+ All Categories
Home > Documents > Raport Anual Special Olympics Romania 2013

Raport Anual Special Olympics Romania 2013

Date post: 24-Jul-2016
Category:
Upload: special-olympics-romania
View: 225 times
Download: 1 times
Share this document with a friend
Description:
 
40
Fundaţia Special Olympics din România RAPORT ANUAL 2013
Transcript
Page 1: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

Fundaţia Special Olympics din România

RapoRt anual 2013

Page 2: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

Ambasadori

De la fondatoarea mişcării, Eunice Kennedy Shriver - sora preşedintelui american John F.Kennedy, şi până la Nelson Mandela, Arnold Schwarzenegger, cântăreţi celebri ca U2, Jon Bon Jovi şi Stevie Wonder, figuri legendare ale sportului, ca Michael Jordan sau Nadia Comăneci, multe alte personalităţi din lumea întreagă au promovat mesajul Special Olympics, participând la evenimentele organizate de Special Olympics International (SOI) şi sensibilizând, astfel, opinia publică mondială.

Fundaţia Special Olympics din România (SOR) a fost înfiinţată în noiembrie 2003, ca parte integrantă a mişcării sportive internaţionale Special Olympics.

Comitetul Director, anul 2013:

Mugur Ciumăgeanu – Preşedinte Cristian Ţopescu – Jurnalist SportivAndreea Mihai – Manager Marketing Carrefour RomâniaArina Vinereanu – Medic StomatologLarisa Claru – Specialist PRȘerban Nicolescu – Sportiv Special Olympics RomâniaAurora Zamfir – mama unui sportiv Special Olympics România

Misiune: Să integreze în mişcarea Special Olympics România sportivi cu dizabilităţi intelectuale din toată țara.

Viziune: Special Olympics îşi propune, prin programele pe care le dezvoltă, integrarea socială prin sport a persoanelor cu nevoi speciale. Organizația oferă persoanelor cu nevoi speciale şansa de a-şi descoperi şi dezvolta potenţialul şi calităţile sportive prin intermediul programelor de pregătire şi a competiţiilor sportive. Astfel, sportivii nostri au ocazia de a deveni membri activi ai familiei şi ai comunităţii din care fac parte. Special Olympics constituie o experienţă care insuflă energie, sănătate, încredere în sine şi bucuria de a trăi.

Echipa:

Cristian Ispas – Director NaţionalViorel Mocanu – Director SportivKatharina Kiss – Coordonator program ”Healthy Communities” și ComunicareEmilia Ispas – Coordonator Program ”Project Unify” şi ”Participă”Roxana Ossian – Coordonator Program ” Young Athletes” și „Rețeaua de Sprijin Familial”Laura Moiceanu – Responsabil FinanciarŞerban Nicolescu – Asistent Proiect

DESPRE NOI

Page 3: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

Fundaţia Special OlympicS din ROmânia

RapoRt anual 2013

Romania

Page 4: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

evenimentele anului 2013

„Obsesii”

Concert

Alexandru Tomescu

15 ianuarie29 ianuarie5 februarie

29 martie 2 aprilie 20-26 mai31 mai3 iunie

Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics 2013, Pyeogn Chang, Coreea de Sud

Săptămâna Europeană a Fotbalului

Special Olympics

Jocurile Naționale Special Olympics

România, Cluj-Napoca

Campionatul Național de

Tenis de Masă, Buzău

Competiția Municipală

de Atletism, București

Page 5: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

3

RapoRt anual 2013Romania

3

„Turneul de Calificare la Campionatul

Mondial de Fotbal Unificat, Polonia”

Camp Shriver, București

Eunice Kennedy Shriver Day,

București

Jocurile Regionale

Special Olympics România, Reșița

5-9 iunie 9-13 septembrie 29 septembrie28 noiembrie8 decembrie

8-10 octombrie 13-14 noiembrie 2 decembrie

Jocurile Regionale

Special Olympics România, Tîrgoviște

Săptămâna Europeană a Baschetului

Special Olympics

Gala Persoanelor cu

Dizabilități

Page 6: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

cupRinS

Participări Internaţionale ......................................................................................................... 5

Evenimente Speciale ................................................................................................................. 10

Competiţii Naţionale .................................................................................................................. 11

Programe ........................................................................................................................................ 23

Rezultate financiare ................................................................................................................... 36

BeneFiciaRi ai pROgRamelOR Special OlympicS

SpORtivi Special OlympicS 1.912

Familii 286

vOluntaRi 343

paRteneRi 283

Page 7: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

5

PARTICIPĂRI INTERNAŢIONALE5

Page 8: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

Jocurile Mondiale de Iarnǎ Special Olympics 2013, Pyeong Chang, Coreea de Sud

Delegația Special Olympics România, formată din 10 sportivi din Bucureşti, Baia Mare, Cluj- Napoca, Craiova, Târgu Mureş şi Ploieşti, însoțiți de 6 antrenori, a participat în perioada 29 ianuarie – 5 februarie 2013, la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics.

Sportivii noștri s-au întors cu 12 medalii - 3 medalii de aur, 3 de argint şi 6 medalii de bronz-precum şi cu alte 6 locuri pe cea de-a patra treaptă a podiumului.

Cele trei medalii de aur au fost obţinute la probele de schi fond (100 de m, fete) şi la mers pe zăpadă, în cursele de 50, respectiv de 25 de m (băieţi), probă la care a fost câștigată și o medalie de argint. Tot la mers pe zăpadă, sportivii noştri au mai obţinut două medalii de bronz. La schi fond, la proba de 50 de metri, au fost cucerite şi două medalii de bronz (fete şi băieţi), iar la cele două probe din cadrul competiţiei de schi alpin am obținut două medalii de argint.

Participarea delegației noastre la acest eveniment mondial a fost posibilă datorită sprijinului din partea Fundației Vodafone România. De asemenea, mulțumim celor care ne-au ajutat și au avut încredere in noi: violonistul Alexandru Tomescu, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport, Vuarnet.

Summit-ul Global al Tinerilor Special Olympics, 2013, Pyeong Chang, Coreea de Sud

Cu ocazia Jocurilor Mondiale de Iarnă a fost organizat şi Summit-ul Global al Tinerilor. România a fost reprezentată la summit de perechea de tineri lideri formată din Denisa Iliescu (sportiv SO) şi Alexandru Dobrin (partener SO).

Sesiunile din timpul summit-ului au fost interactive şi creative, astfel încât participanţii au putut nu numai să acumuleze noi cunoştinţe, dar şi să îşi dezvolte abilităţile de lideri. Tinerii au împărtăşit propriile experienţele şi au vrut să arate cum îşi propun să acţioneze pentru a aduce schimbări pozitive în comunitățile din care fac parte. Denisa și Alex au avut ocazia să prezinte situaţia din România.

De altfel, tinerii au avut şansa să fie şi suporteri ai sportivilor care au concurat la Jocurile Mondiale de Iarnă, să joace rolul de reporteri şi să posteze informaţii și poze pe bloguri sau site-uri de socializare.

Page 9: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

7

RapoRt anual 2013Romania

7

Page 10: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

Calificarea la Campionatul Mondial de Fotbal Unificat

Special Olympics, Varșovia, Polonia

Între 5 și 9 iunie, la Varşovia, s-a desfășurat Turneul de

calificare pentru Campionatul Mondial de Fotbal Unificat

din 2014.

Timp de trei zile sportivii noștri au jucat alături de echipe

din Austria, Franța, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania,

Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia și Turcia.

Fiecare echipă a fost formată din 17 jucători (9 sportivi

cu dizabilități intelectuale și 8 parteneri fără dizabilități),

cu vârste cuprinse între 16 și 23 de ani. Echipele au fost

constituite pe baza principiilor sporturilor unificate. Echipa

reprezentativă a României a obţinut locul al 2-lea şi, astfel,

s-a calificat pentru Campionatul Mondial de Fotbal Unificat

din 2014.

Turneul Special Olympics face parte din Campania UEFA

Respect, promovând un mesaj de acceptare, respect

și incluziune socială pentru sportivii cu dizabilități

intelectuale practicanți ai fotbalului. În Europa, fotbalul

este cel mai popular sport Special Olympics, implicând

peste 128.000 de jucători înregistrați, dintre care 20.000 de

parteneri.

Page 11: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

9

Turneul de atletism din Ungaria, 21 – 23 iunie

Special Olympics România a participat la Turneul naţional de atletism organizat de către Special Olympics Ungaria, la Kecskemet, cu o delegaţie formată din 4 sportivi cu dizabilităţi intelectuale de la Asociaţia Langdon Down Transilvania din Satu-Mare: Kerti Oszkar, Palinkas Helga, Szabo Cristina, Erdei Csilla. Aceştia au concurat la probele de alergare (50 de metri), săritură în lungime și aruncarea mingii.

Seminar Sportivi Lideri, Sofia, 29 noiembrie - 4 decembrie

Special Olympics Europe/Eurasia a organizat în Bulgaria, la Sofia, seminarul de formare ”Sportivi Lideri”. La acest eveniment ţara noastră a fost reprezentată de o echipă formată din sportivul Special Olympics Ionuț Păunescu și partenerul Alexandru Zamfir.

Scopul acestei întâlniri a fost să-i ajute pe tineri să-și dezvolte abilitățile de comunicare, precum și încrederea în forțele proprii, caracteristici cu ajutorul cărora pot răspândi mesajul universal Special Olympics mult mai ușor.

RapoRt anual 2013Romania

9

Page 12: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

„Obsesii”, Concert Alexandru Tomescu, 14 ianuarie

Violonistul Alexandru Tomescu şi-a pus talentul şi vioara Stradivarius Elder-Voicu în slujba Fundaţiei Special Olympics din România pentru a-i sprijini pe cei 10 sportivi cu dizabilităţi intelectuale care au participat la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics 2013, din Pyeong Chang, Coreea.

„Obsesiile” faimosului violonist au prins viaţă într-un spectacol pe care l-a susţinut, alături de actorii Ana Pepine şi Paul Cimpoieru, la Opera Naţională din Bucureşti.

Artistul a fost alături de delegaţia Special Olympics şi la Pyeong Chang, în Coreea, pentru a-i încuraja pe sportivii care au concurat la trei probe sportive: schi alpin, schi fond şi mersul pe zăpadă cu rachete de zăpadă.

Gala Persoanelor cu Dizabilități, 2 decembrie

„Egal e normal!”, acesta a fost mesajul transmis de cea de-a 4-a editie a Galei care promovează abilitățile persoanelor cu dizabilități. Fundația Special Olympics din Romania a fost partener al evenimentului organziat de Fundația Motivation România si Active Watch – Agenția de Monitorizare a Presei. Sportivii Special Olympics au avut șansa să fie prezenți la eveniment și să ofere modele de urmat.

EVENIMENTE SPECIALE

Page 13: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

11

COMPETIŢII NAŢIONALE11

Page 14: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

Jocurile Naționale Special Olympics România, Cluj-Napoca, 31 mai - 3 iunie

Cel mai mare eveniment sportiv din 2013 pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale - Jocurile Naționale Special Olympics România - a adus la Cluj-Napoca 300 de sportivi cu dizabilități intelectuale de la diferite asociații, organizații și școli speciale, 48 de delegații din toată țara. Aceștia au concurat la competiții sportive de atletism, bocce și înot și au beneficiat de evaluări gratuite ale stării de sănătate.

Ceremonia de deschidere a jocurilor a avut loc sâmbătă, 1 iunie 2013, la Sala Sporturilor „Horia Demian”. Flacăra Speranţei a fost purtată de sportivi Special Olympics participanți la jocuri, alături de primarul municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc, şi de reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție din Cluj.

Sportivii au beneficiat de evaluări medicale gratuite oferite de către medici specialiști și studenți ai Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj Napoca, ai Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF Cluj și ai Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Babeş Bolyai din Cluj.

Părinții și antrenorii sportivilor Special Olympics au fost invitaţi să participe la Seminarul numit „Forumul Familiilor”,

seminar la care au fost analizate probleme legate de sănătatea și bunăstarea sportivilor.

De asemenea, antrenorii au avut ocazia să participe la un curs de prim ajutor oferit de către Asociaţia React.

Competiţiile sportive de atletism, bocce şi înot au avut loc în perioada 31 mai - 3 iunie, în Parcul Sportiv Iuliu Haţieganu.

Parteneri ai evenimentului: Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Fundația Vodafone România, Asociația Down – Centrul Educațional Raluca, Centrul de Zi „Sfanta Maria” - APAHNP (Asociația pentru Protejarea și Ajutorarea Handicapațílor Neuro-Psihici), Fundația Golisano, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, Inspectoratul Județean de Poliție din Cluj, Nivea, Carrefour România, Colgate, Tarom, La Fântâna, Club Lions, Asociația React, Essilor România, Safilo, Optimed Brașov, Audiolux, Sonorom, Otomed, Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj Napoca, Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF Cluj, Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Babeş Bolyai din Cluj și Fundația Motivation România.

Page 15: Raport Anual Special Olympics Romania 2013
Page 16: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

Jocurile Regionale Special Olympics România, Reșița, 8-10 octombrie

La eveniment au participat 150 de sportivi şi 40 de însoţitori de la ONG-uri şi școli speciale din: Alba-Iulia, Arad, Baia-Mare, Bocşa, Cluj-Napoca, Lugoj, Târgu Mureş, Oradea, Reșița, Satu-Mare și Timişoara.

Locaţiile de desfășurare a competiţiilor au fost: Complexul Municipal de Sport și Sănătate Reşiţa – bazinul olimpic – şi Sala de sport a Liceului de Artă ”Sabin Păuța”.

Toţi sportivii au concurat la proba de gimnastică (traseu aplicativ) şi au avut de ales între probele de  badminton, bocce sau înot.

Jocurile Regionale Special Olympics de la Reşiţa au fost organizate cu sprijinul Fundației Vodafone România şi în parteneriat cu: Primăria Municipiului Reșița, Consiliul Județean Caraș-Severin și Rotary Club Reșita. Suportul tehnic al competițiilor a fost asigurat de către specialiști ai Academiei Olimpice Române – filiala Caraș-Severin, voluntari de la Liga Studenților din cadrul Universității Eftimie Murgu, Grupul Local de Tineret ARCUS și de la Clubul Sportiv de Înot Reșița 07.  

Jocurile Regionale Special Olympics România, Târgovişte, 13-14 noiembrie

180 de copii și tineri cu dizabilități intelectuale, de la școli speciale și ONG-uri din Dâmbovița, Argeș, Prahova, București și Ilfov, au participat la evenimentul de la Târgovişte şi și-au demonstrat abilitățile la probele de gimnastică-traseu

aplicativ, badminton, bocce si inot.

Competițiile au avut loc la Clubul Sportiv Școlar Târgoviște și la bazinul Clubului Sportiv Municipal Târgoviște.

Sportivii au beneficiat de testări gratuite ale glicemiei, primind în același timp recomandări pentru o nutriție corectă.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Fundației Vodafone și cu ajutorul voluntarilor de la Universitatea Valahia, Facultatea de Științe Umaniste - Departamentul de Educație Fizică și Sport - și de la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport București (UNEFS), Asociația REACT.

Page 17: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

1515

Page 18: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

Tabăra de pregătire pentru Jocurile Mondiale de Iarnă, Azuga, 13-18 ianuarie

Tabăra pentru sporturi de iarnă a fost organizată la Azuga, jud. Prahova, în vederea pregătirii sportivilor cu dizabilităţi intelectuale participanți la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics din Coreea de Sud.

Cei 14 sportivi (titulari și rezerve), sub îndrumarea antrenorilor de la Special Olympics şi de la Universitatea Națională de Educaţie Fizică și Sport Bucureşti, au desfăşurat antrenamentele pregătitoare pentru probele de : schi alpin, schi fond şi mers/alergare pe zăpadă.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Unicredit Țiriac Bank prin programul Unicredit Gift Matching.

Campionat de tenis de masă, Buzău, 29 martie

Special Olympics România, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret din Buzău, a organizat la Sala Sporturilor „Romeo Iamandi” din Buzău Campionatul Naţional de Tenis de masă.

Această competiţie a reunit 100 de sportivi din 17 delegaţii reprezentând 7 judeţe şi Municipiul Bucureşti:  CSEI „Sfânta Filofteia” Ştefăneşti-Argeş, Centrul Şcolar Special Câmpulung-Argeş, Asociaţia Sindrom Down Bucureşti, Şcoala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu”- Club Sportiv Impetus-Bucureşti, Şcoala Specială nr. 8-Bucureşti, Şcolile Profesionale Speciale nr.2 şi 3- Bucureşti, CSEI Buzău şi CSEI Râmnicu Sărat-Buzău, Şcoala Gimnazială Specială Târgovişte-Dâmboviţa, Şcoala Gimnazială Specială „Emil Gârleanu”, Liceul Tehnologic „Simion Mehedinţi” şi Şcoala Gimnazială Specială „Constantin

Page 19: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

17

Pufan” Tecuci-Galaţi, CSEI Periş-Ilfov, Şcoala Profesională Specială Plopeni-Prahova, CSEI „Sfântul Andrei” Gura Humorului-Suceava.

Competiția Municipală de Atletism, Bucuresti, 2 aprilie

Special Olympics România a organizat, cu sprijinul Fundaţiei Vodafone România, Competiţia Municipală de Atletism. Cei 160 de sportivi participanţi (reprezentând şcoli speciale şi organizaţii non-guvernamentale) au concurat la probe de alergare (50 de metri sau 100 de metri) şi la săritura în lungime sau aruncarea mingii de oină.

Campionat de Fotbal Unificat, Buzău, 29 aprilie

11 echipe au fost prezente pe terenul sintetic din Crâng, la Turneul Regional de Fotbal Unificat „Special Olympics – Fotbal Unificat , fotbal pentru recreere ”, organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Buzău, DJST Buzău și Fundația Vodafone România.

La competiţie au participat următoarele formaţii: Şcolile Profesionale Speciale nr. 2 şi nr. 3 din Bucureşti, Şcoala Specială Târgovişte, Centrul Şcolar Periş, Şcoala Specială nr. 3 Bucureşti, Şcoala Specială Măicăneşti, Şcoala Specială „Constantin Pufan”Galaţi, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Brăila, Şcoala Specială Filipeşti de Târg, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Râmnicu Sărat şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Buzău.

Săptămâna Europeană a Fotbalului SPECIAL OLYMPICS, 20-26 mai

Fundația Special Olympics din România în parteneriat cu Federația Română de Fotbal a organizat mai multe turnee în: București, Constanța, Cluj, Suceava și Timișoara, precum și seminarii de informare pentru antrenori în: București, Constanța și Cluj .

Ilfov, 22 mai

Ȋn cadrul unui eveniment special dedicat celebrării UEFA Grassroots Day, 8 echipe formate din elevi de la școli speciale din București și județele limitrofe s-au întrecut într-un turneu ce s-a desfășurat la centrul de pregătire al Federaţiei Române de Fotbal de la Buftea.

Cluj-Napoca, 28 mai

Pe stadionul CLUJ ARENA s-a derulat un foarte dinamic turneu de fotbal unificat (echipe integrate formate din sportivi cu și fără dizabilității intelectuale) la care au participat 4 echipe de fete si 16 de băieți din : Sibiu, Reșita, Bistrița, Beclean, Blaj, Băișoara, Dej, Mănăstireni, Turda și de la mai multe școli din Municipiul Cluj Napoca.

RapoRt anual 2013Romania

17

Page 20: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

Camp Shriver, Bucureşti, 9-13 septembrie

La Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti am organizat o serie de activităţi sportive şi de promovare a unui stil de viaţă sănătos, activităţi ce fac parte din programul international ”Camp Shriver”.

Acesta este un program care vine în sprijinul misiunii Special Olympics şi îşi propune să dezvolte aptitudinile sportive ale persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi să promoveze sportul unificat.

Evenimentele desfăşurate au adus împreună sportivi cu dizabilităţi intelectuale, parteneri de la instituţii şcolare de masă, voluntari şi antrenori, atmosfera generală fiind una de prietenie, de echipă şi de fair-play.

In prima zi de activități, antrenorii şi părinţii au avut ocazia să afle mai multe despre principiile sportului unificat iar apoi au participat la cursul de prim-ajutor oferit de Asociaţia React. Cursul a avut atât o parte teoretică (în care s-au oferit informații și s-au făcut demonstrații), cât și una practică - foarte importantă pentru deprinderea corectă a maneverelor de prim-ajutor.

Sportivii au beneficiat şi de programul ”Comunităţi sănătoase”, fiind testați din punct de vedere al nivelului glicemic (Asociaţia React) şi au primit informaţii despre cum să aibă o alimentaţie corectă şi un stil de viaţă sănătos.

90 de sportivi şi parteneri, sub atenta îndrumare a antrenorilor voluntari, au făcut zilnic antrenamente de fotbal şi au fost evaluaţi din punct de vedere al aptitudinilor sportive: forţă, viteză, putere, coordonare, echilibru, flexibilitate, rezistenţă.

In ultima zi a evenimentului a avut loc competiţia finală de fotbal, la care au participat toţi sportivii şi la care echipele au fost formate în funcţie de nivelul aptitudinilor sportivilor.

Page 21: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

19

Eunice Kennedy Shriver Day, București, 29 septembrie

Evenimentul a reunit atât sportivi cu dizabilități intelectuale, cât și voluntari, membri ai familiilor, sportivi de performanță, peste 170 de persoane fiind prezente.

De data aceasta, mișcarea a fost cea mai importantă și nu concursul, interacțiunea între sportivi și voluntari, buna dispoziție și energia fiind rețeta pentru o zi dinamică și plină de entuziasm, așa cum a fost și Eunice Kennedy Shriver, fondatoarea Mișcării Special Olympics International. Ziua a fost dedicată sporturilor unificate: pe parcursul a trei ore au avut loc sesiuni de aerobic, Zumba, fotbal, baschet și badminton. Sportivii au fost pictați pe față, au primit baloane și au trecut pe la standul de promovare pentru o alimentație sănătoasă (Health Corner, parte a programului ”Healthy Communities”).

Sponsor principal: Fundația Vodafone România

Partener principal: Universitatea Natională de Educație

Fizică și Sport București (UNEFS)

Coordonator Sesiune aerobic: Prof. Univ. Dr. Gabriel Popescu

Conducători sesiune Zumba: Campioana Mondială la Gimnastică Aerobică Mădălina Cioveie, Carmen Iliescu, Diana Deac - de la Club Sportiv UNEFS.

Voluntari: studenți de la UNEFS, elevi de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” și elevi de la Liceul ”Hermes”, voluntari de la Fundația Mâna de Lucru, Alexandru Dobrin și Alexandru Zamfir - Tineri Lideri pentru Special Olympics România, prieteni și colegi de la Fundația Motivation România, membri ai familiilor sportivilor și prieteni dragi ai Special Olympics România.

Sportivi Special Olympics de la: Asociația Sindrom Down București, Asociația Down București, Școala Profesională Specială Nr. 3, Asociația Hoffnung, Grup Independenți Ghițulescu, Fundația Mâna de Lucru, Asociația Help the People, Asociația Angel’s Down, Asociația Never Down Buzău.  

Tuturor, le mulțumim!

RapoRt anual 2013Romania

19

Page 22: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

Cupa Regelui, secţiunea Special Olympics, UNEFS, 19 octombrie

Asociația Club Sportiv V.K. Soccer, Colegiul Tehnic Feroviar „Mihai 1” și Fundația Special Olympics România au organizat la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport București evenimentul  „Cupa Regelui”, ediția a II-a, secțiunea Special Olympics. În cadrul acestei manifestații sportive de excepție s-au întrecut: 7 echipe de fotbal și fotbal unificat (echipe mixte cuprinzând sportivi cu și fără dizabilități intelectuale), 4 echipe de baschet și 2 echipe de baschet în fotoliu rulant.

Cei 85 de sportivi din București au reprezentat:  Școalile Speciale Nr. 2, 5,7,8,11, Asociaţia Impetus, Școala Profesională Specială Nr.2, Școala Profesională Specială Nr. 3, Colegiul Economic „Hermes”, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Asociația Sindrom Down București, Fundația Mână de lucru.

La Ceremonia de premiere ne-am bucurat de prezența domnilor Viorel Kraus (Asociația Club Sportiv V.K. Soccer), Adrian Pigulea (Federația Română de Fotbal) și Ioan Goanță (timp de 10 ani căpitan al echipei de fotbal Rapid) care au înmânat medalii și premii tuturor sportivilor.

Toți sportivii au trecut pe la standul de promovare a unei alimentații sănătoase (Health Corner, parte a programului Comunităti Sănătoase) unde au primit, pe lângă produse alimentare și apă, informații despre ceea ce înseamnă alimentaţia şi hidratarea corectă.

Festivitate de premiere „CUPA REGELUI” ediţia a II-a , 25 octombrie

Festivitatea de premiere a avut loc la Colegiul Tehnic Feroviar „Mihai I”, unde au fost premiate și echipele clasate pe locul I la secțiunea Special Olympics a evenimentului: echipa de fotbal unificat formată din sportivi de la Liceul Tehnologic Special nr. 3 și parteneri de la Școala Gimnazială ”Ferdinand I”, echipa de fotbal unificat formată din sportivi de la Școala Profesională Specială Nr. 3 și Colegiul Economic ”Hermes” și echipa de baschet a Școlii Speciale Nr. 11 – Asociaţia Impetus.

Demonstrație de Fotbal Unificat, București, 12 noiembrie

A devenit deja o tradiţie ca Media Production Grup (MPG) să invite sportivii Special Olympics la evenimentele lor. Cu ocazia fazei finale Romanian Corporate Sports- Fotbal, ediția de toamna, a avut loc şi „Meciul Căpitanilor”. Sportivi de la Asocaţia Sindrom Down Bucureşti şi de la Asociaţia Sportivă Impetus au avut ocazia să joace în echipe integrate alături de jucători din echipele corporaţiilor participante la campionatul de fotbal. Jucătorii Special Olympics și-au demonstrat abilităţile şi a ieșit în evidență vocaţia integrativă a Sporturilor Unificate. Sportivii Special Olympics au fost aplaudaţi de toţi participanţii şi premiaţi la sfârşitul evenimentului de către MPG şi Fundaţia Special Olympics din România.

Page 23: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

21

Competiţie Regională de Gimnastică Artistică, Buzău, 21 noiembrie

Special Olympics România, a organizat la Buzău, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Buzău o Competiţie regională de gimnastică artistică. Ȋn cadrul acestui eveniment participanţii s-au întrecut la probe de sol, bârnă, sărituri, paralele și cal cu mânere. Cei 50 de sportivi au reprezentat: Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Buzău, Asociaţia Never Down Buzău, Şcoala Specială «Constantin Păunescu» din Tecuci, Şcoala Specială nr. 11 din Bucureşti, Asociaţia Sindrom Down Bucuresti, Asociaţia Down Bucureşti.

Competiţia s-a defăşurat în sala de gimnastică a Clubului Sportiv Școlar Buzău şi s-a bucurat de prezenţa domnului profesor universitar doctor Gabriel Popescu şi a domnului conferenţiar doctor Hidi Iozsef, cărora li s-au alăturat arbitri din Buzău şi studenţi ai Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti.  Evenimentul a fost posibil datorită sprijinului financiar primit din partea Fundaţiei Vodafone România.

21

Page 24: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

PROGRAME

Săptămâna Europeană a Baschetului Special Olympics, 28 noiembrie – 8 decembrie

A X-a ediție a evenimentului „Săptămâna Europeană a Baschetului Special Olympics” a vizat 18.000 de sportivi cu dizabilități intelectuale din 33 de țări, sub logo-ul „BASCHET PENTRU FIECARE”. În România au participat la competiţii de baschet peste 400 de sportivi Special Olympics din: Alba-Iulia, București, Buzău, Constanţa, Craiova, Cluj-Napoca, Galaţi, Oradea, Ploiești, Resita, Sibiu, Timișoara, Târgu-Jiu și Târgoviște.

Înot demonstrativ, Bazin Floreasca, București, 7 decembrie

În cadrul concursului „Cupa Poseidon”, destinat copiilor fără dizabilități, organizat la Bazinul Floreasca, a avut loc și o cursă demonstrativă de înot la care au participat 5 sportivi Special Olympics: Mădălina Marin, Bogdan Badea, Mohamad Abedin Nejadi, Bogdan Cleniuc, Șerban Nicolescu.

Cunoscutele înotătoare Anca Pătrășcoiu și Carmen Bunaciu au avut inițiativa acestei demonstrații și au fost alături de sportivii noștri.

Competiție de gimnastică și baschet, Școala Gimnazială Ferdinand, 15 decembrie

Competiția sportivă ”Magia Crăciunului- Campioni împreună” a fost organizată de Fundația Mână de Lucru, Școala Ferdinand și Special Olympics România. Acest eveniment a reunit 50 de sportivi cu dizabilități intelectuale de la Fundația

Mână de Lucru, Asociația Sindrom DOWN Bucuresti, Asociația Hoffnung, Grupul Mihaela Ghițulescu și parteneri fără dizabilități de la Școala Ferdinand. Participanții s-au întrecut la probe de baschet-abilități individuale și gimnastică- traseu aplicativ.

Page 25: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

23

PROGRAME23

Page 26: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

ACTIVITĂȚILE FIZICE ADAPTATE, CA INSTRUMENT DE INCLUZIUNE SOCIALĂ

Lansare proiect, UNEFS București,18 septembrie

Fundația Special Olympics din România, Special Olympics Elveția, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport București și Universitatea din Lausanne au lansat proiectul ”Activităţile Fizice Adaptate, ca Instrument de Incluziune Socială”. Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Proiectul își propune să asigure transferul de expertiză elvețiană privind Activitățile Fizice Adaptate [AFA], către specialiști din universități, școli speciale, instituții și organizații neguvernamentale din România, derulându-se pe o perioadă de 18 luni.

Cu ajutorul specialiștilor din universități va fi elaborat un

set integrat de materiale de training (ghiduri, studii de caz, materiale multimedia, broșuri) și se vor constitui Centre de Resurse Specializate privind AFA în 5 Universități din țară. Astfel, la finalul proiectului, va exista o rețea națională de centre specializate AFA, conectată în cadrul unui parteneriat pe termen lung la un canal privilegiat de comunicare și actualizare a informațiilor privind expertiza și noutățile din domeniu cu Universitatea din Lausanne/Elveţia. Cele 5 centre universitare implicate sunt:

• Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport București;

• Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca;

• Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași;

• Universitatea de Vest Timisoara;

• Universitatea din Pitești.

Grupul-țintă al sesiunilor de formare: 10 cadre didactice universitare din facultațile de sport ale celor 5 universități, 200 de studenți ai acelorași facultăți, 100 de profesori de educație fizică din învațamântul special, 100 de specialiști din instituții publice și ONG-uri care lucrează cu persoane cu dizabilități.

Activitățile principale:

• vizită de studiu la organizații/instituții din Elveția cu experiență în AFA;

• seminarii de informare pentru viitori specialiști în lucrul cu persoane cu dizabilități;

Page 27: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

25

• elaborarea unui set de instrumente de lucru în AFA;

• stabilirea cadrului organizațional și funcțional al rețelei de Centre de Resurse Specializate în AFA;

• crearea unui website menit să promoveze AFA, resursă nerestricționată pentru cei interesați.

Utilizând expertiza partenerilor elvețieni, cât și experiența partenerilor locali, viitorii specialiști în activități fizice adaptate vor învăța să pună accent pe  abilitățile sportivilor, și nu pe dizabilitățile  acestora, oferind servicii de calitate oricărei persoane cu cerințe educative speciale.

Seminar la Universitatea din Lausanne, 24-28 septembrie

Institutul de științe ale sportului, din cadrul Universității din Lausanne a gazduit un training cu tema: Activitățile Fizice Adaptate, ca instrument de incluziune socială.

Alături de reprezentanți ai Fundației Special Olympics din România, Special Olympics Elveția și ai Universității din Lausanne, fiecare  dintre cele cinci instituții partenere în cadrul acestui proiect a fost reprezentată la training de către două cadre didactice implicate în elaborarea materialelor de instruire pe plan local.

Programul, a inclus cursuri teoretice, ateliere, lecții practice desfășurate în cadrul unor școli speciale și vizite la diferite instituții, centre, fundații, implicate în integrarea persoanelor cu dizabilități în activități educaționale, sportive și sociale.

Prelegerile au fost însoțite de material didactic original, suporturi de curs, precum și de prezentarea unor exemple de bună practică în ceea ce privește școala incluzivă pentru copiii cu dizabilități.

RapoRt anual 2013Romania

25

Page 28: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

PROGRAMUL SPORTIVI SĂNĂTOŞI

Proiectul „MOBILE4GOOD” și Proiectul ”Comunități Sănătoase”

Soluția Mobile for Good constă în:

• introducerea digitală a datelor pe telefoane mobile sau tablete

• set de mesaje interactive către și dinspre sportivi, între telefonul mobil/tabletă și baza de date HAS (Healthy Athletes Softwear Sistem)

• introducerea datelor sportivilor în dosarul personal de sănătate și acces la acest dosar.

• extinderea modelului de recomandare în interiorul disciplinelor și conexiunile între acestea.

• Obiective pe termen lung:

• Prin intermediul acestui program se dorește extinderea impactului, a relevanței și sustenabilității programului Sportivi Sănătoși la nivel național.

• Prin parteneriatele create ne propunem sa stimulam

colaborarea intre « actori sociali » la nivel local in beneficiul sportivilor cu dizabilitati intelectuale.

• Ne dorim implicarea unor organizații atat la nivel național, cât și local care să ne sprijine în vederea facilitării furnizării de servicii medicale persoanelor cu dizabilități intelectuale, atât în cadrul evenimentelor Sportivi Sănatoși, cat și pe tot parcursul anului la nivel de comunitate.

Eveniment de evaluare a stării de sănătate și sporturi unificate, Mobile4Good, București, 16 mai

Peste 100 de tineri cu dizabilităţi intelectuale au participat la evenimentul organizat de Fundaţia Special Olympics şi cu sprijinul Fundaţiei Vodafone, în cadrul programului „Mobile for Good”. Ei au primit servicii medicale gratuite, prin consultaţiile şi recomandările ce s-au efectuat de către specialişti, voluntari, în cadrul circuitelor FUNfitness și Health Promotion, componente ale programului Sportivi Sănătoşi, în cadrul iniţiativei Comunităţi Sănătoase. Evenimentul face parte dintr-un proiect pilot în vederea implementării tehnologiei mobile în procesul de evaluare a stării de sănătate, marcând trecerea de la era hârtiei la era tehnologiei digitale în cadrul proiectului Sportivi Sănătoși. Pentru prima dată la un eveniment Special Olympics, Asociaţia React a oferit participanţilor posibilitatea de a-şi testa glicemia, dar şi informaţii referitoare la ceea ce înseamnă diabetul, noutăţi medicale interesante legate de diabetul zaharat.

Voluntarii de la Vodafone România au avut prilejul să joace fotbal cu sportivii noștri, în echipe unificate.

Page 29: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

27

Parteneri: Fundația Vodafone România, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport București, Asociația React, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și Beiersdorf România.

Evaluări medicale şi activități „Sportivi Tineri”, Bran, 28-30 iunie

Special Olympics România a organizat o mini-tabără de activităţi sportive şi evaluări medicale adresate Sportivilor Tineri cu vârste cuprinse între 2 şi 8 ani.  Cei 27 de participanţi din Bucureşti, Târgu-Mureş şi Curtea de Argeş au luat parte la screening-uri dentare şi oftalmologice efectuate de către medici specialişti.

De asemenea, membrii familiilor tinerilor sportivi au participat la un seminar în cadrul căruia dr. Arina Vinereanu le-a vorbit despre posibilele probleme stomatologice care pot să apară la copiii cu dizabilităţi şi despre metode de prevenţie.

Ultima zi a taberei a fost dedicată demonstraţiei sportive care a cuprins diferite tipuri de exerciții alergare printre jaloane, sărituri, aruncarea mingii la coș, mers pe bârnă, etc.

Evaluările medicale au fost realizate cu sprijinul voluntarilor şi partenerilor noștri de la Lions Club International, Essilor, Safilo și Optimed.

Curs de prim-ajutor în cadrul inițiativei „Comunități Sănătoase”

Luni, 9 septembrie 2013, în cadrul evenimentului Camp Shriver, Special Olympics România, în parteneriat cu Asociaţia

React a organizat un curs de prim-ajutor la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport. Cei 16 participanți la această acțiune au fost antrenori Special Olympics și părinți ai sportivilor noștri.

Asociația React derulează campania „O viață poate depinde de tine!” – campanie de informare și educare privind acordarea primului ajutor în situații de urgență și de folosire corectă a numărului 112. Așa cum spun reprezentanții acestei asociații, este vital ca oamenii să știe să acorde primul ajutor până la sosirea echipajelor medicale.

Inițiativa asociației s-a pliat pe nevoile diferitelor categorii de pesoane care participă la activități Special Olympics din cadrul proiectului „Comunități sănătoase”, respectiv antrenori, părinți, însoțitori, chiar și persoane cu dizabilități intelectuale.

Cursul a avut atât o parte teoretică (în care s-au oferit informații și s-au făcut demonstrații), cât și una practică- foarte importantă pentru deprinderea corectă a maneverelor. Toți participanții au exersat procedurile prezentate, beneficiind de îndrumarea specialiștilor.

Forumul Familiilor, Comunități Sănătoase, 5 decembrie

La evenimentul organizat în București au participat 26 de părinți, reprezentanți ai mai multor fundații și asociații: Asociația Sindrom Down București, Asociația Down București, Asociația Hoffnung, Fundația Mâna de Lucru, Grupul de părinți independenți coordonați de doamna Ghițulescu. Aceștia au avut ocazia sa afle informații interesante despre

RapoRt anual 2013Romania

27

Page 30: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

modul în care să își mențină copiii sănătoși. Doamna doctor Mihaela Oros le-a prezentat acestora informații legate de tulburările de somn la copii și adulți și implicațiile pe care acestea le au în viața de zi cu zi, iar doamna doctor nutriționist Petruța Jantea le-a vorbit părinților despre ce înseamnă o alimentație corectă și despre modul în care alimentația defectuoasă contribuie la apariția unor complicații precum obezitatea, diabetul, tensiunea arterială.

Evenimentul a fost organizat în cadrul inițiativei Comunităti Sănătoase și face parte din programul Mobile4Good, susținut de Fundația Vodafone România.

Page 31: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

29

PROGRAMUL SPORTIVI TINERIProgramul îşi propune, în primul rând, ca prin activităţi specifice să-i ajute pe copiii cu dizabilităţi intelectuale să-şi îmbunătăţească starea fizică, mentală şi socială. În al doilea rând, se urmăreşte pe de-o parte implicarea activă a părinţilor în pregătirea fizică a copiilor, iar pe de altă parte informarea acestora în legatură cu resursele şi tipul de sprijin oferite de Special Olympics. Un al treilea obiectiv vizează informarea şi educarea publicului asupra diferitelor abilităţi ale acestor copii.

Demonstraţii sportivi Tineri

Bucureşti, 23 mai

Sportivi Special Olympics cu vârste sub 8 ani au participat, timp de trei luni de zile, la antrenamente sportive pentru dezvoltarea aptitudinilor motorii. Antrenamentele au avut loc la Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport şi au fost coordonate de doamna Prof. Univ. Dr. Aura Bota.

La finalul şedinţelor de pregătire a fost organizată o demonstraţie în cadrul căreia copiii au avut ocazia să dovedească abilităţile dobândite.

Piatra Neamț, 22 iunie

Programul ”Sportivi Tineri” a fost implementat şi la Piatra Neamţ, unde antrenamentele au fost organizate cu sprijinul Asociaţiei Riana. La demonstraţia sportiva au participat

sportivi tineri din Piatra Neamţ şi Bacău susținuți de voluntari de la Centrul de Plasament ”Ion Creangă”.

Evaluările medicale au fost realizate cu sprijinul voluntarilor şi partenerilor noștri de la Lions Club International, Essilor, Safilo, Optimed.

RapoRt anual 2013Romania

29

Page 32: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

PROGRAMUL PROJECT UNIFY„Project UNIFY” este un proiect pilot implementat în: Romȃnia, Italia, Austria, Serbia şi India.

Proiectul a implicat tineri lideri fără dizabilităti, din comunitățile școlare și locale, pentru a deveni persoane resursă în schimbarea mentalității societăţii față de persoanele cu dizabilități intelectuale.

Proiectul a debutat prin organizarea de seminarii de prezentare și conştientizare pentru profesori din şcoli şi licee şi mai apoi prin organizarea de acţiuni pentru elevii care au beneficiat de programa din manualul „Participă!”.

Concursuri „Participă”

La aceste concursuri au fost invitaţi reprezentanţi din fiecare clasă de la şcolile unde a fost implementat manualul „Participă”.

Toţi elevii prezenţi la Concursurile „Participă”au avut ocazia să arate, prin prezentările lor, că sprijină în mod activ integrarea şcolară şi socială a persoanelor cu dizabilităti intelectuale. Ei s-au pregătit, cu desene, postere, compuneri, proiecte sau poze de la acţiunile pe care le-au desfăşurat, toate acestea pentru a arăta că susţin integrararea persoanelor cu dizabilităţi. Au fost organizate şapte astfel de concursuri:

• 27 februarie 2013, la Craiova → 160 de elevi şi 20 de profesori de la10 şcoli din Craiova şi Drobeta Turnu Severin au participat la eveniment;

• 13 martie 2013, la Arad → 54 de elevi şi 20 de profesori de la 9 şcoli;

• 14 martie 2013, Hunedoara → 30 de elevi şi 10 profesori de la 5 şcoli din Hunedoara şi Deva;

• 3 aprilie 2013, Râmnicu Vâlcea → 16 elevi şi 6 profesori de la 2 şcoli ;

• 4 aprilie 2013,Târgu Jiu → 68 de elevi şi 10 profesori de la 8 școli;

• 23 aprilie 2013, Baia-Mare → 55 de elevi şi12 profesori de la 8 școli;

• 24 aprilie 2013, la Cluj-Napoca → 30 de elevi şi 6 profesori de la 4 şcoli.

Summit-ul Tinerilor

Summit-urile sunt întâlniri la care participă tineri cu şi fără dizabilităti intelectuale din diferite oraşe, lideri ai comunităților şcolare, care vor să fie activi în promovarea incluziunii şcolare şi sociale a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi în lupta împotriva prejudecăţilor.

Special Olympics România a organizat şapte astfel de summit-uri ale tinerilor:

• Craiova, 27 februarie 2013, la „Grupul Şcolar Industrial Energetic” → 20 de tineri lideri din 2 judeţe [Craiova şi Drobeta Turnu Severin] au fost prezenţi la eveniment;

• Arad, 13 martie 2013, la Liceul Pedagogic ”Dimitrie Ţinchideal” → 22 de tineri lideri de la 9 școli;

• Hunedoara, 14 martie 2013, la „Clubul Copiilor” din Hunedoara → 10 tineri lideri de la 5 şcoli;

Page 33: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

31

• Râmnicu Vâlcea, 3 aprilie, 2013, la Colegiul Tehnic Forestier → 16 tineri lideri de la 2 şcoli;

• Târgu Jiu, 4 aprilie 2013, la Centrul Școlar pentru Educaţie Incluzivă din Târgu Jiu → 45 de tineri lideri de la 8 şcoli;

• Baia-Mare, 23 aprilie 2013, la Şcoala Dimitrie Cantemir” → 18 tineri de la 8 școli;

• Cluj-Napoca, 24 aprilie2013, la „Cinema Marasti” → 16 tineri lideri de la 5 şcoli au participat la summit.

Tinerii lideri au discutat despre ce înseamnă sa fii un bun voluntar, despre cum pot contribui la integrarea şcolară a persoanelor cu dizabilităţi şi au exemplificat cât de important este să valorizăm  diferențele dintre oameni şi egalitatea în drepturi.

Campionate de Fotbal Unificat

În cadrul proiectului „Project UNIFY” au fost organizate şase turnee de fotbal unificat:

• Drobeta Turnu Severin, 26 februarie 2013 → 4 echipe au participat la campionat, iar echipa câştigătoare a fost invitată la campionatul de la Craiova;

• Craiova, 27 februarie 2013 campionatul organizat la Sala Sporturilor „Ion Constantinescu” a reunit șase echipe din Târgu-Jiu, Drobeta Turnu Severin şi Craiova;

• Arad, 13 martie 2013 → 4 echipe participante;

• Hunedoara, 14 martie 2013 → 4 echipe participante;

• Baia-Mare, 23 aprilie 2013 → 4 echipe participante;

• Cluj-Napoca, 24 aprilie 2013 → 5 echipe participante

RapoRt anual 2013Romania

31

Page 34: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

Campionatele de fotbal unificat au arătat, încă o dată, că elevii cu şi fără dizabilităţi intelectuale pot face echipă şi pot fi învingători împreună.

Seminar de încheiere a proiectului „Project UNIFY”, Bucureşti, 13-14 aprilie

Fundația Special Olympics din România a găzduit la București seminarul de încheiere a proiectului Project UNIFY, organizat de către Special Olympics Europa/Eurasia. La întâlnire au fost prezenți participanți din cele 4 țări care au implementat proiectul pilot: Austria, Italia, Serbia și România, dar și reprezentanți din Belgia, Ungaria, Rusia și Turcia, care au aflat despre provocările acestui proiect.

Proiectul Project UNIFY a fost implementat în România mulțumită lui Stephanie și Ray Lane.

Rezultate:

Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 18 luni în 20 de județe din țară, a implicat peste 9.000 de elevi și 630 de profesori din școlile de masă și a antrenat în competiții de fotbal unificat peste 450 de tineri cu și fără dizabilități intelectuale.

Youth Activation

Prima activitate a proiectului Activarea Tinerilor [Youth Activation] a avut loc la Școala Gimnazială ”Ferdinand I” din București, unde Șerban Nicolescu, Campion Special Olympics, a venit să le vorbească elevilor din clasele a cincea și a șasea despre experiențele şi realizările sale.

• Elevi şi sportivi cu dizabilităţi intelectuale au luat parte la antrenamentele de baschet unificat organizate de profesoara Magdalena Camenidis, voluntar Special Olympics, în sala de sport a şcolii ”Ferdinand I”.

• Activi au fost şi elevii Colegiului Naţional „Gheorghe Sincai” care şi-au exprimat susţinerea şi au participat ca voluntari la ziua Eunice Kenedy Shriver.

Page 35: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

33

PROIECTUL „UNIFIED SPORTS FOR RECREATION”

Antrenament de fotbal, Constanța, 20 octombrie

Două echipe de Fotbal Unificat formate din sportivi cu dizabilități intelectuale și jucători de la cluburi sportive din București și Constanța au avut ocazia să-și demonstreze abilitățile de joc în cadrul unui eveniment organizat la Constanța. Nivelul de joc a fost unul foarte ridicat, iar virtuțiile recreative și integrative ale sportului au fost bine puse în valoare. Antrenorii celor două echipe au avut ocazia să facă un util schimb de păreri privind specificul antrenamentelor de Fotbal Unificat. Partenerii și sportivii au constatat cu satisfacție că antrenamentele au avut o continuare firească și relaxantă în cadrul unui meci care a respectat principiile Special Olympics.

Seminar Special Olympics de promovare a Fotbalului Unificat, 31 octombrie

Seminarul a avut loc la Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității din Craiova și s-a bucurat de prezența a 79 de studenți și cadre didactice . Au fost stabilite conexiuni cu Școala Specială ”Sfântul Mina” în vederea inițierii și formării de noi echipe de Fotbal Unificat și au fost făcute planificările inițiale pentru derularea, în primăvara anului 2014, a unui Turneu de Fotbal Unificat la Craiova. Evenimentul a fost promovat cu sprijinul partenerului media Radio România Oltenia Craiova.

33

Page 36: Raport Anual Special Olympics Romania 2013
Page 37: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

35

RapoRt anual 2013Romania

35

Page 38: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

72,869

53,599140,382

39,342

Venituri [USD]

83,828

100,08733,488

70,683

9,48323,635

Cheltuieli [USD]

Masa, cazare, alte servicii

Transport

Cheltuieli operationale

Salarii

Echipamente sportive si consumabile

Altele

Fundatia Vodafone Romania

FDSC - Fondul pentru Cooperare Elvetiana

Special Olympics International

Alte surse, rambursari Fondul Social European

72,869

53,599140,382

39,342

Venituri [USD]

83,828

100,08733,488

70,683

9,48323,635

Cheltuieli [USD]

Masa, cazare, alte servicii

Transport

Cheltuieli operationale

Salarii

Echipamente sportive si consumabile

Altele

Fundatia Vodafone Romania

FDSC - Fondul pentru Cooperare Elvetiana

Special Olympics International

Alte surse, rambursari Fondul Social European

Rezultate financiare

Page 39: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

37

33

UNIVERSITĂŢI PARTENERE

Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi Facultatea de Kinetoterapie), Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" Bucureşti (Facultatea de Medicină şi Facultatea de Medicină Dentară), Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş (Facultatea de Medicină şi Facultatea de Medicină Dentară), Universitatea din Oradea (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Facultatea de Medicină şi Farmacie şi Medicină Dentară), Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş" Timişoara (Facultatea de Medicină Dentară), Universitatea „Ovidius" Constanţa (Facultatea de Medicină Dentară şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport), Universitatea de Medicină şi Farmacie „luliu Haţieganu" Cluj-Napoca (Facultatea de Medicină şi Facultatea de Medicină Dentară), Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova (Facultatea de Medicină şi Facultatea de Medicină Dentară), Universitatea „Constantin Brâncuşi" Târgu Jiu (Facultatea de Asistenţă Medicală, Tehnică Dentară, Artă şi Cultură Fizică), Universitatea „Vasile Alecsandri" Bacău (Facultatea de Ştiinţe ale Mişcării, Sportului şi Sănătăţii), Universitatea din Piteşti (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport), Universitatea de Vest din Timişoara (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport), Universitatea „Spiru Haret" Bucureşti (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport), Universitatea „Babeş Bolyai" Cluj-Napoca (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport), Universitatea „Ştefan cel Mare" Suceava (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport), Universitatea „Petru Maior"Târgu Mureş (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport), Universitatea din Craiova (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport), Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa, Iași, Facultatea de Educație Fizica și Sport, Universitatea Al. I. Cuza, Iași

RapoRt anual 2013Romania

37

Page 40: Raport Anual Special Olympics Romania 2013

Romania

Fundația Special Olympics din România

București, sector 6, 061102

Bulevardul Iuliu Maniu, Nr. 7, Corp Z, Etaj 2

Tel/Fax: 021 318 59 66

Birou UNEFS – Corpul D

București, sector 6, 060057

Str. Constantin Noica, nr.140

E-mail: [email protected]

Web: www.specialolympics.ro

Facebook: Special Olympics Romania


Recommended