+ All Categories
Home > Documents > Proiect Scoala 2014

Proiect Scoala 2014

Date post: 20-Jan-2016
Category:
Upload: bucur-simona
View: 19 times
Download: 1 times
Share this document with a friend
Description:
proiect
34
Argument Am ales această temă deoarece sistemul de frânare este unul dintre cele mai importante component ale automobilului. Am ales SISTEMUL DE FRÂNARE LA PEUGEOT deoarece cel mai bun perieten al meu are PEUGEOT 206. Tema aleasă spre studiu este „ SISTEMULUI DE FRÂNARE la Peugeot. Lucrarea de faţă urmăreşte să precizeze noţiunile teoretice şi practice privind , principiul de funcţionare, modul de întreţinere şi diagnosticare a sistemului de frânare. Lucrarea a fost concepută pe baza unui studiu îndelungat al literaturii de specialitate în domeniul mecanic auto sub stricta supraveghere şi sprijinit îndeaproape de îndrumătorul de proiect. Sper ca prin cele prezentate şi susţinute să se reflecte volumul de cunoştinţe teoretice acumulate pe parcursul anilor de studiu din cadrul Colegiului Tehnic Auto “TRAIAN VUIA” Focsani.
Transcript
Page 1: Proiect Scoala 2014

Argument

Am ales această temă deoarece sistemul de frânare este unul dintre cele mai importante component ale automobilului. Am ales SISTEMUL DE FRÂNARE LA PEUGEOT deoarece cel mai bun perieten al meu are PEUGEOT 206.Tema aleasă spre studiu este „ SISTEMULUI DE FRÂNARE la Peugeot. Lucrarea de faţă urmăreşte să precizeze noţiunile teoretice şi practice privind , principiul de funcţionare, modul de întreţinere şi diagnosticare a sistemului de frânare. Lucrarea a fost concepută pe baza unui studiu îndelungat al literaturii de specialitate în domeniul mecanic auto sub stricta supraveghere şi sprijinit îndeaproape de îndrumătorul de proiect. Sper ca prin cele prezentate şi susţinute să se reflecte volumul de cunoştinţe teoretice acumulate pe parcursul anilor de studiu din cadrul Colegiului Tehnic Auto “TRAIAN VUIA” Focsani.

Page 2: Proiect Scoala 2014

Cap.6. N.S.S.M şi P.S.I

Întreţinerea şi repararea autovehiculelor se va face în hale şi încaperi amenajate, dotate cu utilaje, instalaţii şi dispozitive adecvate. Executarea unor lucrări de demontare, întreţinere sau reparare a autovehicu-lelor este admisă şi în spaţii amenajate înafara halelor şi atelierelor de întreţi-nere denumite „platforme tehnologice" . Aceste platforme vor fi delimitate, marcate şi amenajate corespunzător, iar atunci când este necesar vor fi îm-prejmuite. Căile de acces din hale ateliere şi de pe platformele tehnologice vor fi întreţi-nute în stare bună şi vor fi prevăzute cu marcaje şi indicatoare de circulaţie standardizate. Încalzirea halelor şi încăperilor de lucru va fi asigurata în perioada anotimpului rece în funcţie de temperatura exterioara şi în limitele stabilite de „Normele generale de protecţia muncii" În halele de întreţinere şi reparare a autovehiculelor, canalele de revizie vor fi întreţinute în stare curată, asigurându-se scurgerea apei, a uleiurilor şi a combustibililor. Nu se admite pornirea motoarelor autovehiculelor în interiorul halelor decât dacă exista instalaţii de exhaustare, în stare de funcţionare.Instalaţiile de ventilaţie generală şi locală din halele şi încăperile destinate lucrărilor de intretinere si reparare a autovehiculelor vor fi în bună stare, urmărindu-se în permanenţă funcţionarea lor la parametrii proiectaţi. Persoanele fizice sau juridice vor asigura afişarea instrucţiunilor tehnice şi de exploatare privind instalaţiile de ventilaţie, precizând programul de funcţion-nare al acestora precum si obligaţiile referitoare la reviziile tehnice si verificările periodice.Utilajele din hală şi ateliere vor fi bine fixate, legate la pământ, dotate cu dispozitivele de protecţie in bună stare. La demontarea, montarea şi transportul subansamblelor grele se vor folosi mijloace mecanice de ridicare şi manipulare. Prinderea subansamblelor la mijloacele de ridicat se va face cu dispozitive speciale, omologate, care sa asigure prinderea corectă şi echilibrată a subansamblelor.Dispozitivele de suspendare a autovehiculelor trebuie să aibă stabilitate şi rezistenţă corespunzătoare. În halele de reparaţii in care se execută şi lucrări de sudură la autovehicule, se va stabili locul de amplasare a tuburilor de oxigen, a generatoarelor de sudura oxiacetilenică, a transformatoarelor de sudură electrică, precum şi a paravanelor de protecţie folosite in timpul sudurii electrice.

Page 3: Proiect Scoala 2014

Petele de ulei şi combustibil de pe pardoselele halelor vor fi acoperite cu nisip, după care vor fi luate masuri de curăţare şi evacuare a materialului rezultat în locuri care nu prezintă pericol de incendiu. Lucratorii trebuie sa poarte echipament de lucru şi echipamentul de lucru corespunzător lucrărilor pe care le execută cu instalaţiile şi utilajele din dotare. Sculele vor fi aşezate pe suporturi speciale, amplasate în locuri corespunzătoare şi la înalţimi accesibile. După terminarea lucrului sculele vor fi curăţate şi inchise în dulapuri. Ascuţirea sculelor de tăiat se va face de către un lucrator instruit special în acest scop. Este interzisă modificarea sculelor prin .sudarea prelungitoarelor improvizate pentru chei în vederea măririi cuplului. Autovehiculele aflate pe poziţiile de lucru din hale vor fi asigurate împotriva deplasărilor necomandate cu pene sau cale special confecţionate în cazul în care nu se execută lucrări la motor sau la transmisie, autovehiculele vor fi asigurate şi cu mijloace proprii (frâna de ajutor si cuplarea intr-o treapta de viteza)

Page 4: Proiect Scoala 2014

Cap 1. Notiuni generale despre sistemul de frânare:

1.1 Sistemul de frânare serveşte la:Reducerea vitezei automobilului până la o valoare dorită sau chiar până la oprirea lui;

Imobilizarea automobilului în staţionare, pe un drum orizontal sau în pantă;

Menţinerea constantă a vitezei automobilului în cazul coborârii unor pante lungi.Eficacitatea sistemului de frânare asigură punerea în valoare a

performanţelor de viteză ale automobilului.în practică, eficienţa frânelor se apreciază după distanţa pe care se

opreşte un automobil având o anumită viteză.Sistemul de frânare permite realizarea unor deceleraţii maxime de 6-

6,5 m/s2 pentru autoturisme şi de 6 m/s2 pentru autocamioane şi autobuze.

Pentru a rezulta distanţe de frânare cât mai reduse este necesar ca toate roţile automobilului să fie prevăzute cu frâne (frânare integrală).

Efectul frânării este maxim când roţile sunt frânate până la limita de blocare.

Condiţii impuse sistemului de frânare.

- Să se asigure o frânare sigură;- Să asigure imobilizarea automobilului în pantă;- Frânarea să fie progresivă, fără şocuri;- Să nu necesite din partea conducătorului un efort prea mare;- Efortul aplicat la mecanismul de acţionare al -sistemului de frânare

să fie proporţional cu deceleraţia, pentru a permite conducătorului să obţină intensitatea dorită a frânării;

- Forţa de frânare să acţioneze în ambele sensuri de mişcare ale automobilului;- Frânarea să nu se facă decât la intervenţia conducătorului;- Să asigure evacuarea căldurii care ia naştere în timpul frânării;- Să se regleze uşor sau chiar în mod automat;- Să aibă o construcţie simplă şi uşor de întreţinut.

Clasificarea sistemelor de frânare. - sistemul principal de frânare, întâlnit şi sub denumirea de frâna

principală sau de serviciu, care se utilizează la reducerea vitezei de deplasare.

Page 5: Proiect Scoala 2014

Datorită acţionării, de obicei prin apăsarea unei pedale cu piciorul,se mai numeşte şi frâna de picior;

- sistemul staţionar de frânare sau frâna de staţionare care are rolul de amenţine automobilul imobilizat pe o pantă, în absenţa conducătorului, un timp nelimitat, sau suplineşte sistemul principal în cazul defectării acestuia. Datorita acţionării manuale, se mai numeşte şi frâna de mână. Frâna de staţionare este întâlnită şi sub denumirea de „frână de parcare" sau „de ajutor". Frâna de staţionare trebuie să aibă un mecanism de acţionare propriu, independent de cel al frânei principale. Deceleraţia recomandată pentru frâna de staţionare trebuie să fie egala cu cel puţin 30% din deceleraţia frânei principale. In general, frâna de staţionare preia şi rolul frânei de siguranţă;

- sistemul suplimentar de frânare sau dispozitivul de încetinire, care are rolul ce a menţine constantă viteza automobilului, la coborârea unor pante lungi, fără utilizarea celorlalte sisteme de frânare. Acest sistem de frânare se utilizează în cazul automobilelor cu mase mari sau destinate special să lucreze în regiuni de munte. contribuind la micşorarea uzurii frânei principale şi la sporirea securităţii circulaţiei.

Sistemul de frânare se compune din frânele propriu-zise şi mecanismul de acţionare a frânelor.

1.2 După locul unde este creat momentul de frânare (de dispunere a frâne propriu-zise), se deosebesc:

-frâne pe roţi;-frâne pe transmisie;După forma piesei care se roteşte, frânele propriu-zise pot fi: -cu tambur (radiale);-cu disc (axiale);-combinate;

După forma pieselor care produc frânarea, se deosebesc: -frâne cu saboti; -frâne cu bandă; -frâne cu discuri;

După tipul mecanismului de acţionare, frânele pot fi: -cu acţionare simplă; -cu servoacţionare; -cu acţionare mixtă;

După numarul de circuite prin care efortul se transmite către frânele propriu-zise:  - frâne cu un singur circuit, - frâne cu mai multe circuite.

Page 6: Proiect Scoala 2014

Sistemele de frânare cu circuite multiple sporesc sensibil fiabilitatea acestora şi securitatea circulaţiei, fapt pentru care în unele ţări este prevazută obligativitatea „divizării” circuitelor la anumite tipuri de automobile.

Dupa tipul transmisiei: -frâne cu transmisie hidraulică; -frâne cu transmisie pneumatică;

Page 7: Proiect Scoala 2014

Cap 3. Întreținerea

• Se marchează, cu cretă, poziţia roţilor pe butucii roţilor. Prin aceasta, roţile echilibrate pot fi remontate în aceleaşi poziţii. Se slăbesc şuruburile roţilor, pentru aceasta, automobilul trebuind să se stea pe sol. Se suspendă automobilul şi se demontează roţile.

Grosimea discului de frână se măsoară mereu in zona ceam mai subțire. Sercive-urile utilizează pentru aceasta un șubler special sau un micrometru cu etrier, deoarece prin uzarea discului de frână se formează un cant.

Reglarea frânei de mână

Page 8: Proiect Scoala 2014

Atenţie: datorită reglării automate a frânelor posterioare, de obicei reglarea frânei de mână nu este necesară. Doar în cazul înlocuirii cablurilor de transmisie ale frânei de mână şi/sau a componentelor frânelor posterioare trebuie reglată şi frâna de mână.

Verificarea reglării

Se apasă pedala de frână, de mai multe ori, cu motorul pornit, pentru a asigura reglarea automată a frânei. Se opreşte motorul. Se deblochează maneta frânei de mână şi se trage, încet, în sus: a se memora numărul clichetelor. Frâna de mână este reglată corect dacă, începând cu al 2-lea clichet maneta opune rezistenţă şi maneta nu se poate ridica mai mult de 8 clichete. în caz contrar, se reglează frâna de mână. Se verifică dacă frâna de mână merge uşor. Se verifică dacă becul de control al frânei de mână se aprinde începând cu primul clichet al manetei, cu con tactul de pornire pus. Dacă nu, se verifică întrerupătorul electric corespunzător.

Verificarea

Se deconectează cablul de masă (-) de la borna negative a bateriei de acumulatoare, cu contactul de pornire întrerupt. Atenţie: dacă radioul montat are cod antifurt, acesta va fi şters din memorie la deconectarea bateriei deacumulatoare. Radioul va putea fi repus în funcţiune doar prin introducerea codului corect, de către service-ul PEUGEOT sau de către fabricantul radioului. De aceea, a se afla neapărat codul antifurt, înainte de deconectare. Se demontează consola mediană posterioară . Se verifică cablurile de transmisie ale frânei de mână dacă sunt dispuse corect şi dacă stau corect în suporţi şi în ghidaje.

Se demontează maneta frânei de mână.

Se slăbeşte piuliţa de reglare -1- şi se detensionează cablurile de transmisie -2-. 3- etrierul de compensare.

Page 9: Proiect Scoala 2014

Se conectează cablul de masă (-) la borna negativă a bateriei de acumulatoare, cu contactul de pornire întrerupt. După conectarea bateriei de acumulatoare, motorul are voie să fie pornit doar la 10 secunde după punerea contactului de pornire. în acest interval se reactivează sistemele electronice. Se introduce codul antifurt al radioului auto şi se reglează ceasul. Se apasă pedala de frână de 40 de ori, cu motorul pornit.

Se întrerupe contactul de pornire şi se deconectează, din nou, bateria de acumulatoare. Se strânge uşor piuliţa de reglare -1-, până când se întind ambele cabluri de transmisie -2-. Se suspendă partea posterioară a automobilului, roţile trebuie să poată fi rotite liber când frâna de mână este decuplată. Se blochează şi se deblochează frâna de mână, de maimulte ori.

Se blochează frâna de mână cu 2 clichete.

Page 10: Proiect Scoala 2014

Se strânge piuliţa de reglare -1-, până când garniturile de frână încep frece de tambur: roţile posterioare trebuie să se poată învârti doar greu cu mâna. Se trage mai departe maneta frânei de mână; cursa manetei nu trebuie să fie de mai mult de 8 clichete. Se verifică dacă ambele cabluri de transmisie -2- sunt mişcate simultan de către etrierul de compensare -3-. Se decuplează din nou maneta frânei de mână: roţile posterioare trebuie să poată fi rotite liber cu mâna. Se coboară automobilul pe sol, vezi pagina 115. Se montează consola mediană posterioară.

Se slăbeşte racordul tubular -1- al conductei de frână, însănu se demontează complet. 3- şurubul senzorului ABS.• Se montează o cârpă sub panoul portant al frânei.• Se demontează şurubul cilindrului de frână al roţii -2-,

din spatele suportului.

Page 11: Proiect Scoala 2014

Cap 2. Construcţie

2.1Frâna cu tambur/model LUCAS

1-Arcul de retractare superior2-Arc pentru pârghia de reglare3-Cârlig4-Pârghia de reglare5-Taler de arc6-Arcul de retractare inferior7-Sabotul de frânare anterior8-Sabotul de frână posterior9-Cilindrul de frână al rotii10-Senzor ABS11- 4 șuruburi de fixare a plăcii portsaboți12-Cablul de transmisie al frânei de mână13-Bara de presiune

Page 12: Proiect Scoala 2014

2.2 Pedalierul

1-Bolț filetat, 20 Nm2-Servofrână3-Pompa central de frână4-Șurubul superior de fixare a pedalierului, 8 Nm5-Piuliță pentru axul pedalei de frână, 15Nm6-Piulița axului pedalei de ambreiaj, 15 Nm7-Axul pedalei de accelerație , prins in clipsuri8-Pedala de accelerație9-Șurub opritor pentru pedala de ambreiaj10-Peretele apărător de stropi

Page 13: Proiect Scoala 2014

2.3 Sistemul de frânare de parcare (frâna de mână)

1-Maneta frânei de mână2-Contact pentru becul de control al frânei de mână3-Bolț filetat pentru fixarea manetei frânei de mână4-Etrier de compensare 5-Piulită de fixare6-Cabluri de transmisie

Page 14: Proiect Scoala 2014

2.4 Sistemul de frânare de la puntea din spate/frână cu tambur și frână cu disc

1-Tamburul de frână2-Furtunul de frână3-Dispozitivul de reglare a forței de frânare4-Discul de frână5-Etrierul de frână6-Senzorul ABS, 9 Nm7-Cablul frânei de mână

Page 15: Proiect Scoala 2014

2.5 Sistemul de frânare de la puntea față

1-Discul de frână2-Etrierul de frână3-Unitatea ABS4-Pompa centrală de frână5-Rezervorul de lichid de frână6-Servofrâna7-Pedalierul8-Senzorii ABS, 9 Nm9-Pompa de vacuum

Doar la automobilele cu motoare Diesel

Page 16: Proiect Scoala 2014

Cap 4. Defecte în exploatare:

1.Cursa liberă a pedalei de frână este prea mare Cauze: a) Unul dintre circuite de frânare nu mai funcţionează

b) Dispozitivul automat de reglare s-a blocat.

2.Pedala de frână are cursa lungă şi este elastic Cauze: a)Există aer in sistemul de frânare b)Prea puţin lichid de frână in rezervorul de compensare c)Se formează bule de aer. Apare îndeosebi după o solicitare puternică, de ex. La coborârea de pe munte

3.Efectul de frânare este redus și pedala de frână se poate apăsa până la capăt. Cauze: a)Exista conducte neetanșe b)O garniture din pompa centrală de frână sau din cilindrul de frână al roții este defectă. c)Special in cazul frânei cu disc: Garnitura inelară a pistonului este deteriorate

4.Efect slab de frânare în ciuda forței mari necesare de apăsare a pedalei. Cauze: a)Plăcuțele de frână sunt murdare de ulei b)Plăcuțele de frână sunt nepotrivite sau rigidizate c)Garnitura inelară a pistonului este deteriorate

5.Sistemul de frânare acționează doar o parte Cauze: a)Presiunea de umflarea anvelopelor nu este conform indicațiilor b)Anvelopele sunt uzate inegal c)Plăcuțele de frână diferite la roțile unei punți. d)Camerele etrierilor de frână sunt murdare c)Cilindrii etrierilor de frână sunt uzate inegal d)Pistoanele din cilindri de frână merg greu

Page 17: Proiect Scoala 2014

6.Sistemul de frânare acționează fără intervenția șoferului Cauze: a)Orificiul de compensare al pompei central de frână este obturat b)Jocul dintre tija de acționare și pistonul pompei central de frână este prea mic 7.Frânele se încălzesc în timpul deplasării Cauze: a)Sitemul de frânare acționeză fără interenția șoferului b)Elementele de frânare merg greu c)Cablul frânei de mână merge greu d)Cilindrii etrierilor de frână prezintă coroziune e)Arcurile de retractare ale saboților de frână sunt slăbite

8.Frânele trepidează Cauze: a)Plăcuțele de frână sunt necorespunzătoare b)Discul de frână este corodat in unele locuri c)Discul de frână are bătaie lateral d)Garniturile de frână sunt uzate e)Tamburul de frână este ovalizat

9.Roțile se pot roti doar greu cu mâna Cauze: a)Plăcuțele de frână nu se despart de discul de frână, cilindrii etrierilor de frână prezintă coroziune b)Saboții de frână nu se despart de tamburul de frână, arcul de retractare este rupt sau a sărit de locaș

10.Plăcuțele sunt uzate inegal Cauze: a)Plăcuțele de frână sunt necorespunzătoare b)Etrierul de frână este murder c)Etrierul de frână se ințepenește d)Pistoanele nu merg ușor e)Sistemul de frânare nu este etanș

11.Uzura plăcuțelor de frână este in formă de pană Cauze: a)Discul de frână nu se rotește parallel cu etrierul de frână b)Etrierii de frână prezintă coroziune

Page 18: Proiect Scoala 2014

12. Frânele scârțâie Cauze: a)Deseori, datorită influențelor atmosferice(umidatea aerului) b)Plăcuțele de frână sunt necorespunzătoare c)Discul de frână nu se rotește parallel cu etrierul de frână d)Camerele etrierului de frână sunt murdare e)Garniturile de frână sunt necorespunzătoare sau nu au contact cu tamburul f)Elementele de frânare sunt murdare g)Arcurile de retractare sunt prea slabe, sunt rupte sau au sărit din locaș

13. Pedala de frână pulsează

Cauze: a)ABS-ul funcționează b)Bătaia laterală sau toleranța de grosime a discului de frână este prea mare c)Discul de frână nu se rotește paralel cu etrierul de frână d)Suprafața de contact a jantei cu tamburul de frână nu este plană, de aceea tamburul de frână este desincronizat

Cap 5. Reparare:

1.a) Se verifică circuitele de frânare de pierderi de lichid. b) Se repară unitatea de reglare.

2.a) Se aerisește sistemul de frânare b) Se completează cu lichid de frână nou, se aerisește sistemul de frânare c) Se schimbă lichidul de frână. Se aerisește sistemul de frânare.

3.a) Se strâng racordurile sau se înlocuiește conducta b) Se înlocuiește garniture. Dacă este cazul, se înlocuiește pompa centrală de frână, respective componentele interne ale acesteia. c) Se repară etrierul de frână.

Page 19: Proiect Scoala 2014

4.a) Se înlocuiec plăcuțele de frână.

Prima dată se oprește motorul, se trage frâna de mână și se introduce într-o treaptă inferioară. Mașina este ridicată pe elevator sau cric, puneți mâna pe un ciocan mediu și cu bun simț ciocăniți în corpul de aluminiu al pistonașului și în corpul de oțel al suportului etrierului care este fixat pe butuc. Cu ajutorul unui clește cu varf ascuțit se trage afară siguranța penei care este in exterior . Acum împingând în jos corpul pistonașului îi eliberați urechea de sus, apoi ridicându-l puțin îi scoateți urechea de jos și-l îndepărtați de suportul de oțel. Aveți acces la placate pe care le scoateși pe rând.

b) Se înlocuiesc plăcuțele. A se utiliza doar plăcuțele de frână originale, de la fabricantul automobilului. c) Se verifică servofrâna si conductele de presiune. La motoarele diesel se verifică pompa de vacuum. Dacă este cauzul se înlocuiește. Se înlocuiesc plăcuțele de frână. d) Se înlocuiesc plăcuțele de frână

5)a) Se verifică și se corectează presiunea de umflare a anvelopelor. b) Se înlocuiesc anvelopele uzate. c) Se înlocuiesc plăcuțele de frână. d) Se înlocuiesc toate plăcuțele de la o punte. A se utiliza doar placate de frână originale, de la fabricantul automobilului. e) Se înlocuiesc plăcuțele de frână f) Se curate scaunul si suprafețele de ghidaj ale plăcuțelor de frână din etrierul de frână g) Se înlocuiesc etriere de frână h) Se înlocuiesc plăcuțele de frână la ambele roti, se verifică dacă etrierii de frână merg ușor i) Se repară sau se înlocuiesc cilindrii de frână a roților.

6.a) Se curăță pompa centrală de frână, se înlocuiesc componentele interne și se verifică jocul b) Se ung părțile mobile ale tamburului de frână, se repară etrierul de frână c) Se unge cablulsau se înlocuiește d) Se înlocuiește etrierul de frână e) Se înlocuiesc arcurile de retractare

Page 20: Proiect Scoala 2014

7.a) Se curăță pompa centrală de frână, se înlocuiesc componentele interne și se verifică jocul b) Se ung părțile mobile ale tamburului de frână, se repară etrierul de frână c) Se unge cablul sau se înlocuiește d) Se înlocuiește etrierul de frână e) Se înlocuiesc arcurile de retractare

8. .a)Se înlocuiesc plăcuțele. A se utiliza doar plăcuțele de frână originale, de a la fabricantul auto mobilului.

b) Se curate discul, cu atenție, cu un element șlefuit c) Se prelucrează discul de frână sau se înlocuiește d) Se înlocuiesc garniturile. A se utiliza doar garniture de frână originale, de la frabricantul automobilului. e) Se înlocuiește tamburul de frână

9.a) Se repară etrierul de frână, eventual se schimbă b) Se montează arcuri de retractare noi 10.a) Se înlocuiesc plăcuțele. A se utiliza doar plăcuțe de frână originale, de la fabricantul automobilului b) Se curăță camerele etrierului de frână. c) Se repară bucșele și știfturile de ghidare d) Se repară pistoanele e) Se verifică etanșeitatea sistemului de frânare

11.a) Se verifică suprafața de contact a etrierului de frână b) Se îndepartează murdăria

12.a) Nu este necesară remedierea, dacă scârțâitul apare după staționarea îndelungată automobilului când umiditatea aerului este ridicată, însă dispare dupa primele frânări b) Se înlocuiesc plăcuțele. A se utiliza doar plăcuțe de frână originale, de la fabricantul automobilului c) Se verifică suprafața de contact a etrierului de frână d) Se curăță camerele a etrierului de frână e) Se înlocuiesc garniturile. A se utiliza doar garniture de frână originale, de la fabricantul automobilului f) Se curăță elementele de frânare g) Se înlocuiesc arcurile de retractare

13.a) Este normal, nu este necesară remedierea

Page 21: Proiect Scoala 2014

b) Se verifică bătaia și toleranța, se prelucrează discul sau se înlocuiește c) Se verifică suprafața de contact a etrierului de frână d) Se poate încerca schimbarea jantelor între ele. Dacă este cazul, se înlocuiesc jantele.

Page 22: Proiect Scoala 2014

Bigliografie

1. Frățilă Gheorghe- Automobilului: construcție, întreținere și reparare. Ediție a X a, București ,

Editura Didactică și Pedagogică 2011.

2. Etzold Hans Rudoer- Peugeot 206, București Editura Keplersi 2002

Page 23: Proiect Scoala 2014
Page 24: Proiect Scoala 2014

TEMA PROIECTULUI

SISTEMUL DE FRÂNARE LA

Page 25: Proiect Scoala 2014
Page 26: Proiect Scoala 2014

Argument……………………………………………………..Cap.1. Noțiuni generale despre sistemul de frânare….1.1 Condiții impuse sistemului de frânare……………1.2 Clasificarea sistemelor de frânare………………...

Cap.2. Construcție …………………………………………2.1 Frână cu tambur/ model LUCAS……………………..2.2 Pedalierul……………………………………………...2.3 Sistemul de frânare de parcare…………………2.4 Sistemul de frânare de la puntea din spate…….2.5 Sistemul de frânare de la puntea din față……..

Cap.3. Întreținerea……………………………………3.1 Reglarea frânei de mână………………………3.2 Verificarea reglării………………………………

Cap.4. Defecte in exploatare……………………….

Cap.5. Repararea……………………………………..

Cap.6. N.S.S.M şi P.S.I……………………………….

Bibliografia…………………………………………….


Recommended