luni ºi sã foloseascãcreme cu factor de protecþie 30% - 50%, iar folosireaunui unguent steroid local poate scurta durata fazeieritematoase.

Chirurgie plastic/ reconstructiv/ ]i estetic/Dr. Marincea Elena,

Dr. Constantinos KonstantinidisFixClinique - Bucure]ti

Rejuvenarea facial/cu ajutorul

peelingului ]i laserului

Page 26: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

26

ARTICOLE DE SPECIALITATE

Supliment Medical Market - CHIRURGIE ESTETICÃ ªI ANTI-AGING

Complexitatea fenomenelor impun o abordaremultidisciplinarã, dar începutul odatã fãcut necesitãgãsirea unor soluþii eficiente ºi cu costuri rezonabile.

Terapiile naturale sting “procesele agresive oxi-dative”.

Plantele din compoziþia Ursomax (Elidor) – pro-dus de avangardã inspirat de naturã, restabilesc ra-pid integritatea neuroendocrinã ºi digestivã, fiziolo-gicã, afectate de hibernarea de peste 6 luni a ursu-lui carpatin. Acesta poate reveni rapid la viaþa sãlba-ticã sãrind peste perioadele de aºa-zisã convales-cenþã, tocmai datoritã substanþelor active prezenteîn plantele apãrute în perioada timpurie.

Ursomax este un reglator hormonal, normali-zând activitatea hormonalã.

Ursomax este o piesã importantã naturalã în te-rapiile ”anti aging” prin protecþia antioxidativã.

Se administreazã câte 4 comprimate pe zi, 2 laora 8 ºi 2 la orele 14, în cure de cca 15-20 zile (ad-ministrarea dupã orele 14 poate produce insomnii).

Carofort Plus, un alt produs original al Labora-toarelor Elidor, reprezintã, metaforic vorbind, unbuchet de substanþe antioxidative foarte puternice.

Tandemul Cãtinã-Afinã din “umbrela” antiinfla-matore ºi antiinfecþioasã restabileºte parametrii fi-ziologici la nivel optimal.

ªi Carofort Plus se administreazã câte 4 com-primate pe zi, 2 la ora 8 ºi 2 la orele 14, în cure decca 15-20 zile (precauþie la administrarea dupãorele 14 deoarece poate produce insomnii).

Pentru informa[ii suplimentarepute[i contacta

Farmacist Mioara Duvlea, Farmacia Afina:

0744 622 587

www.elidor.ro Telefon: 021.335.95.63

Terapiile naturale ”anti aging”

Dr. Sorin GodeanuLaboratoarele Elidor

Dorin[a secret/ a omului de a-]idep/]i condi[ia de muritor a ap/rut\nc/ din zorile civiliza[iei ]i persist/sub diferite forme ]i ast/zi.Antidotul \mb/tr`nirii exist/ doar \nlegende, basme, science-fiction.Plec`nd de la ameliorarea aspectuluisomatic prin estomparea markerilorde v`rst/ \naintat/, terapiile "antiaging" pluseaz/, \n momentul actual,influen[area biochimiei \mb/tr`nirii,acces`nd resorturile \ncetiniriireac[iilor oxidative care au rol cert \ndegradarea histologic/ a fibrelorelastice din imensul ecran care senume]te piele.

Page 27: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

MEDICAL MARKETCD bazã de date!

Baza dde ddate mmedicalã cconþine:spitale (date contact, lista medici, dotãri, servicii medicale prestate)centre ºi cabinete medicale privatemedici de familiestomatologiifarmaciifurnizori de aparaturã ºi consumabile medicaleselecþiile se pot face dupã tipul unitãþii medicale, specialitate medicalã,judeþ, denumire serviciu medical prestat, denumire aparat/instrument me-dical, nume sau/ºi prenume medic, cuvânt cheie aflat în denumireaunitãþilor medicale sau în textul prezentãrilor acestora

selecþiile pot fi salvate în formate compatibile Word sau Excel.

Comenzi lla 0021/321.61.23,

[email protected]

C DC D

bazã de dat

bazã de date e

Page 28: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

28

ARTICOLE DE SPECIALITATE

Supliment Medical Market - CHIRURGIE ESTETICÃ ªI ANTI-AGING

Presiunea asupra lumii medicale a fost ºi esteuriaºã în încercarea de a reda femeilor opera-te de cancer de sân capacitatea ºi cãile de a

accepta ºi de a se adapta la noua condiþie a aspec-tului fizic ºi la o noua reprezentare a schemei cor-porale. Echipa medicalã implicatã în tratamentulunei femei cu neoplasm mamar trebuie sã cuprindãmedicul oncolog, chirurgul plastic, radioterapeutul,psihologul, ginecologul alãturi de grupul reprezentatde soþ, copii ºi restul familiei.

Întotdeauna, pacientei diagnosticate cu cancerde sân trebuie sã i se prezinte opþiunea sau alterna-tiva - imediatã sau ulterioarã - a reconstrucþiei sâ-nului extirpat, astfel încât pacienta sã poatã lua odecizie pe deplin informatã.

Este o greºealã capitala ca, dupã ce a fost diag-nosticatã, pacientei sã i se inducã ideea cã priori-tarã este ”scoaterea” sânului afectat ºi pe urmã“vom mai vedea” .

Femeia trebuie sã simtã în orice moment cãexistã o soluþie de refacere anatomicã a sânului ºicã parcurgerea perioadei cu un singur sân poate fitemporarã – altfel, ea va dezvolta modificãri psiho-sociale de intensitate diferitã, de la stãri depresivepânã la accese de furie, neglijenþã în ceea ce o pri-veºte sau pentru familie, dezinteres pentru persoa-na sa, pentru locul de muncã, teamã de revenire abolii (56% din femeile operate au astfel de mani-festãri).

Decizia chirurgicalã prioritarã aparþine chirurgu-lui oncolog, care decide tipul de intervenþie asuprasânului în funcþie de stadiul bolii, ca ºi terapiile adju-vante pre- sau postoperatorii (iradiere, chimiote-rapie, castrare medicamentoasã sau chirurgicalãetc.).

Tipul de intervenþie oncologicã - care poate fi:mastectomie = extirparea sânului “în bloc”, mastec-tomie subcutanã = extirparea glandei mamare cuconservarea þesutului cutanat (pielii) al sânului cusau fãrã conservarea complexului areolo-mamelo-nar sau extirparea numai a unui segment (sector)din sân - este unul dintre factorii care influenþeazãdirect metoda de reconstrucþie.

Reconstrucþia sânului se decide în funcþie detipul de intervenþie oncologicã, de stadiul bolii neo-plazice, de necesitatea unui tratament de iradiereulterior, de complianþa ºi motivaþia pacientei, devârsta ºi statusul ei biologic (posibil alte boli croniceasociate) ºi, nu în ultimã instanþã, de metoda pecare pacienta o alege dupã consultarea cu chirurgulplastician.

Ca principiu, reconstrucþia se poate face înaceeaºi ºedinþã operatorie cu extirparea sânului ºieste cazul în care reconstrucþia se face de regulã cuproteze mamare special fabricate, al cãror cost esteîntre 800 ºi 1000 euro.

Reconstrucþia lla ddistanþã îîn ttimp de momentulmastectomiei se poate realiza fie cu proteze spe-ciale, fie prin utilizarea de þesuturi vii, denumite lam-bouri, care se iau din alte pãrþi ale corpului (spate,abdomen, fese) ºi se aduc la locul de unde sânullipseºte sau chiar prin combinarea celor 2 metode -protezã+lambou.

Reconstruc[ia sânului dup/ mastectomie

Chirurgia plastic/ \]i asum/, pel`ng/ alte scopuri, ]i reconstruireaunei p/r[i a corpului sau a uneifunc[ii deteriorate sau absente.Cancerul de s`n este una dintre mal-adiile cele mai cercetate, pe de oparte pentru c/ este cea maifrecvent/ form/ de cancer la femei,iar pe de alt/ parte din cauzaimpactului psihosocial al localiz/rii.Boala afecteaz/ un organ care estedirect ]i intim conectat la feminitate,sexualitate, autorespect ]i \ncrederede sine.

Page 29: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

292011 - 2012

Ce trebuie sã ]tie pacienta care se vaconfrunta cu extirparea unui sân:

dacã doreºte o reconstrucþie de sân trebuiesã consulte înainte un chirurg plastician;

medicul oncolog ºi chirurgul plastician potcolabora în mod direct sau se pot informa astfelîncât sã se aleagã metoda de reconstrucþie ºi mo-mentul acesteia;

reconstrucþia sânului nu exclude monitori-zarea oncologicã;

terapiile secundare (chimioterapie, iradiere)se pot face ºi la paciente cu reconstrucþii de sân;

reconstrucþia de sân poate presupune ºi alteintervenþii suplimentare, de ex. simetrizarea sânuluireconstruit cu sânul restant;

Ce trebuie sã ]tie o pacient/cu mastectomie în antecedente:

poate în orice moment sã consulte un chirurgplastician despre posibilitãþile de reconstrucþie a sâ-nului;

chirurgul plastician trebuie sã aibã toate da-tele medicale referitoare la intervenþia de mastecto-mie, stadiul bolii, tratamente urmate;

intervenþiile de simetrizare a sânului refãcutcu sânul natural sunt aproape o regulã.

Pacientele trebuie sã ºtie cã acest ggen dde iinter-venþii nnu sse îîncadreazã îîn ccategoria iintervenþiilorestetice ººi, cca uurmare, ssunt ssuportate dde ffondul aasi-gurãrilor dde ssãnãtate (dacã pacienta este asigu-ratã), mai puþin implantul/proteza, care nu sunt de-contate de casa de asigurãri ºi al cãrui cost trebuiesã-l suporte pacienta.

Gradul de satisfacþie al pacientelor care au sâ-nul reconstruit este enorm, la început cel mai mareimpact avându-l renunþarea la proteza externã dinsutien, iar ulterior, bucuria de se îmbrãca ºi de a semiºca fãrã grija cã zona cu sânul extirpat poate de-veni vizibilã în mod accidental.

Dr. Ileana BoiangiuSpitalul Clinic de Urgen[/ Chirurgie

Plastic/, Reparatorie ]i Arsuri, Bucure]tiwww.drboiangiu.ro; Tel: 0722.507.753

Page 30: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

30

ARTICOLE DE SPECIALITATE

Supliment Medical Market - CHIRURGIE ESTETICÃ ªI ANTI-AGING

Mecanismele fotoîmbãtrânirii Radiaþiile UV sunt absorbite de moleculele pielii,

generând specii reactive de oxigen (SRO), care aucapacitatea de a produce “distrugerea oxidativã” aunor componente celulare (perete celular, lipidemembranare, mitocondrii, ADN). Importante în ma-nifestãrile fotoîmbãtrânirii sunt modificãrile cola-genului (scade producþia, creºte degradarea). Radia-þiile UV provoacã în derm o “ranã” care se vindecãimperfect, lãsând o “cicatrice solarã” invizibilã. Ex-punerile repetitive la UV vor produce, în cele dinurmã, o “cicatrice solarã” vizibilã, manifestatã clinicsub forma unui rid.

MicroscopiePielea fotoîmbãtrânitã poate prezenta la nivelul

epidermului atât atrofie marcatã cât ºi hiperplazie.Modificãrile histologice cele mai marcate sunt acu-mulãrile de elastinã sub joncþiunea dermo-epider-micã (elastozã solarã). Colagenul, care reprezintãaproximativ 90% din proteinele pielii, devine dezor-ganizat ºi nefuncþional.

Semne cliniceToate dereglãrile în funcþiile ºi structura pielii se

traduc prin semnele vizibile ale fotoîmbãtrânirii:atrofie, uneori severã (toate straturile sunt afectate,cu excepþia stratului cornos, care prezintã hiperke-ratozã); uscãciune; riduri fine ºi riduri foarte adânci(altele decât cele de expresie); efelide; pigmentareneuniformã, pãtatã (alterneazã zonele mai deco-lorate cu petele brune); tentã gãlbuie, ternã; poridilataþi; telangiectazii; purpurã. Pielea este asprã,cartonoasã, fragilã, lipsitã de fermitate ºi elastici-tate.

Tratament Existã, desigur, tratamente, dar cel mai eficient

“tratament” este prevenirea fotoîmbãtrânirii. Atâtepidermul cât ºi dermul sunt capabile de regenerare(moderatã) atunci când injuria UV înceteazã – fieprin evitarea expunerii la soare, fie prin folosirea fil-trelor cu spectru larg ºi SPF mare.

Repararea dermului (prin depunere de colagensubepidermic) poate fi stimulatã cu topice farmaco-logice (retinoizi) ºi cosmeceutice. Studii asupra vin-decãrii rãnilor au arãtat cã anumite peptide aplicatetopic sunt absorbite în derm, unde stimuleazã pro-ducþia de colagen. Antioxidanþii (orali/topici), redu-când apariþia SRO, pot oferi protecþie pielii. Suntinteresante Pycnogenolul OPC, idebenona (analog alcoenzimei Q10), vitamina C topica. Se adaugã unarsenal de proceduri mai mult sau mai puþin in-vazive: microdermabraziune, peeling chimic, lasereablative/nonablative, IPL.

Mariana TentDermatolog

Fotoîmb/trânirea - mecanisme fiziopatologice]i implica[ii terapeutice

Se ]tie ast/zi c/ multe dintre mani-fest/rile cutanate ale îmb/trânirii,considerate inevitabile ravagii alescurgerii anilor, sunt, de fapt, ravagii-le expunerii la factorii de mediu.Campioane absolute la ravagii suntradia[iile ultraviolete. Semnelefotoîmb/trânirii ("îmb/trânire pre-matur/") sunt diferite de cele aleîmb/trânirii intrinseci. S-a estimat c/radia[iile UV sunt responsabile pentruaproximativ 90% (!) dintremodific/rile vizibile asociate cuîmb/trânirea. O mare parte dintredistrugeri sunt deja prezente la vârstade 18 ani, durând aproximativ 20 deani pân/ ele devin ]i vizibile.

Page 31: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012
Page 32: Supliment Chirurgie Estetica Amp Anti Aging 2011 2012

Recommended