+ All Categories
Home > Documents > Spatiul Schengen

Spatiul Schengen

Date post: 13-Sep-2015
Category:
Upload: arjen96
View: 323 times
Download: 3 times
Share this document with a friend
Description:
Spatiul Schengen - Brosura a Uniunii Europene, Schengen Area - EU Brochure
of 12 /12
SEPTEMBRIE 2013 Schengen Poarta ta către libera circulație în Europa RO
Transcript
 • SEPTEMBRIE 2013

  SchengenPoarta ta ctre libera circulaie n Europa

  RO

 • INTRODUCERE 1

  LIBERA CIRCULAIE A PERSOANELOR 2

  COOPERAREA POLIIENEASC I VAMAL 2

  Frontierele interne 2

  Frontierele externe 3

  SIS (Sistemul de Informaii Schengen) 4

  COOPERAREA JUDICIAR 5

  VIZE 6

  AZIL 7

  HARTA SCHENGEN 8

  Cuprins

  Prezenta brour este publicat de Secretariatul General al Consiliului i este pus la dispoziie doar cu titlu informativ.Pentru orice informaii cu privire la Consiliu, putei consulta urmtorul site internet: www.consilium.europa.eu Uniunea European, 2013Reproducerea este autorizat cu condiia menionrii sursei.

 • 1Schengen, un sat din sudul Luxemburgului pe rul Moselle, a devenit un sinonim pentru eliminarea controalelor la frontierele interne i pentru libera circulaie n Europa. Evoluia spaiului Schengen a fost treptat:* A nceput la 14iunie1985, cnd cinci ri (Belgia,

  Frana, Germania, Luxemburg i rile de Jos) au semnat Acordul Schengen.

  * Cinci ani mai trziu, Convenia Schengen reglementa modul n care se aplic n practic eliminarea controalelor la frontierele interne. De asemenea, convenia stabilea o serie de msuri compensatorii necesare privind intensificarea controalelor la frontierele externe, definirea procedurilor pentru eliberarea vizelor uniforme, adoptarea de aciuni mpotriva traficului de droguri i instituirea unui sistem comun de schimb de informaii Sistemul de Informaii Schengen (SIS).

  * Eliminarea efectiv a controalelor la frontiere a nceput la 26martie1995, cnd apte ri (cele cinci ri iniiale plus Portugalia i Spania) au desfiinat controalele la frontierele lor interne.

  * De atunci, spaiul Schengen s-a extins n mod constant, incluznd n prezent Belgia, Republica Ceh, Danemarca, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Frana, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, rile de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia i patru ri care nu sunt membre ale UE: Islanda, Norvegia, Elveia i Liechtenstein.

  * n viitor, odat cu aderarea deplin a Bulgariei i a Romniei la spaiul Schengen, acesta va cuprinde 28 de ri europene.

  * Alte patru state membre ale UE nu fac parte din spaiul Schengen, dei particip la unele dintre normele Schengen: Croaia, Cipru, Irlanda i Regatul Unit.

  Fiecare ar Schengen este evaluat cu regularitate pentru a se asigura c normele convenite sunt aplicate corect de ctre toi.Eliminarea controalelor la frontierele interne are consecine pentru alte domenii de politic, precum abordarea infracionalitii transfrontaliere, cltoriile transfrontaliere, comerul transfrontalier i justiia transfrontalier. Prin urmare, normele privind spaiul Schengen nu se refer doar libera circulaie a persoanelor, ci i la vize, azil i poliie, vmi i cooperarea judiciar.

  UE

  Fotolia

 • 2LIBERA CIRCULAIE A PERSOANELOR* Libera circulaie a persoanelor n spaiul Schengen este un drept, nu

  doar pentru mai mult de o jumtate de miliard de ceteni europeni, dar i pentru resortisanii din rile tere care se afl n mod legal n spaiul Schengen. Cetenii strini rezideni n spaiul Schengen beneficiaz de acest drept, fr a avea nevoie de viz, pe perioada de valabilitate a permisului lor de edere. Cetenii strini care cltoresc n interiorul spaiului Schengen sunt liberi s fac acest lucru pentru perioade care nu depesc 90 de zile n decurs de ase luni.

  * Libera circulaie nseamn: eliminarea cozilor la aeroporturi, la frontierele maritime sau la cele terestre i eliminarea controalelor la frontierele interne. Infrastructurile de control precum cabinele pentru poliia de frontier i alte bariere fizice au fost desfiinate.

  * Cu toate acestea, fiecare ar participant are dreptul de a efectua controale ale persoanelor i controale vamale oriunde pe teritoriul su naional, ca parte a activitii curente a autoritilor de poliie, vam i control al imigraiei. Exemplele acoper o gam larg, de la verificri de trafic rutier la combaterea criminalitii organizate.

  COOPERAREA POLIIENEASC I VAMALFrontierele interne* rile nvecinate coopereaz ndeaproape i au dreptul de a desfura

  operaiuni i controale comune de ambele pri ale frontierei lor comune. Exemplele includ livrrile controlate de droguri, precum i patrulele comune de poliie.

  * Funcionarii responsabili cu aplicarea legii pot, de asemenea, s efectueze supravegherea i urmrirea transfrontalier pe teritoriul statelor membre vecine, de exemplu atunci cnd o persoan suspectat de infraciune ncearc s evite poliia unei ri trecnd frontiera ntr-o ar vecin.

  * n eventualitatea unei ameninri grave la adresa ordinii publice sau a securitii interne, un stat membru poate s reintroduc n mod excepional controalele la frontier la toate sau la unele dintre frontierele sale interne pentru o perioad limitat care nu depete 30 de zile. Exemplele includ evenimente sportive majore care pot genera un risc de securitate.

  Fotolia

  Fotolia

 • 3Frontierele externe* Frontiera extern a spaiului Schengen are o lungime de peste 50000 de km (aproximativ

  80% suprafa maritim i 20% suprafa terestr) i include sute de aeroporturi i porturi, precum i puncte terestre de trecere a frontierei.

  * Fiecare stat Schengen este responsabil de controlul frontierelor sale externe. Standardele i nivelul de control sunt aceleai la toate punctele de trecere a frontierelor externe din spaiul Schengen, indiferent de locul unde acestea sunt situate. Normele comune sunt stabilite n Codul frontierelor Schengen.

  * n 2005 a fost creat i i-a nceput activitatea o Agenie European pentru Gestionarea Cooperrii Operative la Frontierele Externe (FRONTEX1). Rolul su principal este de a suplimenta sistemele naionale de gestionare a frontierelor ale statelor membre care particip la spaiul Schengen, prin promovarea gestionrii integrate a frontierelor externe i coordonarea cooperrii operaionale la nivelul UE. Obiectivul su este de a consolida securitatea la frontiera extern a spaiului Schengen.

  * Poliitii de frontier dintr-o ar pot fi detaai ntr-o alt ar pentru a participa la operaiuni comune i pentru a oferi sprijin statelor membre care se confrunt cu presiuni deosebite.

  * n conformitate cu normele UE privind traficul local de frontier la frontierele externe, un numr de state Schengen au ncheiat aranjamente bilaterale cu rile tere vecine, care presupun un permis de trafic local de frontier pentru a facilita traficul local de frontier, comerul, schimburile sociale i culturale i cooperarea regional.

  1 www.frontex.europa.eu

  Frontex

  ORIS-MULTIMEDIA DPTO AUDIOVISUALES

 • 4SIS (Sistemul de Informaii Schengen)* Una dintre cele mai importante msuri compensatorii pentru eliminarea

  controalelor la frontierele interne este SIS2. SIS este o baz de date comun pentru autoritile de frontier i cele responsabile pentru migraie, precum i pentru autoritile de aplicare a legii din rile participante. SIS poate fi accesat de autoriti la frontiere, pe teritoriul naional i n strintate, la consulate. SIS face obiectul unor norme specifice stricte de protecie a datelor.

  * ncepnd cu aprilie 2013, SIS conine mai mult de 47 de milioane de intrri referitoare la:

  persoane (mai mult de 1 milion): crora nu li se permite intrarea i ederea n spaiul Schengen

  (74%); care urmeaz s fie arestate (mandatul european de arestare)

  (4%); care sunt date disprute (6%); care au fost citate pentru a se prezenta n faa unei autoriti

  judiciare (11%); vizate pentru controale discrete sau controale specifice (5%)

  i

  obiecte pierdute sau furate (aproape 46 de milioane), n vederea confiscrii sau utilizrii ca probe n procedurile penale:

  documente n alb sau documente eliberate (87%), de exemplu paapoarte, cri de identitate, permise de conducere, permise de edere, documente de cltorie, documente ale vehiculelor;

  vehicule i plcue de nmatriculare (11%); arme de foc (1%) i bancnote (mai puin de 1%).

  * n 2012, numrul de rezultate pozitive depea 116000: au fost detectate aproximativ 83000 de persoane i 33000 de obiecte, dintre care mai mult de 16000 de vehicule furate. Aceasta nseamn c n fiecare zi se nregistreaz mai mult de 310 de rezultate pozitive (cu detectarea n medie pe zi a unui numr de 44 de vehicule furate).

  2 www.sirene.europa.eu

  ORIS-MULTIMEDIA DPTO AUDIOVISUALES

  Fotolia

  Fotolia

 • 5COOPERAREA JUDICIAR* rile Schengen aplic norme specifice pentru facilitarea

  procedurilor referitoare la cooperarea judiciar reciproc. Aceste norme includ principiul ne bis in idem, potrivit cruia o persoan nu poate fi urmrit i sancionat de dou ori pentru aceleai fapte n ri diferite din spaiul Schengen. Cele mai multe dintre dispoziiile Schengen iniiale referitoare la cooperarea poliieneasc i judiciar au fost ntre timp integrate n acte UE aplicabile n toate statele membre ale UE.

  Fotolia Europol UE

  UE

 • 6VIZE* Cetenilor strini care viziteaz spaiul Schengen i care sunt supui unei

  obligaii de a deine viz n temeiul Regulamentului(CE) nr.539/2001 li se elibereaz o viz comun Schengen. Aceast viz acord dreptul la libera circulaie pe ntregul teritoriu Schengen pe durata perioadei sale de valabilitate. Aceast perioad nu poate depi 90 de zile. ederile cu o durat mai lung de 90 de zile, precum i rezidena n rile Schengen, sunt reglementate de legislaia naional.

  * n 2012, mai mult de 14 milioane de vize Schengen au fost eliberate n ntreaga lume. Numrul vizelor pe termen lung (pentru ederi cu o durat mai lung de 90 de zile) eliberate de rile Schengen a fost, comparativ, cu puin peste 1 milion.

  * Statele Schengen coopereaz pentru a facilita prezentarea cererilor de viz Schengen n rile sau regiunile solicitanilor.

  * Toate consulatele rilor Schengen din ntreaga lume aplic aceleai norme pentru eliberarea unei vize.

  * VIS (Sistemul de Informaii privind Vizele), care conecteaz statele membre i punctele de trecere a frontierelor externe la o baz de date comun, a devenit operaional n octombrie 2011 i este n mod gradual introdus pentru a acoperi toate regiunile lumii. Sistemul faciliteaz prelucrarea cererilor de viz la consulatele statelor Schengen din ntreaga lume i contribuie la eficientizarea controalelor la frontierele externe.

  Fotolia

  Fotolia

  Fotolia

 • 7AZIL* n 2012, n ansamblu, toate cele 27 de state membre ale UE, mpreun cu

  Norvegia i Elveia, au emis peste 287900 de hotrri n prim instan referitoare la cererile de azil. Aproape un sfert dintre aceste hotrri au fost pozitive i trei sferturi au fost respinse.

  * Exist un mecanism (Regulamentul Dublin) pentru determinarea statului membru responsabil de examinarea unei cereri de azil, pentru a se evita cazurile n care aceeai persoan prezint cereri de azil multiple n diferite ri Schengen i riscul ca niciuna dintre aceste ri s nu trateze astfel de cereri. n acest scop, s-a creat o baz de date pentru schimbul de amprente digitale (EURODAC).

  * Parlamentul European i continu lucrrile n scopul instituirii unui sistem european comun de azil (SECA). Acesta presupune actualizarea instrumentelor juridice ale UE n materie de azil, n vederea obinerii unui grad mai ridicat de armonizare i a consolidrii solidaritii ntre statele membre. De asemenea, acesta presupune consolidarea cooperrii practice prin Biroul European de Sprijin pentru Azil, instituit n 2010.

  Fotolia ORIS-MULTIMEDIA DPTO AUDIOVISUALES Fotolia

  Fotolia

  Fotolia

 • 8STATE MEMBRE ALE UE CARE PARTICIP LA SPAIUL SCHENGEN*

  1995: Belgia Frana Germania Luxemburg rile de Jos Portugalia Spania1997: Austria Italia2000: Grecia2001: Danemarca Finlanda Suedia 2007: Republica Ceh Estonia Ungaria Letonia Lituania Malta Polonia Slovacia Slovenia

  STATE DIN AFARA UE CARE PARTICIP LA SPAIUL SCHENGEN*

  2001: Islanda Norvegia2008: Elveia2011: Liechtenstein

  STATE MEMBRE ALE UE CARE SE AFL N PROCESUL DE ADERARE LA SPAIUL SCHENGEN*

  Bulgaria Romnia

  STATE MEMBRE ALE UE CARE NU PARTICIP LA SPAIUL SCHENGEN*

  Croaia Cipru Irlanda Regatul Unit

  * septembrie 2013

 • LI

  LI: Liechtenstein

 • Rue de la Loi/ Wetstraat 175

  1048 Bruxelles/Brussel

  BELGIQUE/BELGI

  Tel. +32 22816111

  www.consilium.europa.eu

  QC-02-13-227-RO

  -C

  doi:10.2860/61035

  IntroducereLIBERA CIRCULAIE A PERSOANELORCOOPERAREA POLIIENEASC I VAMALFrontierele interneFrontierele externeSIS (Sistemul de Informaii Schengen)

  COOPERAREA JUDICIARVIZEAZILHarta Schengen


Recommended