+ All Categories
Home > Documents > Prezentare licenta Incluziune copii cu CES

Prezentare licenta Incluziune copii cu CES

Date post: 09-Oct-2015
Category:
Upload: alexandra-tudor
View: 702 times
Download: 12 times
Share this document with a friend
Description:
Această lucrare prezintă o sinteză informaţiilor din literatura de specialitate referitoare la proiectarea şi evaluarea în procesul de învăţământ, în particular pentru elevii cu cerinţe educative speciale incluşi în învăţământul de masă. În a doua parte a lucrării sunt prezentate rezultatele unei cercetări constatative efectuată la o şcoala cu clasele I-VIII.

of 23

Transcript
 • Proiectarea i evaluarea instruirii colare la elevii cu CES. Aplicaie n mediu incluzivCoordonator Conferenia universitar dr. Traian Vrma Student:au (Tudor) AlexandraUNIVERSITATEA OVIDIUS CONSTANAFACULTATEA DE PSIHOLOGIE I TIINE ALE EDUCAIEISPECIALIZAREA PSIHOPEDAGOGIE SPECIAL - IFR

 • Cuprins1.Concepte i prevederi n educaia copiilor cu cerine speciale1.1.Perspective n educaia special1.2.Conceptele de integrare i incluziune1.3.Prevederi legislative pentru nvmntul special i special integrat din Romnia1.4.Legislaie aplicabil2.Despre curriculum2.1.Privire istoric2.2.Perspectiva procesual i perspectiva structural n abordarea curriculumului3.Aspecte legate de proiectarea i evaluarea activitilor didactice3.1.Proiectarea activitilor didactice3.2.Evaluarea didactic3.3.Posibiliti de difereniere a activitilor de proiectare i evaluare didactic pentru elevii cu cerine educative speciale3.4.Planul educativ individualizat3.5.Dificulti legate de proiectarea i evaluarea difereniat pentru copiii cu CES4.Metodologia cercetarii4.1.Scop4.2.Obiectivele cercetrii4.3.Ipotezele cercetarii4.4.Eantionul cercetrii4.5.Descrierea metodelor utilizate in cercetare5.Analiza datelor i interpretarea rezultatelor5.1.Chestionarul5.2.Interpretarea chestionarului5.3.Limitrile metodei5.4.Interviuri5.5.Studiu de cazConcluziiBibliografieAnexa 1 - Chestionar referitor la activitile desfurate cu elevii cu cerine educative specialeAnexa 2 Exemple de evaluri difereniate pentru elevul cu CES

 • Cerine Educative SpecialeConceptul de Cerine Educative Speciale (CES) desemneaz acele cerine ori nevoi specifice fa de educaie - derivate sau nu dintr-o deficien - care sunt suplimentare dar i complementare obiectivelor generale ale educaiei pentru copil. Copilul cu CES se plaseaz pe o scal continu, n funcie de cantitatea i calitatea asistenei educative suplimentare de care are nevoie. Concepia enunat are consecine multiple, dintre care: limitrile n capacitile de adaptare apar n contextul furnizat de mediul standard limitrile specifice coexist cu capaciti adaptative generale sau personale, intervenia i sprijinul se furnizeaz adecvat, atunci cnd evaluarea persoanei cu CES (copil, adolescent, tnr) este complex i valid; n sens larg, elev cu cerine educative speciale devine i copilul sau adolescentul cu tulburri sau dificulti de nvare. Tipologia categoriilor de CES include: tulburri emoionale i de comportament, deficien / ntrziere mintal, deficiene fizice/motorii, deficiene vizuale, deficiene auditive, tulburri de limbaj, tulburri/dificulti/dizabiliti de nvare.

 • Integrare, incluziuneIntegrarea copiilor cu nevoi speciale urmrete includerea lor n nvmntul de mas i se refer la capacitatea colectivelor colare de a primi noi membri care au nevoie de sprijin pentru adaptare, integrare, socializare. Domeniile necesare ale integrrii colare pentru CES sunt cel puin:1. Domeniul instituional care presupune restructurri ale organizrii instituionale cum ar fi coli pentru toi copiii (eliminarea progresiv a colilor speciale cu caracter discriminativ)'; clase speciale pentru CES n cadrul colilor de mas; noi reglementri legislative etc.2. Domeniul curriculum-ului, care presupune reamenajri de tipul: curriculum comun de baz; curriculum difereniat; curriculum adaptat etc,3. Sistem unitar de formare a personalului didactic, ntr-o organizare n care existe o pregtire psihopedagogic de baz i una specific, pentru abordarea pedagogic a CES n cadrul colii pentru toi. (Pun, E., 1998)Incluziunea implic modificri structurale i funcionale de ambele pri: att pentru cel care urmeaz a fi integrat dar i pentru cei care primesc/includ in interiorul lor elemente noi. Declaraia de la Salamanca - coala obinuit cu o orientare incluziv reprezint mijlocul cel mai eficient de combatere a atitudinilor de discriminare, un mijloc care creeaz comuniti primitoare, construiesc o societate incluziv i ofer educaie pentru toi; mai mult, ele asigur o educaie eficient i, pn la urm, chiar i rentabilitatea ntregului sistem de nvmnt (Voicu, N,, Baba, L., 2010)Educaia incluziv se refer la ridicarea tuturor barierelor n nvare i la asigurarea participrii tuturor celor vulnerabili la excludere i marginalizare (UNESCO, 2000).

 • Modele de abordare a incluziunii n coliAceste modele sunt:cultur incluziv asumat, acesta este un model aproape ideal care se structureaz n timp, pe baza unor experiene relevante de integrare a copiilor cu CES, i n care toi actorii colari: managementul, profesorii, elevii i prinii prezint o deschidere deosebit ctre toate aspectele incluziunii enumerate anterior;cultur incluziv implicit, caracterestic colilor care au iniiat mai recent experiene de incluziune, i n care dei managementul este deschis i proactiv pentru incluziune, profesorii dein o pregtire limitat, iar prinii i elevii au atitudini mprite fa de colarizarea copiilor cu CES n coala de mas;cultur incluziv tolerant, n care dei copiii cu CES sunt prezeni n clasele normale, acetia sunt puini, iar coala, profesorii i prinii sunt mai degrab preocupai de performanele colare ale efectivului de elevi, i mult mai puin de succesul tuturor elevilor, i nu cred realmente n succesul lor;cultur incluziv impus exogen, n care copiii cu CES sunt cuprini n coal mai cu seam datorit cerinelor externe (demografice sau de alt natur), dar nu exist o preocupare real i o convingere referitoare la succesul acestei categorii de colari. (Horga, I., 2010)

 • Proiectarea activitilor didactice

 • Evaluarea activitilor didactice

 • Practici difereniate pentru elevii cu CES Procesul de predare, nvare i evaluare este corelat cu potenialul cognitiv i emoional al elevilor.Se are n vedere implicarea elevilor n procesul de instruire prin activiti de nvare diferite, cu grade de complexitate diferite.Se creeaz oportuniti de autoevaluare. Elevul intr n competiie cu el nsui.Se pune n valoare succesul individual al elevilor.Se folosesc resursele de spaiu i timp n mod flexibil.Se gestioneaz timpul n conformitate cu nevoile elevilor.Activitile de nvare i mediul de nvare se ajusteaz i se proiecteaz n funcie de cel care nva.Sunt utilizate materiale didactice diverse.Se folosete un meniu instrucional diversificat.Sunt respectate perspectivele multiple asupra ideilor i a evenimentelor.Evaluarea se face cu metode multiple. Autoevaluarea este una din metodele principale de evaluare.Se urmrete i dezvoltarea emoional a elevilor.Elevii beneficiaz de opiuni multiple n alegerea sarcinilor de lucru.

 • Obiectivele i ipotezele cercetariiObiectivele propuse n realizarea acestei lucrri sunt:Obiectivul 1: Identificarea modalitilor de difereniere utilizate n proiectarea i evaluarea didactic pentru elevii cu CES inclui ntr-o coal obinuit; Obiectivul 2: Evidenierea rolului profesorului de sprijin n susinerea strategiilor didactice difereniate n coala obinuit;Obiectivul 3: Investigarea opiniilor cadrelor didactice referitoare la aplicarea unor modaliti difereniate de proiectare i evaluare a nvrii la elevii cu CES integrai n coala obinuit.Ipotezele luate in considerare:Ipoteza 1: Intr-o coal obinuit n care nva i elevi cu CES, practicile de difereniere legate de proiectarea activitilor de predare - nvare - evaluare sunt comune pentru ntreaga clas de elevi.Ipoteza 2: Profesorii aplic mai frecvent activii de difereniere n activitile de predare - nvtare evaluare pentru elevii cu CES dect pentru restul clasei de elevi.Ipoteza 3: Pentru elevii cu cerine educative speciale, profesorul de sprijin colaboreaz cu profesorii n proiectarea activitilor de instruire difereniat, n predarea, asistarea nvrii i evaluarea cunotinelor.

 • Eantionul cercetrii Cercetarea a avut loc la o coal cu clasele I-VIII din municipiul Constana. Aceasta coal este o coal cu un efectiv de 372 de elevi in anul colar 2011-2012, si un numar de 31 de cadre didactice ( 5 invatatori si 26 de profesori), alturi de care lucreaz 2 profesori de sprijin.In perioada semestrului al II-lea al anului colar 2011-2012, am realizat un chestionar la care au rspuns 14 cadre didactice (12 profesori si 2 invatatori). Deasemenea am realizat interviuri cu personalul didactic din coal i un cadru didactic de sprijin i un studiu de caz.Elevii sunt ncadrai n 5 clase de nvmnt primar, i 10 clase de nvamnt gimnazial. In coal exista un numar de 8 elevi cu cerine educative speciale care detin un certificat eliberat de Comisia de evaluare, reprezentnd 2% din efectivul colar. Pentru aceti 8 elevi exista 2 profesori de sprijin, un profesor pentru 7 dintre aceti elevi, iar alt elev are un alt profesor de sprijin.

 • ChestionarulChestionarul a fost conceput pentru a identifica practicile didactice de predare i evaluare a nvrii la elevii cu cerine educative speciale. Am urmarit mai multe aspecte legate de diferenierea demersului didactic, n activitatea cu aceti copii precum i cu ntreaga clas de elevi:care sunt adaptarile tipice ale coninuturilor, mijloacelor si metodelor de predare si modalitilor de evaluare pentru elevii cu CES i pentru ceilalti elevi;daca frecvena de modificri curriculare realizate difer intre elevii cu CES si cei tipici;care este rolul profesorului de sprijin in diferenierea predrii i evalurii pentru elevii cu CES.Pentru aceasta chestionarul a fost proiectat pentru a surprinde categoriile de adaptri n procesul de predare evaluare i n alte interaciuni din clas, precum i activitile realizate cu profesorul de sprijin. Chestionarul conine o parte introductiv i un set de 38 de ntrebri care se refer la modalitile de difereniere i frecvena lor.

 • Analiza statisticAu fost testate urmtoarele ipoteze:1. Exista o corelaie ntre frecvena modificrilor curriculare fcute pentru elevii obinuii i frecvena modificrilor curriculare pentru elevii cu CES inclui n clasele normale?2. Exist o diferen ntre frecvena adaptrilor fcute pentru elevii cu CES i cea a adaptrilor pentru ntreaga clas?Pentru testarea primei ipoteze a fost aplicat un test de corelatie Pearson, care indica o corelaie semnificativ r(18)=0,57, p
 • A. Profesorul de sprijin In privina colaborrii cu profesorul de sprijin, a reieit c participarea acestuia la planificarea leciilor / activitilor este rar (36% rspund semestrial, 50% rspund anual), pe cnd prezena acestui cadru didactic de sprijin n clasa de elevi este mai obinuit (29% rspuns ca predau sptmnal n prezenta profesorului de sprijin, 29% lunar)

 • B.Managementul mediului de nvare Se observ c cele mai frecvente sunt modificrile aranjamentului fizic din sala de clas, pentru elevii cu CES acestea se produc cu frecven sptmnal (29%) /lunar (57%), i deasemnenea i pentru elevii fr CES sptmnal (21%)/lunar (21%). In privina materialelor suport se constat ca profesorii aduc cel mai frecvent materiale adaptate pentru ntreaga clas de elevi lunar (57%).Cel mai puin utilizate sunt echipamentele didactice speciale, care sunt utilizate rar att pentru elevii cu CES (71%), ct i pentru restul clasei de elevi (57%), un procent de 7% (1 persoan) raspunde la aceasta intrebare Nu este cazul.

 • C. Modificari ale coninuturilor, sarcinilor de lucru Profesorii care au rspuns la chestionar practic destul de frecvent modificri ale coninuturilor i sarcinilor de lucru pentru elevii din clas, att cei cu CES ct i cei fr CES.Pentru elevii cu CES cele mai frecvente adaptri sunt legate de volumul temelor (saptmnal- 57%) i gradul de dificultate al temelor pentru acas (saptmnal- 57%), n schimb pentru elevii fr CES se practic cel mai frecvent teme difereniate (lunar-43%) i modificri individuale ale leciilor i sarcinilor de lucru (lunar-43%).

 • D. Diferenierea predriiIn legtura cu diferenierea predrii se constat c profesorii utilizeaz lucrul individual (mai frecvent pentru elevii cu CES sptmnal 36% fa de 21% pentru elevii fr CES), i deasemenea dau indicaii suplimentare pentru sarcini de lucru i teme n msura destul de mare pentru elevii cu CES (sptmnal-64%) ct i pentru ceilali elevi din clas (sptmnal-43%). Cea mai redus utilizare o are instruirea asistat de calculator, in 50% dintre cazuri aceast metod de instruire este folosit rar pentru elevii cu CES.

 • E. Diferenierea evaluriiIn legtur cu evaluarea se manifest cele mai mari diferene ntre abordarea pentru elevii cu CES i elevii fr CES. Pentru elevii cu CES, adaptrile constau n modificri ale coninutului testrii, dar cel mai frecvent n reducerea testului (sptmnal-50%) i prelungirea timpului de testare (sptmnal-50%). Profesorii de sprijin particip la testarea copiilor cu CES cu frecven sptmnala / lunar, ns doar rar sau deloc la evaluarea ntregii clase de elevi. Profesorii de sprijin nu particip n general la elaborarea i corectarea testelor, dect n unele situaii punctuale, pentru elevii cu CES.

 • F. Socializare, comportament, cooperareIn privina aspecte lor legate de grupuri de lucru, socializare, intarirea regulilor si comportamentelor, profesorii care rspund la chestionar nu fac diferene semnficative ntre elevii cu CES i elevii tipici din clasele lor. Grupurile de lucru care sunt organizate par a nu tine cont de prezena elevilor cu CES i nu sunt utilizate n special n folosul acestor elevi.

 • Interviuri3 interviuri - profesor nvmnt primar, profesor nvmnt gimnazial, matematic, vechime >20 ani, profesor de sprijin Din interviurile desfurate a rezultat c profesorii respectivi aplic mai multe mijloace de difereniere a predrii i evalurii, att pentru elevii cu CES ct i pentru ceilali elevi din clasele acestora. Elevii cu CES beneficiaz de Planuri educative individuale, i profesorii sunt preocupai de individualizarea explicaiilor oferite i de adaptarea predrii pentru aceti elevi. Dei se prefer n continuare activitatea frontal la clas pentru predare, profesorii desfoar activiti i cu grupe de elevi. Activitile de cooperare pentru nvare, rezolvare de sarcini de lucru sunt utilizate, dar nu sunt o practic de lucru comun i nu sunt evaluate ca atare. A devenit o practic obinuit individualizarea temelor pentru acas, pentru toi elevii din clas, nu numai pentru cei cu CES, prin abordarea acestora cel puin pe trei nivele de performan (standard, mediu, superior). Elevilor cu CES li se adapteaz temele n funcie de situaia lor particular la disciplina respectiv Evaluarea elevilor cu CES se face dup obiectivele din planul educativ individualizat, ns evaluarea progresului individual devine o problem de acceptare n clas, iar profesorii prefer evaluri scrise ct mai asemntoare pentru elevii cu CES i cei fr CES, ncercnd s-i evalueze pe primii n raport cu norma de grup. Colaborarea ntre profesorii de la clas i profesorii de sprijin variaz de la caz la caz.Nu a fost constatat ns o practic legat de evaluarea intr-o manier regulat i organizat a rezultatelor din PEI ntre profesor, profesorul de sprijin i prini.

 • ConcluziiPentru a realiza primul obiectiv, acela de a identifica identifica modalitile de difereniere utilizate n proiectarea i evaluarea didactic pentru elevii cu CES inclui ntr-o coal obinuit, am realizat chestionarul pe baza cruia am ajuns la urmtoarele concluzii: Exista o corelaie ntre frecvena modificrilor curriculare fcute pentru elevii obinuii i frecvena modificrilor curriculare pentru elevii cu CES inclui n clasele normale, confirmndu-se faptul c profesorii care abordeaz n mod difereniat proiectarea i evaluarea activitilor didactice fac modificri i adaptri att pentru elevii cu CES ct i pentru restul clasei de elevi. In acest fel ipoteza 1 a fost demonstrat.Exist o diferen ntre frecvena adaptrilor fcute pentru elevii cu CES i cea a adaptrilor pentru ntreaga clas, ceea ce nseamn c profesorii practic mai des modificri n privina predrii, evalurii i alte modificri curriculare pentru elevii cu CES fa de modificrile fcute pentru ntreaga clas de elevi. In acest fel ipoteza 2 a fost confirmat.

 • ConcluziiPentru a ndeplini al doilea obiectiv legat de evidenierea rolului profesorului de sprijin n susinerea strategiilor didactice difereniate n coala obinuit, am folosit deasemenea datele colectate prin intermediul chestionarului. Profesorul de sprijin este prezent n clasa de elevi, particip la planificarea activittilor didactice i la adaptarea curricular, lucreaz individual cu elevii cu CES, nsa n legtur cu evaluarea profesorii de sprijin particip la testarea copiilor cu CES, ns doar rar sau deloc la evaluarea ntregii clase de elevi. Profesorii de sprijin nu particip n general la elaborarea i corectarea testelor, dect n unele situaii punctuale, pentru elevii cu CES. Prin acestea, ipoteza 3 a fost confirmat.Obiectivul al treilea, investigarea opiniilor cadrelor didactice referitoare la aplicarea unor modaliti difereniate de proiectare i evaluare a nvrii la elevii cu CES integrai n coala obinuit a fost realizat prin interviuri i ntregit prin realizarea studiului de caz.

 • RecomandriPrimul aspect se refer la necesitatea creterii participrii cadrului didactic de sprijin la activii desfsurate mpreun cu profesorul de la clas i cu ntreg colectivul de elevi. In acest fel metodele colaborative de predare nvare evaluare ar fi mai mult puse n practic, i acest aspect are determina beneficii mai mari pentru toi elevi. Al doilea aspect este legat de necesitatea utilizrii pe scar mai larg a tehnologiei informatice, n cadrul metodelor de predare nvare i evaluare, pentru elevii cu CES, ct i pentru cei fr CES.Un studiu mai larg, care ar putea implica mai multe participani, att la sondajul de opinie, ct i ca observare a practicilor didactice din mai multe coli care includ elevi cu cerine educative speciale ar putea verifica i lrgi rezultatele prezentei cercetri.

 • Intrebri ?Mulumesc pentru atenie.UNIVERSITATEA OVIDIUS CONSTANAFACULTATEA DE PSIHOLOGIE I TIINE ALE EDUCAIEISPECIALIZAREA PSIHOPEDAGOGIE SPECIAL - IFRProiectarea i evaluarea instruirii colare la elevii cu CES Aplicaie n mediu incluziv Coordonator: Conferenia universitar dr. Traian Vrma Student: au (Tudor) Alexandra


Recommended